Schade. Brand. Motorvoertuigen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schade. Brand. Motorvoertuigen"

Transcriptie

1 Schade Brand In 1956 wordt er bij De Nederlanden al een uitvoerige administratie voor Brand bijgehouden, op de Hollerith. Er is een schema ponskaarten systeem Brand/Labor/Glas waar dit gedeelte van de administratie in beschreven wordt. En in 1958 is er uitgebreide beschrijving voor het invullen van de ponskaarten, waarbij alle machines besproken worden die daarbij gebruikt worden. De Gamma levert een kostelijk werk bij de nieuwwaarde-actie van Brand. Dat leert ons de Schakel in 1960, anderhalfjaar nadat de Gamma is binnengekomen. De inzet voor de berekening van de prolongatieprovisie van het gehele geconsolideerde concern wordt gemeld. En dat allemaal in een artikel waarin de automatisering van Transport wordt aangekondigd. Ook Van den Broek maakt melding van deze nieuwwaarde-actie in het jaarverslag over 1959: In 1963 begon Brand als een van de eerste met de automatisering. Eerst de nieuwe verzekeringen, daarna ook mutaties. Dit ging nog steeds met de Gamma en de 1401 en leverde dus honderdduizenden ponskaarten op. Na de binnenkomst van de 360/40 worden de ponskaarten op tape gezet voor de prolongatie, ze blijven echter gehandhaafd voor de mutaties. In 1973 worden al deze feiten vermeld als er een nieuw systeem klaar is. De ponskaarten zijn geconverteerd, er wordt vanaf nu op tape gemuteerd, de ponskaarten mogen weg. Nieuwe polissen worden gelijk volledig ingevoerd, mutaties wordt aangevuld vanuit de dossiers op het moment dat de wijziging moet worden aangebracht. In 1977 bij de start van de 3790 proef staat het Brand bestand online. Op disk onder FM. Dit is alleen nog maar raadplegen. De planning voor mutaties online is Dat wordt In 1984, als de laatste Glaspolis geconverteerd is, is heel Brand online te muteren. En dan praten we wel over één en een kwart miljoen polissen. De poliskaarten kunnen weg. In 1975 zijn Buurmans en Eversdijk bezig om een voorstudie te maken voor de schadebehandeling. Er wordt besloten bij Brand te beginnen en daarvandaan het systeem uit te breiden. In 1982 is de eerste fase ingevoerd. Motorvoertuigen In 1968 is er een administratie gereed die volgens De Schakel in hoge mate geautomatiseerd is en veel handwerk bespaart. Polisbladen, nota s en groene kaarten worden genoemd als uitvoerdocumenten. En productiestatistieken per inspecteur en per tussenpersoon kunnen worden gemaakt. Hier wordt voor de eerste keer iets gezegd over de nadelen van tapebestanden. Je moet helemaal aan het begin starten en doorspoelen tot je er bent. Op disk is dat niet nodig.

2 De auto s staan dan ook als een van de eerste bestanden onder FM op disk, zodat bij de online proeven in 1977 Auto ook mee kan doen. Voor Motorrijtuigen was er eerst de 3790-proef. De 3790 was een hulpcomputer in het HKH waarop een kopie van de polisgegevens van het AC werd opgeslagen. Eerst werden polisnummers ingetoetst en na uitvoering van een batch proces kwamen de polisgegevens op die 3790 beschikbaar voor schadebehandeling of mutatie. De mutaties die gedurende de werkdag werden ingevoerd werden om naar ponsconcept formaat omgezet en naar het AC overgeseind waar ze gecombineerd werden tot één invoerstroom voor het dagwerk met de overige mutaties die nog via ponsconcepten werden aangeleverd. Voor de polissen voor schadeafhandeling werden Infobladen geprint: een afdruk van de polisgegevens die in het schadedossier werd opgenomen t.b.v. de verdere afhandeling van de schades. Door de steeds snellere transmissie was het op een gegeven moment niet meer nodig om de polissen eerst te bestellen en werd de 3790 vervangen door een online toepassing: domme terminals verbonden met de centrale computer. Een uitvoerig verhaal, nu in 2N, gaat uitgebreid in op de aanpak en de problemen die men met beeldschermen nog moet oplossen. Online raadplegen is nu mogelijk voor de hele portefeuille. In 1978 is ook online muteren ingevoerd en worden nieuwe polissen ook online aangemaakt. In 1981 bouwt NN, gedwongen door het nieuwe bonus/malus systeem, in een aantal maanden een nieuw administratief systeem voor Auto. Hans Evers is de grote motor achter deze actie, hij heeft met Schade afgesproken, dat de gehele klus binnen een jaar wordt gerealiseerd en dus voor 1 januari (de start) klaar is. Met heel veel overwerk lukt het. De Bruin vertelt erover in een artikel dat gewijd is aan bonus/malus. Hij geeft aan dat online muteren nu even niet mogelijk is, omdat dat programma nog niet klaar is. Toen dat allemaal weer op orde was, werd het Project Motorrijtuigen Informatie Systeem Schadebehandeling opgestart: PROMISS, het online systeem voor het afhandelen van schades motorrijtuigen. Bij de Schade vaststelling wordt vanaf 1981 Audatax gebruikt. Dit wordt in 1991 vervangen door Audacom. Bromfietsen Bromfietsen in 1968 onder de naam Fatum (de samenvoeging is immers pas in 1971). De twee machines waar het op draaide worden genoemd (360/40 en 360/20) en niet de naam van een systeem. Van Kempe herinnert zich anno 2004 nog een blunder met de betaling van de bromfiets verzekeringen.

3 Bij het setje met verzekeringsbewijs en plaatje werd ook een stackaart bijgesloten voor de betaling. Die werden in die tijd gemaakt met de 360/20. Ponsingen voor rekeningnummer en bedrag en een paar regels geprint, met natuurlijk ook het bedrag. Geprint was het juiste bedrag om over te maken (zoiets als 23,50) Maar jammer genoeg stond er geponst 235,00. Iedereen die de kaart dus gebruikte om over te maken, kreeg 235,00 gulden van zijn rekening afgeschreven. En dat gaf heel wat trammelant. Een dag nadat het gebeurd was waren er al weer nieuwe, nu goede kaarten, maar dat hielp niet meer voor de snelle betalers. Jan van der Linden kwam naar aanleiding van het bovenstaande met het volgende verhaal: Op een zekere dag kreeg ik s morgens vroeg op kantoor een telefoontje vanuit AO Schade, dat de gehele prolongatie fout was, omdat er stackaarten werden gemaakt met een 10 x te hoog bedrag. Een verzekerde (bleek pas later klant van ACT) had bij NN Schade geklaagd, dat zijn premie 10x te hoog was afgeschreven bij de giro. Je begrijpt de paniek. Intern onderzoek leverde op dat er met de Schade prolongatie niets fout was, niets gewijzigd enz. Dus moest de fout ergens anders liggen. Het heeft een halve dag gekost voordat we het lek gevonden hadden. Bij het ACT maakte men acceptgirokaarten voor klanten aan als extra service voor de tussenpersonen. Bij de acceptgirokaart in kwestie was kennelijk iets niet goed gegaan bij de aanmaak, vandaar dat hij met de hand bijgeponst was. En toen was de fout gemaakt, het bedrag was één kolom naar links opgeschoven. Het vreemde aan het verhaal is, dat er ontzettend veel ophef van die bewuste fout is gemaakt. Iedereen, van hoog tot laag, schreeuwde maar wat richting mijn persoon en mijn team. Echter niemand wist waarover het ging. Aansprakelijkheid en Vermogensschade In 1971 wordt er een mutatieprogramma opgeleverd voor de AVP. In 1979 heeft AVP een primeur. De nieuwe verzekeringen worden via een beeldscherm ingevoerd. Online raadplegen was al langer mogelijk. De behandeling van Schade Aansprakelijkheid en Vermogen gaat vanaf 1989 online. En de reisverzekeringen komen dat jaar ook uit de computer rollen. Restadministratie In de rest administratie worden Transport, Ongevallen, Aansprakelijkheid en Ziektekosten behandeld. In een verslag uit 1975 zien we de stand van zaken op dat moment, de programmering van de administratie is klaar, de conversie bijna. In 1989 gaat deze administratie als laatste naar interactief muteren over. Bij Schade zijn de ponsconcepten dan verdwenen. Anno 2005 zijn er nog steeds programma s van de Restadministratie in gebruik. ZKV De polissen worden verwerkt met de Restadministratie, maar vanaf 1989 kan de behandeling van de Ziektekosten nota s online gebeuren.

4 Incasso Over de Incasso van het concern is een apart hoofdstukje geschreven. ACT speelt hierbij een belangrijke rol. Met Stratego naar HP In 1989 zijn dus alle branches interactief te muteren. Bovendien zijn de meeste domme terminals vervangen door PC s. Het wordt tijd voor een nieuwe strategie. Nu niet per branch, maar een algemene aanpak die voor heel Schade hetzelfde moet zijn. In 1990 start AO Schade met DrieS. (Studie Structuur Systemen). Productonafhankelijkheid is het devies. We zien in een overzicht uit 1992 dat men druk bezig is om de basissystemen op te zetten en al over image nadenkt. Terwijl de eerste plannen voor DrieS ontwikkeld worden, besluit de directie de organisatie te wijzigen. Het denken over Stratego start in In plaats van branch georiënteerd wordt meer afgestemd op de tussenpersoon. Schade wordt gesplitst in Particulieren en Bedrijven, daarbinnen wordt een organisatie opgezet in regio s en daarbinnen in units. Binnen de unit moeten alle branches behandeld kunnen worden. Maar omdat DrieS nog niet zover is moet er een tijdelijke oplossing gezocht worden. Om de medewerkers binnen de unit met meerdere systemen te laten werken wordt de sessiemanager ingevoerd, hiermee kan eenvoudig worden overgeschakeld. En om de verschillen bij invoer weg te werken wordt een zogenaamde schillenadministratie ingevoerd. Easel geeft de mogelijkheid meer sessies te hebben met het mainframe, bovendien kan de codering hierin eenvoudig worden opgenomen. Maar daar zijn wel zwaardere PC s voor nodig. Bij de verhuizing naar HP in 1994 mag dit allemaal tegelijk. De organisatiewijziging, Easel op een nieuwe PC en een nieuw gebouw. ADN De POR mutatie interface bestond al jaren, maar was geen groot succes. Tussenpersonen konden mutaties doorgeven op een gestandaardiseerde manier, via tape of disk. Er werd gebruik van gemaakt maar niet in grote aantallen.

5 Met de invoering van ADN, het Assurantie Data Netwerk moest daar verandering inkomen. Het denken hierover begon al in NN spande zich vanaf het begin in om er een succes van te maken, want zij zag het belang bij invoer van nieuwe verzekeringen al vroeg in. Samen met het ACT voerde NN in 1992 een op ADN aansluitend acceptatiesysteem in. Hierdoor konden nieuwe verzekeringen bij de tussenpersoon al worden geaccepteerd. En was de invoer geschikt om bij NN direct verwerkt te worden. In de praktijk viel dit wat tegen. Pas bij de invoer van de Label/Waarde methode in 1996 begon de invoerstroom via ADN echt vruchten af te werpen. Van AVP, Auto en Inboedel is het 30 % van de productie. Vanaf het begin had de OR zich stevig bemoeid met de invoer van ADN. De voorspellingen over het aantal arbeidsplaatsen dat zou verdwijnen waren erg hoog. We komen in die jaren dan ook heel wat discussies over ADN tegen in de OR verslagen. Ziektewet De invoering van de nieuwe Ziektewet in 1996 bracht uiteraard het nodige werk met zich mee. Er werd aansluiting gezocht bij NatNed, voor de administratie kon de Restadministratie dienst doen, en de uitkeringen gingen met Aspro, het bestaande Excassosysteem. Maar het was nog een hele klus om de boel op tijd klaar te krijgen. 2000N In 1996 worden de Schade en de Leven maatschappijen samengevoegd. Behalve een reorganisatie binnen de Automatiseringsafdelingen, moet de nodige inspanning gepleegd worden voor een gemeenschappelijke database met relevante informatie voor binnen en buiten. Bovendien moest er over alle strategische plannen zoals IP en Dries worden overlegd, voordat men weer verder kon. DrieS Uit bovenstaande zaken is het begrijpelijk dat DrieS niet die vaart kon maken die de bedenkers zich voorgesteld hadden. In 1993 kan Geert van Spronsen vertellen dat er een relatiesysteem gebouwd is. De zesde poging om het samen met Leven te doen is weer mislukt, daarom doet Schade het maar alleen. Onmiddellijk gevolgd door Leven die de kunst heeft afgekeken en het met IEF nog eens dunnetjes overdoet. RBS is met CSP ontwikkeld. Omdat dit pakket niet meer gehanteerd werd, is het in 2003 ook omgezet naar IEF. Bistro is het eerste resultaat op verzekeringsgebied. Een met IEF ontwikkeld clientserver systeem voor de Bromfietsen. Het wordt in 1995 opgeleverd. Jammer dat NN een paar jaar later de bromfietsen afschaft. De eerste DrieS toepassing was maar een paar jaar actief. In 1995, nadat er eerst een Architectuur voor Leven en Schade is ontworpen wordt er ook een start gemaakt met het opzetten van WAO + en wordt de start van Wagenpark bedrijven aangekondigd. Vanaf dat moment doen Workflow management en Imaging hun intrede. In het MTP wordt, behalve de start van DIVA, aangegeven dat er een nieuw front-end komt voor de particulieren verzekeringen. In de jaren daarop wordt dat ook gerealiseerd. Met Workflow management en Imaging. Pim van der Zalm geeft in 1996 in Autlines een uitgebreid verhaal over COSA, het pakket dat gekozen is.

6 In 1998 komt bij Particulieren de binnenkomende post op het beeldscherm, met de bijbehorende stukken. Een waar Eldorado voor de gebruikers. In 1999 is het project bij Particulieren voltooid. Dan is inmiddels BeaNNs opgestart, wat het gehele Particulieren archief op de computer moet zetten. In 2002 is dat gelukt. In 1999 wordt er ook gestart met Parade bij Employee Benefits (Groeps Schade + Leven) waarbij de processen voor bedrijven in Workflow worden opgenomen. Slotopmerking. In 1999 vraagt de OR zich vertwijfeld af, of er nog wel eens een project afgemaakt wordt. De oorspronkelijke inhoud van DrieS is niet echt gerealiseerd. In de loop van de jaren is de nadruk op Workflow en Imaging komen liggen. En daardoor is eindelijk een eind gekomen aan die steeds maar groeiende papierstroom, die we vanaf het begin zo graag wilden wegwerken. Ook is het werkproces beheersbaarder geworden. En dat waren toch twee belangrijke doelen van de automatisering. Operational Excellence Onder deze kop wordt in 2001 op ING niveau een nieuwe start gemaakt. Er moet meer samengewerkt worden op automatiseringsgebied en pakketten moeten de oplossing geven. GiJuice is het pakket voor Schade. In 2005 worden autoverzekeringen via Mijn NN ingevoerd door de tussenpersonen. De acceptatie vindt online plaats. Via het netwerk van ADN wordt de polis in GiJuice binnengeleid. Hier wordt zonder tussenkomst van personen de verzekering geaccepteerd en uitgeschreven. 80% van de verzekeringen kan op deze manier zonder tussenkomst van de mens worden vervaardigd. Het aantal verschillende autoverzekeringen is teruggebracht tot 4.

7 Rekenen bij Leven, binnen en buiten Binnen De eerste computers waren gekocht om te rekenen. De administratiemachines van de Hollerith konden de mooiste lijsten maken die je maar wilde met behulp van ponskaarten. Maar de rekenende ponsmachine was langzaam en had maar een paar geheugenregisters. Bovendien konden in de drukste tijd van het rekenwerk, de reservetijd, deze machines het werk niet aan. Vandaar dat de eerste klussen op de 650 en de Gamma de reserveberekening waren. Pas daarna kwam de administratie op de computer. In de eerste jaren werd rekenen een geïntegreerd onderdeel van de inschrijf- en mutatieprogramma s. Pas bij de opzet van Ilias wordt rekening gehouden met een afsplitsing van het rekenen. Timesharing Het maken van offertes werd vanaf 1970 via een terminal op een computer gedaan. De computer stond in Brussel of Düsseldorf. Later werd deze dienst overgenomen door het IBM rekencentrum in Zoetermeer (CALL). Het AC kon deze dienst nog niet aanbieden. In 1976 schrijft AOrta: de proeven met Timesharing via onze eigen /370 in KG in plaats van via een aansluiting met IBM in Zoetermeer verlopen naar wens. In mei 1977 schrijft AOrta: de configuratie waarmee timesharing gepleegd zal worden op de /370 in KG zal bestaan uit twee beeldschermen met toetsenbord en twee zgn. matrix-printers. Voorzichtig kan gesteld worden dat per de overgang van Zoetermeer naar KG gerealiseerd zal zijn. VSPC zorgt voor de communicatie, de programma s werden door de afdeling AO Computer technisch beheer geschreven in APL of Fortran. Over de eerste maand gelijk een besparing van fl. 3500, - ten opzichte van Zoetermeer. Het zijn dan niet alleen meer offerteprogramma s maar elk soort rekenwerk dat NN kan bedenken. In 1982 zijn er negen afdelingen die met VSPC werken, 18 beeldschermen en 8 printers hangen er dan bij Leven aan de computer in KG. In 1984 zijn er 40 VSPC terminals in het concern, en tweehonderd gebruikers die ermee kunnen omgaan. De meeste voeren standaard programma s uit, maar een flink aantal programmeert zelf, met APL. Naar de AS/400 In 1985 en 1986 worden grote delen van het rekenwerk van Actuariële Mutaties (AM) overgeheveld naar een programma op de AS/400 dat voor alle gebruikers op de AS/400 bereikbaar is. Bovendien wordt i.v.m. de hoge kosten bij het AC overwogen om alle VSPC programmatuur over te hevelen naar de AS. Hier was in het begin van de /34 ook al even over gedacht maar toen was het niet mogelijk. Er wordt nu echter wel werk van gemaakt en er wordt heel wat overgezet. In 1986 moet er geconverteerd worden van VSPC naar TSO, dat geeft weer een extra duwtje richting AS/400. PC Ondertussen is het PC-tijdperk aangebroken. Er worden natuurlijk allerlei losse PCrekenprogramma s gemaakt, een gekoppelde toepassing is er nog niet. Bij Ilias zijn de plannen in de maak. Daar moeten Binnen en Buiten gelijk gaan oplopen.

8 In 1993 verdwijnen de APL-programma s naar een PC, die via de AS/400 te benaderen is, met een besparing van gulden. Voor het gemak worden de hardware-, software- en beheerskosten van de PC maar weggelaten. Maar de kosten zijn wel de hoofdreden om ook bij Labora, Ilias en Homes snel rekenservers in gebruik te nemen. Zowel de koppeling met het mainframe als met de AS/400 worden geïmplementeerd. Een technische beschrijving van de hand van Eric van Dijk geeft een blik op queued en non queued APPC en AS/400 dataqueues. IP Er zijn nu in korte tijd zoveel rekenservers in gebruik genomen, dat het onderhoud een probleem begint te worden. Vooral omdat er ook nog steeds Mainframe en AS/400 programma s zijn met rekenregels. Het IP gaat dit aanpakken met de rekenbox. In 1997 geeft Frans Elderson een uitvoerige toelichting op de plannen. Er wordt hard gewerkt. De nieuwste hard- en software wordt gebruikt. Maar door het mislukken van de VTA gaat ook de rekenbox de mist in, net als Flits. Buiten TI59 In 1980 wordt het eerste rekenapparaat buiten geleverd. Het is een TI59, een rekenmachine met wat voorgeprogrammeerde kaarten. Dick van Valkenburg heeft er natuurlijk zijn eigen visie op. HP75C In 1983 wordt de TI59 vervangen door een HP 75C. HP Portable Plus Maar de eerste echte computer buiten is de HP Portable Plus, in Hierbij wordt het rekenprogramma BLOS geleverd (Buitendienst Leven Ondersteunings Systeem). Behalve een serie rekenmogelijkheden ook Memomaker, Time-manager en Lotus 123. Deze programmatuur wordt ook bij tussenpersonen uitgezet.

9 Vaste PC In 1990 krijgen alle buitendienstmedewerkers een vaste PC met printer. Blos en Algoritme worden erop gezet. De ontwikkeling van Sonnet start, maar dit levert uiteindelijk alleen een Pensioen programma op. Zo n PC nam ruimte in beslag en sloeg s nachts automatisch aan en uit als er nieuwe software en gegevens overgestuurd werden. Voor dit ongemak kregen de buitendienstmedewerkers een zogenaamde keukenvergoeding. In 1993 wordt gestart met Commerciële Software, nu ook voor Schade. Een elektronisch Tarievenboek is het eerste resultaat voor Leven, samen met de reisverzekeringen voor Schade. In 1994 wordt een Hypotheek Advies Systeem toegevoegd. In 1996 zijn Blos en Algoritme verdwenen. Portable Als in 1999 een nieuwe Laptop wordt uitgereikt aan de buitendienst medewerkers, kunnen ze behalve bij de tussenpersoon met de Commerciële Software werken, ook nog naar het VerzekeringsAtrium en via Infonet naar de Buitendienstsite surfen. Buitendienst en Tussenpersonen. Buitendienst. PC. In het hoofdstuk Rekenen zijn de voorlopers van de PC behandeld en de eerste stappen met rekenen op de PC. Blits bij Schade (1987) was een eerste stap om bestuurlijke informatie buiten te zetten. In 1991 krijgen de auto-experts een modern hulpmiddel. Samen met Promiss kan er nu g ed worden. In 1997 wordt GIRAF ingezet om de Technische Buitendienst meer hulpmiddelen te geven. Thuis en in het veld kan de technische buitendienstman nu contact zoeken met de computer op het hoofdkantoor. Co Bunt en John van Iersel Netwerk. In 1990 krijgen alle buitendienstmedewerkers van Leven een moderne PC. Een jaar later wordt BF-netwerk geïnstalleerd, waardoor er communicatie met het hoofdkantoor mogelijk is. Markis moet informatie gaan verstrekken. In 1992 wordt dit systeem gerealiseerd. In 1999 wordt de vaste PC buiten ingeruild voor een laptop.

10 Tussenpersonen POR Er ging een eindeloze stroom formulieren heen en weer tussen de verzekeringsmaatschappijen en de tussenpersonen. Om daaraan iets te kunnen automatiseren, moesten er afspraken gemaakt worden tussen de partijen. Rond 1970 werd er een bestandsrecord en een prolongatierecord afgesproken, de zogenaamde POR. Het werd nu mogelijk om de uitwisseling van gegevens met computers te doen. Vooral de prolongatie leende zich hiervoor. Weldra werd door alle grote maatschappijen de prolongatie op tape aangeleverd bij veel tussenpersonen. Er ontstonden ook bedrijven die de totale prolongatie voor de tussenpersoon wilde regelen, en die dan de POR tape van de maatschappijen aangeleverd kregen. ACT Nationale-Nederlanden besloot ook zo n maatschappij op te richten. Dat gebeurde in Het ACT (Administratie Centrum voor Tussenpersonen) zag het licht. Jack Moormann was jarenlang directeur. Het begon met batch programma s, maar in de loop van de jaren kwamen er ook online mogelijkheden. In 1981 kon via een mini contact worden gezocht met het ACT. In Zekerheid in Verandering staat er een stukje over. In 1986 komt er een systeem met de naam CACTUS, het bestaat uit een Host- en een PC-deel. In 1990 als het ACT 20 jaar bestaat zijn er 500 klanten met 2,2 miljoen verzekeringen. (Bij de RVS hadden de inspecteurs de opdracht om het ACT niet te adviseren bij de tussenpersonen, maar eerder op ANVA te wijzen. Tenslotte was het ACT van de concurrent. Na 1984 moesten ze formeel het ACT adviseren, maar die omslag kostte wel wat moeite bij de meeste inspecteurs). In 2003 ging het ACT met ASM (Assurantie Systemen Nederland) verder als Amedia, een samenwerking van ING en Aegon. ADN Communiceren met behulp van elektronische netwerken startte als idee in Bij het hoofdstuk Schade wordt een paragraaf gewijd aan het ADN. Bij Leven was ADN geen succes. De bijnaam die het intern had geeft dat ook al aan. Het was het zogenaamde ADIDAS netwerk. Iedere aanvraag die binnenkwam (en dat waren er niet veel) werd uitgeprint en te voet bezorgd op het bureau waar de offerte gemaakt moest worden. Een programma is naar mijn weten nooit ingevoerd. Tarievenboek Het maken, en verzenden van tarievenboeken was een heel gedoe. Vanaf het moment dat er elektronische tarievenboeken kwamen werden er pogingen gedaan om het tarievenboek bij de tussenpersoon ook elektronisch te maken. Software leveren aan de tussenpersonen mocht wel binnen de afspraken met de maatschappijen, maar de bijbehorende hardware mocht je er niet bijleveren. De software van de HP Portable Plus werd wel bij een aantal grote maatschappijen neergezet, de hardware bleef echter het struikelblok.

11 Daar kwam een einde aan bij de gestandaardiseerde PC met DOS en Windows. De voor de buitendienst bestemde rekensoftware werd ook aan de tussenpersonen geleverd, die zelf hun PC s hadden. In Sorbed werd vastgelegd wie wat aan software had. Dat was wel nodig voor de Helpdesk als er nieuwe software gedistribueerd werd. Er waren meerdere sets, er ging wel eens iets fout met de verzending, of een niet leesbare floppy verhinderde de installatie. Het aantal telefoontjes op die dagen liep in de honderden. We hebben het dan nog niet eens over een echte fout, waardoor de software niet te installeren was zonder hulp van de helpdesk. Dit is één- of tweemaal voor gekomen, de telefoon stond dan roodgloeiend en niet alle tussenpersonen waren dan vriendelijk aan de lijn. Er werd een scala van printers ondersteund, maar het kon toch wel eens fout lopen bij een bepaalde tussenpersoon. Frans de Wit en Max Dekkers van Infrastructuur hadden een dagtaak aan het verhelpen van dit soort storingen in het land. Ze kwamen met de grootste verzameling virussen te zitten, die ze buiten vonden. En meestal lagen de fouten niet bij de software maar bij de manier van installeren, een kapotte printer of een kapotte PC. Met Wellowell wordt een nieuwe fase ingeluid. De klant rekent zelf de premie uit en bepaalt daarmee bij wie hij zich gaat verzekeren. Communicatie Er werden allerlei publicaties richting tussenpersonen gestuurd. In 1996 begon de elektronische informatiestroom vanuit NN op gang te komen. Internet en Infonet zagen het licht. Iedereen op de internetsite, Infonet alleen toegankelijk via een password. In 1997 wordt er speciaal voor de automatisering van de adviseurs een aparte afdeling opgericht, IOA.

12 Hypotheken Hypotheken valt tot 1994 onder het concernonderdeel Beleggingen. In 1976 wordt het Hypotheek en Leningen programma (H&L) in gebruik genomen. In AOrta wordt gesproken over een conversie die goed geslaagd is dus moet er daarvoor ook al een programma geweest zijn (Leven maakt gebruik van H&L voor de polisbeleningen). HIS is de naam van het Hypotheek Incasso Systeem dat tegelijkertijd in gebruik genomen wordt. In 1987 wordt een nieuwe, verbeterde versie van Incasso in gebruik genomen (HISAS) H&L en HISAS houden het vol tot 1992, nadat er heel wat bijgebouwd is in de loop van de tijd. In 1992 wordt Homes ( Hypotheken Online MutatiE Systeem) ingevoerd. De start van deze toepassing lag in In de MTP van 1987 wordt dat aangegeven met een voorstudie: hoe verder te gaan met de automatisering t.b.v. Hypotheken. In 1994 is de tweede versie klaar en dan wordt er in 2N een uitgebreid artikel geschreven. In SO kompas geeft Henk Nijkamp een wat technischer verhaal. Het systeem is geschreven in Cobol, met CICS als TP-monitor en DB2 als DBMS. Het was het laatste DB2 systeem dat zonder hulp van IEF tot stand kwam. Voor het vervaardigen van documenten wordt gebruik gemaakt van Office Vision. Daarvoor was de 8100, de IBM machine waarmee data/text integratie mogelijk was, het paradepaardje van Hypotheken. In 1994 wordt Hypotheken onderdeel van NN Leven en gaan ook de SO ers die voor Hypotheken werken naar Leven toe. Homes is operationeel gebleven tot in de nieuwe eeuw. Toen maakte het oprichten van het Service Center Hypotheken het schrijven van een nieuw programma noodzakelijk. Dit programma moest werken voor alle ING Hypotheekpoten. Anno 2007 is daarvan niets terecht gekomen. Homes werkt nog steeds. Sociale Zaken In 1989 worden de personeelsdossiers opgenomen in Prins (PeRsoneel INformatie en registratie Systeem). De kaartenbakken kunnen in de prullenbak. Er was daarvoor dus kennelijk nog niets geautomatiseerd voor de personeelsdossiers. Kees Heijning vertelt in 2N iets over dit gekochte pakket. Hij heeft het dan ook over de salarisgegevens die overgeheveld zijn uit het oude systeem. Want de salarisadministratie is wel allang geautomatiseerd. Als batchsysteem uiteraard, de invoer gebeurt centraal met mutatieformulieren. Dat verandert per 1 februari 1994 als Spirit in de lucht gaat. Decentraal online invoeren is de grote plus van dit systeem Spirit betekent Systeem voor Personeels Informatie en RegIstraTie) Over Prins wordt niet meer gesproken, kennelijk was dat niet zo n succes. Er is nog wel even een sneer naar de aankoop van het vorige pakket: het nieuwe systeem kwam volledig in eigen huis tot stand. Kom daar nu eens om.

13 Het artikel in 2N geeft veel details over de begeleiding van allerlei commissies, inbreng van de gebruikers, de opleiding en natuurlijk de extra beveiliging van het systeem. En de salarissen zijn er de eerste keer goed uitgekomen, hoopt de redactie. Op 1 januari 2005 wordt Spirit opgevolgd. De naam van het systeem ken ik niet, ik zag het aan het strookje, en aan het feit dat ik als Vutter weer 36 uur moest werken, als ik de kop van het formulier tenminste goed begreep. Ik was verder wel content met het overzicht. De mensen van de insluitstraat ook vermoedelijk. Eindelijk was dat formulier met die twee vouwen eruit. De personeelsverenigingen waren wat minder blij. Die waren niet helemaal goed uit de verf gekomen om maar eens een eufemisme te gebruiken. Ze hebben hard moeten werken om alles weer goed te krijgen. Hiermee wordt maar weer eens bewezen dat de analyse van de oude situatie toch ook een vak apart is. Boekhouding Boekhoudmachines waren het instrument van de afdeling boekhouding tot in het computertijdperk. Om de gegevens niet nog eens vast te moeten leggen, werd er ponsapparatuur gekoppeld aan deze machines. Die leverden de nodige ponskaarten voor de mechanische administratie. Deze administratie werd in de jaren zestig overgenomen door de computer, maar bleef een ponskaartenadministratie, gevoed door boekhoudmachines. In 1970 werd het grootboek op de computer gezet, maar de invoer bleef gelijk. De ponskaarten uit de boekhoudmachines werden nu gebruikt voor invoer in het grootboek. In het voorjaar van 1974 werden de boekhoudmachines vervangen door een Philips X met 12 terminals. Deze terminals stonden op meerdere afdelingen. De gegevens werden vastgelegd op een magneetband, die naar het AC ging. Het systeem leek erg veel op het MDS systeem dat op de ponskamer in gebruik was. Jan van der Linden had tussen zijn vele bewaarde documenten ook nog een Operator s Quick Reference liggen. In 1974 geeft Comptabele Zaken de opdracht voor het project AFA (Aanpassing Financiële Administratie). Het doel van dit project is het automatisch doorsluizen van boekingen uit de verzekerings- en beleggingssystemen naar grootboek of subgrootboek. In 1975 is deze wasmand gereed. Later is er ook een verbeterd informatiesysteem ingevoerd, het Produkt-Code Systeem. Peet Buijtenweg heeft aan de wieg van dit systeem gestaan. Bert Rosbach heeft aan dit project meegewerkt en haalt wat herinneringen op: In 1974 had het concernorgaan Comptabele Zaken (CZ) de behoefte aan een manier om de diverse staten voor de boekhouding automatisch uit het grootboek te vervaardigen.

14 Aanvankelijk begonnen we met de inventarisatie van de diverse staten en de daarbij behorende grootboek-rekeningen. Daarbij gingen we uit van een apart stukje programmatuur per staat. De selectie van de benodigde rekeningen en de opmaak van de lijst zou dan dicht bij elkaar zitten. Bij die inventarisatie ontstond het gevoel, dat er een enorme brij van programmatuur nodig zou zijn. Elke nieuwe informatiebehoefte zou dan weer uitmonden in weer een nieuw stuk(je) programmatuur. Aanvankelijk werkten we nog zonder projectleider. Toen die eenmaal was aangesteld, en we de problemen doorspraken, kwam hij met het lumineuze idee om het algemener te maken. Zijn idee was om een staat te maken in de vorm van kolommen en regels, waarbij het kruispunt van zo n kolom een cel werd genoemd. Elke cel kreeg had dus zijn eigen identificatie: productnummer, kolomnummer, regelnummer. Aan dat adres kon je weer gegevens verbinden over wat er in die cel moest komen. Daarbij hadden we allerlei variëteiten: - het saldo van één enkele grootboekrekening, - de som van de saldi van een groep grootboekrekeningen. - een tekst. - een rekenkundige bewerking (sommatie van een regel of een kolom, cel A + of - cel B, cel C maal cel D, of cel E gedeeld door cel F). - bovendien werd er voor ieder product ook nog vastgelegd met welke frequentie en op welke datum het moest draaien. Daar bovenop kon een product ook nog op verzoek draaien. Het systeem viel toen in een aantal stukken uiteen: - mutatie van de productgegevens - selectie van de te vervaardigen producten - bij deze selectie werden ook de grootboekselecties vastgesteld - selectie uit het grootboek. Bij deze selectie was het mogelijk om te selecteren volgens een generieke sleutel. Iedere grootboekrekening had een 5-cijferig rekeningnummer. Het was ook mogelijk om een selectie te doen op de eerste positie van een rekeningnummer, op de posities 1 en 2, de posities 1 t/m 3 en 1 t/m 4 - de uiteindelijke vervaardiging van het product Het systeem was nog helemaal gebaseerd op sequentiële bestanden, met allerlei sorteerslagen en uitsplitsingen. Het programma voor het selecteren van de grootboekrekeningen heb ik getest met TSO.

15 Tot 1988 heeft dit boekhoudsysteem gefunctioneerd. In 1981 werd besloten om een nieuw systeem te bouwen, omdat het oude bijna niet meer voldeed aan de wensen van de afdeling. Maar tot 1988 moest er toch nog heel wat onderhoud in het systeem gestoken worden. Toen was het nieuwe systeem klaar. Budget Realisatie Administratie en Informatie Systeem, in de wandeling BRAINS, was een online systeem waar de handboekingen nu door de boekhouders zelf rechtstreeks konden worden ingevoerd.het was ook volgens zeggen het ingewikkeldste systeem van NN. Dat kwam voornamelijk door alle aanleverende programma s. Die sturen via BCB alle boekingen automatisch door. In 1988 werd ook NANCI ingevoerd. Het was de eerste keer dat het AC een PC programma schreef dat bij alle werkmaatschappijen van NN werd uitgezet. Ter plaatse werden de gegevens voor het jaarwerk ingevoerd en gecontroleerd voor verzending naar ACZ. Een behoorlijke werkbesparing tijdens het jaarwerk. 2N wijdt er een stuk aan maar vergeet de betekenis van het acroniem te vermelden. (NAtionale-Nederlanden Consolidatie Interface). Voor CONTO wordt dat niet vergeten. Maar dat was ook een hele lange: Concerngewijs Ophalen, Nazoeken en Toeleveren van Overschrijvingen. Dit systeem verving in 1992 het uit 1969 stammende IGS (Invoercontrole GrootboekSysteem). Twee ACZ mededelingen uit 1991 geven aan waarom er een nieuw systeem moet komen en hoe de dagafschriften verwerkt gaan worden.

16 Incasso Prolongeren ligt in het verlengde van de postenadministratie, dat is per branche verschillend. Maar incasseren is voor Leven en Schade hetzelfde. De verzekeringen die via tussenpersonen liepen werden afgerekend en gecontroleerd via de Rekening Courant Administratie. Maar de kantoorincasso gebeurde nog grotendeels met de hand. Dus leek het een goed plan een Concern Incasso Systeem op te zetten. CIS moest het gaan heten. We praten over 1972 of daaromtrent. Maar dat lukte niet zo goed. Leven en Schade hadden zulke afwijkende opvattingen, dat er geen gemeenschappelijk systeem te maken was. Vooral de output (die natuurlijk op 132 posities geprint moest worden) was een probleem. Tenslotte ging Schade alleen door met CIS, wat ze omdoopten naar Centraal Incasso Schade. Jan van der Linden merkt hierbij op: Er was door AO Schade een definitiestudierapport geschreven. Wim Combé gaf mij dat voor bestudering en commentaar. We kwamen (Wim en ik) tot dezelfde conclusie: een mooi verhaal, maar we kunnen hier niets mee, geen enkel concreet gegeven om de vervolgfase in gang te zetten. Uiteindelijk kreeg ik de opdracht om bij AO Schade de definitiestudie dunnetjes over te doen en concrete cijfers te verzamelen voor het vervolg. Ik ontdekte dat de verschillen tussen Leven en Schade groot waren. Over de openstaande postenlijst was maandenlang op hoog en directieniveau onderhandeld wat er wel en wat er niet op zou moeten staan. De lijst kon slechts 132 posities bevatten. Uiteindelijk bleef er een struikelblok over: de lengte van de naam en wel een verschil van één positie. Ik heb voorgesteld om de openstaande postenlijst, die bij Schade handmatig iedere maand werd afgevinkt met de ontvangen betalingen, alleen op afroep te printen. Het motto was: iedere polis die niet betaald is staat open, het incassosysteem rappelleert automatisch. De berg papier van ruim 50 cm hoogte is overbodig en de afvinkende medewerkers kunnen worden ingezet bij de handmatige rappellering (na 2 automatische rappels). Je begrijpt het wel: de papieren controle moest blijven en daarmee de openstaande postenlijst. Ik heb vervolgens mijn taak (definitiestudie en basisontwerp) afgemaakt. NB. Dit was de 4 e of 5 e poging tussen Leven en Schade voor een gezamenlijk systeem. Rien Bas maakte het systeem. Later sloot Vastgoed zich hierbij aan met de hurenadministratie. Dit systeem is in gebruik gebleven tot in 1992 Twist wordt ingevoerd. (TWeede Incasso SysTeem). In 1986 werd wel de stackkaart vervangen door de OLA. Leven ging zijn eigen weg en bouwde LIS (Leven Incasso Systeem). En de lening administratie komt met HIS, Hypotheek Incasso Systeem. Al deze systemen worden zo in 1972, 1973 in gebruik genomen, en in 1975 aangesloten op de boekhouding via de zogenaamde wasmand. T-records zorgden voor de communicatie. Leven bouwde LIS in 1978 om tot een nieuwe LIS, dat in gebruik gebleven is tot LIS was een batchsysteem. Leven maakte wel gebruik van de online informatiefunctie die door de boekhouding was gebouwd rond 1981, CIDS geheten (Concern Incasso Database Systeem). Schade, Vastgoed en Hypotheken maakten ook gebruik van deze functie. In 1991 ziet het samenspel tussen LIS en de boekhouding er zo uit:

17 We weten dit uit een studie die Elke Klieverik en Hillard van der Steeg in 1991 deden. Er moesten aanbevelingen uit voortvloeien om de informatie voor de incassoafdeling te verbeteren. In het rapport van Elke en Hillard staat ook nog een paragraaf over "CIDS doodlopende weg". Daarin wordt opgemerkt dat de overwegingen die destijds golden om een centrale incasso database op te zetten zijn achterhaald. Dit is ook de mening van ACZ. Hypotheken en Schade zijn bezig een eigen incassosystemen te ontwikkelen (Homes resp. Twist), waarbij CIDS niet meer gebruikt wordt. Dit houdt in dat CIDS (inmiddels 10 jaar oud) voor Leven een doodlopende weg is met daarbij de opmerking dat het ook i.v.m. kostenbeheersing niet aantrekkelijk is als Leven als enige CIDS zou blijven gebruiken. Dit rapport had geen vervolg. Het IP kwam er aan, alles werd eerst op een laag pitje gezet voor het nieuwe plan. De rest van het incasso verhaal voor Leven hebben we beschreven bij het IP. De Vaderlandsche Tot omstreeks 1985 was de Vaderlandsche in Antwerpen een flinke klant, zowel bij de uitvoering als bij de programmering. In 1959 nog heel bescheiden, in 1964 is het meer dan 10% van de uitvoeringskosten van de Nederlanden. In 1976 wordt er bij SAP 146,5 uur overgewerkt voor De Vaderlandsche, en 144,5 uur voor Schade. In 1983 vraagt De Vaderlandsche zelfs meer uren bij onderhoud dan Schade (13540 tegenover 10001). Het overlegcircuit was nogal gecompliceerd. Er werd natuurlijk ook veel heen en weer gereisd. In 1980 wordt aangekondigd dat De Vaderlandsche zelfstandig zijn automatisering gaat doen. Fokke wordt onderdirecteur in Belgie om e.e.a. te organiseren. In 1984 zien we een conversie document, waarbij opgemerkt wordt dat Job D , overseinen invoer acceptatietest, niet bestaat bij De Vaderlandsche in de nieuwe opzet. In 1986 is bij het doorbelastingsoverzicht De Vaderlandsche zo goed als verdwenen bij de uitvoering, maar bij nieuwbouw staat nog steeds een flink aantal uren.

18 06 Kosten en doorbelasten Vóór het AC In 1927 was de huurprijs van de Hollerith machines bij De Nederlanden 2400 dollar per jaar. Aldus IBM bij 50 jaar samenwerking NN / IBM. In 1957 was de huurprijs bij De Nationale dollar; bij De Nederlanden In plaats van een vrij ruwe omslag van de kosten naar de gewerkte uren achteraf worden de gewerkte uren via een uurtarief direct aan de opdrachtgever toegerekend. Met deze zinsnede start Van den Broek in 1959 de doorbelasting bij De Nederlanden aan de hand van tarieven. die van te voren zijn vastgelegd. Niet alleen voor de Gamma ((fl. 256,05 per uur), nee voor het hele scala van machines dat op dat moment bij de dienst automatisering aanwezig is. De ponskamer is niet vergeten (fl. 4,51) en er is ook een tarief voor systeemanalyse (fl. 12,55) voor het eerst te hanteren in Er is een staat waarin de verdeling van de kosten, in totaal ongeveer één miljoen gulden, per afdeling is weergegeven. Leven is de hoofdgebruiker van de Gamma, daarna komt Brand. De aanschafprijs van de Gamma was ongeveer een miljoen. De discussie over tijdschrijven werd toen ook al gevoerd. Wij vinden het bovendien wat veel gevraagd van deze functionarissen (bedoeld worden de Staf research en hogere leiding) een gedetailleerde tijdsverantwoording te verlangen. Van de rest werd dat kennelijk wel gevraagd. Over 1964 wordt er nog steeds apart gerapporteerd. In dat jaar wordt er winst gemaakt op de Gamma, doordat er veel eenmalige opdrachten zijn geweest. De winst wordt naar eer en geweten verdeeld. Leven krijgt het grootste deel, want die heeft toentertijd de aanloop betaald. Programmeren op de Gamma is trouwens fl. 38,50 per uur, op de 1401 fl. 25,50. Het verschil zit hem in de testkosten, de Gamma is duurder dan de 1401 per uur. Er zijn geen gegevens bekend over de doorberekening bij de Nationale. Wij schatten zo dat de kosten in 1959 fl per jaar waren. Een IBM 650 kostte in Amerika toen $ , dat zal in guldens geweest zijn. AC In het TLI-rapport uit 1970 wordt het computertarief uit dat jaar vermeld, fl. 600 per uur. Dat was de prijs voor de 360/40, all in. Dus nog geen aparte tarieven voor de randapparatuur. In 1973 in het rapport over de conversie naambestanden wordt een computertarief van fl per uur genoemd. Dat was dus de 360/50 prijs. Dit waren CPU tijden, geen vloertijden. De 360/20 moest fl. 125 per uur opbrengen. Uit 1973 hebben we ook nog wat mankosten. Een lijnmedewerker kostte voor kosten/baten berekeningen fl per jaar. Voor een AO-medewerker werd fl. 50 per uur in rekening gebracht, een systeemanalist van het AC was fl. 50 per uur, een programmeur fl. 30 per uur. Voor ponsen ging met uit van 25 cent per kaart.

19 We weten ook hoeveel uren er overgewerkt werd door het schadeteam van de afdeling SAP, en voor wie. Minutieus opgeschreven per man/vrouw, per werkmaatschappij, per jaar. En zonder spreadsheet, maar in een schriftje. Jammer genoeg een nieuw schriftje vanaf 1986, het oude was vol en weggegooid. Maar de overzichten die er van gemaakt zijn liggen er nog wel. In 1974 werden de SMF gegevens al gebruikt om de accounting te doen. Wat daar precies mee gebeurde, weten we niet meer. In 1975 maakt Jan van den Broek wat aantekeningen, waar we uit afleiden dat vanaf dat jaar een apart tarief voor de randapparatuur wordt ingevoerd. Het tarief: Er is ook al een verdeling per klant bekend. Niet alleen van de uitvoeringskosten; ook de uren nieuwbouw en onderhoud programmering worden vastgelegd, met een vergelijking van planning en realisatie. Voor de uitvoeringskosten wordt rond die tijd een doorbelastingsprogramma gemaakt dat heel lang in gebruik is geweest. Piet Krijnsen herinnert zich: Ik ben mij er omstreeks 1984 mee gaan bemoeien. Toen waren er verschillende systemen die gebruik maakten van "rauwe SMF" - die ongemakkelijke gegevens die het operating system oplevert over zijn activiteiten. IBM wijzigde met enige regelmaat de indeling van die records, zonder dat daarover adequaat werd gecommuniceerd (of geen adequate luisteraars had). Met als gevolg dat de "afnemende" systemen weinig betrouwbare info opleverden. Om dat probleem te tacklen zijn toen onderzoeken gedaan die er uiteindelijk in resulteerden dat wij het pakket

20 MICS aanschaften, waarin uiteindelijk de hele doorbelastingsadministratie is ondergebracht en aangekoppeld. Mijn betrokkenheid (in 1984) is gestart met de implementatie van MICS in de NN-omgeving. Jan van Houwelingen schrijft: Ik heb daar ooit een herstelactie voor moeten uitvoeren waar ik maanden terug moest draaien, daarna programmatuur aanpassen en weer met de juiste tapes vooruit draaien omdat Jan Beumer had geconstateerd dat de cijfers niet juist waren. Dit was in Daarna is het systeem Accounting opgezet bij de nieuwbouwafdeling van SOC-1. Dat zal ongeveer eind 1988 geweest zijn. Jos Koevoets heeft toen de STAAT-31 gemaakt. Deze lijst heeft het daglicht gezien tot Met de integratie van de doorbelasting van ccazo en ccwp zijn toen de 01-, 02-, 03- en 04- lijsten ontstaan. De 31 staat is voor iedereen die wel eens wat kosten moest opzoeken een begrip. Bij een slimme keuze van projectnummers in combinatie met het administratief complex konden er heel wat conclusies getrokken worden over stijgende of dalende rekeningen, gegroepeerd op vele manieren. Jan van der Linden doet in 1986 (Jan van Houwelingen zou er dus een paar jaar naast zitten met 1988) bijvoorbeeld zijn best om wat verschillen te verklaren bij de invoer van Labora. Opvallend zijn de hoge ponskosten t.o.v. de computerkosten, al moet wel worden opgemerkt dat de kosten van de AS/400 hier niet zijn bijgeteld.

Independer.nl verhoogt efficiency met BizTalk Server

Independer.nl verhoogt efficiency met BizTalk Server Independer.nl verhoogt efficiency met BizTalk Server Door het proces tussen aanvraag en afsluiten van een verzekering te automatiseren, verloopt het sneller en is de kans op fouten sterk afgenomen. Independer.nl

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

COLLECTIEF MUTEREN Versie 1.0

COLLECTIEF MUTEREN Versie 1.0 COLLECTIEF MUTEREN Versie 1.0 Inleiding Faster Forward lanceert Elements Volmacht. Een nieuwe generatie volmacht schade software waar de markt eigenlijk al jaren op wacht. De volmacht module is onderdeel

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE ontwikkelt en verkoopt zetmeelproducten op wereldwijde schaal. Het verkoopteam werkte met een gefragmenteerde CRM (Customer Relationship

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Het nieuwe verzekeren

Het nieuwe verzekeren Het nieuwe verzekeringssoftware Het nieuwe Ongebonden door plaats en tijd, zonder menselijk handelen met elkaar verbonden door de digitale wereld. Verzekerden, intermediairs en verzekeringsmaatschappijen

Nadere informatie

Personeels- en Salarisadministratie anno nu Snel schakelen door slimme online toepassingen. Audit Tax Advisory

Personeels- en Salarisadministratie anno nu Snel schakelen door slimme online toepassingen. Audit Tax Advisory Personeels- en Salarisadministratie anno nu Snel schakelen door slimme online toepassingen 2012 1 Overal en altijd toegankelijk Voor de toegang is alleen een pc nodig met een internetverbinding U heeft

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export Inhoudsopgave BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

WinMens conversie & Boekhouding conversie

WinMens conversie & Boekhouding conversie WinMens conversie & Boekhouding conversie WinMens heeft een compleet nieuwe motor gekregen, (http://www.winmens.nl/winmensado.html) daarom moeten de data van WinMens en de boekhouding overgezet worden

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls Handleiding voor Account journalisering in Excel.xls Account Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand Account journalisering in Excel.xls

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

fl-01 Vijftien mutaties in een keer zichtbaar én direct benaderbaar. Dat wordt verderop in het handboek duidelijk. FUNCTIETOETSEN

fl-01 Vijftien mutaties in een keer zichtbaar én direct benaderbaar. Dat wordt verderop in het handboek duidelijk. FUNCTIETOETSEN Het programma FINELIST is een electronisch kasboek. Een kasboek zonder alle beperkingen die een écht boekhoudprogramma je nu een keer oplegt. Start het programma en geniet met ons mee. fl-01 Vijftien mutaties

Nadere informatie

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3.

De makers van de programmatuur wensen u veel plezier en vooral een nuttig gebruik van het MicroStar Windows pakket toe! Document versie 3. Aan de gebruikers van MicroStar Programmatuur, In deze brochure geven wij u een verkorte uitleg van het MicroStar Windows pakket. Om uw MicroStar Windows pakket snel onder de knie te krijgen adviseren

Nadere informatie

Projectmanagement opdrachten geselecteerd door ikdoeprojecten.nl

Projectmanagement opdrachten geselecteerd door ikdoeprojecten.nl Projectmanagement opdrachten geselecteerd door ikdoeprojecten.nl Bijgewerkt tot en met 18 januari 18 1 interim Projectmanager Datawarehouse Vastgoed gezocht! enkele maanden, gemiddeld 3, 4 of 5 dagen per

Nadere informatie

Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7. ten opzichte van Exact Financials versie 3

Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7. ten opzichte van Exact Financials versie 3 Voordelen Exact Financials Enterprise versie 7 ten opzichte van Exact Financials versie 3 Voordelen Exact Financials Enterprise Dit document geeft een aantal interessante functionaliteiten per module weer

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening in Excel. Handleiding Excel Controller. Jaarrekening. Auteur(s) G. Buurmans. Date of creation

Excel Controller. Jaarrekening in Excel. Handleiding Excel Controller. Jaarrekening. Auteur(s) G. Buurmans. Date of creation Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 BTW NL 8107.42.159 B.01 1 Inhoudsopgave Inleiding Excel... 3 1 Beveiligingen afzetten in Excel... 4 2 Beveiligingen afzetten vanaf

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening Kwaliteitszorg administratieve processen en systemen

Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening Kwaliteitszorg administratieve processen en systemen Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening Kwaliteitszorg administratieve processen en systemen Applicatie: Document Informatie Systeem (DIS) Eindrapport 6 oktober 2008 Auteur: Henk

Nadere informatie

Zou het niet iedeaal zijn

Zou het niet iedeaal zijn Zou het niet iedeaal zijn ...als op de eerste werkdag van een nieuwe medewerker alles klaarstaat?! Er zal geen discussie over bestaan. Het zou ideaal zijn wanneer alle voorzieningen op de eerste werkdag

Nadere informatie

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Sigma distributiepartner Colours & Coatings wil alle klantgegevens centraal opslaan en op PDA's beschikbaar hebben voor de buitendienstmedewerkers.

Nadere informatie

Transorma lettercombinatie op brief

Transorma lettercombinatie op brief Transorma lettercombinatie op brief Tijdens een van de clubavonden van onze postzegelclub krijg ik van een van mijn medeleden een brief met de vraag Is dit iets voor je verzameling? Een snelle blik leert

Nadere informatie

UNIT4 Multivers. Medium. Thuis in uw bedrijf

UNIT4 Multivers. Medium. Thuis in uw bedrijf UNIT4 Multivers Medium Thuis in uw bedrijf UNIT4 Multivers Medium UNIT4 Multivers Thuis in uw bedrijf Administratie. Iedere ondernemer heeft er mee te maken. Leuk is het niet altijd, wel noodzakelijk want

Nadere informatie

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL !CCEPTå!UTOMATISERING 3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL - / / ) %æ#) * & %2 3 De boeken bijhouden in een mooie, moderne en snelle omgeving? Accept Financieel is dé complete software voor iedere

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Qurius heeft met Microsoft Dynamics CRM een kwaliteitsslag weten te maken. De onderlinge vestigingen communiceren nu beter

Nadere informatie

Administratiekosten globaal

Administratiekosten globaal Pagina 1 van 6 Hoofdidentiteit Van: "Maarten Heuvel - Online" Aan: Verzonden: zondag 10 februari 2013 12:33 Onderwerp: Online Pro 2013.0.0.26: E-Nota Tussenpersoon

Nadere informatie

PDF-standaard. Versie SIVI

PDF-standaard. Versie SIVI PDF-standaard Versie 20160301.1 SIVI INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 1.1 DOELSTELLING... 4 1.2 DOELGROEP... 4 1.3 OPZET... 4 2. UITGANGSPUNTEN... 5 2.1 PDF... 5 2.2 VOORDELEN... 5 2.3 UITGANGSPUNTEN...

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Met Export Inhoudsopgave BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Heeft u zich ook al eens afgevraagd waarom uw concurrent zo veel goedkoper kan zijn? Waarschijnlijk

Nadere informatie

Rotor doet meer met minder mensen en met minder kopzorgen

Rotor doet meer met minder mensen en met minder kopzorgen Rotor doet meer met minder mensen en met minder kopzorgen Met de komst van een nieuw management nam Rotor een ingrijpende beslissing: ITmaatwerk vervangen door standaardsoftware. Onder het motto Follow

Nadere informatie

Efficiëntie? Dat is werken

Efficiëntie? Dat is werken Efficiëntie? Dat is werken met actuele informatie. Punt. Isabel Corporate Synchroniser Isabel Corporate Synchroniser Hoe efficiënt werkt u vandaag? Vandaag is het uitwisselen van bestanden tussen Isabel

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software.

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar van Brug Software beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar het Notarieel

Nadere informatie

Ons team staat voor u klaar BACKOFFICE

Ons team staat voor u klaar BACKOFFICE Ons team staat voor u klaar BACKOFFICE maatwerkoplossingen samenwerken/websitemodules schadeafhandeling Heinenoord Assuradeuren Heinenoord Assuradeuren is een volmachtkantoor, opgericht in 1994, met volmachten

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

d-basics b.v. Tinstraat 3-5 4823 AA Breda Tel 076-5239040 Fax 076-5239041 verzamelen, bewerken en versturen van informatie

d-basics b.v. Tinstraat 3-5 4823 AA Breda Tel 076-5239040 Fax 076-5239041 verzamelen, bewerken en versturen van informatie d-basics b.v. Tinstraat 3-5 4823 AA Breda Tel 076-5239040 Fax 076-5239041 verzamelen, bewerken en versturen van informatie Inhoudsopgave 1 Wat is d-basics Creditline?... 3 2 Verzamelen van informatie...

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING

GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING GEMEENTE ALMERE EEN STAD VAN ONTWIKKELING GEMEENTE ALMERE Een pioniersstad. Zo kun je Almere wel noemen. Zo n veertig jaar geleden werden de eerste huizen er gebouwd. Inmiddels wonen er meer dan 200.000

Nadere informatie

Het intermediair in de toekomst!

Het intermediair in de toekomst! Het intermediair in de toekomst! Of Beloningensystematiek voor het intermediairbedrijf Wim Peschke Bedrijfsadvisering 23 september 2009 Het vertrekpunt 2 Beloning is al enige tijd onderwerp van gesprek

Nadere informatie

The OSI Reference Model

The OSI Reference Model Telematica Applicatielaag Hoofdstuk 16, 17 Applicatielaag 4Bevat alle toepassingen die van het netwerk gebruik maken n E-mail n Elektronisch nieuws n WWW n EDI (Electronic Data Interchange) n Napster,

Nadere informatie

Vragenlijst leveranciers software

Vragenlijst leveranciers software Vragenlijst leveranciers software Deze inventarisatielijst voor softwareprogramma s voor ledenadministratie, financiële administratie, en content management systemen (CMS) is samengesteld door Bureau Berenschot.

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

AccountView Go Workflow documenten handleiding

AccountView Go Workflow documenten handleiding AccountView Go Workflow documenten handleiding Workflow AccountView Go Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Business Case... 3 1.1 Maandelijkse rapporten... 3 1.1.1 BTW Aangifte... 3 1.1.2 Openstaande posten debiteuren...

Nadere informatie

Notitie voor de bespreking inzake de afschaffing van de mondelinge rolzitting

Notitie voor de bespreking inzake de afschaffing van de mondelinge rolzitting Notitie voor de bespreking inzake de afschaffing van de mondelinge rolzitting Peter van Swaaij Pagina 1 van 7 Inleiding In juli 2007 zal naar alle waarschijnlijkheid het wettelijk verplichte procuraat

Nadere informatie

Verwerking. Tips en Trucs

Verwerking. Tips en Trucs Verwerking Tips en Trucs 1 Inhoudsopgave 1. Basecone verwerking tips en trucs... 3 Filosofie achter Basecone Twinfield oplossing... 3 2. Bestanden en bestandsformaten... 3 3. Aanleveren... 4 Aanleveren

Nadere informatie

Inspirerende cases. CASE 14 De Rijksdienst voor Pensioenen innoveert met Voxtron, Belgacom en Microsoft Lync. case 13

Inspirerende cases. CASE 14 De Rijksdienst voor Pensioenen innoveert met Voxtron, Belgacom en Microsoft Lync. case 13 Inspirerende s CASE 14 De Rijksdienst voor Pensioenen innoveert met Voxtron, Belgacom en Microsoft Lync 13 De bevolking vergrijst, maar de Rijksdienst voor Pensioenen is springlevend. Een mooi bewijs daarvan

Nadere informatie

Brochure AMF Portable

Brochure AMF Portable Brochure maakt onderdeel uit van de complete bedrijfssoftware AMF. AMF Bedrijfssoftware is modulair opgezet. U kunt hierdoor klein starten en al naargelang uw wensen of de groei van uw bedrijf kan de software

Nadere informatie

Self service. 360 o Klantbeeld. Door én met klanten. Grip op markten. Antwoord op dynamiek. Adoptability

Self service. 360 o Klantbeeld. Door én met klanten. Grip op markten. Antwoord op dynamiek. Adoptability Self service 360 o Klantbeeld Door én met klanten Antwoord op dynamiek Adoptability Grip op markten De front office betaalt en de front office bepaalt door Chris Ras, Michel Peters en Roel Corzaan De groei

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0 Stage verslag 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam Versie 1.0 Pagina 0 Inhoudsopgave Opdracht 1 het stage bedrijf... 2 A beschrijving van het bedrijf... 2 B geschiedenis van het bedrijf... 2 C een plattegrond...

Nadere informatie

UNIT4 Multivers. Medium. Thuis in uw bedrijf

UNIT4 Multivers. Medium. Thuis in uw bedrijf UNIT4 Multivers Medium Thuis in uw bedrijf UNIT4 Multivers Medium UNIT4 Multivers Thuis in uw bedrijf Administratie. Iedere ondernemer heeft er mee te maken. Leuk is het niet altijd, wel noodzakelijk want

Nadere informatie

Implementatie online producten. Versie 5.2 ATP 05-05-2008 pagina 1. Handleiding

Implementatie online producten. Versie 5.2 ATP 05-05-2008 pagina 1. Handleiding 05-05-2008 pagina 1 Handleiding implementatie online producten Europeesche Verzekeringen Amsterdam, mei 2009 05-05-2008 pagina 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding Voorwoord Account Werken in de backoffice van

Nadere informatie

finast Brochure financiële software Grootboek

finast Brochure financiële software Grootboek Brochure De meeste systemen verlangen te veel en te complexe handelingen bij het invoeren en opvragen van de benodigde gegevens. Dat wil zeggen veel tijdverlies. FINAST ontzorgt. FINAST is een pakket wat

Nadere informatie

Hosting & support contract

Hosting & support contract Hosting & support contract FOCUSTOOL TRACK YOUR GOALS & BEHAVIORS 1. Inleiding FocusTool biedt online software voor het bijhouden van voortgang op doelen en gedrag voor teams.om meer grip te krijgen op

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Opfrisdocument elektronische aangifte

Opfrisdocument elektronische aangifte Opfrisdocument elektronische aangifte Inleiding: Omdat wij regelmatig vragen krijgen over de elektronische aangifte, hebben wij e.e.a. maar eens voor u op een rijtje gezet. Uitgangspunt van dit document

Nadere informatie

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN Even voorstellen Joost van Koot Principal Product Marketing Jos Suijkens Senior Business Consultant Van invoeren naar adviseren AGENDA FUTURE FINANCE DE

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Handleiding. Autotaal Easy-work

Handleiding. Autotaal Easy-work Handleiding Autotaal Easy-work Module: ROB-EF (ROB-Elektronisch Factureren) Versie 599 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Technische informatie... 3 Instellingen... 4 Werkwijze... 6 Waar moet

Nadere informatie

You never walk alone. Backoffice. maatwerkoplossingen samenwerken/websitemodules schadeafhandeling

You never walk alone. Backoffice. maatwerkoplossingen samenwerken/websitemodules schadeafhandeling You never walk alone Backoffice maatwerkoplossingen samenwerken/websitemodules schadeafhandeling De eerste! Interview met Henk den Uil Ja, het is al bijna 15 jaar geleden, zegt Henk den Uil. Henkie voor

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Wijzigingen UNIT4 Business Suite 17.2.1

Wijzigingen UNIT4 Business Suite 17.2.1 Wijzigingen UNIT4 Business Suite 17.2.1 November 2014 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com Selfservicesite:

Nadere informatie

Jaaroverzicht ledenadministratie ViP

Jaaroverzicht ledenadministratie ViP Jaaroverzicht ledenadministratie ViP Seizoen 2010-2011 1. Inleiding Het afgelopen seizoen 2010-2011 heeft ondergetekende de ledenadministratie (LA) van Vip weer bijgehouden. Dit jaar hield dat in dat:

Nadere informatie

Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord

Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord Dit is het PVA versie 2. Dit wil zeggen dat ik de informatie op het gebeid van de netwerk instellingen en de setup heb verwerkt en uitgebreid heb

Nadere informatie

PMB verwerking in Online Pro. Inge Heuvel - van Schaijck --- Online. Beste Online Pro Gebruikers,

PMB verwerking in Online Pro. Inge Heuvel - van Schaijck --- Online. Beste Online Pro Gebruikers, Inge Heuvel - van Schaijck --- Online Van: Maarten Heuvel - Online Verzonden: woensdag 1 juli 2015 12:23 Aan: Online Groep Onderwerp: Online Pro Update 2015.0.0.89: Advanced E-Data

Nadere informatie

Cloud Computing. Bart van Dijk

Cloud Computing. Bart van Dijk Cloud Computing Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Cloud Computing Wat is Cloud Computing, en waarom Geschiedenis Cloud Computing Techologie Service modellen Voor en nadelen Cloud Computing voor consumenten

Nadere informatie

NIS Notarieel Informatie Systeem

NIS Notarieel Informatie Systeem NIS UPDATE RELEASE Q2-2014 NIS Notarieel Informatie Systeem Sportlaan 2h, 818 BE Heerde T (0578) 693646, F (0578) 693376 www.vanbrug.nl, info@vanbrug.nl 2014 Van Brug Software B.V. Niets uit deze opgave

Nadere informatie

Scan Docs Invoice Suite Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs.

Scan Docs Invoice Suite Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs. Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs.nl Belangrijkste voordelen Grote besparingen mogelijk op personeelskosten door geautomatiseerde

Nadere informatie

Fig. 1: Plattegrond IST situatie Quintax. 17 m 9,5 m. 21 m

Fig. 1: Plattegrond IST situatie Quintax. 17 m 9,5 m. 21 m Bijlage 2 Ist situatie Huidige omgeving IST-situatie Er zijn vijf hoog volume printers aanwezig op locatie Apeldoorn (gebouw Quintax, Laan van Westenenk 492), waarvan er vier zijn opgesteld in twee duplexstraten

Nadere informatie

BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Boekhouding... 3 2012 Gebruikershandleiding

Nadere informatie

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Hyarchis.Net MKB Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Heeft uw bedrijf door alle uitpuilende archiefkasten soms meer weg van een papieropslag? Kunt u

Nadere informatie

Mamut Business Software. Introductie. Mamut Enterprise Travel CRM

Mamut Business Software. Introductie. Mamut Enterprise Travel CRM Mamut Business Software Introductie Mamut Enterprise Travel CRM Introductie in uitbreiding van Mamut Enterprise System Mamut Enterprise Travel CRM Versie: 12.1 Inhoud OVER MAMUT ENTERPRISE TRAVEL CRM...

Nadere informatie

BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code conversie Legal Eagle Boekhouding Inhoudsopgave BTW Code Conversie Legal Eagle Boekhouding... 3 Tips...

Nadere informatie

17-06-2011. Online Pro Tip: Virusscanners. E-mail: Eenvoudiger koppelen van binnengekomen E-mail berichten. Hoofdidentiteit

17-06-2011. Online Pro Tip: Virusscanners. E-mail: Eenvoudiger koppelen van binnengekomen E-mail berichten. Hoofdidentiteit Pagina 1 van 7 Hoofdidentiteit Van: "Maarten Heuvel - Online" Aan: Verzonden: donderdag 16 juni 2011 01:33 Bijlage: Sneltoetsen Online Pro.pdf Onderwerp:

Nadere informatie

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant Hoe kun je de race tegen de klok winnen? HOE KUN JE DE RACE TEGEN DE KLOK WINNEN? PTV. The Mind of Movement De PTV Group levert software en consultancy diensten voor transport, logistiek en geomarketing.

Nadere informatie

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Grip-IT Planning & Forecasting Tool Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Wat is Grip-IT? Een snelle en degelijke applicatie voor planning en capaciteitsmanagement, bijvoorbeeld als

Nadere informatie

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar

Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar AccountView Windows conversie-procedure Bestemd voor conversie van Nederlands Antilliaanse gulden naar US dollar Belangrijk Inleiding De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening Kwaliteitszorg administratieve processen en systemen Applicatie: Corsa Eindrapport

Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening Kwaliteitszorg administratieve processen en systemen Applicatie: Corsa Eindrapport Rijksuniversiteit Groningen - bestuurlijke informatievoorziening administratieve processen en systemen Applicatie: Eindrapport (29 maart 2007) Auteur: Henk Buurma (FED/BIV) De applicatie De Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Andere website van Smidtman internet Marketing.

Andere website van Smidtman internet Marketing. Copyright 2009: Smidtman Internet Marketing Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Smidtman Internet marketing verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van fotokopie,

Nadere informatie

HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE. versie 4.0.2.0 januari 2009

HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE. versie 4.0.2.0 januari 2009 HANDLEIDING PREMIE BEREKENING SOFTWARE versie 4.0.2.0 januari 2009 Inhoudsopgave Downloaden Premie Berekening Software 3 Installatie Premie Berekening Software 7 Gebruik Premie Berekening Software 13 Algemene

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online

Handleiding conversie Exact Globe naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel documenten en bijlages van de financiële data. BTW-code grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

AllSolutions 10.0.24. Online samenwerken. Algemeen

AllSolutions 10.0.24. Online samenwerken. Algemeen AllSolutions 10.0.24 Online samenwerken Documenten bij een entiteit aan kringen koppelen Met kringen kunt u samenwerken met personen in een bepaalde groep. Bijvoorbeeld alle medewerkers binnen uw bedrijf,

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Productie BTL Plastics. SAP in combinatie met PPS One bleek het meest geschikte ERPpakket

SAP Customer Success Story Productie BTL Plastics. SAP in combinatie met PPS One bleek het meest geschikte ERPpakket SAP in combinatie met PPS One bleek het meest geschikte ERPpakket Bedrijf BTL Plastics Sector Productie Producten en diensten Kunststofonderdelen voor industriële voertuigen en machines Website www.btlplastics.com

Nadere informatie

Handleiding Job voor gebruikers

Handleiding Job voor gebruikers Handleiding Job voor gebruikers I Handleiding Job voor gebruikers Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Werking van de Job 2... 2 1.1 Wat is een job?... 2 1.2 Selecteer de personeelsdatabase... 3 1.3 Is de job gestart?...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR TOEGANGSBEHEER

HANDLEIDING VOOR TOEGANGSBEHEER HANDLEIDING VOOR TOEGANGSBEHEER Inhoudsopgave Introductie Toegangsbeheer Afschermen van een specifieke polis Activeren toegangsbeheer Uw toegang Toegang voor uw medewerkers Medewerkers beheren INTRODUCTIE

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls DBS Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand DBS Standaard 753 journalisering

Nadere informatie

HOE WERKT HET PERSOONLIJK DIGITAAL DOSSIER

HOE WERKT HET PERSOONLIJK DIGITAAL DOSSIER HANDLEIDING GEBRUIK WEBSITE 1 HOE WERKT HET PERSOONLIJK DIGITAAL DOSSIER Op deze pagina s van dit document vindt u de belangrijkste punten over het gebruik van het Persoonlijk Digitaal dossier. Inhoud:

Nadere informatie

AllSolutions Support Dienstverlening

AllSolutions Support Dienstverlening AllSolutions Support Dienstverlening Inhoud 1. Uitbreiding support services... 3 2. De dienst die bij u past... 4 2.1. Support Basis... 4 2.2. Support Plus... 5 2.3. Consultancy diensten... 6 3. Overzicht

Nadere informatie

Architectuur, Organisatie en Business Cases

Architectuur, Organisatie en Business Cases Architectuur, Organisatie en Business Cases Ervaringen uit de praktijk Jan de Baat CMG Trade, Transport & Industry B.V. Inleiding In de Dynamiek track van LAC 2000 is de problematiek omtrent de alignment

Nadere informatie

in verhuur van IT en multimedia.

in verhuur van IT en multimedia. in verhuur van IT en multimedia. slim veilig voordelig bezoekers hebben de boodschap ontvangen Livingston levert jaarlijks voor meer dan 200 beurzen, evenementen en congressen IT-oplossingen op maat. Dit

Nadere informatie

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen.

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen. Aan de slag Microsoft Project 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Werkbalk Snelle toegang Pas dit gebied

Nadere informatie

Zie de uitgebreide uitleg in de Nederlandse handleiding is te downloaden vanaf de Out of Memory website pagina Nederlands.

Zie de uitgebreide uitleg in de Nederlandse handleiding is te downloaden vanaf de Out of Memory website pagina Nederlands. Zie de uitgebreide uitleg in de Nederlandse handleiding is te downloaden vanaf de Out of Memory website pagina Nederlands. Hoe bent u op het idee gekomen om dit product te ontwikkelen? Inleiding, hoe het

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver Installatiehandleiding Installatiehandleiding voor de ODBC-driver van UNIT4 Multivers (Accounting) Online 8.1 Copyright 2013 UNIT4 Software B.V., Sliedrecht, The Netherlands Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Klachten en Meldingen

Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Klachten en Meldingen Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Management Klachten en Meldingen System Systemen van Inception Borgen Verbeteren Systemen van Inception Borgen Verbeteren Systemen

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP Curriculum Vitae Interim Specialist implementatie SSC Interim Specialist implementatie SAP Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen

Nadere informatie