Scholenwerking. Industrielaan Aalst (Erembodegem) T 053/ F 053/ E info@ilva.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scholenwerking. Industrielaan 2 9320 Aalst (Erembodegem) T 053/83 88 48 F 053/83 44 22 E info@ilva.be www.ilva.be"

Transcriptie

1 Scholenwerking ILvA Zuid III Industrielaan Aalst (Erembodegem) T 053/ F 053/ E info@ilva.be

2 Scholenwerking Een belangrijke opdracht van ILvA, in functie van de afvalproblematiek in Vlaanderen, is om in het eigen werkingsgebied de proporties van de afvalberg zo veel mogelijk te reduceren. Om hierin te slagen is sensibilisatie, motivatie en mobilisering van de ganse bevolking onontbeerlijk. ILvA richt zich daarvoor naar scholen en verenigingen in het werkingsgebied. Met een concreet aanbod tracht ILvA jongeren bewust te maken van de afvalberg in de hedendaagse consumptiemaatschappij en daartegenover een bepaald gedrag aan te nemen. ILvA biedt een aantal unieke mogelijkheden om rond het thema afval te werken: geleide bezoeken, infosessies en educatief materiaal. Verder worden onder het motto Wie afval vermijdt, moet het niet kwijt verschillende initiatieven gelanceerd waar scholen en verenigingen kunnen op inspelen. Bij onze activiteiten kan gebruik gemaakt worden van de gratis lessenpakketten die uitgewerkt zijn door een team van specialisten. De inhoud ervan past perfect in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen zoals deze door de Vlaamse Gemeenschap worden gedefinieerd.

3 1. Geleide bezoeken 1.1 Algemeen Aanbod Rondleiding op het gemeentelijk containerpark Geleid bezoek deponie te Vlierzele Bezoek aan GFT-installatie te Schendelbeke Bezoek van de vuilnisman Bezoek aan de kringwinkel Aanvraag Uw aanvraag dient minstens 3 weken op voorhand te gebeuren bij ILvA via het online aanvraagformulier of telefonisch op 053/ Geleide bezoeken kunnen enkel tijdens de kantooruren en niet op zaterdag, zondag of feestdagen. Rondleidingen op de containerparken kunnen enkel op dagen dat het containerpark gesloten is voor het publiek. Er worden enkel rondleidingen georganiseerd voor groepen van maximaal 25 personen. Klassen dienen tijdens een bezoek begeleid te zijn door een leerkracht. 1.2 Het containerpark ILvA heeft 13 containerparken: 1. Aalst 1 (Bergemeersenstraat) 2. Aalst 2 (Hofstade) 3. Denderleeuw 4. Erpe-Mere 5. Geraardsbergen 6. Haaltert 7. Herzele 8. Kluisbergen 9. Lede 10. Ninove 11. Oosterzele 12. Sint-Lievens-Houtem 13. Zottegem Welk afval kan aangebracht worden? Welke afvalsoorten kunnen gerecycleerd worden? Op deze en veel meer vragen krijg je een antwoord tijdens het bezoek aan het gemeentelijk containerpark. Tijdens de rondleiding neemt een gids de klas mee langs de verschillende containers, KGA-kluis en weegbrug. Bij de verschillende fracties wordt besproken waar de volle containers naartoe gaan en hoe de fracties gerecycleerd worden. Rondleidingen zijn mogelijk op volgende dagen: Maandag: Hofstade, Erpe-Mere, Ninove, Zottegem Dinsdag:Denderleeuw, Geraardsbergen, Herzele, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem Woensdag: Aalst, Haaltert, Kluisbergen, Lede 1.3 Deponie te Vlierzele Afval storten is meer dan een put vullen Tijdens een wandeling op de meer dan 30 ha grote stortplaats wordt aandacht besteed aan de belangrijkste activiteiten die daar plaatsvinden. Bovenop de stortplaats krijgen de leerlingen inzicht in de stortactiviteiten, de bouw van een stortput en het afdekken van een opgevuld stort. Verder wordt de waterzuiveringsinstallatie bezocht en de biogasvalorisatie toegelicht.

4 1.4 Bezoek van de vuilnisman Tijdens een bezoek van de vuilnisman kunnen de kleuters de vuilnisman vragen stellen over zijn werk. Hoe laat staat hij op? Waarom draagt hij oranje kleding? Doet hij zijn werk graag? Daarna volgt een spelletje waarbij de kleuters uitgedaagd worden om afval correct te sorteren. 1.5 GFT-installatie te Schendelbeke De GFT-installatie te Schendelbeke werd 10 jaar geleden ontworpen om de organische en composteerbare fractie van het huisvuil uit de afvalberg te houden. De installatie is zo gebouwd dat het jaarlijks ton groente-, tuin-, en tuinafval kan verwerken. Het resultaat van de recyclage is compost bruikbaar als bodemverbeteraar en bloementeelt en landbouw. Voor een bezoek aan de GFT-installatie van Schendelbeke dient de exploitant Wips gecontacteerd te worden op het nummer 054/ Kringwinkel Geef overbodige schoolspullen een tweede leven. Breng ze zelf naar de Kringwinkel of laat ze op school afhalen door medewerkers van de Kringwinkel. De kringwinkel verzamelt bruikbare goederen die andere afgedankt hebben. Na sortering en enkele kleine herstellingen worden de goederen in de kringwinkel opnieuw te koop aangeboden aan zeer aantrekkelijke prijzen. Op deze manier realiseren de kringwinkels drie doelstellingen: het verkleinen van de afvalberg het tewerkstellen van laaggeschoolden en langdurig werklozen het aanbieden van goedkope goederen aan particulieren In het werkingsgebied van ILvA zijn drie kringwinkels actief. Samen exploiteren zij acht vestigingen: Kringwinkel Teleshop - Aalst - Alfred Nichelsstraat 14, 9300 Aalst, Tel. 053/ Louis D Haeseleerstraat 45, 9300 Aalst, Tel. 053/ Kringwinkel Teleshop - Lede - Kasteeldreef 26, 9340 Lede, Tel. 053/ Kringwinkel t Vierkant - Ninove - Oude Kaai 11, 9400 Ninove, Tel. 054/ Graanmarkt 21, 9400 Ninove, Tel. 054/ Kringwinkel t Vierkant - Geraardsbergen - Abdijstraat 4 B, 9500 Geraardsbergen, Tel. 054/ Kringwinkel t Vierkant - Herzele - Bevrijdingstraat 3 B, 9550 Herzele, Tel. 053/ Kringwinkel Vlaamse Ardennen - Zottegem - Elenestraat 180, 9620 Zottegem, Tel. 09/ Voor een bezoek aan een kringwinkel in uw buurt neemt u contact op via bovenstaande gegevens.

5 2. Infosessies Aanbod Bedrijfspresentatie activiteiten ILvA Presentatie deponie Vlierzele Animatie Leren Afval Beheren Op school (LABO) 2.1 Bedrijfspresentatie activiteiten ILvA Op aanvraag geeft een medewerker van ILvA een presentatie op school over de activiteiten van ILvA. Wat is een intergemeentelijk samenwerkingsverband? Welke fracties worden ingezameld door ILvA? Waar gaat het afval naartoe? Hoe ziet een bezoek aan het containerpark eruit? Een presentatie duurt, met inbegrip van vragen, ongeveer één uur. 2.2 Presentatie deponie Vlierzele Op aanvraag geeft een medewerker van ILvA een presentatie op school over de activiteiten op de deponie te Vlierzele. Er is ook een film Afval storten is meer dan een put vullen ter beschikking over de deponie. Een presentatie duurt, met inbegrip van vragen, ongeveer één uur. 2.3 Leren Afval Beheren Op school Elk schooljaar biedt ILvA 60 LABO s aan voor de scholen van het ILvA-werkingsgebied. Via deze pedagogische vorming Leren Afval Beheren Op school (dat de naam LABO kreeg) wenst ILvA, in samenwerking met de vzw FOST Plus en vzw GREEN Belgium, de leerlingen uit de 2de en 3de graad van het Lager Onderwijs een inzicht te geven in de afvalproblematiek en in de aanpak hiervan. LABO werd zowel op milieu- als op pedagogisch vlak uitgewerkt door een team van specialisten, en past perfect in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen zoals deze door de Vlaamse Gemeenschap worden gedefinieerd. Op een interactieve wijze, en o.a. met behulp van een recyclagekoffer en een video, komen tijdens LABO op speelse wijze alle aspecten van het afvalbeleid aan bod, uiteraard toegespitst op de leefwereld van de kinderen. De doelstelling van LABO is de kinderen op een bewuste en onbevooroordeelde wijze te doen omgaan met een maatschappelijk fenomeen waarmee ze dagelijks in contact komen: afval in al z n vormen. LABO is geschikt voor een groep van maximaal een 25-tal leerlingen en neemt +/- 2 uur in beslag. Voor meer informatie omtrent deze vorming kan u terecht bij ILvA.

6 3. Educatief materiaal 3.1 De compostkoffer De compostkoffer is een koffer vol met informatie en handig materiaal om kinderen de wonderen van het composteringsproces en de compostdiertjes te laten ontdekken. De koffer bevat de meeste materialen die nodig zijn om te werken met het lespakket Composteren met kinderen. Dit lespakket is ook opgenomen in de koffer. Deze educatieve koffer is zeer geschikt voor praktijklessen in het lager onderwijs. Het nodige materiaal voor de les sen bevindt zich in de koffer. Bij een knutselactiviteit en/of exploratie van de composthoop kunnen de vergrootglazen, loeppotjes, kijkkastjes, en zeven gebruikt worden. Aan de ingang van een informatieavond kunnen de posters, de brochures, de informatiebordjes, het kijkkastje en de wimpel hun nut bewijzen. Maar ook de loeppotjes met compostbewoners erin kunnen de aandacht trekken. De compostkoffer is verkrijgbaar voor ontlening aan scholen of verenigingen uit het werkingsgebied. Neem hiervoor contact op met de milieudienst van ILvA op het nummer 053/ De recyclagekoffer van FOST Plus FOST Plus, de overkoepelende organisatie van producenten van huishoudelijk verpakkingsafval, wenst de scholen de mogelijkheid te bieden om optimaal hun rol te spelen in de sensibilisatie van hun leerlingen en hen de hiervoor noodzakelijke middelen ter beschikking te stellen. Iedere school uit het ILvA-werkingsgebied kan bij de milieudienst van de gemeente of bij ILvA een recyclagekoffer aanvragen. Deze koffer laat toe aan de schoolgaande jeugd de verschillende stadia van recyclage van papier & karton, PMD en glas duidelijk te maken. Met de recyclagekoffer kunnen scholen zelf aan de slag. Leerkrachten vinden er alle informatie over afval sorteren en diverse voorbeelden van recylageproducten. Voor de leerkracht is een handleiding ter beschikking over het gebruik van de recyclagekoffer. Voor meer informatie kan u altijd ILvA contacteren op 053/ Gratis lessenpakket Een educatief team van ILvA werkte in samenwerking met OVAM, FOST Plus, en MOS gratis lessenpakketten uit voor leerlingen van het lager onderwijs, het buitengewoon lager onderwijs, en het buitengewoon secundair onderwijs. Elk lessenpakket bevat lesvoorbereidingen, een werkboekje voor de leerlingen en een uitgewerkt bezoek aan een kringwinkel, een containerpark, een stortplaats, en de GFT-installatie. Er wordt rekening gehouden met de leerplannen van de verschillende onderwijsnetten, de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen. Rode draad doorheen de lessenpakketten is de Ladder van Lansink waarbij preventie als prioriteit geldt. Pakket 1: De vuilnisman komt op bezoek bij de kleuters van de derde klas. In het pakket zijn creatieve activiteiten, opvoedende en manipulatiespelen, nabootsende en constructiespelen opgenomen. Verder is er aandacht voor denk- en taalactiviteiten, keuzeactiviteiten, hoekenwerk en een bezoek aan een kringwinkel. Als apotheose van het project komt de vuilnisman op bezoek. Pakket 2: De kinderen van het tweede leerjaar LO, van het BLO eindeklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 (eerste fase) bezoeken een kringwinkel. Afvalrekenen, afvaltaal en afvalcreaties zijn de speerpunten van een gevarieerd en speels lessenpakket dat kinderen aanzet anders om te gaan met afval. Hergebruiken van afval staat centraal in de kringwinkel. Pakket 3: De leerlingen van de vierde klas LO. Afvaltaal, afvalrekenen en afvalcreaties zijn ook hier de ingrediënten van een gevarieerd lessenpakket waarbij kinderen inzicht verwerven in de afvalproblematiek. Dat afval een nieuw leven kan krijgen leren ze tijdens hun bezoek aan de GFT-installatie of het containerpark.

7 Pakket 4: De leerlingen van het BLO type 8 (eindklassen), BUSO opleidingsvorm 2 (tweede fase) en BUSO opleidingsvorm 3 (observatiejaar) gaan naar het containerpark of de composteerfabriek. Dit pakket vormt een gevarieerd geheel waarbij de kinderen op en speelse wijze aandacht krijgen voor afval en de manier hoe ze er kunnen mee omgaan. Een bezoek aan het containerpark leert hen dat afval veelal een nieuw leven krijgt zodat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. Pakket 5: De jongens en meisjes van de zesde klas bezoeken de stortplaats of een containerpark. Van deze leerlingen wordt niet weinig verwacht. Groepsactiviteiten, individuele opdrachten en oefeningen maken van hen specialisten die zowel reken- als taalkundig de afvalproblematiek onder de knie krijgen. Het bezoek aan de stortplaats brengt hen in contact met stortactiviteiten, zavelputten, waterzuivering en het maken van elektriciteit. Afval storten is dus meer dan een put vullen. Informatie De lessenpakketten kunnen ingekeken worden en gedownload via Om een bezoek vast te leggen en meer info te verkrijgen neem je contact op met ILvA op 053/ Een CD-rom met alle lessenpakketten wordt opgestuurd na storten van 3 op rekening van SOLvA met vermelding: lessenpakket.

8 4. Andere 4.1 Demo composteren Hoe kun je keuken- en tuinafval zelf verwerken? Afhankelijk van de compostmeesterwerking in uw gemeente kan de school (onder begeleiding van een compostmeester) een bezoekje brengen aan de gemeentelijke demonstratieplaats. De compostmeester ontvangt de klas er met open armen en demonstreert de kneepjes van het composteervak. Misschien komt de compostmeester van uw gemeente wel naar uw school om er te helpen bij het opstarten van compostbak of het inrichten van een composthoekje. Zo kan de school zelf GFT verwerken. Met een koffer boordenvol didactisch materiaal zorgt de compostmeester voor een boeiende ervaringsactiviteit. Indien u een demonstratie wenst neemt u best contact op met de Milieudienst van uw gemeente. 4.2 Opruimactie ILvA zorgt voor de logistieke ondersteuning (plaatsen van containers, vervoer en verwerking) van opruimacties die georganiseerd worden door een school of vereniging uit het ILvA-werkingsgebied. Let wel, ILvA kan enkel ondersteuning bieden na schriftelijke goedkeuring van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente. 4.3 Afvalbeheer op school Samen met FOST Plus helpt ILvA de scholen om verpakkingsafval selectief in te zamelen op school. Om de selectieve inzameling van verpakkingsafval in de scholen te organiseren wordt het nodige materiaal aangeboden. De scholen kunnen gratis PMD-containers (inhoud 120 L) bestellen voor de speelplaats of kantine en papierkratten voor de klaslokalen het secretariaat. Bij de PMD-containers horen ook grote blauwe PMD-zakken op maat van de containers. De scholen kunnen het PMD en het papier aanbieden op de dagen waarop de inzameling in hun straat plaatsvindt. Voor meer informatie neem contact op met ILvA op 053/ Fractie Omschrijving Prijs Opmerkingen GFT Container 140 liter GFT-sticker Container is gratis te verkrijgen via Plastic Omnium (0800/94 140) PMD Container 120 liter met 10 PMD-zakken Gratis Aankoop zakken Papier & karton Papierkrat Gratis 1/klas + 1/50 leerlingen (burelen) 1 container per 50 leerlingen (enkel PMD-zak aanbieden) Aanbieden in kartonnen dozen Container Huur + kost lediging Voor meer informatie bellen naar ILvA op 053/ Restfractie Gele zak Aankoop zakken Gele zak aanbieden Container Huur + kost lediging Voor meer informatie neem contact op met ILvA op 053/ Glas Container Huur + kost lediging Aanbieden in stevig recipiënt Tuinafval Compostvat Aankoop Voor meer informatie neem contact op met de gemeente

9 5. Milieuzorg op school (mos) Wil je als school werken aan een milieuvriendelijke en duurzame school, word dan MOSschool! Milieuzorg Op School (MOS) is een integraal milieuzorgprogramma voor alle Vlaamse scholen, van kleuteronderwijs tot en met de hogescholen. MOS is een project van de Vlaamse Gemeenschap in samenwerking met de 5 Vlaamse Provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. MOS wil scholen helpen om op een pedagogisch verantwoorde manier een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen. MOS is niet alleen het werk van de directie en enkele leerkrachten, maar wel van alle schoolleden. MOS vertrekt van de herkenbare situatie in de eigen school en stimuleert kinderen en jongeren om samen met de directie, leerkrachten, ondersteunend personeel en de ouders een milieuzorgsysteem uit te bouwen. Het projectmateriaal van MOS kan hiervoor als leidraad dienen. Basisonderwijs Voor het basisonderwijs kan je beroep doen op vijf themabundels (afvalpreventie, energie, water, natuur op school, verkeer) met daarin een overzicht van het geselecteerde educatieve lesaanbod en de buitenschoolse activiteiten waar leerkrachten en leerlingen mee aan de slag kunnen. Het lesaanbod slaat de brug met de ontwikkelingsdoelen en eindtermen zodat de leerkracht deze in de praktijk kan brengen. Secundair onderwijs Voor het secundair onderwijs is er een MOS-handleiding, een milieu-audit, een praktijkhandboek en binnenkort een MOSpakket energie en afval en duurzame materialen. MOS-begeleiding Provinciale MOS-begeleiders helpen je om het project in de school bekend te maken, te starten of uit te diepen. Zij bezorgen je informatie en materiaal over Milieuzorg Op School en zoeken mee naar oplossingen voor knelpunten. Op trefdagen en regionale ontmoetingen spint de MOS-begeleiding samen met de gemeentelijke milieuambtenaren en lokale verenigingen aan een netwerk van MOS-scholen. Deelnemende scholen ontvangen ieder schooljaar eveneens een aantal uitgebreide MOSterds en provinciale nieuwsbrieven die een pak informatie bieden over actuele milieuonderwerpen en opvallende tendensen. Via de MOS-webstek kom je meer te weten over de evolutie van het project en leg je contacten met andere MOS-scholen. MOS wil ook de bestaande lokale initiatieven op elkaar afstemmen. MOS-logo Iedere school die mee in MOS stapt en met eigen accenten en een creatieve aanpak voor milieuzorg vooruitgang boekt, kan aanspraak maken op het MOS-deelnamelogo of het Groene School-logo. Momenteel zijn er bij het begin van het schooljaar reeds 425 deelnemende basisscholen en 191 deelnemende secundaire en hogescholen in Oost- Vlaanderen. Informatie Voor vragen en/of bedenkingen, neem gerust contact op met je provinciale MOS-begeleider. Je kan ook een schoolbezoek aanvragen voor meer uitleg over het project. Basisonderwijs: Roswitha Gerbosch, tel: , GSM: , E: roswitha.gerbosch@oost-vlaanderen.be Sandra Vandevelde, tel: , GSM: , E: sandra.vandevelde@oost-vlaanderen.be Secundair en hoger onderwijs: Mike Stoens, tel: , GSM: , E: mike.stoens@oost-vlaanderen.be Neem ook een kijkje op de MOS-website

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

Verklaring van enkele moeilijke woorden

Verklaring van enkele moeilijke woorden Technische fiche Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Voorstelling van ILvA en de ladder van Lansink De leerlingen kunnen uitleggen waarvoor IlvA staat en kunnen vertellen wat de ladder van Lansink

Nadere informatie

Zottegem UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. Rode zone. AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip

Zottegem UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. Rode zone. AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip Zottegem UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip Rode zone Januari 2009 06/01: uiterste datum voor aanvragen ophaling grofvuil 08/01: 053-85

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE 2014-2015 Beste school, directie en compostleerkrachten, Tot vorig jaar gaf IVAREM de opdracht aan IGEMO (Ik leef verstandig) om het aanbod over afval voorkomen en

Nadere informatie

IVAGO laat sinds oprichting kinderen bewust met afval omspringen

IVAGO laat sinds oprichting kinderen bewust met afval omspringen Gent, 21 november 2012 PERSTEKST o ref.: Comm/KVC/121121 contact: Koen Van Caimere afdelingshoofd communicatie tel.: 09 240 81 09 0478 25 85 94 e-mail: koen.van.caimere@ivago.be IVAGO laat sinds oprichting

Nadere informatie

Een nieuw licht op afvalbeheer

Een nieuw licht op afvalbeheer Een nieuw licht op afvalbeheer DOSSIER samen > motiveren Da s proper is een initiatief van FOST Plus vzw en komt voort uit de samenwerking tussen de gewesten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Aanbod educatief materiaal

Aanbod educatief materiaal Aanbod educatief materiaal DIENST MILIEU WEVELGEM Energiemeter Boskoffer Kaboutercaddy Recyclagekoffer Boomgaardkoffer Compostkoffer Landschapskoffer Boeboekstas Mister Jekkes spel Spelbord zwerfvuilrapport

Nadere informatie

MOS-project -> Milieuzorg Op School

MOS-project -> Milieuzorg Op School MOS-project -> Milieuzorg Op School In het schooljaar 2006-2007 is onze school gestart met het MOS-project met als doel de school milieuvriendelijker te maken. Het is belangrijk dat niet enkel vandaag,

Nadere informatie

Aan de slag Hoe gebruik je het themapakket? Sensibilisatie

Aan de slag Hoe gebruik je het themapakket? Sensibilisatie Inhoud 1 2 3 Aan de slag Hoe gebruik je het themapakket? 2.1 Zes stappen 13 2.2 Doelgroepen: schoenmaker, blijf bij je leest of toch niet 14 2.3 Eindtermen: wat bereik je? 15 2.4 Technische en beroepsscholen:

Nadere informatie

Affligem. treedt toe tot ILvA

Affligem. treedt toe tot ILvA Affligem treedt toe tot ILvA Waarheen met uw afval vanaf 1 januari 2014 Geachte inwoner van Affligem, Op 1 januari 2014 wordt Affligem lid van ILvA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

ILVARIA. Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus 2009. België - Belgique P.B. 3/9194

ILVARIA. Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus 2009. België - Belgique P.B. 3/9194 ILVARIA tweemaandelijks infoblad van ILVA ILvA stopt inzameling wegwerpluiers Afvalcijfers 2008 Deponie tijdelijk op halve kracht Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus

Nadere informatie

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Lede GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Smalle straten Een dunne afvalkalender? Zoals je merkt, loopt

Nadere informatie

Restafval verdubbelt van prijs

Restafval verdubbelt van prijs Eerste belastingverhoging voor de Oosterzelenaren. Restafval verdubbelt van prijs De CD&V/N-VA meerderheid heeft op de gemeenteraad van woensdag 27 november een tariefaanpassing doorgevoerd van de afvalfracties.

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015

Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015 1 Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015 De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen, de artikelen 42, 43 2, 15

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN!

HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN! HET STARTFORFAIT U SORTEERT UW KARTONAFVAL? WIJ STEUNEN U HIERIN! Versie 2015 Afval is, zowel in uw sector als in een andere, een onvermijdelijk gevolg van de economische activiteit. Een gevolg dat echter

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK Werkblad (meenemen naar het containerpark en daar invullen) 1. Om welk uur vertrekken we naar het containerpark?. 2. Wanneer komen we aan op het containerpark?.. 3. Welke zijn

Nadere informatie

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt.

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Verhuisfolder Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Afval is grondstof! In de gemeente Veenendaal vinden we afval scheiden heel

Nadere informatie

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Draaiboek Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Websitetekst Omdat miljoenen mensen elke dag gemiddeld 6 kilometer stappen om drinkbaar water te halen, lopen Vlaamse kleuters, leerlingen en leerkrachten

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2017

Toelichting afvalcijfers 2017 Toelichting afvalcijfers 2017 ALGEMEEN IVAREM is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal afvalbeleid

Nadere informatie

Artikel 1: Artikel 2:

Artikel 1: Artikel 2: Retributiereglement op het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, op het beschikbaar stellen van recipiënten bestemd voor het ophalen van huisvuil, PMD, GFT en grofvuil, op de verkoop van compostvaten,op

Nadere informatie

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 REGIONS FOR R4R RECYCLING Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 R4R = INTERREG IV C project Interregionale samenwerking binnen Europa Uitwisseling van ervaringen Doel: effectiviteit regionale beleid verbeteren

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies De milieu krant Nr. 3 - September 2014 -Driemaandelijks Inhoud PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies 3 Voorwoord PMD PMD neemt in deze editie van de Milieukrant

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2015 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

LEDE UW UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG

LEDE UW UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG LEDE UW UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVAL- KALENDER 2005 >> SAMEN TEGEN DE AFVALBERG INFORMATIE Nuttige telefoonnummers ILvA Tijdens de kantooruren van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30

Nadere informatie

Het Mozaïekske. Maandelijks informatiekrantje Schooljaar Editie: November - December. Welkom Sinterklaas!

Het Mozaïekske. Maandelijks informatiekrantje Schooljaar Editie: November - December. Welkom Sinterklaas! Het Mozaïekske Maandelijks informatiekrantje Schooljaar 2018-2019 Editie: November - December Welkom Sinterklaas! Sinterklaas en Zwarte Piet brachten een bezoekje aan onze school! De Sint had speelgoed

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie. Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie. Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - Juni 2015 -Driemaandelijks Inhoud Een vlot bezoek aan het recyclagepark Naaldcontainers Zwerfvuilactie 2 Naaldcontainertjes ruilbaar op recyclagepark Voorwoord De zomer is in aantocht.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Update Eerste Kwartaal 2014 Dit overzicht van de regionale arbeidsmarkt wordt elk kwartaal ruim verspreid naar de stakeholders en lokale besturen in de regio. Elk jaar

Nadere informatie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL?

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WEET U DAT UW VERPAKKINGSAFVAL GELD WAARD IS? TE MOOI OM WAAR TE ZIJN? LEES SNEL VERDER! Afval is in vele sectoren een onvermijdelijk gevolg van

Nadere informatie

De Vlaard. Nieuwsbrief ICT Mei 2011. http://www.klassetv.nl/extra/lespakketten/tandenpoetsen/index.php

De Vlaard. Nieuwsbrief ICT Mei 2011. http://www.klassetv.nl/extra/lespakketten/tandenpoetsen/index.php De Vlaard Nieuwsbrief ICT Mei 2011 Tanden poetsen : kleuters tot zesde leerjaar http://www.klassetv.nl/extra/lespakketten/tandenpoetsen/index.php Dit lespakket voor kleuters tot zesde leerjaar gaat over

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

Uittreksel verkorte versie schoolreglement

Uittreksel verkorte versie schoolreglement Uittreksel verkorte versie schoolreglement Beste ouders, Deze bijlage is een uittreksel, met de meeste praktische afspraken die op onze school toegepast worden, uit het volledige schoolreglement van onze

Nadere informatie

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks 1 De Milieukrant Voorwoord PMD wedstrijd De 10 winnaars van de PMD-wedstrijd zijn bekend. Eén van hen won een elektrische fiets en de negen anderen wonnen een stadsfiets.

Nadere informatie

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2014 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor. Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor. Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks Inhoud Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor 2 Onze Voorwoord De afvalcijfers van 2013 zijn bekend. Daaruit blijkt opnieuw dat we het bij ILvA

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Overheden

Hoofdstuk 1. Overheden INTERNE ANALYSE 7 Hoofdstuk 1. Overheden 1. Vlaamse overheid Het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed is één van de 13 beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Het bestaat

Nadere informatie

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs Iedere Leerling Voorkomt Afval volgens de principes van de Leerplannen en de Eindtermen

Nadere informatie

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuwe openingsuren! MIROM Oostnieuwkerksesteenweg 121 8800 Roeselare T: 051 26 03 50 E: info@mirom.be www.mirom.be Nieuw recyclagepark open vanaf 20 september

Nadere informatie

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005)

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Dienst Leefmilieu Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Hoofdstuk 1: ALGEMENE BEPALINGEN Afdeling 1 Definities en toepassingsgebied Art.1. De begrippen en

Nadere informatie

PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE?

PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE? PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE? WEET U DAT UW VERPAKKINGSAFVAL GELD WAARD IS? TE MOOI OM WAAR TE ZIJN? LEES SNEL VERDER! Afval is in vele sectoren een onvermijdelijk gevolg van de economische

Nadere informatie

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 De Milieukrant PMD Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks 1 Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 Voorwoord Bij het verschijnen van deze Milieukrant ben ik een drietal maanden voorzitter van ILvA. Ik volg daarmee

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek 1 Kijk! Afval=grondstof Beste inwoners van de gemeente Groesbeek Het voornemen is om op 1 januari 2017 te starten met het omgekeerd afval inzamelen in de gemeente

Nadere informatie

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN Wat is er aan de hand? Elk jaar verdwijnt gerief in de vuilnisbak, hoewel het eigenlijk nog niet versleten is. Vaak is dat gewoon omdat

Nadere informatie

Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IVAREM 12 november 2014 (207) LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN BESLISSINGEN

Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IVAREM 12 november 2014 (207) LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN BESLISSINGEN Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IVAREM 12 november 2014 (207) 1. Goedkeuring notulen 1.1. DC 08-10-2014 (205) LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN BESLISSINGEN De notulen van het directiecomité

Nadere informatie

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 8e Directie Dienst 81 Planning en Natuurbehoud Provincieraadsbesluit betreft SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN KRINGLOOPCENTRA De Provincieraad, Gelet op de artikelen 65 en 85 van de provinciewet;

Nadere informatie

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016 Deze vragenlijst peilt naar de kwalitatieve gegevens van uw gemeentelijk afval- en materialenbeleid. De informatie uit deze vragenlijst willen we gebruiken om het Vlaams afval- en materialenbeleid verder

Nadere informatie

VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015

VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015 Inzameling van verpakkingsafval RVB 2015_32 Overzicht van een aantal recente evoluties Dit document werd goedgekeurd op Het betreft VVSG Raad van Bestuur van 6 mei 2015 een overzicht van heel wat evoluties

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

23 DECEMBER 2011. - Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

23 DECEMBER 2011. - Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen 23 DECEMBER 2011. - Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen Afdeling 3. - Huishoudelijke afvalstoffen (in werking sinds 1 juni 2012) Art. 26. Elke gemeente draagt

Nadere informatie

Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014. Basisscholen

Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014. Basisscholen Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014 Basisscholen Milieuzorg op School 2013-2014 Vanaf dit schooljaar worden duurzame ondersteund door de stad. projecten op school gerichter Alle basisscholen kunnen

Nadere informatie

EcoWerf voorgesteld. EcoWerf is actief op drie domeinen:

EcoWerf voorgesteld. EcoWerf is actief op drie domeinen: EcoWerf voorgesteld EcoWerf, het intergemeentelijk milieubedrijf van Oost-Brabant, werd opgericht op 15 december 2003 na afsplitsing van de intercommunale Interleuven. Alle taken rond afval uit deze regio

Nadere informatie

De Milieu. krant. Nr. 2 - November Driemaandelijks

De Milieu. krant. Nr. 2 - November Driemaandelijks De Milieu krant Nr. 2 - November 2017 -Driemaandelijks 2 Overal dezelfde Voorwoord Het is al even geleden sedert de laatste Milieukrant. We zaten nochtans niet stil. Vorige maand hebben we de nieuwe composteerinstallatie

Nadere informatie

infodag over de inzameling van afval in ondergrondse containers Afval gaat ondergronds

infodag over de inzameling van afval in ondergrondse containers Afval gaat ondergronds infodag over de inzameling van afval in ondergrondse containers Afval gaat ondergronds ANTWERPEN, dinsdag 11 maart 2014 infodag over de inzameling van afval in ondergrondse containers Afval gaat ondergronds

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2016 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Aalst. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014

Aalst. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014 Aalst Afvalkalender 4 APRIL 203 - MAART 204 inzamelregels en tips restfractie Gele zak 45 liter:,20 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere zakjes...)

Nadere informatie

Beste mama s en papa s, beste meisjes en jongens, Wij zijn heel trots om onze eerste nieuwsbrief van onze lagere school in Essenbeek voor te stellen.

Beste mama s en papa s, beste meisjes en jongens, Wij zijn heel trots om onze eerste nieuwsbrief van onze lagere school in Essenbeek voor te stellen. Beste mama s en papa s, beste meisjes en jongens, Wij zijn heel trots om onze eerste nieuwsbrief van onze lagere school in Essenbeek voor te stellen. Samen met jullie willen we graag even terugblikken

Nadere informatie

Stappenplan. 1. Wat is het draagvlak? Hoe kan je het draagvlak verbreden?

Stappenplan. 1. Wat is het draagvlak? Hoe kan je het draagvlak verbreden? op school Scenario Stappenplan Het stappenplan is een handige leidraad als je van plan bent om Donderdag Veggiedag in te voeren op school. Je moet immers bij veel dingen stilstaan en het is belangrijk

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Grof Karton Dit sorteren wij in de stad Antwerpen Meer info op: GFT Groente-, Fruiten Tuinafval Plantaardig afval + koffiefilters,

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

zwerfvuilactie - subsidies voor verenigingen

zwerfvuilactie - subsidies voor verenigingen dienst duurzaamheid en milieu Bredabaan 182 T 03 650 02 90 milieudienst@brasschaat.be zwerfvuilactie - subsidies voor verenigingen Verenigingen die een zwerfvuilactie organiseren krijgen een subsidie.

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Uitsluitend in bruine containers 240 l in plastic vergelijkbaar met 3 zakken van 80 l Hoogte : 1.100 mm Breedte : 740 mm Lengte : 580 mm Gewicht : 15 kg Net Brussel stelt u

Nadere informatie

Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen

Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Cijfers VDAB + analyse Bron gegevens: Arvastat VDAB. BIT = beroepsinschakelingstijd (afgestudeerden in wachttijd) NWWZ = Niet werkende werkzoekenden (totaal aantal

Nadere informatie

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Werkboekje afval en de Ladder van Lansink De leerlingen kennen de eerste drie treden van de ladder van Lansink. Ze kennen oplossingen om afval te voorkomen,

Nadere informatie

De milieu. krant. Nr. 2 - September Driemaandelijks

De milieu. krant. Nr. 2 - September Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - September 2016 -Driemaandelijks 2 De Kringwinkels en ILvA Voorwoord Deze Milieukrant is een bijzondere editie. We willen het deze keer niet zozeer hebben over wat je weggooit, maar

Nadere informatie

Aanbod educatief materiaal

Aanbod educatief materiaal Aanbod educatief materiaal DIENST MILIEU WEVELGEM Energiemeter CO2-meter Boskoffer Kaboutercaddy Recyclagekoffer Boomgaardkoffer Compostkoffer Landschapskoffer Boeboekstas Fietsbehendigheidsmateriaal Mister

Nadere informatie

1. Goedkeuring notulen raad van bestuur van 17 oktober 2014 (119)

1. Goedkeuring notulen raad van bestuur van 17 oktober 2014 (119) Raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM 21 november 2014 (120) LIJST MET BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN BESLISSINGEN 1. Goedkeuring notulen raad van bestuur van 17 oktober 2014 (119) De

Nadere informatie

Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging

Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging 1 GEMEENTE AFFLIGEM Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen,

Nadere informatie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie Europese Week van de Afvalvermindering Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in Met de financiële steun van de Europese Commissie Wat is de Europese Week van de Afvalvermindering? De Europese

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

ACTIEFICHE - BASIS ZEG NEEN TEGEN AFVAL OP SCHOOL. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school

ACTIEFICHE - BASIS ZEG NEEN TEGEN AFVAL OP SCHOOL. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school ACTIEFICHE - BASIS ZEG NEEN TEGEN AFVAL OP SCHOOL Wat is er aan de hand? Afval is een teken van beschaving. Denk maar aan de archeologen die het dagelijks leven, inclusief het menu, van onze voorouders

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD FINANCIELE DIENST Vrijthof 10-3960 Bree Tel. + 32 89 84 85 13 Fax + 32 89 46 23 93 E-mail : financie@bree.be UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 18 december 2012 Aanwezig Burgemeester-Voorzitter:

Nadere informatie

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks 1 De Milieukrant Voorwoord PMD wedstrijd De 10 winnaars van de PMD-wedstrijd zijn bekend. Eén van hen won een elektrische fiets en de negen anderen wonnen een stadsfiets.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1705997 Provincieraadsbesluit betreft ILVA algemene vergadering 19 december 2017 goedkeuring agendapunten

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

Denderleeuw - Ninove. Afvalkalender APRIL 2014 - MAART 2015

Denderleeuw - Ninove. Afvalkalender APRIL 2014 - MAART 2015 Denderleeuw - Ninove Afvalkalender APRIL 04 - MAART 05 Inzamelregels en tips Restfractie Gele zak 45 liter:,0 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Infobrochure GFT- en restafvalophaling Heuvelland GFT-ophaling, Fitness voor je vuilnis! GFT-ophaling vanaf 1

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1406007 Verslag aan de Provincieraad betreft ILVA - buitengewone algemene vergadering 16 december 2014

Nadere informatie

v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders,

v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders, v o o r w o o r d Beste kinderen, beste ouders, De eerste twee maanden van het nieuwe jaar zitten er terug op de lente doet verwoede pogingen om, om de hoek te piepen en ook bij ons op school bruist het

Nadere informatie

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 29 AUGUSTUS 2013 OPENBARE VERGADERING Aanwezig: J.-P. Willems,, T.

Nadere informatie