Naam: Fedde Jaap Tjalsma Vak: BV1 P-taakbegeleider: D. Penninga Datum: 14 november 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam: Fedde Jaap Tjalsma Vak: BV1 P-taakbegeleider: D. Penninga Datum: 14 november 2011"

Transcriptie

1 Naam: Fedde Jaap Tjalsma Vak: BV1 P-taakbegeleider: D. Penninga Datum: 14 november 2011

2 Inhoudsopgave Bladzijde(s) Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Identiteit: beeld van jezelf 4 Beeld van het onderwijs 5 Beeld van het leraarschap 6 Bijlagen (dikgedrukte zijn verplichte deelproducten): Onderwerp Bladzijde(s) Beeld van jezelf (1) - CV (a) - Sollicitatiebrief (b) - Scheidsrechter (c) - Tijdlijn van mijn eigen schoolervaring (d) - Uitslag van een enquête of vragenlijst invullen (e) - Beschrijving van je sterke en zwakke punten aan de hand van de 7 competenties (f) Onderwerp Beeld van onderwijs (2) - Schoolbezoek (a) - Artikel (b) - Kort verhaal of gedicht (c) Bladzijde(s) - Onderwijsautobiografie (hoe zie ik het onderwijs) (d) - Kort verslag van de groepspresentatie (e) Onderwerp Beeld van beroep (3) - Uitwerking enquête/vragenlijst van de leraar (a) - Samenvatting van een krantenartikel (b) - Samenvatting en conclusie naar aanleiding van observatie op een school (c) - Foto van je ideale docent (d) - Mijn visie van het leraar zijn (e) Bladzijde(s) Reflectie Bladzijde(s)

3 Inleiding Voor het vak BV1 hebben wij de opdracht gekregen een p-taak1 te maken. Dit betekende dat we aan de hand van opdrachten en deelproducten ons beeld te vormen van onszelf, van het beroep, en van het onderwijs. Er waren verplichte onderdelen maar ook waren er keuze/vrije onderdelen. Ik heb de verplichte onderdelen gemaakt en heb verder verschillende vrije deelproducten bedacht of gekozen, waarvan ik dacht dat het mij zou helpen in de vorming van een beeld van het desbetreffende onderdeel. Dit alles heb ik gedaan in ongeveer 24 uur. Waarvan 5 uren deel uit maakten van een verplicht onderdeel namelijk een schoolbezoek. Verder ben ik ongeveer 2 volle dagen van 10 uur bezig geweest met de andere deelproducten en opdrachten. Ik denk daarom dat 24 uur erg krap gerekend is en dat ik er waarschijnlijk wel langer over heb gedaan dit alles te doen. Ik vond het leuk om dingen over mezelf te ontdekken en dus een beeld van mezelf te vormen. Beeld van het beroep vond ik ook erg interessant. Minder leuk vond ik het onderdeel beeld van het onderwijs, misschien ook omdat ik bij het schoolbezoek een havo/vwo school heb bezocht terwijl ik daar zelf ook al op heb gezeten. Ik heb gekozen voor een eindproduct in de vorm van een presentatie met een PowerPoint. Omdat ik hierin het beste kon laten zien wat ik gedaan had en hoe ik over de onderwerpen dacht.

4 Identiteit: Beeld van jezelf Wat heb ik voor beeld van mezelf, en welke vaardigheden zijn handig om als leraar te hebben. Ik denk dat ik voldoende communicatief en sociaal vaardig ben omdat ik dit laat zien in het weekend en op maandag. Ik ben leider van een voetbal team en heb goed te communiceren met de spelers hiervan. Verder bestaat dat team uit leeftijdsgenoten dus er speelt ook een zekere sociale band een belangrijke rol. Deze onderhouden we doordat ik samen met de andere leider, eens in de maand een bieravond organiseer bij een van de jongens thuis. Doordat ik dit doe schep ik een zeker klimaat in het team een bepaalde harmonie waarbij iedereen zich thuis voelt. Het is vooral knap vind ik zelf omdat alle jongens totaal verschillend zijn zo zitten er jongens tussen die moeite hebben gehad met het VMBO maar zijn er ook verschillende bij die het vwo doen. Vooral daarom is het soms lastig maar leuk de harmonie in het team te bewaren en daarin speel ik een erg belangrijke rol. Ik durf ook gerust iemand aan te spreken als hij ongewenst gedrag vertoont ook dit heeft een goede leraar nodig later als een leerling niet goed meedoet of de les probeert te verstoren. Binnen het team organiseer ik dus regelmatig dingen ook dit heeft een leraar nodig. Ik regel bijvoorbeeld het schema van de rijouders. Verder ben ik ook scheidsrechter bij de zelfde club hierbij heb ik vaak te maken met andere scheidsrechters waarmee ik samen werk. Een goed voorbeeld is als ik bij hetzelfde team grensscheidsrechter ben en dus samen moet werken met de scheidsrechter op het veld. Ook vind ik dat ik goed terug kijk op dingen die ik heb gedaan en bedenk ik of de dingen die ik deed misschien anders beter konden. Vaak los ik dingen op met humor, dat wordt vaak gewaardeerd maar lang niet door iedereen. Ik vind dat ik beter moet aan voelen wie er wel en wie er niet tegen een grapje kan omdat ik vaak nogal makkelijk een kwetsende weliswaar niet zo bedoelde opmerking kan maken.

5 Beeld van het onderwijs Wat is mijn beeld van het onderwijs. Allereerst is mijn beeld van het onderwijs niet heel erg veranderd door het maken van deze p-taak, dit komt denk ik omdat ik een havo/vwo klas heb bezocht en niet een VMBO of MBO klas. Wel heb ik bij de presentaties van klasgenoten geluisterd naar wat zij van deze opleidingen vonden. Ook heb ik met mijn jongere zusje een kort gedichtje gemaakt over hoe zij tegen het onderwijs aan keek. Ook heb ik een algemeen artikeltje gelezen over hoe scholen omgaan met ouders. Verder heb ik een onderwijs autobiografie gemaakt en heb ik terug gekeken op de scholen en onderwijstypen die ik heb gehad. Eigenlijk moet ik dus nog meer doen om een goed beeld van de verschillende onderwijstypen te krijgen. Hopelijk lukt dit mij in de volgende periode beter.

6 Beeld van het leraarschap Voor het beeld van het leraarschap heb ik gekeken naar de leraar tijdens het schoolbezoek. Dit was een erg aparte vent omdat hij anders is als alle leraren die ik heb gehad, hij plande zijn lessen niet ver van te voren soms zelfs het uur ervoor pas, zo vertelde hij ons. Het leek me wel een hele leuke leraar om les van te krijgen trouwens. Hij was grappig vlotte babbel en was een beetje druk van zichzelf, hij praatte gewoon met de leerlingen dus dat was ook niet verkeerd. Zijn drukke gedrag was niet heel positief tegenover de leerlingen die dit denk ik van hem over namen omdat ze bij hem in de les ook wel aardig druk waren! Verder heb ik van mijn vorige school ook 2 leraren voor de geest gehaald en bedacht hoe die ook alweer altijd deden. Verder heb ik een vragenlijst verwerkt in mijn bijlagen. Ook heb ik een krantenartikel gevonden over de tevredenheid van leraren en hoe het komt dat ze niet zo tevreden zijn. Ik heb ook een foto van mijn ideale docent in de bijlage zitten. Als laatste heb ik nog wat punten bedacht wat mijn visie nou eigenlijk is van het leraar zijn.

7 Beeld van jezelf Ik heb een beeld van mezelf proberen te vormen door de volgende deelonderwerpen te behandelen. - CV - Sollicitatiebrief - Scheidsrechter - Tijdlijn van mijn eigen schoolervaring - Uitslag van een enquête of vragenlijst invullen - Beschrijving van je sterke en zwakke punten aan de hand van de 7 competenties

8 CV: PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam: Fedde Jaap Tjalsma Adres: De grutto LB HARLINGEN Telefoon (0517) Mobiel feddejaap@tjalsma.com Geboren 8 Juli 1993, te Harlingen WERKERVARING 2009 tot heden: elke vakantie in een supermarkt gewerkt. OPLEIDINGEN : Havo, RSG Simon Vestdijk, Harlingen INTERESSES EN AANVULLENDE INFORMATIE Interesses en hobby's: in het weekend actief als jeugdscheidsrechter, voetballen en tennis.

9 Sollicitatiebrief: Beste Fedde-Jaap, Dank voor je mail van vorige week. Mijn excuus dat ik later reageer dan normaal mijn bedoeling is met s. Ik wil je in ieder geval even laten weten dat ik niet op zoek ben naar mensen. Ik kan je dus geen werk bieden. Mocht het zo zijn dat ik een scholier begeleid die bijvoorbeeld bijles natuurkunde of wiskunde B nodig heeft en ik kan hem/haar er niet mee helpen, dan kan ik altijd nog 'ns contact met je opnemen om te horen of jij dat zou kunnen en willen doen. Op zo'n moment kunnen we dan eerst nader kennis maken. Vooralsnog is dat voor mij echter niet nodig. Ik wens je succes met je studie en het vinden van werk! Met vriendelijke groet, Marleen Schaap Leerpunt, bureau voor huiswerkbegeleiding Op 12 sep 2011, om 15:40 heeft F.J. Tjalsma het volgende geschreven: Fedde-Jaap Tjalsma, De Grutto LB HARLINGEN Arbeidsburo / Leerpunt Rozengracht XZ HARLINGEN Harlingen, 12 september 2011 Betr: open sollicitatie Geachte mevrouw Schaap, Door middel van deze open sollicitatiebrief zou ik mij graag willen voorstellen en verzoeken mij op te willen nemen in uw bestand als werkzoekende voor de functie van huiswerkbegeleider voor leerlingen aan het voortgezet onderwijs.. Mijn naam is : Fedde-Jaap Tjalsma Adres : De Grutto 4 Woonplaats : 8862 LB Harlingen. Mijn leeftijd is : 18 jaar ( ) Telefoon : In volg op dit moment de lerarenopleiding Natuurkunde aan de NHL in Leeuwarden. Daar ik nogal wat vrije tijd heb en er op de scholen voor voortgezet onderwijs (Mavo,Havo en VWO) vaak problemen zijn met deze exacte vakken lijkt het mij leuk om mij op deze manier dienstbaar te maken. Mijn kwaliteiten liggen dan ook speciaal bij de exacte vakken. Ik ben het afgelopen jaar

10 geslaagd voor de vakken Natuurkunde,Biologie en Scheikunde en ook het vak Wiskunde B ging me gemakkelijk af. Ik weet dus niet of u mij op dit moment iets kan aanbieden maar zou toch gaarne van u willen vernemen of er voor mij in de zeer nabije toekomst iets aan te bieden is. Ik ben natuurlijk gaarne bereid om dit persoonlijk te komen toelichten en zie uw uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet. Hoogachtend, Fedde-Jaap Tjalsma,

11 Scheidsrechter Wat maakt mij goed in de rol als leraar, ik doe een buitenschoolse activiteit dat aantoont dat ik met gezag om kan gaan. Het is in de klas ook belangrijk om gezag te hebben zodat de kinderen respect voor je hebben en luisteren ditzelfde geld op het voetbalveld. Je staat boven de spelers zij luisteren naar jou en niet andersom, anders als in de klas moet je als scheids discussies ontlopen en kort afhandelen terwijl het in de klas misschien beter is om juist te discussiëren over verschillende dingen als er verschil in mening is. Ik fluit nu nog alleen de E en F teams. Dit is dus niet te vergelijken met leraar zijn in het voortgezet onderwijs. De leeftijd is veel te verschillend, wel ben ik met de club aan het regelen om cursussen te volgen zodat ik ook hogere teams mag fluiten zoals de D en C s die jongeren zijn echter wel in de leeftijd categorie van klas 1 tot 3. Ook heb je met scheidsrechter te maken met ouders. Die na de wedstrijd wel eens met je in discussie gaan net als op school zullen ouders voor hun kind opkomen en willen ze het er over hebben. Ook de trainers en leiders zijn het wel eens niet met mijn beslissingen eens en komen verhaal halen na de tijd. Dan is het de kunst om over te schakelen van gezaghebbend naar iemand die gewoon in discussie gaat en de ander ook laten uitpraten. Vaak eindigt zo n discussie in een harmonieus eind en is iedereen wel tevreden.

12 Tijdlijn van mijn eigen schoolervaring Mijn eerste schooldag op de basisschool Groep 4 toneelstuk ingestudeerd met juf Stana

13 musical groep 8 het afscheid van de basisschool.

14 eerste klas op de RSG Simon Vestdijk

15 Laatste schooldag met examenstunt.

16 Uitslag van een enquête of vragenlijst invullen Ik heb een gedragstest gedaan op Resultaten Vragenlijst interpersoonlijk gedrag (VIG) Interpretatie dominantie (DOM) en affiliatie (AFF) scores. De twee scores vatten de belangrijkste informatie samen van hoe u uzelf op de vragenlijst beschreven hebt.ze vormen twee wezenlijke aspecten van uw interpersoonlijke gedrag: - de mate waarin u uzelf als dominant, dan wel als submissief omschrijft, - de mate waarin u uzelf als affiliatief, dan wel als vijandig omschrijft. Anders gezegd: uw basishoudingen tegenover macht en tegenover intimiteit. schaal score zelf omschrijving DOM 2 AFF -2 hoog + hoog - hoog + hoog - Ik neem het initiatief, geef leiding, overtuig, beheers en domineer anderen voor mijn eigen doeleinden. Ik volg, geef toe, maak mezelf klein, pas me aan, gehoorzaam en onderwerp me aan anderen op een afhankelijke manier. Ik sympathiseer, vergeef, ben het met anderen eens, wil graag hun affectie winnen. Ik wantrouw, rebelleer, klaag, verwijt, voel me kwaad tegenover anderen op een zelfgerichte manier.

17 Aantal aangegeven kenmerken(aak-score) AAK-score = 18 Interpretatie.Omdat het invullen van de vragenlijst beschouwd kan worden als een vorm van communicatie, zou het aantal kenmerken dat u aangegeven hebt een index kunnen zijn van van uw communicatiebereidheid: uw bereidheid om uzelf"bloot te geven" en te onthullen aan anderen, die uw scores kunnen zien.op deze manier geredeneerd kan een lage score wijzen op een aarzeling om zichzelf aan anderen te laten kennen, terwijl een hoge score wijst op een bereidheid tot openheid. NB1: De aanduiding "hoog", "gemiddeld" en "laag" zijn gebaseerd op scores uit een onderzoek bij psychologiestudenten.nb2: Het aangegeven hebben van méér kenmerken betekent overhet algemeen ook het aangevinkt hebben van meer zelfkritische kenmerken(zie ook bij GIN-score). Gemiddelde intensiteit (GIN-score) GIN-score = 1.83 Interpretatie. Omdat de kenmerken op elk van de acht vragenlijstschalen gerangschikt zijn naar hun intensiteit, geeft deze score een gemiddelde intensiteitsniveau van de aangegeven kenmerken. Zo is bijvoorbeeld kenmerk 1 ("kan opdracht geven") minder intens dan kenmerk 22 ("dictatoriaal"). Een hoge score wijst op een sterke mate van zelfkritiek, omdat deze het resultaat is van negatievere zelfomschrijving.

18 Interpretatie "Roos van Leary". De segmenten in de rechterhelft van de cirkel geven aan in hoeverre u uzelf beschreven hebt als affiliatief (de "Samen"-pool van Leary); de segmenten in de linkerhelft als vijandig (de "Tegen"-pool van Leary). De segmenten in de bovenste helft van de cirkel geven aan in hoeverre u uzelf omschreven hebt als dominant (de "Boven"-pool van Leary); de segmenten in de onderste helft als submissief (de "Onder"-pool van Leary). Hogere scores (meer naar de buitenkant) wijzen op negatievere zelfomschrijvingen dan lage scores. De typering van uw zelfbeeld is als volgt: kritisch op anderen, vastberaden, open en direct; kan voor zichzelf zorgen; door anderen gerespecteerd, houdt van verantwoordelijkheid, goede leider; behulpzaam; hartelijk en met begrip, er sterk op uit met anderen goed overweg te kunnen, wil ieders sympathie; dankbaar; kan gehoorzamen; kan klagen wanneer dat nodig is.

19 Beeld van het onderwijs - Schoolbezoek - Artikel - Kort verhaal of gedicht - Onderwijsautobiografie (hoe zie ik het onderwijs) - Kort verslag van de groepspresentatie

20 Schoolbezoek Ik ben op schoolbezoek geweest in Heerenveen samen met Ewald ter Schure. We hebben daar een middelbare school benaderd en gevraagd of wij contact mochten met een natuurkunde docent. Ewald heeft daarop meneer Jongsma gebeld en een afspraak gemaakt voor maandag 3 oktober. Het betreft de school het bornego College in Heerenveen. We hadden een afspraak om mee te lopen met twee 4 havo klassen en een vwo klas. We moesten om kwart over 8 aanwezig zijn op de school en om op tijd te komen moest ik al om 7uur de trein in! Uiteindelijk waren we mooi op tijd in Heerenveen en hadden we nog een kwartier om naar de school te lopen. We melden ons in de school en werden doorverwezen naar de lerarenkamer. Meneer Jongsma met wie we mee zouden lopen was er nog niet dus we wachten even voor zijn lokaal. Om kwart over 8 kwam hij er aan en hebben we kort kennisgemaakt. De lessen begonnen om half 9 het was een 4havo klas, daarna hadden we een tussen uur en korte pauze. In deze tijd hebben we de TOA en meneer Jongsma zelf even ondervraagt en hebben we even gepraat over het beroep als leraar. Rond half 11 was de volgende les weer een 4havo klas alleen deze was wat drukker. Daarna kwam een 4vwo klas deze was serieus en rustig. Het viel op dat er in de lessen niet veel rust was de leerlingen waren niet altijd gehoorzaam. En de leraar had moeite om hun aandacht te houden.

21 Artikel: Dit artikel heeft betrekking op het beeld van het onderwijs omdat het een duidelijk voorbeeld is van wat er gebeurd op scholen en hoe er met informatie wordt om gegaan. In dit geval is het dus heel raar dat de ouders niet kunnen zien wat leraren opschrijven over de leerlingen en dus de informatie waar ze volgens de grondwet recht op hebben toch niet kunnen zien!

22 Kort verhaal of gedicht over het onderwijs Ik heb dit samen met mijn zusje gedaan dus een goed beeld van haar beleving nu in het onderwijs. Ze doet 4vwo en heeft beschreven hoe zij denkt in de ochtend als ze wakker wordt: Het is vroeg, veel te vroeg. Veel te vroeg om op te staan. Een hele schooldag staat weer voor de boeg. Het eerste uur natuurkunde, echt geen zin om heen te gaan. Je bent hier om te leren zegt hij telkens weer. Ik ben hier toch echt omdat het moet.. Respect heb ik wel, hij weet het allemaal al en wil alleen maar dat ik dit ook leer. Dit was een kort gedicht van een vierde klasser.

23 Onderwijsautobiografie (hoe zie ik het onderwijs) Ik heb eigenlijk al vanaf dat ik heel klein was op school gezeten. Ik zat al vrij vroeg op de peuterspeelzaal, daarvan weet ik niks meer. Wel zegt mijn moeder dat ik er nooit heen wou. En ik haatte knutselen en creatieve dingen doen! Van mijn basisschool weet ik nog best veel. De eerste groep. Ik vond het allemaal heel eng, maar de lerares ging daar goed mee om. Ze was grappig, moederlijk en lief en als er één jarig was mocht die naast de juf zitten. De groepen die het meeste indruk op mij gemaakt hebben waren groep 4, 5 en de laatste twee jaren. Vooral omdat we leuke leraren hadden, maar ook vanwege alles wat we leerden. Onze juf, Stana noemde me altijd kanarie dit was in groep 4 en toen heb ik erg veel gelachen ik had plezier in school. Eigenlijk was mijn basisschool tijd een hele leuke ervaring. Groep 5 was weer heel anders we hadden een overspannen lerares en kon onze klas echt niet aan. Ik kan me nog goed herinneren dat op een dag zij huilend de klas verliet door onze pesterijen en dat de directeur ons op onze plaats kwam zetten. Dan groep 7 en 8. De enige twee jaren dat ik een meester had. Meester Joop, mijn grote voorbeeld nog steeds! Hij is super grappig slim en aardig, hij kon overweg met bijna alle leerlingen in de klas een paar niet dit waren de pestkopjes. Hij haalde ze echter gemakkelijk eruit als er weer wat gebeurde in de klas. Hij wist precies wie wat deed en strafte op een grappige manier we hadden een straffenpot en als je iets deed moest je een lootje uit die pot trekken. Wij leerlingen hadden die straffen zelf bedacht er zaten straffen tussen als kras met een balpen een heel a4tje blauw! En scheur een a4tje in minstens 150 stukjes en plak dan met plakband dit a4tje weer in elkaar, kortom erg grappig maar niet leuk om dit te doen probeer maar eens een a4tje blauw te krassen dan heb je een middaglang strafwerk. Op mijn Cito had ik een score van 536 niet heel hoog maar ik was toch op tweena hoogste van de klas we hadden dan ook maar een klas van 12/13 leerlingen dus veel zaten er niet in. Met die Cito-uitslag stroomde ik door naar het VMBO/havo ik had de eerste twee jaar enorm veel plezier ik deed goed mijn huiswerk en haalde erg goede cijfers. Ik mocht daarom in de derde doorstromen naar de havo. Het derde jaar was echt aanpoten voor mij, ik deed mijn huiswerk wel maar snapte het niet altijd veel plezier in school had ik niet meer. Ik werd wat puberig en ontliep mijn huiswerk. Ik haalde op het randje de derde klas en mocht over naar 4havo. Dat jaar werd een zwaar jaar voor mij! Ik heb het uiteindelijk ook niet gehaald. Het hing van wiskunde b af ik moest een 4.0 op mijn laatste proefwerk halen voor gemiddeld een 5.5 ik dacht echter dat ik dat met gemak zonder te leren kon halen dus ik besloot de kantjes er af te lopen en niet te leren. Ik haalde een 2.3 en bleef dus zitten. Ik had er voor kunnen kiezen met een taak over te gaan maar mijn mentor adviseerde het jaar over te doen. Dat vierde jaar werd een erg leuk jaar. Ik leerde niet maakte geen huiswerk maar snapte werkelijk alles. Ik haalde met gamak zevens zonder ook maar iets te doen thuis. Ik vond het super om naar school te gaan ik leerde niet veel nieuws op een of andere manier wist ik toch wel heel veel door het jaar er voor en lukte alles. Ik ging met super mooie cijfers over naar de examenklas 5havo. 5havo werd het aller leukste jaar uit mijn leven tot nu toe! Al mijn vrienden die 4havo in een keer hadden gehaald hadden het examen niet gehaald die kwamen dus weer bij me in de klas. Het was allemaal herhalen en ik snapte wederom alles en ging door met het behalen van goede cijfers! Het was zo leuk op school dat als ik uit was om 1uur ik wel tot 4uur op school bleef rondhangen met vrienden thuis deed ik niks aan school en gamede heel veel. Mijn examen haalde ik met gemak en ik heb me geen moment druk gemaakt over het halen ervan, ik was heel relaxt. Nu zit ik op het HBO. Opleiding Docent Natuurkunde. Ik weet nog niet precies waarom ik voor deze opleiding heb gekozen, maar ik vind het wel een hele leuke opleiding. Behalve dan dat ik niet gewend ben huiswerk te doen en ik word nu geforceerd het te doen anders gaat het heel moeilijk worden dit jaar. Ik heb nog wel moeite met het beginnen van huiswerk doen.

24 Beeld van het beroep - Uitwerking enquête/vragenlijst van de leraar - Samenvatting van een krantenartikel - Samenvatting en conclusie naar aanleiding van observatie op een school - Foto van je ideale docent - Mijn visie van het leraar zijn

25 Uitwerking enquête/vragenlijst van de leraar We hebben meneer Jongsma een paar vragen gesteld en hier zijn de vragen en antwoorden uitgewerkt. Interview met Sybolt Jongsma, docent natuurkunde op het C.S. Bornego College Heerenveen. - Wat zijn de belangrijkste taken die u moet uitvoeren? Vooral het les geven en de kleine dingetjes daarnaast. Ook ben ik sectie leider van natuurkunde, hiervoor regel ik bijvoorbeeld excursies en voor de derde klas havo hebben we binnenkort een project. Ook ben ik mentor. Dat vind ik vaak erg moeilijk en niet altijd leuk om te doen. Verder ben ik op het gebied van digitalisering veel bezig. verder heb ik vaak vergaderingen. - Welke vind u plezierig en welke niet?(waarom, onderbouwing) Lesgeven vind ik erg leuk ook het sectieleider zijn vind ik leuk! Ook de ontwikkelingen in de digitalisering zijn leuk. Zo heb ik in mijn lokaal een beamer en gebruik ik vaak powerpoints. Het mentor zijn vind ik echt niet leuk. Ook vergaderingen zijn niet altijd even boeiend en daarom niet altijd leuk om te doen. Nakijken is ook echt rot. - Hoeveel tijd bent u wekelijks ongeveer kwijt aan deze taken?(school/buiten school?) Ik probeer alles op school te doen maar dat lukt niet altijd elke week. Thuis maak ik wel eens een powerpoint presentatie maar dat is vaak in het weekend en het is niet echt werk, gewoon ontspannend met een wijntje er naast. Wel lukt het me al het nakijkwerk op school te doen. Ik heb 4 dagen van 8 tot half 5 en 1 dag van 8 tot half 3. - Als u deze taken uitoefent, wat zijn de meest voorkomende problemen waar u tegenaan loopt. Irritant vind ik leerlingen die niks doen in de les, en nog irritanter als ze daarbij andere leerlingen meenemen. - Hebt u vaak overleg met vakcollega s en waar gaat het vaak over? Er is veel overleg over de lessen, er zijn echter maar 3 man die echt met het natuurkunde bovenbouw te maken hebben dus er is vaak contact tussen ons. Niet georganiseerde vergaderingen maar veel spontane dingetjes waar we in de les tegen aan lopen en waar ik mijn collegae dan over vraag hoe zij het oplossen. - Vind uzelf dat u de capaciteiten hebt om les te geven aan uw klassen?(zo niet, wat is voor verbetering vatbaar?) Ik zou nog wel eens willen afstuderen voor mijn eerstegraadsbevoegdheid. En beter mijn grenzen willen aangeven, ik laat nogal veel toe. - Wat doet u om een bij te blijven qua vakkennis, en ook qua onderwijsvernieuwingen? Qua, vakkennis: Ik studeer nog dus daar word ik op de hoogte gehouden verder ben ik lid van NVON en kijk ik veel wetenschappelijke filmpjes op het internet. - Wordt u getoetst vanuit de school om te controleren of u nog over voldoende kennis beschikt? Door lesbezoek van de teamleider eens in de zoveel tijd en natuurlijk de schoolinspectie.

26 Samenvatting van een krantenartikel Samenvatting: De schoolleiders in het middelbaar onderwijs moeten zorgen voor duidelijkheid en enthousiasme in hun teams. Amper de helft van de docenten voelt zich betrokken en geschikt om les te geven. Dat ligt vooral aan de omgang van collega s en leidinggevenden.

27 Samenvatting en conclusie naar aanleiding van observatie op een school Ik ga bij dit deelproduct uit van eigen ervaring bij het observeren van leraren. Hoe zij les gaven en wat ze deden. Mijn aandacht gaat uit naar mijn engels docente van vorig jaar en naar mijn docent scheikunde. Deze twee staan heel erg in contrast met elkaar. Misschien komt het omdat mijn aandacht meer bij scheikunde lag als bij engels, maar dat ik niet het geval omdat dit andere leerlingen ook opviel. Docente engels: Van de twee docenten die ik heb gekozen te observeren is dit een goed voorbeeld van hoe het soms niet moet! Ze was niet consequent gaf on-reëel veel huiswerk op dat niet een iemand van de klas allemaal af had de volgende les. Ze was jong en had niet veel gezag. Dit wilde ze opeisen door streng te zijn en veel strafwerk te geven als er ook maar iets was dat haar niet beviel. Ook kon ze je goed voor paal zetten voor de rest van de klas als je een antwoord eens niet wist. Ik vond dat ze beter daarop niet zo diep moest in gaan en iemand anders die het wel wist gewoon de beurt moest geven. Ze was dus erg negatief tegenover de leerlingen. Docent scheikunde: In tegenstelling tot de docent engels gaf hij al in het begin van het jaar een jaarrooster met precies de hoeveelheid stof en opdrachten die je per week moest behandelen. Alles was ook makkelijk te doen en soms waren we al een week voor de toetsweek door de stof heen met de klas omdat hij dan op het bord schreef dat het huiswerk veranderd was omdat het wel wat mager was ingeplant het was niet verplicht dan te doen maar wel handig want we hadden nu een week voor de toetsweek nog een week de tijd de afgelopen paragraven weer te herhalen en even op te frissen. Hij was al ouder en er was respect voor hem. Iedereen luisterde naar hem want als je dat niet deed dan wist je dat ook! Hij was soms meedogenloos en gaf onplezierige maar leerzame straffen. In tegen stelling tot engels was de hoeveelheid huiswerk wel te doen, iedereen maakte het dus. Echter in het begin was het nog een beetje uittesten van de leraren en ook als je, je huiswerk niet af had wist je dat! En zorgde je dat je het de les daarop voor elkaar had. Conclusie: je ziet dus dat de aanpak van leraren verschillend is en dat het niet allemaal even goed werkt. Ook speelt de leeftijd wel degelijk een rol omdat er minder respect was voor de jonge engels docente. Ze zorgde er zelf ook voor dat niet alles goed wilde in de les door het op proberen te eisen.

28 Foto van mij ideale docent.

29 Mijn visie van het docent zijn. Zonder docent geen continuïteit, geen kwaliteit, geen kennisontwikkeling. Docenten spelen een sleutelrol in het onderwijs. Waar leerlingen instromen, doorstromen en uitstromen en de contacten met het werkveld wisselen. De docent blijft een constante factor met een verbindende betekenis. De diversiteit onder docenten betekent een rijkdom aan expertise, denkstijlen, betrokkenheid en innovatief vermogen. In deze verscheidenheid is passie voor onderwijs de gemeenschappelijke noemer. Docenten begeleiden studenten in hun leerprocessen en zijn een bron van kennis en weten hoe deze toe te passen in de praktijk. Docenten hebben kennis van de actuele ontwikkelingen in het werkveld. Docenten onderhouden een zakelijke relatie met leerlingen en hebben er actuele ervaring mee. Docenten gaan voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Elke docent moet kunnen ontwikkelen en arrangeren Docenten moeten studenten activeren in het onderwijs. Goed onderwijs is voor mij activerend en motiverend. Het gaat niet alleen om het naar binnen schuiven van kennis, je moet leerlingen activeren en serieus nemen.

30 Reflectie Wat ging er goed tijdens P-taak 1? De planning ging goed en de samenwerking met Ewald verliep soepel. We hadden binnen een week een afspraak op een school. Wel heb ik iets op mijn eigen planning aan te merken, ik plan wel goed maar kom dan niet mijn eigen afspraken na dus de dingen die ik wil doen doe ik niet of stel ik uit. Daarom moest alles redelijk op het laatste moment en heb ik wel lekker vakantie gehad maar waren de laatste paar dagen van mijn vakantie moeilijk omdat ik heel veel tijd nodig had voor dit alles. Natuurlijk wel gered maar het hield niet over.

Roos van Leary. Steven Jonathan Geluk. Studentnummer: 13062379 Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G

Roos van Leary. Steven Jonathan Geluk. Studentnummer: 13062379 Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G Roos van Leary Naam: Steven Jonathan Geluk Klas: TP11 Studentnummer: 13062379 Opleiding: Projectleider techniek - Associate Degree Datum: 26-1-2014 S.J.G Inhoudsopgave Bladzijde 1 Inleiding 2 2 De "Roos

Nadere informatie

Samenwerken Project 2

Samenwerken Project 2 Samenwerken Project 2 Naam : Alex Guish. Studentnummer : 0897361. Klas Vak :Technische informatica 1.a. : Samenwerken. Datum : 21-01-2015. Inhoudsopgave Individueel procesverslag...blz. 1 Beoordeling van

Nadere informatie

INTERPERSOONLIJKE DYNAMIEK

INTERPERSOONLIJKE DYNAMIEK INTERPERSOONLIJKE DYNAMIEK Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 30 januari 16 1.0 Inleiding Hoe komt het toch dat je met de ene persoon stroef en moeizaam

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Roos van Leary: theorie en zelftest

Roos van Leary: theorie en zelftest pag.: 1 van code: ORG-COMP-vra-1-bl versie 1 Roos van Leary: theorie en zelftest Het model Leary heeft in 1957 een model ontworpen waarmee relaties tussen mensen in kaart kunnen worden gebracht: de roos

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Eerlijk gezegd vond ik het eerst doodeng en spannend om naar een andere school te gaan. Ik wou mijn oude klas van de Ekke de Haan gewoon niet kwijt. We hadden het daar zo

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Methodische PraktijkBegeleiding (MPB) Toetsopdracht

Opleiding Verpleegkunde. Methodische PraktijkBegeleiding (MPB) Toetsopdracht Opleiding Verpleegkunde Methodische PraktijkBegeleiding (MPB) Toetsopdracht Naam Student: Jenny Heesbeen Klas: 2b2 Studentnummer: 500636718 MPB-groep: Groep 8 Emailadres: _jenny_@live.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary?

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary? Roos van Leary Interactiecirkel gedrag Gedrag is te voorspellen. Na veel onderzoek ontdekte de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary dat de manier waarop mensen reageren in veel gevallen voorspelbaar is.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Enquête Leerlingenraad

Enquête Leerlingenraad www.survio.com 30-03-2015 08:57:51 Algen Enquête naam Enquête Leerlingenraad Auteur Taal Nederlands Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/r5i6q1c0t8t0l5l6f Eerste antwoord 19-02-2015 Laatste antwoord

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Jouw toekomst start op Eijkhagen.

Jouw toekomst start op Eijkhagen. Jouw toekomst start op Eijkhagen. Charlemagne College Eijkhagen is een school voor voortgezet onderwijs in Landgraaf. Je kunt bij ons naar het vwo, het tweetalig vwo, de havo of het vmbo-tl. Ons motto

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Presentatie Feedback Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Inhoud Reflecties Voorbereiding presentatie Reflecties Silver Huber: Breakdance Goede duidelijke presentatie. Heel helder en goed te horen. Leuk dat ie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan Persoonlijk ontwikkelingsplan Naam Danny Yang Studienummer 14131889 Datum 29-01-2015 Coach Van Tiel 1. Reflectie Wie ben ik? Persoon Ik ben Danny Yang geboren op 26-02-1996. Ik heb een havo diploma op

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

IK BEN LARS!!! GROETJES LARS KLOOTWIJK

IK BEN LARS!!! GROETJES LARS KLOOTWIJK IK BEN LARS!!! Ik zit in groep 8,ik ga naar RSG t rijks mijn niveau is : havo/vwo. Ik ben 2 keer naar een open dag van het Rijks geweest de eerste keer met een vriend en de tweede keer alleen dat was ook

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor leerlingen Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst Iedereen staat voor elkaar klaar,

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam 020 595 41 80. Intervisie. Saskia Glorie Student nr. 500643719. Intervisie groep 1. Periode Jaar 3, semester 1

Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam 020 595 41 80. Intervisie. Saskia Glorie Student nr. 500643719. Intervisie groep 1. Periode Jaar 3, semester 1 Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam 020 595 41 80 Intervisie Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 Klas 3-MPH Intervisie groep 1 Docent Janet Jager Periode Jaar 3, semester 1 Inhoudsopgave Themaverslag

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Onderbouw. Profiel. Geef bijles in / en aan (klassen) 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres

Onderbouw. Profiel. Geef bijles in / en aan (klassen) 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres 4 +PLUSSER Naam Klas e-mailadres Onderbouw Bianca van Rossum Gymnasium 4 bpvanrossum@hotmail.nl Nikki Bloemen nikki.bl@hotmail.com Florian Tiggeloven Floriantiggeloven@hotmail.com Geef bijles in / en aan

Nadere informatie

Onderzoek Leraren en pesten

Onderzoek Leraren en pesten Onderzoek Leraren en pesten 8 oktober 2015 Over het onderzoek Dit online onderzoek, in samenwerking met 7Days, werd gehouden van 29 september tot en met 6 oktober. Er deden 912 middelbare scholieren mee.

Nadere informatie

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo Doorstroomdossier 4 mavo > 4 havo Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op Markenhage. De overstap naar het havo is echter niet gemakkelijk.

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie