Beleggingsadviseur - Beleggingsproducten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleggingsadviseur - Beleggingsproducten"

Transcriptie

1 Beleggingsadviseur - Beleggingsproducten Beschrijving Zara Korebrits is beleggingsadviseur. Ze is 32 jaar, DSI-gecertificeerd en werkzaam bij Calculus Effectenbank, deelnemer bij het DSI. Zij adviseert cliënten over allerlei producten. Hierna volgen vijf situaties waarin verschillende cliënten en producten centraal staan. Stap 1: Een loterij zonder nieten Stap 2: De lage rentestand Stap 3: Afdekken met turbo's Stap 4: Revex Stap 5: Gehedged Stap 1: Een loterij zonder nieten Matthias leest iets over een nieuw beleggingsproduct. Volgens Matthias gaat het om een risicoloos product. Hij vraagt aan Zara (zijn beleggingsadviseur) of ze EUR ,- van zijn portefeuille in dit product kan steken. Matthias Haselhoff is een cliënt van Zara. Hij volgt de financiële markten op de voet. Hij gebruikt doorgaans de volgende informatiebronnen: internet (favoriete site: de krant (FD); vakbladen (meest gelezen: BeleggersBelangen). Matthias: Ik heb in een van mijn beleggingsblaadjes over een zeer interessant en veilig beleggingsproduct gelezen, de Titan Koers Booster met hoofdsomgarantie. Beleggen zonder risico. Kijk, voor dit soort producten ben ik natuurlijk altijd in. Een loterij zonder nieten dus. Matthias vraag aan Zara of ze EUR ,- van zijn portefeuille in dit product kan steken. Heeft Matthias gelijk dat hier sprake is van een risicoloos product? a) Ja, dit product is risicoloos. Dit is een belegging waarbij je profiteert van de kansen die aandelen bieden met het risico van obligatiebeleggingen. Feedback: Onjuist. Er wordt voorbijgegaan aan een aantal aspecten, zoals: looptijd, kostenaspect (nogal hoog) en verhandelbaarheid. b) Nee, vanwege de leeftijd van deze relatie, de looptijd, de hoogte van het belang, de matige verhandelbaarheid en het ontbreken van inkomsten is deze belegging niet geheel risicoloos. Feedback: Juist. Bij deze belegger speelt de leeftijd versus de looptijd een belangrijke rol. Daarbij kan weliswaar tussentijds het product worden verkocht, maar tegen hoge kosten (in dat geval is er meestal geen hoofdsomgarantie). Het belangrijkste aspect is hier het ontbreken van inkomen. Deze cliënt heeft dat, gelet op zijn uitgavenpatroon, hard nodig. Een belang van 15% van het totale vermogen is daarom wellicht in dit geval te hoog. 5% tot 10% zou beter passen.

2 c) Nee, de looptijd van dit product is te lang voor deze cliënt. Het risico dat deze cliënt daardoor loopt, is vanwege het leeftijdsaspect te hoog. De kostenstructuur is te hoog en de verhandelbaarheid absoluut onvoldoende. Feedback: Onjuist. Dit antwoord is niet volledig. Stap 2: De lage rentestand Zara krijgt een over een Steepener. Ze vraagt zich af of ze dit product kan verkopen aan een groep beleggers die klagen over de (lage) rentestand. Zara heeft een groep risicomijdende beleggers op hoge leeftijd als cliënt. Ze klagen steen en been over de lage rente. Ik houd er zo niets aan over, luidt de doorsnee klacht. Zara wordt er een beetje moedeloos van, temeer omdat er in de komende maanden geen verandering in de huidige rentesituatie wordt verwacht. Ook maakt zij zich zorgen dat haar trouwe cliëntenkring zich steeds meer gaat openstellen voor de concurrent. Dan verschijnt er een op haar computer, afkomstig van de Bonddesk. Het is een Steepener van de DBK Bank. Is het verantwoord van Zara om op basis van deze aanbeveling en de gegeven informatie de Steepener aan bovengenoemde cliënten te verkopen? a) Ja, op de bonddesk zitten ervaren handelaren die de rentecurve over een lange tijd goed kunnen inschatten. Daarbij is de kans dat de lening niet wordt terugbetaald klein. Feedback: Onjuist. Het is haast niet mogelijk om de rente voor de lange termijn te voorspellen. De lening is bovendien achtergesteld (tier 1). Hierdoor bestaat de kans dat er niet wordt terugbetaald. b) Nee, het product past niet bij het risicoprofiel en de leeftijd van de beleggers. Het voorspellen van de koersontwikkeling van dit type leningen over zo'n lange periode is haast een ondoenlijke zaak. Een sterk voordeel van het steiler worden van de curve heeft de belegger niet en er is geen stabiele inkomensstroom. Feedback: Juist. Als het voor de emittent voordelig is, zullen zij tot aflossing overgaan. De cliënt ondervindt hiervan een nadeel. Het opwaarts koerspotentieel van de lening is beperkt en het neerwaarts risico omvangrijk en onoverzichtelijk. Hoewel de cliënt in principe vrij is om te doen met zijn geld wat hij wil, is het op basis van de aanwezige informatie niet verantwoord om voor deze groep beleggers dit soort leningen aan te bevelen. c) Ja, het risico van deze lening is weliswaar hoog omdat zij zwaar is achtergesteld, maar deze lening kan tussentijds, na vijf jaar, worden afgelost door de emittent. Dit is een voordeel voor de belegger, omdat hij profiteert van de hoge couponrente en zijn visie op een steilere yieldcurve is uitgekomen.

3 Feedback: Onjuist. Het antwoord is juist wat betreft het hoge risico vanwege de zware achterstelling. De vervroegde aflossing is echter een voordeel voor de emittent en niet voor de cliënt. Stap 3: Afdekken met turbo's Zara en een ervaren belegger hebben een gesprek over het beleggen in turbo's. Zara doet voor haar cliënten veel in turbo s. De heer Vis is al enige jaren cliënt bij haar. Hij komt bij Zara op bezoek en laat haar een brochure over turbo s zien. De charme van turbo s ligt volgens hem vooral in de onbeperkte looptijd. Vis is een ervaren belegger en belegt onder andere vaak in opties. Vis: Ik ben geïnteresseerd in de turbo over het afdekken van de USD, aangezien er over een jaar een koopsompolis expireert die uitkeert in USD. De cliënt heeft het over het afdekken van zo n USD ,-. De koersvoorspelling over de USD is niet bepaald gunstig en de cliënt maakt zich toch wel enige zorgen. Ik wil een EUR/USD Short kopen met een hoog financieringsniveau, want dat geeft een hoge hefboomwerking. Welke uitspraak over de geschiktheid van deze turbo voor deze cliënt is JUIST? a) Dit product is geschikt voor hem, want het is bestemd voor ervaren beleggers. De onbeperkte duur van de turbo past prima bij het doel waarvoor de cliënt het wil gebruiken. De hoge hefboom zorgt voor minder risico. Feedback: Onjuist. Het is juist dat het voor ervaren beleggers is bestemd. De hoge hefboom zorgt juist voor extra risico, omdat het stop-lossniveau daardoor hoog is. De stop-loss kan daardoor snel worden bereikt en de turbo moet worden beëindigd. b) In principe is de turbo een goed financieel instrument voor deze cliënt. Hij is ervaren en de turbo kan een prima bescherming bieden. Wel moet het een long turbo zijn. Gevaar van een hoge hefboom is dat de turbo in dit geval (te) vroeg wordt beëindigd. Feedback: Juist. Een turbo long biedt koersbescherming bij koersdaling. Een hoge hefboom betekent een hoog financieringsniveau en daardoor een hoog stop-lossniveau. Hierdoor kan bij forse koersschommelingen de turbo binnen een jaar worden uitgestopt met als gevolg dat er geen dekking meer is voor de USD ,-. c) Met zijn ervaring met opties kan de cliënt de risico's van het beleggen in turbo's goed inschatten. Deze turbo biedt een goede bescherming tegen koersdaling van de USD. Het financieringsniveau is echter te hoog voor de termijn van een jaar.

4 Feedback: Onjuist. Het antwoord is wel juist op de zaken zoals ervarenheid, vergelijking met opties en het te hoge financieringsniveau, maar deze turbo biedt geen bescherming tegen een koersdaling van de USD. Stap 4: Revex De heer Wouterse heeft zijn zaak verkocht en is nu geheel afhankelijk van de inkomsten uit zijn vermogen. Hij heeft geen verstand van beleggen en vraagt Zara om advies. Zara doet een voorstel. De heer Wouterse (63 jaar) heeft al jarenlang een zakelijke relatie met Zara. Hij heeft recentelijk zijn zaak verkocht en wil met de opbrengst genieten van het leven. Hij heeft in privé geen aanvullend pensioen opgebouwd, dus hij is afhankelijk van de inkomsten uit het vermogen. Duidelijk is dat een hoog direct inkomen een vereiste is om aan het beleggingsdoel van de cliënt te kunnen voldoen. Immers, de rentestand is momenteel laag en de verwachting is dat deze situatie de komende periode wel blijft voortduren. Zara stelt hem voor om een groot deel (35%) van het vermogen te beleggen in een pakket reverse exchangeables. Deze zijn gebaseerd op bedrijven van goede kwaliteit met een sterke track record. De coupon op dergelijke producten bedraagt rond de 9%. De looptijd van dit type product is twee jaar. De exchangeables zijn verhandelbaar op de Amsterdamse beurs. De heer Wouterse merkt op dat hij geen verstand heeft van beleggen en absoluut afhankelijk is van de opbrengsten uit zijn vermogen. Welk kenmerk van de voorgestelde belegging klopt? a) Omdat de onderliggende aard van goede kwaliteit is, gedraagt deze reverse exchangeable zich als een obligatie. In het huidige renteklimaat is een belegging met deze coupon derhalve een goede belegging. Feedback: Onjuist. Een reverse exchangeable is namelijk niet afhankelijk van het renteklimaat, maar van de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen. Goede kwaliteit van het onderliggende aandeel beschermt deels, maar bij forse koersdaling zal de exchangeable ook sterk dalen. b) Het koersrisico op dit product ligt bij de cliënt en niet bij de emittent. De koersontwikkeling is afhankelijk van de onderliggende aandelen. Feedback: Juist. Technisch komt het product neer op een gewone obligatie en de aankoop van een putoptie door de emittent. De premie die de emittent betaalt voor de putoptie wordt in de hoge coupon verwerkt. Bij forse daling van het onderliggende aandeel zal de koers van de exchangeable zich gedragen als een aandeel. De hoge coupon is dan niet voldoende voor compensatie. In extreme gevallen kan de gehele inleg verloren gaan. c) Door de korte looptijd van het product en de tussentijdse verhandelbaarheid kan de cliënt goed inspelen op de renteveranderingen.

5 Feedback: Onjuist. De koers van de reverse convertible is niet afhankelijk van het renteklimaat. Deze wordt bepaald door de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre een actieve strategie past bij deze cliënt. Stap 5: Gehedged Zara nodigt de heer Bleeker uit voor een gesprek over hedge funds. Zara s bank, Calculus, heeft een emissie uitstaan in een hedge fund. Calculus wil inspelen op de trend dat zowel in goede als slechte beurzen rendement kan worden behaald met een laag risico. De bank verwacht veel van de emissie, zeker gelet op het nog onzekere beursklimaat. Zara nodigt de heer Bleeker, een actieve belegger die houdt van snel handelen, uit voor een gesprek over het product. Het gesprek begint al goed want de heer Bleeker legt direct een krantenartikel op tafel met de kop: Een vooraanstaand handelaar van het hedge fund Structure lijdt miljardenverlies in energiederivaten. Het voortbestaan van het fonds is uiterst onzeker. Zara: Een dergelijke situatie kan zich altijd voordoen. Door te beleggen in een fund of hedge funds worden de risico s gespreid. In feite is het een pakket van diverse hedge funds met verschillende strategieën. Uit simulaties van scenario s die het fonds heeft verricht, is het gemiddeld geprognosticeerde rendement 13,5%. Met welke uitspraak over dit product gaat Zara de fout in? a) 'De kosten zijn over het algemeen te vergelijken met die van de reguliere beleggingsfondsen.' Feedback: Juist. Deze uitspraak is fout. Hedge funds worden in het algemeen gezien als dure vermogensbeheerders. De kosten die in rekening worden gebracht, kunnen hoog zijn. Vaak is er sprake van een vaste fee en een performance fee. De laatste wordt alleen in rekening gebracht als het fonds winst maakt. b) 'Doorgaans ligt het percentage hedge funds in de portefeuille tussen de 5% en 15%, maar dit is sterk afhankelijk van het risicoprofiel van de cliënt.' Feedback: Onjuist. Deze uitspraak is juist. Wanneer het profiel van de cliënt dit toelaat, wordt doorgaans zo'n 10% van het belegbaar vermogen geïnvesteerd in hedge funds. Voordat de belegger erin belegt, moeten de tekortkomingen van de hedge fund-industrie door de adviseur duidelijk worden gemaakt. De cliënt moet aangeven dat hij zich ervan bewust is. c) 'Het geprognosticeerde rendement is een slechte indicatie, omdat het fonds nog geen track record heeft.' Feedback: Onjuist. Deze uitspraak is juist. Omdat dit een nieuw fonds is, is er nog geen bewezen track record van een acceptabele duur. Het fonds kan daarom nog niet aangeven of er sprake is van een historische outperformance.

Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten

Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten Vermogensbeheerder particulier - Beleggingsproducten Beschrijving De vermogensbeheerders van Van Tornhout & Partners bespreken allerlei producten met hun cliënten. Hierna volgen vijf situaties waarin verschillende

Nadere informatie

Kenmerken van financiële instrumenten 123

Kenmerken van financiële instrumenten 123 01 VOORWOORD Deze beschrijving is onderdeel van uw overeenkomst met Bank Insinger de Beaufort N.V. en bevat algemene informatie over beleggen en de risico s die in het algemeen aan beleggen zijn verbonden.

Nadere informatie

Bijlage Beleggen. 1. Algemene risico s van beleggen. 1.3.. Wat is valutarisico? 1.1. Wat is koersrisico? 1.4.. Wat is marktrisico?

Bijlage Beleggen. 1. Algemene risico s van beleggen. 1.3.. Wat is valutarisico? 1.1. Wat is koersrisico? 1.4.. Wat is marktrisico? Bijlage Beleggen In deze bijlage bij de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO leest u over: de algemene risico s van beleggen (hoofdstuk 1); en de kenmerken en risico s van soorten beleggingsproducten (hoofdstuk

Nadere informatie

Nadere informatie beleggingsdiensten. Kenmerken en risico s van financiële instrumenten

Nadere informatie beleggingsdiensten. Kenmerken en risico s van financiële instrumenten Nadere informatie beleggingsdiensten Kenmerken en risico s van financiële instrumenten Inleiding In de Nadere Informatie Beleggingsdiensten geeft DEGIRO de gedetailleerde invulling van de contractuele

Nadere informatie

Beleg slim, beleg Turbo

Beleg slim, beleg Turbo Beleg slim, beleg Turbo Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële

Nadere informatie

Kenmerken en risico s van Financiële Instrumenten

Kenmerken en risico s van Financiële Instrumenten Kenmerken en risico s van Financiële Instrumenten INHOUDSOPGAVE KENMERKEN EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN 1 INLEIDING...4 1.1 GEGEVENS SNS SECURITIES...4 2 BELEGGEN VIA SNS SECURITIES...4 2.1 BELEGGINGSADVIES...4

Nadere informatie

Wanneer koopt u een Turbo?

Wanneer koopt u een Turbo? Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële risico s verbonden

Nadere informatie

KENMERKEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN EN DAARAAN VERBONDEN SPECIFIEKE RISICO S

KENMERKEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN EN DAARAAN VERBONDEN SPECIFIEKE RISICO S KENMERKEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN EN DAARAAN VERBONDEN SPECIFIEKE RISICO S INHOUDSOPGAVE I. Algemene beschrijving kenmerken en risico s Financiële Instrumenten II. Opties, futures, warrants, turbo

Nadere informatie

Vermogensbeheerder particulier Risicoprofiel

Vermogensbeheerder particulier Risicoprofiel Vermogensbeheerder particulier Risicoprofiel Beschrijving Hier volgen vijf situaties binnen Centrox Bank waarin het risicoprofiel van de cliënt centraal staat. Stap 1: Toch langer doorwerken? Stap 2: Kinderen

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Samengevat bieden aandelen over het algemeen een onzeker rendement terwijl u daarnaast het risico loopt uw inleg te verliezen.

Samengevat bieden aandelen over het algemeen een onzeker rendement terwijl u daarnaast het risico loopt uw inleg te verliezen. Bijlage 1, Kenmerken en risico's Hieronder worden de kenmerken van verschillende financiële instrumenten en enkele relevante begrippen besproken alsmede de daaraan verbonden beleggingsrisico s. Aan alle

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

Wij willen u graag helpen bij het vergroten van uw kennis over de beurs en haar producten!

Wij willen u graag helpen bij het vergroten van uw kennis over de beurs en haar producten! Lesbrief opties Inleiding Door uw investering in het bestuderen van deze lesbrief vergroot u uw kennis over de mogelijkheden die opties bieden. Het rendement daarvan kan zijn dat u mogelijk een rol ziet

Nadere informatie

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 Kennisbank KBC-Beleggerskoers 2014-2015 KBC Beleggerskoers 2014-2015 1 Voorwoord Deze kennisbank is een bron van informatie over beleggen en andere gerelateerde

Nadere informatie

Als belegger wil ik de spelregels weten.

Als belegger wil ik de spelregels weten. Als belegger wil ik de spelregels weten. Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot Private Banking Pur Sang Van Lanschot is een bank met een gezicht. Een bekend gezicht voor vermogende

Nadere informatie

warrants www.warrants.commerzbank.com inhoudsopgave commerzbank securities the first option in the warrants market...3 zijn warrants iets voor mij?...4 waarom warrants van commerzbank kopen?...7 hoe worden

Nadere informatie

Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen

Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen Euronext, de nieuwe pan-europese beurs, komt voort uit de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Handelen op Euronext is snel en goedkoop.

Nadere informatie

Informatie betreffende NYSE Liffe

Informatie betreffende NYSE Liffe LESBRIEF OPTIES Informatie betreffende NYSE Liffe NYSE Liffe is de merknaam van de derivatenmarkt van Euronext een dochteronderneming van NYSE Euronext bestaande uit de derivatenmarkten in Amsterdam, Brussel,

Nadere informatie

Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot. Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s.

Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot. Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s. Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s. Van Lanschot Bankiers s-hertogenbosch, september 2014 Informatie over de beleggingsdienstverlening

Nadere informatie

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16.

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16. Commerzbank Turbo s Inhoud 3 Inhoud Commerzbank Turbos s 04 Hoe werkt een Turbo? 05 BEST Turbo s 12 Limited Turbo s 14 Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16 Risico s 18 Kosten 20 4 Commerzbank Turbo s

Nadere informatie

Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger.

Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger. Ondergetekenden: Garfin Consult Consult B.V., hierna te noemen Garfin Consult; en, hierna te noemen: Belegger. Overwegende dat: Garfin Consult beschikt over de benodigde vergunning(en) om Belegger te kunnen

Nadere informatie

Handleiding Vermogensbeheer

Handleiding Vermogensbeheer Handleiding Vermogensbeheer Inhoudsopgave 1. Wat is Knab Vermogensbeheer?... 4 2. Hoe werkt Knab Vermogensbeheer?... 4 2.1. Het beleggingsplan... 5 2.1.1. Je risicoprofiel... 5 2.1.2. Jouw beleggingsexpert...

Nadere informatie

Goldman Sachs Traders

Goldman Sachs Traders Goldman Sachs Traders Met ingang van: Juli 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Traders Inhoudsopgave Traders nader bekeken 8 Belangrijke informatie 17 Verklarende woordenlijst 27 Een belegging in

Nadere informatie

Renterisico. in een pensioenbalans

Renterisico. in een pensioenbalans Renterisico in een pensioenbalans Wilt u meer weten over renterisico s, swaps en swaptions? Neem dan contact op met uw Account CIO of met onze balansmanagement adviseurs Bas Scholten via bas.schoiten@achmea.ni

Nadere informatie

BIJLAGE bij de VERMOGENSBEHEER- en de ADVIESOVEREENKOMST tussen CLIENT en VAN LIESHOUT & PARTNERS N.V. INHOUD EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN

BIJLAGE bij de VERMOGENSBEHEER- en de ADVIESOVEREENKOMST tussen CLIENT en VAN LIESHOUT & PARTNERS N.V. INHOUD EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN BIJLAGE bij de VERMOGENSBEHEER- en de ADVIESOVEREENKOMST tussen CLIENT en VAN LIESHOUT & PARTNERS N.V. INHOUD EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN Inleiding De samenstelling van uw effectenportefeuille

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties U hebt of sluit een Overeenkomst voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties met Van Lanschot Bankiers. Bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Goldman Sachs Turbo s

Goldman Sachs Turbo s Goldman Sachs Turbo s Met ingang van: Juli 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Turbo s Inhoudsopgave 1. Turbo s nader bekeken 8 2. Turbo s op aandelen en indexen 18 3. Turbo s op valuta s 22 4. Turbo

Nadere informatie

Beleggen bij een stijgende rente

Beleggen bij een stijgende rente Beleggen bij een stijgende rente Wij vinden het van belang u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten en de trends die zich voordoen. Op deze wijze kunt u samen met uw adviseur inspelen

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie