Parket in Appartementen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parket in Appartementen"

Transcriptie

1 Parket in Appartementen

2 NAAM: ADRES: WOONPLAATS: DATUM: HANDTEKENING: STEMPEL PARKETMEESTER HANDTEKENING Het complete T.N.O. meetrapport ligt ter inzage bij de Parketmeester onder nr. HAG-RPT In deze brochure geven wij algemene informatie over parket en/of harde vloerbedekking in appartementen. Naast een algemeen verhaal over het opnemen van een norm in de reglementen van de VvE hebben wij ook nog andere nuttige informatie zoals: Informatie van de Nederlandse Stichting geluidshinder waarin is te lezen dat bijvoorbeeld laagpolig tapijt een verbetering kan geven vanaf slechts 6 db en dat het van belang is dat tussenlaag en toplaag samen zijn getest. Een overzicht van diverse harde vloeren welke in combinatie met een speciale tussenvloer in opdracht van de coöperatie Parketmeester zijn getest bij T.N.O. C E R T I F I C A A T Ondergetekende heeft bij Parketmeester de navolgende vloer aangeschaft, getest op geluidtransmissie conform meetnorm NEN-EN-ISO Vloerbedekking: Planken v.a. 20 mm Onderlaag: MASTER SOUND COMFORT 8 MM 0,2 mm Master Folie DE BOVENGENOEMDE COMBINATIE VLOERBEDEKKING / ONDERLAAG GEEFT NA METING EEN VERBETERING VAN 10 db ÉÉNGETALSAANDUIDING NEN-EN-ISO 71-2 TOELICHTING NPR 5079 Bij aankoop ontvangt u van de Parketmeester een certificaat waarop de door TNO gemeten contactgeluidsreductie van de betreffende combinatie staat vermeld. Voor meer informatie en een overzicht van de vele mogelijkheden qua houtsoorten, patronen en afmetingen nodigen wij u graag uit in de showroom van één van de Parketmeesters bij u in de buurt: Kijk op voor de adressen.

3 Contactgeluidsreductie Wij krijgen nog steeds verzoeken van consumenten die, volgens een reglement van de Vereniging van Eigenaren (VvE) of het bestuur, een verbod krijgen op het leggen van parket en/of harde vloerbedekking. Hieraan ligt uiteraard ten grondslag om contactgeluid, lees geluidsoverlast, zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard een goed streven, mede gelet op het feit dat in de top 5 van hinderlijke buurgeluiden van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, loopgeluid op nr. 2 staat met 7 %, maar is dan een verbod op harde vloeren op zijn plaats? Naar onze mening dient (het bestuur van) een VvE zich in beginsel terughoudend op te stellen bij het stellen van beperkingen aan het gebruik dat eigenaren maken van de aan hen in eigendom toebehorende appartementen. Het recht van eigendom is immers het meest verregaande recht dat iemand op een bepaalde zaak kan hebben en dient in beginsel niet zonder reden door derden, zonder de instemming van de eigenaren, beperkt te kunnen worden. Het voorgaande betekent echter niet dat op zodanige wijze van dat eigendomsrecht gebruik zou mogen worden gemaakt, dat daarmee de rechten van anderen worden geschonden, zoals dat bijvoorbeeld het geval zou zijn indien door geluidshinder de eigenaar van een ander appartement in diens genot van dat appartement zou worden gehinderd. In dat verband was een verbod in het reglement van de VvE of een beslissing tot een zodanig verbod van het bestuur van een VvE tot het leggen van parket of een andere harde vloerbedekking te verdedigen. Ten gevolge van de ontwikkeling van parketvloeren en andere harde vloerbedekking, ten gevolge waarvan door die vloeren veroorzaakte geluidshinder nagenoeg tot het verleden kan behoren, is een algemeen verbod op het gebruik van elke vorm van harde vloerbedekking of parket niet meer redelijk te noemen en kan een dergelijk verbod in strijd met redelijkheid en billijkheid worden gekwalificeerd.

4 Inmiddels immers kan van een vloer of vloerbedekking op voorhand worden aangetoond welke geluidsdempende eigenschappen die vloer heeft. Naar ons oordeel is het dan ook thans zeer wel mogelijk objectieve normen op te nemen in een reglement van een VvE of een besluit van een bestuur daarvan, voor wat betreft de geluidswerende eigenschappen die vloerbedekking dient te hebben. Temeer daar er zacht vloerbedekkingsoorten zijn, zoals o.a. haarvilttapijt die een contactgeluidsreductie geven van ca. 4 db en hier geen beperkingen voor gelden. Wij adviseren derhalve besturen van VvE een norm in het reglement op te nemen en terzake het advies van de Nederlandse Stichting Geluidshinder tot een contactgeluidsreductie van 10 db te volgen. Contactgeluiden / Loopgeluiden Wij spreken over contactgeluid, als het geluid via vloeren en/of wanden wordt doorgegeven aan andere ruimtes. In appartementen betreft het dan doorgaans de beneden buren die geluidsoverlast kunnen ondervinden. Onder loopgeluiden wordt verstaan het geluid dat door het lopen in een ruimte ontstaat, hetgeen onaangenaam kan zijn voor de eigenaar, maar per definitie niet voor overlast hoeft te zorgen bij de beneden buren. In deze brochure gaan wij verder in op contactgeluiden en de mogelijkheden deze zoveel mogelijk te beperken.

5 In appartementen en galerijwoningen worden vaak eisen gesteld aan de geluidswerende prestaties van harde vloerbedekkingen. Wij spreken in dat geval van verbetering van de contactgeluidsisolatie en deze wordt uitgedrukt in db. Onderstaand lijstje geeft van veel voorkomende vloerbedekkingen de gemiddelde verbetering aan. Vloerbedekking Verbetering van de contactgeluidisolatie (db)* Plavuizen 0-1 Parket (gelijmd) 0-1 Parket op dunnen folie (los)/kurkparket (gelijmd) 1-4 Mormoleum/Linoleum/Vinyl 2-4 Marmoleum op kurkment/novilon/grindvloeren 3-6 Stugge geweven vloerbedekking 4-8 Parket/Laminaat op dunnen onderlaag (<8 mm) 5-9 Parket/Laminaat op dikke onderlaag (>8 mm) 7-14 Harde vloerbedekkingen, bijvoorbeeld keramische tegels op samengestelde vloerplaten met verende onderlaag (>15 mm) Laagpolig tapijt 6-15 Hoogpolig tapijt Bron: NSG * Voor de dempingswaarden van vloerbedekkingen wordt in Nederland een andere aanduiding gehanteerd dan bijvoorbeeld in Duitsland. Let daarop als u een ondervloer nodig hebt met een waarde van minimaal 10 db. Nieuw Bouwbesluit Hogere eis voor contactgeluiden Per 1 januari 2003 is het nieuwe Bouwbesluit van kracht. Voor de woningbouw is er wat betreft geluid één aspect veranderd; de contactgeluidsisolatie tussen woningen moet voortaan beter. Jaren geleden was al duidelijk dat de geldende contactgeluidsisolatie-eis te licht was. Nu het kamerbrede tapijt uit de jaren 60 en 70 nauwelijks meer liefhebbers kent, zijn de klachten over loopgeluiden toegenomen. Reden voor aanscherping van de isolatie-eis. Voor de bouwer heeft dat nogal wat consequenties. En misschien ook voor de bewoner die een harde vloerbedekking wenst.

6 Gelijktijdig met de herziening van de Woningwet is in 1992 het Bouwbesluit in werking getreden. De minimum technische bouwvoorschriften werden hierin landelijk geüniformeerd. Voor de Nederlandse bouwnijverheid betekende de komst van het Bouwbesluit een vermindering van de bouwregelgeving. Het landelijk gelijk trekken, de uniformering van de bouwregels was voor de bouw een uitkomst. Toegankelijker In het nieuwe Bouwbesluit hoeft de gebruiker niet langer per type bouwwerk de eisen voor alle beoordelingsaspecten op te zoeken, maar kan hij per beoordelingsaspect (bijvoorbeeld geluidsisolatie) de eisen voor alle gebruiksfuncties in een gebouw bij elkaar vinden. Was het Bouwbesluit van 1992 alleen gericht op de woningbouw, nu worden er ook andere voor het publiek toegankelijke bouwwerken bij betrokken, zoals restaurants en winkels. Er zijn ook de nodige inhoudelijke wijzigingen meegenomen. Achterliggende gedachte is dat overbodige ballast in het nieuwe Bouwbesluit hiermee zoveel mogelijk wordt voorkomen. Eenvoud en doelmatigheid staan daarbij voorop. Daarbij komt dat het Bouwbesluit geen statisch pakket van eisen is maar dat het inspeelt op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Dat heeft o.a. geleid tot een 5 db hogere eis voor de contactgeluidsisolatie tussen woningen. Daarbij gaat het om beloopbare vlakken, meer concreet vloeren en trappen.

7 Westers sprookje Bij de bouw van eengezinswoningen kan het wat betreft de opbouw van de vloer in de meeste gevallen gewoon bij het oude blijven, maar bij de appartementenbouw vraagt het om een aanpassing van de thans gebruikelijke constructies. De bouwer heeft de keuze uit een zwaardere vloer of een zwevende dekvloer. Omdat een zwaardere vloer ook consequenties heeft voor bijvoorbeeld de fundatie en de hoogte van het gebouw zou in veel gevallen gekozen kunnen worden voor de toepassing van een zwevende dekvloer. Een dergelijke vloer kan namelijk relatief licht worden uitgevoerd en ook de constructiehoogte kan gering blijven. Akoestisch schuilt in deze twee aspecten een gevaar. In de zestiger jaren is al eens een poging gedaan de zwevende dekvloer in de Nederlandse hoogbouw populair te maken. Dat is toen jammerlijk mislukt. De oorzaak? Er ging bij de uitvoering ontzettend veel mis. De prestatie van de lichte constructie bleef ver onder maat door akoestische kortsluitingen. De zwevende dekvloer bleek een westers sprookje. Om problemen te voorkomen is extra aandacht bij de uitvoering nodig en laten we dan niet kiezen voor een minimale zwevende dekvloer, maar voor een constructie met een hogere geluidsweringsklasse waarop de bewoner/ gebruiker zonder meer een harde afwerking kan aanbrengen. De eis voor de contactgeluidsisolatie van I co = +5 db moet immers worden gezien als een nieuwe minimumkwaliteit. Bij toepassing van harde vloerafwerkingen zal nog steeds een hogere contactgeluidsisolatie wenselijk zijn. De verzwaarde eis zal globaal een halvering van het aantal gehinderden betekenen. Dit geldt uiteraard alleen voor die situaties waarbij bewoners de vloer zelf min of meer hard afwerken. Een afwerking met tapijt zal vaak vanzelf al een hoge contactgeluidsisolatie geven waardoor het effect van de verhoogde contactgeluidsisolatie op de beleving gering zal zijn.

8 Gevaar bij zwevende dekvloeren Voorkomen dient te worden dat de verwachting wordt gewekt dat in toekomstige woningen bij het leggen van harde vloerbedekking geen aanvullende voorzieningen meer nodig zijn. Zonder deze voorzieningen zullen in de nieuwe situatie (met I co = +5 db) loopgeluiden storend blijven. In de meeste huishoudelijke reglementen van flatwoningen en appartementen wordt gesteld dat de akoestische prestatie van de vloerbedekking de contactgeluidsisolatie met tenminste 10 db moet verbeteren. Uitgaande van een gewone betonvloer met een isolatie-index voor contactgeluid van I co = 0 db resulteert dat in een index van I co = +10 db. En dat is toch aanzienlijk meer dan de +5 db in het nieuwe Bouwbesluit. Een zwevende dekvloer met een I co = +5 db is uit akoestisch oogpunt een slechte vloer; de onderlaag is dun en (te) stijf. Legt een bewoner daarop een harde vloerbedekking dan is de kans op klachten niet gering. Een dunne verende onderlaag onder parket of plavuizen is echter af te raden. Op zo n dekvloer kan dat bij de lage tonen zelfs vervelende resonanties introduceren. Bij het lopen kunnen hinderlijke dreunende geluiden ontstaan. Als een bouwer kiest voor een zwevende dekvloer moet de constructie daarom voldoende akoestische kwaliteit bezitten, zodat een harde vloerbedekking dus zonder verende onderlaag kan worden toegepast. Een zwevende dekvloer moet daarom een isolatie-index hebben van minimaal I co = +10 db. Een dergelijk resultaat is alleen haalbaar met onderlagen van voldoende veerkracht en met een totale dikte van minimaal 15 mm. Dunnere onderlagen toepassen, is vragen om problemen. Uiteindelijk zouden bewoners dan als gevolg van het nieuwe Bouwbesluit slechter af zijn dan in de huidige situaties (met de eis van I co = 0 db) waarbij in het huishoudelijk reglement is bepaald dat de vloerbedekking de contactgeluidsisolatie met tenminste 10 db moet verbeteren. Laat de nieuwe contactgeluidseis daarom een stimulans zijn voor bouwers om goede zwevende dekvloeren toe te passen. Vloeren waarop bewoners kunnen leggen wat ze willen. Zonder gezeur over ondervloerproducten waarvan de akoestische kwaliteit onduidelijk is zolang er geen onderzoek is gedaan naar de akoestische prestaties van zogenaamd zwevend gelegd parket op een bouwkundige zwevende dekvloer. Jan Kramer, Adviseur bij de NSG

9 Contactgeluidsisolatie Metingen verricht bij TNO-TPD te Delft. Volgens de norm NEN-EN-ISO Eéngetalsaanduiding volgens NEN-EN-ISO Zwevende vloeren Tussenlaag Vloer Verbetering (op vochtscherm 0,20 mm PE-folie) (zwevend) L lin Master Sound Comfort 8 mm Lamel v.a. 14 mm 12 db Master Sound Comfort 8 mm Planken v.a. 20 mm 10 db Master Sound Comfort 8 mm Par-ky Uniclic 8 mm 10 db Master Sound Comfort 8 mm Junckers v.a. 14 mm 11 db Master Sound Comfort 8 mm Gelaagd massief 18 mm 10 db Master Sound Comfort 8 mm Click laminaat v.a. 7 mm 11 db Master Sound Comfort 8 mm Wicanders Eco-Cork 12 mm 11 db Master Sound Comfort 8 mm Wicanders Wood-o-Floor 9 mm 10 db Vaste vloeren Tussenlaag Vloer I co-lab (op vochtscherm 0,20 mm PE-folie) (vast) Masterfelt Super Combifloor v.a 23 mm Traditioneel tapis parket v.a. 6 mm 12 db Masterfelt Super Combifloor v.a 23 mm Prefinished tapis 14 mm 10 db Conform normen NEN 5077 / NEN 5097 en NEN 1070 Kopieën van de TNO testrapporten liggen ter inzage in de showroom.

10 Wooncomfort Bij de keuze van een ondervloer zijn drie dingen van groot belang voor uw eigen wooncomfort. Loopgeluid Het geluid dat we horen in de ruimte zelf is mede bepalend voor uw wooncomfort. Een hoog loopgeluid wordt vaak als irritant ervaren. De massa van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft een dempende uitwerking. Kortom een luchtige ondervloer zal meer loopgeluid veroorzaken dan een zware massieve ondervloer. Stabiliteit Tegenwoordig komen we steeds meer click- en/of locverbindingen tegen bij zwevende vloeren. Voor deze zogenaamde clickverbindingen is stabiliteit van groot belang. Deze stabiliteit voorkomt doorzakken en beweging van vloerdelen. Contactgeluidreductie 10 db L lin De minst belangrijke van de drie is de contactgeluidreductie van 10 db L lin volgens de NEN-EN-ISO 140-8/ Dit item is alleen van belang indien het om een appartement gaat waar dit wordt vereist. Contactgeluidreductie 10 db L lin wooncomfort Loopgeluid Stabiliteit ** Waardering Beoordeel nu elke willekeurige ondervloer met maximale 2 ** per item. Geef geen ster als die niet voldoet en een ster indien deze gedeeltelijk voldoet.

11 Loopgeluid Het geluid in een ruimte, waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door óf een zware ondervloer óf een ondervloer die met het laminaat verbonden is. De massa van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft een dempende uitwerking. Officieel toepasbare normen en testen zijn nog niet uitgeschreven. Kortom een luchtige ondervloer zal meer loopgeluid veroorzaken dan een zware massieve ondervloer. Densiteit kg/m 3 De massa en gewicht van een ondervloer zijn van belang voor het loopgeluid. De densiteit van een ondervloer wordt weergegeven als het gewicht, dus de massa, per m 3 Hierbij een overzicht Ondervloer Densiteit kg/m 3 Masterfelt sound comfort 590 Rubberen ondervloer Gemiddelde houtvezelplaat Gesloten cellig foam Open cellig foam Conclusie Master sound comfort is een zeer geschikte ondervloer voor een laag loopgeluid en is uiterst stabiel onder een clicklaminaat.

12 Stabiliteit Bij de keuze van een juiste ondervloer spelen meerdere aspecten een belangrijke rol. Maar uw eigen wooncomfort staat natuurlijk voorop! En u verlangt natuurlijk het maximale genot van uw zorgvuldig uitgekozen vloer, ook op langere termijn. Eén voorwaarde hiervoor, is een absolute stabiliteit van de ondervloer. Zeker voor vloeren met een zogenaamde clickverbindingen is stabiliteit van groot belang. Deze stabiliteit voorkomt doorzakken en beweging van vloerdelen. Zachte ondervloeren geven over het algemeen onvoldoende steun aan de clickverbinding. Clickverbindingen zijn losse verbindingen die bij onvoldoende steun gaan bewegen met alle gevolgen van dien. Hieronder ziet u twee praktijkvoorbeelden: Door de dubbellaagse opbouw van Masterfelt sound comfort wordt een super stabiele ondervloer gecreëerd. Ook puntbelasting kan problemen veroorzaken op een zachte ondervloer. Door de belasting wordt de vloer ingedrukt zodat er langsnaden kunnen ontstaan. Foam 5 mm Masterfelt sound comfort

13 Felt 4 mm De stabiele ondervloer voor appartementen met zwevende dekvloer en vloerverwarming. Rc waarde 0,07 m 2 K.W. -1 Masterfelt is vanwege zijn lage Rc waarde (0,07) uitstekend geschikt voor het leggen van o.a. laminaat, fineer en lamelparket. Dikte van 4 mm Masterfelt is vanwege zijn dikte in alle situaties toe te passen waar een geringe hoogte van maximaal 2,5 cm gewenst is. Stabiel Masterfelt is zeer stabiel en daardoor uitermate geschikt voor alle soorten klick verbindingen waar stabiliteit gewenst is. Laag loopgeluid Masterfelt heeft een hoge densiteit (240 kg/m 3 ) waardoor een veel lager loopgeluid wordt gerealiseerd dan welke foam dan ook. Zwevende dekvloer Masterfelt is getest op een zwevende dekvloer. Masterfelt geeft een minimale verbetering van 1 db op de beginwaarde van een zwevende dekvloer. Meetrapport is beschikbaar.

14 Productinformatie Parketmeester tussenvloeren. De parketmeester heeft voor alle zwevende vloeren een specifieke tussenlaag. Folie 0,20 mm Een dampdichte low-density PE-folie. Voor het gebruik als vochtscherm onder zwevende vloeren van zowel parket planken kurk of laminaat. Overlappingen afplakken met Master Alu-tape. Kleur: blauw Dikte: 0,20 mm Afmeting: 25 x 2 m 1 x gevouwen Alu-Tape Enkelzijdig zelfklevende PP gealumineerde tape. Voor het aftapen en dampdicht maken van ondermeer Master Folie en Master Combi. Eenvoudig aan te brengen. Voor maximale kleefkracht is stevig aandrukken met de hand of roller voldoende. Kleur: zilver Dikte: 0,028 mm Breedte: 50 mm Rollengte: 50 m Combi Vochtscherm en vertakt PE-schuim in één. Hoge chemische en mechanische bestandigheid. Uitstekend bestand tegen schimmels en insecten. Verrot niet, waardoor alle eigenschappen zeer langdurig behouden blijven. Redelijk uitvlakkend vermogen. Kleur foam: blauw PE-folie naturel 0,20 mm Totale Dikte: 3 mm Afmeting: 30 x 1 m Met overlap van 50 mm Thermo Combi De foamlaag is voorzien van perforaties waardoor de warmte snel naar boven trekt en zich door de aluminiumfolie aan de bovenkant gelijkmatig verdeelt. Kleur: grijs Dikte: 3 mm foam met perforatie Toplaag: aluminiumfolie Afmeting: 25 x 1,5 m felt Een milieuvriendelijke en composteerbare ondervloerplaat. Overbrugt kleine scheuren en naadjes. Geeft extra koude- en warmte- isolatie. Kleur: blauw Dikte: 4 mm Afmeting: 86 x 59 cm 24 stuks per pak. 10

15 Felt Royal Een milieuvriendelijke en composteerbare ondervloerplaat. Drukvast, dankzij de hoge densiteit. Egaliseert kleine oneffenheden en verhoogt het loopcomfort. Geeft extra koude- en warmte- isolatie. Sound Comfort Uitstekende contactgeluidsreductie bij parket-, planken-, kurk of laminaat tot 12 db. Isoleert koude vloeren. Overbrugt kleine scheuren en naden tot ca. 5 mm. Kleur: blauw Dikte: 7 mm Afmeting: 86 x 59 cm 20 stuks per pak Kleur: blauw/beige Opbouw dikte: 8 mm Afmeting: 79 x 56 cm 10 stuks per pak Super Combifloor Een milieuvriendelijk ondervloerconstructie met een uitmuntende contactgeluidsreductie van maar liefst 12 db. Bij uitstek geschikt voor ambachtelijke parketvloeren in o.m. appartementen. Uitstekende loopeigenschappen. Kleur: blauw, groen, naturel Samenstelling: diverse geluidsreducerende materialen Totale dikte: ca. 26 mm Afmeting: 120 x 60 cm 3 stuks per pak Dit product verbetert de contactgeluidisolatie met 12 db bij parket of laminaat TNO technisch Physische D ienst TU BEOORDEELD VOLGENS NORM: Delft R a ppor t NEN 5079:1991 n r. H AG - R T P

16 Parketmeester... dan krijgt u de juiste mensen over de vloer! w w w. p a r k e t m e e s t e r. n l Coöperatie Parketmeesters U.A.

Parket in Appartementen

Parket in Appartementen Parket in Appartementen Klik voor meer informatie over Parket in Appartementen op NAAM: ADRES: WOONPLAATS: DATUM: HANDTEKENING: STEMPEL PARKETMEESTER HANDTEKENING Het complete T.N.O. meetrapport ligt ter

Nadere informatie

Traditioneel parket in appartementen.

Traditioneel parket in appartementen. Traditioneel parket in appartementen. Traditioneel parket in nieuwbouw appartementen. Een goede keus en geen probleem, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Parketvloeren zijn in. Veel nieuwe

Nadere informatie

Parket en Vloerverwarming

Parket en Vloerverwarming Parket en Vloerverwarming Parket en vloerverwarming een goede combinatie In de toekomst zullen steeds meer woningen worden voorzien van vloerverwarming. Dit kan zijn voor zowel hoofd- of als bijverwarming.

Nadere informatie

Handleiding vloerafwerking Huurwoningen. 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking

Handleiding vloerafwerking Huurwoningen. 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking HARTJE EINDHOVEN Handleiding vloerafwerking Huurwoningen 1. Algemeen 2. De vloeropbouw 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking 4. (On-) Mogelijke vloerafwerkingen Geschikt onder voorwaarden:

Nadere informatie

Presentatie. Wijk bij Duurstede 11 maart 2019

Presentatie. Wijk bij Duurstede 11 maart 2019 Presentatie Wijk bij Duurstede 11 maart 2019 Contactgeluidreductie Loopgeluid Stabiliteit Vloerverwarming 10 db oplossingen PPC Nieuw: Marathon Premium Website: vloerkeuze menu Praktijk: - Droge egalisatie

Nadere informatie

10 db ondervloer oplossingen, met NSG label!

10 db ondervloer oplossingen, met NSG label! met kliklaminaat 6-10 mm 10 db ondervloer oplossingen, met NSG label! Certificaat t.b.v. NSG geluidkeurmerk Certificaatnummer 2016031 Product Heat-Foil Houder Unifloor Underlay Systems Arnsbergstraat 24

Nadere informatie

Inhoud. Bouwbesluit / Normstelling 4 Selector guide 5. Comfort Line SIREX PE 35/01 6 SIREX ALU HEAT PERFO 7

Inhoud. Bouwbesluit / Normstelling 4 Selector guide 5. Comfort Line SIREX PE 35/01 6 SIREX ALU HEAT PERFO 7 VLOERONDERLAGEN Inhoud Bouwbesluit / Normstelling 4 Selector guide 5 Comfort Line SIREX PE 35/01 6 SIREX ALU HEAT PERFO 7 Profi Line ISOLGOMMA SYLWOOD 8 ISOLGOMMA BASEWOOD 9 ISOLGOMMA SYLCER 10 Vloeronderlagen

Nadere informatie

Aanpassing Bouwbesluit, contactgeluid en bouwpraktijken

Aanpassing Bouwbesluit, contactgeluid en bouwpraktijken 1/6 Ir. Theodoor Höngens TheodoorHongens@mp.nl M+P Raadgevende Ingenieurs bv, www.mp.nl Postbus 344, 1430 AH, AALSMEER, tel. +31 297 320651 Samenvatting In het nieuwe Bouwbesluit 2003 zijn de eisen voor

Nadere informatie

Voorbeelden uit de praktijk leren van missers

Voorbeelden uit de praktijk leren van missers Voorbeelden uit de praktijk leren van missers Ir. Theodoor Höngens 6 oktober 2010 1 inhoud hinder door burengeluid principe zwevende dekvloer 4 verschillende voorbeelden (appartementengebouwen) kritische

Nadere informatie

Plaka dbreak Geluidsreducerende ondervloersystemen

Plaka dbreak Geluidsreducerende ondervloersystemen Plaka dbreak Geluidsreducerende ondervloersystemen Plaka dbreak Geluidsreducerende ondervloeren Loopgeluiden en contactgeluiden vormen de grootste bron van geluidshinder in huizen en appartementen. De

Nadere informatie

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN 1. De IsolGomma oplossingen blz 2 Roll Grei Upgrei zwevende chape zwevende chape / droge dekvloer zwevende chape / droge dekvloer Acousticmat KF1-700 Acousticmat

Nadere informatie

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding Rapport Lid ONRI ISO-9001: 2000 gecertificeerd Betreft: Rapportnummer: Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen AG 16408-3-RA Datum: 11 mei 2010 Ref.: TS/TS/ /AG 16408-3-RA 1. Inleiding In voorliggend

Nadere informatie

Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing

Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing Een harde vloerafwerking vraagt een flexibele oplossing Een zwevende dekvloer met een voldoende contactgeluidsisolatie geeft de bewoners de vrijheid om een harde vloerafwerking te kiezen. Theo Scheers

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

Slimline & Geluidisolatie

Slimline & Geluidisolatie Slimline & Geluidisolatie Samenvatting van diverse onderzoeken naar de geluidisolatie van het Slimline vloersysteem. dhr. G. van der Zanden en dhr. G. Wesdorp 2009 Slimline Buildings BV, Westplein 6, 3016

Nadere informatie

Uw comfort, onze missie! Kenniscentrum voor verwarmen en koelen

Uw comfort, onze missie! Kenniscentrum voor verwarmen en koelen Uw comfort, onze missie! WTH Vloerverwarming is de toonaangevende leverancier van vloer- en wandsystemen voor verwarmen en koelen. Al meer dan 30 jaar ontwikkelt, produceert en verkoopt WTH met succes

Nadere informatie

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w GRANISOVLOERen Vilton Granisovloeren zijn dunne geluidisolerende vloersystemen voor zwevende dekvloeren. De akoestische vloeren zijn vervaardigd uit gerecycled rubbergranulaat. Er zijn verschillende soorten

Nadere informatie

Wesselink Isolatie over de vloer

Wesselink Isolatie over de vloer Wesselink Isolatie over de vloer Gebonk, gestamp, gegil. Soms lijkt het wel alsof de buren in jouw huis wonen in plaats van boven je. Geluidsoverlast komt helaas heel vaak voor. Bijna een kwart van de

Nadere informatie

parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE

parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE Insulation technology parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE 10/06/2015 1 geluidsreflectie /laminaat geluidsreflectie Natuursteen Wanneer we spreken over de geluidsdemping van parket- en

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BG / 12-2004 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Geluid Inleiding Aan geluid

Nadere informatie

Hoe eenvoudig u dit systeem kunt aanbrengen, betegelen en afwerken, ziet u hier stap voor stap.

Hoe eenvoudig u dit systeem kunt aanbrengen, betegelen en afwerken, ziet u hier stap voor stap. Eurocol DIMFLOOR Het nieuwe Bouwbesluit van 1 januari 2003, en met name de verhoogde eis op contactgeluidsisolatie, heeft geleid tot een bewuster omgaan met harde vloerafwerkingen. De 820 EUROCOL DIM FLOOR

Nadere informatie

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE 1.1. WAT IS CONTACTGELUIDISOLATIE? Zoals het woord aangeeft betreft dit een isolatie tegen contactgeluiden. Concreet worden maatregelen getroffen om onder

Nadere informatie

De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers.

De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers. De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers. Easycell isolatie vulling in het bestaand plafond: De lege holle ruimte tussen de balken moet opgevuld worden met een dempingsmateriaal, anders werkt deze

Nadere informatie

We werken aan een beter leefmilieu

We werken aan een beter leefmilieu M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Akoestische eisen Bouwbesluit Controle metingen praktijk Reduceren bouwfouten ir. Sara Vellenga-Persoon 2 Wetgeving Adviseren - Meten Even voorstellen We

Nadere informatie

VOORWAARDEN VOOR HET AANBRENGEN VAN "HARDE VLOERBEDEKKING"

VOORWAARDEN VOOR HET AANBRENGEN VAN HARDE VLOERBEDEKKING VOORWAARDEN VOOR HET AANBRENGEN VAN "HARDE VLOERBEDEKKING" Betreft perceel : Huurder : 1. Huurder krijgt toestemming de bovengenoemde werkzaamheden in het door hem gehuurde pand op vakkundige wijze en

Nadere informatie

Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem. eurocol - the strong connection

Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem. eurocol - the strong connection Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem eurocol - the strong connection Het nieuwe Bouwbesluit van 1 januari 2003, en met name oor de verhoogde eis op contactgeluidsisolatie,

Nadere informatie

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht geluidwering tussen woningen Opgesteld door: Datum: 2 mei 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110489 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442

Nadere informatie

Collectie 2015-1. Parketvloeren. Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur

Collectie 2015-1. Parketvloeren. Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur Collectie 2015-1 Parketvloeren Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur Forte Inhoudsopgave 2 3 Inhoudsopgave Hout is een natuurproduct en geeft daarmee een natuurlijke uitstraling. Elke

Nadere informatie

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING Vloerverwarming Vandaag de dag wordt in steeds meer nieuwbouw woningen gebruik gemaakt van vloerverwarming als hoofdverwarming. U hebt dan geen radiatoren meer, deze zijn geheel vervangen door een systeem

Nadere informatie

Woon oriënta*e. H13 Vloeren

Woon oriënta*e. H13 Vloeren Woon oriënta*e H13 Vloeren Keuze van vloeren Smaak Prijs Func*e Effect Duurzaamheid Verschillende ruimten vragen qua func*onaliteit om een ander type vloer Keuze van vloeren Harde vloerbedekking Plavuizen

Nadere informatie

Insulation technology. Contactgeluidsisolatie zwevende chape MATERIAALKEUZE

Insulation technology. Contactgeluidsisolatie zwevende chape MATERIAALKEUZE Insulation technology Contactgeluidsisolatie zwevende chape MATERIAALKEUZE Contactgeluidsisolatie op basis van gerecycleerd rubber 20/01/2016 2 Lw L nt,w De Lw (gewogen vermindering van het contactgeluid)

Nadere informatie

www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm

www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm Verlijmde kurkvloer en -wand WAAROM KURK? Ecologisch Duurzaam Anti statisch en -allergisch Warmte en geluids isolerend VERLIJMDE KURK Dikte

Nadere informatie

BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus!

BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus! BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus! Ja! Natuurlijk! BlockWood klik-lamelparket Met BlockWood lamelparket kiest u voor een vloer die een warme, sfeervolle uitstraling combineert met praktisch

Nadere informatie

BPB. Rigidur gipsvezelplaten. BPB, uw gids in gips.

BPB. Rigidur gipsvezelplaten. BPB, uw gids in gips. BPB Rigidur gipsvezelplaten BPB, uw gids in gips. 16 3 Rigidur gipsvezelplaten Artikel Dikte in mm Breedte in mm Standaardlengte Gewicht in kg Platen per pallet in mm per m 2 Rigidur gipsvezelplaten zijn

Nadere informatie

NOMA PARKET Isolatie. ...want van cruciaal belang is wat eronder zit!

NOMA PARKET Isolatie. ...want van cruciaal belang is wat eronder zit! NOMA PARKET Isolatie...want van cruciaal belang is wat eronder zit! 2-3 NOMA PARKET isolatie...want van cruciaal belang is wat eronder zit! Van oudsher hebben mensen behoefte aan warmte en veiligheid.

Nadere informatie

Opmerkingen vooraf 2. Toelichting technische begrippen 2. 1. Tegels en plavuizen 3. 2. Laminaat, hout, parket en tapijt zwevend gelegd 5

Opmerkingen vooraf 2. Toelichting technische begrippen 2. 1. Tegels en plavuizen 3. 2. Laminaat, hout, parket en tapijt zwevend gelegd 5 4a.1 In dit advies vindt u een overzicht van isolatiematerialen die kunnen worden toegepast onder de Living Heat vloerverwarmingsmatten en die zijn toegespitst op de diverse soorten vloerbedekkingen. De

Nadere informatie

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET STYROBET-EASY Isolerende mortel, bestaand uit gerecycleerde EPS korrels, geëxpandeerd vermiculiet, een aantal toeslagstoffen en cement. Met water te mengen. Als onderlaag voor de dekvloer of uitvullaag.

Nadere informatie

HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001. Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK. Contactpersoon: de heer J.

HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001. Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK. Contactpersoon: de heer J. HKO/2001.0382/SDE 19 maart 2001 Opdrachtgever: Karaat Parket De Noesten 52 9431 TC WESTERBORK Contactpersoon: de heer J. Nienhuis Behandeld door: mevr. ing. H. Koerts ing. W.J. Eschbach Cauberg-Huygen

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

nieuws Vraagbaak In dit nummer Vraagbaak > Vloeren met hun bedekkingen > Jaarverslag 2016 > Sponsors

nieuws Vraagbaak In dit nummer Vraagbaak > Vloeren met hun bedekkingen > Jaarverslag 2016 > Sponsors In dit nummer Vraagbaak > Vloeren met hun bedekkingen > Jaarverslag 2016 > Sponsors nieuws Uitgave voor donateurs van de Nederlandse Stichting Geluidshinder Jaargang 40, maart 2017 Vraagbaak Wekelijks

Nadere informatie

Duofor zwaluwstaartplaat / staalplaat betonvloer

Duofor zwaluwstaartplaat / staalplaat betonvloer Omschrijving : In zwaluwstaart profiel gewalste stalen bekisting- en wapening plaat speciaal voor het dun construeren van betonvloeren op houten balklagen en slanke staalconstructies Door uniek zwaluwstaartprofiel

Nadere informatie

Vloeren op een zwevende dekvloer met vloerverwarming en vloerkoeling.

Vloeren op een zwevende dekvloer met vloerverwarming en vloerkoeling. Vloeren op een zwevende dekvloer met vloerverwarming en vloerkoeling. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij. DEN HEIJER WONINGSTOFFERING Edisonstraat 17 Zoetermeer MAISON WONINGSTOFFERING Coppeliaschouw

Nadere informatie

Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen

Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen Laminaat vloeren Dit zijn vloeren welke eigenlijk niet zoveel uitleg meer nodig hebben, temeer daar bijna iedereen

Nadere informatie

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET STYROBET-EASY Isolerende mortel, bestaand uit gerecycleerde EPS korrels, geëxpandeerd vermiculiet, een aantal toeslagstoffen en cement. Met water te mengen. Als onderlaag voor de dekvloer of uitvullaag.

Nadere informatie

Espace Noppenplaatsysteem 25 mm

Espace Noppenplaatsysteem 25 mm Espace 25 Artikelnuer 1301010 beperken van massa, isoleren van de ondervloer, geluidsdemping, dampreing 105 x 84 x 2,5 cm 12 platen per stuk KG (per verpakking) 10 kilo (circa) m 2 per verpakking 10 m

Nadere informatie

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl ballet- en dansvloeren sportvloeren.nl 9.0 PopulairBalletVloeren balletvloersysteem sportvloeren.nl systeembeschrijving technische gegevens 1 3 2 Toplaag keuze: - Harlequin Ballet professional (cascade

Nadere informatie

IsoBouw Airpop Vloerisolatie

IsoBouw Airpop Vloerisolatie IsoBouw Airpop Vloerisolatie Een uitstekende basis voor iedere vloer www.isobouw.nl/vloerisolatie IsoBouw Airpop vloerisolatie Algemeen IsoBouw vloerisolatie: een uitstekende basis voor iedere vloer Voor

Nadere informatie

IsoBouw EPS Vloerisolatie

IsoBouw EPS Vloerisolatie IsoBouw EPS Vloerisolatie Een uitstekende basis voor iedere vloer www.isobouw.nl/vloerisolatie IsoBouw EPS vloerisolatie Algemeen IsoBouw vloerisolatie: een uitstekende basis voor iedere vloer Voor elke

Nadere informatie

1-1. NOMA PARKET Isolatie....want van cruciaal belang is wat eronder zit!

1-1. NOMA PARKET Isolatie....want van cruciaal belang is wat eronder zit! 1-1 NOMA PARKET Isolatie...want van cruciaal belang is wat eronder zit! 2-3 NOMA PARKET isolatie...want van cruciaal belang is wat eronder zit! Van oudsher hebben mensen behoefte aan warmte en veiligheid.

Nadere informatie

DISCLAIMER. 2010 Select Vloeren, alle rechten voorbehouden.

DISCLAIMER. 2010 Select Vloeren, alle rechten voorbehouden. DISCLAIMER Wij besteden de grootste zorg aan de juistheid en volledigheid van onze brochures. Mocht desondanks blijken dat de aangeboden informatie onjuistheden bevat dan aanvaardt Select Vloeren geen

Nadere informatie

Aanpassingen in de inrichting van de woning

Aanpassingen in de inrichting van de woning Toelichting Aanpassingen in de inrichting van de woning U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Onze opzichter adviseert u graag over de inrichting van uw woning, als het gaat om de

Nadere informatie

Geluidsisolatie in de bouw.

Geluidsisolatie in de bouw. Geluidsisolatie in de bouw. Soorten geluidsoverlast. Luchtgeluid en contactgeluid zijn twee begrippen die wel eens door elkaar gehaald worden, terwijl het twee verschillende vormen van geluidsoverlast

Nadere informatie

Collectie 2015-1. LVT vloeren. De fluisterstille en vochtwerende vloer

Collectie 2015-1. LVT vloeren. De fluisterstille en vochtwerende vloer Collectie 2015-1 LVT vloeren De fluisterstille en vochtwerende vloer Sense Inhoudsopgave 2 3 Inhoudsopgave De Sense LVT vloeren collectie bevat karaktervolle vinyl vloeren van de hoogste kwaliteit. Net

Nadere informatie

Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT

Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT Groots in kleine afmetingen LAGE ELEMENTHOOGTE, SNELLE REGELING Snelle installatie, korte

Nadere informatie

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website:

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website: Smartfloor, de ideale ondervloer voor installatie van PVC stroken/lamellen, zwevend vinyl, tapijt en tapijt/vinyltegels! Smartfloor is een revolutionair ondervloersysteem speciaal bestemd voor de installatie

Nadere informatie

Lesboek geprefabriceerde vloeren leggen

Lesboek geprefabriceerde vloeren leggen Lesboek geprefabriceerde vloeren leggen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Marco Bank, ROC Midden Nederland, Bouw & Interieur College in Nieuwegein Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving:

Nadere informatie

Houtenvloeren op Vloerverwarming

Houtenvloeren op Vloerverwarming Houtenvloeren op Vloerverwarming www.martijndewitvloeren.nl 2 3 HOUT OP VLOERVERWARMING Hout op vloerverwarming: lange tijd was dit in Nederland ondenkbaar, maar inmiddels is het voor ons de normaalste

Nadere informatie

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming Elektrische vloerverwarming Vloerbedekking Maximale R m waarde = 0,13 m² K/W Heatblok R m waarde van 0,19 m² K/W vloerverwarmingsfolie Elektrische vloerverwarming De elektrisch vloerverwarming kan direct

Nadere informatie

Zelf zwevend parket of laminaat leggen. Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen

Zelf zwevend parket of laminaat leggen. Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen Zelf zwevend parket of laminaat leggen Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen Zelf zwevend parket of laminaat leggen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien, wie doet dat niet

Nadere informatie

1-1. NOMA PARKET Isolatie. ...want van cruciaal belang is wat eronder zit! www.nmc.eu/twitter. www.nmc.eu/youtube. www.nmc.

1-1. NOMA PARKET Isolatie. ...want van cruciaal belang is wat eronder zit! www.nmc.eu/twitter. www.nmc.eu/youtube. www.nmc. 1-1 NOMA PARKET Isolatie www.nmc.eu/twitter...want van cruciaal belang is wat eronder zit! www.nmc.eu/youtube www.nmc.eu/facebook 2-3 NOMA PARKET isolatie...want van cruciaal belang is wat eronder zit!

Nadere informatie

3+ 5+7+ De Akoestische Vloerisolatie. De oplossing tegen contactgeluiden. www.insulit.be ALVEOLIT

3+ 5+7+ De Akoestische Vloerisolatie. De oplossing tegen contactgeluiden. www.insulit.be ALVEOLIT 3+ 5+7+ ALVEOLIT De Akoestische Vloerisolatie www.insulit.be De oplossing tegen contactgeluiden Ontdekt is een polyolefineschuim met gesloten cellenstructuur, vertakt door een fysica procédé zonder chemischetoeslagstof.

Nadere informatie

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl ballet- en dansvloeren sportvloeren.nl 9.0 Balletvloersysteem Liberty Balletvloersysteem Systeembeschrijving Het Liberty balletvloersysteem is leverbaar met diverse professionele PVC toplagen of massief

Nadere informatie

Beschermen. + afdekken. Veilig afdekken van vloeren en trappen

Beschermen. + afdekken. Veilig afdekken van vloeren en trappen Veilig afdekken van vloeren en trappen en afdekken Gebruiksgemak, veiligheid en een uitstekende bescherming Compleet programma beschermende afdekmaterialen voor bouw, afbouw en renovatie. PERMAFIX FLOORGUARD

Nadere informatie

Insulation technology. Houtmassiefbouw CONTACTGELUIDSISOLATIE

Insulation technology. Houtmassiefbouw CONTACTGELUIDSISOLATIE Insulation technology Houtmassiefbouw CONTACTGELUIDSISOLATIE houtmassiefbouw - contactgeluidsisolatie 08/01/2016 2 laboratoriumtests houtmassiefbouw 1. XLAM draagvloer 14 cm 2. zwevende chape 3. droge

Nadere informatie

Isolatie advies. Inhoud

Isolatie advies. Inhoud Isolatie advies In dit advies vindt u een overzicht van isolatiematerialen die kunnen worden toegepast onder de Living Heat vloerverwarmingsmatten en die zijn toegespitst op de diverse soorten vloerbedekkingen.

Nadere informatie

Meesterlycke mortel DE COLLECTIE

Meesterlycke mortel DE COLLECTIE DE COLLECTIE Meesterlycke mortel In de wereld van isolatiemortels biedt Amix de perfecte mix van passie en expertise met de betrouwbaarheid van een sterk familie bedrijf. Onze Polymix isolatiemortel en

Nadere informatie

Wat is geluidsisolatie?

Wat is geluidsisolatie? M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Transformatie Contactgeluidsisolatie vloeren Verbetering contactgeluidsisolatie: Een bestaand vloerenpakket als basis 2 theorie en meten verbetering hoe?

Nadere informatie

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET STYROBET-EASY Isolerende mortel, bestaand uit gerecycleerde EPS korrels, geëxpandeerd vermiculiet, een aantal toeslagstoffen en cement. Met water te mengen. Als onderlaag voor de dekvloer of uitvullaag.

Nadere informatie

Wij creëren oplossingen

Wij creëren oplossingen ISOLGOMMA-BOUWPRODUCTEN Wij creëren oplossingen Wandisolatie Plafondisolatie Rewall 40 Biwall Trywall Accessoires Upgrei Vloerisolatie Inhoud Kwaliteit binnen handbereik 5 Vloerisolatie 6 Upgrei 6 Grei

Nadere informatie

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerbekleding 1. Harde vloerbekleding 2. Halfzachte vloerbekleding 3.

Nadere informatie

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft Memorandum Aan Reppel BV / Fonofloor BV t.a.v. de heer ing. R. van der Klis Postbus 102 3300 AC DORDRECHT Van prof.ir. E. Gerretsen Onderwerp Akoestische beoordeling vloersystemen Inleiding Reppel BV en

Nadere informatie

Parket / Parquet. High Quality Flooring

Parket / Parquet. High Quality Flooring Parket / Parquet High Quality Flooring Parket / Parquet K waliteit Warmte Gezelligheid S feer D uurzaamheid 2 V loeren met karakter E en echt houten vloer van Intra Parket vervolmaakt elk interieur en

Nadere informatie

Inhoud. 1. Montagemogelijkheden. 2. Algemene vereisten aan de ondergrond

Inhoud. 1. Montagemogelijkheden. 2. Algemene vereisten aan de ondergrond Inhoud 1. Montagemogelijkheden 2. Algemene vereisten aan de ondergrond 2.1 Soorten ondergrond 2.2 Hoedanigheid estrik 2.3 CM-meting 2.4 Vochtscherm 2.5 Vloerplaat 2.6 Volledige verlijming op bijzondere

Nadere informatie

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal)

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) De R w - waarde van een wandopbouw wordt gemeten in het akoestisch laboratorium of berekend op basis van voorspellingsmodellen (EN 12354).

Nadere informatie

voor de montage van ter Hürne vloerlamellen

voor de montage van ter Hürne vloerlamellen Vereisten aan de ondergrond belangrijke aanwijzingen voor de montage van ter Hürne vloerlamellen Neemt U aub. ook de afzonderlijke gegevens voor het volledige verlijmen van de producten in acht. Deze zijn

Nadere informatie

Geluid en wonen. Giet bouw. Gietbouw in de woningbouw. Als het draait om hoge geluidsisolatie

Geluid en wonen. Giet bouw. Gietbouw in de woningbouw. Als het draait om hoge geluidsisolatie Geluid en wonen Gietbouw in de woningbouw Als het draait om hoge geluidsisolatie Giet bouw Burenlawaai is een grote bron van ergernis. Het voorkomen van geluidhinder levert een belangrijke bijdrage aan

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Beste bewoner/bewoonster, Nr. 6 januari 2011

In deze nieuwsbrief: Beste bewoner/bewoonster, Nr. 6 januari 2011 Nr. 6 januari 2011 N i e u w s b r i e f E r a s m u s p a r k In deze nieuwsbrief: Bouwzaken...2 Planning...2 Kijkmoment...2 Veiligheid...2 Voorwaarden...2 Viering hoogste punt...2 Nieuwe woning...3 Woningtoegangssyteem...3

Nadere informatie

VLOEREN INSPIRATIE VAN PARKETGROEP NEDERLAND

VLOEREN INSPIRATIE VAN PARKETGROEP NEDERLAND VLOEREN INSPIRATIE VAN PARKETGROEP NEDERLAND HET GEZICHT VAN... PARKETGROEP NEDERLAND, WEL ZO ZEKER ParketGroep Nederland bestaat uit een groep ondernemers uit de vloerenbranche, met in totaal ruim 25

Nadere informatie

FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN!

FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN! FINESSE FLOOR: REVOLUTIE IN KUNSTSTOF VLOEREN! > DANKZIJ DE UNIEKE EIGENSCHAPPEN VAN RCB > DECOR: HELSINKI - FF5042 > WAAROM FINESSE FLOOR? Finesse Floor is een unieke en revolutionaire kunststofvloer

Nadere informatie

Een uitstekende basis voor iedere vloer

Een uitstekende basis voor iedere vloer Een uitstekende basis voor iedere vloer IsoBouw vloerisolatie: een uitstekende basis voor iedere vloer Voor elke toepassing een passend product Als toonaangevend producent op het gebied van hoogwaardige

Nadere informatie

vinyl CONCEPT Uniclic & Gluedown

vinyl CONCEPT Uniclic & Gluedown Uniclic & Een geweldige nieuwe ervaring. Vinyl Concept de nieuwe vloer met oneindige mogelijkheden. Een lust voor uw ogen en oren. De prachtige trendy decors maken uw kamer pas echt af. Bent u traditioneel

Nadere informatie

Vloeren Laminaat en hout

Vloeren Laminaat en hout Vloeren Laminaat en hout 1 CanDo biedt een uitgebreid assortiment doe-het-zelf producten waarmee het eenvoudig wordt om een eigen stijl te creëren. CanDo producten zijn gemakkelijk te verwerken en passen

Nadere informatie

De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw

De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw NL De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw Lw 16 db renovatie contactgeluiden houten opbouw luchtgeluiden is een dunne akoestische onderlaag voor bouw en renovatie van houten constructies.

Nadere informatie

vilton beschermingsvilten Vilton type 600 (vlekvrij)

vilton beschermingsvilten Vilton type 600 (vlekvrij) Vilton type 600 (vlekvrij) Vilton beschermingsvilt type 600 biedt tijdens de bouwfase een hoge bescherming tegen vervuiling en beschadiging van bijvoorbeeld prefab betonnen onderdelen zoals vloeren, trappen,

Nadere informatie

BELBLOCK Betonmetselstenen als het ook stil moet zijn

BELBLOCK Betonmetselstenen als het ook stil moet zijn akoestiek 4 Het akoestische comfort is een essentieel aspect van de kwaliteit van een ruimte. Terwijl onze leefomgeving luidruchtiger wordt, stellen we steeds hogere eisen, ook wat de geluidshinder betreft.

Nadere informatie

Parket: zo veelzijdig

Parket: zo veelzijdig 12 HOUT Parket: zo veelzijdig Parket doet automatisch denken aan klassieke en rustieke interieurs waar het uiteraard een vaste waarde blijft. Maar we zien houten vloeren ook vaak opduiken in moderne interieurs.

Nadere informatie

gamma De akoestische vloerisolatie

gamma De akoestische vloerisolatie gamma 2018 De akoestische vloerisolatie De specialist in contactgeluidisolatie Het bedrijf insulco werd opgericht in 1964. Wij ontwikkelen, produceren en verdelen technische en innovatieve materialen voor

Nadere informatie

AFBOUWPLAAT VOOR WANDEN, VLOEREN EN PLAFONDS

AFBOUWPLAAT VOOR WANDEN, VLOEREN EN PLAFONDS Bewezen prestaties op elk vlak AFBOUWPLAAT VOOR WANDEN, VLOEREN EN PLAFONDS www.hydropanel.be www.hydropanel.nl Bewezen prestaties De Hydropanel oplossing: uitzonderlijke prestaties Brandwerend De Hydropanel

Nadere informatie

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

NOMA Parkett. Geborgenheid door techniek. www.nmc.eu/twitter. www.nmc.eu/youtube. www.nmc.eu/facebook

NOMA Parkett. Geborgenheid door techniek. www.nmc.eu/twitter. www.nmc.eu/youtube. www.nmc.eu/facebook NOMA Parkett EXPERT www.nmc.eu/twitter Geborgenheid door techniek www.nmc.eu/youtube www.nmc.eu/facebook 2-3 NOMA PARKETT EXPERT Meer woonkwaliteit... NMC levert al een halve eeuw lang fantasierijke producten

Nadere informatie

DE MOOISTE VLOEREN, MET DE ZEKERHEID VAN DE VAKMAN. 49, 95. Eiken vloeren vanaf. /m 2 CO L L E C T I E. www.parketgroep.nl

DE MOOISTE VLOEREN, MET DE ZEKERHEID VAN DE VAKMAN. 49, 95. Eiken vloeren vanaf. /m 2 CO L L E C T I E. www.parketgroep.nl DE MOOISTE VLOEREN, MET DE ZEKERHEID VAN DE VAKMAN. Eiken vloeren vanaf 49, 95 CO L L E C T I E PARKETGROEP, WEL ZO ZEKER., OOH... ParketGroep bestaat uit een groep ondernemers uit de vloerenbranche met

Nadere informatie

VH INFRAROOD VLOERVERWARMINGSFOLIE

VH INFRAROOD VLOERVERWARMINGSFOLIE VH INFRAROOD VLOERVERWARMINGSFOLIE VEILIG GEZOND DUURZAAM INFRAROOD VLOERVERWARMINGSFOLIE OP MAAT - INSTALLATIEHANDLEIING & INSTRUCTIES - INSTALLATIEHANDLEIDING & INSTRUCTIES Gefeliciteerd met de aanschaf

Nadere informatie

De DUOFOR zwaluwstaartplaten bieden u talrijke voordelen

De DUOFOR zwaluwstaartplaten bieden u talrijke voordelen De DUOFOR zwaluwstaartplaten bieden u talrijke voordelen Topkwaliteit, dé plaat voor de professional Gewapende betonvloeren op hout vanaf 36mm Brandwerend, geluidisolerend en waterdicht Optimale spreiding

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Wilt u uw woning verfraaien door parket/laminaat aan te leggen of een houten betimmering (niet in de keuken) aan te brengen tegen een muur of tegen

Nadere informatie

VLOEREN INSPIRATIE VAN VLOEREN STUDIO DUIVEN

VLOEREN INSPIRATIE VAN VLOEREN STUDIO DUIVEN VLOEREN INSPIRATIE VAN VLOEREN STUDIO DUIVEN HET GEZICHT VAN... Vloeren Studio Duiven Als eigenaar van Vloeren Studio Duiven breng ik jarenlange ervaring mee. Sinds 1997 ben ik actief als zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

EPS-T. voor contactgeluidsisolatie ZWEVENDE DEKVLOEREN MET GEËLASTIFICEERD EPS LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS.

EPS-T. voor contactgeluidsisolatie ZWEVENDE DEKVLOEREN MET GEËLASTIFICEERD EPS LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS. EPS-T voor contactgeluidsisolatie ZWEVENDE DEKVLOEREN MET GEËLASTIFICEERD EPS LOGISCH PROCES: BOUWEN MET EPS. INLEIDING Per 1 januari 2003 zijn de nieuwe Woningwet en Bouwbesluit van kracht. Naast een

Nadere informatie

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl

Balletvloeren 9.0. ballet- en dansvloeren. sportvloeren.nl ballet- en dansvloeren sportvloeren.nl 9.0 PolyferBalletVloeren balletvloersysteem sportvloeren.nl systeembeschrijving technische gegevens 1 3 2 4 5 1 Toplaag Harlequin Surface Toplaag keuze: 2 Staalplaat

Nadere informatie

CDM-MAT Akoestische tussenlaag

CDM-MAT Akoestische tussenlaag CDM-MAT contactgeluidisolatie voor zwevende vloeren en chapes TYPE CDM-MTC-4,5 Appartementen, hotels, rustoorden, service flats, ziekenhuizen, zorgcentra,... TOEPASSING Hieronder staan ter illustratie

Nadere informatie

het rechtens verkregen (binnen)niveau

het rechtens verkregen (binnen)niveau M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen het rechtens verkregen (binnen)niveau 22 september 2015 NSG bijeenkomst Bouwbesluit en geluid ir. Theodoor Höngens 2 woningwet artikel 1a De eigenaar van

Nadere informatie