Hernia Lumbalis Rughernia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hernia Lumbalis Rughernia"

Transcriptie

1 Deze uitgebreide informatiefolder wordt u aangeboden door de Maatschap Chirurgen & Orthopeden Arnhem. Deze maatschap maakt deel uit van de Alysiszorggroep. Hernia Lumbalis Rughernia Auteur: Dr. JLC van Susante 1. De aandoening Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi = HNP) ontstaat door een scheurtje in de buitenring van een tusselwervelschijf (discus), waardoor zacht weefsel uit de kern van deze discus kan uitpuilen richting het achterliggende wervelkanaal. Deze uitstulping van discusweefsel kan daar dan druk geven op een uittredende zenuw (zie Fig uur). Druk op een zenuw geeft klassieke uitstralende pijn in een been, vaak tot onderin de voet. Er kan ook een doof gevoel in het been bij optreden en eventueel ook krachtsverlies. Het natuurlijk beloop van een hernia is veelal gunstig en bij ongeveer 80 procent van de patienten met een hernia nemen de klachten van heftige beenpijn af in een periode van ongeveer 2 maanden. Veelal wordt dan ook in de beginfase van klachten door de huisarts of neuroloog aangeraden een afwachtende houding aan te nemen. Indien verbetering van de klachten in deze periode uitblijft kan operatieve behandeling overwogen worden. Het is opvallend dat in Nederland relatief veel hernia s worden geopereerd ten opzichte van andere landen in de wereld. De laatste jaren zijn een aantal goede wetenschappelijke studies verschenen, waarmee we meer inzicht hebben verkregen op de aanvullende waarde van opereren bij de totaal behandeling van de rughernia (Peul et al. 2007). Het is duidelijk dat opereren leidt tot relatief snelle vermindering van pijnklachten, maar dat een weinig afwachtende houding onherroepelijk leidt tot teveel (onnodige) operaties; de klachten zouden namelijk zonder operatie ook zijn verbeterd. In afwachting van verbetering kunnen goede pijnmedicatie, al dan niet in combinatie met een zenuwwortelblokkade via de anaesthesist, helpen bij de overbrugging van de periode van pijnklachten.

2 Binnen de Alysis Zorgroep is er een nauwe samenwerking tussen de neuroloog, de anaesthesist en de wervelkolom chirurg. In een wekelijkse bespreking van patiënten wordt gekeken wie bij welke specialist het beste af is. In de regel komt operatieve behandeling in aanmerking voor patiënten met heftige klachten, welke niet voldoende reageren op gangbare niet-operatieve therapieën. Indien gekozen wordt voor operatieve behandeling dan vindt deze ook doorgaans snel (< 2 weken) plaats. Op onze website hebben we nog diverse links aangeboden met uitgebreide informatie over de rughernia, illustratiefilmpjes van onze moderne operatie techniek en downloads van o.a. de laatste CBO-richtlijn over de behandeling van de rughernia (Lumboradiculair Syndroom). Deze CBO-richtlijn is mede-opgesteld door specialisten van de vakgroepen orthopedie (Dr. JLC van Susante) en anaesthesie (M. Terheggen) van de Alysis Zorggroep. 2. De klachten Patiënten met een rughernia hebben vaak heftige beenpijnklachten. Deze uitstralende pijn in het been loopt meestal volgens een karakteristiek patroon passend bij de betreffende ingeklemde zenuwwortel. Naast beenpijn, kan er ook sprake zijn van lage rugpijn. Vaak was deze lage rugpijn ook al in meer of mindere mate aanwezig voor de beenpijn erbij kwam. De operatieve behandeling van de hernia richt zich met name op verbetering van de beenpijn. Vaak zakt de rugpijn, waarschijnlijk door een verbetering van het bewegingspatroon van het lichaam, ook iets af na operatie. Alleen lage rugpijn vormt een slechte indicatie voor operatieve behandeling. 3. De operatie De operatie wordt verricht volgens standaard moderne minimaal-invasieve technieken; een uitgebreide beschrijving hiervan met illustraties kunt u vinden op onze webpagina middels de link naar Deze tekst vormt een samenvatting hiervan. De operatie wordt verricht in ziekenhuis Rijnstate of ziekenhuis Velp. Indien uw gezondheid het toelaat vindt de behandeling plaats in een 24-uurs opname. Gelet op het minimaal invasieve karakter van de ingreep, de korte opname duur en de beperkte wachttijd zal geprobeerd worden u in ziekenhuis Velp te opereren. De operatie vindt plaats onder algehele narcose in knieelleboog (=salaam) houding. Midden in de rug boven de Kamer in ziekenhuis Velp

3 plaats in de wervelkolom, waar de hernia zit, wordt in de lengte richting een beperkte huidsnee gemaakt. Middels een canule of een kleine rugspreider wordt het wervelkanaal benaderd en wordt het hernia weefsel verwijderd. Er is nooit verschil aangetoond in klinische resultaten en snelheid van herstel tussen beide technieken (Bron: CBO richtlijn Lumbo Radiculair Syndroom). De operatietechniek en de operatie procedure worden nog aanvullend fraai geillustreerd middels een link naar een animatie film op de webpagina. Minimaal Invasieve Deiscectomie (M.E.D.) 4. De opname U wordt dus opgenomen in ziekenhuis Rijnstate of ziekenhuis Velp. Indien u medicijnen gebruikt die invloed hebben op de bloedstolling, zoals bloedverdunners en een aantal pijnstillers, moet u enkele dagen voor de operatie stoppen met innemen van deze medicatie. Tijdens het pre-operatieve gesprek met de anaesthesioloog kunt u dit bespreken. Met name Ascal, Sintrom en Marcoumar dient u tijdig (ongeveer 5 dagen) voor operatie te stoppen. Op de dag van operatie moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u vanaf uur niet meer mag eten, drinken of roken. Afhankelijk van uw eigen gezondheid, de locatie en het tijdstip van operatie wordt u of de dag vóór operatie of op de dag zelf opgenomen. De gang van zaken rond de opname staat ook goed in de Alysis folder beschreven, welke ook als download beschikbaar is op deze webpagina. Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. De eerste uren na de operatie moet u op uw rug blijven liggen om de kans op een bloeduitstorting in het operatie gebied zo klein mogelijk te houden. Vaak merkt u direct een vermindering van de pijn in het been, wel is er vaak wat pijn in de rug als gevolg van de operatie. Een paar dagen na de operatie kan de beenpijn weer iets terugkomen door zwelling en een bloeduitstorting in het operatie gebied. Daags na de operatie zal de fysiotherapeut met u gaan mobiliseren en oefenen. U krijgt instructies over hoe thuis verder te oefenen. Geleidelijk kunt u thuis meer gaan doen. Begeleiding van een fysiotherapeut is hierbij niet strikt noodzakelijk daar u de eerste periode voldoende hebt aan de meegegeven instructies door de fysiotherapeut van de afdeling. Veel patiënten starten 2-3 weken na de operatie in de thuissituatie weer fysiotherapie op. Een aanvraag hiervoor kunt u bij de policontrole vragen. Veel patiënten gaans daags na de operatie al naar huis. De wond is gesloten met een oplosbare hechting, er hoeven dus geen draadjes verwijderd te worden. Bij ontslag krijgt u een poliklinische controle afspraak bij de operateur mee na 4 weken.

4 5. Mogelijke complicaties Net als iedere operatie zijn er ook bij hernia operaties zekere risico s. De belangrijkste complicaties zijn een toename van uitvalsverschijnselen, een infectie, een duralek en een recidief hernia. Een toename van uitvalsverschijnselen kan voorkomen doordat er bij operatie gemanipuleerd wordt aan de reeds gekneusde zenuw. Deze uitval is vaak tijdelijk. De kans op een echte chirurgische beschadiging van de zenuwwortel en dus zonder herstel is in ervaren handen erg klein (< 2%). Een infectie van de operatiewond of van de tusselwervelschijf komt een enkele keer voor ondanks het protocolair geven van antibiotica tijdens de operatie (< 2%). Veelal volstaat het geven van extra antibiotica, een enkele keer moet de wond opnieuw geopend en gespoeld worden. Soms ontstaat er door het manipuleren tijdens de operatie een gaatje of scheurtje in het ruggenmergvlies (=dura). Dit heeft veelal geen betekenis en sluit zich vanzelf met iets verlengde bedrust. Wel kan er tijdelijk wat lekkage van ruggenmergsvocht optreden, hetgeen kan leiden tot wondlekkage of hoofdpijn. Onder een recidief hernia wordt een hernieuwde uitpuiling van hernia weefsel op hetzelfde niveau verstaan. Ondanks het feit dat bij operatie al het losliggende discus weefsel wordt verwijderd blijft er altijd een redelijke kans (4-6 %) bestaan op het opnieuw optreden van een hernia. Het betreft dus eigenlijk geen complicatie maar een onvermijdelijke kanttekening bij operatief ingrepen. 6. Resultaten De resultaten van hernia chirurgie zijn, indien er een zuivere indicatiestelling wordt aangehouden, goed. Hier is veel literatuur over. Er is veel discussie in de literatuur over vermeende voordelen van verschillende technieken, echter voor geen enkele techniek is meerwaarde aangetoond boven de standaard minimaal-invasieve discectomie (Bron: CBO richtlijn Lumbo Radiculair Syndroom). De patiënt mag rekenen op 80 procent kans op snelle verbetering van de heftige beenpijn en een tevredenheid van ruim 90 procent.

5 7. Leefregels Een hernia is een uitpuiling van een deel van de tussenwervelschijf; de tussenwervelschijf zelf is dus per definitie aangetast bij een hernia. De operatieve behandeling richt zich zuiver en alleen op het weghalen van de druk op de uittredende zenuw. Het is dus zaak dat u zelf werkt aan het versteken van de lage rug; fysiotherapie thuis kan u hierbij helpen. Voor thuis kunnen wij u als volgt adviseren (Bron: Dagelijks maakt u een drietal wandelingen in uw woonomgeving, te beginnen met een blokje om van tien à vijftien minuten. Het is aan te bevelen om na de wandeling tien à vijftien minuten liggend op bed of bank te ontspannen. Geleidelijk breidt u de loopafstand uit, waarbij hetgeen uw lichaam aangeeft maatgevend is. Als u er na twee, drie of vier weken aan toe bent, stapt u op een 'gewone' fiets. Zelf autorijden wordt in de eerste vijf à zes weken ontraden. Deelnemen aan het verkeer (plotseling remmen, parkeersteken maken, etc.) vereist onder deze omstandigheden toch meer dan u vermoedt. De auto is echter wel het vervoermiddel van eerste keuze, waarbij u voorin naast de bestuurder zit. Langere ritten - in het begin bijvoorbeeld 30 minuten - dienen halverwege te worden onderbroken, omdat zitten belastend is voor de onderrug. Na enkele weken kunt u gaan zwemmen hetgeen sterk wordt aanbevolen. Zwemmen heeft enkele belangrijke voordelen; ten eerste beweegt u zich in het water gemakkelijk, ten tweede wordt bij de zwemslag het merendeel van het bewegingsapparaat ingeschakeld en geoefend en tenslotte is zwemmen een uitstekende manier om uw conditie, welke in deze fase sterk te wensen overlaat, aanzienlijk te verbeteren. U doet er goed aan tevoren bij het zwembad te informeren naar de 'daluren en het banen zwemmen', zodat er, als u daar bent, enige rust en orde heersen. Rugzwemmen gaat in het begin meestal het beste. Het is verstandig van start te gaan met de bodem onder voetbereik. Het huishouden beperkt zich in het begin tot 'stof afnemen op handhoogte', koffie en thee inschenken, een kopje afdrogen en 'in de pan roeren'. In de loop van weken kunt u geleidelijk aan proberen wat meer in het huishouden te doen, waarbij ook weer geldt, dat wat u zelf aanvoelt te kunnen, maatgevend is. In ieder geval komen zwaardere karweien, zoals b.v. stofzuigen, bed opmaken en ramen lappen in het begin zeker niet in aanmerking. Pijnstillers zijn alleen voor uw comfort en dragen niet bij aan het genezingsproces. Een eenvoudige goede pijnstiller (zoals paracetamol) is zonder recept bij apotheek of drogist te verkrijgen. Indien u b.v. 's nachts bij herhaling wakker wordt bij draaien in bed en u voelt zich hierbij niet comfortabel dan kunt u 1 of 2 tabletten paracetamol innemen. Bij incidenteel gebruik kunt u 2 paracetamol tegelijk innemen, eventueel na vier uur gevolgd door 1 tablet tot maximaal 6 per dag. Indien u 's morgens niet weet hoe u vanwege 'stijfheid' uit bed moet komen, kunt u eveneens 1 of 2 paracetamol - een uur voor het opstaan - innemen. Een warme douche helpt uitstekend tegen deze stijfheid gevolgd door oefeningen en fietsen op een hometrainer. Doorgaans duurt het in de eerste anderhalve maand 's morgens een half uur tot drie kwartier alvorens u 'een beetje op gang' bent gekomen.

6 Indien u in dienstverband werkzaam bent, zult u een uitkering krachtens de Ziektewet genieten en derhalve onder controle van een ARBO-dienst of bedrijfsarts staan. Het is gebruikelijk dat hervatting van uw werkzaamheden niet ter discussie is voordat u bij uw specialist voor een eerste reguliere controle na de operatie bent teruggeweest (vier weken na ontslag uit het ziekenhuis). Mocht u voortijdig een oproep ontvangen om bij de controlerend arts te verschijnen, dan doet u er wellicht goed aan hem of haar de datum van de eerste spreekuurcontrole bij de chirurg te melden. De strategie van de werkhervatting zal overigens altijd in samenspraak met de ARBO-dienst of bedrijfsarts worden opgesteld, omdat deze geacht wordt de specifieke eisen, die uw werkzaamheden aan u stellen, te kennen. Tal van sporten worden door 'ex-hernia patiënten' na verloop van tijd weer bedreven. Of dit ook voor u geldt zal de toekomst leren. In ieder geval beschikt u met het reeds aanbevolen wandelen, fietsen en zwemmen over voldoende mogelijkheden tot goede vormen van lichaamsbeweging. In het algemeen adviseren wij teamsporten een seizoen over te slaan. Rest ons het voorgaande samen te vatten door te stellen dat u alles mag behalve die activiteiten welke uw onderrug overmatig belasten en dan blijft er vooral in het begin niet veel over. Waar voor u de grens zal liggen, blijkt vanzelf.

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hernia Ziekenhuis Gelderse Vallei De rug bestaat uit een dynamische keten van wervels, die bestaan uit bot met tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf, ook wel discus genaamd, bestaat uit een kraakbeenachtige

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Rugoperatie Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 De operatie Benige decompressie/laminectomie 3 Herniotomie 3 Resultaten 4 Risico's van de operatie 4 Algemene risico

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel van het onderzoek 5 3. Vóór de operatie 5 4. De gangbare operatie 7 5. De micro-endoscopische operatie (MED) 8 6. Na de operatie 9 7. Operatierisico's 10 8. Weer thuis

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen geweest op afdeling D2. De specialist

Nadere informatie

Nucleoplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nucleoplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Nucleoplasty U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een Nucleoplasty zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de therapie, mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Hernia (neurochirurgie)

Hernia (neurochirurgie) Hernia (neurochirurgie) Wat is een hernia? Een hernia in de rug heet voluit Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Een hernia is een uitstulping en de woorden nuclei pulposi geven aan dat het om een uitstulping

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal 00 Vernauwing van het wervelkanaal (Kanaalstenose) Poli Neurologie De kanaalstenose Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken één of meerdere zenuwwortels bekneld: stenose betekent

Nadere informatie

Lumbale hernia-operatie

Lumbale hernia-operatie Lumbale hernia-operatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hernia nuclei pulposi? 1 De operatie 2 Fysiotherapie 2 Voor de operatie 2 Algemene richtlijnen voor de revalidatie

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug De neurochirurg heeft voorgesteld om een aantal wervels in uw rug vast te zetten door middel van een operatie. Deze operatie wordt spondylodese genoemd: spondyl betekent wervel

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Orthopedie Lumbale decompressie Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een operatie

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Uitzaaiingen in de wervelkolom Uitzaaiingen in de wervelkolom Deze folder geeft algemene informatie over de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom. De neurochirurg of assistent zal de behandeling uitgebreid met u

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET)

Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET) Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET) U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een warmtebehandeling (IDET) zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de therapie,

Nadere informatie

Biacuplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Biacuplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Biacuplasty U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een warmtebehandeling (Biacuplasty) zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de therapie, mogelijke complicaties en

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpale tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Voor

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug Hernia in de onderrug Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels,

Nadere informatie

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET).

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET) is de Engelse benaming voor een behandeling van rugpijn, al dan niet met uitstraling in het been,

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE 17732 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een wervelkanaalstenose is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie 00 Navelbreuk operatie bij kinderen poli Chirurgie 1 Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een navelbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw

Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een behandeling met methyleenblauw zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

De Sciatica-PLDD trial. Informatie voor patiënten

De Sciatica-PLDD trial. Informatie voor patiënten De Sciatica-PLDD trial Informatie voor patiënten 2 Voorwoord U bent op de polikliniek gekomen omdat u een hernia heeft. De pijn in het been wordt veroorzaakt door druk op een zenuwwortel als gevolg van

Nadere informatie

Spondylodese van de nek

Spondylodese van de nek Spondylodese van de nek Informatie voor patiënten F0756-1193 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Operatie van een lage rughernia of rugstenose

Operatie van een lage rughernia of rugstenose U wordt binnenkort opgenomen in het MCL voor een operatie aan de rug vanwege een lage rughernia of stenose (= vernauwing). Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden geven wij u in deze brochure informatie

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

Warmtebehandeling bij hernia (TDD)

Warmtebehandeling bij hernia (TDD) Warmtebehandeling bij hernia (TDD) U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een TDD (Target Disc Decompression) behandeling zult ondergaan. Een TDD behandeling wordt gedaan in geval

Nadere informatie

Operatie bij rughernia of kanaalstenose

Operatie bij rughernia of kanaalstenose Operatie bij rughernia of kanaalstenose In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een rughernia of een lumbale kanaalstenose een operatie zult ondergaan. In deze brochure

Nadere informatie

Operaties aan de lage rug

Operaties aan de lage rug Operaties aan de lage rug HNP en Kanaalstenose Het onderste deel van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels (L1 t/m L5) en het heiligbeen (S1). Tussen de wervels zit steeds een tussenwervelschijf

Nadere informatie

Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum

Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis Augustus 2012 pavo 0983 Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat u in aanmerking

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug 00 Hernia in de onderrug (HNP) Poli Neurologie / Neurochirurgie 1 Inleiding Hernia nuclei pulposi of hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia) waarbij

Nadere informatie

Liesbreukoperatie (hernia inguinalis)

Liesbreukoperatie (hernia inguinalis) Liesbreukoperatie (hernia inguinalis) Wat is een liesbreuk Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling

Nadere informatie

Decompressie / Herniotomie

Decompressie / Herniotomie Decompressie / Herniotomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 Noodzaak van een benige decompressie 3 Benige decompressie: de operatie 3 Noodzaak van een herniotomie 4 Herniotomie: de operatie 4 Risico's

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Rugoperatie. Meer informatie of vragen. Uitgave van de afdeling Communicatie, i.s.m. het orthopediecentrum. Colofon. Maart 2012

Rugoperatie. Meer informatie of vragen. Uitgave van de afdeling Communicatie, i.s.m. het orthopediecentrum. Colofon. Maart 2012 Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulenten: telefoonnummer (024) 365 96 60 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Littekencorrectie. Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg

Littekencorrectie. Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg Littekencorrectie Het verbeteren van littekens door de plastisch chirurg 2 Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond treedt littekenvorming op.

Nadere informatie

Cervicale Spondylodese

Cervicale Spondylodese 6073p ORT.038/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Cervicale Spondylodese Halswervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de halswervelkolom.

Nadere informatie

Hernia in de borstwervelkolom

Hernia in de borstwervelkolom Hernia in de borstwervelkolom Informatie voor patiënten F0846-3510 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Hernia-operatie in de nek

Hernia-operatie in de nek Patiënteninformatie Hernia-operatie in de nek Informatie voor patiënten met een hernia over de operatie in de nek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Hernia 4 Wat is een hernia? 4 Gevolgen van een

Nadere informatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie Rapid recovery Heup Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is voor de artrose klachten van uw heup. ZorgSaam Ziekenhuis heeft voor

Nadere informatie

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Nucleoplasty Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis april 2012 pavo 0789 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal Fysiotherapie Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS018 / Nazorg en leefregels na

Nadere informatie

Lage rugklachten en de hernia

Lage rugklachten en de hernia Lage rugklachten en de hernia Inhoudsopgave De hernia... 1 Wat is een hernia?... 1 Een hernia verdwijnt vaak vanzelf... 1 Specialistisch onderzoek... 2 Behandeling van de hernia... 2 Wat kan de patiënt

Nadere informatie

Neurochirurgie Een operatie aan de rug

Neurochirurgie Een operatie aan de rug Neurochirurgie Een operatie aan de rug Lumbale hernia en lumbale stenose Neurochirurgie Inleiding U wordt binnenkort opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waar u een operatie

Nadere informatie

Na de behandeling mag u zelf niet autorijden. Zorg daarom voor iemand die u naar huis begeleidt.

Na de behandeling mag u zelf niet autorijden. Zorg daarom voor iemand die u naar huis begeleidt. Nucleoplasty Wat is nucleoplasty De discus nucleoplasty techniek is een kortdurende steriele behandeling op de operatiekamer, waarbij de druk in de tussenwervelschijf wordt verminderd. De behandeling kan

Nadere informatie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Beter voor elkaar Hartelijk welkom op afdeling 5A Om tijdens uw opname alles goed te laten verlopen, willen wij u door deze folder van een aantal zaken op

Nadere informatie

Rughernia. Neurologie (Neurochirurgie) alle aandacht

Rughernia. Neurologie (Neurochirurgie) alle aandacht Rughernia Neurologie (Neurochirurgie) alle aandacht Wat is een hernia? Een hernia in de rug heet voluit Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Een hernia is een uitstulping en de woorden nuclei pulposi geven aan

Nadere informatie

Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie

Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie Slijtage van het duimgewricht Trapeziectomie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie aan het duimgewricht. In deze folder krijgt u informatie over het duimgewricht, de voorbereiding

Nadere informatie

Rughernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Rughernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Rughernia Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten tot een operatie aan een rughernia. In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Hernia De wervelkolom

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Informatie voor patiënten F0190-3415 juni 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis CERVICALE HERNIA Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom

Nadere informatie

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi)

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi) Rughernia (Hernia nuclei pulposi) Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van

Nadere informatie

Na een buikoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Na een buikoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Na een buikoperatie U bent opgenomen geweest in Rijnstate Zevenaar en gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u aandachtspunten en leefregels omtrent de nazorg thuis. Informatie voor patiënten van

Nadere informatie

Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na knieprothese)

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een liesbreukoperatie EEN LIESBREUKOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u

Nadere informatie

Pijncentrum. Nucleoplastiek

Pijncentrum. Nucleoplastiek Pijncentrum Nucleoplastiek Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een nucleoplastiek. In deze folder willen wij u graag informeren over

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Poliklinische ingreep Plastische chirurgie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Poliklinische ingreep Plastische chirurgie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Poliklinische ingreep Plastische chirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent met een medisch probleem op de polikliniek plastische chirurgie geweest. De plastisch chirurg heeft ter behandeling van uw probleem

Nadere informatie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie 00 Liesbreuk operatie bij kinderen polikliniek Chirurgie Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een liesbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een hernia nuclei pulposi? 3 Waar ontstaat een hnp? 4 Klachten hnp 4 Behandeling

Nadere informatie

Targeted Disc Decompression (TDD)

Targeted Disc Decompression (TDD) Targeted Disc Decompression (TDD) Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis Augustus 2012 pavo 0786 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

Ozontherapie. Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum

Ozontherapie. Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat u

Nadere informatie

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Inleiding U heeft één of meerdere gescheurde pezen in uw schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u wordt geopereerd

Nadere informatie

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Rughernia U heeft klachten die mogelijk duiden op een rughernia. Daarom bent u naar de neuroloog verwezen. In deze folder kunt u meer lezen over een hernia, de mogelijke behandeling, het behandelteam en

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Afbeelding 1: Een gezonde kern van de tussenwervelschijf. Afbeelding 2: De zenuw raakt bekneld door de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf.

Afbeelding 1: Een gezonde kern van de tussenwervelschijf. Afbeelding 2: De zenuw raakt bekneld door de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf. Nucleoplasty Inleiding De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot een nucleoplasty behandeling. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Carpale tunnelsyndroom Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Aan de binnenkant van de pols ligt in het midden een tunnel; de carpale tunnel. De nervus medianus is een zenuw die

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Er is bij u een beknelling van de zenuw in de pols geconstateerd. Dit wordt het carpaal tunnelsyndroom genoemd. In deze folder vindt u uitleg over de aandoening en de behandeling.

Nadere informatie

Een beknelling van de buitenste armzenuw

Een beknelling van de buitenste armzenuw Een beknelling van de buitenste armzenuw Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de behandelende polikliniek (Neurochirurgie

Nadere informatie

Discectomie. Info over herniaoperatie

Discectomie. Info over herniaoperatie Discectomie Info over herniaoperatie Beste patiënt In deze brochure geven we u meer uitleg over de herniaoperatie of discectomie. Tussen iedere twee wervels zit een tussenwervelschijf. Dit is een schokdemper

Nadere informatie

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING CHIRURGIE Haarnestcyste BEHANDELING Haarnestcyste Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van een haarnestcyste. Uw behandelend arts heeft u verteld wat deze aandoening

Nadere informatie

Spondylodese van de nek

Spondylodese van de nek Spondylodese van de nek De neurochirurg heeft voorgesteld om een aantal wervels in uw nek vast te zetten met een operatie. Deze operatie wordt spondylodese ( spondyl betekent wervel en dese betekent vastzetten)

Nadere informatie

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Inleiding Deze folder geeft informatie en adviezen voor uw herstel in de eerste weken na een neurochirurgische operatie van de rug. Onder

Nadere informatie

Neurologie Rughernia (HNP)

Neurologie Rughernia (HNP) Neurologie Rughernia (HNP) 2 Inleiding Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Bij een HNP van de

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN CHIRURGISCHE INGREEP PATIËNTENINFORMATIE 2 ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN CHIRURGISCHE INGREEP Deze informatie geeft een algemeen advies voor patiënten die veelal een

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl Patiënteninformatie Hernia in de onderrug rkz.nl Wat is het? Een hernia nuclei pulposi (HNP, kortweg hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been loopt.

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Discografie. Het opzoeken en behandelen van een beschadigde tussenwervelschijf

Discografie. Het opzoeken en behandelen van een beschadigde tussenwervelschijf Discografie Het opzoeken en behandelen van een beschadigde tussenwervelschijf Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een discografie. Voor deze behandeling wordt

Nadere informatie

Operatie aan een hernia in de onderrug

Operatie aan een hernia in de onderrug Operatie aan een hernia in de onderrug OPERATIE AAN EEN HERNIA IN DE ONDERRUG U wordt binnenkort voor een herniaoperatie in de onderrug opgenomen in het Kennemer Gasthuis. Opname in een ziekenhuis roept

Nadere informatie