de uitgifte van een obligatie gebeurt boven de nominale waarde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de uitgifte van een obligatie gebeurt boven de nominale waarde"

Transcriptie

1 A pari A son gré Aandelen Aandelencertificaten Achtergestelde obligaties Bankgarantie Basis-bankdienst Beding van schuldvordering Beneden Pari Betaling via internet Betalingstechnieken BIC Bijzondere soorten depositorekeningen Boven Pari Cambiare verrichting de uitgifte van een obligatie gebeurt aan de nominale waarde Naar eigen goeddunken. In de zin van de wet financieel toezicht= al hetgeen het kapitaal vertegenwoordigd= zeer ruim Uw aandelen worden overgedragen aan een administratiekantoor in ruil voor certificaten. Deze zal over de zeggenschapsrechten beschikken die aan dit aandeel toebehoren. Het dividend komt aan de houder van het certificaat toe (erfrecht constructies) obligaties die niet onder de depositobeschermingsregeling vallen. Dergelijke obligatie worden slechts uitbetaald nadat de chirografaire SE zijn uitbetaald. Daartegenover staat een hoger rendement. Een zekerheidstechniek waarbij de bank garant zal staan tot het nakomen van een verbintenis van de SA indien deze zelf haar verplichtingen niet nakomt. art. VII.57 WER: elke consument heeft recht op het openen van een zichtrekening bij een Belgische KI. Kan nie weigeren ook al wordt is een geldrekening een overeenkomst intuiti personae. Zie compensatiebeding de uitgifte van een obligatie gebeurt beneden de nominale waarde kan via: 1. kredietkaart 2. bancontact 3. specifieke internet betalingssystemen -overschrijving -Sepa credit transfer -Doorlopende opdracht -Domiciliereing -debet kaart -credit kaart -betaling via internet -betaling via gsm Bank Identifier Code -meervoudige rekening -gezamenlijke rekening -kwaliteitsrekening de uitgifte van een obligatie gebeurt boven de nominale waarde de onderliggende verhouding tussen een SE en een SA wordt in een wisselbrief opgenomen. Dit maakt de schuldvordering mobiel.

2 Caveat empor Cedentendiscontokrediet Clausule van Uniciteit van rekening Clean Bill of lading Compensatiebeding Controle on their face Converteerbare obligaties Indien men informatie wilt, dan dient men hierom te vragen. Dit is de gemeenrechtelijke regel. In bepaalde wetgevingen, zoals de KMOfinancieringswet wordt hier uitdrukkelijk van afgeweken en wordt deze verplichting op de KI gesteld. Disconto krediet waarbij het krediet door de cedent (i.e. SE) wordt aangegaan. Zij zal de kosten dragen van het opnemen van de onderliggende verhouding in een wisselbrief. bijzondere clausule op grond waarvan verschillende rekeningne bij 1 bank boekhoudkundig als 1 rekening zullen worden beschouwd. Indien de goederen zich op het schip bevinden en er geen uiterlijke tekenen van beschadiging zijn zal er een clean bill of lading aan worden gegeven Financiele overeenkomsten= nettingovereenkomst= ongeacht de convexiteit Consument= enkel indien voldoende verknocht. Een marginale toetsing. Is er formeel voldaan aan de verplichtingen. Geen inhoudelijke controle De belegger heeft de keuze om ofwel het nominaal bedrag van een obligatie uitbetaald te krijgen ofwel deze in de vorm van aandelen te verkrijgen. Dit is een obligatie+ call optie in hoofde van de belegger. Covered bonds Credit kaart D+X/D-X De corpa rekening Debet kaart Deposito Een betalingstechniek waarbij de debitering slechts 1 maandelijks verloopt. Kan worden gezien als een domicilieringsopdracht t.a.v. de bank. De SE geeft echter een garantie dat men de betaling zal verkrijgen eenmaal er een code of een handtekening is gezet Vroeger werd aangenomen dat een bedrag slechts rente begon op te brengen 2 dagen na de storting daarvan (D+X) en dat deze stopte met het opbrengen van rente 2 dagen voor dat deze werd afgehaald (D-X). De reden hiervoor was omdat men de gelden niet productief kon aanwenden. derdenrekening van een advocaat (=derdenrekening) Bancontact functie. Vanaf dat de betaling ok is zal de rekening van de SA worden gedebiteerd. De schuldeiser is onmiddellijk zeker van de betaling. Hier ligt het onderscheid met de overschrijving en de credit kaart Creditosaldo op een zicht-, spaar- of termijnrekening & Kasbons/ obligaties

3 Depositobescherming Depositobescherming Financiële instrumenten Derdenrekening Discontokrediet Preventief mechanisme waarbij de KI een run on the bank willen vermijden. Zij storten bijdragen aan aan beschermingsfond die die spaarder tegemoet zal komen en een zekerheid zal bieden ingeval de KI failliet zou gaan. onderscheiden naar of revindicatie al dan niet mogelijk is. Is dit mogelijk dan zal men deze normaal gewoon gaan revindiceren. Niet mogelijk= beperken van bescherming tot euro. vb: de corpa rekening van de advocaat. Een rekening waarop gelden van een andere persoon zich bevinden=/ een kwaliteitsrekening omdat dit louter door de wet is opgelegd. Krediet die verleend wordt aan de hand van een cambiare verhouding. Zie wisselbrief Doctrine of strict compliance Documentair Krediet Domiciliering Doorlopende opdracht Een compansatiebeding kan worden opgenomen bij het openen van een kwaliteitsrekening Factoring (with/without recourse) FIF Financiële leasing Floating rate Bevind zich op de grens tussen het verlenen van kredietwaardigheid en het ter beschikking stellen van een geldsom. De bank zal persoonlijk gehouden zijn een geldsom te betalen indien de SE bepaalde documenten voorlegt Variant op de overschrijving. Op initiatief van de SE in het kader van periodieke betalingen zal de rekening van de SA gedebiteerd worden. Dit bedrag kan maandelijks variëren variant op de overschrijving (als betalingstechniek). Bij een periodieke betaling zal er telkens op de aangewezen tijdstippen een bedrag worden gecrediteerd. Neen De overdracht van een SV aan een factoring maatschappij. Without recourse: insolventierisico ligt bij de factoring maatschappij(factor is eigenaar van SV) with recourse: insolventierisico ligt bij de SE depositobeschermingsfonds Een soort van kredietovereenkomst waarbij de Lessor (de eigenaar) het gebruik van een goed mogelijk maakt aan de Lessee (gebruiker) tegen een periodieke vergoeding. Op het einde van de Leasingovereenkomst bestaat er een optie om het goed te kopen. Men vertrekt van een vaste rente die elk jaar wordt aangepast aan de interne bankenmarkt (objectieve parameter).

4 Foutieve uitvoering van een betalingstransactie Funding Loss vergoeding Geoorloofde debetstand Gereglementeerde spaarrekening Getrouwheidspremie Gezamenlijke rekening IBAN Index-linked bond Intermediatie-functie bank Er is een initiële toestemming van de betaler (SA), toch werd om 1 of andere redenen de juiste rekening niet gecrediteerd. Hier dient men zich de vraag te stellen of het bedrag zich al dan niet nog bij de onverschuldigde betaalde bevindt. Indien het gemeen recht van toepassing is op een lening op intrest (bv. multinationals) en recht op vervroegd terug te betalen niet bedongen is zal men vaak nog vervroegd kunnen terug betalen. Dit zal echter een zodanige grote vergoeding zijn m.n. een funding loss vergoeding dat het niet nuttig zal zijn. Het voordeel zal verdwijnen. een kredietopening op je zichtrekening een spaarrekening die voldoet aan bepaalde vereisten op grond waarvan de interesten in beperkte mate aan de RV zullen worden vrijgesteld. Deze moet 1. een getrouwheidspremie + beperkte basisrente voorzien (max. 3 percent) 2. getrouwheidspremie- 4 x per jaar uitbetaald 3.beperkingen voorwaarden hoger rendement 4. banken met Belgisch passport premie die men van de bank krijgt bij een gereglementeerde spaarrekening indien de bedragen daar voor ten minsten 1 jaar onaangetast staan. Alle partijen kunnen afzonderlijk beschikken over de tegoeden, actieve solidariteit International Bank Account Number obligatie waarvan de rente gelinkt is aan een bepaalde index de KI speelt een essentiële rol bij het ontvangen van deposito s en deze aan te wenden om kredieten te verlenen. Investeringskrediet JKP Juridische kwalificatie van de rekening overeenkomst Kaupthing Kredietopening Kwaliteitsrekening jaarlijkse kosten percentage: Bij de debetrentevoet wordt deze max. vastgesteld bij KB: rond de percent. contract sui generis: revindicatierecht klant ijslandische bank die zeer hoge renten gaf op haar spaartegoeden. Dit was een teken van het feit dat deze zeer dringen nood had aan liquiditeiten. De bank gaat uiteindelijk overkop. De mogelijkheid om gelden op te nemen ten belope van een bepaalde plafond. een rekening waarbij wordt aangegeven dat de rekening wordt uitgeoefend in een bijzondere hoedanigheid.

5 Lening op afbetaling Lening op interest Letter of Credit Een lening die door een kredietinstelling wordt verleend Zakelijke overeenkomst waarbij een bedrag ter beschikking wordt gesteld aan de kredietnemer. Deze zal dit bedrag terugbetalen binnen een bepaalde termijn aan een bepaalde intrestvoet. In het kader van een documentair krediet zal de bank zich enkel persoonlijk verbinden tot het betalen van een geldsom indien bepaalde documenten worden voorgelegd. Welke deze moeten zijn wordt in de letter of credit bepaald. Leveranciersdisconto Lotto sanctie Meervoudige rekening Multilaterale-netting Negotiable instrument Niet-toegestane betalingstransactie Obligatie Omgekeerd converteerbare obligaties Open bewaargeving Overschrijding Overschrijving Indien een gedeelte/geheel van het krediet ter beschikking van de consument wordt gesteld voor de ondertekening van de overeenkomst dan zal men het bedrag kunnen houden zonder deze terug te betalen (art. VII. 198 WER) rekening met meerdere personen. Verschilt van een gezamenlijke rekening doordat er geen solidariteit is tussen de rekeninhouders. Handtekening van alle rh is noodzakelijk, tenzij volmacht. Eenmaal op een dag zal er tussen de banken een vereffening zijn. Dit is meestal om 15u. Daarom wordt er een cutting-off period voorzien. De vrachtbrief (Documentair Krediet) zal als een soort van eigendomstitel worden gezien. Degene die deze bezit zal geacht worden eigenaar te zijn. Geld als een soort van zekerheidsfunctie t.a.v. de bank die het krediet verleend. Zal deze niet geven aan koper totdat het krediet wordt afbetaald. Er was geen initiële toestemming van de betaler om een betalingstransactie te verrichten. Globale lening waarbij de sv t.a.v. de emittent in de tijd is beperkt, onafhankelijk is van het financieel resultaat, er geen maatschappelijke rechten worden verleend, en men terugbetaald wordt met voorrang op de aandeelhouders De emittent kiest of de obligatie zal uitbetaald worden aan de nominale waarde of in aandelen. Obligatie met put-optie in hoofde van de emittent. een obligatie aan toonder Wanneer men een krediet opneemt zonder dat men daartoe recht had maar dit wordt door de bank toegestaan. art. I, 9, 32 WER: De rekeninghouder heeft de bank de opdracht om diens eigen rekening te debeteren en een andere rekening te crediteren.

6 Participerende Obligaties Pay first, discuss later Plain vanilla bonds Proprietary trading Rekeningovereenkomst Reverse convertables Revolving karakter kredietopening Rubriekrekening notaris Run on the bank SECCI SEPA credit transfer Spaarrekening Straight bonds Tak-21 levensverzekering Tak-23 levensverzekering Termijnrekening Type geldrekeningen Men deelt in de winst van de onderneming. De rente zal dus afhankelijk van de winst worden gesteld. Indien men zich op een bankgarantie beroept dan zal de bank moeten betalen op eenvoudig verzoek. Het louter feit dat de SE aangeeft dat er een wanprestatie is is voldoende. Geen bewijs van nodig. andere term voor straight bonds hier bestaat een principieel verbod op. Het handelen voor eigen rekening een overeenkomst intuiti personae tussen de bank en de client. omgekeerd converteerbare obligaties Een kredietopening kan opnieuw worden gebruikt in de mate dat dit is afbetaald. kwaliteitsrekening. Bewarend beslag mogelijk, maar kan niet worden uitgevoerd. Wanneer spaarders het vertrouwen in de bank verloren zijn en al hun tegoeden komen opvragen. De bank zal in het kader van diens intermediatiefunctie over onvoldoende tegoeden beschikken en dit kan/ zal tot het faillissement van de bank leiden standaardinformatieformulier bij consumentenkrediet gebruik van de BIC en IBAN voor grensoverschrijdende overschrijvingen rekening die tegoeden bevat die enige tijd gemist kunnen worden. opvraagbaar op zicht. gewone obligatie een spaarproduct die een gewaarborgd rendement biedt. Een soort van risicoloos product. Men kan achterhalen welke som men zal ontvangen. Valt onder de depositobeschermingsfonds. Een spaarproductie die geen gewaarborgd rendement biedt. Het bedrag wordt gekoppeld aan een onderliggend financieel instrument en wordt op deze manier aan een risico onderworpen. Een bijzondere spaarrekening voor bepaalde duur. De bedragen zijn niet op zicht opvraagbaar, maar er is wel een hogere rente. -zichtrekening -spaarrekening en gereglementeerde spaarrekening -termijnrekening overeenkomst intuiti personae

7 UCP 600 Valutadatum Verbod van woeker Verkoop op afbetaling Vrachtbrief Wederbeleggingsvergoeding lening op intrest Welke tegoeden worden door het deposito beschermingsfonds gedekt? Wisselbrief Wisselrechtelijke abstractie Zakelijke overeenkomst Zero Coupon Zichtrekening Bevek Bevak Uniforme regelen die het documentair krediet beheersen. Deze worden internationaal niet als gebruiken beschouwd, waardoor ze in het contract moeten worden geïncorporeerd. Het moment waarop een bepaald bedrag begint of stopt met het oplopen van interesten Bij leningen op intrest mag de intrest niet overdreven hoog zijn. Dit is afhankelijk van 1. de hangbare rente 2. het risico - hoe hogere de risico, hoe hoger de risicopremie. Krediet die door de verkoper wordt verleend. Een brief die krachtens de Letter of Credit aan de bank moet worden verleend vooraleer zij betaling uitoefent. De vergoeding die men dient te betalen indien men over gaat tot het vervroegd terugbetalen van een lening op intrest. Dit is interessant indien de interestvoet voor het aangaan van een andere lening lager is. 1. deposito s 2. financiële instrumenten 3. deposito s in afwachting van de aankoop van financiële instrumenten 4. Tak-21 levensverzekeringen De trekker (SE) biedt een wisselbrief aan aan de SA die deze accepteert. De SA zal op de vervaldatum dienen te betalen aan degene wie de WB in bezit heeft. Indien er geen betaling is dan zal de bezitter regres kunnen uitoefenen op de trekker. De excepties uit de onderliggende vergoeding tussen SE en SA zijn niet tegenwerpelijk. De wisselbrief betreft een zelfstandige verbintenis. bv. een lening op interest. De overeenkomst komt niet solo consensus tot stand, maar na het vervullen van een bepaalde formaliteit. Een lening op intrest zal pas tot stand komen nadat het geld op de rekening van de KN is gecrediteerd. de rente van een obligatie wordt gekapitaliseerd en wordt terugbetaald aan de gekapitaliseerde nominale waarde. rekening waarop je gelden plaatst ter betaling van de dagdagelijkse verrichtingen (de betalingstransacties). De tegoeden zijn opvraagbaar opzicht Beleggingsvennootschap met Verandelijk kapitaal belgeggingsvennootschap met vast kapitaal= een gesloten ICB. Beursgenoteerd en steeds een constant aantal deelnemers nodig.

8 Sicav ICB Derivatives Optie Luxemburgse benaming voor een BEVEK instelling voor collectieve belegging (open/gesloten; vast/verandelijk kapitaal) Afgeleide instrumenten= opties, futures/ forwards en swaps het recht om tegen een premie op een bepaald tijdstip een bepaald financieel instrument te gaan aankopen of te verkopen tegen een voorafgaand bepaalde prijs. Call/of put opties. Future OTC over the counter. De verhandeling van derivatives gebeurd tussen de individuele partijen onderling en niet op een gespecialiseerde markt. Call optie Spelexceptie Prudentiele normen Beleggingsadvies Vermogensbeheer Niet-professionele belegger in de zin van de wet op het financieel toezicht een optie (derivative) om een F.I. te kopen tegen bepaalde prijs. Wanneer lichten? indien optie< aandeel. Dit wordt bepaald door de prijs f.i. - optie - premie. art BW: enkel bij OTC niet wnn derivatives op gereglementeerde markten worden aangeboden Normen die de toezichthouders (FSMA) in staat stellen om na te gaan of de gereglementeerde ondernemingen de belangen van de beleggers behartigen. Gepersonaliseerd advies door de gereglementeerde onderneming verleend in het kader van de aankoop van financiële instrumenten. Louter adviserend en te onderscheiden van generiek advies. Het beheer van een beleggingsportefeuille door een gereglementeerde onderneming op discretionaire wijze. Daden van beschikking zonder toestemming. 1 algemene toestemming. Ruimer dan een consument. Een soort van specialiteitscriterium Execution only Suitability- test Het louter uitvoeren van orders De geschiktheid. Informatieverplichting in het kader van het verstrekken van beleggingsadvies of in het kader van de vermogensbeheer. Appropriateness-test De gepastheid

9

VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL

VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL Om de coherentie na te gaan tussen de transacties in financiële instrumenten die u invoert via de bank en uw beleggersprofiel, heeft de bank de verplichting informatie te verzamelen

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL FINANCIEEL RECHT

INHOUDSTAFEL FINANCIEEL RECHT INHOUDSTAFEL FINANCIEEL RECHT HOOFDSTUK I. GELD IN HET RECHT 1 Afdeling 1. Soorten geld A. Chartaal geld B. Giraal geld 2 C. Elektronisch geld 4 Afdeling 2. Betaling in geld in de verhouding tussen schuldenaar

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments...

http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments... Page 1 of 5 Home > Résultats de la recherche > Circulaires > Circulaire nr. Ci.RH.231/532.259 (AAFisc Nr. 3/2013) dd. 25.01.2013 Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Personenbelasting

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en particulier cliënteel

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en particulier cliënteel Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en particulier cliënteel 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR SPECIFIEKE PRODUCTEN OF DIENSTEN... 2 1.1 TERMINOLOGIE... 2 Art. 1. Terminologie... 2 1.2 REKENINGEN...

Nadere informatie

Dmat Newsletter nr. 3 Bescherming van de spaarders

Dmat Newsletter nr. 3 Bescherming van de spaarders DMAT TASK FORCE Dmat Newsletter nr. 3 Bescherming van de spaarders Inleiding Als antwoord op de problemen die zich de jongste maanden op de financiële markten hebben voorgedaan, heeft de wetgever een aantal

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. INLEIDING... v. VOORWOORD... vii HOOFDSTUK I. GELD IN HET RECHT...1

INHOUDSOPGAVE. INLEIDING... v. VOORWOORD... vii HOOFDSTUK I. GELD IN HET RECHT...1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... v VOORWOORD... vii HOOFDSTUK I. GELD IN HET RECHT...1 Afdeling I. Aandachtspunten uit de economische theorie van het geld...1 1. Functies...1 2. Definitie...2 3. Chartaal en

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR SPECIFIEKE PRODUCTEN OF DIENSTEN 2 1.1 TERMINOLOGIE 2 Art. 1. Terminologie... 2 1.2 STOPZETTING

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen

Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen Bijzondere voorwaarden geldend tussen Rabobank.be en cliënteel rechtspersonen 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR SPECIFIEKE PRODUCTEN OF DIENSTEN... 2 1.1 TERMINOLOGIE... 2 Art. 1. Terminologie... 2 1.3 REKENINGEN...

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE KENMERKEN EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE KENMERKEN EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE KENMERKEN EN RISICO S VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN Dit document maakt er geen aanspraak op alle risico's te beschrijven inherent aan beleggingen in financiële instrumenten.

Nadere informatie

Inhoudsopgave BOEKDEEL I: HET BANKWEZEN 1

Inhoudsopgave BOEKDEEL I: HET BANKWEZEN 1 Inhoudsopgave TEN GELEIDE BOEKDEEL I: HET BANKWEZEN 1 DEEL I: DE KREDIETINSTELLINGEN Hoofdstuk 1: Situering van het begrip kredietinstelling 5 1.1. Wat is een bank? 5 1.2. De activiteiten van een kredietinstelling

Nadere informatie

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 De richtsnoeren die in dit document aan bod komen, zijn van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna "de gereglementeerde ondernemingen" genoemd): - de kredietinstellingen

Nadere informatie

Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen Kennisfiche Beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn contracten die u aangaat met een verzekeringsmaatschappij, niet met een bank. Ze worden wel verkocht via banken. Een beleggingsverzekering

Nadere informatie

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING TARIEVEN GELDIG VANAF 01.10.2014 Onderstaand tarief wordt gepubliceerd in uitvoering

Nadere informatie

F01028N - 01/03/2013 1/5

F01028N - 01/03/2013 1/5 F01028N - 01/03/2013 1/5 Tarieven Spaardeposito s en Termijnrekeningen voor Rechtspersonen Tarieven van kracht vanaf 15/03/2017 (voor wijzigingen vatbaar) Voor rekeningen op naam van rechtspersonen Spaardeposito

Nadere informatie

Dematerialisatie sinds 1 januari 2008

Dematerialisatie sinds 1 januari 2008 Dematerialisatie sinds 1 januari 2008 Sinds 1 januari 2008 is het enkel nog mogelijk effecten naar Belgisch recht op naam of in gedematerialiseerde vorm uit te geven. Daarnaast zal de materiële levering

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR KLANTEN

INFORMATIE VOOR KLANTEN INFORMATIE VOOR KLANTEN WELKE BESCHERMING VOOR UW DEPOSITO S EN BELEGGINGEN? Inhoud 1. Algemene regels 3 1.1. Bescherming van deposito s, financiële instrumenten en tak 21-financiële verzekeringen 3 1.2.

Nadere informatie

Workshop consumentenkredieten

Workshop consumentenkredieten Workshop consumentenkredieten Inspiratiedag financiële vorming Maandag 26 oktober 2015 Inhoud van de workshop I. Korte toelichting II. Concrete voorbeelden III. (Overmatige) schuldenlast IV. Vragen en

Nadere informatie

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING TARIEVEN GELDIG VANAF 03.09.201.2015 Onderstaand tarief wordt gepubliceerd in uitvoering

Nadere informatie

Te stellen vragen bij het opzetten van een crowdfundingproject

Te stellen vragen bij het opzetten van een crowdfundingproject FSMA_2012_15-1 dd. 12/07/2012 Te stellen vragen bij het opzetten van een crowdfundingproject Indien u promotor bent van een crowdfundingproject, dient u na te gaan of een aantal financiële reglementeringen

Nadere informatie

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid?

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? Inhoudstafel Deel 1. Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? 1. Hoe werkt een spaarrekening eigenlijk?............................... 1 1.1. De rente op uw spaarrekening: basisrente

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Vreemd vermogen

Hoofdstuk 8. Vreemd vermogen Hoofdstuk 8 Vreemd vermogen Prijsvorming Vreemd vermogen Interest (rente) = vergoeding voor beschikbaar stellen geld. NB: rente is ook gelijkblijvend periodiek bedrag uit FRK 1. Tarief vraag en aanbod

Nadere informatie

Delhaize Groep N.V. Osseghemstraat 53 1080 Brussel - België Rechtspersonenregister: 0402.206.045

Delhaize Groep N.V. Osseghemstraat 53 1080 Brussel - België Rechtspersonenregister: 0402.206.045 Delhaize Groep N.V. Osseghemstraat 53 1080 Brussel - België Rechtspersonenregister: 0402.206.045 UITGIFTE VAN 250.000.000 EUR CONVERTEERBARE OBLIGATIES TERUGBETAALBAAR IN 2009 MET OPHEFFING VAN HET VOORKEURRECHT

Nadere informatie

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende:

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende: De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de FOD Economie waarschuwen voor formules voor hypothecaire kredieten met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten De FSMA

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2014 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Ben je tevreden met de huidige lage rendementen? Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak

Nadere informatie

FAQ Gereglementeerde spaarrekeningen

FAQ Gereglementeerde spaarrekeningen FAQ Gereglementeerde spaarrekeningen Antwerpen, 01 januari 2015 Gevoeligheid: Publiek ARGENTA SPAARBANK NV, BELGIËLEI 49-53, 2018 ANTWERPEN 2/8 - DIRECTIE PRODUCTMANAGEMENT 01-01-2015 Inhoud 1 Algemeen...

Nadere informatie

Kas en stukken met geldwaarde

Kas en stukken met geldwaarde KLASSE 3 FINANCIELE REKENINGEN Deze klasse bevat de rubrieken en de rekeningen van de geldwaarden, de deposito's op zicht en op termijn, de leningen en voorschotten op één jaar en minder, alsook de effectenportefeuilles.

Nadere informatie

De looptijd van een obligatie is bekend van bij de aanvang (met uitzondering van eeuwigdurende obligaties).

De looptijd van een obligatie is bekend van bij de aanvang (met uitzondering van eeuwigdurende obligaties). Obligatie Verklarende fiche Wat is een obligatie? Een obligatie is een verhandelbaar schuldeffect. Een obligatie kopen komt er dus op neer geld uit te lenen aan de instelling (een Staat of een bedrijf)

Nadere informatie

OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap)

OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap) 1 OVEREENKOMST TOT OVERDRACHT VAN AANDELEN (Kort naamloze vennootschap) TUSSEN : De naamloze vennootschap naar Belgisch recht,, met maatschappelijke zetel te, en ingeschreven bij de Kruispuntbank der Ondernemingen

Nadere informatie

Overeenkomst inzake het verkrijgen van bankbevestigingen

Overeenkomst inzake het verkrijgen van bankbevestigingen .lnstituut der Bedrijfsrevisoren ~!"~.. ~:~e urs d'enlreprises.-ri...--::i... _~Fe~be~lfin~ De BVB is lid van de Belgische Federatie van het Financiewezen Overeenkomst inzake het verkrijgen van bankbevestigingen

Nadere informatie

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen Customer Services: T +32 (0)2 548 28 51 info@triodos.be F2F Relatienummer: 0200 Datum 20 Relationship Manager: Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen U

Nadere informatie

Record consumentenkredieten. De drijvende kracht achter al uw plannen

Record consumentenkredieten. De drijvende kracht achter al uw plannen Record consumentenkredieten lening op afbetaling kredietopening De drijvende kracht achter al uw plannen Prospectus Consumentenkrediet Prospectus consumentenkrediet nr. 6 van 01.06.2007 DEZE PROSPECTUS

Nadere informatie

Gestructureerde obligatie

Gestructureerde obligatie Gestructureerde obligatie Een obligatie met een eigen karakter Inhoud Inleiding 5 Aard van de belegging 7 Voordelen en nadelen 7 Prestatiemechanismen 8 Met of zonder kapitaalbescherming 8 Op basis van

Nadere informatie

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen Customer Services: T +32 (0)2 548 28 51 info@triodos.be Relatienummer: 0200 Datum 20 Relationship Manager: F2F Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor Belgische publieke rechtspersonen U

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor rechtspersonen van toepassing op 1/5/2015

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor rechtspersonen van toepassing op 1/5/2015 Tarief van de meest voorkomende bankverrichtingen voor rechtspersonen van toepassing op 1/5/2015 Deze tarieflijst werd bijgewerkt op de hiervoor vermelde datum. Voor tarieven die na deze datum nog gewijzigd

Nadere informatie

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING

PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING PROSPECTUS EN OVERZICHT VAN DE TARIEVEN VAN TOEPASSING VOOR VERRICHTINGEN UITGEVOERD DOOR NV CENTRALE KREDIETVERLENING TARIEVEN GELDIG VANAF 15.02.2017 Onderstaand tarief wordt gepubliceerd in uitvoering

Nadere informatie

BANK- EN FINANCIEWEZEN 2018

BANK- EN FINANCIEWEZEN 2018 BANK- EN FINANCIEWEZEN 2018 Meerkeuzevragen (14 vragen) - giscorrectie 1. je leent nu een bedrag van 1500 en betaalt die exact over 1 jaar terug. je leent ook 3500 en je betaalt deze over 3 jaar terug.

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23 CAMELEON - CAMELEON Dynamico CAMELEON - CAMELEON Dynamico 1 TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld is aan

Nadere informatie

De financiële instrumenten

De financiële instrumenten NL 20130311 De financiële instrumenten 1. Obligaties Het zijn effecten met een vaste rente, terugbetaalbaar op einddatum tegen een prijs die gekend is op het ogenblik van de uitgifte (behalve voor de leningen

Nadere informatie

Bijlage Circulaire. Gedetailleerde lijsten van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen

Bijlage Circulaire. Gedetailleerde lijsten van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen Bijlage Circulaire FSMA_2016_01-3 dd. 26/01/2016 Gedetailleerde lijsten van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen Toepassingsveld: Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening 3.1. Gedetailleerde

Nadere informatie

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten)

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Overzicht 1 I. HET AANBOD HELLO BANK!... 3 1.1. Hello Zichtrekening... 3 1.2.

Nadere informatie

Gedragscode inzake bankoverstapdienst

Gedragscode inzake bankoverstapdienst switching - selfregulation - NL.docx version 2.0 Patrick Wynant 22/10/2010 Gedragscode inzake bankoverstapdienst Het European Banking Industry Committee (EBIC) heeft op vraag van de Europese Commissie

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening Ontwerpadvies van 3 april 2019 I. Inleiding 1. De Commissie werd gevraagd om

Nadere informatie

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn))

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) www.jooplengkeek.nl Vermogensmarkt De markt: vraag en aanbod Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) Vermogen is een ruimer begrip dan geld. Een banksaldo is ook vermogen.

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2013 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak 21 % Aandelen Fondsen Opties Tak 23 % Ben je tevreden

Nadere informatie

Gestructureerde obligatie

Gestructureerde obligatie Gestructureerde obligatie Introductie Een gestructureerde obligatie, ook wel Structured Note genoemd, heeft dezelfde hoofdkenmerken als een obligatie: een emittent, een bepaalde looptijd, een munteenheid,

Nadere informatie

Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u?

Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u? Het zomerakkoord Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u? Het zomerakkoord van 26 juli 2017 werd op 1/02/2018 goedgekeurd in het parlement. Na de publicatie in het Staatsblad zal de Raad van State hierover

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar HOOFSTUK 7 Schulden op meer dan één jaar Blz. 149 tot 189 ATIVA BALANS per --/--/-- PASSIVA I. KAPITAAL A. Geplaatst kapitaal 10 100 B. Niet-Opgevraagd kapitaal (-) 101 II. UITGIFTEPREMIES 11 III. HERWAARERINGS-

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

Keytrade Bank Luxembourg SA - Voorwaarden inzake kredietopening,

Keytrade Bank Luxembourg SA - Voorwaarden inzake kredietopening, Keytrade Bank Luxembourg SA - Voorwaarden inzake kredietopening, Artikel 1. Voorwerp van deze Algemene Voorwaarden 1.1 De Algemene Voorwaarden van Keytrade Bank Luxembourg SA (hierna de Bank ), regelen

Nadere informatie

PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET

PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET LENING OP AFBETALING VASTGELEGD BIJ AUTHENTIEKE AKTE LENING OP AFBETALING VAN TOEPASSING VANAF 01.06.2006 NV CREDIMO Weversstraat 6-8-10 1730 ASSE Tel. +32(0)2 454 10

Nadere informatie

Financieringsstromen

Financieringsstromen Financieringsstromen Handboek p. 180 tot 199 FINANIERINGSSTROMEN e onderneming moet, om haar activiteiten te kunnen financieren, beschikken over vermogensbronnen: - eigen vermogen - vreemd vermogen: -

Nadere informatie

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Versie oktober 2007 FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Fortis Investment Management Netherlands N.V. is statutair gevestigd te Utrecht en kantoorhoudend te 1101 BH Amsterdam

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE KASFACILITEIT I - Van kracht op 23 maart 2015

BIJZONDERE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE KASFACILITEIT I - Van kracht op 23 maart 2015 BIJZONDERE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE KASFACILITEIT I - Artikel 1 Terminologie De Bank : bpost bank N.V. Markiesstraat 1 bus 2-1000 Brussel, BTW BE 0456.038.471, RPR Brussel, handelend als kredietgever.

Nadere informatie

Mededeling van de Commissie. van 16.12.2014

Mededeling van de Commissie. van 16.12.2014 EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 16.12.2014 C(2014) 9950 final Mededeling van de Commissie van 16.12.2014 Richtsnoerennota van de Commissie over de tenuitvoerlegging van een aantal bepalingen van Verordening

Nadere informatie

cameleon/cameleon Dynamico

cameleon/cameleon Dynamico cameleon/cameleon Dynamico CAMELEON - CAMELEON DYNAMICO 1 TYPE LEVENSVERZEKERING WAARBORGEN Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld

Nadere informatie

Spaarbank. Est. 1956

Spaarbank. Est. 1956 Spaarbank Est. 1956 MAAK KENNIS MET CKV Uw betrouwbare bank voor sparen en lenen Uw bank voor Sparen en Hypothecaire leningen op maat CKV Spaarbank is een onafhankelijke, Belgische Spaarbank die sedert

Nadere informatie

Kredietbemiddeling eindtermen

Kredietbemiddeling eindtermen Kredietbemiddeling eindtermen Module/examen 2 Consumentenkrediet Deel 1 Met krediet aanverwante materie: de debet en kredietkaart Beroepskennis en basiskennis Onderwerpen De personen die hun professionele

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

De financiële en bancaire aspecten van bewind

De financiële en bancaire aspecten van bewind De financiële en bancaire aspecten van bewind Ilse VREVEN Personal Banker Regio Midden - Limburg Hasselt, 16 november 2018 Agenda 1. Economische context 2. MIFID II Wettelijke context 3. Mogelijke types

Nadere informatie

www.bpo.be Eenvoudig, zeker en voor iedereen www.bpo.be Beleggingen Informatie over de door Bank van De Post voorgestelde beleggingen

www.bpo.be Eenvoudig, zeker en voor iedereen www.bpo.be Beleggingen Informatie over de door Bank van De Post voorgestelde beleggingen Simple, sûre et pour tous www.bpo.be Eenvoudig, zeker en voor iedereen www.bpo.be Beleggingen Informatie over de door Bank van De Post voorgestelde beleggingen Informatie over de door Bank van De Post

Nadere informatie

CKV-SPAARREKENING MET DERDENBEDING

CKV-SPAARREKENING MET DERDENBEDING CENTRALE KREDIETVERLENING NV Uw vertrouwensspaarbank sedert 1956 CENTRALE KREDIETVERLENING NV (CKV) SPAARBANK VAN BELGISCHE OORSPRONG MANNEBEEKSTRAAT 33 8790 WAREGEM info@ckv.be BE0400.040.965 Kredietinstelling

Nadere informatie

Tarief. Vanaf 01/04/2012

Tarief. Vanaf 01/04/2012 Tarief Vanaf 01/04/2012 I. Zichtrekeningen I.I Excellence (**) 1 Bijdrage beheer (*) Gratis 2 Package 3 (2,48 + btw) Ongelimiteerd aantal papieren of elektronische, binnenlandse en/of SEPA verrichtingen

Nadere informatie

Tarief. Vanaf 04/03/2013. Voor rekeningen voor privé gebruik

Tarief. Vanaf 04/03/2013. Voor rekeningen voor privé gebruik Tarief Vanaf 04/03/2013 Voor rekeningen voor privé gebruik I. Zichtrekeningen I.I Excellence (**) 1 Bijdrage beheer (*) Gratis 2 Package 3 (2,48 + btw) Ongelimiteerd aantal papieren of elektronische, binnenlandse

Nadere informatie

VRAGENLIJST VERDELING HUWELIJKSVERMOGEN. Naam: Voornamen. Actueel adres: Postcode: Gemeente: Faillissement

VRAGENLIJST VERDELING HUWELIJKSVERMOGEN. Naam: Voornamen. Actueel adres: Postcode: Gemeente: Faillissement VRAGENLIJST VERDELING HUWELIJKSVERMOGEN Dossier: PARTIJEN Cliënt(e) Naam: Voornamen Geboorteplaats: Geboortedatum: Actueel adres: Postcode: Gemeente: Tel. nummer: e-mail: Nadere info: Ondernemingsnummer:

Nadere informatie

SPAARREKENING MET DERDENBEDING

SPAARREKENING MET DERDENBEDING CENTRALE KREDIETVERLENING NV Uw vertrouwensspaarbank sedert 1956 Spaarbank van Belgische oorsprong Kredietinstelling erkend door NBB Deelnemer aan het Belgisch depositogarantiestelsel SPAARREKENING MET

Nadere informatie

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA.

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA. PROSPECTUS CONSUMENTENKREDIET LENING OP AFBETALING Prospectusnummer: 4 01/06/2009 1. Inleiding Deze prospectus is van toepassing op leningen op afbetaling toegestaan in het kader van de Wet op het Consumentenkrediet

Nadere informatie

Bankbevestigingen. Bijgewerkte standaard procedure en vragenlijst. De belangrijkste bijwerkingen betreffen:

Bankbevestigingen. Bijgewerkte standaard procedure en vragenlijst. De belangrijkste bijwerkingen betreffen: BELGISCHE VERENIGING VAN BANKEN EN BEURSVENNOOTSCHAPPEN Organisatie & Bancaire Informatica De BVB is lid van de Belgische Federatie van het Financiewezen ORI/2006/006 05/04/2006 Geadresseerden: Banken

Nadere informatie

CENTRALE KREDIETVERLENING NV. Uw vertrouwensspaarbank sedert 1956. Spaarbank van Belgische oorsprong. Kredietinstelling erkend door NBB

CENTRALE KREDIETVERLENING NV. Uw vertrouwensspaarbank sedert 1956. Spaarbank van Belgische oorsprong. Kredietinstelling erkend door NBB CENTRALE KREDIETVERLENING NV Uw vertrouwensspaarbank sedert 1956 Spaarbank van Belgische oorsprong Kredietinstelling erkend door NBB Deelnemer aan het Belgisch depositogarantiestelsel SPAARREKENING De

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Financiële opties

Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20 introduceert financiële opties, die beleggers het recht geven om een aandeel te kopen of te verkopen in de toekomst. Financiële opties zijn een belangrijk instrument

Nadere informatie

FSMA_2018_01-2 dd. 19/12/2017. Aard van de waarden

FSMA_2018_01-2 dd. 19/12/2017. Aard van de waarden FSMA_2018_01-2 dd. 19/12/2017 Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Aard van de waarden A. REGLEMENTAIRE ACTIVA 4 Code Boekwaarde 1 Affectatiewaarde 2 EURO EURO % 3 1. Obligaties en andere schuldinstrumenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen:

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op lange termijn Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: 1. Onderhandse lening. 2. Obligatie lening. 3.

Nadere informatie

Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 03-04-2013

Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 03-04-2013 Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 03-04-2013 De klanten jonger dan 25 jaar hebben standaard de Blue-rekening die volledig is. In die Blue-rekening zitten o.m.

Nadere informatie

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen 1 Beginnen met beleggen André Brouwers Disclaimer 2 Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen Eind 2011 werd het begrotingsakkoord door de regering Di Rupo goedgekeurd. Een aantal van deze maatregelen hebben rechtstreeks

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DERDENREKENING GERECHTSDEURWAARDERS SPECIMEN

OVEREENKOMST VOOR DERDENREKENING GERECHTSDEURWAARDERS SPECIMEN OVEREENKOMST VOOR DERDENREKENING GERECHTSDEURWAARDERS Tussen : En : De NATIONALE KAMER VAN GERECHTSDEURWAARDERS VAN BELGIE Henri Jasparlaan 93 1060 Brussel Vertegenwoordigd door haar Voorzitter, dhr Marcel

Nadere informatie

Kenmerken en risico s financiële instrumenten

Kenmerken en risico s financiële instrumenten Kenmerken en risico s financiële instrumenten Kenmerken en risico s financiële instrumenten Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. Deze Bijlage geeft een niet-limitatieve, algemene beschrijving

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 19-12-2013

Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 19-12-2013 Tarieven en interestvoeten geldig voor de klanten < 30 jaar van kracht vanaf 19-12-2013 De klanten jonger dan 25 jaar hebben standaard de Blue-rekening die volledig is. In die Blue-rekening zitten o.m.

Nadere informatie

Heeft uw vennootschap nog effecten aan toonder? Onderneem samen met Belfius Bank tijdig actie!

Heeft uw vennootschap nog effecten aan toonder? Onderneem samen met Belfius Bank tijdig actie! Heeft uw vennootschap nog effecten aan toonder? Onderneem samen met Belfius Bank tijdig actie! Inhoud Inleiding 3 Onder welke vorm kunt u uw effecten aanhouden? 4 Welke vennootschappen moeten hun effecten

Nadere informatie

Productvoorwaarden. MoneYou

Productvoorwaarden. MoneYou Productvoorwaarden MoneYou INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMEEN 3 2 SOORTEN MONEYOU REKENINGEN 3 3 REKENINGAFSCHRIFTEN 5 4 DEBETSALDI 5 5 CONTACT MONEYOU 6 1 ALGEMEEN a. Elke Klant kan bij de Bank één of meerdere

Nadere informatie

Volmacht te versturen aan Befimmo CommVA ten laatste op 19 april VOLMACHT

Volmacht te versturen aan Befimmo CommVA ten laatste op 19 april VOLMACHT Volmacht te versturen aan Befimmo CommVA ten laatste op 19 april 2012. VOLMACHT De ondergetekende: Natuurlijk persoon Naam en voornaam: Woonplaats : Rechtspersoon Maatschappelijke benaming en rechtsvorm:

Nadere informatie

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen behorende bij de beleggingsverzekeringen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V.

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen behorende bij de beleggingsverzekeringen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen behorende bij de beleggingsverzekeringen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. Begrip Aandeel Aandelenfonds Aanvullend Prospectus Achtergestelde

Nadere informatie

Sparen en beleggen deel 2

Sparen en beleggen deel 2 Sparen en beleggen deel 2 Vormingssoort: Algemene vorming Auteur: Daniel Boeckx 2018-2019 De beleggingsvormen Inhoudstafel Onze portefeuille in een oogopslag De beleggingsvormen Deposito's Fiscaal interessante

Nadere informatie

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor juridische constructies

Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor juridische constructies Informatie & Advies: T +32(0)2 548 28 51 info@triodos.be Relatienummer: 0200 Relationship Manager : Aanvraag voor het openen van een Triodos-rekening voor juridische constructies De volgende rechtsvormen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17. 3. Bepaling van de belastbare grondslag van de R.V. 22. 4. Tarief van de R.V. 24

Inhoud. Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17. 3. Bepaling van de belastbare grondslag van de R.V. 22. 4. Tarief van de R.V. 24 Deel I Basisprincipes 13 Inleiding 15 I ROERENDE VOORHEFFING 17 1. Schuldenaars van de R.V. 17 1.1. Inkomsten van Belgische oorsprong 17 1.2. Inkomsten van buitenlandse oorsprong 18 1.3. Aangifte en betaling

Nadere informatie

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen behorende bij de beleggingsverzekeringen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. Begrip Uitleg 01 Aandeel Bewijs van deelneming in het kapitaal van

Nadere informatie

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen

Begrippenlijst Unit Linked Beleggingsfondsen penlijst Unit Linked Beleggingsfondsen behorende bij de beleggingsverzekeringen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. Begrip Aandeel Aandelenfonds Aanvullend Prospectus Achtergestelde obligatie

Nadere informatie

Deutsche Bank Tarieven en intrestvoeten

Deutsche Bank Tarieven en intrestvoeten Deutsche Bank Tarieven en intrestvoeten Van toepassing op 01/08/2015 6759 DB E-Account DB Investor Account Klassieke Zichtrekening 1 ZICHTREKENINGEN IN EURO Beheerskosten opening gratis gratis gratis afsluiting

Nadere informatie

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen.

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen. Samenvatting door I. 1003 woorden 21 januari 2013 5,6 5 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans HOOFDSTUK 10 : VERMOGENSMARKT Aan de vragers kant van de vermogensmarkt zijn er 3 vragers: Consumenten:

Nadere informatie

Long Term Secured Notes: u wint over de gehele lijn

Long Term Secured Notes: u wint over de gehele lijn Long Term Secured Notes: u wint over de gehele lijn >> U zult beleggen in een obligatie met AAA-rating. >> Gedurende de eerste 10 jaar ontvangt u een van coupon van minimum 4% bruto. >> Vervolgens, tot

Nadere informatie

Online Spaarrekening: precontractuele informatie

Online Spaarrekening: precontractuele informatie Online Spaarrekening: precontractuele informatie Informatie in verband met Fortis Bank De Online Spaarrekening is een product van Fortis Bank nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel (RPR 0403 199 702, BTW BE 403

Nadere informatie

db Inflation Protect Coupon Geen bokaal meer nodig om uw geld te beschermen

db Inflation Protect Coupon Geen bokaal meer nodig om uw geld te beschermen db Inflation Protect Coupon Geen bokaal meer nodig om uw geld te beschermen Wat ons dierbaar is, willen we met goede zorgen omringen en beschermen. Ook voor ons geld zoeken we zekerheid en veiligheid.

Nadere informatie