Als de ZZP niet toereikend is om de juiste behandeling en zorg te leveren voor de patiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als de ZZP niet toereikend is om de juiste behandeling en zorg te leveren voor de patiënt"

Transcriptie

1 Als de ZZP niet toereikend is om de juiste behandeling en zorg te leveren voor de patiënt Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) Het CIZ heeft als taak de vaststelling van de juiste zorgzwaartepakket (ZZP) voor de verzekerde vast te stellen. Dit doet het CIZ door het in kaart brengen van de ziekte, aandoening of handicap van de verzekerde en de daaruit voortkomende stoornissen en beperkingen en de mate en ernst daarvan. Op basis van de dominante grondslag inclusief vastgestelde zorgbehoefte en cliëntkenmerken volgt toeleiding naar een ZZP. Het CIZ indiceert het best passende ZZP voor de verzekerde. Bij een verblijfsindicatie wordt het best passende cliëntprofiel uit de reeks van de dominante grondslag gekozen. In uitzonderingsgevallen geeft geen van de cliëntprofielen voldoende aansluiting. In deze situaties kan op basis van specifieke cliëntkenmerken gekozen worden voor een best passend cliëntprofiel binnen een andere reeks. Kenmerken van een verzekerde die de keuze uit een andere reeks kunnen rechtvaardigen zijn: Leeftijdgebonden problematiek Comorbiditeit Toekomstperspectief (waaronder ooit nog in staat zelfstandig te wonen of niet) Ontwikkelingsmogelijkheden Noodzaak en zin van resocialisatie Hanteerbaarheid van gedragsproblemen. Wanneer volgens de aanvrager een combinatie van bepaalde kenmerken van de verzekerde de keuze van een cliëntprofiel uit een andere reeks rechtvaardigt dan waar de dominante grondslag toe behoort, dan moet dit ook duidelijk zijn af te leiden uit de bij de aanvraag aangeleverde gegevens. Evaluatie momenten Het CIZ evalueert op regelmatige basis de casussen waarvoor zij geen passende oplossing hebben of casussen waar het CIZ problemen bij ondervindt in de zoektocht naar de juiste ZZP. Deze casussen worden indien dit noodzakelijk is besproken met deskundigen uit de keten. In het geval van de problematiek rondom indicatiestelling ZZP VV 05 en VV 07 heeft het CIZ een expertmeeting georganiseerd waarbij naast interne CIZ medewerkers ook deskundige uit de keten aanwezig waren. In dit geval specialisten ouderengeneeskunde, een teammanager uit de Ven V en vertegenwoordiging vanuit Verenso. PG-aandoening met ernstige gedragproblematiek Zorgaanbieders signaleren het volgende probleem: ZZP 05 blijkt in de praktijk onvoldoende voor dementerende met gedragsproblemen (onvoldoende inzet behandeling en begeleiding mogelijk) Het CIZ signaleert hierbij dat de aanvragen voor een ZZP 07 vaak niet goed onderbouwd worden aangevraagd door de zorgaanbieders Het CIZ maakt het volgende onderscheid: Gedragsproblemen die van tijdelijke aard zijn en uitdoven (adaptatie problemen, delier etc.) Gedragsproblemen die langdurig van aard zijn en voort kunnen komen vanuit een bijkomende stoornis, ziekte, zoals andere psychiatrische stoornis of probleemgedrag horend bij persoonlijkheidsstoornis.

2 Onderzoekscriteria Bij het onderzoek onderzoekt het CIZ of de richtlijn Probleemgedrag van Verenso, gevolgd is door de aanvrager van de ZZP 07. Dit document is het referentiekader van waaruit het onderzoek plaats vindt. Hierbij kijkt het CIZ of de volgende stappen in kaart zijn gebracht: Diagnose Behandeling Begeleiding Preventie In detail achtereenvolgens Onderzoekscriteria Bij het onderzoek naar de zorgbehoefte van de cliënt bij een aanvraag voor een ZZP VV 07 bij cliënten met PG problematiek en ernstige gedragsproblemen, wil het CIZ inzicht krijgen in het gevolgde beleid met betrekking tot de gedragsproblemen. De richtlijn Probleemgedrag van Verenso is het referentiekader van waaruit het onderzoek plaatsvindt. Het vroegtijdig signaleren van het gedrag, bijvoorbeeld door de verzorging De probleembeschrijving/verheldering (= ernst en soort in samenhang met de diagnose en systematisch zoeken naar mogelijke oorzaken + uitlokkende factoren), inschatting door de specialist ouderengeneeskunde. Behandelbaarheid beoordeling door de specialist ouderengeneeskunde Specialist ouderengeneeskunde met Multi disciplinair team stellen probleemdefinitie en behandeldoelen vast en welke behandeling prioriteit krijgt. Daarnaast onderzoekt het CIZ of is vastgesteld welk effect de behandeling zal hebben op het probleemgedrag (prognose): Het verdwijnt Vermindert Wordt geaccepteerd Wordt voorkomen Het CIZ beoordeelt of het behandelbeleid optimaal ingezet is op de volgende onderwerpen: Behandeling van lichamelijke factoren of de aanpassing van medicijngebruik Psychosociale begeleiding en behandeling Behandeling van probleemgedrag met psychofarmaca: o Delier (behandeld) o Bij dementie (richtlijn diagnostiek en medicamenteuze behandeling van dementie (aandachtspunt: specifieke risico s van antipsychotica gebruik bij dementie) o Probleemgedrag, een psychiatrische stoornis De huidige praktijk De praktijk laat zien dat de verpleeghuizen en de specialist ouderengeneeskunde heel snel beginnen met interventies als er sprake is van probleemgedrag. Men probeert met elkaar oplossingen te bedenken om de gedragsproblemen hanteerbaar te laten zijn. Deze oplossingen moeten zij vaak binnen de ZZP 05 bedenken, terwijl dit cliëntprofiel al meteen bij opname of snel daarna niet passend blijkt te zijn voor de zorgvraag en zorgbehoefte van de cliënt. Een (tijdelijk) ZZP 07 is dan beter passend.

3 Deze tijdelijke ZZP 07 is dan bedoeld om met inzet van een multidisciplinair team een passend behandelplan te ontwikkelen waardoor de gedragsproblemen hanteerbaar worden voor patiënt en zijn omgeving. In specifieke situaties is een tijdelijke interventie binnen ZZP 05 voldoende om de gedragsproblemen te laten uitdoven (gewenningsproblematiek die niet te dempen zijn, delier). In deze situaties krijgt de patiënt na het verlopen van de ZZP 07 gewoon zijn oude ZZP 05 terug. In andere situaties blijft ZZP 07 passend in verband met de noodzaak tot blijvende begeleiding, interventies en verzorging op ernstige gedragsproblematiek. Cruciaal in het hele proces is dat het CIZ voor de beoordeling beschikt over de juiste informatie om te komen tot een goede beoordeling. De specialist ouderengeneeskunde heeft daar een grote rol in. Rol specialist ouderengeneeskunde bij het aanvragen van een ZZP 07 in verband met onderzoek naar de gedragsproblemen In deze situatie gaat het erom een multidisciplinair behandelplan op te stellen waarbij onderzoek verricht kan worden welke interventies tijdelijk ingezet worden die kunnen leiden tot uitdoven van de gedragsproblemen. In de aanvraag dient de specialist ouderengeneeskunde het volgende helder te omschrijven: Sinds wanneer bestaan de gedragsproblemen en waar bestaan deze uit? Het gaat om het beschrijven van gedragsproblemen van een specifiek soort: zelfverwondend gedrag, verbaal of fysiek agressief gedrag, destructief gedrag, manipulatief gedrag, dwangmatig gedrag, grensoverschrijdend gedrag. Diagnose waarmee de patiënt is opgenomen en bijkomende diagnoses (zijn al gesteld voor opname en kunnen gewoon overgenomen worden, tenzij er aanvullende diagnoses bijgekomen zijn). Welke disciplines met welk doel ingezet gaan worden. Bijvoorbeeld: o psycholoog onderzoeken welke externe invloeden de gedragsproblemen veroorzaken bij de patiënt o ergotherapie onderzoeken welke hulpmiddelen de mobiliteit verhogen waardoor de patiënt overtollige energie kwijt raakt o fysiotherapie onderzoeken of er andere somatische aandoeningen (=lichamelijke factoren) zijn die pijn veroorzaken en behandeld kunnen worden o activiteitentherapie onderzoeken of er therapeutische activiteiten zijn die een zinvolle daginvulling geven waardoor gedragsproblemen voorkomen kunnen worden etc. Richtlijn Probleemgedrag Verenso dient als referentiekader gebruikt te worden. Prognose: de specialist ouderengeneeskunde geeft aan of hij/zij verwacht of de gedragsproblemen zullen uitdoven of niet of dat dit nog onbekend is. Als bovenstaande onderwerpen goed onderbouwd beschreven staan kan het CIZ gefundeerd een (tijdelijke) indicatie ZZP 07 afgeven waarbinnen bovenstaand therapeutisch leefklimaat chronisch neergezet kan worden (tot 15 jaar geldig).

4 Verkeerde woonomgeving voor de dementerende met gedragsproblemen Er zijn situaties denkbaar waarbij de dementerende met gedragsproblemen gebaat zou zijn met een leef/woonomgeving waar voldoende bewegingsmogelijkheden voorhanden zijn. Dit is in kleinschalige woonvoorzieningen die afzonderlijk van elkaar opereren. vaak niet mogelijk. Deze specifieke doelgroep dementerenden met gedragsproblemen zouden beter af zijn in een grootschalige setting of een kleinschalige setting waarbij er een koppeling met de kleinschalige eenheden onderling tot stand is gebracht waardoor de patiënt veel meer loop/leefruimte heeft (dit heeft te maken met het type bouw). Het CIZ zal in deze situaties advies tot verhuizing uitbrengen (overplaatsen naar setting waar maximale loop vrijheid is) maar kan dit niet afdwingen. Het CIZ zal een ZZP 07 tijdelijk of bij niet overplaatsbaarheid chronisch afgeven. PG-aandoening met ernstige somatische problematiek Volgens zorgaanbieders is ZZP 05 onvoldoende voor dementerenden met een zeer grote somatische zorgvraag (onvoldoende inzet behandeling en verpleging mogelijk) en vragen daarom een ZZP 08 aan bij het CIZ. Het CIZ signaleert dat de aanvragen voor een ZZP 08 vaak niet goed onderbouwd worden aangevraagd door de zorgaanbieders. In het cliëntprofiel ZZP 08 staat het volgende omschreven: Een ernstige somatische aandoening/ziekte, behoefte aan specifieke en zeer intensieve verzorging en verpleging in combinatie met begeleiding in een beschermde woonomgeving. Psychosociale/cognitieve functies overname nodig t.g.v. beperkingen op het gebied van concentratie en motivatie. Mede vanwege veranderingen in karakter en persoonlijkheid kunnen ook de partner en/of kinderen behoefte hebben aan begeleiding. ADL alle aspecten minimaal hulp dan wel overname van zorg nodig. Mobiliteit, behoefte aan hulp of overname nodig. Specifieke aandoeningen/ziektes continu behoefte aan veel (gespecialiseerder) verpleegkundige aandacht (voorkomen van decubitus, infecties, longontsteking). De vraag die naar voren komt is of de zorgbehoefte van cliënten met een PG-aandoening en bijkomende somatische problematiek passend zijn binnen ZZP 08. Praktijkvoorbeelden: 1. de dementie raakt in een steeds verder gevorderd stadium (zeer intensieve zorg nodig, terminaal stadium). Volgens een deel van de deelnemers wordt het niet passen van ZZP 05 niet veroorzaakt door de omschrijving van het cliëntprofiel maar is het zo dat de zorgbehoefte in uren en behandeling van de populatie binnen ZZP 05 gewijzigd is ten opzichte van de onderzochte doelgroep bij de ontwikkeling van het cliëntprofiel met bijpassende woonzorg. De huidige cliënten met PG-aandoening komen later en korter in zorg in het verpleeghuis. Zij stromen in op bovenste bandbreedte van de zorg. Hierbij komt de volgende vraag naar boven: Klopt de opbouw van VV05 nog wel? 2. de dementie wordt significant uitgebreid met bijkomende ernstige somatische aandoeningen die de zorgvraag veranderen waarbij specialistische verpleegkundige zorg nodig is. In deze situaties gaat het erom een behandelplan op te stellen waarbij gekeken kan worden of de interventies die ingezet worden leiden tot uitdoven van de toegenomen zorgvraag of dat de zorgvraag te stabiliseren valt.

5 Rol specialist ouderengeneeskunde bij het aanvragen van een ZZP 08 In de aanvraag dient de specialist ouderengeneeskunde het volgende helder te omschrijven: Sinds wanneer bestaat de toegenomen zorgvraag (oorzaken aanwijsbaar en welke) Diagnose waarmee de patiënt is opgenomen en bijkomende diagnoses (zijn al gesteld voor opname en kunnen gewoon overgenomen worden) en bijkomende somatische diagnoses benoemen. Welke disciplines met welk doel ingezet gaan worden. Bijvoorbeeld: o fysiotherapie verbeteren longfunctie/loopfunctie/voorkomen contracturen etc. o ergotherapie onderzoeken welke hulpmiddelen nodig zijn o diëtiste passende voeding voorschrijven o logopediste slikproblemenonderzoek en behandeling etc. Prognose: de specialist ouderengeneeskunde geeft aan of hij/zij verwacht of de somatische problemen zullen uitdoven of niet en op welke termijn (inschatting). Afspraken die gemaakt zijn Binnen het CIZ zal de uitkomst van de meeting teruggekoppeld worden door aanvullende instructie en zonodig casuïstiek voor zowel medisch adviseurs en indicatiestellers (november / december 2011). - Relatiebeheer zal worden betrokken bij de uitkomsten als het gaat om de vraag welke aanvullende gegevens van belang zijn bij een aanvraag voor ZZP 07 en Verenso en ActiZ hebben contact met VWS over het onderwerp ontoereikende dagbesteding in ZZP VV. Specifiek voor doelgroepen jonge cliënten. Update:ligt nu als voorstel voor om opgenomen te worden binnen ZZP onderhoud. Nader onderzoek is wenselijk en wordt gedragen door meerdere ketenpartijen. - De vraag klopt de opbouw van ZZP VV 05 nog wel wordt meegenomen binnen het ZZP onderhoud voor Dit om vast te stellen of nader onderzoek hierop noodzakelijk is. Update:ligt nu als voorstel voor om opgenomen te worden binnen ZZP onderhoud. Nader onderzoek is wenselijk en wordt gedragen door meerdere ketenpartijen. - Het CIZ zal de mogelijkheden bekijken om een format ontwikkelen waardoor het voor de specialist ouderengeneeskunde relatief eenvoudig zal zijn om de benodigde vragen doeltreffend te beantwoorden. Update: binnen de huidige systematiek van gebruik Aanmeldfunctionaliteit is dit niet reëel. Het CIZ zal in overleg met Verenso bekijken hoe de relevante vraagstellingen gecommuniceerd kunnen worden tussen specialist ouderengeneeskunde en het CIZ. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Monique Bogaerts, beleidsmedewerker Verenso.

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2014 December 2013 AR/12/2533/izzp Zorgzwaartepakketten sector & Verzorging 201 4 ZZP 4 VV Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging Deze

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2013 Enschede, december 2012 AR/12/2533/izzp Zorgzwaartepakketten sector & Verzorging 2013 ZZP 3 VV Beschut wonen met begeleiding en intensieve verzorging Deze cliëntgroep

Nadere informatie

Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V

Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V Prestaties Zorgzwaartepakketten V&V Sector Verpleging & Verzorging VV Beschut wonen met enige begeleiding _ 1 VV Deze cliëntgroep heeft enige begeleiding nodig, in een beschutte woonomgeving, omdat ze

Nadere informatie

AANBOD ZORGARRANGEMENTEN OP DE VERPLEEGAFDELING.

AANBOD ZORGARRANGEMENTEN OP DE VERPLEEGAFDELING. WOON ZORGCENTRUM VOOR OUDEREN, PENNEMES 7, 1502 WV ZAANDAM T E L E F O O N: 075-6504110- F A X: 075-6504129 E-MAIL: INFO@PENNEMES.NL - WEBSITE : WWW. P E N N E M E S.NL K A M E R V A N KOOPHANDEL 41.232.103

Nadere informatie

Indicatiegeschil over handelwijze CIZ kan er toe leiden dat niet passend cliëntprofiel en bijbehoren ZZP wordt geïndiceerd Het geschil

Indicatiegeschil over handelwijze CIZ kan er toe leiden dat niet passend cliëntprofiel en bijbehoren ZZP wordt geïndiceerd Het geschil Onderwerp Indicatiegeschil over handelwijze CIZ kan er toe leiden dat niet passend cliëntprofiel en bijbehoren ZZP wordt geïndiceerd Datum 20 oktober 2014 Uitgebracht aan CIZ Soort uitspraak Advies als

Nadere informatie

Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging

Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor oudere mensen met een verstandelijke beperking met het accent op verzorging en verpleging Een zorgprofiel

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2013

Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2013 Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2013 Enschede, december 2012 AR/12/2534/izzp ZZP 1B GGZ Voortgezet verblijf met begeleiding (B-groep) voor verzekerden jonger dan drieëntwintig jaar Deze cliëntgroep

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor oudere mensen met een verstandelijke beperking met het accent op verzorging en verpleging Indicatiestelling Zorg)

Nadere informatie

MAGENTAZORG. Indicatiewijzer 1 mei 2017

MAGENTAZORG. Indicatiewijzer 1 mei 2017 MAGENTAZORG Indicatiewijzer 1 mei 2017 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Cliëntprofiel zzp 4 VV (Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging) 05 Cliëntprofiel zzp 5 VV (Beschermd wonen

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Continue, systematische, langdurige en multidisciplinaire zorg (CSLM) 5 2.3 gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden

Nadere informatie

Prestaties Zorgzwaartepakketten GGZ

Prestaties Zorgzwaartepakketten GGZ Prestaties Zorgzwaartepakketten GGZ Sector GGZ GGZ-B Voortgezet verblijf met begeleiding _ 1B GGZ Deze cliëntgroep heeft vanwege een psychiatrische aandoening een vorm van behandeling (geneeskundige zorg)

Nadere informatie

BIJLAGE A BIJ ARTIKEL 2.1 VAN DE REGELING LANGDURIGE ZORG

BIJLAGE A BIJ ARTIKEL 2.1 VAN DE REGELING LANGDURIGE ZORG BIJLAGE A BIJ ARTIKEL 2.1 VAN DE REGELING LANGDURIGE ZORG en integraal pakket als bedoeld in artikel 3.3.1, eerste lid, van het Besluit langdurige zorg (met conversietabel ZZP s Algemene Wet Bijzondere

Nadere informatie

IN- EN UITSLUITCRITERIA

IN- EN UITSLUITCRITERIA Zorggroep Oude en Nieuwe Land Handboek Beleid, code BEL 005 Reikwijdte: Zorggroep (VVT) IN- EN UITSLUITCRITERIA Beheer inhoud: Zorgbemiddeling/teamcoach Verantwoordelijk: Manager zorg Opgeslagen in pc:

Nadere informatie

Bijlage bij Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarieven zorgzwaartepakketten (CA-379) 1. Zorgzwaartepakketten sector Verpleging & Verzorging (V&V)

Bijlage bij Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarieven zorgzwaartepakketten (CA-379) 1. Zorgzwaartepakketten sector Verpleging & Verzorging (V&V) Bijlage bij Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarieven zorgzwaartepakketten (CA-379) 1. Zorgzwaartepakketten sector & Verzorging (V&V) en Verzorging (V&V) Voor de sector V&V zijn tien ZZP s vastgesteld.

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V. Versie 2013

Zorgzwaartepakketten Sector V&V. Versie 2013 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2013 Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3 1.3...6 2. Overzicht zorgzwaartepakketten V&V... 7 1. Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Soort uitspraak: IgA = indicatiegeschil AWBZ Datum: 19 september 2011 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Verblijf / zorgzwaartepakket

Soort uitspraak: IgA = indicatiegeschil AWBZ Datum: 19 september 2011 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Verblijf / zorgzwaartepakket Onderwerp: Samenvatting: Grondslag en sectorvreemd ZZP In dit geschil gaat het om een verzekerde met ernstige psychiatrische problematiek die verblijft in een instelling voor verstandelijk gehandicapten

Nadere informatie

69 Zorgzwaartepakketten

69 Zorgzwaartepakketten DC 69 Zorgzwaartepakketten verstandelijk gehandicapten 1 Inleiding Cliënten die zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) nodig hebben, kunnen aanspraak maken op een budget daarvoor.

Nadere informatie

Sector Verpleging en verzorging (VV) VV Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. VV Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging

Sector Verpleging en verzorging (VV) VV Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. VV Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging (Tekst geldend op: 19-01-2015) Regeling langdurige zorg Bijlage A. bij artikel 2.1 van de Regeling langdurige zorg TWK: Voor deze bijlage is een wijziging met terugwerkende kracht gepubliceerd. Zie opmerking

Nadere informatie

Workshop. Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015

Workshop. Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015 Workshop Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015 Rina Beers, Federatie Opvang Agenda voor workshop: 1. Schets van toegang in Awbz en Wmo nu 2. Praktijk huidige centrale toegang MO 3. Schets van toegang

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De Wet langdurige zorg (Wlz) wordt ook toegankelijk gemaakt voor cliënten vanaf 18 jaar met

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling 2009 Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 4 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 5 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden of

Nadere informatie

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2014 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS en de CIZ Indicatiewijzer

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2014 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS en de CIZ Indicatiewijzer Hoofdkantoor Princenhof Park 3 3972 NG Driebergen Postbus 232 3970 AE Driebergen T 030-751 80 00 F 030-751 80 01 E info@ciz.nl www.ciz.nl Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2014 in de Beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage 6: Profielen zorgzwaartepakketten ggz

Bijlage 6: Profielen zorgzwaartepakketten ggz Bijlage 6: Profielen zorgzwaartepakketten ggz zzp 3B ggz Voortgezet verblijf met intensieve begeleiding Deze patiëntgroep heeft vanwege een psychiatrische aandoening een vorm van behandeling (geneeskundige

Nadere informatie

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS Korte inhoud In dit document worden de veranderingen weergegeven in de Beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage 7: Profielen zorgzwaartepakketten ggz

Bijlage 7: Profielen zorgzwaartepakketten ggz Bijlage 7: Profielen zorgzwaartepakketten ggz zzp 3B ggz Voortgezet verblijf met intensieve begeleiding Deze patiëntgroep heeft vanwege een psychiatrische aandoening een vorm van maakt. Daarnaast is intensieve

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Enschede, juni 2010 PJ/10/1657/imz Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3 1.3...6 2. Overzicht zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht. Stichting Antroz. Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis

Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht. Stichting Antroz. Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht Stichting Antroz Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis Een overzicht van de in 2012 geldende zorgzwaartepakketten en de vertaling ervan in standaard

Nadere informatie

Samenvatting: Onderstaand de volledige uitspraak.

Samenvatting: Onderstaand de volledige uitspraak. Onderwerp: Samenvatting: Indicatiestelling voor verblijf Sinds 1 januari 2011 heeft de verzekerde, die is aangewezen op verblijf, aanspraak op zorg die is opgenomen in het ZZP, behorend bij het cliëntprofiel

Nadere informatie

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS en de CIZ Indicatiewijzer

Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS en de CIZ Indicatiewijzer Hoofdkantoor Princenhof Park 3 3972 NG Driebergen Postbus 232 3970 AE Driebergen T 030-751 80 00 F 030-751 80 01 E info@ciz.nl www.ciz.nl Inhoudelijke veranderingen per 1 januari 2013 in de Beleidsregels

Nadere informatie

SECTOR VERPLEGING EN VERZORGING (VV)... 2 SECTOR VERSTANDELIJK GEHANDICAPT (VG)... 8 SECTOR LICHT VERSTANDELIJKE GEHANDICAPT (LVG)...

SECTOR VERPLEGING EN VERZORGING (VV)... 2 SECTOR VERSTANDELIJK GEHANDICAPT (VG)... 8 SECTOR LICHT VERSTANDELIJKE GEHANDICAPT (LVG)... Bijlage A bij artikel 2.1 van de regeling langdurige zorg, zorgprofielen: Inhoudsopgave SECTOR VERPLEGING EN VERZORGING (VV)... 2 VV BESCHUT WONEN MET INTENSIEVE BEGELEIDING EN UITGEBREIDE VERZORGING (VV

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2010

Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2010 Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2010 30 juni 2009 PJ/09/1641/imz Inhoudsopgave 1. Toelichting zorgzwaartepakketten V&V...3 1.1...3 1.2...3 1.3...5 2. Overzicht zorgzwaartepakketten V&V...5 PJ/09/1641/imz,

Nadere informatie

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Levensgericht zorgaanbod Een zorgaanbod ontwikkelen dat goed aansluit bij de zorg van onze Gasten. Dat is het doel van ons doelgroepenbeleid. Het verhoogt de kwaliteit

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Enschede, november 2010 PJ/10/2895/imz Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3 1.3...6 2. Overzicht zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2009

Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2009 Zorgzwaartepakketten sector V&V Versie 2009 4 november 2008 PJ/08/2877/imz Inhoudsopgave 1. Toelichting zorgzwaartepakketten V&V...3 1.1...3 1.2...3 1.3...6 2. Overzicht zorgzwaartepakketten V&V...7 PJ/08/2877/imz,

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Bijlage 1 bij beleidsregel CA-452 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Enschede, juni 2010 PJ/10/1657/imz Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Bijlage 1 bij beleidsregel CA 437 Zorgzwaartepakketten Sector V&V Versie 2011 Enschede, juni 2010 PJ/10/1657/imz Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3

Nadere informatie

Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg. ten behoeve van de woon-/zorglocaties. Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis

Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg. ten behoeve van de woon-/zorglocaties. Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg ten behoeve van de woon-/zorglocaties Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis Een overzicht van de in 2010 geldende zorgzwaarte- pakketten

Nadere informatie

De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde

De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Home no. 5 Congresnummer Kiezen voor delen November 2016 Eerdere edities Verenso.nl De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Monique Bogaerts mbogaerts@verenso.nl De nieuwe

Nadere informatie

Begeleiding individueel (laag)

Begeleiding individueel (laag) Begeleiding individueel (laag) Het bieden van activiteiten gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid en die strekken tot voorkoming van opname in een instelling of verwaarlozing.

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsregels en nadere regel maatschappelijke ondersteuning Maassluis Vlaardingen Schiedam 2015 (Bijlage 3)

Onderwerp: Beleidsregels en nadere regel maatschappelijke ondersteuning Maassluis Vlaardingen Schiedam 2015 (Bijlage 3) Officiële uitgave van de gemeente Maassluis Nummer:27 Datum Bekendmaking: 8 december 214 GEMEENTEBLAD Onderwerp: Beleidsregels en nadere regel maatschappelijke ondersteuning Maassluis Vlaardingen Schiedam

Nadere informatie

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar 2 Doelstelling Het doel van het project is om patiënten die vallen binnen de doelgroep zo spoedig mogelijk weer naar de - of een thuissituatie te laten terugkeren of

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf Versie 1 juli 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 5 2.1 Algemeen 5 2.2 Beschermende woonomgeving 5 2.3 Therapeutisch leefklimaat 5 2.4 Permanent toezicht 5 3 Indicatiecriteria 6 3.1

Nadere informatie

Soort uitspraak: IgA = indicatiegeschil AWBZ Datum: 21 juni 2010 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: PV, BG, VB/ZZP. Onderstaand de volledige uitspraak.

Soort uitspraak: IgA = indicatiegeschil AWBZ Datum: 21 juni 2010 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: PV, BG, VB/ZZP. Onderstaand de volledige uitspraak. Onderwerp: Samenvatting: Grondslagen bij ZZP Het betreft hier een geschil over meerdere grondslagen bij een verblijfsindicatie. Op grond van de beleidsregels kiest het CIZ een dominante grondslag op basis

Nadere informatie

AANBOD ZORGARRANGEMENT WOON-ZORGCENTRUM

AANBOD ZORGARRANGEMENT WOON-ZORGCENTRUM WOON ZORGCENTRUM VOOR OUDEREN, PENNEMES 7, 1502 WV ZAANDAM T E L E F O O N: 075-6504110- F A X: 075-6504129 E-M A I L: I N F O@ P E N N E M E S. NL - W E B S I T E : W W W.PENN E M E S.NL K AM E R V A

Nadere informatie

Sociale redzaamheid Stabilisatie. (Geleidelijke) achteruitgang

Sociale redzaamheid Stabilisatie. (Geleidelijke) achteruitgang Bijlage 1 Voorbeeld Zorgzwaartepakket ZZP 4 VV BESCHUT WONEN MET DEMENTIEZORG CLIËNTPROFIEL Deze cliëntengroep heeft vanwege matige dementiële problematiek, eventueel in combinatie met langdurende psychiatrische

Nadere informatie

Ambulant Geriatrisch Team. voor Diagnostiek en Consultatie

Ambulant Geriatrisch Team. voor Diagnostiek en Consultatie Ambulant Geriatrisch Team voor Diagnostiek en Consultatie AZG/28/0314 juli 2014 Ambulant Geriatrisch Team voor Diagnostiek en Consultatie In deze folder leest u alles over het Ambulant Geriatrisch Team

Nadere informatie

Datum: 15 april 2013 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Behandeling. Onderstaand de volledige uitspraak

Datum: 15 april 2013 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Behandeling. Onderstaand de volledige uitspraak Onderwerp: Samenvatting: Behandeling vanuit de AWBZ Verzekerde vraagt een indicatie aan voor behandeling (ten behoeve van deelname aan een KOP-groep dementie) in verband met zijn psychogeriatrische problematiek.

Nadere informatie

RICHTLIJN NAAR EEN COMPLETE AANVRAAG

RICHTLIJN NAAR EEN COMPLETE AANVRAAG RICHTLIJN NAAR EEN COMPLETE AANVRAAG VAN: CIZ ONDERWERP: RICHTLIJN NAAR EEN COMPLETE AANVRAAG VERSIE: 6.0 DATUM: 1-1- 2013 INLEIDING Uniformeren van informatie bij de In deze richtlijn staat welke informatie

Nadere informatie

Overzicht van de zorgprofielen voor VG en LVG

Overzicht van de zorgprofielen voor VG en LVG Overzicht van de zorgprofielen voor VG en LVG Sector Verstandelijk Gehandicapt (VG) VG Wonen met begeleiding en verzorging VG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging VG Wonen met intensieve begeleiding

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector V&V

Zorgzwaartepakketten Sector V&V Zorgzwaartepakketten Sector V&V Inhoudsopgave 1. Zorgzwaartepakketten V&V... 3 1.1... 3 1.2 Functies en totaaltijd per week... 3 1.3... 6 2. Overzicht zorgzwaartepakketten V&V... 7 Pagina 2 van 17 1. Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Dagcentrum Sonnevanck

Dagcentrum Sonnevanck Vormgeving: FennArt Reclame Marketing B.V. (Steenwijk) Dagcentrum Zorg- en kenniscentrum Sonnevanck Sonnevancklaan 2 4847 LC Harderwijk Telefoon: (0341) 41 49 42 Dagcentrum Sonnevanck BBL-opleiding Verzorgende

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 2, derde lid, en 17, eerste lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ en artikel 15, tweede lid, van het Zorgindicatiebesluit;

Gelet op de artikelen 2, derde lid, en 17, eerste lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ en artikel 15, tweede lid, van het Zorgindicatiebesluit; Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 7 december 2010, Z/VU-3037764, houdende wijziging van de Regeling zorgaanspraken AWBZ in verband met het nader regelen van de

Nadere informatie

Datum: 23 maart 2009 Uitgebracht aan: Onderstaand de volledige uitspraak.

Datum: 23 maart 2009 Uitgebracht aan: Onderstaand de volledige uitspraak. Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Datum: 23 maart 2009 Uitgebracht aan: Terminale patiënt in verzorgingshuis heeft vanwege gewijzigde omstandigheden aanspraak op hoger zorgzwaartepakket Dit betreft

Nadere informatie

info Toestemming cliënt nodig Bij aanvraag AWBZ-zorg nr. 41,

info Toestemming cliënt nodig Bij aanvraag AWBZ-zorg nr. 41, nr. 41, 31-1-2012 info Toestemming cliënt nodig 1 Correctie indicatiemelding kan niet 1 Richtlijn vernieuwd 2 ZZP VV 09a en 09b 2 Verpleging Zvw en AWBZ zorgintensieve kinderen 3 Onderzoek Relatiebeheer

Nadere informatie

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN Februari 2009 Zorgkantoor DWO/NWN Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1: Wat is palliatieve terminale zorg? 3 Hoofdstuk 2: Uitgangspunten palliatieve

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ. Bijlage 8. Verblijf Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Beschermende woonomgeving 4 2.3 Therapeutisch leefklimaat 4 2.4 Permanent toezicht 4 3 Indicatiecriteria 5

Nadere informatie

Soort uitspraak: IgA = Indicatiegeschil AWBZ Datum: 26 oktober 2011 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Begeleiding. Onderstaand de volledige uitspraak.

Soort uitspraak: IgA = Indicatiegeschil AWBZ Datum: 26 oktober 2011 Uitgebracht aan: CIZ Zorgvorm: Begeleiding. Onderstaand de volledige uitspraak. Onderwerp: Samenvatting: ZZP en begeleiding in groepsverband schoolgaande verzekerde In dit geschil gaat het om de vraag of een schoolgaande verzekerde met een ZZP in aanmerking kan komen voor begeleiding

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten sector V&V

Zorgzwaartepakketten sector V&V Zorgzwaartepakketten sector V&V Enschede, 14 juli 2006 AW/06/2091/zba dr. P.G.M. Jansen Zorgzwaartepakketten sector V&V Inhoudsopgave 1. Toelichting zorgzwaartepakketten... 3 1.1... 3 1.2... 3 1.3... 6

Nadere informatie

In en exclusiecriteria

In en exclusiecriteria In en exclusiecriteria Omschrijving organisatie Schutse Zorg Tholen heeft formeel een toelating voor het bieden van intramurale zorg in het kader van de wet Langdurige zorg (85 plaatsen) waarvan 20 plaatsen

Nadere informatie

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ

CIZ. Wet langdurige zorg door CIZ CIZ Wet langdurige zorg door CIZ Inhoudsopgave Wet langdurige zorg Extra taken CIZ Eerste lijns verblijf Algemene informatie CIZ is per 1 januari 2015 poortwachter van de Wet langdurige zorg Wat betekent

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten GGZ

Zorgzwaartepakketten GGZ Zorgzwaartepakketten GGZ Deze versie II van de pakketindeling GGZ is gebaseerd op de pakketindeling van 11 oktober 2006. Het Ministerie van VWS heeft de NZa op 18 oktober 2006 gevraagd om op basis van

Nadere informatie

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG VISIE OP PROBLEEMGEDRAG INLEIDING Bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) kunnen zorgprofessionals en anderen terecht voor expertise over ernstig en aanhoudend probleemgedrag. Het gaat om probleemgedrag

Nadere informatie

In- en exclusiecriteria voor cliënten Schutse Zorg Tholen

In- en exclusiecriteria voor cliënten Schutse Zorg Tholen In- en exclusiecriteria voor cliënten Schutse Zorg Tholen Doel Omschrijven van criteria wanneer een cliënt in aanmerking komt voor verpleging en verzorging binnen de intramurale setting en de grenzen van

Nadere informatie

Relevante wet- en regelgeving 5. Algemeen 7. Indicatiecriteria 8. Behandelvormen 9. Omvang en geldigheidsduur van de indicatie 15.

Relevante wet- en regelgeving 5. Algemeen 7. Indicatiecriteria 8. Behandelvormen 9. Omvang en geldigheidsduur van de indicatie 15. Beleidsregels indicatiestelling voor de Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2016 2 Beleidsregels indicatiestelling voor de Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten

Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten Bijlage bij circulaire Care/AWBZ/09/6c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Doelgroepen in de AWBZ 1

Doelgroepen in de AWBZ 1 Doelgroepen in de AWBZ 1 Vermaatschappelijking van de zorg is een belangrijk zwaartepunt in het beleid voor de care. Mensen met beperkingen, ook zeer ernstige beperkingen, moeten zo lang en zo zelfstandig

Nadere informatie

Casusbeschrijving Pleyade

Casusbeschrijving Pleyade Casusbeschrijving Pleyade Bekostiging Specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis Colofon: D. van der Velden, sr. Beleidsadviseur Pleyade November 2016 Visie Pleyade Pleyade wil de kwetsbare

Nadere informatie

Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf

Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf Onderwerp Zorgvorm Geschil over het niet indiceren van kortdurend verblijf Kortdurend verblijf Datum 25 april 2014 Uitgebracht aan Soort uitspraak Samenvatting CIZ Advies als bedoeld in artikel 58 AWBZ

Nadere informatie

Verblijfscriteria Careyn Wonen met Zorg Utrecht Stad

Verblijfscriteria Careyn Wonen met Zorg Utrecht Stad Verblijfscriteria Careyn Wonen met Zorg Utrecht Stad Careyn heeft voor haar locaties criteria vastgesteld voor het toetsen van aanvragen voor opname in onze zorgcentra of overplaatsing naar een andere

Nadere informatie

Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband

Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband Onderwerp: Samenvatting: Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband Het onderwerp van dit geschil is of en zo ja, in welke situaties, een verzekerde aangewezen kan zijn op

Nadere informatie

Instructie scoren cliënten in ZZP VG8

Instructie scoren cliënten in ZZP VG8 Instructie scoren cliënten in ZZP VG8 Naar aanleiding van signalen uit het veld en nader onderzoek heeft het ministerie van VWS besloten om binnen de huidige groep cliënten met ZZP VG5 een onderscheid

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2012

Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2012 Zorgzwaartepakketten Sector GGZ Versie 2012 Enschede, juni 2011 PJ/11/1480/imz Inhoudsopgave 1. Toelichting zorgzwaartepakketten GGZ... 3 1.1...3 1.2 Functies en totaaltijd per week...3 1.3...5 2. Overzicht

Nadere informatie

Aafje verwijslijn (ook in crisissituaties)

Aafje verwijslijn (ook in crisissituaties) Zorgprogramma s psychiatrische problematiek in combinatie met verpleeghuiszorg Aafje verwijslijn 088 8 231 231 (ook in crisissituaties) verwijzen@aafje.nl www.aafje.nl/verwijzen Aafje heeft vier zorgprogramma

Nadere informatie

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer Zorg uit de Zvw Wijkverpleging, ELV, GRZ Judith den Boer 2-10-2017 Voorstellen Judith den Boer Hogeschool Zeeland Wijkverpleegkundige Erasmus Universiteit Master Zorgmanagement Hogeschool Zeeland Docent

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

DEELNEMERS ONLINE VRAGENLIJST De online vragenlijst is ingevuld door: 48 personen

DEELNEMERS ONLINE VRAGENLIJST De online vragenlijst is ingevuld door: 48 personen Resultaten ONLINE VRAGENLIJST GERONTOPSYCHIATRIE IN HET VERPLEEGHUIS 11 oktober 2016 DEELNEMERS ONLINE VRAGENLIJST De online vragenlijst is ingevuld door: 48 personen 1. Ben je voornemens de studiedag

Nadere informatie

Bij deze cliënten is niet of in geringe mate sprake van gedragsproblematiek en psychiatrische problematiek.

Bij deze cliënten is niet of in geringe mate sprake van gedragsproblematiek en psychiatrische problematiek. en VG Wonen met begeleiding en verzorging (VG03) De volwassen cliënten functioneren sociaal beperkt zelfstandig. De cliënten wordt een veilige en vertrouwde leef- en werkwoonomgeving geboden. Het tijdsbesef

Nadere informatie

Bijlage 2 Prestaties en prestatiebeschrijvingen zzp s ggz

Bijlage 2 Prestaties en prestatiebeschrijvingen zzp s ggz BELEIDSREGEL Prestaties en tarieven gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Kenmerk Bijlage 2 Prestaties en prestatiebeschrijvingen zzp s ggz De NZa heeft de navolgende zorgzwaartepakketten ggz vastgesteld:

Nadere informatie

Huisvesting Cliënt heeft eigen adres maakt geen gebruik van een adres via Maaszicht.

Huisvesting Cliënt heeft eigen adres maakt geen gebruik van een adres via Maaszicht. Aanbod Maaszicht Toelichting per product: Opsporing en toeleiding Maaszicht krijgt regelmatig aanmeldingen van en voor jongeren voor wie niet direct duidelijk is voor welke zorg zij nodig hebben. Dit kan

Nadere informatie

Verenso. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters

Verenso. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters Verenso Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters WetLz April 2014 Wet Langdurige Zorg (Wet LZ) Alleen de meest kwetsbare mensen hebben in de toekomst recht op passende zorg (en

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie.

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Verblijfsoorten Tijdelijk verblijf Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Eerstelijns Verblijf Laag complex (ELV) De patiënt heeft een enkelvoudige aandoening

Nadere informatie

Toelichting Eerstelijns Verblijf

Toelichting Eerstelijns Verblijf Toelichting Eerstelijns Verblijf 12-12-2016 Er zijn diverse mogelijkheden van tijdelijk verblijf Vormen van tijdelijk verblijf Logeeropvang Respijtzorg (WMO) Crisisopvang Particulier kort verblijf Geriatrische

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten GGZ

Zorgzwaartepakketten GGZ Zorgzwaartepakketten GGZ Dit overzicht van de ZZP s voor de GGZ is een optimalisering van de pakketten zoals die voorlagen na afloop van de pilot in het voorjaar van 2006 (kenmerk AW/06/ 2089). In overleg

Nadere informatie

ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0

ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0 ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0 Aanvullende toelichting op de registratie van doelgroepen (code 1032 t/m/ 1037). Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2015 een

Nadere informatie

Artsen symposium. Bidden voor bruine bonen de meerwaarde van multidisciplinair handelen bij probleemgedrag. 21 mei 2019

Artsen symposium. Bidden voor bruine bonen de meerwaarde van multidisciplinair handelen bij probleemgedrag. 21 mei 2019 Artsen symposium 21 mei 2019 Bidden voor bruine bonen de meerwaarde van multidisciplinair handelen bij probleemgedrag Annebel Wijsman, ergotherapeut en Sandra Hazebroek, GZ psycholoog https://www.youtube.com/watch?v=jgw-agbewyy

Nadere informatie

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost is de revalidatieafdeling met een Plus. Hier kunt u terecht als u meer zorg en begeleiding nodig

Nadere informatie

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen vind. Informatie over: Oncologische aandoeningen De mogelijkheden voor zorg en steun. Door een oncologische aandoening kan een intensieve periode aanbreken. Laurens helpt u. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2014:7998

ECLI:NL:RBZWB:2014:7998 ECLI:NL:RBZWB:2014:7998 Instantie Datum uitspraak 19-11-2014 Datum publicatie 05-12-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Zeeland-West-Brabant AWB-14_2064 Bestuursrecht

Nadere informatie

MAPPING STUDIE. Anne van den Brink. Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker

MAPPING STUDIE. Anne van den Brink. Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker MAPPING STUDIE Anne van den Brink Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker UKON symposium 7 april 2016 A study on the characteristics, care needs and quality of life of patients with both Mental

Nadere informatie

Wlz-geschil: Toegang tot Wlz bij fysieke problemen. Advies in een Wlz-geschil

Wlz-geschil: Toegang tot Wlz bij fysieke problemen. Advies in een Wlz-geschil Onderwerp Wlz-geschil: Toegang tot Wlz bij fysieke problemen Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl info@zinl.nl Type interventie Langdurige zorg Datum van verzending

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 9. Kortdurend Verblijf

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 9. Kortdurend Verblijf 2011 Kortdurend Verblijf Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Permanent toezicht 4 3 Indicatiecriteria 5 3.1 Permanent toezicht 5 3.2 Overname permanent toezicht 5 4

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Zorg in april De zorg in 2015 en verder. »WMO (wet maatschappelijke ondersteuning)»jeugdwet. »Zorgverzekering

Zorg in april De zorg in 2015 en verder. »WMO (wet maatschappelijke ondersteuning)»jeugdwet. »Zorgverzekering De zorg in 2015 en verder. De zorg in 2015 en verder. AWBZ»WLZ (wet langdurige zorg)»wmo (wet maatschappelijke ondersteuning)»jeugdwet»zorgverzekering Hans de Bruijn 1 Wie Wet Waar Zorgverzekering: Grondslag:

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie