6 Grafieken in Excel 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 Grafieken in Excel 2007"

Transcriptie

1 156 6 Grafieken in Excel 2007 In dit hoofdstuk leren we grafieken maken. Aan de orde komt: waar grafieken voor dienen; enkele van de typen grafieken die er zijn; het maken van een grafiek; het wissen van een grafiek; het wijzigen van het grafiektype; het veranderen van een ingesloten grafiek in een venstergrafiek; het opmaken van een grafiek en grafiekonderdelen. 6.1 Inleiding grafieken Een grafiek wordt ook vaak een diagram genoemd. Het voornaamste bestaansrecht van grafieken is, dat ze de bedoeling van een serie getallen verduidelijken. Een plaatje kun je sneller in je opnemen dan lange kolommen met getallen in een tabel. Om de bedoeling van een serie getallen te verduidelijken kun je een keuze maken uit verschillende typen grafieken. Het ene type leent zich voor een bepaalde situatie, terwijl een ander type alleen maar verwarring zal zaaien. Van belang is dus om het grafiektype goed te kiezen. Excel 2007 kent verschillende basistypen. Hieronder tref je een opsomming van vier veel gebruikte typen aan en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Van de meeste typen bestaat ook een 3D-variant. Kolom Een kolomdiagram gebruik je om waarden uit te zetten over een of meer categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omzet (één categorie) per kwartaal van een onderneming. Per kwartaal is er dan één kolom. De hoogte van de kolom geeft de omzet weer. Heb je bijvoorbeeld twee afdelingen dan kun je ook de omzetten van die twee afdelingen (twee categorieën) laten zien. De afbeelding hierboven is daar een voorbeeld van. Kolomdiagrammen zijn bij uitstek geschikt om verschillen te benadrukken. Staaf Een staafdiagram heeft dezelfde mogelijkheden als een kolomdiagram. Daar waar een kolomdiagram verticaal georiënteerd is, is een staafdiagram dat horizontaal. Kolommen zijn dan balken.

2 6 Grafieken in Excel Lijn In een lijndiagram worden vaak één of meer grootheden uitgezet tegen de tijd. De tijd (dagen, weken, maanden enzovoort) staat uitgezet op de horizontale as, de waarde(n) op de verticale. Je kunt overigens ook twee waardeverzamelingen tegen elkaar uitzetten. Een lijndiagram is bij uitstek geschikt om het verloop van iets te benadrukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verloop van de koers van een aandeel. Cirkel In een cirkeldiagram kun je een reeks waarden laten zien. De som van de waarden is altijd 100%: het gehele cirkeloppervlak. Elke waarde wordt vertegenwoordigd door een cirkelsegment. Als je bijvoorbeeld wilt laten zien welk aandeel de verschillende producten bijdragen aan de totale winst kun je dit uitzetten in een cirkeldiagram. Je ziet dan onmiddellijk welk product de grootste bijdrage levert, welke de kleinste enzovoort. Een cirkeldiagram is dus bij uitstek geschikt om verhoudingen te laten zien. In Excel 2007 zijn twee soorten grafieken beschikbaar. De ingesloten grafiek De ingesloten grafiek is zelf een onderdeel van het werkblad en ligt als een object op het werkblad. Bij het opslaan van de werkmap wordt een ingesloten grafiek automatisch als deel van het werkblad mee in de werkmap opgeslagen. De venstergrafiek Een venstergrafiek is een grafiek die op een apart tabblad in de werkmap wordt geplaatst. Het grafiekblad wordt samen met het werkblad in de werkmap opgeslagen. Het werkblad bevat dan het cijfermateriaal waarop de grafiek op het grafiekblad is gebaseerd. Je begint altijd met het maken van een ingesloten grafiek. Daarvan kun je een venstergrafiek maken door de ingesloten grafiek te verplaatsen naar een apart grafiekblad in de werkmap. In Excel 2007 kun je op een eenvoudige manier snel grafieken maken. De kunst daarbij is om vooraf het juiste bereik te selecteren. Dan werk je verreweg het snelst. De juiste bereiken selecteren kan overigens ook achteraf. In de volgende paragraaf zullen we dat zien.

3 158 ecdl module 4 Excel Grafieken maken In deze paragraaf maken we bij het werkblad van houthandel De Splinter twee grafieken: een ingesloten grafiek en een venstergrafiek. Het werkblad van houthandel De Splinter heb je in het begin van deze cursus zelf gemaakt. Om verschillen met de nu gepresenteerde lesstof te vermijden, gebruiken we een aangepaste versie. Een ingesloten grafiek maken 1 Open de werkmap Houthandel.xlsx uit de map Rekenbladen van je schijf (afbeelding 1). Afb. 1 Het werkblad in de werkmap Houthandel We maken een kolomdiagram. We nemen er de omzetten van de vier rayons over de vier kwartalen in op. Die waarden staan in het bereik B3:E6. Ga dit na! Bij die waarden horen labels. De bijbehorende labels staan in de bereiken A3:A6 en B2:E2. Als eerste stap selecteren we de waarden en de labels in één bereik. 2 Sleep van A2 naar E6. Cel A2 is voor de grafiek niet nodig. We moeten deze echter wel mee selecteren, want het te selecteren bereik moet een rechthoekig bereik zijn. Het maken van de grafiek is nu bijna klaar. 3 Klik op het tabblad Invoegen van het Lint in de groep Grafieken op de knop Kolom (afbeelding 2).

4 6 Grafieken in Excel Afb. 2 De verschillende opties voor kolomgrafieken Opmerking Als je in de getoonde grafiekpictogrammen uit de groep Grafieken op het tabblad Invoegen van het Lint je keuze niet kunt maken, klik dan op de optie Alle grafiektypen in de keuzelijst van afbeelding 2. Deze optie verschijnt in alle keuzelijsten bij de pictogrammen uit de groep Grafieken. Vervolgens verschijnt dan het dialoogvenster Grafiek invoegen met alle grafiektypen die in Excel 2007 beschikbaar zijn. Elk grafiektype bevat een groot aantal subtypen (afbeelding 3). In de groep Kolom zijn dat al 19 subtypen. Afb. 3 Alle beschikbare grafiektypen met hun subtypen

5 160 ecdl module 4 Excel Klik in de keuzelijst van afbeelding 2 op het pictogram Gegroepeerde kolom. De grafiek verschijnt als een ingesloten grafiek in het werkblad (afbeelding 4). Op de achtergrond in het werkblad zie je het bereik, dat ten grondslag ligt aan de grafiek, aangegeven. Bovendien wordt in het Lint het speciale tabblad Ontwerpen op de voorgrond weergegeven. Afb. 4 De grafiek is een ingesloten grafiek 5 Klik ergens buiten het grafiekobject in een lege cel Opmerkingen Een ingesloten grafiek is een object op een werkblad. Elk object kun je selecteren door erop te klikken. Op het kader van het grafiekobject verschijnen dan gestipte blokjes op de hoekpunten en in het midden van de zijden gestipte lijntjes (afbeelding 4). We noemen zo n blokje of lijntje een handgreep of handvat. Bij andere objecten bestaan de handgrepen uit cirkeltjes en/of blokjes. De selectie opheffen doe je door buiten het grafiekobject te klikken. Je zag dat in punt 5. De afmetingen van een grafiekobject verander je door met de handvatten te slepen.

6 6 Grafieken in Excel De plaats van een grafiekobject verander je door met het geselecteerde grafiekobject zelf te slepen. Een ingesloten grafiekobject wis je door dat te selecteren en op de deletetoets te drukken. 6 Selecteer de grafiek en verklein die daarna door met een handvat op een hoekpunt van de grafiek te slepen. 7 Verplaats de grafiek vervolgens zodat je scherm eruitziet als afbeelding 5. 8 Bewaar de werkmap op schijf onder dezelfde naam. Afb. 5 De ingesloten grafiek netjes in het werkblad Achteraf selecteren Met als uitgangspunt het werkblad uit de werkmap Houthandel.xlsx maken we nog een grafiek. In die grafiek willen we een cirkeldiagram tonen. Daarin moet de verhouding te zien zijn van de nettowinst over de vier kwartalen. In de vorige grafiek hebben we de gegevens die voor de grafiek nodig waren vooraf in één selectie opgenomen. Zoals beloofd doen we dat dit keer achteraf. 1 Open zonodig de werkmap Houthandel.xlsx uit de map Rekenbladen van je schijf. 2 Klik op het tabblad Invoegen van het Lint in de groep Grafieken op de knop Cirkel (afbeelding 6).

7 162 ecdl module 4 Excel 2007 Afb. 6 De subtypen van Cirkel 3 Klik in de keuzelijst op de optie 3D-cirkel. Een leeg Grafiekgebied verschijnt nu in het Excel-venster. Merk op dat ook nu het speciale tabblad Ontwerpen op de voorgrond wordt weergegeven. 4 Verklein het nieuwe Grafiekgebied en verplaats het zoals in afbeelding 7. Afb. 7 Omdat er geen gegevens geselecteerd zijn is het Grafiekgebied leeg Het eerste wat we moeten gaan doen, is gegevens aangeven. Zonder gegevens geen grafiek. Om de verhouding van de bijdragen van de verschillende rayons duidelijk te maken, gebruiken we de gegevens in het bereik B13:E13.

8 6 Grafieken in Excel Klik op het tabblad Ontwerpen van het Lint in de groep Gegevens op de knop Gegevens selecteren. Het dialoogvenster Gegevensbron selecteren verschijnt (afbeelding 8). Afb. 8 De gegevens voor de grafiek selecteren 6 Verklein dit venster met de knop Verkleinen rechtsboven naast het tekstvak Gegevensbereik van grafiek. Het venster Gegevensbron selecteren wordt nu verkleind weergegeven zodat je een bereik kunt selecteren. 7 Selecteer het bereik B13:E13. 8 Klik nu op het pictogram Vergroten om het venster Gegevensbron selecteren weer in zijn geheel voor je te krijgen. Het geselecteerde bereik staat nu in het tekstvak Gegevensbereik van grafiek. We voegen nu de bijbehorende labels toe. 9 Klik in het venster Gegevensbron selecteren onder Horizontale aslabels (categorieën) op de knop Bewerken. Het venster Aslabels verschijnt (afbeelding 9).

9 164 ecdl module 4 Excel 2007 Afb. 9 De bijbehorende labels selecteren 10 Selecteer het bereik B2:E2 met de bij het gegevensbereik behorende labels. 11 Klik op de knop OK. 12 Klik op de knop OK in het venster Gegevensbron selecteren. 13 Klik ergens in een lege cel om de selectie van de grafiek op te heffen. De grafiek staat voor je (afbeelding 10). Afb. 10 Ook de nieuwe grafiek is weer een ingesloten grafiek. De nieuwe grafiek staat nu gedeeltelijk over de oude heen. Beide grafieken zijn ingesloten objecten in het werkblad Blad1 van de werkmap Houthandel.xlsx. Van een ingesloten grafiek een venstergrafiek maken Van de tweede grafiek maken we een venstergrafiek. 1 Selecteer het cirkeldiagram door in de rechteronderhoek daarvan te klikken. 2 Klik op het tabblad Ontwerpen van het Lint in de groep Locatie op de knop Grafiek verplaatsen.

10 6 Grafieken in Excel Het dialoogvenster Grafiek verplaatsen verschijnt (afbeelding 11). Afb. 11 Een ingesloten grafiek of een venstergrafiek 3 Selecteer Nieuw blad en laat de tekst Grafiek1 daarachter staan. 4 Klik op de knop OK. De grafiek wordt nu op het blad Grafiek1 in de werkmap weergegeven (afbeelding 12). Afb. 12 De grafiek is een venstergrafiek geworden Schakel een paar keer tussen de bladen Blad1 en Grafiek1 door op de gelijknamige tabs te klikken in de bladbesturing.

11 166 ecdl module 4 Excel Bewaar de werkmap op schijf. Daarmee wordt het grafiekblad Grafiek1 automatisch in de werkmap opgeslagen. 7 Druk de 3D-cirkelgrafiek af op papier. Bij het afdrukken kiest Excel 2007 de meest gunstige papier- Opmerking oriëntatie. Het veranderen van grafiektype Als je van een grafiek denkt dat een ander grafiektype de bedoeling beter duidelijk maakt, kun je snel van grafiektype veranderen. We maken van de kolomgrafiek een staafgrafiek. 1 Zorg ervoor dat het tabblad Blad1 met het werkblad en de ingesloten kolomgrafiek voor je staat (afbeelding 5). 2 Klik in een leeg deel rechtsonder van de grafiek zodat deze is geselecteerd. De handgrepen moeten dus zichtbaar zijn. 3 Klik op het tabblad Ontwerpen van het Lint in de groep Type op de knop Ander grafiektype. Het dialoogvenster Grafiektype wijzigen verschijnt (afbeelding 13). Afb. 13 Een ander type grafiek kiezen 4 Selecteer nu links het type Staaf.

12 6 Grafieken in Excel Selecteer rechts in de groep Staaf het subtype Gegroepeerde staaf. 6 Klik op de knop OK. De wijziging van type wordt onmiddellijk doorgevoerd (afbeelding 14). Afb. 14 Een ander type kiezen gaat snel en eenvoudig Een echte verbetering is dit niet. 7 Klik in de werkbalk Snelle toegang op het pictogram Ongedaan maken. De kolomgrafiek van afbeelding 5 staat weer voor je. 6.3 Het aanpassen en opmaken van grafieken In deze paragraaf laten we enkele mogelijkheden zien om in bestaande grafieken wijzigingen aan te brengen. Daarbij is het uiterst nuttig om te weten hoe een grafiek in Excel 2007 is opgebouwd. In Excel 2007 zijn grafieken zelf weer opgebouwd uit objecten. Die objecten verschillen per grafiektype. Bekijken we als voorbeeld een kolomdiagram dan zijn de horizontale en verticale as van de grafiek afzonderlijke objecten. Ook de kolommen in het diagram zijn objecten. Hetzelfde geldt voor de titels van de assen, de grafiektitel, de legenda, de grafiekachtergrond enzovoort. Voor elk object geldt dat je het afzonderlijk kunt opmaken. De opmaakmogelijkheden zijn uiteraard gekoppeld aan het object zelf. Van

13 168 ecdl module 4 Excel 2007 een kolom in een kolomdiagram moet je niet het lettertype willen wijzigen. Uiteraard kun je er wel de kleur of de arcering van instellen. Voordat je aan het opmaken kunt beginnen, moet je aangeven welk object uit de grafiek je wilt bewerken. Dat doe je door het object te selecteren. Het geselecteerde object wordt vervolgens met handgrepen gemarkeerd. Het opmaken zelf kan vaak op twee manieren: Als je een grafiek of een object daaruit hebt geselecteerd, vind je op het tabblad Indeling van het Lint een groot aantal knoppen voor opmaakmogelijkheden (afbeelding 15). Afb. 15 Opmaakmogelijkheden via het tabblad Indeling van het Lint In het snelmenu van een geselecteerd grafiekobject vind je altijd een optie die met de opmaak te maken heeft. Er wordt dan een dialoogvenster geopend waarin je de gewenste opmaak kunt instellen. In afbeelding 16 zie je een dergelijk venster behorende bij de opmaak van de legenda. Afb. 16 Opmaakmogelijkheden via een dialoogvenster

14 6 Grafieken in Excel Het komt ook voor dat je via een knop op het tabblad Indeling van het Lint wordt doorgeleid naar een dialoogvenster. Een dialoogvenster als dat van afbeelding 16 verschijnt bijvoorbeeld ook als je op het tabblad Indeling van het Lint in de groep Huidige selectie op de knop Selectie opmaken klikt. We laten in deze paragraaf een aantal mogelijkheden zien. Daarbij gebruiken we ter demonstratie soms knoppen op tabbladen van het Lint, soms dialoogvensters en soms een combinatie daarvan. We gebruiken de kolomgrafiek en het cirkeldiagram uit de werkmap Houthandel.xls. Titels in de kolomgrafiek Titels zijn in dit verband verklarende teksten in een grafiek. Je kunt astitels en een grafiektitel opnemen. In het volgende nemen we zowel de astitels als de grafiektitel op. 1 Zorg zonodig dat de kolomgrafiek op werkblad Blad1 weer is geselecteerd. 2 Klik op het tabblad Indeling van het Lint in de groep Labels op de knop Grafiektitel. Je moet nu de plaats van de grafiektitel aangeven in de verschenen keuzelijst (afbeelding 17). Afb. 17 De plaats van de grafiektitel De optie Gecentreerde overlay-titel is af te raden omdat deze over de grafiek heen komt te liggen. 3 Klik op de optie Boven grafiek. In de grafiek is de grafiektitel opgenomen (afbeelding 19).

15 170 ecdl module 4 Excel Breng nu met de knop Astitels uit de groep Labels van het Lint: een astitel aan bij de horizontale as en plaats die onder de horizontale as. een astitel aan bij de verticale as en maak daarvan een verticale titel. Afb. 18 Astitels invoegen 5 Vergelijk de grafiek met die in afbeelding 19. Herstel als dat nodig is. Afb. 19 De titels in de grafiek Opmerking Astitels en dergelijke zijn, zoals gezegd, objecten in de grafiek. Als object gezien zijn het tekstvakken. Je kunt per titel bepalen of deze in de grafiek thuishoort of niet. Wil je een titel verwijderen, open dan het snelmenu bij die titel en klik op de optie Verwijderen. Selecteren en de delete-toets gebruiken werkt ook. Nu nog de teksten van de titels wijzigen en opmaken. 6 Klik twee keer in de tekst Grafiektitel. Pas op: niet dubbelklikken. 7 Wis de tekst Grafiektitel met de delete- en backspace-toets. 8 Typ: Omzetten.

16 6 Grafieken in Excel Klik rechtsonder in een leeg deel van de grafiek om de selectie van de grafiektitel op te heffen. 10 Verander nu de verticale astitel in Omzet en de horizontale astitel in Kwartaal Ook titels kun je opmaken. We geven als voorbeeld de grafiektitel een kleinere tekengrootte in een bepaalde kleur. 11 Open het snelmenu bij de grafiektitel. 12 Klik op de optie Lettertype. Het dialoogvenster Lettertype verschijnt (afbeelding 20). Alle mogelijkheden om de tekst op te maken zijn beschikbaar. Afb. 20 Het lettertype instellen 13 Stel met Punten een tekengrootte van 12 in. 14 Open de uitschuiflijst Tekstkleur (afbeelding 21). Afb. 21 Een kleur kiezen 15 Selecteer de kleur Hemelsblauw in de Standaardkleuren. 16 Klik op de knop OK.

17 172 ecdl module 4 Excel Maak op dezelfde manier de horizontale en verticale astitels op in een tekengrootte van 10 punten en ook dezelfde hemelsblauwe kleur. De legenda Een legenda is alleen van nut als er verschillende grootheden naast elkaar in een grafiek worden weergegeven. In de kolomgrafiek die wij aan het bewerken zijn, heeft een legenda zeker nut. De legenda verklaart de gebruikte kleuren. De plaats in de grafiek van de legenda kun je zelf bepalen. 1 Zorg dat de kolomgrafiek voor je staat. 2 Klik op het tabblad Indeling van het Lint in de groep Labels op de knop Legenda (afbeelding 22). Afb. 22 De plaats van de legenda bepalen Opmerking De onderste optie in de keuzelijst Meer opties voor legenda brengt je bij het dialoogvenster Legenda opmaken (afbeelding 16). Ook de optie Legenda opmaken uit het snelmenu brengt je bij dit dialoogvenster. Met de opties kun je de plaats van de legenda in de grafiek bepalen. 3 Klik op de optie Legenda onder weergeven Ook de legenda kun je opmaken. We geven de legenda een vlakvulling en passen de lettergrootte en de letterkleur aan. Dit keer gebruiken we het bijbehorende opmaakdialoogvenster. 4 Zorg dat de legenda is geselecteerd.

18 6 Grafieken in Excel Open het snelmenu bij de legenda en klik op de optie Legenda opmaken. Het dialoogvenster van afbeelding 16 verschijnt. 6 Selecteer links de groep Opvulling. Rechts krijg je nu de opvulmogelijkheden voor je. 7 Selecteer rechts de optie Opvulling, effen. 8 Selecteer met de verschenen uitschuiflijst Kleur de lichtst mogelijke kleur Zeeblauw uit de Themakleuren (afbeelding 23). Afb. 23 Opvulkleuren 9 Klik op de knop Sluiten. 10 Maak op dezelfde manier als bij de titels de legendatekst op in 9 punten groot en dezelfde hemelsblauwe kleur. De waarden bij de assen Ook de waarden zoals die bij de assen van de grafiek worden weergegeven zijn op te maken. We passen lettergrootte en kleur daarvan aan. Dat gaat op dezelfde manier als bij de titels. 1 Geef de waarden bij de assen de lettergrootte 8 punten in ook weer de hemelsblauwe kleur.

19 174 ecdl module 4 Excel Vergelijk de kolomgrafiek met die uit afbeelding 24. Herstel als dat nodig is. Afb. 24 De legenda onder de grafiek De achtergrondkleur Elke grafiek wordt op een achtergrond getoond. Standaard is de achtergrond wit. Dat kun je wijzigen. 1 Selecteer de kolomgrafiek en klik op het tabblad Indeling van het Lint op de knop Achtergrond (afbeelding 25). Afb. 25 Bij een 3D-grafiek bestaat de achtergrond uit wanden en kun je de grafiek draaien 2 Klik op de optie Tekengebied (afbeelding 26).

20 6 Grafieken in Excel Afb. 26 Alleen in- of uitschakelen Met de twee getoonde opties kunnen we geen achtergrondkleur instellen. We hebben het bijbehorende opmaakdialoogvenster nu echt nodig. 3 Klik op de optie Meer opties voor tekengebied. Het dialoogvenster Tekengebied opmaken verschijnt. Dit venster is weer een variant van die uit de afbeeldingen 16 en 23 en werkt hetzelfde. 4 Klik in de linkerkolom op de groep Opvulling. 5 Selecteer rechts Opvulling, effen. 6 Open de verschenen uitschuiflijst Kleur. Opmerking Bij het kiezen van kleuren moet je in dit verband beseffen dat groen, rood en blauw op het scherm goed te onderscheiden zijn. Druk je de grafiek echter op een zwart-wit printer af, dan zijn die kleuren allemaal even grijs. Zorg dus altijd voor voldoende contrast. 7 Selecteer een heel lichtgrijze kleur in de Themakleuren. Kies bijvoorbeeld Wit, Achtergrond 1, donkerder 5%. 8 Klik op de knop Sluiten. De grafiek wordt op een lichtgrijze achtergrond weergegeven (afbeelding 27).

21 176 ecdl module 4 Excel 2007 Afb. 27 De grafiek op een achtergrondkleur De kleur van de kolommen In een grafiek zijn alle objecten aan te passen, zo ook de kleur van kolommen, staven, lijnen en cirkelsegmenten. In de kolomgrafiek van afbeelding 27 behoort elke kolom in de vier groepen bij een rayon. We geven de kolommen elk een afzonderlijke contrasterende kleur. De bijbehorende kleur in de legenda verandert vanzelfsprekend automatisch mee. 1 Klik op de kolom Bruto omzet noord van Kwart1 van de kolomgrafiek. Je ziet dat de vier kolommen behorende bij Bruto omzet noord van alle kwartalen zijn geselecteerd. Ze horen bij elkaar. 2 Open het snelmenu bij de geselecteerde kolom Bruto omzet noord van Kwart1. 3 Klik op de optie Gegevensreeks opmaken. Het dialoogvenster Gegevensreeks opmaken verschijnt (afbeelding 28). Het is weer een variant van afbeelding 16.

22 6 Grafieken in Excel Afb. 28 De kolommen opmaken 4 Stel een effen witte opvulling in. 5 Geef in de groep Randkleur de kolommen een rand bestaande uit een zwarte ononderbroken streep. 6 Klik op de knop Sluiten. 7 Maak nu de kolommen op behorende bij Kwart2, Kwart3 en Kwart4. Zorg voor een steeds donkerder wordende grijze kleur met een zwarte rand. 8 Vergelijk de grafiek met die van afbeelding 29. Herstel als dat nodig is.

23 178 ecdl module 4 Excel 2007 Afb. 29 De opgemaakte grafiek geschikt voor een zwart-wit printer 9 Bewaar de werkmap op schijf. Gegevenslabels Als laatste kijken we nog naar gegevenslabels. Met gegevenslabels kun je vaak extra informatie toevoegen aan een grafiek. We demonstreren deze mogelijkheid aan de hand van het cirkeldiagram op het werkblad Grafiek1. Eerst voegen we gegevenslabels toe en bepalen we de plaats waar deze moeten komen te staan. 1 Zorg dat de cirkelgrafiek op werkblad Grafiek1 voor je staat. 2 Klik op het tabblad Indeling van het Lint in de groep Labels op de knop Gegevenslabels (afbeelding 30).

24 6 Grafieken in Excel Afb. 30 Waar moeten de labels worden geplaatst? 3 Klik op de optie Midden. De gegevenslabels worden midden in de grafieksegmenten geplaatst. Standaard worden de waarden weergegeven op basis waarvan de grafiek is gemaakt (afbeelding 31). Afb. 31 Gegevenslabels in de grafiek Natuurlijk kun je de gegevenslabels opmaken. Daarbij kun je tevens bepalen wat er in de gegevenslabels wordt weergegeven. We hebben daarbij weer het bijbehorende opmaakdialoogvenster nodig. 4 Open het snelmenu bij een van de gegevenslabels.

25 180 ecdl module 4 Excel Klik op de optie Gegevenslabels opmaken. Het gelijknamige dialoogvenster verschijnt voor je met de groep Opties voor label op de voorgrond (afbeelding 32). Afb. 32 De opties voor de labels 6 Experimenteer met de vinkvakjes in het kader Label bevat. Probeer de opties Reeksnaam, Categorienaam, Waarde, Percentage en Labellijnen weergeven in combinatie met elkaar uit. 7 Zorg er tenslotte voor dat de labels eruitzien als in afbeelding Maak de gegevenslabels op in een passende lettergrootte en kleur zoals in afbeelding Verwijder de legenda want die heeft met deze gegevenslabels geen toegevoegde waarde meer. 10 Voeg de grafiektitel De 4 kwartalen toe als in afbeelding 33. Maak deze passend op. 11 Vergelijk de grafiek met afbeelding 33. Herstel als dat nodig is.

26 6 Grafieken in Excel Afb. 33 De percentages in de gegevenslabels zijn nieuwe informatie 12 Bewaar de gewijzigde werkmap op schijf. 13 Druk werkblad en grafiekblad af op papier. 14 Sluit Excel De overige grafiektypen In het voorgaande heb je gewerkt met kolom- en cirkeldiagrammen. In deze paragraaf pas je die kennis toe op een staaf- en een lijndiagram. De werkwijze die je moet volgen is hetzelfde, het resultaat natuurlijk anders.

27 182 ecdl module 4 Excel 2007 Opdracht 6.4.1: Omzetten Europa 1 a Produceer aan de hand van het werkblad in de werkmap Omzetten Europa. xlsx uit de map Rekenbladen van je schijf de venstergrafiek van afbeelding 34. b Bewaar de werkmap op schijf. c Druk de grafiek af. Afb. 34 Omzetten Europa 1

28 6 Grafieken in Excel Opdracht 6.4.2: Autokosten a Maak met behulp van het werkblad in de werkmap Benzine Diesel Lpg.xlsx uit de map Rekenbladen van je schijf de venstergrafiek van afbeelding 35. b Bewaar de werkmap op schijf. c Druk de grafiek af. Afb. 35 Autokosten

29 184 ecdl module 4 Excel Extra opdrachten Opdracht 6.5.1: Omzetten Europa 2 a Produceer met behulp van hetzelfde werkblad Omzetten Europa.xlsx de venstergrafiek van afbeelding 36. b Bewaar de werkmap op schijf. c Druk de grafiek af. Afb. 36 Omzetten Europa 2

30 6 Grafieken in Excel Opdracht 6.5.2: CD verkopen a Maak met behulp van het werkblad in de werkmap CD Verkopen.xlsx uit de map Rekenbladen van je schijf de venstergrafiek van afbeelding 37. b Bewaar de werkmap op schijf. c Druk de grafiek af. Afb. 37 Muziek!

6 Grafieken in Excel 2003

6 Grafieken in Excel 2003 4 141 6 Grafieken in Excel 2003 In dit hoofdstuk leren we grafieken maken. Aan de orde komt: waarvoor dienen grafieken; de soorten grafieken die er zijn; het wijzigen van het grafiektype; het maken van

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan.

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Grafiek maken Via het tabblad Invoegen, de groep Grafieken, voeg je een grafiek in. Selecteer de gegevens en kies een grafiektype en een subtype. De grafiek wordt in het werkblad

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen:

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 Diagram invoegen Via de menukeuzen Invoegen, Diagram of met Galerie voor diagrammen: open je het venster Er zijn 6 verschillende diagrammen: 1. Organigram 2. Cyclusdiagram 3. Radiaaldiagram

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Grafieken in Excel2003

Grafieken in Excel2003 Grafieken in Excel2003 1 Enkelvoudige grafiek Een enkelvoudige grafiek bestaat uit één dataset van xy-koppels op een XYassenstelsel. De gegevens mogen zich in kolommen of in rijen staan. Verder gaan we

Nadere informatie

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad 11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad Voor het maken van een grafiek, bevindt zich een aparte knop in de werkbalk. Met deze knop start u een programma dat aan de hand van een aantal vragen de

Nadere informatie

3. Een dia met een grafiek met Excel 2007

3. Een dia met een grafiek met Excel 2007 1 3. Een dia met een grafiek met Excel 2007 In een presentatie zullen uw toehoorders snel de draad kwijtraken wanneer u sheets vol getallen en tabellen laat zien. Een grafiek is dan vaak een stuk overzichtelijker.

Nadere informatie

Grafieken in Excel2007

Grafieken in Excel2007 Grafieken in Excel2007 1 Enkelvoudige grafiek Met een enkelvoudige grafiek wordt het uitzetten van één dataset op een assenkruis bedoeld. Meestal zullen de gegevens in kolommen staan maar in rijen is ook

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Kolombreedte en rijhoogte#breedtehoogte Opmaak van cellen Lettertype Uitlijning Opvulling Randen Getallen Datum en tijd Voorwaardelijke opmaak Gebruik van thema's

Nadere informatie

21. Een dia met een grafiek

21. Een dia met een grafiek 1 21. Een dia met een grafiek In een presentatie zullen uw toehoorders snel de draad kwijtraken wanneer u sheets vol getallen en tabellen laat zien. Een grafiek is dan vaak een stuk overzichtelijker. In

Nadere informatie

HET TEKENEN VAN EEN GRAFIEK MET EXCEL

HET TEKENEN VAN EEN GRAFIEK MET EXCEL HET TEKENEN VAN EEN GRAFIEK MET EXCEL Het tekenen van een grafiek is op zich niet lastig. Wel kun je het jezelf ongekend moeilijk maken door dit met Excel te doen. Vele grafieken die met Excel worden gemaakt

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Herkomst van spam in box

Naam Nr Klas Datum. Herkomst van spam in  box *5$),(.(10$.(10(7(;&(/ Naam Nr Klas Datum Herkomst van spam in e-mailbox De verhoudingen tussen getalwaarden zijn duidelijker wanneer we gebruik maken van een grafische voorstelling. Met Excel kan je snel

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

Hoe maak je een grafiek met Excel 1

Hoe maak je een grafiek met Excel 1 Hoe maak je een grafiek met Excel? Bij het maken van verslagen en allerlei andere praktische opdrachten is het vaak nuttig en ook overzichtelijk om informatie in grafieken te presenteren. Ook kun je gemaakte

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d.

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Peter Franke 2-2-2014 Inhoud Excel Les 07 Afdrukken... 3 Marges [ Kantlijnen ]... 3 Afdrukstand.... 4 Afdrukbereik... 4 Afdrukken

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inleiding Excel is een elektronisch rekenblad. Het programma laat toe om tabellen op te bouwen. Dit kunnen eenvoudige

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

3 Deel 3: grafieken. 3.1 Wat je moet kennen en kunnen

3 Deel 3: grafieken. 3.1 Wat je moet kennen en kunnen 3 Deel 3: grafieken 3.1 Wat je moet kennen en kunnen Je kan grafieken maken op basis van enkelvoudige of meervoudige celbereiken. Je kan grafieken maken en volledig manueel de gegevensreeksen definiëren.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 De website bij het boek... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Uw voorkennis... 12 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Opmaak aanpassen Module 2

Opmaak aanpassen Module 2 2. Opmaak aanpassen In deze module leert u: 1. een rand rond een cel plaatsen; 2. de achtergrondkleur van een cel veranderen; 3. een automatische opmaak toepassen. 2.1 Het uiterlijk van cellen veranderen

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Grafieken maken met Excel

Grafieken maken met Excel Grafieken maken met Excel Mooie plaatjes met Microsoft Excel 4 HAVO en 5 VWO Grafieken maken met Excel. Inleiding. Bij de practica moet je regelmatig een grafiek tekenen. Tot nu toe deed je dat waarschijnlijk

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen 4. Grafieken Het kan zeer verhelderend zijn om één of meerdere grafieken in uw presentatie op te nemen. Aangezien het bij een presentatie belangrijk is dat het publiek in één oogopslag kan zien waar een

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Tabellen in Word 2010 Otto Slijkhuis Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Word-gebruikers met teksten omgaan. In plaats van het invoegen van een tabel om gegevens keurig in een overzicht te

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

Getallen een correcte opmaak geven. Cellen opmaken met voorwaardelijke opmaak. Cellen opmaken door het thema te wijzigen

Getallen een correcte opmaak geven. Cellen opmaken met voorwaardelijke opmaak. Cellen opmaken door het thema te wijzigen Studiewijzer 4 Opmaak van een werkblad en cellen Voorkennis Leereenheid 2: Gegevens invoeren Doel Basis Kolombreedte en rijhoogte aanpassen Patronen en lijnen aanbrengen Lettertype wijzigen Tekst in cellen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 8 Introductie Visual Steps... 8 Meer over andere Office 2010-programma s... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Bonushoofdstuk... 9 Toets

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

3. Voorwaardelijke Opmaak

3. Voorwaardelijke Opmaak 3. Voorwaardelijke Opmaak In deze module leert u: - Wat de voorwaardelijke opmaak is. - Hoe u de voorwaardelijke opmaak toe kunt passen. Met voorwaardelijke opmaak kunt u opmaakkenmerken toekennen aan

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Starten met Excel 11 1.1 Excel starten 12 1.2 Het lint 13 1.3 Het lint aanpassen 14 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 16 1.5 Miniwerkbalk 18 1.6 Livevoorbeeld bekijken

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Objecten toevoegen grafische objecten

Objecten toevoegen grafische objecten Objecten toevoegen grafische objecten Powerpoint 2007 Je kunt op een dia verschillende soorten grafische objecten toevoegen. Afbeeldingen Een afbeelding invoegen 1 Klik op knop Afbeelding (tab Invoegen,

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Spreadsheets. Spreadsheets

Spreadsheets. Spreadsheets Spreadsheets In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van spreadsheets en dat hij laat zien een spreadsheet te kunnen gebruiken om accurate resultaten te produceren.

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen.

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-instelling tabblad Pagina. Via het venster Pagina-instelling, tabblad Pagina kun je de afdrukstand, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Schaal kun je

Nadere informatie

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware.

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Presentatie In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Doel van de module De kandidaat: } Kan werken met presentaties en

Nadere informatie

Tekenobjecten Module 12

Tekenobjecten Module 12 12. Tekenobjecten In dit hoofdstuk leert u werken met de Tekenobjecten van Writer. Met behulp van deze functie kunt u uw creatie (in dit geval de kalender) er nog beter uit laten zien. 12.1 Tekenobjecten

Nadere informatie

Mini-theorie vooraf. Beelddiagram In een beelddiagram zijn de hoeveelheden aangegeven met figuurtjes

Mini-theorie vooraf. Beelddiagram In een beelddiagram zijn de hoeveelheden aangegeven met figuurtjes Allereerst een goede raad - gebruik de HELP-functie van waar je kunt - sla regelmatig op - gebruik de functie "Ongedaan maken" (Ctrl+Z) als eerste redmiddel Mini-theorie vooraf Soorten grafieken Grafieken

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 Het is verstandig om de bestanden op te slaan op de server en op diskette Als je klaar bent, teken je de taken af op de lijst Afdrukken dien je te bewaren! WEEK

Nadere informatie

Microsoft Excel 2016

Microsoft Excel 2016 Microsoft Excel 2016 Titel Microsoft Excel 2016 Eerste druk December 2017 De module Microsoft Excel 2016 is een onderdeel van de WERKportal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM en Cedris. Website:

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22 INHOUD EXCEL 2002 1 Het begin... 1 1.1 Programma starten... 1 1.1.1 Manier 1... 1 1.1.2 Manier 2... 1 1.2 Goede versie... 1 1.3 Standaardinstellingen wijzigen 1... 2 1.3.1 Uitleg... 2 1.4 Standaardinstellingen

Nadere informatie

1 Copyright 2009 Digitale Computer Cursus 1e druk 2009 Auteur Interactieve oefeningen en website Vormgeving A. Beumer A.J.M. Mul A. Beumer Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Hoofdstuk 19: Macro s

Hoofdstuk 19: Macro s Hoofdstuk 19: Macro s 19.0 Inleiding Als je steeds dezelfde actie moet uitvoeren in Excel, dan kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan een macro uit te voeren (afgeleid van het Griekse "μάκρο",

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens Van A naar Z op de kolom Verkoper. c. Maak een Tabel bij alle gegevens van de verkoper De Koning.

Nadere informatie

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Les 1 Kennismaken met Ecel 2013 (1) - Wat is Ecel? - Het Startscherm - Het Startscherm uitschakelen - De gebruikersinterface - Backstage weergave (1) Les 2 Kennismaken

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves.

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Databases Databases worden veel gebruikt. Er worden miljoenen gegevens in opgeslagen, bijvoorbeeld door de overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen, boekingssystemen van vliegtuigmaatschappijen,

Nadere informatie

Voornaam. Achternaam. adres

Voornaam. Achternaam.  adres Klik op: Voornaam Achternaam Vul de gegevens in en klik op: Email adres Geef een wachtwoord op. Herhaal het wachtwoord (niet knippen en plakken) blz.1 van 10 Hier volgt een aantal voorbeelden van de mogelijkheden

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 29.0 Inleiding Voorwaardelijke opmaak is een opmaak die afhankelijk is van de waarde of de inhoud van een cel. Bijvoorbeeld: je wilt in een gegevensbestand met

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Met deze handleiding kunt u een grafiek tekenen in EXCEL.

Met deze handleiding kunt u een grafiek tekenen in EXCEL. Met deze handleiding kunt u een grafiek tekenen in EXCEL. Het spreekt dan ook vanzelf dat u naast deze handleiding ook EXCEL moet opstarten zodat je de aangeboden handelingen kunt uitproberen. Je kan van

Nadere informatie

Maken van figuren in Excel

Maken van figuren in Excel Maken van figuren in Excel 3 februari 2011 Loek Halman & Josja Rokven 1. Instructie Nu je de basisvaardigheden Excel en het maken van tabellen in Excel onder de knie hebt, ga je oefenen met het maken van

Nadere informatie

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN 1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN Wat is een draaitabel? De functie Draaitabel is het krachtigste instrument van Excel om grote verzamelingen data te analyseren. De data worden razendsnel samengevat in een

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2 2. Dia's Maken In de vorige module heeft u geleerd hoe u een titeldia aan uw presentatie toevoegt. Natuurlijk bestaat een presentatie niet uit één enkele dia. In deze module gaan we verder in op het maken

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 De volgorde van lezen... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie