Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut"

Transcriptie

1 Toelichting op project - met evaluatie en vervolgafspraken In het schooljaar liep het project Mulock Houwer in Beweging op een VMBO school. Het project wil jongeren positieve energie geven: je voelt je lekkerder als je voldoende beweegt en gezond eet. Bewegen/sporten stimuleert op fysiek en sociaal emotioneel gebied (prestatie, samenwerken, erkenning). Mulock Houwer in Beweging! wil bijdragen aan een positiever zelfbeeld bij de jongeren. De trekkers van het project waren de zorgcoördinator van school en de adviseur gezondheidsbevordering van de GGD. De uitvoerend medewerkers waren: een projectondersteuner bij de GGD, de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige, een fysiotherapeut, een diëtist, de docent zorg en welzijn, de docent lichamelijke opvoeding. Het project heeft een integrale aanpak gerealiseerd. AANPAK OP INDIVIDUEEL NIVEAU Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut De leerlingen worden in eerste instantie individueel gezien en gescreend door de jeugdarts.zij kan, als daar aanleiding voor is, de jongere bij bewegingsarmoede verwijzen naar de fysiotherapeut, bij overgewicht naar de diëtist en bij leefstijlonderwerpen in het algemeen naar de jeugdverpleegkundige. Gedurende de projectperiode bezochten 30 leerlingen de jeugdarts en zijn er 3 verwezen naar de diëtist (2x) en/of fysiotherapeut (2x) met diverse vragen. De jeugdarts had wel meer potentiële leerlingen om te verwijzen, maar de motivatie of gedeelde zorg ontbrak dan bij de leerlingen. De jeugdverpleegkundige introduceerde zich aan het begin van het jaar bij de docenten in het team en via gastlessen aan de leerlingen. Vervolgens werden de leerlingen uitgenodigd om, als ze daar behoefte toe hadden, langs te komen op haar spreekuur (1x per maand op maandagochtend). Daar werden ze gewogen en gemeten en konden ze vragen stellen over leefstijlonderwerpen. In overleg kon de jeugdverpleegkundige de leerling verwijzen naar bijv. verslavingszorg, diëtist, sportclub.

2 Gedurende de projectperiode brachten 17 leerlingen een bezoek aan de jeugdverpleegkundige met diverse vragen. Ze werd steeds meer zichtbaar op school en was laagdrempelig bereikbaar. De fysiotherapeut: leerlingen met bewegingsarmoede of gebrek aan motorische vaardigheden konden bij de fysiotherapeut terecht. Docenten, m.n. de gymdocent, en verpleegkundige konden signaleren; de jeugdarts kon de verwijsbrief afgeven. De fysiotherapeut zou aanwezig zijn op maandagochtend 1x per maand. Er zijn slechts 3 leerlingen langs geweest bij de fysiotherapeut. Dit kwam enerzijds omdat de ouders een bezoek aan een fysiotherapeut toch niet zo nodig vonden en anderzijds omdat de leerling zelf geen zin meer had. De diëtist: leerlingen met ongezond gewicht (onder- of overgewicht) konden op dezelfde wijze als de fysiotherapeut bij de diëtist terecht. Ook de diëtist zou op school aanwezig zijn (laagdrempelig). Om de lading van het woord diëtist te halen hadden we voor de gelegenheid de naam omgezet in voedingsdeskundige. De diëtist geeft aan dat er veel is geïnvesteerd (project-breed), er een goede basis ligt, die alleen nog niet helemaal van de grond is gekomen. De 2 verwezen leerlingen zijn bij de diëtist terecht gekomen (dec. 2014). Zij heeft deze jongeren gezonde voedingsadviezen gegeven. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat diëtist en jeugdverpleegkundige afstemmen en samenwerken. Zo kan de verpleegkundige vingeraan-de-pols houden door bijv. tussentijds de leerling te wegen en de gezonde voedingsadviezen door te nemen. Evaluatie en vervolgafspraken Het verwijzen en langsgaan bij de fysiotherapie en/of diëtist werkte niet goed, aangezien slechts een paar jongeren hiervan gebruik maakten, terwijl het voor meer jongeren nuttig werd geacht. Blijkbaar is deze stap er een teveel voor deze groep jongeren. Toch zijn arts, verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut zeer te spreken over het contact dat ze hebben gelegd. Hierdoor merken ze dat ze elkaar eerder inschakelen en betrekken, ook buiten deze school om, bij hun werkzaamheden. Na de evaluatie werd afgesproken om de verwijzing op individueel niveau wel voort te zetten. Wellicht is een langere aanlooptijd nodig om resultaat te behalen. Fysiotherapeut en diëtist zijn nu bekend met school en de werkwijze, en dat is winst. De jeugdverpleegkundige neemt een centrale positie in. Zij kan contact opnemen met de fysiotherapeut c.q. diëtist om te overleggen over een leerling of om te verwijzen. De jeugdarts is gemachtigd om een verwijsbrief af te geven, ook achteraf. De fysiotherapeut blijft bereikbaar en bereid om met een groepje leerlingen aan de slag te gaan (minimum aantal is dan 3). Dit lijkt

3 vooral relevant voor de mix-klas op deze school, waar leerlingen zitten met stoornissen binnen het autistisch spectrum gecombineerd met motorische beperkingen. De diëtist en de jeugdverpleegkundige bereiden samen een thema les voor over de werking van voeding en medicijnen op elkaar. De diëtist zal hiertoe navraag doen bij de apotheek. Er waren veel vragen van de docenten én de leerlingen over de interactie tussen voeding en medicatie. Leerlingen komen dikwijls zonder ontbijt én zonder medicatie te hebben ingenomen naar school. Daarnaast maken de diëtist en de jeugdverpleegkundige ook in groter, gemeentelijk, verband inhoudelijke afspraken bijv. m.b.t. de laatste voedingsinformatie voor 0 tot 4 jarigen en 4 tot 19 jarigen. Hiertoe plannen zij een gezamenlijk overleg in met de zorgmedewerkers in de gemeente Huizen. Kortom, ofschoon dit onderdeel op de school nog niet optimaal uit de verf kwam, met slechts enkele leerlingen die er gebruik van maakten, is er wel rendement van dit project. De betrokken zorgverleners kennen elkaar nu beter, gebruiken elkaars expertise en daarmee is de basis voor verder samenwerking gelegd. Daar hebben de scholen uiteindelijk ook profijt van. Inzet jeugdverpleegkundige: spreekuur Het aanwezig zijn op een vast moment en op een vaste plek van de jeugdverpleegkundige heeft goed gewerkt. Ze stelde zich vanaf het begin als laagdrempelig benaderbaar op en zo pakte dit ook uit. Veel leerlingen zijn langs geweest. Het kan zijn uit nieuwsgierigheid of elkaar opjutten; de reden maakt niet uit: ze kwamen! De jeugdverpleegkundige had ook contact met de mentoren waardoor een korte lijn ontstond. Door ziekte uitval was de jeugdverpleegkundige helaas maandenlang niet aanwezig op school. Toch biedt de eerste helft van de projectperiode voldoende vertrouwen. De school (leerlingen en docenten) zien de jeugdverpleegkundige graag terug komen. Ook na de projectperiode blijft de jeugdverpleegkundige structureel verbonden aan de school Mulock t Gooi. Zij houdt minimaal 1x per maand op maandagochtend spreekuur en is verder aanwezig als dat nodig is. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige nemen beide deel aan het ZAT (Zorg Advies Team) overleg. Voor iedereen is zij makkelijk benaderbaar en vervult een brugfunctie tussen diverse disciplines. Extra: Spreekuur Jellinek verslavingszorg

4 In het schooljaar hield ook Jellinek verslavingszorg een spreekuur op school: 1x per twee weken konden leerlingen langsgaan, ook zonder verwijzing. Naast verslaving aan sigaretten en drugs kwamen er veel vragen over game-verslaving. Na afloop rapporteerde de medewerker in overleg met de leerling terug aan de ouders: bij leeftijd 16 min gebeurde dit altijd, bij 16 plus alleen met toestemming van de leerling. Resultaten: elke twee weken was er gelegenheid om twee of drie leerlingen te spreken. In totaal waren er 20 spreekuren, waarvan 34 leerlingen vrijwillig gebruik maakten. De aanwezigheid op school is zo goed bevallen dat ook Jellinek een vaste plek krijgt vanaf volgend schooljaar. De jeugdverpleegkundige en medewerker Jellinek kunnen nog meer gezamenlijk optrekken. Daarnaast is het plan dat de gezondheidsbevordering GGD/ jeugdgezondheidszorg en Jellinek het thema Stoppen met Roken nog meer op de agenda gaan zetten voor de leerlingen (en mogelijk ook de docenten). Dit verzoek is afkomstig van de leerlingen en wordt door hen gedragen! Tip: de school doet ook mee aan Stoptober. AANPAK OP COLLECTIEF NIVEAU Kick off: Het officiële startmoment van het project Mulock Houwer in Beweging was op 11 november 2014 met de opening door de wethouder. Er kwam toen breed aandacht voor het project, ook in de (lokale) pers. Er was een dansdemonstratie en de leerlingen hadden zelf smoothies en gezonde hapjes klaargemaakt. Jeugdverpleegkundige De jeugdverpleegkundige presenteerde zich aan diverse groepen binnen school om bekendheid te geven aan haar functie en de rol die ze vervult gedurende het project, en ze gaf gastlessen. Tijdens een ouderavond een korte presentatie aan de ouders en docenten over het project (sept. 14); Aanwezigheid tijdens een briefing van het docententeam (okt 14); Twee gastlessen verzorgen tijdens het vak Verzorging en Voeding. 1. Een les over Je favoriete zoete drankje ook wel de suikerklontjes-les genoemd ( okt. 14).

5 2. Een les over de kraamzorg: dit is op een andere manier binnenkomen en contact maken met de leerlingen. Van kraamzorg liep het gesprek naar baby s krijgen, naar seksuele voorlichting (jan. 15). De presentaties en gastlessen zijn goed bevallen bij docententeam en leerlingen. Deze worden voortgezet na de projectperiode: Opnieuw zal de jeugdverpleegkundige af en toe deelnemen aan een teamoverleg; Zij zal participeren in het ZAT-overleg (Zorg advies team per school); Gastlessen verzorgen: samen met de diëtist en Jellinek verslavingszorg over de combinatie van voeding en medicatie voor ouders, leerlingen en docenten. Samen met de docent voeding en verzorging een les over Weet wat je eet.

Resultaten Jongerenonderzoek

Resultaten Jongerenonderzoek Resultaten Jongerenonderzoek 2013 Groenewald GGD Zuid Limburg Geleen, april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Resultaten van uw school 2.1 VMBO klas 2 3 2.2 VMBO klas 4 4 2.3 HAVO/VWO klas 2 5 2.4 HAVO/VWO

Nadere informatie

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging

Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Verslag Inspiratiebijeenkomst Gooi in Beweging Het was een inspirerende middag op 29 maart jl! Een grote opkomst, de kick-off van de Facebookgroep, mooie verhalen uit de praktijk en veel nieuwe contacten

Nadere informatie

Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht

Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht Opstellers: Marleen Johannes (OKT A), Hayat Elbouk (SD), Carlo van der Linde (Jeugd), Jane Edeling (AAGG, cluster

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN CHECK UITKOMSTEN PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN Gezondheid Relaties Lichaam Seksuele ontwikkeling Gevoel Alcohol, drugs & gamen 2 Doel gezondheidsonderzoek Jongeren vragen niet makkelijk om hulp,

Nadere informatie

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Waddinxveen is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2017 Gemeente Waddinxveen Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Voeding : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Verbinding Preventie en Zorg Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht

Verbinding Preventie en Zorg Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Thema In welk thema zit het probleem? Pagina 4 t/m 9 Problematiek Wat speelt er? Pagina 4 t/m 9 Partners Wie kan daar een rol in spelen? Pagina 4 t/m

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark HALO pabo Vakleerkracht en groepsleerkracht primair onderwijs Coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen Leiden Docent bewegingsonderwijs

Nadere informatie

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2017 Gemeente Lisse is een werkwijze van 2017 Gemeente Lisse Verantwoordingsperiode 1-1-2017 t/m 31-12-2017 Publicatiedatum 8 januari 2018 scholen Gegevens lid accountteam namens Gezondheidsbevordering

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark (ark.van.m@hsleiden.nl) HALO pabo 10 jaar vakleerkracht primair onderwijs 5 jaar coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen School: Plaats: Locatie: Ingevuld door: Functie: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN 1 Inleiding ROS Friesland is betrokken geweest bij het project Fitter Families, een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor gezinnen.

Nadere informatie

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Krimpenerwaard is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2017 Gemeente Krimpenerwaard Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2017 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 207 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Teylingen is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 207 Gemeente Teylingen Verantwoordingsperiode --207

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Binnenkort komt GGD IJsselland bij u op school voor het gezondheidsonderzoek van leerlingen in klas 2 en/of 4. In deze flyer staat wat dit gezondheids-

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Programma Workshop Wat is Gezonde School? Gezonde School Fryslân Handleiding Centrum Gezond Leven Gezonde School in het

Nadere informatie

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort Afdeling: Onderwerp: Longziekten De nieuwe Uw eigen COPD paspoort 1 COPD Carrousel / COPD paspoort Inleiding Van uw longarts heeft u te horen gekregen dat u COPD heeft met het advies deel te nemen aan

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken GGD Hollands Noorden en wijkverpleegkundigen met S1-taken Waarom een GGD? Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG): Gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke

Nadere informatie

Gezonde school. Beleidsplan schooljaar

Gezonde school. Beleidsplan schooljaar Gezonde school Beleidsplan schooljaar 2017-2018 Werkgroep gezonde school o.l.v. mevrouw L. Donker: Meneer A. de Custer Meneer D. Kerkhoff Mevrouw A. Paulisse Mevrouw I. van Honk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Samen werken aan gezondheid. 27 oktober Ouderavond Het Vlier

Samen werken aan gezondheid. 27 oktober Ouderavond Het Vlier Samen werken aan gezondheid 27 oktober 2016 Ouderavond Het Vlier GGD IJsselland José Plette-Waanders Jeugdverpleegkundige Tactus Marleen Engelbarts Preventiewerker Inhoud Voorstellen Programma: - GGD IJsselland

Nadere informatie

Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling)

Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling) Informatiefolder Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling) M@ZL: Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling M@ZL is een manier van signaleren en begeleiden

Nadere informatie

Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl)

Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl) Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl) Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie WIJS (Wat Is Jouw Stijl), zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie:

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Teamleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt ondersteuning en begeleiding aan leerlingen

Nadere informatie

Agenda... 1 Van de schoolleiding... 2

Agenda... 1 Van de schoolleiding... 2 Egelantierstraat 86 8924 EP Leeuwarden Telefoon: 058-8801600 Email: dedyk@pj.nl VERBINDEND - VERNIEUWEND VEILIG Jaargang 2018-2019 Nummer 04 28 september 2018 INHOUD Agenda... 1 Van de schoolleiding...

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2016-2018 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Verbinding Preventie en Zorg

Verbinding Preventie en Zorg Verbinding Preventie en Zorg signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht versie 09.12.2015 1 Verbinding Preventie en Zorg (VPZ) In de gemeente Putten wordt actief gewerkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE 2017-2019 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen)

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) schooljaar 2013-2014 aantal enquêtes verstuurd 15 / 100% aantal enquêtes retour 12 / 80 % Naam oude basisschool Theresia VMBO basis VMBO kader VMBO gemengd

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda.

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda Voorwoord Beste Lezers, We naderen al weer de laatste maand van het jaar, de maand

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2013-2014

Menukaart Gezonde School 2013-2014 Menukaart Gezonde School 2013-2014 www.utrecht.nl/gezondeschool Gezondheidsaanbod in het voortgezet onderwijs 1 Gezonde School Leerlingen die zich gezond voelen, gaan graag naar school en presteren beter.

Nadere informatie

Scoren voor een gezonde jeugd!

Scoren voor een gezonde jeugd! Scoren voor een gezonde jeugd! In de gemeente Heerenveen willen we dat kinderen gezond opgroeien. De omgeving waarin kinderen opgroeien is de laatste decennia ongemerkt een omgeving geworden waarin verleidelijke

Nadere informatie

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam )( )( )( GGD Amsterdam Datum: Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 2 Werkwijze prenataal huisbezoek 4 3 Domeinen en voorbeeldvragen: handvatten voor het

Nadere informatie

Sociale kaart preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen Zwolle

Sociale kaart preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen Zwolle Sociale kaart preventie en behandeling van bij kinderen Zwolle eerste uitgave, oktober 2009 Toelichting bij de gegevens op de sociale kaart. Op deze sociale kaart staan interventies die gericht zijn op

Nadere informatie

Regionaal ketenzorg protocol COPD

Regionaal ketenzorg protocol COPD Bijlage 1. Regionaal Ketenzorgprotocol Titel Regionaal ketenzorg protocol Verwijzing naar formulier Verwijzing naar protocol Protocol case finding Kwaliteitsbeleid Zorggroep Privacyreglement Zorggroep

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten.

Jeugd in Onderzoek. Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Jeugd in Onderzoek Betere samenwerking jeugdgezondheidszorg en scholen? De leerervaringen uit twee projecten. Inhoud Korte toelichting op project Versterking JGZ op en met scholen Pitches van een tweetal

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu?

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Samen werken aan gezondheid Factsheet Eindevaluatie Preventie Leefstijl Adolescenten (PLA) 1 Inhoud Wat vooraf ging 3 Wat is Preventie Leefstijl Adolescenten?

Nadere informatie

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Inhoud workshop De Gezonde School aanpak De rol van buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen Aanvraag vignet Gezonde School Gezonde School Bij een

Nadere informatie

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien Startpunt voor gezond en veilig opgroeien GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg is het startpunt voor gezond en veilig opgroeien van Friese kinderen van 0 tot 18 jaar. We volgen de gezondheid en ontwikkeling

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Gezondheidsaanbod in het mbo Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het middelbaar beroepsonderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan

Nadere informatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie Naar huis... Na lang wachten wordt uw kind uit het ziekenhuis ontslagen. Veel ouders krijgen dan pas tijd en ruimte om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Allerlei vragen kunnen dan naar boven

Nadere informatie

LeusdenFit

LeusdenFit LeusdenFit 2016-2018 Aanleiding Toezegging om in het najaar het meerjarenprogramma LeusdenFit te presenteren Cijfers Leusden Monitor Schoolkracht Startfoto LeusdenFit Senioren/Volwassenen monitor Ambitie

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave

Inleiding. Inhoudsopgave Inleiding Soms heeft een kind extra zorg nodig om beter te kunnen functioneren op de middelbare school. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Wat die reden ook is, wij willen er graag voor zorgen dat

Nadere informatie

Totaal screening vo2 West-Brabant. 10 % % heeft soms

Totaal screening vo2 West-Brabant. 10 % % heeft soms 214 215 onderzoek onderzoeksperiode totaal aantal leerlingen klas 2 klas 2 sept 214 - juni 215 7857 aantal afwezig aantal aantal vragenlijsten tijdens screening vervolgonderzoeken ingevuld 336 288 7521

Nadere informatie

RESULTATEN 2 JAAR JOGG

RESULTATEN 2 JAAR JOGG RESULTATEN 2 JAAR JOGG Met plezier naar een gezonde leefstijl! Een groot aantal partijen werkte de afgelopen jaren hard aan het stimuleren van een gezonde leefstijl voor de jeugd in s-hertogenbosch. Zij

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Voorschoten

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Voorschoten Jeugd Voorschoten Inleiding 3 1. Gezonde School 3 2. Verslavingspreventie 3 3. Voeding en Bewegen 4 4. Sociaal-Emotionele Ontwikkeling 4 5. 2019 5 Gemeente Gemeente Voorschoten Verantwoordingsperiode 1-1-2018

Nadere informatie

Elke dinsdag ben ik aanwezig op school. U vindt mij boven in het hoofdgebouw, bij de intern begeleiders in de kamer.

Elke dinsdag ben ik aanwezig op school. U vindt mij boven in het hoofdgebouw, bij de intern begeleiders in de kamer. De PEN is een manier waarop wij de ambulante medewerkers en hun functie aan u willen voorstellen. U kunt lezen wat deze mensen op Balans zoal doen om het onderwijs aan uw kind te optimaliseren. De PEN

Nadere informatie

Uw huisartsenpraktijk

Uw huisartsenpraktijk Uw huisartsenpraktijk Welke huisartsenpraktijk heeft u bezocht? Huisartsenpraktijk De Greev Huisarts(en)praktijk De Kaap 71 72 % 71 100 % 0 0 % 0 0 % - - 27 27 % 0 0 % 27 100 % 0 0 % - - elders 1 1 % 0

Nadere informatie

Laatste plaatsen voor de naschoolse activiteit handbal groep 3-5

Laatste plaatsen voor de naschoolse activiteit handbal groep 3-5 Schooljaar 2018-2019 nieuwsbrief 28 september 2018 Overstap naar het voortgezet onderwijs Op woensdag 31 oktober van 08:45 tot 09:45 uur vindt er een informatieochtend plaats voor de ouders van de groepen

Nadere informatie

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland

10-0407 EvK/AE. Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD Zeeland en SportZeeland 10-0407 EvK/AE Interventies preventie van overgewicht Vlissingen Gezamenlijk advies van GGD en Sport GEZONDHEIDSWINST TOT 0 JAAR ADVISERING Fysiotherapie Paauwenburg Pagina 2 Interventies preventie van

Nadere informatie

Nunspeet,

Nunspeet, www.montessorischooldeontdekking.nl Nunspeet, 27-10-2016 www.ontdekking.info Opa s en oma s lezen voor tijdens de kinderboekenweek De kids hebben het goed naar hun zin in Hellendoorn Janneke Koldewijn

Nadere informatie

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg?

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? Dé expert op het gebied van verslaving Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? In deze folder leest u wat Jellinek Preventie aan scholen en jeugdzorginstellingen te bieden heeft. Riskant

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-412 - jaar 12 jaar 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd

Nadere informatie

Resultaten screening VO2. 11 % % heeft soms

Resultaten screening VO2. 11 % % heeft soms onderzoek onderzoeksperiode aantal ingevulde vragenlijsten klas 2 VO sept 15 - juni 16 434 opleidingsniveau 81 29 69 Vmbo-b (basis) Vmbo-k (kader) Vmbo-g (gemengd) 19 Vmbo-t (theoretisch, mavo) 134 12

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Onderwijsinstellingen Gemeente Oss 14-10-2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School aanpak Vignet

Nadere informatie

Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht

Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Stap 1 In welk thema zit het probleem? Blz 2 t/m 4 Stap 2 Wat speelt er? Blz. 2 t/m 4 Stap 3 Wie kan daar een rol in spelen? Blz. 2 t/m 4 Stap 4 Kies

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Bodegraven - Reeuwijk

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Bodegraven - Reeuwijk Jeugd Bodegraven - Reeuwijk Inhoud Inleiding... 3 1. Gemeentelijke beleidsadvisering... 3 2. Gezonde School... 3 3. Relationele en Seksuele Ontwikkeling... 3 4. Voeding en Bewegen... 5 5. Sociaal-Emotionele

Nadere informatie

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Inhoudsopgave Naar huis... 1 De eerste week: nazorg vanuit het ziekenhuis... 1 De jeugdgezondheidszorg en de kinderarts... 2 Het academisch

Nadere informatie

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Krimpenerwaard

Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Krimpenerwaard Jeugd Krimpenerwaard Inhoud Inleiding... 3 1. Gemeentelijke beleidsadvisering... 3 2. Gezonde School... 3 3. Verslavingspreventie... 4 4. Voeding en Bewegen... 5 5. Contactmoment bovenbouw VO... 6 6. Sociale

Nadere informatie

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin?

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Paul van der Velpen, directeur Public Health & GGD Amsterdam Calixte Veerman, arts M&G, jeugdarts

Nadere informatie

PRESENTATIE JEUGDPRINS(ES):

PRESENTATIE JEUGDPRINS(ES): KALENDER: 4 november : Groep 3 naar de bibliotheek in s-heerenberg 7 november : Laatste inlever dag voor de dozen voor Roemenië 7 november : Presentatie jeugdprins 11 november : Groep 7 bezoekt museum

Nadere informatie

Het COPD zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD zorgpad.

Het COPD zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD zorgpad. Het COPD zorgpad U bent opgenomen op een verpleegafdeling in het Zaans Medisch Centrum. De reden voor uw opname is een verergering van uw COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD is een verzamelnaam

Nadere informatie

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Inleiding In de Achterhoek bestaat sinds jaar en dag het ROMA, het Regionaal

Nadere informatie

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL PATIËNTENINFORMATIE Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL Inhoudsopgave 1 Voorwoord.............................................................................. 3 2 Zorroo ondersteunt

Nadere informatie

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hartrevalidatie Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie... 2 Hartrevalidatie

Nadere informatie

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Opzet bijeenkomst Voorstellen Achtergrond Gezonde School Meerwaarde Gezonde School Uitwerking Gezonde School Gunningschool Vervolg Vragen Voorstelrondje Associatie-oefening

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

NHG Stendardo Obesità

NHG Stendardo Obesità NHG Stendardo Obesità Begripsomschrijving Obesitas: BMI( kg/m2) 30 Overgewicht (Sovrappeso): BMI 25 en 30 én een ernstig vergrote buikomvang, 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen. Sluit aan bij Multisciplinaire

Nadere informatie

Alcohol en jongeren in de gemeente Noordoostpolder Wat is er al en waar liggen kansen?

Alcohol en jongeren in de gemeente Noordoostpolder Wat is er al en waar liggen kansen? Alcohol en jongeren in de gemeente Noordoostpolder Wat is er al en waar liggen kansen? Door: GGD Flevoland Aanleiding Alcoholgebruik onder jongeren is al enige jaren een belangrijk thema binnen de gemeente

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Vechtdal College Dedemsvaart

Huiswerkbeleid Vechtdal College Dedemsvaart Huiswerkbeleid Vechtdal College Dedemsvaart Datum vaststelling: 28 september 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 1. Huiswerkbegeleiding voor meerdere leerlingen (huiswerkgroep)... 3 1a.

Nadere informatie

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Als GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg houden wij ons, in de meest brede zin van het woord, bezig met de gezondheid van de Friese jeugd van 0 tot 19 jaar. We volgen

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg Kraamzorg JoNa BV Uitgevoerd door Kraamzorg Prestatie Monitor (Qualizorg B.V.) Periode: Van 01 01 2013 t/m 31 12 2013 Geaccrediteerd door : Inleiding In

Nadere informatie

HET KOMT DIK IN ORDE ELSITAS. Multidisciplinair behandelplan Voor kinderen met overgewicht & obesitas

HET KOMT DIK IN ORDE ELSITAS. Multidisciplinair behandelplan Voor kinderen met overgewicht & obesitas ELSITAS WWW.DIKINORDE.BE WWW.ELSVERCRUYSSE.EU M +32 (0)495 45 90 22 HET KOMT DIK IN ORDE Multidisciplinair behandelplan Voor kinderen met overgewicht & obesitas Onze visie: een lichaam in balans We streven

Nadere informatie

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers 245 Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers Datum van het interview : Vensterschool: Introductie: Het GION doet onderzoek naar de ontwikkeling van vier Vensterscholen: Vinkhuizen,

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. t Gooi. Nieuwsbrief. ShoShin. Nieuwsbrief Mulock t Gooi * jaargang 2014/2015 * nummer 3. Pagina 1. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief

Nieuwsbrief. t Gooi. Nieuwsbrief. ShoShin. Nieuwsbrief Mulock t Gooi * jaargang 2014/2015 * nummer 3. Pagina 1. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Nieuwsbrief t Gooi In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief ShoShin PTA toetsweek Van 3 naar 4 perioden Rekentoets Deelraad Special Heroes Nieuwsbrief De afgelopen periode hebben weer een aantal veranderingen

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst alcoholgebruik jongeren thema aandacht voor alcoholmatiging in het Hardenbergse onderwijs 19 januari 2010

Verslag bijeenkomst alcoholgebruik jongeren thema aandacht voor alcoholmatiging in het Hardenbergse onderwijs 19 januari 2010 Verslag bijeenkomst alcoholgebruik jongeren thema aandacht voor alcoholmatiging in het Hardenbergse onderwijs 19 januari 2010 Aanwezig: Nicole Buné, Mark Gortemaker, Dirk Hoek, Rolanda Dijkman, Ineke Odink,

Nadere informatie

Gezond opgroeien en opvoeden

Gezond opgroeien en opvoeden Gezond opgroeien en opvoeden 1 Regio Gooi en Vechtstreek Verdeeld in sub-regio s: 1. Huizen, Laren, Blaricum (en Eemnes voor RBL) 2. Gooise Meren/Weesp (Weesp gaat naar Amsterdam) 3. Hilversum, Wijdemeren

Nadere informatie

ontwikkelingsperspectief

ontwikkelingsperspectief ontwikkelingsperspectief Leerlijnen OPP uitstroombestemming Thema nieuwsbrief schooljaar 2013-2014 IvOO - VSO Diplomastroom 15-11-2013 In oktober is er een ouderavond geweest met als onderwerp het (document)

Nadere informatie

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Politiek, onderwijs en ouders zijn het er allemaal over eens; het voedingsaanbod moet gezonder. Dit valt of staat met een schoolgezondheidsbeleid.

Nadere informatie

Een gezond leven in een gezond ROC. ZAT structuur MBO Rotterdam

Een gezond leven in een gezond ROC. ZAT structuur MBO Rotterdam Een gezond leven in een gezond ROC ZAT structuur MBO Rotterdam Programma Kort Kennismaken Inleiding: De ZAT structuur MBO Rotterdam Casus: een Mini ZAT Plus Inzet zorg in de ROC s Afronding Kennismakingsvraag

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie