AANBOD INFOSESSIES Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANBOD INFOSESSIES 2015. Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant"

Transcriptie

1 AANBOD INFOSESSIES 2015 Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant

2 AANBOD INFOSESSIES 2015 Overzicht 1 Ken je rechten als patiënt 2 Zilverwijzer 3 Dementie 4 Diabetes 5 Maak het goed met je rug 6 Geef lucht aan je huis 7 Loophulpmiddelen. Hoe begeleid ik iemand in een rolstoel? 8 Gezonde voeding 9 Ouderenmis(be)handeling 10 Gehoorprobemen bij senioren 11 Aanbod thuiszorgdiensten 12 Op goeie voet

3 13 Halt! U valt! Valpreventie bij senioren 14 Woningaanpassing en hulpmiddelen bij ouderen 15 Generische geneesmiddelen 16 Eerste hulp bij ongevallen thuis 17 Gezichtsproblemen bij senioren 18 Je longen. Je lucht. Je leven. 19 Bespaar op je energiefactuur

4 Een infosessie aanvragen De vormingen worden u gratis aangeboden. De vormingen richten zich tot senioren, mantelzorgers, thuiszorggebruikers en vrijwilligers. De inhoud van de vormingen is niet gericht tot professionele hulpverleners (verzorgenden, logistieke medewerkers,...). Wij verzoeken u de gewenste infosessie tijdig aan te vragen. De taal waarin de info's gegeven wordt is het Nederlands. Een minimum van 6 deelnemers is vereist.

5 1 KEN JE RECHTEN ALS PATIENT Welke rechten heb ik als patiënt? Wie beslist over mijn behandeling als ik in coma lig? Wat is een vertrouwenspersoon? Hoe duid ik een vertegenwoordiger aan? Mag ik mijn patiëntendossier inkijken? Als patiënt heb je heel wat rechten. Iedereen zou die rechten moeten kennen, want iedereen is af en toe patiënt. Op het moment dat je ziek wordt, zijn je gedachten bij andere dingen. Je bent kwetsbaar en emotioneel. Daarom is het nodig dat je je op voorhand heel goed informeert. Het Thuiszorgcentrum wil dat zoveel mogelijk mensen hun rechten tijdig leren kennen. Deze informatiesessie wil daarvoor een stevige hulp zijn. Ze bevat tal van praktische tips in verband met alle rechten die door de wet zijn voorzien.

6 2 ZILVERWIJZER Vanaf 60 verandert er wel wat in je leven. Je lichaam voelt niet meer hetzelfde als toen je jonger was, je rol in de samenleving verandert door je pensionering, je wordt geconfronteerd met verlies van vrienden of geliefden, je hebt meer tijd dan voorheen,... Het Thuiszorgcentrum biedt in samenwerking met het Vigez de kans om samen met leeftijdsgenoten te onderzoeken hoe jij deze uitdagingen aanpakt. Je kan anderen inspireren door mee te delen hoe je met bepaalde uitdagingen omgaat of je kan al luisterend nuttige tips oppikken. De methodiek bestaat uit lokale bijeenkomsten van maximaal 10 deelnemers. Een sessie bestaat voornamelijk uit het uitwisselen van ervaringen, stilstaan bij hoe jij met zo'n uitdaging omgaat of uit meer actiegerichte onderdelen. Je beslist zelf met je groep welke themasessies jullie volgen. De sessies kunnen om de week of twee weken georganiseerd worden.

7 Tijdens de sessies kunnen volgende thema's aan bod komen: Oud is niet out! - belang van je goed in je vel en hoofd te voelen In beweging belang van een gezonde levensstijl met voldoende activiteit en beweging Geven en nemen aandacht voor het geven aan anderen en het tijd nemen voor jezelf De boog kan niet altijd gespannen staan - omgaan met verlies en moeilijke momenten in het leven Samen sterk ingaan op sociale contacten en verbondenheid Nooit te oud om te leren blijvend openstaan voor nieuwe uitdagingen

8 3 DEMENTIE Het geheugen gaat achteruit naarmate we ouder worden. Het overkomt ons allemaal wel eens dat we dingen vergeten, maar wanneer personen op oudere leeftijd beginnen te vergeten, hebben zij soms angst dat dit dementie is. terecht of helemaal niet? In België leven er naar Is deze angst schatting personen met dementie. De meest voorkomende en bekendste vorm van dementie is de Ziekte van Alzheimer. Belangrijk om weten is dat dementie een grote invloed heeft op de persoon met dementie, maar ook op diens nabije omgeving. Rond dementie bestaan heel wat misverstanden. Om u wegwijs te maken in wat dementie is, wat precies het verschil is met gewone vergeetachtigheid en hoe je als omgeving het best kan omgaan met iemand met dementie, kan het Thuiszorgcentrum een informatiesessie rond dit thema organiseren.

9 4 DIABETES In België hebben naar schatting vier op de honderd mensen diabetes zonder dat ze het weten. De symptomen zijn immers niet altijd voelbaar. Om op tijd te handelen is het belangrijk de risicofactoren van diabetes type 2 te kennen. Het Thuiszorgcentrum kan jouw persoonlijk risicoprofiel nagaan. Door 8 risicovragen in te vullen weet je hoeveel risico je loopt om diabetes type 2 te krijgen. Je krijgt er meteen ook tips bij om je risico te verlagen.

10 5 MAAK HET GOED MET JE RUG Rugpijn treft zowel mannen als vrouwen en dat in alle leeftijdscategorieën. De eerste stap in de behandeling van de rugpijn is zorg dragen voor dit unieke lichaamsdeel. Hoe werkt je rug? Hoe zorgen we dagelijks voor onze rug? Welke zijn de meest optimale houdingen? Hoe werken en heffen we het best? Wie hierover meer wil weten is welkom op deze infosessie.

11 6 GEEF LUCHT AAN JE HUIS Na 'ademen' en 'voldoende bewegen' is een goede luchtkwaliteit in huis essentieel om je longen gezond te houden. We brengen 85% van onze tijd binnen door: is het niet thuis, dan wel op school, op het werk,... Net omdat we er zoveel tijd doorbrengen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het binnenhuismilieu gezond is. Een goede reden dus om dit tijdens deze infosessie van dichtbij te bekijken en ons huis eens grondig binnenste buiten te keren.

12 7 LOOPHULPMIDDELEN HOE BEGELEID IK IEMAND IN EEN ROLSTOEL? Als het stappen moeilijk wordt, bestaan er verschillende loophulpmiddelen. In deze vorming gaan we de verschillende loophulpmidddelen bespreken, bekijken en uittesten. In het volgende deel staan we stil bij de rolstoel. Hoe begeleid ik iemand die in een rolstoel zit want op de weg kunnen heel wat obstakels zijn? Ook het manoeuvreren binnenshuis vergt de nodige vaardigheden. Verder bekijken we hoe je iemand in en uit een rolstoel helpt. Nadien gaan we op pad, met de rolstoel natuurlijk... Praktisch kunnen we slechts 1 rolstoel meenemen, dan is de groep beperkt tot 6 personen en gaan we individueel op pad. Als u zelf rolstoelen voorziet (minimum 3), dan mag de groep gaan tot 18 personen.

13 8 GEZONDE VOEDING Eten is één van de basisbehoeften van de mens. Van kinds af aan wordt ons geleerd groenten en fruit te eten, calciumproducten te gebruiken, enz. Dit is terecht, want onze gezondheid hangt sterk samen met wat we eten. In de media lezen en horen we tegenwoordig vaak over het belang van gezond eten en de negatieve gevolgen van slechte voedingsgewoonten. Vaak verwaarlozen volwassenen hun eetgedrag door drukke agenda's, te haastig eten, enz. Soms worden deze slechte voedingsgewoonten ook overgedragen op de kinderen. In deze vorming bekijken we, onder andere aan de hand van de welbekende voedingsdriehoek, aan welke voeding ons menselijk lichaam nood heeft en hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Gezonde voeding hoeft ook helemaal niet saai te zijn, ook dit stippen we aan in deze vorming.

14 9 OUDERENMIS(BE)HANDELING Onze thuis is vaak een toevluchtsoord, de plek waar we rust vinden en waar we ons veilig voelen. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Sommige thuissituaties lopen fout doordat ouderen niet behandeld worden zoals het hoort. Mis(be)handeling van ouderen komt vaker voor dan men denkt, één of vijf van de thuiswonende ouderen in België heeft te maken met één of andere vorm van mis(be)handeling. Vaak stelt men zich ouderenmis(be)handeling voor als lichamelijke mishandeling en geweld, maar ouderenmis(be)handeling kan zich ook op minder opvallende wijzen uiten. Tijdens deze vorming gaan we in op de verschillende vormen mis(be)handelingen, de mogelijke oorzaken en de soorten hulpverlening.

15 10 GEHOORPROBLEMEN BIJ SENIOREN Wist u dat er wereldwijd 500 miljoen slechthorenden zijn? Het is één van de meest voorkomende, maar ook één van de minst begrepen problemen. Hoe komt het toch dat een gezellig restaurantbezoek met vrienden plots zo vermoeiend wordt? Je partner of kinderen klagen over het volume wanneer je televisie kijkt? Je de deurbel niet hoort? Sta niet toe dat je omwille van gehoorproblemen geïsoleerd raakt! Het dragen van een hoortoestel blijft voor velen een grote stap. Er bestaan echter, naast het klassieke hoorapparaat, nog heel wat andere hulpmiddelen die je gehoor kunnen ondersteunen! Denk maar aan een lichtflitssysteem dat je waarschuwt wanneer er iemand aan de voordeur staat of je opbelt, een degelijk telefoontoestel of gsm met extra versterking, een toestel dat storend achtergrondlawaai filtert, het volume van de televisie dat enkel voor jou luider klinkt,...

16 11 AANBOD THUISZORGDIENSTEN De vraag naar ondersteuning, hulp en zorg in de thuiszorgsituatie wordt steeds groter. Als het wat minder gaat, willen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven en daar verzorgd en geholpen worden. In deze vorming geven wij een overzicht van alle thuiszorg- en thuishulpdiensten die de Socialistische Mutualiteit Brabant aanbiedt.

17 12 OP GOEIE VOET Ik kan niet meer uit de voeten... Een uitspraak die we vaak bij senioren horen. De gewrichten worden stijf en pijnlijk, de spierkracht neemt af en ook het uithoudingsvermogen gaat achteruit. Beetje bij beetje zorgen deze problemen ervoor dat de vrijheid beperkt wordt. Maar ook steeds meer jongere mensen worden geconfronteerd met allerhande voetklachten. Tal van factoren brengen het welzijn van onze voeten in gevaar: zwaarlijvigheid, platvoeten, knellende schoenen, hoge hakken,... Wanneer voetkwalen niet tijdig ontdekt en behandeld worden, kunnen zij in de toekomst echter uitgroeien tot ernstige problemen op fysisch, psychisch en sociaal vlak. Tijdens de info geven we informatie omtrent tal van voetkwaaltjes die frequent voorkomen bij jonge en minder jonge mensen, zodat u deze in de toekomst tijdig kan opsporen.

18 13 HALT! U VALT! VALPREVENTIE BIJ SENIOREN Ongevallen in de privé-sfeer zijn nog steeds één van de minst erkende oorzaken van gezondheidsproblemen binnen de gezondheidssector. Er staat weinig of niets in de de kranten en de oorzaken en de gevolgen van ongevallen in de privé-sfeer worden zelden of nooit belicht. Deze thuisongevallen worden nog steeds bekeken als niet te voorkomen en het gebeurt nu eenmaal. In deze uiteenzetting wordt nagegaan wat de oorzaken en gevolgen van vallen kunnen zijn.

19 14 WONINGAANPASSING EN HULPMIDDELEN BIJ SENIOREN Ouder worden kan beperkingen met zich meebrengen. Een bad nemen, rechtstaan uit de zetel of toilet, iets oprapen, de trap opgaan,... kunnen hierdoor verhinderd worden. In een veilige en comfortabele thuis verblijven kan je heel wat zorgen besparen. Er bestaan tal van handige hulpmiddelen om het algemeen dagelijks leven eenvoudiger te maken. Ook via kleine aanpassingen aan je woning kunnen ongevallen vaak worden vermeden. Tijdens deze infosessie willen we jou tips meegeven over hoe je je woning op een eenvoudige manier veilig kan maken en welke instantie je hierbij kan helpen. Je leert kennismaken met verschillende soorten hulpmiddelen en krijgt de kans om er een aantal uit te testen.

20 15 GENERISCHE GENEESMIDDELEN In België worden erg veel geneesmiddelen gebruikt. Dit weegt zwaar door op het budget voor de gezondheidszorg, maar natuurlijk ook op de eigen portemonnee. Dit is zeker zo wanneer u dagelijks (verschillende) geneesmiddelen moet gebruiken. We kunnen echter al veel besparen door eenvoudig de prijs te vergelijken, want er bestaan immers grote prijsverschillen tussen gelijkwaardige producten. Je kan dus besparen op je geneesmiddelenfactuur. In de vorming geven wij u algemene informatie over de soorten geneesmiddelen die bestaan.

21 16 EERSTE HULP BIJ ONGEVALLEN THUIS Een ongeval thuis is snel gebeurd. Hoe men reageert bij de eerste minuten is van essentieel belang. Wat moet men doen bij een brandwonde of een snijwonde? Waar moet men op letten bij een val? Hoe verzorgt men een insectenbeet of een splinter? Wat mag er niet ontbreken in de huisapotheek? In de infosessie wordt besproken hoe men best reageert op vaak voorkomende ongelukjes thuis. Er worden ook enkele praktische tips meegegeven rond het voorkomen van ongevallen thuis.

22 17 GEZICHTSPROBLEMEN BIJ SENIOREN Visusproblemen bij senioren ontstaan meestal langzaam en worden door de persoon zelf en zijn omgeving vaak niet tijdig opgemerkt. Uit onderzoek is echter gebleken dat gezichtsproblemen bij vele senioren een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Neerslachtigheid, een gevoel van isolatie en eenzaamheid, vallen,... zijn vaak onderschatte gevolgen van een verminderd gezichtsvermogen. Tijdens de infosessie wordt even stilgestaan bij enkele vaak voorkomende oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom, ouderdomsslechtziendheid,... Zo kan men sneller de eerste symptomen herkennen en voorkomt men dat kostbare tijd verloren gaat.

23 18 JE LONGEN. JE LUCHT. JE LEVEN. Gezonde longen zijn van vitaal belang. Ze zorgen om de 4 seconden voor een verse portie zuurstof en dat meer dan keer per dag of zo'n 7 miljoen keer per jaar. De levensnoodzakelijke zuurstof reist naar elk deeltje van ons lichaam, van onze hersenen tot onze kleine teen. Onze longen zijn keiharde werkers die onmerkbaar hun job doen. Ze zijn onzichtbaar maar wel onmisbaar. Verzorg ze daarom goed. Tijdens deze info willen we iedereen bewust maken van het belang van gezonde longen. Naast een algemene werking van de longen, hebben we het over de meest voorkomende problemen (waarbij de rokerslong specifiek wordt toegelicht) en over hoe men onze longen gezond kan houden.

24 19 BESPAREN OP JE ENERGIEFACTUUR Besparen op je energiefactuur is soms makkelijker dan je denkt. Het gaat er niet alleen over de juiste energieleverancier te kiezen. Het is ook bewust omgaan met energieverbruik. Onbewust verspillen we heel wat energie in en om onze woning. Door bewust om te gaan met energie en het energieverbruik te verminderen, bespaart men al gauw tientallen euro's per jaar. Beter voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Tijdens deze infosessie worden een aantal tips meegegeven om direct energie te besparen, zonder grote investeringen te moeten doen.

25 REGIONAAL DIENSTENCENTRUM ADVIES, OVERLEG EN INFORMATIE T el Het T huiszorgcentrum heeft per arrondissement een regionaal dienstencentrum dat erkend is door het Vlaams Agentschap Z org en Gezondheid. Onze regionale dienstencentra geven naast informatiesessies ook advies over mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen in de woning. Z e organiseren overleg tussen de hulpverleners om de zorg aan huis vlot te laten verlopen. Contactpersoon regio Halle-Vilvoorde: J oke Hame ls, Contactpersoon regio Brussel: Erika Louwagie, Contactpersoon regio Leuven: Le e n J ans s e ns, Wij s tre ve n te n alle n tijde naar e e n kwalitatie ve die nstve rle ning. He t kan ge be ure n dat u, ondanks onz e inze t e n ins panninge n, nie t volle dig te vre de n be nt. Klachte n kunne n ste e ds ge me ld worde n aan he t Re gionaal Die nste nce ntrum, Mus se nstraat 17-19, 1000 Bruss e l of via mail naar of via he t te l Elke klacht wordt ge re gis tre e rd, be hande ld e n onde rz ocht.

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Dementie. Je staat er niet alleen voor

Dementie. Je staat er niet alleen voor Dementie Je staat er niet alleen voor Inhoud Voorwoord... 04 Wat is dementie?... 07 Soorten geheugen... 13 De verschillende vormen van dementie... 17 Nabij in de zorg...27 Het belang van een tijdige diagnose...

Nadere informatie

Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok. Jeugdorganisaties

Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok. Jeugdorganisaties Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok Jeugdorganisaties 2013 Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie Gustaaf Schildknechtstraat 9 1020 Brussel 02 422 49 49 www.vigez.be 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken

Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken Auteur: Wilco Kruijswijk Met dank aan: Anita Peters, Theo Royers en Roos Scherpenzeel Colofon Auteurs: Jan Willem van de Maat,

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen?

VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen? PATIËNTENBROCHURE VALPREVENTIE: Wat kan je er zelf aan doen? INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Te weinig beweging... 5 3. Duizeligheid. 7 4. Medicatiegebruik.... 8 5. Laat je zicht controleren 9 6. Veiligheid

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

Wat zijn neurologische aandoeningen?

Wat zijn neurologische aandoeningen? Thema Neurologische aandoeningen Wat zijn neurologische aandoeningen? Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk

welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk Oost-Vlaams Diversiteitscentrum (ODiCe vzw) Lieselotte Reynvoet Inhoud Voorwoord 5 Inleiding

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan?

Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan? Pedagogisch dossier Een vermoeden van kindermishandeling, wat dan? Team Vertrouwenscentum Kindermishandeling Vlaams-Brabant Dit dossier is een bijlage bij: KINDERSURPRISE Een filmverhaal voor tieners over

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Mantelzorgers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ): een bijzondere groep!

Mantelzorgers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ): een bijzondere groep! Liever Thuis Mantelzorg Liberale Mutualiteit Ledenblad van de vzw Liever Thuis LM Vereniging van gebruikers en mantelzorgers 3 V.U.G.: Roni De Waele, Livornostraat 25, 1050 Brussel / Afgiftekantoor: 1050

Nadere informatie

Twee kwartier beweegplezier

Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Twee kwartier beweegplezier Meer dan 60 % van de Belgen beweegt te weinig. Nochtans kan twee kwartier matig intensief bewegen per dag een belangrijke gezondheidswinst opleveren.

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Seks als je ouder wordt

Seks als je ouder wordt Seks als je ouder wordt Waarom verandert het seksleven? Ruim de helft van de ouderen vindt seks belangrijk. Driekwart van hen is tevreden over hun seksuele relatie. Veel mensen geven aan dat hun seksleven

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Over vroegtijdige planning van de zorg

Over vroegtijdige planning van de zorg Het levenseinde teruggeven aan de mensen Over vroegtijdige planning van de zorg Manu Keirse Hoogleraar Faculteit der Geneeskunde KU Leuven Ondervoorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen Inhoud Het

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Slachtofferhulp is een aanbod van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk 2 Slachtoffer van een schokkende gebeurtenis? Je

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

welzijnopreceptgouda.nl

welzijnopreceptgouda.nl welzijnopreceptgouda.nl Soms zit het even niet mee of is het lastig om zelf weer een goede draai aan het leven te geven. Mogelijk kamp je met allerlei lichamelijke en/of psychische klachten. Je wilt er

Nadere informatie