Sociale Werkplaatsen De Sleutel. Mahatma Gandhistraat 2A 9000 Gent 09/

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociale Werkplaatsen De Sleutel. Mahatma Gandhistraat 2A 9000 Gent 09/232.58.08"

Transcriptie

1 Sociale Werkplaatsen De Sleutel Mahatma Gandhistraat 2A 9000 Gent 09/

2 VZW SWP De Sleutel is een werking die behoort tot de algemene werking van De Sleutel. De visie van beide organisaties is dan ook nauw verbonden:

3 Visie De Sleutel We zijn binnen het geheel van de Broeders van Liefde een netwerk van centra voor mensen met drugproblemen. We richten ons zowel tot druggebruikers die zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen in hun functioneren, alsook tot hun omgeving..

4 Ons handelen moet steeds gericht zijn op kwaliteit en vernieuwing op het vlak van voorkomen, begeleiden en behandelen van problematisch druggebruik en verslaving. Geloof in verandering die leidt tot een kwaliteitsvoller leven, is hierbij onze drijfveer.

5 We zien drugverslaving als een complex probleem dat het ontwikkelen van individuele, relationele en maatschappelijke mogelijkheden verhindert. We richten onze behandeling naar het verslavingsgedrag, evenals naar belangrijke biopsychosociale oorzaken en gevolgen van de verslaving..

6 Onze bijdrage in de oplossing van drugproblemen situeert zich op 3 terreinen vanuit een integrale visie: - in de preventie leggen we de basis om gezond te kunnen genieten door het ontwikkelen van sociale vaardigheden - in de begeleiding en behandeling werken we aan het onder controle krijgen en het loslaten van verslaving door het leren van meer functionele antwoorden op de individuele, relationele en maatschappelijke noden - in de werkgelegenheid zorgen we voor opleiding en perspectief op werk door attitudetraining in een aangepaste werkomgeving.

7 Dit houdt in dat we veranderingsgericht werken en daarom ons ook maximaal inzetten om mensen van drugs af te helpen. Pas dan kan persoonlijke groei maximaal kansen maken. We helpen mensen om hun mogelijkheden verder te ontwikkelen. Afhankelijkheid van middelen zorgde er dikwijls voor dat vele kansen gemist werden op het vlak van opvoeding, socialisering, vorming en ervaring. We proberen hier nieuwe kansen te bieden op alle leefgebieden.

8 Parallel aan dit proces zoeken we samen naar de maximale reïntegratiemogelijkheden. Behandeling bevordert integratie, maar ook meer integratie versterkt de vraag naar ondersteuning en behandeling. Werk en opleiding zorgen voor meer integratie wat dan weer versterkend werkt voor identiteit en behoefte aan verbondenheid. Deze toegenomen mogelijkheden en behoeften motiveren om beter te leren omgaan met zichzelf en anderen om de nieuwe kansen te behouden en uit te breiden.

9 Om deze doelstellingen te bereiken bouwt De Sleutel een netwerk van preventie programma s, hulpverleningscentra, sociale werkplaatsen en werkgelegenheidsprojecten. Onze werkgelegenheidsprojecten bieden voor gemarginaliseerde ernstig verslaafde mensen een eerste opstap zodat ze opnieuw samen met anderen zinvol actief kunnen worden. Op het vlak van werkgelegenheid organiseren we arbeidszorg, opleiding, sociale tewerkstelling, begeleiding op de werkvloer en arbeidstrajectbegeleiding

10 Sociale tewerkstelling Wil in die zin tewerkstelling en hulpverlening verbinden: Belangrijk voor reïntegratie Herval voorkomen Dit brengt ons tot volgende visietekst:

11 Visie We geloven in nieuwe kansen en groeimogelijkheden voor mensen We zijn als vzw actief in de sociale economie en vormen samen met de centra voor hulpverlening en preventie het netwerk van De Sleutel. We werken aan de socio-economische reïntegratie in de maatschappij van mensen die omwille van specifieke problemen, prioritair als gevolg van drugsverslaving, niet kunnen komen tot een socio-economische stabiele situatie. We hebben aandacht voor het hele traject in nauwe samenwerking met onze partners. We bieden oriëntatie, werk met aangepaste begeleiding en opleiding aan met het oog op doorstroming naar stabiele werkgelegenheid.

12 Drug hulpverlening en alcohol hulpverlening hulpverlening dan? Onze werkplaats zal in eerste plaats zich richten tot volwassenen met een drugproblematiek. De visie van De Sleutel spreekt over bij voorkeur Volwassenen met een alchoholproblematiek kunnen bijgevolg ook hun traject naar werk in de SWP opstarten.

13 Een traject naar stabiel werk vraagt om kansen mbt werk. Maar ook naar motivationele begeleiding om werk te maken van de verslavingsproblematiek. Om hierin te slagen organiseren we een voortraject, Dit bestaat uit verschillende modulles:

14 6 modules Aanmelding Observatie Oriëntatie Arbeidszorg Trajectbegeleiding Arbeidsbegeleiding

15 1. Aanmelding voor SWP Opstarten van een beperkt proces Informatie-verzameling Eindverslag naar aanmeldingsteam

16 2. Observatie Een inschatting maken van: => Competenties: niet beroeps-specifieke specifieke competenties via assessement => Psychische / psychiatrische problematiek: impact hiervan op werkmogelijkheden. Maw: Instabiliteit op verschillende levensdomeinen kan, Ook wat gebruik betreft!

17 3. Oriëntatie In kaart brengen van arbeidscompetenties: Persoonsgericht advies naar werk Gebaseerd op observaties en persoonlijkheidsonderzoek Gebaseerd op genormeerde testing Combineerbaar met externe loopbaanbegeleiding Stabiliteit is hier een vereiste in die zin dat indien nodig hulpverlening is opgestart!

18 4. Arbeidszorg SWP of NEC is te hoog gegrepen Drugproblematiek Problematiek op andere levensterreinen werkverleden / opleiding attitudes motivatie woonst => Problemen hebben nog tét veel een invloed op functioneren.

19 5.Trajectbegeleiding Doelgroep (ex)drugverslaafde Traject van werkloosheid tot langdurige tewerkstelling

20 6: Arbeidsbegeleiding Arbeidsbegeleider is verantwoordelijk voor opmaak en opvolging van het begeleidingsplan van een werknemer Evaluaties 3-maandelijks Attitudes, technische en persoonlijke aspecten Team Zorg Multidisciplinair team Voorstel tot doelstellingen Terugkoppeling Voorstellen bespreken met werknemer Begeleidingsplan Evolutie van attitudes Evolutie van technische kennis Evolutie van persoonlijke problematiek

21 Samenvatting Modules mbt alcohol en drugproblematiek: 1.. Dit moet de cliënt en onszelf in staat stellen een correct beeld te krijgen over het (ex) gebruik. 2. We kunnen preventief een netwerk opbouwen zodat dit gebruik geen hindernis blijft tijdens het traject. 3. We kunnen een handelplan opstellen om wat de hulpverlening aanbiedt te trainen in een werkmilieu. We kunnen nu een belangrijke stap zetten naar WERK:

22 7 Werkplaatsen Renovatie Brugge Renovatie Antwerpen Renovatie Mechelen Renovatie Gent Groen Gent Groen Antwerpen Industriële werkplaats Gent

23 8. Noodzaak aan netwerk 1. Een stevige onderbouw: de modules 2. een veilige, ondersteunende werkomgeving 3. belang van samenwerking met hulpverleners en de noodzaak van een casemanager.

24 Perspectief Project Perspectief is een samenwerking tussen: Het wijkwerk van OCMW Gent Het opleidings- en trainingscentrum (OTC( OTC) ) van OCMW Gent De sociale werkplaatsen en de drughulpverlening van De Sleutel

25 Casemanager Een drugproblematiek, legale of illegale zorgt steeds voor instabiliteit op verschillende levensterreinen Een stabiele tewerkstelling is voor een (ex) gebruiker een belangrijke stap naar re-integratie integratie. Het traject naar deze stabiele tewerkstelling vraagt voortdurende waakzaamheid voor alle levensterreinen. De casemanager is een noodzakelijke bewaker opdat het geheel op afgestemd geraakt.

26 Supported Employment Moeilijke doorstroming van sociale werkplaatsen naar NEC Methodiek Gesco-werknemers behouden hun contract van swp en werken met ondersteuning in NEC-bedrijf bedrijf. Positieve stage = overname contract Negatieve stage = terugkeer naar sociale werkplaats

27 Alles staat of valt met een duidelijke regelgeving gebaseerd op de visietekst : Een protocol binnen onze werkplaats! Urinetesten binnen de Sociale Werkplaats De Sleutel hebben als doel de werking van de werkplaatsen drugvrij te houden. Dit protocol werd opgesteld vanuit het protocol Urinetesten van De Sleutel.. Dit protocol is te consulteren in de protocolmap.

28 Indicaties voor het afnemen van een urinetest. Urinetesten worden niet standaard van medewerkers afgenomen en worden tot het noodzakelijke beperkt. Urinetesten worden toegepast om op negativiteit te testen. Ze worden dus niet aangewend om te testen op producten waarvan de medewerker aangeeft ze gebruikt te hebben. In de volgende situaties kunnen/moeten urinetesten worden afgenomen: Algemeen kunnen we stellen dat urinecontroles dienen om bij een vermoeden van gebruik de discussie met de medewerker op een duidelijke manier te kunnen voeren. Op vraag van de begeleider Op vraag van de medewerker

29 In de volgende situaties worden geen urinetesten afgenomen. Wij distantiëren ons formeel van een controlerende functie. Urinetesten worden enkel afgenomen in functie van de veiligheid op de werkvloer en in functie van de begeleiding van de cliënt. Justitiële druk is dus geen indicatie voor een urinetest. Wanneer een medewerker de vraag stelt naar een test in functie van justitie wordt dit geweigerd. We adviseren de medewerker om dit met zijn justitieassistent te bespreken en urinecontroles te laten doorgaan bij een door justitie aangestelde arts.

30 Procedure voor de controle zelf. De werkplaatsleider of begeleider die een urinetest wil afnemen neemt deze beslissing steeds in samenspraak met het AH of een ADJ-AH AH. Urinecontroles gebeuren altijd individueel en steeds onder toezicht van een begeleider van hetzelfde geslacht. De medewerker wordt uitgenodigd naar het sanitair blok Libert. De begeleider/ster ziet er op toe dat niemand anders in het sanitair blok aanwezig is. De begeleider/ster neemt zijn jas of tas niet mee in het toilet.de toiletdeur van het toilet blijft open. De begeleider/ster staat rechtop met de rug naar de begeleider toe. De begeleider/ster houdt discreet toezicht. De begeleider/ster urineert in het daarvoor voorziene recipiënt. De begeleider/ster neemt het recipiënt in ontvangst en controleert nog eens extra op lichaamswarmte.

31 Uitzonderingen op deze procedure kunnen enkel op klinische indicatie en na bespreking in het team zorg of het IST. Na de urineafname wordt door de begeleider aangegeven op welke producten er moet getest worden. Op alles controleren moet zo veel als mogelijk worden vermeden. Resultaten van een urinetest worden enkel besproken en meegegeven met de medewerker zelf en op het team zorg of het IST.

32 Een protocol.. gericht op sanctie? Voor onze werking en onze doelgroep is het noodzakelijk heel duidelijk te zijn vwb gebruik, maar ook vwb het praten over gebruik. In onze werkplaats mag buiten de profesionele gesprekken niet gepraat worden over gebruik, over ervaringen betreffende gebruik. Een profesioneel gesprek betekent voor ons dat we willen weten waarover we praten. Onze gesrpekken horen thuis in motivationeel werk: Wij willen vooral de medewerker laten inzien welke hindernis gebruik kan zijn ook als het over WERK gaat

Netwerk. Verschillende oriëntatie- en behandelcentra : Ambulant Dagcentra Sociale werkplaatsen

Netwerk. Verschillende oriëntatie- en behandelcentra : Ambulant Dagcentra Sociale werkplaatsen - Verschillende oriëntatie- en behandelcentra : Ambulant Dagcentra Sociale werkplaatsen Netwerk Residentieel Crisisinterventiecentrum TG en TG dubbeldiagnose Residentieel kortdurend programma voor jongeren

Nadere informatie

DBK: Het Gents Model Concept & implementatie Organisatie vanuit Justitie en vanuit Hulpverlening

DBK: Het Gents Model Concept & implementatie Organisatie vanuit Justitie en vanuit Hulpverlening DBK: Het Gents Model Concept & implementatie Organisatie vanuit Justitie en vanuit Hulpverlening 1 INHOUD PRESENTATIE I. Belgisch drugbeleid II. O.M. en problematisch druggebruik III.De rechtbank en problematisch

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap)

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) Mensen (werkzoekenden) met arbeidsbeperking, op: - medisch - fysiek - psychisch - mentaal - Trajectbegeleiding

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Ontstaan Doorheen de jaren een stijging van het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid.

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

DBK GENT. Concept & implementatie

DBK GENT. Concept & implementatie DBK GENT Concept & implementatie 1 INHOUD PRESENTATIE I. Drugs en justitie II. O.M. en problematisch druggebruik III. De rechtbank en problematisch druggebruik IV. Zoektocht naar een oplossing V. DBK Gent

Nadere informatie

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Marie-Claire Lambrechts Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs KU Leuven, Omgeving en Gezondheid Seminarie Gezondheid op de werkvloer, 22/2/18 Brussel

Nadere informatie

HR Support een impressie vanuit Sociale Werkplaats De Sleutel

HR Support een impressie vanuit Sociale Werkplaats De Sleutel HR Support een impressie vanuit Sociale Werkplaats De Sleutel M. Gandhistraat 2a 9000 Gent Sociale Werkplaats De Sleutel Vlaamse erkenning als sociale werkplaats. Subsidies ontvangen om mensen in dienst

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie en voorlichting Verslavingszorg Preventie en voorlichting Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Preventie en voorlichting Doordacht dynamisch! Colofon Tekst Afdeling

Nadere informatie

Activeringsbeleid cliënten sociale dienst OCMW Geraardsbergen

Activeringsbeleid cliënten sociale dienst OCMW Geraardsbergen Activeringsbeleid cliënten sociale dienst OCMW Geraardsbergen Stand van zaken op 27 november 2015 Een basisvoorwaarde om het recht op maatschappelijke integratie te openen, is het aantonen van werkbereidheid.

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview organisaties

Bijlage 3: Interview organisaties Bijlage 3: Interview organisaties BVBA Hoewaer Wat biedt u de mensen aan als organisatie? Wij bieden mensen werk aan in de privésector. Hoe bent u in aanraking gekomen met de tewerkstellingsmaatregel artikel

Nadere informatie

Familiewerking CAT Gent

Familiewerking CAT Gent Familiewerking CAT Gent deelwerking CCG ECLIPS Congres Geestelijke Gezondheidszorg Gent, 15 september 2010 Tomas Van Reybrouck Speerpunten werking CAT: Ambulante werking voor mensen met verslavingsproblematiek

Nadere informatie

Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel

Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel Residentieel Jongerenprogramma (RKJ) Zuidmoerstraat 165 9900 Eeklo T 09-377 25 26 E-mail rkj.info@fracarita.org www.desleutel.be 2 Inleiding Het jongerenprogramma

Nadere informatie

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Maak kennis met Profila Zorg Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Inhoudsopgave Voorwoord Over Profila Zorg Waar staan wij voor? Ambulante begeleiding thuis Hulp bij opvoeden en opgroeien

Nadere informatie

Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving

Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving De Kiem biedt hulp aan personen die problemen ervaren door het gebruik van drugs en aan mensen uit hun omgeving. Het residentiële luik van het

Nadere informatie

Diane Slootmans, Casemanager GoiA (Free Clinic vzw) Zeilstraat 16, 2060 Antwerpen 03/

Diane Slootmans, Casemanager GoiA (Free Clinic vzw) Zeilstraat 16, 2060 Antwerpen 03/ Diane Slootmans, Casemanager GoiA (Free Clinic vzw) Zeilstraat 16, 2060 Antwerpen 03/2368566 info@goia.be 1 VOORSTELLING 2 Ontstaan en evolutie Ontstaan eind jaren 90: Hulpverleners in Antwerpen werden

Nadere informatie

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis 1. Inhoud van het CAP Het centraal aanmeldpunt drugs of kortweg CAP, wil alle gedetineerden met een drugprobleem ondersteunen in hun zoektocht

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Situering rol als detentieconsulent GTB = Gespecialiseerd Team Bemiddeling. Begeleiding en ondersteuning van mensen met een lange afstand of begeleidingsnood

Nadere informatie

Voorstelling Team Verslavingszorg

Voorstelling Team Verslavingszorg 27/05/2015 Voorstelling Team Verslavingszorg Ivo Vanschooland Doelgroep De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO Arbeidscoaching in een vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg ART 107 Psycho-sociaal revalidatiecentrum Mirabello Arbeidscoaching Art 107 Ziekenhuizen

Nadere informatie

Jaarverslag Voorwoord. Hierbij vindt u de editie 2011 van het jaarverslag van de vzw Sociale Werkplaats De Sleutel.

Jaarverslag Voorwoord. Hierbij vindt u de editie 2011 van het jaarverslag van de vzw Sociale Werkplaats De Sleutel. Vzw Sociale Werkplaats De Sleutel Vzw Werkervaring De Sleutel Hoofdzetel: Jozef Guislainstraat 43A 9000 Gent Contact Gent: Mahatma Gandhistraat 2A 9000 Gent Contact Antwerpen: Van Trierstraat 41A 2018

Nadere informatie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie RIZIV GTB- VDAB Visie Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie 1. Historiek 1. Twee jaar pilootproject Samenwerking

Nadere informatie

Workshop 1. Indicering

Workshop 1. Indicering Workshop 1. Indicering Patrick Ruppol Inhoud Beleidscontext Zorgactivering Maatwerk Werk-welzijn Indicering binnen VDAB Routing Gegevens set ICF Van welzijn naar werk Meerwaarde van een instrument Een

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Studiedag Sociale Economie Zie je nog mee? Gits, 19 februari 2019

Studiedag Sociale Economie Zie je nog mee? Gits, 19 februari 2019 Studiedag Sociale Economie Zie je nog mee? Gits, 19 februari 2019 Beslissing van Vlaamse regering in 2014. Behouden wat goed is en verbeteren waar kan. VDAB is verantwoordelijk en steden en gemeenten vullen

Nadere informatie

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom In diensttreding: 1 september 2010 Contactadres: vzw LEJO Borgerhoutsestraat

Nadere informatie

Doelgroepen kasteelplus. Kerngedachten bij de visie. Ontwennen meer dan stoppen. Visie : controleverlies betekent totale abstinentie

Doelgroepen kasteelplus. Kerngedachten bij de visie. Ontwennen meer dan stoppen. Visie : controleverlies betekent totale abstinentie Doelgroepen kasteelplus Ontwennen meer dan stoppen. Hoe helpen we mensen om te veranderen? dag van de zorg 17/03/2013 Patrick Lobbens Hoofdverpleegkundige verslavingszorg kasteelplus Kasteelplus 1 : mensen

Nadere informatie

Supported Employment modelgetrouwheid in Vlaamse arbeidsrehabilitatieprogramma s Knaeps J. & Van Audenhove Ch. GGZ-congres, 2012 Overzicht Inleiding Onderzoek Onderzoeksvragen Methode Analyse Resultaten

Nadere informatie

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen Gasthuisstraat 22/2 - Turnhout (zomer 208: Merodelei 88-90) 04/44 29 9 info@route.be (mei juni 208: www.route.be) Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

Functieomschrijving begeleider ambulant centrum

Functieomschrijving begeleider ambulant centrum De Kiem v.z.w., Therapeutisch Programma voor Druggebruikers en hun omgeving zoekt voor onmiddellijke indiensttreding (m/v): Ambulant begeleider (19u) te Ronse Opdracht: Vereisten: Individuele begeleiding

Nadere informatie

Hulpverlening bij problematisch middelengebruik vanuit een welzijn- en gezondheidsperspectief

Hulpverlening bij problematisch middelengebruik vanuit een welzijn- en gezondheidsperspectief Hulpverlening bij problematisch middelengebruik vanuit een welzijn- en gezondheidsperspectief Is er een probleem? Stadia van motivatie Stadia van verslaving. Experimenteren Gebruiken Misbruiken Verslaving

Nadere informatie

een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke.

een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke. In de Bijzondere Jeugdzorg van Ter Loke zijn we op zoek naar een geëngageerde en gemotiveerde begeleider (m/v) voor ons begeleidingstehuis t Vlierke. t Vlierke is een begeleidingstehuis in Turnhout voor

Nadere informatie

Binnenschip wordt welzijnsproject

Binnenschip wordt welzijnsproject Binnenschip wordt welzijnsproject Op woensdag 5 juli 2017 is aan de Gentse Rigakaai 'Navis Gandae' voorgesteld. Vzw Navis Gandae wil een nieuwe, activerende dagopvang creëren op een binnenschip. Er is

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid

OP-STAP. Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid OP-STAP Een oriëntatie- en activeringsmodule naar werk op de reguliere arbeidsmarkt voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid Christel WITGEERS 1 Jobcentrum vzw is een centrum voor gespecialiseerde

Nadere informatie

Naar een verdere uitbouwing en duurzame verankering van de drughulpverlening in het drugsbeleid

Naar een verdere uitbouwing en duurzame verankering van de drughulpverlening in het drugsbeleid Naar een verdere uitbouwing en duurzame verankering van de drughulpverlening in het drugsbeleid Prof. dr. Brice De Ruyver Studiedag De Kiem 29 maart 2012, Gent 1 Structuur 1. De bevraging van de noden

Nadere informatie

Alcohol en drugbeleid

Alcohol en drugbeleid Alcohol en drugbeleid Probleemstelling Er waren in de organisatie verschillende meldingen van problemen rond drankmisbruik. Het arbeidsreglement was niet voldoende uitgewerkt om tot een duidelijke aanpak

Nadere informatie

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Anker kracht Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Inleiding In januari 2014 startte OCMW Gent het project 'Ankerkracht'. Dit project bundelt de krachten en visie

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Vaststelling bij Sociale dienst van Sociale huisvestingmaatschappijen (SHM) Belangrijke groep bewoners kampen met ernstige psychische problemen. Of er is een

Nadere informatie

Sociale economie. 1 Tewerkstellingsgroei varieert van sociale economie initiatief. Streekpact Cijferanalyse

Sociale economie. 1 Tewerkstellingsgroei varieert van sociale economie initiatief. Streekpact Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Sociale economie De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die

Nadere informatie

Taalstages: STAP voor STAP

Taalstages: STAP voor STAP Taalstages: STAP voor STAP Praktijkdag Werkplekleren - donderdag 26/10/2017 door Stefany Tan (teamcoach GTB) & Karen Vanuytrecht (NT2-instructeur VDAB) 1 Wat vooraf ging: STAP 1 & STAP 2 STAP 1? Experiment

Nadere informatie

Mechelen 4 december 2012. CAG MOVI Seminarie. Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief. Bijdrage OCMW Gent:

Mechelen 4 december 2012. CAG MOVI Seminarie. Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief. Bijdrage OCMW Gent: CAG MOVI Seminarie Mechelen 4 december 2012 Workshop Tewerkstelling: iedereen mee, iedereen actief Bijdrage OCMW Gent: Enige (kritische) bedenkingen over de relatie Vlaanderen OCMW s aan de hand van het

Nadere informatie

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Anker kracht Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Inleiding In januari 2014 startte OCMW Gent het project 'Ankerkracht'. Dit project bundelt de krachten en visie

Nadere informatie

CROSS-OVER 2/12/2014

CROSS-OVER 2/12/2014 CROSS-OVER 2/12/2014 SKILLVILLE: Alcohol, tabak en cannabis Historiek Start Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) september 2012 Impact van het ontwikkelen en inzetten van een educatieve game ter

Nadere informatie

In te vullen door de behandelend geneesheer (bij voorkeur psychiater) en. terug te zenden t.a.v. de coördinerend psychiater van vzw Pro Mente:

In te vullen door de behandelend geneesheer (bij voorkeur psychiater) en. terug te zenden t.a.v. de coördinerend psychiater van vzw Pro Mente: vzw PRO MENTE Beschut Wonen in de geestelijke gezondheidszorg AANMELDINGSFORMULIER Tel: +32(0)3 766 67 09 Fax: +32(0)3 766 10 59 team@promente.be www.promente.be Hazewindstraat 41 9100 Sint-Niklaas vzw

Nadere informatie

Werken met druggebruikers in de gevangenis. Projectwerking en visie PLC Ruiselede

Werken met druggebruikers in de gevangenis. Projectwerking en visie PLC Ruiselede Werken met druggebruikers in de gevangenis Projectwerking en visie PLC Ruiselede 2 1. Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede Open gevangenis voor 60 mannelijke gedetineerden Laatste stap in de terugkeer

Nadere informatie

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen NOTA Datum: 2 april 2015 Van: Dienst Economie en Internationale Samenwerking Team Sociale Economie Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Nadere informatie

studio K studio K KANSENATELIER

studio K studio K KANSENATELIER 1 KANSENATELIER OCMW TURNHOUT Albert Van Dyckstraat 20 2300 Turnhout t 014 47 47 47 f 014 47 40 40 studio_k@ocmwturnhout.be www.ocmwturnhout.be 2 Inhoudstafel Inleiding 4 Doelstellingen 4 Basisprincipes

Nadere informatie

Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB)

Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB) 1 GTB Gespecialiseerde TrajectBepaling -en begeleiding naar werk (GTB) Opdracht: werkzoekenden met een arbeidsbeperking begeleiden in hun participatie aan de arbeidsmarkt. Twee disciplines in huis: trajectbegeleiding

Nadere informatie

Historiek. Twee ESF projecten. Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum

Historiek. Twee ESF projecten. Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum GTB/VDAB - SaRA Twee ESF projecten Historiek Hart voor Werk Samenwerking met hartrevalidatiecentrum Bruggen Bouwen: Samenwerking met VDAB/GTB met NGGZ Kempen ikv art 107 3. Samenwerkingsmodel Doel: Samenwerking

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

Met een GOB naar werk

Met een GOB naar werk Met een GOB naar werk Katherine Smith Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding (UCBO) 2009 www.ucbo.be GOB Dienst voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling doelgroep: personen

Nadere informatie

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een niet-zichtbare beperking

Nadere informatie

Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming

Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming Resultaten inventarisatie en behoefteonderzoek vorming 1. Gegevens respondenten 32 sociale werkplaatsen en/of arbeidszorgcentra werkten mee aan de vragenlijst. Deze groep bestond voor 38% uit sociale werkplaatsen

Nadere informatie

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep FACT IDRIS Idris is een onderdeel van de Amarant Groep Iedereen is Behandeling en begeleiding voor cliënten met een LVB in combinatie met complexe problematiek Specialistische behandeling Kinderen, jeugdigen

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

Subsidiëring werkvloeren in het kader van AMA, doorstroomgerichte Arbeidszorg en Tijdelijke werkervaring. Infomoment 20 maart 2019

Subsidiëring werkvloeren in het kader van AMA, doorstroomgerichte Arbeidszorg en Tijdelijke werkervaring. Infomoment 20 maart 2019 Subsidiëring werkvloeren in het kader van AMA, doorstroomgerichte Arbeidszorg en Tijdelijke werkervaring Infomoment 20 maart 2019 Doel subsidie Werkvloeren ondersteunen om cliënten van OCMW Gent op een

Nadere informatie

VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem

VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 69 van FREYA SAEYS datum: 21 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB Beleid t.a.v. werkzoekenden met een alcohol- en/of drugsprobleem

Nadere informatie

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1 De Leemwinning toelichting Info-avond oktober 2015 Jeugdzorg Emmaüs 1 Inhoud - Doelgroep - Accenten in de werking - Begeleidingsfasen - Personeel - overzicht - functieomschrijvingen - praktische info -

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Middelenbeleid in een onderneming

Middelenbeleid in een onderneming Team psychosociaal welzijn Middelenbeleid in een onderneming Deel 1: Motieven (Waarom?) Inhoud Deel 2: Wat kun je er aan doen? (Wat?) Deel 3: Ontwikkeling beleid (Hoe?) 1 Deel 1: Waarom moet uw organisatie

Nadere informatie

Teamcoördinator ALERT-team

Teamcoördinator ALERT-team Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator ALERT-team Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking ALERT-team Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze functie draagt

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

GBJ De Markt C.A.P. JRB. Everberg via JRB. Instroom. M1 Onthaal en crisis. Kortdurende Oriëntatie / Observatie. Begeleiding (+) Begeleiding

GBJ De Markt C.A.P. JRB. Everberg via JRB. Instroom. M1 Onthaal en crisis. Kortdurende Oriëntatie / Observatie. Begeleiding (+) Begeleiding GBJ De Markt JRB C.A.P. Everberg via JRB Instroom M1 Onthaal en crisis Kortdurende Oriëntatie / Observatie Begeleiding Begeleiding (+) M3 M4 M5 Time-out jongens M9 Time-out meisjes M2 M6 M8 M7 U i t s

Nadere informatie

De Sociale plattegrond. Inhoudstafel

De Sociale plattegrond. Inhoudstafel De Sociale plattegrond Sector: Verslaving Spreker: Marc Tack (CAT CGG Eclips) Inhoudstafel I. Kenmerken van problematisch alcoholen middelengebruik II. Implicaties voor de hulpverlening III. Overzicht

Nadere informatie

Mobiele Teams Langdurige Zorg

Mobiele Teams Langdurige Zorg Mobiele Teams Langdurige Zorg Netwerk GG Aalst-Dendermonde-Sint-Niklaas 25/01/2019 Dendermonde Wat is een MTLZ? - Een multidisciplinair samengesteld team - dat langdurig begeleiding aan huis biedt (visie:

Nadere informatie

Professionele hulp voor kinderen en jongeren

Professionele hulp voor kinderen en jongeren Professionele hulp voor kinderen en jongeren Ik heb het leuker en gezelliger met mama. Lijn5 is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die hulp nodig hebben in moeilijke fases van hun leven. Door

Nadere informatie

Face it, Work it. Overzicht

Face it, Work it. Overzicht Face it, Work it Dr. H. Peuskens Psychiater Psychiatrische kliniek Broeders Alexianen Tienen Overzicht Middelengebruik in Vlaanderen CAO 100 Middelengerelateerde problematiek Expertise in residentiële

Nadere informatie

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken 1. Situering van het project 2. Stand van zaken 3. Ervaringen Wonen & Welzijn Brugge 2 1. Wie is onze doelgroep? - volwassen personen met psychische

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Inburgering Spreker: Sofie Michielsen (Inburgering Oost-Vlaanderen) WAT IS INBURGERING? - 2-1 Opdracht Inburgering = Vlaamse beleid Opstap tot integratie door het onthalen

Nadere informatie

Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB

Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB Samen werken aan werk Visie- en afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse VI (via het NIC), het RIZIV, GTB en de VDAB Deze nota bevat de operationele visie en concrete afspraken

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak

Maatwerk en W². 2 decreten in de maak Maatwerk en W² 2 decreten in de maak 3 2 decreten in de maak Maatwerk: voorontwerp decreet goedgekeurd door de Vlaamse regering W²: werkdocument: wordt binnenkort voorgelegd op de Vlaamse regering wordt

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort

Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort Naar aanleiding van een aantal evoluties die wij binnen de werking van onze vzw een open plaats, departement kringloopwinkel Brugse poort

Nadere informatie

VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.

VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T. VACATURE Educatief medewerker (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T. antenne in Boom In diensttreding: 1 september 2010 Contactadres: vzw LEJO Borgerhoutsestraat

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

POWERTY in de praktijk Emancipatorische Werking

POWERTY in de praktijk Emancipatorische Werking POWERTY in de praktijk Emancipatorische Werking Missie OCMW Gent De sociale dienstverlening verzekeren zodat alle inwoners van Gent een menswaardig leven kunnen leiden. We hebben hierbij prioritaire aandacht

Nadere informatie

Wat als uw werknemer problematische schulden heeft? Dan heeft dit direct zijn weerslag op: 2: de personeelsadministratie (denk aan loonbeslag)

Wat als uw werknemer problematische schulden heeft? Dan heeft dit direct zijn weerslag op: 2: de personeelsadministratie (denk aan loonbeslag) Wat als uw werknemer problematische schulden heeft? Dan heeft dit direct zijn weerslag op: 1: de prestaties op de werkvloer 2: de personeelsadministratie (denk aan loonbeslag) 3: het ziekteverzuim 4: uw

Nadere informatie

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst)

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Programma Timing 9u00-9u15 9u15-10u15 10u15-10u30 10u30-11u30 11u30 Inhoud Verwelkoming Workshop deel I Pauze Workshop deel II Broodjesmaaltijd

Nadere informatie

tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet

tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet ZORG VOOR WERK EEN In POP het kader VOOR van project Kortdurende IEDEREEN stages in privéondernemingen! tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet In samenwerking met Gemeente

Nadere informatie

Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg'

Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg' Kwaliteitsvoorwaarden aanbod 'Arbeidsmatige activiteiten /arbeidszorg' Voorstel vanuit de Ronde Tafel Arbeidszorg 1 Achtergrond Het decreet 'Werk- en zorgtrajecten' van 23 april 2014 wil een structureel

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 oktober 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Budget 2013. Machtigingskrediet 831/640. Subsidie

Nadere informatie

Aanvraag van evaluatiegesprek ifv opstart doorstroomtraject of evaluatie WOP MAART 2019

Aanvraag van evaluatiegesprek ifv opstart doorstroomtraject of evaluatie WOP MAART 2019 Aanvraag van evaluatiegesprek ifv opstart doorstroomtraject of evaluatie WOP MAART 2019 Inleiding 2 Het decreet maatwerk bij collectieve inschakeling wil ondersteunen en subsidiëren op maat van elke werknemer.

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie Preventie en voorlichting Introductie De afdeling preventie geeft voorlichting en advies over genotmiddelen aan jongeren, ouders en professionals. Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen

Nadere informatie

Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent

Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent Opvolging hefboomproject 2 Streekpact 2013-2018 Zuid-West-Vlaanderen Zuid-West ontwikkelt en werft talent 16 maart 2015 Inleiding Luc Decavel Voorzitter SERR Zuid-West-Vlaanderen Rapportering Streekpact

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen Titeltekst inhoud Crisis? Regionaal crisisnetwerk Algemene werking Crisisinterventie Multidisciplinair crisisoverleg Trajectbegeleiding uitdagingen Crisis binnen

Nadere informatie

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Workshop Doel? Eerste ervaringen WVL delen + aanpak 3 ESF-projecten ikv Uitstroom Sociale Economie Looptijd: 2 jaar Ontwikkelen en uittesten

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Drugsbeleid in de gevangenissen Who cares? We all care Opbouw Aanbod vandaag Analyse m.b.t. drugsbeleid in gevangenissen Lichtpunten Met focus op strategisch

Nadere informatie

Aanbod voor secundair onderwijs

Aanbod voor secundair onderwijs Aanbod voor secundair onderwijs Schooljaar 2015 2016 Hanne Van Eeckhout 0485/91 00 11 Hanne.vaneeckhout@drugpunt.be www.drugpunt.be @Drugpunt Alcohol- en drugpreventie Wat is Drugpunt? Drugpunt Lokeren

Nadere informatie

Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan!

Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan! Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan! De Brug Midden-Nederland biedt hulp aan mensen die willen breken met hun verslaving of die hulp zoeken bij het omgaan met de verslaving van

Nadere informatie