TV kijken door de jaren heen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TV kijken door de jaren heen"

Transcriptie

1 TV kijken door de jaren heen Geschiedenis van de Nederlandse televisie De televisie in Nederland bestaat tegenwoordig uit drie publieke zenders en een aantal commerciële zenders. De geschiedenis van de eerste tv-uitzending in Nederland gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Philips experimenteerde met de uitzending van filmbeelden. Commerciële zenders kwamen in Nederland op toen RTL-Véronique in 1989 begon met uitzenden.

2 Mijlpalen in de Nederlandse televisiegeschiedenis 1930: Eerste experimentele televisie-uitzending vanaf het Carlton hotel in Amsterdam. 1951: De allereerste reguliere Nederlandse televisie-uitzending. Op de daken van de huizen ontstaat een heel woud van televisieantennes. Dit was niet alleen een lelijk gezicht, maar het was ook gevaarlijk: bij een storm konden slecht gemonteerde of slecht onderhouden antennes omwaaien en schade veroorzaken. 1952: Eerste keer dat Sinterklaas op de Nederlandse televisie wordt ontvangen. 1955: Eerste aflevering van Swiebertje (met Joop Doderer in de hoofdrol).

3 Vervolg: Mijlpalen in de Nederlandse televisiegeschiedenis 1956: Als gevolg van de Wet op het Kijkgeld moet iedereen die in Nederland een televisie bezit 30 gulden / 13,45 euro per jaar betalen. Eerste NTS journaal. 1958: Eerste aflevering van Pipo de Clown. 1959: Eerste uitzending van het programma Sport in beeld, de voorloper van Studio Sport.

4 Het televisiekijken in de jaren vijftig

5 1962: De geldinzamelingsactie Open het Dorp is de eerste grote benefietshow op televisie. 1963: Willem Duys treedt op als eerste praatprogrammapresentator, met zijn programma Voor de vuist weg. 1964: Eerste reguliere uitzending op het tweede Nederlandse televisiekanaal, Nederland : Sonja Barend presenteert haar eerste praatprogramma. Eerste uitzending van de populaire serie Ja Zuster, Nee Zuster. 1967: Voor het eerst wordt reclame uitgezonden via de STER. Officiële introductie van kleurentelevisie in Nederland. 1969: De Nederlandse Radio Unie en de Nederlandse Televisie Stichting gaan op in de Nederlandse Omroep Stichting. 1970: De STER begint met het uitzenden van reclameboodschappen in kleur. Vanaf 1970 kan een machtiging worden aangevraagd voor de aanleg en exploitatie van een gemeenschappelijke antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor een kleine groep woningen, GAI) of voor de aanleg en exploitatie van een centrale antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor wijken, plaatsen of hele gemeenten, CAI).

6 1972: Eerste uitzending van de Loekie de Leeuw filmpjes, die uiteindelijk tot en met 2004 zullen worden uitgezonden tijdens de reclameblokken van de STER. 1976: Eerste uitzending van de Nederlandse versie van Sesamstraat. 1978: Het komische kinderduo Bassie en Adriaan verschijnt voor het eerst op tv. 1984: Deze zenders worden geschikt gemaakt voor het uitzenden via twee geluidskanalen bij televisie. 1985: Er ontstaat op de satelliet een nieuw fenomeen, betaaltelevisie. 1987: Tien jaar na de na de invoering van de kleurentelevisie (1977) was volgens het CBS 52% van de Nederlandse huishoudens in het bezit van een kleurentoestel. 1988: Eerste uitzending van educatieve kinderprogramma Het Klokhuis. 1988: Eerste uitzending op het Derde Nederlandse televisiekanaal, kortweg Nederland 3.

7 1989: De eerste op Nederland gerichte commerciële omroep, RTL-Véronique, gaat van start, TV met veel reclame! Eind jaren 80 besloot een Luxemburgs bedrijf, SES Astra, een satelliet te gaan exploiteren die in grote delen van Europa met een schotelantenne van 60 centimeter ontvangen kon worden. De satelliet werd gepositioneerd op 19,2 graden oosterlengte en kreeg de naam Astra 1 mee. In Nederland werd, door diverse partijen, de tijd rijp gevonden om commerciële televisie te introduceren. Commerciële televisie was eind jaren 80 nog verboden in Nederland. TV 10, het sterrennet van tv producent Joop van den Ende, werd daarom geweigerd. Via een zogenaamde U-bocht constructie lukte het RTL-Véronique wel om via Luxemburg op Nederland gerichte programma's te gaan uitzenden. De eerste uitzending was op 2 oktober 1989 en werd uitgezonden via de Astra 19,2 O satelliet. De zender was in eerste instantie bedoeld als doorgiftesignaal voor de kabelnetten, maar ook mensen met een satellietinstallatie konden het signaal oppikken.

8 Het duurde in Nederland tot 1988 voordat een commercieel kanaal toegang kreeg tot de kabel. Daarvoor was het beleid dat commerciële televisie buiten het Nederlandse omroepbestel werd gehouden. De filosofie was dat een pluriformiteit aan stromingen en meningen - waarmee de Nederlander zich een beeld van de 'werkelijkheid' moest kunnen vormen - slechts gestalte kon krijgen als dit zonder winstoogmerk gebeurde. Commerciële televisie werd zo gezien als bedreiging van de democratie zelf. Lees verder..

9 1992: Er worden gemiddeld 19 (analoge) televisiezenders via de kabel doorgegeven. 1997: Jongerenomroep BNN met Bart de Graaff gaat van start. 1998: Het gemiddeld aantal analoge zenders dat eind jaren 90 wordt doorgegeven groeit naar : Met ingang van 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage inderdaad afgeschaft en worden de programma's van de publieke omroep uit belastingopbrengsten betaald. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1 procentpunt. 2003: Digitenne gaat van start als vervanger van analoge TV via Etherontvangst 2005: Philips wil HDTV introduceren voor Wereldkampioenschap voetbal De veelbesproken televisiezender van John de Mol Talpa gaat van start. Veel bekende namen en televisieprogramma's zijn aangekocht, maar het mocht niet baten. Op 18 augustus 2007 stopt Talpa met uitzenden en worden de zender en enkele programma's overgenomen door RTL.

10 2006: De analoge televisiezenders van de publieke omroep worden uitgeschakeld. Digitale etherontvangst is niet meer gecodeerd, en dus gratis. 2007: VideoOnDemand wordt geïntroduceerd. 2009: De Publieke Omroep begint met uitzendingen in Hoge Definitie (HDTV). 2010: Op stoppen de kabelbedrijven Rekam en Caiway met de doorgifte van analoge tv. Volgens Caiway is inmiddels meer dan 85 procent van zijn abonnees al overgestapt op digitale televisie, waardoor de overstap naar een geheel digitaal televisieaanbod gerechtvaardigd zou zijn. 2012: 3D wordt geïntroduceerd in consumenten TV's. 2014: Nederland 1, 2 en 3 wijzigen hun namen in NPO 1, 2 en : Ultra HD is een nieuwe beeldstandaard die door televisiefabrikanten en tv-zenders als toekomstige nieuwe standaard en dus de opvolger van HD - wordt gezien. De consument omarmt de Ultra HD-televisie wel maar is aan de andere kant ook huiverig. Men is na het fiasco met 3D afwachtend geworden om in weer een nieuwe beeldtechniek te investeren. Begrijpelijk natuurlijk, maar toch biedt de nieuwe Ultra HD-televisie ook voor de huidige HD-kijkers een duidelijk

11 Tijdlijn: zichtbaar voordeel. De reden is dat door de hogere beeldresolutie van 3840 bij 2160 pixels de pixels van het beeldscherm dichter op elkaar staan. De kijker ervaart hierdoor een scherper beeld bij het bekijken van HD-zenders of een Full HD Blu-ray film. Wil men op dit moment een nieuwe televisie kopen dan is een Ultra HD-televisie in veel gevallen een toekomst zekere keuze.

12 Verschillende platformen Analoge TV Digitale TV, DVB (Digital Video Broadcasting) Via etherontvangst, DVB-T (Terrestial) Via satelliet, DVB-S (Satellite) Via Coaxkabel, DVB-C (Cable) Via IPTV (Streamen) Verschillende Technieken Multicast (DVB-C en IPTV) Video on Demand Uitzending Gemist HbbTV

13 Analoge TV Via uw HSLnet Basisabonnement wordt d.m.v. de coaxaansluiting op het glasvezelmodem analoge Radio en TV aangeboden. Dit houdt in dat u uw Radio's en TV's in huis hierop kunt aansluiten d.m.v. coaxbekabeling zoals u altijd gewend bent geweest. Het glasvezelmodem geeft een kwalitatief goed signaal, hierdoor heeft u waarschijnlijk uw RTV-versterker in uw netwerk niet meer nodig. LET OP: een versterker kan tevens problemen opleveren door het oversturen van het signaal. Het Basispakket bestaat uit slechts 27 analoge TV zenders en 29 analoge Radio zenders. Nadelen: slechts een beperkt aantal zenders beschikbaar in lage resolutie.

14 Digitale TV via etherontvangst (DVB-T, Terrestial) Tijdens de beginjaren van de TV wordt het signaal analoog verspreidt en aangeboden via de ether. De daken staan vol met sprietantennes die het signaal uit de lucht plukken en via een coaxkabel naar de TV sturen. In de grensstreken kon men ook de Belgische en Duitse zenders via de ether bekijken. In 2003 wordt deze analoge variant uitgeschakeld en wordt de digitale versie ingeschakeld. KPN geeft hier de trendy naam Digitenne aan. Digitenne werkt volledig draadloos. Indien uw TV niet uitgerust is met een DVB-T ontvanger dan dient u gebruik te maken van een zogenaamde losse Digitenne ontvanger, al dan niet met een externe antenne. Deze ontvanger sluit u aan op de scart-aansluiting van uw TV. NPO 1, 2, en 3 kunt u ongecodeerd en kosteloos ontvangen, voor de resterende zenders heeft u een Digitenne abonnement met smartcard nodig. Nadelen: slechts een beperkt aantal zenders beschikbaar in lage resolutie.

15 Digitale TV via satelliet (DVB-S, satellite) Tegenwoordig wordt Satelliet-TV digitaal verspreidt waarbij u voor de meeste zenders een HD Satellietontvanger nodig heeft i.v.m. de toegepaste HDcompressie ook al worden diverse zenders niet in HD uitgezonden. Naast het aanbod van de Nederlandse provider CanalDigitaal kunnen alle ongecodeerde (free-to-air) zenders op de satelliet worden bekeken, waaronder veel Duitse en Britse zenders, een aantal Nederlandse regionale omroepen en BVN. Ook diverse Nederlandse radiozenders zijn ongecodeerd te ontvangen. Indien uw TV niet uitgerust is met een DVB-S ontvanger dan dient u gebruik te maken van een zogenaamde Satelliet HD-ontvanger i.c.m. een schotelantenne. Deze ontvanger sluit u aan op de scart-, of HDMI-aansluiting van uw TV. Voor de gecodeerde zenders heeft u een TV nodig die naast de DVB-S ontvanger uitgerust is met een Common Interface adapter t.b.v. de CI-module met smartcard. Als alternatief is een losse decoder met CanalDigitaal abonnement en smartcard benodigd.

16 Digitale TV via coax-, of glasvezelkabel (DVB-C, Cable) Tegenwoordig wordt het TV-signaal digitaal verspreidt. De hedendaagse TV's zijn globaal sinds 2010 uitgerust met een digitale DVB-C tuner waarmee u zonder extra decoder de ongecodeerde (free-to-air) DVB-C zenders kunt ontvangen. De HSLnet providers Plinq en Trined bieden het Basispakket ongecodeerd aan! Met een vrij recente TV heeft u voor de basis TV-zenders dus geen extra decoder nodig wat wel het geval is bij o.a. de provider Ziggo. Het digitale RTV-signaal kunt u in uw huis verspreiden d.m.v. coaxbekabeling zoals u altijd gewend bent geweest. Naast het aanbod van de ongecodeerde zenders bieden zij tevens diverse extra thema betaalpakketten aan zoals o.a. documentaire-, muziek-, kinder-, sport- en filmkanalen. Hiervoor heeft u een smartcard met CI-module voor uw TV nodig.

17 Is uw TV niet uitgerust met een Common Interface adapter t.b.v. de CI-module dan dient u voor de extra themapakketten gebruik te maken van een losse decoder met kaartlezer en smartcard. Voordelen: Veel zenders beschikbaar, o.a. in hoge resolutie (HDTV). Wat zijn de verdere voordelen van digitale TV? Met digitale televisie geniet u van een veel betere beeld- en geluidskwaliteit dan via de traditionele analoge manier van televisie. Vooral als u over een LCD TV, een plasma-tv en/of een Home Cinema Set beschikt is dit kwaliteitsverschil heel duidelijk merkbaar! Maar ook op een gewone televisie ziet u duidelijk verschil ten opzichte van bijvoorbeeld een standaard kabelabonnement.

18 Naast een standaard abonnement bieden de meeste televisie providers veel uitbreidingsmogelijkheden op zenders en themapakketten, waardoor u zelf bepaalt naar welke zenders u kijkt. Daarnaast komen er steeds meer interactieve diensten, zoals spelletjes op uw TV of het huren van films via de afstandsbediening. Deze diensten zijn overigens nog niet bij iedere aanbieder beschikbaar. Door het gebruik van een decoder met ingebouwde harddisk recorder of een externe harddisk aan uw Smart-TV kunt u live TV op pauze zetten, en makkelijk al uw favoriete programma's en films opnemen en later terugkijken. Andere voordelen van digitale TV zijn de elektronische programma gids (EPG) en Video On Demand. Let er wel op dat deze diensten provider-afhankelijk zijn.

19 Digitale TV via IPTV (Streamen) Tegenwoordig is het tevens mogelijk om het TV-signaal via het Internet Protocol TeleVision (IPTV) aan te bieden. IPTV is een verzamelnaam voor diensten en toepassingen die TV kijken over het internetprotocol mogelijk maken. Hier wordt een breed scala aan verschillende technieken voor gebruikt, zoals (de)compressie algoritmes voor beeld en geluid, multicast routering en p2p-protocollen. IPTV staat los van video on demand en interactieve televisie. De HSLnet providers Plinq en Trined bieden IPTV aan! Voor het kijken via IPTV heeft u een losse decoder van uw provider nodig voor zowel het basispakket als de thema betaalzenders. Een smartcard voor de thema betaalzenders is niet nodig, deze worden door uw provider op afstand geactiveerd waardoor u toegang krijgt tot deze zenders.

20 Nadelen: per TV dient u een UTP computerkabel vanaf het modem naar de desbetreffende TV aan te leggen. per TV heeft u een IPTV decoder nodig. Voordelen: Onbeperkt, vele mondiale zenders beschikbaar, o.a. in hoge resolutie (HDTV). Lees verder..

21 Zo tovert u uw oudere HDTV om in een Smart TV Veel mensen zijn direct op HD overgegaan zodra er HDTV's op de markt kwamen. Deze 'early adopters' hebben vanaf het begin kunnen genieten van de voordelen van de HD-content. Helaas werden de oudere modellen snel ingehaald door slimmere producten. Vroege HDTV's waren uitsluitend high definition televisies. Maar moderne HDTV's zijn in wezen all-in-one computers die apps kunnen draaien, het web op kunnen, spelletjes kunnen draaien, en allerlei andere coole dingen kunnen. Als je een oudere HDTV hebt zonder enige "smart" functies en je kunt of wilt geen nieuwer model kopen, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze vrij goedkope apparaten om "smart" functies aan je huidige televisie toe te voegen.

22 Google's Chromecast is een apparaat voor mediastreaming dat wordt aangesloten op de HDMI-poort van je tv. Je kunt gewoon je bestaande mobiele apparaat en je huidige tv gebruiken om je favoriete tv-programma's, films, muziek, sport, games en meer te casten. Chromecast werkt met je iphone, ipad, Android-telefoon en -tablet, Mac - en Windows -laptop en met Chromebooks.* Google's Chromecast HDMI dongle is een zeer betaalbare manier om handige functies aan een TV toe te voegen. Het voegt zelf geen smart functies aan een HDTV toe; maar nadat je de Chromecast app op een ios of Android apparaat geïnstalleerd hebt, kun je content van ondersteunde streaming bronnen naar een HDTV versturen -Netflix, Hulu, YouTube, Pandora, Google Play Music & Movies, enzovoorts. Je kunt ook content vanuit je Google Chrome browser op een Mac of Windows systeem naar een Chromecast apparaat sturen, als je de gratis Google Cast plug-in hebt geïnstalleerd.

23 Om het in te stellen, plug het simpelweg in een beschikbare HDMI-poort op je TV en stop de stroomkabel van de Chromecast er in. De stroomkabel gebruikt een standaard micro-usb connector, dus je kunt waarschijnlijk zelfs de USB-poort van je TV gebruiken (als deze er een heeft) om je Chromecast van stroom te voorzien. Zo niet, dan kun je de standalone voeding gebruiken.

24 Selecteer de juiste HDMI input op je TV om te kijken wat de Chromecast laat zien, en draai de Chromecast app op je mobiele apparaat om de installatie te voltooien. De Chromecast zal wat informatie op het scherm laten zien waarmee je je moet identificeren om de Chrome app te kunnen benaderen, en dan zal de app een scan uitvoeren om het apparaat te vinden zodat je het voor je draadloze netwerk kunt configureren. Als dit klaar is kun je content naar je TV streamen door op de Chromecast knop te drukken in een ondersteunde app of browser.

25 Verschillende Technieken Multicast (DVB-C en IPTV) Multicasting laat groepen van willekeurige grootte toe te communiceren over een netwerk via een enkele transmissie door de bron. Men kan gecontroleerd data versturen naar een aantal (maar niet noodzakelijk alle) gebruikers. Hierdoor worden bijvoorbeeld televisie-uitzendingen via internet haalbaar vanuit een bron die zelf weinig bandbreedte ter beschikking heeft (men kan dus vanuit huis of met een beperkt budget zenden).

26 Ook de verspreiding van andere soorten webvideo of software verloopt efficiënter via multicast. Gebruikers moeten zich inschrijven, abonnement, op een multicastgroep om de datapakketten die hiernaar verzonden worden, te kunnen ontvangen. Een Multicast van één enkele bron naar een geselecteerde groep hosts

27 Verschillende Technieken Video on Demand Video on demand (VOD), video op aanvraag of video op verzoek of video op afroep is een netwerkdienst die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij dit wil, video te bekijken. Een VOD-systeem is vaak onderdeel van interactieve televisie. De systemen zijn ofwel 'streaming', Waarbij men al kan beginnen te kijken terwijl de video over het netwerk wordt verzonden, Of 'download', waarbij het volledig programma eerst naar een set-topbox wordt gedownload voor men begint met kijken. De systemen laten de gebruiker in de regel toe om de video te pauzeren, door te spoelen of terug te spoelen en te vertragen en bieden dus verschillende mogelijkheden die men ook bij de traditionele videorecorder VCR had.

28 Nieuwe functionaliteiten zijn: verspringen naar een voorgaand of verderliggend beeld en de voordelen van digitale wijze van distributie en opslag. Providers bieden doorgaans via hun VOD-platform films en recente televisieprogramma's aan. Subscription video on demand (SVOD) is onbeperkte VOD voor een vaste prijs per maand. Ook via het internet kan video on demand bekeken worden. Via de websites van de grootste tv-kanalen, b.v. NPO en RTL, zijn vaak, al dan niet tegen betaling, afleveringen van series of films te bekijken. SVOD via internet wordt b.v. aangeboden door Netflix, RTL Nederland / Videoland, Pathé Thuis.

29 Verschillende Technieken Uitzending Gemist Uitzending Gemist is de gratis Video on Demand service van de Nederlandse Publieke Omroep. Het biedt de mogelijkheid eerder uitgezonden televisieprogramma's alsnog of opnieuw te kijken. Op de website worden bijna uitzendingen aangeboden. De site van Uitzendinggemist.nl bevat de tv-programma's die uitgezonden zijn op de publieke omroep: dus de programma's van NPO 1, 2 en 3 en de audio-casts van de nationale publieke radiozenders Radio1 - Radio6. Ook vormen de kanalen van Nederland 24 met een aantal 'internet-only'- themakanalen. De website bevat in principe alleen de eigen producties die permanent beschikbaar blijven. Daarnaast worden soms gekochte programma's tijdelijk beschikbaar gesteld via de portal.

30 Verschillende Technieken HbbTV HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een technologie die omroepdiensten combineert met diensten die via internet worden aangeboden. Via het omroepsignaal worden extra gegevens meegezonden die door het televisietoestel of de decoder gecombineerd worden met gegevens van internet. Voorbeelden van mogelijkheden van HbbTV zijn: Uitgebreide teletekst met grafieken, foto's en filmpjes; Mediatheek voor video op aanvraag, zoals uitzending gemist; Elektronische programmagids met mogelijkheid om gemiste programma's te bekijken; Het stemmen op kandidaten van een zangwedstrijd (televoting).

31 Om HbbTV te kunnen gebruiken moet het televisietoestel of de decoder hiervoor geschikt zijn. Dit is niet bij alle internetvaardige apparaten het geval. Ook dient de tv-aanbieder, zoals een kabelmaatschappij, het signaal door te geven. HbbTV is bij de HSLnet providers Plinq en Trined onder andere beschikbaar bij NPO 1, 2 en 3, SBS6 HD, Veronica HD, Net5 HD, ARD, ZDF en WDR!

32 Tips: Storing door interferentie ontstaat doordat draadloze signalen soms op dezelfde frequentie werken als signalen in de kabel. Voorbeelden zijn het signaal van zendmasten voor digitale ethertelevisie (Digitenne), digitale etherradio (DAB+) of het 4G signaal tussen zendmast en mobiele telefoon. Deze storing kan optreden wanneer u niet goed geïsoleerde aansluitmaterialen zoals kabels, stekkers, splitters of wandcontactdozen gebruikt. Het draadloze signaal van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon en het signaal via uw kabel vermengen zich dan met elkaar. Dit kan blokken of strepen in uw beeld veroorzaken. Zorg daarom altijd voor goed afgeschermd materiaal bij het aansluiten van uw TV. Met goede materialen is het netwerk in uw huis beter beschermd tegen deze stoorzenders en kunt u optimaal genieten van de hoge beeldkwaliteit die de glasvezelkabel u biedt. Gebruik goede afgeschermde bekabeling. Gebruik goede afgeschermde connectoren. Zie b.v. de website

33 Bronnen:

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Lijbrandt, glasvezel, klaar. Even doorlezen, aansluiten en ik ben klaar.

Lijbrandt, glasvezel, klaar. Even doorlezen, aansluiten en ik ben klaar. Lijbrandt, glasvezel, klaar. Even doorlezen, aansluiten en ik ben klaar. Installatiehandleiding TV, internet en bellen Snel genieten van haarscherpe televisie, razendsnel internet en goedkoop bellen Gefeliciteerd

Nadere informatie

Aansluiten TriNed Stipte >> door monteur basis, wel eenmalig 45,-- aansluitkosten >> door monteur inclusief bekabeling in huis voor TV; eenmalig 24,95 Fiber >> doe het zelf of 89,95; aansluitkosten 59,90

Nadere informatie

Solcon stopt met analoog

Solcon stopt met analoog Solcon stopt met analoog Informatie solcon.nl Inhoud 1. Hoe weet ik of ik nu het pag. 3 analoge TV-signaal gebruik? 2. Hoe weet ik of ik nu het pag. 3 analoge radio-signaal gebruik? 3. Welke acties moet

Nadere informatie

1. De Satelliet ontvanger.

1. De Satelliet ontvanger. U heeft dit document gedownload omdat u op zoek bent naar een satellietset voor uw camper, caravan, boot of ander recreatie object. Graag helpen wij u op weg om een juiste keuze te maken in de aanschaf

Nadere informatie

WELKOM in het Computercafé

WELKOM in het Computercafé WELKOM in het Computercafé Casten en Streamen E-mail adres opgegeven? Deze informatie wordt toegezonden per e-mail Chromecast Arend Bretveld 21 maart 2019 Wat gaan we doen - Wat is Google Chromecast -

Nadere informatie

Ziggo Digitale Ontvanger stap 1: installeren

Ziggo Digitale Ontvanger stap 1: installeren Ziggo Digitale Ontvanger stap 1: installeren Inhoudsopgave Stap 1 De Digitale Ontvanger aansluiten 5 Stap 2 De Digitale Ontvanger instellen 10 Bijlage 1 Problemen tijdens het installeren 15 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vraag & Antwoord voor ambassadeursactie

Vraag & Antwoord voor ambassadeursactie 1. Waarom zou ik overstappen? 2. Wat kunnen klanten verwachten wanneer zij kiezen voor de diensten van PLINQ / TriNed? Wij in Heeze, Leende en Sterksel zijn met elkaar een mooi lokaal initiatief begonnen.

Nadere informatie

ES SKO Jaarraportage 2009

ES SKO Jaarraportage 2009 ES SKO Jaarraportage 2009 Pagina 1/21 TV in Nederland 2010 SKO TV IN NEDERLAND 2010 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY Amstelveen 28-01-2011 Dit document is geschreven door SKO

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE 2018 TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.188 (GfK Online panel) Weging: representatief voor 13.782.000 internetters (toegang tot internet) 13+

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Product catalogus Xtrend

Product catalogus Xtrend Product catalogus Xtrend Xtrend ET-9500 Xtrend ET-9500 De linux gestuurde Xtrend ET-9500 is een zeer uitgebreide HD satelliet ontvanger met talloze functies. Deze kunnen zelfs nog verder uitgebreid worden

Nadere informatie

SKO TV IN NEDERLAND 2008 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY

SKO TV IN NEDERLAND 2008 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY TV in Nederland 2008 SKO TV IN NEDERLAND 2008 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY Amstelveen, 31 januari 2009 Dit document is samengesteld door SKO met medewerking van Intomart

Nadere informatie

Handleiding Multiscreen TV

Handleiding Multiscreen TV Handleiding Multiscreen TV Met Multiscreen TV kunt u televisiekijken op uw tablet, smartphone, laptop en pc. INHOUDSOPGAVE Multiscreen TV gebruikersnaam en wachtwoord ophalen... 2 Multiscreen TV installeren

Nadere informatie

Streaming Diensten. Streaming Diensten 2-6-2015. Mathieu Geelen 1. Wat is streaming? De techniek. Agenda: Twee veel gebruikte manieren:

Streaming Diensten. Streaming Diensten 2-6-2015. Mathieu Geelen 1. Wat is streaming? De techniek. Agenda: Twee veel gebruikte manieren: 2-6-2015 Agenda: Presentator: Mathieu Geelen Wat is streaming? Wat zijn streaming diensten? Wat heb je er voor nodig? (Hard- en software) Software; media-players en apps. Enkele diensten nader bekeken;

Nadere informatie

Uw digitale televisie in 1-2-3

Uw digitale televisie in 1-2-3 s Uw digitale televisie in 1-2-3 http://www.televisie-123-gids.be In samenwerking met : Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Uw digitale televisie in 123...3 STAP 1: Wat u moet weten...4 1. Wat?...4 2. Waarom?...4

Nadere informatie

Product catalogus Amiko

Product catalogus Amiko Product catalogus Amiko Amiko Alien SHD-8900 Totaal TV SAT4ALL REVIEW: De Amiko Alien SHD-8900 is een Full HD satelliet (DVB-S2) ontvanger. Met deze linux gestuurde ontvanger programmeert u een eindeloze

Nadere informatie

Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2011

Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2011 Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2011 Onderwerp Pagina Belangrijke punten 2 3 Installatie ZIGGO Digitale TV op SAMSUNG CI+ TV 4 9 Frequenties en netwerknummers Ziggo 10-12 Problemen oplossen

Nadere informatie

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven Even voorstellen Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven in een bijzonder dynamische markt. In deze wereld van snelle ontwikkelingen ontplooien zij zich als vernieuwende en betrouwbare leveranciers

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE STICHTING KIJKONDERZOEK TRENDS IN VIA DE TELEVISIE Stichting KijkOnderzoek 2016. Bij gebruik van informatie graag Stichting KijkOnderzoek (SKO) als bron vermelden. INTRODUCTIE Deze brochure geeft inzicht

Nadere informatie

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven Eerste hulp Even voorstellen Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven in een bijzonder dynamische markt. In deze wereld van snelle ontwikkelingen ontplooien zij zich als vernieuwende en betrouwbare

Nadere informatie

Versie: 0 Versie:1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Versie: 0 Versie:1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Q&A HBO Versie: 0 Versie:1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Bestellen Betalen Analoge kijkers Technisch

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.204 (GfK Onine panel) Extra respondenten in leeftijdscategorie 13-17 geworven voor sterker fundament voor

Nadere informatie

TV IN NEDERLAND 2007

TV IN NEDERLAND 2007 TV IN NEDERLAND 2007 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY Amstelveen, 31 januari 2008 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

N7 Netstream HD!!! Voor digitale kabel, DVB-T of satelliet

N7 Netstream HD!!! Voor digitale kabel, DVB-T of satelliet Gebruiksaanwijzing N7 Netstream HD!!! Voor digitale kabel, DVB-T of satelliet Gebruiksaanwijzing N7 Series Njoy Digital BV 2011 All rights reserved Pagina! 1 Inhoudsopgave Algemene informatie! 1.1! Kennismaking

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Televisie Ik hou mijn werkstuk over de televisie omdat ik heel vaak tv kijk, en ik dacht dan hou ik het over de televisie. Ik ga het in mijn werkstuk hebben over: Hoe het vroeger ging met televisies Wat

Nadere informatie

Technische handleiding CSMD

Technische handleiding CSMD Technische handleiding CSMD Inhoudsopgave 1. Wat wordt mijn nieuwe WIFI router? P 2 2. Wat is een UTP kabel? P 2 3. Wat is een COAX kabel? P 3 4. Wat is een glasvezelkabel? P 3 5. Wat heb ik aan ontvangers

Nadere informatie

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN Product catalogus VU+ NIEUW! VU+ Solo SE V2 BESCHIKBAAR IN ZWART EN WIT Hoewel de ontvanger beknopt mag zijn in formaat, beschikt de Solo SE V2 over alle belangrijke hardware en software componenten die

Nadere informatie

Softwaregeschiedenis. OPMERKING: Elke versie bevat alle oplossingen voor problemen die in eerdere versies zijn opgenomen.

Softwaregeschiedenis. OPMERKING: Elke versie bevat alle oplossingen voor problemen die in eerdere versies zijn opgenomen. Softwaregeschiedenis OPMERKING: Elke versie bevat alle oplossingen voor problemen die in eerdere versies zijn opgenomen. In de nieuwste software worden de onderstaande problemen opgelost: Q5551_0.14.104.0

Nadere informatie

Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps

Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps Nieuw design en meer mogelijkheden Utrecht, 17 oktober 2012 Ziggo heeft vandaag een vernieuwde, meer uitgebreide ios-versie (3.0) van de

Nadere informatie

Televisie, Radio, Internet en Bellen.

Televisie, Radio, Internet en Bellen. Televisie, Radio, Internet en Bellen. Meer genieten van televisie, radio, internet en bellen. Bij Ziggo ontvangt u uw diensten zoals televisie, radio, internet en bellen, via het Ziggo netwerk. We zijn

Nadere informatie

Digital Devices Tuner(s) instellen. Handleiding. 1 MediaCenterWorld - Veghel www.mediacenterworld.nl

Digital Devices Tuner(s) instellen. Handleiding. 1 MediaCenterWorld - Veghel www.mediacenterworld.nl Digital Devices Tuner(s) instellen Handleiding 1 MediaCenterWorld - Veghel www.mediacenterworld.nl Voorbereiding m.b.t. het aansluiten van de tuner(s) Vóórdat u met het installeren en instellen van de

Nadere informatie

Contact. speciale televisie-editie

Contact. speciale televisie-editie Contact oktober 2013 speciale televisie-editie l Nu bij CAI Harderwijk: twee maanden HBO cadeau l Televisie kijken of internet kijken l Films en televisieseries kijken waar en wanneer u wilt l Nieuwe televisiezenders,

Nadere informatie

Technische handleiding CSMD

Technische handleiding CSMD Technische handleiding CSMD Inhoudsopgave 1. Wat wordt mijn nieuwe WIFI router? P 2 2. Wat is een UTP kabel? P 2 3. Wat is een COAX kabel? P 3 4. Wat is een glasvezelkabel? P 3 5. Wat heb ik aan ontvangers

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Verhuizen. De verhuizing van uw Ziggo-diensten in vier stappen

Verhuizen. De verhuizing van uw Ziggo-diensten in vier stappen Verhuizen. De verhuizing van uw Ziggo-diensten in vier stappen Beste abonnee, Wij zijn blij dat u ook in uw nieuwe woning gekozen heeft voor Ziggo. We begrijpen dat een verhuizing veel werk en geregel

Nadere informatie

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN Product catalogus VU+ NIEUW! VU+ Solo 4K Ontdek de nieuwe wereld van UHDTV. Vu+ introduceert met de Solo Vu+ 4K s Werelds eerste 4K set-top-box.. De uiterst krachtige hybrid ontvanger beschikt over een

Nadere informatie

Product catalogus Homecast

Product catalogus Homecast Product catalogus Homecast Homecast HS9000 CICD PVR De door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gecertificeerde Homecast HS9000 CICD PVR Homecast HS 9000 is voorzien van twee DVB-S2 tuners en is een zogeheten

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 26-01-2015

Nadere informatie

Product catalogus Xsarius

Product catalogus Xsarius Product catalogus Xsarius Xsarius i-go CICD edition Xsarius i-go CICD edition De Xsarius i-go HD1 beschikt over een 12 volts aansluiting waardoor deze digitale satelliet ontvanger ideaal is voor gebruik

Nadere informatie

Thank you for using StreamOn! Handleiding StreamOn Player

Thank you for using StreamOn! Handleiding StreamOn Player Thank you for using StreamOn! Handleiding StreamOn Player Disclaimer: Er zijn add-ons die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden zoals films en tv series. Wij willen op geen enkele wijze piraterij

Nadere informatie

Om zelf een live stream op te zetten heb je een aantal dingen nodig:

Om zelf een live stream op te zetten heb je een aantal dingen nodig: How to: Live stream In dit document vind je een uitleg over live streaming video via het internet, tevens bevat het een stap voor stap beschrijving om zelf aan de slag te gaan. Het is bedoeld voor zaaleigenaren

Nadere informatie

ES SKO Jaarraportage 2009

ES SKO Jaarraportage 2009 ES SKO Jaarraportage 2009 Pagina 1/23 TV in Nederland 2009 SKO TV IN NEDERLAND 2009 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY Amstelveen 29-01-2010 Dit document is samengesteld door

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE % Huishoudens TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE Deze brochure geeft inzicht in de ontwikkelingen in het uitgesteld kijkgedrag via het televisiescherm in de afgelopen jaren. GRAFIEK 1. BEZIT

Nadere informatie

Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2010

Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2010 Installatie op CI+ gecertificeerde toestellen 2010 Onderwerp Installatie ZIGGO/CAIWAY Digitale TV op SAMSUNG CI+ TV Frequenties en netwerknummers Ziggo/Caiway Belangrijke punten Problemen oplossen Pagina

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

DreamBox. DM800HD DM800HDse

DreamBox. DM800HD DM800HDse DreamBox DM800HD DM800HDse Ziggo Dreambox 800HD of 800HDSE De volgende zaken dienen aangesloten te worden om TV van Ziggo te kunnen bekijken: - Gebruikershandleiding -Power-adapter - HDMI kabel of Scart

Nadere informatie

PHILIPS FHD 32PFS ,99. Kenmerken JIM-TV-STORE BVBA. Artikelcode : PI32PFS640212

PHILIPS FHD 32PFS ,99. Kenmerken JIM-TV-STORE BVBA. Artikelcode : PI32PFS640212 PHILIPS FHD 32PFS640212 Artikelcode : PI32PFS640212 Philips 6000 series Ultraslanke FHD-TV met Android 32PFS6402/12. Beeldschermdiagonaal: 81,3 cm (32"), Resolutie: 1920 x 1080 Pixels, HD type: Full HD,

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Professional services

Professional services Prijzen verhuur 3e kwartaal 2015 De Teradek Cube wordt op een camera geplaatst en genereert een H.264 videostream die live bekeken kan worden op een tablet of computer, binnen de range van de ingebouwde

Nadere informatie

TV IN NEDERLAND 2006

TV IN NEDERLAND 2006 TV IN NEDERLAND 2006 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK ESTABLISHMENT SURVEY Bas de Vos Mariana Irazoqui André van der Wal Intomart GFK Amstelveen, 28 februari 2007 Auteursrecht voorbehouden. Niets

Nadere informatie

PHILIPS UHD 65PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ65PUS780312

PHILIPS UHD 65PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ65PUS780312 PHILIPS UHD 65PUS7803 Artikelcode : PQ65PUS7803 Philips 7800 series Ultraslanke 4K UHD LED Android TV 65PUS7803/. Beeldschermdiagonaal: 65, cm (65"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra HD,

Nadere informatie

PHILIPS UHD OLED 55POS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ55POS900212

PHILIPS UHD OLED 55POS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ55POS900212 PHILIPS UHD OLED 55POS900212 Artikelcode : PQ55POS900212 Philips 9000 series Superslanke 4K UHD OLED Android TV 55POS9002/12. Beeldschermdiagonaal: 139,7 cm (55"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type:

Nadere informatie

Datum 15 juli 2014 Antwoord op Kamervragen van de leden De Liefde en Elias over 'de rode knop'

Datum 15 juli 2014 Antwoord op Kamervragen van de leden De Liefde en Elias over 'de rode knop' >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Media en Creatieve Industrie IPC 3400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Sluit INTERACTIEVE TV eenvoudig zelf aan

Sluit INTERACTIEVE TV eenvoudig zelf aan Sluit INTERACTIEVE eenvoudig zelf aan VRAGEN? BEL 040 787 4000 WWW.ON.NL Kijk op www.on.nl of bel 040 787 4000 Eenvoudig aansluiten en install Gefeliciteerd met uw keuze voor Interactieve. Met deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Live TV kijken

Handleiding Live TV kijken Handleiding Live TV kijken Met Multiscreen TV kunt u televisiekijken op uw tablet, smartphone, laptop en pc. INHOUDSOPGAVE Multiscreen TV gebruikersnaam en wachtwoord ophalen... 2 Multiscreen TV installeren

Nadere informatie

Heeft u genoeg van al die snoeren?

Heeft u genoeg van al die snoeren? W W W. A U D I O V I D E O S P E C I A L I S T. N L Heeft u genoeg van al die snoeren? Met de EX1 serie van Sony ontvangt u draadloos ongecomprimeerde HD-signalen op uw TV. Ideaal als u de TV aan de muur

Nadere informatie

PHILIPS UHD LED 65PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PI65PUS641212

PHILIPS UHD LED 65PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PI65PUS641212 PHILIPS UHD LED 65PUS6422 Artikelcode : PI65PUS6422 Philips 6000 series Ultraslanke 4K-TV powered by Android TV 65PUS642/2. Beeldschermdiagonaal: 65, cm (65"), Resolutie: 3840 x 260 Pixels, HD type: 4K

Nadere informatie

Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O.

Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O. Hoe doe ik het nou? Geïntegreerd Systeem voor Ontvangst: G.S.O. De Techniek H G.S.O. systemen GSO technische achtergronden De distributie van satellietsignalen verschilt wezenlijk van de distributie van

Nadere informatie

DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2011

DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2011 DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2011 Onderwerp Pagina Belangrijke punten 2 3 Installatie Canal Digitaal Satelliet Digitale TV op SAMSUNG TV 5 10 Problemen oplossen 11 Voorbeeld

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen?

Wat gaat er veranderen? Mine heet nu: Wat gaat er veranderen? Belangrijke informatie Deze folder bevat zeer belangrijke informatie over uw televisiedienst. Lees deze folder aandachtig door. Welkom bij Een nieuwe naam voor uw

Nadere informatie

DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2010

DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2010 DVB-S Installatie op Canal Digitaal gecertificeerde toestellen 2010 Onderwerp Pagina Belangrijke punten 2 3 Installatie Canal Digitaal Satelliet Digitale TV op SAMSUNG TV 4 8 Problemen oplossen 9 Voorbeeld

Nadere informatie

PHILIPS UHD NANOLED 65PUS ,00. Kenmerken JIM-TV-STORE BVBA. Artikelcode : PQ65PUS850312

PHILIPS UHD NANOLED 65PUS ,00. Kenmerken JIM-TV-STORE BVBA. Artikelcode : PQ65PUS850312 PHILIPS UHD NANOLED 65PUS8503 Artikelcode : PQ65PUS8503 Philips 8500 series Ultraslanke 4K UHD LED Android TV 65PUS8503/. Beeldschermdiagonaal: 65, cm (65"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra

Nadere informatie

Philips uhd oled 55OLED ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ55OLED90312

Philips uhd oled 55OLED ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ55OLED90312 Philips uhd oled 55OLED90312 Artikelcode : PQ55OLED90312 Philips OLED+ 4K TV-geluid door Bowers & Wilkins 55OLED903/12. Beeldschermdiagonaal: 139,7 cm (55"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K

Nadere informatie

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven

Even voorstellen. Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven Even voorstellen Kabelbedrijven werken als multimediabedrijven in een bijzonder dynamische markt. In deze wereld van snelle ontwikkelingen ontplooien zij zich als vernieuwende en betrouwbare leveranciers

Nadere informatie

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ49PUS850312

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ49PUS850312 PHILIPS UHD NANOLED 49PUS8503 Artikelcode : PQ49PUS8503 Philips 8500 series Ultraslanke 4K UHD LED Android TV 49PUS8503/. Beeldschermdiagonaal: 4,5 cm (49"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 03-02-2014

Nadere informatie

Product catalogus Xsarius

Product catalogus Xsarius Product catalogus Xsarius Xsarius i-go CICD edition De Xsarius i-go HD1 beschikt over een 12 volts aansluiting waardoor deze digitale satelliet ontvanger ideaal is voor gebruik in uw caravan, camper of

Nadere informatie

PHILIPS UHD OLED 55POS ,00. Kenmerken ELECTRO DAVID. Artikelcode : PQ55POS900212

PHILIPS UHD OLED 55POS ,00. Kenmerken ELECTRO DAVID. Artikelcode : PQ55POS900212 PHILIPS UHD OLED 55POS900212 Artikelcode : PQ55POS900212 Philips Superslanke 4K UHD OLED Android TV 55POS9002/12. Beeldschermdiagonaal: 139,7 cm (55"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K Ultra

Nadere informatie

Laatste update 22 09 2015

Laatste update 22 09 2015 Laatste update 22 09 2015 Alle Nederlandse zenders zijn alleen via CanalDigitaal te ontvangen dus is er een smartcard nodig van CanalDigitaal en een Basispak abonnement van c.a. 18,= Internet provider

Nadere informatie

Televisie, radio, internet en telefonie

Televisie, radio, internet en telefonie Televisie, radio, internet en telefonie More power, more joy More power, more joy Meer genieten van televisie, radio, internet en telefonie Bij UPC ontvangt u uw diensten zoals televisie, radio, internet

Nadere informatie

Product catalogus Xsarius

Product catalogus Xsarius Product catalogus Xsarius Xsarius i-go CICD edition De Xsarius i-go HD1 beschikt over een 12 volts aansluiting waardoor deze digitale satelliet ontvanger ideaal is voor gebruik in uw caravan, camper of

Nadere informatie

PHILIPS UHD LED 49PUS ,00. Kenmerken ELECTRO DE TEMMERMAN. Artikelcode : PQ49PUS750212

PHILIPS UHD LED 49PUS ,00. Kenmerken ELECTRO DE TEMMERMAN. Artikelcode : PQ49PUS750212 PHILIPS UHD LED 49PUS75022 Artikelcode : PQ49PUS75022 Philips 7000 series Ultraslanke 4K-TV powered by Android TV 49PUS7502/2. Beeldschermdiagonaal: 24,5 cm (49"), Resolutie: 3840 x 260 Pixels, HD type:

Nadere informatie

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken. Peeters Electro -BVBA. Artikelcode : PQ49PUS830312

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken. Peeters Electro -BVBA. Artikelcode : PQ49PUS830312 PHILIPS UHD NANOLED 49PUS8303 Artikelcode : PQ49PUS8303 Philips Ultraslanke 4K UHD LED Android TV 49PUS8303/. Beeldschermdiagonaal: 4,5 cm (49"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra HD, Display

Nadere informatie

Solcon TV menu. Uitgebreide handleiding. Amino A140. TV-ontvanger. solcon.nl

Solcon TV menu. Uitgebreide handleiding. Amino A140. TV-ontvanger. solcon.nl Solcon TV menu Amino A140 TV-ontvanger Uitgebreide handleiding solcon.nl 2 INHOUD 1. Specificaties Amino A140 4 1.1 Gegevens 4 1.2 Aansluitschema Amino A140 5 2. Functies van de afstandsbediening 6 3.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. CI+ Installeren 4

Inhoudsopgave. CI+ Installeren 4 CI+ installeren Inhoudsopgave CI+ Installeren 4 Stap 1 De tv voorbereiden 5 Stap 2 De CI+ module plaatsen 7 Stap 3 De CI+ module interactief maken 9 Stap 4 Ontdek de rode knop 10 Bijlage 1 Hulp 13 3 CI+

Nadere informatie

ONTDEK. csi. Echo of the Elephants

ONTDEK. csi. Echo of the Elephants ONTDEK Digitale televisie via satelliet. csi PIpPI LANGKOUS WITSE Echo of the Elephants LIVE Roland Garros DIGITALE TELEVISIE VIA SATELLIET Meer dan 117 miljoen huishoudens KIJKEN reeds via satelliet Samen

Nadere informatie

Triple play vergelijking Consumind Augustus 2015 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen:

Triple play vergelijking Consumind Augustus 2015 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Triple play vergelijking Consumind Augustus 2015 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Achtergrond en algemene informatie Internet, TV en (Vaste) Telefonie markt Voordelen Triple Play Vergelijking

Nadere informatie

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN

Product catalogus VU+ TEL: +31 (0) 50-5793213 EMAIL: INFO@ASTRASAT.NL KOPENHAGENSTRAAT 2 FAX: +31 (0) 50-5793214 WEB: WWW.ASTRASAT.NL 9723BB GRONINGEN Product catalogus VU+ VU+ Solo UITSTEKENDE BEELD KWALITEIT De Vu+ Solo is ontwikkelt met een duidelijke missie, namelijk het voorzien van klanten met een multi-getalenteerde HD Zapper voor een betaalbare

Nadere informatie

XBMC / KODI Speler. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5.

XBMC / KODI Speler. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5. Pagina 1 van 24 Pagina 2 van 24 XBMC / KODI Speler 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanze en 7. XBMC

Nadere informatie

PHILIPS UHD LED 43PUS ,99. Kenmerken. Artikelcode : PI43PUS650312

PHILIPS UHD LED 43PUS ,99. Kenmerken. Artikelcode : PI43PUS650312 PHILIPS UHD LED 43PUS650312 Artikelcode : PI43PUS650312 Philips 6500 series Ultraslanke 4K UHD LED Smart TV 43PUS6503/12. Beeldschermdiagonaal: 109,2 cm (43"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K

Nadere informatie

iminimediacenter Handleiding Version 1.0 Oktober 2010

iminimediacenter Handleiding Version 1.0 Oktober 2010 iminimediacenter Handleiding Version 1.0 Oktober 2010 Introductie Een Media Center of alles in één multimedia oplossing is in principe een verzamelnaam voor producten die u in staat stellen om de functies

Nadere informatie

PHILIPS UHD OLED 65OLED ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ65OLED97312

PHILIPS UHD OLED 65OLED ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ65OLED97312 PHILIPS UHD OLED 65OLED97312 Artikelcode : PQ65OLED97312 Philips Superslanke 4K UHD OLED Android TV 65OLED973/12. Beeldschermdiagonaal: 165,1 cm (65"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K Ultra

Nadere informatie

Radio en TV signaal na 1 januari 2017

Radio en TV signaal na 1 januari 2017 Radio en TV signaal na 1 januari 2017 Sinds 1 januari 2009 heeft Groenstichting Rozendaal een collectief contract met Ziggo voor centrale levering van analoog TV/Radio signaal aan alle woningen in onze

Nadere informatie

www.playnowbox.nl Pagina 1 van 24

www.playnowbox.nl Pagina 1 van 24 www.playnowbox.nl Pagina 1 van 24 Pagina 2 van 24 PlayNow Box 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanze

Nadere informatie

Vliegensvlug van start. Vodafone Thuis Internet, Bellen & TV

Vliegensvlug van start. Vodafone Thuis Internet, Bellen & TV Vliegensvlug van start Vodafone Thuis Internet, Bellen & TV Eenvoudige installatie in 3 stappen Verbind alles in huis met Vodafone Thuis De flexibiliteit en vrijheid die je kent van Vodafone Mobiel nu

Nadere informatie

TV HALFJAARRAPPORT 2018

TV HALFJAARRAPPORT 2018 TV HALFJAARRAPPORT 2018 BESTEDINGEN TV-RECLAME De definitie van netto bestedingen in publicaties van Screenforce is met ingang van 2018 aangepast. Deze bestedingscijfers zijn vanaf 2018 na aftrek van bureaucommissie.

Nadere informatie

PHILIPS UHD 50PUS6503/12 649,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ50PUS650312

PHILIPS UHD 50PUS6503/12 649,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ50PUS650312 PHILIPS UHD 50PUS6503/12 Artikelcode : PQ50PUS650312 Philips 6500 series Ultraslanke 4K UHD LED Smart TV 50PUS6503/12. Beeldschermdiagonaal: 127 cm (50"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K Ultra

Nadere informatie

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken RTV DEVLIEGHE DANNY. Artikelcode : PQ49PUS830312

PHILIPS UHD NANOLED 49PUS ,00. Kenmerken RTV DEVLIEGHE DANNY. Artikelcode : PQ49PUS830312 PHILIPS UHD NANOLED 49PUS8303 Artikelcode : PQ49PUS8303 Philips Ultraslanke 4K UHD LED Android TV 49PUS8303/. Beeldschermdiagonaal: 4,5 cm (49"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra HD, Display

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO) Meer keuze, minder schotels

Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO) Meer keuze, minder schotels Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO) Meer keuze, minder schotels Meer keuze met minder schotels Bewoners willen kunnen kiezen De tijd dat meer dan 90 procent van Nederlanders televisie keek via

Nadere informatie

Internet, TV en Vast Bellen met Vodafone Thuis. Dat je zelf iedere maand gratis kunt aanpassen. Vodafone Power to you

Internet, TV en Vast Bellen met Vodafone Thuis. Dat je zelf iedere maand gratis kunt aanpassen. Vodafone Power to you Internet, TV en Vast Bellen met Vodafone Thuis Dat je zelf iedere maand gratis kunt aanpassen. Vodafone Power to you Bepaal zelf hoe jouw Vodafone Thuis eruit ziet Vodafone Thuis is internet, TV en vast

Nadere informatie

SONY UHD LED KD65XF8599B ANDROID TV 1 399,00. Kenmerken. Artikelcode : SCKD65XF8599B

SONY UHD LED KD65XF8599B ANDROID TV 1 399,00. Kenmerken. Artikelcode : SCKD65XF8599B SONY UHD LED KD65XF8599B ANDROID TV Artikelcode : SCKD65XF8599B Sony KD-65XF8599. Beeldschermdiagonaal: 163,8 cm (64.5"), Resolutie: 3840 x 2160 Pixels, HD type: 4K Ultra HD, Display technologie: LED,

Nadere informatie

PHILIPS UHD 43PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PI43PUS670312

PHILIPS UHD 43PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PI43PUS670312 PHILIPS UHD 43PUS6703 Artikelcode : PI43PUS6703 Philips 6700 series Ultraslanke 4K UHD LED Smart TV 43PUS6703/. Beeldschermdiagonaal: 09, cm (43"), Resolutie: 3840 x 60 Pixels, HD type: 4K Ultra HD, Display

Nadere informatie

Hollywood TV Box. Inhoudsopgave

Hollywood TV Box. Inhoudsopgave Hollywood TV Box Inhoudsopgave 1. Uitpakken en aansluiten... 2 2. Opstarten... 4 3. De Hollywood TV Box gebruiken... 5 4. Een film kijken... 6 5. Ondertiteling instellen... 8 6. Ondertiteling synchroniseren...

Nadere informatie

Standaardvragenlijst Bereiksonderzoek Lokale Omroep

Standaardvragenlijst Bereiksonderzoek Lokale Omroep INTRODUCTIE Voor dit onderzoek zijn wij geïnteresseerd in uw gebruik van radio en televisie. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking! 1. Wat zijn de 4 cijfers van uw postcode? BLOK 1 : Radio 2. Luistert

Nadere informatie

INTERACTIEF HOTEL TV SYSTEEM

INTERACTIEF HOTEL TV SYSTEEM INTERACTIEF HOTEL TV SYSTEEM Algemene eigenschappen DigiGuest systeem Het systeem is een geheel digitale IP-gebaseerde multimedia oplossing Er is geen CATV (coax) netwerk nodig in het hotel, dit is kostenbesparend.

Nadere informatie

PHILIPS UHD LED 49PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ49PUS750212

PHILIPS UHD LED 49PUS ,00. Kenmerken. Artikelcode : PQ49PUS750212 PHILIPS UHD LED 49PUS75022 Artikelcode : PQ49PUS75022 Philips 7000 series Ultraslanke 4K-TV powered by Android TV 49PUS7502/2. Beeldschermdiagonaal: 24,5 cm (49"), Resolutie: 3840 x 260 Pixels, HD type:

Nadere informatie

Product catalogus VU+ receivers

Product catalogus VU+ receivers Product catalogus VU+ receivers De VU+ Solo UITSTEKENDE BEELD KWALITEIT De Vu+ Solo is ontwikkelt met een duidelijke missie, namelijk het voorzien van klanten met een multi-getalenteerde HD Zapper voor

Nadere informatie

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5.

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5. Pagina 1 van 24 PlayNow Box 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanzetten 7. PlayNow Box besturen met

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie