5 november 2006 Jaargang 11, nummer 1. Vrienden van WSC. het clubblad van de Westlandse Schaak Combinatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 november 2006 Jaargang 11, nummer 1. Vrienden van WSC. het clubblad van de Westlandse Schaak Combinatie"

Transcriptie

1 5 november 2006 Jaargang 11, nummer 1 het clubblad van de Westlandse Schaak Combinatie

2 5 november 2006 blz 2 Algemene informatie WSC Bestuur Voorzitter Wim Duijvesteijn Groenelaan RS Honselersdijk asysdata@caiw.nl Secretaris Jan-Willem de Jong Meerkoet AC s-gravenzande jj@student.eur.nl Penningmeester Vincent Kuyvenhoven Zwartendijk LL Naaldwijk v.kuijvenhoven@gmail.com Algemene bestuursleden Leen Kemeling Pijperplein BG 's-gravenzande kemeling@fsw.eur.nl Andere functionarissen Wedstrijdsecretaris Bert de Jong Meerkoet AC s-gravenzande bdejong@kabelfoon.nl Materiaalcommissaris Wilco Oversloot Sternstraat TP Monster w.oversloot@kabelfoon.nl Webmaster Timon van Dijk (zie bestuur) Redactie Timon van Dijk (zie bestuur) Johan Voorberg Johan.Voorberg@caiw.nl Timon van Dijk Kortenaerstraat VD Maasdijk tavandijk@gmail.com Giro: t.n.v. Westlandse Schaak Combinatie te Naaldwijk Website: De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen niet te plaatsen, in te korten of op enige andere manier te censureren.

3 blz 3 Inhoudsopgave Algemene informatie WSC... 2 Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 3 WSC debuteert met kansloze nederlaag... 4 WSC verliest van Paul Keres... 5 Mijn debuut in de 1 e klasse van de KNSB... 7 WSC 2 RSR Ivoren Toren... 9 Utrecht 3 - WSC WSC 3 - Velo RP Rijswijk 4 WSC 3: 5½ - 2½ Haeghe Ooievaar 2 te sterk voor gehavend WSC e bondswedstrijd van Kees Flikweert WSC Nipt verlies van WSC 6 tegen Lierse SV WSC WSC 8 en WSC WSC WSC komt te kort in strijd om Zuid-Holland beker Westland verliest nipt van Delft Verslag Gent Verslag Badalona Wist je dat Kalender Inleiding Redactie WSC 1 en 2 spelen dit seizoen hun thuiswedstrijden in de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 47 in Naaldwijk. De resterende thuiswedstrijden zijn: 11 nov WSC 1 - HWP Sas van Gent; WSC 2 - Voorschoten 3 feb WSC 1- Wageningen; WSC 2 - Middelburg 21 april WSC 1 - D4; WSC 2 - Messemaker Verder heeft WSC een nieuwe penningmeester. Voortaan kunt u uw centjes kwijt bij Vincent Kuyvenhoven: girorekening t.n.v. Westlandse Schaak Combinatie te Naaldwijk.

4 5 november 2006 blz 4 WSC debuteert met kansloze nederlaag Marnix Hofman WSC is vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan gepromoveerd naar de 1e klasse KNSB. Ondanks een topseizoen eindigden we vorig jaar met 8 overwinningen als 2e. Niet genoeg voor promotie, aangezien alleen de nummer 1 promoveert. De Variant trok zich echter voor aanvang van dit seizoen terug uit de meesterklasse. Hierdoor promoveerde de beste nummer 2 van de 2e klasse. WSC was de gelukkige. Dat we een moeilijk jaar krijgen staat vast. Allereerst vertrok de sterkste speler, Jan-Willem de Jong, naar HMC. Verder bestaat een eerste klasse team uit 10 i.p.v. 8 spelers, zodat er nog 2 spelers uit het 2e naar het 1e team promoveerden. De eerste wedstrijd was afgelopen zaterdag thuis tegen RSR ivoren toren uit Rotterdam. Aan het einde van de middag stonden de harde cijfers 8,5-1,5 op het scorebord. Een remise werd behaald door Johan Valstar aan bord 2 en Paul Brasser aan bord 9 wist te winnen. De andere partijen gingen vrij kansloos verloren. Manfred Kindt aan bord 10 maakte helaas een fout in goede stelling, waardoor de uitslag nog hoger uitviel. Ook een tactische opstelling maakte niet uit. Timon van Dijk en Menno Pietersma, bewust aan wat lagere borden gezet, verloren ook. RSR behoort niet tot de sterkste teams uit de eerste klasse. Deze uitslag bevestigde ons vermoeden dat we een zwaar jaar krijgen. Desondanks is dit een mooie uitdaging voor WSC en een leuke ervaring om een keer zo hoog te spelen. WSC RSR Ivoren Toren ½-8½ 1. Marnix Hofman Joost van Ruitenburg Johan Valstar Joost van Rosmalen 2165 ½ - ½ 3. Michael Aagaard Pieter van Ginkel Frans Vreugdenhil Dolf Meijer Michiel van Woerden Wim Koster Menno Pietersma Rob van der Plas Timon van Dijk Herbert van Buitenen Jacob Buitelaar Oscar van Veen Paul Brasser Tim Benning Manfred Kindt Philip Westerduin

5 blz 5 WSC verliest van Paul Keres Jan-Willem de Jong Op zaterdag 14 oktober stond de ontmoeting met het Utrechtse Paul Keres op het programma. Dit is een van de betere teams in de eerste klasse. Twee jaar geleden miste de club slecht op bordpunten promotie naar de Meesterklasse. Teamleider Marnix Hofman had andere verplichtingen en werd op het laatste moment vervangen door voorzitter Wim Duijvesteijn. Ik kon non-playing captain spelen, omdat mijn club HMC al vooruit had gespeeld tegen LSG ivm de Europacup. Omdat er files stonden (12km) rond Utrecht besloten de meeste WSC ers maar via Gorinchem te rijden. De auto met Frans, Timon, Menno en ondergetekende maakten nog een tussenstop van bijna een half uur onderweg, zodat Frans even heerlijk kon eten. Helaas speelden we niet in de Dommel, maar in het Rode Kruisgebouw. Jammer omdat we zo de verrichtingen van het 2 e tegen Utrecht 3 niet konden volgen. Na een uurtje spelen was de situatie als volgt (op bordvolgorde). Johan Valstar had tegen de sterke Xander Wemmers een gelijke stelling uit de opening gekregen. Timon van Dijk kreeg een stuk kado van Mark Smits. Michiel had in een rustige Siciliaan een gelijke stelling. Menno leek objectief wat minder te staan. Frans had een lekker scherp potje Frans, Michael moest veel tijd investeren om de theorie in het gesloten Siciliaan te verzinnen. Kersverse vader Johan Voorberg kreeg zijn lijfvariant tegen de Caro Kann op het bord, Paul had een scherpe Siciliaan, Manfred bestreed het Frans en invaller Wim had wat ruimteproblemen in het Koningsindisch. WSC had op het elk bord, behalve dat van Menno, een ratingnadeel. Vooral Johan Valstar en Wim zouden het moeilijk krijgen met meer dan 300 punten minder. Ook Michiel, Frans en Michael hadden zo n 200 punten minder dan hun tegenstander. Dan weet je dat het een lastig middag gaat worden. Toch verliep de wedstrijd niet zo slecht. Na zo n 3 uur spelen begint er meer tekening in de strijd te komen. Johan Valstar heeft een interessant pionoffer gespeeld en zijn tegenstander denkt lang na. Timon heeft wat moeite met zijn stuk meer, maar staat nog steeds gewonnen, Michiel heeft een pion geofferd, maar heeft te weinig compensatie, Menno staat slecht, maar zijn tegenstander is in tijdnood. Frans heeft met een mooie truc een kwaliteit gewonnen, maar zijn tegenstander heeft er 2 pionnen voor en staat goed. Michael staat slecht met minder tijd.

6 5 november 2006 blz 6 Overigens weet ik uit eigen ervaring hoe lastig de opening is voor zwart: in het toernooi van Presov had ik de zwarte stelling na 18 zetten ook op het bord en verloor kansloos. Johan heeft goed de stelling geopend en staat goed (van hem mochten alle andere borden remise aanbieden). Paul heeft een gevaarlijke aanval tegen, maar zijn tegenstandster heeft weinig tijd. Manfred heeft een pion minder, maar een gevaarlijk initiatief en Wim heeft goed een kwaliteit geofferd. Hij heeft wat spel en een pion. Dit is trouwens sowieso de manier van spelen tegen sterkere tegenstanders. Durven spelen en je niet laten wegdrukken! Een half uurtje later (een half uur voor de tijdcontrole) begint het uitslagen te regenen. Menno overspeelt zijn tegenstander, wint een kwal en daarmee de partij. WSC 1-0 voor, de eerste voorsprong in de 1 e klasse is een feit. Een paar minuten later brengt Manfred de stand op 2-0. Zijn tegenstander begaat onder zware druk een fout. Niet veel later moet Wim zich gewonnen geven. Hij heeft het lang volgehouden maar kon een vrijpion niet meer stoppen (2-1) Johan Voorberg was bezig zijn voordeel weg te geven, hij heeft echter een mattruc, zijn tegenstander ziet het te laat en kan meteen opgeven. Hiermee komt Johan virtueel op 2130! Wie had dat ooit kunnen denken! Michiel moet zich daarna gewonnen geven. In tijdnood verliest hij een stuk, maar het ging ervoor al mis (3-2). Timon had nog een tweede stuk gewonnen en vlak voor de tijdcontrole geeft z n tegenstander op 4-2 dus en WSC heeft kansen op een matchpunt. Paul dacht de aanval van zijn tegenstandster af te hebben geslagen, maar overzag een vork, waardoor een totaal verloren eindspel resteert (4-3). Johan Valstar kreeg een sterk kwaliteitsoffer op z n dak. In tijdnood weet hij de talrijke dreigingen niet meer te pareren en verliest een stuk (4-4). Daarna gaat het pas echt fout. Michael speelde uitstekend vanuit slechte stelling en komt totaal gewonnen te staan. Op het moment dat hij kan oogsten, mist hij een zet van zijn tegenstander. Volgens Menno was het zelfs een moeilijke opgave, zwart speelt en wint niet, die Michael goed oploste. Hierdoor is zijn voordeel verdwenen en komt 2 pionnen achter. Frans had de hele partij een moeilijke stelling. Hij schijnt nog een kansje gemist te hebben, maar al met al was het een regelmatige overwinning voor zwart (5-4). Michael vecht nog lang door, creëert nog wat dreigingen, maar zijn tegenstander laat zich de kaas niet meer van het brood eten (6-4).

7 blz 7 Inmiddels waren een aantal spelers uit het tweede ook gearriveerd. Zij hadden met het kleinst mogelijke verschil van het sterke Utrecht 3 verloren. Ook niet slecht dus, maar het gaat om de matchpunten. Na afloop gingen we met z n 13en (volgens mij) naar El Mundo, een gezellige tapastent. Het was trouwens niet zo eenvoudig om daar te komen, volgens mij hebben we meer dan een half uur gelopen vanaf de parkeergarage. Het was wel heel gezellig en de moeite waard, ook al moesten we behoorlijk lang buiten in de kou wachten. Leuk ook dat er zoveel spelers van het tweede meegingen! Al met al een nederlaag die ingecalculeerd was, maar WSC heeft wel degelijk een matchpunt laten liggen. Het goede spel geeft moed, maar er moeten snel punten gepakt worden om degradatie te ontlopen. Dat zal de volgende wedstrijd niet meevallen. Thuis (gelukkig) tegen HWP Sas van Gent, vorig jaar nog actief in de meesterklasse. Paul Keres I WSC Xander Wemmers Johan Valstar Mark Smits Timon van Dijk Dirk de Beer Michiel van Woerden Erik Oosterom Menno Pietersma Dirk Floor Frans Vreugenhil Wim v/d Fliert Michael Aagaard Jan Jaap Janse Johan Voorberg Maartje de Jonge Paul Brasser Jan-Bart Abcouwer Manfred Kindt Bert Both Wim Duijvestein 1-0 Mijn debuut in de 1 e klasse van de KNSB Wim Duijvesteijn Talloze schakers, die beter schaken dan ik, zullen het nooit van zijn leven meemaken. Dat het mij wel vergund is, is eigenlijk een speling van het lot. WSC is dit seizoen onverwacht gepromoveerd naar de 1 e klasse van de KNSB. Daar wordt met teams van 10 personen gespeeld i.p.v. 8. Er zijn enkele spelers bijgekomen maar anderen juist afgevallen. Kortom het vullen van beide landelijke teams wordt dit seizoen een hele klus. Omdat ik niet beschikbaar ben voor wedstrijden, die vlak voor een werkdag vallen, heeft de TC mij maar tot algemene reserve voor WSC 1 en 2 benoemd. Hiermee stemde ik in, maar met

8 5 november 2006 blz 8 de opmerking, dat het een slechte zaak voor WSC zou zijn, als ik echt werd opgesteld. Op zaterdag14 oktober speelden beide teams in Utrecht. Mij werd gevraagd of ik beschikbaar was voor het 2 e. Pas vrijdagavond bleek mij, dat ik toch niet nodig was. Doch toen volgde een mailtje en een telefoontje met het verzoek of ik zaterdag (in het 1 e ) wilde meespelen. Ik heb net bericht gehad, dat ik niet hoef te spelen. Maar dat ging over het tweede. Dus als het nodig is, dan ben ik er. Eigenlijk is mijn debuut te bizar voor woorden. Ik heb sinds ongeveer twee jaar noch aan de interne noch aan de externe competitie meegedaan. Daarvoor was ik opgesteld in WSC 4, dat speelde in de 2 e klasse. Van de HSB wel te verstaan. De is liefst 5 klassen lager! Eenmaal eerder had ik meegespeeld in de KNSB. Dat was in de 3 e klasse maar wel voor WSC 1. Ook toen was ik daarvoor op papier te zwak. Maar het ging om de laatste wedstrijd van het seizoen en was WSC 1 al kampioen. In die partij bood ik goed tegenspel, kwam toch in de verdrukking en bracht een offer dat niet helemaal correct was maar wel mijn tegenstander overblufte. Daardoor kwam ik op winst te staan maar liet in tijdnood mijn tegenstander er toch nog met de volle buit vandoor gaan. Ondanks mijn verlies vond ik dit toch wel een hoogtepuntje in mijn schaakleven. Omdat mijn kansen op een resultaat vrijwel nihil zijn koos ik nu zelf voor de zwarte stukken. Medespelers maken meer kans om het witvoordeel ook uit te buiten. Ook was ik bereid aan een hoog bord te spelen. Het werd toch bord 10. Nu speelde ik tegen Bert Both (die eigenlijk thuis hoort op bord 6) van Paul Keres 1. Tijdens de partij informeerde ik nog bij de teamleider naar de rating van Both. Dat was Jammer, want stel dat het maar 2000 was geweest, dan zou hij bij een remiseaanbod misschien snel toehappen. Ik ging er vanuit, dat hij niet wist, dat de mijne maar 1786 was. De partij ging aanvankelijk gelijk op. Vervolgens kwam ik toch onder druk en had al 40 minuten meer verbruikt. Dus er moest iets gebeuren. Daarom offerde ik een toren voor paard + pion, waardoor ik zelf weer enig initiatief kreeg. Zowel JW als Both noemden dit offer later juist. Both had nu ook veel tijd nodig en ik achtte het een goed moment om toch remise aan te bieden. Maar hij sloeg het af en wist geleidelijk het initiatief weer terug te pakken. Toen een promotie onafwendbaar werd gaf ik op. Hoewel ik in deze partij geen moment beter heb gestaan, moet ik toch tevreden zijn. Het was een echte wedstrijd, waarin ook mijn tegenstander vol aan de bak moest en zijn tijd nodig had.

9 blz 9 Zitten er op mijn 60 e nog grotere hoogtepunten in? Hoewel ik voor de club hoop, dat men mij niet nodig heeft, zou het dit seizoen zomaar kunnen. WSC 1 moet nog veel wedstrijden spelen en een invalbeurt op een hoger bord (of een echt resultaat, maar dat durf ik niet eens hardop uit te spreken) is al genoeg. Ook een resultaat in WSC 2 zou een hoogtepunt zijn. WSC 2 RSR Ivoren Toren Leo Duijvesteijn De eerste wedstrijd na de promotie naar de KNSB. De kansen werden vooraf al klein geacht omdat onze achterstand in Elopunten gemiddeld zo n 150 punten was. Dat kwam ook omdat er natuurlijk 2 personen extra doorstroomden naar WSC 1 omdat zij in de 1e klasse met 10 personen spelen. Op deze 1e speeldag speelden zowel WSC 1 als WSC2 tegen RSR Ivoren Toren. Het werd ook de eerste wedstrijd in onze nieuwe speellocatie "De Ontmoetingskerk" aan de Anjerlaan. Onze verwachtingen waren dan wel niet erg hoog gespannen maar je weet nooit. Omdat mijn partij als eerst was afgelopen kreeg ik de twijfelachtige eer om de taak van teamleider over te nemen van Rob. Hij zat toen immers al behoorlijk in tijdnood. Over mijn eigen partij kan ik kort zijn. Ik kwam aan bord 2 totaal niet in mijn spel en ben gewoon zonder kansen te krijgen weggespeeld. Op bord 8 stond onze nieuweling Frans-Pieter v.d.bos goed en kreeg winstkansen. Omdat hij al veel tijd had verbruikt nam hij genoegen met remise. Het eerste halve puntje voor WSC 2. Inmiddels was de partij van Rob ook geëindigd. In hoge tijdnood kon hij alle dreigingen niet meer pareren. Op bord 9 kwam Dirk van Nieuwkerk nu tot remise. Hij stond eerder wel een kwaliteit voor maar later werd het een gelijkwaardig toreneindspel. Eerst werd Dirks remiseaanbod nog afgeslagen maar remise werd het toch. Stand nu 1 3. Ard Dekker op bord 5 kreeg nu een remiseaanbod. Hij had eerder een blundertje gemaakt maar stond desalniettemin redelijk. Zijn tegenstander had al de hele partij een gevaarlijke koningsaanval maar kon de monarch van Ard alleen maar kietelen. Ard vroeg mij als plaatsvervangend teamleider of hij op winst moest spelen. Ik zei dat de kans dat we zouden winnen uitermate klein was. Gelukkig nam Ard de remise aan.

10 5 november 2006 blz 10 Op bord 4 kwam invaller Marco Kuijvenhoven tot winst. Daarmee zou hij de enige winstpartij van de middag behalen.arco had zijn stelling erg risicovol opgezet. Daarom werd het een hele leuke partij. Zijn tegenstander kon alles niet meer overzien en toen ook nog zijn klok begon te dreigen, gaf hij op. Stand nu 2,5 3,5. Maar toen was de koek op. Op bord 1 kreeg Friedhelm eigenlijk vanaf het begin niet te kans zich goed te ontwikkelen. Zijn koningsvleugel kwam pas los toen het al te laat was. Op bord 7 kreeg Wilco meer kansen. In een zeer open stelling waren de kansen ongeveer gelijk. In tijdnood ging er een stuk verloren maar ook toen nog leek eeuwig schaak voor remise te zorgen. Het zat er evenwel net niet in. Al met al veel ervaring opgedaan in deze 3e klasse KNSB. WSC RSR Ivoren Toren ½-5½ 1. Friedhelm Veldhuijzen Nathanael Spaan Leo Duijvesteijn Kachun Lui Rob van Lom Henk Schouten Marco Kuyvenhoven Arno Beljaars Ard Dekker Victor Berg 2044 ½ - ½ 6. Wilco Oversloot Aernout Markus Dirk van Nieuwkerk Alek Dabrowski 1941 ½ - ½ 8. Frans Pieter v. d. Bos Paul Tromp 1922 ½ - ½ Utrecht 3 - WSC 2 Rob van Lom Thierry op bord 7 speelde de ruilvariant van het damegambiet met wit tegen Gerard Verholt. Vanuit de opening stond het gelijk, maar op een gegeven moment ruilde Thierry 2 stukken voor een pion en een toren. De koning van de tegenstander stond daarbij onveilig in het midden. Thierry kon daarbij nog een pion winnen door de dames te ruilen. Dit was echter niet verstandig. De stukken van de tegenstander kwamen beter te staan en hij stond op het punt de pionnen te winnen. In plaats van dat te doen gaf hij een paard weg en net na de 1e tijdscontrole was het over. (Dit zijn de invallers die ik graag wil hebben). Jacob speelde op bord 1 met wit tegen Michiel Blok. In het Spaans kwam Jacob goed uit de opening. Hij had meer ruimte en betere velden voor zijn stukken. Aangezien zwart weinig mogelijkheden had, kon wit rustig een koningsaanval voorbereiden. Het viel echter niet mee er door heen te komen. Plotseling sloeg zwart echter terug, door een witte loper in te sluiten. Daarna had wit weinig kansen meer en verloor hij snel.

11 blz 11 Leo speelde op bord 2 tegen A. van Oosten. In een Sämishvariant van het KoningsIndisch was het Leo die met zwart op voordeel kwam. Naast een volle pion was ook zijn stelling veel actiever. Een geforceerde aanval op de vijandelijke koning liep echter vast omdat er een geforceerde herhaling van zetten in zat. Remise dus, maar gezien de ratingachterstand van 147 punten kon Leo toch tevreden zijn. Vanuit de Slavische opening kwam Wilco spelend op bord 4 met zwart al gauw een pion voor te staan. Dit ging echter wel ten koste van zijn stelling. Er volgde een gedwongen dame afruil waarna wit door een combinatie 2 stukken voor een toren kreeg. Die 2 stukken waren tevens het te sterke loperpaar die voortdurend op Wilco's koningsstelling druk uitoefende. De druk werd te groot en Wilco moest een toren geven tegen een loper, waardoor er een verloren eindspel overbleef. Wilco gaf dus gelijk op. Op bord 3 speelde ik (Rob) met wit tegen H. Duistermaat. Ik speelde voor het eerst Siciliaans. In de opening 1 pion weggegeven voor onduidelijke compensatie. Na rokade s in tegengestelde richtingen kreeg ik aanvalskansen. Deze waren helaas net niet voldoende, dus ging ik door mijn vlag in verloren stand. Bij Frans Pieter op bord 5 kwam een dame opening op het bord. In het middenspel ging het gelijk op, maar toen ik een tijd later keek stond hij gewonnen en heeft dit ook netjes afgerond. Bij Dirk op bord 6 is er een rustige opening op het bord met voor mijn gevoel eindeloze geschuif. Toch heeft Dirk dit beter gedaan, want met zijn loper en dame kon hij op het eind zijn tegenstander mat zetten en iets hiervoor gaf deze dan ook op. Dit is een zeer goede prestatie want uit ervaring weet ik dat zijn tegenstander sterk is. Vincent op het 8ste bord bracht de Franse verdediging op het bord. Hij stond iets gedrukt, maar weinig aan de hand. Het verloop van de partij heb ik niet kunnen volgen, maar helaas heeft Vincent verloren. Dus was de totaalstand is 4,5 3,5 voor Utrecht. De 1e wedstrijd verloren we met 5,5 2,5 dus er zit een stijgende lijn in. Utrecht WSC ½-3½ 1. Michiel Blok 2137 J. Buitelaar Arend van Oosten 2040 L. Duijvesteijn 1897 ½ - ½ 3. Hans Duistermaat 2072 R. van Lom Pieter de Groot 2076 W. Oversloot André Schenk 1977 F. van den Bos Hemmo Mulder 1992 D. van Nieuwkerk Gerard Verholt 1967 T. Bieger Kees-Jan Schilt 1989 V. Kuyvenhoven

12 5 november 2006 blz 12 WSC 3 - Velo RP 1 WSC Velo-Regina Pacis Kuyvenhoven M Germeys B Bieger T Trompetter R Gaag F. v/d Suyker J.W.M Eering P Edwards v Muyen M.J Kuyvenhoven V Raaphorst P Heiden J. v/d Bijl A.M. v/d Jong B. de Brabander A.A.P Groen R Alsemgeest G Rijswijk 4 WSC 3: 5½ - 2½ Jan Dekker Op de laatste dag van oktober nam WSC 3 het uit op in Rijswijk tegen Rijswijk 4. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd met grote cijfers gewonnen. WSC kwam goed uit de startblokken, want na 1½ uur spelen bracht Frits van der Gaag zijn tegenstander zodanig in verdrukking op de koningsvleugel, dat het niet meer te houden was. Toen deze ook nog een toren weggaf, gaf hij meteen de pijp aan Maarten. Jan Dekker wist geen bres in de vijandelijke linies te slaan en gezien de stand op de andere borden ging hij na overleg met vervangend teamcaptain Marco akkoord met het remiseaanbod. Marco zelf kreeg 2 mooie vrijpionnen, zijn tegenstander zag het niet meer zetten, ondanks kleine mogelijkheden en gaf op. Zodoende kwamen we op 2½ - ½. Jan van der Heiden kwam informeren hoe de stand was. Ik had omdat Marco toen nog bezig was het teamleiderschap over genomen en gaf Jan te kennen dat hij remise mocht aanbieden in een gelijke stand. Thierry Bieger speelde een mooie wedstrijd. Thierry kwam wel in tijdnood, maar wist met zijn loperpaar de vijandelijke stelling onder vuur te nemen. Daarna haalde hij zijn dame en toren erbij en zijn tegenstander gaf een paard weg. Thierry voerde de druk op en de tegenstander restte niets anders dan opgave. Zo kwam de stand op 4 1. Bert de Jong had evenals de overige 2, Leno den Broeder en Robbert Groen, gehoord dat zij remise mochten aanbieden, maar Bert ging in de fout. Hij dacht een pion te gaan winnen, maar kreeg schaak, verloor daarna door een dubbele aanval zijn toren en gaf op Leno viel goed in en had het betere spel. Hij kwam een pion voor, maar moest deze later weer inleveren. Nadat de torens geruild

13 blz 13 waren, restte niets meer dan remise en was de winst dus definitief binnen. Robbert Groen tenslotte kwam in een toreneindspel terecht. Iets wat sneller afgemaakt had kunnen worden, maar Robbert kreeg het toch voor elkaar om deze partij te winnen. Zo werd de definitieve eindstand 5½ - 2½ voor WSC. Rijswijk WSC ½-5½ 1. Kemme H.N.B.M Kuyvenhoven M Vreugdenhil M. - Bieger T Kraakman M (Onbekende Speler) ½ - ½ 4. Kraakman P Dekker J.C ½ - ½ 5. Pol Th. van der - Gaag F. v/d Tol J.H. van der Heiden J. v/d 1713 ½ - ½ 7. Berger M.P.M.J Jong B. de Huitema D.J.E Groen R Haeghe Ooievaar 2 te sterk voor gehavend WSC 4 Jan van den Ende Na WSC 1,2 en 6 heeft ook WSC 4 zijn eerste wedstrijd verloren. In Den Haag werd WSC 4 met 5-3 verslagen door Haeghe Ooievaar 2. Wij moesten echter met vijf invallers aantreden en het zonder onze vaste teamleider Jan Dekker doen. Toch heeft iedereen het beste van zichzelf gegeven maar meer zat er gewoon niet in. De eerste die de stukken in de doos kon doen was Leen Kemeling. Remise was hier de uitslag. Er dreigde herhaling van zetten te ontstaan waarbij geen van beiden een ander plan durfde te ontwikkelen. Vincent Kuyvenhoven volgde ook met een remise. Het was potremise volgens Vincent. André Duijvesteijn wist een koningsaanval niet te pareren en moest het punt aan zijn tegenstander laten. Gerard Zuiderwijk maakte weer gelijk. Hij won met een ruime voorsprong aan materiaal. Hierna ging het mis met drie verliespartijen op rij. Marten Kats leek op winst af te gaan stevenen, hij kreeg materiaalvoordeel maar liet dit verzanden en moest zelfs een nederlaag incasseren. Johan van de Berg moest ook zijn tegenstander feliciteren evenals Leen van Nieuwkerk die een pion achterstand niet meer goed kon maken.

14 5 november 2006 blz 14 Dat Jan van den Ende na stukverlies nog won door een verre vrijpion en een goed vooruit geposteerd paard kon aan de verdeling van de wedstrijdpunten niets meer veranderen. We hoeven ons nog geen zorgen te maken want eigenlijk moet voor WSC 4 de competitie nog beginnen. Haeghe Ooievaar WSC Langerak J.H Kuyvenhoven V.J ½ - ½ 2. Brits H.J.A Nieuwkerk L. van Bons M.M Duijvesteijn A Leij E.J. v/d Ende J.L. van den Eijk A.J. van Kemeling L ½ - ½ 6. - Berg J.C. v/d Bes R.N.M. - Zuyderwijk G Taanman P Kats M e bondswedstrijd van Kees Flikweert Jan Dekker Op maandag 30 oktober speelde WSC 4 thuis tegen het Delftse Prometheus. Jan van den Ende op bord 6 was het eerste klaar. Jan stond een pionnetje voor, maar zag geen winstvoordeel en na overleg met de teamleider, waarbij Jan de keuze werd gelaten, werd tot remise besloten. Leen Prins bracht WSC op voorsprong, door een aanval die niet te stoppen was. Hierdoor kwam de stand op 1 ½ - ½. Wytse Pietersma, die inviel, speelde op bord 8. Beide spelers kwamen er ondanks verwoede pogingen niet door, zodoende werd dit remise. Bij Leno den Broeder, die op bord 2 speelde, leek de partij op remise af te stevenen. Echter, een pionnetje op de h-lijn voorkwam dat Leno remise speelde. 1 Tempo werd hem noodlottig en zodoende werd het 2 2. Arco Flikweert speelde tegen André van der Weijde en had het de hele avond al moeilijk. Na een verrekening verliest Arco een stuk en de partij. Zo staan we 3 2 achter. Kees speelde zijn 250e bondswedstrijd en probeerde van alles. Hij kwam onder druk te staan en verloor in het eindspel een stuk en gaf op, 4 2 achter. André Duijvesteijn speelde een sterke wedstrijd, won kwaliteit en veroverde enkele pionnen. Met veel dreiging wist André binnen te komen en de partij te winnen.

15 blz 15 Dick Post was als laatste bezig en stond minder, maar de tegenstander kwam in tijdnood en deed de zetten die hij niet moest doen. In plaats van zelf mat te zetten in twee, ging hij mat en werd het 4 4. Een gelukkig wedstrijdpunt rijker. WSC sv Prometheus Flikweert C.L Huizen H. van (Onbekende Speler) - Duijvestijn J.J.A Duijvesteijn A Torenstra R Post Th.H.M Boskma L Flikweert A.C Weijde A. van der Ende J.L. van den Honderd G ½ - ½ 7. Prins L Heide G. van der (Onbekende Speler) - Kolk J. v/d 1483 ½ - ½ WSC 5 WSC Lierse ½-3½ 1. Spronsen A. van Berg S. v/d 1635 ½ - ½ 2. Antwerpen P.D. van Noordam A.C Haisma H Dijk P. van Nieuwkerk L. van Jong-v/d Berg G. de 1606 ½ - ½ 5. Kemeling L Swieten S.C. van 1503 ½ - ½ 6. Berg J.C. v/d Jong A. de 1630 ½ - ½ 7. Valstar A Lagerwerf L Zuyderwijk G Rodijnen M.W.J ½ - ½ Nipt verlies van WSC 6 tegen Lierse SV 3 Jan van den Ende De verwachting is dat WSC 6, het hoogste jeugdteam, het in de derde klasse zwaar gaat krijgen maar ondanks het verlies van 4,5 3,5 tegen Lierse SV 3 gaf over het algemeen het vertoonde spel en inzet de burger moed. Het begin was zeer slecht want binnen korte tijd stonden wij met 3 0 achter. Thijs Janssen werd door een verkeerde behandeling van de opening al na 6 zetten matgezet. Ino van der Zalm deed een verkeerde damezet waarna zijn koning het hele veld overgejaagd werd voordat hij matgezet werd. Jordy Zuidgeest trof een erg sterke tegenstander en verloor al vrij snel een stuk wat fataal bleek. Marco van Geest was de eerste die wat terug kon doen, hij dwong zijn tegenstander remise af door herhaling van zetten. Niels van den Beukel kwam aardig wat materiaal voor maar hij liet dit voordeel volledig wegglippen en hij moest berusten in remise. Fabian

16 5 november 2006 blz 16 Overschie kon niet anders dan remise maken in een slechtere stelling ondanks dat de twee resterende borden op winst stonden. En aan de twee laatste borden werd inderdaad gewonnen door Esther Dekker en Coen Verspeek. Esther won door een penning de dame en Coen won een loper en een toren waarna de tegenstander het voor gezien hield. De eerste slag is verloren maar nog niet de oorlog! Het lijkt mij wel nuttig voor iedereen om is wat openingen door te nemen en dan te kijken hoe je het beste je stukken kan ontwikkelen en waar je kansen liggen. Met wat andere openingen kan je al heel gauw je tegenstander is een keer verassen. En voor de snelle spelers onder ons: probeer ook in het begin rustig en geconcentreerd te spelen dan is het wachten op de eerste overwinning. HSB 3B Lierse WSC ½-3½ 1. Berkel D. van Overschie F.A.M ½ - ½ 2. Berg S. v/d Zuidgeest J Krogt J. v/d Janssen T Heyningen R.J.M. van Geest M. van 1301 ½ - ½ 5. Feringa A Verspeek C Uijlenbroek T Zalm I. v/d Valstar-Valstar N Beukel N.N.A. van den 1330 ½ - ½ 8. Wel F. van der Dekker A.E WSC 7 Promotie WSC ½-3½ 1. Schuurman Hess A Hofman A.M Smit N Gaag N. v/d Dekker R. - Grootscholten L ½ - ½ 4. Bruinsma J.P. - Millenaar K.J Roo J. de Kats M Ephraim F (Onbekende Speler) Krabbedam P Dijk H. van Ploeg J.G. van der (Onbekende Speler) 0-1 WSC 8 en WSC 10 WSC WSC ½-4½ 1. Hofland J (Onbekende Speler) Noordam E Oomes M Wijnberg M Verspeek C Huysman L Groot A.N.G Reede A. - Knaap J.C.M. van der 1324 ½ - ½ 6. Koelewijn I - Onderwater M

17 blz 17 WSC 9 Rijswijk WSC ½-2½ 1. Knigge M. - (Reglementair) 1-0R 2. Vries T. de Zeelenberg N ½ - ½ 3. Bruin R. de Hout G. v/d Ruiter T. de - Gaag-Pronk C.H. v/d Both S. - Mos C.J Walstijn B. van - (Reglementair) 1-0R WSC komt te kort in strijd om Zuid-Holland beker Timon WSC is er niet in geslaagd de Zuid-Holland beker te winnen. Het team met drie eerste klasse (KNSB) spelers kwam te kort tegen de 'onderbondertjes' van de andere teams. In de halve finale werd WSC met maar liefst 3½ - 1½ verslagen door LSG, de winnaar van de LSB-beker. In de strijd om de derde plaats werd Botwinnik, de verliezend bekerfinalist van de HSB nog op 2-2 gehouden. Met snelschaken verloor WSC echter onfortuinlijk met 3-1 van het jeugdige team uit Zoetermeer, dat op papier een stuk zwakker was dan het team waar WSC in de HSB-bekerfinale van had gewonnen. Spijkenisse, de houder van de RSB-beker, wist de finale met 3-1 te winnen van LSG. halve finale LSG WSC ½-½ 1. B.J. Groeneweg M. van Woerden M.H.A. Kubbenga J. Voorberg A.A. v/d Peut F. Vreugdenhil 1950 ½ - ½ 4. J.J. Bey R. Groen troostfinale Botwinnik WSC R. s Jacob M. van Woerden C. Ebben J. Voorberg R. Mulders F. Vreugdenhil S. v/d Vlugt R. Groen snelschaken Botwinnik WSC ½- ½ 1 R. s Jacob M. van Woerden 2023 ½ - ½ 2. C. Ebben J. Voorberg R. Mulders F. Vreugdenhil S. v/d Vlugt R. Groen

18 5 november 2006 blz 18 Westland verliest nipt van Delft Timon van Dijk Het Westland het de 16e match tegen Delft nipt verloor. In De Kandelaar in Naaldwijk werd het voor Delft. Het laatste en dus beslissende punt werd gescoord door Leo Hofland die met wit van Jan-Willem wist te winnen. Westland - Delft Jan-Willem de Jong - Leonard Hofland Timon van Dijk - Henk Mannen Michiel van Woerden - Ted Barendse ½-½ 4 Frans Vreugdenhil - Hora Vlam ½-½ 5 Rob van Lom - Dolf Beltz Ard Dekker - Patrick de Bas ½-½ 7 Frans vd Bos - Kees van der Meer ½-½ 8 Marco Kuijvenhoven - Kim Meulenbroek ½-½ 9 Jan Dekker - Har van Himbergen Johan 't Hart - Bobby Voogt Jan van Paassen - Richard Oranje Wim Duijvesteijn - Arno Wiersma Dirk van Nieuwkerk - Willem-Jan van den Broek Frits vd Gaag - Pieter Buzing Peter Eering - Rob Smits Hans Haisma - Rufael Mekuria Kees Flikweert - Pieter Quist Leno den Broeder - Simon Broos ½-½ 19 Vincent Kuijvenhoven sr - Albert Kemeling Bert de Jong - Edgar Huisman Leen van Nieuwkerk - Gerard Bilars Stefan vd Meer - Jan van de Donk ½-½ 23 Andre Duijvestein - Johan van de Pol Dick Post - Diederik van Heijgen ½-½ 25 Andre vd Weijde - Roland ten Have Arco Flikweert - Annemarie Dokman ½-½ 27 Remco Trompetter - Paul van Riet ½-½ 28 Jan van den Ende - Rick Plomp ½-½ 29 Leen Kemeling - Simon Dirkse ½-½ 30 Johan vd Berg - Peter Klingens Anja Valstar - Lito van Reede Leen prins - René Poots Wytse Pietersma - Herman Zonderland Remco Switsar - Ben Sedee 1-0

19 blz Jordy Zuijdgeest - Leo Zuijdgeest Thijs Jansen - Bert Zwemstra Marco van Geest - Ernst Hanewald 0-1 Verslag Gent Jan-Willem de Jong Dit jaar deden er helaas erg weinig WSC ers mee in Gent. Jammer want ook dit jaar was het weer een zeer geslaagd toernooi. Verder was het zoals vanouds weer goed toeven in t Geduld en ook het boerenbridgen was een succes. Wel was het erg warm in de speelzaal, in de laatste ronde werden er zelfs flesjes water uitgedeeld om Vierdaagse taferelen te voorkomen. De WSC ers (Menno, Timon en ik) eindigden allemaal op 6,5 uit 9. Frans was trouwens nog zo verstandig om te komen kijken, vlak voor hij naar het zonnige Curacao zou vertrekken. In dit verslag laat ik verder een aantal partijfragmenten zien, er komen opgaven tussendoor, de mensen die deze opgaven willen maken moeten niet onder het diagram kijken want daar staat de oplossing. In de eerste ronde speelde ik meteen achter de touwen. Ik was als 8 e geplaatst. Tegen H. Cattoir kwam een Catalaanse opening op het bord. H. Cattoir (1823) Jan-Willem de Jong (2409) Gent (1), Wit speelde hier 10.Pxc4? Hoe profiteert zwart? 9-tr-wqkvl-tr0 9zplzp-+pzpp0 9-zp-+psn-+0 9sn P+pzP NzP-0 9-zPQsNPzPLzP0 9tR-vL-+RmK-0 10 Le4! wint gewoon een stuk. Het paard op c4 kan niet goed gedekt blijven (11. Dc3 Pd5) 11.Pxa5 Lxc2 12.Pc6 Dc8 13.Pxb8 Dxb8 en 10 zetten later 0 1 Dat was dus een lekker begin. Ook ronde 2 ging makkelijk al miste ik het volgende: Jan-Willem de Jong (2409) C. Roosemeyers (2030) Gent (2), Zwart is er niet best aan toe, maar speelde hier 12 e5? Hoe profiteert wit?

20 5 november 2006 blz 20 9r+ltr-+k+0 9zpp+-vlpzpp0 9-+n+p+-+0 9wq-zpP L+PvL-+0 9+QzP-+N+-0 9P+-+-zPPzP0 9tR-+-+RmK-0 Na 13.dxc6 exf4 14.cxb7 is het meteen uit. Ik speelde echter 13.Lg3? Pb8 14.Pxe5 Ld6 en hoe maakt wit dit het handigst af? 9rsnltr-+k+0 9zpp+-+pzpp0 9-+-vl wq-zpPsN L+P QzP-+-vL-0 9P+-+-zPPzP0 9tR-+-+RmK-0 15.Pxf7! Kxf7 16.e5 en wit wint de loper altijd terug 16 b5 17.Lxb5 Pa6 18.exd6 c4 19.Dxc4 Lb7 20.Tfe1 1 0 In ronde 3 volgde een zwaardere tegenstander, maar ook dit ging buitengewoon soepel. J. Breukelman (2113) Jan-Willem de Jong (2409) Gent (3), r+lwqk+-tr0 9zpp+n+pzpp0 9-+pvl nzp-zP-0 9-+LzP sN-zPN+-0 9PzPQ+-zP-zP0 9tR-vL-mK-+R0 10.dxe5 Hier wordt meestal 10.Ld2 gespeeld. De tekstzet is niet goed vanwege 10...Pxe5 11.Pxe5 Lxe5 12.De4 Dxg5! De vraag is hoe zwart reageert op 13. f4 (moeilijk) 9r+l+k+-tr0 9zpp+-+pzpp0 9-+p nvl-wq-0 9-+L+Q sN-zP-+-0 9PzP-+-zP-zP0 9tR-vL-mK-+R0 [13.f4 Dh4+ 14.Kd2 Df2+ 15.Pe2 (15.Le2 Pxc3 16.bxc3 (16.Dxe5+ Le6 +) 16...Le6) 15...Le6 (ik was van plan, en dit is ook goed, wit mag niet op e5 slaan. 16.Dxe5 (16.fxe5 Lf5! 17.Dd4 Tad8 +)

21 blz Lg4 + en Tad8 of Tfe8) 16.Dxe Kc2 Lg4] 13.Pxd5 cxd5 14.Lxd Dg2 Dh5 16.Ld2 Td8 17.e4 Lxb2 18.Tb1 Lf6 19.Tg1 Hoe maakt zwart het nu af? 9r+ltr-+k+0 9zpp+-+pzpp vl L+-+q P P+-vL-zPQzP0 9+R+-mK-tR-0 19 Lh3! 20.Dg3 Txd5! 21.exd5 Te8+ 22.Le3 Lc3# 0 1 In ronde 4 had ik een lastige partij: Jan-Willem de Jong (2409) P. Driessens (2265) Gent (4), In een partij waarin we allebei al een keer remise hebben geweigerd heeft zwart zojuist 26 Pc7-e6 gespeeld, hoe komt wit nu in het voordeel (moeilijk)? 9-+-+r+-mk0 9zp-+q+n+p0 9-zp-+n+p p+p+-0 9P+lzP-zP sN-tR zP-+-zPLzP0 9+-vL-wQ-mK-0 27.Dd1 [dreigt 28. b3] Td8 [27...Pc7 terug! was hier nog net mogelijk] 28.b3 La6 29.De1 of meteen Pxd Pxd4? Nu komt de lange diagonaal open 30.Lb2 Kg8 31.Pxd5 zwart verliest grof materiaal 1 0 In ronde 5 speelde ik een korte zwartremise (13 zetten) tegen de Belgische FM Gregoir. Ik dacht dat ik minder stond, maar het viel nog wel mee. Ook ronde 6 had weinig boeiende momenten. Ik won met wit van een andere Belgisch FM, Docx, die al snel in een minder eindspel terecht kwam en na 48 zetten de strijd staakte. Zo kwam ik gedeeld met 5 anderen aan kop en moest ik tegen de nummer 1 op papier: Dgebuadze. Ik heb een ontzettend slechte score tegen deze man en ook nu liep het weer fout af. Ik maakte in de opening een foutje en toen verslechterde mijn stelling langzaam maar zeker. Aan het eind maakt mijn tegenstander het erg handig af.

22 5 november 2006 blz 22 A. Dgebuadze (2538) Jan-Willem de Jong (2409) Gent (7), Wat speelt wit? mk zp R+-zp0 9sn P+0 9+-zP-+N zPPmK0 9+-tr In plaats van passief de pion te dekken, gebeurde 33.g5! hxg5 [op 33 Txc3 komt g6] 34.Pxg5 g6 35.Txg6 Txc3 36.f4 1 0 De ronde er na speelde ik tegen FM Niels Ondersteijn. Niels speelt dit jaar bij mij in het team bij HMC Calder. Het werd een spannende partij, waarin Niels steeds de beste kansen had. In onderstaand diagram had hij echter beter remise kunnen maken. Jan-Willem de Jong (2409) N. Ondersteijn (2287) Gent (8), Hoe maakt zwart hier remise? 9-+l p zPp+-mkn+p0 9-+p zP-zp L+K+-zP R Pe7 [38...b4 39.Lxf5 (39.cxb4 Pd4+ 40.Kxe3 Pxc2+ 41.Kd2 Pxb4) 39...Lxf5 40.Txf5+ (40.Kxe3 b3) 40...Kxf5 41.cxb4 Kf4 42.b5 axb5 43.a6 c3 44.a7 c2 45.a8D c1d=] 39.Tf8 b4 40.Te8! Kd6 41.cxb4 Lg4+ 42.Kxe3 Pd5+ 43.Kd4 Pxb4 44.La4 Pd3 45.Th8 Pc5 46.Th6+ Le6 47.Lc2 Pb7 48.Lf5 1 0 Dan de laatste ronde. Vroeg beginnen na de laatste avond kaarten. Het werd een ontzettend spannend duel tegen IM Erik Hoeksema.

23 blz 23 E. Hoeksema (2378) Jan-Willem de Jong (2409) Gent (9), c4 c6 2.Pc3 d5 3.e3 Pf6 4.Pf3 e6 5.b3 Pbd7 6.Le2 Ld d4 b6 9.Dc2 Lb7 10.e4 dxe4 11.Pxe4 Pxe4 12.Dxe4 Pf6 13.Dh4 c5 14.Lb2 Pe4 9r+-wq-trk+0 9zpl+-+pzpp0 9-zp-vlp zp PzPn+-wQ0 9+P+-+N+-0 9PvL-+LzPPzP0 9tR-+-+RmK-0 Via zetverwisseling zijn we in een rustige Meraner terecht gekomen. De laatste zet van zwart maakt gelijk. Beide spelers moeten trouwens winnen voor een flinke prijs, aan remise hebben we niets. 15.Dh3 Dc7 [15...Pg5 houdt veel minder spel. Dreev maakte hier eens snel remise mee.] 16.Tad1 f5 17.dxc5 bxc5 18.Pe1 a5 De zwarte stelling speelt inmiddels wat makkelijker. De witte stukken staan wat raar. 19.Pc2 9r+-+-trk+0 9+lwq-+-zpp0 9-+-vlp+-+0 9zp-zp-+p P+n P+-+-+Q0 9PvLN+LzPPzP0 9+-+R+RmK-0 19 Le5?! Ik had Pc2 (idee Pa3-b5 gemist). Toch had ik gewoon door moeten gaan met mijn plan [19...a4 20.Pa3 axb3 21.axb3 Lf4 22.Pb5?! Dc6 en zwart speelt gewoon om het witte paard heen.] 20.Lxe5 Dxe5 21.Ld3 Tf6 om de toren via g6 of h6 bij de aanval te betrekken. Objectief gezien zal Tad8 wel beter zijn. 22.Tfe1 Db2?! Ik ga op pionnenroof, het alternatief was [22...Th6 23.Dg3 Dxg3 24.hxg3 Pc3 25.Ta1 Td8 26.Te3 Le4 27.Lxe4 Pxe4=] 23.De3 9r+-+-+k+0 9+l+-+-zpp ptr-+0 9zp-zp-+p P+n P+LwQ-+-0 9PwqN+-zPPzP0 9+-+RtR-mK-0

24 5 november 2006 blz Tg6 Ik haal eerst de toren bij de aanval, natuurlijk kan ik ook meteen pakken, maar dan volgt: [23...Dxa2 24.f3 Pc3 25.Ta1 Dxb3 (25...Db2 26.Dc1 Dxc1 27.Texc1 en het paard op c3 is opgesloten.) 26.Ta3 Db2 27.Dc1 (27.De5 Pd1 28.Dxc5 (28.De2 Pc3=) 28...Tg6! ) 27...Dxc1 28.Txc1 Pe4 29.fxe4 fxe4 30.Le2±] 24.f3 Pg5 [24...Pc3 25.Td2 Pxa2 26.Pb4 verliest materiaal] 25.Kh1 Dxa2 Moet toch een keer anders was Db2 een beetje nutteloos. Toch beter eerst [25...Tf8 om de variant bij de volgende zet eruit te halen.] 9r+-+-+k+0 9+l+-+-zpp p+r+0 9zp-zp-+psn-0 9-+P P+LwQP+-0 9q+N+-+PzP0 9+-+RtR-+K0 26.Dxc5 [26.h4 was een idee 26...Pxf3 gedwongen (Want 26...Pf7 kan niet vanwege 27.Lxf5! Tf6 (27...exf5 28.De8+ Txe8 29.Txe8#) 28.Lxe6+-) 27.gxf3 Db2 Wit moet erg opletten hier bv. 28.Tg1 Th6 29.Kg2 (29.Tg2!? Df6 30.Kg1 ) 29...Df6 30.Th1 e5 met gevaarlijke aanval.] 26...Pxf3! Niet moeilijk, wel leuk! 27.Db6! Pxe1 [27...Th6 was ik eerste van plan, maar na het ontnuchterende 28.h3 moet zwart alsnog op e1 slaan en dat vond ik na (28.gxf3 Lxf3+ 29.Kg1 Tg6+ 30.Kf1 Lxd1 31.Txd1 Db2 is te gevaarlijk voor wit.) 28...Pxe1 29.Dxb7! (29.Pxe1? Txh3+ 30.Kg1 Txd3! 31.Txd3 Le4µ; 29.Txe1 Le4 +) 29...Pxd3 30.Dxa8+ Kf7 31.Txd3 Dxc2 32.Da7+ Kg6 33.Tg3+ Kh5 34.Dxg7 vond ik terecht te eng.] 28.Dxb7 Tf8 Nu kon de variant bij de vorige zet van zwart wel, omdat wit nu onderste rij problemen heeft. Maar zoals gezegd, hebben we allebei niets aan remise. [28...Pxd3 29.Dxa8+ Kf7 30.Da7+ Kg8 (30...Kf6? 31.Txd3 Dxc2 32.Dd4+ e5 33.Dd8+ Ke6 34.Td6+ Kf7 35.Td7+ Ke6 36.De7#) 31.Da8+=] 29.Txe1 [29.Pxe1 had ik verwacht al kan mijn dame wel snel in het spel komen. Ook hier staat wit iets beter.] 29...Db2 30.c trk+0 9+Q+-+-zpp p+r+0 9zp-zP-+p P+L wqN+-+PzP tR-+K0 Inmiddels zaten we allebei al in flinke tijdnood (het speeltempo was 2u pppp) 30...a4 zwart

25 blz 25 moet zeker in tijdnood, actief spelen. [30...Dc3 31.Db5 Td8 32.Lxf5 exf5 33.Te8+ Kf7 34.Txd8 Dxc2 vond ik te eng, maar misschien valt het mee.] 31.c6 Fritz is laaiend enthousiast over b4, maar het is allerminst duidelijk. Er blijven constant stukken hangen en de pion op a4 is ook gevaarlijk axb3 32.Db4 Tg4 33.Dd trk zpp0 9-+PwQp p r+0 9+p+L wqN+-+PzP tR-+K0 33 Df6? Ik dacht dat [33...Dc3! niet kon, vanwege 34.Dxe6+! Kh8 35.Dxf5! en wit wint materiaal. Maar ik heb dan natuurlijk nog 35...Dxe1+! 36.Pxe1 Txf5 37.Lxf5 Tc4 38.Kg1 b2 Ik denk dat dit eindspel gewonnen is, maar weet het niet helemaal zeker.] 34.Pb4? [34.c7! bxc2 35.Dc6 Tc8 36.Dd7 Df8 37.La6 Te4 38.Tf1 Ta8 39.c8D Txc8 40.Lxc8 Kh8 ik denk echter niet dat wit hier echt winstkansen heeft.] 34...h6? Opnieuw een fout, weer was [34...Dc3! sterk. 35.Dxe6+ Kh8 36.h3! (36.Dxf5 Dxe1+ gaat nu zelfs meteen mat.) 36...Txb4 37.c7 Te4 38.Lxe4 Dxe1+ 39.Kh2 Dc1 40.Dd6 Tg8 41.Lxf5 b2 42.c8D Dxc8! (42...Txc8 43.Lxc8 Dxc8 44.Db6 is meteen remise.) 43.Lxc8 b1d 44.Lg4 en dit is waarschijnlijk remise.] 35.c trk+0 9+-zP-+-zp wQpwq-zp p+-0 9-sN-+-+r+0 9+p+L PzP tR-+K0 35 Dc3? eindelijk Dc3 alleen nu is het niet goed meer. [35...Td4! 36.Db6 Tc8 37.Db7 Txc7 38.Dxc7 Txb4 en waarschijnlijk is ook dit weer remise.] 36.Dxe6+ Kh8 37.Pd5! en afgelopen Da5 38.c8D Dxe1+ 39.Dxe1 Txc8 en na nog wat zetjes opgegeven. Een leuke partij, met veel tactische momenten, helaas met teleurstellende afloop. 1 0

26 5 november 2006 blz 26 Verslag Badalona Jan-Willem de Jong Samen met mijn vriendin Bianca Muhren heb ik deze zomer meegedaan in het toernooi van Badalona. Badalona is een voorstad van Barcelona, waar wij verbleven. Met de metro vanuit ons hotel deden we er ongeveer 3 kwartier over (inclusief lopen). Het toernooi was sterk bezet, er deden 8 GM s en 16 IM s mee. Ik was 21 ste geplaatst, Bianca 36 e. In de eerste 2 ronden won ik met grote moeite van spelers met 2033 en Ook Bianca scoorde 2 punten, in ronde 2 wist ze GM Moskalenko op schitterende wijze te verslaan! Bianca Muhren (2295) V. Moskalenko (2543) Badalona, N p+-+-+-zp0 9zPl+pmk-zp-0 9-zP P mK-+PzP Lf1 47.Pc5 Kd4 48.g3 Lb5 49.f4 gxf4 50.gxf4 Kc p+-+-+-zp0 9zPlsNp zPk+-zP mK-+-zP f5 [of 51..Pxa6!! en er loopt een pion door!] 51 Kxb4 52.Pxa6+! Kxa5 53.Pc7 Lc4 54.Kc3 Le2 55.f6 Lh5 56.Pe6! Kb6 57.Kd4 Kc6 (zie diagram) 58.f7! Lxf7 59.Pd8+ Kd7 60.Pxf7 Ke6 61.Pxh6 Kf6 62.Pg4+ Kf5 63.h3 Ke6 64.Pf2 Kd6 65.h4 Ke6 66.h5 Kf6 67.h6 1 0

27 blz 27 Van te voren was het plan om s ochtends wat van Barcelona te zien en daarna wat te pluggen. Vanaf ronde 2 liep dat echter anders, omdat we steeds tegen sterke spelers moesten spelen. Bovendien merkten we voor de eerste ronde dat door de stad slenteren met warm weer energie vreet. In ronde 3 wist ik mijn eerste GM op remise te houden. Salvador del Rio Angelis. Onder WSC ers die mee waren naar Presov is deze man beter bekend als Los del Rio. Michiel van Wissen wist hem daar in Slowakije te verslaan en ontving hiervoor de schoonheidsprijs. De partij is te saai om hier te laten zien. Ook Bianca zette weer een goed resultaat neer: een makkelijke remise met zwart tegen IM Joan Fluvia Poyatos (2467). Ronde 4 koppelde mij aan de sterke Italiaanse IM Bellini. Ik stond de hele partij onder druk Bellini,F (2499) Jan-Willem de Jong (2409) Badalona (4), n+0 9zppwq-+k p+-zp zp-+N0 9-+-zpP+P P PzP-wQ-+PmK g5? Kg6! [en wit zit meteen in grote problemen, een zet ervoor had ik net maar eens remise aangeboden] 40.Pg3 hxg5 41.Db4 Pf6 42.Df8 Df7 43.Dh8 Pg4+ 44.Kh1 Dh7+ 45.Dxh7+ Kxh7 46.Kg1 Pe3 [het paardeindspel is makkelijk gewonnen] 47.Pf1 Pd1 48.Pd2 Pxb2 49.Pf3 Pxd3 50.Pxg5+ Kg6 51.Pxe6 Kf6 52.Pc7 a6 53.Kf1 Pc5 54.Ke2 Pxe4 55.Kd3 Pc3 56.a3 Pb5 57.Pe8+ Kf7 0 1 Dit was een mooie opsteker. Bianca verloor helaas tegen de Cubaanse GM Vera (2510). Ik moest nu met wit tegen GM Epishin, voormalig wereldtopper en secondant van Karpov. Tegenwoordig bekend als zeurpiet en onsportieve GM.

28 5 november 2006 blz 28 Jan-Willem de Jong (2409) V. Epishin (2555) Badalona (5), tr-+-+k+0 9zpr+-+p+p0 9-+-zp-+p+0 9+-snP PzP p+-sNP0 9-zP-+-tRPmK0 9tR Ik kwam weer slecht uit de opening en werd langzaam weggespeeld zie de stelling hierboven. Ik zat inmiddels al in lichte tijdnood, maar er werd gespeeld met 1,5 uur + 30 seconden per zet. Normaal gesproken kun je dus niet echt door je vlag gaan. Ik wist ik het volgende eindspel te bereiken: k+0 9+R+-+p+p p+0 9+n+r sN-+P PmK Na lang manouvreren offerde Epishin hier zijn paard voor mijn twee pionnen. Ik werd behoorlijk weggetikt en de pionnen gingen langzaam naar voren mkp zp-+0 9tr-+-sN-+p mK-+0 9+R Tb6+ Kg5 74.Tb5+ Kh4 75.Pf1 Ta2+ 76.Kf3 g5 77.Tb8 9-tR zp zp-mk K+p0 9r N g4+? [77...Ta3+! 78.Kf2 g4 79.Th8+ Kg5 80.Tg8+ Kf5 81.Tf8+ Ke5 82.Te8+ Kd6 83.Tg8 Ta2+ 84.Kg1 Tg2+! 85.Kh1 Kd5 +] 78.Ke4 Tf2 [78...Te2+?? 79.Kf5+-]

29 blz Th8+ Kg5 80.Tg8+ Kh6 81.Txg4 Txf mk KzpR p r Tg8 [82.Kf5! houdt wat makkelijker remise.] 82...f3 [82...Tf2 83.Kf5 Kh7 84.Tg4 h2 85.Th4+ Kg7 86.Th5 Kf7 87.Th7+ Ke8 88.Ke4 Kf8 89.Kf5 Kg8 90.Th6 f3 91.Ke4=] 83.Ke3 [83.Th8+ kon ook 83...Kg5 84.Tg8+ Kh4 85.Kf4=] 83...f2 84.Th8+ Kg5 85.Txh3 Kg4 86.Tf3 Ta1 87.Txf2 ½ ½ Na de partij werd ik nog even bedreigd door Epishin. Mijn 82 e zet voerde ik namelijk uit met nog 1 seconde op de klok. Ik dacht dat het verloren was, en had me al zo n beetje bij de nederlaag neer gelegd. Toen ik zag dat ik nog 1 seconde had, deed ik razendsnel een zet. Hierbij drukte ik de klok wat hard in. Hier begon Epishin vreselijk over te zeuren. Next time, I ll blow your face en fucking Dutch drawer beet hij mij toe. Tsja Epishin is nogal slechtziend en groot, de Spaanse arbitrage stond op het punt om hem te verwijderen, maar zover hoefde het niet te komen. Bianca herstelde zich goed van haar nederlaag in de vorige ronde door makkelijk van een Bulgaar met 2068 te winnen. Ik moest nu tegen de zeer creatieve Peruaan Miguel Munoz Pantoja. Ik stond weer slecht, maar in grote tijdnood wist ik hem min of meer te trucen. Ik kreeg hierdoor een iets beter eindspel, maar kreeg nooit winstkansen. Bianca hield een Indiase GM, Das Neelotpal (2503) makkelijk op remise. Na afloop van onze partijen gingen we altijd in Barcelona eten. De Rambla de Catalunya was onze favoriet (dit is niet de bekende Ramblas). Hier kon je tot een uur of 11 lekker buiten op het terras eten. Wij kwamen meestal om een uurtje of 10 aan, want de partijen begonnen om 5 uur s middags. Toen ronde 7, tegen GM Reynaldo Vera. Deze man had Bianca s enige nederlaag op zijn geweten en ik was van plan om wraak te nemen. Ik had in de opening een interessant pionoffer op het bord gebracht.

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2!

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2! Dorst! Vergaderingen zijn tijdverspilling. Er wordt sowieso al veel te veel geluld onder werktijd. In de dagen dat ik nog aan de VU in A'dam werkte, meldde ik me aan het begin van het jaar meteen voor

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië.

Nadere informatie

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, )

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, ) Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, 16-09-2017) DSC 1 1697 WLC 2 1758 4,5 3,5 1. Maarten van der Burght 2159 Bas Roelen 1715 1 0 2. Philippe Blankert 1917 Henny Wilbrink 1835 1 0 3. Mark Maas 1831 Leo

Nadere informatie

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van de juiste zet. De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord

Nadere informatie

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens Oisterwijk 1 1820 WLC 2 1781 5 3 1. Stefan Hess 1939 Nol Swinkels 1959 ½ ½ 2. Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink 1823 1 0 3. Eric van Dongen 1780 Hans Baijens 1697 1 0 4. Jean-Marie Wildeboer Schut 1868

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde TORNOOIBULLETIN Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde Woordje van de voorzitter Beste schaakvrienden, Het 31 ste VDK Kersttornooi

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week NIEUWSBRIEF jaargang 7 nr. 267 week 19 2012 Ton Noyens wordt 90 jaar (door Nico Grubben) Op 5 juni wordt ons voormalig damlid Ton Noyens 90 jaar. De zondag er aan voorafgaand houdt hij een groot feest.

Nadere informatie

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum Zaterdag 2 november mocht EDC het opnemen tegen Huizum, dat nog maar 1 punt had gescoord uit 3 wedstrijden. EDC was in de sterkste formatie en Igor

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

XABCDEFGHY. 7+p+nzppzpp' XABCDEFGHY 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp' 6-snp+-+-+& 5zp-+P+P+-% xabcdefghy. 2-zP-+-+PzP" xabcdefghy

XABCDEFGHY. 7+p+nzppzpp' XABCDEFGHY 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp' 6-snp+-+-+& 5zp-+P+P+-% xabcdefghy. 2-zP-+-+PzP xabcdefghy (1) Balje,Jan (2197) - Salihbegovic,Edim (1937) D17 Chess festival compact A (2), 27.12.2018 Balje,J 1.d4 d5 2.c4 c6 3. f3 f6 4. c3 dxc4 5.a4 f5 6. e5 bd7 7. xc4 b6 8. e5 a5 9.f3 fd7! 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp'

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 126 oktober 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Duitsland, ivoor, 1840 In dit nummer onder andere : Hans Bouwmeester : een laatste gesprek met Dick van Geet San Sebastian 1912

Nadere informatie

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Zwols schaakgenootschap uitgiftedatum: 10 november 2013 nummer: 1 eindredactie: Harry ten Klooster Van de redactie Door Harry ten Klooster Dit

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

Eindspelen in Hoogeveen 2005

Eindspelen in Hoogeveen 2005 Eindspelen in Hoogeveen 2005 Het jaarlijkse schaakevenement in Hoogeveen is voor mij meestal reden om naar het Noorden des lands af te reizen. Dit jaar ging Petra mee en konden we ook Toon Mentink begroeten

Nadere informatie

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 1) 1. Lxc6+ bxc6 2. The1+ 2) 1. Lb6 Lh6+ 2. Pd2 (beter dan 2. Kxd1 Dxb6 3. Te1+ Le3 4. De5+) 2.... Dxb6 3. Te1+ Le3 4. Dxb6 3) 1.... Txe3+ 2. fxe3 (2.

Nadere informatie

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Het 13e BPB Limburg Open in Maastricht is gewonnen door de Poolse grootmeester Grzegorz Nasuta. Hij eindigde samen met Internationaal Meester

Nadere informatie

Schaaktraining met Jan

Schaaktraining met Jan 1 Schaaktraining met Jan Beste schaakclub, beste schaker, Bij deze lanceer ik een nieuw initiatief ivm schaaktraining waarbij ik (Jan Gooris) mijn schaakkennis aan U wil toevertrouwen. Mijn doelgroep zijn

Nadere informatie

43. h5-h6? 45. a5-a6!

43. h5-h6? 45. a5-a6! Ronde 3: Fischer Z 2 ENPS 1 (thuis) Na de promotie van het afgelopen seizoen was het de vraag: wat nu? De promotieklasse was niet vreemd voor ons tweede team, maar wel in de loop der jaren steeds sterker

Nadere informatie

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2012-2013) Schaakliga Limburg Uitslagen dag 7 (Overpelt, 19-02-2013) 1 Ulburghs Piet (1693 N) - Schuermans Robert (2187 N) 0-1 2 Vandecan

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 13 december 2015: 1 Ger Schaffhausen - Jos Rievers 1-0 2 Jan Faber - Geert Hovens ½-½ 3 Marcel Didden - Peter Schoeber 1-0 4 Guus vd Akker - Piet Thijssen 1-0 5 Hans Dam - Nico

Nadere informatie

De pion doorbraak in het pion-eindspel

De pion doorbraak in het pion-eindspel De pion doorbraak in het pion-eindspel Laatst aangepast op 31 mei 2016. Schaakzone» Eindspel» De pion doorbraak in het eindspel De pion doorbraak is een belangrijk middel om in het pionnen eindspel een

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * CLUBLOKAAL: Dorpscentrum Kerkeböske Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden Jaargang 6 nr. 26-19 februari 2011 Hallo schaak- en damleden Ons schaakzestal wist een moeizame maar

Nadere informatie

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 Stap 1 3 Bord / Benoem velden: A 1) f3 a8 c6 5) e3 d6 b7 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 4) c5 h5 b2 8) d8 g4 e6 6 Spelregels / Loop van de stukken: A 1) Tb4: b1, b2, b3, b5, b6, b7, b8,

Nadere informatie

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ Datum: 3-11-2018 Klasse: 5g Ronde: 2 Wedstrijdleider: Thuis team: WLC 2 Bezoekend team: SMB 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ 2 Peter Koymans 1974

Nadere informatie

Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!!

Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!! Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!! 26 november 2017, café Tinus We kregen deze zondag 3 teams op bezoek: Blerick 2, Pionneke 2 en 3 Blerick 2 was gepromoveerd naar de promotieklas en had in de 1 e ronde

Nadere informatie

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3 Rob Brunia, Cor van Wijgerden Handleiding voor schaaktrainers Stap 3 Inhoud Voorwoord...4 De derde Stap...5 Leerstof in de derde Stap...6 De opening...7 Vooruitdenken... 11 Kennis en vaardigheid...12 Huiswerk...13

Nadere informatie

Verslag GP toernooi Hoorn 2013

Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Op het eerste GP toernooi van 2013 is de jeugd van schaakclub Oppositie goed vertegenwoordigd. Wessel, Sanne, Lotte, Anna en Tom reizen samen met Arjen en Bastiaan op een

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5?

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5? Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) Na de ijskoude douche in Almere was het even bijkomen. Amsterdam West had dik gewonnen én had in deze ronde ook al een 6-2 overwinning gescoord. Daarmee was de strategie

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr maart 2019

Nieuwsbulletin Nr maart 2019 Nieuwsbulletin Nr. 9 20 maart 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Op zondag 9 april jl. speelden we de uitwedstrijd tegen Maastricht 2 in een verre uithoek van Maastricht: de Aw Sjaol in de Kapelaanstraat 71 te Itteren. Ik reed 2x fout

Nadere informatie

Het grillige eerste team

Het grillige eerste team Het grillige eerste team door Tom Bus Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. Na de zomerpauze staan de spelers te popelen om de houtjes te mogen verschuiven. Een aantal spelers probeert in de zomer hun

Nadere informatie

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis)

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) In tegenstelling tot de KNSB-competitie worden de SGA-wedstrijden niet altijd op dezelfde dag gespeeld. Zo speelde deze keer de koploper op de donderdagavond voordat

Nadere informatie

Nieuwsbrief DVSB. Jaargang 2 juni 2018 nr 10. Wedstrijdprogramma bij DVSB. Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni.

Nieuwsbrief DVSB. Jaargang 2 juni 2018 nr 10. Wedstrijdprogramma bij DVSB. Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni. Nieuwsbrief DVSB Jaargang 2 juni 2018 nr 10 Wedstrijdprogramma bij DVSB Door de winst in het Eemlandtoernooi speelt DVSB om de supercup op 6 juni. De onderlinge competitie duurt nog enkele weken: - Maandag

Nadere informatie

WLC De Drie Torens ,5 4,5 ½ ½ 1. Hans Baijens 1697 Jaap Weel 1872

WLC De Drie Torens ,5 4,5 ½ ½ 1. Hans Baijens 1697 Jaap Weel 1872 WLC 2 1761 De Drie Torens 2 1676 3,5 4,5 1. Hans Baijens 1697 Jaap Weel 1872 2. Jasper 1799 Ernest van Moorsel 1676 Krenning 3. Henny Wilbrink 1823 Pieter Priems 1784 1 0 4. Piet Koster 1835 Elias Thijsse

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november Wereldkampioenschap schaken Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) Carlsen behoudt titel van 24 november Sotsji. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen heeft zijn titel

Nadere informatie

1 van 1 15/04/ :57

1 van 1 15/04/ :57 Schaakkring Oude God http://skoudegod.be/archief/zt2005.html 1 van 1 15/04/2009 16:57 Zilveren Toren 2005 Uitslagen, standen, statistieken (website Merksem) van reeks 2A (SKOG I) en reeks 3A (SKOG II)

Nadere informatie

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6 Cor van Wijgerden Instructieboek Stap 6 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 Stap 6... 5 1: Koning in het midden... 8 2: De vrijpion... 21 3: Strategie... 33 4: Mobiliteit... 49 5: Remise... 61 6: De opening...

Nadere informatie

Weesper Schaakclub. Senioren uur

Weesper Schaakclub. Senioren uur Opgericht 7 november 1923 Weesper Schaakclub Clublokaal WVGV kantine Hogeweijselaan 223 1382 JL Weesp 0294 412330 Clubavond Homepage Redactie Bestuur Voorzitter 2 e Penningmeester Secretaris Vice voorzitter

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 4

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 4 Rob Brunia, Cor van Wijgerden Handleiding voor schaaktrainers Stap 4 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 De vierde stap... 5 Leerstof... 5 Onderlinge schaakpartijen... 6 Vooruitdenken... 7 Hulp... 8 Het

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr juni 2019

Nieuwsbulletin Nr juni 2019 Nieuwsbulletin Nr. 13 22 juni 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 Schaakliga Limburg 16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2013-2014) Uitslagen dag 3 (Landen, 10-12-2013) 1 Indemans Rudi (1815 N)( 2.0) - Schuermans Robert (2201 N)( 3.0) 0-1

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1

Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1 Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1 Remke Kruk en Frans Oort Een discussie van eindspelproblemen bij de lezing van Remke Kruk over het schaken in de Arabische cultuur (Cultureel Intermezzo

Nadere informatie

WEEKBERICHT. Nr. 108 18 december 2012. website: www.pomar.nl

WEEKBERICHT. Nr. 108 18 december 2012. website: www.pomar.nl WEEKBERICHT Nr. 108 18 december 2012 Redactie Han Nicolaas Tel.: (015) 3614854 / (06) 41188743 E-mail: h.nicolaas@ziggo.nl (! Let op: nieuw e-mailadres!) website: www.pomar.nl Wedstrijdleider intern Frits

Nadere informatie