schoolgids gooise praktijk school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "schoolgids gooise praktijk school"

Transcriptie

1 schoolgids 1 gooise praktijk school

2 2 schoolgids Gooise Praktijkschool Laapersboog VC Hilversum info@gps.gsf.nl

3 3 inhoud voorwoord wat is praktijkonderwijs big picture het onderwijs stages leerlingbegeleiding kwaliteit en resultaten oudercontacten onderwijskosten aanmelding en toelating de rugzak Gooise Scholen Federatie

4 4 gooise praktijk school Erna van Dijk, directeur

5 5 voorwoord De leerling is de maat, als leren niet vanzelf gaat! De Gooise Praktijkschool is er voor leerlingen die liever leren door doen. Ze ontdekken over zichzelf: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Dat vinden we belangrijk, want we willen dat ze later werk doen waar ze plezier in hebben, dat ze goed kunnen en dat bij hen past. Wij nemen hun wensen serieus, kijken waar ze goed in zijn en stemmen het onderwijs af op hun mogelijkheden. Samen met hen zetten we de juiste stappen naar werk of een vervolgopleiding. In deze schoolgids vertellen wij hoe wij het onderwijs en de begeleiding vormgeven, de contacten met ouders/verzorgers onderhouden en wat de leerlingen na onze school gaan doen. Wij zouden het fijn vinden u en uw zoon/dochter bij ons op school terug te zien. Erna van Dijk, directeur

6 6 1 wat is praktijkonderwijs? Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Het is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 18 jaar die hiervoor een beschikking hebben. Praktijkonderwijs bereidt leerlingen voor op zelfstandig functioneren in de maatschappij. Het onderwijs is daarom sterk gericht op gaan werken, maar ook op actief burgerschap, zelfstandig wonen en vrijetijdsbesteding. Na het praktijkonderwijs kunnen leerlingen direct aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt of bij een sociale werkvoorziening. Afhankelijk van interesse en capaciteiten kunnen zij ook naar een beroepsopleiding, bijvoorbeeld op het ROC.

7 7 2 big picture Het motto van onze school is: De leerling is de maat als leren niet vanzelf gaat. We hebben dit gekozen, omdat we geïnspireerd zijn geraakt door het Amerikaanse onderwijsconcept One Kid at a time van de Big Picture Company. De basis van dit concept is dat elke leerling werkt vanuit een persoonlijk leerplan dat aansluit bij de eigen passies, interesses, capaciteiten en behoeften. De overtuiging daarbij is dat leren beter gaat wanneer je actief deelneemt aan je eigen leerproces en als het onderwijs persoonlijk en passend is De andere kenmerken van het onderwijsconcept zijn: leren in de echte wereld Leren doe je in de praktijk, in de echte wereld. Leerlingen gaan die echte wereld in, of doen levensechte opdrachten op school. Alle leerlingen gaan stage lopen bij een bedrijf of instelling. betekenisvol beoordelen van resultaten In een coachingsgesprek met de leerling wordt afgesproken aan welke competenties hij/zij gaat werken. Er wordt beoordeeld op grond van afgesproken persoonlijke resultaten. Deze worden in een portfolio verzameld en door middel van presentaties getoond. een vaste stamgroep Tot aan de uitstroomfase blijven leerlingen in dezelfde stamgroep en houden ze dezelfde mentor. Ook als ze naar een andere fase overgaan. De stamgroep is de thuisbasis van de leerling. kleinschalige schoolorganisatie De school heeft rond de 235 leerlingen. Een klas heeft maximaal 12 leerlingen. Hierdoor kunnen alle leerlingen zich gezien en gekend weten. doelbewust bouwen aan schoolcultuur De schoolcultuur is een doel op zich. Respect, veiligheid en verantwoordelijkheid zijn onze kernwaarden. We beginnen en eindigen de dag gezamenlijk. Als klas met een coaching-in en een coaching-out en als team met een aftrap en een dagevaluatie. Elke fase heeft wekelijks een Pick Me Up waarin aandacht is voor bepaalde thema s of bijzondere leerlingen. We vinden het belangrijk dat leerlingen zich betrokken voelen bij de school. Er is een leerlingenraad die om hun mening wordt gevraagd en meedenkt met het organiseren van activiteiten. betrokkenheid van ouders/verzorgers organiseren Ouders/verzorgers worden betrokken bij het leerproces. Het persoonlijk leerplan wordt besproken tijdens het startgesprek aan het begin van het schooljaar en in de voortgangsgesprekken tijdens het schooljaar. Er is een actieve ouderraad die meedenkt in het schoolbeleid en activiteiten organiseert.

8 8 3 het onderwijs Concrete loopbaanondersteuning Leerlingen denken na over wat ze na school willen gaan doen en ontdekken via stages wat ze leuk vinden en wat bij hen past. We begeleiden hen naar werk of een vervolgopleiding. Als ze daar eenmaal zitten, blijven ze door ons gevolgd worden. Voor oud-leerlingen worden terugkombijeenkomsten georganiseerd. Dit noemen we nazorg. Permanente professionele ontwikkeling De school is een lerende organisatie. We vragen ons steeds af: Doen we de goede dingen? en Doen we de dingen goed? Daar waar het nodig is, stellen we ons beleid bij. Uitgangspunt is dat leerlingen competenties ontwikkelen die ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen werken en leven. Competenties leer je door ze te oefenen en in praktijk te brengen. De helft van onze schoolactiviteiten bestaat daarom uit praktijkvakken en stages. De praktijkvakken die leerlingen kunnen doen zijn: koken, techniek, mode en kleding, groen, zorg en welzijn en detailhandel. In de persoonlijke oriëntatiefase wordt ook beeldende vorming en huishoudkunde gegeven. De algemeen vormende vakken zijn onder andere: Nederlands, rekenen/wiskunde, cultuur en maatschappij, ict en Engels. Het fasenmodel Om beter te kunnen aansluiten bij de ontwikkeling van leerlingen, werken we met fasen in plaats van leerjaren. Alle leerlingen zijn ingedeeld in een fase die bij hun ontwikkeling past. Hoe lang een fase duurt, is afhankelijk van het tempo waarin een individuele leerling zich ontwikkelt. In januari en juni wordt besproken of een leerling aan de voorwaarden voldoet om naar een volgende fase te kunnen.

9 9 Persoonlijke oriëntatiefase Het ontdekken van de eigen mogelijkheden en interesses staat in deze fase centraal: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Leerlingen maken kennis met veel verschillende vakken. Er is speciale aandacht voor passie, leren in de echte wereld en sociale vaardigheden. Er wordt een start gemaakt met de maatschappelijke stage. Stagevoorbereidende fase In deze fase staat voorbereiden op stage lopen in een bedrijf of instelling centraal. Leerlingen doen een schoolinterne stage. Dit is een gesimuleerde werksituatie op school, waarin allerlei algemene arbeidscompetenties geoefend worden die nodig zijn om de buitenschoolse (externe) stage goed te kunnen uitvoeren. Als voorbereiding op de externe stage krijgen leerlingen lessen om zich te oriënteren op verschillende branches, in veilig werken en in schoonmaken. Beroepsoriënterende fase Leerlingen oriënteren zich in deze fase op verschillende beroepsrichtingen door twee dagen per week stage te lopen. Daarnaast gaan ze nog tweeënhalve dag naar school voor een lesprogramma. Uitstroomfase Als leerlingen een definitieve keuze gemaakt hebben voor een beroep komen ze in de uitstroomfase. Leerlingen bereiden zich in deze fase voor op gaan werken of volgen een interne opleiding. Leerlingen die zich voorbereiden op gaan werken lopen vier dagen stage. Daarnaast gaan ze nog een halve dag naar school. Leerlingen die een interne opleiding volgen lopen drie dagen stage. Daarnaast gaan ze nog anderhalve dag naar school. De opleidingen die we in de uitstroomfase aanbieden zijn: AKA (opleiding tot Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent) Groen Horeca Motorvoertuigentechniek Detailhandel Machinale houtbewerking en banktimmeren Zorg & Welzijn Wij werken samen met een ROC, een AOC en verschillende brancheorganisaties, zodat een diploma op niveau-1 of een door de branche erkent diploma kan worden behaald. Nazorgfase De zorg voor onze leerlingen houdt niet direct op na het verlaten van de school. Wij volgen nog twee jaar hoe het met hen gaat en helpen als er vragen of problemen zijn op de werkplek of de opleiding. Een keer per week is er voor hen op school een terugkomavond waar onder begeleiding wordt gewerkt aan specifieke leervragen.

10 10 4 stages Maatschappelijke stage Alle leerlingen doen in de persoonlijke oriëntatiefase en in de stagevoorbereidende fase een maatschappelijke stage. Dit is een vorm van leren, waarbij leerlingen vrijwilligersactiviteiten doen bij een non-profitorganisatie. De maatschappelijke stage is erop gericht de leerlingen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk en daarmee actief burgerschap te stimuleren. Beroepsstage Door middel van de beroepsstage bereiden we leerlingen voor op gaan werken Ze leren daarbij algemene (arbeids-)competenties: Eigen werk voorbereiden Eigen werk uitvoeren Veilig en milieubewust werken Zorgdragen voor kwaliteit Samenwerken Communiceren Klantgericht handelen Omgaan met problemen Sterke punten nog sterker maken Een goede werknemer zijn Leerlingen gaan aan een externe stage bij een bedrijf of instelling beginnen als ze in de beroepsoriënterende fase komen. Op welk moment een leerling in deze fase komt, hangt af van zijn/haar individuele ontwikkeling. Om te beoordelen aan welke competenties de leerling nog moet werken, wordt een stage-assessment afgenomen. Een stage-assessment bestaat onder andere uit het voeren van een kennismakingsgesprek, enkele arbeidsproeven en een beroepeninteressetest. De stages worden begeleid door stagebegeleiders die de leerlingen helpen een passende stage te vinden, hen begeleiden tijdens de stage en contact onderhouden met de stagebedrijven. De begeleiding van school gaat geleidelijk aan over in de begeleiding door een jobcoach vanuit het UWV. Deze jobcoach begeleidt leerlingen op de (leer-)werkplek nadat ze de school verlaten.

11 11 5 leerlingbegeleiding Al onze leerlingen hebben begeleiding nodig, want voor hen gaat leren niet vanzelf. Voor de leerlingen is daarbij het volgende van belang: Een veilige leeromgeving De leerling is de maat Specialistische ondersteuning Een veilige leeromgeving Je kunt alleen goed leren in een omgeving waarin je je prettig voelt en je jezelf kunt zijn. Op onze school mag iedereen zich daarom gekend en geaccepteerd weten. We respecteren dat we van elkaar verschillen. We verwachten dat iedereen eraan meewerkt dat het gezellig en plezierig is te leren en te werken op onze school. Onze regels en afspraken staan in de jaargids die we aan het begin van elk schooljaar aan iedereen meegeven. De leerling is de maat De leerling is de maat betekent dat we rekening houden met de verschillen die er tussen leerlingen zijn. Voor elke nieuwe leerling wordt daarom een individueel ontwikkelingsplan (IOP) opgesteld. Dit vormt de basis van het leerlingvolgsysteem. Samen met de mentor maakt de leerling een persoonlijk leerplan (een PLP). Daarin noteren leerlingen aan welke competenties en leervragen ze gaan werken. Ze houden hun competenties bij in een digitaal portfolio. De mentor bewaakt het traject, signaleert en bespreekt eventuele problemen met het ondersteuningsteam. De leerlingen krijgen onderwijs dat is afgestemd op hun individuele mogelijkheden en behoeften. Hoe langer ze op school zijn, hoe individueler hun programma kan worden. Dit hangt af van de richting die ze op willen. Specialistische ondersteuning Onze docenten weten hoe ze moeten omgaan met leer- en gedragsproblemen. Daarnaast is er een ondersteuningsteam dat mentoren en docenten adviseert en ondersteunt bij het begeleiden van de leerlingen en nader onderzoek doet wanneer dat nodig is. Het ondersteuningsteam bestaat uit - een interne zorgcoördinator, - een maatschappelijk deskundige, - een psycholoog.

12 12 Het ondersteuningsteam overlegt elke week met de teamleiders hoe de begeleiding en zorg het beste gegeven kunnen worden. Wanneer dat nodig is, wordt specialistische hulp ingezet. Op school kunnen we het volgende bieden: Gesprekstraining (oefenen van communicatieve vaardigheden) Sociale vaardigheidstraining Training weerbaarheid ( Rots en water ) Extra hulp bij taal of rekenen Motorische Remedial Teaching De leden van het ondersteuningsteam werken samen met externe deskundigen, zoals een schoolarts, een leerplichtambtenaar en een jeugdagent. Zij vormen samen het zorgafstemmingsteam (ZAT) dat om de zes weken bij elkaar komt en de leerlingen bespreekt voor wie een hulpverleningstraject is uitgezet of die daarvoor in aanmerking lijken te komen. Schoolinterne leerlingbegeleiding en externe hulpverlening worden op deze manier beter op elkaar afgestemd. Samenwerkingsverband Qinas In Qinas werken alle scholen en alle schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in het Gooi samen om optimaal onderwijs en zorg te bieden aan leerlingen die (structureel of tijdelijk) moeilijkheden ondervinden binnen het reguliere onderwijs.

13 13 6 kwaliteit en resultaten Kwaliteitszorg De Gooise Praktijkschool werkt aan systematische kwaliteitszorg door gebruik te maken van het kwaliteitstraject Stimulans (PrOZo!). Dit tevredenheidsonderzoek bestaat uit digitale vragenlijsten die we jaarlijks voorleggen aan medewerkers, ouders, leerlingen en stagebedrijven. Met de resultaten stellen we een ontwikkelagenda op die we vertalen naar een activiteitenplan. Uitstroommonitor en volgmodule Wij gebruiken de uitstroommonitor van het Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs om te laten zien in hoeverre wij erin slagen leerlingen te plaatsen op de arbeidsmarkt of in het vervolgonderwijs Met behulp van de volgmodule worden leerlingen die de school hebben verlaten tot twee jaar na uitstroom gevolgd. Op basis van de resultaten van deze volgmodule kan worden nagegaan in hoeverre uitgestroomde leerlingen een bestendige uitstroom hebben. Kwalificatie Leerlingen die het onderwijsprogramma op school volledig hebben doorlopen, ontvangen een Getuigschrift Praktijkonderwijs. Met dit getuigschrift zijn ze vrijgesteld van de kwalificatieplicht*. Afhankelijk van de gekozen uitstroomrichting, kunnen ook landelijk erkende branchecertificaten worden behaald en/of een diploma AKA op niveau 1. Deze diploma s mogen wij niet zelf toekennen, daarom werken we samen met daartoe bevoegde opleidingen (ROC en AOC). * Kwalificatieplicht betekent dat leerlingen leerplichtig zijn tot hun 18de verjaardag, tenzij ze een startkwalificatie hebben. Na de Gooise Praktijkschool De meeste leerlingen stromen via hun stage door naar een reguliere arbeidsplek. Een groot deel van deze leerlingen combineert werken en leren door de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te gaan doen op een ROC. Een kleiner aantal leerlingen gaat een vervolgopleiding doen op een ROC. Dit is de beroepsopleidende leerweg (BOL). Onze leerlingen stromen bij een ROC meestal in op niveau 1 of 2. Een beperkt aantal leerlingen gaat via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) werken op een beschermde werkplek. Voorbeelden van bedrijven/organisaties waar onze leerlingen gaan werken: bouw- en schildersbedrijven verzorgingstehuizen grootkeukens autobedrijven winkels hoveniersbedrijven

14 14 Tussentijdse uitstroom vindt soms plaats doordat een andere leerroute toch beter bij een leerling blijkt te passen, bijvoorbeeld het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) of het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Opbrengsten in beeld Op de website van Vensters Voor Verantwoording is informatie in te zien over het beleid, de kwaliteit en de resultaten van onze school. Onder het tabblad pro staan de gegevens over behaalde diploma s en certificaten, de plaatsing van leerlingen en de bestendigheid daarvan. Onder het tabblad kwaliteit zijn de resultaten van het tevredenheidsonderzoek PrOZo! En van de externe evaluaties in te zien.

15 15 7 oudercontacten Leren doe je niet alleen op school. Daarom worden ouders/verzorgers en andere volwassenen uit de leef- en werkomgeving van de leerling actief bij het onderwijs betrokken. Gesprekken Tijdens een schooljaar worden er verschillende momenten ingepland om de voortgang te bespreken. Type gesprek Met wie? Wanneer? Startgesprek Ouders/verzorgers, leerling en mentor september One-on-one Ouders/verzorgers, (leerling), mentor en/of docent november en april Voortgangsgesprek Ouders/verzorgers, leerling en mentor januari en juni Coachingsgesprek Leerling en mentor 1x per 4 weken Informatie aan ouders Aan het begin van het schooljaar wordt een jaargids uitgegeven. In deze gids staan allerlei praktische zaken over de schoolorganisatie. Daarnaast geven wij regelmatig de digitale nieuwsbrief School in Praktijk uit. Het leerlingenstatuut, de klachtenregeling en andere reglementen die gelden voor alle scholen van de Gooise Scholen Federatie zijn in te zien via onze website. Ouderavonden Aan het begin van het schooljaar is er een ouderavond voor ouders van nieuwe leerlingen. Op deze avond wordt er informatie gegeven over de schoolorganisatie. In het voorjaar is er een informatieavond over de uitstroomfase en de specifieke opleidingen. Medezeggenschap Ouders/verzorgers, leerlingen en personeelsleden nemen deel aan de medezeggenschapsraad. De medezeggenschapsraad heeft instemmings- of adviesrecht over het beleid en de specifieke aangelegenheden van de school. De ouderraad overlegt over activiteiten voor leerlingen en voor ouder(s)/verzorger(s) en denkt mee over schoolzaken. De ouders in de ouderraad willen zorgen voor een goede samenwerking tussen de school en de ouders met hun kinderen. Zij zijn een spreekbuis en een luisterend oor van en voor iedereen! De leerlingenraad houdt zich bezig met het organiseren van activiteiten voor leerlingen, maar ook met inhoudelijke schoolzaken. Twee leerlingen uit de leerlingenraad nemen deel aan de medezeggenschapsraad.

16 16 8 onderwijskosten Het grootste deel van de lesmaterialen hoeven leerlingen niet zelf aan te schaffen. De overheid vergoedt een groot deel van de leermiddelen (zoals lesboeken en werkboeken) aan de school. Wij sturen dan ook geen rekening voor deze leermiddelen. De oudergeleding van de MR wordt elk schooljaar gevraagd in te stemmen met de hoogte en bestemming van de ouderbijdragen. Sommige lesmaterialen en ondersteunende materialen zijn echter niet gratis. Die moet de leerling daarom zelf aanschaffen. Voorbeelden hiervan zijn: een rekenmachine, gereedschap, gymkleding, werk- en veiligheidskleding, schriften, pennen en dergelijke. Wij vragen een vrijwillige ouderbijdrage om activiteiten te kunnen organiseren die niet tot het gewone lesprogramma horen, zoals sportieve of culturele activiteiten, een schoolfeest of een klassenactiviteit. In schooljaar 2011/2012 is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage vastgesteld op 60,- per leerling. Ook de deelname aan het schoolkamp moet worden betaald. Aan het begin van de persoonlijke oriëntatiefase is er een introductiekamp. De kosten hiervan zijn 90,- per leerling*. Aan leerlingen in de andere fasen wordt een keuzekamp aangeboden. De kosten van dit kamp liggen tussen de 70,- en de 155,- per leerling*. Op vrijwillige basis kan worden deelgenomen aan een schoolverlaterskamp. Dit kamp kost 90,- per leerling*. * Genoemde bedragen zijn de bedragen in schooljaar 2011/2012.

17 17 9 aanmelding en toelating Voor toelating tot praktijkonderwijs zijn landelijke criteria vastgesteld. Een leerling die voldoet aan deze criteria krijgt van de Regionale Verwijzingscommissie (RVC) een beschikking waarmee hij/zij toelaatbaar is tot het praktijkonderwijs en op grond waarvan de school financiële middelen ontvangt om passende leerlingzorg te kunnen bieden. Het aanvragen van een beschikking praktijkonderwijs bij de Regionale Verwijzingscommissie wordt geregeld door de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Een leerling komt in aanmerking voor een beschikking praktijkonderwijs als: de capaciteiten (uitgedrukt in IQ) tussen 55/60* en 75/80* liggen èn de leerachterstand groter is dan drie jaar op twee van de volgende domeinen: technisch lezen begrijpend lezen spelling rekenen De Gooise Praktijkschool laat alleen die leerlingen toe die 12 jaar of ouder zijn, een beschikking praktijkonderwijs hebben en die passen binnen de begeleidingsmogelijkheden van de school. Alle leerlingen over wie twijfel bestaat of wij de juiste begeleiding kunnen bieden, worden besproken in het interne zorgteam. Bij afwijzing wordt altijd een schriftelijk advies meegegeven. Aanmelding bij de Gooise Praktijkschool moet vóór 1 juni plaatsvinden. Leerlingen die in de regio Gooi- en Vechtstreek wonen hebben bij plaatsing voorrang op leerlingen uit andere regio s. Een aanmeldingformulier voor onze school is te downloaden van onze website of op te vragen bij de administratie. * Wanneer de gemeten IQ-waarde tussen en ligt, wordt door het zorgteam extra goed gekeken of praktijkonderwijs wel de juiste leerroute is. Bij een IQ-waarde tussen kan vso-zml een passender leerroute zijn. Bij een IQ-waarde tussen kan lwoo een passender leerroute zijn.

18 18 10 de rugzak Leerlinggebonden financiering de rugzak Leerlingen met een specifieke handicap of beperking kunnen via een Regionaal Expertise Centrum (REC) een indicatie krijgen waarmee ze in aanmerking kunnen komen voor leerling gebonden financiering, de zogenoemde rugzak. Voor leerlingen in het praktijkonderwijs is deze rugzak beperkt, omdat de school al extra middelen krijgt voor leerlingenzorg. Alle leerlingen die worden aangemeld bij de Gooise Praktijkschool, dus ook leerlingen met een rugzak, moeten voldoen aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voor praktijkonderwijs. Dit betekent dat leerlingen een beschikking voor praktijkonderwijs moeten kunnen krijgen. Wij willen leerlingen met een rugzak integreren in het onderwijs, wanneer dat mogelijk en gewenst is. De toelatingscommissie zal voor elke leerling afzonderlijk bekijken welke aanpassingen en deskundigheid nodig zijn om de extra zorg te kunnen bieden en of de school daaraan kan voldoen. Al onze leerlingen hebben extra zorg en begeleiding nodig. Ook bij het aannemen van een leerling met een specifieke handicap of beperking moeten docenten voldoende aandacht voor de andere leerlingen kunnen houden, zodat ook het leerproces voor deze leerlingen goed kan verlopen. Toelating mag niet leiden tot een ernstige verstoring van de rust en veiligheid op school. Meer informatie over aanmelding en toelating is te verkrijgen bij: Ester Kappert, psycholoog Thea Hilhorst, teamleider persoonlijke oriëntatiefase en stagevoorbereidende fase René Knoester, teamleider beroepsoriënterende fase en uitstroomfase Hoewel bij het samenstellen van de schoolgids de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten wij iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie uit deze schoolgids. Deze gids is een uitgave van de Gooise Scholen Federatie. Redactie Erna van Dijk en Thea Hilhorst Ontwerp bakker+co, Fotografie Onno Bakker Amsterdam Druk Graficiënt, Almere januari 2012.

19 19 Acht scholen voor voortgezet onderwijs in de Gooi- en Vechtstreek werken samen in de Gooise Scholen Federatie. Met 6500 leerlingen en 750 medewerkers is de GSF één van de grootste onderwijsinstellingen in het Gooi. Vijf grote en drie kleinere scholen voor voortgezet onderwijs: ieder met een eigen gezicht, maar ook met het GSFkeurmerk. De Gooise Scholen Federatie staat voor toekomstgericht onderwijs in een kleinschalige en overzichtelijke situatie. Wij bieden modern onderwijs in een veilige en prettige omgeving, waar leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Verspreid over vijf gemeenten hebben onze scholen gezamenlijk alle opleidingstypen in huis. Het Centraal Bureau zorgt voor ondersteuning op beleidsmatig en operationeel gebied. De acht scholen van de GSF vinden elkaar in hun visie en motivatie. Ze inspireren elkaar op onderwijskundig gebied. Maar ze zoeken ook praktische voordelen. Als het gaat om personeel, financiën, faciliteiten en ICT voeren wij gemeenschappelijk beleid. Op financieel terrein boeken we efficiencyvoordelen. Daardoor hebben we bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor deskundigheidsbevordering en moderne arbeidsvoorwaarden. Onze financiële positie is solide en gezond. Nagenoeg al onze gebouwen zijn nieuw of vernieuwd. Voor onze leerlingen is er nog een belangrijk voordeel: bij door- en afstroom kunnen zij in principe bij een andere GSFschool terecht. Een gemakkelijke overstap bevordert een kansrijke schoolloopbaan. De Gooise Scholen Federatie wordt geleid door een College van Bestuur. Het Centraal Bureau van de stichting is gevestigd in Bussum. De ondersteunende centrale diensten zijn hier ondergebracht. Naast deze schoolgids geven de scholen ook jaarlijks een jaargids uit. Daarin vindt u praktische informatie over de vestiging. Gooise Praktijkschool Laapersboog vc Hilversum t e info@gps.gsf.nl Gooise Scholen Federatie Postbus ab Bussum t f info@cb.gsf.nl

20 De Fontein directeur: de heer A. Nagel Aagje Dekenlaan hh Bussum t f info@df.gsf.nl Goois Lyceum rector: de heer drs. H. Lenselink Vossiuslaan 2a 1401 rt Bussum t f info@gl.gsf.nl SG Huizermaat rector: de heer drs. J.J. Doove Monnickskamp jp Huizen t f info@hzm.gsf.nl College De Brink directeur: de heer R. Kok Kerklaan 6 Postbus ad Laren t f info@cdb.gsf.nl ISK Het Gooi Amersfoortsestraatweg av Laren t info@isk.gsf.nl Casparus College directeur: de heer drs. P.R. Blonk Talmastraat ne Weesp t info@cc.gsf.nl Vechtstede College rector: de heer drs. J.W. Verhulst Amstellandlaan 1a Postbus ae Weesp t f info@vsc.gsf.nl Gooise Praktijkschool directeur: mevrouw E.M. van Dijk Laapersboog vc Hilversum t info@gps.gsf.nl A. Roland Holst College rector: de heer J. Smolenaars Jonkerweg 31 Postbus an Hilversum t f info@arhc.gsf.nl

gooise praktijk school schoolgids 2011

gooise praktijk school schoolgids 2011 gooise praktijk school schoolgids 2011 school gids 2011 1 2 gooise praktijk school inhoud 1 2 3 4 5 6 7 8 9 voorwoord wat is praktijkonderwijs big picture het onderwijs stages leerlingbegeleiding kwaliteit

Nadere informatie

schoolgids gooise praktijk school

schoolgids gooise praktijk school schoolgids gooise praktijk school 2 schoolgids 3 inhoud 1 2 3 4 5 6 7 8 9 voorwoord wat is praktijkonderwijs big picture het onderwijs stages leerlingbegeleiding kwaliteit en resultaten oudercontacten

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs Ouderversie, schooljaar 2016-2017 Adres Lavendelweg 7 9731 HR Groningen T 050 5244515 E praktijkonderwijs@gomaruscollege.nl W www.gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Contact Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Terra Nigrastraat 5 6216 BK Maastricht T 043-3621079 E administratie@terranigra.nl I www.terranigra.nl Persoonlijk

Nadere informatie

Elke dag leren door te doen

Elke dag leren door te doen Elke dag leren door te doen Praktijkonderwijs elke dag een uitdaging Elk kind heeft talent en voor elk kind zijn er uitdagingen. Dat is het uitgangspunt van Praktijkonderwijs op het Elde College. Binnen

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Voor een kansrijke toekomst

Voor een kansrijke toekomst Voor een kansrijke toekomst Welke leerlingen gaan naar het praktijkonderwijs? Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die ondanks extra begeleiding geen diploma in het reguliere voortgezet onderwijs

Nadere informatie

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 3 2 ALGEMENE GEGEVENS 4 2.1 Contactgegevens school 4 2.2 Doelgroep 4 2.3 Onderwijsaanbod 4 2.4 Onderwijsvisie 5 2.5 Visie op

Nadere informatie

Deze avond. Schooltypes / adviezen. Wat komt aan de orde? Beschikkingen. Advies voor schooltype. Voorlichtingsavond schoolverlaterstraject

Deze avond. Schooltypes / adviezen. Wat komt aan de orde? Beschikkingen. Advies voor schooltype. Voorlichtingsavond schoolverlaterstraject Deze avond Voorlichtingsavond schoolverlaterstraject 2014-2015 SBO Het Mozaïek 13 november 2014 Voorlichting traject en criteria van het VO door Janneke Poort Informatie van vier VO-scholen in twee rondes:

Nadere informatie

gooise praktijk school Schoolgids

gooise praktijk school Schoolgids gooise praktijk school Schoolgids 2015 2016 Inhoud klik op > om naar de hoofdstukken te gaan Inleiding... 3 1 Praktijkonderwijs... 4 2 Aanmelding en toelating... 5 Beschikking praktijkonderwijs Aanmelden

Nadere informatie

Praktijkschool Singelland de Venen

Praktijkschool Singelland de Venen Praktijkschool Singelland de Venen even voorstellen.. programma 19.30 uur voorlichting 20.00 uur rondleiding 20.30 uur afronding Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs PrO VMBO HAVO/VWO A route begeleid

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Pro College Regio Nijmegen. Boxmeer Nijmegen Veldstraat Nijmegen Celebesstraat Wijchen

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Pro College Regio Nijmegen. Boxmeer Nijmegen Veldstraat Nijmegen Celebesstraat Wijchen SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Pro College Regio Nijmegen Boxmeer Nijmegen Veldstraat Nijmegen Celebesstraat Wijchen Versie september 2013 Schoolondersteuningsprofiel Pro College regio Nijmegen Inleiding

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Schijndel o Een zelfstandige locatie binnen het Elde College. o We hebben 112 leerlingen. o Lesplaats: Praktijkonderwijs, Elde College, MET4Elde - bedrijfshal

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

GSG Het Segment. Introductie voor ouders

GSG Het Segment. Introductie voor ouders GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Aanmelding voor schooljaar 2016-2017 Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne met vier deelscholen: De Sprong, Hub van Doornecollege, Alfrinkcollege, Peellandcollege

Nadere informatie

Groenhorst College Praktijkonderwijs

Groenhorst College Praktijkonderwijs Groenhorst College Praktijkonderwijs Het Groenhorst College Praktijkonderwijs in Emmeloord heet vanaf september 2017 Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord. Inhoud Let op! Omdat het praktijkonderwijs beleidsmatig

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen 1 2 Vooraf Uw zoon of dochter zit nu in groep 8 van de basisschool of in

Nadere informatie

s c h o o lg i d s

s c h o o lg i d s schoolgids 2014 College De Brink Inhoud college de brink Regionale scholengemeenschap voor vmbo kerklaan 6 1251 jt laren Voorwoord 5 Onderwijsaanbod 6 Betekenisvol leren 8 Vakcolleges 11 postbus 171 1250

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

ProZO! Schoolrapportage

ProZO! Schoolrapportage Normwaarde onder 3 oranje, tussen 3 en 3.5 geel, vanaf 3.5 groen ProZO! Schoolrapportage School: Het Segment Brincode: 26LT00 Doelgroep: 1. Management & Personeel Respons statistieken Totaal aantal respondenten

Nadere informatie

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer.

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven vormgeving Wim Zaat, Moerkapelle fotografie Bart Versteeg, Den Haag Mood Factory, Amsterdam

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Praktijkonderwijs Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen + vakkenpakket Doorstromen naar arbeid Doorstromen naar entreeonderwijs Algemene

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Profiel Schoolondersteuning

Profiel Schoolondersteuning De Rijzert School voor Praktijkonderwijs te s-hertogenbosch Profiel Schoolondersteuning 2014 2015 Mei 2014 Voorwoord De Rijzert is een school voor Praktijkonderwijs. Praktijkonderwijs is regulier voortgezet

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl Passend Onderwijs VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL pomonavmbo.nl Welkom op onze school Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Hofstede Praktijkschool te Den Haag

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Hofstede Praktijkschool te Den Haag RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Hofstede Praktijkschool te Den Haag Plaats : Den Haag BRIN-nummer : 04 NF Arrangementsnummer : 231357 Onderzoek uitgevoerd op : 6 september 2012 en 31 mei 2013

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Informatieavond Het College Vos maandag 11 januari 2016 De Vos:

Informatieavond Het College Vos maandag 11 januari 2016 De Vos: Informatieavond Het College Vos maandag 11 januari 2016 De Vos: Jouw slimste keuze Welkom Frank Werlich Locatiedirecteur Nienke van Kooij van Wamelen Afdelingsleider onderbouw Programma Algemene informatie

Nadere informatie

gooise praktijk school

gooise praktijk school jaargids 2012-2013 gooise praktijk school inhoudsopgave Inleiding 3 Het onderwijs 5 het fasenmodel persoonlijke oriëntatiefase stage voorbereidende fase beroeps oriënterende fase uitstroomfase nazorgfase

Nadere informatie

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen PRAKTIJKONDERWIJS De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen Je doet ertoe! DE COMPAGNIE De Compagnie verzorgt openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Friesland. De school is voor leerlingen van 12 tot

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen Naar het voortgezet onderwijs Antwoorden op vragen Geachte ouders, Dit schooljaar gaat u uw zoon of dochter aanmelden voor het voortgezet onderwijs (vo).een grote stap voor de meeste leerlingen. Natuurlijk

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL GOOISE PRAKTIJKSCHOOL 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 3 2 ALGEMENE GEGEVENS 4 2.1 Contactgegevens school 4 2.2 Doelgroep 4 2.3 Onderwijsaanbod 4 2.4 Onderwijsvisie 5 2.5 Visie op

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag Leerlingenstatuut 1.0. Uitgangspunt De Praktijkschool Apeldoorn wil een school zijn waar leerlingen, hun ouders/ verzorgers en het schoolteam met plezier naar toe gaan om er in een goede sfeer met elkaar

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar Aanmeldings- en Toelatingsbeleid Leerjaar 1 Schooljaar 2015-2016 Helicon VMBO Nijmegen 1. Algemene toelatingsvoorwaarden In de regio Nijmegen is Helicon VMBO Nijmegen de enige categorale school voor VMBO

Nadere informatie

Congres Werknemer in opleiding 2011. Workshop Nazorg in het praktijkonderwijs

Congres Werknemer in opleiding 2011. Workshop Nazorg in het praktijkonderwijs Congres Werknemer in opleiding 2011 Workshop Nazorg in het praktijkonderwijs Even voorstellen Dennis Heijnens (Platform Praktijkonderwijs) Ed Veenema (mentor/stagedocent en nazorgmedewerker Praktijkschool

Nadere informatie

je presentatietitel hier Welkom

je presentatietitel hier Welkom je presentatietitel hier Welkom op klein, groot groen b r e e d 2 kleinschalig veilig wellant respect we kennen elkaar vertrouwd persoonlijke aandacht gezellig zie Emovo-onderzoek op onze website (bij

Nadere informatie

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend Kom bij ons je vak leren Positief Respectvol Ontdekkend Beste leerling, beste ouder/verzorger, Waar vind je tegenwoordig nog iemand die met zijn handen wil werken? Het antwoord: Bij PRO Emmen. Want bij

Nadere informatie

OP HET STREEK TEL IK MEE!

OP HET STREEK TEL IK MEE! OP HET STREEK TEL IK MEE! CSG Het Streek Zandlaan voor vmbo/mavo en praktijkonderwijs, Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten.

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Talent in praktijk Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Schoolverlaters traject

Schoolverlaters traject Schoolverlaters traject 2014-2015 Traject naar het Voortgezet Onderwijs Unit 6 September December 2014 - Kennismakingsavond - September t/m februari 2015; huisbezoeken - informatieavond Schoolverlaterstraject

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. praktijkonderwijs. Elke leerling telt

Praktijkonderwijs. praktijkonderwijs. Elke leerling telt Praktijkonderwijs praktijkonderwijs Elke leerling telt 7 redenen om te kiezen voor onze school 1. Je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent; 2. Je groeit in zelfvertrouwen en vaardigheden; 3.

Nadere informatie

Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs?

Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs? schoolverlaters Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs? Een leerling praktijkonderwijs is een doener, een leerling die meer affiniteit heeft om met de handen te werken.

Nadere informatie

atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school

atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school Beste ouders/verzorgers, Met deze folder geven we u graag informatie over Vreewijk Lyceum. Al bijna 100 jaar begeleiden wij leerlingen naar een havo- of

Nadere informatie

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N!

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Wat is praktijkonderwijs? Regulier Voortgezet Onderwijs Praktijk- en theorievakken Eindonderwijs Toeleiding naar de arbeidsmarkt Aandacht voor werken, wonen,

Nadere informatie

COLLEGE DE BRINK SCHOOLGIDS

COLLEGE DE BRINK SCHOOLGIDS COLLEGE DE BRINK SCHOOLGIDS 2019 www.collegedebrink.nl VOORWOORD INHOUDSOPGAVE ONZE SCHOOL 04 ONS ONDERWIJS 06 ONZE BEROEPSDOMEINEN 08 ONZE MENSEN 12 OUDERS 14 COLLEGE DE BRINK IN CIJFERS 16 UITLEG GSF

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Colofon Tekst: Peter Burgers & Ward Habets Redactie: Veurinc, Hattem

Nadere informatie

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl Informatie schooljaar 2016/2017 leren door DOEN ft www.groenehartpraktijkschool.nl werkt! Over de Groene Hart Praktijkschool Praktijk werkt, overal in de maatschappij en dus ook bij ons op de Groene Hart

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. JJ Boumanschool PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. JJ Boumanschool PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK JJ Boumanschool PRO Plaats : Dokkum BRIN nummer : 05NE C1 BRIN nummer : 05NE 00 PRO Onderzoeksnummer : 282892 Datum onderzoek : 23 maart 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement.

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. 01-07-2011 Grotius College afdeling Praktijkonderwijs *Gebaseerd op het diploma - reglement van 6 Haagse Praktijkscholen. Dit ligt ter inzage op de administratie

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant

De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant De nieuwe naam voor ZML Noordoost Brabant Beter voor nu, beter voor later Niet alle kinderen in deze wereld vinden even makkelijk hun weg. Deze kinderen hebben extra begeleiding en zorg nodig om hun eigen

Nadere informatie

Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010

Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010 Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010 Landelijk Regio Mean Assen Emmen Steen Borg Rech RVEC Totaal score landelijk Totaal

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Colofon Tekst: Peter Burgers & Ward Habets Redactie: Astrid van Zuylen Vormgeving:

Nadere informatie

De doelen van het onderwijs op locatie De Ring zijn gebaseerd op vier kernwaarden vanuit de missie:

De doelen van het onderwijs op locatie De Ring zijn gebaseerd op vier kernwaarden vanuit de missie: CSG LIUDGER DE RING ONDERSTEUNINGSPLAN 2014 Voorwoord De doelen van het onderwijs op locatie De Ring zijn gebaseerd op vier kernwaarden vanuit de missie: Veiligheid, Respect, Betrokkenheid en Ontplooiing

Nadere informatie

TECHNIEK MENS & DIENSTVERLENEN MEDIA

TECHNIEK MENS & DIENSTVERLENEN MEDIA COLLEGE DE BRINK TECHNIEK MENS & DIENSTVERLENEN MEDIA www.collegedebrink.nl VOORWOORD INHOUDSOPGAVE ONZE SCHOOL 04 ONS ONDERWIJS 06 ONZE BEROEPSDOMEINEN 08 ONZE MENSEN 12 OUDERS 14 COLLEGE DE BRINK IN

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Praktijkschool de Linie

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Praktijkschool de Linie Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Praktijkschool de Linie Maart 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Algemene gegevens/contactgegevens 4 Onderwijsvisie / schoolconcept 5 Conclusie en ambities 8 Bijlage

Nadere informatie

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS SG W.J. PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE SCHAKELKLAS ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SG W.J. Flevostraat 257 1442 PX Purmerend Postbus 890 1440 AW Purmerend telefoon:

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Informatieavond klas 4. September 2017

Informatieavond klas 4. September 2017 Informatieavond klas 4 September 2017 1 Indeling avond Deel 1: informatie door teamleider Deel 2: informatie van de mentor 2 Teamleiders vmbo Thom Raats GT-A Sancla Hartong GT-B Annelies Andriën B/K-A

Nadere informatie

Assistent Dienstverlening en Zorg BBL

Assistent Dienstverlening en Zorg BBL werk je op basis van een schoonmaakprogramma. Crebo Duur Niveau Leerweg 25251 1 jaar Entree BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Alexanderstraat,

Nadere informatie

Schoolverlatersprocedure

Schoolverlatersprocedure Schoolverlatersprocedure 25 augustus 2015 Oecumenische speciale basisschool De Wissel Welke adviezen? Welke scholen? Toelating Toetsen Procedure Open dagen Aanmelding Hoe verder? Overzicht ADVIEZEN Praktijkonderwijs;

Nadere informatie

ZORGPLAN November 2013

ZORGPLAN November 2013 ZORGPLAN November 2013 Inleiding zorgplan Het zorgplan van de Pontes Praktijkschool Zierikzee is hieronder chronologisch beschreven vanaf het moment dat de leerling wordt aangemeld tot en met de start

Nadere informatie

Uitstroombrochure. Arbeidstoeleiding VSO. Uitstroombrochure Bernardusschool

Uitstroombrochure. Arbeidstoeleiding VSO. Uitstroombrochure Bernardusschool Uitstroombrochure Arbeidstoeleiding VSO Inleiding In deze brochure willen we een overzicht geven van de uitstroommogelijkheden voor onze doelgroep en van de stappen die genomen moeten worden om de uitstroom

Nadere informatie

Profielkeuze 4 MAVO

Profielkeuze 4 MAVO Profielkeuze 4 MAVO 2019-2020 2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een profiel. Doordat de meeste vakken in de derde

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2012-2013 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2013-2014 voor Twente BL/KL versie Naam:.... Klas: Mentor:.... Onderwerp: LOB Lesbrief bij KIES - Pagina 1 van 13 Beste

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en Praktijkonderwijs (PrO)

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en Praktijkonderwijs (PrO) Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en Praktijkonderwijs (PrO) Informatie voor ouders/aanmelding schooljaar 2015-2016 De scholen binnen de Meierij maken het onderwijs passend, ook voor leerlingen met

Nadere informatie

Entree Daar kom je verder mee!

Entree Daar kom je verder mee! ROC Kop van Noord-Holland Ben je voortijdig gestopt met school? Kom je van het vmbo zonder diploma? Kom je van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 volgen maar

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Werkgroep resultaten en opbrengsten

Werkgroep resultaten en opbrengsten Werkgroep resultaten en opbrengsten Domein INK: Resultaten en opbrengsten Thema: Leeropbrengsten Prestatie-indicator: Niveau Leeropbrengsten, niveau 80% van de haalt minimaal zijn uitstroomprofiel en uitstroomniveau.

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs CSG Liudger voor u De Ring CSG Liudger School voor praktijkonderwijs Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian Stornebrink, docenten van CSG Liudger locatie De Ring. 11.07 In dit boekje vertellen we u over

Nadere informatie