met hitte Amsterdam-Amstelland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "met hitte Amsterdam-Amstelland"

Transcriptie

1 n balans met hitte Amsterdam-Amstelland

2 Waarom deze brochure? Wat is hittestuwing? In het brandweerwerk hebben we te maken met verschillende risico s. Eén daarvan is hittestuwing ten gevolge van blootstelling aan warmte. In 2007 en 2008 zijn in opdracht van Brandweer Amsterdam- Amstelland door TNO twee onderzoeken uitgevoerd naar oorzaken en preventie van hittestuwing bij brand weer personeel. Met voorlichting en instructie wordt in ons korps aandacht besteed aan het onderwerp hittestuwing en het voorkómen ervan. De brochure geeft antwoord op de vragen Wat is hittestuwing en welke vormen van zijn er? Wat zijn oorzaken van hittestuwing? Wat kunnen we doen om hittestuwing te voorkomen? Om optimaal te functioneren streeft het menselijk lichaam altijd naar een zogenaamde warmtebalans. Dat wil zeggen dat de warmte die men ontwikkelt, of opneemt uit de omgeving gelijk is aan de warmte die men afgeeft. Hittestuwing is een algemene benaming voor de situatie die ontstaat als het lichaam meer warmte vasthoudt dan het warmte kwijt raakt. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. De kritische grens is een kerntemperatuur van 38,5 C. We onderscheiden vier vormen van hittestuwing die deels door verschillende en deels door dezelfde oorzaken ontstaan. Ze hoeven elkaar niet automatisch op te volgen. Wel is hitteberoerte een ernstigere vorm van hitte-uitputting. Vormen van hittestuwing Hitte-uitslag Ontstaat door werken in hete, vochtige om standigheden, waarbij men overdadig, langdurig on onder broken zweet en de huid continu vochtig en/of vuil is. Jeukende, rode huid en afgenomen zweten. Soms zijn er blaasjes op de huid zichtbaar. Verminderen van de blootstelling aan hitte. Huid schoon en droog maken, natte kleding omwisselen voor droge kleding. Huid schoon houden en regel matig de kans geven te drogen. Hittekrampen Ontstaat vooral bij mensen die wel vol doende water drinken, maar hun zouttekort niet aanvullen. Pijnlijke spierkrampen. Isotone sportdrank drinken. Rusten in een koele omgeving. Spiermassage. Vooraf extra zoutinname via voeding bij verwachting van zwaar werk in een hete omgeving.

3 Hitte-uitputting Ontstaat door het verlies van grote hoeveelheden vocht ten gevolge van extreem zweten in combinatie met verlies van zouten. Als er geen behandeling plaats vindt, kan het leiden tot hitteberoerte. Extreme vermoeidheid, slapte, wazig zicht, duizelig en hoofdpijn. Er is tevens sprake van een hoge hartslagfrequentie, lage bloeddruk. Een klamme huid en overdadig zweten. Bleke gelaatskleur en soms bewustzijnsverlies. Liggen in een koele omgeving. Koelen van de huid met water of natte doeken. Losmaken, of in een veilige omgeving uitdoen van kleding. Isotone sportdrank drinken. Goede vochtbalans, voldoende zoutinname, voldoende rust. Hitteberoerte Ontstaat bij hoge fysieke inspanning en blootstelling aan hitte, waarbij de temperatuurregulatie van het lichaam faalt en zweten niet meer helpt of zelfs volledig stopt. Dit is het meest serieuze gezondheidsprobleem ten aanzien van werken in hete omstandigheden en kan leiden tot de dood, tenzij het slachtoffer wordt behandeld. Rusteloosheid, geïrriteerdheid en mentale verwarring. Men gaat duidelijk fouten maken. Rillingen. De lichaamstemperatuur is zeer hoog (>40 C). Vaak een hete droge huid (het zweten is gestopt). Hitteberoerte gaat vaak gepaard met stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies. Directe professionele medische behandeling. Vóór het arriveren van professionele hulpverlening starten met agressief koelen. Isotone sportdrank drinken. Goede vochtbalans, voldoende zoutinname, passende werkrust cyclus, gezonde leefstijl, fitheid, kunnen herkennen van oorzaken en symptomen. Wat zijn de oorzaken van hittestuwing? Hittestuwing ontstaat niet door een enkele oorzaak. Er zijn meerdere oorzaken die er samen voor kunnen zorgen dat problemen optreden. De oorzaken kunnen onderverdeeld worden in de volgende categorieën: Kenmerken van de inzet Kenmerken van de mens Kenmerken van de beschermende kleding Kenmerken van de inzet Aard van de inzet Hittestuwing hoeft niet persé alleen op te treden bij hitte ten gevolge van brandbestrijding; ook extreme weersomstandigheden (bijv. warmte van de zon), kunnen ervoor zorgen dat hittestuwing optreedt. Tijdsduur en intensiteit Hittestuwing kan optreden bij een hoge fysieke inspanning in een warme omgeving (een kort durende felle binnenbrand) in een korte tijd, maar ook bij een lage fysieke inspanning in een normale omgevings temperatuur gedurende een langere tijd (een complexe technische hulp verlening langs de snelweg). Ook in de winter kan hitte stuwing optreden als bijvoorbeeld de beschermende kleding niet uitgedaan wordt ter voorkoming van kouvatten.

4 Inspanningshistorie repressieve inzet Als er voorafgaande aan een (hitte)inzet een eerdere repressieve inzet is geweest, dan verhoogt dit de kans op hitte stuwing. De kritische grens waarbij hittestuwing optreedt, wordt eerder bereikt. Repressieve maatregelen zijn: Snel opschalen Snel aflossen Gebruik van maximaal één ademluchtfles (Gedeeltelijk) herstel door rust en drinken van water of isotone sportdrank direct na het incident en tijdens de terugtocht in het voertuig. Op het ademlucht voertuig is isotone sportdrank aanwezig en op de autoladder en autospuit zijn bidons aanwezig. Koel met een natte handdoek in je nek of door je handen in water te koelen. In het tweede onderzoek van TNO zijn verschillende koelmethoden uitgeprobeerd. Deze twee methodes zijn eenvoudig toe te passen en werken goed. Kenmerken van de mens Lichaamssamenstelling Mensen met een relatief hoog vetpercentage houden warmte makkelijker vast (lichaamsvet is een goede warmteisolator); de kans op hittestuwing neemt toe bij een hoger vetpercentage. Een gezonde leefstijl, waarbij je niet te veel en/of te vet eet, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Fysieke fitheid Fysiek fitte mensen hebben een kleinere kans op hittestuwing dan mensen die fysiek niet fit zijn. Een goede fysieke fitheid is één van de peilers van het adequaat uitvoeren van brandweertaken. Als brandweerman/ -vrouw ben je, ondersteund door de werk gever (sportlessen onder leiding van gekwalificeerde sport instructeurs), zelf verantwoordelijk voor een goede fysieke fitheid. Ook niet roken, matig met alcohol en vol doende ontspanning dragen bij aan een goede fysieke fitheid. Inspanningshistorie oefening en sport Activiteiten zoals oefenen en sporten kunnen een verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken. Het aantrekken van de beschermende uitrusting bij een alarm tijdens of net na zo n activiteit zorgt ervoor dat je opgewarmd het pak in gaat. In het eerste onderzoek van TNO is gebleken dat intensief oefenen en sporten en hardlopend/fietsend naar het werk komen, vaker tot hittestuwing leidt dan een eerdere repressieve inzet op de dag. Uit metingen is gebleken dat het sporten in afwezigheid van een sportinstructeur (onbegeleid sporten) in veel gevallen tot hoge lichaamstemperaturen leidt. Zorg er voor dat je tijdens onbegeleid sporten regel matig een afkoelingsperiode inlast waarin je even rust neemt in combinatie met het drinken van (gekoeld) water. Ga hierbij uit van 15 minuten sporten en vijf minuten afkoelen. Laat boven dien de totale periode waarin je onbegeleid sport niet langer duren dan één uur, gevolgd door persoonlijke verzorging; opfrissen, droge kleding aan, water drinken en eventueel wat eten. Houd een droog shirt bij de hand wat je kunt aantrekken als het alarm gaat. Inspanningshistorie sporten vóór het werk Bij fietsen of hardlopen naar het werk, langer dan vijf tien minuten, wordt een hogere lichaams temperatuur bereikt, waardoor je opgewarmd aan je dienst begint.

5 Zorg er voor dat je minstens een kwartier, maar liever nog een half uur voor aanvang van de dienst op de kazerne bent. Het lichaam krijgt op die manier voldoende tijd om af te koelen en te herstellen. Bovendien is er dan tijd om wat te eten en te drinken. Op die manier ben je bij aanvang van de dienst inzetbaar. Voldoende vocht en zouten Een belangrijke manier om de in het lichaam opgebouwde warmte kwijt te raken is zweten. Door het verdampen van zweet koelt het lichaam af. Als er tijdens een inzet of sport veel is gezweet, gaan behalve vocht en warmte ook zouten verloren. Vocht en zouten moeten worden aangevuld om de vochtbalans op peil te houden en de kans op hittestuwing te voorkomen of te verkleinen. Tijdens fysieke inspanning waarbij je veel zweet, volstaat het drinken van 1 glas water per kwartier (± 1 liter per uur). Doe dit ook als je geen dorstgevoel hebt. Het is aan te raden om na inspanning (inzet, sporten, enzovoorts) extra water te drinken eventueel in combinatie met een isotone drank. Kenmerken van de beschermende kleding De beschermende kleding van Brandweer Amsterdam- Amstelland is met zorg geselecteerd en getest door een grote groep collega s uit de uitrukdienst. De kleding voldoet aan de Europese norm voor brandweerkleding en is het beste wat op dit moment op de markt is. (EN 469; Protective clothing for firefighters Performance requirements for firefighting, 2002). De kleding beschermt niet alleen tegen hitte en vlammen, maar ook tegen chemicaliën en blus- en regenwater. Door de aanwezigheid van een waterdamp- en luchtdoorlatend membraan kan zweet naar buiten, terwijl water en chemicaliën niet naar binnen kunnen. Reiniging en onderhoud Er is gebleken dat beschermende kleding vaak niet volgens protocol gewassen wordt. Uit de resultaten van het eerste onder zoek van TNO blijkt dat de hittebeschermende eigenschappen van de beschermende kleding zijn verminderd, maar nog wel aan de norm voldoen. De hitte beschermende eigenschappen betreffen bescherming tegen hitte, vlammen en de aanwezigheid van een water damp door latend membraan. De kans op hittestuwing is door verkeerd wassen niet toegenomen. Behalve de hittebeschermende eigenschappen, biedt de kleding ook bescherming tegen water en chemicaliën. Voor een goed behoud van alle beschermende eigenschappen, dient de beschermende kleding altijd volgens protocol gewassen te worden. Bied de kleding regelmatig voor reiniging en controle aan. Laat de kleding bij schade repareren. Koffie en cafeïnehoudende dranken Koffie en andere cafeïnehoudende dranken (energiedranken en cola) hebben een versneld vochtafdrijvend effect. Dit verstoort de vochtbalans en vergroot het risico op hittestuwing. Vermijdt overmatig drinken van koffie, cola en energiedranken. Van het drinken van meer dan vijf kopjes koffie per dag is bekend dat het de vochtbalans negatief beïnvloedt. Laat het drinken van koffie dan ook altijd gepaard gaan met het drinken van een glas water.

6 Uit de praktijk Soms zetten we zelfs de straalpijp in onze duffelse jas, zo heet hadden we het. Hoe hittestuwing te voorkomen? Het lijkt door de aandacht die hittestuwing tegenwoordig krijgt of dit fenomeen alleen maar bij de moderne beschermende kleding voorkomt, maar niets blijkt minder waar. Jan de Graaf, voormalig bevelvoerder B-ploeg op kazerne Zebra, vertelt. Het was begin jaren negentig en ik loste af van Zebra naar Nico. Het was een mooie, hete, zomerse dag en we moesten net na het middageten samen met Dirk uitrukken naar een brand in een gebouw dat achter Paradiso ligt. Bij aankomst, Dirk was eerder ter plaatse, stond het behoorlijk in brand. Wij moesten zorgen dat het vuur niet oversloeg naar Paradiso zelf en legden van open water met lage druk af. We hebben, net als de collega s van Dirk, gewerkt als paarden en hadden hem snel in de bek. Maar in de korte tijd hadden we ons verschrikkelijk opgewarmd. De meesten van ons werden duizelig, waren uitgeput en we zijn allemaal eerst even gaan zitten, adembescherming af, de jassen van het duffels pak open. Ja, sommigen hadden het zo heet, die stopten pardoes de deels geopende straalpijp in hun duffel om maar af te koelen. Anderen hingen onder de brandkraan om maar water te drinken of hun nek af te koelen. Zo n service die we nu bij de A-wagen hebben met die isotone drank, daar konden we toen alleen nog maar van dromen. Met de huidige beschermende kleding voel je je wel eerder nat worden en daardoor lijkt het wel of de hitte intenser wordt, maar daardoor is het ook een goede graadmeter om op te letten. Dus, na één ademluchtfles, niet meer naar binnen en zorgen of laten zorgen voor snelle aflossing. Jan s advies Bewustwording van de risico s. Weten wat hitte en hittestuwing is. Bij een binnenaanval snel voor aflossing zorgen en slechts één ademluchtfles gebruiken. Veel drinken, je bidon in de buurt. En mocht je toch oververhit raken, doe dan een natte handdoek in je nek. WANNEER? Algemeen Voorafgaand aan een inzet Tijdens een inzet Direct na een inzet Bij oefenen of sporten Sporten vóór je werk Hieronder een overzicht van alle genoemde maatregelen om hittestuwing te voorkomen: WAT? Zorg voor een goede algemene gezondheid Zorg voor een goede fysieke fitheid Wees inzetgereed als je dienst, of uitruk begint Zorg ervoor dat je de tekenen van hitte stuwing kent en herkent, niet alleen bij jezelf, maar ook bij je collega s Zorg voor een goed gewassen en onder houden pak door het te controleren bij aanvang dienst en na afloop iedere uitruk Vul je bidon bij aanvang van elke dienst met vers water Eet evenwichtig en regelmatig Vermijdt overmatig gebruik van koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals energiedrank en cola Vermijdt overmatige inspanning zoveel mogelijk Zorg er voor dat je huid schoon en droog is bij aanvang uitruk Schaal snel op Los af na één ademluchtfles Wees je bewust van de (voor)tekenen van hittestuwing en houdt collega s goed in de gaten Voer zwaar werk zoveel mogelijk samen met collega s uit Blijf zoveel mogelijk op afstand van een hittebron Vermijdt onnodige fysieke inspanningen zoveel mogelijk (ren niet als dat niet nodig is) Verwijder, of open in een veilige omgeving je beschermende kleding en uitrusting Verblijf zoveel mogelijk in een koele of schaduwrijke omgeving Drink water, eventueel aangevuld met isotone drank Communiceer en wees eerlijk over hoe je je voelt Koel extra met een natte handdoek in je nek of door je handen in water te koelen 15 minuten fysieke inspanning, vijf minuten rust Maximaal 1 uur onbegeleid sporten Drink regelmatig water, ook als je geen dorst hebt (elk kwartier een glas) Houd bij inspanning een droog shirt bij de hand Minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn om je warmtebalans te herstellen Breng je vochtbalans op peil

7 Bezoekadres Brandweer Amsterdam-Amstelland Karspeldreef 16, Amsterdam Postadres Postbus AD Amsterdam T F twitter.com/brandweeraa Colofon Brandweer Amsterdam-Amstelland Vormgeving: Total Identity Druk: mei 2013 Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig

een depressie is de hel op aarde

een depressie is de hel op aarde een depressie is de hel op aarde Buddyzorg Limburg 2014. 1 Inhoud Wat is een depressie. 3 Wat zijn de verschijnselen? 3 Hoe ontstaat het? 5 Behandeling. 7 Verschil tussen depressie, burn-out en overspannenheid.

Nadere informatie

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker Verstandig zonnen minder kans op huidkanker Inhoud Voor wie is deze brochure? Voor wie is deze brochure? 3 Dat beetje zon in Nederland 4 Tien adviezen om verstandig te zonnen 9 De effecten van UV-straling

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Colofon Tekstbewerking: Walstra tekst en advies, Oegstgeest Redactie: Projectgroep: Mw. dr. ir. A.M.J. Chorus, voedingsdeskundige/epidemioloog,

Nadere informatie

Twee kwartier beweegplezier

Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Meer dan 60 % van de Belgen beweegt te weinig. Nochtans kan twee kwartier matig intensief bewegen per dag een belangrijke gezondheidswinst opleveren.

Nadere informatie

Houd het hoofd koel. Aandachtspunten bij hoge temperaturen

Houd het hoofd koel. Aandachtspunten bij hoge temperaturen Aandachtspunten bij hoge temperaturen Alert, doelgericht, inspirerend Houd het hoofd koel Houd het hoofd koel aandachtspunten bij hoge temperaturen - ActiZ-handreiking, juni 2007- Deze handreiking is tot

Nadere informatie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling ggz multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie Multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie 2005 Deze patiëntenversie is mede ontleend aan

Nadere informatie

Op reis met een aangeboren hartafwijking?

Op reis met een aangeboren hartafwijking? HARTEKINDEREN VZW Op reis met een aangeboren hartafwijking? VU: Koen Fauconnier, Rooigemstraat 16, 9860 Oosterzele Eénmalige informatieve uitgave augustus 2013 Colofon Inhoud ZETEL VAN DE VERENIGING Julius

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

Fiets-je-fit. we zijn er voor elkaar

Fiets-je-fit. we zijn er voor elkaar Fiets-je-fit we zijn er voor elkaar Dertig minuten per dag matig intensief bewegen bezorgt je een belangrijke gezondheidswinst. Je kan wat vaker stappen maar je kan net zo goed met de fiets naar het werk

Nadere informatie

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Programma Veilige Publieke Taak 2 Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Voorwoord Personen met een publieke taak kunnen geconfronteerd

Nadere informatie

zó werkt dat! Colofon feiten over slaap wat verstoort een goede slaap? wat bevordert een goede slaap? waar vindt u informatie? www.nhg.

zó werkt dat! Colofon feiten over slaap wat verstoort een goede slaap? wat bevordert een goede slaap? waar vindt u informatie? www.nhg. Waarom een slaapdagboek? De eerste stap om een slaapprobleem aan te pakken is om dit probleem goed in kaart te brengen. Hoe ziet het slaappatroon eruit? Hoe ernstig is het? Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Nadere informatie

Zonder zorgen in de zon

Zonder zorgen in de zon Zonder zorgen in de zon Zonder zorgen in de zon Voel jij je ook veel energieker en vrolijker als de zon schijnt? De warmte en het licht van de zon bezorgen de meeste mensen een aangenaam gevoel. Zonnestralen

Nadere informatie

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS Cursus gezond omgaan met stress 1998 Rob Olk Pagina 1 Cursus gezond omgaan met stress Deze training gaat over stress. U zult leren hoe stress in goede banen te leiden en

Nadere informatie

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit Meldactie Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit januari 2015 Landelijk Platform GGz Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht Ontwerp: Suggestie & illusie Voorwoord Aanleiding: klachten over de kwaliteit:

Nadere informatie

Stepped care bij angst & depressie: Van eerste tot tweede lijn

Stepped care bij angst & depressie: Van eerste tot tweede lijn Stepped care bij angst & depressie: Van eerste tot tweede lijn Het SAD-project Behandelprotocol Vrije Universiteit Faculteit der Psychologie en Pedagogiek Afdeling Klinische Psychologie In samenwerking

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan

Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan Informatie voor patiënten en direct betrokkenen F0866-1180 oktober 2009 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove,

Nadere informatie

Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier

Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier Nucleaire geneeskunde Behandeling met radioactief jodium (I-131) bij een te snel werkende of vergrote schildklier Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd:... uur Waar: gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3

Nadere informatie

Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici

Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici Richtlijn Mensen met migraine... aan het werk! Versie voor niet-medici Juni 2014 1 2 Colofon Richtlijn Mensen met migraine aan het werk! versie voor niet-medici. Opgesteld op basis van de professionele

Nadere informatie

Zorgen voor je seksuele gezondheid

Zorgen voor je seksuele gezondheid Zorgen voor je seksuele gezondheid MERLENE, 19, BELIZE MIJN LICHAAM IS SPECIAAL VOOR MIJ. IK WIL HET BESCHERMEN TEGEN SOI S, HIV EN VROEGE ZWANGERSCHAP. Seksueel gezond zijn betekent dat we onze seksualiteit

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Werk in balans. Mentale fitheid op het werk Brochure voor werknemers

Werk in balans. Mentale fitheid op het werk Brochure voor werknemers Werk in balans Mentale fitheid op het werk Brochure voor werknemers 1 Colofon Uitgave: TNO, januari 2010 Postbus 718 / 2130 AS Hoofddorp / 023-5549393 www.tno.nl/arbeid Oorspronkelijke uitgave: A guide

Nadere informatie

Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie

Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie Overgewicht Hart- en vaatziekten Diabetes Depressie Realisatie en tekst: Jolinda van Hoogdalem Eindredactie: Erik Robbemont is een uitgave van: De Fietsersbond Postbus 2828 3500 GV Utrecht. Telefoon:

Nadere informatie

Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs.

Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs. Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrmadviseurs. Colofon Auteur(s): Annie Oude Avenhuis en Wilco Kruijswijk Datum: augustus

Nadere informatie

Toolkit Kind en Trauma

Toolkit Kind en Trauma Toolkit Kind en Trauma Informatie voor leerkrachten van groep 5 t/m 8 www.kind-en-trauma.nl Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren Eva Alisic Inhoudsopgave Waarom deze toolkit? 2 Wat

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden

FNV Bondgenoten. Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden Zo gepiept? Praktische tips voor ondernemingsraad en kaderleden Colofon Dit is een uitgave van Stichting FNV

Nadere informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

Hoe ga je om met eten en drinken. Handreikingen voor zorgsituaties waarin eten, drinken en kunstmatige voeding een rol spelen

Hoe ga je om met eten en drinken. Handreikingen voor zorgsituaties waarin eten, drinken en kunstmatige voeding een rol spelen Hoe ga je om met eten en drinken Handreikingen voor zorgsituaties waarin eten, drinken en kunstmatige voeding een rol spelen Inhoud Vooraf 3 Als de patiënt slecht eet of drinkt 4 Als ingrijpen of nalaten

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie