h4m&o2p oefentoets M&O in balans H.9 t/m 13, bladzijde 1 van 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "h4m&o2p 2010-11 oefentoets M&O in balans H.9 t/m 13, bladzijde 1 van 4"

Transcriptie

1 4m&o2p oefentoets M&O in alans H.9 t/m 13, ladzijde 1 van 4 Opgave 1 aandelen en oligaties De alans van eind 2008 van andelsonderneming M&O-H4 N.V. voor de winstverdeling en (diret) na etaling van de jaarlijkse annuïteit op de ypoteaire lening is: ativa 1000 eind 2008 passiva 1000 Vaste ativa 9400 Aandelenkapitaal* 6000 Voorraad goederen 2000 Agioreserve 1500 Deiteuren 4000 Algemene reserve 1700 Bank 0 5,8% Hypoteaire lening 4000 Crediteuren 1000 Saldo winst * de nominale waarde per aandeel is 20,- M&O-H4 eeft 3,6 miljoen euro nieuw vermogen nodig om investeringsplannen te kunnen uitvoeren en om een extra aflossing van 1 miljoen op de ypoteaire lening te kunnen doen. Ze wil een lineaire 4,2% oligatielening van nominaal 1 miljoen euro uitgeven, met een looptijd van 10 jaar (om met dat geld de extra aflossing op de yp. lening te kunnen doen). De uitgifte van deze oligaties gaat via et toonanksysteem, waardoor de uitgiftekoers kan afwijken van de nominale waarde. De nominale waarde per oligatie is 100. Per oligatie wordt dus jaarlijks 4,20 rente etaald en de aflossing is 100 na 10 jaar. De rest van et enodigde vermogen zal via et uitgeven van aandelen worden aangetrokken. De uitgiftekoers wordt vastgesteld op 8 de winst per aandeel van Hieronder de startalans van 2009, na de winstverdeling maar voor de dividenduitkering: ativa 1000 egin 2009 passiva 1000 Vaste ativa 9400 Aandelenkapitaal 6000 Voorraad goederen 2000 Agioreserve 1500 Deiteuren 4000 Algemene reserve 2500 Bank 0 5,8% Hypoteaire lening 4000 Crediteuren 1000 Te etalen (ruto) dividend 400 Saldo winst lopend jaar 0 a Verklaar de versillen tussen de eindalans van 2008 en de startalans van Bereken de intrinsieke waarde per aandeel volgens de startalans van 2009 Als op et moment van insrijving de kapitaalmarktrente voor soortgelijke eleggingen (qua risioprofiel en eleggingsduur) gelijk is aan 4,0%, wat verwat je dan voor de uiteindelijke uitgiftekoers van de oligatie? Leg uit of de uitgiftekoers oger of lager dan 100 euro zal worden. De oligaties zullen tegen nominale waarde worden uitgegeven. Dat geldt niet voor de aandelen. d Bereken de uitgiftekoers per aandeel en et aantal uit te geven aandelen. e Zal de intrinsieke waarde per aandeel na emissie oger of lager zijn dan voor emissie? Motiveer je keuze zonder erekeningen. f Stel de nieuwe alans op nadat de winst van vorig jaar is uitgekeerd, de oligatielening is geplaatst en de aandelenuitgifte is geregeld. Als er geen vervroegde aflossingen op de ypoteaire lening zullen plaatsvinden is de annuïteit op de ypoteaire lening euro. Dit is een op ele euro's afgerond edrag dat nog 11 keer moet worden etaald per eind 2009 t/m eind Eind 2019 lijft een restsuld over, die dan tevens zal worden afgelost. g Geef aan oe je deze restsuld per eind 2019 met de grafise rekenmaine oplost. Omdat te allen tijde 25% van de ypoteaire lening oetevrij mag worden afgelost wordt op 8 januari de maximale vervroegde aflossing etaald plus 8 dagen rente.

2 4m&o2p oefentoets M&O in alans H.9 t/m 13, ladzijde 2 van 4 Geef aan welke alansposten ierdoor veranderen en met welke edragen; veranderingen van et eigen vermogen worden diret op de alans verwerkt in Saldo winst lopend jaar dat ook negatief mag worden. Opgave 2, teorie a Noem 3 versillen tussen aandelen en oligaties. Jan elegt op 2 feruari 2005 in staatsoligaties die 1 feruari 2000 zijn uitgegeven. In et overzit van voorwaarden voor deze lening (de prospetus) stond: nominale waarde per oligatie ; aflossing ineens op 1 feruari 2010; jaarlijkse interest 5% van de nominale waarde. de uitgiftekoers wordt na afloop van de insrijving vastgesteld In 2005 is de kapitaalmarktrente voor nieuw uitgegeven oligaties van dit type gelijk aan 3,75%. d Oligatie etekent letterlijk verpliting. Welke verplitingen eeft de staat aan de ouder van één staatsoligatie uit de serie van 1 feruari 2000? Geef ook de edragen van deze verplitingen. Van wie koopt Jan deze staatsoligatie? Van de staat of van een ander? Motiveer je keuze. Is de koers waarvoor Jan deze oligaties koopt oger of lager dan euro? Motiveer. De eigenaar-ewoner van een uis eeft, als ij et uis (gedeeltelijk) met een lening eeft gefinanierd, op drie manieren met de fisus te maken in verand met zijn uis. De onroerende zaakelasting, et eigenwoningforfait in de inkomstenelasting en de renteaftrek in de inkomstenelasting. e Lit de etekenis van deze drie punten toe. Bij de eursandel in aandelen spelen anken een elangrijke rol. f Besrijf deze rol. Een NV die aandelen wil uitgeven maakt ook vaak geruik van de dienstverlening van zijn uisankier. (Internetedrijf Google, dat was ijzonder, eeft dat onlangs niet gedaan.) g Geef en esrijving van de rol die de uisankier in zo n geval kan vervullen. Rood staan ij de ank is voor een edrijf een vorm van doorlopend krediet. i j Wat is in dit verand de etekenis van et egrip dispositieruimte? Als de ank op een afsrift vermeldt dat et oude saldo gelijk was aan 5000 euro deet, en et nieuwe saldo gelijk aan 7000 redit, welke edrag is dan per saldo etaald of ontvangen? Waarom wordt eigen vermogen risio dragend genoemd? De kosten van et leveranierskrediet edragen 4% ij een korting van 0,5% voor etaling van de rekening innen een alve maand en een uiterste krediettermijn van 2 maanden. k Leg uit oe dit in elkaar zit.

3 4m&o2p oefentoets M&O in alans H.9 t/m 13, ladzijde 3 van 4 Opgave 3 annuïteitenypoteek/grafise rekenmaine Roderik de Beer sluit aan et egin van jaar 1 een 5,5% annuïteitenlening van euro met maandelijkse annuïteiten en een totale duur van 30 jaar. Roderik komt met zijn inkomen ver in de oogste elastingsijf van 52%. Als elastingvoordeel rekent ij met 50% omdat et eigenwoningforfait weer een eetje nadelig is. a Wat is et versil tussen een ypoteek en een ypoteaire lening? Waarom is de rente (interest) op een ypoteaire lening ijna altijd lager dan op een nietypoteaire lening? Geef ij de antwoorden op t/m g de wijze van oplossen met de GR aan. Bereken de annuïteit. d Bereken et aflossingsestanddeel van de eerste annuïteit uit jaar 20. e Bereken et interestestanddeel van de eerste annuïteit in jaar 20. f g Bereken de totaal etaalde interest (zonder rekening te ouden met et elastingvoordeel) over de geele duur van de lening. Neemt et elastingvoordeel in de loop van de tijd toe of af? Verklaar je keuze. Opgave 4 spaarypoteek & grafise rekenmaine Een 6% aflossingsvrije lening van euro wordt eind jaar 20 ineens afgelost. Maandelijks aan et eind van elke maand wordt de rente etaald. Maandelijks aan et egin van elke maand wordt een vaste spaarpremie ij de ank ingelegd, waarmee een spaarsaldo wordt opgeouwd dat juist genoeg is om aan et eind van jaar 20 de geele lening af te lossen. De rente over dit spaarsaldo is nominaal 6% per jaar maar effetief 0,5% per maand. De aan de ank etaalde rente levert een aftrekpost op voor de inkomstenelasting; de genoten rente over et spaarsaldo is elastingvrij. Het marginaal tarief inkomstenelasting is 42%. a Bereken de spaarpremie per maand met eulp van de GR; geef aan welke instellingen je op de GR et ingevoerd; let op de instellingen voor N en P/Y. Hoe zou et komen dat de erekende spaarpremie oger uitkomt als C/Y=1 wordt ingesteld in plaats van C/Y=12? Bereken de totale elastingsusidie over 20 jaar vanwege de aftrekaareid van de rentekosten.

4 4m&o2p oefentoets M&O in alans H.9 t/m 13, ladzijde 4 van 4 Opgave 5 eleggen in oligaties &grafise rekenmaine Gijs Ginkel eeft als elegger ingesreven op 10 oligaties Nogeo waarover in de prospetus, die op 1 mei 2008 op internet is gezet, onder andere staat: Te plaatsen oligaties van 1.000,- nominaal, rentegevend vanaf 1 juni Renteperentage: 5,75% nominale rente, zijnde de rente over de nominale waarde. Rentedatum: jaarlijks op 31 mei in de jaren 2009 t/m Aflossingsdatum: ineens op 31 mei Bij toewijzing van 10 oligaties of meer worden geen transatiekosten in rekening gerat. Koers van uitgifte: één koers voor alle oligaties vastgesteld op asis van de door de eleggers aangegeven intekenkoersen en aantallen oligaties. De toewijzingsvolgorde angt, volgens geruikelijke regels van een toonankuitgifte, af van de insrijfkoers en et gewenste aantal oligaties. Voor ijzondereden verwijzen wij u naar toewijzing emissie Toewijzing oligaties, ekendmaking uitgiftekoers en plaatsing: - de uitgiftekoers wordt op 24 mei 2008 op deze wesite ekendgemaakt - gelijktijdig krijgen de insrijvers aan wie oligaties zijn toegewezen per erit over de verdere plaatsing van de oligaties (etaalwijze, edrag en dergelijke). Op 24 mei wordt de uitgiftekoers vastgesteld op per oligatie. Gijs ad ingetekend voor per oligatie dus ij krijgt de 10 oligaties waarvoor ij intekende. Neem 1 juni 2008 als startdatum voor de tijdlijn van deze elegging. a Bepaal met de GR et perentage dat Gijs als rendement wenste. Bepaal et rendement dat Gijs op deze elegging krijgt. Op 1 juni 2014 eeft Gijs deze oligaties nog steeds in zijn effetenportefeuille. Op de kapitaalmarkt eersen intussen andere veroudingen. In et algemeen zijn renteperentages omoog gegaan. Bovendien is et kredietrisio op leningen aan Nogeo toegenomen: als de oligatie als waar Gijs in eeft elegd nu zou worden uitgegeven (voor 4 jaar) dan zouden eleggers daarop een rendement van 8% willen een. Bereken met de GR de (teoretise) prijs waarvoor Gijs zijn oligaties op 1 juni 2014 op de eurs kan verkopen ##

5 Antwoorden 4_mo-2p oefentoets H. 9 t/m 13 Opgave 1 aandelen en oligaties a De winst van is voor aan et eigen vermogen toegevoegd (Algemene reserve). De rest, , zal aan de aandeelouders (netto dividend) en aan de elastingdienst (dividendelasting) worden uitetaald euro EV per aandeel: = 33, aandelen d e De vaste rente van 4,2% over 100 die jaarlijks op de oligatie wordt etaald, is nu aantrekkelijker dan et alternatieve rendement van 4%. Hierdoor zullen de intekenaars op de oligatielening een wat ogere insrijfkoers dan 100 euro voor de oligatie aangeven. Op de GR: N = 10; I% = 4; PV = ; PMT = 4,20; FV=100; PMT:END. 2,6 mln euro moet innenkomen via aandelenuitgifte Winst per aandeel 2008 = = 4,- Dus emissiekoers = 8 4 = 32, Aantal uit te geven aandelen: / 32 per aandeel = aandelen Balansveranderingen: Bank ; Aandelenkapitaal (= ); Agioreserve ( ) Iets lager. Het eigen vermogen per aandeel dat er door uitgifte ij komt is iets lager dan et eigen vermogen per aandeel van de oude aandelen uitgegeven. De intrinsieke waarde per aandeel komt ergens tussen 33,33 en 32,- in te liggen. f Vaste ativa 9400 Aandelenkapitaal 7625 Voorraad goederen 2000 Agioreserve 2475 Deiteuren 4000 Algemene reserve 2500 Bank ,8% Hypot. lening % Oligatielening 1000 Crediteuren 1000 Saldo winst lopend jaar 0 g N = 11; I% = 5,8; PV = ; PMT = ; FV = (op te lossen) =.. ; PMT:END rente 8/360 5,8% = (afgerond) Dus alansveranderingen: Bank ; Hyp. lening ; Saldo winst lopend jaar Opgave 2 teorie a De aandeelouder is ook eigenaar (de oligatieouder is suldeiser); de aandeelouder krijgt een winstuitkering (dividend), de oligatieouder krijgt interest; et aandeel wordt niet afgelost, de oligatie wel; de koers van et aandeel kan veel sterker veranderen dan de koers van een oligatie; Aflossen van 1000 euro per Jaarlijks 60 rente etalen per 1 fe. (t/m 2010) Nee, van een andere elegger. Alleen ij uitgifte van deze lening gingen de oligaties vanuit staatsanden naar de elegger over. d Hoger. De rente van 50 euro is meer dan de 37,50 die de elegger nu, ij een elegging van 1000 euro in een nieuw uitgegeven oligatie, kan krijgen. Hij etaalt dus meer dan 1000 voor de reeds estaande oude 5% oligatie. e OZB: gemeentelijke elasting die afankelijk is van de waarde van et onroerend goed (et uis); Eigenwoningforfait: inkomensijtelling ij et elastaar inkomen van uiseigenaren; Renteaftrek: rente over leningen waarmee et uis is gefinanierd. Renteaftrek etekent een vermindering van et elastaar inkomen. f Aan en verkoopopdraten van eleggers lopen via anken, die deze opdraten doorgeven aan de eurs. Banken verzorgen ook de administratieve informatie voor de eleggers, zoals een nieuw overzit van un eleggingen en de af- of ijsrijving van un anktegoed.

6 Antwoorden 4_mo-2p oefentoets H. 9 t/m 13 2g i j k De ank kan: et prospetus uitrengen, eleggers laten intekenen op de aandelen, de aandelen uitgeven en et geld innen (dit alles ten eoeve van de NV die aandelen uitgeeft). De ank kan ook eerst zelf de aandelen kopen (dus zelf et risio lopen van een lagere verkoopkoers waartegen zij et aandeel ij eleggers weet onder te rengen). Het edrag dat je nog kunt uitgeven voor et kredietplafond is ereikt euro ontvangen. De winstuitkering is afankelijk van de wisselende winst. Bij faillissement worden de eigenaren et laatst terugetaald. Voor 1,5 maand etalingsuitstel lever je een korting van een 0,5% in. Dus rentekosten zijn 1,5% per 1,5 maand. Dat is (12/1,5) 0,5% = 4% op jaarasis. Opgave 3 annuïteitenypoteek/gr a Hypoteek is onderpand. Hyp. lening is de lening op onderpand. Er is minder risio op te weinig terugetaling, wegens de waarde van et onderpand. N=360 I%=5,5 PV= PMT = (-)2.271,16 FV=0 P/Y=12 C/Y=12 END d Het gaat om de 241 ste maand. Dus we zoeken a 241. Eerst a 1 epalen. r 1 = (de rente in de eerste maand)= 1/12 5,5% = 1833,33 Dus a 1 = 2271, ,33 = 473,83 {Elke volgende aflossing is (5,5/12)% dan de voorgaande, dus de groeifator per maand voor de aflossingen is (1 + 0,055/12) } Dus a 241 = 473,83 * (1 + 0,055/12)^240 = 1312,01 ΣPrn(241,241) levert dit snel op de GR {Je moet wel de komma geruiken op de GR, niet de deimaalpunt.} e r 241 = 2271, ,01 = 959,15. ΣInt(241,241) levert dit snel op de GR f 360 keer de annuïteit minus de totale aflossing = 360 * 2.271, ΣInt(1,360) levert dit snel op de GR g Af. De jaarlijkse interestetaling wordt lager omdat de lening steeds verder wordt afgelost. Lagere rente etekent ook een lagere renteaftrek dus een geringer elastingvoordeel. Opgave 4 spaarypoteek/gr a N = 240; I% =6; PV = 0; PMT= op te lossen =. ; FV = ; P/Y=12; C/Y = 12; END I%=6 en C/Y=12 etekent in feite 0,5% per maand 0,5% per maand komt overeen met de groeifator 1,005^12 = 1,062 op jaarasis, dat is 6,2% op jaarasis. Als I%=6 en C/Y=1 dan is et perentage et 6% per jaar. 20 jaar 6% = Totale elastingsusidie 42% Opgave 5 eleggen in oligaties & GR a Voor één oligatie: N=10; I%=(?) ; PV=-1014; PMT=57,50; FV=1000; P/Y=1;C/Y=1; PMT:END I% = 5, N=10; I%=(?) ; PV=-1012; PMT=57,50; FV=1000; P/Y=1; C/Y=1; PMT:END I% = 5, N=4; I%=8 ; PV=(?); PMT=57,50; FV=1000; P/Y=1; C/Y=1; PMT:END PMT =-925, Dus de elegger zou op 1 juni ,48 over een voor deze oligatie. #

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen:

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op lange termijn Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: 1. Onderhandse lening. 2. Obligatie lening. 3.

Nadere informatie

13 Het vreemd vermogen

13 Het vreemd vermogen 13 Het vreemd vermogen hoofdstuk 13.1 C 13.2 A 13.3 D 13.4 C 13.5 C 13.6 C 13.7 A 13.8 B 13.9 B 50 50 1.050 + + = 1.013,74 1,045 1,045² 1,045³ 13.10 C 13.11 B De oligaties heen een rentenadeel ten opzihte

Nadere informatie

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming.

Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. www.jooplengkeek.nl Eigen vermogen bij een bv en een nv Het eigen vermogen is permanent dat wil zeggen voor onbepaalde tijd (blijvend)aanwezig in de onderneming. Het bestaat uit aandelenkapitaal en opgebouwde

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 HOOFDSTUK 4 Opgave 1 a. Wat is procentueel het rendement van een aangeschafte obligatie? Afronden op 1 decimaal. Betaald is voor de obligatie: 108% 1.000 = 1.080 De opbrengst is: 5,2% 1.000 = 52 Het rendement

Nadere informatie

Om je goed voor te bereiden ontvang je bijgaand op de volgende bladzijden:

Om je goed voor te bereiden ontvang je bijgaand op de volgende bladzijden: TOETSTIPS HAVO 4 vak M&O De vraagstelling in het schoolexamen is gerubriceerd naar: 1. Vermogensmarkt 2. Eigen vermogen 3. Vreemd vermogen lang 4. Vreemd vermogen kort Bij 1. Vermogensmarkt Zorg er voor

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2008-I

Eindexamen m&o vwo 2008-I Opgave 5 Bij deze opgave horen vier informatiebronnen (de informatiebronnen 5 tot en met 8) en een formuleblad. Informatiebron 5 geeft de balans per 1 januari 2007 en de balans per 31 december 2007 van

Nadere informatie

Boekverslag door C. 946 woorden 11 december keer beoordeeld

Boekverslag door C. 946 woorden 11 december keer beoordeeld Boekverslag door C. 946 woorden 11 december 2003 5 10 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Bij het verkrijgen van vermogen kun je verschil maken tussen: 1) Eigen vermogen 2) Vreemd vermogen op lange

Nadere informatie

Een onderhandse lening is een lang lopende lening waarbij geld uitgeleend word door 1 geldgever.

Een onderhandse lening is een lang lopende lening waarbij geld uitgeleend word door 1 geldgever. Samenvatting door een scholier 1246 woorden 20 januari 2005 6,8 5 keer beoordeeld Vak M&O Hst 4 De vermogensmarkt is het geheel van vraag en aanbod. --> geldmarkt en kapitaalmarkt Op de geldmarkt wordt

Nadere informatie

Nadelen: Groot risico vanwege privéaansprakelijkheid. Lange werktijden. a Een vennootschap waarvan het eigen vermogen is verdeeld in aandelen.

Nadelen: Groot risico vanwege privéaansprakelijkheid. Lange werktijden. a Een vennootschap waarvan het eigen vermogen is verdeeld in aandelen. Hoofdstuk 9 a Een organisatie die naar winst streeft. b Eenmanszaak Vennootschap onder firma Naamloze vennootschap Besloten vennootschap Voordelen: Je bent eigen baas. De winst hoef je met niemand te delen.

Nadere informatie

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels Samenvatting door een scholier 1435 woorden 6 juli 2008 7 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O H12, H13, H14 en H15 Vormen van lang vreemd vermogen: 1. Onderhandse lening 2. Obligatielening

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1

Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1 Samenvatting Economie Hoofdstuk 6 deel 1 Samenvatting door een scholier 1612 woorden 18 september 2003 6,3 6 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting M&O module 1 Hoofdstuk 6 Lang vreemd vermogen -> Vermogen

Nadere informatie

Wanneer de ondernemer niet meer in staat is alle schulden te betalen, wordt door een rechtbank een faillissement uitgesproken.

Wanneer de ondernemer niet meer in staat is alle schulden te betalen, wordt door een rechtbank een faillissement uitgesproken. Samenvatting door H. 1531 woorden 18 oktober 2016 4 3 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 9 De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van een organisatie. Er zijn zes verschillende rechtsvormen:

Nadere informatie

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl Regels voor Passiva Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl

Nadere informatie

Begrippenlijst Management & Organisatie Hoofdstuk 5, 6 en 7

Begrippenlijst Management & Organisatie Hoofdstuk 5, 6 en 7 Begrippenlijst Management & Organisatie Hoofdstuk 5, 6 en 7 Begrippenlijst door een scholier 1414 woorden 28 december 2006 6,7 9 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O Hoofdstuk 5 Aandelenkapitaal

Nadere informatie

Toets 3 HAVO 5 g Diagnostische toets 2012

Toets 3 HAVO 5 g  Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Toets 3 HAVO 5 20 12 MO Onderdeel 3.1 Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Voor deze toets zijn maximaal 35 punten te behalen; De

Nadere informatie

15 Financiële reorganisatie

15 Financiële reorganisatie 15 Finaniële reorganisatie hoofstuk 15.1 A 15.2 C 15.3 A 15.4 B 15.5 C 15.6 D 15.7 D 15.8 A 15.9 C 15.10 D 15.11 B 3.000.000 + 4.000.000 3.000.000 = 4.000.000 15.12 C 15.13 C ((3.000 + 2.000 4.000) / 3.000)

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43

Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 Management en Organisatie VWO 6 Hst 31, 37 t/m 43 25 januari 2011 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Handelsonderneming Astan bv heeft gegevens verzameld. Deze gegevens zijn nodig voor het opstellen van de

Nadere informatie

Samenvatting M&O H12: Vreemd vermogen op lange termijn

Samenvatting M&O H12: Vreemd vermogen op lange termijn Samenvatting M&O H12: Vreemd vermogen op lange termijn Samenvatting door K. 1547 woorden 29 oktober 2016 1,1 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H12; Vreemd vermogen op lange termijn 12.1 Onderhandse

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5 Samenvatting door een scholier 1408 woorden 5 november 2003 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Het aandelenkapitaal Aandelenkapitaal: Permanent

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 Opgave 3 De liquiditeitsbegroting De betaling van de verkopen Verkopen Ontvangsten Maand ex btw btw incl btw 1 maand later Januari 780.000 163.800 943.800 Februari 720.000 151.200

Nadere informatie

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend

Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11. Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Management en Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 11 Oefenopgaven: aandelen, intrinsieke waarde en dividend Opgave 1 Een nv beschikt op 1 januari 2010 over de volgende gegevens: - geplaatst aandelenvermogen 40.000.000

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn.

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Samenvatting door een scholier 1771 woorden 20 februari 2008 8 15 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Onderhandse lening ; Een lening op lange termijn

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 5

Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Opgave 1 Leg uit waarom een bank in de regel bereid is een lening die gedekt is door een zekerheid, tegen een lagere rente te verstrekken dan een gelijkwaardige lening zonder zekerheid.

Nadere informatie

6,6. Inkomsten belasting progressief: Eigenwoningforfait. Samenvatting door een scholier 1910 woorden 6 februari keer beoordeeld

6,6. Inkomsten belasting progressief: Eigenwoningforfait. Samenvatting door een scholier 1910 woorden 6 februari keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1910 woorden 6 februari 2007 6,6 15 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans 6.2 Hypothecaire lening: Is een geldlening op onderpand van een onroerende zaak (grond en gebouwen).

Nadere informatie

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen.

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen. Samenvatting door I. 1003 woorden 21 januari 2013 5,6 5 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans HOOFDSTUK 10 : VERMOGENSMARKT Aan de vragers kant van de vermogensmarkt zijn er 3 vragers: Consumenten:

Nadere informatie

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid Administratie en winstelasting 8 Belastinglastverantwoording ij fiscale eenheid 8 Belastinglastverantwoording ij fiscale eenheid 8.1 a Het te etalen elastingedrag of het terug te vorderen elastingedrag

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DINSDAG 8 MAART 2016 08.45-11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 8 2015 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 (25 punten) Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 4: Balans M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H4: Balans Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16

Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 Management & Organisatie VWO 4 Hoofdstuk 3,9,12,14,16 16 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 Hartenstijn bv heeft op 1 januari de volgende balans opgesteld: Balans 1 januari 2009 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 4

Oefenopgaven Hoofdstuk 4 Oefenopgaven Hoofdstuk 4 Opgave 1 De NV Red Mobile verkoopt smartphones in Nederland en heeft de volgende aandeelhouders: KPN NV heeft 35% van de 10 miljoen gewone aandelen, France Telecom 30% van de aandelen

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 2 Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN 2 Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden onderdeel Bedrijfseconomie Beschikbare tijd uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 1 1 maximumscore 1 Voorbeelden van een juist antwoord: Er is sprake van één geldgever en één geldnemer. Een onderhandse lening is een niet-openbare lening. 2 maximumscore 2 0,06 x (2.000.000.000

Nadere informatie

Kennis Bedrijfseconomie. Werkboek

Kennis Bedrijfseconomie. Werkboek Kennis Bedrijfseconomie Werkboek Kennis Bedrijfseconomie Werkboek Ad Bakker Opmaak: Sander Pinkse Boekproductie, Amsterdam ISBN 978 90 3723 456 5 2016 uitgeverij Edu Actief b.v. Gehele of gedeeltelijke

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Samenvatting 10 t/m 15

Samenvatting Management & Organisatie Samenvatting 10 t/m 15 Samenvatting Management & Organisatie Samenvatting 10 t/m 15 Samenvatting door K. 1665 woorden 16 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Aandeel: deelname aan winst van een bedrijf.

Nadere informatie

Vermogensbehoefte en financiering

Vermogensbehoefte en financiering Hoofdstuk 1 Vermogensbehoefte en financiering Opgave 1.1 Een groothandel heeft in de maanden maart tot en met oktober 600.000, extra vermogen nodig. Het benodigde extra vermogen kan voor deze periode worden

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Financiering niveau 4 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 27 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit voorbeeldexamen

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Financiering niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 4 1 / 10 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten: 1 Wat is de

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Berekeningen

Samenvatting Management & Organisatie Berekeningen Samenvatting Management & Organisatie Bereke Samenvatting door een scholier 834 woorden 7 november 2003 6,5 127 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoe uit te rekenen Lineaire lening: 1. Bereken

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 7

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 7 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT 6 OKTOBER 2015 08.45 11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 7 Opgave 1 (40 punten) 1. Een voorbeeld van een goed antwoord: De interest

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Vorige week Introductie financieel management Investeringsplan, financieringsplan en exploitatiebegroting Balans Liquiditeitsbegroting (meer in week 6) Berekening inkomen en vermogen

Nadere informatie

1 Het kasstroomoverzicht

1 Het kasstroomoverzicht Oefeningen Kasstroomoverzicht 1 Het kasstroomoverzicht De gegevens van een bedrijf zijn: Balans per 31 december 2011 en 2012 dec-12 dec-11 dec-12 dec-11 Vaste Activa 1.000.000 1.200.000 Eigen Vermogen

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015

UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR UNIFORM EINDEXAMEN HAVO 2015 VAK : ECONOMIE II (BA en BR) DATUM : 19 juni 2015 TIJD : 07.45u 10.45u Aantal opgaven bij dit vak : 6 Aantal pagina s : 5 Hulpmiddelen

Nadere informatie

Q1 Q2 Q3 Q4. Liquide middelen begin kwartaal 290.000 1.011.500 1.012.000 947.500. Verkopen 1.140.000 880.000 1.020.000 1.435.000

Q1 Q2 Q3 Q4. Liquide middelen begin kwartaal 290.000 1.011.500 1.012.000 947.500. Verkopen 1.140.000 880.000 1.020.000 1.435.000 Uitwerkingen opgaven Brugboek hoofdstuk 20 Opgaven 20.2 t/m 20.4 en 20.7 t/m 20.9 Opgave 20.2 Liquiditeitsbegroting 2013 gesplitst per kwartaal Onderdeel Q1 Q2 Q3 Q4 Liquide middelen begin kwartaal 290.000

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur management & organisatie Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 58 punten te behalen.

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 HOOFDSTUK 4 Opgave 1 De vermogensbehoefte van een onderneming moet met het aanbod van vermogen worden gefinancierd. Bij de financiering wordt onderscheid gemaakt tussen Partiële financiering Totale financiering

Nadere informatie

Financiële analyse van de jaarrekening

Financiële analyse van de jaarrekening 17 hoofdstuk Financiële analyse van de jaarrekening 17.1 B 17. C 17.3 C 17.4 A 17.5 A 17.6 C 17.7 D 17.8 D 17.9 B 17.10 D 17.11 D 17.1 C 17.13 A 17.14 C 17.15 B 17.16 C 1.000.000 / 1.500.000 = 0,08 17.17

Nadere informatie

Voeg altijd berekeningen toe. Vergeet niet te verklaren, motiveren als daar om wordt gevraagd.

Voeg altijd berekeningen toe. Vergeet niet te verklaren, motiveren als daar om wordt gevraagd. h5 e 1p oefentoets 1e periode (versie 1p) lad 1 van 5 Voeg altijd erekeningen toe. Vergeet niet te verklaren, motiveren als daar om wordt gevraagd. Opgave 1 Duurzame welvaart is de mate waarin men (een

Nadere informatie

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II.

Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV A. Bereken I. II. Opgave I (25¾p) De boekhouding van een NV De gedeeltelijke balans van NV Goedehoop ziet er per 1 maart 2014 als volgt uit: (bedragen *SRD 1,-) Aandelen in portefeuille 55.000 Aandelenvermogen 350.000 Gebouwen

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Vreemd vermogen

Hoofdstuk 8. Vreemd vermogen Hoofdstuk 8 Vreemd vermogen Prijsvorming Vreemd vermogen Interest (rente) = vergoeding voor beschikbaar stellen geld. NB: rente is ook gelijkblijvend periodiek bedrag uit FRK 1. Tarief vraag en aanbod

Nadere informatie

Bij een keten van elektronicawinkels kunnen consumenten hun aankopen in termijnen betalen. enkelvoudige interest per jaar

Bij een keten van elektronicawinkels kunnen consumenten hun aankopen in termijnen betalen. enkelvoudige interest per jaar Opgave 1 Bij een keten van elektronicawinkels kunnen consumenten hun aankopen in termijnen betalen. 2p 1 Noem twee vormen van consumptief krediet waarbij consumenten hun aankopen in termijnen betalen.

Nadere informatie

Taak 1 en 2 De Balans deel 1

Taak 1 en 2 De Balans deel 1 Taak 1 en 2 De Balans deel 1 Naam leerling Klas Datum Voor welk edrijf ga je werken? Shop4@11 is een groothandel in Utreht. De eigenaar, meneer Bos, is direteur van het edrijf. De groothandel verkoopt

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Bereken de REV (afronden op 1 decimaal). Gemiddelde eigen vermogen is: Balanspost 31-dec 1-jan Gemiddelde Aandelenkapitaal 650.000 600.000 625.000 Agioreserve 135.000 105.000 120.000

Nadere informatie

Samenvatting M&O hoofdstuk

Samenvatting M&O hoofdstuk Samenvatting M&O hoofdstuk 10+ 11 Samenvatting door een scholier 1168 woorden 16 maart 2017 7 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 10 vermogensmarkt 10.1 vrager van vermogen Vragers van

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK

Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Accounting ANTWOORDEN TENTAMEN FINANCIAL ACCOUNTING BDK Semester 2.1 2012/2013 Woensdag 10 april 2013 Tijd: 9.00 uur tot 11.30 uur

Nadere informatie

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken.

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Informal investors: informele investeerders, bv particulieren Gebruiken is vast. Verbruiken is vlot. Materieel: tastbaar Immaterieel:

Nadere informatie

Alleen deze bladen inleveren! Let op je naam, studentnummer en klas

Alleen deze bladen inleveren! Let op je naam, studentnummer en klas Naam: Studentnummer: Klas/groep: HvA-HES Amsterdam, Fraijlemaborg 133, 1102 CV Amsterdam Postbus 22575, 1100 DB Amsterdam Nummer Studiegids: Code onderwijseenheid: 1012_KM1-T2 KM1VPAFE01 Toets 2 Versie

Nadere informatie

Algemene informatie hypotheken (starter)

Algemene informatie hypotheken (starter) Algemene informatie hypotheken (starter) Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: Hypotheekvormen... 2 Annuïteitenhypotheek... 2 Lineaire hypotheek... 2 Leningvormen... 2 Doorlopend

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11: Eigen vermogen

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11: Eigen vermogen Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11: Eigen vermogen Samenvatting door J. 1798 woorden 26 maart 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans 11.1 Aandelenvermogen Permanent vermogen

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 maandag 12 mei 13.30-16.30 uur management & organisatie Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo I

Eindexamen m&o vwo I Beoordelingsmodel Opgave 1 1 maximumscore 1 Leverancierskrediet, want de leverancier (Neckermann) geeft het krediet aan de consument. maximumscore Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: administratiekosten

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Financiële aspecten van de planning

Financiële aspecten van de planning 14 hoofdstuk Financiële aspecten van de planning 14.1 B 14.2 A 14.3 D 14.4 D 14.5 D 14.6 C 14.7 C 14.8 C 14.9 A 14.10 D 14.11 B 14.12 D 14.13 C 1 12 18.000 = 1.500 14.14 A 14.15 C Ontvangen wordt november,

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DONDERDAG 15 DECEMBER UUR UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DONDERDAG 15 DECEMBER UUR UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT DONDERDAG 15 DECEMBER 2016 11.30 UUR 14.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance & Riskmanagement donderdag 15 december 2016 B / 7 2016

Nadere informatie

Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hieronder de vergelijking tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Inleiding: De genoemde vormen zijn voor starters de enige vormen die sinds 01-01-2013 leiden tot renteaftrek. Andere vormen,

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. VW-0251-a-17-2-b

Bijlage VWO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. VW-0251-a-17-2-b Bijlage VWO 2017 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-17-2-b Formuleblad Voor beantwoording van vraag 22 en 23 zijn de volgende formules beschikbaar: 22 REV na vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. management & organisatie. tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur management & organisatie Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting.

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Hoofdstuk 4 Beoordeling van de liquiditeit Extra opgaven Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Opgave 4.4a De handelsonderneming Hartema vof heeft

Nadere informatie

Prospectus Internet Voordeel Krediet

Prospectus Internet Voordeel Krediet Prospectus Internet Voordeel Krediet De ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) is een financiële dienstverlener die onder andere actief is als aanbieder van kredieten. Op basis van de wetgeving voor financiële

Nadere informatie

Als we geld lenen noemen we dat vreemd vermogen.

Als we geld lenen noemen we dat vreemd vermogen. www.jooplengkeek.nl Enkelvoudige interest Als we geld lenen noemen we dat vreemd vermogen. Voor een lange periode (lang krediet) of een korte periode (kort krediet), maar het is altijd tijdelijk. We moeten

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 1 1 maximumscore 1 de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) 2 maximumscore 2 winst voor vennootschapsbelasting: 5.000.000 vennootschapsbelasting: 0,20 x 200.000 + 0,25 x (5.000.000 200.000)

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 5 1 / 12

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 5 1 / 12 Financiering niveau 5 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Financiering niveau 5 1 / 12 Vraag 1 Toetsterm 6.4 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten: 1 Voor welke

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11, Eigen vermogen

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11, Eigen vermogen Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 11, Eigen vermogen Samenvatting door een scholier 1934 woorden 20 februari 2008 7,1 135 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 11. Eigen vermogen.

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Vreemd vermogen Leningen Verplichtingen Overige schulden Passiva = Creditzijde balans Vreemd vermogen = Passiva -/- EV 2 1 Vreemd vermogen Vreemd vermogen lang Na meer dan een jaar

Nadere informatie

De Knab Participatie in het kort

De Knab Participatie in het kort De Knab Participatie in het kort De Knab Participatie in het kort Let op! De Knab Participatie in het kort geeft antwoord op vragen die je mogelijk hebt over de participatie. Als je overweegt om de Knab

Nadere informatie

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden onderdeel Bedrijfseconomie Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met

Nadere informatie

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300 Oefenopgave 1 Oefenopgave 1 Balans 1-1-2001 (x 1.000 euro) Gebouwen 300 EV Voorraden 200 Crediteuren Debiteuren 400 Kas 300 EV 600 Crediteuren 600 300 1200 1200 - Inkopen 600.000 euro (helft rekening,

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. VastNed Retail nv is een Nederlands vastgoedbeleggingsfonds dat met gelden

Nadere informatie

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Voor kandidaten die in beide modules examen doen, geldt dit gehele document (zowel de termen van module A. Boekhouden als module B.

Nadere informatie

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden onderdeel Bedrijfseconomie Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2008-I

Eindexamen m&o vwo 2008-I Opgave 1 De productlevenscyclus geeft de ontwikkeling van de afzet van een product gedurende de tijd weer. De productlevenscyclus bestaat uit vijf fasen. 2p 1 Noem de vijf fasen van de productlevenscyclus

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 - Lineair programmeren Meer dan twee variabelen

Hoofdstuk 10 - Lineair programmeren Meer dan twee variabelen Hoofdstuk 0 - Lineair programmeren Meer dan twee variaelen ladzijde 90 a 8 anken, 8 stoelen en 7 tafels nemen evenveel plaats in als 8 + 8 + 7 = 6+ 8+ = 78 stoelen. Dat is meer dan de maximale opslagcapaciteit

Nadere informatie

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Algemene informatie Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Hypotheekvormen Er zijn verschillende vormen van hypotheken. Welke hypotheek het beste bij u past, is afhankelijk

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-12-2-b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-12-2-b Bijlage HAVO 2012 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-12-2-b Formuleblad Voor de beantwoording van vraag 27 is de volgende formule beschikbaar. 27 Dividendrendement = dividend

Nadere informatie

AANVULLING NAAMLOZE VENNOOTSCHAP HAVO

AANVULLING NAAMLOZE VENNOOTSCHAP HAVO AANVULLING NAAMLOZE VENNOOTSCHAP HAVO HOOFDSTUK 2 1. SOORTEN AANDELEN 1 Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een nv of bv. Naast gewone aandelen zijn er preferente aandelen. De aandeelhouders die preferente

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER :45 UUR 11:15 UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER :45 UUR 11:15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISKMANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER 2016 8:45 UUR 11:15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance & Riskmanagement maandag 3 oktober 2016 B / 8 2016 NGO-ENS

Nadere informatie

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn))

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) www.jooplengkeek.nl Vermogensmarkt De markt: vraag en aanbod Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) Vermogen is een ruimer begrip dan geld. Een banksaldo is ook vermogen.

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Enkele jaren geleden besloot de directie van slagerij Van Kampen om in plaats van vlees voortaan vleesvervangende producten te verkopen

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 en 4

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 en 4 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 en 4 HOOFDSTUK 1 Geld lenen kost geld Intrest (ook wel rente genoemd) is de vergoeding die je betaalt aan de gene die jou het geleende bedrag ter beschikking stelt. Intrest

Nadere informatie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Periodeafsluiting & Bedrijfseconomie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Periodeafsluiting & Bedrijfseconomie PDB Periodeafsluiting & Bedrijfseconomie berekeningen Antwoordenboek PDB Praktijkdiploma boekhouden Periodeafsluiting & Bedrijfseconomie berekeningen Antwoordenboek drs. H.H. Hamers drs. W.J.M. de Reuver

Nadere informatie

Boekverslag door M woorden 21 februari keer beoordeeld

Boekverslag door M woorden 21 februari keer beoordeeld Boekverslag door M. 1345 woorden 21 februari 2012 6 34 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Samenvatting economie hoofdstuk 8 en hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Verzien in behoeften door goederen en diensten

Nadere informatie

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009 PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 16 EN 17 JUNI 2009 FINANCIËLE ADMINISTRATIE COPERNICUS BV 1. 710 Inkopen 73.650,- 160 Te verrekenen omzetbelasting 13.993,50 Aan 130

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave Geconsolideerde jaarrekening Woensdag 29 juni 2016 09.00 11.30 uur Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

Appendix Bedrijfseconomie Uitwerkingen

Appendix Bedrijfseconomie Uitwerkingen Appendix Bedrijfseconomie Uitwerkingen De Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens ( de Associatie ) organiseert twee keer per jaar examens voor het in ons land erkende Praktijkdiploma Boekhouden (PDB).

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting

Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Eindtermen en Toetstermen STIBEX Bedrijfseconomie en Periodeafsluiting Voor kandidaten die in beide modules examen doen, geldt dit gehele document (zowel de termen van module A. Boekhouden als module B.

Nadere informatie

11 Bedrijfscombinaties en administratie

11 Bedrijfscombinaties en administratie 11.1 Een overneming kan worden geëffectueerd door: een aandelentransactie; een activa/passivatransactie; een juridische fusie; een splitsing; een afsplitsing. 11.2 a 1 NV A verwerft alle activa en passiva

Nadere informatie

Klantprofiel. Naam relatie Naam partner Adres Postcode en plaats Geboortedatum relatie Geboortedatum partner

Klantprofiel. Naam relatie Naam partner Adres Postcode en plaats Geboortedatum relatie Geboortedatum partner Klantprofiel Naam relatie Naam partner Adres Postcode en plaats Geboortedatum relatie Geboortedatum partner Burgerlijke staat 1a. Legitimatie relatie : paspoort / ID-kaart / rijbewijs / anders, nl.: *

Nadere informatie