OPLEIDINGSGIDS. Opleidingsgids Mediavormgever Animatie / audiovisueel crebo Grafische vormgeving crebo Mediavormgever.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPLEIDINGSGIDS. Opleidingsgids Mediavormgever Animatie / audiovisueel crebo 90411 Grafische vormgeving crebo 90413. Mediavormgever."

Transcriptie

1 Opleidingsgids Mediavormgever Animatie / audiovisueel crebo Grafische vormgeving crebo OPLEIDINGSGIDS Mediavormgever versie 2011 Versie: Mediavormgever Anna Paulownalaan JJ Emmen

2 2 Opleidingsgids Mediavormgever VOORWOORD HET BEROEP MEDIAVORMGEVER BEGELEIDING studieloopbaanbegeleider (SLB er) studieloopbaan service (SLS) HUISREGELS algemene regels bedrijfscultuur Mediavormgever presentie melden ziekte / afwezigheid verzuimbeleid en verzuimprotocol van het gebruik bibliotheek en apparatuur producten naar buiten printen programmakosten DE OPLEIDING TOT MEDIAVORMGEVER start competentiegericht onderwijs (cgo) kerntaken en werkprocessen lesrooster en vakken opleidingsduur en niveaus de fasen van ontwikkeling versnellen en vertragen portfolio beroepspraktijkvorming (BPV) beoordeling voortgangsrapportage examen doen vrije ruimte ROLLEN BIJ MEDIAVORMGEVER BIJLAGE ONDERWIJS EXAMENREGELEMENT (OER) A. Basisgegevens Kwalificatie Uitstroomdifferentiaties Certificeerbare eenheden Inhoudsopgave B. Onderwijs- en examenregeling van de verschillende uitstroomdifferentiaties Toelatingseisen Onderwijs a. Overzicht van de kerntaken en de werkprocessen b. Globale onderwijsprogrammering c. Keuzemomenten in de opleiding d. Vrije ruimte e. Keuze (examen) onderdelen Examinering Wanneer kom je in aanmerking voor een diploma? b Eisen Kerntaken basisprogramma en uitstroomdifferentiatie Nederlands, Engels en Rekenen Niveau Loopbaan en burgerschap c. Aantal malen per jaar waarop je examen kunt afleggen Transparante Onderwijs Programmering (TOP)... 28

3 3 Opleidingsgids Mediavormgever VOORWOORD Voor je ligt de OPLEIDINGSGIDS Mediavormgever van het. Deze gids kun je gebruiken als naslagwerk bij onduidelijkheden en onzekerheden tijdens je opleiding Mediavormgever. De opleidingsgids is ervoor bedoeld om eerste hulp te bieden. Een EHBO-boek als het ware: Eerste Hulp Bij Onduidelijkheden.

4 4 Opleidingsgids Mediavormgever 1. HET BEROEP MEDIAVORMGEVER Een mediavormgever houdt zich bezig met de vormgeving van allerlei media-uitingen. Dit kunnen zowel animatie- audiovisuele grafische, als interactieve producten zijn. De opleiding kent bij het twee uitstroomrichtingen, of uitstroomdifferentiaties: Animatie/audiovisueel De mediavormgever animatie/audiovisueel werkt met media waarin bewegend beeld en geluid centraal staan. Hij maakt bijvoorbeeld computeranimaties, bedrijfs- of instructiefilms, documentaires, reclamespotjes en videopresentaties voor internet. Grafisch De mediavormgever grafisch geeft vorm aan media met stilstaande beelden en teksten. Denk bijvoorbeeld aan: advertenties, posters, huisstijldrukwerk, folders, brochures, kranten, boeken, foto s, presentaties en verpakkingen. Een mediavormgever kan werken bij een groot aantal verschillende bedrijven. Vaak zijn dat bureaus voor reclame, ontwerp of webdesign. Maar we vinden ze ook bij multimediabedrijven, audiovisuele bedrijven, drukkerijen en uitgeverijen. Een mediavormgever werkt vaak in een team waarin ook anderen op technisch en/of organisatorisch gebied aan hetzelfde product meewerken. Ook zijn er steeds meer mediavormgevers die als zelfstandig ondernemer werken en zich laten inhuren door bedrijven.

5 5 Opleidingsgids Mediavormgever 2. BEGELEIDING 2.1. studieloopbaanbegeleider (SLB er) Vanaf het eerste moment van de opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider (SLB er) toegewezen. De SLB er begeleidt jou door de hele schoolloopbaan ook tijdens de Beroepspraktijkvorming (BPV). Beroepspraktijkvorming is een ander woord voor stage. Met de SLB er kun je alle onderwerpen bespreken die van belang zijn voor je opleiding: intake, keuzes die gemaakt moeten worden, studievoortgang, het portfolio, de BPV. Het begeleiden van problemen begint met het signaleren dat er problemen zijn. Bij dat signaleren zijn docenten en SLB er erg belangrijk. Maar alle hulp valt en staat natuurlijk met het gegeven dat jij het moet melden als het niet ontdekt wordt en moet willen accepteren. Hoe eerder je dat doet hoe makkelijker het is om problemen te verhelpen. Als je er met de SLB er niet uit komt, dan: 2.2. studieloopbaan service (SLS) Het kan zijn dat je dreigt vast te lopen in de opleiding om redenen die betrekkelijk ver van de opleiding af staan. Denk bijvoorbeeld aan de vooropleiding die laag was, of door problemen thuis. Dan kun je in overleg met of op advies van de SLB er terecht bij een studieloopbaanadviseur van de afdeling SLS. Daar kun je ook terecht voor voorlichting of advies over studie- en beroepskeuze, of met vragen over studiefinanciering. In geval van specifieke problematiek (dyslexie, faalangst en dergelijke) kan de studieloopbaanbegeleider voor advies of ondersteuning SLS inschakelen. Naast studentbegeleiding ligt er voor SLS een taak bij het beantwoorden van vragen over specifieke opleidingen. SLS onderhoudt onder meer contacten met de leerplichtambtenaar. Dreigende uitval moet vooraf tijdig worden gemeld. expertisegebieden Binnen SLS zijn de volgende expertisegebieden ondergebracht: Remedial Teaching (met name onderzoek en advies rond dyslexie); Steunpunt Studie & Handicap (met name Student Gebonden Financiering); Loopbaanadvies (o.m. advisering niet-weters en persoonlijkheidsonderzoek); Faalangstreductietraining; Zorgcoördinatie (o.m. ZorgAdviesTeam en instroom vanuit RMC). Indien nodig kunnen externe deskundigen worden ingeschakeld. Bijvoorbeeld voor specifieke begeleiding en ondersteuning, voor het aanbrengen van voorzieningen, bijvoorbeeld als je gehandicapt bent. SLS onderhoudt intensieve contacten met instanties als: GGZ, Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk, Leerplicht, verslavingszorg, wijkagent, enzovoort. Sommige instanties organiseren, om de onderlinge samenwerking te intensiveren, spreekuren binnen de muren van het.

6 6 Opleidingsgids Mediavormgever 3. HUISREGELS De regels voor de locaties van het zijn: 3.1. algemene regels Binnen het en dus ook op deze locatie geldt een aantal gedragsregels die te maken hebben met respect voor jezelf, de ander en je omgeving. Iedereen verdient respect; discriminatie, pesten en agressie passen daar niet bij Ongevraagd worden geen foto s of andere opnames van medestudenten en/of personeel gemaakt Je bent op tijd in de les. Als je afwezig bent of ziek dan meld je dit bij de receptie Je draagt in het lokaal geen jas, pet of oortelefoon (muziek e.d.) en je mobiele telefoon staat uit In alle gebouwen van het is roken verboden. Als je wilt roken doe je dit op de speciale rookplek buiten het gebouw Het onder invloed zijn van, als ook het gebruik en in het bezit hebben van drugs, alcohol en wapens op het terrein van het is niet toegestaan respect voor de omgeving We hebben een schoon gebouw en dat willen we zo houden: gooi afval daarom in de daarvoor bestemde afvalbakken Je eet en drinkt op de daarvoor bestemde plekken Je parkeert je fiets, bromfiets, scooter of auto op de daarvoor bestemde plekken Voor motorvoertuigen geldt, op het terrein van deze locatie, een maximumsnelheid van 15 km/uur, Parkeren van voertuigen op de terreinen is op eigen risico Als je schade veroorzaakt aan het gebouw of de inventaris dan meld je dit bij de receptie of de conciërge Voor het gebruik van computers gelden specifieke regels. Deze regels hangen in elke computerruimte en gelden voor iedereen. Je wordt geacht deze te kennen als je gebruik maakt van de computers Het gebruik van mobiele telefoons, mp-3 spelers, geluid van laptops, ipods en dergelijke is alleen toegestaan buiten de lessen en buiten de leslokalen. Ook daar mag geen hinder ontstaan voor anderen Spreek elkaar aan op verkeerd gedrag veiligheid Bezoekers aan de locatie Anna Paulownalaan melden zich altijd bij de receptie (hoofdingang) Voor de bescherming van jullie en onze eigendommen kan gebruik gemaakt worden van camerabeveiliging. Indien noodzakelijk worden de opnames overgedragen aan de politie en/of justitie huisregels aan de Anna Paulownalaan 1 Het management is wettelijk verplicht aangifte te doen bij constatering van strafbare feiten die zijn gepleegd met computers van het of privé computers/laptops die zijn aangesloten op het netwerk van het. Dit geldt tevens voor computers/laptops die ter reparatie worden aangeboden bij de leerbedrijven. Het management behoudt zich het recht voor om in de tassen van studenten te (laten) kijken Het management behoudt zich het recht voor om bij vermoedens van onrechtmatig gebruik de kluisjes te (laten) doorzoeken We hebben gekozen voor een beperkt aantal regels. Gedrag dat niet past bij de waarde RES- PECT, wordt niet getolereerd, ook al is het niet verwoord in een regel. Je wordt erop aangesproken en er volgen sancties bij het niet nakomen van de regels en afspraken over je gedrag.

7 7 Opleidingsgids Mediavormgever 3.2. bedrijfscultuur Mediavormgever Bij de opleiding Mediavormgever word je in drie jaar opgeleid voor een beroep. Je schoolse houding moet nu veranderen in een beroepshouding. Dat betekent dat je vanaf dag 1 werkt aan je beroepshouding, zowel in school als op stage. Dit betekent ook dat de docenten je daarin begeleiden en daarop kunnen aanspreken. Na je opleiding ga je of in een bedrijf aan het werk of naar het hbo. In beide gevallen zul je baat hebben bij de beroepshouding die je je hebt eigen gemaakt. wat betekent dit voor de dagelijkse gang van zaken in de school? Omdat het bedrijf Mediavormgever een opleiding is, zullen de docenten rekening houden met het feit dat je student bent en dus nog lerend bent. Maar hoe eerder je de beroepshouding ontwikkelt en de bedrijfscultuur omarmt, hoe beter het is. Dit houdt het volgende in: 1. De student is zelfverantwoordelijk voor het eigen leerproces. Natuurlijk kun je dat niet direct. Gaandeweg de opleiding zul je groeien naar zelfverantwoordelijkheid. Bij dit proces word je door de docenten begeleid. 2. De student ontwikkelt / toont op school en op stage beroepshouding. Hierbij word je voortdurend begeleid periodiek (bijvoorbeeld 1 x per 5 weken) beoordeeld door middel van het evaluatieformulier Beroepsmatig functioneren, zowel op school als op stage. 3. De student is zelf verantwoordelijk voor het leveren van bewijzen voor kerntaken, werkprocessen, competenties en indicatoren. Volgens het Kwalificatiedossier Mediavormgever, het Indicatorenoverzicht Mediavormgever en het onderwijs/leerprogramma, moet je gedurende de opleiding producten opleveren. Dit betekent dat je door het volgen van de lessen en uitvoeren van de opdrachten producten oplevert die dienen als bewijs voor behaalde kerntaken, werkprocessen, competenties en indicatoren. Het is jouw verantwoordelijkheid deze bewijzen (producten) te leveren. 4. De student doorloopt een curriculum volgens het Kwalificatiedossier Mediavormgever. Door eigen inzet, initiatief en creativiteit kan een maatwerkprogramma ontstaan dat recht geeft op versnelde doorloop. Samen met je Studieloopbaan begeleider voer je regelmatig gesprekken over de voortgang van je studieprogramma. Wanneer blijkt dat je vooruit kunt lopen op het curriculum - wat moet blijken uit je kennis, vaardigheden en beroepshouding - kun je eventueel versnellen. Dit impliceert natuurlijk dat je ook kunt vertragen, wanneer je om een of andere reden achterstand oploopt. 5. De student deelt regelmatig met collega-studenten en docenten wat hij heeft gedaan, heeft geleerd en wat hij de volgende periode beter/anders wil doen. We willen samen trots zijn op onze producten en dus delen we dat met elkaar. Wij,collega-studenten en docenten, geven constructieve feedback a.d.h.v. de STARRmethodiek. 6. De student heeft een portfolio in de formatieve fase en met een examenproductmap + bewijsmap in de summatieve fase. Die summatieve fase staat beschreven in de afstudeergids. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren van je producten in welke vorm dan ook. wat betekent dit voor de beoordeling? Uiteindelijk word je natuurlijk beoordeeld door je docenten op je beroepshouding. Dat gebeurt periodiek door middel van het evaluatieformulier Beroepsmatig functioneren, waarin ook de vaktechnische aspecten van de opleiding worden meegenomen. Deze staan op de volgende bladzijde.

8 8 Opleidingsgids Mediavormgever beoordelingsaspecten beroepshouding - De student hanteert een goede sociale presentatie, zowel intern als extern - De student past zich aan aan het bedrijf (= ook school) en de werksfeer (werk- en pauzetijden, op tijd afmelden, clean desk policy) - De student werkt goed samen en is collegiaal - De student is representatief (uiterlijk en optreden naar buiten) - De student houdt rekening met belangen van anderen (vertrouwelijke informatie) - De student toont verantwoordelijkheidsgevoel (op tijd komen, afspraken nakomen, deadlines naleven) - De student toont belangstelling voor het werk - De student toont initiatief - De student toont zelfstandigheid in het uitvoeren van opdrachten - De student werkt volgens een planmatige aanpak - De student toont flexibiliteit - De student toont reflecterend vermogen 3.3. presentie Het volgen van lessen en workshops en het aanwezig zijn bij momenten waarop zelfstandig wordt gewerkt is verplicht. Het kan uiteraard voorkomen dat je (langere tijd) ziek bent of dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. In dat geval kan teruggevallen worden op de 80%- regel. Dit houdt in dat inclusief ziekte en bijzondere omstandigheden sprake moet zijn van minimaal 80 procent aanwezigheid. Deze regel geldt per vak / onderdeel en per periode. Mocht je deze 80% niet halen, dan moet je met de betreffende docent afspraken maken over hoe je de gemiste lessen inhaalt. Het uitvoeren van de aangegeven stages en het bijwonen van terugkomdagen op school zijn een wezenlijk deel van de opleiding en zijn dus ook verplicht. Je bent aanwezig volgens het lesrooster. Als je een les of workshop hebt gemist, dan zorg je er zelf voor dat je wordt bijgepraat en dat je de opdrachten ervan uitvoert melden ziekte / afwezigheid Ziekmelding moet telefonisch dezelfde dag voor 10 uur aan de receptie worden doorgegeven via tel.nr Daar registreert men je melding. De docenten kunnen de ziekmelding dan tijdig signaleren en hoeven dan niet in actie te komen om je te bellen. Ben je weer beter dan meld je dit op school bij de receptie. Dit geldt ook tijdens de BPV. Ook dan moet je ziek- of herstelmelding doorgeven. Iedereen wordt aan- of afwezig gemeld door een docent in Magister. Als je afwezig bent zonder dat je dit hebt gemeld dan ben je ongeoorloofd afwezig. Je wordt dan gebeld om te controleren of de verzuimregistratie klopt. Wanneer je ongeoorloofd afwezig bent, dan wordt dat gemeld aan de Informatie Beheer Groep. Het kan zijn dat er naar aanleiding van je verzuim contact met je wordt opgenomen door een leerplichtambtenaar. Ongeoorloofde afwezigheid wordt op gepaste wijze verwerkt in de beoordeling van het beroepsmatig functioneren. Bij afwezigheid door tandarts-, huisarts- of ziekenhuisbezoek, trouwerij of met andere geldige redenen, wordt dat minimaal één dag van tevoren gemeld. Daarvoor vul je een verzuimbriefje in dat door je SLB er of door een andere docent wordt ingevuld.

9 9 Opleidingsgids Mediavormgever 3.5. verzuimbeleid en verzuimprotocol van het wil met een verzuimbeleid en -protocol bewerkstelligen dat schooluitval wordt voorkomen. De in dit protocol opgenomen regeling geldt voor alle studenten, ongeacht leeftijd of leerplicht. De regeling bevat onder andere: preventieve aanpak De preventieve aanpak van (ongeoorloofd) verzuim vindt plaats aan de hand van duidelijke regels. Beginnend verzuim (uurtjes of dagdelen spijbelen en structureel te laat komen): Een gesprek tussen student en SLB er, waar nodig is kan de leerplichtambtenaar betrokken zijn bij dit gesprek. Signaal verzuim (er is waarschijnlijk iets aan de hand, vaak met problematische achtergrond, ook ziekteverzuim): De SLB er heeft een 1ste gesprek met student en kan evt. doorverwijzen naar SLS. In bijzondere situaties kan melding in Zorg en Advies Team2 of bij externe diensten/ of hulpverleningsinstelling (b.v. GGD en schoolmaatschappelijk werk) plaatsvinden. Van alle gesprekken vindt verslaglegging plaats door SLB er of de studieloopbaanadviseur wettelijke verplichting melding verzuim 1. Verzuimmelding DC door Deelnemers Administratie bij Verzuimportal IB-groep zodra: een leerplichtige student 16 uur heeft verzuimd gedurende een periode van vier weken of een meerderjarige student tot 23 en niet in het bezit van een startkwalificatie over een periode van 4 weken heeft verzuimd. 2. Leerplicht/RMC onderneemt na de digitale verzuimmelding actie door o.a. contact op te nemen met de contactpersoon van DC (de SLB er) en maakt afspraken over de vervolgstappen met student, ouders/verzorgers en andere betrokkenen. Vervolgafspraken en acties die leerplicht/rmc onderneemt worden teruggekoppeld naar de SLB er. leerplicht/kwalificatieplicht Studenten zijn volledig leerplichtig (BOL/BBL) tot het eind van het leerjaar waarin ze 16 jaar worden. Studenten zijn kwalificatieplichtig als ze nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo niveau 2. regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC) Gemeenten moeten voortijdige schoolverlaters tot 23 jaar registreren en zorgdragen voor een passend traject zodat als nog een startkwalificatie kan worden behaald. Per RMC regio coördineert een contactgemeente de melding en registratie van voortijdig schoolverlaters. Startkwalificatie: diploma op HAVO, VWO of MBO-2 niveau. Voortijdig schoolverlater: jongere die geen startkwalificatie heeft en die geen opleiding volgt. Jongere met een diploma MBO-1 niveau en die geen werk heeft, is eveneens een voortijdig schoolverlater. wat is verzuim? Relatief schoolverzuim Hiervan is sprake als: een leerplichtige jongere staat wel ingeschreven bij een school/onderwijsinstelling, maar deze wordt ongeoorloofd gedurende een lange of korte periode niet bezocht. Geoorloofd verzuim

10 10 Opleidingsgids Mediavormgever Van geoorloofd verzuim kan sprake zijn bij gewichtige omstandigheden, b.v. huwelijk, jubileum, verhuizing, gezinsuitbreiding, ernstige ziekte, overlijden en wettelijke verplichtingen. In al deze gevallen geldt als voorwaarde dat het verlof moet zijn aangevraagd voorafgaande aan de gebeurtenis door betrokkene of ouders/verzorgers. Ongeoorloofd verzuim Het zonder geldige reden niet aanwezig zijn op school. Ongeoorloofd schoolverzuim is dus alle verzuim dat niet gemeld is en waarvoor geen toestemming is gegeven. De afwezigheid door ziekte wordt gemeld door ouders/verzorgers bij student <18 jaar en door student >18 jaar zelf gebruik bibliotheek en apparatuur Het lenen van boeken wordt in overleg met een docent gedaan. Daarbij geldt, dat het boek aan het einde van de dag weer ingeleverd dient te zijn. Mocht je het voor langere tijd nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens stage of thuis, dan gebeurt dat in overleg met een docent. Apparatuur wordt ook alleen in overleg met de docent gebruikt producten naar buiten De docenten van MEDIAVORMGEVER blijven verantwoordelijk voor alles wat jullie doen gedurende schooltijd. Ook voor dat wat jullie afleveren. Daarom de volgende regel: Bij alles wat er bij MEDIAVORMGEVER gedaan wordt blijft de docent verantwoordelijk voor de resultaten. Alles wat voor de buitenwereld wordt geleverd, wordt pas vrijgegeven als er een goedkeuring op rust van de verantwoordelijke docent printen Voor het printen en geleverde (opdracht)bladen betaal je een vast bedrag, dat via een thuisgestuurde studiekostenrekening wordt betaald programmakosten Je ontvangt medio oktober een factuur voor programmakosten. Een overzicht van de programmakosten wordt uiterlijk in de eerste schoolweek uitgereikt of opgestuurd.

11 11 Opleidingsgids Mediavormgever 4. DE OPLEIDING TOT MEDIAVORMGEVER 4.1. start Bij de start van de opleiding geef je aan voor welke uitstroomdifferentiatie je kiest: Animatie/audiovisueel of Grafisch. Of je hebt dit al aangegeven tijdens het intakegesprek. Aan het einde van het eerste jaar bestaat de mogelijkheid de keuze te veranderen competentiegericht onderwijs (cgo) De opleiding Mediavormgever is een competentiegerichte opleiding. Wat houdt dit in? Competentie komt van Competent en dat woord kom je vaak tegen in het MBO. Competent zijn is te omschrijven als: berekend zijn voor een bepaalde taak. Een competentie is een samenspel van kennis en inzicht, vaardigheden, houding, persoonlijke eigenschappen en ervaring. Samen maken ze dat je toegerust bent je werk nu en in de toekomst goed uit te voeren kerntaken en werkprocessen Bij de opleiding mediavormgever behaal je het diploma door aan te tonen dat je de juiste vaardigheden, kennis, gedrevenheid en persoonlijke stijl bezit. Deze kennis en vaardigheden staan beschreven in het zogenaamde Kwalificatiedossier Mediavormgever. Hierin zijn de taken van een mediavormgever beschreven. Men noemt dat kerntaken. Elke kerntaak is weer onderverdeeld in werkprocessen. Deze werkprocessen omschrijven wat gerichter wat er bij die kerntaak behoort. De werkprocessen op hun beurt zijn weer onderverdeeld in prestatie-indicatoren. Deze indicatoren geven precies aan wat er van je verwacht wordt. Hieronder vind je de kerntaken en werkprocessen uit het Kwalificatiedossier Mediavormgever. Kerntaak 1: Ontwerpt media-uitingen Werkprocessen die daarbij horen zijn: 1.1 Beoordeelt opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever 1.2 Maakt plan van aanpak 1.3 Maakt concept 1.4 Maakt ontwerp 1.5 Presenteert het concept en/of ontwerp van de media-uiting Kerntaak 2: Realiseert media-uitingen 2.1 Bereidt realisatie voor 2.2 Begeleidt uitbesteding aan derden 2.3 Maakt de media-uiting 2.4 Levert de media-uiting op 2.5 Houdt het archief bij Kerntaak 3: Voert ondernemerstaken uit 3.1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf 3.2 Promoot zijn werk 3.3 Regelt financieel administratieve zaken

12 12 Opleidingsgids Mediavormgever

13 13 Opleidingsgids Mediavormgever prestatie-indicatoren Een voorbeeld van een prestatie-indicator bij werkproces 1.1 is: De mediavormgever grafisch toont vaktechnisch inzicht bij het opstellen en aanpassen van het advies en baseert dit advies op de informatie over de behoeftenen wensen van de opdrachtgever zodat het advies aan de behoeften en wensen van de opdrachtgever voldoet. Het volledige Kwalificatiedossier Mediavormgever vind je op lesrooster en vakken In de dagelijkse praktijk op school duik je niet voortdurend in het Kwalificatiedossier. Je volgt de lessen, werkt in projecten en maakt je huiswerk. Alles wat je doet staat natuurlijk in dienst van het Kwalificatiedossier. Als je bijvoorbeeld een les over kleurenleer volgt, dan ben je bezig met een onderdeel van het Kwalificatiedossier. Op school werk je volgens een lesrooster van maandag tot en met vrijdag. Op je lesrooster staan allerlei vakken, zoals kleurenleer, schetsvaardigheden, creatieve vorming, film, animatie, ondernemerschap, Nederlands, Engels, rekenen, leren loopbaan burgerschap (LLB). Maar ook pakkettrainingen als première, photoshop, illustrator en indesign. Daarnaast werk je soms zelfstandig aan bovenstaande vakken of in projectgroepen. Alle vakken tellen even zwaar. Nederlands en rekenen worden daarnaast nog landelijk geëxamineerd. Als je zakt voor dit examen, dan krijg je geen diploma opleidingsduur en niveaus De opleiding Mediavormgever duurt in principe 3 jaar. Tenminste: als je in normaal studietempo door de opleiding gaat. Elk jaar is verdeeld in periodes van ongeveer 9 weken. Leerjaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode Tussen de periodes kan er een zogenaamde niet lesgebonden week (bufferweek) zijn. In die week zijn er in principe geen lessen (je moet wel op school zijn), maar vinden presentaties (schouwen) en andere activiteiten plaats. Als je achterstand hebt opgelopen, dan kun je in die week ook bijspijkeren en overleg met de SLB er hebben. Anders dan je gewend was zullen de lesroosters per onderwijsperiode worden gewijzigd. Houd er ook rekening mee, dat er lessen kunnen worden verschoven of bijvoorbeeld excursies worden gepland. Dan ziet een week er dus anders uit dan op het rooster staat. Hierdoor zou je in de knel kunnen komen met een bijbaantje of je sport. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je voor het volgen van de lessen dagelijks aanwezig kunt zijn tussen 8.30 en uur! We gaan uit van een gemiddelde studiebelasting (lessen, stage, huiswerk en studie) van 40 uren per week en 1600 uren per jaar. Bij 21 klokuren (= 28 lesuren!) les in de week mag je er rekening mee houden dat je daarnaast 19 uur huiswerk/zelfstudie verricht.

14 14 Opleidingsgids Mediavormgever In elk leerjaar heb je een periode van ca 10 weken beroepspraktijkvorming. Voor het volledige schema van de opleiding: zie Bijlage OER de fasen van ontwikkeling We gaan we uit van drie fasen in je ontwikkeling. Deze drie fasen zijn benoemd als beginner, junior en senior. In elk van die drie fasen verwachten we een bepaalde manier van werken van jou. beginner Het aanvangsniveau van de opleiding. Er van uit wordt gegaan dat je nog weinig tot geen ervaring hebt met het gekozen beroep waarvoor je wordt opgeleid. In het begin, van deze, ligt de nadruk op het aanleren van basisvaardigheden. Hieronder wordt verstaan het aanleren van relevante software, creatieve technieken, creatief leren omgaan met taal en het ontwikkelen van beroepshouding etc. Door middel van workshops, opdrachten en projecten leer je omgaan met deze vaardigheden. Als je laat zien dat je het Beginnerniveau beheerst, kun je door naar het Juniorniveau. van de beginner' wordt het volgende verwacht: - aanleren relevante software - ontwikkelen van technieken die zijn creativiteit bevorderen - goed kunnen luisteren naar de opdrachtgever - begrijpend kunnen lezen - kunnen presenteren van eigen producten - organisatievermogen (plannen) - sociaal vaardig - initiatiefrijk - positieve houding t.o.v. de opleiding en het toekomstige beroep - goede werkhouding/de wil tot het leren junior Wanneer je hier bent aangekomen wordt er van je verwacht dat je een verdiepingsslag gaat maken en een professionele beroepshouding gaat aannemen. Je gaat nu aan het werk met de conceptuele kant van de opleiding. Je zult trends moeten leren herkennen, kennis vergaren van verschillende opmaakstijlen en leren wat de technische eisen zijn. Dit alles om onderscheidend en vernieuwend te kunnen vormgeven. Verder zal er aandacht worden geschonken aan de meer organisatorische en financiële kant van het beroep. van de junior wordt het volgende verwacht: - klantgerichtheid - in staat zijn om opdrachten te kunnen beoordelen - in staat zijn om een opdrachtgever te adviseren - het kunnen maken en werken volgens en plan van aanpak - creatieve concepten/oplossingen kunnen bedenken en verantwoorden - het maken en presenteren van ontwerpen - het uitwerken van een ontwerp tot een eindproduct - goed kunnen archiveren - kennis van ondernemerschap - kennis van de financiële kant van een opdracht - flexibiliteit - organisatievermogen - professionele beroepshouding - sociaal vaardig - initiatiefrijk - de wil tot het leren

15 15 Opleidingsgids Mediavormgever senior Dit is de laatste fase van de opleiding. Je hebt bewezen dat je in staat bent om op een professionele manier te werken. Nu is de tijd aangebroken om dit in de praktijk aan te tonen. Je moet in staat zijn om media-uitingen te maken die de gewenste communicatiedoelstellingen bij de doelgroep bewerkstelligen. Bij kleine opdrachten kun je hierin de hoofdaannemer zijn, bij grotere opdrachten werkt je vaak onder begeleiding van een projectleider (Art director). Het Seniorniveau is gericht op het examen en zal grotendeels bestaan uit BPV. Tijdens de BPV werk je aan de hand van je afstudeerplan aan je examen. Voor het afstuderen verwijzen we je naar de Afstudeergids. van de senior wordt het volgende verwacht: - voldoet aan de eisen die zijn gesteld in het KD - goede professionele beroepshouding - creatieve concepten/oplossingen kunnen bedenken en verantwoorden - sociaal vaardig - initiatiefrijk - communicatief vaardig 4.7. versnellen en vertragen Een maatwerktraject (versnellen) is mogelijk wanneer blijkt dat je sneller door de opleiding kunt. Je laat bijvoorbeeld tijdens de lessen en de projecten merken dat je vlot door de werkprocessen gaat en tevens een goede beroepshouding (zie 3.2) hanteert. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk. Indien je niet in het normale tempo door de opleiding kunt, is er sprake van vertraging. Dit hoeft geen probleem te zijn. Waarschijnlijk heb je meer tijd nodig. Ook hier is dus sprake van maatwerk. eerder verworven competenties (EVC) Wanneer je de opleiding binnenkomt met competenties die al ergens anders behaald zijn, dan kun je in aanmerking komen voor een zogenaamde evc-procedure. Samen met de studieloopbaanbegeleider wordt dan gekeken of er bewijzen zijn die passen binnen het Kwalificatiedossier Mediavormgever. Op basis van de bevindingen kan een maatwerktraject samengesteld worden. Een evc-procedure leidt niet altijd automatisch tot vrijstellingen. advies of verzoek Het kan zijn dat blijkt dat je na het eerste leerjaar onvoldoende presteert, of volgens het team niet geschikt lijkt te zijn als (aankomend) mediavormgever. Er kan dan een advies komen om een andere opleiding te zoeken. Een wat dwingender formulering is het verzoeken om een andere opleiding te gaan volgen. Het is dan niet wijs dit in de wind te slaan portfolio Tijdens de gehele opleiding maak je heel veel verschillende producten voor alle vakken. Je bewaart al je gemaakte werk in een portfolio. Je bent zelf verantwoordelijk voor dit portfolio. Als je bewijzen kwijtraakt is dit jouw probleem. Je zult opnieuw aan de slag moeten om je product te maken oftewel: om het bewijs te leveren beroepspraktijkvorming (BPV) Beroepspraktijkvorming (BPV), een ander woord voor stage, is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je moet leren keuzes te maken en verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leerproces. BPV is een verplicht onderdeel van een beroepsopleiding dat leidt tot een praktische kwalificatie. Het is dé mogelijkheid om praktijkervaring op te doen. Je kunt wat je geleerd hebt op school

16 16 Opleidingsgids Mediavormgever toepassen in de praktijk en daarnaast door de praktijk dingen leren die je nauwelijks op school kunt leren. Meer over de BPV vind je de BPV-gids. Ik heb een baantje. Kan ik daar ook werkprocessen mee bewijzen? Jawel, we juichen het zelfs toe en zullen de eventueel bewezen werkprocessen het beoordelen aan de hand van gesprekken met de betreffende werkgever. Het is verstandig om een bijbaantje in de branche mediavormgeving te zoeken, want ook dat kan meehelpen aan je ontwikkeling beoordeling Aan het eind van een periode en ook tijdens de periode worden de producten die je hebt gemaakt, door je docenten beoordeeld. Dit gebeurt door de producten te beoordelen, maar ook het bijbehorende proces (hoe ben je tot dit product gekomen?). Soms kan dit plaatsvinden in een zogenaamde schouw. Werkwijze schouw Bij een schouw is het de bedoeling dat jij in een korte presentatie van vijf minuten jouw werk zo volledig mogelijk aan je docenten en klasgenoten toont. Je toont niet alleen proces en eindproducten, maar je probeert de docenten met een kort verhaal te vertellen wat je hebt gedaan en waarom. Daarnaast probeer je voor je zelf te benoemen wat je hebt geleerd en waardoor je dat hebt geleerd voortgangsrapportage Elke periode krijg je een voortgangsrapportage van de behaalde resultaten. Op deze manier hebben jij en eventueel je ouders/verzorgers zicht op de voortgang van je studie. Twee keer per jaar word jij samen met je ouders/verzorgers uitgenodigd voor een zogenaamd 10-minutengesprek met de slb er. Tijdens dit gesprek wordt de voortgang van je studietraject besproken. Dit gebeurd aan het einde van periode 1 en examen doen Om in aanmerking te komen voor je diploma, moet je twee mappen inleveren bij de examencommissie Mediavormgever. Het gaat om een bewijsmap en een examenproductmap. formatief en summatief Tijdens de eerste 2 leerjaren en een deel van het 3 e leerjaar oefen je tijdens de lessen met de kerntaken, werkprocessen en prestatie-indicatoren. Dit gaat automatisch door het volgen van lessen, het maken van huiswerk, zelfstudie en werken in projecten. Dit oefenen noemen we de formatieve fase. Als de formatieve fase voldoende wordt afgesloten kun je afstuderen. We noemen dit de summatieve fase. Alle kerntaken, werkprocessen en prestatie-indicatoren worden nogmaals, maar nu onder examencondities door jou uitgevoerd. Voor een groot deel vindt dit plaats in een BPVbedrijf. Dit heet een afstudeerbpv. Meer informatie hierover en hoe je gaat afstuderen de AFSTUDEERgids. Deze ontvang je zodra je daar aan toe bent vrije ruimte Elke beroepsopleiding kent de zogenaamde vrije ruimte. Binnen deze vrije ruimte verricht je diverse activiteiten die direct of indirect met je opleiding te maken hebben. Jij als student moet laten zien dat je jouw eigen ontwikkeling kunt benoemen en jouw loopbaan kunt sturen. Bovendien ben je mede verantwoordelijk voor de opleiding en voor jouw eigen functioneren. Ook vinden we het normaal dat je de opleiding Mediavormgever promoot. Voor activiteiten als Open Dag of meeloopdagen wordt van jou verwacht dat je proactief en positief meedoet.

17 17 Opleidingsgids Mediavormgever 100 punten Tijdens de hele opleiding moet je minimaal 100 punten halen om te voldoen aan de eis van de vrije ruimte. In onderstaande lijst vind je een overzicht van activiteiten en te behalen punten. Je kunt zelf aangeven aan welke activiteiten je mee wilt doen. Bij overinschrijving zullen we keuzes moeten maken. Wenselijk is dat je aan verschillende activiteiten meedoet en niet elk jaar voor dezelfde activiteiten kiest. Meer dan 100 punten halen is natuurlijk zeer aan te bevelen. Ook hier is het de bedoeling dat je zelf de bewijzen levert voor de behaalde punten. Onderwerp Aantal punten Inzet op D.Challenge 25 Inzet op de open dag 25 Buddy tijdens meeloopdagen vmbo studenten Presentatie werk tijdens meeloopdagen vmbo studenten Bedrijfsexcursie organiseren Workshop geven aan medestudenten Gastlessen verzorgen op v.o. Gastles of excursie regelen o.a. voor Ondernemerschap Promoot de opleiding Mediavormgever (werkproces 3.2) Studentenraad 30 Workshop geven aan externen Leuke activiteiten organiseren zoals: - Skiclinic - Reis naar Engeland Etc. Activiteit naar keuze In overleg te bepalen

18 18 Opleidingsgids Mediavormgever 5. ROLLEN BIJ MEDIAVORMGEVER Tijdens je opleiding word je begeleid door verschillende deskundigen, ieder met een eigen expertise. Vanuit die expertise heeft iedere deskundige een eigen rol. Hieronder vind je een opsomming van die rollen. docent De docent verzorgt de (theorie)lessen. begeleider integrale opdrachten (BIO) Soms heeft een docent de rol van begeleider van integrale opdrachten. Er is dan geen sprake van een lessituatie, maar een project of praktijksituatie. Daarbij wordt geen lesgegeven, maar begeleiding bij de uit voering van je project. Het komt ook voor dat tijdens dit project incidenteel instructie gegeven wordt. studieloopbaanbegeleider (SLB'er) De SLB er begeleidt jou tijdens de gehele studieloopbaan. bpv-docent Tijdens de BPV word je vooraf tijdens en na afloop begeleidt door de BPV-docent, hij is ook je SLB er. Hij houdt contact met de praktijkopleider (de begeleider in het BPV-bedrijf), maakt afspraken over de opdracht(en) houdt procedures in de gaten en dergelijke. bpv-coördinator Is verantwoordelijk voor de organisatie van de BPV. Hij zorgt er voor dat er voldoende BPVplekken zijn, regelt de overeenkomsten en onderhoudt de contacten met de BPV-bedrijven.

19 19 Opleidingsgids Mediavormgever BIJLAGE ONDERWIJS EXAMENREGELEMENT (OER) Mediavormgever 2011 A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Mediavormgever Cohort 2010 Crebocode Versie van het Kwalificatiedossier 2011 Studienummer(s) BOL 1 :x studienummer moet er nog bij BBL :nvt DTBOL :nvt Niveau 4 Studiebelasting zoals landelijk 1600 SBU vastgesteld Kenniscentrum beroepsonderwijs GOC bedrijfsleven Voorzitter examencommissie A. Dijkstra Versiebeheerder OER J. Stavast Ingangsdatum Uitstroomdifferentiaties Crebo- Naam code Animatie / audiovisueel Grafisch Mediavormgever Certificeerbare eenheden xnee Ja, namelijk Bij crebocode Certificeerbare eenheid de officiële naam Plaats en datum: Emmen, 15 augustus 2011 Akkoord voorzitter examencommissie Vastgesteld namens het College van Bestuur Naam voorzitter examencommissie Mevrouw H.H. Coutinho 1 De BOL opleidingen voldoen aan de vereisten van de wet op de studiefinanciering. 2 Omdat het hier nog om een werkdocument gaat, heeft deze OER voorlopig een geldigheidsduur van 1 jaar. Vóór 1 mei wordt bezien of aanpassing van de OER noodzakelijk is. Wijzigingen in de OER gedurende een cohort kunnen slechts bij hoge uitzondering worden aangebracht door de voorzitter van de examencommissie en dienen onmiddellijk ter kennis te worden gebracht van de deelnemers.

20 20 Opleidingsgids Mediavormgever Inhoudsopgave A. Basisgegevens 19 Kwalificatie Uitstroomdifferentiaties Certificeerbare eenheden Inhoudsopgave 20 B. Onderwijs- en examenregeling van de verschillende uitstroomdifferentiaties Toelatingseisen Onderwijs 22 2a. Overzicht van de kerntaken en de werkprocessen b. Globale onderwijsprogrammering c. Keuzemomenten in de opleiding d. Vrije ruimte e. Keuze (examen) onderdelen Examinering 23 3a. Wanneer kom je in aanmerking voor een diploma? b. Inhoudelijke criteria bewijsmap(pen) c. Inhoud van het examen: examenplannen d. Aantal malen per jaar waarop je examen kunt afleggen Transparante Onderwijs Programmering (TOP) 28

21 21 Opleidingsgids Mediavormgever B. Onderwijs- en examenregeling van de verschillende uitstroomdifferentiaties 1. Toelatingseisen Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding: Heb je geen specifieke vooropleiding nodig Moet je minimaal een diploma behaald hebben: diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische leerweg. een diploma MBO niveau 2. overgangsbewijs Havo 3-4

22 22 Opleidingsgids Mediavormgever 2. Onderwijs 2a. Overzicht van de kerntaken en de werkprocessen Kerntaak Werkproces 1. Ontwerpt media-uitingen 1.1 Beoordeelt opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever 1.2 Maakt plan van aanpak 1.3 Maakt concept 1.4 Maakt ontwerp 1.5 Presenteert het concept en/of ontwerp van de media-uiting 2. Realiseert media-uitingen 2.1 Bereidt realisatie voor 2.2 Begeleidt uitbesteding aan derden 2.3 Maakt de media-uiting 2.4 Levert de media-uiting op 2.5 Houdt het archief bij 3. Voert ondernemerstaken uit 3.1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf 3.2 Promoot zijn werk 3.3 Regelt financieel administratieve zaken

23 23 Opleidingsgids Mediavormgever 2b. Globale onderwijsprogrammering Onderstaande programmering betreft een mogelijke onderwijsprogrammering. In het geval van een flexibele leerweg kan in overleg met de studieloopbaanbegeleider gekozen worden voor een aangepaste onderwijsprogrammering. Dit betekent dat de opleiding minimaal drie jaar duurt. De opleiding kent drie fases: beginner (leerjaar 1), junior (leerjaar 2) en senior (leerjaar 3). Leerjaar Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 1 Beginner AVOvakken SLB, workshops, projecten AVOvakken SLB, workshops, projecten AVOvakken SLB, workshops, projecten BPV 2 Junior AVOvakken SLB, workshops, projecten BPV AVOvakken SLB, workshops, projecten AVOvakken SLB, workshops, projecten 3 Senior SLB, workshops, projecten afstuderen SLB, workshops, projecten afstuderen BPV afstuderen SLB, workshops, projecten afstuderen 2c. Keuzemomenten in de opleiding Bij de start van de opleiding heb je een keuze gemaakt voor grafisch dan wel animatie / audiovisueel. Aan het einde van het eerste jaar bestaat de mogelijkheid de keuze te veranderen. Een maatwerktraject is mogelijk wanneer blijkt dat je sneller door de opleiding kunt. 2d. Vrije ruimte Voor deze opleiding is er voor gekozen om de vrije ruimte toe te voegen aan de beroepsgerichte kerntaken. 2e. Keuze (examen) onderdelen N.v.t. 3. Examinering

24 24 Opleidingsgids Mediavormgever Alvorens met de afstudeerfase (senior) te kunnen beginnen, dien je de beginner- en juniorfase met een voldoende te hebben afgesloten. Voldoende houdt in dat de indicatoren voor de werkprocessen van de opleiding zijn behaald. Wanneer kom je in aanmerking voor een diploma? a Landelijke eisen Landelijk is vastgelegd dat je de onderstaande kerntaken, vaardigheden en onderdelen moet hebben afgesloten om voor het diploma in aanmerking te komen: 1. Kerntaken uitstroomdifferentiaties: kerntaak 1 werkproces 1.1 t/m 1.5 kerntaak 2 werkproces 2.1 t/m 2.5 kerntaak 3 werkproces 3.1 t/m Talen a. Nederlands op niveau 3F b. Moderne vreemde taal: overnemen vanuit KD. 3. Rekenen Opleidingen op niveau 4 Rekenen 3F 4. Loopbaan en Burgerschap : 5. BPV : De WEB geeft aan dat de BPV met een voldoende moet worden afgerond. b Eisen 1. Je bewijsmappen en examenproductmappen moeten voldoen aan de criteria zoals vermeld in de afstudeergids van de opleiding. 2. Het examen is onderverdeeld in de onderstaande exameneenheden (blz. 7). Tevens vind je hierbij aangegeven op welke manier je dit examen moet afleggen: via het aanleveren van een bewijsmap of door het afleggen van een proeve. In beide gevallen kan het mogelijk zijn dat je als onderdeel van het examen een tentamen moet afleggen. 3. Alle werkprocessen moeten met een voldoende zijn afgesloten en daarmee de betreffende exameneenheden.

25 25 Opleidingsgids Mediavormgever Kerntaken basisprogramma en uitstroomdifferentiatie Exameneenheid Vorm Kerntaak Werkproces(sen) Competentie(s) 1 Bewijsmap 1.Ontwerpt mediauitingen 1.1 Beoordeelt opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever 1.2 Maakt plan van aanpak 1.3 Maakt concept 1.4 Maakt ontwerp 1.5 Presenteert het concept en/of ontwerp van de media-uiting E H I J K L M N O Q R S V B K L Q R S T Bewijzen* Producten:. 1.1 analyse en advies 1.2 plan van aanpak 1.3 concept 1.4 ontwerp 1.5 presentatie Beoordelingsformulieren: MV1.1 MV1.2 MV1.3 MV1.4 MV1.5 Verslag van de werkzaamheden met met daarin opgenomen reflectie.* 2 Bewijsmap 2. Realiseert media-uitingen 2.1 Bereidt realisatie voor 2.2 Begeleidt uitbesteding aan derden 2.3 Maakt de media-uiting 2.4 Levert de media-uiting op 2.5 Houdt het archief bij E H I J K L M N O Q R S V B K L Q R S T Producten: zie exameneenheid stappenplan 2.2 checklist 2.3 werkbestanden 2.4 media-uiting 2.5 verslag van datastructuur Beoordelingsformulieren: MV2.1 MV2.2 MV2.3 MV2.4 MV2.5 3 Bewijsmap 3. Voert ondernemerstaken uit 3.1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf 3.2 Promoot zijn werk 3.3 Regelt financieel administratieve zaken F I J N T X Y Verslag van de werkzaamheden met daarin opgenomen reflectie.* Producten: 3.1 ondernemingsplan 3.3 calculaties; 3.3 offertes; 3.3 kloppende financiële administratie. Beoordelingsformulieren: MV3.1 MV3.2 MV3.3 Verslag van de werkzaamheden met daarin opgenomen reflectie.* *Je mag de drie verslagen ook combineren in één verslag.

26 26 Opleidingsgids Mediavormgever BPV Het beoordelingsformulier BPV waaruit blijkt dat de beroepspraktijkvorming voor de betreffende uitstroomdifferentiatie met een voldoende is afgesloten. Nederlands, Engels en Rekenen Niveau 4 De onderliggende exameneenheden worden met een cijfer op 1 decimaal nauwkeurig beoordeeld. Nederlands Exameneenheid Vorm Afname periode 1. Mondelinge taalvaardigheid: Mondeling Gesprekken examen 2. Mondelinge taalvaardigheid:: Mondeling Spreken examen Vaardigheid gesprekken voeren Spreekvaardigheid : spreken Beheersings niveau 3F 3 F 3. Schrijven Schriftelijk examen 4. Mondelinge taalvaardigheid: Luisteren 5. Lezen: zakelijke teksten Centraal ontwikkeld- Schriftelijk examen Centraal ontwikkeld Schriftelijk examen Schrijfvaardigheid Begrippenlijst en taalverzorging NL Luisteren Leesvaardigheid 3 F 3 F 3 F De instellingsexamens Gesprekken, Spreken en Schrijfvaardigheid, worden gemiddeld tot één beoordeling en afgerond op 1 decimaal. Alle exameneenheden wegen daarbij even zwaar. Deze beoordeling van de instellingsexamens wordt gemiddeld met het resultaat van het centraal ontwikkelde examen (lezen/luisteren): ook hier wegen beide onderdelen even zwaar. Het cijfer wordt afgerond tot een geheel getal. Dit vormt het eindcijfer Nederlands. Rekenen Exameneenheid Vorm Rekenen: Getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden Centraal ontwikkeld examen Afname periode Vaardigheid Notatie, taal en betekenis Verbanden leggen en gebruiken Beheersings niveau 3 F Voor het behalen van het diploma mag voor Nederlands of rekenen een eindwaardering van tenminste 5 zijn behaald mits voor het andere onderdeel tenminste het cijfer 6 is behaald.

27 27 Opleidingsgids Mediavormgever ENGELS Vaardigheid Beheersings niveau Luistervaardigheid B1 Gespreksvaardigheid B1 3. Spreken Mondeling examen 4. Schrijven Schriftelijk examen 5. Lezen Schriftelijk examen Spreekvaardigheid Schrijfvaardigheid Leesvaardigheid A2 A2 B1 Loopbaan en burgerschap Exameneenheid Vorm Afname periode 1. Luisteren Mondeling examen 2. Gesprekken voeren Mondeling examen Vaardigheden Vorm Dimensie Bewijzen Burgerschap Bewijsma p 1.1 politiek- juridisch 1.2 economisch 1.3 sociaal-maatschappelijk Loopbaan Bewijsma p 1.4 vitaal burgerschap 2.0 loopbaan Alle vaardigheden loopbaan en burgerschap moeten zijn voldaan. 3c. Aantal malen per jaar waarop je examen kunt afleggen Er zijn 4 momenten per jaar, waarop de bewijsmappen aangeleverd worden. Als een bewijsmap is afgekeurd mag de map nog één keer worden aangeboden aan de examencommissie. Aan het begin van het schooljaar worden de aanleverdata bekendgemaakt.

28 28 Opleidingsgids Mediavormgever 4. Transparante Onderwijs Programmering (TOP) Contacttijd: Loopbaanreflectie leerlijn Integrale leerlijn AVO leerlijn Overige BPV/Stage PvB IIVO Zelfstudie SBU per jaar

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Metaalbewerker Cohort 2011 Crebocode 94300 Versie van het 1-12-2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

nummer 91830 Chauffeur goederenvervoer Chauffeur goederenvervoer Akkoord Voorzitter Examencommissie Vastgesteld namens het College van Bestuur

nummer 91830 Chauffeur goederenvervoer Chauffeur goederenvervoer Akkoord Voorzitter Examencommissie Vastgesteld namens het College van Bestuur A. Basisgegevens Kwalificatie Chauffeur goederenvervoer Cohort 2011 Crebocode 91830 Studieprogramma nummer(s) BBL :x Niveau 2 Studiebelasting zoals 3200 SBU landelijk vastgesteld Kenniscentrum beroepsonderwijs

Nadere informatie

Format OER8 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format

Format OER8 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format Format OER8 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Assistent operator Cohort 2009 Crebocode 90450 Studieprogramma nummer(s) BOL 1 : BBL : 42009 DTBOL : Niveau

Nadere informatie

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker ICT Cohort 2010 Crebocode 90560 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Applicatieontwikkelaar Cohort 2011 Crebocode 90020 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studie nummer(s)

Nadere informatie

OER 2010 A. Basisgegevens

OER 2010 A. Basisgegevens OER 2010 A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Applicatieontwikkelaar Cohort 2010 Crebocode 90020 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studieprogramma nummer(s) BOL 1 : BBL : DTBOL : Niveau 4 Studiebelasting

Nadere informatie

oer voor competentiegerichte opleidingen

oer voor competentiegerichte opleidingen oer voor competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker stukadoor niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 91500 Studieprogramma nummer(s) BBL :41069 Niveau 3 Studiebelasting o.g.v.

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Timmerman niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 94930 Studieprogramma nummer(s) BBL : X Niveau 3 Studiebelasting o.g.v. opleidingsniveau

Nadere informatie

Service apparatuur en installaties

Service apparatuur en installaties OER Service apparatuur en installaties A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Service apparatuur en installaties Cohort 2011 Crebocode 94330 Versie van het (code dossier en jaar van vaststelling vermelden)

Nadere informatie

nummer 91450 Schilder (niveau 2) 41053 Certificeerbare eenheden X Nee Ja, namelijk Bij crebocode Certificeerbare eenheid

nummer 91450 Schilder (niveau 2) 41053 Certificeerbare eenheden X Nee Ja, namelijk Bij crebocode Certificeerbare eenheid oer voor competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker schilderen niveau 2 Cohort 2010 Crebocode 91450 Studieprogramma nummer(s) BBL :41053 Niveau 2 Studiebelasting o.g.v.

Nadere informatie

OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens OER voor 2009 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Laboratoriummedewerker / Allround laborant Cohort 2009 Crebocode 91730 Versie van het 1 februari 2009

Nadere informatie

Opleidingsplan. Medewerker ICT. Uitstromen : Crebo nummer :95060. Leerweg :BOL, Niveau 2. Cohort :2011-2012. Medewerker ICT 95060

Opleidingsplan. Medewerker ICT. Uitstromen : Crebo nummer :95060. Leerweg :BOL, Niveau 2. Cohort :2011-2012. Medewerker ICT 95060 Versie 24-10-11 Opleidingsplan Medewerker ICT Crebo nummer :95060 Leerweg :BOL, Niveau 2 Sector Afdeling :TECHNIEK :ICT-LYCEUM Cohort :2011-2012 Uitstromen : Medewerker ICT 95060 TE-IC-95060-BOL-2011-medewerker

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Metselaar 2 Cohort 2011 Crebocode 93900 Versie van het 2011 Kwalificatiedossier Studie nummer(s) BOL 1 : BBL :x DTBOL :

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. MultiMedia Design & Development

OPLEIDINGSGIDS. MultiMedia Design & Development OPLEIDINGSGIDS MultiMedia Design & Development versie 2010 VOORWOORD...3 1. DE OPLEIDING IN VOGELVLUCHT...4 1.1. beeld van de beroepengroep... 4 1.2. kerntaken en werkprocessen... 5 1.3. Leren, Loopbaan

Nadere informatie

OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens

OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Verspaner Cohort 2010 Crebocode 94340 Versie van het Versie 2009 Kwalificatiedossier Studie nummer(s) BOL 1 :X Niveau 2

Nadere informatie

20Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

20Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens 20Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Middenkader Engineering Cohort 2011 Crebocode 94420 Versie van het 1-12-2010 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Opleidingsplan. ICT-medewerker beheer. Uitstromen : Crebo nummer : 95070. Cohort : 2011-2012. Medewerker Beheer ICT 95070

Opleidingsplan. ICT-medewerker beheer. Uitstromen : Crebo nummer : 95070. Cohort : 2011-2012. Medewerker Beheer ICT 95070 Versie 24-10-11 Opleidingsplan ICT-medewerker beheer Crebo nummer : 95070 Leerweg Sector Afdeling : BOL : Techniek : ICT Cohort : 2011-2012 Uitstromen : Medewerker Beheer ICT 95070 TE-IC-95070-BOL-2011-medewerker

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Versie 24-10-11. Opleidingsplan. netwerkbeheerder. Crebo nummer : 95323. Cohort : 2012. Uitstromen :

Versie 24-10-11. Opleidingsplan. netwerkbeheerder. Crebo nummer : 95323. Cohort : 2012. Uitstromen : Versie 24-10-11 Opleidisplan netwerkbeheerder Crebo nummer : 95323 Leerweg Sector Afdeli : BOL : Techniek : ICT Cohort : 2012 Uitstromen : Inhoudsopgave 1. Beeld van het beroep... 3 2. Het opleidistraject...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5 Mediavormgeving Inhoudsopgave Wat doet een mediavormgever? - Waar werkt een mediavormgever - Welke taken verricht een mediavormgever? - Welke eigenschappen heeft een mediavormgever Typering beroepengroep

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

1.1.Specifieke examens

1.1.Specifieke examens Examenoverzicht : Interactief mediavormgever Niveau 4 4 jaar 1.1.Specifieke examens Crebocode: 90414 Leerweg: BOL Cohort: 2014 2018 Sector: Techniek & Vormgeving Team: Mediavormgeving Beroepsgerichte examens

Nadere informatie

Studiewijzer. Mediavormgever. Studiejaar: Niveau: 4 Crebo: Leerweg: BOL

Studiewijzer. Mediavormgever. Studiejaar: Niveau: 4 Crebo: Leerweg: BOL Studiewijzer Mediavormgever Studiejaar: 2018-2019 Niveau: 4 Crebo: 25201 Leerweg: BOL Inhoud Inhoud 2 1. Woord vooraf 3 2. Leeswijzer 4 3. De opleiding op één A4 5 4. Het beroep Mediavormgever 6 4.1. Wat

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Mediavormgever. Art & design. Leerweg BOL. Crebocode: 90412

Examenplan opleiding: Mediavormgever. Art & design. Leerweg BOL. Crebocode: 90412 Examenplan opleiding: Mediavormgever Art & design Leerweg BOL Crebocode: 90412 Niveau opleiding MBO 4 Nominale opleidingsduur 4 jaar Leerweg BOL Dossiercode 22086 Dossierjaar Vanaf 2012 Cohort 2015-2019

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de specifieke

Nadere informatie

Versie Opleidingsplan. ICT-medewerker beheer. Crebo nummer : Cohort : Uitstromen : Medewerker Beheer ICT 95070

Versie Opleidingsplan. ICT-medewerker beheer. Crebo nummer : Cohort : Uitstromen : Medewerker Beheer ICT 95070 Versie 9-05-01 Opleidingsplan ICT-medewerker beheer Crebo nummer : 95070 Leerweg Sector Afdeling : BOL : Techniek : ICT Cohort : 01-013 Uitstromen : Medewerker Beheer ICT 95070 Inhoudsopgave 1. Beeld van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Host 94120 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

1. Wat is beroepspraktijkvorming

1. Wat is beroepspraktijkvorming 1. Wat is beroepspraktijkvorming De opleiding die je nu volgt bestaat uit twee delen: beroepspraktijkvorming en onderwijs op school. Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra leer je

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1 januari 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Assistent Toezicht en Veiligheid Niveau 1 Crebonummer

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Nog niet vastgesteld! Concept! Voorwoord Beste

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

EXAMENPLAN Mediavormgever 2017 Crebocode: 25201

EXAMENPLAN Mediavormgever 2017 Crebocode: 25201 1 Opleiding: mediavormgever Niveau: 4 Opleidingsduur: 6400 SBU EXAMENPLAN Mediavormgever 2017 Crebocode: 25201 Cohort: startjaar 2017 - eind 2021 Leerweg: BOL Sector: College Design, Media & ICT Team:

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

1. Examenplan AV specialist (o.b.v. formatversie 1.5)

1. Examenplan AV specialist (o.b.v. formatversie 1.5) 1. Examenplan AV specialist (o.b.v. formatversie 1.5) 1.1. Beroepsgerichte examens Examenoverzicht Naam : AV specialist niveau : 4 sduur: 1 jaar Crebocode: 95702 Leerweg (BOL/BBL): BOL Cohort: 2014 2015

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Opleiding: Pedagogisch Medewerker kinderopvang Niveau: 3 Opleidingsduur: 3 jaar 4800 sbu s EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, 25486 Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Cohort: Startjaar 2016 jaar van

Nadere informatie

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 Fietstechnicus 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Fietstechniek Nummer kwalificatiedossier 23105 Kwalificaties

Nadere informatie

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Hoofd Informatie niveau 4 crebo 94071 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat

Nadere informatie

Beveiliger BBL niv. 2

Beveiliger BBL niv. 2 Beveiliger BBL niv. 2 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging Nummer kwalificatiedossier 23161

Nadere informatie

Opleidingsgids. Schooljaar 2011 2012. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Middenkader engineering

Opleidingsgids. Schooljaar 2011 2012. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Middenkader engineering Opleidingsgids Schooljaar 2011 2012 Emmen 1 2 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 5 1. Indeling schooljaar Blz. 7 - Vakantierooster Blz. 8 2. Overzicht opbouw opleiding Blz. 10 - Beeld van beroep/ werkveld/ mogelijkheden

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling (oer) voor competentiegerichte opleidingen Bouw-Infra

Onderwijs- en examenregeling (oer) voor competentiegerichte opleidingen Bouw-Infra Onderwijs- en examenregeling (oer) voor competentiegerichte opleidingen Bouw-Infra A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Cohort 2009 Crebocode 94050 Studieprogramma nummer(s) 41099 BOL 1 Niveau 4 Studiebelasting

Nadere informatie

Opleidingsgids. Mediavormgever. Studiejaar: Niveau: 4 Crebo: Leerweg: BOL

Opleidingsgids. Mediavormgever. Studiejaar: Niveau: 4 Crebo: Leerweg: BOL Opleidingsgids Mediavormgever Studiejaar: 2016 2017 Niveau: 4 Crebo: 22086 Leerweg: BOL 1. Woord vooraf 3 2. Leeswijzer 5 3. De opleiding op één A4 6 4. Het beroep Mediavormgever 7 4.1. Wat doet een Mediavormgever?

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018 2018-2019 Status Vastgesteld MT 20 juni 2018-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim. 4 1.1 Ongeoorloofd verzuim... 4 1.2 Geoorloofd verzuim... 4 2. Procedure na het vaststellen

Nadere informatie

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Interactieve Media Vormgeving niveau 4 4 jarig Crebocode: 90414 Dossiercode: 22086 Dossierjaar: 2015 Leerweg: BOL Cohort: 2015-2019 Sector:

Nadere informatie

Manager Verkoop Reizen

Manager Verkoop Reizen Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Manager Verkoop Reizen 94100 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Concept niet vastgesteld Voorwoord Beste student,

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Opleidingsduur: 3 jaar 4800 sbu s EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, 25485 Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Cohort: 2016 2019 College: Sport, Opvoeding & Maatschappij

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1-2-2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Beveiliger Niveau 2 Crebonummer Kwalificatiedossier Uitstroomdifferentiaties

Nadere informatie

Opleidingsgids. Schooljaar 200 2010. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Werktuigbouwkunde BBL 3

Opleidingsgids. Schooljaar 200 2010. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Werktuigbouwkunde BBL 3 Opleidingsgids Schooljaar 200 2010 Emmen 1 2 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 5 1. Indeling schooljaar Blz. 7 - Vakantierooster Blz. 8 2. Overzicht opbouw opleiding Blz. 10 - Beeld van beroep/ werkveld/ mogelijkheden

Nadere informatie

Verkoper Reizen 94090

Verkoper Reizen 94090 Specifiek deel Onderwijsen examenregeling College voor Toerisme Verkoper Reizen 94090 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Specifiek deel OER Toerisme-2013 / Verkoper Reizen 2 Voorwoord Beste student,

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017 2017-2018 Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim 4 1.1 Beginnend verzuim... 4 1.2 Luxe verzuim... 4 1.3

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Doktersassistent Niveau 4 Crebonummer 91310 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Grafische Vormgeving niveau 4 3 jarig Crebocode: 90413 Dossiercode: 22086 Dossierjaar: 2015 Leerweg: BOL Cohort: 2015-2018 Sector: T & V Team:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 01 08 2011 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 4 Crebonummer 92630 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Medewerker Maatschappelijke Zorg Niveau 3 Crebonummer

Nadere informatie

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens

1.Overzicht 1.1.Specifieke examens 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: AV-Productie Fotografie niveau 4 4 jarig Crebocode: 90075 Dossiercode: 22084 Dossierjaar: 2015 Leerweg: BOL Cohort: 2015-2019 Sector: T & V

Nadere informatie

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg Examenplan Dienstverlening dossiercode 23189 Helpende zorg en welzijn Crebocode: 25498 Niveau 2 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Datum opgesteld 21-06-2016 Datum vastgesteld

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Opleiding: Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Niveau: 4 Opleidingsduur: 3 jaar 4800 sbu s EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 23183, 25484 Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Cohort: 2016 2019 College: Sport,

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2012

Nadere informatie

Werkafspraken Event Management Leerjaar 1

Werkafspraken Event Management Leerjaar 1 Werkafspraken Event Management Leerjaar 1 1.Beroepshouding Binnen de opleiding is een zeer belangrijk element om te kunnen slagen de zgn Beroepshouding. Het gaat daarbij om de houding t.a.v. jezelf, je

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Maatschappelijke Zorg dossiercode 23181 Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg Crebocode: 25477 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Vakman GWW Cohort 2011 Crebocode 93980 Versie van het Versie 1 2010 Kwalificatiedossier Studie nummer(s) BOL 1 : BBL :X

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 10-09-2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 E-learning MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie School voor Commerciële Economie Commercieel medewerker binnendienst

Nadere informatie

NEDERLANDS en REKENEN

NEDERLANDS en REKENEN NEDERLANDS en REKENEN INHOUD Voorwoord Nederlands Rekenen Voorwoord Je beseft het misschien niet, maar de hele dag ben je met taal bezig. Om in de maatschappij en in je vak waarvoor je wordt opgeleid je

Nadere informatie

Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012

Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012 Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012 Je bent begonnen aan de opleiding Podium en Evenemententechniek bij het Friesland College. Welkom! We hopen voor je dat je een goede tijd tegemoet

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan MBO-Verpleegkunde 23182 Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: 25480 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2016 FC school Datum opgesteld 01-06-2016 Datum vastgesteld 22-06-2016

Nadere informatie

Mediavormgever Art & Design

Mediavormgever Art & Design Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25201 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Thorbeckestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475 Examenplan Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: 25491 en 25475 Niveaus en 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier herziene

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Patissier Cohort: Start in 2018 Leerweg: BBL Niveau: 4

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Patissier Cohort: Start in 2018 Leerweg: BBL Niveau: 4 Studievoortgangsregeling Opleiding: Patissier Cohort: Start in 2018 Leerweg: BBL Niveau: 4 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies... 4 De

Nadere informatie

Opleidingsgids. Schooljaar 2011 2012. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Middenkader engineering

Opleidingsgids. Schooljaar 2011 2012. Emmen. Drenthe College Cluster Techniek Opleidingsgids Middenkader engineering Opleidingsgids Schooljaar 2011 2012 Emmen 1 2 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 5 1. Indeling schooljaar Blz. 7 - Vakantierooster Blz. 8 2. Overzicht opbouw opleiding Blz. 10 - Beeld van beroep/ werkveld/ mogelijkheden

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL Opleiding: Verpleegkunde Niveau: 4 Opleidingsduur: 4800 SBU EXAMENPLAN 2018 Crebocode: 25480 Leerweg: BOL en BBL Cohort: 2018-2022 College: Welzijn en Gezondheid Team: Verpleegkunde Versienummer: 1.0 Datum:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Maatschappelijke Zorg Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Niveau 4 Crebonummer 92660-61

Nadere informatie

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730

NIVEAU 4 DIERVERZORGING. Startjaar: 2015-2016. Versie: 2015-2016 Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 NIVEAU 4 DIERVERZORGING Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Recreatiedieren Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Ondernemer/manager recreatiedieren Crebo-code: 97730 BEROEPSGERICHTE EISEN Het beroepsgerichte

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Niveau 4 Crebonummer 92670 Kwalificatiedossier 2012

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2013

Nadere informatie

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Sociaal werk dossiercode 23185 Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: 25489 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg Bol/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service en Welzijn

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2015-2016 Naam school Kwalificatie School voor Orde en Veiligheid Aankomend onderofficier grondoptreden

Nadere informatie

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4

Studievoortgangsregeling. Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4 Studievoortgangsregeling Opleiding: Leidinggevende bakkerij Cohort: Start in 2018 Leerweg: BOL Niveau: 4 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De totstandkoming van het (bindend) studieadvies... 3 Het studieadvies...

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Directiesecretaresse/ Managementassistent Niveau 4 Duur: 3 jaar regulier 1 jaar versneld Crebocode: 95391 Dossiercode: 22157 Dossierjaar:

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur Examenplan MBO-Verpleegkunde Crebocode: 95520 Niveau 4 Nominale sduur 4 jaar Leerweg BOL/BBL Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus 2012 Cohort 2015-2016 Sector ZSW Team 445 VP Versie 1 september

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Versie:

EXAMENPLAN 2016 Crebocode: Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Versie: Opleiding: Pedagogisch Medewerker kinderopvang Niveau: 3 Opleidingsduur: 3 jaar 4800 sbu s EXAMENPLAN 2016 Crebocode: 25486 Leerweg: bol / bbl / Maatwerktrajecten Versie: 14-02-2018 Cohort: 2016 2019 College:

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL / BBL / maatwerktrajecten

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL / BBL / maatwerktrajecten Opleiding: Maatschappelijke Zorg Niveau: 3 Opleidingsduur: 4800 SBU EXAMENPLAN 2018 Crebocode: 23181 Leerweg: BOL / BBL / maatwerktrajecten Cohort: 2018-2021 College: Welzijn en Gezondheid Team: Maatschappelijke

Nadere informatie

1. Examenoverzicht Beroep specifieke examens op basis van verwantschap behorende bij crebo s: 25411, 25412, 25413

1. Examenoverzicht Beroep specifieke examens op basis van verwantschap behorende bij crebo s: 25411, 25412, 25413 Opleiding: Sport- en bewegingscoördinator Niveau: 4 Opleidingsduur: 4800 SBU EXAMENPLAN 2018 Crebocode: 23163 Cohort: 2018 2021 Leerweg: BOL College: Sport, Opvoeding & Maatschappij en Veiligheid Team:

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016 Examenplan Verzorgende IG dossiercode 23187 Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: 25491 Niveau 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg Service en Welzijn

Nadere informatie

Addendum EXAMENPLAN FOTOGRAAF 2016 VERSIE JB DEC.2018) Crebocode: 25195

Addendum EXAMENPLAN FOTOGRAAF 2016 VERSIE JB DEC.2018) Crebocode: 25195 1 Opleiding: Fotograaf Niveau: 4 Opleidingsduur: 6400 Addendum EXAMENPLAN FOTOGRAAF 2016 VERSIE JB DEC.2018) Crebocode: 25195 Cohort: 2016 Leerweg: BOL Colleg: DMI Team: SAG Versie 3vc Datum 11-12-2018

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Maatschappelijke Zorg Niveau 4 Crebonummer 92660

Nadere informatie