JAARVERSLAG VRIJWILLIGE BRANDWEER GEMEENTE LEEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG VRIJWILLIGE BRANDWEER GEMEENTE LEEK"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 4 VRIJWILLIGE BRANDWEER GEMEENTE LEEK

2

3 1. Voorwoord 2. Personeelsbezetting 3. Verzorgingsgebied 4. Organisatie 5. Regionale Brandweer 6. Opleidingen en instructie 7. Personeelsallerlei 8. Kleding en intrusting 9. Materiaal en materieel 10. Preventie 11. Milieu 12. Repressieve brandbestrijding en hulpverlening. 13. Financien 14. Afsluiting Persartikelen

4

5 1. Voorwoord. Hierbij gaat het jaarverslag 1994 van de brandweer Leek. In tegenstelling tot voorgaande jaren verschijnt dit jaarverslag duidelijk op een vroeger tijdstip. U vindt in dit verslag een opsomming van de aktiviteiten van het korps Leek die het heeft "ontplooid om branden te blussen en hulp te verlenen. Verder vindt u een summiere opgave van de aktiviteiten van de Regionale Brandweer Groningen. In 1994 is er een duidelijke wijziging ontstaan in de situatie van de gemeentelijke korpsen in het kader van de rampenbestrijding. Leek het er in 1993 nog op dat aan de zelfstandigheid van de gemeentelijke korpsen zou worden getornd, in 1994 is er een convenant gesloten waarbij de afspraak is gemaakt dat de brandweer versterkt zal worden en de gemeentelijke korpsen hun zelfstandigheid zullen behouden. Het aantal uitrukken in 1994 bedroeg 52 waarmee de jaren 1992 en 1993 werden overtroffen. De data 14 en 15 februari 1994 zullen lang in de herinnering van de brandweer Leek blijven omdat toen binnen 24 uur, 4-maal moest worden uitgerukt. Bovendien was hierbij in 2 gevallen tevens sprake van een grote brand. Van de totaal geschatte schade over 1994 groot / ,= namen de branden bijna 75% voor hun rekening. De meest schokkende ervaringen werden opgedaan bij een woningbrand aan de Lettelberterdijk nr. 4 waarbij de bejaarde eigenaar/bewoner in de vuurzee omkwam. En bij het verkeersongeval op 12 augustus waarbij bij een botsing tussen een personenauto en een vrachtauto, de bestuurder van de personenauto het leven liet en de vrachtwagenchauffeur zwaar bekneld uit de cabine moest worden gehaald. Evenals voorgaande jaren was er sprake van een goede verstandhouding met andere hulpverlenende diensten. Hierbij dienen te worden genoemd: De regionale politic- de ambulancedienst - nabuurkorpsen en de regionale brandweer Groningen. De commanaant Veen Leek, 11 januari 1995.

6

7 2. Personeelsbezetting. Bij de brandweer Leek zijn 17 mensen in dienst. In het verslagjaar 1994 hebben zich geen wijzigingen in de personeelsbezetting voorgedaan. Bij het korps Leek waren per 1 januari 1994 werkzaam: Naam (geb.datum) C. v.d. Veen ( ) P.H. Wielsma ( ) H. Boonstra ( ) K. Hummel ( ) R. de Boer ( ) G. Vaartstra ( ) W. v.d Veen ( ) O. Smilda( ) E. v.d. Velde ( ) H. Marree ( ) L. Louwes ( ) C. v.d. Velde ( ) H. Scholte ( ) K. Bos ( ) E.H. Huisman ( ) W. Panjer ( ) P.K. v.d Veen ( ) Funktie commandant ondercommandant bevelvoerder chauffeur/pompbediener brandwacht le klas brandwacht le klas brandwacht le klas chauffeur/pompbediener brandwacht le klas brandwacht le klas chauffeur pompbediener brandwacht brandwacht le klas adsp. brandwacht adsp. brandwacht adsp. brandwacht adsp. brandwacht Datum indiensttreding. 1 januari September december januari augustus januari oktober augustus augsutus april december mei mei januari januari januari februari 1992 De heer Vaartstra heeft de brandweer per 31 december 1994 verlaten in verband met het bereiken van de leeftijd van 55 jaar.

8

9 3. Verzorgingsgebied. Het werkterrein van de Vrijwillige Brandweer Leek wordt gevormd door de gehele gemeente Leek. Het oppervlak van de gemeente Leek is ha. Binnen de gemeente bevinden zich een 7-tal woonkernen te weten: Leek - Tolbert - Zevenhuizen - Midwolde - Lettelbert - Oostwold - Enumatil. In 1994 is op 4 augustus buiten de gemeente Leek opgetreden. Het korps Leek heeft toen assistentie verleend aan de brandweer Marum bij het blussen van een kippenmesterij in de Wilp. Het inwonerstal van de gemeente Leek bedroeg op 1 januari 1994: De bevolkingsdichtheid van de gemeente Leek bedroeg: 269,3 inwoner per km 2.

10

11 4. Organisatie. Voor het personeel van de brandweer Leek zijn de volgende regelingen van kracht: a. Model Rechtspositieregeling Vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer vastgesteld op 23 maart 1993 door de raad van de gemeente Leek. i>. De organisatieverordening Brandweer vastgesteld in de raadsvergadering van de gemeente Leek van 23 februari Verder heeft de gemeente Leek ten behoeve van het brandweerpersoneel de volgende verzekeringen afgesloten: 1. WAO-gat vrijwillige brandweer Nederland bij Sedgwick, Amsterdam. 2. Ongevallen Malus Bescherming bij Sedgwick, Amsterdam. 3. Ongevallen Brandweer/Bedrijfszelfbescherming bij Sedgwick, Amsterdam. 4. Aansprakelijkheid van de overheid jegens personeel Brandweer bij Centraal Beheer, Apeldoorn.

12

13 5. Regionaie brandweer. De brandweer Leek maakt deel uit van de Regionale Brandweer Groningen. Deze regio is per 1 april 1994 van start gegaan, nadat de Drentse gemeenten Roden - Peize en Eelde geen deel meer uitmaakten van de oude regio Centraal Groningen- Noord Drenthe. Naast het bestuurlijke gedeelte heeft de plaatselijke brandweer te maken met de technische kant van de organisatie. De commandanten vergaderen in principe 4x per jaar als adviescommissie onder voorzitterschap van de regionaal commandant. Teneinde onnodig vaak en lang te vergaderen is er een V.A.C. in het leven geroepen. Dit is een vergadering van rayonvertegenwoordigers, eveneens onder voorzitterschap van de regiocommandant. De gemeente Leek is in de V.A.C. vertegenwoordigd door de commandant van Grootegast. Hij vertegenwoordigt de gemeenten Grootegast - Marum - Leek - Zuidhorn - Haren en Hoogezand. Naast bovengenoemde vergaderingen zijn er voor de verschillende taken van de brandweer bepaalde afstemgroepen. In deze groepen vergaderen een aantal commandanten met een regiofunctionaris over zaken het betreffende taakgebied. De commandant Leek heeft zitting in de afstemgroep Preparatie. Regionale Brandweer Groningen Bezoekadres: Sontweg AT Groningen

14

15 In het kader van de herstructurering van de brandweer in Nederland is op 2 mei een conferentie gehouden in Groningen voor burgemeesters, commandanten en beleidsambtenaren, waarbij tevens waarnemers van provincie, politic, GGD en CPA, BIZA en ambtenaren rampenbestrijding waren uitgenodigd. ' De reakties van deze conferentie zijn naar BIZA gestuurd. Met andere reakties uit den lande heeft dit geresulteerd in een gewijzigde stellingname van Binnenlandse Zaken. De zelfstandigheid van de gemeentelijke korpsen, die aanvankelijk verloren zou gaan, blijft gehandhaafd. Er is een nieuw plan van aanpak versterking Brandweer opgesteld, waarbij Binnenlandse Zaken en de Koninklijke Nederlandse Brandweer Vereniging (KNBV) elkaar hebben gevonden. Een plan waarbij niet van bovenaf opgelegd, maar van onder op georganiseerd wordt. Dit alles om met behoud van de zelfstandigheid van de gemeentelijke korpsen te komen tot een optimale rampenbestrijdingsorganisatie. In opdracht van het Dagelijks Bestuur is de regio gestart met het 'Projekt Brandweerzorg'. Dit project bestaat uit 2 delen te weten: A. De repressievezorg, gemeentelijk en regionaal opgedeeld in, - basiszorg - specialismen - duiken; bestrijding ongevallen gevaarlijke stoffen - waarschuwings- en verkenningsdienst en technische hulpverlening. - grootschalig (brandweer) optreden B. Management en ondersteuning Deel A is inmiddels gestart. De gemeentelijke korpsen hebben hiervoor een aantal gegevens moeten aanleveren. Voor de gemeente Leek is een wijkindeling gemaakt ( in totaal 28 wijken). Voor elk van deze wijken is nagegaan hoe vaak in de afgelopen 5 jaren ( ) sprake is geweest van woningbranden. Verder is er voor elke wijk een inventarisatie gemaakt van diverse gebouwen categorieen, niet zijnde woningen. Op basis van postcodegegevens kan verder het woningenbestand voor alle wijken worden nagegaan. Gegeven de situering van de brandweerkazerne, de aan te houden snelheden op de diverse wegen kan met behulp van een computerrekenmodel worden nagegaan hoe het met de brandweerzorg in de gemeenten is gesteld. Op 18 mei vond er een regionale oefening plaats in Zuidhorn. Hieraan namen van de brandweer Leek 1 bevelvoerder en 5 brandwachten deel als bluseenheid van de brandbestrijdingscomgagnie A. Hiervoor is in Leek een dompelpompunit aanwezig (grootvermogen pomp). Regionale oefeningen en instrukties. 18 mei Zuidhorn 10 juni Hulpverleningsvoertuig Regio (0,5 korps) 16 juli Hulpverleningsvoertuig Regio (0,5 korps)

16

17 6. Opleidingen en Instructie De opieidingen voor brandweerpersoneel worden in ons gebied verzorgd door de Stichting Brandweer Opleidingen Noord (BON). In 1994 werden de volgende opleidingeen gevolgd en de betreffende certificaten en diploma's behaald. Opleiding Brandwacht: Certificaat 'Persoonlijke Bescherming' - de heren K. Bos, E.H. Huisman en P.K. van der Veen. Certificaat 'Levensreddende Handelingen' - de heer E.H. Huisman Diploma Brandwacht - de heren E.H. Huisman en P.K. van der Veen. Opleiding Brandwacht l e klas: De heren E.H. Huisman en P.K. van der Veen hebben inmiddels het Certificaat 'Hulpverlening Algemeen' behaald en het schriftelijke gedeelte van de module 'Pompen Algemeen' met goed gevolg afgesloten. De heren W. Panjer behaalde het groot rijbewijs. Opleiding Onderbrandmeester: De heer H. Scholte behaalde de certificaten voor de modules 'Verbranding en Blussing' en 'Gevaarlijke Stoffen'. Op 1 februari werd de jaarlijkse herhalingscursus Reanimatie door alle leden van het korps gevolgd. De kaderdagen van de BON in Oosterwolde werden bezocht door de heren P.H. Wielsma en H. Boonstra. Een door de regio opgezette cursus 'Traumaverwerking' werd gevolgd door H. Boonstra en C. van der Veen. De heren H. Marree en O. Smilda volgden de rijtraining op het Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom te Rijssen.

18

19 In 1994 werden de volgende oefeningen gehouden: 4 januari - Pompen en Bedrijfs Interne Milieuzorg (BIM) 1 februari - Reanimatie 1 maart - Gevaarlijke stoffen 5 april - Bedrijfsbezoek bedrijven Hummel Recycling 17 mei - Oefencentrum Zuidbroek 7 juni - Pompen en hulpverleningsgereedschap 5 juli - Brandkranencontrole 3 augustus - Brandkranencontrole 6 September - Hulpverleningsgereedschap 4 oktober - Bedrijfsbezoek Gezinsvervangend tehuis Het Heem 1 november - Totale inzet oefening bij Bronsema 6 december - Pompen

20

21 7. Personeelsallerlei: In verband met het bereiken van de leeftijd van 55 jaar is aan de heer G. Vaartstra met ingang van 1 januari 1995 eervol ontslag verleend. Hij heeft het korps 23 jaar gediend en in die periode aan heel wat blussingen en hulpverleningen deelgenomen. Bij een binnenbrand aan de Auwemalaan 158 te Leek op 13 juni werd de heer P.K. van der Veen geraakt door een glasscherf, waardoor hij tijdelijk arbeidsongeschikt moest worden verklaard, omdat een pees aan zijn rechter middelvinger gedeeltelijk was doorgesneden. De keuringen van het brandweerpersoneel werden weer uitgevoerd door de Arbodienst Groningen Stad en Ommelanden. Twee leden van het korps zijn voorwaardelijk goedgekeurd en zullen nog een herkeuring moeten ondergaan. Personeelsvereniging: Het personeel van de brandweer heeft zich verenigd in een personeelsvereniging. Op 25 februari werd een kegel- en spelavond georganiseerd in de Koetsier te Tolbert. Op 27 mei organiseerde het bestuur een fietstocht. Jammer genoeg viel de deelname tegen. Op 10 September werd er open huis gehouden, waarbij ook de kinderen waren uitgenodigd. Als herinnering was er voor iedereen een foto. Op 4 november werd er weer deelgenomen aan de Survival Appelscha en onze groep eindigde als 33ste. Op 25 november werd er nog een puzzeltocht georganiseerd in de onmiddelijke omgeving van de kantine. Personalia: 13 juni : Bedrijfsongeval Pop van der Veen. 17 juli : Klaas en Bouktje Hummel 35 jaar getrouwd. De jaarvergadering werd op 14 december gehouden in de 'Oude Bank' te Leek. De personeelsleden ontvingen van het gemeentebestuur een kerstattentie.

22

23 8. Kleding en uitrusting. Op 30 november 1993 keurde de gemeenteraad een krediet goed van / ,= ter vervanging van de bluskleding. Door een kleine commissie zijn een aantal offertes beoordeeld en uiteindelijk is de keuze gevallen op de bluskleding van het Nederlands Inkoop Centrum (NIC). Het betreft een overall en een bluspak dat aan de huidige te stellen eisen voldoet. Comfort en veiligheid. Door de commandant is bij het college een verzoek ingediend om de vervanging van voertuig 527 op de begroting 1995 te plaatsen. Dit verzoek is niet gehonoreerd. Wei is een verzoek tot aanschaf van uitrusting voor ongevallen gevaarlijke stoffen gehonoreerd. In de raadsvergadering van 29 november 1994 werd hiervoor een bedrag van / 7.250,= beschikbaar gesteld. Het betreft hier de aanschaf van een 2-tal chemicalienpakken en een explosiemeter.

24

25 9. Materiaal en materieel. De brandweer Leek heeft de beschikking over een 2-tal bluseenheden die de regionummer5 527 en 537 dragen. Voertuig 527. Dit is een tankautospuit met een watertank van Itr en voorzien van een hoge- en lage druk pompeenheid. Voertuig 527 is verder uitgerust met apparatuur voor hulpverlening. Dit betreft o.a. persluchtapparatuur -hydraulisch gereedschap - hefkussens - dieselaggregaat en lichtmast. Technische details: chassis: Mercedes Benz, type 913 opbouw : van Bergen, Heiligerlee pompen : fabrikaat Bachert bouwjaar 1979 kenteken : 1980 Het college van B & W heeft in haar overwegingen afgezien van het vervangen van dit voertuig in 1994 en Voertuig 537. Dit is een tankauto met een watertank voor Itr en voorzien van een hoge- en lagedruk pompeenheid. Op het voertuig is een lichtgewicht draagbare motorspuit aanwezig en een dieselaggregaat. Bij de opbouw is rekening gehouden met alle moderne technieken t.a.v. de corrosiebestrijding en letselpreventie. Technische details: chassis : DAF, type FF45-11 CT opbouw : Ziegler - Winschoten pomp : Ziegler FP 16/8-1 HH draagbare motorspuit Ziegler Ultra Leicht dieselaggregaat : Honda EM 4500 SX bouwjaar 1993 kenteken : Het oude voertuig 537, de Mercedes Benz 608, is op 28 januari ingeleverd bij Ziegler, Winschoten omdat deze was ingeruild bij deze opbouw fabrikant. In haar vergadering van 30 november 1993 heeft de raad van de gemeente Leek een krediet van / 7.500,= beschikbaar gesteld voor de aanschaf van 2 persluchttoestellen. Aangeschaft zijn een 2-tal toestellen fabrikaat Drager, type PA94 met bijbehorende cilinders 5L/200 bar.

26

27 10. Preventie. In dit hoofdstuk volgt een opsomming van de aktiviteiten die de brandweer Leek heeft uitgevoerd om branden te voorkomen en schade als gevolg van branden en ongevallen zo klein mogelijk te houden. Een gedeelte van de brandpreventie - het beoordelen van bouwplannen - wordt uitgevoerd door de afdeling VROM van de gemeente Leek. Deze beoordeling vindt plaats op basis van het bouwbesluit. Een andere vorm van preventie is het nagaan of de juiste kleine blusmiddelen als blussers en brandslangen worden geplaatst en of er voldoende en goed functionerende nooduitgangen aanwezig zijn. Deze inspekties vinden regelmatig plaats. In sommige gevallen wordt met het gehele korps een bezoek gebracht (dit jaar Gezinsvervangend tehuis Het Heem). Steeds meer bedrijven gaan over tot het aanbrengen van een automatische brandmeldinstallatie. Hierbij wordt een brand of rechtstreeks of via een meldkamer gemeld bij de regionale alarmcentrale. Niet alle meldingen hebben betrekking op een werkelijke brand. Daarom kan er een bepaalde procedure worden afgesproken over hoe te handelen bij alarmering. Voor sommige tehuizen is er een vertraging ingebouwd voor het oproepen van de brandweer Leek. Er kan dan worden nagegaan of de melding terecht is. In 1994 zijn er bij de centrale in Groningen 22x meldingen binnengekomen, die niet hebben geleid tot een uitruk van het korps. Evenals voorgaande jaren is er in overleg met de afdeling VROM weer een controle geweest van de verkooppunten van vuurwerk. Zo af en toe komt er een verzoek van een bedrijf of particulier om ter gelegenheid van een speciaal gebeuren vuurwerk te mogen afsteken. Hiervoor werd de nodige voorcontrole uitgevoerd. De gemeente Leek hanteert een strakker beleid ten aanzien van het aanleggen, stoken en hebben van vuur in de open lucht. Het aantal ontheffingen dat B & W kan verlenen, is mede in het kader van het milieubeleid afgenomen. Tijdens de bijeenkomsten voor nieuwe bewoners van de gemeente Leek, werd naast algehele informatie over de brandweer ook aandacht besteed aan brandpreventie in woningen en het belang van het gebruik van rookmelders. Om bij eventuele branden over voldoende bluswater te kunnen beschikken zijn er op het waterleidingnet in de gemeente Leek in totaal 517 brandkranen aanwezig.

28

29 11. Milieu. Het jaar 1994 is het eerste jaar waarin het zogenaamde B-team operationeel is geweest. Het B-team houdt zich bezig met zaken die het milieu betreffen en te maken hebben met de interne bedrijfsvoering. Namens de brandweer heeft C. van der Veen zitting in het team. Een aantal zaken die in 1994 aan de orde zijn geweest zijn: 1. Bij verkeersongevallen en verontreinigde wegdekken werd verontreiniging van riolering, bodem en oppervlaktewater beperkt c.q. voorkomen. 2. Verontreinigd absorptiemateriaal werd meegenomen en afgegeven aan het K.C.A (klein chemisch afval) depot van de gemeente Leek. 3. Bij oefeningen wordt geen rookpoeder meer gebruikt, maar wordt gebruik gemaakt van de regionale rookgenerator. 4. Er werd een milieuvriendelijk schuimvormend middel aangeschaft. 5. Bij oefeningen wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke autowrakken (ontdaan van olie en koelvloeistof). Ook in regionaal verband worden de nodige aktiviteiten ondernomen om te komen tot een uniforme aanpak bij milieubelastende branden (bv. asbest).

30

31 12. Repressieve brandbestriiding en hulpverlening. In het verslagjaar 1994 is de brandweer in totaal 52 keer uitgerukt en werd daarmee vaker aktief in 1992 en In 31 gevallen was er sprake van een brandmelding. In 7 gevallen moest hulp worden verleend bij verkeersongevallen of dieren in nood. Bij een van deze ongevallen viel een dode te betreuren. 11 keer was er sprake van een loos alarm melding. Voor zover kan worden nagegaan bedroeg de totale schade als gevolg van branden / ,= De grootste schade ontstond op 14 en 15 februari. Binnen 24 uur is het korps toen 4 keer uitgerukt, waarbij in 2 gevallen er sprake was van een grote brand. De totaalschade bedroeg / ,= Bij de brand op het Jeugdpark Nienoord op 11 mei kwam een hoeveelheid asbest vrij. Hiervoor zijn de nodige milieutechnische maatregelen getroffen. Bij de loosalarmmeldingen was er 2-keer sprake van een ongeval waarbij geen hulp nodig was en 9-keer een foutieve melding via rookmelders. Bij de loosalarmmeldingen was er een keer sprake van brandgerucht, een keer een te water geraakte auto en verder 8 gevallen van storingen aan brandmeldsystemen.

32

33 12a.Overzicht van branden januari huisvuilcontainer de Schans Leek 23 januari schoorsteenbrand Oldebertweg 25 Tolbert 29 januari schoorsteenbrand Goldbergsingel 104 Leek 5 februari binnenbrand Swarte Ryth 5 Leek 9 februari autobrand Noorderweg 10 Tolbert 13 februari autobrand Dwarshaspel 13 Zevenhuizen 14 februari autobrand De Karos 2 Leek 14 februari uitslaande brand Hoendiep 24 Enumatil 14 februari autobrand op A7 Lettelbert 15 februari uitslaande brand Kromme Kolk 7 Zevenhuizen 8 maart binnenbrand Lettelberterdijk 13 Enumatil 3 april buitenbrand Spant Tolbert 10 april autobrand op A7 Tolbert 15 april binnenbrand Blinkweg 2 ** Midwolde 19 april stro-container Oostindie 45 Zevenhuizen 27 april schoorsteenbrand Dijkweg 5 Boerakker 30 april uitslaande brand Lettelberterdijk 4 Lettelbert 1 mei autobrand op A7 Lettelbert 10 mei schaftkeet Oldebertweg 61 Tolbert 11 mei buitenbrand Jeugdpark Nienoord Leek 20 mei schoorsteenbrand De Haspel 7 Zevenhuizen 23 mei binnenbrand Burg. v. Waninglaan 27 Leek 31 mei buitenbrand Sam. Leviestraat Leek 23 juni buitenbrand Munnikkevaart Oostwold 23 juni binnenbrand Auwemalaan 158 Leek 26 juli autobrand op afrit A7 Leek 4 augustus uitslaande brand Dijkswijk 9 (Marum) De Wilp 15 augustus autobrand onder viaduct Leek 2 September buitenbrand Schillige Pad Tolbert 5 September veenbrand aan Lettelberterplas Lettelbert 12 oktober binnenbrand Grietenij 60 Leek 12 oktober zeecontainer in brand Oude Wijk 17 1 Zevenhuizen 21 november autobrand Spant 24 Tolbert 21 december binnenbrand Netam Leek nihil nihil nihil 9.000,= onbekend nihil ,= ,= onbekend ,= ,= nihil onbekend ,= 1.000,= nihil ,= onbekend 1.000,= ,= 4.000,= 2.000,= nihil nihil ,= onbekend onbekend 7.000,= nihil nihil ,= nihil onbekend nihil. ** Bij de brand op 15 april aan de Blinkweg is Salvage ingeschakeld om de bewoners optimale steun te geven bij het beperken van de vervolgschade.

34

35 12b. Loos alarm meldingen februari Winkelcentrum de Liekeblom Leek 2 juli Leefgemeenschap Sintmaheerdt 31 juli Winkelcentrum de Liekeblom Leek 15 augustus verkeersongeval Bousemalaan 25 augustus Winkelcentrum de Liekeblom Leek 2 September Auto tegen boom Midwolderweg September Leefgemeenschap Sintmaheerdt 16 oktober Leefgemeenschap Sintmaheerdt 26 oktober Openbare basisschool 'De Beelen' 5 november Sintmaheerdt Tolbertervaart 6 10 december Nijenoertschool Leek door laswekzaamheden geaktiveerd. door bakken rookmelder geaktiveerd. glasplaatje defekt (warmte?) geen beknelling of i.d. door bakactiviteiten geaktiveerd. geen hulp nodig. technische storing. door brandend luciferdoosje. door werkzaamheden geaktiveerd. technische storing. door werkzaamheden geaktiveerd. 12c. Hulpverleningen in april Verkeersongeval op A7 (3 gewonden) Lettelbert 21 juni Verontreinigd wegdek Industriepark Leek 22 juli Koe in Lettelberterdiep Lettelbert 2 augustus Koe in sloot op landgoed Nienoord Leek 12 augustus Verkeersongeval de Haspel-Boven Zevenhuizen (1 dode en 1 gewonde) 11 november Auto in sloot Midwolderweg Leek 2 december Lekke gasleiding Jonkersvaart 128 Zevenhuizen Politic!^ Brandweer iiifc Ambulance! /CS

36

37 13. Financien. Uit het beleidsdeel en de meerjarenraming van de begroting van de gemeente Leek zijn de volgende gegevens gehaald. Rekening Rekening Begroting Begroting Personeelskosten ,= ,= ,= ,= Huisvestingskosten 2.333,= 5.004,= 4.084,= 4.854,= Brandmelding/alarmering 7.071,= 7.052,= Brandblus en reddingsmiddelen ,= ,= ,= ,= Brandkranen ,= ,= ,= ,= Overige uitgaven brandweer * ,= ,= ,= ,= Apparaatskosten ,= Regionale brandweer * ,= ,= ,= ,= ,= *) Afwijkingen in deze post worden veroorzaakt door herschikking van de begrotingsposten. Kengetallen: Gemiddelde kosten per inwoner / 16,86 / 16,55 - Gemiddelde kosten per woning / 46,12 / 45,26

38

39 14. Afsluiting. Ik hoop er in te zijn geslaagd om door middel van dit jaarverslag 1994 u een indruk te hebben gegeven van de aktiviteiten van de brandweer Leek. Een goede inzet van het korps en de goede samenwerking met de gemeenteraad, nabuurkorpsen en diensten als regionale politic en ambulance, waren de elementen die een optimaal optreden mogelijk maakten. Een woord van dank is dan ook aan alle betrokkenen gerechtvaardigd. De commani der Veen.

40

41 Koeien komen.om in vuorzee boerderijbrand Hoendiep - Enumatil d.d. 14 februari 1994 HET WF.STERKWARTIER I Nieuwsgierigen kijken over het Hoendiep n, ENUMATIL - Bij een felle boerderijbrand aan het Hoendiep in Enumatil is gisteren volgens de brandweer voor naar schatting een miljoen gulden schade aangericht. Tenminste 15 koeien kwamen om. Enkele dieren raakten zo ernstig gewond, dat een veearts ze uit hun lijden moest verlossen. Ongeveer 20 andere koeien en kaiveren, die op stal stonden, konden tijdig in veiligheid worden gebracht. Zij zijn ondergebracht in een Twintig koeien dood bij boerderijbrand ENUMATIL Maandagmiddag omstreeks 15. /5 uur ontstond er brand in de boerderij van T. Krijmen, Hoendiep 24 te Enumatil. Door de droogte en de horde wind stand de boerderij, indusiefhet woonhuis, in enkele ogenblikken in lichte laaie. De brandweer, die binnen 10 minuten ter plaatse was, kon niets meer uitrichten. De boerderij brandde binnen een uur geheel af. Daarbij kwamen ongeveer W koeien in de vlammen om. Van de SO koeien die nog uit de brandende boerderij gered konden worden, moesten bijna W naar de noodslachter, omdat ze zware brandwonden vertoonden. De andere koeien werden overgebracht bij een naburige veehouder. De schade bedraagt zeker enkele tonnen. De boerderij was venekerd. Naar de werkelijke oorzaak wordt een onderzoek ingesteld door de technische recherche. (Foto: Frigro Fotopers)

42

43 boerderijbrand Hoendiep - Enumatil d.d. 14 februari 1994 Topdrukte voor Leekster vuurvreters Schade brandenreeks: meer dan een miljoen Van het tot woonhuis omgetoverde schoolgebouw aan de Kromme Kolk restten na de brand maandagnacht slechls de muren. De brandbestrijding ont-aard-de hier door de felle vrieskou in een bizar bluskarwel. woningbrand Kromme Kolk 7 - Zevenhuizen d.d. 15 februari 1994

44

45 Man konrtt om bij brand woningbrand Lettelberterdijk 4 - Lettelbert d.d. 30 april 1994 LEEKSTER COURANT Kortsluiting vermoedelijke oorzaak Hij con Fel uitslaande brand in een woonboerderij nan de Lettelbortordijk onder Lettelbert is znlerdnffmiddnff de 85-jarlge Ihirm ]. vnn der Dong om net (even gekomen. Het vuur is vol- Setis de politic vrtjwel zeker ontstnan als gevolg van kortsluif ing in de meterkost in een portaal nan de voorkant vnn de boerderij. Pand en inboedel werden een volledige vlammenprnoi. om bij I)H brand werd zaterdagmiddag mm! half i'cn nntdekt door omwonetulen die plotseling vlammen uit h«l met rie.l gedekte dak van de vrijstaamic lioeve zagen slaan. Ze nbirmeenlen meteen de hrnndweer. Die- I),-id muisspn <mk al meldingen v;i?i ov»*r 'It- Kijkswep A7 p i^eren <!i' inilfiiwihi listen gekrefjcn dat er in (It* hnulf rijcn tor hoogte van Let- Lclhcrl iels hranddo. finmtstc 7,org vnn rie eveneena upm'lrnmmrlde politie was het bij Emimntil en ann "t Mienscheer af-?.(*uon van de.«mallc Lettelberterdijk om kijkcrs te wercn en onbe- Iciiimertie doorgang van de twee Lt'oksler autospuiten mogelijk te mnken. Toen vrijwillige brandbestnjders uit Ijt-ek via 't Mienscheer con paratu'lweg Inngs de A7, do onhc-ilspk'k naderden stond het pittorcpk gelegen pnnd al van voor tot itrhtwin IrchteHaaie. Omdat het perceel slechts via een B(M) meter lange onvprharde weg vid te heroiken, dunrde het even vmirdat (!e liluswerkzaamhe-den ln'ifimiumi. Toen do spuitgaaten ik-ninaal water uit het Lettelberterdicp ktmden winnp.n en drie lageilnik-ktralen in stelling brachten, was dft vuurzee center snel onder contrnta. Te hulp gesnolile huurtbowoners en een famiiielid hebbpn nog we! Kdtrjicht de vlnmmen met brand- Op het moment dat de Leekster brandbestrtjders bl de boerderij In Lettelbert arriveerden vtel er weinig eer meer te behaten. blussers te bedwingen, maar dat omwonenden die dan naar z'n ta- de woning te betreden. Tijdens ecu bleek onbegonnen werk. Ze startten nende gezondheid informeerden. uitgebreide zoekactie van brandin de omgeving van de boerderij ook Omdat de man de laatste tijd slecht weer en politie, ancierhalf uur na meteen een zoekactie naar de be- ter been was, hadden familieledcn het uitbreken vnn de brand, wcrdt-n jaarde hoofdbewoner. Toen die ner- vorige week juist overwogen hem elders in de platgehrande huerdcrij gens aangetroflen werd, groeide te- naar een verpleegtehuis over te lussen de puinhnpen rlo stoflelijke vens de angst dat de man brengen. waar hij echter weinig resten van liet slachtoller aanguvermoedetijk in het pand moest zijn voor voelde, - «_._ troften. achtergebleven, Ook _._ was bekend dat hij.., na... z'n De nablussing vergde nog geruimiddagmaal Slecht ter been vaak enige tijd ging me tijd. Er moest een loon worker rusten in een zijvertrek van bet aan te pas knmen om een partij De heer Van der Dong ieefde tame- woongedeelte. Met perslucht uit- smeulend hooi uit elkaar fe trokkeii lijk teruggetrokken, maar ontving geruste reddingswerkers zagen voordat de hrandweer rond zes* uur rogelmatig bezoek van familie en door de grote hitte echter geen kans 's avonds kon inrukken.

46

47 brand hooischuur Nienoord - Leek d.d. 11 mei 1994 Jeugdpark Nienoord blijft ramp bespaard Als en op hoi Je,.Het gaat jaren goed. maar dan gebeurt het toch. Ik was er altijd al bang voor en zai dat ook. blijven. Onvoorsielbaar. zo '. snel als vuur in zo-'n hooischuur om zich heen grijpt. Geen houden aan. Alies is weg. Onze juist aangesehafte voorraad kostbaar stro gaat in een. klap verloren. Ik kan er wel om janken. maar gelukkig bhjft de paardestal behouden. Een gunstige windrichting is onze redding". Het scheeide inderdaad maar een paardehaar of de eemvige nachtmerrie van Piet Bos werd woensdagraiddag aan de vooravond van hei 21e Stoomfesrivai wreed bewaarheid...je bouwt alie veiligheidsvoorzieningen in als er weer * zo'n horde mensen op het park ; neerstrijkt. maar dan biijkt het Donderdag 30 juni 1994 De acnter de paardestal op Jeugdpark Nienoord gelegen hooischuur stond in mum van tijd in lichterlaaie. parkbeheerder Jan Borgman krijgt zelt je wel eens toe. Vooral in de controle. Wel wordt uit voorzorhet enkele ogenblikken Spaans be- aangrenzende laan. waar altijd het tentdoek van een 30 meter ar nauwd. Het zweec gutst van z'n driftig wordt gekampeerd door de ge expohal enige tijd nat gehoutier. voorhoofd. Bos adviseert meteen de deelnemers". Of de brand van Ook worden door rook beiaagcf oostelijke gevel van de paardestal woensdagnuddag ook te wijten is campinggasten op de laan achtsr bedrijfsbrand Auwemalaan Leek d.d. 23 juni 1994 ibij in Bij een brand in autoschadebedrijf (Severs in Leek is donctertiag een brandweerman uit Leek gewond geraakt. Os brand in het pand aan de Auwemalaan ontstond woeg in de middag. In korte tijd sloegen dikke rookwolken naar buiten. Door de afaiigkap sloegen ook vlammen naar buiten. I Werknemers probeerdsn nog met brandblussers het vuur te doven, i doch dit misiuicte. Enkele auto's werden nog wel tijdig uit het pand ge- ; duwd. Os Leekster brandweer had het vuur snel onder controle. Een van ds spuitgasten in het pand, P. van der Veen, werd geraakt door een glas- I plaat, die door de hitte vermoedelijk van een lichtarmatuur gebarsten! was. Hij werd overgebrachi naar een zlekenhuis in Groningen, waar ', bleek dat een pees van aan vinger bijna doorgesneden was. Een auto en : de spultcablne werd vernleld, het pand Hep rook- en waterschade op.

48

49 Lege kippenschuur in De Wilp brandt uit DE WILP - De brandweer van Marum mkte donderdagmiddag uit voor een brand in een kippenschuur aan de Diiksmjk te De Wflp. Omdat het een uitslaande brand betrof en niet direct bekend was of er mestkuikens in de schuur aanwezig waren, werd al snel assistentie ingeroepen van de brandweer uit Leek. Van de Marumer spuitgasten waren er enkele met vakantie waardoor de extra hulp uit Leek zeer welkom was. De brand breidde zich zo snel uit dat er voor de brandweer geen redden aan was. De schuur met een lengte van 81 meter brandde totaal uit. Eigenaar P. Eek betrok het pand aan de Dijkswijk pas op 1 augustus en was in de schuur voorbereidingen aan het treffen voor plaatsing van de eerste mestkuikens die gisteren zouden aankomen. In overleg met het broedbedrijf is elders plaats gevonden voor de bestelde kuikens. Politie en verzekering hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Donderdagmorgen was de schuur ontsmet. Vermoedelijk is door deze werkzaamheden kortsluiting ontstaan. Op het moment van het uitbreken van de brand was er niemand in de schuur aanwezig. De brandweer was snel ter plaatse. Het bluswater moest uit de Achterwijkse Dwarswijk komen waarvoor 400 meter slang moest worden uitgerold. Eigenaar Eek is verzekerd tegen brand en tegen opruiming van asbest waarmee vandaag is begonnen. Door de brand raoet wel een nieuwe procedure voor een hinderwetvergunning worden gestart. Een week eerder kwamen enkele duizenden mestkuikens van vorige eigenaar S. Reitzema in dezelfde schuur om vanwege de hitte. Kortsluiting was vermoedelijk de oorzaak van de brand. kippenschuur Dijkwijk 9 - de Wilp (gem. Marum) d.d. 4 augustus 1994 nieuw brandweervoertuig 537 op gemeenteterrein

50

51 in Een brsndwoerman ttmt lirabvelilgs hancischoensn ontermt zicii over de kat,. Het bange dier hart tied in d» auio tusssn bsdragins an petfatsn vastgswurmd.. De ravage na sen ongeluk op de A7 in Leek wasrbij drw mensen werden gewond.s Omke Qudeman auto-ongeval A7 - Lettelbert (3 gewonden) d.d, 1 april 1994 De Oe«aa«autoajoliHiai aiapte nadat aujra»»to in een»lo»t W»s geraakt in de wagen mat sj«jn Eveji later werd dit voertttig vasj ac&ter MMQ&y^d&n doos* een ijesiww?4er wit Urfc* iki«r worm D^eit uit hei wrak ge Hat wrak'van de auto van de Norger. De vrachtauto belandde tsgen een boom (inzet), OmkeOutieman Norger bij frontale... i i x'% auto-ongeval Haspel-boven - Zevenhuizen (1 dode - 1 gewonde)! Ad. 12 augustus 1994 ZgViNMUIZEN - De 31-jarige Han» Jaa Hnt «it ^aeg is vaamorgea o» half zeven wet de auto verongemrt Op de weg vao Zevenhnizen naar Hawlerwflk, ter hoogte van de Haspel Soven. Hat ongejtik gebenrde twn de awtomobilist, die richtang Zevenhuizen reed, ploteelingop de linker weghelft tereckt kwaw en dawbs onder ean hem tegawoet komende vrachtschoot. Hut overfeed ter plaatse. Van de personeaauto bleef niets over. fen gevolge van het ongelttk schoot de vtachtwagea, bestuurd door de 41-jarige E.K. olt Leefc, tegen sen boom. De chauffeur»mkte daarfjij bekneld. Hy is door de brandweer van teek uit ajj» benarde positia bevrijd, K. is wet aog onbe* kettde verwondiagen overgebraeht naar het ziekeshuis.

52

Biz. 1. Voorwoord 2. 2. Personeelsbezetting 3. 3. Verzorgingsgebied 4. 4. Organisatie 5. 5. Regionale Brandweer 6. 6. Opieidingen en instructie 7

Biz. 1. Voorwoord 2. 2. Personeelsbezetting 3. 3. Verzorgingsgebied 4. 4. Organisatie 5. 5. Regionale Brandweer 6. 6. Opieidingen en instructie 7 Biz. 1. Voorwoord 2 2. Personeelsbezetting 3 3. Verzorgingsgebied 4 4. Organisatie 5 5. Regionale Brandweer 6 6. Opieidingen en instructie 7 7. Personeelsallerlei 9 8. Kleding en uitrusting 10 9. Materiaal

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Nr. 1998/5/6 Sector MI. Exloo, 14 april Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn

Nr. 1998/5/6 Sector MI. Exloo, 14 april Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn Nr. 1998/5/6 Sector MI Exloo, 14 april 1998 Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn OS M c,c? S" / i J Aan de gemeenteraad, ^~- ) De raden van de voormalige

Nadere informatie

Interview met brandweercommandant Gerard Wortel (geboren 1948Y

Interview met brandweercommandant Gerard Wortel (geboren 1948Y "- >-. Optocht Eemnes 1976 Ouderwetse brandspuit (niet van Eemnes) bemand door Eemnesser brandweerlieden. v.l.n.r. : Jan Ruizendaal, Willem Wortel (op de spuit), Jan Rigter, Henk van Hamers veld Interview

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening brandveiligheid

Nadere informatie

Overzicht uitrukken brandweer Neder-Betuwe - Alle groepen 2015

Overzicht uitrukken brandweer Neder-Betuwe - Alle groepen 2015 deel 160 Ochten 21 augustus 18:12 vrijdag avond Brand TS Buitenbrand PRIO 1 Echteld Betuweroute, loos alarm door werkzaamheden 159 Ochten 21 augustus 08:59 vrijdag ochtend Hulp TS Ass.ambulance PRIO 2

Nadere informatie

hittebestendig? Kom DE BUSSUMSE BRANDWEER

hittebestendig? Kom DE BUSSUMSE BRANDWEER jij Ben hittebestendig? Kom DE BUSSUMSE BRANDWEER versterken! De brandweer van Bussum De brandweer van Bussum draagt zorg voor het beperken en bestrijden van gevaar voor onze inwoners (en dieren) bij brand

Nadere informatie

Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht Schuim systeem (DLS)

Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht Schuim systeem (DLS) Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 30 juni 2009 Registratienummer: 2009/28 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Met hart en ziel Brandweer Nederland staat voor 31.000 brandweermensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Die 24 uur per dag en 7 dagen

Nadere informatie

T000343. Inventaris van het archief van de Vrijwillige Brandweer Langbroek, 1943-2010

T000343. Inventaris van het archief van de Vrijwillige Brandweer Langbroek, 1943-2010 T000343 Inventaris van het archief van de Vrijwillige Brandweer Langbroek, 1943-2010 E. Hinders Augustus 2011 INHOUDSOPGAVE I. INLEIDING 1.1 Geschiedenis 3 1.2 Taken 3 1.3 Organisatie 4 1.4 Personeel 4

Nadere informatie

' m. Raadsvoorstel 1999 234 ABBA Ā 2. Verordening hulpverlening en brandveiligheid.

' m. Raadsvoorstel 1999 234 ABBA Ā 2. Verordening hulpverlening en brandveiligheid. Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 1999 234 ABBA Ā 2 onderwerp Verordening hulpverlening en brandveiligheid. ' m Aan de raad Sinds de vaststelling door de Raad van de Organisatieverordening

Nadere informatie

UITRUKOVERZICHT 2007. Aantal 81 9 21 4 24 23 88 16 29 18 25 5 5. - Overige. Hulpverleningen - Auto-ongevallen - Dieren - Water- / stormschade

UITRUKOVERZICHT 2007. Aantal 81 9 21 4 24 23 88 16 29 18 25 5 5. - Overige. Hulpverleningen - Auto-ongevallen - Dieren - Water- / stormschade UITRUKOVERZICHT 2007 Tabel uitrukken per maand Maand Brand Hulpverlening OGS Totaal Januari 8 8 2 28 Februari 2 8 Maart 2 6 0 8 April 7 6 0 3 Mei 7 0 2 Juni 8 7 6 Juli 3 2 0 Augustus 8 0 3 September 6

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN. Scouting Sweder van Voorst. Adres : Torenallee 2. : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : : www.scoutingsweder.

ONTRUIMINGSPLAN. Scouting Sweder van Voorst. Adres : Torenallee 2. : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : : www.scoutingsweder. Scouting Sweder van Voorst Adres : Torenallee 2 Postcode Plaats Telefoon : 6999DD : Hummelo : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : Internet E-mail : www.scoutingsweder.nl : info@scoutingsweder.nl

Nadere informatie

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de gemeentelijke brandweer Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Dordrecht Officiële naam regeling

Nadere informatie

Verordening Brandveiligheid en hulpverlening

Verordening Brandveiligheid en hulpverlening Raadsbesluit nummer : Rb2009/05 Onderwerp : Verordening Brandveiligheid en hulpverlening De raad der gemeente Hulst gelet op; 1. artikel 1, tweede lid en artikel 12 van de Brandweerwet 1985, 2. artikel

Nadere informatie

Risico s bij brandbestrijding. Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant

Risico s bij brandbestrijding. Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant Risico s bij brandbestrijding Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant Congres Bouwkundige Brandpreventie 19 november 2008 Programma Enige achtergronden Brandweer in Nederland Standaard werkwijze

Nadere informatie

VAARDIGHEIDSTOETS Provinciaal

VAARDIGHEIDSTOETS Provinciaal VAARDIGHEIDSTOETS Provinciaal DATUM: 13 april 2019 PLAATS: Smilde KLASSE: 112 Let op! Er geldt een verplichte rijroute! ALGEMEEN BRANDWEER WEDSTRIJD COMITE SMILDE -2- Datum: 13 april 2019 Voorwoord Burgemeester

Nadere informatie

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben:

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Op het bord 1. Blij met vuur 2. Wat is vuur? 3. Vuur maken 4. Lekker warm 5. Verbranden zonder vlammen

Nadere informatie

Analyse GMS-gegevens. 1. Inleiding. 2. Methode

Analyse GMS-gegevens. 1. Inleiding. 2. Methode Analyse GMS-gegevens 1. Inleiding Het doel van deze studie is te onderzoeken of op basis van meldkamergegevens meer inzicht kan worden gekregen over hoe vaak door de brandweer wordt uitgerukt, de redenen

Nadere informatie

antwoordmodel brandgevaar Binnenbrand 4.

antwoordmodel brandgevaar Binnenbrand 4. brandgevaar 6. Omdat het lastig blussen is als het gebouw hoog is. Er kunnen zich meer mensen in het gebouw begeven op verschillende verdiepingen waardoor het redden van de mensen lastiger kan zijn. Bij

Nadere informatie

Korps Diepenveen zoekt vrijwilligers (m/v)

Korps Diepenveen zoekt vrijwilligers (m/v) Informatiefolder Korps Diepenveen zoekt vrijwilligers (m/v) gemeente Deventer september 2003 Werving vrijwilligers Brandweer Diepenveen Als gevolg van de gemeentelijke herindeling in 1999 zijn de gemeenten

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

U vult deze vragenlijst Beleving Incident anoniem in. Beleving Incident (versie 0.1) * 1. Datum invullen vragenlijst?

U vult deze vragenlijst Beleving Incident anoniem in. Beleving Incident (versie 0.1) * 1. Datum invullen vragenlijst? Beleving Incident (versie 0.1) Deze vragenlijst stelt collega's in de gelegenheid om hun persoonlijke beleving op het gebied van veiligheid aan te geven, zoals die is ervaren bij een incident waarbij zij

Nadere informatie

Handboek Schadebeperking bij repressief optreden

Handboek Schadebeperking bij repressief optreden Handboek Schadebeperking bij repressief optreden 1e druk, 4e oplage, april 2008 Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra Een aantal foto's in deze module is afkomstig van Jeroen Jazet, Ger van Leeuwen

Nadere informatie

Albert Jansen. Wist u dat Voorkomen van brand Vluchtwegen vrijhouden Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Vlam in de pan Brandwonden Tips

Albert Jansen. Wist u dat Voorkomen van brand Vluchtwegen vrijhouden Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Vlam in de pan Brandwonden Tips Brandveiligheid Welkom limburg Dia 1 Dia 2 Even voorstellen Albert Jansen Inspecteur brandpreventie Melders Vluchtplan Wat te doen bij brand? Brandwonden Tips Inhoud Dia 3 Dia 4 (Woning)branden Waar ontstaat

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1958 woorden 11 april keer beoordeeld. Nederlands

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1958 woorden 11 april keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 1958 woorden 11 april 2007 6,5 314 keer beoordeeld Vak Nederlands De brandweer Ik heb het onderwerp brandweer gekozen omdat ik er niet zo veel van wist, en dat wilde ik veranderen.dit

Nadere informatie

Vrijwillige Brandweer Langbroek E. Hinders Augustus 2011; versie maart 2016

Vrijwillige Brandweer Langbroek E. Hinders Augustus 2011; versie maart 2016 343 Vrijwillige Brandweer Langbroek 1943-2010 E. Hinders Augustus 2011; versie maart 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Geschiedenis... 3 2. Taken... 3 3. Organisatie...3 4. Personeel...4 5. Het archief...

Nadere informatie

6,7. De brandweer. Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,7. De brandweer. Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Spreekbeurt door een scholier 2684 woorden 6 maart 2006 6,7 9 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Rampenbestrijding Hoofdstuk 1: wat is een ramp Hoofdstuk 2: wie kunnen de hulpverleners zijn bij een ramp

Nadere informatie

Nummer Toegang: 526 Plaatsingslijst van het archief van de brandweer Delft,

Nummer Toegang: 526 Plaatsingslijst van het archief van de brandweer Delft, Nummer Toegang: 526 Plaatsingslijst van het archief van de brandweer Delft, 1925-1997 Archief Delft 526 Brandweer Delft 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Veiligheidregio Haaglanden Brandweer Haaglanden Bijlage 5.3 C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Nadere informatie

Calamiteitenplan Gorlaeus Laboratoria

Calamiteitenplan Gorlaeus Laboratoria Calamiteitenplan Gorlaeus Laboratoria Versie WEB 5 In het calamiteitenplan zijn de procedures vastgelegd die binnen de Gorlaeus Laboratoria gevolgd worden in geval van een (milieu)calamiteit of brand.

Nadere informatie

Bedrijfsnoodplan (voorbeeld)

Bedrijfsnoodplan (voorbeeld) Bedrijfsnoodplan (voorbeeld) Naam bedrijf Adres en postcode nog in te vullen. Voorwoord: U heeft in handen het Bedrijfsnoodplan van..dakbedekkingen ook wel ontruimingsplan genoemd. Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

De naam van het kindertehuis is Visatorii Dat betekent dromen. De droom werd een nachtmerrie.

De naam van het kindertehuis is Visatorii Dat betekent dromen. De droom werd een nachtmerrie. De naam van het kindertehuis is Visatorii Dat betekent dromen. De droom werd een nachtmerrie. Op 12 mei 2009 werden we gebeld met de mededeling dat er brand was geweest in het kindertehuis. Aanvankelijk

Nadere informatie

Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD. Voorzitter: Piet van Lipzig. Datum: januari 2017

Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD. Voorzitter: Piet van Lipzig. Datum: januari 2017 Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD Voorzitter: Piet van Lipzig Datum: januari 2017 Inhoudsopgave Pagina 1 Inhoudsopgave 2 2 Inleiding en/of toelichting 3 3 Situatietekening

Nadere informatie

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer!

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! I brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! Brandweer Veiligheidsregio Utrecht zoekt vrijwilligers Werken bij de brandweer: voor sommigen is het een droom, voor anderen een roeping. Werken

Nadere informatie

Brandweerstatistiek 2012

Brandweerstatistiek 2012 Brandweerstatistiek 2012 Brandweerstatistiek 2012 Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer ** Nader voorlopig cijfer x Geheim Nihil (Indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met

Nadere informatie

Kan de brandweer een gevelbrand bestrijden

Kan de brandweer een gevelbrand bestrijden Kan de brandweer een gevelbrand bestrijden L O A D I N G [ C L I C K T O S TA R T ] Mark van Houwelingen Specialist brandpreventie Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Peter, Brandweerman van beroep Brandweer

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht

Specialisten van de VRU. Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht Specialisten van de VRU Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht In de natuurrijke gebieden in het oosten van de provincie Utrecht zijn natuurbranden in droge tijden een reëel risico. Het is een

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni keer beoordeeld. Verzorging. Bedrijfshulpverlening.

Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni keer beoordeeld. Verzorging. Bedrijfshulpverlening. Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni 2004 6 101 keer beoordeeld Vak Verzorging Bedrijfshulpverlening. Om de gevolgen van brand en ongevallen te beperken, moet ieder bedrijf een bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen )

Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen ) Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen ) Eerste doormeldingen in Nederland Eerste doormelding in Nederland in 1874 Beroepsbrandweer

Nadere informatie

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Brandbestrijding in het onderwijs Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Inhoud en structuur Brandfenomenen Flashover Backdraft Fire Gas Ignition Rook Gevaren Rookschade

Nadere informatie

De nieuwe Brandweer Hollands Midden

De nieuwe Brandweer Hollands Midden De nieuwe Brandweer Hollands Midden Bijeenkomst gemeentebesturen (Leiden, 8 oktober 2010) Henk Meijer Regionaal Commandant Korte terugblik Discussie over regionalisering brandweer ruim 5 jaar geleden gestart

Nadere informatie

BESCHERMING BEVOLKING Weesperzijde 99 Amsterdam Mededeling nr» 1114.

BESCHERMING BEVOLKING Weesperzijde 99 Amsterdam Mededeling nr» 1114. BESCHERMING BEVOLKING Weesperzijde 99 Amsterdam Mededeling nr» 1114. Hoofdstukï Onderwerp» Organisatie, Vredesrampen-organisatie» 1000 Algemeen. 1010 Het inzetten van de Gemeentelijke Dienst Bescherming

Nadere informatie

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Bedrijfsnoodplan 4 Belangrijke bedrijfsgegevens 4 De bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

4edriiï.czelilh. li g ø$ nut. eel - gei. UIIiai M$UIII) ' bu-

4edriiï.czelilh. li g ø$ nut. eel - gei. UIIiai M$UIII) ' bu- ! 4edriiï.czelilh S li g ø$------ nut UIIiai gei eel - M$UIII) bu- ' - - --- --. T ilij 1 1 416.JFF - E E 0. 3 :L t 1. 4 ] :t' 0 w aal dl-4imf - % r 111 0. &Ek~. - "!..j."' ". :- ' 75:' 1 E Er s, 1 '*

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009; BESLUIT De raad van de gemeente Woudrichem; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009; gehoord het advies van de opiniërende vergadering d.d. 1 december 2009;

Nadere informatie

Brandweerstatistiek 2001

Brandweerstatistiek 2001 Brandweerstatistiek 2001 Colofon Uitgever Centraal Bureau voor de Statistiek Prinses Beatrixlaan 428 2273 XZ Voorburg Druk Centraal Bureau voor de Statistiek Facilitair Bedrijf Omslagontwerp Wat Ontwerpers,

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van 10 november 2009, nr. 09/1008

gelet op het voorstel van het college van 10 november 2009, nr. 09/1008 jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2009 RA09.0124 A 9 09/1008 RIS.3963 Raadsbesluit De raad der gemeente Emmen, gelet op het voorstel van het college van 10 november 2009, nr. 09/1008

Nadere informatie

Functiehuis Bedrijfsbrandweer

Functiehuis Bedrijfsbrandweer Functiehuis Bedrijfsbrandweer Art. 31 Wet veiligheidsregio s 1. Bestuur veiligheidsregio kan inrichting die in geval van brand of ongeval bijzonder gevaar kan opleveren voor openbare veiligheid, aanwijzen

Nadere informatie

Strategie en tactiek bij natuurbrand

Strategie en tactiek bij natuurbrand Strategie en tactiek bij natuurbrand Oefenkaart 464C 464D 465C 465D Lesstof Bevelvoerder, Soorten Incidenten, hoofdstuk Natuurbrand Overige bronnen Syllabus Natuurbrand, maatwerkproduct voor VRBZO Inleiding

Nadere informatie

VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING

VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING CVDR Officiële uitgave van Hardenberg. Nr. CVDR2572_1 28 februari 2017 VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING De raad van de gemeente Hardenberg; gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van

Nadere informatie

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 RIS129203_04-JUL-2005 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BRW/2005.34 RIS 129203 BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op: artikel 1, tweede lid, artikel

Nadere informatie

Inventaris van de archieven van de Vrijwillige Brandweer van Hoensbroek, 1922 1969.

Inventaris van de archieven van de Vrijwillige Brandweer van Hoensbroek, 1922 1969. Inventaris van de archieven van de Vrijwillige Brandweer van Hoensbroek, 1922 1969. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Inventaris... 4 3. Overzicht van vernietigde archiefbescheiden... 5 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Gewijzigd exemplaar. gelet op het voorstel van het college van 13 november 2012,nr. 12/952

Gewijzigd exemplaar. gelet op het voorstel van het college van 13 november 2012,nr. 12/952 Gewijzigd exemplaar jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0109 A 14 12/952 RIS.5822 Raadsbesluit De raad der gemeente Emmen, gelet op het voorstel van het college van 13 november

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening BHV - Calamiteitenplan

Bedrijfshulpverlening BHV - Calamiteitenplan Bedrijfshulpverlening - Calamiteitenplan Pagina 1 van 6 Opgemaakt door R. Scholman, Voorzitter Bedrijfshulpverlening - Calamiteitenplan Inhoudsopgave 01. Introductie 02. De Taken 03. Hoeveel -ers moeten

Nadere informatie

Raadsstuk. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Datum: 7 oktober 2008 Raadsvragen ex art 38 RvO Onderwerp: Brandveiligheid woningen

Raadsstuk. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Datum: 7 oktober 2008 Raadsvragen ex art 38 RvO Onderwerp: Brandveiligheid woningen Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 239/2008 2 december 2008 VVH/vh 08/181913 Beantwoording vragen van de heer J. Fritz en mevrouw H. Koper inzake brandveiligheid woningen Aan

Nadere informatie

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Postbus 15458 1001 ML Amsterdam 020 5246080 Info@nvddierentuinen.nl Versie D2 van juni 2012 1. Inleiding Dierenparken moeten zijn voorbereid

Nadere informatie

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Kosten en opbrengst OMS Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Inhoud Aanleiding onderzoek Cijfers OMS Twente Instrument kosten-baten analyse Maatschappelijke kosten

Nadere informatie

MFC De Klaproos Calamiteitenplan

MFC De Klaproos Calamiteitenplan MFC De Klaproos Calamiteitenplan Jong Nederland ruimte Calamiteitenplan MFC Siebengewald Versie: 0 Blz: 1 ONTRUIMING en HULPVERLENING algemene gegevens Calamiteitenplan naam organisatie : MFC de Klaproos

Nadere informatie

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl.

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl. Stichting Dante s Vriendjes Afdeling De Kikkervisjes Televisiebaan 106 Telefoon 06-23750706 Mail kikkervisjes@dantesvriendjes.nl Ontruimingsplan Object: Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes, afdeling De

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 17e 04/1166

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 17e 04/1166 jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0190 A 17e 04/1166 o~~çëäéëäìáí De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 december 2004,

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet begrepen worden onder :

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet begrepen worden onder : KONINKLIJK BESLUIT VAN 19 OKTOBER 2010 TOT TOEKENNING VAN EEN AANVULLENDE SUBSIDIE AAN DE PROVINCIALE OPLEIDINGSCENTRA VOOR DE OPENBARE BRANDWEERDIENSTEN VOOR HET JAAR 2010. (inw. 1 januari 2010) (B.S.

Nadere informatie

brandweer Leek JAARVERSLAG 2002

brandweer Leek JAARVERSLAG 2002 brandweer JAARVERSLAG 2002 INHOUD VOORWOORD 1 1. ORGANISATIE BRANDWEER LEEK 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Overleg 3 1.3 Regionaal 3 1.4 Organisatie 4 2. PERSONEEL 5 2.1 Personeel per 31 deeember 2002 5 2.2 Aanstellingen

Nadere informatie

Wat iedere medewerker moet weten over brand

Wat iedere medewerker moet weten over brand Wat iedere medewerker moet weten over brand Inhoud Inleiding 3 Brandmelding 4 Wat te doen bij brand? 10 regels 5 Branddetectie en overige voorzieningen 7 Gebruiksaanwijzing kleine blusmiddelen 9 Brandpreventie

Nadere informatie

Toekomst Bluswaterbeleid. Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater

Toekomst Bluswaterbeleid. Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater Toekomst Bluswaterbeleid Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater Toekomst Bluswaterbeleid Toegelicht volgens de nieuwe handreiking Bluswatervoorziening en Bereikbaarheid Nieuwe Handreiking: Bluswatervoorziening

Nadere informatie

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN ALGEMENE DIRECTIE CIVIELE VEILIGHEID FEDERAAL KENNISCENTRUM VOOR DE CIVIELE VEILIGHEID MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 11 DECEMBER 2009 BETREFFENDE DE INTERVENTIEVERSLAGEN

Nadere informatie

Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale

Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale 122 brandveiligheids INFO Beëindiging directe doormelding naar Regionale Alarmcentrale Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl

Nadere informatie

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Er zijn de laatste tijd veel nieuwe blusstoffen ontwikkeld. De

Nadere informatie

Brandweerstatistiek 2010

Brandweerstatistiek 2010 Brandweerstatistiek 2010 Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig cijfer ** nader voorlopig cijfer x geheim nihil (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met 0 (0,0) het getal is kleiner

Nadere informatie

Rookmelders en brandblussers

Rookmelders en brandblussers 1 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Rookmelders en brandblussers Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Een van de grote drama s

Nadere informatie

Hierbij zenden wij u het antwoord op de door u gestelde vragen op grond van artikel 32 reglement van orde van de gemeenteraad.

Hierbij zenden wij u het antwoord op de door u gestelde vragen op grond van artikel 32 reglement van orde van de gemeenteraad. Fractie D66 Uw brief van 4-3-15 Uw kenmerk Ons kenmerk 686997 Behandeld door veiligheidsregio Drenthe Telefoon 14 0522 Bijlage(n) div. Datum Onderwerp artikel 32 vragen: Brandveiligheid verzorgingshuizen

Nadere informatie

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen,

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen, VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING BRANDWEER PARKSTAD LIMBURG 2005 Het Algemeen Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg,

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening. Informatiebrochure

Bedrijfshulpverlening. Informatiebrochure Bedrijfshulpverlening Informatiebrochure Inhoudsopgave Algemene informatie Pagina 3 t/m 6 Instructies voor gebruik tijdens incidenten Pagina 7 Gegevens en telefoonnummers Achterzijde brochure Algemene

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film VRBZO Wat doet VRBZO? Zie film Inhoud van de begroting wordt bepaald door Algemeen Bestuur (burgemeesters) Gemeenteraden geven hun zienswijze hierover Gemeentelijke bijdrage 2020: 42,6 mln Verdeling van

Nadere informatie

Voorwoord. Algemene gegevens:

Voorwoord. Algemene gegevens: pag. 1/10 Voorwoord Voorwoord Dit ontruimingsplan is bedoeld om na een brandmelding of andere calamiteit de kerkgangers het kerkgebouw zo snel mogelijk, geordend en goed georganiseerd te doen verlaten.

Nadere informatie

Wat iedere medewerker moet weten over brand

Wat iedere medewerker moet weten over brand Wat iedere medewerker moet weten over brand Inhoud Inleiding 3 Brandmelding 4 Wat te doen bij brand? 10 regels 5 Branddetectie en overige voorzieningen 7 Gebruiksaanwijzing kleine blusmiddelen 9 Brandpreventie

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers

Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers Bedrijfshulpverlening: informatie voor werknemers Elk bedrijf heeft één of meerdere bedrijfshulpverleners nodig. De bedrijfshulpverleners hebben een voorpostfunctie: zij treden op als voorpost van brandweer,

Nadere informatie

BRANDWEERWET 1985. 1. Gemeentelijke en regionale brandweer. Artikel 1

BRANDWEERWET 1985. 1. Gemeentelijke en regionale brandweer. Artikel 1 BRANDWEERWET 1985 1. Gemeentelijke en regionale brandweer Artikel 1 1. Er is in elke gemeente een gemeentelijke brandweer, behoudens indien ingevolge samenwerking met andere gemeenten een regeling ter

Nadere informatie

Monodisciplinaire evaluatie inzet Bevolkingszorg. Betreft: inzet woningbrand Paulus Potterstraat te Almere op 7 januari 2015

Monodisciplinaire evaluatie inzet Bevolkingszorg. Betreft: inzet woningbrand Paulus Potterstraat te Almere op 7 januari 2015 Monodisciplinaire evaluatie inzet Bevolkingszorg Betreft: inzet woningbrand Paulus Potterstraat te Almere op 7 januari 2015 Inleiding: Op 7 januari 2015 is er in de Paulus Potterstraat te Almere een woningbrand

Nadere informatie

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon :

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : O N T R U I M I N G S P L A N (naam gebouw/ instelling) Dit plan is opgesteld door : naam : datum : Revisieblad Rev. nr. Datum Verwijderen Toevoegen Namen en telefoonnummers

Nadere informatie

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar www.speelnietmetvuur.be Reageren Omgaan met op brandgevaar Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

BHV-procedures bij incidenten

BHV-procedures bij incidenten BHV-procedures bij incidenten Inclusief instructieblad met toelichting. Bij bedrijfshulpverlening voor ongevallen, brand en ontruiming is het belangrijk dat de BHV ers goede instructies en werkprocedures

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening op scholen

Bedrijfshulpverlening op scholen Bedrijfshulpverlening op scholen 2 Bedrijfshulpverlening op scholen INHOUD 1 Inleiding 2 BHV organisatie op scholen 3 Taken, aantal en opleiding BHV ers 4 Samenvatting BHV-organisatie 3 Bedrijfshulpverlening

Nadere informatie

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland-Midden een visie Uitruk op maat ontwikkeld. Landelijk wordt de term

Nadere informatie

Veiligheid in De Vliegert

Veiligheid in De Vliegert Veiligheid in De Vliegert PRESENTATIE : BEN JANSSEN PLAATSVERVAN GEN D PREVENTIE - EN ARBO COÖRDINATOR Beleidsuitgangspunten De veiligheid, gezondheid en het welzijn van onze medewerkers en vrijwilligers

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN HET MANAGEMENTTEAM NOVATEC

NIEUWSBRIEF VAN HET MANAGEMENTTEAM NOVATEC NIEUWSBRIEF VAN HET MANAGEMENTTEAM NOVATEC o Onjuiste berichtgeving in Dagblad van het Noorden over Novatec Deze week stond in het Dagblad van het Noorden een bericht over Novatec met als kop: Novatec

Nadere informatie

ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR

ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR ARBO BIJLAGE D0 AANWIJZINGEN ONTRUIMINGSPLAN: OP TE STELLEN DOOR DE ARBO- COÖRDINATOR Opstellen ontruimingsplan: Uitgaan van aanwezigheid gebruikersverklaring en gekeurd centraal meldsysteem (slow whoop)

Nadere informatie

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren)

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren) De opleidingseisen voor vrijwilligers zijn gelijk aan die voor beroepsbrandweerlieden. We verwachten van je dat je bereid bent om voor je opleiding een deel van je vrije tijd op te offeren. De basisopleiding

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 augustus 2002 Rapportnummer: 2002/262

Rapport. Datum: 29 augustus 2002 Rapportnummer: 2002/262 Rapport Datum: 29 augustus 2002 Rapportnummer: 2002/262 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen, voorafgaande aan de invoering van het zogeheten

Nadere informatie

Bijlage 11. Voertuigspecificaties

Bijlage 11. Voertuigspecificaties Bijlage 11 Voertuigspecificaties Inhoud Inleiding... 3 Benaming voertuigen... 3 Zeeuwse TS... 4 Slagkracht bij brand... 5 Inzetdiepte... 5 Tankinhoud... 5 Waterwinning... 6 Slagkracht bij HV... 6 Slagkracht

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken doorkiesnummer (070) 373 8021 betreft onderhandelingsinzet vrijwillige brandweer uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U200802258 bijlage(n) datum 9 januari 2009 Geachte vakbondsbestuurder,

Nadere informatie

Voorzitters van 1969 tot 2013 Grote oefening, veel toeschouwers

Voorzitters van 1969 tot 2013 Grote oefening, veel toeschouwers Voorzitters van 1969 tot 2013. Grote oefening, veel toeschouwers ~ 81 ~ 71 ste jaarvergadering afsluiting jubileumjaar Sluiting jubileumjaar: de 7 en 0 werden weer uit elkaar gehaald door de Burgmeester

Nadere informatie

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN

Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN Voorbeeld INVENTARISATIE VOORZIENINGEN VOORZIENINGEN Bestaande preventieve voorzieningen en maatregelen dienen in kaart te worden gebracht en te worden geanalyseerd. In een aantal gevallen, b.v. bij brandblusmiddelen,

Nadere informatie

Brandweer Twente staat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar met; mensen

Brandweer Twente staat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar met; mensen Jaarbericht 2016 Brandweer Twente Brandweer Twente telt meer dan 1.000 collega s die hun krachten bundelen vanuit hun passie voor veiligheid en hulpverlening. Zij zetten zich samen in voor een brandveilige

Nadere informatie

AANVRAAG EVENEMENTENVERGUNNING

AANVRAAG EVENEMENTENVERGUNNING AANVRAAG EVENEMENTENVERGUNNING Te verzenden aan: Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum t.a.v. de heer J.N. Wijnstok Postbus 2 9363 ZG Marum 1 Algemeen 1.1 De vergunning wordt aangevraagd door

Nadere informatie