Leefregels na pacemaker implantatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leefregels na pacemaker implantatie"

Transcriptie

1 Leefregels na pacemaker implantatie

2 U heeft een implantatie van een pacemaker ondergaan. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de revalidatie thuis door. Vooraf is moeilijk te zeggen hoe dit proces zal verlopen; dit verschilt van persoon tot persoon. Thuis kunnen vragen ontstaan en wellicht treden er klachten van lichamelijke en/of psychische aard op. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende vragen en mogelijke problemen na ontslag. Herstel thuis Na de ingreep kunnen er allerlei klachten optreden, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en onzekerheid. U hebt een spannende tijd achter de rug. Uw lichamelijke en geestelijke conditie zijn verminderd. Schrik hier niet van, dit past bij het herstelproces. Door het langzaam oppakken van uw dagelijkse ritme verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Ook uw partner kan door de spanningen van slag zijn. Verschijnselen van overbezorgdheid en nervositeit zijn normaal en verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf. Mocht dit niet het geval zijn, bespreek dit dan met uw huisarts of cardioloog. Tijdens de implantatie wordt er een sneetje gemaakt in de buurt van het sleutelbeen. De ader die hier loopt wordt aangeprikt om de leads (Pacemaker draden) naar het hart op te schuiven. De pacemaker is onder de huid geplaatst op de borstspier. De wond die is gemaakt zal ongeveer 5 10 cm zijn. De wond Er kan een bloeduitstorting (gaan) ontstaan. Dit trekt vanzelf weer weg, maar kan langer duren dan een week. De wond is gehecht. Dit kan middels zelfoplosbare hechtingen of met niet oplosbare hechtingen. Wanneer dit laatste het geval is, worden deze op de volgende afspraak bij de pacemakertechnicus verwijderd. (Ongeveer 10 dagen na implantatie). De wond mag een week niet nat worden. Douchen mag wel, maar zorg ervoor dat de wond droog blijft. De wondranden worden week waardoor de wond open kan gaan. Het is verstandig om de pleister 72 uur te laten zitten om infectie te voorkomen. Wanneer er nog wondvocht uit de wond komt kan er een nieuwe pleister op worden geplakt.

3 Gedurende zes weken mag u uw arm (aan de kant waar de ingreep heeft plaatsgevonden) niet boven schouderhoogte bewegen omdat de elektrodes (leads) nog vast moeten groeien in het hart. Daarnaast is extra voorzichtigheid geboden bij tillen, rekken en strekken. Een kleine zwelling of blauwe plek bij de wond is normaal. De wond kan een tijd gevoelig blijven. Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een pleister. Gebruik geen poeder en zalfjes op de wond. Voor de pijn mag u paracetamol nemen tot maximaal 4 maal per dag 1000 mg. Na een tijdje moet dit wel weer afgebouwd worden. Neem contact op met de huisarts of uw cardioloog bij: Een groter wordende zwelling rondom de wond. Toenemende roodheid/mogelijke ontsteking van de wond. Openspringen van wondranden. Toenemende pijn. Benauwdheidklachten/pijn op de borst Duizeligheidklachten. Bij een voortdurend aanhoudende hik. Vervanging batterij van de Pacemaker. Uw pacemaker staat altijd aan, waardoor de batterij op een gegeven moment op gaat. Hoe lang de batterij meegaat hangt af van de instellingen van de pacemaker. Wanneer het apparaatje regelmatig moet meehelpen als ondersteuning van het hart kunt u zich voorstellen dat de batterij eerder leeg is. Tegenwoordig gaat de batterij 6-10 jaar mee. Bij vervanging blijven de draden (leads) zitten en wordt alleen het kastje vervangen. Goed om te weten: Dat u altijd u pacemakerregistratiepasje bij u moet dragen. Huishoudelijke apparatuur (ovens, magnetron, inductie etc.) vormen geen bedreiging voor Pacemaker. Met een MRI-scan moet u wel oppassen. Geef dit dan tijdig aan. Het signaal van antenne van mobiele telefoon kan wel storing geven aan pacemaker wanneer deze dichter dan 10 centimeter erbij wordt gehouden. Stop uw mobieltje niet in uw borstzak in de buurt van de pacemaker.

4 De controlepoortjes in winkels of op luchthavens vormen geen probleem. Loop er echter wel snel doorheen. Op luchthavens kunt u het beste uw pacemakerregistratiepasje laten zien. Bloedverdunnende middelen Na ontslag uit het ziekenhuis blijft u medicijnen gebruiken die de stolling van het bloed remmen. Bij deze medicijnen is de neiging tot bloeden sterker dan normaal. Welke medicijnen worden voorgeschreven hangt van meerdere factoren af. Leefregels Bij het ontslag krijgt u een controleafspraak mee voor de Pacemakertechnicus. Hier kunt u terecht voor vragen/onduidelijkheden. Vooruitlopend daarop geven wij u voor een optimaal herstel en om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen vast de volgende adviezen: Douchen/baden De eerste week mag u niet in bad of zwemmen. Dit omdat het wondje daardoor week kan worden en er een grotere kans is op een nabloeding of infectie. U mag wel kortdurend (5 minuten) douchen. Stel het bezoek van een sauna wat langer uit. Fietsen en autorijden U mag een week tot een maand lang geen auto rijden. Uw wond moet nog genezen en u moet nog wennen aan een pacemaker. Op de wondcontrole na 10 dagen kunt u advies vragen over het autorijden. Voor personenauto's (rijbewijzen van groep 1) is het niet nodig om bij het CBR te melden dat u een pacemaker heeft. Voor alle zekerheid kunt u aan uw cardioloog vragen om in uw medisch dossier te noteren dat u mag autorijden. Als u beroepschauffeur bent van een vrachtwagen of bus (rijbewijzen van groep 2) dan moet een onafhankelijk medisch specialist eerst een geneeskundige verklaring opstellen. Rust en beweging Geen plotselinge bewegingen met de arm en schouder maken aan de kant waar de pacemaker is geïmplanteerd (ingebracht). Aan de zijde waar de pacemaker is geïmplanteerd de arm niet boven de schouder brengen (dus ook niet haren wassen of kammen!) Hierdoor kunnen de elektroden van de pacemaker losraken.

5 Geen zware dingen tillen (boven de 5 kilo, bijvoorbeeld een boodschappentas). Geen zwaar lichamelijk werk doen (tuinieren, huishouden). Geen bewegingen maken die een zaagbeweging in uw schouder veroorzaken. Zoals stofzuigen en dweilen. Geen zware inspanning leveren zoals bijvoorbeeld hardlopen. Wel rustig wandelen of fietsen. Wel uw arm en schouder rustig losjes bewegen, anders kunnen deze stijf worden en vast gaan zitten. Bepaal u eigen tempo en houdt tussendoor voldoende rust. Voer uw activiteiten op. Dit geldt voor zowel uw lichamelijke activiteiten als voor uw geestelijke en sociale activiteiten. Een beetje moe worden mag, maar overdrijf het niet. Probeer situaties die stress veroorzaken, te vermijden en probeer afstand te nemen van hetgeen u in onaangename spanning brengt. Weer starten met sporten is afhankelijk van uw conditie voor de behandeling. Bespreek dit met de cardioloog, zeker als u gewend bent om vaak intensief te sporten. Normaal gesproken kunt u uw conditie weer langzaam opbouwen. Vrijen De inspanning bij vrijen is te vergelijken met het oplopen van twee trappen. Het advies luidt het gewoon te doen als u en uw partner er weer aan toe zijn. Het levert geen bijzonder risico voor het hart op. Op vakantie De eerste zes tot acht weken kunt u beter nog geen verre reis maken. De elektroden hebben tijd nodig om vast te groeien. Werkhervatting Het moment van werkhervatting is van meerdere factoren afhankelijk en voor iedereen verschillend. U voelt over het algemeen zelf het beste wanneer u weer aan werken toe bent. Bespreek de werkhervatting in vroeg stadium met werkgever, bedrijfsarts en bespreek het tijdens de controle afspraak met uw cardioloog. Mocht u wat langer thuis zijn, probeer dan contact met uw werk te houden, bijvoorbeeld door eens koffie te gaan drinken. Zo wordt de afstand niet te groot.

6 Sociale gevolgen Wat doet de pacemaker met u? Sommige mensen kunnen er onzeker en angstig van worden. Anderen doen alsof er niets aan de hand is. Maak ruimte voor uw emoties en deel ze met uw partner of naasten. Dit kan enorm opluchten. Steun van partner, familie of vrienden is heel belangrijk. Mensen willen je graag helpen, maar vinden het soms moeilijk om er zelf over te beginnen. Als u er niet uit komt door te praten met familie of vrienden over uw gevoelens bij de pacemaker kunt u ook contact opnemen met lotgenoten via de Hart & Vaatgroep. Een psycholoog of cardioloog kan ook uitkomst bieden. Psychische gevolgen Na de eerste blijdschap om weer thuis te zijn, komen vaak ook de eerste tranen. Vaak dringt thuis pas door hoe kwetsbaar je als mens kunt zijn. Het kost tijd om het vertrouwen in het lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt. Sluit u niet af voor uw omgeving. Ervaringen delen hoort bij het verwerken. Partner Ook voor de partner is de opname periode meestal erg hectisch (veel regelen/ het huishouden en gezin draaiende houden en bezoeken ziekenhuis). Vaak is er dan weinig ruimte voor emoties. Periode na ontslag kan op een andere manier hectisch zijn (u kunt misschien nog niet alleen blijven, u moet zich aan regels gaan houden en bent misschien meer prikkelbaar en opstandig richting uw partner, u partner ontvangt het bezoek en zorgt ervoor dat u op tijd uw rust neemt. Bij klachten zal uw partner ook moeten beoordelen of er een arts gebeld moet worden. U bent uit evenwicht, dan is vaak de relatie ook even uit evenwicht. Wanneer u weer op evenwicht bent en de rust is terug gekeerd, dan kan bij uw partner een grote vermoeidheid naar voren komen. Belangrijk hierin is dat uw partner goed voor zichzelf zorgt en voldoende tijd en rust neemt!

7 Overige weetjes: Een zwangerschap hoeft met een pacemaker geen specifieke problemen op te leveren. Voor het afsluiten van een basisverzekering voor ziektekosten mag het dragen van een pacemaker niets uitmaken. Uw pacemaker kan problemen opleveren bij een levensverzekering of hypotheeklening. Dit komt omdat u een licht verhoogd gezondheidsrisico heeft en bekend bent met een hartkwaal. Pacemaker controle Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de pacemakerpoli. U hebt een controleafspraak hiervoor meegekregen. Telefonische bereikbaarheid Vestiging Tilburg, begane grond, route Vestiging Waalwijk, begane grond, route functieafd Afdeling 5a/5b Polikliniek Cardiologie De Nederlandse Hartstichting heeft een informatielijn voor vragen over hart- en vaatziekten (0900) van tot uur, zie ook

Leefregels na een pacemakerimplantatie

Leefregels na een pacemakerimplantatie Leefregels na een pacemakerimplantatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Wond 1 Vervanging batterij van uw pacemaker 2 Goed om te weten 2 Bloedverdunnende middelen

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Cardiologie Na een dotterbehandeling

Cardiologie Na een dotterbehandeling Cardiologie Na een dotterbehandeling Inleiding U heeft een dotterbehandeling (P.T.C.A. = Percutane Transluminale Coronaire Angioplastiek) ondergaan. Er kunnen thuis nog vragen ontstaan en mogelijk kunnen

Nadere informatie

Cardiologie Na een drukmeting (FFR)

Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Inleiding U heeft een drukmeting van de kransslagader(s) (FFR = Fractional Flow Reserve) ondergaan. Dit is een onderzoek van de kransslagader(s). Het is dus geen behandeling

Nadere informatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Inleiding U heeft een hartkatheterisatie van de kransslagader ondergaan (coronair angiografie) dit is een onderzoek van de kransslagaders of de grote lichaamsslagader.

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 2 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 3 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Thoraxcentrum. Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie

Thoraxcentrum. Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie Thoraxcentrum Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie Thoraxcentrum Bij u is recent een pacemaker geïmplanteerd. In deze folder vindt u informatie en aandachtspunten die van belang zijn na de implantatie

Nadere informatie

Cardiologie Leefregels na een pacemakerimplantatie

Cardiologie Leefregels na een pacemakerimplantatie Cardiologie Leefregels na een pacemakerimplantatie U heeft onlangs een pacemaker gekregen en wij willen u graag enkele nuttige adviezen meegeven hoe u er thuis mee om kunt gaan. Weer thuis De eerste week

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Leefregels na pacemaker implantatie. Pacemakerpoli Route 44

Leefregels na pacemaker implantatie. Pacemakerpoli Route 44 00 Leefregels na pacemaker implantatie Pacemakerpoli Route 44 1 U heeft in het SJG Weert een pacemaker gekregen. Het is belangrijk dat u, de eerste periode na de ingreep het rustig aan doet om de pacemakerdraden

Nadere informatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie Patiënteninformatie Richtlijnen na pacemaker implantatie rkz.nl U heeft recent een pacemakerimplantatie ondergaan. Voor een spoedig herstel is het aan te raden de hierna volgende leefregels in acht te

Nadere informatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie Patiënteninformatie Richtlijnen na pacemaker implantatie rkz.nl Twee tot zes weken na de implantatie Doe geen zwaar huishoudelijk werk zoals ramenlappen en stofzuigen. probeer repeterende/herhalende handelingen

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie

Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Complicaties 1 De wonden 2 Het borstbeen 2 Bewegen 2 Werken 2 Seksualiteit 3 Dieet

Nadere informatie

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt.

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Pacemaker In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Doel van de pacemaker Het samentrekken van het hart wordt geregeld met

Nadere informatie

Adviezen na een hartoperatie

Adviezen na een hartoperatie Adviezen na een hartoperatie Informatie voor patiënten F0852-1150 januari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een CABG

Leefregels en adviezen na een CABG Leefregels en adviezen na een CABG Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Complicaties 1 De wonden 2 Het borstbeen 2 Bewegen 2 Werken 3 Seksualiteit 3 Dieet 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Leefregels na een TAVI (ingreep via de lies)

Leefregels na een TAVI (ingreep via de lies) Leefregels na een TAVI (ingreep via de lies) Leefregels na een TAVI (ingreep via de lies) Algemene leefregels Luister naar het eigen lichaam. Wissel rust en activiteit af. Bouw activiteiten langzaam op.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nazorg pacemaker implantatie of -wissel. Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker

Patiënteninformatie. Nazorg pacemaker implantatie of -wissel. Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker Patiënteninformatie Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een

Nadere informatie

Cardiologie Na een hartoperatie

Cardiologie Na een hartoperatie Cardiologie Na een hartoperatie Weer naar huis Binnenkort kunt u weer naar huis. Het tijdstip waarop dit gebeurt hangt af van uw herstel. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u de volgende papieren mee:

Nadere informatie

Na het plaatsen van een pacemaker Praktische informatie voor patiënten

Na het plaatsen van een pacemaker Praktische informatie voor patiënten Na het plaatsen van een pacemaker Praktische informatie voor patiënten U heeft een pacemaker gekregen. In deze folder vindt u informatie over de nazorg na de operatie en antwoord op enkele veelgestelde

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Cardiologie alle aandacht Cardiologische leefregels Naam patiënt: Afdeling: Diagnose PTCA (dotterbehandeling) via lies PTCA (dotterbehandeling) via pols Leefregels Eerste 3 dagen

Nadere informatie

Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep)

Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Normale verschijnselen na de operatie Concentratie en geheugenproblemen. Slapheid en/of vermoeidheid. Emotionele reacties,

Nadere informatie

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt.

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Pacemaker In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Doel van de pacemaker Het samentrekken van het hart wordt geregeld met

Nadere informatie

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Afdeling gynaecologie en verloskunde Ontslagadviezen In overleg met uw gynaecoloog heeft u een

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie 1/6 Cardiologie Pacemaker implantatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie voor het plaatsen van een pacemaker. In deze informatiefolder leest u welke zaken belangrijk zijn

Nadere informatie

Leefregels na mamma operatie

Leefregels na mamma operatie Leefregels na mamma operatie Chirurgie 4A/4B Beter voor elkaar Leefregels na een borst (mamma) operatie Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over een borstoperatie in ons ziekenhuis. Wij

Nadere informatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie Nazorg bij een hartkatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartkatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

Pacemakerimplantatie

Pacemakerimplantatie Pacemakerimplantatie Afdeling cardiologie Locatie Veldhoven Pacemakerimplantatie Binnenkort krijgt u een pacemaker om uw hartritmestoornis beter te kunnen behandelen. Deze folder gaat over de implantatie

Nadere informatie

Nazorg plastische chirurgie

Nazorg plastische chirurgie Nazorg plastische chirurgie U bent geopereerd en gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u enkele richtlijnen voor de nazorg thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ontslag

Nadere informatie

Cardiologie. Thuis na een hartoperatie, wat nu?

Cardiologie. Thuis na een hartoperatie, wat nu? Cardiologie Thuis na een hartoperatie, wat nu? 1 Thuis na een hartoperatie, wat nu? Onlangs heeft u een bypassoperatie en/of operatie aan de hartklep(pen) ondergaan. Na de operatie elders is de fysiotherapie

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

Leefregels na een operatie

Leefregels na een operatie Leefregels na een operatie Onlangs heeft u een operatie ondergaan op de verpleegafdeling Heelkunde van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over uw herstel en de periode na de operatie. Ook

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N Ontslag in zicht Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N U bent geopereerd op de verpleegafdeling Neurochirurgie / Plastische Chirurgie van het Radboudumc. In deze folder vindt

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen te doen, kunt u het herstel van de beweeglijkheid

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Afdeling dagbehandeling Angio Seal Ontslagadviezen na angio seal: De pleister mag u de dag na de behandeling verwijderen. De eerste 3

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens dit onderzoek bent u in uw liesslagader of polsslagader geprikt.

Nadere informatie

Beweegadvies na een hartinfarct, hartoperatie, ICD implantatie of

Beweegadvies na een hartinfarct, hartoperatie, ICD implantatie of Beweegadvies na een hartinfarct, hartoperatie, ICD implantatie of operatie bij CTEPH Wat kunt u zelf doen aan uw herstel? Hoe kunt u uw krachten en conditie opbouwen op een verstandige manier? Deze folder

Nadere informatie

IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND

IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND Binnenkort wordt er bij u een pacemaker links of rechts onder het sleutelbeen geplaatst (implantatie). Hierbij wordt er door een ader een pacemakerdraad

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Inleiding U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Hoe ziet het reveal-systeem eruit

Hoe ziet het reveal-systeem eruit Reveal implantatie U komt binnenkort voor een reveal-implantatie naar het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van zaken rondom deze ingreep is. Waarom een reveal U heeft de afgelopen

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie Pacemaker implantatie Inleiding U komt binnenkort voor een pacemaker implantatie naar het St. Anna Ziekenhuis. Het inbrengen van een pacemaker gebeurt op de afdeling radiologie en is een kleine operatie

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. In deze folder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Beweging

Nadere informatie

Leefregels na een gynaecologische operatie

Leefregels na een gynaecologische operatie Leefregels na een gynaecologische operatie LEEFREGELS NA EEN GYNAECOLOGISCHE OPERATIE U heeft een gynaecologische operatie ondergaan en u mag weer naar huis. Om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. Hieronder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Douchen/baden

Nadere informatie

Weer thuis na een grote gynaecologische operatie. Nazorg en leefregels

Weer thuis na een grote gynaecologische operatie. Nazorg en leefregels Weer thuis na een grote gynaecologische operatie Nazorg en leefregels 2 U gaat binnenkort naar huis of u bent weer thuis na uw operatie. U moet het thuis de eerste weken rustig aan doen. In deze folder

Nadere informatie

Nazorg pacemaker implantatie of -wissel

Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Patiënteninformatie Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker 1234567890-terTER_ Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek

Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek Cardiologie Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR014 / Hartkatheterisatie, leefregels na het

Nadere informatie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie Hartinfarct gehad? Hoe nu verder Cardiologie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een hartinfarct 3 2. Diagnose en behandeling 4 3. Naar huis 6 4. Instructies en adviezen voor thuis 7 3 Uitleg

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn.

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie 1/6 Cardiologie Pacemaker implantatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie voor het plaatsen van een pacemaker. In deze informatiefolder leest u welke zaken belangrijk zijn

Nadere informatie

Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek

Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek Cardiologie Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR014 / Hartcatheterisatie, leefregels na het

Nadere informatie

Nazorg behandeling van een slagader

Nazorg behandeling van een slagader Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over welke instructies belangrijk

Nadere informatie

Leefregels na een maagverkleinende operatie

Leefregels na een maagverkleinende operatie Chirurgie Leefregels na een maagverkleinende operatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI056 / Leefregels na een maagverkleinende operatie

Nadere informatie

Na een chirurgische ingreep

Na een chirurgische ingreep Na een chirurgische ingreep In deze folder vindt u informatie over een aantal zaken die voor u van belang zijn als u na een operatie met ontslag gaat. Tevens staat (indien nodig) de controleafspraak op

Nadere informatie

Nazorg hartcatheterisatie via de lies

Nazorg hartcatheterisatie via de lies Patiënteninformatie Nazorg hartcatheterisatie via de lies rkz.nl Inleiding Vandaag heeft u een hartkatheterisatie (ook wel CAG genoemd) ondergaan. In deze folder kunt u nalezen welke instructies van belang

Nadere informatie

Reconstructie na lumpectomie bij borstkanker

Reconstructie na lumpectomie bij borstkanker Reconstructie na lumpectomie bij borstkanker U bent door de chirurg verwezen naar de plastisch chirurg om te praten over een reconstructie van de borst. Bij u is borstkanker geconstateerd, de chirurg zal

Nadere informatie

Na een gynaecologische operatie

Na een gynaecologische operatie Na een gynaecologische operatie Onlangs heeft u in het Radboudumc een gynaecologische operatie ondergaan. U bent inmiddels voldoende hersteld en u kunt weer naar huis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie Pacemaker implantatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom een pacemaker implantatie? 1 Wat is belangrijk om te weten vóór de ingreep? 1 Medicijnen 1 Bloedverdunners 1 Diabetes

Nadere informatie

Leefregels na een maagverkleinende operatie

Leefregels na een maagverkleinende operatie Chirurgie Leefregels na een maagverkleinende operatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI056 / Leefregels na een maagverkleinende operatie

Nadere informatie

Nazorg thuis Voorkom een nabloeding. Daarom mag u gedurende drie dagen geen zware dingen tillen, niet zwemmen, fietsen of autorijden.

Nazorg thuis Voorkom een nabloeding. Daarom mag u gedurende drie dagen geen zware dingen tillen, niet zwemmen, fietsen of autorijden. Nazorg Hartkatheterisatie Dotterbehandeling Pacemakerimplantatie / wissel ICD implantatie / wissel S-ICD implantatie Revealimplantatie Revealverwijdering 2 U krijgt een hartkatheterisatie en/of dotterbehandeling.

Nadere informatie

Nazorg angiografie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Nazorg angiografie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Nazorg angiografie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over de adviezen na een angiografie. Een angiografie is een diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Leefregels na hartklepoperatie

Leefregels na hartklepoperatie Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw hartklepoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Implanteerbare hartritmerecorder

Implanteerbare hartritmerecorder Implanteerbare hartritmerecorder Inleiding Binnenkort wordt bij u een hartritmerecorder geïmplanteerd. In deze folder vertellen wij u hier meer over. Waarom een implanteerbare hartritmerecorder De arts

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een lipofilling.

Nadere informatie

Stressincontinentie (TOT) Nazorg Dagverpleging Gynaecologie

Stressincontinentie (TOT) Nazorg Dagverpleging Gynaecologie Stressincontinentie (TOT) Nazorg Dagverpleging Gynaecologie U hebt een operatie ondergaan waarbij er een bandje onder de urinebuis is geplaatst. Het herstel na de operatie duurt ongeveer 3 weken. Om het

Nadere informatie

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Inleiding In deze folder kunt u lezen welke instructies belangrijk zijn nadat u een dotterbehandeling en/of stent plaatsing heeft ondergaan.

Nadere informatie

H Port-a-Cath

H Port-a-Cath H.334274.0214 Port-a-Cath Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een implanteerbare centraal veneuze katheter. Ook wel volledig implanteerbaar toedieningsysteem,

Nadere informatie

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling U heeft een hartkatheterisatie of dotter-/stentbehandeling gehad. De cardioloog is via de slagader met een dunne katheter naar binnen gegaan.

Nadere informatie

Poliklinische operatie dermatologie

Poliklinische operatie dermatologie Poliklinische operatie dermatologie 2 Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving door de afdeling dermatologie. In overleg met uw behandelend arts is er een afspraak

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN 209 Inleiding Deze folder geeft een algemeen advies voor patiënten die een grote chirurgische buikoperatie (maag-/darmoperatie) hebben

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN 209 Inleiding Deze folder geeft een algemeen advies voor patiënten die een grote chirurgische buikoperatie (maag-/darmoperatie) hebben

Nadere informatie

Leefregels na een vaatoperatie

Leefregels na een vaatoperatie Leefregels na een vaatoperatie Chirurgie Beter voor elkaar 2 Leefregels na een vaatoperatie Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een vaatoperatie. De verpleegkundige kruist aan

Nadere informatie

Leefregels na een longoperatie

Leefregels na een longoperatie Leefregels na een longoperatie U hebt in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een longoperatie ondergaan waarbij: er een onderzoek is gedaan naar aanleiding van uw klachten (kortademigheid), een biopsie

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hartkatheterisatie Informatie voor patiënten F0850-3510 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen geweest op afdeling D2. De specialist

Nadere informatie

Chirurgie. Leefregels na een borst reconstructie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Leefregels na een borst reconstructie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Leefregels na een borst reconstructie 1 Leefregels na een borst reconstructie Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een borst reconstructie. De verpleegkundige

Nadere informatie

Leefregels na een vaatoperatie

Leefregels na een vaatoperatie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Leefregels na een vaatoperatie 1 www.ikazia.nl Leefregels na vaatoperatie 800773 / november 2014 Leefregels na een vaatoperatie Inleiding In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander U heeft onlangs een borstreconstructie gehad met een tissue-expander. In deze folder leest u meer over de wondzorg en andere adviezen voor na

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Leefregels na mamma operatie

Leefregels na mamma operatie Leefregels na mamma operatie Chirurgie 4A/4B Beter voor elkaar 2 Leefregels na een borst (mamma) operatie Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na de operatie. De verpleegkundige

Nadere informatie

Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad

Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad (draden) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inhoudsopgave 1 Algemene informatie 2 Wat is belangrijk

Nadere informatie

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp:

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw bypassoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Een ingeklapte long Pneumothorax

Een ingeklapte long Pneumothorax Een ingeklapte long Pneumothorax Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten december 2011 pavo 0492 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een ingeklapte long. Dit wordt een pneumothorax

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg deze

Nadere informatie

Weer thuis na een gynaecologische operatie

Weer thuis na een gynaecologische operatie Weer thuis na een gynaecologische operatie Onlangs heeft u in het Maasziekenhuis een gynaecologische operatie via de vagina of buik ondergaan. Het herstel is begonnen, zowel op lichamelijk als geestelijk

Nadere informatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie

Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie 1 Als u weer thuis bent na een gynaecologische operatie U

Nadere informatie

Pacemaker-implantatie

Pacemaker-implantatie Pacemaker-implantatie Inleiding In overleg met u is besloten een pacemaker te plaatsen. Dit is een klein apparaatje om de regelmaat van het hartritme te bewaken en waar nodig bij te sturen. U krijgt de

Nadere informatie