Bouwbesluit 2012 kostenneutraal? Concept Bouwbesluit 2012, het perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwbesluit 2012 kostenneutraal? Concept Bouwbesluit 2012, het perspectief"

Transcriptie

1 Bouwbesluit 2012 kostenneutraal? Concept Bouwbesluit 2012, het perspectief Op 28 april 2011 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.P.H. Donner, het Concept Bouwbesluit 2012 (Versie 27 april 2011) aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Deze parlementaire documenten zijn parallel hieraan officieel bekendgemaakt op (Kamerstuk d.d ). De stichting Bureau Documentatie Bouwwezen heeft naar aanleiding hiervan het Concept Bouwbesluit 2012 geanalyseerd en haar financiële impact vastgesteld. Concept Bouwbesluit 2012 Het nieuwe Bouwbesluit omvat de bouwtechnische voorschriften uit het Bouwbesluit 2003, de tussentijdse wijzigingen hierop, de voorschriften uit het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruikersbesluit) en de resterende gebruiks- en stedenbouwkundige voorschriften, de aansluiting van bouwwerken op nutsvoorzieningen en de voorschriften voor het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden uit de Model Bouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (MBV). Het doel van deze integratie in één nieuw besluit is de complexiteit van de bouwregelgeving te verminderen, de eenduidigheid te vergroten, te komen tot minder en eenvoudiger regels en het creëren van meer samenhang in de systematiek van de bouwregelgeving en het landelijke uniformeren van de voorschriften uit de MBV. De bevoegdheid van de gemeenten om nadere en aanvullende voorschriften te stellen wordt daarmee verder beperkt. Voornaamste wijzigingen Naast de bovengenoemde integratie van de voorschriften in één nieuw besluit zijn verschillende grote en kleine wijzigingen opgenomen in het nieuwe Concept Bouwbesluit De voornaamste wijzigingen zijn: De persoonsbenadering (werkelijk aantal personen) in plaats van de bezettingsgraadbenadering. De aansturing van Eurocodes voor het onderdeel constructieve veiligheid in plaats van TGB-normen. De uniforme eisen voor verbouw, waarmee onder andere de belemmeringen bij hergebruik van de kantoorgebouwen worden weggenomen. De vernieuwde systematiek met betrekking tot brandveiligheidseisen. De herintroductie van de verplichte buitenberging en buitenruimte voor woonfuncties. De introductie van de administratieve verplichtingen rondom veiligheid en duurzaamheid. Het vervallen van de verplichte fietsenstalling, mits deze stalling is opgenomen in het lokale parkeerbeleid. De voorschriften voor het slopen en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

2 Financiële consequenties In theorie (lees: in overeenstemming met het Bouwbesluit) zijn voor diverse gebouwtypen in de woningbouw- en de utiliteitsbouwsector verschillende kostenverhogende en -verlagende elementen te benoemen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de herintroductie van de verplichte buitenberging en buitenruimte voor woonfuncties (1), de versoepeling van de eisen rondom brandcompartimentering voor industriefuncties (2) en de introductie van de administratieve verplichtingen rondom veiligheid en duurzaamheid (3). De financiële consequenties zijn sterk afhankelijk van de projectspecifieke omstandigheden in de praktijk. In de bouwpraktijk hebben echter een aantal van deze elementen geen financiële uitwerking, daar deze elementen in een groot aantal gevallen gemeengoed zijn (gebleven) binnen het programma van eisen van de bouwopgave ten opzichte van het Bouwbesluit 2003, zoals het genoemde voorbeeld van de verplichte buitenberging en de buitenruimte (1). Hierbij zijn daarentegen verschillende uitzonderingsgevallen te definiëren, waarvoor dit niet van toepassing is. Daarnaast zijn een aantal van deze elementen gerelateerd aan een specifieke toepassingssituatie, zoals de verplichte buitenberging en de buitenruimte (1) en de versoepeling van de eisen rondom brandcompartimentering. Het wel of niet van toepassing zijn van een dergelijke maatregel kan leiden tot respectievelijk substantiële kostentoenames en -reducties. De genoemde additionele administratieve verplichtingen (3) zullen terdege een kostenverhogend effect hebben op de bouw- en investeringskosten. Onze eerste inschatting is echter, dat dit effect qua omvang beperkt is. Tot slot zijn een aantal wijzigingen van het nieuwe Bouwbesluit afhankelijk van de ontwerptechnische uitwerking van het desbetreffende project. Hierbinnen zijn diverse maatregelen te verdisconteren door integraal en kostenefficiënt te ontwerpen, zoals de eisen rondom vluchtwegen. De projectspecifieke omstandigheden hebben zodoende een grote invloed op de eventuele kostenconsequenties van het nieuwe Bouwbesluit. BDB Referentieprojecten Het Concept Bouwbesluit 2012 heeft de volgende kostenconsequenties tot gevolg ten opzichte van de huidige BDB Indexcijfers: Woningbouw - Nieuwbouw Eengezinswoningen + 0,1% Portiekwoningen + 0,3% Galerijwoningen + 0,2% Utiliteitsbouw - Nieuwbouw Kantoorgebouwen + 0,1% Bedrijfsgebouwen -/- 0,7% Schoolgebouwen + 0,0% Zorgcomplexen + 0,0% Deze cijfers zijn gebaseerd op de huidige verkenningen. In de volgende voorbeelden zijn de financiële consequenties nader onderbouwd.

3 Eengezinswoningen (woonfunctie) Het Concept Bouwbesluit 2011 omvat voor eengezinswoningen op financieel gebied de De verplichte buitenberging. De verplichte Milieu Effect Materialen. Op onze referentie BDB Eengezinswoningen - Nieuwbouw heeft enkel het laatste genoemde punt financiële gevolgen, daar de buitenberging vanaf 2003 onderdeel is gebleven van onze referentie. Het Concept Bouwbesluit heeft op basis hiervan een relatief beperkte kostenstijging van + 0,1% tot gevolg. De verplichte buitenberging heeft over het algemeen grotere financiële consequenties, indien deze stalling op basis van de nieuwe wet- en regelgeving toegevoegd dient te worden aan het bouwproject. De bouwkosten zullen in zo n geval afhankelijk van de gekozen technische oplossing tussen + 0,5% en + 4,0% stijgen per woning. afhankelijk van de aard en de omvang van het onderhanden bouwproject. Bij een project van een enkele woning heeft deze verplichting grote consequenties. De bouwkosten zullen afhankelijk van het onderhanden project stijgen tussen + 0,1% en + 2,5%. Meergezinswoningen (woonfunctie) Het Concept Bouwbesluit 2011 omvat voor eengezinswoningen op financieel gebied de De verplichte buitenberging. De verplichte buitenruimte. De verplichte rapportage Milieu Effect Materialen. Op onze referenties BDB Portiekwoningen - Nieuwbouw en BDB Galerijwoningen - Nieuwbouw hebben de eerst genoemde punten géén financiële gevolgen, daar de buitenberging en de -ruimte vanaf 2003 onderdeel zijn gebleven van onze referentie. Het Concept Bouwbesluit heeft op basis hiervan een relatief beperkte kostenstijging van respectievelijk + 0,3% en + 0,2% tot gevolg. De verplichte buitenberging heeft over het algemeen grotere financiële consequenties, indien deze stalling op basis van de nieuwe wet- en regelgeving toegevoegd dient te worden aan het bouwproject. De bouwkosten zullen in zo n geval tussen + 0,5% en + 4,0% stijgen De verplichte buitenruimte heeft over het algemeen grote financiële consequenties, indien deze stalling op basis van de nieuwe wet- en regelgeving toegevoegd dient te worden aan het bouwproject. De bouwkosten zullen in zo n geval tussen + 2,5% en + 4,0% stijgen

4 afhankelijk van de aard en de omvang van het onderhanden bouwproject. Bij een project met geringere omvang heeft deze verplichting grotere consequenties. De bouwkosten zullen afhankelijk van het onderhanden project stijgen tussen + 0,1% en + 0,5%. Bedrijfsgebouwen (kantoor- en industriefunctie) Het Concept Bouwbesluit 2011 omvat voor bedrijfsgebouwen op financieel gebied de Het vervallen van de verplichte fietsenstalling, mits deze stalling is opgenomen in het lokale parkeerbeleid. De versoepeling van de eisen rondom brandcompartimentering. De verplichte Milieu Effect Materialen. Op onze referentie BDB Bedrijfsgebouwen - Nieuwbouw hebben enkel de laatst genoemde punten financiële gevolgen, daar de genoemde fietsenstalling in onze referentie opgenomen blijft als gevolg van het ontoereikende lokale parkeerbeleid in relatie tot de gevraagde behoefte vanuit de gebruiker. Het Concept Bouwbesluit heeft op basis hiervan een relatief beperkte kostendaling van -/- 0,7% tot gevolg. De vervallen verplichte fietsenstalling heeft over het algemeen beperkte financiële consequenties. Indien deze stalling op basis van de nieuwe wet- en regelgeving mag komen te vervallen, zullen de bouwkosten in zo n geval tussen -/- 0,1% en -/- 0,5% dalen, De orde van grootte van de financiële consequenties met betrekking tot de versoepeling van de eisen rondom brandcompartimentering is sterk afhankelijk van de aard en de omvang van het onderhanden project. De optimalisatiemogelijkheden rondom brandcompartimentering zijn hierin een bepalende factor. Desalniettemin zullen de bouwkosten over het algemeen dalen tussen -/- 0,1% en -/- 1,0%. afhankelijk van de aard en de omvang van het onderhanden bouwproject. Bij een project met geringere omvang heeft deze verplichting grotere consequenties. De bouwkosten zullen afhankelijk van het onderhanden project stijgen tussen + 0,1% en + 0,5%.

5 Bouwbesluit 2003 Concept Bouwbesluit 2012 Tussen het Bouwbesluit 2003 en het Concept Bouwbesluit 2012 zijn op verschillende momenten wijzigingen doorgevoerd, zoals de wijzigingen per 1 januari Over het algemeen hebben deze wijzigingen in meer of mindere mate kostenverhogende consequenties (bouw- en investeringskosten) tot gevolg gehad. Een voorbeeld hiervan is het aanscherpen van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) eisen. Dit voorbeeld leidt over het algemeen tot kostenverlagende effecten in de exploitatieperiode. De mate van de verzwaring van deze eis heeft daarentegen een remmend effect op de terugverdienperiode als gevolg van de toenemende kapitaalslast. Zowel voor de woningbouw- als de utiliteitsbouwsector zijn in de periode januari 2003 tot en met januari 2011 diverse wijzigingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving. Deze wijzigingen hebben in meer of mindere mate effect gehad op de bouwkosten. Voor onze referenties in de woningbouw en de utiliteitsbouw hebben deze wijzigingen gemiddeld geleid tot een verhoging van de bouwkosten van respectievelijk + 3,7% en + 0,9%. In tabel 1 en 2 zijn deze kostenconsequenties nader weergegeven. BDB Woningbouw (nieuwbouw) Totaal Eengezinswoningen = , ,1 + 0,1 + 3,9 Portiekwoningen = , ,2 + 0,3 + 3,4 Galerijwoningen = , ,3 + 0,2 + 3,8 Tabel 1 - Kostenconsequenties BDB Referenties: Woningbouw - Nieuwbouw Wijzigingen in wet- en regelgeving; 2003 t/m 2012 BDB Utiliteitsbouw (nieuwbouw) Totaal Kantoorgebouwen = , , ,1 + 1,6 Bedrijfsgebouwen = , , ,7-0,2 Schoolgebouwen = , , ,0 + 1,3 Zorgcomplexen = , ,0 + 0,0 Tabel 2 - Kostenconsequenties BDB Referenties: Utiliteitsbouw - Nieuwbouw Wijzigingen in wet- en regelgeving; 2003 t/m 2012 Deze financiële consequenties komen boven op de reguliere structurele kostenontwikkelingen (kostprijs) in de genoemde periode. Deze kostenontwikkelingen bedragen voor BDB Woningbouw - Nieuwbouw en BDB Utiliteitsbouw - Nieuwbouw in de genoemde periode respectievelijk + 22,9% en + 28,8%. De kostenontwikkelingen met betrekking tot de wijzigingen in de wet- en regelgeving omvatten als gevolg hiervan respectievelijk circa 13,5% en 3,0% van de genoemde gesommeerde kostenontwikkelingen. ir. T.A.L. Peek en ir. T.M.P. Wind

BOUWEN IS VOORUITZIEN

BOUWEN IS VOORUITZIEN BOUWEN IS VOORUITZIEN Prognoses / Trends INTRODUCTIE Bureau Documentatie Bouwwezen Ir. T.A.L. (Ted) Peek Ir. T.M.P. (Tobias) Wind -2-1 INTRODUCTIE VRAAGSTELLING Hoe worden de kosten geactualiseerd? Voorzien

Nadere informatie

Loon- en prijswijzigingen tijdens het uitvoeringsproces

Loon- en prijswijzigingen tijdens het uitvoeringsproces BDB Postbus 310 6800 AH Arnhem 026-377 88 11 info@bdb.nl 5 september 2012 Loon- en prijswijzigingen tijdens het uitvoeringsproces Stabu Bestekteksten op basis van UAV 2012 Onderstaand zijn de mogelijkheden

Nadere informatie

Landschap voor 1 april 2012

Landschap voor 1 april 2012 Bouwbesluit 2012 Landschap voor 1 april 2012 Waarom ook alweer? Vergroten samenhang bouwregelgeving Verminderen regeldruk (30% minder regels) Verbeteren toegankelijkheid / leesbaarheid Harmonisatie Europese

Nadere informatie

Bouwbesluit Integrale voorschriften voor bouwen, gebruik en sloop

Bouwbesluit Integrale voorschriften voor bouwen, gebruik en sloop Bouwbesluit 2012 Integrale voorschriften voor bouwen, gebruik en sloop 8 september 2011 Programma Even voorstellen Het huidige stelsel van de bouwregelgeving Het nieuwe Bouwbesluit Totstandkoming en enkele

Nadere informatie

Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) ing. P.J.(Johan) van der Graaf 27 oktober 2016

Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) ing. P.J.(Johan) van der Graaf 27 oktober 2016 Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) ing. P.J.(Johan) van der Graaf 27 oktober 2016 Programma Wettelijk kader De verschillen met Bouwbesluit 2012 Consequenties voor bouwplannen en procedures Beschouwing:

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012 Een mooi kind? Een zware bevalling!

Bouwbesluit 2012 Een mooi kind? Een zware bevalling! Bouwbesluit 2012 Een mooi kind? Een zware bevalling! ing. H. Koekoek Nieman Raadgevende Ingenieurs Bouwbesluit 2012 Doelstellingen Inhoud, of: Wat is er anders dan het BB 2003? Wat is er nieuw Wat is er

Nadere informatie

Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012

Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012 Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012 Risico s centraal Rol van FSE in de bouwregelgeving Het Bouwbesluit 2012 en brandveiligheid Gevolgen Bouwbesluit 2012

Nadere informatie

bouw & infra > p8 werken met kengetallen > p12 Toepassing BIM in bouwkostenvak Blijft achter > p16 concept bouwbesluit 2012 doorgerekend

bouw & infra > p8 werken met kengetallen > p12 Toepassing BIM in bouwkostenvak Blijft achter > p16 concept bouwbesluit 2012 doorgerekend jaargang 30 nummer 2 juni/juli 2011 bouw & infra > p8 werken met kengetallen > p12 Toepassing BIM in bouwkostenvak Blijft achter > p16 concept bouwbesluit 2012 doorgerekend Duurzaam kostenadvies Gooi uw

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 325 Besluit van 15 juli 2008, houdende wijziging van het Bouwbesluit 2003 (aanscherping energieprestatiecoëfficiënt voor niet tot bewoning bestemde

Nadere informatie

Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Technische briefing Tweede Kamer 2016 29 september 2016 Eenvoudig Beter Inhoud 1. Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving 2. Bijdrage Bbl aan de stelselherziening 3.

Nadere informatie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie NVBR-congres 16 en 17 september 2008 Inhoud Presentatie Kabinetsbeleid vermindering regeldruk

Nadere informatie

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013 ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013 Gemeente Soest Afdeling Samenleving Grondzaken juni 2013 Pagina 1 van 5 Actualisatie van de grondprijzen en grondqoutes 1. Nota Grondprijsbeleid In november

Nadere informatie

Bouwkostenindex T Ir. J. A. G. Dukers

Bouwkostenindex T Ir. J. A. G. Dukers Bouwkostenindex T2010 1 Bouwkostenindex Ir. J. A. G. Dukers 1. Inleiding T2010 3 2. C.B.S.-indexcijfers T2010 4 3. B.D.B.-indexcijfers T2010 5 4. M.B.K.-indexcijfers T2010 6 5. Waarvoor kunnen indexcijfers

Nadere informatie

Door: Ing. M. Konings. Highlights Bouwbesluit 2012

Door: Ing. M. Konings. Highlights Bouwbesluit 2012 Door: Ing. M. Konings Highlights Bouwbesluit 2012 Even voorstellen InterConcept Organisatie en Beheer B.V. Advies & Uitvoering Vergunningverlening; Handhaving en Inspectie; Fysieke Veiligheid; Ruimtelijke

Nadere informatie

I org WHEEVTH Nr GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012

I org WHEEVTH Nr GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012 Raadsvoorstel I org.00000714 WHEEVTH Nr.2012-016 GEWIJZIGD Houten, 8 mei 2012 Bouwverordening gemeente Houten, herziening 2012 Onderwerp: Bouwverordening gemeente Houten, herziening 2012 Beslispunten:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2999 22 februari 2011 Regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directie Constitutionele

Nadere informatie

Managementsymposium 16 april 1015. Impactanalyse

Managementsymposium 16 april 1015. Impactanalyse Managementsymposium 16 april 1015 Impactanalyse Doel impactanalyse Inzicht krijgen in hoeveelheid werk (percentage) dat bij invoering van gevolgklasse 1 wet kwaliteitsverbetering voor het bouwen wegvalt

Nadere informatie

Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1

Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1 Stuurgroep Kwaliteitsborging Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Bouwen Contactpersoon Jos Verlinden T 06 52 59 56 40 Beschrijving Gevolgklassen en definitie Gevolgklasse 1 Inleiding In het AO

Nadere informatie

Raadsvoorstel Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/24233 Datum : 20 november 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. F. Cremer

Nadere informatie

Beslispunten De verordening tot wijziging van de Bouwverordening 201o vast te stellen.

Beslispunten De verordening tot wijziging van de Bouwverordening 201o vast te stellen. OPENBAAR Adviseur: B Kock (CS, tst. 881) Portefeuillehouder: W.E. Tönjann - Levert 11.08786 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 15 maart 2012 Raadsvergadering d.d. 29 maart 2012 Voorstel nr. Programma en

Nadere informatie

Transformatie en het Bouwbesluit 2012

Transformatie en het Bouwbesluit 2012 Transformatie en het Bouwbesluit 2012 van het Expertteam (kantoor)transformatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Verbouw en functiewijziging Het Bouwbesluit

Nadere informatie

Minder en eenvoudiger regels, maar tòch brandveilig?

Minder en eenvoudiger regels, maar tòch brandveilig? Minder en eenvoudiger regels, maar tòch brandveilig? Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie 30 mei 2008 Inhoud Presentatie Kabinetsbeleid vermindering regeldruk Vermindering regeldruk

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Vrije indeelbaarheid. Functieruimten, verblijfsruimten en bedruimten. Functiegebieden, verblijfsgebieden en bedgebieden

Bouwbesluit 2012. Vrije indeelbaarheid. Functieruimten, verblijfsruimten en bedruimten. Functiegebieden, verblijfsgebieden en bedgebieden Bouwbesluit 2012 Vrije indeelbaarheid Een groot aantal bestaande voorschriften over het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken is samengevoegd in een geheel nieuw Bouwbesluit:

Nadere informatie

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning Tarieventabel behorende bij de verordening Leges omgevingsvergunning 2017 1 Bebouwde omgeving: Omgevingsvergunning Paragraaf 1: Begripsomschrijvingen 1.1. Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel2012.0025559 Vaststellen Bouwverordening 2010 (Ie wijziging)

Raadsvoorstel2012.0025559 Vaststellen Bouwverordening 2010 (Ie wijziging) gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0025559 Vaststellen Bouwverordening 2010 (Ie wijziging) Portefeuillehouder J.J. Nobel steller Tessa Borgardijn (023-5674375) Collegevergadering 12 juni

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Gevolgen voor de gebouwgebonden installaties. Woensdag 28 september 2011 Stefan Janssen

Bouwbesluit 2012. Gevolgen voor de gebouwgebonden installaties. Woensdag 28 september 2011 Stefan Janssen Bouwbesluit 2012 Gevolgen voor de gebouwgebonden installaties Woensdag 28 september 2011 Stefan Janssen (naar aanleiding van de cursus bouwbesluit 2012, wijzigingen en consequenties door Bouwforum) Geschiedenis

Nadere informatie

De Woningwet De belangrijkste wijzigingen in de uit 1901 daterende en laatst in 1991 herziene Woningwet hebben betrekking op de (gemeentelijke) bouwvergunningsprocedures, op de introductie van de gefaseerde

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid en gebouwontwerp

Bouwbesluit 2012. Brandveiligheid en gebouwontwerp Bouwbesluit 2012 Brandveiligheid en gebouwontwerp Programma Waartoe leidt het Bouwbesluit 2012? Wijzigingen Bouwbesluit 2012 Doormelding Certificering Vluchten Conclusie: Brandveiligheid is een keuze (wetgeving

Nadere informatie

Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB. Discussienotitie risicoklassen

Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB. Discussienotitie risicoklassen - Leden Stuurgroep Kwaliteitsborging, leden OPB 15 september 2014 Kenmerk Bijlage(n) Discussienotitie risicoklassen Vergaderdatum 26 september 2014 Inleiding In het AO van 27 maart 2014 is tussen de minister

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 728 Besluit van 22 oktober 2010, houdende wijziging van het Bouwbesluit 2003 (aanscherping energieprestatiecoëfficiënt voor tot bewoning bestemde

Nadere informatie

Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck

Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck Het nieuwe bouwbesluit Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck Bouwbesluit 2012 Wat weten wij van de wijzigingen? Verschillen tussen bouwbesluit 2003 en 2012 Historie: Oudste tot dusver gevonden

Nadere informatie

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015 Marcel Balk Joost Pothuis Bouwkwaliteit Inhoud presentatie Inleiding: Omgevingswet en amvb s Hoofdlijnen van het beoogde Besluit Bouwwerken in

Nadere informatie

4.1 Ontwikkeling van de bouwmarkt

4.1 Ontwikkeling van de bouwmarkt 4.1 Ontwikkeling van de bouwmarkt 4.1.1 Conjunctuur Voor de bouwwereld relevante vakbladen/media zorgen voor een continue stroom aan informatie over de marktontwikkeling in de woning- en utiliteitsbouw.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EH DEN HAAG. Datum 15 december 2011 Betreft Vernieuwing bouwregelgeving

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EH DEN HAAG. Datum 15 december 2011 Betreft Vernieuwing bouwregelgeving > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20 018 2500 EH DEN HAAG Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.rijksoverheid.nl 15

Nadere informatie

Inventariserend onderzoek AL-effecten Bouwbesluit 2011

Inventariserend onderzoek AL-effecten Bouwbesluit 2011 Inventariserend onderzoek AL-effecten Bouwbesluit 2011 Onderzoek naar de effecten van de introductie van het Bouwbesluit 2011 op de Administratieve Lasten van bedrijven en burgers B.V. Edisonbaan 14 G-1

Nadere informatie

Effectmeting wijziging Bouwbesluit 2012

Effectmeting wijziging Bouwbesluit 2012 Effectmeting wijziging Bouwbesluit 2012 Drijvende bouwwerken, milieuprestatiegrenswaarden en de label C-plicht voor kantoren Versie 1.0 (definitief) Kenmerk P17.013 Effectmeting wijziging Bouwbesluit 2012

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5457 28 februari 2013 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 26 februari 2013, nr. 2013-0000121469, houdende

Nadere informatie

Beschrijving. Transformatie kantoor naar portiekwoningen. Advies Definitief. Kern 1 Kern 5. Kern 2 Kern 3 Kern 4

Beschrijving. Transformatie kantoor naar portiekwoningen. Advies Definitief. Kern 1 Kern 5. Kern 2 Kern 3 Kern 4 Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, kantoorfunctie, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, portiekontsluiting, herbestemming, verbouw, vluchtroute Datum: 8 april 2017 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk

Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk BWT Congres 2013 Een transformerend BWT Workshop Brandveiligheid: toepassing BB2012 in de praktijk ir. Bart Kolman Falck De Heerlickheijd van Ermelo 24 oktober 2013 Even voorstellen Brandveiligheid in

Nadere informatie

GPR Gebouw 4.1. Inzicht in meerkosten van ambities Actualisatie Samenvatting. Rapportnummer Versie Status definitief

GPR Gebouw 4.1. Inzicht in meerkosten van ambities Actualisatie Samenvatting. Rapportnummer Versie Status definitief GPR Gebouw 4.1 Inzicht in meerkosten van ambities Actualisatie 2011 - Samenvatting Rapportnummer Versie Status Datum Tekstgedeelte 001 001 definitief 16 maart 2011 9 pagina's Opgesteld door de heer ing.

Nadere informatie

4.2 Wijzigingen in de bouwregelgeving. 4.2.1 Bouwbesluit

4.2 Wijzigingen in de bouwregelgeving. 4.2.1 Bouwbesluit 4.2 Wijzigingen in de bouwregelgeving 4.2.1 Bouwbesluit EPC-verlaging Per 1 januari 2009 is een aanpassing van het Bouwbesluit doorgevoerd, waarbij de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor de gezondheidszorgfunctie

Nadere informatie

Wijzigingen Bouwbesluit en BBL

Wijzigingen Bouwbesluit en BBL Wijzigingen Bouwbesluit en BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving) ing. P.J. (Johan) van der Graaf Senioradviseur Consultancy, Onderzoek & Bouwregelgeving Onderwerpen Actualiteiten Bouwbesluit 2012 1 januari

Nadere informatie

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW 2de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M JUNI INCL. CORRECTIE PRIJSSTIJGINGEN TEN GEVOLGE VAN

Nadere informatie

: 11e serie wijzigingen van de Modelbouwverordening

: 11e serie wijzigingen van de Modelbouwverordening VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : V.2006-103 Onderwerp : 11e serie wijzigingen van de Modelbouwverordening Vergadering d.d. : 11 januari 2007 Portefeuillehouder : Dhr. M.L. van der Have Vastgesteld

Nadere informatie

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW 3de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M SEPT INCL. CORRECTIE PRIJSSTIJGINGEN TEN GEVOLGE VAN

Nadere informatie

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW 2de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M JUNI INCL. CORRECTIE PRIJSSTIJGINGEN TEN GEVOLGE VAN

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Vergunningen, Toezicht en Handhaving Houten, L.S.A. van den (Leonard) Kenmerk 16.508837 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016

Nadere informatie

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis Betaalbare Woning Ontwikkeling Een antwoord op de huizencrisis April 2012 Betaalbare nieuwbouwwoningen voor elke groep starters 2 INHOUD 1. Inleiding 2. BWO Partners 3. BWO Huizen 4. Referentie Woning

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Geluid. Geregeld BV

Bouwbesluit 2012. Geluid. Geregeld BV Bouwbesluit 2012 Geluid Geregeld BV 17 juni 2012 Stelsel van de bouwregelgeving Hoe zit het Bouwbesluit 2012 in elkaar Geluid 2 Geregeld BV Het stelsel van de Bouwregelgeving Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we?

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we? Programma Plan van aanpak brandveiligheid woningen en woongebouwen Maikel Boonman Adviseur brandveiligheid Bereikbaar: PVM Eindhoven BV Beukenlaan 129 5616 VD Eindhoven 040 291 40 20 06 340 83 623 m.boonman@p-v-m.nl

Nadere informatie

Aan de Raad. VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend

Aan de Raad. VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 8 Onderwerp: Vaststelling bouwverordening 2012 Kenmerk: Status: VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend Kollum, 28 februair 2012 Samenvatting De rijksoverheid werkt aan een nieuw

Nadere informatie

Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL. Registratienummer : R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J.

Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL. Registratienummer : R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J. RAADSVOORSTEL Registratienummer : 1620758 R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J. Hoekstra Raadsvoorstel tot het vaststellen van de Grondbrief 2018 Vlaardingen, 12december2017

Nadere informatie

Het nieuwe Bouwbesluit

Het nieuwe Bouwbesluit Het nieuwe Bouwbesluit Anders, maar wél eenvoudiger Brandveiligheid 2 Brandveiligheid Inhoud Inleiding 4 1 Het Nieuwe Bouwbesluit en hoe het werkt 5 De systematiek 5 De aansturingstabel 7 Ruimten die meerdere

Nadere informatie

Postbus CL Den Haag T INDEXCIJFERS GWW. 2de KWARTAAL 2014

Postbus CL Den Haag T INDEXCIJFERS GWW. 2de KWARTAAL 2014 Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS GWW 2de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M JUNI 1 INLEIDING BouwkostenIndex analyseert ieder kwartaal de

Nadere informatie

Van Bouwbesluit. naar. Besluit Bouwwerken Leefomgeving

Van Bouwbesluit. naar. Besluit Bouwwerken Leefomgeving BDB Postbus 310 6800 AH Arnhem 088 426 16 00 info@bdb.nl Van Bouwbesluit naar Besluit Bouwwerken Leefomgeving november 2016 Met de introductie van de omgevingswet in naar verwachting 2018 zal ook het Besluit

Nadere informatie

BNA Roadshow Bouwbesluit Programma. Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering

BNA Roadshow Bouwbesluit Programma. Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering BNA Roadshow Nieuwe terminologie en brandveiligheidsconcept in het Adviesburo Nieman B.V. Programma Nieuwe en gewijzigde begrippen Gebruiksfuncties Algemene begrippen Personenbenadering Brandveiligheid

Nadere informatie

Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland

Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland Herhuisvesting op huidige locatie Galgeriet Definitief Gemeente Waterland Postbus 1.000 1140 BA MONNICKENDAM Grontmij Nederland B.V. Arnhem, 6 augustus 2012

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

Overgangs- en slotbepalingen. - Lastenverlichting.

Overgangs- en slotbepalingen. - Lastenverlichting. Hoofdstuk 9. Overgangs- en slotbepalingen. - Lastenverlichting. De Nederlandse vraag wat de invoering van het Bouwbesluit 2012 kost, kan niet eenvoudig worden beantwoord: a. Omdat de meningen verdeeld

Nadere informatie

Drie Merenhof. Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen

Drie Merenhof. Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen Drie Merenhof Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen Drie Merenhof Introductie MD advies Roeleveld-Sikkes Toelichting van de opdracht Huidig ontwerp Wat is herontwikkeling Hoofdvraag Doelstelling

Nadere informatie

Visie op Architecten- en Ingenieursbureaus Update 2014

Visie op Architecten- en Ingenieursbureaus Update 2014 Visie op Architecten- en Ingenieursbureaus Update 2014 Daling bouwproductie raakt architecten harder dan ingenieurs, eerste herstel zichtbaar In 2013 krimpt omzet van architectenbureaus met 12,2% en van

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status:

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Definitief Beschrijving Een nieuw te bouwen woongebouw bestaat uit

Nadere informatie

Slopen of renoveren?

Slopen of renoveren? FOTO Slopen of renoveren? J. Van Dessel, J. Vrijders 17/12/2014 Slopen of renoveren J. Van Dessel 17/12/2014 - Pagina 1 Intro Plan Van Aanpak Gebouw Inleiding Analyse bestaande gebouw Ontwikkelen Plan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13245 29 juni 2012 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 juni 2012, nr. 2012-000368158,

Nadere informatie

Een brandveilige toekomst?

Een brandveilige toekomst? Een brandveilige toekomst? Invloed van veranderende randcondities op het brandveiligheidsniveau van woonfuncties Ir. Ruud van Herpen FIFireE Een brandveilige toekomst? Zijn Bouwbesluit voorschriften robuust

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Bestuur en Wonen Turfmarkt 147 Den Haag Postbus

Nadere informatie

4-11-2012. Doel van de training: Een update van het Bouwbesluit Verdieping van het rechtens verkregen niveau. Ervaring tot nu toe?

4-11-2012. Doel van de training: Een update van het Bouwbesluit Verdieping van het rechtens verkregen niveau. Ervaring tot nu toe? Bouwbesluit 2012 Verdiepingsbijeenkomst november 2012 Doel van de training: Een update van het Bouwbesluit Verdieping van het rechtens verkregen niveau Ervaring tot nu toe? Wanneer is de dag voor jullie

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: Betreft: Kantoorgebouw met sprinklerinstallatie Trefwoorden: Sprinkler, brandwerendheid op bezwijken, brandwerende coating, grootte brandcompartiment : Status: Definitief Adviesaanvraag

Nadere informatie

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Raadsvoorstel *Z0158AF9EC1* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14647 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Inleiding Bij besluit van 2 december 2010 (2010/53460) heeft uw raad

Nadere informatie

ECGR/U201101606 Lbr. 11/059

ECGR/U201101606 Lbr. 11/059 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft wijzigingen in de model- bouwverordening ons

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 127 Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL

RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL 08.0016 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0016 B&W-besluit d.d.: 5-2-2008 B&W-besluit nr.: 08.0078 Naam programma +onderdeel: Programma 7: Stedelijke Ontwikkeling, beleidsthema Bouwvergunningen /

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Bestuur, Ruimte en Wonen Uw kenmerk 2018Z10584 Datum 2 juli 2018 Betreft Beantwoording Kamervragen

Nadere informatie

Verdatarisering van bouwsector

Verdatarisering van bouwsector Verdatarisering van bouwsector Kostenmanagement & BIM 19 september 2013 2013 1 Imagine the result Gastspreker ir. T.A.L. (Ted) Peek ARCADIS, Financial Engineers T. 026-377 88 10 E. financialengineers@arcadis.nl

Nadere informatie

Presentatie BRAND-voorschriften

Presentatie BRAND-voorschriften Presentatie BRAND-voorschriften 28 november 2013 Pieter Stox Bouwkundig adviseur mob: 06-51588910 pstox@arvalis.nl INTRODUCTIE ARVALIS Agrarisch adviesbedrijf, ontstaan vanuit de Limburgse Land- en Tuinbouwbond

Nadere informatie

Wijzigingen Bouwbesluit 2012. ing. A. de Jong Maart 2013

Wijzigingen Bouwbesluit 2012. ing. A. de Jong Maart 2013 Wijzigingen Bouwbesluit 2012 ing. A. de Jong Maart 2013 Introductie algemeen Nieman Raadgevende Ingenieurs BV Onderdeel van de Nieman Groep Sinds 1988 actief in de bouw Bouwfysica, bouwregelgeving, brand,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG-Greffe (2015)/D

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG-Greffe (2015)/D EUROPESE COMMISSIE SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe (2015)/D PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN NEDERLAND BIJ DE EUROPESE UNIE Kortenberglaan 4-10 1040 BRUSSEL BELGIQUE Betreft: Aanvullend met redenen

Nadere informatie

INDEXCIJFERS WONINGBOUW

INDEXCIJFERS WONINGBOUW Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS WONINGBOUW 2de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M JUNI INCL. CORRECTIE PRIJSSTIJGINGEN TEN GEVOLGE VAN VERHOGING

Nadere informatie

Aanvraag bouwvergunning NEN-normen in de praktijk

Aanvraag bouwvergunning NEN-normen in de praktijk Aanvraag bouwvergunning NEN-normen in de praktijk Is het mogelijk een bouwvergunning te verkrijgen zonder dat u NEN-normen koopt en toepast? Hoe gaat het in de praktijk? De meest relevante NEN-regeltjes,

Nadere informatie

NOTA VAN TOELICHTING. I. Algemeen. 1. Inleiding

NOTA VAN TOELICHTING. I. Algemeen. 1. Inleiding NOTA VAN TOELICHTING I. Algemeen 1. Inleiding Via de zorgtoeslag wordt een inkomensafhankelijke tegemoetkoming verstrekt die het voor huishoudens met lage en midden inkomens mogelijk moet maken de nominale

Nadere informatie

Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen

Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen Algemeen voor woongebouwen Firetdoek en houten plafonds in woongebouwen binnenoppervlak en buitenoppervlak volgens Aansturingstabel 2.66 Bouwbesluit

Nadere informatie

Korte evaluatie Plan van aanpak duurzaam bouwen (1999)

Korte evaluatie Plan van aanpak duurzaam bouwen (1999) Nr. : 04.0046. Dnst. : BOWO Regionaal Duurzaam Bouwen plus Pakket. Leiden, 9 maart 2004. 2004. Op 30 maart 1999 hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden het Plan van aanpak duurzaam bouwen

Nadere informatie

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW

INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW Postbus 85767 2508 CL Den Haag T. 070-5145420 info@bouwkostenkompas.nl www.bouwkostenindex.nl INDEXCIJFERS UTILITEITSBOUW 2de KWARTAAL BIJGEWERKT T/M JUNI 1 INLEIDING BouwkostenIndex.nl analyseert ieder

Nadere informatie

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015 ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015 Gemeente Soest Afdeling Samenleving Grondzaken januari 2015 Pagina 1 van 5 Actualisatie van de grondprijzen en grondqoutes 1. Nota Grondprijsbeleid In

Nadere informatie

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status Inhoud 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?...3 2 Wat is een CUR-Aanbeveling?...4 3 Opstellen van een CUR-Aanbeveling...6 2 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag bezoekadres Kneuterdijk 1 2514 EM Den Haag correspondentieadres Postbus 90613 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. code: DIS_ doc

OMGEVINGSVERGUNNING. code: DIS_ doc OMGEVINGSVERGUNNING Aanvrager : Nestlé Nutrition Datum besluit : 3 mei 2011 Onderwerp : Nieuwbouw kantoor 2 Gemeente/locatie : Nunspeet/Laan 110 OLO-nummer : OLO-89080 Zaaknummer : 2011-004347 Projectnummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1106799 Datum: 16 december 2013 Behandeld door: P.A. Heye Afdeling / Team: RO / ROE Onderwerp: Herontwikkeling van een 5 tal maatschappelijke locaties

Nadere informatie

2. Actuele wet- en regelgeving

2. Actuele wet- en regelgeving 2. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo, per 1 oktober 2010) regelt de omgevingsvergunning voor het bouwen (voorheen de bouwvergunning) en de omgevingsvergunning/gebruiksmelding

Nadere informatie

Programma. Openingen Inleiding. Visie van het onderwijs op IKC. Proces en oplossingsrichtingen. Wethouder Vandermeulen. dhr. Toon van den Hanenberg

Programma. Openingen Inleiding. Visie van het onderwijs op IKC. Proces en oplossingsrichtingen. Wethouder Vandermeulen. dhr. Toon van den Hanenberg Openingen Inleiding Programma Wethouder Vandermeulen Visie van het onderwijs op IKC dhr. Toon van den Hanenberg Proces en oplossingsrichtingen Ralf Jansen IKC Picardie Linksom of Rechtsom? inhoudsopgave

Nadere informatie

Sector Risicobeheersing

Sector Risicobeheersing Gemeente Tilburg Dienst Publiekszaken, Afdeling Omgevingsvergunning Ter attentie van de heer J. Jansen Postbus 90118 5000 LA Tilburg Fabriekstraat 34, Tilburg Postbus 3208 5003 DE Tilburg Telefoon (088)

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2098503/3315232 op de op 29 oktober 2012 bij hen ingekomen aanvraag van MSD / NV Organon, om een vergunning krachtens

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 28 juni 2018 Betreft

Nadere informatie

L I G T H A R T A D V I E S 1

L I G T H A R T A D V I E S 1 L I G T H A R T A D V I E S 1 INHOUD Onderzoekers Opdracht Onderzoeksopzet Discussies Conclusies Veiligheidsregio s Vragen en discussie Foto: www.fugro.nl L I G T H A R T A D V I E S 2 ONDERZOEKERS Martin

Nadere informatie

CONCEPT 30 januari 2008

CONCEPT 30 januari 2008 CONCEPT 30 januari 2008 Regeling van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ, houdende vaststelling van correcties ten behoeve van de voorschotverlening voor de stimulering van duurzame energieproductie

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

Het nieuwe Bouwbesluit

Het nieuwe Bouwbesluit Bouwregelgeving November 2002 Het nieuwe Bouwbesluit Anders maar wél eenvoudiger Woningbouw Het nieuwe Bouwbesluit Anders, maar wél eenvoudiger Woningbouw 2 Woningbouw Inhoud Inleiding 5 1 Het Nieuwe Bouwbesluit

Nadere informatie

Energieneutraal via de Passief bouwen route

Energieneutraal via de Passief bouwen route Energieneutraal via de Passief bouwen route ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen Slotsymposium 14 september 2015 Verbouw monument Verbouw van een monument Monument als bedoeld in art. 1 onder d (Monumentenwet

Nadere informatie

Wanneer is de dag voor jullie geslaagd?

Wanneer is de dag voor jullie geslaagd? Bouwbesluit 2012 Verdiepingsbijeenkomst november 2012 Doel van de training: Een update van het Bouwbesluit Verdieping van het rechtens verkregen niveau Ervaring tot nu toe? Wanneer is de dag voor jullie

Nadere informatie