Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart 2014 NVWOA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart 2014 NVWOA"

Transcriptie

1 Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart 2014 NVWOA

2 Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart 2014 Astrologie: 1. Basis 2. Oorsprong Om de lezingen van deze dag te kunnen volgen is enige basiskennis wel handig. Daar begin ik dus mee. En aangezien astrologie een kunde is die op eeuwenlange ervaring is gebaseerd, zal ik ook iets vertellen over de geschiedenis. NVWOA zie ook &

3 Basis De horoscoopfiguur Duiding van de horoscoop: werking wegen NVWOA

4 Horoscoopfiguur /1 Medio Coeli / MC Beeld van de hemel De vier hoeken in de horoscoop zijn Ascendant (teken dat opkomt) tegenover Descendant (teken dat ondergaat) en Medio Coeli (Midhemel, MC), het punt dat zich recht boven je hoofd bevindt, tegenover Imum Coeli (IC), het diepste punt onder de horizon. ASC DESC De hoekpunten vormen de basis voor indeling in 12 huizen. Imum Coeli / IC

5 Horoscoopfiguur /2 De cirkel is verdeeld in 12 taartpunten, de huizen. Om de binnencirkel staan de bijbehorende nummers. Het begin van huis 1 is de Asc, het begin van huis 10 het MC. In de buitenste cirkel staan de symbolen voor de tekens van de dierenriem. ASC De blauwe symbolen in de binnencirkel zijn de planeten. Medio Coeli DESC huis Imum Coeli 4 5 dierenriemteken

6 Horoscoopfiguur /2a Planeten Voor de goede orde: In de tekening hiervoor heb ik de blauwe figuurtjes planeten genoemd, tussen aanhalingstekens, omdat de term niet helemaal juist is. De Zon is een ster, de Maan is een satelliet van de Aarde en sinds 2006 wordt Pluto beschouwd als een dwergplaneet. Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn wel formeel planeten. Hoewel ik dus weet dat het niet juist is, hanteer ik de term hier voor het gemak als een verzamelbegrip.

7 Horoscoopfiguur /2B Astrologie werkt geocentrisch De planeten bewegen door de tekens en huizen en draaien a.h.w. om de aarde. Ook de tekens van de dierenriem draaien a.h.w. om de aarde. Elke (gemiddeld) twee uur verschijnt er een ander teken aan de horizon, de ascendant. Vanaf dat punt begint huis 1. Er recht tegenover ligt de descendant, het begin van huis 7. Het MC vormt het begin van huis 10. Er recht tegenover ligt het IC, begin van huis 4. Het teken waarin de Zon staat is je sterrenbeeld, door astrologen ook wel zonneteken genoemd. Geocentrisch en dús gek? AstroCursus Ik geloof niet in een fysieke invloed van de planeten op ons leven. Het is wel iets wat je kunt onderzoeken, en dat gebeurt ook. Een horoscoop is in mijn ogen een afbeelding van wat je op een bepaald moment aan de hemel ziet. Het duiden van een horoscoop zie ik als het uitleggen van een symbolentaal.

8 Horoscoopfiguur /3 Hier komen de namen bij de symbolen: in zwart de namen Vuur van de dierenriemtekens, in Leeuw rood die van de planeten. Ook is bij de namen van de dierenriemtekens aangegeven tot welk element ze behoren: Vuur, Aarde, Lucht, Water. Dan is er nog een indeling Asc in kwaliteiten: Hoofd, Vast Maagd en Beweeglijk. Die vermel- Aarde den er hier niet. Lucht MC Tweelingen Water Aarde Kreeft Stier Mars Venus Zon Mercurius Uranus Saturnus Pluto Vuur Vissen Water 2 Neptunus Ram Maan Waterman Weegschaal Lucht Jupiter Lucht AstroCursus Steenbok Schorpioen Water Boogschutter Vuur Aarde

9 Horoscoopfiguur /4 Aspecten Planeten maken hoeken met elkaar en met allerlei gevoelige punten in de horoscoop, zoals ASC en MC. Deze aspecten geven aan hoe bepaalde kwaliteiten op elkaar inwerken. Het zijn in feite afstanden tussen planeten en/of punten. Horoscoop van Astrodienst in Zürich, zelfde geval als voorbeeldhoroscoop. De lijnen maken de verbanden tussen de planeten, de aspecten, zichtbaar.

10 Horoscoopfiguur /4a Aspecten De meest gebruikte aspecten zijn: Oppositie Inconjunct Driehoek Vierkant Sextiel Conjunctie AstroCursus opp icj drh vrk sxt cj 180o 150o 120o 90o 60o 0-5o gespannen gespannen ontspannen gespannen ontspannen neutraal Er is enige speling in het bepalen van de aspecten. Een cj is strikt genomen 0o, maar een afstand van 5o wordt ook nog als cj beschouwd. Dat geldt ook voor de andere aspecten. Deze speelruimte wordt orb genoemd. Hoe kleiner de orb, hoe sterker de werking van het aspect.

11 Informatie in en om de horoscoopfiguur

12 Informatie in- en om de horoscoopfiguur / Horoscooptekening uit Solar Fire

13 Informatie uit een horoscoop Zon Maan Mercurius Venus Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto ASC MC teken teken teken teken teken teken +/niet* niet* niet* teken teken huis 1 huis 10 onderlinge aspecten tussen hemellichamen en andere punten in de horoscoop + / - Saturnus staat 2,5 tot 3 jaar in een teken; dat neem ik niet mee in mijn interpretatie, tenzij hij in de ASC staat of conjunct Zon of iets dergelijks. * Uranus staat 7 jaar in een teken, en geldt dus meer voor een schoolgeneratie dan voor een individu. Neptunus en Pluto doen er nog veel langer over, en hier gaat het dus vooral om posities en interpretaties die voor een generatie gelden. De meeste astrologen gebruiken verder nog de maanknopen en het gelukspunt bij hun interpretatie. Er wordt ook wel gewerkt met diverse planetoïden en allerlei imaginaire punten. Maar we beperken ons hier tot bovenstaande lijstjes.

14 Werking /2 Planeten in tekens en huizen, voorbeeld Een planeet staat voor een eigenschap. Het teken waarin de planeet staat, geeft aan hoe en in welke mate deze eigenschap tot uiting komt. Het huis geeft aan in welke levenssfeer de eigenschap zal werken. Iemand heeft Mercurius in Kreeft in huis 11. Wat wil dat zeggen? Mercurius staat voor intellect. Huis 11 staat voor vrienden en relaties. Mercurius in 11: je zoekt vrienden die je intellectueel iets te bieden hebben. Basiskenmerk Kreeft: zeer emotioneel. Je vrienden (11) moeten je emotioneel (Kreeft) goed begrijpen. Bovendien wordt het verstand (Mercurius) beïnvloed door de emoties (Kreeft). AstroCursus Of en in hoeverre dit allemaal bij een bepaald persoon tot uiting komt, kun je aflezen uit de aspecten, zie verderop.

15 Werking /3 Betekenis hoekpunten Huis 1 geeft aan hoe je overkomt op de buitenwereld. De werking is het sterkst op het beginpunt van dit huis: de ASC. In huis 10 kun je onder meer bekijken hoe het is gesteld met iemands reputatie in de wereld. Ook hier is de werking weer het sterkst op het beginpunt, het MC. De DESC, begin van huis 7, is het huwelijkspunt. In huis 7 vind je info over partnerschappen (één-op-één-relaties, ook zakelijk). Huis 4 gaat over je gezin, in de eerste plaats het gezin waarin je bent opgegroeid, maar later ook het gezin dat je zelf sticht. Het staat voor je (ouderlijk) huis en later je eigen huis / woonsituatie. De werking is het sterkst op het beginpunt, het IC. AstroCursus

16 Werking /4 Planeet in ASC, voorbeeld Iemand heeft Mars in de ASC, en het teken Maagd staat op de ASC. Dit zegt iets over het optreden tegenover de buitenwereld. Verder staat de Zon in Kreeft. Hoe leg je dat uit? Mars staat voor energie en agressie. Mars in ASC: is vaak sportief, heeft een sterk lichaam, en een agressief optreden. Zon in Kreeft: zachtaardig, maar verdedigt zich fel indien met de rug tegen de muur. Dit is iemand die stoer overkomt, maar als je hem of haar beter leert kennen, blijft daar weinig van over. AstroCursus Dwing deze persoon echter niet in de hoek, en kom niet aan zijn of haar kinderen, want dan heb je een kwaaie aan hem/haar! Met Mars in Maagd, een teken dat sterk verbaal is ingesteld, zal deze persoon waarschijnlijk eerder agressieve taal bezigen dan slaan, maar door het lange geheugen van de Kreeft heb je een vijand voor het leven.

17 Werking /5 Planeet in MC, voorbeeld Een ander persoon heeft Mars in het MC, oftewel: Mars staat in het beroepspunt. Het teken Tweelingen staat op het MC. Ook in dit geval staat de Zon in Kreeft. Hoe leg je dat uit? Ook Mars in MC maakt sportief, energiek en sterk. Deze persoon is in het privéleven niet agressief, maar wel op het werk. Ook hier is het meer stoer doen dan echte agressie en ook in dit geval kan een te agressief aangepakte Kreeft een uiterst ongemakkelijke vijand zijn. Net als Maagd is Tweelingen een teken van woorden en taal. Ook in dit geval zal de persoon in kwestie verbaal agressief zijn, maar niet gauw gaan slaan. AstroCursus Hoe sterk hun agressie het leven van deze mensen zal beïnvloeden, kun je onder meer aflezen uit de aspecten, zie volgende dia.

18 Werking /6 Aspecten tussen planeten, twee voorbeelden Jupiter en de lijn Als Jupiter, planeet van de uitbreiding, een harmonisch aspect maakt met de ASC, dan zou je dat als volgt kunnen interpreteren: de geborene maakt een vriendelijke hartelijke en goed gehumeurd indruk. Verder heeft hij/zij waarschijnlijk problemen met de lijn, zeker als er veel planeten in water- en/of aardetekens staan. Mars en Mercurius: scherpte van het intellect Als Mars een harmonisch aspect maakt met Mercurius, verscherpt dat het verstand. Zo iemand weet precies waar de zwakte van een ander ligt. Hij/zij kan bijvoorbeeld scherp onderhandelen, maar doet dat allercharmantst. AstroCursus Ook een niet-harmonisch aspect verscherpt het verstand, maar in dit geval is de persoon in kwestie niet tot compromissen bereid, en mislukken onderhandelingen dus vaak. Maar bij al deze interpretaties geldt: houd rekening met tekens en huizen waarin ze vallen!

19 Informatie uit een horoscoop Zon Maan Mercurius Venus Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto ASC MC teken teken teken teken teken teken +/niet* niet* niet* teken teken huis 1 huis 10 onderlinge aspecten tussen hemellichamen en andere punten in de horoscoop + / - Saturnus: in computerhoroscopen wordt dit zonder meer met interpretatie in het lijstje opgenomen. * In de betere computerhoroscopen wordt wel een interpretatie gegeven ven de standen in teken van Uranus, Neptunus en Pluto, maar met de opmerking erbij dat deze voor een generatie geldt. Bovenstaande lijst is echt het minimum van het minimum van de gegevens die een horoscoop oplevert ter interpretatie. Interpretatie van planeten in teken en huis resulteert in 20 tekstjes. Daar komen ASC en MC nog bij, dat wordt dus 22. Laten we aannemen dat ieder item gemiddeld drie aspecten maakt, dan kom je op 36 stukjes info. Totaal hebben we nu 58 tekstjes die onderling niet met elkaar samenhangen.

20 Horoscoopduiding via de computer Op diverse websites kun je (soms gratis) online een horoscoop met uitleg downloaden. Je krijgt dan een uitdraai van een pagina of 10 (maar vaak veel meer) met alle informatie op een rijtje, achter elkaar geplaatst, ongeveer zoals hieronder: AstroCursus Zon in Kreeft Je bent emotioneel, moederlijk, zachtaardig, etc., etc.. Zon in 11 Je zoekt vrienden die ASC Maagd Je bent bescheiden, etc., etc... Maan in Ram Je bent moedig, brutaal, optimistisch, etc., etc.. Maan in 8 Met de Maan hier heb je problemen met.. Mercurius in Kreeft Je hebt een uitstekend geheugen, naar je denken etc., etc., etc.

21 Wegen /1 Overzicht krijgen Wil je echt iets aan een duiding hebben, dan moet er gewogen worden. Hoe doe je dat? Waar kijk je naar? Hier volgen enkele belangrijke punten. Verdeling planeten over de horoscoop allemaal dicht bij elkaar vs verspreid over hele figuur meeste boven de horizon vs meeste onder de horizon meeste oost vs meeste west Prioriteiten stellen AstroCursus Mixen Zon, Maan, ASC Planeten in de hoeken; in volgorde van belangrijkheid: 1 & 10 vs resp. 7 & 4 Hoe is de verdeling over tekens, huizen, elementen en kwaliteiten

22 Wegen /2 Mixen Zon, ASC & Maan, voorbeeld Man met Zon in Ram, ASC Steenbok, Maan in Tweelingen: Zeer ambitieus, in wezen roekeloos, maar maakt op het eerste gezicht niet die indruk. Om maar eens een beeld te gebruiken: zo iemand rijdt in een opgevoerde racewagen (Ram), die hij met de uiterste zorgvuldigheid bestuurt (Steenbok). Met de Maan in Tweelingen gaat het om iemand die graag met anderen in contact wil treden om ideeën uit te wisselen. Dat zal hij behoedzaam aanpakken (Steenbok), maar als hij eenmaal bezig is, is hij in zijn enthousiasme en openheid niet meer te stuiten (Ram). AstroCursus Man met Zon in Steenbok, ASC Ram, Maan in Tweelingen: Deze man bestuurt zijn degelijke en veilige auto (ik denk daarbij altijd aan een Volvo omdat die irritante geluiden afgeeft als je je veiligheidsriem niet omdoet) alsof het een opgevoerde racewagen is. Omdat hij ook de Maan in Tweelingen heeft staan, pakt hij contacten aan met het enthousiasme van de Ram, maar als het dan allemaal erg leuk en gezellig wordt, schrikt hij van zichzelf en trekt zich terug.

23 Wegen /3 Tabel : waardebepaling planeten Er komt heel veel informatie uit een horoscoop. Wat is belangrijk, wat niet? Deze tabel biedt een hulpmiddel. AstroCursus

24 Wegen /4 Stel, iemand heeft Mars in de ASC, en ook nog in de Ram. In de tabel Waardebepaling planeten kun je zien dat Mars zich thuis voelt in de Ram en daar dus op zijn sterkst is. In zo n geval is de kans groot dat de geborene behoorlijk agressief is, zeker als er meer planeten in vuurtekens staan. Maar zelfs een zachtaardige Vissen zal met deze stand boze buien hebben. Ander voorbeeld: iemand heeft de Maan in Steenbok. De Maan voelt zich niet thuis in dit teken, zie de tabel. De kans dat zo n persoon moeite heeft met het uiten van zijn emoties is heel groot. Mercurius staat slecht in Boogschutter en Vissen. Dat wil niet zeggen dat mensen met deze stand dom zijn. Wel kunnen ze moeite hebben met schools leren. Ze zijn druk en lastig (Boogschutter) of dromerig en niet bij de les (Vissen). AstroCursus Mercurius staat top in Tweelingen en in Maagd. Ik heb een uitgesproken domme man gekend met Merc in Tweelingen. Dat hij dom was viel niet meteen op, want hij was een vlotte en leuke prater. Alleen bleek al gauw dat wat hij zei nergens op sloeg.

25 Oorsprong Vele eeuwen ervaring Enkele historische hoogtepunten NVWOA

26 Historie /1 Babylonië Astrologie berust op eeuwenlange ervaring. Vandaar dat het nuttig is kort stil te staan bij de geschiedenis. De Babyloniërs waren de eersten die zich er systematisch mee bezig hielden. Invloed op Oost en West. In deze lezing alleen Westerse astrologie. Hiernaast een afbeelding van een kleitablet uit 7e eeuw vc. Het is er één uit een enorme serie (Enuma Anu Enlil), gestart tijdens de regering van Ammisaduqa, de 4e vorst na Hammoerabi. Ze bevatten observaties over posities van Venus en wat deze zouden kunnen betekenen.

27 Historie /2 Babylonië De Babylonièrs berekenden posities van planeten op basis van de posities van vaste sterren. Voorspellingen op gebied van 1. Landbouw 2. Oorlogen, tijden van voorspoed, etc. 2 werd vaak gebaseerd op horoscoop van (toekomstige) heerser. Vragen als: Zou hij wel in leven blijven? Was hij wijs? Was hij fortuinlijk? Horoscoop voor 2-5 februari 298 vc. Tekst toont dat Zon, Venus en Mercurius in Waterman stonden, Mars in Steenbok, Jupiter in Leeuw en Saturnus in Ram. De Maan stond waarschijnlijk in Boogschutter.

28 Historie /2a Babylonië Horoscoop voor 2-5 februari 298 vc, moderne versie, gebaseerd op ephemeride van Astrodienst op Venus 8-14o Zon 9-12o Mercurius 10-16o Saturnus 18o Maan 7o BS 19o ST Mars 2-5o Jupiter 17o

29 Historie /3 Babylonië Voor het kind uit deze horoscoop worden rampen & ellende voorspeld. Hij zal lang leven, maar al zijn geld kwijt raken en meemaken dat zijn vrouw wordt verleid waar hij bij is Ik heb op basis van de gegevens een moderne horoscoop getrokken met alleen de zichtbare planeten, zie de tekening hiernaast. Aspecten: Zon conjunct Mercurius (1o, 0-5o) Zon/Mercurius inconjunct Saturnus (155o resp. 154o, o) Maan* inconjunct Venus (van ca 10h00 tot 23h59, Maan 10-18o) Maan* driehoek Jupiter (van 00h00 tot uiterlijk 10h00, Maan 5-10o) Venus oppositie Saturnus (180o, o) Mars driehoek Jupiter (125o, o; twijfelachtig, omdat Mars nog in Steenbok staat)

30 Historie /4 Griekenland, oudheid: aarde draait om zon Heraclides van Pontus ( vc) stelde dat Aarde in 24 uur om as draait en dat Venus en Mercurius een baan om de Zon beschrijven. Aristarchos van Samos ( vc) stelde dat de Aarde om zijn as draait èn een baan om de zon maakt. Ideeën vonden geen ingang: volmaakte universum van Plato was aantrekkelijker. Claudius Ptolemaeus ( nc) baseert zijn Mathematikè Syntaxis op Plato. Dit en zijn andere boeken vormen de basis voor denken in middeleeuwen en renaissance.

31 Historie /5 Hellenistische periode Ptolemaeus legde de basis voor de huidige astrologie. Hiernaast een horoscoopfiguur uit zijn Tetrabiblos. Het gaat hier om een model (Figura celi generalis). Nog vele eeuwen later (17e eeuw) worden vierkante horoscoopfiguren getekend. Hier zie je o.a. dat de symbolen die hedendaagse astrologen gebruiken al sinds ca. 150 bekend zijn. Het MC staat bovenin en vormt het begin van huis 10. De termen voor hoekhuizen etc. kende men toen ook al: primus domus angulus (1e huis hoek) oriens (oost); domus secundus succedens (2e huis opvolgend), 3e huis cadens, (vallend) etc.

32 Historie /5a Hellenistische periode Hiernaast een zeldzaamheid: een ronde horoscoop uit de tijd van keizer Tiberius (ca 1518). De ascendant werd toen nog horoscopos genoemd. In deze horoscoop staat de Maan daar in Stier: Selene Tauros. De Zon en Mars staan in Weegschaal. De planeten hebben hier nog hun Griekse namen: Kronos voor Saturnus, Hermes voor Mercurius, Ares voor Mars. mesour= mesos ouranos = midhemel

33 Historie /6 Middeleeuwen 17e eeuw De kerkvaders geloofden in astrologie, maar vonden dat je niet mocht voorspellen, want de toekomst lag in Gods hand. Toch hadden bijna alle middeleeuwse pausen een astroloog als adviseur. De Tetrabiblos was in de middeleeuwen verplichte kost voor alle universitaire studenten. Astrologie maakte deel uit van het officiële curriculum. Academici kregen vaak werk als voorlichters bij de adel of de geestelijkheid, en astrologie was daarbij een onmisbaar hulpmiddel, zo vond men. Tegen het einde van de 17e eeuw raakte astrologie in onmin. De laatste wetenschapper die het vak serieus beoefende was Newton ( )

34 Historie /7 Jean Baptiste Morin de Villefranche Had enorme invloed op latere astrologen. Heeft 30 jaar gewerkt aan Astrologica Gallica, ca. 794 pagina s. Pas na zijn dood gepubliceerd en toen 240 jaar onopge-merkt gebleven. In 1974 eerste vertaling. Was scherp en analytisch en niet erg populair bij zijn collega s. Gaat uit van het Ptolemeïsche wereldbeeld. Onderzoekt astrologische stellingnamen en corrigeert ze Vissen Haalt heilige huisjes omver, zoals negatief effect van verbrand staan van planeten Vissen

35 Historie /8 Isaäc Newton Newton was de laatste wetenschapper voor eeuwen die astrologie serieus nam. Hij hield zich bezig met alchemie, schreef een opmerkelijk tractaat over Daniël (bijbelboek), en heeft wat gestoeid met de ideale taal die in het paradijs gesproken zou zijn. Steenbok Toen een lid van de Royal Society hem vroeg waarom hij in astrologie geloofde, terwijl het natuurlijk grote onzin is, zei Newton: Well, Sir, I have studied the matter and you clearly have not Vissen

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85

Inhoud. Bijlage B: Planeettabellen...7. Bijlage C: Blanco horoscoop...71. Bijlage D: Woordenlijst...73. Bijlage E: Symbolen...85 Inhoud Bijlage A: Je ascendant uitrekenen: een handleiding...3 Bijlage B: Planeettabellen...7 Bijlage C: Blanco horoscoop...71 Bijlage D: Woordenlijst...73 Bijlage E: Symbolen...85 Bijlage F: De aspecten

Nadere informatie

MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE. Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN

MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE. Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN 1 MESOPOTAMISCHE ASTROLOGIE Case studie:vlucht MH17 EN DE STERREN Het is nu ( juli 2015) meer dan een jaar geleden dat op 17 juli 2014 een vliegtuig van Malaysian Airlines-vlucht MH17 dat op weg was van

Nadere informatie

De Zwarte Maan en Priapus

De Zwarte Maan en Priapus Christiane Beerlandt De Zwarte Maan en Priapus Redding uit de draaikolk van oerinstinctieve patronen Beerlandt Publications, Nazareth, België Inhoudstafel Noot vooraf van de uitgever... 9 Waar staan de

Nadere informatie

HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN

HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN HELICAAL RIJZEN VAN STERREN EN PLANETEN MARS EN JUPITER VEROVEREN TWEELINGEN: gevaar op de weg Tijdens de maand juli 2013 waren er niet minder dan 4 ernstige spoorwegongelukken met daarbij nog een zwaar

Nadere informatie

Mevrouw Voorbeeld 2. 6 juli u, Lelystad. Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft

Mevrouw Voorbeeld 2. 6 juli u, Lelystad. Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft Mevrouw Voorbeeld 2 6 juli 1970 03.00u, Lelystad Zonneteken (sterrenbeeld): kreeft Symbool: Element: water Planeet: maan Kruis: hoofd Kleur: pasteltinten in blauw, roze Getal: 2 Edelsteen: maansteen Lichaamsdeel:

Nadere informatie

Rapport astrologische duiding

Rapport astrologische duiding 1 Rapport astrologische duiding Gebruikte methodiek : Klassieke uurhoekastrologie Datum rapport : 4-12-2014 Cliënt : Violet Aluç Geboortedatum : 18-05-1975 Geboorteplaats : Cuijk Geboortetijd : 00:50 uur

Nadere informatie

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl De zon is een ster, net als alle andere sterren aan de hemel. Zij staat alleen veel dichter bij ons en daarom zien we haar als een schijfje aan de hemel. Een ster is een grote gasbol waar binnenin kernfusie

Nadere informatie

+RURVFRRS. Naam : John Lennon Geboortedatum : 9 oktober 1940 Geboortetijd : 18:30 uur Geboorteplaats : Liverpool GB

+RURVFRRS. Naam : John Lennon Geboortedatum : 9 oktober 1940 Geboortetijd : 18:30 uur Geboorteplaats : Liverpool GB $5,(6$VWUR6HUYLFHV "!#%$'& ()+*, *,&& * -.-.-0/ 1" 12 3 4 / 5 +RURVFRRS 3 + A * 8 7 9 / ; 5 4 2 @ 6 : 0 Naam : John Lennon Geboortedatum : 9 oktober 1940 Geboortetijd : 18:30 uur Geboorteplaats : Liverpool

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Blz.: Inleiding... i-vii

INHOUDSOPGAVE. Blz.: Inleiding... i-vii INHOUDSOPGAVE 422 Blz.: Inleiding....................... i-vii Hoofdstuk 1. Fenomenologische benadering van de horoscoop......... 1 a. Wat is een horoscoop............. 2 b. Onderdelen van de horoscoop

Nadere informatie

Een onderzoek naar de symboliek van Cheiron. Speelt Cheiron een rol bij het verlies van een dierbare?

Een onderzoek naar de symboliek van Cheiron. Speelt Cheiron een rol bij het verlies van een dierbare? Een onderzoek naar de symboliek van Cheiron Speelt Cheiron een rol bij het verlies van een dierbare? Door: Vivian Muller-Laumans s-hertogenbosch, September 2018 Inleiding Het bestuderen van progressies

Nadere informatie

Astrologische scheurkalender Esther van Heerebeek

Astrologische scheurkalender Esther van Heerebeek Astrologische scheurkalender 2017 Esther van Heerebeek Voorwoord Met de Astrologische Scheurkalender 2017 blijf je het hele jaar door op de hoogte van actuele astrologische gebeurtenissen. Per dag wordt

Nadere informatie

DE PLANETAIRE PERIODES

DE PLANETAIRE PERIODES DE PLANETAIRE PERIODES Vanaf de tijd dat astrologie gedomineerd werd door de Grieken vinden we in de Westerse Astrologie dikwijls verwijzingen naar deze planetaire periodes. In de Middeleeuwse en Araabse

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Kaypacha: Pele-rapport van 9 mei 2018

Kaypacha: Pele-rapport van 9 mei 2018 Kaypacha: Pele-rapport van 9 mei 2018 Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. En ik ben in Berlijn, wat de groenste stad is die ik ooit heb gezien. Dit is geweldig! Dit rapport is voor

Nadere informatie

Horoscoop. Wat is astrologie? De ascendant. De planeten. Jouw jaarhoroscoop. De zeven Chakra s. Nienke Beenhakker Mediadesigner

Horoscoop. Wat is astrologie? De ascendant. De planeten. Jouw jaarhoroscoop. De zeven Chakra s. Nienke Beenhakker Mediadesigner Horoscoop Wat is astrologie? De ascendant De planeten Jouw jaarhoroscoop De zeven Chakra s Nienke Beenhakker Mediadesigner Inhoudsopgave 3 Wat is astrologie? 4 De planeten 5 De ascendant 6 De zeven chakra

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 21 april 2015 - Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 21 april 2015 - Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 21 april 2015 - Nederlandse versie Hallo planeet Aarde. Hoe gaat het, hoe is het met iedereen? Het is 21 april 2015. Hier is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. Het

Nadere informatie

Les 1: De basis. 1 Oorsprong van de astrologie. 1.1 Astronomie en astrologie

Les 1: De basis. 1 Oorsprong van de astrologie. 1.1 Astronomie en astrologie Les 1: De basis In deze eerste les komen drie onderwerpen aan de orde waarvan het handig is iets te weten voor je aan het eigenlijke werk begint. Het is vooral van belang dat je je goed bewust bent van

Nadere informatie

BABY LUCA. 10 april u, Groningen. Zonneteken: ram, aries

BABY LUCA. 10 april u, Groningen. Zonneteken: ram, aries BABY LUCA ( voorbeeld reading) 10 april 2020 14.55u, Groningen Zonneteken: ram, aries Symbool: Element: vuur Planeet: mars Getal: 9 Kleur: rood Edelsteen: (rode) jaspis, smaragd, robijn, granaat Lichaamsdeel:

Nadere informatie

Ster-tetraëder van geniale vernieuwing 2.0

Ster-tetraëder van geniale vernieuwing 2.0 Ster-tetraëder van geniale vernieuwing 2.0 Geschreven door Manuela van der Knaap Dit is een uitgave van Adviesbureau Manuela van der Knaap 0252-521882 www.inzichten.com Op 29 juli 2013 is er weer een bijzondere

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

Test je kennis! De heelalquiz

Test je kennis! De heelalquiz Test je kennis! heelalquiz Introductie les 3 Planeten, sterren, manen, de oerknal. Het zijn termen die leerlingen vast wel eens voorbij hebben horen komen. Maar wat weten de leerlingen eigenlijk al van

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 23 mei 2018

Pele-Rapport voor de week van 23 mei 2018 Pele-Rapport voor de week van 23 mei 2018 Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele rapport voor 23 mei 2018. En ik zal proberen om zo dicht mogelijk bij de microfoon te blijven, want ik weet dat

Nadere informatie

Sterrenkunde. Materialen Karton Meetlat Passer Touw Potlood Schaar Lange stok

Sterrenkunde. Materialen Karton Meetlat Passer Touw Potlood Schaar Lange stok Pruiken en revoluties Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over Pruiken en revoluties. De lesonderdelen beschreven

Nadere informatie

De ruimte. Thema. Inhoud

De ruimte. Thema. Inhoud Thema De ruimte Inhoud 1. Het heelal 2. Het ontstaan van het heelal en het zonnestelsel 3. Sterren en sterrenstelsels 4. De zon 5. De planeten van ons zonnestelsel 6. De stand van de aarde de maan de zon

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nieuwsbrief februari 2013, jaargang 18, nr. 1 secretariaat en redactie: Turkooisdrift 10, 3436 BG Nieuwegein, 0306033799, email:

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46. Gebruik deze foto om te bespreken dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. De zon is heel dichtbij.

Nadere informatie

Les 3: Zon, maan, ascendant en MC

Les 3: Zon, maan, ascendant en MC Les 3: Zon, maan, ascendant en MC De belangrijkste bouwstenen van de horoscoop zijn de positie van de Zon, de Maan en de Ascendant. Het mengen van deze drie geeft een beeld van het karakter en de persoonlijkheid

Nadere informatie

Ster-tetraëder van geniale vernieuwing

Ster-tetraëder van geniale vernieuwing Ster-tetraëder van geniale vernieuwing Geschreven door Manuela van der Knaap Dit is een uitgave van Adviesbureau Manuela van der Knaap 0252-521882 www.inzichten.com Op 29 juli 2013 is er weer een bijzondere

Nadere informatie

Academiejaar 2011-12 nr. 7. Het Diaantje -

Academiejaar 2011-12 nr. 7. Het Diaantje - Academiejaar 2011-12 nr. 7 Het Diaantje - Inhoud: 3 Het ExamenWiki 4 Volleybal Diana vs lectoren 5 Nacht van de jacht SMS en 6-7 Horoscoop 8-9 Ontspanning 10 Binnenkort 10 Activiteiten 2e semester Redactie:

Nadere informatie

De Maan staat in jouw horoscoop in Waterman

De Maan staat in jouw horoscoop in Waterman CHTA-Horoscoop Introductie Een horoscoop is een afbeelding van de planeten zoals ze rondom de aarde stonden op het moment van je geboorte. De horizontale lijn wordt ook wel de Ascendant-lijn genoemd. Alle

Nadere informatie

Geometrie in de Babylonische sterrenkunde

Geometrie in de Babylonische sterrenkunde Geometrie in de Babylonische sterrenkunde Mathieu Ossendrijver Humboldt-Universität Berlin NWD Noordwijkerhout 4 februari 2017 inhoud 1 inleiding: Babylonië, dierenriem, beweging van Jupiter, sexagesimale

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 22 november 2017

Pele-Rapport voor de week van 22 november 2017 Pele-Rapport voor de week van 22 november 2017 Okee, dit is Kaypacha op het strand van Goa voor een nieuw wekelijks Pele-rapport. Ik zit middenin een workshop hier, ik zal deze er snel even uitstampen;

Nadere informatie

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Hoe groot is de aarde? En hoe groot is de zon in vergelijking met de aarde? Welke planeet staat het dichtst bij de zon en welke het verst weg? Deze les leren de leerlingen

Nadere informatie

1) Mercurius. 2) Zoek informatie over vallende sterren. Muurkrant opdracht in 2-tallen

1) Mercurius. 2) Zoek informatie over vallende sterren. Muurkrant opdracht in 2-tallen 1) Mercurius 2) Zoek informatie over vallende sterren. 1) De Zon. 1 Wat is de zon voor iets? 2 Hoe komt hij aan zijn naam? 3 Waar staat hij in het zonnestelsel? 4 Wat is de afstand tot de aarde? 5 Wat

Nadere informatie

NVWOA. Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart Onderzoek van Robert Doolaard: Golven

NVWOA. Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart Onderzoek van Robert Doolaard: Golven Symposium Astrologie & Wetenschap Deventer, zaterdag 29 maart 2014 Onderzoek van Robert Doolaard: Golven Zie ook: www.nvwoa.nl onder Artikelen Astrologisch Onderzoek Inleiding: Fokkelien von Meyenfeldt

Nadere informatie

DIERENRIEMTEKENS EN PLANETEN IN DE BEELDENDE KUNST

DIERENRIEMTEKENS EN PLANETEN IN DE BEELDENDE KUNST DIERENRIEMTEKENS EN PLANETEN IN DE BEELDENDE KUNST Ken u zelve stond er op de Apollotempel in Delphi. Een achterliggend gegeven hiervan was dat zelfkennis tot geestelijke vrijheid kon leiden en dat geldt

Nadere informatie

Kaypacha: het Pele-rapport van 21 juni 2017

Kaypacha: het Pele-rapport van 21 juni 2017 Kaypacha: het Pele-rapport van 21 juni 2017 Hallo, dit Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport voor woensdag 21 juni 2017. De zonnewende, precies afgelopen nacht dat de zon naar Kreeft ging. En ja, vandaag

Nadere informatie

Hoe duid je Venus Retrograde 1

Hoe duid je Venus Retrograde 1 1 Inhoudsopgave Introductie... 3 Wat is Venus Retrograde... 3 Schaduwperiodes... 4 Hoe vaak gaat Venus Retrograde?... 4 Cyclus van 8 jaar.... 5 Vijf cycli vormen samen een pentagram... 5 Het grotere verhaal...

Nadere informatie

Aspecten tussen de planeten onderling behandel ik in deze basiscursus niet systematisch. Dat heeft verschillende redenen:

Aspecten tussen de planeten onderling behandel ik in deze basiscursus niet systematisch. Dat heeft verschillende redenen: Les 4: Aspecten Aspecten maken het interpreteren van een horoscoop interessant, maar ook erg moeilijk. In deze les komt het onderwerp wat uitvoeriger aan de orde. Planeten maken hoeken met elkaar en met

Nadere informatie

De kleine Horoscopen voor Dummies. Rae Orion

De kleine Horoscopen voor Dummies. Rae Orion De kleine Horoscopen voor Dummies Rae Orion Amersfoort, 2016 Inhoud Inleiding.............................................................. 9 Hoofdstuk 1: De basis van astrologie: jouw plaats in de kosmos...........

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 14 december 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 14 december 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 14 december 2016 Nederlandse versie Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport voor 14 december 2016. We voelen nog steeds de effecten van de volle Maan in Tweelingen,

Nadere informatie

Vedanta Astrologie in de praktijk

Vedanta Astrologie in de praktijk Vedanta Astrologie in de praktijk Eerste druk, mei 2012 2012 Jeannette Koelewijn isbn: 978-90-484-2399-6 nur: 721 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

2.280 km doorsnede km doorsnede km doorsnede km doorsnede

2.280 km doorsnede km doorsnede km doorsnede km doorsnede Mercurius: Venus: Aarde: 4.879 km doorsnede 12.104 km doorsnede 12.756 km doorsnede Mars: 6.794 km doorsnede Jupiter: 142.080 km doorsnede Saturnus: 120.536 km doorsnede Uranus: 51.118 km doorsnede Neptunus:

Nadere informatie

ZIN EN ONZIN VAN DE "VIA COMBUSTA" en HET EPOS VAN GILGAMESH

ZIN EN ONZIN VAN DE VIA COMBUSTA en HET EPOS VAN GILGAMESH 1 ZIN EN ONZIN VAN DE "VIA COMBUSTA" en HET EPOS VAN GILGAMESH Het gevecht tussen Gilgamesh en Enkidu met het beest " Humbaba" Iedere astroloog die geïnteresseerd is in uurhoekastrologie, weet wat de "Via

Nadere informatie

DE BEURS EN DE STERREN

DE BEURS EN DE STERREN DE BEURS EN DE STERREN De financiële crisis in september 2008 die gekatalyseerd werd door de instorting van de Newyorkse beurs op Wallstreet heeft, enkele astrologen uitgezonderd, bijna iedereen verrast.

Nadere informatie

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief.

GELOOF EN WETENSCHAP. Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. GELOOF EN WETENSCHAP Modellen over de relatie tussen geloof en (natuur)wetenschap in historisch perspectief. 1. HET HARMONIEMODEL De leer van de twee boeken Het Ptolemaeïsche of Aristotelische wereldbeeld

Nadere informatie

Les 5: Overzicht van de horoscoop

Les 5: Overzicht van de horoscoop Les 5: Overzicht van de horoscoop Voor het duiden van een horoscoop heb je de beschikking over zeer vele bouwstenen. Dat maakt de klus niet eenvoudig. Het mixen van Zon, Maan en ascendant is de eerste

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nieuwsbrief augustus 2013, jaargang 18, nr. 2 secretariaat en redactie: Turkooisdrift 10, 3436 BG Nieuwegein, 030-6033799, email:

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 29 september 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 29 september 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 29 september 2016 Nederlandse versie Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport voor 29 september 2016. Ik weet dat een dag later is, ik doe dit normaal op woensdag

Nadere informatie

Inhoudsopgave per les

Inhoudsopgave per les Inhoudsopgave per les Les 1 Inleiding... 1 1.0 Vooraf... 1 1.0.1 Inhoud... 1 1.0.2 Voorwoord... 2 Opmerking vooraf... 2 Iets over deze cursus... 2 WvA-astrologie... 2 Over deze les... 2 1.1 Algemene inleiding...

Nadere informatie

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel Reis door het zonnestelsel GROEP 5-6 41 50 minuten 1, 23 en 32 Zet voor de activiteit Planeten de planeten onder elkaar op het bord, zoals in de tabel. De leerling: weet dat de acht planeten verschillend

Nadere informatie

De glossy voor mode en stijl.

De glossy voor mode en stijl. Fashion. De glossy voor mode en stijl. INHOUD leuke winkels 3. leuke winkels 4. Webshops 6. Liefdeshoroscoop 1. Pull & Bear. deze Spaanse winkel vindt je in Nederland helaas alleen in Rotterdam, Den Haag

Nadere informatie

Sterren en actualiteit de Dans der Planeten

Sterren en actualiteit de Dans der Planeten Sterren en actualiteit de Dans der Planeten De bewegingen van de planeten aan de hemel geven aan de mensen en de aarde de impulsen om innerlijk hierop mee te bewegen ofwel te reageren (planeitos is het

Nadere informatie

2012: GEEN ONDERGANG VAN DE WERELD, GEEN PARADIJS OP AARDE, DE NIEUWE WERELD IS ER AL

2012: GEEN ONDERGANG VAN DE WERELD, GEEN PARADIJS OP AARDE, DE NIEUWE WERELD IS ER AL 2012: GEEN ONDERGANG VAN DE WERELD, GEEN PARADIJS OP AARDE, DE NIEUWE WERELD IS ER AL door drs. Roeland de Looff roeland@dirah.nl Volgens veel profetieën staat er in 2012 iets bijzonders te gebeuren. Het

Nadere informatie

JOUW PERSOONLIJKE HOROSCOOP VOOR 2018

JOUW PERSOONLIJKE HOROSCOOP VOOR 2018 JOSEPH POLANSKY JOUW PERSOONLIJKE HOROSCOOP VOOR 2018 VOORUITZICHTEN VAN MAAND TOT MAAND VOOR ELK TEKEN VAN DE DIERENRIEM Amersfoort, 2017 Inhoud Voorwoord 7 Astrologische terminologie 9 I Persoonlijkheidsschetsen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 7 oktober 2015 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 7 oktober 2015 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 7 oktober 2015 Nederlandse versie Hallo iedereen, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport en ik sta niet buiten ergens in de jungle. Ik zit achter mijn computer met

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 3 november 2016 Nederlandse versie Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. 3 november 2016. Ik ben hier in dromenland, zie je die glazen piramide daar verderop?

Nadere informatie

Ondersteuning voor de astrologie uit de horoscopen van seriemoordenaars, het onderzoek van Jan Ruis

Ondersteuning voor de astrologie uit de horoscopen van seriemoordenaars, het onderzoek van Jan Ruis Ondersteuning voor de astrologie uit de horoscopen van seriemoordenaars, het onderzoek van Jan Ruis Samenvatting van het originele artikel in Correlation, Volume 25 (2) 2007/2008. Hans van Oosterhout,

Nadere informatie

Kaypacha: Pele-rapport 11 april 2018.

Kaypacha: Pele-rapport 11 april 2018. Kaypacha: Pele-rapport 11 april 2018. Dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport, varend in de rivier de Nijl. Ik wil je even een kort beeld geven van de woestijn, de bergen, het zand. Het is vandaag

Nadere informatie

Reis naar andere hemellichamen

Reis naar andere hemellichamen Reis naar andere hemellichamen GROEP 5-6 44 80 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: weet welke planeten manen hebben weet welke planeten ringen hebben weet welke kleur de verschillende planeten

Nadere informatie

Naam: Janette de Graaf. Groep: 7. Datum:Februari Het heelal.

Naam: Janette de Graaf. Groep: 7. Datum:Februari Het heelal. Naam: Janette de Graaf. Groep: 7. Datum:Februari 2017. Het heelal. Inhoudsopgaven. Hoofdstuk 1. Ons zonnestelsel. Blz 3 Hoofdstuk 2. De zon. Blz 4-5 Hoofdstuk 3. De maan. Blz 6 Hoofdstuk 4. Planeten. Blz

Nadere informatie

Sterrenkaart groep 3-4

Sterrenkaart groep 3-4 Sterrenkaart groep 3-4 Als je naar de sterren kijkt, komen vanzelf veel vragen bovendrijven. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? Hoe groot is het heelal? In deze les

Nadere informatie

VEROVER DE RUIMTE. webversie

VEROVER DE RUIMTE. webversie VEROVER DE RUIMTE 5 Doelen Eindtermen en leerplandoelen Materiaal Groeperingsvorm Soort spel Speldoel box 3 Verover de ruimte 3 1 De kinderen kunnen zich houden aan de vooraf opgestelde tijdspanne. 2

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Inhoudsopgave Nieuwsbrief januari 2012, jaargang 17, nr. 1 secretariaat en redactie: Turkooisdrift 10, 3436 BG Nieuwegein, 030-6033799,

Nadere informatie

Werkblad. Ons zonnestelsel. Naam Ruimte-ontdekkingsreiziger. Zon en planeten Missie opdracht 1: Streep door wat niet goed is.

Werkblad. Ons zonnestelsel. Naam Ruimte-ontdekkingsreiziger. Zon en planeten Missie opdracht 1: Streep door wat niet goed is. pagina 1 Met Space Expo de ruimte in is een werkblad bestemd voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en brugklassers. Door middel van vraag en opdracht verwerven de leerlingen zelfstandig

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk door Denise 1472 woorden 24 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Het zonnestelsel Inhoudsopgave Inleiding Onderzoeksvraag Het ontstaan Planeten De

Nadere informatie

HOE VIND JE EXOPLANETEN?

HOE VIND JE EXOPLANETEN? LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! ZOEKTOCHT EXOPLANETEN Deze NOVAlab-oefening gaat over een van de manieren om planeten buiten ons zonnestelsel op te sporen. De oefening is geschikt voor de bovenbouw

Nadere informatie

PELE-RAPPORT van Kaypacha voor 29 augustus 2018

PELE-RAPPORT van Kaypacha voor 29 augustus 2018 PELE-RAPPORT van Kaypacha voor 29 augustus 2018 Hallo goedemiddag, dit is Kaypacha met het wekelijkse pele-rapport. Kijk eens naar dat termietennest daar. Zie je dat? Oh help, termieten ja, het is een

Nadere informatie

Ritme van de eclipsen - deel I

Ritme van de eclipsen - deel I Dit is het eerste deel van een vijfdelige artikelenreeks over het ritme van de eclipsen, waarbij wordt ingegaan op de astrologie van eclipsen en de ritmische verschijnselen hierin. Eclipshoroscopen, met

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Astrologie voor de ziel 6 september 2017 Nederlandse vertaling & transcript

Astrologie voor de ziel 6 september 2017 Nederlandse vertaling & transcript Astrologie voor de ziel 6 september 2017 Nederlandse vertaling & transcript Goedendag, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport voor 6 september 2017. Het is het bananenverslag. Ik ben thuisgekomen.

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 1 maart 2017 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 1 maart 2017 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 1 maart 2017 Nederlandse versie Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. Ik ben hier in Tabacon, de huidige temperatuur van het water is warmer dan de lichaamstemperatuur.

Nadere informatie

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s Picture this Picture This De Glossy vol mode- en beautyfoto s INHOUD PICTURE THIS Tekst fotografie Foto s Horoscoop De compositie is een van de belangrijkste aspecten van het maken van een mooie foto.

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 8 maart 2017 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 8 maart 2017 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 8 maart 2017 Nederlandse versie Hallo, goedemiddag, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. En het is wat koud en winderig buiten dus ik ga even weg van de planeet

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46, 52, 53 en 56. Het bed hier is heel kort. Eise zelf was 1 meter 74. Hoe moest hij dan slapen? Mensen sliepen

Nadere informatie

DE STER VAN BETHLEHEM

DE STER VAN BETHLEHEM 1 EEN VERSCHIJNSEL DAT DE WERELD VERBAASDE: DE STER VAN BETHLEHEM De ster van Bethlehem fascineert al eeuwenlang gelovigen, ongelovigen en de nieuwsgierigen van onze wereld. De Bijbel vertelt namelijk

Nadere informatie

De Dans der Planeten in Juli en Augustus

De Dans der Planeten in Juli en Augustus De Dans der Planeten in Juli en Augustus De bewegingen van de planeten aan de hemel naar elkaar geven aan de mensen en de aarde impulsen om innerlijk hierop mee te bewegen ofwel te reageren. En dit vind

Nadere informatie

Astronomie. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Astronomie. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Sander Bons Laatst gewijzigd 03 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75725 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018

Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018 Pele-Rapport voor de week van 25 april 2018 Hallo goedemiddag, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele rapport voor 25 april 2018. Ik weet niet hoe dit gaat uitpakken, want ik ben op een eiland met veel

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

STICHTING WERKGEMEENSCHAP VAN ASTROLOGEN

STICHTING WERKGEMEENSCHAP VAN ASTROLOGEN STICHTING WERKGEMEENSCHAP VAN ASTROLOGEN Secretariaat: Kerkstraat 1, 3755 CK Eemnes 035-5311805 secretaris@wva-astrologie.nl INGbankrekening 51.71.25 t.n.v. Werkgemeenschap van Astrologen - WvA te Eemnes

Nadere informatie

Periode Zomer 2007 maand juli. Periode Zomer 2007 maand augustus. 03 06 augustus 2007 (leeftijd van 8 10 jaar) Adventure Ardennen

Periode Zomer 2007 maand juli. Periode Zomer 2007 maand augustus. 03 06 augustus 2007 (leeftijd van 8 10 jaar) Adventure Ardennen 1. Informatie over kampen 2006 Na de kampencommissie van 3 september 2006 kunnen we weeral zeggen dat we een leuke zomer achter de rug hebben met fantastische kampen. Aan deze kampen zijn er veel herinneringen

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 13 juni 2018

Pele-Rapport voor de week van 13 juni 2018 Pele-Rapport voor de week van 13 juni 2018 Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele rapport voor 13 juni 2018. Ik heb het gehaald tot thuis. Ik kan het nauwelijks aan hier. Ik verlaat de achtertuin

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Publicaties 2011 Inhoudsopgave. Inhoud. HERMAN BROOD ( n.a.v. Lola zoekt Brood ) Klik op het item die u wenst te lezen.

Publicaties 2011 Inhoudsopgave. Inhoud. HERMAN BROOD ( n.a.v. Lola zoekt Brood ) Klik op het item die u wenst te lezen. Publicaties 2011 Inhoudsopgave Klik op het item die u wenst te lezen. Inhoud HERMAN BROOD ( n.a.v. Lola zoekt Brood )... 1 PHOLUS EN ERIS... 2 De spiegeling van de huidige catastrofes en burgeroorlogen

Nadere informatie

Extra: Eise Eisinga hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Extra: Eise Eisinga hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 September 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/79598 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Pele-Rapport voor de week van 30 mei 2018

Pele-Rapport voor de week van 30 mei 2018 Pele-Rapport voor de week van 30 mei 2018 Hallo, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele rapport. En ik ben hier in de woestijn. Ik weet niet of het technisch gesproken een woestijn is, maar na Costa Rica

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 17 februari 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 17 februari 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 17 februari 2016 Nederlandse versie Hallo, goedemorgen, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport, een astrologische overpeinzing, en deze is voor 17 februari 2016.

Nadere informatie

en heuglijke mededeling!

en heuglijke mededeling! Zaniah. Astrologisch E-magazine Speciale editie, 1 November 2015 E en heuglijke mededeling! Na een vol jaar hard werken aan het manuscript van mijn boek en zeven jaar voorstudie in de klassieke astrologie

Nadere informatie

Esther van Heerebeek. Astrologie voor beginners

Esther van Heerebeek. Astrologie voor beginners Esther van Heerebeek Astrologie voor beginners Amersfoort, 2013 Inhoud Inleiding 7 Wat is astrologie? 9 De geschiedenis van de astrologie 11 Hoe werkt astrologie? 14 Berekenen geboortehoroscoop 16 De 12

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie

Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie Nieuwsbrief oktober 2010, jaargang 15, nr. 2 secretariaat en redactie: Turkooisdrift 10, 3436 BG Nieuwegein, 030-6033799, email:

Nadere informatie

Onderzoek (v)echtscheidingen

Onderzoek (v)echtscheidingen Onderzoek (v)echtscheidingen 31 augustus 2012 Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 4.445 ouders mee die in scheiding liggen of die gescheiden zijn op het moment dat ze minderjarige kinderen hadden,

Nadere informatie

en heuglijke mededeling!

en heuglijke mededeling! Zaniah. Astrologisch E-magazine Speciale editie, 1 November 2015 E en heuglijke mededeling! Na een vol jaar hard werken aan het manuscript van mijn boek en zeven jaar voorstudie in de klassieke astrologie

Nadere informatie

Willem Simmers De kracht van voorspellende astrologie

Willem Simmers De kracht van voorspellende astrologie De kracht van voorspellende astrologie is een standaardwerk voor eenieder die zich wil bekwamen in de uurhoekastrologie. Het neemt je stap voor stap mee in de wondere wereld van het voorspellen met astrologie

Nadere informatie

Pele-rapport van Kaypacha voor 7 december 2016 Nederlandse versie

Pele-rapport van Kaypacha voor 7 december 2016 Nederlandse versie Pele-rapport van Kaypacha voor 7 december 2016 Nederlandse versie Hallo daar, dit is Kaypacha met het wekelijkse Pele-rapport. Eindelijk ben ik hier aangekomen bij de Koh Phangan, de Sanctuary. Dat is

Nadere informatie

Dit is een voorbeeld. Een aantal bladzijden uit een horoscooprapport. Alle tekst en beeld is 1Horoscoop.nl

Dit is een voorbeeld. Een aantal bladzijden uit een horoscooprapport. Alle tekst en beeld is 1Horoscoop.nl Dit is een voorbeeld. Een aantal bladzijden uit een horoscooprapport. Alle tekst en beeld is 1Horoscoop.nl Horoscoop Rapport (Persoonlijk Carrière) voor A. L. Geboren 15/11/1962 om 11:00 uur te Emmen 1Horoscoop.nl

Nadere informatie

Bethlehem, wat betekent die ster?

Bethlehem, wat betekent die ster? Bethlehem, wat betekent die ster? Het woord ster kan verschillende betekenissen hebben. Een ster is in eerste instantie een hemellichaam. Als het donker en onbewolkte is, kan men sterren waarnemen. Een

Nadere informatie