Sterk met Melk. Afvalwater en -zuivering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sterk met Melk. Afvalwater en -zuivering"

Transcriptie

1 Sterk met Melk Brugse Ommeland en Meetjesland Deze informatie is geschreven in het kader v an het project Sterk met Melk en als achtergrondinformatie gegev en aan de deelnemers. De informatie is gebaseerd op div erse (mondelinge en schriftelijke) bronnen. Contact: Diane Schoonhoven, Leader+ project Sterk met Melk, , Afvalwater en -zuivering Afvalwater De belangrijkste bedrijfsafvalstromen in de me lkveehouderij zijn: Reinigingswater van de stal en me lkstand Reinigingswater van landbouwmachines Afvalwater melkwinning Perssappen en run-off van sleufsilo s Een deel van het afvalwater op een melkveebedrijf valt in de categorie afvalwater met gevaarlijke stoffen. Dit komt door de aanwezigheid van bijvoorbeeld fosfor of ontsmettingsmiddelen. Daarom zijn voor de afvoer van afvalwaterstromen regels opgesteld. Het reinigingswater van de stal en de melkstand is met mest bevuild en hoort thuis in de mestkelder. Het reinigingswater van landbouwmachines bevat vooral aarde. Na bezinking van die aarde kan het meestal geloosd worden. Het reinigingswater van de melkmachine en koeltank is vooral organisch vervuild en met stikstof en fosfor belast. Deze afvalwaterstroom mag niet ongezuiverd in het oppervlaktewater terechtkomen. Het afvalwater kan worden opgevangen in de mestkelder en overeenkomstig de mestwetgeving met de mest worden uitgereden of kan na zuivering geloosd worden. Perssappen en de first-flush van sleufsilo s dit is het water dat bij een regenbui het eerst van de kuilplaat stroomt en het sterkst vervuild is moeten opgevangen worden en overeenkomstig de mestwetgeving uitgereden worden. Op die manier wordt de meest vervuilde fractie gescheiden van de rest van de run-off dit is het afstromend water. De resterende fractie kan na zuivering geloosd worden op oppervlaktewater. Afvalwaterzuivering Melkveebedrijven die niet zijn aangesloten op een collectieve rioolwaterzuiveringsinstallatie moeten hun afvalwater zuiveren via een eigen waterzuivering alvorens het te lozen. Voor het te lozen water moet de basismiliuekwaliteitsnorm nagestreefd worden, maar in de milieuvergunningsaanvraag (klasse 2-vergunning) kunt u zeker wat stikstof en fosfor betreft ook soepelere lozingsvoorwaarden aanvragen. De aan te vragen lozingsvoorwaarden worden in samenspraak met de fabrikant van een kleinschalige waterzuivering opgesteld. De fabrikant kan vertellen welke lozingsvoorwaarden gehaald kunnen worden met het betreffende waterzuiveringssysteem. Het is belangrijk om haalbare lozingsnormen in de vergunningsaanvraag op te nemen. Die gelden als referentie bij eventuele controles van de milieu-inspectie. Bij het aanvaarden van de lozingsvoorwaarden houdt de overheid rekening met de kwetsbaarheid en het debiet van het oppervlaktewater waarop geloosd wordt.

2 Naast een milieuvergunning is ook een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het aanleggen van een eigen waterzuiveringsinstallatie. Het afvalwater kan zowel mechanisch als met plantensystemen gezuiverd worden. Na een voorbehandeling in bijvoorbeeld een septische put of vetafscheider, komt het afvalwater in de kern van de waterzuivering. Voor welk type ook gekozen wordt, het afvalwater wordt telkens in contact gebracht met extra zuurstof en met waterzuiverende bacteriën. Plantensystemen Wortelzoneveld In een wortelzone veld loopt het water horizontaal in een grindbed tussen de wortels van moerasplanten (meestal riet). Dit systeem bestaat uit een uitgegraven bekken, bekleed met een kunststoffolie. Hierin wordt 60 à 80 cm grind gelegd, waarin dan moerasplanten aangeplant worden. Om het water beter te verdelen worden voor en achteraan grovere keien aangebracht. De zuivering gebeurt door bacteriën op de wortels van de planten en door filterwerking van het substraat. Dit systeem is beter geschikt als nazuivering, aangezien nitraat gemakkelijk omgezet wordt in stikstofgas. Om als hoofdzuivering te dienen zijn ze te gevoelig voor dichtslibben, zelfs na voorbezinking. - weinig seizoengebonden - bestand tegen wisselende belasting - geen geluidshinder of geurhinder - onderhoudsvriendelijk - makke lijk te integreren in de tuin - goede stikstofverwijdering - in aanleg duurder dan percolatierietvelden - vrij grote oppervlakte nodig in vergelijking met percolatierietvelden Percolatierietveld Opbouw: Er wordt een bassin uitgegraven. Daarin wordt een waterondoorlatende folie gelegd met daarop een drainagebuis in een laag grof grind. Daarbovenop ligt een laag gewassen zeezand met een bepaalde korrelsamenstelling, afgescheiden van de grindlaag door een folie. Op het zand komt een laag grind met daarin een verdeelsysteem om het afvalwater over het rietveld te verdelen. Werking: Het afvalwater wordt na het doorlopen van een septische put verzameld in een pompput, van waaruit het op het rietveld gepompt wordt. Het afvalwater sijpelt langzaam door het zand. Op de zandkorrels en de rietwortels zitten micro-organismen die de opgeloste vervuiling uit het afvalwater halen. De bovenste helft van het zandbed is zuurstofrijk, onderin is het zandbed zuurstofarm. Op die manier wordt een goede stikstofverwijdering bekomen.

3 Om fosfor te verwijderen dient ijzerhoudend materiaal aangebracht te worden, zoals ijzerslakken of ijzervijlsel, die de fosfor binden. Een percolatierietveld is het meest gebruikte systeem in de melkveehouderij. - zeer stabiel en betrouwbaar - zeer onderhoudsvriendelijk - laag energieverbruik - kan vlot ingepast worden in de tuin - weinig klimaatsafhankelijk - vergt minder plaats dan de andere natuurlijke systemen - zeer goede zuivering - verwijdert ziekteverwekkers. Op die manier is het heel geschikt om het water te hergebruiken - vergt meer plaats dan een compactsysteem - meestal iets duurder in aanleg Mechanische systemen Actief slibsysteem Het afvalwater komt terecht in de septische put. Vandaar kan het water een aantal keer per dag overgepompt worden naar de beluchtingstank waar de biologische afbraak gebeurt. In de beluchtingstank komen slibvlokken (groepje micro-organismen die de organische vuilvracht afbreken en zorgen voor de verwijdering van nutriënten) voor. Om een volledige N- verwijdering te hebben, is zowel een zuurstofrijk als zuurstofarm milieu nodig. Dit wordt bekomen door met tussenpozen lucht via een compressor door het water te sturen. Fosfor wordt met mechanische systemen praktisch nauwelijks verwijderd. Als er nieuw afvalwater in de beluchtingstank komt, dan zal een deel gezuiverd water overlopen naar de nabezinktank. In de nabezinktank zal het aanwezige slib bezinken. Dit wordt terug gebracht naar de beluchtingstank.

4 - compact - relatief goedkoop in aankoop - Relatief hoog energieverbruik door de intensieve beluchting. - Er is meer toezicht en onderhoud nodig. - Kans op geluidshinder van de beluchter. - Minder stabiele werking. Ondergedompelde beluchte filter Het afvalwater komt in de septische put. Van daaruit wordt het water een aantal keer per dag in de beluchtingstank gepompt. In deze tank is dragermateriaal aangebracht, waarop micro-organismen die de verontreiniging uit het water halen kunnen groeien. De tank is volledig gevuld met water. Om een volledige N- verwijdering te hebben, is zowel een zuurstofrijk als zuurstofarm milieu nodig. Dit wordt bekomen door met tussenpozen lucht via een compressor door het water te sturen. Fosfor wordt met mechanische systemen praktisch nauwelijks verwijderd. Wanneer nieuw afvalwater aangebracht wordt, loopt een deel van het gezuiverde water naar de nabezinktank, waar het meegekomen slib kan bezinken en teruggebracht worden naar de septische put. - Relatief goed bestand tegen piekbelasting - Relatief goedkope installatie - Relatief hoog energieverbruik en kans op geluidshinder Oxidatiebed Het afvalwater komt in de septische put terecht, vanwaar het overgepompt naar een tweede citerne. Vanuit deze citerne wordt het water naar de biofilter gebracht, waar het over het dragermateriaal (hierop groeien micro-organismen die de verontreiniging uit het water halen) gesproeid wordt. Dit is het zuurstofrijke deel van de installatie. Op het moment dat de pomp in de tweede citerne start, wordt tevens een deel afvalwater van de septische put naar

5 de tweede citerne gepompt. Gedurende een bepaalde tijd wordt het water vanuit de tweede citerne constant over het dragermateriaal gesproeid (circulatie). Als de pomp stilvalt, vloeit al het water uit de biofilter naar de tweede put. Hierdoor gaat een deel overlopen naar de nabezinkput, waar meegekomen slib bezinkt en waar stikstofverwijdering kan plaats hebben in een zuurstofarm milieu. Een pomp kan dit slib terugbrengen naar de septische put. Op dit systeem komen verschillende variaties voor. Dit systeem is het meest gebruikte mechanische systeem in de land- en tuinbouw. - compact - relatief stabiel systeem - eenvoudig - zelfbouw is mogelijk mits begeleiding - makke lijk uitbreidbaar - verdraagt piekbelastingen - Het hoge elektriciteitsverbruik van de pompen. Bioroter Het afvalwater komt in de septische put. Van daaruit wordt het water een aantal keer per dag in de beluchtingstank gepompt. In de beluchtingstank is dragermateriaal aangebracht, waarop micro-organismen die de verontreiniging uit het water halen kunnen groeien. Dit dragermateriaal is slechts voor 40% ondergedompeld in het afvalwater. Het systeem draait constant rond zodat het dragermateriaal afwisselend in zuurstofrijke en zuurstofarme toestand terecht komt. Dit is nodig om volledige stikstofverwijdering te hebben. Fosfor wordt met mechanische systemen praktisch nauwelijks verwijderd. Wanneer nieuw afvalwater aangebracht wordt, loopt een deel van het gezuiverde water naar de nabezinktank, waar het meegekomen slib kan bezinken en teruggebracht worden naar de septische put. - Compact - Goed bestand tegen piekbelasting - Hoge investeringskost - geluidshinder mogelijk - Hoog energieverbruik Selectiecriteria Bij de keuze van een eigen waterzuivering moet met tal van factoren rekening gehouden worden:

6 Investeringskosten Jaarlijkse werkingskost en onderhoud van de installatie Beschikbare ruimte Terreinkenmerken en verval Mechanische stabiliteit Gewicht en afmetingen Capaciteit Processturing Gebruikscomfort en afwerking Onderhoudsbehoefte Geluidsproductie Onderstaand schema kan gebruikt worden om een keuze te maken op basis van algemene factoren. Schema 1 Afwegingsschema om een keuze te maken voor een waterzuiveringsinstallatie op basis van alge mene factoren Moet de installatie volledig ondergronds geplaatst worden? Ja: - Actief slibsysteem - Ondergedompelde beluchte filter Met keuzemogelijkheden uit betonnen en kunststoffen systemen. Nee Verkiest u een natuurlijk systeem? Ja Nee: - Oxidatiebed - Biorotor Mag er beperkt elektriciteitsverbruik zijn? Ja: Percolatierietveld Nee: Wortelzonerietveld

7 Kostprijsevaluatie Eénmaal het type of enkele types over blijven, kan de economische berekening gemaakt worden voor de verschillende systemen door een vergelijkende kostprijsberekening te maken gelinkt aan een gebruiksperiode van 10 jaar. Volgende tabel kan hiervoor gehanteerd worden. Tabel 1 Economische benadering van de keuze van het zuiveringssysteem Kostenpost prijs Prijs waterzuivering Leveringskosten Installatiekosten Werkingskosten jaarkost x 10 Onderhoudskosten jaarkost x 10 Opmaak dossier (vergunningen, subsidies) Elektriciteitsaansluiting Graafwerken Subtotaal basis voor afweging Bijkomende kosten : Afkoppelen regenwater Eventuele andere kosten Algemeen totaal Bij deze is het belangrijk op te merken dat VLIF-steun (40 % op het bedrag exclusief BTW) enkel op de installatie van de waterzuivering zelf van toepassing is. Onderhouds- en werkingskosten dienen volledig door de landbouwer zelf gedragen te worden. Tabel 2 Kostprijs enkele waterzuiveringsinstallaties (indicatief) Systeem Firma IE* Kostprijs in (excl. btw) Verbruik in kwh/dag percolatierietveld ABmilieusystemen actief slibsysteem Beton de Clercq actief slibsysteem Afmitech actief slibsysteem Gozon ondergedompelde Zucco beluchter oxidatiebed Albatros biorotor MTI * IE = inwonersequivalent, de gemiddelde hoeveelheid afvalwater die een inwoner per dag produceert, ongeveer 150 l per dag Wanneer er onvoldoende opslagcapaciteit - voor mest en afvalwater samen op het bedrijf voor handen is, moet de keuze gemaakt worden tussen investeren in waterzuivering of investeren in bijkomende opslagcapaciteit. Volgende berekeningstabel kan hiervoor gehanteerd worden :

8 Tabel 3 Vergelijkingstabel voor het opslaan en uitrijden of zelf zuiveren van afvalwater Zuiveringskosten Totale kosten / 10 / jaar kosten afgeschreven op 10 jaar om te zuiveren Opslag en uitrijkosten Extra te voorziene opslagkosten : 4,96 / m³ * totaal aantal m³ bedrijfsafvalwater op jaarbasis / 2 opslag gerekend voor 6 maand opslag Emissiearm uitrijden (water met de mest) : 2,75 / m³ * totaal aantal m³ bedrijfsafvalwater op jaarbasis Totaal opslag en uitrijkosten / jaar om op te slaan en uit te rijden

Hoe behandel ik mijn afvalwater?

Hoe behandel ik mijn afvalwater? 19 Hoe behandel ik mijn afvalwater? Zuivering rond het huis Een groot deel van de Vlaamse gezinnen zal zelf moeten instaan voor de zuivering van het huishoudelijk afvalwater. De behandeling van afvalwater

Nadere informatie

Leidraad voor het plaatsen van een individuele behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater

Leidraad voor het plaatsen van een individuele behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater Leidraad voor het plaatsen van een individuele behandelingsinstallatie voor huishoudelijk afvalwater Mei 2012 A. Situering In de Antwerpse haven is geen openbare riolering aangelegd en lozen de bedrijven

Nadere informatie

WAT BIED BORALIT AAN?

WAT BIED BORALIT AAN? WAT BIED BORALIT AAN? Boralit bied 2 systemen aan. Een intensief en een extensief systeem. Wat is het verschil? Bij een intensief systeem wordt er zuurstof in de zuivering geblazen door middel van een

Nadere informatie

Biologische waterzuiveringsinstallatie van. van het type ondergedompeld en belucht

Biologische waterzuiveringsinstallatie van. van het type ondergedompeld en belucht Biologische waterzuiveringsinstallatie van het type ondergedompeld en belucht vastbedreactor bestemd voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater Algemeen De is een biologische, kleinschalige waterzuiveringsinstallatie

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

6.1. Kan dit water rechtstreeks in de gracht geloosd worden? p Drinkwater vee p Huishoudelijk afvalwater p 16

6.1. Kan dit water rechtstreeks in de gracht geloosd worden? p Drinkwater vee p Huishoudelijk afvalwater p 16 INHOUD Inleiding p 3 Deel 1. Inzicht in de wetgeving p 4 1. Beschikbaar water op het melkveebedrijf p 4 2. Het lozen van afvalwater op het melkveebedrijf p 5 2.1. Zuiveringszones p 5 2.2. Soorten afvalwater

Nadere informatie

Excursie Rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe te Apeldoorn. d.d

Excursie Rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe te Apeldoorn. d.d Excursie Rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe te Apeldoorn. d.d.23-06-2017. We werden rond 14.00 uur verwelkomd door de heren Dick v.d.outenaar, die als spreker optrad, samen met Arjan Buitenhuis

Nadere informatie

Werkblad voor de leerling

Werkblad voor de leerling Werkblad voor de leerling werken aan zuiver water 1. Kies het juiste antwoord Water uit een gemengd rioolstelsel dat op de RWZI wordt verwerkt is: 1. regenwater 2. huishoudelijk afvalwater 3. een mengsel

Nadere informatie

integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven

integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven Woord vooraf 4 Integraal waterbeheer 6 Wetgeving 8 2.1 Zuiveringszones 9 2.2 Lozen van afvalwater volgens VLAREM 9 Waterbronnen op het bedrijf 12 3.1

Nadere informatie

AFVALWATERPROBLEMATIEK MELKVEEBEDRIJVEN

AFVALWATERPROBLEMATIEK MELKVEEBEDRIJVEN AFVALWATERPROBLEMATIEK OP MELKVEEBEDRIJVEN Deze brochure wordt u aangeboden door: Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Melkvee Baron Ruzettelaan 1 8310

Nadere informatie

Slibverwerking. 1 Inhoud... 1

Slibverwerking. 1 Inhoud... 1 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Slibverwerking... 1 2.1 Biologische afvalwaterzuivering en slibproductie... 1 2.2 Slibverwerking... 2 2.3 Enkele voorbeelden van een slibverwerkingsketen... 4 2.3.1 Biologische

Nadere informatie

Vlaams Kenniscentrum water

Vlaams Kenniscentrum water Vlaams Kenniscentrum water IBA s in de praktijk 1 Niet vaak meer ingezet, eerder polishingstap oa landbouw (mestverwerking, verwijdering nitraat) 2 2/ Horizontaal doorstroomd bed (geen direct contact met

Nadere informatie

» What is in a name?» Klassieke natuurlijke waterzuivering versus green building» klassieke systemen» Extensieve systemen» Microscopy»

» What is in a name?» Klassieke natuurlijke waterzuivering versus green building» klassieke systemen» Extensieve systemen» Microscopy» » What is in a name?» Klassieke natuurlijke waterzuivering versus green building» klassieke systemen» Extensieve systemen» Microscopy» Verwijderingsmechanismen» IBA versus KWZI» Ontwerpcriteria» Wat gaat

Nadere informatie

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT Werkstuk Techniek Rioolwaterzuiveringsinstallaties Bron foto: www.wve.nl Bron foto: www.wve.nl Werkstuk gemaakt door: Anoniem Samantha (op van eigen de verzoek) Maat Bert Bert van van Naamen Naamen Klas:

Nadere informatie

Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering

Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering Individuele Behandeling van Afvalwater de natuurlijke zuivering Individuele waterzuivering met actief slib De afkorting IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Het is een toestel dat verplicht

Nadere informatie

Zelf zuiveren stap voor stap. Provinciaal Instituut voor Hygiëne

Zelf zuiveren stap voor stap. Provinciaal Instituut voor Hygiëne Zelf zuiveren stap voor stap Provinciaal Instituut voor Hygiëne Inhoudstafel 1 Zelf zuiveren 1 1.1 Waarom zelf zuiveren? 1 1.2 Wie moet zelf zuiveren? 1 2 Hoe werkt een individuele zuivering? 2 2.1 Voorzuivering

Nadere informatie

TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION

TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION TECHNISCHE GEGEVENS ASTERIA 750 WATERZUIVERINGSSTATION ASTERIA 750 De Asteria waterzuiveringen zijn ontworpen voor het zuiveren van huishoudelijk type afvalwater berekend op een debiet van 150 liter /

Nadere informatie

Werkblad voor de leerling

Werkblad voor de leerling Werkblad voor de leerling werken aan zuiver water. Kies het juiste antwoord Water uit een gemengd rioolstelsel dat op de WZ wordt verwerkt is:. regenwater. huishoudelijk afvalwater. een mengsel van huishoudelijk

Nadere informatie

Standaard installatie van een BioKube

Standaard installatie van een BioKube Standaard installatie van een BioKube Inhoudsopgave BioKube systeem 5 10 IE (Venus en Pluto)... 2 BioKube systeem 15 -- 20 25 30 IE (Mars)... 4 BioKubesysteem voor meerdere woningen (10 30 IE)... 6 Elektrische

Nadere informatie

Handleiding. Afvalwaterzuivering. Uitleg Samenvatting Test jezelf

Handleiding. Afvalwaterzuivering. Uitleg Samenvatting Test jezelf Handleiding Voorbereiding Organiseer eventueel een excursie naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie in de directe omgeving. Deze excursie kan worden gepland voorafgaand aan de behandeling van dit Bloq,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam bouwen: WATER

Opleiding Duurzaam bouwen: WATER Opleiding Duurzaam bouwen: WATER Leefmilieu Brussel Zuivering van afvalwater met aanleg van een vloeiveld (LAGUNAGE) Door Christian HEYDEN: Biochemicus en projectleider Doelstelling(en) van de presentatie

Nadere informatie

Collectieve aankoop/beheer IBA s. Infoavond 17 februari 2014

Collectieve aankoop/beheer IBA s. Infoavond 17 februari 2014 Collectieve aankoop/beheer IBA s Infoavond 17 februari 2014 AGENDA 1. Inleiding 2. Voorstelling systeem collectieve aankoop en beheer gemeente Wevelgem 3. Toelichting systeem en aanpak Ecobeton Water Technologies

Nadere informatie

BESTEKTEKSTEN VOOR WATERZUIVERINGEN

BESTEKTEKSTEN VOOR WATERZUIVERINGEN BESTEKTEKSTEN VOOR WATERZUIVERINGEN KLEINSCHALIGE WATERZUIVERINGEN TE PLAATSEN IN ZAND, ACTIEF SLIB VAN 2 TOT 5 IE 2 VAN 5 TOT 8 IE 3 KLEINSCHALIGE WATERZUIVERINGEN TE PLAATSEN IN ZAND, ACTIEF SLIB, VOLGENS

Nadere informatie

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver Mobiele waterzuivering voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver ing Afvalwater zuiveren voor de deur Afvalwater zuiveren voor de deur? Niet

Nadere informatie

BIOLOGISCHE AFVALWATERZUIVERING WERKT 66% GOEDKOPER NA OPTIMALISATIE

BIOLOGISCHE AFVALWATERZUIVERING WERKT 66% GOEDKOPER NA OPTIMALISATIE Nieuwsbrief MilieuTechnologie, november 26 (Kluwer, jaargang 13, nummer 1) Jan Gruwez, Trevi nv jgruwez@trevi-env.com www.trevi-env.com BIOLOGISCHE AFVALWATERZUIVERING WERKT 66% GOEDKOPER NA OPTIMALISATIE

Nadere informatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie Richtlijn 91/271/EEG: Situatierapport ex artikel 16 Nederland, situatie op 31 december 1998 Inzameling, transport en behandeling van afvalwater in Nederland Bij allerlei activiteiten in huis en bedrijf

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan Afkoppelingswerken op perceelsniveau Toelichting afkoppelen Scheiden/Afkoppelen, wat, waarom en hoe? Stappenplan Voorziene tussenkomsten

Nadere informatie

Individuele Behandeling van Afvalwater IBA. Luc Bal, afkoppelingsdeskundige

Individuele Behandeling van Afvalwater IBA. Luc Bal, afkoppelingsdeskundige Individuele Behandeling van Afvalwater IBA Luc Bal, afkoppelingsdeskundige 31-01-2017 Waterkwaliteit verbetert 1991 30% gezuiverd 2015 82% gezuiverd Waarom individuele zuivering? Waarom individuele zuivering?

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? 1. 120 liter 2. 80 liter 3. 200 liter 8. Waar komt

Nadere informatie

Soorten water en waterkwaliteit. Beschikbaarheid. Kwaliteit. Kosten

Soorten water en waterkwaliteit. Beschikbaarheid. Kwaliteit. Kosten Soorten water en waterkwaliteit Het ene water is het andere niet. Proef maar eens het verschil in kraanwater in Rotterdam of Breda. Of vergelijk het water uit een flesje Spa maar eens met een flesje Sourcis.

Nadere informatie

AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN

AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN n Septische put AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN Vroeger hadden de meeste huizen een septische put. Die was nodig om het huishoudelijk afvalwater enigszins te zuiveren voordat het in de grachten of beek

Nadere informatie

Waterverbruik per minuut reiniging melkstand? l/min Aantal minuten per reinigingsbeurt? Waterverbruik per minuut reiniging stallen?

Waterverbruik per minuut reiniging melkstand? l/min Aantal minuten per reinigingsbeurt? Waterverbruik per minuut reiniging stallen? Waterefficiëntie en het gebruik van alternatieve waterbronnen Waterefficiëntie: jaarlijkse melkproductie (l)/jaarlijks totaal waterverbruik (m 3 ). Jaarlijkse melkproductie? Jaarlijks totaal watergebruik

Nadere informatie

Rozebeke. Steven Buyens Dave Delrue Tom Deweirdt Thomas De Lathauwer

Rozebeke. Steven Buyens Dave Delrue Tom Deweirdt Thomas De Lathauwer Rozebeke Steven Buyens Dave Delrue Tom Deweirdt Thomas De Lathauwer Werken aan zuiver water Vragenronde De werken, riolering en KWZI Afkoppelingen Impact op het dagelijks leven Resultaat 15-12-2010 Aquafin

Nadere informatie

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN De meest voorkomende inrichtingen worden hieronder vermeld. Voor meer details, raadpleeg www.nwrm.eu (NWRM: Natural Water Retention Measures), Europese nomenclatuur

Nadere informatie

Waterportaal. Waterportaal als BELANGRIJKSTE aanspreekpunt!

Waterportaal. Waterportaal als BELANGRIJKSTE aanspreekpunt! Waterportaal Waterportaal als BELANGRIJKSTE aanspreekpunt! Wie zijn we? Initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen Vijf samenwerkende partners: Missie De missie van het Waterportaal is drieledig: 1) Loketfunctie

Nadere informatie

Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen. Deel 8: Zuiveringsinstallaties CIW juli 2013

Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen. Deel 8: Zuiveringsinstallaties CIW juli 2013 Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen Deel 8: Zuiveringsinstallaties CIW juli 2013 Inhoud 8 Zuiveringsinstallaties 4 8.1 Individuele behandelingsinstallaties

Nadere informatie

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Waterverontreiniging: aard en omvang 9 1.1 Oorzaken van de waterverontreiniging 9 1.2 Om welke stoffen gaat het? 10 1.3 Kengetallen van waterverontreiniging 12 1.4 Afsluiting

Nadere informatie

Duurzaam watergebruik op melkveebedrijven

Duurzaam watergebruik op melkveebedrijven Duurzaam watergebruik op melkveebedrijven 1. Interactief Waterbeheer 1.1 Interactief Waterbeheer: een Interreg IVa-project Op het snijvlak van landbouw, milieu en natuur bevindt zich het waterbeheer. Vanuit

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? l 1. 120 liter l 2. 80 liter l 3. 200 liter 2.

Nadere informatie

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer gemeente Ede november 2007 Regenwater afkoppelen? zo doet u dat! De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer van uw dak af te koppelen. Of u bent dit

Nadere informatie

Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016

Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016 Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016 1. Krijg ik de presentaties van het waterschap toegezonden? Ja, en tevens nog andere informatie. Alle informatie is bijgevoegd,

Nadere informatie

1.7 Innovatie Afsluitend... 16

1.7 Innovatie Afsluitend... 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding en kader... 1 1.1 Waterzuivering: verleden, heden en toekomst... 1 1.2 Wie is verantwoordelijk voor de afvalwaterzuivering?... 3 1.3 Financiën en functioneren... 5 1.4 Belanghebbenden...

Nadere informatie

Werkstuk Biologie : Biologische zuivering van afvalwater Waterzuiberingsbekkens

Werkstuk Biologie : Biologische zuivering van afvalwater Waterzuiberingsbekkens Lycée Mater Dei Luchtvaartlaan 72 1150 Brussel Docent: de heer. Waelkens Werkstuk Biologie : Biologische zuivering van afvalwater Waterzuiberingsbekkens Schooljaar 2004-2005 Manon Renard Laurence Delobelle

Nadere informatie

Daktuinen Groene gevels en daken

Daktuinen Groene gevels en daken Daktuinen Groene gevels en daken Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) Stad Geel. Luc Vleugels

Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) Stad Geel. Luc Vleugels Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) Stad Geel Luc Vleugels Waarom zijn we hier samen? Waarom individuele zuivering? Wat is een IBA? Wat moet er rondom de woning gebeuren? Wat met het regenwater?

Nadere informatie

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater Infovergadering project Hogeweg Afkoppelen hemelwater Waarom gemengde riolering niet ideaal? Nadelen vermenging hemelwater en afvalwater Bezinken vervuild slib van huishoudens => hevige regen riolen overstorten

Nadere informatie

VERSLAG ADVIES AFKOPPELING

VERSLAG ADVIES AFKOPPELING VERSLAG ADVIES AFKOPPELING GEGEVENS PAND Adres:... Kadasternummer/Perceelnummer:.. Gegevens eigenaar : Naam :... Adres + gemeente :... Tel. / GSM :... E-mail :... Gegevens huurder (indien van toepassing)

Nadere informatie

Brabantwater en uw kraanwater

Brabantwater en uw kraanwater Brabantwater en uw kraanwater Uw kraanwater wordt geleverd door Brabant Water. Wij winnen en zuiveren grondwater, wat u later als drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan haalt. In totaal maken 2,4 miljoen

Nadere informatie

DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING

DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING INLEIDING Landustrie Sneek BV bezit een ruime hoeveelheid kennis en ervaring in het transporteren en behandelen van riool-

Nadere informatie

MBTF. Milieutechniek. Impressie: Moving Bed Trickling Filter 19 februari 2006

MBTF. Milieutechniek. Impressie: Moving Bed Trickling Filter 19 februari 2006 Milieutechniek Leeuwerik 11 8532 AW Lemmer Telefoon 0514-533746 Telefax 0514-534003 E-mail: rcl@planet.nl Impressie: Moving Bed Trickling Filter 19 februari 2006 MBTF Datum 18 februari 2006 Versie 4 RCL

Nadere informatie

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Wendy Francken Directeur VLARIO Inhoud Wetgevend kader Draagvlak Enkele technische aspecten Kosten en baten Duurzaamheid Wetgevend kader Waarom afkoppelen? vermindering

Nadere informatie

KLAAR VOOR DE TOEKOMST Uitbreiding rwzi Meppel

KLAAR VOOR DE TOEKOMST Uitbreiding rwzi Meppel Waterschap Reest en Wieden P r e s e n t P r e s s Bezoekadres Blankenstein 540 7943 PA Meppel Postadres Postbus 120 7940 AC Meppel Overige gegevens T (0522) 27 67 67 F (0522) 27 67 99 E waterschap@reestenwieden.nl

Nadere informatie

Afvalwaterzuivering: hergebruik van proceswater Biomembraansystemen moeten negatieve ervaringen uit verleden doen vergeten

Afvalwaterzuivering: hergebruik van proceswater Biomembraansystemen moeten negatieve ervaringen uit verleden doen vergeten Afvalwaterzuivering: hergebruik van proceswater Biomembraansystemen moeten negatieve ervaringen uit verleden doen vergeten Biologische afvalwaterzuivering wordt al decennia lang toegepast in de voedingsindustrie

Nadere informatie

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Bij de teelt van aardbeien op stellingen is het mogelijk om water en mineralen optimaler te gebruiken. Van de bemesting (stikstof en fosfaat)

Nadere informatie

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING INHOUD Voorwoord 13 Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 Deel 1. LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING 21 1. Inleiding

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

Nadere informatie

WORKSHOP KOSTENEFFICIËNT WATERMANAGEMENT AQUARAMA - TNAV. Donderdag 20 april 2006

WORKSHOP KOSTENEFFICIËNT WATERMANAGEMENT AQUARAMA - TNAV. Donderdag 20 april 2006 WORKSHOP KOSTENEFFICIËNT WATERMANAGEMENT AQUARAMA - TNAV Donderdag 20 april 2006 Efficiënte aërobe zuivering van afvalwater in de voedingsindustrie Stefaan Deboosere TREVI NV Dulle-Grietlaan 17/1 B-9050

Nadere informatie

Individuele kleinschalige Afvalwaterzuiveringsinstallatie (IBA):

Individuele kleinschalige Afvalwaterzuiveringsinstallatie (IBA): Walweinstraat 20 - B-8000 Brugge open van maandag tot en met vrijdag 8u30-12u00 en 14u00-16u00 en op di. tot 18u00 Dossiernummer:. Individuele kleinschalige Afvalwaterzuiveringsinstallatie (IBA): Voorwaarden

Nadere informatie

VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ

VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ De Vlaamse Milieumaatschappij heeft bevoegdheden inzake water en lucht en stelt het Milieu- en Natuurrapport Vlaanderen op. Dat rapport behandelt alle aspecten van de milieu-

Nadere informatie

Vlaamse Regering.::sm~~= '~ = " " AMV/ /1009

Vlaamse Regering.::sm~~= '~ =   AMV/ /1009 ,n,- " " Vlaamse Regering.::sm~~= '~ = AMV/0002414/1009 Besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 6.2.2.1.2, 1, artikel

Nadere informatie

Formulier voor het bekomen van een premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie

Formulier voor het bekomen van een premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie Deel 1. Inlichtingen te verstrekken door de particulier 1. Administratieve gegevens Naam aanvrager:... Adres aanvrager:... Adres installatie (enkel indien verschillend van adres aanvrager):... Nummer financiële

Nadere informatie

integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven

integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven Prov_O-VL_Integraal_Waterbeheer2010_BW.indd 1 21/12/10 10:08 woord vooraf 5 1 integraal waterbeheer 6 2 waterbronnen op het bedrijf 8 2.1 Hemelwater

Nadere informatie

Verwerkbaarheid en contractuele sanering van bedrijfsafvalwaters via openbare zuiveringsinfrastructuur herbekeken

Verwerkbaarheid en contractuele sanering van bedrijfsafvalwaters via openbare zuiveringsinfrastructuur herbekeken Datum: 25 november 2005 Steven Eersels/ Bart Gille (Sertius cvba) Ref: omzendbrief_def.doc Verwerkbaarheid en contractuele sanering van bedrijfsafvalwaters via openbare zuiveringsinfrastructuur herbekeken

Nadere informatie

9. Individuele voorbehandelingsinstallaties en septische putten

9. Individuele voorbehandelingsinstallaties en septische putten 9. Individuele voorbehandelingsinstallaties en septische putten 80 In Vlarem II wordt enkel een algemene definitie gegeven van wat onder een individuele voorbehandelingsinstallatie wordt begrepen: "septische

Nadere informatie

Over aansluiten op de riolering, scheiden van hemelwater en zelf zuiveren van afvalwater

Over aansluiten op de riolering, scheiden van hemelwater en zelf zuiveren van afvalwater DOSSIER AFVALWATER Over aansluiten op de riolering, scheiden van hemelwater en zelf zuiveren van afvalwater Volgens een Europese milieurichtlijn, de kaderrichtlijn water, moet elke lidstaat een goede kwaliteit

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Klaar voor de praktijk!

Klaar voor de praktijk! Biologische zuivering afvalwater reiniging spuit Rik de Werd, mei 2014 Klaar voor de praktijk! Foto s: PPO, TOPPS, PC Fruit Scheidingstechnieken Adsorptie: binden aan een oppervlak Bijv. koolstoffilter

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 1. 1 Waarom water besparen? 2. 2 De melkveehouderij in cijfers 3. 3 Watergebruik in melkveehouderijen 4

Inhoud. Woord vooraf 1. 1 Waarom water besparen? 2. 2 De melkveehouderij in cijfers 3. 3 Watergebruik in melkveehouderijen 4 Inhoud Woord vooraf 1 1 Waarom water besparen? 2 2 De melkveehouderij in cijfers 3 3 Watergebruik in melkveehouderijen 4 4 Twee Vlaamse melkveehouderijen zetten hun poorten wijd open 5 5 En uw waterscore?

Nadere informatie

CORRECT SCHEIDEN & AFVOEREN VAN AFVALWATER & REGENWATER

CORRECT SCHEIDEN & AFVOEREN VAN AFVALWATER & REGENWATER CORRECT SCHEIDEN & AFVOEREN VAN AFVALWATER & REGENWATER AANSLUITPLICHT Als de openbare weg voorzien is van openbare riolering ben je in algemene regel verplicht om hier met het afvalwater op aan te sluiten

Nadere informatie

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding RO-01-131028 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan

Nadere informatie

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen.

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen. ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 5 - POMPPUTTEN EN BUFFERPUTTEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam bouwen: WATER

Opleiding Duurzaam bouwen: WATER Opleiding Duurzaam bouwen: WATER Leefmilieu Brussel EEN ALTERNATIEF BEHEER VAN AFVALWATER Laurent DINAER MATRIciel Doelstelling(en) van de presentatie Een denkoefening over alternatief beheer van afvalwater

Nadere informatie

Monitoring kleinschalige waterzuivering door plantensystemen

Monitoring kleinschalige waterzuivering door plantensystemen Monitoring kleinschalige waterzuivering door plantensystemen Vlaamse Milieumaatschappij Alfons Van de Maelestraat 96 9320 Erembodegem Tel. 053 72 62 11 DOCUMENTBESCHRIJVING TITEL Monitoring kleinschalige

Nadere informatie

AMV/OOO 13008/ De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur,

AMV/OOO 13008/ De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, AMV/OOO 13008/1 005 Besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 4.2.1.3, 3, van titel II van het VLAREM ingediend door

Nadere informatie

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie.

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie. FAQ s opslag van vaste dierlijke op landbouwgrond 1. Wat is vaste dierlijke mest? Onder vaste dierlijke mest wordt verstaan: champost stalmest vaste fractie na het scheiden van dierlijke mest dierlijke

Nadere informatie

DE PUT IS GEVULD. Iedere Leerling voorkomt Afval activiteit 3/wereldoriëntatie 2 blz. 1

DE PUT IS GEVULD. Iedere Leerling voorkomt Afval activiteit 3/wereldoriëntatie 2 blz. 1 DE PUT IS GEVULD Na de ontginning van de zandvoorraad wordt de ontstane kuil gevuld met afval. Ondanks andere verwerkingsmethodes, blijft voor een aantal dingen, storten nog steeds de enige mogelijkheid

Nadere informatie

Zuivering en hergebruik van verontreinigd hemelwater

Zuivering en hergebruik van verontreinigd hemelwater Infonamiddag voorstelling activiteiten TREVI 26 november 2009 1 Zuivering en hergebruik van verontreinigd hemelwater Jan Gruwez milieudeskundige TREVI nv DulleGrietlaan 17/1 B9050 Gentbrugge Tel. +32 9

Nadere informatie

Inhoud De oxidatiesloot: succesvolle Nederlandse ontwikkeling

Inhoud De oxidatiesloot: succesvolle Nederlandse ontwikkeling Biologische waterzuivering de oxydatiesloot, geschiedenis met een grote toekomst Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen WATER AND SANITATION FOR ALL 60e Vakantiecursus in Drinkwatervoorziening

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 13. Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19

INHOUD. Voorwoord 13. Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 INHOUD Voorwoord 13 Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 Deel 1. LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING 23 1. Inleiding

Nadere informatie

Raineo : de oplossing voor het beheer van regenwater Vanaf nu is wateroverlast geen natuurverschijnsel, maar een keuze!

Raineo : de oplossing voor het beheer van regenwater Vanaf nu is wateroverlast geen natuurverschijnsel, maar een keuze! Raineo : de oplossing voor het beheer van regenwater Vanaf nu is wateroverlast geen natuurverschijnsel, maar een keuze! Parkeren of aanleggen? 2 Raineo : wateroverlast is een keuze! Wij ervaren allemaal

Nadere informatie

Schoon water: noodzaak of luxe

Schoon water: noodzaak of luxe Voor: Studenten van de MBO opleidingen op het gebied van watermanagement, laboratoriumtechniek, procestechniek, engineering, mechatronica, elektronica, landbouw, veeteelt, tuinbouw, groene ruimte en verwante

Nadere informatie

Ecopure Compact. / Ecopure Comfort. Onze troeven. Ecopure Compact. Ecopure Comfort. en bestaande woningen. Dé unieke IBA voor nieuwbouw NBN EN 12566-3

Ecopure Compact. / Ecopure Comfort. Onze troeven. Ecopure Compact. Ecopure Comfort. en bestaande woningen. Dé unieke IBA voor nieuwbouw NBN EN 12566-3 Ecopure Compact / Ecopure Comfort NBN EN 12566-3 Onze troeven uitstekende zuiveringsresultaten compact systeem betrouwbaar en gebruiksvriendelijk robuust en duurzaam biologisch systeem, ecologisch verantwoord

Nadere informatie

Onderzoek naar vergaande zuiveringstechnieken

Onderzoek naar vergaande zuiveringstechnieken Hoogheemraadschap van Rijnland Archimedesweg 1 postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 30 63 063 fax (071) 51 23 916 post@rijnland.net Meer weten Kijk op: www.rijnland.net/wet-project of www.stowa.nl

Nadere informatie

Vragenlijst Integraal Waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven in uw gemeente /stad

Vragenlijst Integraal Waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven in uw gemeente /stad Vragenlijst Integraal Waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven in uw gemeente /stad Water is een kostbaar goed en vormt één van de basisbehoeften in onze maatschappij. Wereldwijd wordt water steeds schaarser.

Nadere informatie

Subsidieregeling milieuinvesteringen. Minke Lagerwerf

Subsidieregeling milieuinvesteringen. Minke Lagerwerf Subsidieregeling milieuinvesteringen Minke Lagerwerf Even voorstellen Minke Lagerwerf Beleidsmedewerker waterkwaliteit Accountmanager Landbouw Opbouw presentatie Landelijke subsidieregeling (kort) Brabantse

Nadere informatie

Duurzame technieken infocentrum Kamp C

Duurzame technieken infocentrum Kamp C Duurzame technieken infocentrum Kamp C Constructie: Deels recyclagebeton (beton waarbij het grove toeslagmateriaal vervangen is door beton- en mengpuingranulaten, afkomstig uit de afbraak van oude militaire

Nadere informatie

Ecopure wervelend en zwevend bed

Ecopure wervelend en zwevend bed Ecopure wervelend en zwevend bed NBN EN 12566-3 Onze troeven: uitstekende zuiveringsresultaten compact systeem betrouwbaar en gebruiksvriendelijk robuust en duurzaam biologisch systeem, ecologisch verantwoord

Nadere informatie

WATER FACTORY. Productinformatie»

WATER FACTORY. Productinformatie» WATER FACTORY Productinformatie» » Drinkwater... Kwaliteit van uw drinkwater Hoeveel water drinkt u per dag? U drinkt het misschien zo uit de kraan, maakt er koffie, thee of limonade van en u kookt er

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 april 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 april 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 22 april 2016 Besluit B-punt KENNIS GENOMEN stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Schakel Activiteitenbesluit in beweging

Schakel Activiteitenbesluit in beweging Schakel Activiteitenbesluit in beweging Oefeningen agrarische lozingen. 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Eindrapport Nazuivering van het effluent bij Palingkwekerij Ingma

Eindrapport Nazuivering van het effluent bij Palingkwekerij Ingma Eindrapport Nazuivering van het effluent bij Palingkwekerij Ingma Uitgevoerd door de werkgroep Palingkweek van de Hogeschool Zeeland. 15 December 2005 Damian Baselmans Kris Jochems Sebastiaan Moedt Erik

Nadere informatie

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO INHOUDSOPGAVE - AANLEIDING - HUIDIGE SITUATIE - GEVOLGEN RIOOLOVERSTORT - OVERSTORTREDUCTIE - BERGING EN BEZINKING OVERTOLLIG RIOOLWATER - WERKING BBB - WERKING (schematisch)

Nadere informatie

Zwaaikomstraat 5 B-8800 ROESELARE. +32 (0)51.74.83.96 www.prodall.eu info@prodall.eu. Kleinschalige Waterzuiveringen

Zwaaikomstraat 5 B-8800 ROESELARE. +32 (0)51.74.83.96 www.prodall.eu info@prodall.eu. Kleinschalige Waterzuiveringen Zwaaikomstraat 5 B-8800 ROESELARE +32 (0)51.74.83.96 www.prodall.eu info@prodall.eu Kleinschalige Waterzuiveringen WAT IS WATERZUIVERING? BIOLOGIE Er zijn diverse manieren om water te zuiveren. De ASTERIA

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA.

VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA. OVERZICHTSDOCUMENT ARCHITECTEN EN ONTWERPERS VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA. VEEL GEMAAKTE FOUTEN VEEL GESTELDE VRAGEN HEMELWATERPUT

Nadere informatie

Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal)

Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal) LTO42 Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal) Biologie voor het MLO. (zesde druk) H17, pag 347 t/m 350 H17, pag 354 t/m 357 H17, pag 362 t/m 373 (dit is hoofdstuk 16 van de vijfde druk,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK AFVALWATER ZUIVEREN EN LOZEN IN OOSTERWOLD JUNI 2017

HUISHOUDELIJK AFVALWATER ZUIVEREN EN LOZEN IN OOSTERWOLD JUNI 2017 HUISHOUDELIJK AFVALWATER ZUIVEREN EN LOZEN IN OOSTERWOLD JUNI 2017 INLEIDING U wilt een plan ontwikkelen in Oosterwold. Een van de spelregels van Oosterwold is dat u zelf uw huishoudelijk afvalwater zuivert.

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie