Het verhaal van De Conversation Company

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verhaal van De Conversation Company"

Transcriptie

1

2 Het verhaal van De Conversation Company Op dinsdag 13 maart werd mijn nieuwe boek officieel gelanceerd in Trouw Amsterdam. Het was super om aan 300 marcom-professionals en klanten van InSites Consulting het verhaal te mogen brengen. Speciaal voor Frankwatching wil ik iedereen graag de kans geven om het verhaal te lezen. In een reeks van zes artikelen, vertel ik jullie de kern van mijn nieuwe boek. Steven van Belleghem, april 2012

3 Het verhaal van De Conversation Company Deel Een enorme berg aan onderbenut conversatie potentieel De meeste bedrijven willen graag veranderen en zijn zich bewust van de veranderingen in het gedrag van de consument van nu. Het enige probleem is dat deze veranderingen te vaak te tactisch ingestoken zijn. Zeven op de tien bedrijven die hun marketing hebben aangepast in de richting van de nieuwe consument, bekijken het vandaag op een louter tactisch niveau. Het is als het ware een checklistmentaliteit. Ze horen dat een Facebook-pagina moet: check, hebben we! Plots blijkt Twitter populair: check, hebben we! Nu zijn mobiele apps cool: dat moeten we hebben. Dat kan allemaal best waardevol zijn, maar het is te tactisch ingestoken. Een bedrijf richt bijvoorbeeld voor elk event een nieuwe Twitter-account op. Elke keer opnieuw is dat investeren in followers die na het event eenzaam achterblijven. Soms investeert men in het krijgen van fans op een Facebook-pagina. Jammer genoeg verschijnt er uitsluitend tijdens campagnes inhoud op deze pagina. De fans blijven verweesd achter. De meest succesvolle cases die verschijnen over sociale media zijn bijna allemaal reclamecampagnes die op een creatieve manier sociale media gebruiken. Marketeers winnen er regelmatig mooie prijzen mee. Jammer genoeg zijn deze acties geen garantie op een structurele verandering binnen het bedrijf in kwestie. Als je bedrijf zich werkelijk wil aanpassen aan de hedendaagse consument, dan zal het verder moeten gaan. De buitenkant van het bedrijf een beetje oppoetsen aan de hand van mooie campagnes op sociale media, is onvoldoende om de consument te overtuigen. De consument is immers beter geïnformeerd dan ooit. Ik ben er van overtuigd dat elk bedrijf een heleboel onderbenut conversatie potentieel heeft. Er gebeuren uiteraard heel wat goede zaken, maar meestal zijn ze niet geïntegreerd in een breder geheel. Bedrijven slagen er in om uitstekende campagnes te maken, maar falen in oprechte klantgerichtheid. Laat net dat laatste een belangrijke basis zijn om de conversaties te optimaliseren. Deze acties passen niet in een visie. Het zijn eerder opportunistische speldenprikken. En dat kan anders en veel beter.

4 Onderbenut conversatiepotentieel Wij hebben een uitdaging voor je in petto. Observeer je bedrijf eens met de visie van onderbenut conversatiepotentieel in gedachten. Zie je het ook? In elk hoekje schuilt onderbenut conversatiepotentieel. Door op een andere manier te denken en te handelen, kan dat potentieel worden aangesneden. Meer en impactvollere conversaties over je bedrijf loskrijgen, is daarbij de insteek. De belangrijkste conversatiestarter bij consumenten is de ervaring met een bedrijf. Hoe je producten en uw diensten overkomen, is de grootste reden om over jouw organisatie te praten. Verder stellen klanten vragen via online- en offlinekanalen. Deze vragen kunnen leiden tot succesvolle conversaties, als je bedrijf er slim op inspeelt. Bedrijven kunnen via hun content consumenten aanzetten om over hun bedrijf te praten. Impactvolle content leidt tot conversie en nieuwe klanten. Aan de basis van deze drie conversatiestarters (customer experience, conversaties en content) ligt de interactie tussen mensen (medewerkers, klanten, opiniemakers). Deze aspecten samen hebben heel wat onderbenut conversatiepotentieel. De grote paradox Dankzij mijn eerste boek De Conversation Manager heb ik de luxe gehad om met meer dan 100 bedrijven te kunnen brainstormen over de impact van de hedendaagse consument op hun organisatie. De conclusie is dat de meeste bedrijven vol paradoxen zitten. Stuk voor stuk liggen deze paradoxen aan de basis van het onderbenutte conversatiepotentieel. Hiernaast vind je de belangrijkste tegenstellingen: Bijna ieder bedrijf vindt mond-tot-mondreclame belangrijk, maar het wordt niet gemanaged. Men heeft de illusie dat een bedrijf niets kan betekenen in de conversaties. Bedrijven communiceren onpersoonlijk terwijl de consument juist een menselijke behandeling verlangt. De klant wil maar één ding: een behandeling die hem gelukkig maakt. Bedrijven zijn eerder gefocust op het volgen van processen, structuren en budgetten. Eén van de globale trends in de wereld is een toenemende behoefte aan goede service. Bedrijven zien customer service soms als een kostenpost waarop bespaard kan worden. Klanten willen bedrijven helpen, willen vrienden worden. De bedrijven vinden een paar honderd fans niet voldoende om in te investeren. Bedrijven besteden veel geld aan reclame waarin beloftes worden gemaakt. De consument wil vandaag vooral bewijzen zien. Een consument verwacht dat een bedrijf actie onderneemt, niet alleen maar communiceert. Consumenten praten onderling. In die gesprekken komen vaak interessante bevindingen naar voor. Bedrijven houden er alsnog weinig rekening mee. Consumenten beschikken over de meest geavanceerde technologie. In veel bedrijven daarentegen wordt nog met oudere technologie gewerkt. Peter Hinssen omschrijft een baan als die acht uur per dag waarin u met verouderde technologie werkt. Medewerkers zijn trots en willen graag vertellen over hun werk, maar dat wordt hen verboden door de werkgever.

5 De grootste paradox is misschien wel deze: we zeggen elke dag dat een tevreden medewerker en klant belangrijk is, maar we spenderen er te weinig energie aan. Dat is de fundamentele oorzaak van het onderbenutte conversatiepotentieel. Tijdens een presentatie voor 100 Europese marketeers stelde ik twee eenvoudige vragen: 1. Wie vindt tevreden klanten belangrijk? Uiteraard kreeg ik 100 handen te zien en tegelijk 100 verbaasde blikken bij het stellen van een dergelijke evidente vraag. 2. Wie durft écht zeggen dat ze er alles aan doen om hun klanten tevreden te maken? Er bleven slechts drie handen over... De Conversation Company doorbreekt de paradox De opdracht is niet eenvoudig. De route om het conversatiepotentieel te optimaliseren ligt vol met paradoxen. Het zijn obstakels die u moet verwijderen. In deze eerste blog wil ik duidelijk maken dat de hedendaagse consument meer verlangt dan creatieve Facebook timelines. De consument verwacht meer dan een antwoord op een Twitter-bericht. De consument wil een bedrijf dat openstaat voor zijn mening, waar de klant écht centraal staat. De Conversation Company is met andere woorden geen bedrijf van Twitterende medewerkers. Dit is geen verhaal over sociale media. Eigenlijk is de Conversation Company een metafoor. Het staat voor het meest klantgerichte bedrijf dat u zich kunt inbeelden. Daarbij maakt het op een positieve manier gebruik van de kracht van mensen en zijn sociale media de ideale partner om die belofte waar te maken. In het volgende gedeelte praat ik over het hart van de Conversation Company: bedrijfscultuur. Laat gerust weten of jullie de paradoxen die ik hier benoemd heb ook zo ervaren. Zijn er paradoxen die ik mis, ervaringen die anders zijn bij jullie?

6 Deel 2: De bedrijfscultuur is het hart van de Conversation Company In het eerste gedeelte van deze paper beschreef ik de status quo bij heel wat bedrijven: er wordt veel geëxperimenteerd om het hart van de hedendaagse consument te winnen, maar er blijft nog heel wat conversatie potentieel over. Vreemd genoeg wil elk bedrijf dat potentieel graag volledig benutten, maar worden beslissingen genomen die het dat juist moeilijker maken. In dit artikel duiken we naar het hart van de Conversation Company: een bedrijfscultuur waarin de klant echt centraal staat. Een cultuur die omgeschreven wordt met waarden als open, authentiek en positief.

7 De bedrijfscultuur is de conversatie gids De meest gebruikte definitie van bedrijfscultuur is de volgende: Bedrijfscultuur is een reeks gedeelde waarden en overtuigingen die individuen helpt om het functioneren van het bedrijf te begrijpen. Een duidelijke bedrijfscultuur maakt het voor medewerkers eenvoudig om te weten wat de werkgever verwacht. Cultuur biedt mensen een zicht op welk gedrag gewenst is binnen het bedrijf. Onderzoek bewees dat een bedrijfscultuur dikwijls aan de basis ligt voor het al dan niet slagen van een strategie. Een sterke bedrijfscultuur heeft bovendien een positieve impact op de prestaties en productiviteit van medewerkers. De cultuur is als het ware de mentale programmering van een organisatie, wat het ene bedrijf van het andere onderscheidt. Cultuur moet gezien worden als de persoonlijkheid van je bedrijf en daarmee het fundament van de Conversation Company. Medewerkers en klanten maken die cultuur tastbaar. Daarbij wordt van binnen naar buiten geredeneerd: traditioneel wil een bedrijf de aandeelhouders gelukkig maken. De tweede prioriteit is het gelukkig maken van klanten en vervolgens dan de medewerkers. Vanuit haar sterke cultuur redeneert de Conversation Company omgekeerd. Als de medewerkers gelukkig zijn, maken zij met plezier de klanten gelukkig. Als de klant tevreden is, dan volgt gegarandeerd een tevreden aandeelhouder. Bedrijfscultuur is de conversatie gids voor medewerkers en voor klanten. Het maakt het voor medewerkers duidelijk hoe zich te gedragen en hoe te communiceren met klanten. Voor klanten wordt het duidelijk wat ze mogen en kunnen verwachten.

8 Cultuur moet leven Tijdens de vele workshops met bedrijven hebben we geleerd dat niet de sector of de grootte van een bedrijf bepelend is of ze snel of langzaam starten Conversation Management. Bedrijven die het verst zijn, hebben ofwel enkele jaren geleden een sociale mediacrisis meegemaakt (Dell, Comcast), ofwel hebben ze een stevige bedrijfscultuur (Zappos, Southwest Airlines). Onderzoek voor dit nieuwe boek bevestigt het gevoel dat ik overhield uit de workshops. 82% van de bedrijven die ver zijn op het gebied van klantgericht denken, hebben duidelijke en toegepaste bedrijfswaarden. Bij bedrijven die aan het begin van hun verandering staan, is dit ongeveer 54%. En, 77% van de verst geëvolueerde bedrijven vindt cultuur even belangrijk als strategie, versus 31% bij de beginnende bedrijven. Hetzelfde onderzoek toont dat slechts 64% van de Amerikaanse en Britse bedrijven duidelijk gedefinieerde waarden heeft. Slechts 56% van de bedrijven managet zijn waarden actief. 45% wil zijn waarden aanpassen al gevolg van de opmars van sociale media. Elk bedrijf heeft passende waarden nodig. Het heeft geen enkele zin om de waarden van Zappos klakkeloos over te nemen bij Ford of omgekeerd. De bedrijfswaarden hebben een grote impact op de conversaties over je bedrijf. Als medewerkers spreken vanuit de waarden, dan klinkt het bedrijf als één stem, zelfs al spreken er duizend verschillende monden. Door een uniforme uitstraling krijgen klanten een duidelijke en consistente ervaring. Dat leidt tot conversaties die passen bij je bedrijf en dit maakt de conversaties betrouwbaar en dus impactvol. Als je geen duidelijke waarden hebt als bedrijf, dan praat elke medewerker als een losstaand individu. Conversaties die in alle richtingen gaan, hebben niet de impact waar een Conversation Company naar op zoek is. Veel bedrijven beschikken over soortgelijke waarden. De top vier ziet er als volgt uit: resultaatgericht, klantgericht, goede service en integriteit. Op zich is er niets mis met deze waarden, maar echt warm word je er niet van, of wel? Bij het lezen van de Zappos-waarden krijg je WEL een goed idee van waar dat bedrijf nu precies voor staat. Waarden moeten differentiërend zijn. Na een tijd moet de buitenwereld je bedrijf omschrijven aan de hand van deze waarden.

9 Cultuur moet leiden naar identificatie met uw bedrijf Uit ons onderzoek voor mijn boek blijkt dat de identificatie van medewerkers met bedrijfswaarden de sleutel tot een goede cultuur vormt. De kunst bij het definiëren van waarden is dat mensen er zich in herkennen. Als medewerkers zich identificeren met de waarden van het bedrijf, ontstaat een krachtige mentale en emotionele band. Deze band leidt tot positieve conversaties. Als mensen zich goed voelen, dan praten ze enthousiast over je bedrijf. Drie waarden leiden tot een sterke identificatie met cultuur en zo tot enthousiaste conversaties, je vindt ze hieronder Open: Nike omschrijft het mooi: Transparantie is een kracht, geen bedreiging. De Conversation Company slaagt erin om open te communiceren naar medewerkers en klanten. Het gevolg van een open houding is vertrouwen. Duidelijke en open communicatie schept vertrouwen tussen mensen. Vertrouwen is de basis om conversaties impactvol te maken. Open kan op vele manieren geïnterpreteerd worden. Open staan voor negatieve kritiek, maar ook: bereid zijn om samen met klanten aan nieuwe producten te werken. Ruimte bieden aan medewerkers en klanten die je bedrijf willen helpen. Uit onze studie blijkt dat bedrijven die het verst staan op het vlak van klantgericht denken, ook significant meer openstaan om hun medewerkers vertrouwen te geven. Authentiek: echt zijn en authentiek overkomen, is noodzakelijk om conversaties geloofwaardig te maken. In het boek How Cool Brands Stay Hot van Joeri Van den Bergh is authenticiteit trouwens een van de aspecten die een merk vandaag nodig heeft om succesvol te zijn bij de nieuwe generatie consumenten (Generation Y). Eerlijk zijn tegenover medewerkers, eerlijk zijn tegenover klanten en eerlijk zijn tegenover de maatschappij, zijn de belangrijkste aspecten. Europese marketeers beschouwen authenticiteit overigens als de belangrijkste trend voor de komende jaren. Happiness : deze waarde komt eveneens uit het boek How Cool Brands Stay Hot. Het onderzoek van Joeri toont aan dat de hedendaagse consument houdt van positieve emoties. Positief overkomen en zo een goed gevoel scheppen bij medewerkers en klanten is een belangrijke conversatiestarter. Alle drie deze waarden maken deel uit van een sterke cultuur. Het is echter niet de bedoeling dat je deze drie waarden letterlijk kopieert. De kunst is, ze te gebruiken als inspiratie bij het vormen van de eigen waarden. Zoek naar waarden die passen bij je bedrijf en die je kunt waarmaken, rekening houdend met deze drie elementen. Deze waarden bepalen de richting van alles wat je bedrijf doet: nieuwe producten uitwerken, medewerkers in dienst nemen, reclamecampagnes verzinnen... Een bedrijfscultuur waar de klant oprecht een centrale plaats heeft, ondersteund met waarden als open, authenticiteit en positivisme, dat is het hart van de Conversation Company. In de volgende post beschrijf ik de rol van mensen in dit verhaal. Mensen maken de cultuur tastbaar en de Conversation Company weet de kracht van mensen als een positieve hefboom te gebruiken. Vraag: Welke bedrijven komen wat jou betreft qua cultuur het meest in de buurt van wat ik hier beschrijf?

10 Deel 2 De Conversation Company gebruikt de kracht van mensen als een positieve hefboom Een sterke klantgerichte bedrijfscultuur is het hart van de Conversation Company. De cultuur is als het ware de gids voor medewerkers en klanten. In dit derde deel in de reeks over mijn nieuwe boek hier op Frankwatching, focus ik op de kracht van mensen en hoe bedrijven deze kracht als een positieve hefboom kunnen gebruiken. Interne en Externe conversaties vormen een perfect duo In het oude managementmodel zat de volledige macht bij het bedrijf. Alle communicatie werd vanuit de commerciële afdeling aangestuurd. Communicatie was bovendien steevast eenrichtingsverkeer. In mijn boek De Conversation Manager beschreef ik al hoe communiceren op deze klassieke manier eindig is. Advertenties moeten de start van een goed gesprek zijn en adverteerders moeten deelnemen aan de conversatie. Het dialoogdenken wint het van het broadcasting-model. In De Conversation Company passen we die filosofie toe op de totale organisatie: de Conversation Company begrijpt de kunst om met de omgekeerde hiërarchie om te gaan en de kracht van mensen binnen en buiten het bedrijf te respecteren. Het managementmodel is gestoeld op het faciliteren van zowel medewerkers als klanten op het gebied van impactvolle conversaties. Het doel is zo veel mogelijk positieve en impactvolle conversaties over een bedrijf te realiseren. Mensen (intern en extern) zijn de belangrijkste bron van conversaties. Een klassiek bedrijf is hierbij reactief en bang, de Conversation Company is proactief en positief. Interne en externe conversaties zijn heel complementair. Medewerkers kunnen je bedrijfscultuur tastbaar maken. Alles wat zij doen en zeggen, laat zien waar een bedrijf voor staat. Klanten vertellen over de ervaringen met je bedrijf en jouw producten. Beide conversatiebronnen beïnvloeden de publieke opinie en op deze manier ook het bedrijfsresultaat. Bedrijven zijn zich ondertussen veel meer bewust van de converserende klant. De rol van de eigen medewerkers wordt echter nog zwaar onderschat.

11 Vier typen bedrijven Saaie bedrijven: dit zijn bedrijven waar niemand over praat. Er valt blijkbaar niets over te zeggen. Als je jouw eigen bedrijf in dit kwadrant plaatst, dan is dat een drama. Maar gelukkig: eigenlijk bestaat dit type bedrijf niet. Het is wat men er zelf van maakt. Elk bedrijf heeft een verhaal. De kunst bestaat erin het te (willen) zien en er iets mee te doen. Trotse bedrijven: hier vormen de medewerkers de belangrijkste bron van conversaties. Bedrijven in een nichesector bevinden zich vaak in dit kwadrant. Reclamebureaus zijn een goed voorbeeld. Medewerkers zijn trots op hun werk. Ze maken heel mooie casevideo s van wat ze doen. Daarna verspreiden ze dat om hun referenties te tonen. De managers/eigenaars van reclamebureaus zijn vaak invloedrijke figuren die de conversatie over hun bedrijf leiden. Aanbeden bedrijven: klanten houden van deze bedrijven. Deze bedrijven vertellen zelf weinig, maar hun klanten zorgen voor communicatie. Het bekendste voorbeeld in dit kwadrant is Apple. Behalve wijlen Steve Jobs en nu Tim Cook ziet of hoor(de) je weinig medewerkers van Apple praten. Het lijkt soms een gesloten bedrijf. Toch is het een van de bedrijven met een heel hoog aantal conversaties. De fans zijn zo overtuigd van hun producten dat ze het bedrijf non-stop promoten. Conversatiebedrijven: de ideale wereld is de combinatie tussen interne en externe conversaties. Bedrijven zoals Zappos, Best Buy en Southwest Airlines bevinden zich in dit kwadrant.

12 De combinatie van beide conversatie bronnen heeft tal van voordelen Goed scoren op beide conversatiebronnen biedt een aantal belangrijke voordelen. Klanten praten meestal over hun ervaringen met producten en dienstverlening. Je medewerkers praten het meest over je cultuur en belangrijke gebeurtenissen binnen het bedrijf. Die combinatie zorgt voor een mooie contentmix. Daardoor stijgt de kans dat potentiele klanten op Google informatie overje bedrijf vinden. Google heeft zijn algoritme aangepast in het voordeel van menselijke conversaties. Twitter-berichten, bijvoorbeeld, komen hoger in de zoekresultaten. Informatie die via deze weg wordt gevonden, heeft een hoge betrouwbaarheidsperceptie. Het is dus een gigantische hulp bij het vinden van nieuwe klanten. Tijdens de conversatie komen medewerkers en klanten met elkaar in contact, wat de kloof tussen de interne en externe wereld verkleint. Daardoor wordt je bedrijf menselijker voor klanten en grote bedrijven krijgen hiermee een gezicht en zijn gemakkelijker benaderbaar. Dat verhoogt de emotionele band tussen medewerkers en je klanten. De buitenwereld krijgt hierdoor meer vertrouwen in jouw bedrijf. Dat maakt de eigen conversaties impactvoller. Het belangrijkste voordeel: een McKinsey-studie bewijst dat bedrijven waarbij de interne en externe wereld met elkaar verbonden zijn, sneller groeien. Help je medewerkers Veel bedrijven willen graag dat de consument positief over hen praat. Logisch! Vaak vergeten we een heel grote groep van stevige merkambassadeurs: onze eigen medewerkers. Veel bedrijven worden zenuwachtig bij de gedachte dat medewerkers online conversaties over hun bedrijf starten. Medewerkers niet laten converseren is wat mij betreft per definitie een gemiste kans. Vertrouwen: medewerkers zijn soms onzeker over wat mag en wat niet mag van de werkgever. Ondanks positieve intenties doen ze veiligheidshalve niets. Door de duidelijke bedrijfswaarden, richtlijnen en vooral de nodige training, biedt de Conversation Company voldoende comfort aan de medewerkers om de online conversatie aan te gaan zonder angst. De Conversation Company begeleidt zijn medewerkers hierin. Op die manier ontstaat een comfortzone voor medewerkers om vrijuit te praten. Tools: de Conversation Company voorziet in de juiste software en hardware zodat medewerkers kunnen participeren in conversaties. Rabobank Nederland is bijvoorbeeld bereid zijn medewerkers van de juiste hardware te voorzien. Als iemand kan aantonen dat een ipad belangrijk is om te communiceren met klanten, dan zorgt de Rabobank voor een ipad. Inhoudelijk : waarover praten, op welke manier converseren, hoe reageren op kritiek... De Conversation Company begeleidt zijn medewerkers hierin. Op die manier ontstaat een comfortzone voor medewerkers om vrijuit te praten. In de volgende post bespreek ik de rol van sociale media in het verhaal van de Conversation Company. Op het moment dat je een sterke klantgerichte bedrijfscultuur hebt waarbij mensen die cultuur hard maken, zijn sociale media de ideale partner om de verhalen van je bedrijf te vergroten en bovendien de ideale plaats om structureel samen te werken met externe stakeholders. Vraag: Ondertussen vraag ik me nog af of jullie veel voorbeelden kennen van bedrijven die erin slagen om hun medewerkers als echte brand ambassadors naar voren te laten komen. Welke bedrijven doen dit volgens jullie in een open, positieve en authentieke manier? Om deze conversaties ten volle als hefboom te gebruiken, faciliteert de Conversation Company zijn medewerkers op drie niveaus:

13 Deel 4: Sociale Media zijn de perfecte partner van de Conversation Company De kernfilosofie van de Conversation Company is gebouwd op drie elementen: een extreem klantgerichte bedrijfscultuur, medewerkers en klanten die de cultuur tastbaar maken en sociale media die de verhalen kunnen uitvergroten en het bovendien toelaten om structureel samen te werken met klanten. Sociale media zijn een middel, geen doel Voor de Conversation Company zijn sociale media een middel, geen doel. Sociale media zijn een ideale partner voor de Conversation Company. De voordelen zijn bekend: snelheid, mogelijk een groot bereik, het menselijke karakter van de communicatie, geen hiërarchie, volledige transparantie, het opzetten van communities... Het is het enige kanaal waar de feedback van de buitenwereld zo transparant en direct is. Sociale media dwingen bedrijven om eerlijker, sneller en duidelijker te communiceren. Deze trend laat bedrijven evolueren richting oprechte klantgerichtheid. De checklistmentaliteit waarmee sociale media nu worden bekeken, is niet de manier om het conversatiepotentieel te maximaliseren. Facebook-pagina s en Twitter-accounts als een magisch trucje zien, leidt tot ontgoocheling. De realiteit is dat er, behalve Charlie Sheen, weinig mensen vanaf de eerste dag over een miljoen Twitter-volgers beschikken. Voor de meeste bedrijven en personen kost het zeker wat moeite. Bovendien is een groot bereik op sociale media slechts één van de belangrijke dimensies. Een sterke relatie opbouwen met klanten is even belangrijk. Sociale media hebben de voorbije jaren een heel groot bereik aan gebruikers opgebouwd. In juli 2011 zijn er 1,2 miljard sociale mediagebruikers op de wereld. 96% van de mensen kent Facebook, 62% is gebruiker (de helft logt dagelijks in). 80% kent Twitter, 16% gebruikt het. Bovendien gebruiken steeds meer mensen social media om zich te linken aan merken. Meer dan de helft (600 miljoen mensen) volgt minstens één merk op sociale media. In Europa is 51% van de sociale mediagebruikers gelinkt aan een merk, in de Verenigde Staten is dat 57% en in India loopt het zelfs op tot 70%. Media, mode, voeding/retail en reizen zijn de populairste sectoren om te volgen. Mensen verwachten informatie over producten, aanbiedingen, uitnodigingen voor events. Ze willen samenwerken om nieuwe producten en ideeën uit te werken en willen het merk feedback kunnen geven. Deze kansen moeten we ten volle benutten.

14 De Conversation Company managet sociale media op basis van twee dimensies: Bereik opbouwen en het opzetten van een structurele samenwerking met de markt. Dimensie 1. Bereik opbouwen Via sociale media is het mogelijk om een vergrootglas te zetten op alles wat je bedrijf doet. Bedrijven die over veel Facebook- en Twitter-fans beschikken, hebben de luxe om hun verhalen, hun content en hun campagnes op een efficiënte manier op grote schaal te verspreiden. Via sociale media kan het bereik van elke actie direct en indirect worden uitvergroot. Het opgebouwde bereik van je eigen sociale mediakanalen is een ideale wijze om direct te communiceren met je fans en volgers. Coca-Cola speelt hier handig op in. Hun Happiness machine-filmpjes worden uitsluitend via hun sociale kanalen verspreid. In deze spot veranderen ze een klassieke drankautomaat in een kast vol verrassingen. Elke keer als iemand een blikje Cola bestelt, dan krijgt men een extra verrassing. Dat varieert van een tweede flesje Cola tot een reusachtige pizza en vijftig flesjes Cola. Deze automaat is fysiek slechts door een handvol mensen te bewonderen. Coca-Cola maakt hiervan een filmpje en verspreidt het vervolgens via hun miljoenen fans op Facebook. Samen met het directe effect van een groot sociaal bereik ontstaat er tevens een indirect effect. Toen de Belgische ondernemer Wouter Torfs een tweet verstuurde waarin hij zocht naar nieuwe medewerkers voor zijn lokale schoenwinkels, vroegen sommigen zich af of dat wel nut had. De doelgroep die hij zoekt, zit misschien niet op Twitter, zeiden de critici. De actie van Torfs had echter wel heel wat indirecte effecten. Een dag later stond er een paginagroot artikel in de meest gelezen Belgische krant over zijn tweet. Enkele dagen later waren alle vacatures ingevuld. Hoewel een groot bereik belangrijk is, bieden sociale media ook relevantie op klein bereik. Eén individuele consument helpen, kan voor die persoon en voor uw bedrijf een serieuze meerwaarde betekenen. De vele webcare-teams van bedrijven zoals ING, KLM, Rabobank, KPN, Vodafone, Dell en Gatorade tonen de grote meerwaarde van één-op-één contacten waarin ze consumenten helpen. Geen enkele vraag blijft onbeantwoord. Telkens wanneer een individu wordt geholpen, optimaliseren deze bedrijven hun conversatiepotentieel.

15 Dimensie 2: Structurele samenwerking met de markt opzetten Bedrijven hebben voor het eerst de kans om een structurele relatie op te bouwen met een grote groep mensen. Klanten willen graag betrokken worden bij je bedrijf. Dunkin Donuts vraagt regelmatig hulp aan zijn fans om nieuwe productconcepten te bedenken. Fans doen regelmatig suggesties voor een nieuwe donut. Soms gaat het verder dan pure productontwikkeling. Vorige zomer vroeg het merk om een lijst met zomerse liedjes op te stellen die passen bij zijn frisse smoothies. Voor Dunkin Donuts iets uitvoert, houdt het altijd rekening met de opinie van zijn fans. Hoewel structurele relaties het doel zijn, kunnen ook losse contacten waarde creëren. Botst een klant toevallig op interessante content van je bedrijf, dan kan dat meteen resulteren in een aankoop van je product. Vaak start een relatie met een los contact. Hoe meer van deze losse contacten worden omgevormd tot structurele relaties, des te groter de impact van sociale media. Zo worden de kwantitatieve contacten van de eerste dimensie (bereik) omgezet in kwalitatieve contacten via de tweede dimensie (samenwerken). Elk bedrijf droomt van grote aantallen kwalitatieve contacten. Ook de Conversation Company streeft daarnaar, zonder de waarde van kleine, eenmalige contacten uit het oog te verliezen. Dat is een van de unieke aspecten van sociale media: groot of klein bereik, structureel of los contact; het heeft allemaal zijn waarde. Elk type contact kan toegevoegde waarde opleveren zowel voor de klant (geholpen worden), als voor het bedrijf (positieve conversaties).

16 En nu? Implementatie! In deze en in de vorige drie blogposts heb je de filosofie van de Conversation Company leren kennen. De basis is die sterke bedrijfscultuur. Deze cultuur is de conversatie gids voor medewerkers en klanten. Mensen maken een cultuur nu eenmaal tastbaar. Verder streeft de Conversation Company naar structurele partnerships met consumenten. Sommige consumenten geven duidelijk aan dat ze graag betrokken worden bij het beleid van een bedrijf. Via sociale media wordt de band tussen het bedrijf en de markt versterkt. Sociale media kunnen bovendien de sterke bedrijfscultuur gaan uitvergroten wat ten goede komt aan je organisatie. Dit alles creëert een positieve hefboom die het conversatie potentieel maximaliseert.

17 C s om de Conversation Company te managen: Customer Experience, Conversatie, Content, Collaboratie In het boek heb ik 4 C s geïdentificeerd die je kan gebruiken om de Conversation Company te managen. Deze vier fundamenten werken schitterend in een cultuur zoals ik die eerder beschreef. Ze geven je de mogelijkheid om de positieve kracht van mensen volledig te benutten. Daarnaast spelen ze perfect in op de kansen die sociale media bieden. De vier pijlers zijn de volgende: Customer experience: mensen praten het meest over producten en de dienstverlening van bedrijven. Het is de belangrijkste conversatie starter. Conversatie: dit is het verhaal van mijn vorige boek, de Conversation Manager. Het doel is om te converseren in plaats van te communiceren. Luisteren, vragen stellen, gesprekken faciliteren en actief meepraten, hoort er allemaal bij. Content: geef mensen iets om over te praten, maar doe het op een authentieke, positieve manier die past bij de cultuur van je organisatie. Collaboratie: betrek mensen in alles wat uw bedrijf doet. Laat hen deel uit maken van uw directie, laat hen deel uit maken van de project teams en gebruik hun visie bij het maken van beslissingen.

18 Waarom deze vier componenten? We hebben de begrippen Customer Experience, Conversatie, Content en Collaboratie niet zomaar gekozen. Uit een studie bij vierhonderd marketeers blijkt dat bedrijven sneller groeien dan hun sectorgenoten als ze deze vier componenten managen. Het meeste onderbenut conversatiepotentieel bevindt zich in deze vier componenten. Door ze actief te managen, optimaliseer je dat potentieel. Stuk voor stuk helpen ze om de paradoxen uit de eerste blogpost uit deze reeks te omzeilen. De vier pijlers bouwen de conversatiehefboom voor je medewerkers en klanten, in overeenstemming met de cultuur en bedrijfswaarden. De eerste pijler, customer experience, is de belangrijkste conversatiestarter. Als medewerkers en klanten zich goed behandeld voelen, dan praten ze daarover. Door de klantenervaring te managen, investeer je in word-of-mouth. Daarmee ontwikkel je een focus op medewerkers en klanttevredenheid. Service wordt op die manier niet meer als een kostenpost gezien, het is een investering in conversaties. Conversaties managen is de tweede pijler. Dat bevat zowel het observeren, faciliteren als participeren in conversaties. Deelnemen aan conversaties in sociale media maakt je bedrijf menselijk en persoonlijk. Door vragen te beantwoorden en te stellen, stijgt de interactie tussen je bedrijf en de markt. Behalve het responsief beantwoorden van vragen, bouwt de Conversation Company aan een stevige content-strategie. Deze strategie is de derde pijler. Je content bewijst dat je een expert bent in je vak. Het bedrijf stapt af van campagnedenken en gaat over tot het plannen van impactvolle, tot conversie leidende content. De laatste pijler is de structurele collaboratie tussen je bedrijf en de markt. Klanten willen helpen en je bent blij met de hulp. De Conversation Company bouwt diverse community's om samen met klanten de toekomst van het bedrijf uit te stippelen.

19 De 4 pijlers De basis van positieve conversaties over je bedrijf is heel eenvoudig: bied sterke producten en een eerlijke service. Deze twee zaken zorgen voor conversaties. Als je beiden goed doet, zullen de conversaties de zaak doen groeien. Als je een klein beetje onder de verwachtingen blijft, dan ontstaan negatieve conversaties. Eén van de uitdagingen voor bedrijven is de online en offline service integreren. Er zijn nog te weinig bedrijven die customer service via online media toevoegen aan hun offlinekanalen. Eind 2010 bood slechts 6,5% van de bedrijven online service aan hun klanten. De Conversation Company hanteert een totaalfilosofie in verband met customer experience. De rol van sociale media bestaat erin realtime te reageren op klachten of problemen van mensen. De voorbeelden van KLM en Twelpforce passen perfect bij deze pijler. Bedrijven zoals Dell bouwen mission control centers. Deze centra zijn permanent bemand met medewerkers die online vragen van klanten en prospecten beantwoorden. Zij laten geen enkele conversatie eenzaam achter, iedereen wordt geholpen. De Conversation Company managet online conversaties in drie stappen: observeren, faciliteren en participeren. Het start met luisteren naar de consument en meepraten wanneer nodig. Verder maakt het bedrijf het gemakkelijk om content en nieuws te delen met andere geïnteresseerden. Slimme bedrijven combineren deze online conversaties met wat er offline gebeurt. Kraft had enige tijd geleden het idee om tweets van consumenten in zijn reclamespotjes te integreren. Mensen hadden dit concept snel door en probeerden om hun quote in de spot te krijgen. In totaal werden tijdens de campagne 1,5 miljoen tweets over Kraft verstuurd.

20 Het gaat niet meer over reclamecampagnes plannen, het gaat nu over content plannen. Je bedrijf moet leren denken als de uitgever van een krant. De krant met de interessantste inhoud wordt het meest gelezen. Goede content is de ideale manier om bereik op te bouwen. Formule 1- team McLaren past dat toe op hun nieuwe website. De site zendt rechtstreeks formule 1-wedstrijden uit. Het is mogelijk om te chatten met de mensen die in de pit werken. Ook Lewis Hamilton en Jenson Button chatten af en toe mee met de fans. Het doel van de site is de live actie te voeden met extra verhalen. Fans hebben de mogelijkheid om deze content via hun eigen social kanalen te verspreiden. Tijdens een race bekijken gemiddeld honderdduizend fans de extra inhoud op de site. Ook Gatorade demonstreerde zijn kunnen op het vlak van contentplanning in de Gatorade replay-campagne. Via dit verhaal wilden ze hun klanten betrekken bij de cultuur van het merk. Ze wilden consumenten overtuigen van de bestaansreden van Gatorade: energie geven aan atleten. Het concept gaat ervan uit dat elke grote atleet wel eens een bepaalde wedstrijd opnieuw wil spelen, omdat die nipt werd verloren. Gatorade selecteerde een wedstrijd en organiseerde de replay voor beide teams. De atleten trainden negentig dagen om zich op deze wedstrijd voor te bereiden. Gatorade gebruikte deze dagen om content te maken en te verspreiden over hun verhaal. Het hoogtepunt was uiteraard de wedstrijd die onder massale belangstelling werd bekeken. Ondertussen is over deze replaywedstrijd een documentaire gemaakt waar meer dan negentig miljoen mensen naar keken. Honderden teams stelden zich al kandidaat om een van hun legendarische wedstrijden opnieuw te mogen spelen. Gatorade replay blijft leven. De Conversation Company werkt op structurele wijze samen met haar klanten. Zo stijgt het gemiddelde engagement van klanten. Met deze pijler kan creatief worden omgegaan. 4Food, een succesvolle hamburgertent in Manhattan, stelt elke dag een nieuw menu op met haar klanten. Via tablets in het restaurant kunnen klanten hun ideale hamburger samenstellen. Elk nieuw concept wordt zichtbaar gemaakt voor de andere klanten. De meest verkochte burgers worden via Facebook en Twitter gepromoot. Per verkochte burger ontvangt de klant 25 cent. Procter & Gamble beschikt over Vocalpoint, een community waarin moeders meehelpen met het uitdenken van nieuwe concepten voor een aantal van de merken van het bedrijf. Deze mensen zijn dikwijls de eerste gebruikers van nieuwe productvarianten. Daarna geven ze hun feedback en kent Procter&Gamble de sterktes en zwaktes van hun nieuwe product voordat het op de markt komt.

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen?

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Gratis White Paper Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Oké Marketing Kruidnagel 2 5275 KR Den Dungen T: 06 54 793 205 E: info@okemarketing.nl

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

THE RULES OF ENGAGEMENT

THE RULES OF ENGAGEMENT Exact Online THE RULES OF ENGAGEMENT Een introductie in de wereld van Engagement marketing www.exactonline.nl 02 THE RULES OF ENGAGEMENT WELKOM IN EEN NIEUW MARKETING TIJDPERK De opkomst van internet heeft

Nadere informatie

Social Media Marketing. Een praktische handleiding voor bedrijven. door Hannes Van de Velde

Social Media Marketing. Een praktische handleiding voor bedrijven. door Hannes Van de Velde Social Media Marketing Een praktische handleiding voor bedrijven door Hannes Van de Velde Woord vooraf Een bachelorproef maak je niet alleen. Een heleboel mensen staat je bij, met alles wat ze te bieden

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt

now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt 1 Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Wat is social business? - Wat is social business?

Nadere informatie

Het gebruik van sociale media in de toeristische sector

Het gebruik van sociale media in de toeristische sector HOWEST Renaat de Rudderlaan Opleiding Communicatiemanagement Public Relations Events - semester 6 Bachelorproef voorgelegd voor het behalen van het diploma van professionele Bachelor in het Communicatiemanagement.

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Het collaboratieve white paper van de direct marketing

Het collaboratieve white paper van de direct marketing Het collaboratieve white paper van de direct marketing 15 experts delen hun kennis, mening en ervaringen Eerste editie: mei 2012 DIRECT MARKETING EXPERTS WHITEPAPER 2012 1 Inleiding De continue digitale

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Review: Het succes van online mond-tot-mond reclame HENK & KLAAS KROEZEN

Review: Het succes van online mond-tot-mond reclame HENK & KLAAS KROEZEN Review: Het succes van online mond-tot-mond reclame HENK & KLAAS KROEZEN VOORWOORD Marco Derksen VOORWOORD Vanaf het moment dat ik begon aan mijn eerste online community heb ik me ook bezig gehouden met

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

SPECIAL EDITION. marketing 2020. organizing for growth. POWERED BY ROULARTA MEDIA, UBA AND EffectiveBrands september 2013 - NR. 02

SPECIAL EDITION. marketing 2020. organizing for growth. POWERED BY ROULARTA MEDIA, UBA AND EffectiveBrands september 2013 - NR. 02 POWERED BY ROULARTA MEDIA, UBA AND EffectiveBrands september 2013 - NR. 02 marketing 2020 organizing for growth VOORWOORD / DE AMBITIE VAN UBA inhoud KENNIS VERZAMELEN EN DELEN 04. 06. 018. 026. 03. VOORWOORD

Nadere informatie

E-book Contentmarketing

E-book Contentmarketing E-book Contentmarketing Max Euwelaan 51 3062 MA Rotterdam T 010 206 69 96 www.bouwkennis.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Is contentmarketing een meerwaarde voor de bouw? 4 Vijf stappen naar een effectieve

Nadere informatie

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 Inhoud Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 DEEL 1 LEIDINGGEVEN DE PRAKTIJK 1 Aan de slag als leidinggevende 19 1.1 Leidinggeven: wat vraagt dat van mij? 19 1.2 Hoe maak

Nadere informatie

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE E S T H E R G O O S & E R N S T K R U I Z E HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE 1 HOE KUNNEN WE KLANTCONTACT OP SOCIAL MEDIA

Nadere informatie

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011)

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) goed in direct klantcontact Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) bekijk onze website op www.pondressocialmarketing.nl Ralph Merkle If you look at the various

Nadere informatie

WNF promoters. Vele enthousiaste handen maken licht (promotie)werk. Adviesrapport omtrent contentstrategie voor de WNF-promoters

WNF promoters. Vele enthousiaste handen maken licht (promotie)werk. Adviesrapport omtrent contentstrategie voor de WNF-promoters WNF promoters Vele enthousiaste handen maken licht (promotie)werk Adviesrapport omtrent contentstrategie voor de WNF-promoters Opdrachtgever: Wereld Natuur Fonds Contactpersonen: Marlou van Campen & Marloes

Nadere informatie

ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT. Meer dan 100 nieuwe collega s in 10 maanden!

ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT. Meer dan 100 nieuwe collega s in 10 maanden! ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT Inhoudsopgave T-Splitsing werving 100 nieuwe medewerkers Paradoxale ontwikkelingen Externen voor kernactiviteiten Global mindset en praktische kansen Oprechte interesse

Nadere informatie

DATA. Quarterly. de grondstof van de 21ste eeuw PERSPECTIVES ON BANKING. Steven Van Belleghem over de noodzaak van Big Data en betere dienstverlening

DATA. Quarterly. de grondstof van de 21ste eeuw PERSPECTIVES ON BANKING. Steven Van Belleghem over de noodzaak van Big Data en betere dienstverlening Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING DATA de grondstof van de 21ste eeuw Steven Van Belleghem over de noodzaak van Big Data en betere dienstverlening Een initiatief van BNP Paribas Fortis in samenwerking

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Sales Apps maken het verkoopproces effectief en leuk

Sales Apps maken het verkoopproces effectief en leuk In gesprek met Olivier van Arkel, sales directeur Sharewire Jasper Klootwijk, commercieel directeur SNT Harald de Jongh, verkoopdirecteur Zakelijke Markt PostNL Michael van den Brink, sales director KPN

Nadere informatie

TU Delft en online media Rob Speekenbrink

TU Delft en online media Rob Speekenbrink Personal brand Networking Friends Photos Status updates Tagging Communication Emotions Social Media TU Delft en online media Rob Speekenbrink Messages Connections Media ISBN/EAN: 978-94-6186-175-7 Vormgeving:

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie