Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur"

Transcriptie

1 Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Advies 2014/04 aangaande Klimaatplan. goedgekeurd tijdens de zitting van de algemene vergadering van dinsdag 21 januari Toelichting Tijdens de algemene vergadering van 17 december 2013 werd een brainstorm gehouden over de doelstellingen en daarvoor nodige instrumenten voor het toekomstig klimaatplan. Mevrouw Cathy De Bruyne en Indra Van Sande van de Milieudienst gaven toelichting en reikten handvaten aan. Graag willen we de Milieudienst en de Stad Gent bedanken voor deze mogelijkheid om constructief mee te denken in dergelijke vroege fase van de opmaak van een beleidsplan. We konden ons mening al geven over Wonen, we willen echter ook stellen dat het klimaatplan een integraal verhaal is. Hoe zullen andere stadsdiensten omgaan met het klimaat in hun opdrachten o.a. voeding en mobiliteit. Graag willen we alvast onderstaande vragen stellen/advies meegeven. We kijken uit naar het ontwerpplan. Advies A. De renovatiedoelstelling: 100% min. 70 kwh/m² excl. hernieuwbare E 40% naar 30 kwh/m² Incl. hernieuwbare E woningen/jaar (= verdubbeling) De raad stelt dat dit de target is dat stad Gent moet proberen te bereiken. Er is geen reserve tijd meer, de target kan niet lager worden gelegd als de missie van de stad wordt gevolgd: Gent is een open, solidaire, wijze en kindvriendelijke stad. Zij verbindt alle krachten om de stad uit te bouwen tot een blijvend leefbaar geheel en zo de toekomst verder vorm te geven. Gent wil op creatieve wijze voorloper zijn in de transitie naar een klimaatneutrale stad. We bouwen verder aan een milieuvriendelijke en gediversifieerde economie die welvaart brengt voor iedereen. Zo ontwikkelen we ons tot een gemeenschap van verantwoordelijke burgers die zich vrij kunnen ontplooien en op de nodige ondersteuning kunnen rekenen.

2 B. Moet er een doelgroepgericht actieplan worden voorzien? Zijn er prioritaire doelgroepen, m.a.w. zien we als raad specifieke groepen waarvoor we extra aandacht vragen? 1. Sociale woningen Ja, specifieke aandacht noodzakelijk. Er is een serieuze achterstand bij de bouwprojecten van sociale woningen cfr project aan Luizengevecht, project in Wondelgem. Er moet druk komen om deze projecten op te starten. De kwaliteit van sociale woningen aanpakken is prioritair. Dit gaat dan zowel over nieuwbouwprojecten, als over de stimulatie van de renovatie van de bestaande sociale woningen. Veelal bouwen sociale huisvestingsmaatschappijen om te voldoen aan wettelijk minimum (kostprijs), hoe kunnen we ze motiveren om meer te doen. De bouwintenties van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Gent wordt wel meebepaald door het profiel van de huurders en de mogelijke huurprijzen. In Gent zijn de huurgelden voor sociale woningen lager dan in andere Vlaamse Steden, de Gentse huurders zijn armer. Kunnen privégelden hiervoor geactiveerd worden? 2. Sociale doelgroep Ja, specifieke aandacht noodzakelijk. Cijfers zeggen ons dat er bijna 20% woningen zijn met enkel glas in Gent. Als we de situatie bekijken bij de sociale doelgroep, dan wordt dit bijna 50% van de woningen. De renovatie van dak en ramen is bij hen nog belangrijker, niet alleen voor de CO2-vermindering maar ook om energiearmoede tegen te gaan. 3. Senioren De cijfers tonen dat bijna 70% van de panden die verhuurd worden in Gent eigendom zijn van senioren. Senioren zien dit als 4 de pensioenpijler. Hoe hen activeren om toch nog te investeren? 4. Eigenaar- verhuurders Eigenaar-verhuurders zien hun tweede, derde, woning als hun kapitaal. Veelal genereert de verhuring een vast inkomen. Als ze investeren in hun woning d.m.v. grondige renovatie, valt hun inkomen wellicht terug gezien ze tijdelijk geen huurgelden ontvangen. Dit knelpunt zal moeten worden benoemd om toch een renovatie te kunnen bewerkstelligen. 5. Particuliere woningen Ja, want nodig om doelstelling te bereiken maar met andere instrumenten. Wat zijn de verplichtingen die van hogerop opgelegd worden? Dak, glas en verwarming wordt als prioritair gezien. Het huidige Vlaamse premiebeleid is daarop geënt. Uit de evaluatie blijkt dat veel van deze premies bij mensen terecht komen die zelfredzaam zijn.

3 In deze groep zijn echter grote verschillen bij de kapitaalkracht van de eigenaars. Een deel valt onder sociale doelgroep, een ander deel is de middenklasse, een groep zijn de kapitaalkrachtigen. Voor elk segment is een andere aanpak nodig. 6. Grote verbruikers In de raad is al een paar keer over de duurzaamheid van het Havengebied gesproken. Hoe ga je de grote bedrijven benaderen, veelal hebben die een serieuze CO2 uitstoot. De Haven heeft een plan, duurzame haven, waarin de maatregelen staan die nodig zijn om aan de wettelijke normen te voldoen. Er gebeurt wel degelijk iets omtrent duurzaamheid, maar als Stad zijn er zeer weinig hefbomen of drukkingsmiddelen om daar veel bijkomend te verwezenlijken. Dat zal door hogere overheden moeten worden opgenomen. 7. Stadseigendom Scholen hebben een voorbeeldrol, net als stadgebouwen een voorbeeldrol hebben. Mensen motiveren om hun eigen woning aan te pakken, komt niet geloofwaardig over als ze bij het naar school brengen van hun kinderen of het bezoeken van een dienst van de Stad zien hoe het niet moet. Als stad Gent werkelijk iets wil doen aan klimaatneutraliteit, moet elke school, elk stadsgebouw een voorbeeld zijn. Het is een grote troef bij sensibilisering als je overal kan zien hoe het wel moet. 8. Mensen activeren via een wijkaanpak, zo kan begeleiding geconcentreerd gebeuren. Idee van de ecoteams voor renovateurs. C. Welke instrumenten moeten worden gebruikt voor welke doelgroep 1. Sociale woningen Vlaanderen is bevoegd voor sociale huisvesting. Moet stad Gent bijpassen via toelage of subsidie of moet Gent aandringen bij Vlaanderen om dit versneld aan te pakken? De raad is van mening dat eerst alle middelen op Vlaams niveau moeten worden uitgeput, dan pas moet Stad Gent optreden. De raad zal de collega s van de Vlaamse Mina-raad aangespreken met de vraag om dit op de agenda te zetten. 2. Sociale doelgroep Een sociale lening is noodzakelijk, maar meerdere leningen kan de doelgroep niet aan. De toegang tot de huidige leningen makkelijker maken is nodig, een bijkomende lening aanbieden hoeft niet. Er worden nu nog subsidies gegeven voor fossiele brandstoffen (mazout, steenkool)op Vlaams niveau: omturnen naar ondersteuning van omvorming tot niet fossiele brandstoffen en minder energieverbruik.

4 De raad zal de collega s van de Vlaamse Mina-raad aangespreken met de vraag om dit op de agenda te zetten. Er moeten daarnaast ook subsidies geven worden. Belangrijk blijft echter de trajectbegeleiding en ontzorging. Instrumenten: lening, premie en begeleiding. 3. Senioren Seniorenverenigingen zoals OKRA willen renovatie stimuleren. Kunnen dergelijke verenigingen niet gemotiveerd/gestimuleerd of begeleid worden om seniorengroepen samen te brengen om zo gemeenschappelijk renovaties aan te pakken. Trajectbegeleiding is zeker noodzakelijk. Ontzorging kan zeker voor ouderen een hefboom zijn om toch over te gaan tot renoveren. Veelal hebben ze middelen, zelf een renovatie organiseren zien ze echter niet meer zitten. Het zal belangrijk zijn ze te overtuigen van het nut. Een knelpunt kan de redenering zijn dat ze er zelf geen profijt meer van zullen hebben, de redenering dat de volgende het wel zal doen. Comfortverbetering kan zeker helpen. Renoveren om samenwonen tussen studenten en senioren, met inclusief zorg voor elkaar te stimuleren. 4. Eigenaar- verhuurders Stimuleren om bij de wissel van huurders renovatiewerken uit te voeren. Als er ingrijpende werken gebeuren, zou de huurprijs na de renovatie kunnen stijgen. Dat is een effect dat we willen vermijden, de aangeboden woningen zouden te duur kunnen worden in Gent. 5. Particuliere woningen Een deel van deze woningen wordt bereikt via de sociale doelgroep. Hoe kan je de middenklasse stimuleren? Kan dit door een waaier van premies, waaruit ze, afhankelijk van hun situatie, kunnen kiezen? Veelal is er al het recht op een premie, stimulans door bv. Eandis, of is er belastingvoordeel. Moeten we dit nog aanvullen met een Gentse premie. Als dit al gebeurd, moet de premie niet hoog zijn, het is echter een manier om over renovatie te beginnen praten. Is het niet beter om een groep eigenaars, bewoners van eenzelfde wijk samen te brengen om groepsgewijs renovaties door te voeren. Renovaties worden meer zichtbaar in het straatbeeld en renovatie zien, stimuleert tot andere renovaties. Naast begeleiding zou je een lening kunnen aanbieden. Hiermee creëer je rollend kapitaal waardoor ook toekomstige stimulansen mee kunnen worden betaald. Iedereen moet zich ook meer bewust worden van de noodzaak. Bij een wijkaanpak, moeten tegelijk ook de scholen, stadsgebouwen, bedrijven uit die wijk worden aangepakt. Eco-teams kunnen opnieuw worden ingevoerd, in de buurt gezamenlijk zoeken hoe je iets kunt aanpakken, elkaar stimuleren om te renoveren.

5 De vroegere Eco-teams waren concurrenten van elkaar, ieder team wou een prijs van Stad Gent. Klimaatwijk is een opvolger geweest, maar had geen succes. Er was geen verbondenheid tussen de deelnemers. Er moet duidelijk voor kleinere eenheden worden gekozen. Als prijs kan stad gent een toelage of korting geven voor een bepaald iets wat op zich weer bijdraagt tot het verminderen van de CO2-uitstoot. De stad zette tot nu toe meer in op structurele maatregelen dan op gedragsverandering. Dit omdat gedragsverandering minder stabiel is, van de deelnemers die meededen met Eco-teams in jaar x, deden maar 40% meer mee in jaar X+1. Er moeten wel opgemerkt worden dat door het stilvallen van premies ook de vraag naar de bouwsector is stilgevallen. Via leningen opnieuw stimuleren. Het ontbreken van premies heeft dus blijkbaar wel het gevolg dat mensen wachten met de uitvoering van eventuele renovatieplannen. 6. Grote verbruikers Er blijkt wel trajectbegeleiding nodig te zijn voor kleinere bedrijven, grote bedrijven zijn verplicht om energieconsulent te hebben, kleinere bedrijven hebben dit niet en hebben wel advies nodig. Ze zijn zelf geen vragende partij voor premies, ze willen hulp over de materie. Willen we inzetten op ETS-bedrijven (Emissions Trading System) of zetten we in op andere zaken zeker gezien we voor die bedrijven zeer weinig hefbomen hebben? De raad vermoedt dat het weinig zinvol is, belangrijk is echter wel de perceptie van de gewone burger, als zij zeer grote inspanningen doen, waarom moeten bedrijven dit dan niet doen? Communicatie hieromtrent zeer belangrijk zijn. Stad Gent zal de middelen die ze heeft moeten inzetten, daar waar ze het verschil kan maken. 7. Stadseigendom De nodige aanpak hebben we als raad al geadviseerd in het advies op de water- en energienota. We verwijzen voor dit punt dan ook naar dat advies. D. Vragen/tips - Is er een evaluatie van wat Regent bereikt heeft met hun werking? Regent doet scans, leningen en trajectbegeleiding. Bij trajectbegeleiding zijn er meer dossiers opgestart dan aanvankelijk voorzien. De mensen die ze begeleiden kunnen ook bij Regent lenen terwijl ze op de private markt werden geweigerd. Niet alle renovatie die eruit voortvloeien, zullen tot CO2-vermindering leiden. Veelal wordt de woning meer gebruikt na de renovatie (stel nu niet mogelijk wegens slechte kamers, na renovatie wel te gebruiken) - Spreek partnersteden aan In Wiesbaden bv. wordt renovatie zeer effectief aangepakt. In een stadsblok wordt bv. begonnen met de hoeken, de woningen in het midden

6 volgen, een krantje voor de wijk wordt meermaals per jaar verdeeld. Communicatie is heel belangrijk. We vernemen dat er in vergelijking met andere Europese steden in Gent een andere eigenaarsstructuur is. Hier is er veelal veel versnipperd, geen bouwpromotoren. Dit vraagt een andere aanpak. - Leuven klimaatneutraal Ja, dat klopt maar Leuven heeft veel gekopieerd van Gent, ze hebben vooral op promotie en communicatie ingezet. Als je in hun beleidsplan kijkt is dat echter niet altijd realistisch. - Communicatie is belangrijk. Hoe overtuig, stimuleer je eigenaars om hun woning te renoveren, tegen wanneer betaal je geen energie meer. - energieproductie Veel is er gezegd over het gebouw, over de schil van een woning. Het blijft echter zo dat ook een passief huis energie verbruikt. Moet ook niet ingezet worden op energieproductie? Kan je de groep die je niet tot verbouwen kunt motiveren, aanzetten tot investeren in milieuvriendelijke energieproductie. Dit zou bv. kunnen resulteren in een kapitaalverzameling waarmee je zonnepanelen kan leggen op een stadsgebouw. Een systeem uitbouwen in Gent om kapitaal van Gentenaars te verzamelen om lokale energieproductie te organiseren of om grote renovatieprojecten op te starten. Als je vraagt aan Gentenaars om te investeren moet er iets tegenover staan. Dit aan de man brengen zonder return maar zuiver om het compenseren van de CO2-uitstoot zal moeilijk te verkopen zijn, er zullen weinig mensen gemotiveerd kunnen worden. Bij investeringen met return zal dit wel kunnen. Diegene die een coöperatieve of iets dergelijks willen opstarten, hebben nood aan faciliteren. Stad Gent zou dit kunnen ondersteunen. Dergelijke zaken kunnen ook worden opgezet voor grote renovatieprojecten. - Bouwreglement Het reglement verstrengt periodiek maar telkens maar een klein beetje, kan niet direct de strengste voorwaarde opgelegd worden. Gezien dit Vlaamse materie is, kan Stad Gent niet veel doen. De opgenomen energieprestatienorm kan/mag niet strenger. - Budget uit meerjarenplanning extra voor de legislatuur. Dit dus boven op wat er nu al is. Het zou goed zijn om een overzicht te hebben van het totale budget, ook een opsplitsing te maken van het beschikbare budget, te weten wat bestemd is voor welke doelgroep en/of instrument. We vernemen dat er al een paar grote lijnen uitgezet zijn, Stad Gent wil het klimaatplan bekijken en dan het budget daarop afstemmen. De

7 huidige intentie tot focus ligt op particuliere woningen, energiearmoede, energieproductie. De raad vraagt of bv. ook de lonen van de ambtenaren mee gerekend zijn in dat bedrag? Dit zal afhangen van de gekozen instrumenten namelijk als er geopteerd wordt om trajectbegeleiding uit te voeren, zal een deel van het budget bestemd zijn voor het loon van de trajectbegeleiders, wordt gekozen voor premies, dan is een deel bestemd voor premies. De Raad stelt dat het met dit bedrag niet mogelijk is de doelstellingen te bereiken als je enkel subsidieert, als je een deel als rollend fonds ziet met bv. leningen dan komt dit geld terug. - Bouwvoorschriften: gevelisolatie. Je mag tot 15 cm buiten de rooilijn gaan als je gevelisolatie wil aanbrengen, maar het voetpad moet blijvend de nodige breedte hebben voor rolstoel. Als dat niet zo is, dan wordt de aanvraag geweigerd. De voetpaden zijn smaller dan vroeger, dit o.a. door het invoeren van dubbel parkeren en de wagen in de straat. Bij de heraanleg van straten dit zeker moeten worden meegenomen zodat gevels aan de buitenzijde geïsoleerd kunnen worden, dat is goedkoper en makkelijker. Voetpaden moeten breder. - Premies Indien premies worden ingevoerd, zal dit ook met terugwerkende kracht kunnen. Mensen die nu bezig zijn, gaan uit de boot vallen. Bij het invoeren van premies kan een bestuur enkel beslissen voor de huidige legislatuur. Een aftellende klok zou kunnen stimuleren? Wat vooral belangrijk is, is duidelijkheid en zekerheid. - Groepsaankopen Veelal namen mensen deel omwille van de knowhow, de kwaliteit, de begeleiding, niet omwille van de betere prijs. Uit ervaring blijkt dat de organisatie van een groepsaankoop een grote inspanning is voor de gerealiseerde respons, 100-tal renovaties. - Is er iets opgenomen omtrent ecologische materialen? Vroeger stond in het subsidiereglement dakisolatie dat bij hellende daken enkel zachte materialen in aanmerking kwamen voor subsidie. Stad Gent heeft moeten vaststellen dat de kunststofsector zeer grote inspanningen deed en hun producten sterk stegen in de NIBE-ranking. De kunststofsector kon niet meer geweigerd worden. - Kwaliteit aannemers Er zijn veel cowboys in de sector, kan de Stad een label geven aan de aannemers die voldoen aan bepaalde voorwaarden, waardoor Gentenaars weten dat die aannemer volgens de regels werkt. Dit zou een interne controle kunnen zijn. - Klimaatadaptatie

8 Renoveren, isoleren is belangrijk. Klimaatadaptatie echter ook, verticaal groen o.a. planten van bomen,gevelgroen is daar budget voor? Een stad heeft te maken met het hitte-effect, hoe kan de Stad hierop ingaan? De collega die dit uitwerkt is in zwangerschapsverlof, ze komt terug in januari en dan zal dit verder worden uitgewerkt. De vraag wordt gesteld m dit ook te komen toelichten aan de Mina-raad. - Meerjarenplan: slim verdichten. Gent is o.a. een stad waar woningen zouden opgesplitst kunnen worden maar juridisch kan dat nog niet. Er zijn binnen de stad eveneens nog groene gebieden die in het structuurplan niet ingekleurd zijn als groenzones dus die volgebouwd kunnen worden. Wat wordt verstaan onder slim verdichten? Slim verdichten is belangrijk maar ook flankerende maatregelen moeten erbij horen, toegang tot water, toegang tot groen, maatregelen om hitteeffect tegen te gaan. Een globaal beeld voor wijken moet worden gemaakt. Misschien moeten we als Mina-raad eens definiëren wat wij als raad zien als slim verdichten en definiëren welke flankerende maatregelen moeten worden meegenomen. De Gecoro zal wellicht met gelijkaardige vragen bezig zijn. Structuurvisie Gent 2030 is in opmaak, daarin moet bepaald worden hoe slim verdichten moet aangepakt worden. Als we een renovatiegolf veroorzaken, dan bestendigen we zaken voor de komende 30à40 jaar. We kunnen zo ook negatieve zaken bestendigen. In de structuurvisie willen ze bepalen hoe Gent er in de toekomst zou moeten uitzien. De studie is juist gestart en loopt twee jaar. De invloed ervan zal dus pas in het volgende klimaatplan kunnen worden opgenomen. In de Gecoro is daarover gesproken n.a.v. de stedelijke RUPs. Andere woonvormen moeten gestimuleerd worden. De eerste stappen worden gezet, maar op korte termijn zal weinig concreet kunnen gezegd worden. - Restauratie Naast renovatie moet ook restauratie worden meegenomen. Monumentenzorg moet mee met creatieve restauraties. Er moet toch in elk historisch gebouw dubbel glas aangebracht kunnen worden? Er moet per gebouw steeds naar een compromis worden gezocht, Stad Gent verkrijgt niet steeds wat het zou willen, maar dikwijls verkrijgt men iets en resulteert dit in een situatie die toch beter is dan huidige toestanden. Er is nood aan een planning om te bepalen wanneer een gebouw aan de beurt is, dikwijls is niet weten erger dan weten dat je nog lang moet wachten. E. Samenvatting. De renovatiedoelstelling scherp stellen, is een must. Er is een doelgroepenbeleid nodig, dit omdat verschillende doelgroepen aangepaste instrumenten vragen om hen te overtuigen om het nodige te

9 doen. Er zal bijkomend ingezet moeten worden op communicatie en ontzorging om de doelstelling te kunnen behalen. Te Gent, 21 januari 2014 Isabel Vertriest Voorzitter

Missie stad Gent Gent is een open, solidaire, wijze en kindvriendelijke stad. Zij verbindt alle krachten om de stad uit te bouwen tot een blijvend leefbaar geheel en zo de toekomst verder vorm te geven.

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar ANDERS-WACHTEBEKE RESULTATEN WONEN-ENQUETE 2008 1) Gezinssituatie * gehuwd of samenwonend 80,51% * alleenstaand 15,25% * alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen 4,24% * alleenstaande moeder of

Nadere informatie

Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent

Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent Groot-Begijnhof Sint-Amandsberg realiseert grootste Sociaal Dakisolatieproject van Gent Begijnhof Sinte-Elisabeth te Sint-Amandsberg vzw helpt zijn huurders bij het verlagen van hun energiefactuur door

Nadere informatie

Tien jaar gratis energie-advies in Gent: meer dan adviezen, begeleidingen en energiepremies

Tien jaar gratis energie-advies in Gent: meer dan adviezen, begeleidingen en energiepremies Tien jaar gratis energie-advies in Gent: meer dan 16.000 adviezen, 2.000 begeleidingen en 8.300 energiepremies REGent vzw, vandaag beter bekend als de Energiecentrale, viert zijn tiende verjaardag. In

Nadere informatie

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen

Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen Energierenovatiecoach EcoHuis Antwerpen EcoHuis Antwerpen Centrum duurzaam (ver)bouwen, wonen en leven van de stad Antwerpen EcoHuis Antwerpen (EHA) = onderdeel van bedrijf Stadsontwikkeling, afdeling

Nadere informatie

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013 Warmer wonen Werkgroep premies 20 juni 2013 Uitgenodigd Isabel Tremerie ; Ciska Vereecke; david debosschere; Daevy Debeuf ; Catherine.Christiaens; christof libbrecht; pieter Decruynaere; Fien Vandeghinste;

Nadere informatie

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent De Stad Gent plant als hoofdaandeelhouder van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent een bijkomende investering

Nadere informatie

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020

Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 Sociale huisvesting Renovatieplanning ERP 2020 VMSW Afdeling PROJECTEN Ir Bernard Wallyn Aanleiding Strategische doelstelling Vlaamse Regering In 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen

Nadere informatie

Wind en zon bij het station: Demonstratie van de nieuwste hernieuwbare-energie-opwekking voor steden

Wind en zon bij het station: Demonstratie van de nieuwste hernieuwbare-energie-opwekking voor steden Wind en zon bij het station: Demonstratie van de nieuwste hernieuwbare-energie-opwekking voor steden Motivatie Vermits energie een van de grote uitdagingen wordt in de toekomst, op wereldschaal maar evengoed

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 27/04/2016 16/0246 Nieuwe energiepremies van de Stad Gent zetten Gentenaars aan om meer te isoleren Op 1 september worden de nieuwe energiepremies van de

Nadere informatie

Uitnodiging voor een stakeholderoverleg aangaande het Energierenovatieprogramma 2020 en de Europese Richtlijn energie-efficiëntie van 25 oktober 2012

Uitnodiging voor een stakeholderoverleg aangaande het Energierenovatieprogramma 2020 en de Europese Richtlijn energie-efficiëntie van 25 oktober 2012 Uitnodiging voor een stakeholderoverleg aangaande het Energierenovatieprogramma 2020 en de Europese Richtlijn energie-efficiëntie van 25 oktober 2012 1. Het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017 Studiedag energie Energielening en sociale isolatie huurwoningen 18 september 2017 REG-maatregelen: historiek Energierenovatieprogramma 2020: geen energieverslindende woningen in Vlaanderen in 2020 (dakisolatie,

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

664 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

664 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Krekel 24 9052 gemeente Gent bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 664 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

Eerste versie langetermijnvisie grondige renovatie van woningen

Eerste versie langetermijnvisie grondige renovatie van woningen Eerste versie langetermijnvisie grondige renovatie van woningen 1 Kenmerken Vlaams woningenbestand Overgrote meerderheid individuele woningen, elke woning quasi anders. Oud met slechte energieprestatie.

Nadere informatie

Energienota

Energienota Energienota 2014-2016 De Stad Gent heeft, in kader van het klimaatplan, als doelstelling om tegen 2019 het stadspatrimonium te verduurzamen en tot een minimale energiebesparing van 15% ten opzichte van

Nadere informatie

Reflecties woning / gebouwenpas. Toelichting studiemoment 18 maart 2019

Reflecties woning / gebouwenpas. Toelichting studiemoment 18 maart 2019 Reflecties woning / gebouwenpas Toelichting studiemoment 18 maart 2019 Inhoud presentatie 1. Woning / gebouwenpas 2. Energetisch én woningkwaliteitsbeleid 3. Collectief planmatig renoveren 4. Diversiteit

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Schuttersvest nummer 69 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 296 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jozef Dhoorelaan nummer 4 bus 32 bestemming appartement type - bouwjaar 1969 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

(Energetische) renovaties en financiering

(Energetische) renovaties en financiering 28 juni 2016 Team wonen (Energetische) renovaties en financiering (Energetische) renovaties en financiering Context Uitgangspunten: Kwaliteitsproblemen private huurmarkt Woonsituatie maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN AFDELING 1. Artikel 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Eugeen Leenlaan 3 bus 12 3500 gemeente Hasselt bestemming appartement type - bouwjaar 1978 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 406 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Zilvervos 4 bus *1/1 2610 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 711 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Persmoment De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Openhuizendag Initiatief van NAV en Ik ga Bouwen & Renoveren 18 de editie Doelpubliek: toekomstige verbouwers Gratis Uniek. Meer dan een namiddag huisjes

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Marktstraat nummer 62 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1146 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

WARMTEFOTO GENT. Stad Gent

WARMTEFOTO GENT. Stad Gent 16 WARMTEFOTO GENT Stad Gent 1 1.1 INFORMATIE Informatie over het project en uw organisatie [1] Naam van het project Warmtefoto Gent URL van het project http://warmtefoto.gent.be/ Naam van de projectverantwoordelijke

Nadere informatie

1216 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

1216 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Lammekensknok 94 8770 gemeente Ingelmunster bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1216 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Ooievaar 8 bus 1 2060 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1965 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 379 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Voldersstraat nummer 17 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.7.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Prosper Van Langendonckstraat nummer 9 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.9.0 berekende

Nadere informatie

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Energie voor iedereen! met steun van de Koning Boudewijnstichting Inhoud Samenwerkingsverband Dakisolatie waarom? Probleemstelling Project Troeven, uitdagingen

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Paalstraat nummer 35 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1021

Nadere informatie

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten 7. De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten Niet begonnen Opgegeven Aangekondigd In project En cours Voltooid Info/commentaar 48 Het energiecertificaat waarin voorzien

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Jeneverbeslaan nummer 21 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1906 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Collegiebaan nummer 2A bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.9.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

474 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

474 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Kerk 74 9940 gemeente Evergem bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1930 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 474 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Statiestraat_BE nummer 103 bus *3/1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 839 De energiescore

Nadere informatie

486 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

486 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Verkorting 76 9040 gemeente Gent bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 486 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014. 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014. 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014 BULLETIN 7 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Helderstraat nummer 10 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1924 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Eendrachtstraat nummer 27 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Fazantendreef nummer 7 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 545

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 februari 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00128 Onderwerp: Addendum bij de subsidieovereenkomst voor energiezuinige renovatie van sociale woningen - Projecten

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jozef Wautersstraat nummer 149 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Edmond de Grimbergheplein nummer 22 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1899 softwareversie 9.7.0 berekende

Nadere informatie

de woonkantoren van de stad Antwerpen

de woonkantoren van de stad Antwerpen de woonkantoren van de stad Antwerpen Woonkantoor stad Antwerpen A. Wie zijn wij? B. Wie is onze klant? C. Wat doen wij? D. de Groene Lening E. verbouwingspremies voor eigenaar-bewoner F. verbouwingspremies

Nadere informatie

Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie

Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie Welke vragen liggen aan de basis? Er beweegt nu zeer veel rond energie. Waar staan we nu en hoe gaat het verder evolueren?

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Isschotweg nummer 98 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1557 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Gentse steenweg 10 bus 5 9300 gemeente Aalst bestemming appartement type - bouwjaar 1971 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 351 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

rergiepresteuecertificaat

rergiepresteuecertificaat rergiepresteuecertificaat straat Bloemenveldstraat nummer 4 bus bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1900 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (klalh/m 2jaar 588 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Edingensesteenweg nummer 104 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 519 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Guido Gezellelaan nummer 82 bus 4 bestemming appartement type - bouwjaar 1958 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Klimaatplannen die het verschil maken. Inspiratie voor gemeentebesturen

Klimaatplannen die het verschil maken. Inspiratie voor gemeentebesturen Klimaatplannen die het verschil maken Inspiratie voor gemeentebesturen De vragen die we vandaag beantwoorden Wat is een goed klimaatplan? Welke activiteiten maken het verschil? (niet exhaustieve oplijsting)

Nadere informatie

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours TRANSITION = Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours 12 december 2015 Kabinet Schepen Tine Heyse Gent TRANSITION Klimaatbeleid = stad Gent (1) 2007: Bestuursakkoord Streven

Nadere informatie

Woonplatform. 20 november 2012

Woonplatform. 20 november 2012 Woonplatform 20 november 2012 1. Voortgangstoets Meting voortgang realisatie bindend sociaal objectief opgelegd door Vlaamse Gewest Sociaal objectief = aantal te realiseren sociale woningen periode 2009

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

Dames en heren. Dat lees ik ook in de conclusies van het boek, waarvan ik er enkele graag met u overloop:

Dames en heren. Dat lees ik ook in de conclusies van het boek, waarvan ik er enkele graag met u overloop: Dames en heren Is wonen in Vlaanderen betaalbaar? Wie enkel naar de prijzen van woningen en gronden, zal geneigd zijn om neen te antwoorden. Maar de betaalbaarheid van wonen is niet enkel een kwestie van

Nadere informatie

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s COLLECTIEF RENOVEREN K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s 1-05/04/2017 COLLECTIEF RENOVEREN WAAROM? Waarom? Collectief renoveren? De rol van Kamp C? Duurzaambouwloket.be

Nadere informatie

WOONTAFEL WOONKWALITEIT STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN BEMERKINGEN Instrumenten zijn niet

WOONTAFEL WOONKWALITEIT STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN BEMERKINGEN Instrumenten zijn niet Volstaan huidige instrumenten inzake kwaliteitsbewaking? Vb. ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen, leegstandsregister en -heffing WOONTAFEL WOONKWALITEIT 28.06.2016 STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN

Nadere informatie

Bouwproject HDB-scouts Gentbrugge

Bouwproject HDB-scouts Gentbrugge Bouwproject HDB-scouts Gentbrugge Bouwproject HDB-scouts Gentbrugge LT2 = Lokalen en Terreinen op Lange Termijn Bouwproject HDB-scouts Gentbrugge VOOR Bij de 10 slechtste lokalen van Gent lokalenonderzoek

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Ginderbroek nummer 56 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 897 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Oudenaardsesteenweg nummer 70 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 531 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Grote Steenweg nummer 318 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Riemsterweg nummer 6A bus *2 bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.7.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 606 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Erwten 16 bus 2 2060 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1959 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 367 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

375 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

375 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Glazenleeuw 106 9120 gemeente Beveren bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 375 De energiescore laat

Nadere informatie

460 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

460 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Berg 6 9170 gemeente Sint-Gillis-Waas bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1945 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 460 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Korte Moeie nummer 11 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 529 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kloosterstraat nummer 3F bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 392 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Brouwerijstraat nummer 1 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Doornikserijksweg nummer 381 bus bestemming appartement type - bouwjaar 2004 softwareversie 9.10.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Burggravenlaan nummer 278 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 444 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Burgemeester Callewaertlaan nummer 83 bus bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1937 softwareversie 9.7.1 berekende

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Stoktmolenstraat nummer 1 bus 5 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 402 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Katterekelaan nummer 1 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Wolfstraat nummer 17_45 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 819 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Voetsveld nummer 25 bus c bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 992 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

368 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

368 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Albert I laan 319 bus 0802 8620 gemeente Nieuwpoort bestemming appartement type - bouwjaar 1996 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 368 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Brugse baan nummer 170 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 549 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Oude Kuringerbaan nummer 55 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

321 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

321 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Jozef Van Elewijck 107A bus 5 1853 gemeente Grimbergen bestemming appartement type - bouwjaar 1988 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 321 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Brugsesteenweg nummer 189 bus bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1945 softwareversie 9.9.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Vissersstraat nummer 68 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 299 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kaaistraat nummer 23 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Roeselaarsestraat nummer 336 bus bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 9.13.7 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 613

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Mechelsesteenweg nummer 28 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.8.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Dworpsestraat nummer 125 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.8.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Boomsesteenweg_WI nummer 397 bus 4 bestemming appartement type - softwareversie 9.18.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 316 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kerkplein nummer 13 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 659 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

Stadsontwikkeling stad van de toekomst

Stadsontwikkeling stad van de toekomst 1HWN010203: ECOHUIS ANTWERPEN Het EcoHuis biedt inspiratie, informatie, advies en financiële ondersteuning voor duurzaam (ver)bouwen, slim energie- en waterverbruik, de vergroening van de woonomgeving

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Jan van Nassaustraat nummer 56 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.9.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Wemmelsestraat nummer 54 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1934 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Minister A. De Taeyestraat nummer 8 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Schuttershof nummer 4 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1934 softwareversie 9.7.2 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Residentie Beatrijs nummer 61 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 228 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie