Bestaande Bouw (klushuizen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestaande Bouw (klushuizen)"

Transcriptie

1 Bestaande Bouw (klushuizen) van het Expertteam Eigenbouw Een nieuwe aanpak voor oudere woningen Kluswoningen zijn in oorsprong een Rotterdams fenomeen. Hoe dit concept tot stand is gekomen, wat de context ervan is en of het bruikbaar is voor andere gemeenten wordt hieronder kort toegelicht. Het college van B&W in Rotterdam had in 2002 bestrijding van onveiligheid hoog in het vaandel. In een aantal buurten met veel particuliere huurwoningen kwam onevenredig veel onveiligheid voor: overlast van illegale pensions, verslaafden, illegale wietplantages en criminaliteit. Steeds meer woningen stonden leeg. Voor de negen slechtste en onveiligste wijken (de zogenaamde hotspots, in totaal zo n 3700 woningen) werd naast een zero tolerance beleid een hotspot aanpak bepaald. Dit draaide om de combinatie van fysieke aanpak (woningen) met een sociale aanpak (interventieteams) en een economische aanpak ( vervallen winkelstraten). Deze aanpak beoogt: Woningen worden (sterk) verbeterd, waardoor ook de uitstraling van de straten verbetert. Door samenvoegen worden grotere woningen en een grotere woningdifferentiatie gerealiseerd. Door Aankoop (door gemeente)-verkoop (aan particulieren)- Verbetertrajecten (door particulieren) worden eigenaarbewoners aangetrokken die investeren in hun huis én de omgeving. In 2004 is bedacht om één van de hotspots de 96 aangekochte woningen in het Wallisblok in Spangen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) uit te geven en door de kopers te laten renoveren en samenvoegen tot 38 nieuwe woningen. Omdat opknappen van de woningen even duur zou zijn als de taxatiewaarde na renovatie, zijn de woning om niet verkocht. Dat trok zeer veel (media) aandacht ( gratis woningen in Rotterdam) én bijzondere, creatieve kopers die de wijk een ander aanzien hebben gegeven.

2 Kluswoningenconcept De aanpak van het Wallisblok als CPO-traject was een groot succes. Naast de vele toekomstige eigenaarbewoners die gezamenlijk een blok wilden ontwikkelen en renoveren, bleek er echter ook veel belangstelling te zijn voor individueel Particulier Opdrachtgeverschap in de bestaande bouw. Daar is het project 169-klushuizen uit voortgekomen, waarbij door de gemeente aangekochte woningen in strategische gebieden (met name de hotspots) voor weinig of geen geld worden verkocht met de verplichting ze binnen een jaar tot ongeveer nieuwbouwkwaliteit op te knappen en na oplevering voor minimaal 2 jaar (zelf ) te bewonen. Deze aanpak heeft naast een forse fysieke impuls ook een groot sociaal effect: er wordt een grote groep mensen bereikt die anders niet op die plek, in die buurt, zouden zijn gaan wonen als er een standaard gebouwd of gerenoveerd huis zou worden aangeboden. Uiteindelijk is daarom een groot deel van het programma Aankoop-Verbeter-Verkoop uit de hotspotaanpak omgezet in klushuizen, dus aangekocht bezit dat verkocht wordt met een verbeterverplichting. Daarbij krijgt de koper wel begeleiding en een verlaagde prijs, maar geen subsidie. Klushuizen kennen diverse vormen: PO: Individuele appartementen (1 oude woning wordt 1 nieuwe woning) PO: 2 of meerdere oude woningen (in 1 pand/gebouw) die samengevoegd worden tot 1 nieuwe woning CPO: waarbij meerdere oude woningen, in naast elkaar gelegen panden, per kavel c.q. verdieping worden verkocht. Elke koper kan dan een of meer kavels/verdiepingen kopen. De kopers vormen een kopersvereniging en ontwikkelen het project gezamenlijk, waarna uiteindelijk toch individuele appartementen/ woningen ontstaan. Soms heeft de gemeente om uiteenlopende redenen het pand al casco gerenoveerd; de koper betaalt dan een hogere prijs; maar hoeft alleen de binnenkant af te maken. Een van de Rotterdamse klushuizen, De Zwarte Parel, heeft in 2011 de publieksprijs van de Dutch Design Awards gewonnen.

3 In welke staat aanbieden? De staat waarin de woning wordt aangeboden bepaalt uiteindelijk de investering die de koper staat te wachten en daarmee wordt ook de verkoopprijs bepaald. De ervaring leert dat het de kopers niet uitmaakt hoe slecht de woning is, daar kijken ze wel doorheen). In Rotterdam is wel bepaald dat de gemeente de woning aanbiedt met een goede fundering (handhavingtermijn van minimaal 30 jaar), asbestvrij en met een verklaring dat de grond schoon is. Eventuele kosten hierin zijn voor rekening van de gemeente. De gemeente geeft niet per pand aan hóe het opgeknapt moet worden, maar heeft een algemeen Programma van Eisen vastgesteld (ongeveer niveau Bouwbesluit Nieuwbouw, voor zover dat kan in een bestaand pand) waaraan de woning na afloop moet voldoen. Voor de verkoopprijs van een klushuis wordt een inschatting gemaakt van de verbouwingskosten. Deze kosten worden gerelateerd aan de huidige en toekomstige marktwaarde en op basis daarvan wordt de prijs bepaald. Die prijs moet voor de koper natuurlijk aantrekkelijk zijn om er door middel van veel eigen tijdsinvestering en zelf klussen een voordeeltje in te zien. De koper brengt zijn eigen ureninzet niet in rekening en ziet daar winst in. En die inzet moet beslist niet onderschat worden. Sommige kopers zijn echte dag en nacht aan het werk. Degenen die het financieel wat ruimer hebben kunnen ervoor kiezen om een aannemer aan het werk te zetten, wat de investering behoorlijk op kan laten lopen. Koopcontract Een goed en duidelijk koopcontract is essentieel. Het gaat te ver om een voorbeeld van een koopcontract in dit stuk op te nemen (kan desgewenst worden opgevraagd). Geadviseerd wordt in ieder geval hier omschreven zes punten helder in het koopcontract op te nemen om mogelijke geschillen hierover te vermijden: 1 In het koopcontract moeten de prestaties van de gemeente (wat wordt er geleverd; dus fundering met handhanvingstermijn van 30 jaar; beschikking schone grond; verklaring asbestvrij) en wat de koper moet leveren (1 jaar na aankoop moet pand voldoen aan programma van eisen; zelf bewonen na gereedmelding; inschrijving in gemeentelijke basisadministratie; niet in gebruik geven aan derden gedurende 3 jaar na gereedmelding dus noch verhuur noch om niet in gebruik geven; en verkoop in noodgevallen alleen na toestemming van gemeente; 2 Daadwerkelijke Verkoop vindt pas plaats als de koper een Plan van Aanpak heeft ingeleverd dat door de gemeente (vergunningencoach) is goedgekeurd; 3 Bij in gebreke blijven op elk van deze punten moet een forse boete worden opgenomen. Dit met name om verhuur door huisjesmelkers uit te sluiten; 4 Het pand wordt geleverd; 5 Samengevoegde woningen mogen niet worden gesplitst, ook niet na verkoop na 3 jaar (kettingbeding); 6 Alle punten gaan, als de woning wegens omstandigheden binnen drie jaar moet worden verkocht over op de nieuwe eigenaar.

4 Project- en rekenvoorbeelden Rotterdam Zuid De kosten voor de gemeente kunnen per pand enorm verschillen, afhankelijk van de aankoopprijs en boekwaarde en/of er bijvoorbeeld funderingsherstel of bodemsanering heeft moeten plaatsvinden. Hieronder een voorbeeld van een Rotterdams kluspand waarvan na afloop door een makelaar de waarde is getaxeerd. Voorbeeld: 1 pand in Rotterdam Zuid bestaande uit 2 oude woningen die door de koper zijn samengevoegd tot 1 nieuwe woning: Kosten voor gemeente: Boekwaarde (2 oude won.) Verkoopprijs Proceskosten ca Kosten Kosten voor klusser: Aanschafprijs (2 oude won.) Kosten koper Verbouwkosten (+veel klus-uren) Kosten Taxatiewaarde na verbouw winst Globaal gezien bestaan de kosten voor de gemeente uit 3 onderdelen: Kosten van taxateur, funderingsonderzoek, bodemonderzoek en asbestverwijdering. (kosten die de gemeente bij verkoop van woningen sowieso maakt) Ongeveer euro per oude woning aan prijsverlaging (gemiddeld!) Ongeveer euro proces kosten als begeleiding, architect, maken quick scans door architect, medewerkers gemeente en begeleiding In dit geval heeft de klusser vrijwel alles zelf gedaan; alleen voor het dak is een aannemer ingeschakeld. Als een klusser meer werk door een aannemer laat doen, is zijn winst natuurlijk kleiner. Bij Collectieve projecten wordt het casco altijd in opdracht collectief door een aannemer gedaan. Dat maakt ze relatief duurder dan individuele klushuizen. Daar staat tegenover dat er bij een groot project aanzienlijke kortingen kunnen worden bedongen. Gemiddeld kost een Klushuis de gemeente per oude woning extra.

5 Begeleiding Adviesbureau Doet vooral de begeleiding tot de verkoop. In Rotterdam betreft dit: het aanbieden van klushuizen aan potentiële kopers, inschrijving bij verkoop-onder-loting, loting, uitleg van de regels en procedures van de gemeente. Bij collectieve projecten of in geval van 2 kopers in 1 pand (VVE) zorgt het adviesbureau voor de begeleiding van de kopersvereniging respectievelijk de VVE en het besluiten over samen-casco-opknappen enz. Ook kan de koper terugvallen op het adviesbureau als onafhankelijke partij als er een conflict met de gemeente dreigt. Tegelijkertijd adviseert het adviesbureau de gemeente over prijzen, manier van aanbieden van woningen, omgang met kopers en waarschuwt als kopers niet betrouwbaar lijken te zijn. Architect Helpt de gemeente vooraf bij de inschatting van de verbouwingskosten, helpt de koper bij het maken van een Plan van Aanpak en het aanvragen van de bouwvergunning (indien nodig). De gemeente Rotterdam werkt samen met vier architectenbureaus en wijst voor elk klushuis een bureau aan. De architect helpt de klussers bij het creëren van de nieuwe woning, adviseert over mogelijkheden en onmogelijkheden, over de planning en zorgt dat er conform eis van de gemeente een goed Plan van Aanpak ligt. Vergunningencoach Een ambtenaar van de afdeling Vergunningen van de gemeente zorgt er intern voor dat het proces/de procedure gesmeerd loopt. Als de klusser aan de slag gaat, komt deze vergunningencoach kijken, waarbij hij zowel adviseert als controleert dat e.e.a. ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd conform Plan van Aanpak + Programma van Eisen. De vergunningencoach schrijft niet voor wat er moet gebeuren, maar geeft de klusser de ruimte. Als laatste controleert de vergunningencoach of de woning gereedgemeld kan worden, waarna de klusser een officiële brief krijgt met de datum waarop zijn 3-jarige bewoning ingaat. De gemeente houdt vervolgens gedurende die drie jaar bij of de klusser is ingeschreven in het GBA en let ook op of de klusser (met zijn gezin) er daadwerkelijk woont en er geen andere bewoners zijn. Kosten en baten voor de stad Zeker nu de woningmarkt de afgelopen jaren is gedraaid van een aanbieders- naar een vragersmarkt zijn klushuizen een goed product. Toekomstige eigenaren stellen meer en meer eisen en steeds vaker willen ze betrokken worden bij de totstandkoming van hun eigen woning of zelf opdrachtgever zijn. Maar helaas gaat dit meestal alleen middels aankoop van een kavel. In de bestaande bouw is PO voor vele aspirant eigenaarbewoners niet mogelijk omdat simpelweg de aanschafwaarde van een bestaande woning te hoog is, er wordt een marktwaarde gevraagd. De aantrekkingskracht van een klushuis ligt derhalve voor een deel in de verlaagde verkoopprijs. Een klushuis kost de gemeente Rotterdam gemiddeld circa per oude woning. Als een koper een heel pand koopt (3 oude woningen) kost dat de gemeente dus zo n ,-. Het gaat om bezit dat is aangekocht om problemen in onveilige wijken op te lossen. Als de gemeente deze panden zelf zou verbouwen en verkopen, zouden de kosten hoger zijn, terwijl bovendien gebleken is dat dergelijke gerenoveerde panden in zulke wijken vrijwel niet verkopen. Klushuizen trekken mensen aan die bij een ander aanbod nooit in de betrokken wijken gekocht zouden hebben. Daarnaast is het van belang dat het aanwezige investeringspotentieel op elk niveau (van beleggers, ontwikkelaars en banken tot de individuele burger) benut wordt. Het nieuwe ontwikkelen leidt tot grotere diversiteit en duurzamer gebieds- en buurtontwikkeling. Door de grotere betrokkenheid van bewoners wordt de sociale binding met elkaar en met de omgeving vergroot.

6 Interessante websites Website met informatie over het Rotterdamse klushuizen concept: Website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over Eigenbouw: Contact Contact opnemen met het Expertteam Eigenbouw kan via: Telefoon: (vragen naar het Expertteam Eigenbouw) Website van Agentschap NL over het Expertteam Eigenbouw: Website van het Informatie Centrum Eigenbouw (ICEB) met ondermeer leuke voorbeeldprojecten: Dit is een uitgave van: Agentschap NL Postbus AC Den Haag Agentschap NL augustus 2012 Publicatienummer: 2SLWO1207 Hoewel deze publicatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan Agentschap NL geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten. Mocht u suggesties hebben voor verbetering of aanvulling van deze uitgave, kunt u deze en naar eigenbouw@agentschapnl.nl. Dit is een publicatie van Agentschap NL in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directie woningbouw. We nemen geen verantwoordelijkheid voor het gebruik van de informatie in deze publicatie, noch voor schade die voortvloeit uit of verband houdt met het gebruik van deze publicatie.

Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen)

Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen) Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen) 1. Algemeen/kader Kluswoningen zijn in oorsprong een Rotterdams fenomeen. Hoe dit concept tot stand is gekomen, wat de context ervan is en of het bruikbaar is voor

Nadere informatie

Klushuizen. Expertteam Eigenbouw. in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klushuizen. Expertteam Eigenbouw. in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Klushuizen Expertteam Eigenbouw in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Een nieuwe aanpak voor oudere woningen Klushuizen zijn van oorsprong een Rotterdams fenomeen.

Nadere informatie

Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap

Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap van het Expertteam Eigenbouw Eigenbouw is haalbaar voor (beneden) modale inkomens. Het is mogelijk om mensen met een (beneden) modaal inkomen in staat te stellen

Nadere informatie

Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap

Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap Expertteam Eigenbouw in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eigenbouw is ook haalbaar voor starters Ook starters op de woningmarkt

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Koopgarant. Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf. eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt

Koopgarant. Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf. eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt Koopgarant Koopgarant Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt verkopen. U leest er alles over in deze folder. Betaalbaar

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR WONEN IS MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD! CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR Het bedrijf een korte introductie Verrassend creatief met hands-on mentaliteit Actief op het gebied van het ontwikkelen, realiseren,

Nadere informatie

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem 3 REALISATIE VAN 20 KLUSHUIZEN IN COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHT- GEVERSCHAP

Nadere informatie

Informatie over kopen bij Vidomes. Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen

Informatie over kopen bij Vidomes. Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen Veel mensen kennen

Nadere informatie

Koopgarant Kopen met korting

Koopgarant Kopen met korting Koopgarant Kopen met korting KG201507 1 INHOUDSOPGAVE Een eigen huis... 3 Het woningaanbod van de Sleutels... 3 1. Een huis kopen... 3 De voordelen van kopen Als u een woning van de Sleutels koopt onder

Nadere informatie

De Dichterlijke Vrijheid Het Wallisblok Opmaat voor Het Nieuwe Ontwikkelen. Ineke Hulshof 27 juni 2013

De Dichterlijke Vrijheid Het Wallisblok Opmaat voor Het Nieuwe Ontwikkelen. Ineke Hulshof 27 juni 2013 De Dichterlijke Vrijheid Het Wallisblok Opmaat voor Het Nieuwe Ontwikkelen Ineke Hulshof 27 juni 2013 Ineke Hulshof en Hulshof Architecten, 25 jaar met een Missie - een hoge mate van betrokkenheid bij

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

Een woning kopen met korting én minder risico? Kies voor koopgarant!

Een woning kopen met korting én minder risico? Kies voor koopgarant! Inleiding Een woning kopen met korting én minder risico? Kies voor koopgarant! Na jaren van stijgende prijzen, zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gedaald. Best spannend om nu een woning te

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 14 november 2006 collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) neemt een grote vlucht! 1999 doelstelling overheid : 30% van de woningbouw realiseren middels

Nadere informatie

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Intentieverklaring UPGRADE 24 januari 2013 ondertekende groot aantal

Nadere informatie

Betaalbaar kopen. Kopen met korting

Betaalbaar kopen. Kopen met korting Betaalbaar kopen Kopen met korting Betaalbaar kopen Kopen met korting Inleiding Het kopen van een woning is voor veel mensen een wens. Een aantal woningcorporaties heeft inmiddels diverse koopvormen ontwikkeld.

Nadere informatie

Afstudeerpresentatie Maurice van Loon. De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief

Afstudeerpresentatie Maurice van Loon. De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief Afstudeerpresentatie Maurice van Loon De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief Afstudeerpresentatie Maurice van Loon 25 januari 2013 2 Inhoud

Nadere informatie

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Koopgarant, dat is kopen met korting De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De

Nadere informatie

Een woning kopen met Koopgarant

Een woning kopen met Koopgarant Een woning kopen met Koopgarant Trivire heeft regelmatig woningen te koop. Nieuwbouwwoningen én bestaande woningen. Een deel van die woningen verkopen we met Koopgarant. Dat betekent korting op de koopprijs,

Nadere informatie

Informatie over verkopen aan Vidomes. Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug

Informatie over verkopen aan Vidomes. Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Informatie over verkopen aan Vidomes Uw Koopgarantwoning verkopen? Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Uw Koopgarant-woning verkopen? Zo koopt Vidomes de woning weer van u terug Heeft u een Koopgarant-woning

Nadere informatie

21 juni 2012. Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014

21 juni 2012. Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014 21 juni 2012 Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014 Inhoud Welkom en Opening Peter Krol van BrabantWonen Klushuis concept, Urbannerdam en Hulshof Architecten Voorstel

Nadere informatie

VA S T G O E D. KOOPgarant is een product van Woondrecht Vastgoed

VA S T G O E D. KOOPgarant is een product van Woondrecht Vastgoed VA S T G O E D Koopgarant Kopen zonder zorgen! KOOPgarant is een product van Woondrecht Vastgoed 2 Veel mensen die nu een woning huren, zouden liever een woning kopen. Maar door de snel gestegen huizenprijzen

Nadere informatie

Stap voor stap naar je eigen huis. goede koop

Stap voor stap naar je eigen huis. goede koop Stap voor stap naar je eigen huis goede koop Inhoud Kopen bij Rochdale Waarom nu kopen? Korting In 8 stappen van huurder naar huiseigenaar Kopen bij Rochdale in detail Rochdale maakt kopen bereikbaar Belangstelling?

Nadere informatie

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting.

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting. WONING KOPEN MET KOOPGARANT Koopgarant, dat is kopen met korting. De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De Alliantie biedt een oplossing door

Nadere informatie

Onze dienstverlening voldoet aan de normen van het KWH-Huurlabel. Callistolaan 2 Postbus 8008 3301 CA Dordrecht T 078 633 16 00

Onze dienstverlening voldoet aan de normen van het KWH-Huurlabel. Callistolaan 2 Postbus 8008 3301 CA Dordrecht T 078 633 16 00 Nog vragen? Heeft u nog vragen? Bel ons via telefoonnummer 078 633 16 00. Of stuur een e-mail naar wonen@trivire.nl. U kunt ook langskomen. U vindt ons kantoor aan de Callistolaan 2 in Dordrecht, vlakbij

Nadere informatie

Is Koopgarant iets voor u? Kopen zonder zorgen. voorbeeld 3: een rekenvoorbeeld met verbouwing. Een voorbeeld. De voordelen op een rijtje

Is Koopgarant iets voor u? Kopen zonder zorgen. voorbeeld 3: een rekenvoorbeeld met verbouwing. Een voorbeeld. De voordelen op een rijtje U woont zelf in de woning. In sommige gevallen maken wij een uitzondering, als u hiervoor toestemming vraagt. Bijvoorbeeld als u tijdelijk in het buitenland verblijft. Kopen zonder zorgen Kopen met Koopgarant

Nadere informatie

Stap voor stap naar je eigen huis

Stap voor stap naar je eigen huis Stap voor stap naar je eigen huis Inhoud Kopen bij Rochdale Waarom nu kopen? In 9 stappen van huurder naar huiseigenaar Kopen bij Rochdale in detail Belangstelling? Kopen bij Rochdale U woont in een huurwoning

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Woningcorporaties en particulier opdrachtgeverschap

Woningcorporaties en particulier opdrachtgeverschap Woningcorporaties en particulier opdrachtgeverschap van het Expertteam Eigenbouw Welke rol kan een corporatie spelen bij zelfbouw? Misschien heeft u als woningbouwcorporatie nog niet gedacht aan de mogelijkheid

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/27849 1. Inleiding Het programma voor funderingaanpak (Fuca) binnen de gemeente is zo goed als afgesloten. Een tweetal projecten

Nadere informatie

Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik

Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik In de huidige maatschappij is het voor starters op de woningmarkt niet gemakkelijk om een huis te kopen. Laat staan een eigen huis bouwen. De

Nadere informatie

Nieuwbouw betaalbaar

Nieuwbouw betaalbaar Nieuwbouw betaalbaar Een eigen huis. Misschien droomt u daar wel eens van? Maar de stap naar een koopwoning kan wel erg groot zijn. Is mijn inkomen wel toereikend? Krijg ik mijn huis ooit weer verkocht?

Nadere informatie

Wegwijzer voor koopzekerwoningen

Wegwijzer voor koopzekerwoningen VE3/RO/0506 Wegwijzer voor koopzekerwoningen In deze brochure vindt u informatie over: Te verkopen woningen Betaalbaar een huurwoning kopen Lage woonlasten Verzekerde terugkoop Waardestijging/waardedaling

Nadere informatie

een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later

een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later Inhoud Uw koopwoning dichterbij 3 Betaalbaar en minder risico 4 U bent eigenaar 7 Kiezen voor een eigen huis 8 Waar kunt u op rekenen? 11 2 Uw koopwoning

Nadere informatie

Het Wallisblok Naar een nieuwe ontwerp en ontwikkelformule DIY-initiatieven

Het Wallisblok Naar een nieuwe ontwerp en ontwikkelformule DIY-initiatieven NPR dumo Het Wallisblok Naar een nieuwe ontwerp en ontwikkelformule DIY-initiatieven 26 januari 2016 Ineke Hulshof Missie Ineke Hulshof en Hulshof Architecten, 25 jaar met een Missie - een hoge mate van

Nadere informatie

TE WOON Kopen of huren? U kiest!

TE WOON Kopen of huren? U kiest! TE WOON Kopen of huren? U kiest! Goed Wonen Zederik wil graag meer keuzemogelijkheden bieden voor haar klanten. Kopen of huren van dezelfde woning? Dat bepaalt u zelf! U kunt hierbij kiezen uit vier mogelijkheden:

Nadere informatie

je stek 2012 koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie.

je stek 2012 koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie. je stek 2012 koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie. JeStek JeStek is een initiatief van Woongoed Middelburg in samenwerking met M2 Makelaars. Via JeStek biedt Woongoed

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN Algemeen

VEELGESTELDE VRAGEN Algemeen VEELGESTELDE VRAGEN Algemeen 1. Waarom verkoopt Casade een aantal van haar huurwoningen? Casade biedt haar klanten graag een breed keuzepakket van woonmogelijkheden en wil hen de kans bieden een woning

Nadere informatie

beleid: maart 2007, versie: 2013

beleid: maart 2007, versie: 2013 Kopen van een woning beleid: maart 2007, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid woonwijzer Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een eigen huis van droom naar werkelijkheid Droomt u wel eens van een eigen huis? Maar denkt u dat de

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid woonwijzer Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een eigen huis van droom naar werkelijkheid Droomt u wel eens van een eigen huis? Maar denkt u dat de

Nadere informatie

103.500,- k.k. Maandlasten: ± 373,- p.m. Hart van Brabantlaan 395 5038LE, Tilburg. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg

103.500,- k.k. Maandlasten: ± 373,- p.m. Hart van Brabantlaan 395 5038LE, Tilburg. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg Hart van Brabantlaan 395 5038LE, Tilburg Oppervlakte: 83 m 2 Aantal kamers: 4 Appartement 103.500,- k.k. Maandlasten: ± 373,- p.m. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg infoverkoop@wonenbreburg.nl

Nadere informatie

FAQ Klushuizen Louwerslootstraat/ Bloklandstraat. Achterpad

FAQ Klushuizen Louwerslootstraat/ Bloklandstraat. Achterpad FAQ Klushuizen Louwerslootstraat/ Bloklandstraat Achterpad Is het mogelijk een achterpad te realiseren? Dit is mogelijk. Woonstad Rotterdam voorziet hier niet in. Klussers kunnen de mogelijkheden hiervoor

Nadere informatie

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Nieuwbouw woningen komen in hoofdzaak op twee manieren tot stand, als bouwproject door verkopers of in opdracht van kopers, de

Nadere informatie

Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen. Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak!

Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen. Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak! Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak! Vergroot je woning Voor meer informatie kunt u vrijblijvend langskomen bij de Serviceorganisatie op de Apeldoornselaan

Nadere informatie

je stek koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie.

je stek koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie. je stek koopgarant & koopcomfort Kopen met of zonder korting en terugkoopgarantie. jestek JeStek is een initiatief van Woongoed Middelburg in samenwerking met M2 Makelaars. Via JeStek bieden wij bestaande

Nadere informatie

Koopgarant Een nieuwbouwwoning kopen zonder zorgen

Koopgarant Een nieuwbouwwoning kopen zonder zorgen Koopgarant Een nieuwbouwwoning kopen zonder zorgen (c) Een eigen huis is een aantrekkelijk idee. Een eigen plek, die u kunt inrichten en vorm geven op uw manier. Bovendien is een huis een goede investering

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede AGENDA 1. Opening/welkom 2. Voorstellen: betrokken partijen en hun rol 3. Stand van Zaken

Nadere informatie

WEGWIJZER Woongoed Garantwoning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

WEGWIJZER Woongoed Garantwoning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. WEGWIJZER Woongoed Garantwoning Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl WEGWIJZER Woongoed Garantwoning Wat is een Woongoed Garantwoning?

Nadere informatie

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid woonwijzer Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een eigen huis van droom naar werkelijkheid Droomt u wel eens van een eigen huis? Maar denkt u dat de

Nadere informatie

Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois

Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois Daan Meijners De problemen die ontstaan bij vastgoed als gevolg van een

Nadere informatie

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw De huizenprijzen zijn tot 2008 enorm gestegen. Daardoor lijkt een koopwoning vooral voor starters onbereikbaar. Om u als kandidaat-koper te helpen,

Nadere informatie

WONING GEKOCHT MET KOOPGARANT? TERUGKOOP KOOPGARANTWONING

WONING GEKOCHT MET KOOPGARANT? TERUGKOOP KOOPGARANTWONING WONING GEKOCHT MET KOOPGARANT? TERUGKOOP KOOPGARANTWONING OVER DE TERUGKOOP VAN UW KOOPGARANTWONING AAN DE ALLIANTIE U heeft een woning van de Alliantie gekocht met Koopgarant. Wilt u de woning verkopen?

Nadere informatie

Collectief bouwen Vennedaal Grave

Collectief bouwen Vennedaal Grave Collectief bouwen Vennedaal Grave Agenda Introductie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Voordelen CPO Mogelijke subsidie Voordelen nieuwbouw t.o.v. bestaande woning Nul-op-de-meter Locatie Vennedaal

Nadere informatie

Particulier opdrachtgeverschap met hoge energieambities

Particulier opdrachtgeverschap met hoge energieambities Particulier opdrachtgeverschap met hoge energieambities van het Expertteam Eigenbouw Energiezuinig bouwen, energieneutraal bouwen, eigen energie opwek ken: het zijn onderwerpen die steeds meer aandacht

Nadere informatie

Bouw samen woningen aan het groene hart van Oranjeburgh Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Anna van Saksenstraat

Bouw samen woningen aan het groene hart van Oranjeburgh Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Anna van Saksenstraat Bouw samen woningen aan het groene hart van Oranjeburgh Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Anna van Saksenstraat Oranjeburgh Royaal ROYAAL WONEN wonen OP op EIGEN eigen KAVEL kavel Ontwerp de buitenkant

Nadere informatie

Een eigen huis, voor iedereen haalbaar.

Een eigen huis, voor iedereen haalbaar. Een eigen huis, voor iedereen haalbaar. Een eigen huis, een eigen keuze. WoonInvest Koopgarant Droomt u weleens van het hebben van een eigen woning? De stap naar het kopen van een eigen woning neemt u

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede 1 e of 2 e keer Wie was er de vorige keer ook? Wie niet? NIEUWS NA DE VORIGE KEER

Nadere informatie

Kopen zonder zorgen. Een woning kopen met Koopgarant

Kopen zonder zorgen. Een woning kopen met Koopgarant Kopen zonder zorgen Een woning kopen met Koopgarant Droomt u wel eens van een eigen huis, maar vindt u de stap naar een koopwoning best groot? Vraagt u zich af of uw inkomen wel toereikend is, of u uw

Nadere informatie

Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren

Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren deel 1: aanleiding deel 2: partijen deel 3: procesmogelijkheden Deel 4: vervolg na heden Deel 1: aanleiding Er is aanbod: Locatie Homeruskwartier

Nadere informatie

Koopgarant. Informatieset

Koopgarant. Informatieset Koopgarant Informatieset 26 augustus 2013 Koopgarant maakt een koopwoning betaalbaar en bereikbaar. U krijgt een korting bij de aankoop van een woning en heeft daardoor dus lagere woonlasten. De terugkoopgarantie

Nadere informatie

Oorspronkelijke uitstraling

Oorspronkelijke uitstraling De Driehoek Met privé-tuin van MiNiMaaL 30 M 2 Of Met van circa 20 M 2 NOG 6 panden te KOOp 4 Markant Kaaps Loop of fiets een rondje over Katendrecht en stop ns bij de Tolhuislaan, Rechthuisstraat of Katendrechtsestraat.

Nadere informatie

eikendonk Klushuizen aan De Bossche Pad woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen

eikendonk Klushuizen aan De Bossche Pad woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen eikendonk woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen Klushuizen aan De Bossche Pad Voorwoord Een eigen huis bouwen en zelf de indeling Klushuis en

Nadere informatie

sonniuspark wonen tussen bos en ven

sonniuspark wonen tussen bos en ven sonniuspark wonen tussen bos en ven Zelf bouwen in Sonniuspark Zelf bouwen op een vrije kavel of samen met anderen in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Zelf bouwen in Sonniuspark? Zo

Nadere informatie

Feiten & Spelregels. Aan de inhoud van de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Feiten & Spelregels. Aan de inhoud van de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Feiten & Spelregels Aan de inhoud van de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Januari 2013 Woningen met het Slimmer Kopen label hebben een lagere aankoopprijs. De korting bedraagt

Nadere informatie

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond ZELF BOUWEN Wat kost dat? 1 Bouwgrond De prijzen per gemeente kunnen zeer kunnen variëren! Aankoop bouwgrond: goedkope bouwgrond kost ongeveer 200, p.m2 excl. BTW. Dichter bij steden kost bouwgrond al

Nadere informatie

Zekerheid voor nu - Zekerheid voor later

Zekerheid voor nu - Zekerheid voor later makelaars adviseurs Een nieuwbouwwoning kopen met korting en terugkoopgarantie Zekerheid voor nu - Zekerheid voor later DE VOORDELEN VAN KOOPGARANT U BETAALT EEN EERLIJKE PRIJS De korting die u krijgt

Nadere informatie

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen Bepaal zelf hoe je wilt wonen In de Westwijk in Vlaardingen Collectief In de Westwijk in Vlaardingen Particulier Samen met je buren je eigen woning ontwerpen en laten bouwen. Zelf bepalen hoe je wil wonen

Nadere informatie

ZEVEN PATIOWONINGEN / PRINSENBEEK

ZEVEN PATIOWONINGEN / PRINSENBEEK Stichting Droomwonen Breda Speelhuislaan 158 4815 CJ Breda 076-2051010 info@droomwonenbreda.nl Rabobank NL02RABO 0161846653 Kamer van Koophandel Breda 55042449 BTW nummer 8515.42.591 ZEVEN PATIOWONINGEN

Nadere informatie

Bewoners die trots zijn op eigen huis en buurt

Bewoners die trots zijn op eigen huis en buurt Symposium Eigenbouw Kansen voor corporaties Bewoners die trots zijn op eigen huis en buurt Een betere locatie had het Expertteam Eigenbouw van het Ministerie van BZK niet kunnen kiezen voor het symposium

Nadere informatie

met privé-tuin van circa 20 m 2

met privé-tuin van circa 20 m 2 De Driehoek met privé-tuin van minimaal 30 m 2 of Met van circa 20 m 2 NOG 6 PANDEN TE KOOP Markant Kaaps Loop of fiets een rondje over Katendrecht en stop ns bij de Tolhuislaan, Rechthuisstraat of Katendrechtsestraat.

Nadere informatie

KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING!

KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING! KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING! KOOPGARANT Voordelig kopen, gegarandeerd verkopen In de huidige woningmarkt is de stap naar een koopwoning als starter of middeninkomer vaak onoverbrugbaar.

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen zonder zorgen

Koopgarant. Kopen zonder zorgen Koopgarant Kopen zonder zorgen KOOPGARANT IS Voor veel mensen is de koop van een woning financieel niet haalbaar, maar wel gewenst. Als maatschappelijke onderneming in de volkshuisvesting reikt Eemland

Nadere informatie

Koopgarant. maakt een woning betaalbaar

Koopgarant. maakt een woning betaalbaar Koopgarant maakt een woning betaalbaar Koopgarant voor onze klanten Vier woningcorporaties ontwikkelden op basis van jarenlange ervaring Koopgarant en inmiddels bieden ruim 100 corporaties het aan. Duizenden

Nadere informatie

MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN

MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN De komst van de EVS en de introductie van de nieuwe taxatiemodellen vragen om aandacht voor het gebruik van de begrippen marktwaarde en marktwaarde met bijzondere

Nadere informatie

90.000,- k.k. Maandlasten: ± 324,- p.m. Brusselstraat NP, Breda. WonenBreburg Prof de moorplein DR, Tilburg

90.000,- k.k. Maandlasten: ± 324,- p.m. Brusselstraat NP, Breda. WonenBreburg Prof de moorplein DR, Tilburg Brusselstraat 566 4826NP, Breda Oppervlakte: 90 m 2 Aantal kamers: 3 Appartement 90.000,- k.k. Maandlasten: ± 324,- p.m. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg infoverkoop@wonenbreburg.nl Brochure

Nadere informatie

stek: kopen met of zonder korting kopen met terugkoopgarantie

stek: kopen met of zonder korting kopen met terugkoopgarantie stek: kopen met of zonder korting kopen met terugkoopgarantie kopen zonder korting Naast de mogelijkheid tot het kopen van een woning met korting, biedt Stek u de mogelijkheid uw woning te kopen zonder

Nadere informatie

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO DOE MEE

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO DOE MEE STARTDOCUMENT COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO Het voormalige stadsdeelkantoor Zuider- Amstel aan het President Kennedyplantsoen 1-3 in Amsterdam is door het Stadsdeel Zuid, door

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW EVEN VOORSTELLEN Hans Vos Zelfstandig adviseur, lid Expertteam Eigenbouw Informatie Centrum Eigen Bouw www.iceb.nl senior adviseur Urbannerdam,

Nadere informatie

CPO in Langeraar-Oost

CPO in Langeraar-Oost CPO in Langeraar-Oost 3 maart 2014 PROGRAMMA CPO Langeraar-Oost Welkom Stand van zaken en hoofdlijnen plan Langeraar-Oost Zelf je woning bouwen en CPO Workshop: wensen en vragen Vervolg en afronding presentatie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Collectief Particulier Opdrachtgeverschap van het Expertteam Eigenbouw Wat is CPO? Bij collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) gaat het om een groep burgers die samen woningen of zelfs een hele

Nadere informatie

ikbouwbetaalbaar particulier opdrachtgeverschap voor starters bereikbaar met financiële steun voor de gemeente budgettair neutraal

ikbouwbetaalbaar particulier opdrachtgeverschap voor starters bereikbaar met financiële steun voor de gemeente budgettair neutraal ikbouwbetaalbaar particulier opdrachtgeverschap voor starters bereikbaar met financiële steun voor de gemeente budgettair neutraal Beelden Landelijke financiële regeling Betaalbare woning Ontwikkelings

Nadere informatie

Heerenweg 57 te IJhorst

Heerenweg 57 te IJhorst Heerenweg 57 te IJhorst Fraaie karakteristieke boerderij gelegen in het Reestdal. Deze boerderij is in 1921 gebouwd en gedurende de tijd zeer goed onderhouden. Tot op heden is hier een melkveehouderij

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Koopgarant een woning kopen met korting

Koopgarant een woning kopen met korting Koopgarant een woning kopen met korting Inhoud Koopgarant: een woning kopen met korting 3 Wat is Koopgarant? 4 Voordelen Koopgarant 5 Voorwaarden Koopgarant 6 Nationale Hypotheek Garantie 7 Financieren

Nadere informatie

Uitkomsten burgerpanel

Uitkomsten burgerpanel Uitkomsten burgerpanel Gemeente Oss, Team Onderzoek en Statistiek Juni 2013 1. Inleiding Waarom is het burgerpanel gevraagd? De gemeente is op dit moment bezig met een verkenning naar hoe woongebieden

Nadere informatie

MOGElIjK dankzij KOOP GARANT

MOGElIjK dankzij KOOP GARANT KOPEN MET GARANTIE KleurrijkWonen verkoopt een deel van haar bestaande woningvoorraad. Maar ook nieuwbouwwoningen met Koopgarant. Koopgarant maakt een koop woning haalbaar, betaalbaar en neemt een aantal

Nadere informatie

Wie kopen er hypotheekloos?

Wie kopen er hypotheekloos? 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Wie kopen er hypotheekloos? Auteurs: Frank van der Harst, Paul de Vries Datum: 28 juni 2017

Nadere informatie

92.250,- k.k. Maandlasten: ± 332,- p.m. Brusselstraat 670 4826NR, Breda. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg

92.250,- k.k. Maandlasten: ± 332,- p.m. Brusselstraat 670 4826NR, Breda. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg Brusselstraat 670 4826NR, Breda Oppervlakte: 90 m 2 Aantal kamers: 4 Appartement 92.250,- k.k. Maandlasten: ± 332,- p.m. WonenBreburg Prof de moorplein 521 5037DR, Tilburg infoverkoop@wonenbreburg.nl Brochure

Nadere informatie

Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM

Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM Vraagprijs: 435.000 k.k. MAARTENMakelaardij T 010 818 14 87 E maarten@maartenmakelaardij.nl Burgemeester Hoffmanplein 51 M 06 415 58 485 I www.maartenmakelaardij.nl 3071

Nadere informatie

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014 Bloklandstraat 123 Verkoopdetails Koopprijs Klusbudget Financieringseis 197.500,- Bijkomende kosten 2.000,- Totale kosten 199.500,- Aanvaarding 113.000,- vrij op naam 84.500,- inclusief btw inclusief nieuwe

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL Aanvraag om verlening van een subsidie c.q laagrentende lening tot fundering en cascoherstel, als bedoeld in artikel 6 van de subsidieverordening Funderingsherstel

Nadere informatie

Informatie brochure. Koopstart

Informatie brochure. Koopstart Informatie brochure Koopstart Kopen met korting! - 1 - - 2 - Koopstart: koop een woning voor een lagere prijs! Met Koopstart koopt u een woning voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Zo biedt Koopstart

Nadere informatie

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!!

HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! Werkstuk door een scholier 2095 woorden 18 december 2002 7,3 109 keer beoordeeld Vak Economie HET BEROEP VAN MAKELAAR IN ONROEREND GOED VIND IK ONTROEREND GOED!!!!! 1. Inleiding. Het onderwerp makelaardij

Nadere informatie

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum 4 september 2012 Hoe werkt een CPO? En welke stappen moet je nemen? Definitie CPO Particulieren organiseren zich in een rechtspersoon

Nadere informatie