Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2011"

Transcriptie

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2011 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 INLEIDING 1. Het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (hierna: 'Agentschap'), gevestigd te Heraklion, werd opgericht bij Verordening (EG) nr. 460/2004 van het Europees Parlement en de Raad 1, gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1007/2008 van het Europees Parlement en de Raad 2 en bij Verordening (EG) nr. 580/ Het Agentschap heeft voornamelijk tot taak om, voortbouwend op nationale en Unie-inspanningen, de Unie in staat te stellen om netwerk- en informatiebeveiligingsproblemen beter te voorkomen en het hoofd te bieden 4. TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING 2. De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat analytische controleprocedures, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van essentiële controles van de toezicht- en controlesystemen van het Agentschap. Hierbij komt nog controle-informatie die voorkomt uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de management representations. BETROUWBAARHEIDSVERKLARING 3. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie controleerde de Rekenkamer de jaarrekening PB L 77 van , blz. 1. PB L 293 van , blz. 1. PB L 165 van , blz. 3. Ter informatie geeft de bijlage een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap. Bij deze rekening is een verslag gevoegd over het budgettair en financieel beheer tijdens het jaar, dat nadere informatie verschaft over de uitvoering en het beheer van de begroting.

3 3 van het Agentschap, die bestaat uit de 'financiële staten' 6 en de 'verslagen over de uitvoering van de begroting' 7 betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar, alsmede de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening. De verantwoordelijkheid van de leiding 4. Als ordonnateur voert de directeur de begroting aan de ontvangsten- en uitgavenzijde uit overeenkomstig de financiële regeling van het Agentschap, onder zijn eigen verantwoordelijkheid en binnen de grens van de toegekende kredieten 8. De directeur is verantwoordelijk voor het opzetten 9 van de organisatorische structuur en van de interne beheers- en controlesystemen en -procedures die van belang zijn om definitieve rekeningen 10 te kunnen opstellen die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten en om te verzekeren dat de onderliggende verrichtingen bij deze rekeningen wettig en regelmatig zijn De financiële staten omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen. De verslagen over de begrotingsuitvoering omvatten ook de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij. Artikel 33 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (PB L 357 van , blz. 72). Artikel 38 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002. De regels inzake de rekening en verantwoording en de boekhouding van de agentschappen zijn vastgelegd in de hoofdstukken 1 en 2 van titel VII van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 652/2008 (PB L 181 van , blz. 23), en zijn als zodanig opgenomen in het financieel reglement van het Agentschap.

4 4 De verantwoordelijkheid van de controleur 5. De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle het Europees Parlement en de Raad 11 een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening van het Agentschap en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening. 6. De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van het Agentschap geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn. 7. Een controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen daarbij. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat een beoordeling omvat van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met de EU-regelgeving, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risicobeoordelingen kijkt de controleur naar de interne controle met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, om controleprocedures op te zetten die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Een controle houdt tevens een beoordeling in van de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en van de redelijkheid van de gemaakte 11 Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002.

5 5 boekhoudkundige schattingen, evenals een beoordeling van de algehele presentatie van de rekeningen. 8. De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor de navolgende oordelen. Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen 9. Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van het Agentschap 12 op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2011 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels 13. Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen 10. Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van het Agentschap betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig. 11. De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer De definitieve jaarrekening is op 25 juni 2012 opgesteld en op 2 juli 2012 bij de Rekenkamer ingekomen. De definitieve jaarrekening wordt geconsolideerd met die van de Commissie en vervolgens voor 15 november van het volgende jaar in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Ze is te vinden op de website of op De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS) uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants (IFAC), of, bij ontbreken daarvan, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board (IASB).

6 6 OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER 12. Evenals in 2010 beliep de begroting van het Agentschap 8,1 miljoen euro. De begrotingsuitvoering verbeterde in vergelijking met het voorgaande jaar. De naar 2012 overgedragen kredieten bedragen echter 1,1 miljoen euro. Voor titel II (administratieve uitgaven) werd 0,2 miljoen euro (34 %) aan kredieten overgedragen, en voor titel III (beleidsuitgaven) 0,8 miljoen euro (33 %). Dit hoge bedrag aan overdrachten is in strijd met het begrotingsbeginsel van jaarperiodiciteit. OPMERKINGEN OVER ESSENTIËLE CONTROLES VAN DE TOEZICHT- EN CONTROLESYSTEMEN VAN HET AGENTSCHAP 13. De Rekenkamer stelde vast dat verbetering van de documentatie van vaste activa noodzakelijk was. Aankopen van vaste activa worden per factuur, en niet per stuk geboekt. Wanneer diverse nieuwe activa in één enkele factuur zijn opgenomen, is er slechts één boeking voor alle aangekochte activa en het totaalbedrag. OVERIGE OPMERKINGEN 14. Het Agentschap dient de transparantie van wervingsprocedures te verbeteren. Er werden geen toereikende maatregelen getroffen om het door de Rekenkamer in 2010 gemelde gebrek aan transparantie te verhelpen. De minimaal vereiste score die kandidaten moesten behalen om te worden uitgenodigd voor een gesprek, de vragen voor schriftelijke tests en interviews en de weging ervan werden niet voorafgaand aan het onderzoek van de sollicitaties vastgesteld. Voordat de sollicitaties werden onderzocht, werden geen minimumcijfers vastgesteld die moesten zijn behaald om op een lijst van geschikte kandidaten te worden geplaatst.

7 7 Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 11 september Voor de Rekenkamer Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA President

8 8 Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (Heraklion) Bevoegdheden en activiteiten Bijlage Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag (Artikel 114) Bevoegdheden van het Agentschap (Verordening (EG) nr. 460/2004 van het Parlement en de Raad) Bestuur Het Europees Parlement en de Raad stellen volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité de maatregelen vast inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten die de instelling en de werking van de interne markt betreffen. De verantwoordelijkheid voor de interne markt is een gedeelde bevoegdheid tussen de Unie en de lidstaten (artikel 4, lid 2, sub a), VWEU). Doelstellingen 1. Het Agentschap stelt de Unie, de lidstaten en bijgevolg het bedrijfsleven in staat om netwerk- en informatiebeveiligingsproblemen beter te voorkomen, aan te pakken en het hoofd te bieden. 2. Het Agentschap verleent bijstand en geeft advies aan de Commissie en de lidstaten in verband met vraagstukken inzake netwerk- en informatiebeveiliging die vallen onder zijn bevoegdheden zoals die zijn vastgesteld in deze verordening. 3. Het Agentschap ontwikkelt een hoog niveau van deskundigheid en wendt deze deskundigheid aan om een ruime samenwerking tussen de betrokkenen uit de publieke en particuliere sector te bevorderen. 4. Het Agentschap assisteert de Commissie desgevraagd bij de technische voorbereiding van de aanpassing en de ontwikkeling van de communautaire wetgeving op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging. Taken a) Informatie verzamelen over bestaande en nieuwe risico's die gevolgen hebben voor elektronischecommunicatienetwerken; b) advies en bijstand verlenen aan het Europees Parlement, de Commissie, Europese instanties of bevoegde nationale instanties; c) de samenwerking tussen de verschillende spelers op het betrokken terrein versterken; d) de samenwerking inzake gemeenschappelijke methoden bevorderen, teneinde problemen op het gebied van de netwerk- en informatiebeveiliging aan te pakken; e) bijdragen tot de bewustmaking van alle gebruikers van netwerk- en informatiebeveiliging, onder andere door stimulering van de uitwisseling van actuele beste praktijken, waaronder waarschuwingsmethoden voor gebruikers, en het creëren van synergie tussen initiatieven uit de openbare en particuliere sector; f) de Commissie en de lidstaten assisteren bij de dialoog met het bedrijfsleven; g) de ontwikkeling van standaarden voor producten en diensten op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging volgen; h) de Commissie adviseren inzake onderzoek op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging en over het effectieve gebruik van risicopreventietechnologieën; i) activiteiten op het gebied van risicoanalyse inzake preventief beheer binnen organisaties stimuleren; j) bijdragen tot de samenwerking met derde landen en internationale organisaties; k) onafhankelijke conclusies, beleidslijnen en adviezen formuleren betreffende vraagstukken die tot zijn taakgebied behoren. Raad van bestuur Eén vertegenwoordiger per lidstaat, drie door de Commissie benoemde vertegenwoordigers, en drie door de Commissie voorgestelde en door de Raad benoemde vertegenwoordigers zonder stemrecht die ieder een van de volgende groepen vertegenwoordigen: a) de ict-industrie; b) consumentenorganisaties; c) universitaire deskundigen op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging. Permanente groep van belanghebbenden 30 deskundigen op hoog niveau die de betrokken belanghebbenden vertegenwoordigen, zoals de informatie- en communicatietechnologie-industrie, consumentengroeperingen en academische deskundigen op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging; na een open uitnodiging worden de leden gekozen door de uitvoerend directeur, die nadat hij de raad van bestuur van zijn besluit in kennis heeft gesteld de geselecteerde kandidaat op persoonlijke titel aanstelt voor een mandaat van tweeënhalf jaar. Uitvoerend directeur

9 9 Benoemd door de raad van bestuur op basis van een kandidatenlijst die door de Europese Commissie wordt voorgesteld en na een hoorzitting in het Europees Parlement, voor een termijn van vijf jaar. Externe controle Europese Rekenkamer. Interne audit Dienst Interne audit van de Europese Commissie. Kwijtingverlenende autoriteit Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad. In 2011 (2010) ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen In 2011 (2010) geleverde producten en diensten Definitieve begroting 8,1 miljoen euro (8,1 miljoen euro), waarvan 100% (100%) EU-subsidie. Personeelsbestand per 31 december (44) posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten, waarvan 41 (40) bezet. Andere dienstverbanden: 13 (11) arbeidscontractanten, 4 (2) gedetacheerde nationale deskundigen. Totaalaantal personeelsleden: 58 (53), waarvan er: 40 (34) uitvoerende, en 18 (19) administratieve taken verrichten. 1: ENISA als katalysator voor een verbeterde samenwerking Het hoofddoel van de eerste werkstroom was de Europese Commissie en de lidstaten te ondersteunen bij het voortbouwen op de huidige samenwerkingsregelingen ter intensivering van de uitwisseling van informatie en van de samenwerking tussen de lidstaten. Hieronder valt het verschaffen van gegevens en adviezen aan de Commissie teneinde haar bij te staan bij het opstellen van nieuwe regelgeving alsmede bij het onderkennen en bevorderen van goede praktijken ter onderbouwing van dergelijke regelgeving. Dit werk diende als inspiratie voor de daarin tevens in aanmerking genomen besprekingen binnen het Europees Forum voor de lidstaten (EFMS) en het Europees publiek-privaat partnerschap voor veerkracht (EP3R). De op te lossen problemen zijn in andere documenten beschreven, met name de mededelingen van de Europese Commissie inzake veiligheid (COM(2006) 251), de CIIP (COM(2009) 149), waarin het belang van netwerk- en informatiebeveiliging en veerkracht voor het creëren van een gemeenschappelijke Europese Informatieruimte wordt benadrukt, en de Digitale Agenda. Naarmate de onderlinge afhankelijkheid complexer wordt, kan de ontwrichting van één infrastructuur eenvoudig doorwerken over de grenzen heen (in geografisch en juridisch opzicht), alsmede in andere infrastructuren, en door heel Europa impact hebben. Het mondiale karakter van de telecommunicatie-industrie vergt een gemeenschappelijke benadering om zaken als veerkracht en beveiliging van openbare communicatienetwerken aan te pakken. Aantal producten: 13 WS 14 WS2: Verbetering pan-europese CIIP 15 & veerkracht De doelstelling van werkstroom 2 is, de lidstaten bij te staan bij het implementeren van veilige en veerkrachtige ICT-systemen en tot een hoger beveiligingsniveau van kritieke informatie-infrastructuren en diensten in Europa te komen. Deze werkstroom sluit nauw aan bij het CIIP-actieplan, omschreven in de mededeling van de Commissie van maart 2009 en maart Veel van dit werk draagt ook rechtstreeks bij tot doelstellingen die zijn opgenomen in het document over de interne veiligheidsstrategie, evenals de Digitale Agenda. Werkpakketten op het gebied van CIIP liggen per definitie grotendeels in het verlengde van werk dat als onderdeel van het werkprogramma van 2010 werd verricht. Meer in het bijzonder kent deze werkstroom de volgende doelstellingen: - verbetering van de operationele capaciteit van de lidstaten om de relevante belanghebbenden te helpen hun efficiëntie en effectiviteit te verbeteren; - ondersteuning en bevordering van toepassingen op pan-europees niveau; - onderkennen en aangaan van de uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging in de CIIP; - onderkennen en aanpakken van vraagstukken op het gebied van informatiebeveiliging in de ICT en onderling verbonden netwerken; - ondersteunen van de EU-VS-werkgroep cyberbeveiliging en cybercriminaliteit, die in het kader van de EU-VS-top van 20 november 2010 werd ingesteld. Aantal producten: 16 WS3 : ENISA als stimulans voor privacy & vertrouwen WS3 bestond uit vier werkpakketten (WPK): - begrip en analyse van economische prikkels en belemmeringen voor informatiebeveiliging; - waarborgen dat privacy, identiteit en vertrouwen op de juiste wijze zijn geïntegreerd in nieuwe diensten; - ondersteunen van de tenuitvoerlegging van artikel 4 van de eprivacy-richtlijn (2002/58/EG); - bevorderen van het instellen van een Europese maand voor cyberveiligheid WS: Werkstroom. CIIP: bescherming van kritieke informatie-infrastructuren.

10 10 In het eerste WPK werden de economische belemmeringen en prikkels voor de verbetering van informatiebeveiliging op pan-europees niveau geanalyseerd. ENISA analyseerde economische drijfveren en belemmeringen op juridisch, beleidsmatig, technisch en onderwijsgebied en stelde mogelijke verbeteringen vast. In het tweede WPK werd onderzocht hoe privacy, identiteit en vertrouwen zijn geïntegreerd in nieuwe diensten, waarbij aanbevelingen voor verbeteringen werden gedaan. Het doel was, de huidige ontwikkelingen in de privacybescherming van individuele personen alsmede in de verbetering van het vertrouwensniveau in netwerkdiensten te beoordelen en te evalueren. Het derde WPK betrof de ondersteuning die ENISA biedt bij de tenuitvoerlegging van artikel 4 van de eprivacy-richtlijn. Dit vormde de voortzetting van de samenwerking met artikel 29, de EDPS (de Europese controleambtenaar voor gegevensbescherming) alsmede de Europese Commissie (DG s JUST en INFSO), en was erop gericht na te gaan hoe de bepalingen van artikel 4 op EU-niveau praktisch moeten worden toegepast. Ten slotte werkte ENISA samen met de lidstaten aan de organisatie van een Europese maand voor cyberveiligheid. Aantal producten: 5 Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens.

11 ENISA - European Network and Information Security Agency ENISA - Agence européenne chargée de la sécurité des réseaux et de l information ANTWOORD VAN HET AGENTSCHAP 12. Zoals de Rekenkamer heeft bevestigd, is de begrotingsuitvoering in 2011 verbeterd. Teneinde de overgedragen kredieten verder te reduceren, is het Agentschap tijdig begonnen met de planning van de aanbestedingen voor 2012; het is gelukt om in het laatste kwartaal van 2011 te starten met de aanbestedingsprocedures met betrekking tot de activiteiten in het werkprogramma voor Eind 2012 zouden de resultaten van deze praktijk zichtbaar moeten worden. 13. Met de invoering van ABAC heeft het Agentschap het beheer van de activa gestroomlijnd; ABAC is de beheersmodule die door de Commissie is geïntroduceerd en die door de instellingen en agentschappen wordt gebruikt. Dit hulpmiddel, dat in 2012 volledig operationeel is geworden, voorziet in een eenduidige identificatie van alle geregistreerde activa; hiermee is geheel tegemoet gekomen aan de opmerking van de Rekenkamer. 14. Het Agentschap heeft op 2 maart 2012 richtsnoeren voor personeelswerving vastgesteld die volledig in lijn zijn met de opmerkingen van de Rekenkamer. De leden van de selectiecomités krijgen deze richtsnoeren uitgereikt zodra zij door de uitvoerend directeur zijn benoemd. ENISA_NL

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het bureau en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het bureau en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 3 december 2012 (04.12) (OR. en) 16782/12 FI 914 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 13 november 2012 aan: mevrouw Erato

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het centrum en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het centrum en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 5 december 2012 (06.12) (OR. en) 16817/12 FI 949 BEGELEIDE DE OTA van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 24 oktober 2012 aan: mevrouw Erato

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/19)

VERSLAG (2016/C 449/19) C 449/102 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Instituut voor gendergelijkheid betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15 15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/29)

VERSLAG (2016/C 449/29) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/157 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van Eurojust en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van Eurojust en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 22 november 2011 (24.11) (OR. en) 17359/11 FI 929 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 3 november 2011 aan: de heer Radoslaw

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/35)

VERSLAG (2016/C 449/35) C 449/188 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/41)

VERSLAG (2016/C 449/41) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/219 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/02)

VERSLAG (2016/C 449/02) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/17 VERSLAG over de jaarrekening van het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst C 449/198 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst (2016/C

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/07)

VERSLAG (2016/C 449/07) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/41 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding betreffende het begrotingsjaar 2015

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/25)

VERSLAG (2016/C 449/25) C 449/138 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2015

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/23)

VERSLAG (2016/C 449/23) C 449/128 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting C 449/168 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/20)

VERSLAG (2016/C 449/20) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/107 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

Advies nr. 2/2014. (uitgebracht krachtens artikel 336 VWEU)

Advies nr. 2/2014. (uitgebracht krachtens artikel 336 VWEU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/36)

VERSLAG (2016/C 449/36) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/193 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese eenheid voor de versterking van de justitiële samenwerking betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/18)

VERSLAG (2016/C 449/18) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/97 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Hierbij doe ik u in alle officiële talen van de Europese Gemeenschappen een exemplaar toekomen

Hierbij doe ik u in alle officiële talen van de Europese Gemeenschappen een exemplaar toekomen RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 november 2007 (22.11) (OR. en) 15143/07 FIN 531 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Hubert WEBER, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 5 november 2007 aan:

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 augustus 2007 (02.08) (OR. en) 12289/07 FIN 380

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 augustus 2007 (02.08) (OR. en) 12289/07 FIN 380 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 augustus 2007 (02.08) (OR. en) 12289/07 FIN 380 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Hubert WEBER, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 31 juli 2007 aan: de

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds

VERSLAG. over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/143 VERSLAG over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds (2016/C

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 november 2010 (25.11) (OR. en) 16740/10 FIN 620 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 11 november 2010 aan:

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/11)

VERSLAG (2016/C 449/11) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/61 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145 15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden van de Stichting

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/151 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau (2016/C

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER 14.12.2010 Publicatieblad van de Europese Unie C 338/119 VERSLAG over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld van de antwoorden

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/14)

VERSLAG (2016/C 449/14) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/77 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het

Nadere informatie

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu Verslag over de jaarrekening van Sisnet (communicatienetwerk voor uitwisseling van informatie tussen nationale grenscontrole-, douane- en politieautoriteiten) betreffende het per 31 december 2015 afgesloten

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie C 449/36 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie (2016/C

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 18 november 2009 (23.11) (OR. en) 16243/09 FIN 485 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 12 november 2009 aan: de heer

Nadere informatie

C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie

C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/04)

VERSLAG (2016/C 449/04) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/27 VERSLAG over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie

C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden van

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.

vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa. Verslag over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van het Bureau

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/03)

VERSLAG (2016/C 449/03) C 449/22 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het

Nadere informatie

C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011

C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/223 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst (2017/C

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/28)

VERSLAG (2017/C 417/28) C 417/176 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit C 449/72 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit (2016/C

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/07)

VERSLAG (2017/C 417/07) C 417/52 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding betreffende het begrotingsjaar 2016,

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/33)

VERSLAG (2017/C 417/33) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/207 VERSLAG over de jaarrekening van het Voorzieningsagentschap van Euratom betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/35)

VERSLAG (2017/C 417/35) C 417/218 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Eenheid voor justitiële samenwerking van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/30)

VERSLAG (2016/C 449/30) C 449/162 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

vergezeld van de antwoorden van de Stichting

vergezeld van de antwoorden van de Stichting ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Advies nr. 1/2014. (uitgebracht krachtens artikel 325, lid 4, VWEU)

Advies nr. 1/2014. (uitgebracht krachtens artikel 325, lid 4, VWEU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 7 november 2008 (24.11) (OR. en) 15345/08 FI 461 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 31 oktober 2008 aan: de

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/32)

VERSLAG (2017/C 417/32) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/201 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/40)

VERSLAG (2017/C 417/40) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/247 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/26)

VERSLAG (2017/C 417/26) C 417/166 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Agentschap

vergezeld van het antwoord van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Agentschap van de Europese Unie voor opleiding op het gebied van rechtshandhaving betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 december 2003 (16.12) (OR. fr) 15598/03 FIN 577

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 december 2003 (16.12) (OR. fr) 15598/03 FIN 577 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 10 december 2003 (16.12) (OR. fr) 15598/03 FIN 577 VERTALING BRIEF van: de heer Juan Manuel FABRA VALLÉS, voorzitter van de Europese Rekenkamer d.d.: 28 november 2002

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Harmonisatiebureau voor de interne markt betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Harmonisatiebureau voor de interne markt betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg T

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/12)

VERSLAG (2016/C 449/12) C 449/66 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/42)

VERSLAG (2016/C 449/42) C 449/224 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Harmonisatiebureau voor de interne markt betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/20)

VERSLAG (2017/C 417/20) C 417/126 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

Verslag van de Rekenkamer over de doelmatigheidscontrole bij de Europese Centrale Bank betreffende het begrotingsjaar 2004

Verslag van de Rekenkamer over de doelmatigheidscontrole bij de Europese Centrale Bank betreffende het begrotingsjaar 2004 TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Advies nr. 3/2013

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Advies nr. 3/2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel...

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel... C 338/162 Publicatieblad van de Europese Unie 14.12.2010 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld van

Nadere informatie

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Eniac betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Eniac betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/23)

VERSLAG (2017/C 417/23) C 417/150 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Centrum

vergezeld van het antwoord van het Centrum Verslag over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Centrum 12, rue Alcide De Gasperi -

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/29)

VERSLAG (2017/C 417/29) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/181 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Stichting

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/18)

VERSLAG (2017/C 417/18) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/115 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/08)

VERSLAG (2017/C 417/08) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/57 VERSLAG over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/11)

VERSLAG (2017/C 417/11) C 417/74 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

Dit verslag, dat binnenkort wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie, gaat vergezeld van de antwoorden van het Bureau.

Dit verslag, dat binnenkort wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie, gaat vergezeld van de antwoorden van het Bureau. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 december 2004 (22.12) (OR. en) 15804/04 FIN 603 VERTALING BRIEF van: de heer Juan Manuel FABRA VALLÉS, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 2 december 2004 aan:

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/87 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit (2017/C

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Stichting 12, rue Alcide

Nadere informatie

-bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van het Centrum

-bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van het Centrum RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 7 november 2008 (24.11) (OR. en) 15348/08 FI 464 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 27 oktober 2008 aan: de

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/34)

VERSLAG (2017/C 417/34) C 417/212 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/32)

VERSLAG (2016/C 449/32) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/173 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid,

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/14)

VERSLAG (2017/C 417/14) C 417/92 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Agentschap

vergezeld van het antwoord van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige ITsystemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-lisa) betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 december (11.12) (OR. en) 16316/06 FIN 651

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 december (11.12) (OR. en) 16316/06 FIN 651 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 december (11.12) (OR. en) 16316/06 FIN 651 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Hubert WEBER, voorzitter van de Europese Rekenkamer ingekomen: 3 november 2006 aan: de heer

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel...

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel... C 338/46 Publicatieblad van de Europese Unie 14.12.2010 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld

Nadere informatie

vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

vergezeld van de antwoorden van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap C 449/214 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie