Afdeling Neonatologie (opnameboekje voor ouders en/of verzorgers)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling Neonatologie (opnameboekje voor ouders en/of verzorgers)"

Transcriptie

1 Afdeling Neonatologie (opnameboekje voor ouders en/of verzorgers) Bezoekregels Pasgeborenen zijn extra kwetsbaar en gevoelig voor infecties en virussen. Om hen hier zoveel mogelijk tegen te beschermen is een aantal regels opgesteld waaraan u en andere bezoekers zich dienen te houden. Daarnaast zijn er regels om de rust en privacy van de baby s en hun ouders te beschermen. Ouders zijn altijd welkom op de afdeling. Overige volwassen bezoekers zijn welkom tussen en uur. Eén van de ouders moet dan wel altijd aanwezig zijn. Maximaal drie personen mogen tegelijk op bezoek komen, bij meerlingen vier personen. Zij mogen elkaar voor de rust van uw baby(s) niet afwisselen. Broertjes en zusjes zijn uiteraard ook welkom. Zij mogen echter één maal per dag tussen en uur de baby bezoeken. De kinderen moeten zich wel rustig gedragen en mogen niet heen en weer lopen, of op de gang spelen zonder toezicht. Andere kinderen onder de 16 jaar worden niet toegelaten op onze afdeling. Als een broertje of zusje verkouden is, hoest, of nog geen waterpokken heeft gehad, mogen deze niet op bezoek komen. Ook volwassenen die verkouden zijn mogen niet op bezoek komen. Bij twijfel kunt u overleggen met de verpleegkundige van de afdeling. Vanwege de privacy is het niet toegestaan om op de afdeling rond te lopen om andere baby s te bekijken. Vóór u de afdeling betreedt Naast de bezoekregeling zijn er voor het betreden van de afdeling ook de nodige regels opgesteld: Hang uw jas op aan de kapstok in de gang; Schakel uw mobiele telefoon uit; Eventuele sieraden aan polsen of handen, dus ook ringen, moeten af. Laat deze niet achter, maar stop ze in uw zak of (hand)tas. In de voorruimte (sluis) van de afdeling wast u vervolgens uw handen. NB: Laat kostbaarheden en geld nooit onbeheerd in uw jas achter. Waardevolle bezittingen kunt u overigens beter thuislaten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor het verlies van uw bezittingen.

2 Inleiding De afdeling Neonatologie van ons ziekenhuis richt zich op de behandeling en verzorging van pasgeboren baby s. Het gaat hierbij niet alleen om te vroeg geboren baby s (prematuren), maar ook om voldragen baby s die na de geboorte problemen of een aangeboren afwijking blijken te hebben. Deze brochure bevat informatie over de afdeling waar uw baby wordt verzorgd. Uw baby op de afdeling Neonatologie Uw baby verblijft op de afdeling Neonatologie, omdat hij of zij speciale medische en verpleegkundige zorg nodig heeft. Opname van een baby op deze afdeling is met name voor de ouders een ingrijpende gebeurtenis en gaat vaak gepaard met angst en onzekerheid. De medewerkers van de afdeling doen hun best u tijdens deze periode zoveel mogelijk te ondersteunen. Het is ook belangrijk dat u niet met vragen blijft zitten. Is iets niet helemaal duidelijk, leg uw vraag dan voor aan de verpleegkundige die voor uw baby zorgt. Als u een gesprek met de behandelend arts wilt, dan kunt u de verpleegkundige die voor uw baby zorgt vragen een afspraak te maken. Het is gebruikelijk dat u 1 keer per week een gesprek met de behandelend arts heeft. Wanneer u niet in het ziekenhuis verblijft en u wilt weten hoe het met uw baby gaat, kunt u dag en nacht bellen met de afdeling. Contact met uw baby De zorg voor uw baby op de afdeling kan voor enkele dagen zijn, maar ook voor een paar weken of zelfs maanden. Omdat dit verblijf voor baby én ouders ingrijpend is, is direct contact - zeker tijdens deze periode - heel belangrijk. Daarom kunt u zo vaak u wilt bij uw baby zijn. Contact is van belang voor het krijgen van een band met uw baby, maar bijvoorbeeld ook voor de groei en ontwikkeling van uw baby. Raak uw baby daarom zo veel als mogelijk aan, streel het en praat tegen hem of haar. Misschien vindt u dit in het begin moeilijk omdat de baby zo kwetsbaar en klein is. Toch zijn uw aanrakingen nodig. Indien u dit eerst nog onwennig en moeilijk vindt, kan de verpleegkundige u hierbij uiteraard begeleiden. Bij opname van uw baby wordt een foto voor u gemaakt. U kunt uiteraard zelf ook altijd foto s of video-opnamen maken. Als u een knuffel meeneemt voor uw baby, neem dan geen pluche, maar een schone en goed wasbare knuffel mee die niet groter is dan 15 cm.

3 Wanneer uw baby geboren is met een gewicht onder de 1500 gram krijgt hij/zij van de afdeling een prematurenspeen. U krijgt 2 spenen zodat u de mogelijkheid krijgt om 1 keer per dag de speen uit te koken. U kunt ook een eigen speen meenemen van thuis en die behoren is uitgekookt. Eigen kleding is ook van harte welkom. Het is wel gebruikelijk om de kleding te wassen voordat u het meeneemt naar uw baby. Op de afdeling is ook reservekleding aanwezig voor het geval de eigen kleding niet aanwezig is. Nidcap ontwikkelingsgerichte zorg - De baby s op de afdeling worden verzorgd volgens de zogenoemde nidcap ontwikkelingsgerichte zorg methode. Deze verzorging is gericht op de individuele ontwikkeling van uw baby. Hierbij wordt onder andere gekeken naar omgevingsfactoren zoals licht en geluid die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling. De baby s worden zoveel mogelijk beschermd tegen deze invloeden waarbij gebruik wordt gemaakt van middelen om de ontwikkeling te bevorderen en stress tegen te gaan. Bij zeer jonge baby s wordt ook het gedrag geobserveerd in combinatie met een individueel zorgplan. Specifieke informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de NIDCAP opgeleide verpleegkundigen op de afdeling. Met wie krijgt u vooral te maken Op de afdeling krijgt u te maken met diverse specialismen. De afdeling heeft vaste kinderartsen (neonatologen) en arts-assistenten in opleiding tot kinderarts. Daarnaast is er een groot team verpleegkundigen. Het verpleegkundig team heeft de specialisatie Intensive & High Care Neonatologie, of wordt daarvoor opgeleid. Ook zijn er stagiaires werkzaam van verschillende verpleegkundige opleidingen, zoals de kraamspecialisatie en opleiding tot kinderverpleegkundige. Zij werken onder verantwoordelijkheid van een ICO + HC-verpleegkundige. Wij proberen uw baby zoveel mogelijk te laten verzorgen door dezelfde verpleegkundigen. Kinderfysiotherapeut Het doel van kinderfysiotherapie is om eventuele motorische ontwikkelingsproblemen vroegtijdig te onderkennen. De kinderfysiotherapeut observeert de motoriek van baby s die bij de geboorte jonger dan 32 weken zijn en van baby s voor wie dit door de kinderarts wordt aangevraagd. Aan de hand van de observaties wordt aan de ouders advies gegeven over de houding en de manier waarop u uw baby het beste kunt oppakken, dragen en op schoot nemen.

4 Maatschappelijk werk Een maatschappelijk werker maakt deel uit van het behandelteam. Voor problemen en zorgen die te maken hebben met de opname van uw baby, kunt u bij dit teamlid terecht. U kunt contact opnemen via de verpleegkundige, zelf de maatschappelijk werker op de afdeling aanspreken, of deze bellen, tel: Medisch- en zorgdossier De gegevens over uw baby worden vastgelegd in een medisch- en een zorgdossier. Het zorgdossier ligt bij uw baby. U kunt dit altijd inzien. Wanneer u vragen heeft over het medisch dossier of wanneer u het dossier wilt inzien, dan kunt u dit aangeven bij de behandelend arts van uw baby. Verandering van plaats Het kan gebeuren dat uw baby wordt verplaatst naar een andere plaats op de afdeling. Het is niet altijd mogelijk u hier van tevoren over in te lichten. In de sluis hangt een bord waar de namen staan opgeschreven van de baby s die van plaats zijn veranderd. Op de afdeling informeert de verpleegkundige u daar uiteraard verder over. Apparatuur Vanwege de intensieve zorg wordt op de afdeling veel gebruik gemaakt van bewakingsapparatuur die lichtjes en geluiden voortbrengen. Andere hulpmiddelen, zoals infusen en sondes, zijn bedoeld om de voedingsen lichamelijke toestand van de baby s te verbeteren. We realiseren ons dat het beangstigend kan zijn om uw baby te zien in dergelijke omgeving. Door regelmatig aanwezig te zijn raken de meeste ouders hier snel mee vertrouwd. Om u enig inzicht te geven in de meest voorkomende apparatuur treft u hieronder een korte beschrijving aan. Couveuse: de meeste baby's liggen in een couveuse, dit is een doorzichtig overkapt bedje. Hierdoor kunnen we de baby s goed observeren en bewaken. Een couveuse is voorzien van warmte, bevochtigde lucht en eventueel van extra zuurstof. U kunt uw baby gewoon aanraken en er tegen praten. Zodra de toestand van een baby het toelaat, mag deze voor kortere of langere tijd uit de couveuse. Dat kan bijvoorbeeld door uw baby bij u op schoot te nemen, of door te buidelen (zie onder buidelen ).

5 Monitor: op het lijfje van uw baby kunnen drie plakkers zitten die contact maken met een monitor. Deze registreert de hartslag en de ademhaling. De ademhaling wordt gecontroleerd omdat te vroeg geboren baby s kunnen vergeten door te ademen. Hierdoor kan de hartfrequentie zakken. Als dit gebeurt, alarmeert de monitor ons direct. Indien dit nodig is sporen wij uw baby aan om door te ademen. Saturatiemeter: op de hand of voet van uw baby kan een zogenoemde sensor met een rood lichtje zijn geplakt. Deze sensor meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Op deze wijze kan gecontroleerd worden of uw baby extra zuurstof nodig heeft. Wanneer de baby al zuurstof krijgt wordt ook de hoeveelheid gecontroleerd. Infant flow of C.P.A.P is een hulpmiddel bij het ademhalen. Hierbij wordt door een slangetje (tube) of neusstukje dat een klein stukje in de neus van de baby is geschoven, lucht in de richting van de longen geblazen. Het stimuleert de ademhaling en houdt de longen goed ontplooid. Fototherapie: iedere pasgeboren baby kan geel worden als het bilirubinegehalte te hoog is. Dit is te bepalen door een bloedafname. Uw baby wordt onder een zogenoemde witte lamp gelegd. Dit is fototherapie. De lamp zorgt ervoor dat de bilirubine wordt afgebroken en via urine en ontlasting wordt uitgescheiden. Uw baby draagt een brilletje van stof om de oogjes te beschermen tegen het felle licht. Infuus: de meeste baby s op onze afdeling kunnen voeding en medicijnen via de maag en darmen (nog) niet goed opnemen. Zij krijgen dan calorierijk vocht via een infuus. Hiervoor wordt een infuusslangetje ingebracht in een klein bloedvat, in een arm, een been, via de navel, of op het hoofdje. In het laatste geval kan het nodig zijn om wat hoofdhaar weg te scheren. Een maagsonde is een slangetje dat door de mond, of via de neus van de baby naar de maag gaat. Hierdoor wordt een baby gevoed die zelf niet voldoende kan of mag drinken, maar wel in staat is voeding te verteren.

6 Onderzoeken Om inzicht te krijgen en te houden in de lichamelijke conditie van de baby s, wordt veel onderzoek gedaan. De meest voorkomende zijn: lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek, röntgenonderzoek en echo-onderzoek. De uitslagen worden u medegedeeld door de arts. Er kan een gehoortest worden afgenomen. Vooraf is niet altijd te voorzien wanneer een onderzoek plaats zal vinden. In Nederland wordt enkele dagen na de geboorte bij alle baby s een hielprik gedaan. (PKU/CHT/AGS onderzoek). Hiervoor krijgt u bij de geboorteaangifte op het gemeentehuis een witte envelop. Wilt u die envelop afgeven aan de verpleegkundige? Verzorging door de ouders Zoals eerder vermeld is het voor u en uw baby belangrijk om een goede band te krijgen. Dit is ook een belangrijke reden om u zoveel mogelijk bij de verzorging te betrekken. Op de afdeling bevindt zich een planbord, waarop u kunt aangeven wanneer u uw baby wilt baden en/of voeden. Borstvoeding Uw baby kan op onze afdeling borstvoeding krijgen. Wanneer u borstvoeding wilt geven, is het raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met afkolven om de voeding op gang te brengen. U kunt op de afdeling een elektrisch kolfapparaat huren via de verpleegkundige die voor uw baby zorgt. In het begin zult u nog weinig voeding hebben, maar ook kleine beetjes dragen bij aan de gezondheid van uw baby. Als de baby nog niet sterk genoeg is om zelf te drinken, krijgt het de moedermelk via een sonde. Soms mag uw baby in het begin nog geen moedermelk. Op de afdeling zijn potjes aanwezig waarin de moedermelk bewaard kan worden. De moedermelk kan 48 uur in de koelkast en zelfs drie maanden in de vriezer bewaard worden. Noteer op ieder potje de naam van uw baby en datum en tijd van afkolven. Iedere keer dat u afkolft, gebruikt u een nieuw potje. Wanneer u thuis afkolft kunt u de potjes moedermelk het beste in aluminiumfolie verpakt in een koeltas naar het ziekenhuis meenemen.

7 Buidelen Een eenvoudige manier om het lichamelijke contact met uw baby te versterken is buidelen. Hierbij komt uw baby, met een warme doek omgeslagen, bloot op de borst van de vader of moeder te liggen. Uw baby raakt hierdoor vertrouwd met uw stem en geur en voelt tevens uw hartslag en bewegingen. Dit heeft een positieve invloed op de ademhaling. De eerste keren dat u gaat buidelen zal een verpleegkundige u hierbij begeleiden. Als u privacy wilt kunt u de gordijnen sluiten, of om een kamerscherm vragen. Gebruik vóór het buidelen geen parfum en rook niet van tevoren. Voorzieningen voor de ouders Bezoekers- en ouderruimte Buiten de afdeling kunt u in de centrale hal of bij de speelhoek voor broertjes en zusjes tegenover de afdeling verblijven. Daar kunt u ook bezoek ontvangen. Het ziekenhuis beschikt ook over een ouderkamer waar u zich kunt terugtrekken. Overnachten Als u in de buurt van uw baby wilt overnachten kunt u gebruik maken van het Ronald McDonaldhuis. U kunt hier ook eventueel uw kraamhulp en/of verloskundige ontvangen. Vraag desgewenst informatie hierover bij een van de verpleegkundigen. Maaltijden en versnaperingen In de wachtruimte in de centrale hal staan automaten met frisdrank, broodjes en versnaperingen. U heeft hiervoor euromunten nodig. Het is mogelijk s middags tussen en uur te lunchen in het personeelsrestaurant. De verpleegkundige kan u hierover informeren. In de centrale hal van locatie Rode Kruis bevindt zich een koffiehoek annex winkeltje. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot uur en in het weekend van tot uur. Telefoneren Bij de centrale hal zijn telefoons. Met gebruik van een telefoonkaart kunt u daar telefoneren. Op de afdeling is het verboden gebruik te maken van een mobiele telefoon. Deze kan de apparatuur bij de baby s verstoren. Zet uw mobiele telefoon uit voordat u de afdeling op gaat. In de centrale hal en de ouderkamer mag u wél van uw mobiele telefoon gebruik maken.

8 Dagboek De ervaring leert dat ouders het prettig vinden als tijdens het verblijf van hun baby een dagboek wordt bijgehouden. Als u een leuk schriftje meeneemt kunnen daarin door u en ons de verschillende gebeurtenissen worden opgeschreven. De afdeling beschikt verder over folders en boeken over couveusebaby s die u kunt inzien. Ouderavonden Iedere maand wordt er een oudergespreksavond georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC). Op zo n avond kunnen ouders met elkaar praten, ervaringen delen en vragen stellen. Verpleegkundigen van de afdeling zijn hierbij aanwezig. U ontvangt van tevoren een uitnodiging. Bureau Patiëntenvoorlichting In de centrale hal van het ziekenhuis vindt u het Bureau Patiëntenvoorlichting. Daar kunt u terecht met algemene vragen over aandoeningen, behandelingen, opvoedkundige problemen, adressen van patiëntenorganisaties, thuiszorg, enzovoorts. Uiteraard krijgt u de informatie over de ziekte van uw baby en de behandeling in de eerste plaats van de arts en de verpleegkundigen op de afdeling. Vraag daarom eerst aan een van hen of de gewenste informatie op de afdeling beschikbaar is. Het Bureau Patiëntenvoorlichting is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot uur. U kunt ook telefonisch contact opnemen via tel: Dienst Geestelijke verzorging Opname van uw baby in het ziekenhuis kan een ingrijpende ervaring zijn die vragen en onzekerheden oproept. Als u hierover wilt praten met een geestelijk verzorger, of gewoon uw hart eens wilt luchten kan dat, ongeacht uw achtergrond. U kunt zelf contact opnemen met de Dienst Geestelijke Verzorging via het centrale telefoonnummer van het ziekenhuis ( ). U kunt ook de verpleegkundige vragen dit voor u te regelen.

9 De pastor of de dominee kan op uw verzoek ook een afspraak maken met een humanistisch raadgever, imam, pandit of rabbijn. Uw eigen geestelijk verzorger is uiteraard ook welkom op de afdeling. Ontslag Naar huis Een paar dagen van tevoren hoort u wanneer uw baby naar huis mag, zodat u zich daarop kunt voorbereiden. Voor uw baby uit het ziekenhuis wordt ontslagen vindt een gesprek met de arts en de verpleegkundige plaats. U heeft dan nog gelegenheid vragen te stellen. U krijgt tijdens dit gesprek ook een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Een schriftelijke overdracht voor de wijkverpleegkundige wordt naar het consultatiebureau gestuurd. Zo nodig krijgt u een recept voor medicijnen. Ook krijgt u een vragenformulier over uw ervaringen tijdens de opnameperiode. Wij stellen het bijzonder op prijs als u dit ingevuld aan ons terugstuurt in de bijgevoegde gefrankeerde antwoordenveloppe of dit formulier deponeert in de brievenbus bij het Bureau Patiëntenvoorlichting. Overplaatsing Als het beter gaat met uw baby en hij of zij geen intensieve zorg meer nodig heeft, kan overplaatsing nodig zijn. Dat kan naar een andere afdeling in het ziekenhuis zijn, naar het ziekenhuis waar de baby geboren is, of naar een ziekenhuis dichter bij u in de buurt. De overplaatsing gaat in overleg met u. Zodra bekend is naar welk ziekenhuis uw baby gaat, is het raadzaam een kijkje te nemen op de nieuwe afdeling als dat mogelijk is. Transmurale zorg Als u thuis extra steun en/of begeleiding nodig denkt te hebben, of als u vragen heeft over de nazorg, bespreek dit dan met de arts of de verpleegkundige. Deze neemt dan zonodig contact op met de Transmuraal Zorgcoördinator waarna deze kan bekijken wat de mogelijkheden zijn. Vervroegd ontslag met sondevoeding Het is mogelijk dat uw te vroeg geboren baby in de periode dat het leert drinken naar huis mag. Hier is wel de voorwaarde aan verbonden dat uw baby thuis sondevoeding krijgt toegediend. Dit vervroegd ontslag heet: PREVOS. Dat staat voor PREmaturen met Vervroegd Ontslag met Sondevoeding.

10 De artsen en verpleegkundigen bepalen of uw baby voldoet aan de voorwaarden die aan dit vervroegd ontslag zijn verbonden. U als ouder bepaalt of u uw baby thuis sondevoeding wilt toedienen. Als u instemt met de voorwaarden voor het vervroegd ontslag, wordt u intensief begeleid door een PREVOSverpleegkundige. De PREVOSverpleegkundige komt 1 tot 2 keer per week bij u thuis. Tijdens deze huisbezoeken begeleidt de verpleegkundige u in het toedienen van de sondevoeding en geeft advies met betrekking tot het leren drinken. Als uw baby volledig zelfstandig kan drinken, eindigt de begeleiding van de PREVOSverpleegkundige. Het consultatiebureau neemt de verdere begeleiding over. Poliklinische controle Controle vindt meestal plaats door één van de kinderartsen/ neonatologen op de polikliniek van ons ziekenhuis. Deze arts bekijkt hoe vaak en hoe lang de controles noodzakelijk zijn. Ook bespreekt de arts met u wanneer uw baby naar het consultatiebureau kan. Alle baby s die bij de geboorte jonger dan 32 weken waren en/of minder dan 1500 gram wogen, worden in principe tot aan hun 2 e verjaardag op de polikliniek gecontroleerd. Dit gebeurt ook met baby s die ernstige problemen hebben doorgemaakt. Soms neemt in deze periode het consultatiebureau een aantal controles over en worden de controles in het ziekenhuis minder. Eventueel worden de nodige vaccinaties op de polikliniek gegeven. Als uw kind onder behandeling is van de kinderfysiotherapeut, dan kan deze u adviseren een vervolgafspraak te maken op de polikliniek. Wat u verder nog moet weten Rechten en plichten Als ouder van een kind hebt u rechten en plichten. Zoals het recht op informatie. Hulpverleners moeten duidelijke informatie geven over de ziekte of aandoening en de gevolgen daarvan, maar ook over onderzoeken, behandelingen, mogelijke bijwerkingen en risico s. Verder heeft u recht op informatie over eventuele andere behandelmethoden. De arts mag alleen behandelen en onderzoeken als de ouders daarvoor toestemming geven. U kunt ook om een mening van een tweede arts vragen: een second opinion. Van u verwachten we dat u de artsen en de verpleegkundigen zo volledig mogelijk informeert zodat zij uw baby zo goed mogelijk kunnen behandelen.

11 Daarnaast is er het recht op privacy. Alles wat de behandeling van uw baby betreft, wordt beschreven in de medische status en het zorgdossier. U heeft recht op inzage hiervan. Verder mogen alleen de hulpverleners die uw baby verzorgen of behandelen de dossiers inzien. De medische status kunt u inzien in overleg met de arts. Aan anderen worden geen mededelingen gedaan over de gezondheidstoestand van uw baby. Recht op privacy houdt ook in dat alléén met toestemming van u, anderen bij een onderzoek of ingreep aanwezig mogen zijn. Klachten Het kan gebeuren dat u niet tevreden bent over de zorgverlening in het ziekenhuis en dat u een klacht heeft. Het helpt als u over uw klacht kunt praten. Probeer dit eerst met de betrokkene(n) in het ziekenhuis te bespreken. Wellicht is er een misverstand of is het probleem snel op te lossen. Lukt dit niet, of vindt u het moeilijk om zelf met de betrokkene(n) over uw klacht te praten dan kunt u contact opnemen met de Patiëntencontactpersoon van ons ziekenhuis. Dit kunt u doen door op werkdagen tussen en uur te bellen naar tel: of door een brief te schrijven naar HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis t.a.v. Patiëntencontactpersoon, Postbus 60605, 2506 LP Den Haag. Meer informatie over de klachtenprocedure staat in de folder Klachtenregeling. Deze kunt u opvragen bij het Bureau Patiëntenvoorlichting. Bereikbaarheid van het ziekenhuis Het HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis is gevestigd aan de Sportlaan 600 in Den Haag. Per openbaar vervoer bereikbaar met: Buslijn 24: start bij station Mariahoeve via station CS richting Kijkduin; Halte Rode Kruis Ziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis. Tramlijn 12: via station CS naar HS en Duindorp; halte Nieboerweg/Sportlaan Parkeren In de omgeving van het ziekenhuis zijn weinig parkeerplaatsen. Kies dus bij voorkeur een ander vervoermiddel dan de auto. Aan de voorzijde van het Rode Kruis Ziekenhuis is een klein terrein voor betaald parkeren. U heeft hiervoor muntgeld nodig. Op het terrein is ruimte voor het plaatsen van fietsen en bromfietsen. Bij de hoofdingang zijn enkele parkeerplaatsen voor invaliden.

12 Vragen Heeft u na thuiskomst nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Neonatologie via tel U kunt uw vragen ook bespreken met uw wijkverpleegkundige op het consultatiebureau. Belangrijke telefoonnummers: Algemeen nr. JKZ High Care High Care Maatschappelijk werk Coördinator Transmurale zorg Fysiotherapie Bureau Patiëntenvoorlichting HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag J

Neonatologie Afdeling. (opnameboekje voor ouders/verzorgers)

Neonatologie Afdeling. (opnameboekje voor ouders/verzorgers) Neonatologie Afdeling (opnameboekje voor ouders/verzorgers) Bezoekregels Pasgeborenen zijn extra kwetsbaar en gevoelig voor infecties en virussen. Om hen hier zoveel mogelijk tegen te beschermen is een

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

Juliana Kinderziekenhuis Opnameboekje voor ouders/verzorgers

Juliana Kinderziekenhuis Opnameboekje voor ouders/verzorgers Juliana Kinderziekenhuis Opnameboekje voor ouders/verzorgers Inleiding Het is verstandig om met een ziek kind naar een ziekenhuis te gaan waar men ervaring heeft met de zorg voor kinderen en met de begeleiding

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum 00 De zuigelingen-unit Vrouw Moeder Kind centrum 1 De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd

Nadere informatie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie Prematuur en/of dysmatuur geboren baby Afdeling Neonatologie Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren dan spreken we van een prematuur geboren baby. Als het geboortegewicht

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen De afdeling Neonatologie Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Dit is een onderdeel van het Moeder Kind Centrum. De reden

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN NEONATOLOGIE Moeder-en-kindsuite KINDEREN Moeder-en-kindsuite Beste ouders, Van harte welkom op de moeder-en-kindsuite van de afdeling Neonatologie. Deze unieke voorziening maakt het voor u mogelijk om

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis

Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis Welkom in het ZMC! Beste ouder(s), Je baby is overgeplaatst naar de afdeling Neonatologie van het Zaans Medisch Centrum te Zaandam. Dit

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem uw baby in het ziekenhuis ouder en kind centraal welbevinden Welkom op de afdeling neonatologie Uw baby is geboren in Ziekenhuis Rijnstate

Nadere informatie

Fototherapie Informatie voor ouders

Fototherapie Informatie voor ouders Kinder-/jeugdafdeling / Kraamafdeling (Noord 4) Fototherapie Informatie voor ouders 1 Hoe is deze tekst tot stand gekomen? Deze brochure is gebaseerd op de richtlijn Hyperbilirubinemie. Hierin staat beschreven

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2.

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. KINDERGENEESKUNDE Couveusekamer Couveusekamer kinderafdeling De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. Uw kind is momenteel opgenomen op de couveuse-unit

Nadere informatie

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Begeleiding thuis Folder 3 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave 1 Voorwaarden voor vervroegd ontslag... 1 2 Getekende verklaring voor vervroegd ontslag... 1 3 Welke begeleiding

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/5 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Prematuur en/of SGA geboren baby. Geboortecentrum

Prematuur en/of SGA geboren baby. Geboortecentrum Prematuur en/of SGA geboren baby Geboortecentrum Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren dan spreken we van een prematuur geboren baby. SGA is een afkorting voor Small

Nadere informatie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie Overplaatsingsdagboek Neonatologie Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie Afdeling Moeder en Kind Neonatologie U en uw kind worden opgenomen op afdeling Moeder en Kind (2b) in een couveusesuite als uw kind na de geboorte extra zorg nodig heeft. Dit kan komen doordat een kind

Nadere informatie

Opnameboekje voor ouders/verzorgers

Opnameboekje voor ouders/verzorgers Opnameboekje voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Wachttijden 3 Verhindering van de opname melden 3 Voorbereiding op de opname 3 Begeleiding tijdens de opname 3 Rooming-in en Ronald

Nadere informatie

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers,

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers, Pasgeborenen 1 Woord vooraf Aan de ouders/verzorgers, Dit boekje geeft u informatie over de pasgeborene/zuigelingenafdeling van het Ikazia Ziekenhuis. De afdeling bevindt zich op de 7 e etage achterin

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Fototherapie. Informatie voor ouders/verzorgers

Fototherapie. Informatie voor ouders/verzorgers Fototherapie Informatie voor ouders/verzorgers Hoe is deze tekst tot stand gekomen? Deze brochure is gebaseerd op de richtlijn Hyperbilirubinemie. Hierin staat beschreven wat algemeen gezien de beste zorg

Nadere informatie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling ICU / CCU De afdeling ICU / CCU bevindt zich op de eerste etage en is een verpleegafdeling

Nadere informatie

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder..

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder.. Kinder- / jeugdafdeling Naar huis, hoe verder.. 1 Naar huis, hoe verder De arts of de verpleegkundige heeft u verteld dat uw baby naar huis mag. Het verblijf op de kinderafdeling zit er op. Om de overgang

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Beatrix Kinderziekenhuis. Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care

Beatrix Kinderziekenhuis. Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care Beatrix Kinderziekenhuis Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care Beatrix Kinderziekenhuis Uw kind is opgenomen op de Kinder IC van het Beatrix Kinderziekenhuis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Afdeling 13 MCH Westeinde

Afdeling 13 MCH Westeinde Afdeling 13 MCH Westeinde De babyunit Informatie voor ouders / verzorgers F0027-3415 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Couveusesuites en couveusekamer

Couveusesuites en couveusekamer Couveusesuites en couveusekamer Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk

Nadere informatie

Wieg- en couveusekamer

Wieg- en couveusekamer Deze folder geeft u informatie over de wieg- en couveusekamer van ons ziekenhuis in Goes. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Uw baby is opgenomen

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/6 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen Informatie voor ouders van prematuren en dysmaturen INFORMATIE VOOR OUDERS VAN PREMATUREN EN DYSMATUREN INLEIDING In deze folder willen we u informeren over de opname van uw kind. Een aantal aspecten die

Nadere informatie

Intensive care locatie Hilversum

Intensive care locatie Hilversum Patiënteninformatie Intensive care locatie Hilversum Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten Inhoudsopgave Pagina De afdeling 5 De contactpersoon 5 Informatie 5 Vragen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Beste ouder(s) Aan de hand van deze brochure willen we je meer informeren over onze dienst neonatologie. Soms gebeurt het immers dat je baby nood heeft aan intensievere

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Het Moeder-Kind-Centrum Locatie St. Elisabeth

Het Moeder-Kind-Centrum Locatie St. Elisabeth Het Moeder-Kind-Centrum Locatie St. Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wie worden er opgenomen op het MKC? 1 Waar vindt u het MKC? 1 Het MKC 1 Verblijf op het MKC 2 Dagboek,

Nadere informatie

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43 Neonatologie Verpleegafdeling Oost 43 Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Algemene informatie Intensive Care (IC)

Algemene informatie Intensive Care (IC) Algemene informatie Intensive Care (IC) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Afdeling Intensive Care 1 Wachten tijdens de opname en tijdens het verblijf 1 Bezoek 2 Mobiele telefoon 2

Nadere informatie

Opname afdeling Neonatologie

Opname afdeling Neonatologie Opname afdeling Neonatologie Lactatiekundige Telefoon 020 510 89 11 en vraag naar sein 6696 Neonatologie afdeling Telefoon 020 510 8431 Route 34 Welkom Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie

Nadere informatie

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Kop1Welkom op de afdeling neonatologie Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie. Mogelijk is de opname gepland, maar vaak

Nadere informatie

GEEL ZIEN VAN DE BABY FRANCISCUS VLIETLAND

GEEL ZIEN VAN DE BABY FRANCISCUS VLIETLAND GEEL ZIEN VAN DE BABY FRANCISCUS VLIETLAND Wat is geel zien? De huid van pasgeborenen kan enkele dagen na de geboorte een beetje geel worden. Dit komt doordat de stof bilirubine in het bloed en in de huid

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

Welkom op de dienst neonatologie

Welkom op de dienst neonatologie Welkom op de dienst neonatologie Beste ouders, Wij heten u van harte welkom op onze dienst neonatologie. Uw kindje is bij ons opgenomen omdat het nog wat extra zorgen nodig heeft. We proberen u, als ouders,

Nadere informatie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie Kinder-/jeugdafdeling Neonatologie 1 2 Inhoud Blz. Inleiding 4 Neonatologie 5 Dagelijkse gang van zaken 5 Betrokken zorgverleners 6 Ontwikkelingsgerichte zorg 7 Video interactiebegeleiding 7 Wat kunt u

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Algemene informatie over het geven van sondevoeding

Algemene informatie over het geven van sondevoeding Algemene informatie over het geven van sondevoeding Folder 1 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel 1... 3 Waarom sondevoeding?... 3 Wat is sondevoeding?...

Nadere informatie

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Locatie ETZ Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Kabouterrijk 1 Van NICU naar post IC/HC 1 Wie zijn betrokken bij de zorg van

Nadere informatie

Dagopname kinderafdeling (E2)

Dagopname kinderafdeling (E2) KINDERGENEESKUNDE Dagopname kinderafdeling (E2) Een dagje in het ziekenhuis De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw zoon of dochter hartelijk welkom op afdeling E2. De ziekenhuissituatie is

Nadere informatie

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling 10, MCH Westeinde Informatie voor patiënten F0541-1011 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

De couveuseafdeling. Welkom. De afdeling. Het team. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter.

De couveuseafdeling. Welkom. De afdeling. Het team. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. De couveuseafdeling Welkom Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Uw kind is opgenomen op de couveuseafdeling voor behandeling en/of verzorging. Wij doen ons uiterste best om de

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/7 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kindje is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Welkom op afdeling longziekten B22

Welkom op afdeling longziekten B22 Welkom op afdeling longziekten B22 Uw verblijf op afdeling B22 Verpleegafdeling B22 is een afdeling waar patiënten verblijven met een aandoening aan de longen en luchtwegen en daarvoor behandeld worden.

Nadere informatie

De couveuse-unit van de kinderafdeling. verpleegafdeling kindergeneeskunde

De couveuse-unit van de kinderafdeling. verpleegafdeling kindergeneeskunde De couveuse-unit van de kinderafdeling verpleegafdeling kindergeneeskunde De couveuse-unit van de kinderafdeling verpleegafdeling kindergeneeskunde Beste ouder(s), Allereerst van harte gefeliciteerd met

Nadere informatie

Het telefoonnummer is Samen met u willen wij het beste voor uw baby en hopen dat uw baby weer spoedig thuis zal zijn.

Het telefoonnummer is Samen met u willen wij het beste voor uw baby en hopen dat uw baby weer spoedig thuis zal zijn. Patiënteninformatie Wiegen/couveusekamer Uw baby is op de wiegen/couveuse kamer opgenomen. Voor u als ouder is dit een ingrijpende gebeurtenis. Wij begrijpen dat het voor u moeilijk is om uw baby aan onze

Nadere informatie

Welkom op de Neonatologie

Welkom op de Neonatologie Welkom op de Neonatologie Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Van harte welkom op de afdeling Neonatologie van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. U en uw kindje zijn hier opgenomen omdat uw kindje

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Verpleegafdeling Longgeneeskunde 2 PATIËNTENINFORMATIE Het personeel van de afdeling Longgeneeskunde heet u van harte welkom op de afdeling. Om het verblijf op de afdeling zo prettig

Nadere informatie

Prematuriteit/dysmaturiteit Vroeggeboorte en/of laag gewicht

Prematuriteit/dysmaturiteit Vroeggeboorte en/of laag gewicht KINDERGENEESKUNDE Prematuriteit/dysmaturiteit Vroeggeboorte en/of laag gewicht Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op de couveusekamer van afdeling E2. Uw

Nadere informatie

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie)

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Inleiding Deze folder bevat informatie over en richtlijnen voor de eerste periode thuis. Het is belangrijk dat u deze folder doorleest en eventueel thuis bewaart

Nadere informatie

Zorg voor Moeder en kind

Zorg voor Moeder en kind Zorg voor Moeder en kind Informatiefolder voor zwangeren, barenden, kraamvrouwen en (zieke) pasgeborenen Moederkindcentrum TweeSteden ziekenhuis, Tilburg 1 Binnen het moederkindcentrum bieden wij zorg

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nidcap. ontwikkelingsgerichte zorg

PATIËNTEN INFORMATIE. Nidcap. ontwikkelingsgerichte zorg PATIËNTEN INFORMATIE Nidcap ontwikkelingsgerichte zorg Met deze folder wil het multidisciplinaire behandelteam van de couveuseafdeling van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over Nidcap. De te vroeg

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F1123-0000 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Intensive care (IC) West 32. Algemene informatie

Intensive care (IC) West 32. Algemene informatie Intensive care (IC) West 32 Algemene informatie Welkom Namens allen die hier aan uw behandeling en verzorging zullen meewerken, heten wij u van harte welkom op onze afdeling. Uw komst naar onze afdeling

Nadere informatie

H Couveusesuite

H Couveusesuite H.40010.1115 Couveusesuite Doorgaans verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw baby na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op de couveusekamer

Nadere informatie

3 Geboren - mijn tijdelijke adres is Kinderafdeling

3 Geboren - mijn tijdelijke adres is Kinderafdeling Inleiding Een opname van een kind is zowel voor de ouders als voor de kinderen een ingrijpende gebeurtenis. De opname van uw kind bij ons op de zuigelingenafdeling is vaak onverwacht en is waarschijnlijk

Nadere informatie

Huid-op-huidcontact Radboud universitair medisch centrum

Huid-op-huidcontact Radboud universitair medisch centrum Huid-op-huidcontact Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond het huidop-huidcontact. Wat houdt huid-op-huidcontact in? Het stimuleren van de fysieke en emotionele binding

Nadere informatie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie 2 Overzicht afdeling Neonatologie Voorwoord

Nadere informatie

Follow-up spreekuur voor zuigelingen

Follow-up spreekuur voor zuigelingen Follow-up spreekuur voor zuigelingen Het Follow up spreekuur van Bernhoven biedt extra zorg en begeleiding aan u en uw baby, als uw baby op de couveuse afdeling heeft gelegen. Dit kan zijn doordat uw kind

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Hartelijk welkom in HMC Antoniushove. In deze folder leest u meer over uw verblijf op de afdeling. Wanneer u wordt opgenomen, ontvangt een verpleegkundige

Nadere informatie

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is De opname van u en uw baby bij Rhena Als er extra zorg voor uw baby nodig is Inleiding De kinderarts heeft met u en uw partner besproken dat uw baby extra zorg nodig heeft. Daarom wordt u samen met uw

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de Patiënteninformatie Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Aan de ouders

Nadere informatie

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling Franciscus Vlietland Inhoud Welkom Afdeling Intensive Care Patiëntengegevens Bezoek en bezoektijden Welkom Namens iedereen die aan uw behandeling en verzorging

Nadere informatie

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw baby is kort na de geboorte opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde van het Vlietland Ziekenhuis. U bent als kraamvrouw ontslagen uit het ziekenhuis.

Nadere informatie

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! RSV De arts heeft bij uw kind de diagnose Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) gesteld. Dit virus is zeer besmettelijk. Bij de behandeling van de verschijnselen van dit virus worden daarom speciale maatregelen

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Afdeling medium care Locatie Veldhoven U bent of wordt opgenomen op de afdeling medium care (route 220). Gelegen bij

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten

Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. In deze folder staat

Nadere informatie

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Couveuseafdeling Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Inhoud 1 Je had het je zo anders voorgesteld 2 De afdeling 2.1 Het planbord 3 het team 3.1 De verpleegkundige 3.2 De kinderarts

Nadere informatie

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Intensive Care. ZorgSaam

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Intensive Care. ZorgSaam Welkom op zorgeenheid Acute adviezen Zorg na een afdeling hernia-operatie Intensive Care ZorgSaam 1 2 Welkom op de afdeling Intensive Care. De Intensive Care afdeling is bedoeld voor patiënten die vanwege

Nadere informatie

Kinderafdeling. Neonatologie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Kinderafdeling. Neonatologie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kinderafdeling Neonatologie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom op de afdeling Neonatologie Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie.

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Afdeling 11 MCH Antoniushove

Afdeling 11 MCH Antoniushove Afdeling 11 MCH Antoniushove Interne geneeskunde Longgeneeskunde Informatie voor patiënten F1013-1580 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Medewerkerinformatie. Beademing. Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. 1234567890-terTER_

Medewerkerinformatie. Beademing. Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. 1234567890-terTER_ Medewerkerinformatie Beademing Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen 1234567890-terTER_ Beademing Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. Uw naaste is opgenomen

Nadere informatie

Uw kindje ziet geel Hyperbilirubinemie

Uw kindje ziet geel Hyperbilirubinemie 00 Uw kindje ziet geel Hyperbilirubinemie Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) 1 Inleiding Na de geboorte kan het zijn dat uw kindje geel ziet. De medische term hiervoor is hyperbilirubinemie, icterus of geelzucht.

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie