Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s"

Transcriptie

1 Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s EcoHuis Antwerpen Aanbod infosessies maart - juni 2012

2 Energiezuinig (ver)bouwen? Het EcoHuis zet u op weg Het EcoHuis is de plaats voor alles wat te maken heeft met duurzaam bouwen, wonen en leven. U kunt er terecht voor een groene lening, hulp bij premieaanvragen, energie- en milieuadvies, professioneel bouwadvies en nog veel meer. Dankzij de permanente tentoonstelling Meer doen met minder krijgt u heel wat praktische tips om zelf uw huis, tuin en keuken groener te maken. Gaat u bouwen of verbouwen en wilt u dit op een energiezuinige manier doen? In deze brochure vindt u een overzicht van boeiende informatiesessies rond verschillende thema s zoals o.a. isoleren, verwarmen, groendaken en regenwateropvang. Dankzij de steun van het Europese project Interreg IVB krijgt u als Antwerpenaar de kans om de meeste infosessies gratis bij te wonen. Teun Depreeuw

3 Hoe bestaande gebouwen isoleren? In deze sessie leert u wat de prioriteiten, mogelijkheden en specifieke aandachtspunten zijn bij het isoleren van bestaande woningen. Eerst worden de principes van isoleren uitgelegd: hoe u een voldoende dik isolatiepakket moet realiseren met aandacht voor een koudebrugvrije en lucht- en winddichte plaatsing. Daarna worden deze principes toegepast op de verschillende bouwdelen: daken, schrijnwerk, vloeren en wanden. zaterdag 3 maart van 14 tot 16 uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail Energiezuinig verwarmen De keuze van uw verwarmingssysteem is cruciaal om efficiënt en zuinig te verwarmen. Tijdens deze informatiesessie maakt u kennis met de verschillende energiebronnen die gebruikt worden bij woningverwarming. U leert het belang van een correcte bepaling van de warmtebehoefte. U krijgt uitleg over verschillende centrale en decentrale verwarmingssystemen op diverse energiedragers en over welke systemen geschikt zijn voor nieuwe en bestaande woningen. donderdag 29 maart van tot uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail 4 Teun Programma Depreeuw energiezuinig (ver)bouwen De stad Antwerpen geeft een premie van 4 euro/m² voor het plaatsen van dakisolatie in bestaande woningen. Maakt u gebruik van nagroeibare materialen (cellulose, hennep,...) dan krijgt u 2 euro per m² extra. De stad Antwerpen geeft een premie van 25 euro per m² voor het plaatsen van een zonneboiler in een bestaande woning.

4 Zeer energiezuinige renovatie Bent u van plan om uw woning volledig te verbouwen? Wilt u dit op een grondige en energiezuinige manier doen? Dan is deze vormingsdag, gegeven door Passiefhuisplatform, beslist iets voor u. Wat zijn de mogelijke strategieën bij renovatie? Kiest u voor een gefaseerde of geïntegreerde verbouwing en wat is het verschil? Hoe moet u isoleren, zorgt u voor luchtdichtheid, vermijdt u koudebruggen, integreert u het buitenschrijnwerk en welke ventilatietechnieken past u het best toe? In de namiddag komen twee voorbeeldprojecten aan bod: een geïntegreerde en een gefaseerde renovatie. Wat met regenwater: een regenwaterput of groendak? In deze sessie leert u of u het best een waterput of een groendak installeert. We gaan ook dieper in op de installatie zelf. Verder komen infiltratie en afvalwater aan bod. Wat is er allemaal nodig voor een hemelwaterinstallatie, waarvoor is regenwater geschikt, wat zegt de regelgeving? Wat kost water en hoe kunt u de factuur verlagen? Hoe is een groendak opgebouwd, wat zijn de voor- en nadelen en waar past u het toe? Wat doet u met hemelwater dat u niet gebruikt en waar gaat uw afvalwater naartoe? zaterdag 7 april van 10 tot 16 uur 20 euro per persoon (broodjeslunch inbegrepen) vooraf inschrijven verplicht via Passiefhuisplatform: (cursussen) waar: EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout De stad Antwerpen geeft een premie van maximum 500 euro voor de installatie van een regenwaterput of infiltratievoorziening bij bestaande woningen. donderdag 26 april van tot uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via mail het e-loket op of tel EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, Borgerhout Programma energiezuinig (ver)bouwen Teun Depreeuw 7

5 Een aannemer aan het woord Voor en na van een energiezuinig verbouwde rijwoning Na een toelichting door de aannemer over de stand van zaken voor de verbouwing en de aanpak ervan, brengen we een bezoek aan de desbetreffende rijwoning in Deurne. Wenst u een antwoord op al uw verbouwvragen vanuit de praktijk, dan is deze infosessie zeker de moeite waard. zaterdag 5 mei van 10 tot 12 uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail voor het vervoer van het EcoHuis tot aan het te bezoeken pand kunt u gebruik maken van tram 24 die vertrekt aan het EcoHuis Werksessie Slim Sparen Sparen op energie kan met weinig moeite toch veel opbrengen. Tijdens deze gezellige werksessie ontdekt u verschillende tips en trucjes om uw energiekosten te doen dalen. Doe mee en merk dat u zonder veel aanpassingen flink kunt besparen op uw energiefactuur. U stapt naar buiten met bruikbare tips op maat, waarmee u thuis zonder veel moeite aan de slag kunt. U krijgt ook een product naar keuze mee naar huis (bijvoorbeeld een koelkastthermometer, spaarlamp of tijdschakelaar). donderdag 31 mei van tot uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail Teun Depreeuw De stad Antwerpen geeft 10% extra op de premie van de netbeheerders voor (ver)nieuwbouw van een lage energiewoning met E-peil van 30 of minder. Energie sparen is goed voor de portemonnee én het milieu. Vraag daarom een gratis energiescan aan, krijg tips op maat van een energiesnoeier én gratis producten.

6 Aanleg van groendaken voor doe-het-zelvers Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Ze hebben een aantal belangrijke voordelen: ze brengen groen in de stad, hebben een positief effect op de waterbeheersing en het klimaat en scheppen een aangename leefomgeving. Tijdens deze voordracht leert u meer over de verschillende types groendaken, de voor en nadelen, de opbouw van een groendak en het onderhoud. U komt ook te weten hoe u te werk moet gaan om zelf een van uw daken om te toveren tot een groendak. zaterdag 2 juni van 10 tot 12 uur (Open Tuinendagen) gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail De stad Antwerpen geeft een premie van 31 euro/m² voor de aanleg van een groendak (indien dit niet verplicht is).

7 Toepassingen van zonne-energie Door de stijgende energieprijzen wordt zonne-energie steeds interessanter. Waarom u hernieuwbare energie en zonne-energie in het bijzonder zou moeten toepassen, komt in deze infosessie aan bod. U komt te weten welk aandeel van uw energieverbruik u kunt invullen door zonne-energie en welke toepassingen er bestaan. De verschillende systemen worden toegelicht en we bekijken welke energiewinst en financiële besparing ze opleveren. donderdag 28 juni van tot uur gratis, vooraf inschrijven verplicht via het e-loket op tel of mail Bouwplannen? De stad geeft u gratis duurzaam advies Wilt u duurzaam (ver)bouwen maar weet u niet goed hoe u er aan moet beginnen? De EcoHuisdokter en andere deskundigen helpen u op weg. De EcoHuisdokter is een architect en geeft gratis advies en begeleiding bij ecologisch verbouwen, energiezuinig bouwen, tips over isolatie, hoogrendementsbeglazing, verwarming en duurzame materialen. Samen zoekt u de meest milieuvriendelijke oplossingen voor uw woning. donderdag van tot 19 uur (augustus tot 17 uur, juli gesloten) voor inwoners van de stad Antwerpen na afspraak via tel of u kunt ook zonder afspraak langs gaan bij een van de woonkantoren in uw buurt (de adressen vindt u terug op de website 12 Programma energiezuinig (ver)bouwen De stad Antwerpen organiseert in april een groepsactie om samen hellende daken te isoleren. Gespecialiseerd ecobouwadvies Op zoek naar advies over bio-ecologisch of passief bouwen, op maat van uw ideeën of uw bouwproject? Het EcoHuis werkt samen met gespecialiseerde ngo s die u begeleiden voor en tijdens de werken. Van advies tot hulp op de werf. De stad Antwerpen geeft korting op de kosten voor deze begeleiding.

8 Energieadvies in het EcoHuis U vindt uw energiefactuur te hoog en u wilt tips over hoe u die kunt verlagen? U zou graag overstappen naar een andere energieleverancier maar u weet niet hoe u dit moet aanpakken? U wilt deelnemen aan een samenaankoop groene stroom maar u vindt de inschrijvingsprocedure te ingewikkeld? U hebt hulp nodig bij het lezen van uw energie- of waterfactuur? Kom dan naar het EcoHuis en laat u bijstaan door een van onze energieadviseurs. Zij helpen u de goedkoopste of meest geschikte elektriciteit- of gasleverancier te kiezen, ze helpen u uw energiefactuur ontcijferen, ze geven informatie over energie- en milieupremies en groene leningen en geven energie- en milieuadvies op maat. van dinsdag tot vrijdag, tussen 9 en 12 uur, zonder afspraak ook mogelijk op andere momenten na afspraak via tel Elke Antwerpenaar kan een goedkope lening krijgen om energiebesparende ingrepen uit te voeren in zijn woning. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u ook renteloos lenen.

9 Waar zijn wij te vinden? EcoHuis Antwerpen Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout Vlot bereikbaar met openbaar vervoer en fiets, op wandelafstand van het Centraal Station. Openingsuren uur uur uur maandag open op afspraak dinsdag open open gesloten woensdag open open gesloten donderdag open open open vrijdag open open gesloten uur uur zaterdag open elke eerste zaterdag van de maand gesloten zon- en feestdagen gesloten V.U.: Patricia De Somer, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen Wettelijk depotnummer: D/2012/0306/

13de editie van bouw & reno De bouw- en renovatiebeurs Antwerp Expo, 10 tot 18 januari 2015

13de editie van bouw & reno De bouw- en renovatiebeurs Antwerp Expo, 10 tot 18 januari 2015 13de editie van bouw & reno De bouw- en renovatiebeurs Antwerp Expo, 10 tot 18 januari 2015 Bouwen of renoveren blijft de beste investering... Zolang de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengen en de rente

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS inhoud voorwoord 1 passief bouwen Wat is een passiefhuis? 2 Hoe energiezuinig is passiefbouw? 3 Wat zijn de belangrijkste principes? 4 Wat is de meerkost en waar zit de winst?

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Bouwen voor aan de toekomst

Bouwen voor aan de toekomst Bouwen voor aan de toekomst 21 duurzame tips voor de 21ste eeuw Even voorstellen Inhoud Meneer Dubo heeft zijn experts meegebracht, om je de weg door de tips te wijzen: Meneer Mundo heeft een brede kijk:

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw Wageningen woont duurzaam Samen komen we verder Win 50,aan verli chting, incl. advi es Kijk op p.! 13 nog aanleveren Win met energie! 5 Droogmolens in Nieuw Kortenoord 7 Energieneutraal, iets voor u? 8

Nadere informatie

Samen. maken we leuven nog beter! Missie Zero Emissie. Kijk snel wat jíj kan doen!

Samen. maken we leuven nog beter! Missie Zero Emissie. Kijk snel wat jíj kan doen! Samen maken we leuven nog beter! Missie Zero Emissie Kijk snel wat jíj kan doen! Beste Leuvenaar, Wist je dat jouw stad in 2011 een enorme uitdaging aanging? Tegen 2030 wil Leuven helemaal klimaatneutraal

Nadere informatie

DIENST WONEN WOONPREMIES IN GENT

DIENST WONEN WOONPREMIES IN GENT DIENST WONEN WOONPREMIES IN GENT Uitgave februari 20 Voorwoord Beste Gentenaar, Gent is een aangename stad om in te wonen. Onze stad wordt er bovendien nog elke dag mooier op, daar hoef ik u al lang niet

Nadere informatie

Wij zoeken technische mensen

Wij zoeken technische mensen e e n u i t g a v e v a n i m o g nr.50 juni - juli - augustus 2012 Woord van het bestuur Afval... bron van grondstof en energie. De Intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezondheid, of kortweg IMOG,

Nadere informatie

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons?

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? Wat is er aan de hand? Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs. Voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap

Nadere informatie

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning .BE Beste (ver)bouwer Uw verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur en

Nadere informatie

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Vervang uw verwarmingsinstallatie nú en u wint twee maal: Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Ik zou mijn verwarmingskosten

Nadere informatie

dienst wonen Woonpremies in Gent

dienst wonen Woonpremies in Gent dienst wonen Woonpremies in Gent Uitgave februari 20 Voorwoord Beste Gentenaar, Gent is een aangename stad om in te wonen. Onze stad wordt er bovendien nog elke dag mooier op, daar hoef ik u al lang niet

Nadere informatie

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Wie heeft recht op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas? Welke maatregelen beschermen je tegen afsluiting? Sociale maatregelen

Nadere informatie

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden.

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. Energielijn voor verhuurders 0900-0170 EnergieKrant Samen energie besparen Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. 03 Het ministerie

Nadere informatie

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken!

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Als jongste gemeente van Nederland zijn we al goed bezig als het om duurzaamheid gaat! De

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard!

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! Nummer 1 > 2015 Magazine van Brabantse Waard Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! In dit nummer o.a. Comfortabel wonen Duurzame keuzes bij woningrenovatie en nieuwbouw Energiek Moerdijk Betaalbare

Nadere informatie

Landelijke Gilden. Welkom. Landelijke Gilden

Landelijke Gilden. Welkom. Landelijke Gilden Welkom Bespaar thuis energie Grotere investeringen Inhoudstafel Energierenovatieprogramma 2020 Belangrijke begrippen Isolatie van de gebouwschil Verwarming van de woning Het sanitair warm water Gebruik

Nadere informatie

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies isoleer, isoleer, isoleer! Premies voor energiebesparing in Vlaanderen subsidies VEA 2010 isoleer, isoleer, cv-installateur isoleer! bereken uw winst op www.energiesparen.be Energie besparen: u wint altijd

Nadere informatie

Energiepremies en goedkope leningen om uw woning te renoveren

Energiepremies en goedkope leningen om uw woning te renoveren Energiepremies en goedkope leningen om uw woning te renoveren 2012 Inhoudsopgave Inleiding door de Minister.... 3 Waarom investeren in uw woning?... 4 Steunmaatregelen voor iedereen.... 6 Alle steunmaatregelen

Nadere informatie

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder.

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder. energiebesparing Energie besparen is niet moeilijk, als u weet waar u op moet letten. Bovendien maakt u uw huis een stuk comfortabeler door energiebesparende maatregelen. Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning

Nadere informatie

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres De Markt in Beweging Deze maand op MeerMetMinder.nl: Subsidie glasisolatie Cursusfilm Update MMM-projecten Film volgt de Bouwmannetjes Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht Energielabel moet

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies isoleer, isoleer, isoleer! Premies voor energiebesparing in Vlaanderen subsidies VEA 2011 isoleer, isoleer, cv-installateur isoleer! bereken uw winst op www.energiesparen.be Energie besparen: u wint altijd

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt Eerste jaargang april 2013 nummer 1 www.wijkbedrijfbilgaard.nl MAGAZINE OVER SAMEN BOUWEN AAN EEN DUURZAME WIJK WAAROM SAM? DAAROM SAM We brengen u graag op de hoogte van alle veranderingen VOORDEEL VOOR

Nadere informatie

In ieder geval hopen wij, beste lezer, dat wij met deze brochure u kunnen prikkelen om duurzaam te bouwen. Veel leesgenot!

In ieder geval hopen wij, beste lezer, dat wij met deze brochure u kunnen prikkelen om duurzaam te bouwen. Veel leesgenot! 1029260_KampC3 binnen.qxp 25-10-2005 12:43 Pagina 1 Voorwoord Het begrip duurzaam duikt hoe langer hoe meer op in het dagelijks taalgebruik. Dat wil echter niet zeggen dat het ook steeds op de juiste manier

Nadere informatie