Het verhaal van De Conversation Company

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verhaal van De Conversation Company"

Transcriptie

1

2 Het verhaal van De Conversation Company Op dinsdag 13 maart werd mijn nieuwe boek officieel gelanceerd in Trouw Amsterdam. Het was super om aan 300 marcom-professionals en klanten van InSites Consulting het verhaal te mogen brengen. Speciaal voor Frankwatching wil ik iedereen graag de kans geven om het verhaal te lezen. In een reeks van zes artikelen, vertel ik jullie de kern van mijn nieuwe boek. Steven van Belleghem, april 2012

3 Het verhaal van De Conversation Company Deel Een enorme berg aan onderbenut conversatie potentieel De meeste bedrijven willen graag veranderen en zijn zich bewust van de veranderingen in het gedrag van de consument van nu. Het enige probleem is dat deze veranderingen te vaak te tactisch ingestoken zijn. Zeven op de tien bedrijven die hun marketing hebben aangepast in de richting van de nieuwe consument, bekijken het vandaag op een louter tactisch niveau. Het is als het ware een checklistmentaliteit. Ze horen dat een Facebook-pagina moet: check, hebben we! Plots blijkt Twitter populair: check, hebben we! Nu zijn mobiele apps cool: dat moeten we hebben. Dat kan allemaal best waardevol zijn, maar het is te tactisch ingestoken. Een bedrijf richt bijvoorbeeld voor elk event een nieuwe Twitter-account op. Elke keer opnieuw is dat investeren in followers die na het event eenzaam achterblijven. Soms investeert men in het krijgen van fans op een Facebook-pagina. Jammer genoeg verschijnt er uitsluitend tijdens campagnes inhoud op deze pagina. De fans blijven verweesd achter. De meest succesvolle cases die verschijnen over sociale media zijn bijna allemaal reclamecampagnes die op een creatieve manier sociale media gebruiken. Marketeers winnen er regelmatig mooie prijzen mee. Jammer genoeg zijn deze acties geen garantie op een structurele verandering binnen het bedrijf in kwestie. Als je bedrijf zich werkelijk wil aanpassen aan de hedendaagse consument, dan zal het verder moeten gaan. De buitenkant van het bedrijf een beetje oppoetsen aan de hand van mooie campagnes op sociale media, is onvoldoende om de consument te overtuigen. De consument is immers beter geïnformeerd dan ooit. Ik ben er van overtuigd dat elk bedrijf een heleboel onderbenut conversatie potentieel heeft. Er gebeuren uiteraard heel wat goede zaken, maar meestal zijn ze niet geïntegreerd in een breder geheel. Bedrijven slagen er in om uitstekende campagnes te maken, maar falen in oprechte klantgerichtheid. Laat net dat laatste een belangrijke basis zijn om de conversaties te optimaliseren. Deze acties passen niet in een visie. Het zijn eerder opportunistische speldenprikken. En dat kan anders en veel beter.

4 Onderbenut conversatiepotentieel Wij hebben een uitdaging voor je in petto. Observeer je bedrijf eens met de visie van onderbenut conversatiepotentieel in gedachten. Zie je het ook? In elk hoekje schuilt onderbenut conversatiepotentieel. Door op een andere manier te denken en te handelen, kan dat potentieel worden aangesneden. Meer en impactvollere conversaties over je bedrijf loskrijgen, is daarbij de insteek. De belangrijkste conversatiestarter bij consumenten is de ervaring met een bedrijf. Hoe je producten en uw diensten overkomen, is de grootste reden om over jouw organisatie te praten. Verder stellen klanten vragen via online- en offlinekanalen. Deze vragen kunnen leiden tot succesvolle conversaties, als je bedrijf er slim op inspeelt. Bedrijven kunnen via hun content consumenten aanzetten om over hun bedrijf te praten. Impactvolle content leidt tot conversie en nieuwe klanten. Aan de basis van deze drie conversatiestarters (customer experience, conversaties en content) ligt de interactie tussen mensen (medewerkers, klanten, opiniemakers). Deze aspecten samen hebben heel wat onderbenut conversatiepotentieel. De grote paradox Dankzij mijn eerste boek De Conversation Manager heb ik de luxe gehad om met meer dan 100 bedrijven te kunnen brainstormen over de impact van de hedendaagse consument op hun organisatie. De conclusie is dat de meeste bedrijven vol paradoxen zitten. Stuk voor stuk liggen deze paradoxen aan de basis van het onderbenutte conversatiepotentieel. Hiernaast vind je de belangrijkste tegenstellingen: Bijna ieder bedrijf vindt mond-tot-mondreclame belangrijk, maar het wordt niet gemanaged. Men heeft de illusie dat een bedrijf niets kan betekenen in de conversaties. Bedrijven communiceren onpersoonlijk terwijl de consument juist een menselijke behandeling verlangt. De klant wil maar één ding: een behandeling die hem gelukkig maakt. Bedrijven zijn eerder gefocust op het volgen van processen, structuren en budgetten. Eén van de globale trends in de wereld is een toenemende behoefte aan goede service. Bedrijven zien customer service soms als een kostenpost waarop bespaard kan worden. Klanten willen bedrijven helpen, willen vrienden worden. De bedrijven vinden een paar honderd fans niet voldoende om in te investeren. Bedrijven besteden veel geld aan reclame waarin beloftes worden gemaakt. De consument wil vandaag vooral bewijzen zien. Een consument verwacht dat een bedrijf actie onderneemt, niet alleen maar communiceert. Consumenten praten onderling. In die gesprekken komen vaak interessante bevindingen naar voor. Bedrijven houden er alsnog weinig rekening mee. Consumenten beschikken over de meest geavanceerde technologie. In veel bedrijven daarentegen wordt nog met oudere technologie gewerkt. Peter Hinssen omschrijft een baan als die acht uur per dag waarin u met verouderde technologie werkt. Medewerkers zijn trots en willen graag vertellen over hun werk, maar dat wordt hen verboden door de werkgever.

5 De grootste paradox is misschien wel deze: we zeggen elke dag dat een tevreden medewerker en klant belangrijk is, maar we spenderen er te weinig energie aan. Dat is de fundamentele oorzaak van het onderbenutte conversatiepotentieel. Tijdens een presentatie voor 100 Europese marketeers stelde ik twee eenvoudige vragen: 1. Wie vindt tevreden klanten belangrijk? Uiteraard kreeg ik 100 handen te zien en tegelijk 100 verbaasde blikken bij het stellen van een dergelijke evidente vraag. 2. Wie durft écht zeggen dat ze er alles aan doen om hun klanten tevreden te maken? Er bleven slechts drie handen over... De Conversation Company doorbreekt de paradox De opdracht is niet eenvoudig. De route om het conversatiepotentieel te optimaliseren ligt vol met paradoxen. Het zijn obstakels die u moet verwijderen. In deze eerste blog wil ik duidelijk maken dat de hedendaagse consument meer verlangt dan creatieve Facebook timelines. De consument verwacht meer dan een antwoord op een Twitter-bericht. De consument wil een bedrijf dat openstaat voor zijn mening, waar de klant écht centraal staat. De Conversation Company is met andere woorden geen bedrijf van Twitterende medewerkers. Dit is geen verhaal over sociale media. Eigenlijk is de Conversation Company een metafoor. Het staat voor het meest klantgerichte bedrijf dat u zich kunt inbeelden. Daarbij maakt het op een positieve manier gebruik van de kracht van mensen en zijn sociale media de ideale partner om die belofte waar te maken. In het volgende gedeelte praat ik over het hart van de Conversation Company: bedrijfscultuur. Laat gerust weten of jullie de paradoxen die ik hier benoemd heb ook zo ervaren. Zijn er paradoxen die ik mis, ervaringen die anders zijn bij jullie?

6 Deel 2: De bedrijfscultuur is het hart van de Conversation Company In het eerste gedeelte van deze paper beschreef ik de status quo bij heel wat bedrijven: er wordt veel geëxperimenteerd om het hart van de hedendaagse consument te winnen, maar er blijft nog heel wat conversatie potentieel over. Vreemd genoeg wil elk bedrijf dat potentieel graag volledig benutten, maar worden beslissingen genomen die het dat juist moeilijker maken. In dit artikel duiken we naar het hart van de Conversation Company: een bedrijfscultuur waarin de klant echt centraal staat. Een cultuur die omgeschreven wordt met waarden als open, authentiek en positief.

7 De bedrijfscultuur is de conversatie gids De meest gebruikte definitie van bedrijfscultuur is de volgende: Bedrijfscultuur is een reeks gedeelde waarden en overtuigingen die individuen helpt om het functioneren van het bedrijf te begrijpen. Een duidelijke bedrijfscultuur maakt het voor medewerkers eenvoudig om te weten wat de werkgever verwacht. Cultuur biedt mensen een zicht op welk gedrag gewenst is binnen het bedrijf. Onderzoek bewees dat een bedrijfscultuur dikwijls aan de basis ligt voor het al dan niet slagen van een strategie. Een sterke bedrijfscultuur heeft bovendien een positieve impact op de prestaties en productiviteit van medewerkers. De cultuur is als het ware de mentale programmering van een organisatie, wat het ene bedrijf van het andere onderscheidt. Cultuur moet gezien worden als de persoonlijkheid van je bedrijf en daarmee het fundament van de Conversation Company. Medewerkers en klanten maken die cultuur tastbaar. Daarbij wordt van binnen naar buiten geredeneerd: traditioneel wil een bedrijf de aandeelhouders gelukkig maken. De tweede prioriteit is het gelukkig maken van klanten en vervolgens dan de medewerkers. Vanuit haar sterke cultuur redeneert de Conversation Company omgekeerd. Als de medewerkers gelukkig zijn, maken zij met plezier de klanten gelukkig. Als de klant tevreden is, dan volgt gegarandeerd een tevreden aandeelhouder. Bedrijfscultuur is de conversatie gids voor medewerkers en voor klanten. Het maakt het voor medewerkers duidelijk hoe zich te gedragen en hoe te communiceren met klanten. Voor klanten wordt het duidelijk wat ze mogen en kunnen verwachten.

8 Cultuur moet leven Tijdens de vele workshops met bedrijven hebben we geleerd dat niet de sector of de grootte van een bedrijf bepelend is of ze snel of langzaam starten Conversation Management. Bedrijven die het verst zijn, hebben ofwel enkele jaren geleden een sociale mediacrisis meegemaakt (Dell, Comcast), ofwel hebben ze een stevige bedrijfscultuur (Zappos, Southwest Airlines). Onderzoek voor dit nieuwe boek bevestigt het gevoel dat ik overhield uit de workshops. 82% van de bedrijven die ver zijn op het gebied van klantgericht denken, hebben duidelijke en toegepaste bedrijfswaarden. Bij bedrijven die aan het begin van hun verandering staan, is dit ongeveer 54%. En, 77% van de verst geëvolueerde bedrijven vindt cultuur even belangrijk als strategie, versus 31% bij de beginnende bedrijven. Hetzelfde onderzoek toont dat slechts 64% van de Amerikaanse en Britse bedrijven duidelijk gedefinieerde waarden heeft. Slechts 56% van de bedrijven managet zijn waarden actief. 45% wil zijn waarden aanpassen al gevolg van de opmars van sociale media. Elk bedrijf heeft passende waarden nodig. Het heeft geen enkele zin om de waarden van Zappos klakkeloos over te nemen bij Ford of omgekeerd. De bedrijfswaarden hebben een grote impact op de conversaties over je bedrijf. Als medewerkers spreken vanuit de waarden, dan klinkt het bedrijf als één stem, zelfs al spreken er duizend verschillende monden. Door een uniforme uitstraling krijgen klanten een duidelijke en consistente ervaring. Dat leidt tot conversaties die passen bij je bedrijf en dit maakt de conversaties betrouwbaar en dus impactvol. Als je geen duidelijke waarden hebt als bedrijf, dan praat elke medewerker als een losstaand individu. Conversaties die in alle richtingen gaan, hebben niet de impact waar een Conversation Company naar op zoek is. Veel bedrijven beschikken over soortgelijke waarden. De top vier ziet er als volgt uit: resultaatgericht, klantgericht, goede service en integriteit. Op zich is er niets mis met deze waarden, maar echt warm word je er niet van, of wel? Bij het lezen van de Zappos-waarden krijg je WEL een goed idee van waar dat bedrijf nu precies voor staat. Waarden moeten differentiërend zijn. Na een tijd moet de buitenwereld je bedrijf omschrijven aan de hand van deze waarden.

9 Cultuur moet leiden naar identificatie met uw bedrijf Uit ons onderzoek voor mijn boek blijkt dat de identificatie van medewerkers met bedrijfswaarden de sleutel tot een goede cultuur vormt. De kunst bij het definiëren van waarden is dat mensen er zich in herkennen. Als medewerkers zich identificeren met de waarden van het bedrijf, ontstaat een krachtige mentale en emotionele band. Deze band leidt tot positieve conversaties. Als mensen zich goed voelen, dan praten ze enthousiast over je bedrijf. Drie waarden leiden tot een sterke identificatie met cultuur en zo tot enthousiaste conversaties, je vindt ze hieronder Open: Nike omschrijft het mooi: Transparantie is een kracht, geen bedreiging. De Conversation Company slaagt erin om open te communiceren naar medewerkers en klanten. Het gevolg van een open houding is vertrouwen. Duidelijke en open communicatie schept vertrouwen tussen mensen. Vertrouwen is de basis om conversaties impactvol te maken. Open kan op vele manieren geïnterpreteerd worden. Open staan voor negatieve kritiek, maar ook: bereid zijn om samen met klanten aan nieuwe producten te werken. Ruimte bieden aan medewerkers en klanten die je bedrijf willen helpen. Uit onze studie blijkt dat bedrijven die het verst staan op het vlak van klantgericht denken, ook significant meer openstaan om hun medewerkers vertrouwen te geven. Authentiek: echt zijn en authentiek overkomen, is noodzakelijk om conversaties geloofwaardig te maken. In het boek How Cool Brands Stay Hot van Joeri Van den Bergh is authenticiteit trouwens een van de aspecten die een merk vandaag nodig heeft om succesvol te zijn bij de nieuwe generatie consumenten (Generation Y). Eerlijk zijn tegenover medewerkers, eerlijk zijn tegenover klanten en eerlijk zijn tegenover de maatschappij, zijn de belangrijkste aspecten. Europese marketeers beschouwen authenticiteit overigens als de belangrijkste trend voor de komende jaren. Happiness : deze waarde komt eveneens uit het boek How Cool Brands Stay Hot. Het onderzoek van Joeri toont aan dat de hedendaagse consument houdt van positieve emoties. Positief overkomen en zo een goed gevoel scheppen bij medewerkers en klanten is een belangrijke conversatiestarter. Alle drie deze waarden maken deel uit van een sterke cultuur. Het is echter niet de bedoeling dat je deze drie waarden letterlijk kopieert. De kunst is, ze te gebruiken als inspiratie bij het vormen van de eigen waarden. Zoek naar waarden die passen bij je bedrijf en die je kunt waarmaken, rekening houdend met deze drie elementen. Deze waarden bepalen de richting van alles wat je bedrijf doet: nieuwe producten uitwerken, medewerkers in dienst nemen, reclamecampagnes verzinnen... Een bedrijfscultuur waar de klant oprecht een centrale plaats heeft, ondersteund met waarden als open, authenticiteit en positivisme, dat is het hart van de Conversation Company. In de volgende post beschrijf ik de rol van mensen in dit verhaal. Mensen maken de cultuur tastbaar en de Conversation Company weet de kracht van mensen als een positieve hefboom te gebruiken. Vraag: Welke bedrijven komen wat jou betreft qua cultuur het meest in de buurt van wat ik hier beschrijf?

10 Deel 2 De Conversation Company gebruikt de kracht van mensen als een positieve hefboom Een sterke klantgerichte bedrijfscultuur is het hart van de Conversation Company. De cultuur is als het ware de gids voor medewerkers en klanten. In dit derde deel in de reeks over mijn nieuwe boek hier op Frankwatching, focus ik op de kracht van mensen en hoe bedrijven deze kracht als een positieve hefboom kunnen gebruiken. Interne en Externe conversaties vormen een perfect duo In het oude managementmodel zat de volledige macht bij het bedrijf. Alle communicatie werd vanuit de commerciële afdeling aangestuurd. Communicatie was bovendien steevast eenrichtingsverkeer. In mijn boek De Conversation Manager beschreef ik al hoe communiceren op deze klassieke manier eindig is. Advertenties moeten de start van een goed gesprek zijn en adverteerders moeten deelnemen aan de conversatie. Het dialoogdenken wint het van het broadcasting-model. In De Conversation Company passen we die filosofie toe op de totale organisatie: de Conversation Company begrijpt de kunst om met de omgekeerde hiërarchie om te gaan en de kracht van mensen binnen en buiten het bedrijf te respecteren. Het managementmodel is gestoeld op het faciliteren van zowel medewerkers als klanten op het gebied van impactvolle conversaties. Het doel is zo veel mogelijk positieve en impactvolle conversaties over een bedrijf te realiseren. Mensen (intern en extern) zijn de belangrijkste bron van conversaties. Een klassiek bedrijf is hierbij reactief en bang, de Conversation Company is proactief en positief. Interne en externe conversaties zijn heel complementair. Medewerkers kunnen je bedrijfscultuur tastbaar maken. Alles wat zij doen en zeggen, laat zien waar een bedrijf voor staat. Klanten vertellen over de ervaringen met je bedrijf en jouw producten. Beide conversatiebronnen beïnvloeden de publieke opinie en op deze manier ook het bedrijfsresultaat. Bedrijven zijn zich ondertussen veel meer bewust van de converserende klant. De rol van de eigen medewerkers wordt echter nog zwaar onderschat.

11 Vier typen bedrijven Saaie bedrijven: dit zijn bedrijven waar niemand over praat. Er valt blijkbaar niets over te zeggen. Als je jouw eigen bedrijf in dit kwadrant plaatst, dan is dat een drama. Maar gelukkig: eigenlijk bestaat dit type bedrijf niet. Het is wat men er zelf van maakt. Elk bedrijf heeft een verhaal. De kunst bestaat erin het te (willen) zien en er iets mee te doen. Trotse bedrijven: hier vormen de medewerkers de belangrijkste bron van conversaties. Bedrijven in een nichesector bevinden zich vaak in dit kwadrant. Reclamebureaus zijn een goed voorbeeld. Medewerkers zijn trots op hun werk. Ze maken heel mooie casevideo s van wat ze doen. Daarna verspreiden ze dat om hun referenties te tonen. De managers/eigenaars van reclamebureaus zijn vaak invloedrijke figuren die de conversatie over hun bedrijf leiden. Aanbeden bedrijven: klanten houden van deze bedrijven. Deze bedrijven vertellen zelf weinig, maar hun klanten zorgen voor communicatie. Het bekendste voorbeeld in dit kwadrant is Apple. Behalve wijlen Steve Jobs en nu Tim Cook ziet of hoor(de) je weinig medewerkers van Apple praten. Het lijkt soms een gesloten bedrijf. Toch is het een van de bedrijven met een heel hoog aantal conversaties. De fans zijn zo overtuigd van hun producten dat ze het bedrijf non-stop promoten. Conversatiebedrijven: de ideale wereld is de combinatie tussen interne en externe conversaties. Bedrijven zoals Zappos, Best Buy en Southwest Airlines bevinden zich in dit kwadrant.

12 De combinatie van beide conversatie bronnen heeft tal van voordelen Goed scoren op beide conversatiebronnen biedt een aantal belangrijke voordelen. Klanten praten meestal over hun ervaringen met producten en dienstverlening. Je medewerkers praten het meest over je cultuur en belangrijke gebeurtenissen binnen het bedrijf. Die combinatie zorgt voor een mooie contentmix. Daardoor stijgt de kans dat potentiele klanten op Google informatie overje bedrijf vinden. Google heeft zijn algoritme aangepast in het voordeel van menselijke conversaties. Twitter-berichten, bijvoorbeeld, komen hoger in de zoekresultaten. Informatie die via deze weg wordt gevonden, heeft een hoge betrouwbaarheidsperceptie. Het is dus een gigantische hulp bij het vinden van nieuwe klanten. Tijdens de conversatie komen medewerkers en klanten met elkaar in contact, wat de kloof tussen de interne en externe wereld verkleint. Daardoor wordt je bedrijf menselijker voor klanten en grote bedrijven krijgen hiermee een gezicht en zijn gemakkelijker benaderbaar. Dat verhoogt de emotionele band tussen medewerkers en je klanten. De buitenwereld krijgt hierdoor meer vertrouwen in jouw bedrijf. Dat maakt de eigen conversaties impactvoller. Het belangrijkste voordeel: een McKinsey-studie bewijst dat bedrijven waarbij de interne en externe wereld met elkaar verbonden zijn, sneller groeien. Help je medewerkers Veel bedrijven willen graag dat de consument positief over hen praat. Logisch! Vaak vergeten we een heel grote groep van stevige merkambassadeurs: onze eigen medewerkers. Veel bedrijven worden zenuwachtig bij de gedachte dat medewerkers online conversaties over hun bedrijf starten. Medewerkers niet laten converseren is wat mij betreft per definitie een gemiste kans. Vertrouwen: medewerkers zijn soms onzeker over wat mag en wat niet mag van de werkgever. Ondanks positieve intenties doen ze veiligheidshalve niets. Door de duidelijke bedrijfswaarden, richtlijnen en vooral de nodige training, biedt de Conversation Company voldoende comfort aan de medewerkers om de online conversatie aan te gaan zonder angst. De Conversation Company begeleidt zijn medewerkers hierin. Op die manier ontstaat een comfortzone voor medewerkers om vrijuit te praten. Tools: de Conversation Company voorziet in de juiste software en hardware zodat medewerkers kunnen participeren in conversaties. Rabobank Nederland is bijvoorbeeld bereid zijn medewerkers van de juiste hardware te voorzien. Als iemand kan aantonen dat een ipad belangrijk is om te communiceren met klanten, dan zorgt de Rabobank voor een ipad. Inhoudelijk : waarover praten, op welke manier converseren, hoe reageren op kritiek... De Conversation Company begeleidt zijn medewerkers hierin. Op die manier ontstaat een comfortzone voor medewerkers om vrijuit te praten. In de volgende post bespreek ik de rol van sociale media in het verhaal van de Conversation Company. Op het moment dat je een sterke klantgerichte bedrijfscultuur hebt waarbij mensen die cultuur hard maken, zijn sociale media de ideale partner om de verhalen van je bedrijf te vergroten en bovendien de ideale plaats om structureel samen te werken met externe stakeholders. Vraag: Ondertussen vraag ik me nog af of jullie veel voorbeelden kennen van bedrijven die erin slagen om hun medewerkers als echte brand ambassadors naar voren te laten komen. Welke bedrijven doen dit volgens jullie in een open, positieve en authentieke manier? Om deze conversaties ten volle als hefboom te gebruiken, faciliteert de Conversation Company zijn medewerkers op drie niveaus:

13 Deel 4: Sociale Media zijn de perfecte partner van de Conversation Company De kernfilosofie van de Conversation Company is gebouwd op drie elementen: een extreem klantgerichte bedrijfscultuur, medewerkers en klanten die de cultuur tastbaar maken en sociale media die de verhalen kunnen uitvergroten en het bovendien toelaten om structureel samen te werken met klanten. Sociale media zijn een middel, geen doel Voor de Conversation Company zijn sociale media een middel, geen doel. Sociale media zijn een ideale partner voor de Conversation Company. De voordelen zijn bekend: snelheid, mogelijk een groot bereik, het menselijke karakter van de communicatie, geen hiërarchie, volledige transparantie, het opzetten van communities... Het is het enige kanaal waar de feedback van de buitenwereld zo transparant en direct is. Sociale media dwingen bedrijven om eerlijker, sneller en duidelijker te communiceren. Deze trend laat bedrijven evolueren richting oprechte klantgerichtheid. De checklistmentaliteit waarmee sociale media nu worden bekeken, is niet de manier om het conversatiepotentieel te maximaliseren. Facebook-pagina s en Twitter-accounts als een magisch trucje zien, leidt tot ontgoocheling. De realiteit is dat er, behalve Charlie Sheen, weinig mensen vanaf de eerste dag over een miljoen Twitter-volgers beschikken. Voor de meeste bedrijven en personen kost het zeker wat moeite. Bovendien is een groot bereik op sociale media slechts één van de belangrijke dimensies. Een sterke relatie opbouwen met klanten is even belangrijk. Sociale media hebben de voorbije jaren een heel groot bereik aan gebruikers opgebouwd. In juli 2011 zijn er 1,2 miljard sociale mediagebruikers op de wereld. 96% van de mensen kent Facebook, 62% is gebruiker (de helft logt dagelijks in). 80% kent Twitter, 16% gebruikt het. Bovendien gebruiken steeds meer mensen social media om zich te linken aan merken. Meer dan de helft (600 miljoen mensen) volgt minstens één merk op sociale media. In Europa is 51% van de sociale mediagebruikers gelinkt aan een merk, in de Verenigde Staten is dat 57% en in India loopt het zelfs op tot 70%. Media, mode, voeding/retail en reizen zijn de populairste sectoren om te volgen. Mensen verwachten informatie over producten, aanbiedingen, uitnodigingen voor events. Ze willen samenwerken om nieuwe producten en ideeën uit te werken en willen het merk feedback kunnen geven. Deze kansen moeten we ten volle benutten.

14 De Conversation Company managet sociale media op basis van twee dimensies: Bereik opbouwen en het opzetten van een structurele samenwerking met de markt. Dimensie 1. Bereik opbouwen Via sociale media is het mogelijk om een vergrootglas te zetten op alles wat je bedrijf doet. Bedrijven die over veel Facebook- en Twitter-fans beschikken, hebben de luxe om hun verhalen, hun content en hun campagnes op een efficiënte manier op grote schaal te verspreiden. Via sociale media kan het bereik van elke actie direct en indirect worden uitvergroot. Het opgebouwde bereik van je eigen sociale mediakanalen is een ideale wijze om direct te communiceren met je fans en volgers. Coca-Cola speelt hier handig op in. Hun Happiness machine-filmpjes worden uitsluitend via hun sociale kanalen verspreid. In deze spot veranderen ze een klassieke drankautomaat in een kast vol verrassingen. Elke keer als iemand een blikje Cola bestelt, dan krijgt men een extra verrassing. Dat varieert van een tweede flesje Cola tot een reusachtige pizza en vijftig flesjes Cola. Deze automaat is fysiek slechts door een handvol mensen te bewonderen. Coca-Cola maakt hiervan een filmpje en verspreidt het vervolgens via hun miljoenen fans op Facebook. Samen met het directe effect van een groot sociaal bereik ontstaat er tevens een indirect effect. Toen de Belgische ondernemer Wouter Torfs een tweet verstuurde waarin hij zocht naar nieuwe medewerkers voor zijn lokale schoenwinkels, vroegen sommigen zich af of dat wel nut had. De doelgroep die hij zoekt, zit misschien niet op Twitter, zeiden de critici. De actie van Torfs had echter wel heel wat indirecte effecten. Een dag later stond er een paginagroot artikel in de meest gelezen Belgische krant over zijn tweet. Enkele dagen later waren alle vacatures ingevuld. Hoewel een groot bereik belangrijk is, bieden sociale media ook relevantie op klein bereik. Eén individuele consument helpen, kan voor die persoon en voor uw bedrijf een serieuze meerwaarde betekenen. De vele webcare-teams van bedrijven zoals ING, KLM, Rabobank, KPN, Vodafone, Dell en Gatorade tonen de grote meerwaarde van één-op-één contacten waarin ze consumenten helpen. Geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Telkens wanneer een individu wordt geholpen, optimaliseren deze bedrijven hun conversatiepotentieel.

15 Dimensie 2: Structurele samenwerking met de markt opzetten Bedrijven hebben voor het eerst de kans om een structurele relatie op te bouwen met een grote groep mensen. Klanten willen graag betrokken worden bij je bedrijf. Dunkin Donuts vraagt regelmatig hulp aan zijn fans om nieuwe productconcepten te bedenken. Fans doen regelmatig suggesties voor een nieuwe donut. Soms gaat het verder dan pure productontwikkeling. Vorige zomer vroeg het merk om een lijst met zomerse liedjes op te stellen die passen bij zijn frisse smoothies. Voor Dunkin Donuts iets uitvoert, houdt het altijd rekening met de opinie van zijn fans. Hoewel structurele relaties het doel zijn, kunnen ook losse contacten waarde creëren. Botst een klant toevallig op interessante content van je bedrijf, dan kan dat meteen resulteren in een aankoop van je product. Vaak start een relatie met een los contact. Hoe meer van deze losse contacten worden omgevormd tot structurele relaties, des te groter de impact van sociale media. Zo worden de kwantitatieve contacten van de eerste dimensie (bereik) omgezet in kwalitatieve contacten via de tweede dimensie (samenwerken). Elk bedrijf droomt van grote aantallen kwalitatieve contacten. Ook de Conversation Company streeft daarnaar, zonder de waarde van kleine, eenmalige contacten uit het oog te verliezen. Dat is een van de unieke aspecten van sociale media: groot of klein bereik, structureel of los contact; het heeft allemaal zijn waarde. Elk type contact kan toegevoegde waarde opleveren zowel voor de klant (geholpen worden), als voor het bedrijf (positieve conversaties).

16 En nu? Implementatie! In deze en in de vorige drie blogposts heb je de filosofie van de Conversation Company leren kennen. De basis is die sterke bedrijfscultuur. Deze cultuur is de conversatie gids voor medewerkers en klanten. Mensen maken een cultuur nu eenmaal tastbaar. Verder streeft de Conversation Company naar structurele partnerships met consumenten. Sommige consumenten geven duidelijk aan dat ze graag betrokken worden bij het beleid van een bedrijf. Via sociale media wordt de band tussen het bedrijf en de markt versterkt. Sociale media kunnen bovendien de sterke bedrijfscultuur gaan uitvergroten wat ten goede komt aan je organisatie. Dit alles creëert een positieve hefboom die het conversatie potentieel maximaliseert.

17 C s om de Conversation Company te managen: Customer Experience, Conversatie, Content, Collaboratie In het boek heb ik 4 C s geïdentificeerd die je kan gebruiken om de Conversation Company te managen. Deze vier fundamenten werken schitterend in een cultuur zoals ik die eerder beschreef. Ze geven je de mogelijkheid om de positieve kracht van mensen volledig te benutten. Daarnaast spelen ze perfect in op de kansen die sociale media bieden. De vier pijlers zijn de volgende: Customer experience: mensen praten het meest over producten en de dienstverlening van bedrijven. Het is de belangrijkste conversatie starter. Conversatie: dit is het verhaal van mijn vorige boek, de Conversation Manager. Het doel is om te converseren in plaats van te communiceren. Luisteren, vragen stellen, gesprekken faciliteren en actief meepraten, hoort er allemaal bij. Content: geef mensen iets om over te praten, maar doe het op een authentieke, positieve manier die past bij de cultuur van je organisatie. Collaboratie: betrek mensen in alles wat uw bedrijf doet. Laat hen deel uit maken van uw directie, laat hen deel uit maken van de project teams en gebruik hun visie bij het maken van beslissingen.

18 Waarom deze vier componenten? We hebben de begrippen Customer Experience, Conversatie, Content en Collaboratie niet zomaar gekozen. Uit een studie bij vierhonderd marketeers blijkt dat bedrijven sneller groeien dan hun sectorgenoten als ze deze vier componenten managen. Het meeste onderbenut conversatiepotentieel bevindt zich in deze vier componenten. Door ze actief te managen, optimaliseer je dat potentieel. Stuk voor stuk helpen ze om de paradoxen uit de eerste blogpost uit deze reeks te omzeilen. De vier pijlers bouwen de conversatiehefboom voor je medewerkers en klanten, in overeenstemming met de cultuur en bedrijfswaarden. De eerste pijler, customer experience, is de belangrijkste conversatiestarter. Als medewerkers en klanten zich goed behandeld voelen, dan praten ze daarover. Door de klantenervaring te managen, investeer je in word-of-mouth. Daarmee ontwikkel je een focus op medewerkers en klanttevredenheid. Service wordt op die manier niet meer als een kostenpost gezien, het is een investering in conversaties. Conversaties managen is de tweede pijler. Dat bevat zowel het observeren, faciliteren als participeren in conversaties. Deelnemen aan conversaties in sociale media maakt je bedrijf menselijk en persoonlijk. Door vragen te beantwoorden en te stellen, stijgt de interactie tussen je bedrijf en de markt. Behalve het responsief beantwoorden van vragen, bouwt de Conversation Company aan een stevige content-strategie. Deze strategie is de derde pijler. Je content bewijst dat je een expert bent in je vak. Het bedrijf stapt af van campagnedenken en gaat over tot het plannen van impactvolle, tot conversie leidende content. De laatste pijler is de structurele collaboratie tussen je bedrijf en de markt. Klanten willen helpen en je bent blij met de hulp. De Conversation Company bouwt diverse community's om samen met klanten de toekomst van het bedrijf uit te stippelen.

19 De 4 pijlers De basis van positieve conversaties over je bedrijf is heel eenvoudig: bied sterke producten en een eerlijke service. Deze twee zaken zorgen voor conversaties. Als je beiden goed doet, zullen de conversaties de zaak doen groeien. Als je een klein beetje onder de verwachtingen blijft, dan ontstaan negatieve conversaties. Eén van de uitdagingen voor bedrijven is de online en offline service integreren. Er zijn nog te weinig bedrijven die customer service via online media toevoegen aan hun offlinekanalen. Eind 2010 bood slechts 6,5% van de bedrijven online service aan hun klanten. De Conversation Company hanteert een totaalfilosofie in verband met customer experience. De rol van sociale media bestaat erin realtime te reageren op klachten of problemen van mensen. De voorbeelden van KLM en Twelpforce passen perfect bij deze pijler. Bedrijven zoals Dell bouwen mission control centers. Deze centra zijn permanent bemand met medewerkers die online vragen van klanten en prospecten beantwoorden. Zij laten geen enkele conversatie eenzaam achter, iedereen wordt geholpen. De Conversation Company managet online conversaties in drie stappen: observeren, faciliteren en participeren. Het start met luisteren naar de consument en meepraten wanneer nodig. Verder maakt het bedrijf het gemakkelijk om content en nieuws te delen met andere geïnteresseerden. Slimme bedrijven combineren deze online conversaties met wat er offline gebeurt. Kraft had enige tijd geleden het idee om tweets van consumenten in zijn reclamespotjes te integreren. Mensen hadden dit concept snel door en probeerden om hun quote in de spot te krijgen. In totaal werden tijdens de campagne 1,5 miljoen tweets over Kraft verstuurd.

20 Het gaat niet meer over reclamecampagnes plannen, het gaat nu over content plannen. Je bedrijf moet leren denken als de uitgever van een krant. De krant met de interessantste inhoud wordt het meest gelezen. Goede content is de ideale manier om bereik op te bouwen. Formule 1- team McLaren past dat toe op hun nieuwe website. De site zendt rechtstreeks formule 1-wedstrijden uit. Het is mogelijk om te chatten met de mensen die in de pit werken. Ook Lewis Hamilton en Jenson Button chatten af en toe mee met de fans. Het doel van de site is de live actie te voeden met extra verhalen. Fans hebben de mogelijkheid om deze content via hun eigen social kanalen te verspreiden. Tijdens een race bekijken gemiddeld honderdduizend fans de extra inhoud op de site. Ook Gatorade demonstreerde zijn kunnen op het vlak van contentplanning in de Gatorade replay-campagne. Via dit verhaal wilden ze hun klanten betrekken bij de cultuur van het merk. Ze wilden consumenten overtuigen van de bestaansreden van Gatorade: energie geven aan atleten. Het concept gaat ervan uit dat elke grote atleet wel eens een bepaalde wedstrijd opnieuw wil spelen, omdat die nipt werd verloren. Gatorade selecteerde een wedstrijd en organiseerde de replay voor beide teams. De atleten trainden negentig dagen om zich op deze wedstrijd voor te bereiden. Gatorade gebruikte deze dagen om content te maken en te verspreiden over hun verhaal. Het hoogtepunt was uiteraard de wedstrijd die onder massale belangstelling werd bekeken. Ondertussen is over deze replaywedstrijd een documentaire gemaakt waar meer dan negentig miljoen mensen naar keken. Honderden teams stelden zich al kandidaat om een van hun legendarische wedstrijden opnieuw te mogen spelen. Gatorade replay blijft leven. De Conversation Company werkt op structurele wijze samen met haar klanten. Zo stijgt het gemiddelde engagement van klanten. Met deze pijler kan creatief worden omgegaan. 4Food, een succesvolle hamburgertent in Manhattan, stelt elke dag een nieuw menu op met haar klanten. Via tablets in het restaurant kunnen klanten hun ideale hamburger samenstellen. Elk nieuw concept wordt zichtbaar gemaakt voor de andere klanten. De meest verkochte burgers worden via Facebook en Twitter gepromoot. Per verkochte burger ontvangt de klant 25 cent. Procter & Gamble beschikt over Vocalpoint, een community waarin moeders meehelpen met het uitdenken van nieuwe concepten voor een aantal van de merken van het bedrijf. Deze mensen zijn dikwijls de eerste gebruikers van nieuwe productvarianten. Daarna geven ze hun feedback en kent Procter&Gamble de sterktes en zwaktes van hun nieuwe product voordat het op de markt komt.

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Boekverslag The conversation company Steven van Belleghem

Boekverslag The conversation company Steven van Belleghem Boekverslag The conversation company Steven van Belleghem Samenvatting: Dit is het tweede boek van Steven van Belleghem. Het vorige boek waar hij uitlegt waarom het zo belangrijk is om naar de feedback

Nadere informatie

OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking. Peer, 3 juni 2016

OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking. Peer, 3 juni 2016 OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking Peer, 3 juni 2016 Programma van vandaag Voormiddagsessie Conversatie-organisatie : waarom en hoe? (deel 1) Programma van vandaag

Nadere informatie

OPLEIDING Communicatie voor VAPH-voorzieningen. Gent, 28 januari 2016

OPLEIDING Communicatie voor VAPH-voorzieningen. Gent, 28 januari 2016 OPLEIDING Communicatie voor VAPH-voorzieningen Gent, 28 januari 2016 Programma van vandaag Voormiddagsessie Conversatie-organisatie : waarom en hoe? (deel 1) Programma van vandaag Namiddagsessie (deel

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Key Opinion Formers onderzoek Martin Kloos & Bram Draaijer SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Wat kunnen we dit jaar verwachten van de social media inzet door merken? Minder focus op likes,

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Student Recruitment 2.0 Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Inleiding Inhoudsopgave Ben jij op zoek naar jong talent? Zorg dan dat je up-to-date bent en vind de beste afstudeerders van top-universiteiten.

Nadere informatie

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot

E-sessions Breda woensdag 9 november. 1 jaar Social Media @Roompot E-sessions Breda woensdag 9 november 1 jaar Social Media @Roompot Wie ben ik? Jesper Stoel, 25 jaar Internet Marketeer bij Roompot Vakanties, verantwoordelijk voor alles rondom Social Media! Volg mij via

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

C. Social Media Beleid in enkele stappen

C. Social Media Beleid in enkele stappen C. Social Media Beleid in enkele stappen 1. Stel doelen op! Je bent nu klaar met het instellen van Facebook en Twitter. Om jezelf een duidelijk beeld te stellen van wat je wilt bereiken met je Social Media

Nadere informatie

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog voor de (zelfstandig) professional Wat doe je wel en niet op: Online Strategie *beta* Etiquette op social media voor een goede persoonlijke

Nadere informatie

2011 YOURREPUTATION 2

2011 YOURREPUTATION 2 1 2011 YOURREPUTATION 2 Social media guidelines opstellen voor je organisatie Hoewel sommige managers nog tegen proberen te stribbelen is het al lang een feit: medewerkers zitten op social media, en doen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor Inspirerende s Webcare met Voxtron en Engagor Webcare met Voxtron en Engagor Facebook, Twitter, blogs en fora: voor de consument zijn het nieuwe kanalen om over een bedrijf te praten en om producten en

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Hoezo een bank liken!?

Hoezo een bank liken!? Social Media ING Nederland Hoezo een bank liken!? 15e Docter Lezing Amsterdam Schiphol-Oost 8 april 2013 Frank Jan Risseeuw Manager Social Media Hub ING Nederland 1 Eerst even voorstellen Frank Jan Studie

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Fernando Halman CommunicateTour

Fernando Halman CommunicateTour FERNANDO HALMAN Rotterdam RAH! We nodig je uit voor de unieke seminar van Fernando Halman waarbij hij zijn krachtige boodschap levert aan hogescholen en universiteiten. Colourful Business presents Fernando

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf?

In hoeverre is jouw bedrijf zo ingericht dat mensen thuis aan de keukentafel een verhaal vertellen over jouw bedrijf? Hoe word je als makelaar herinnerd? Hoe val je de dag van vandaag op? Hoe kan je uitspringen in deze schreeuwende multimedia maatschappij? Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwen opbouwt en een goede indruk

Nadere informatie

nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief

nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief 48 Sushi nieuwe media battle succes op social media tlekkerst restauratief 49 Een rood-actie, een sushibattle - zomaar enkele succesvolle socialmedia-acties van Japas in Ermelo. De tijd van strooien met

Nadere informatie

Gemeenteraad(lid) en sociale media

Gemeenteraad(lid) en sociale media Gemeenteraad(lid) en sociale media Hoe werk ik als raadslid met sociale media? Nadja Desmet VVSG Ronde van Vlaanderen Wij staan paraat! 085-773 1957 info@socialemediaburo.be @Someburo www.howaboutyou.nl

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee TenZer niet het eerste idee Online marketing: het belang van internet en je website Workshop 27 oktober 2014 Lead to Sale Creative Photostudio Vallen en opstaan En toen.. TenZer Probeer ervaren ondernemers

Nadere informatie

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet!

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! 30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.tomdehaan.nl 1 Voordat je de tips gaat lezen Dit ebook is een verzameling van tips voor je Facebook

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

Enthousiasme zorgt voor meer omzet

Enthousiasme zorgt voor meer omzet Enthousiasme zorgt voor meer omzet Vinden nieuwe klanten de weg naar uw organisatie? U biedt een goed product tegen een goede prijs en toch lijkt het steeds lastiger om u te onderscheiden van uw concurrenten.

Nadere informatie

T-Mobile Community. Arianne Heij T-Mobile Nederland. www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile.

T-Mobile Community. Arianne Heij T-Mobile Nederland. www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile. T-Mobile Community Arianne Heij T-Mobile Nederland www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile.nl Social Media zorgt ervoor dat klanten en bedrijven dichter tot

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

25 redenen om te starten met social media - Sven Van Santvliet blogger op Hypoconnect - www.hypoconnect.be

25 redenen om te starten met social media - Sven Van Santvliet blogger op Hypoconnect - www.hypoconnect.be 25 redenen om te starten met social media Over de zin en onzin van social media is al veel geschreven. Waarom besteden wij er dan nog een whitepaper over? Omdat we ervan overtuigd zijn dat het een communicatiekanaal

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla 12-1-2015 NETIDENTITY SOCIAL MEDIA PLAN MySuperfood Priscilla Inhoud Je bedrijf in één zin... 3 Wat wordt er over je gezegd?... 3 Formuleer de doelstellingen... 3 Analyse zoekresultaten... 3 Analyseer

Nadere informatie

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen.

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. Marketing Reset Van dezelfde auteur Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. 2 Marketing Reset Uw reclame gerichter en

Nadere informatie

Hét full service internet bureau van Nederland

Hét full service internet bureau van Nederland PANGAEA Internet Marketing Bas Kroontje Dennis Hamakers Hét full service internet bureau van Nederland Social Media voor de branche Welke doelgroep is hier aanwezig? Standbouw en/of beursleveranciers Evenementenbureaus

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Introductie. Ik ben Kawtar Najjar, life & business coach voor ondernemende vrouwen die een onderneming willen uitbouwen in alle vrijheid

Introductie. Ik ben Kawtar Najjar, life & business coach voor ondernemende vrouwen die een onderneming willen uitbouwen in alle vrijheid Introductie Ik ben Kawtar Najjar, life & business coach voor ondernemende vrouwen die een onderneming willen uitbouwen in alle vrijheid Mijn passie is jou leren hoe je jouw droombedrijf kan doen groeien

Nadere informatie

Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor

Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor Whitepaper Online reputatie: van onvoorspelbare kracht naar groeifactor In vijf stappen naar effectief online reputatiemanagement De online reputatie van merken en organisaties bepaalt in toenemende mate

Nadere informatie

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen Met Travel Builders naar een betere klantreis Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Travel Builders neemt reisorganisaties mee op reis. Naast de prachtige reizen die u als reisorganisatie

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

Hét full service internet bureau van Nederland. PANGAEA Internet Marketing Bas Kroontje Dennis Hamakers

Hét full service internet bureau van Nederland. PANGAEA Internet Marketing Bas Kroontje Dennis Hamakers Hét full service internet bureau van Nederland PANGAEA Internet Marketing Bas Kroontje Dennis Hamakers Doelstelling voor vandaag Synergie tussen on- en offline communicatie Doelgroep bepalen die aanwezig

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Sociale media: tools en mogelijkheden

Sociale media: tools en mogelijkheden Inspiratiedag Lokale besturen hebben zorgambitie Workshop sociale media in de ouderenzorg Sociale media tools en mogelijkheden - Nieuwe media of sociale media? Trend - Schets Sociale media: tools en mogelijkheden

Nadere informatie

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag

Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Van strategie naar praktijk: een case uit Den Haag Door: Patrick Rancuret En wat levert het nu op? Dat is de vraag die menig manager in de gemeente Den Haag stelt als het gaat over het gebruik van sociale

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Social media pakketten

Social media pakketten Social media pakketten Social media Vergroot uw netwerk en vindbaarheid door de inzet van social media Bij Social media denkt u direct aan Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Pinterest. Leuk, maar

Nadere informatie

Marketing Prikkels B2B

Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels Bedoeld om te prikkelen inderdaad. Om je uit te dagen net even anders naar je marketingactiviteiten te kijken. Met een frisse, open blik. Zonder vooroordelen.

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

01/06. Websites Nederland over. Reputatiemanagement. Whitepaper #05/2013. Loraine van Huizen internet marketeer

01/06. Websites Nederland over. Reputatiemanagement. Whitepaper #05/2013. Loraine van Huizen internet marketeer Websites Nederland over Reputatiemanagement 01/06 Loraine van Huizen internet marketeer 02/06 Reputatiemanagement Reputatie. Door de Van Dale wordt het gedefinieerd als (goede) naam, faam. Maar hoe komt

Nadere informatie

16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost!

16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost! 16 supertips om jouw Facebook pagina te laten groeien met hulp van YourBoost! Het kost veel tijd en energie om een Facebook Pagina bij te houden. Alleen een pagina maken en er verder niets mee doen zal

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN DE 7 REDENEN WAAROM MARKETEERS NIET OM RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN Odette Vlek Senior marktonderzoeker Ruigrok NetPanel November 2015 INTRODUCTIE Online research communities zijn al enige jaren hot.

Nadere informatie

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk.

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. Wie zijn wij? Overcommunicatief Social Media Fanatic Shop-a-holic Boekenwurm Heeft identieke tweelingzus Marketing Manager E- communicatie en

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

10 gouden tips voor social media

10 gouden tips voor social media 10 gouden tips voor social media Social media voor positiviteit 10 gouden tips om succesvol te zijn met social media Op 28 februari 2011 ben ik begonnen met Twitteren. Ik had er totaal geen kaas van gegeten.

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Wat is de motivatie van een fan om jouw merk te liken op Facebook? 18 INHOUDSOPGAVE. Interbrand 3. Over DailyDialogues 19

Wat is de motivatie van een fan om jouw merk te liken op Facebook? 18 INHOUDSOPGAVE. Interbrand 3. Over DailyDialogues 19 INHOUDSOPGAVE Interbrand 3 Coca-cola als aanvoerder, Apple het grote talent! 4 Wat is de motivatie van een fan om jouw merk te liken op Facebook? 18 Over DailyDialogues 19 Branding helpt bij groei Facebook

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Online marketing in de bouw HOOFDSTUK 1 MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Lange tijd werd gedacht: Als ik maar vaak genoeg vertel hoe fantastisch mijn product is, dan overtuig ik

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! Hoe kunnen we op een moderne manier langer in contact blijven met onze klanten en hen verrassen tijdens de klantenreis? 2 grote kansen voor reisorganisaties

Nadere informatie

Uitnodiging workshop social storytelling Creating valuable stories worth sharing

Uitnodiging workshop social storytelling Creating valuable stories worth sharing Uitnodiging workshop social storytelling Creating valuable stories worth sharing > Meer begrip van de kracht van consumenten en social media voor jouw marketing en communicatie > Inzicht in moderne verhalen,

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

E-participatie via sociale media: hoe doe je dat? Door: Janine Bake

E-participatie via sociale media: hoe doe je dat? Door: Janine Bake E-participatie via sociale media: hoe doe je dat? Door: Janine Bake Kijkt u eens om u heen, zit u ook met een computer, mobiele telefoon, misschien wel twee en mogelijk ook nog andere type computer zoals

Nadere informatie

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. 9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. Hoe schrijf je een blog

Nadere informatie

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten.

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. Wow! 17.597,14 euro in drie dagen... Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. 17.597,14 euro in drie dagen tijd... de meeste mensen zouden hier een heel jaar voor moeten

Nadere informatie

PRdesQ info sheet. De razendsnel veranderende wereld van communicatie, PR en marketing eist een andere manier van werken om succesvol te kunnen zijn.

PRdesQ info sheet. De razendsnel veranderende wereld van communicatie, PR en marketing eist een andere manier van werken om succesvol te kunnen zijn. PRdesQ is ontstaan uit frustratie. Wij konden geen online gereedschap vinden die tegen een faire prijs gebruikmaakt van de moderne PR mogelijkheden. De razendsnel veranderende wereld van communicatie,

Nadere informatie

Social media monitoring & webcare

Social media monitoring & webcare Social media monitoring & webcare Over mij Anne-Frank Dekker Sinds 2001 actief in online Online marketeer / Social media adviseur Webrichtlijnen 2 gecertificeerd Google Analytics Professional Even voorstellen

Nadere informatie