Stichting MAAT Inventarisatie onderzoeksinstrumenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting MAAT Inventarisatie onderzoeksinstrumenten"

Transcriptie

1 Stichting MAAT Inventarisatie onderzoeksinstrumenten Eindrapportage 17 maart 2010

2 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding en achtergrond 1 2 Patiënten: kwaliteit van leven en psychische gezondheid 3 3 Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) 20

3 Hoofdstuk 1 Inleiding en achtergrond

4 Section 1 - Inleiding en achtergrond Inleiding en achtergrond Het project Zingeving op MAAT is een samenwerking tussen het COL en Stichting Maat. Zingeving heeft naar verwachting een positief effect op drie pijlers: patiënten, zorgprofessionals en organisaties. Patiënten: de zorgconsumptie van mensen wordt minder wanneer er meer aandacht is voor zingeving; aandacht voor zingeving verbetert de kwaliteit van leven van mensen. Zorgprofessionals: aandacht voor zingeving verhoogt de arbeidssatisfactie. Organisaties: aandacht voor zingeving verhoogt de arbeidsproductiviteit van zorgprofessionals; verzuim & verloop van zorgprofessionals daalt wanneer er meer aandacht is voor zingeving. Stichting Maat wil deze positieve effecten proberen aan te tonen in een experimentele setting, door middel van pilots. PricewaterhouseCoopers Advisory N.V. (hierna: PwC) is gevraagd Stichting Maat hierbij te helpen. Het onderzoek dat de effecten van zingevingsondersteuning moet aantonen bestaat uit drie fasen: 1. Ontwikkeling meetinstrumentarium (PwC) 2. Metingen (Stichting Maat) Dit rapport is het eindproduct van fase 1. In deze fase zijn de volgende activiteiten verricht: Deskresearch naar geschikte vragenlijsten: kwaliteit van leven, psychische gezondheid en arbeidssatisfactie* Bestuderen literatuur over effecten van zingevingsinterventies Vergelijken meetinstrumenten o.b.v. aantal criteria Aanbeveling meest geschikte meetinstrumenten Opstellen conceptrapportage Bespreken conceptrapportage: meetinstrumenten en aanbevelingen in kick-off meeting met Stichting Maat Opstellen eindrapportage Na de kick-off meeting is de conceptrapportage op enkele punten aangepast met als resultaat deze eindrapportage. In deze rapportage komen de verschillende meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden om de effecten van zingeving aan te tonen aan bod. Vervolgens worden de instrumenten vergeleken op een aantal criteria. Tot slot wordt de uiteindelijke keuze voor het meest geschikte meetinstrument toegelicht. De gekozen instrumenten zullen gebruikt worden om de effecten van zingevingsinterventies te meten in de pilots. 3. Analyse en rapportage (PwC) * 2 Gaandeweg het proces is door Stichting Maat besloten de focus te leggen op patiënten en zorgprofessionals en de effecten op organisaties in een later stadium te onderzoeken. In dit rapport worden daarom geen instrumenten besproken om de effecten van zingeving op organisaties te meten.

5 Hoofdstuk 2 Patiënten: kwaliteit van leven en psychische gezondheid

6 Meten van kwaliteit van leven en psychische gezondheid (1) Zingevingsinterventies hebben naar verwachting positieve effecten op de kwaliteit van leven en de psychische gezondheid van mensen. Wat wordt verstaan onder kwaliteit van leven en psychische gezondheid?* Voor het onderzoek naar zinbeleving is met name (veranderingen in) het psychische domein van belang. Psychisch gezonde mensen zijn in staat succesvol te functioneren: ze zijn o.a. in staat productieve activiteiten uit te voeren en bezitten de mogelijkheid tot aanpassen en omgaan met tegenslagen. Psychisch ongezonde mensen hebben last van psychische klachten of zelfs van psychische stoornissen. Psychische klachten zijn gevoelens van angst, depressie, stress en slaapverstoring. Psychische stoornissen zijn o.a. depressie, angststoornissen en dementie. Kwaliteit van leven (gezondheidsgerelateerd) wordt omschreven als: het functioneren van personen op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve evaluatie daarvan. * Het bestaat dus uit zowel objectieve als subjectieve aspecten. Objectieve aspecten gaan over het feit of iemand als gevolg van zijn gezondheid bepaalde beperkingen heeft. Subjectieve aspecten zeggen iets over het oordeel van de persoon over (aspecten van) zijn gezondheid. Het gaat dus bijvoorbeeld niet alleen over het aantal treden dat iemand kan traplopen in een bepaald tijdsbestek, maar ook over hoe hij of zij dit ervaart. Meetinstrumenten Kwaliteit van leven bestaat uit verschillende domeinen: het lichamelijke, het psychische en het sociale domein. Per domein zijn verschillende dimensies te onderscheiden, zoals fysiek functioneren en lichamelijke pijn, beide onderdeel van het lichamelijke domein. Bron: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid 4 Er bestaan verschillende vragenlijsten om de kwaliteit van leven te meten. Deze vragenlijsten bevatten over het algemeen vragen over alle drie de dimensies van kwaliteit van leven. Ook voor het meten van psychische (on)gezondheid zijn vele vragenlijsten ontwikkeld, veelal voor het kunnen bepalen van de algehele psychische ongezondheid van de bevolking. Resultaten kunnen sterk verschillen per vragenlijst. Ook voor het specifiek meten van depressies zijn verschillende vragenlijsten beschikbaar. Op de volgende pagina s worden zowel generieke meetinstrumenten als specifieke meetinstrumenten weergegeven. Per vragenlijst is een overzicht gegeven van o.a. het doel van de vragenlijst, de inhoud en scoring en de referenties.

7 Meten van kwaliteit van leven en psychische gezondheid (2) Aan het einde van het overzicht zullen de verschillende vragenlijsten vergeleken worden op vier kenmerken: aansluiting bij het doel van het onderzoek, betrouwbaarheid & validiteit, referenties en afnameduur. Deze vier kenmerken zijn in onze ogen het meest belangrijk bij de keuze voor een meetinstrument. Een ander belangrijk kenmerk is het feit of de vragenlijst zelf door de patiënt (thuis) ingevuld kan worden. Aangezien dit het geval is bij alle vragenlijsten is dit kenmerk niet meegenomen in de vergelijking. In plaats van kwaliteit van leven te meten met één meetinstrument wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende meetinstrumenten. In het Nationaal Kompas Volksgezondheid bijvoorbeeld worden zowel de SF-36, de SF-12 als de EuroQol gebruikt om kwaliteit van leven te meten. Het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG) maakt gebruikt van de RAND 36 en de General Health Questionnaire 12 item (GHQ12). In de gezondheidsenquête van het CBS en in de Lokale en Nationale Monitor Gezondheid worden zowel de SF-12 als de MHI-5 gebruikt. Aan het einde van dit hoofdstuk volgt de keuze voor de meest geschikte vragenlijst(en) voor het onderzoek. 5

8 SF-36/ SF-12 Achtergrond en doelstelling De SF-36 meet de (gezondheidsgerelateerde) kwaliteit van leven: het brengt het lichamelijk en geestelijk functioneren van mensen in kaart. Uitgangspunt voor de vragenlijst was de WHO gezondheidsdefinitie waarin gezondheid wordt benaderd vanuit drie dimensies: lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid. De SF-36 is een generiek meetinstrument en wordt vaak gebruikt om de algehele gezondheidstoestand van een populatie te meten. De SF-36 is vrijwel identiek aan de RAND-36 en wordt internationaal veelvuldig gebruikt. Daarnaast wordt met één item gevraagd naar veranderingen in gezondheid. Deze 8 dimensies kunnen worden gesommeerd in een lichamelijke en een psychische hoofddimensie. Per dimensie worden de scores op de items opgeteld en getransformeerd naar een schaal van 0 tot 100. Een hoge score betekent een betere gezondheidstoestand. Manier van afname en afnameduur De SF-12 is een selectie van 12 vragen uit de SF-36. Op basis van de SF-12 kunnen dezelfde samenvattende maten voor de lichamelijke en psychische kwaliteit van leven worden afgeleid als uit de SF-36. Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Duur: 5 tot 10 minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Voldoende validiteit en betrouwbaarheid.* Prijs en beschikbaarheid Doelgroep Adolescenten en volwassenen vanaf 14 jaar. Inhoud vragenlijst en scoring Beschikbaar. Het is niet duidelijk of er kosten verbonden zijn aan het gebruiken van de vragenlijst. De SF-36 bevat 36 vragen. Het is een multidimensioneel instrument, bestaande uit acht dimensies: fysiek functioneren (10 items), rolbeperkingen door fysieke gezondheidsproblemen (4 items), lichamelijke pijn (2 items), algemene gezondheidsbeleving (5 items), vitaliteit (4 items), sociaal functioneren (2 items), rolbeperkingen door emotionele problemen (3 items), en geestelijke gezondheid (5 items). De SF-36 heeft goede psychometrische kwaliteiten die in Nederlandse populaties getest is. De vragenlijst wordt meegenomen in het Nationaal Kompas Volksgezondheid. De SF-12 wordt gebruikt in zowel de gezondheidsenquête (POLS) van het CBS en in de Lokale en Nationale Monitor Gezondheid uitgevoerd door GGD s. * 6 Bron: RIVM (2007). Gezondheidsonderzoek naar rampen.

9 COOP/WONCA charts Achtergrond en doelstelling De COOP/WONCA charts meten hoe patiënten zich voelen, functioneren en hun gezondheid ervaren. Doel: vaststellen of het algemene beeld van de gezondheidstoestand van de respondent is verzwakt of verslechterd door het meten van verschillende aspecten van de gezondheidstoestand. Manier van afname Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Afnameduur Enkele minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Doelgroep Validiteit voldoende en betrouwbaarheid onvoldoende.* Volwassenen Prijs en beschikbaarheid Inhoud vragenlijst en scoring De COOP/WONCA charts bestaan uit 6 vragen (kaarten) met elk vijf antwoordcategorieën. De antwoordcategorieën bij elke vraag zijn aangevuld met tekeningen om het antwoord te verduidelijken. De 6 kaarten hebben betrekking op: lichamelijke fitheid, gemoedstoestand, dagelijkse bezigheden, sociale activiteiten, veranderingen in de gezondheidstoestand en algemene gezondheid. Vragen hebben betrekking op 2 weken voorafgaand aan de afname van de vragenlijst. De algemene vraag is: Is het algehele beeld van de gezondheidstoestand verslechterd of verzwakt?. Deze vraag wordt n.a.v. de vragenlijst bevestigend (ja) of ontkennend (nee) beantwoord. Beschikbaar en gratis te gebruiken. Verwijzing naar de oorspronkelijke bronnen wordt aangeraden.* * 7 Het Nationaal Kompas Volksgezondheid refereert voornamelijk naar deze vragenlijst voor het meten van veranderingen in kwaliteit van leven na een ziekte of na een behandeling. Bijvoorbeeld de kwaliteit van leven na het ondergaan van een chemokuur of het meten van de gevolgen van een ziekte op de kwaliteit van leven zoals hartfalen. Bron: RIVM (2007). Gezondheidsonderzoek naar rampen.

10 EuroQol Achtergrond en doelstelling Doel: meten van kwaliteit van leven. Het EuroQol-instrument is begin jaren negentig ontwikkeld door een multidisciplinaire groep wetenschappers uit 5 Europese landen. Het instrument was oorspronkelijk bedoeld als aanvulling op bestaande instrumenten, maar wordt steeds meer als een stand alone meetinstrument gebruikt. Het instrument is bedoeld voor analyses op groepsniveau en kan niet gebruikt worden voor individuele diagnostiek.* Manier van afname en afnameduur Er zijn twee versies beschikbaar: de EQ-5D en de EQ-6D. De EQ6D is een uitbreiding van het veel vaker gebruikte instrument EQ5D. Inhoud vragenlijst en scoring De EQ-5D vragenlijst bestaat uit 5 vragen met drie mogelijke antwoordcategorieën. Elke vraag omvat één dimensie van kwaliteit van leven. De EuroQol geeft een beschrijving van de kwaliteit van leven op de volgende dimensies: mobiliteit, zelfzorg, dagelijkse activiteiten, pijn of andere klachten, en angst/depressie. De EQ-6D meet als extra dimensie cognitie. Onvoldoende validiteit en betrouwbaarheid.** Prijs en beschikbaarheid Volwassenen. Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Duur: enkele minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Doelgroep De beschrijving van de kwaliteit van leven kan met behulp van een formule worden omgezet in een waardering van de kwaliteit van leven. Deze waarderingen zijn gebaseerd op oordelen van de algemene bevolking van alle mogelijke combinaties van kwaliteit van leven op de verschillende dimensies. Beschikbaar. Gratis voor niet-commercieel gebruik. Het RIVM maakt gebruik van deze vragenlijst. * Bron: Evers, A., Van Vliet-Mulder, J.C., Groot, C.J. (2000). Documentatie van tests en testresearch in Nederland. ** 8 Bron: RIVM (2007). Gezondheidsonderzoek naar rampen.

11 Mental Health Inventory (MHI-5) Achtergrond en doelstelling De MHI-5 is een subschaal van de SF-36 en meet de psychische gezondheid. De test is nadrukkelijk niet bedoeld om psychische stoornissen op te sporen. Manier van afname en afnameduur Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Duur: enkele minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Voldoende voor subschaal Mentale Gezondheid binnen SF-36.* Doelgroep Prijs en beschikbaarheid Adolescenten en volwassenen vanaf 13 jaar. Vrij en kosteloos beschikbaar. Inhoud vragenlijst en scoring De vragenlijst bestaat uit 5 vragen. Er worden zowel positieve als negatieve vragen gesteld. Per vraag zijn er 6 antwoordcategorieën. Vanaf 2001 wordt de MHI-5 meegenomen in de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS. De scores per vraag worden opgeteld en met 4 vermenigvuldigd. Zo ontstaat een somscore tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, des te beter de psychische gezondheid. Regionale GGD s gebruiken de MHI-5 om de psychische gezondheid van de populatie in de regio vast te stellen (Monitor Gezondheid). Mensen met een score tussen 0 en 60 worden psychisch ongezond genoemd. De test wordt ook gebruikt door de GGD s om de psychische gezondheid van de specifieke doelgroep ouderen te onderzoeken, bijvoorbeeld in de Ouderenmonitor Zeeland. * 9 Bron: RIVM (2007). Gezondheidsonderzoek naar rampen.

12 Affect Balance Scale (ABS) Achtergrond en doelstelling Doel: meten van het algemeen psychisch welbevinden. Bij deze schaal gaat men ervan uit dat door het evenwicht tussen positieve gevoelens (de mate van sociale participatie) en negatieve gevoelens (moeilijkheden met sociale rollen en met zaken als angst, depressie etc.) het psychisch welbevinden wordt bepaald. Manier van afname Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Afnameduur Het instrument is nadrukkelijk niet bedoeld om psychische stoornissen op te sporen. Circa 5 minuten Validiteit en betrouwbaarheid De vragen over negatieve gevoelens zijn betrouwbaarder en meer valide dan de serie vragen over positieve gevoelens.* Doelgroep Volwassenen. Prijs en beschikbaarheid Inhoud vragenlijst en scoring De ABS bestaat uit tien vragen: vijf vragen over positieve gevoelens en vijf vragen over negatieve gevoelens. In onderzoek naar psychische gezondheid wordt vaak alleen gebruik gemaakt van de vragen over negatieve gevoelens. Vragen kunnen beantwoord worden met ja of nee. Vragen die met ja beantwoord worden krijgen een score 1, voor het antwoord nee wordt een score van 0 toegekend. De ABS score wordt berekend door de totaalscore voor de positieve vragen af te trekken van de totaalscore voor de positieve vragen en daar het 5 punten bij op te tellen om negatieve scores te voorkomen. De totaalscore voor de ABS ligt tussen de 0 en de 10. Hoe hoger de score, hoe beter het psychisch welbevinden. Beschikbaar. Het is niet duidelijk of er kosten verbonden zijn aan het gebruiken van de vragenlijst. Het CBS maakte voor 2001 gebruik van de ABS in de jaarlijkse gezondheidsenquête. * Bron: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid 10

13 General Health Questionnaire (GHQ) Achtergrond en doelstelling Doel: opsporing van potentiële psychische stoornissen bij mensen in de eerste lijn. De oorspronkelijke versie bevatte 60 items, hieruit zijn een aantal kortere versies ontwikkeld: de GHQ-30, de GHQ-28 en de GHQ12. Een hoge score geeft aan dat er een verhoogde kans is op de aanwezigheid van psychische stoornissen in de vier weken voorafgaand aan het interview. Manier van afname Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Op grond van de GHQ kunnen geen psychiatrische diagnoses worden gesteld. Afnameduur Doelgroep 5 minuten voor de GHQ-12, 10 minuten voor de GHQ-28 en de GHQ-30. Volwassenen. Validiteit en betrouwbaarheid Inhoud vragenlijst en scoring De 28 item versie heeft vier subschalen: somatische symptomen, angst en slapeloosheid, sociaal functioneren en depressie. Ieder GHQ-item heeft vier antwoordcategorieën: (1) helemaal niet, (2) niet meer dan gewoonlijk, (3) wat meer dan gewoonlijk en (4) veel meer dan gewoonlijk. Alleen afwijkingen van het normale dagelijks functioneren (antwoordcategorieën (3) en (4) krijgen waarde 1 i.p.v. 0) worden gescoord. De totaalscore geeft het aantal items weer waarbij er sprake is van een afwijking van het normale functioneren. Validiteit voldoende, betrouwbaarheid goed.* Prijs en beschikbaarheid Beschikbaar. Het is niet duidelijk of er kosten verbonden zijn aan het gebruiken van de vragenlijst. * 11 De GHQ-12 wordt gebruikt in het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG). Bron: RIVM (2007). Gezondheidsonderzoek naar rampen.

14 Irrational Beliefs Inventory (IBI) Achtergrond en doelstelling Doel: meten van (irrationele) cognities (gedachten). Het modificeren van irrationele gedachten is een effectieve manier om psychische klachten van uiteenlopende aard te verhelpen of te doen verminderen. Manier van afname Schriftelijk in te vullen door de patiënt zelf. Afnameduur De Irrational Beliefs Inventory (IBI) is ontwikkeld door het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken (NCG) van de Rijksuniversiteit Groningen. 5 tot 10 minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Betrouwbaar en valide.* Doelgroep Volwassenen Prijs en beschikbaarheid Inhoud vragenlijst en scoring De IBI bestaat uit 50 items en heeft 5 dimensies. Deze dimensies corresponderen met vijf irrationele basisideeën: piekeren (12 items), rigiditeit (14 items), behoefte aan waardering (7 items), externe controle (7 items) en probleemvermijding (10 items). Gebruik van de test is slechts toegestaan na schriftelijke toestemming van het NCG en na overeenstemming met betrekking tot de vergoeding voor het gebruik. Items worden op een vijfpuntsschaal gescoord. Het optellen van de score per item levert een totaalscore op die als algemene maat voor irrationeel denken kan worden gehanteerd. * 12 De IBI wordt gebruikt om irrationele cognities van werknemers met een psychische aandoening te kwantificeren. Bron: NCG (1993). Irrational Beliefs Inventory

15 Beck Depression Inventory Achtergrond en doelstelling Manier van afname Meten van de algehele ernst van een depressie. De test meet de cognitieve, affectieve somatische en vegetatieve symptomen. Alle antwoorden op deze symptomen bij elkaar, gereflecteerd in de totaalscore, levert een maat voor de algehele ernst van depressie. Afnameduur Doelgroep Inhoud vragenlijst en scoring De vragenlijst bestaat uit 21 rijtjes uitspraken van klachten waaruit de onderzochte persoon de meest karakteristieke uitspraak moet kiezen die het beste beschrijft hoe men zich de afgelopen week met vandaag erbij voelde. Er zijn 3 dimensies: de Affectieve, de Somatische en de Cognitieve dimensie. 5 tot 10 minuten Validiteit en betrouwbaarheid Adolescenten en volwassenen vanaf 13 jaar. Schriftelijk. Betrouwbaar en valide.* Prijs en beschikbaarheid Handleiding en scoreformulier (blok à 100 vel) zijn eenvoudig verkrijgbaar. Prijs circa 125. De test wordt veel gebruikt door o.a. huisartsen. Elk item wordt gescoord op een vierpuntsschaal die van 0 tot 3 loopt. Optellen van de antwoorden levert een totaalscore op, een maat voor de algehele ernst van depressie. Een score van 15 of meer duidt op een bepaalde mate van van depressie. * Bron: Does, A.J.W. van der (2002). BDI-II-NL. Handleiding. De Nederlandse versie van de Beck Depression Inventory-2nd edition 13

16 Center for Epidemiologic studies Depression Scale (CES-D) Achtergrond en doelstelling Validiteit en betrouwbaarheid Doel: meten van depressieve symptomen. Doelgroep Prijs en beschikbaarheid Volwassenen Inhoud vragenlijst en scoring Het instrument telt 20 items met vier antwoordcategorieën per item. Per item kan een score van 0 tot en met 3 worden gehaald. De schaal heeft dus een range van 0 tot 60. Hoe hoger de score hoe meer gevoelens van depressie aanwezig zijn. De mensen met een score van 16 of hoger worden beschouwd als possible cases. Er wordt gevraagd naar de toestand gedurende de afgelopen week. Betrouwbaar en valide.* Vrij en kosteloos beschikbaar. De CES-D is veelvuldig gebruikt bij ouderen en heeft ook in Nederlandse vertaling gunstige psychometrische eigenschappen.** Manier van afname Schriftelijke of afname via een interview. Afnameduur * Bron: 5 tot 10 minuten. ** NCG (1995). CES-D Bron: Beekman e.a. (1994). Een screeningsinstrument voor depressie bij ouderen in de algemene bevolking: de bruikbaarheid van de CES-D, Tijdschift voor Gerontologie en Geriatrie, 25,

17 Beoordelen van meetinstrumenten (1) De meetinstrumenten kunnen op verschillende criteria vergeleken worden. Wij hebben de meetinstrumenten vergeleken op de volgende criteria (in volgorde van belangrijkheid): Betrouwbaarheid en validiteit Een vragenlijst is betrouwbaar wanneer herhaalde afnamen onder gelijke omstandigheden tot gelijke scores leiden. Een vragenlijst is valide wanneer deze daadwerkelijk meet wat we wensen te meten, namelijk kwaliteit van leven of psychische gezondheid, en niet (mede) iets anders. In het Gezondheidsonderzoek naar rampen heeft het RIVM vragenlijsten voor algemene en psychosociale gezondheid beoordeeld. De betrouwbaarheid en validiteit van de SF-36/SF-12, de MHI-5 en de GHQ-12 werden als voldoende of goed beoordeeld. De EuroQol (EQ-5D en EQ-6D) werd beoordeeld als onvoldoende betrouwbaar en valide en achten wij dan ook niet geschikt voor gebruik in het onderzoek. De ABS is niet beoordeeld door het RIVM in het gezondheidsonderzoek naar rampen. Wel vermeldt zij in het Nationaal Kompas Volksgezondheid dat de vragen over negatieve gevoelens betrouwbaarder en meer valide zijn dan de vragen over positieve gevoelens. 1. aansluiten bij het doel van het onderzoek; 2. referenties; 3. betrouwbaarheid & validiteit; en 4. afnameduur. Aansluiten bij het doel van het onderzoek Het belangrijkste criterium is het aansluiten van de vragenlijst bij het doel van het onderzoek. Het doel van het onderzoek is het meten van veranderingen in kwaliteit van leven en psychische gezondheid. Instrumenten die enkel depressie meten, meten geen andere psychosociale klachten zoals angstigheid. Wij achten om deze reden de Beck Depression Inventory en de CES-D niet geschikt voor het onderzoek. De IBI meet (irrationele) cognities en sluit daarom minder goed aan bij het doel. COOP/WONCA charts worden met name gebruikt voor het meten van veranderingen in lichamelijke gezondheid en sluiten om die reden minder goed aan bij het doel van het onderzoek. De SF-36/SF-12, de EuroQol, de MHI-5, de ABS en de GHQ-12 sluiten wel goed aan bij het doel van het onderzoek aangezien deze instrumenten specifiek kwaliteit van leven en/of psychische gezondheid meten. 15 Met het oog op het uiteindelijke effect wat met het onderzoek beoogd wordt, het aantonen van de positieve effecten van zingeving op de kwaliteit van leven en de psychische gezondheid om zingevingsinterventies gefinancierd te krijgen, achten wij het van groot belang dat de vragenlijst algemeen aanvaard of gangbaar is. De mate waarin de lijst in Nederland wordt gebruikt in andere onderzoeken vinden wij dan ook van groot belang.

18 Beoordelen van meetinstrumenten (2) Daarnaast kunnen scores van algemeen aanvaardbare en gangbare vragenlijsten worden vergeleken met reeds gepubliceerde scores of referentiewaarden, hetgeen een goede interpretatie bevordert. De GHQ-12 wordt gebruikt in het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG). De SF-36 wordt gebruikt in het NPCG en wordt meegenomen in het Nationaal Kompas Volksgezondheid. De SF-12 wordt zowel gebruikt in het Nationaal Kompas Volksgezondheid, in de gezondheidsenquête (POLS) van het CBS en door GGD s in de Lokale en Nationale Monitor Gezondheid. Ook de MHI-5 wordt gebruikt in de gezondheidsenquête (POLS) van het CBS en door GGD s in de Lokale en Nationale Monitor Gezondheid. Voorheen gebruikte het CBS de ABS om psychische gezondheid te meten. De meest gangbare en algemeen aanvaardbare vragenlijsten lijken de SF-36, de SF-12 en de MHI-5 te zijn. Afnameduur Gezien de doelgroep van de vragenlijsten, ouder wordende mensen (55), is het van belang de afnameduur van de vragenlijst te beperken. Wij hebben als criterium een aantal van maximaal 30 vragen aangehouden. De SF-36 bevat 36 items en lijkt daarom minder geschikt voor gebruik in dit onderzoek. 16 In de tabel op de volgende pagina is de beoordeling van de verschillende vragenlijsten samengevat. Daarna volgt de keuze voor de meest geschikte vragenlijst(en) voor het onderzoek.

19 Meetinstrumenten vergeleken Aansluiten doel onderzoek Betrouwbaarheid & validiteit Afnameduur / / / -/ COOP/WONCA - EuroQol - MHI-5 ABS /- /- GHQ-12 IBI - /- - Beck Depression Inventory - CES-D - SF-36 / SF-12 Aansluiten bij het doel van het onderzoek: Het doel van het onderzoek is het meten van veranderingen in kwaliteit van leven en psychische gezondheid. Betrouwbaarheid & validiteit: In hoeverre het instrument betrouwbaar en valide is. : In hoeverre het instrument in Nederland wordt gebruikt. Instrumenten die door meerder onderzoeksinstituten of instellingen gebruikt worden zijn het hoogst gescoord. Afnameduur: Instrumenten met meer dan 30 vragen worden gescoord met een -. 17

20 Keuze meetinstrument: de SF-12, de MHI-5 en de GHQ-12 (1) SF-12 Keuze SF-12 en MHI-5 Op de vorige pagina s hebben we de meetinstrumenten vergeleken op vier kenmerken: aansluiten bij het doel van het onderzoek, betrouwbaarheid & validiteit, referenties en afnameduur. Deze vier kenmerken vinden wij het meest belangrijk bij de keuze voor een meetinstrument. De SF-12 is een verkorte versie van de SF-36 en bevat 12 vragen waardoor de afnameduur beperkt is. De SF-12 wordt gebruikt in het Nationaal Kompas Volksgezondheid, in de gezondheidsenquête (POLS) van het CBS en door GGD s. Uit deze vergelijking komen de SF-12 en de MHI-5 als beste meetinstrumenten naar voren. De SF-12 meet kwaliteit van leven, de MHI-5 psychische gezondheid. Deze vragenlijsten zullen dan ook gebruikt worden in de pilots om de effecten van zingeving te meten. MHI-5 Met de keuze voor deze instrumenten wordt aangesloten bij instrumenten die in gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstituten, zoals het RIVM en het CBS, en Nederlandse instellingen, zoals de GGD s, gebruikt worden om kwaliteit van leven te meten en psychische gezondheid te meten. Door het gebruik van gangbare en aanvaardbare vragenlijsten wordt de kans op uiteindelijke financiering van zingeving vergroot. De MHI-5 meet specifiek de psychische gezondheid. Aangezien zingevingsinterventies erop gericht zijn met name dit domein van de gezondheid te verbeteren is het een geschikt instrument. De vragenlijst bevat slechts 5 vragen en heeft daarmee een korte afnameduur. De test wordt veel gebruikt door GGD s en wordt meegenomen in de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS. Combinatie SF-12 en MHI-5 Door aan te sluiten bij de vragenlijsten die door deze instituten en instellingen gebruikt worden kunnen tevens de resultaten van het onderzoek vergeleken worden met resultaten van de Nederlandse bevolking. Beide vragenlijsten zijn vrij en kosteloos beschikbaar en kunnen door de patiënt zelf (thuis) worden ingevuld. * 18 Er is een (beperkte) mate van overlap tussen de SF-12 en de MHI-5. Door het aanvullen van de SF-12 met drie psychische items uit de SF36 kan de MHI-5 worden berekend.* Dit wordt ook gedaan door het CBS in de jaarlijkse gezondheidsenquête. Ook GGD s maken gebruik van een combinatie van de SF-12 en de MHI-5 om de kwaliteit van leven en de psychische gezondheid te meten, o.a. in de ouderenmonitor. CBS (2001). Plausibiliteit nieuwe metingen algemene gezondheid en leefstijlen 2001.

21 Keuze meetinstrument: de SF-12, de MHI-5 en de GHQ-12 (2) Keuze GHQ-12 In de kick-off meeting gehouden op 25 januari 2010 heeft Stichting Maat aangegeven dat zij ook graag de GHQ-12 vragenlijst wil gebruiken, aangezien de vragen uit deze lijst goed aansluiten op de klachtenpatronen van mensen die in aanmerking komen voor zingevingsondersteuning. Daarom is besloten ook de GHQ-12 vragenlijst te gebruiken in de pilots. 19

22 Hoofdstuk 3 Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie)

23 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Meten van werktevredenheid Het verlenen van zingevingsondersteuning aan zorgprofessionals kan leiden tot meer aandacht voor en meer inzicht in de zin van het werk: het geeft het werk meer betekenis en zorgt voor een hogere mate van voldoening. Meer betekenis en meer voldoening in het werk zorgen ervoor dat de werktevredenheid van de zorgprofessionals toeneemt. Om het effect van het transitie-experiment Zingeving op MAAT op zorgprofessionals te meten wordt de mate van tevredenheid met het werk voor en na de zingevingsondersteuning vastgesteld en vergeleken. Meten van werktevredenheid Er zijn vele instrumenten ontwikkeld die werktevredenheid of arbeidssatisfactie meten. Het merendeel van deze instrumenten is ontwikkeld in het buitenland. De meest bekende instrumenten om werktevredenheid te meten zijn de Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) en de Job Satisfaction Survey (JSS). Deze vragenlijsten zijn in het Engels, een algemeen geaccepteerde Nederlandse vertaling van deze vragenlijsten is niet beschikbaar. In Nederland is een vragenlijst voor werktevredenheid beschikbaar die speciaal ontwikkeld is voor de Nederlandse zorgsector, de Maastrichtse Arbeidssatisfactie Schaal voor de Gezondheidszorg (MAS-GZ). Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (het NIVEL) gebruikt dit instrument al vele jaren in onderzoeken waar werktevredenheid onder zorgprofessionals gemeten wordt. 21 Een andere schaal die in Nederland veel gebruikt wordt, voornamelijk door arbodiensten, is de Vragenlijst Beleving en Beoordeling van Arbeid (VBBA). Naast werktevredenheid meet deze vragenlijst factoren als werkdruk en werkstress. PwC heeft in opdracht van ActiZ een vragenlijst ontwikkeld om de mening over het werk van medewerkers die werkzaam zijn in de verpleging, verzorging en thuiszorg te meten. Deze vragenlijst, de MedewerkerMonitor, is al in 145 organisaties toegepast. De bovengenoemde drie instrumenten, de MAS-GZ, de VBBA en de MedewerkerMonitor, worden hierna kort besproken. Tot slot zal de keuze voor de meest geschikte vragenlijst voor het onderzoek worden toegelicht.

24 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) De Maastrichtse Arbeidssatisfactie Schaal voor de Gezondheidszorg (MAS-GZ) Achtergrond en doelstelling Meten van de arbeidssatisfactie van werknemers. De Maastrichtse Arbeidssatisfactie Schaal voor de Gezondheidszorg (MAS-GZ) is de eerste werktevredenheidslijst in Nederland die specifiek voor de gezondheidszorg is ontworpen. Validiteit en betrouwbaarheid Prijs en beschikbaarheid Doelgroep Betrouwbaar en valide. Er kunnen eventueel subschalen worden weggelaten die niet van toepassing zijn. Volwassenen werkend in de gezondheidszorg. De vragenlijst is niet digitaal beschikbaar. Wij hebben de vragenlijst opgevraagd bij één van de ontwikkelaars van de schaal die de vragenlijst heeft opgestuurd. De vragenlijst mag gratis gebruikt worden. Wel dient verwezen te worden naar het artikel dat geschreven is over de schaal. Inhoud vragenlijst en scoring De MAS-GZ bestaat uit 21 items en bevat zeven subschalen die gezamenlijk maar los van elkaar inhoud geven aan de arbeidssatisfactie. De zeven subschalen betreffen de tevredenheid met het afdelingshoofd, met promotiemogelijkheden, met de kwaliteit van zorg, met groeimogelijkheden, met contacten met collega s, met contacten met patiënten/cliënten en tenslotte met feedback/duidelijkheid over het werk. Elke subschaal bevat 3 items. NIVEL heeft de test meerdere malen gebruikt, o.a. voor het meten van de werktevredenheid onder verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is de test gebruikt voor het meten van de effecten van kleinschalige innovatieve dementie-projecten in zorginstellingen.* In een onderzoek uitgevoerd voor het sectorfonds voor de ambulancezorg SOVAM naar o.a. de arbeidssatisfactie van centralisten ambulancezorg is de MAS-GZ gebruikt voor het meten van de arbeidssatisfactie. ** Zowel een totaalscore als een score per subschaal kan berekend worden. De range loopt van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden). Een hogere score duidt op meer tevredenheid. * Manier van afname en afnameduur Schriftelijk, circa 5 minuten. Vragen kunnen ook digitaal worden gesteld middels een internetenquête. NIVEL (2009). Innovaties in de zorg. ** SOVAM (2003). Arbeidssatisfactie en kwaliteit van zorg van centralisten ambulancezorg 22

25 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid (VBBA) Achtergrond en doelstelling Met behulp van de VBBA vragenlijst kunnen werkbeleving, tevredenheid, werkdruk en andere veroorzakers van werkstress gemeten worden (psychosociale arbeidsbelasting). De VBBA wordt met name gebruikt door arbodiensten. Middels een VBBA-onderzoek kan min of meer objectief worden vastgesteld of werknemers dreigen uit te vallen door psychische klachten, zoals overspannenheid of burnout. Manier van afname Afnameduur Circa 15 minuten. Validiteit en betrouwbaarheid Resultaten van het onderzoek kunnen vergeleken worden met benchmarks. Doelgroep Schriftelijk of via internet. Betrouwbaar. Prijs en beschikbaarheid Werkenden. De VBBA-methode wordt beheerd door SKB Vragenlijst Services. Kosten voor 50 vragenlijsten (schriftelijke afname): circa 200. Inhoud vragenlijst en scoring De VBBA-kernmethode bestaat uit 14 schalen met in totaal 108 vragen. Voorbeeld van schalen: werktempo en werkhoeveelheid, emotionele belasting, afwisseling in het werk, relatie met collega s, plezier in het werk, piekeren en betrokkenheid bij de organisatie. Alle vragen worden gecodeerd: het meest ongunstige antwoord levert de meeste punten op. Per schaal wordt een schaalscore berekend door het aantal punten te standaardiseren naar een score tussen 0 en De methode wordt veel gebruikt in onderzoek door arbodiensten waarbij het vaak gekoppeld wordt aan het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO-onderzoek).

26 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) De MedewerkerMonitor (MM) Achtergrond en doelstelling De MedewerkerMonitor meet de mening over het werk van medewerkers die werkzaam zijn in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). De MM is door PricewaterhouseCoopers ontwikkeld in opdracht van ActiZ en bestaat sinds Manier van afname Schriftelijk of digitaal. Afnameduur Circa 15 minuten. De MedewerkerMontior is onderdeel van de benchmark VVT. Validiteit en betrouwbaarheid Doelgroep Volwassenen werkend in de gezondheidszorg. Prijs en beschikbaarheid Inhoud vragenlijst en scoring De MM bevat 85 vragen verdeeld over drie hoofdthema s: kwaliteit van het werk, kwaliteit van de organisatie en kwaliteit van de zorgverlening. Scores worden omgerekend naar een 10-puntsschaal. Uiteindelijk ontstaat een totaalscore (rapportcijfer). Ook per deelonderwerp is een score te berekenen. Betrouwbaar en valide. De vragenlijst is uitgebreid getest. Er bestaat de mogelijkheid om vragen weg te laten. Te bepalen in overleg met ActiZ. 24 De MM is reeds in 145 organisaties toegepast, meer dan werknemers hebben de MM inmiddels ingevuld.

27 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Beoordelen van meetinstrumenten (1) Net als bij de meetinstrumenten voor kwaliteit van leven en psychische gezondheid hebben we de vragenlijsten voor arbeidssatisfactie vergeleken op de volgende criteria: Betrouwbaarheid & validiteit Alle drie de vragenlijsten voldoen aan de eisen van betrouwbaarheid en validiteit. 1. aansluiten bij het doel van het onderzoek; 2. referenties; 3. betrouwbaarheid & validiteit; en 4. afnameduur. Alle drie de vragenlijsten worden veelvuldig in Nederland gebruikt. De VBBA wordt veelvuldig gebruikt in organisaties om werkbeleving, werkdruk en werkstress te meten. Resultaten van de VBBA kunnen vergeleken worden met resultaten van andere organisaties (benchmarks). Het bureau dat de VBBA uitgeeft beschikt over gegevens van meer dan respondenten uit Nederland, waaruit voor elke branche specifieke en actuele benchmarks zijn samen te stellen. Ook de MAS-GZ wordt veel gebruikt in Nederland. Recentelijk is de MAS-GZ gebruikt in een onderzoek uitgevoerd door het NIVEL naar de effecten van een aantal kleinschalige dementie-projecten in zorginstellingen. Een van deze projecten, Zorg voor elkaar, gaat ervan uit dat wanneer verzorgenden ruimte krijgen om aandachtiger zorg te verlenen, dit zal leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven bij bewoners van zorginstellingen en tot een verhoging van de arbeidstevredenheid. Tevredenheid van medewerkers is vastgesteld met de MAS-GZ. De MM is reeds in 145 Nederlandse zorginstellingen toegepast, meer dan werknemers hebben de MM inmiddels ingevuld. Aansluiten bij het doel van het onderzoek Het doel van het onderzoek onder zorgprofessionals is het meten van arbeidssatisfactie. De MAS-GZ en de MM zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld en zijn dan ook geschikt voor gebruik in dit onderzoek. De VBBA meet ook werktevredenheid, zij het dan niet specifiek voor zorgprofessionals. In de kick-off sessie heeft Stichting Maat echter aangegeven dat de VBBA in haar ogen zeer goed aansluit bij het onderzoek aangezien een aantal subschalen van de VBBA zoals piekeren, geestelijke belasting en emotionele belasting zeer goed aansluiten bij de effecten die zingeving bij zorgprofessionals beoogd te bereiken. Het feit dat zingeving ook effect beoogd te hebben op factoren als werkstress en werkdruk maakt de VBBA geschikter dan de MAS-GZ en de MM, aangezien de MAS-GZ en de MM deze factoren minder expliciet meenemen. 25

28 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Beoordelen van meetinstrumenten (2) Afnameduur Het criterium afnameduur achten wij voor zorgprofessionals iets minder van belang dan voor patiënten. Wij hebben als criterium een aantal van maximaal 40 vragen aangehouden. Voor alle drie de vragenlijsten geldt echter dat er vragen weggelaten kunnen worden die minder van belang zijn in dit onderzoek, waardoor de afnameduur beperkt wordt. 26

29 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Meetinstrumenten vergeleken Aansluiten doel onderzoek Betrouwbaarheid & validiteit Afnameduur MAS-GZ VBBA MedewerkerMonitor (MM) Aansluiten bij het doel van het onderzoek: Het doel van het onderzoek is het meten van (veranderingen in) werktevredenheid van zorgprofessionals (als gevolg van zingevingsondersteuning). Betrouwbaarheid & validiteit: In hoeverre het instrument betrouwbaar en valide is. : In hoeverre het instrument in Nederland wordt gebruikt om werktevredenheid van zorgprofessionals te meten. Afnameduur: Instrumenten met meer dan 40 vragen worden gescoord met een -. Aangezien voor alle vragenlijsten geldt dat er vragen weggelaten kunnen worden zijn alle lijsten met een gescoord. 27

30 Hoofdstuk 3 - Professionals: werktevredenheid (arbeidssatisfactie) Keuze meetinstrument: de VBBA Op de vorige pagina hebben we de meetinstrumenten vergeleken op vier kenmerken: aansluiten bij het doel van het onderzoek, betrouwbaarheid & validiteit, referenties en afnameduur. Deze vier kenmerken vinden wij het meest belangrijk bij de keuze voor een meetinstrument. Uit onze vergelijking komt de VBBA als meest geschikte meetinstrument naar voren. In samenspraak met de organisatie die de VBBA-vragenlijst uitgeeft, SKB, zal een vragenlijst worden samengesteld met enkel subschalen die van toepassing zijn voor het meten van effecten van zingevingsondersteuning op zorgprofessionals in de pilot. 28

arbo 42 11-10-2013 17:27:30

arbo 42 11-10-2013 17:27:30 arbo 42 11-10-2013 17:27:30 e brengen een hoge werkdruk vaak in verband met een breed scala aan gezondheids- en veiligheidsrisico s, variërend van vermoeidheid en fysieke klachten tot hartziekten of ongelukken

Nadere informatie

Cognitieve Gedragstherapie en Mindfulness Based Stress Reduction Therapie voor Angst en Depressie klachten bij volwassenen met

Cognitieve Gedragstherapie en Mindfulness Based Stress Reduction Therapie voor Angst en Depressie klachten bij volwassenen met Cognitieve Gedragstherapie en Mindfulness Based Stress Reduction Therapie voor Angst en Depressie klachten bij volwassenen met Autismespectrumstoornissen: ADASS Achtergrond ADASS Veelvuldig voorkomen van

Nadere informatie

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD RESULTATEN ANALYSE 2014 GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD De Rughuis Methode heeft aangetoond dat de gezondheidstoestand en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische rugklachten enorm kan toenemen.

Nadere informatie

De Kracht van Zingen

De Kracht van Zingen De Kracht van Zingen S Y M P O S I U M 8 N O V E M B E R N Y E N R O D E B U S I N E S S U N I V E R S I T E I T S J A A K B L O E M H O O G L E R A A R H E A L T H C A R E C O N S U M E R S & E X P E

Nadere informatie

Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27

Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27 Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27 SDQ (Strenghts and Difficulties Questionnaire) Meet de psychosociale aanpassing van de jeugdige. De SDQ wordt ingevuld door jeugdigen zelf (11-17 jaar) en ouders

Nadere informatie

Groepskenmerken Aantal cliënten 103 Gemiddelde leeftijd 52 (Dit is gebaseerd op 42 cliënten) 56 Mannen, 47 Vrouwen en 0 niet ingevuld

Groepskenmerken Aantal cliënten 103 Gemiddelde leeftijd 52 (Dit is gebaseerd op 42 cliënten) 56 Mannen, 47 Vrouwen en 0 niet ingevuld Verslag Kwaliteit van Leven vragenlijst Vertrouwelijk verslag In opdracht van Floww International Periode 23--202 tot en met 0-2-204 De gebruikte vragenlijst heeft in de kern de Nederlandse vertaling van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Het in kaart brengen en bespreken van de kwaliteit van leven van adolescenten met type 1 diabetes in de reguliere zorg

Nederlandse samenvatting. Het in kaart brengen en bespreken van de kwaliteit van leven van adolescenten met type 1 diabetes in de reguliere zorg Nederlandse samenvatting Het in kaart brengen en bespreken van de kwaliteit van leven van adolescenten met type 1 diabetes in de reguliere zorg Dit proefschrift richt zich op adolescenten met type 1 diabetes

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten?

Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten? Samenvatting 403 Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten? Lage rugpijn (LRP) is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van beperkingen. Dit blijkt uit studies naar ziektelast

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING. Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender

SAMENVATTING SAMENVATTING. Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender SAMENVATTING Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender In de jaren negentig werd duidelijk dat steeds meer werknemers in Nederland, waaronder in

Nadere informatie

Inleiding. Johan Van der Heyden

Inleiding. Johan Van der Heyden Inleiding Johan Van der Heyden Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 26 E-mail : johan.vanderheyden@iph.fgov.be

Nadere informatie

BIJLAGE 8: QUALIDEM. Inleiding. Het instrument heeft een eerste toetsing bij 240 mensen met lichte tot zeer ernstige dementie ondergaan.

BIJLAGE 8: QUALIDEM. Inleiding. Het instrument heeft een eerste toetsing bij 240 mensen met lichte tot zeer ernstige dementie ondergaan. IJLGE 8: QULIDEM Inleiding et instrument heeft een eerste toetsing bij 4 mensen met lichte tot zeer ernstige dementie ondergaan. Daarmee is een eerste versie van een bruikbaar instrument ontwikkeld. et

Nadere informatie

PROMIS. De nieuwe gouden standaard voor PROMs. Kenniscentrum Meetinstrumenten Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU Medisch Centrum

PROMIS. De nieuwe gouden standaard voor PROMs. Kenniscentrum Meetinstrumenten Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU Medisch Centrum PROMIS De nieuwe gouden standaard voor PROMs Dr. Caroline Terwee Dutch-Flemish PROMIS group Kenniscentrum Meetinstrumenten Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU Medisch Centrum Dr. Dolf de Boer Vraaggestuurde

Nadere informatie

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 SAMENVATTING 117 Pas kortgeleden is aangetoond dat ADHD niet uitdooft, maar ook bij ouderen voorkomt en nadelige gevolgen kan hebben voor de patiënt en zijn omgeving. Er is echter weinig bekend over de

Nadere informatie

Roland Disability Questionnaire

Roland Disability Questionnaire Roland 1983 Nederlandse vertaling G.J. van der Heijden 1991 Naampatiënt...Datum:. Uw rugklachten kunnen u belemmeren bij uw normale dagelijkse bezigheden. Deze vragenlijst bevat een aantal zinnen waarmee

Nadere informatie

BURNOUT ASSESSMENT TOOL

BURNOUT ASSESSMENT TOOL BURNOUT ASSESSMENT TOOL Wat is de BAT? De eigenschappen en sterktes van de nieuwe meting Woensdag 20 maart 2019 Inhoud 1- Hoe betrouwbaar & valide is de BAT? 2- Hoe gebruik je de BAT? 3- Hoeveel werkenden

Nadere informatie

Samenvatting. The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010

Samenvatting. The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010 Samenvatting The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010 Als werknemers door ziekte hun werk niet meer kunnen doen betaalt de werkgever

Nadere informatie

Hij heeft 7(angst, depressie, sociale fobie, agorafobie, somatische klachten, vijandigheid, cognitieve klachten)+2 (vitaliteit en werk) subschalen

Hij heeft 7(angst, depressie, sociale fobie, agorafobie, somatische klachten, vijandigheid, cognitieve klachten)+2 (vitaliteit en werk) subschalen SQ-48: 48 Symptom Questionnaire Meetpretentie De SQ-48 bestaat uit 48 items en is in 2011 ontworpen door de afdeling psychiatrie van het LUMC om algemene psychopathologie (angst, depressie, somatische

Nadere informatie

Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Samenvatting

Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Samenvatting Toegankelijkheid en effectiviteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen Hoofdstuk 1 is de algemene inleiding van dit proefschrift. Psychische stoornissen komen geregeld voor bij ouderen (65-plus).

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 207 208 Deel I Het wordt steeds belangrijker gevonden om kinderen een stem te geven. Hierdoor kunnen kinderen beter begrepen worden en kan hun ontwikkeling worden geoptimaliseerd.

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Burnout, een toestand van mentale uitputting door chronische stress in de werksituatie, vormt een ernstig maatschappelijk probleem dat momenteel veel aandacht krijgt. In

Nadere informatie

Ervaren tevredenheid over de geboorte

Ervaren tevredenheid over de geboorte Ervaren tevredenheid over de geboorte een meetinstrument voor moeders na de bevalling Introductie Inzicht krijgen in moeders ervaringen over de geboorte van haar kind kan worden gerealiseerd door gebruik

Nadere informatie

ROM met de OQ-45. Kim la Croix, sheets: Kim de Jong. Discover the world at Leiden University

ROM met de OQ-45. Kim la Croix, sheets: Kim de Jong. Discover the world at Leiden University ROM met de OQ-45 Kim la Croix, sheets: Kim de Jong Vraag Gebruikt u op dit moment de OQ-45? a. Nee, maar ik overweeg deze te gaan gebruiken b. Ja, maar ik gebruik hem nog beperkt c. Ja, ik gebruik hem

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 11 Nederlandse Samenvatting Bij beslissingen over het al dan niet vergoeden van behandelingen wordt vaak gebruikt gemaakt van kosteneffectiviteitsanalyses, waarin de kosten worden afgezet tegen de baten.

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en discussie

Samenvatting, conclusies en discussie Hoofdstuk 6 Samenvatting, conclusies en discussie Inleiding Het doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de kinderen (10 14 jaar) met coeliakie functioneren in het dagelijks leven en wat hun kwaliteit

Nadere informatie

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen Dit proefschrift gaat over moeheid bij mensen die dit als belangrijkste klacht presenteren tijdens een bezoek aan de huisarts. In hoofdstuk 1 wordt het onderwerp moeheid in de huisartspraktijk kort geïntroduceerd,

Nadere informatie

Meten van lichaamsbeleving

Meten van lichaamsbeleving Meten van lichaamsbeleving ALV NVPMT 31 maart 2016 Mia Scheffers wjscheffers@gmail.com 1 Twee delen Deel 1 Waarom belangrijk; resultaten tot nu toe Deel 2 Obstakels en valkuilen, aandachtspunten 2 Waarom?

Nadere informatie

Patient reported Outcomes in Cognitive Impairement (PROCOG)

Patient reported Outcomes in Cognitive Impairement (PROCOG) Patient reported Outcomes in Cognitive Impairement (PROCOG) Bowman, L. (2006) "Validation of a New Symptom Impact Questionnaire for Mild to Moderate Cognitive Impairment." Meetinstrument Patient-reported

Nadere informatie

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on:

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on: Samenvatting 161 162 Samenvatting 163 Samenvatting Jicht is een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd, en is wereldwijd de meest voorkomende reumatische aandoening. Jicht komt vaker voor bij mannen

Nadere informatie

HANDLEIDING TILBURG FRAILTY INDICATOR (TFI) Een instrument om de mate van kwetsbaarheid bij oudere mensen vast te stellen

HANDLEIDING TILBURG FRAILTY INDICATOR (TFI) Een instrument om de mate van kwetsbaarheid bij oudere mensen vast te stellen HANDLEIDING TILBURG FRAILTY INDICATOR (TFI) Een instrument om de mate van kwetsbaarheid bij oudere mensen vast te stellen T.b.v. de pilot Wijkzorg Gevraagd! in Spijkenisse en Vlaardingen Robbert Gobbens

Nadere informatie

Welke vragenlijst voor mijn onderzoek?

Welke vragenlijst voor mijn onderzoek? Welke vragenlijst voor mijn onderzoek? NHG wetenschapsdag 2010 Caroline Terwee Kenniscentrum Meetinstrumenten VUmc Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU medisch centrum Inhoud 1. Presentatie 2. Kritisch

Nadere informatie

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH)

SaMenvatting (SUMMARy IN DUTCH) Samenvatting (summary in Dutch) Samenvatting In hoofdstuk 1 wordt de algemene introductie van dit proefschrift beschreven. De nadruk in dit proefschrift lag op patiënten met hoofd-halskanker (HHK) en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 179 In dit proefschrift werden de resultaten beschreven van studies die zijn verricht bij volwassen vrouwen met symptomen van bekkenbodem dysfunctie. Deze symptomen komen frequent voor en kunnen de kwaliteit

Nadere informatie

CHAPTER. Samenvatting

CHAPTER. Samenvatting CHAPTER 9 Samenvatting CHAPTER 9 Klachten aan pols en hand komen veel voor; bij 9 tot 12.5% van de Nederlandse volwassenen. Niet alle mensen bezoeken de huisarts voor pols- of handklachten. De huisarts

Nadere informatie

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde uitkomsten in de zorg Dr. Caroline Terwee Dutch-Flemish PROMIS group VU University Medical Center Department of Epidemiology and Biostatistics

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 rotterdam.nl/onderzoek Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Tabellenboek Onderzoek en Business Intelligence (O&BI, Gemeente ) In dit rapport staan de belangrijkste resultaten van de Gezondheidsmonitor

Nadere informatie

Kennissessie Meetinstrumenten Kennissessie meetinstrumenten. Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe?

Kennissessie Meetinstrumenten Kennissessie meetinstrumenten. Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe? Kennissessie Meetinstrumenten 09-05-2016 Kennissessie meetinstrumenten Overstappen van meetinstrument, naar welk en hoe? Besluit SBG Communicatie 29/12/2015 Per 1 juli 2016 wordt het aantal meetinstrumenten

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Sociale Steun Lijst - interactie en Sociale Steun Lijst - discrepanties + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12) 26 november 2009 Review:

Nadere informatie

Symptom Questionnaire SQ-48. V. Kovács! M. de Wit! M. Lucas! LUMC Psychiatrie

Symptom Questionnaire SQ-48. V. Kovács! M. de Wit! M. Lucas! LUMC Psychiatrie Symptom Questionnaire SQ-48 V. Kovács! M. de Wit! M. Lucas! LUMC Psychiatrie SQ-48 Naam patiënt: Datum: Nummer: Geboortedatum: HOEVEEL LAST HAD U VAN: Nooit Zelden Soms Vaak Zeer Vaak 18. Ik had zin om

Nadere informatie

Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie. Department of Health Care and Nursing Science

Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie. Department of Health Care and Nursing Science Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie Achtergrond Toename aantal ouderen met dementie Verandering in zorgconcept Van oudsher: medisch-somatisch gericht Momenteel: veel aandacht voor welzijn en kwaliteit

Nadere informatie

Angst en depressie in de huisartspraktijk: signaleren van risicogroepen. Peter F M Verhaak NIVEL

Angst en depressie in de huisartspraktijk: signaleren van risicogroepen. Peter F M Verhaak NIVEL Angst en depressie in de huisartspraktijk: signaleren van risicogroepen Peter F M Verhaak NIVEL 12-maands prevalentie stemmings-, angst- en middelenstoornis 250 200 N/1000 patiënten 150 100 50 Depressie

Nadere informatie

Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl

Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Door het invullen van de vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting Samenvatting SAMENVATTING PSYCHOMETRISCHE EIGENSCHAPPEN VAN ADL- EN WERK- GERELATEERDE MEETINSTRUMENTEN VOOR HET METEN VAN BEPERKINGEN BIJ PATIËNTEN MET CHRONISCHE LAGE RUGPIJN. Chronische lage rugpijn

Nadere informatie

Biowalking voor ouderen

Biowalking voor ouderen Biowalking voor ouderen Een pilot onderzoek naar de effecten van en ervaringen met Biowalking voor ouderen Dr. Jolanda Maas Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Klinische Psychologie 1. Inleiding IVN

Nadere informatie

Expertisecentrum Het Rughuis is er voor uw patiënten waarvan u vermoedt dat zij, in DSM-5 termen, lijden aan een chronische, ernstige somatisch

Expertisecentrum Het Rughuis is er voor uw patiënten waarvan u vermoedt dat zij, in DSM-5 termen, lijden aan een chronische, ernstige somatisch Expertisecentrum Het Rughuis is er voor uw patiënten waarvan u vermoedt dat zij, in DSM-5 termen, lijden aan een chronische, ernstige somatisch rugsymptoomstoornis met pijn. Het Rughuis levert sinds 2012

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) Mei 017 Review: Ilse Swinkels Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Chronisch zieken en werk

Chronisch zieken en werk Chronisch zieken en werk Hemochromatose Vereniging Nederland. d l b d ijf b i Ad Vorselaars, bedrijfsarts Arbo Unie Peter van den Berge, bedrijfsarts Arbo Unie Onze missie Wij helpen mensen om een leven

Nadere informatie

Dit proefschrift presenteert de resultaten van het ALASCA onderzoek wat staat voor Activity and Life After Survival of a Cardiac Arrest.

Dit proefschrift presenteert de resultaten van het ALASCA onderzoek wat staat voor Activity and Life After Survival of a Cardiac Arrest. Samenvatting 152 Samenvatting Ieder jaar krijgen in Nederland 16.000 mensen een hartstilstand. Hoofdstuk 1 beschrijft de achtergrond van dit proefschrift. De kans om een hartstilstand te overleven is met

Nadere informatie

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze.

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. Inventarisatie (A) Naam Datum Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen?

Nadere informatie

Beschrijving zorgclustermodel ggz. Voor deelnemers aan pilotfase 2

Beschrijving zorgclustermodel ggz. Voor deelnemers aan pilotfase 2 Beschrijving zorgclustermodel ggz Voor deelnemers aan pilotfase 2 Inhoud In document treft u de volgende informatie aan: 1. De beslisboom met de indeling van de zorgclusters; 2. De beschrijving van de

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) September 2009 Review: Béatrice Dijcks Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

GEZONDHEIDSENQUETE 2013

GEZONDHEIDSENQUETE 2013 GEZONDHEIDSENQUETE 2013 RAPPORT 1: GEZONDHEID EN WELZIJN Johan Van Der Heyden, Rana Charafeddine (ed.) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J.

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 rotterdam.nl/onderzoek Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Tabellenboek gebied Onderzoek en Business Intelligence (O&BI, Gemeente Rotterdam) In dit rapport staan de belangrijkste resultaten

Nadere informatie

ICOAP in Dutch, knee. Een Beoordeling van Wisselende en Voortdurende Artrose Pijn, ICOAP: KNIE Versie

ICOAP in Dutch, knee. Een Beoordeling van Wisselende en Voortdurende Artrose Pijn, ICOAP: KNIE Versie ICOAP in Dutch, knee {Voeg hier ID in} Een Beoordeling van Wisselende en Voortdurende Artrose Pijn, ICOAP: KNIE Versie Mensen vertellen ons dat ze verschillende soorten pijn, waaronder ongemak, voelen

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) In dit proefschrift worden een aantal psychometrische methoden beschreven waarmee de accuratesse en efficientie van psychodiagnostiek in de klinische praktijk verbeterd kan worden. Psychodiagnostiek wordt

Nadere informatie

but no statistically significant differences

but no statistically significant differences but no statistically significant differences Astma is een chronische aandoening, die niet te genezen is. Met de passende zorg kunnen symptomen tot een minimum worden gereduceerd en zou een astma patiënt

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/43602 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fenema, E.M. van Title: Treatment quality in times of ROM Issue Date: 2016-09-15

Nadere informatie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie TSCYC Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen HTS Report ID 15890-3156 Datum 18.07.2017 Ouderversie Informant: Jeroen de Vries Vader INLEIDING TSCYC 2/8 Inleiding De TSCYC is een vragenlijst

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Dit proefschrift behandelt de relatie tussen lichamelijke beperkingen en kwaliteit van leven en het effect van sociale steun op deze relatie bij patiënten die sinds kort reumatoïde artritis hebben. Reumatoïde

Nadere informatie

Computer Adaptief Testen in de GGZ

Computer Adaptief Testen in de GGZ Computer Adaptief Testen in de GGZ 20 april 2016 Gerard Flens Edwin de Beurs Philip Spinhoven Niels Smits Caroline Terwee Meetinstrumenten worden steeds vaker gebruikt binnen de behandeling - Routine Outcome

Nadere informatie

Chapter 11. Nederlandse samenvatting

Chapter 11. Nederlandse samenvatting Chapter 11 Nederlandse samenvatting Chapter 11 Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Symptomen die optreden zijn onder andere pijn,

Nadere informatie

Hoe vitaal is Nederland? Ontwikkeling van de Nederlandse Vitaliteitsmeter: de Vita-16

Hoe vitaal is Nederland? Ontwikkeling van de Nederlandse Vitaliteitsmeter: de Vita-16 Hoe vitaal is Nederland? Ontwikkeling van de Nederlandse Vitaliteitsmeter: de Vita-16 Dr. Jorien Strijk Dr. Wanda Wendel-Vos, Drs. Hedwig Hofstetter Dr. Vincent Hildebrandt Verzorgingsstaat onder druk

Nadere informatie

OInleiding1c Psychische ongezondheid Psychische problemen Ervaren gezondheid Eenzaamheid

OInleiding1c Psychische ongezondheid Psychische problemen Ervaren gezondheid Eenzaamheid OInleiding 1 c Depressie is één van de belangrijkste psychische stoornissen waar met preventie gezondheidswinst is te behalen. Depressie is daarom als landelijk speerpunt gekozen. In deze factsheet zal

Nadere informatie

Samenvatting Deel I Onderzoeksmethodologie in onderzoek naar palliatieve zorg in instellingen voor langdurige zorg

Samenvatting Deel I Onderzoeksmethodologie in onderzoek naar palliatieve zorg in instellingen voor langdurige zorg Samenvatting Palliatieve zorg is de zorg voor mensen waarbij genezing niet meer mogelijk is. Het doel van palliatieve zorg is niet om het leven te verlengen of de dood te bespoedigen maar om een zo hoog

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Utrechtse Coping Lijst (UCL) November 2012 Review: 1. A. Lueb 2. M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

The Disability Assessment Structured Interview

The Disability Assessment Structured Interview RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN The Disability Assessment Structured Interview Its reliability and validity in work disability assessment Proefschrift ter verkrijging van het doctoraat in de Medische Wetenschappen

Nadere informatie

29/05/2013. ICF en indicering ICF

29/05/2013. ICF en indicering ICF en indicering 1 = International Classification of Functioning, disability and health World Health Organisation (2001) is complementair met ICD-10 Wat? Classificatie van gezondheids en gezondheidsgerelateerde

Nadere informatie

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4.

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID 2018-2021 BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. BORGING 1. POSITIEVE GEZONDHEID Positieve gezondheid is je eigen

Nadere informatie

NVAB-richtlijn blijkt effectief

NVAB-richtlijn blijkt effectief NVAB-richtlijn blijkt effectief Nieuwenhuijsen onderzocht de kwaliteit van de sociaal-medische begeleiding door bedrijfsartsen van werknemers die verzuimen vanwege overspannenheid, burn-out, depressies

Nadere informatie

LoopbaanIndicator. Voor een duurzame loopbaanplanning

LoopbaanIndicator. Voor een duurzame loopbaanplanning LoopbaanIndicator Voor een duurzame loopbaanplanning 1. Inleiding LoopbaanIndicator wordt ingezet om alle relevante waarden rondom menselijke inzetbaarheid gestructureerd en genormeerd in kaart te brengen,

Nadere informatie

TSCYC Ouderversie. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. Jeroen de Groot. ID 256-18 Datum 24.12.2014. Informant:

TSCYC Ouderversie. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. Jeroen de Groot. ID 256-18 Datum 24.12.2014. Informant: TSCYC Ouderversie Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen ID 256-18 Datum 24.12.2014 Informant: Mieke de Groot-Aerts moeder TSCYC Inleiding 2 / 10 INLEIDING De TSCYC is een vragenlijst die

Nadere informatie

PERCEPTIE EN PERCEPTIEVRAGENLIJST COPD. Marian van Cuilenburg Kaderarts Astma/COPD Adembenemend 10, januari 2015

PERCEPTIE EN PERCEPTIEVRAGENLIJST COPD. Marian van Cuilenburg Kaderarts Astma/COPD Adembenemend 10, januari 2015 PERCEPTIE EN PERCEPTIEVRAGENLIJST COPD Marian van Cuilenburg Kaderarts Astma/COPD Adembenemend 10, januari 2015 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen SAMENVATTING Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen klinische populaties, waaronder ook de Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Ook al wordt

Nadere informatie

Is zelfstandigheid in het werk onmisbaar voor bevlogen ziekenhuismedewerkers?

Is zelfstandigheid in het werk onmisbaar voor bevlogen ziekenhuismedewerkers? Is zelfstandigheid in het werk onmisbaar voor bevlogen ziekenhuismedewerkers? Workshop HRM in de Zorg 2015 Astrid Ridderbos, senior adviseur Arbeid & Organisatie SKB Nienke Huitema, P&O-adviseur Deventer

Nadere informatie

Stichting MAAT Resultaten verkennend onderzoek effecten zingevingsondersteuning

Stichting MAAT Resultaten verkennend onderzoek effecten zingevingsondersteuning Strategy & Economics Stichting MAAT Resultaten verkennend onderzoek effecten zingevingsondersteuning 8 december 2010 Strikt persoonlijk en vertrouwelijk Stichting Maat T.a.v. Els Bremer Postbus 6810 6503

Nadere informatie

5-12-2012 WELKOM. Depressieve klachten en hulpbehoefte bij diabetes. De komende 45 minuten

5-12-2012 WELKOM. Depressieve klachten en hulpbehoefte bij diabetes. De komende 45 minuten WELKOM 5 december 2012 Depressieve klachten en hulpbehoefte bij diabetes Caroline Lubach: senior verpleegkundig consulent diabetes VUmc Anita Faber: research coördinator Diabetes Research Centrum, Hoogeveen

Nadere informatie

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers ummery amenvatting Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers 207 Algemene introductie Werkgerelateerde arm-, schouder- en nekklachten zijn al eeuwen

Nadere informatie

Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60)

Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60) Informatiebrochure gebruik van de Flexibiliteits Index Test (FIT-60) Auteurs: T. Batink, G. Jansen & H.R.A. De Mey. 1. Introductie De Flexibiliteits Index Test (FIT-60) is een zelfrapportage-vragenlijst

Nadere informatie

AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study

AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study AGED: Amsterdam Groningen Elderly Depression Study Angst en depressie bij verpleeghuisbewoners; prevalentie en risico indicatoren Lineke Jongenelis Martin Smalbrugge EMGO, onderzoeksprogramma common mental

Nadere informatie

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN Dr. C.P. van Linschoten Drs. P. Moorer Definitieve versie 27 oktober 2014 ARGO BV Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Vraagstelling...

Nadere informatie

Zelfmanagement voor iedereen haalbaar?

Zelfmanagement voor iedereen haalbaar? Zelfmanagement voor iedereen haalbaar? dr. Monique Heijmans NIVEL Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg 29 juni academische werkplaats Context Groeiende zorgvraag door toename chronische

Nadere informatie

Helpt het hulpmiddel?

Helpt het hulpmiddel? Helpt het hulpmiddel? Het belang van meten Zuyd, Lectoraat Autonomie en Participatie Faculteit Gezondheidszorg Dr. Ruth Dalemans, Prof. Sandra Beurskens 08-10-13 Doelstellingen van deze presentatie Inzicht

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19103 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Pisanti, Renato Title: Beyond the job demand control (-support) model : explaining

Nadere informatie

Bijlagen hoofdstuk 6 Gezondheid en zorg Roelof Schellingerhout en Crétien van Campen

Bijlagen hoofdstuk 6 Gezondheid en zorg Roelof Schellingerhout en Crétien van Campen Thuis op het platteland. De leefsituatie van platteland en stad vergeleken. Anja Steenbekkers, Carola Simon, Vic Veldheer (red.). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, januari 2006 Bijlagen hoofdstuk

Nadere informatie

Classificatie COPD ZIEKTEBELEVING EN PERCEPTIEVRAGENLIJST. 4 domeinen LAN Zorgprotocol. LAN Zorgprotocol COPD 2010.

Classificatie COPD ZIEKTEBELEVING EN PERCEPTIEVRAGENLIJST. 4 domeinen LAN Zorgprotocol. LAN Zorgprotocol COPD 2010. ZIEKTEBELEVING EN PERCEPTIEVRAGENLIJST Marian van Cuilenburg Huisarts, Kaderarts Astma/COPD Adembenemend 11, februari 2016 Classificatie COPD 1. GOLD-criteria: objectief 2. LAN-Zorgprotocol 2010: Spirometrie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13-30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals

Nadere informatie

Periodieke monitoring binnen behandelplangericht werken

Periodieke monitoring binnen behandelplangericht werken CGG AHASVERUS Periodieke monitoring binnen behandelplangericht werken Behandelplangericht werken en monitoring Doelstellingen 1. Betere afstemming realiseren tussen cliënt en hulpverlener wat betreft focus

Nadere informatie

Bijlage bij hoofdstuk 7 Ervaren gezondheid, leefstijl en zorggebruik

Bijlage bij hoofdstuk 7 Ervaren gezondheid, leefstijl en zorggebruik Bijlage bij hoofdstuk 7 Ervaren gezondheid, leefstijl en zorggebruik B7.1 Constructie van de maten voor fysieke en psychische gezondheid SF-12 vragen in SING 09 In gezondheidsonderzoek wordt vaak de zogenaamde

Nadere informatie

Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn

Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn Investeren in Sterk naar Werk. Ziek en mondig in de 1 e lijn Kerst Zwart, projectleider SnW en directeur Welder 14 april 2010, Zorgverzekeraars Nederland 1 Doel Sterk naar Werk Vergroten (arbeids)participatie

Nadere informatie

KWETSBAARHEID VAN OUDEREN

KWETSBAARHEID VAN OUDEREN KWETSBAARHEID VAN OUDEREN MET HARTFALEN 20 november 2015 Robbert Gobbens Inholland, Zonnehuisgroep Amstelland INLEIDING Persbericht Den Haag, 4 februari 2011 Kwart van de 65-plussers kwetsbaar - Ruim een

Nadere informatie

De ziektelastmeter COPD: de betrouwbaarheid en de ervaringen van huisartsen tot nu toe. Onno van Schayck. Cahag Conferentie 15-1-2015.

De ziektelastmeter COPD: de betrouwbaarheid en de ervaringen van huisartsen tot nu toe. Onno van Schayck. Cahag Conferentie 15-1-2015. De ziektelastmeter COPD: de betrouwbaarheid en de ervaringen van huisartsen tot nu toe Onno van Schayck Cahag Conferentie 15-1-2015 Disclosure belangen spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Gezondheidsvaardigheden van chronische zieken belangrijk voor zelfmanagement Monique Heijmans, Geeke Waverijn

Gezondheidsvaardigheden van chronische zieken belangrijk voor zelfmanagement Monique Heijmans, Geeke Waverijn Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Gezondheidsvaardigheden van chronische zieken belangrijk voor zelfmanagement, M. Heijmans, NIVEL, juni 2014) worden gebruikt.

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek WMO Gemeente Aalburg

Rapportage cliëntervaringsonderzoek WMO Gemeente Aalburg Rapportage cliëntervaringsonderzoek WMO Versie 1.0.0 Drs. J.J. Laninga juni 2017 www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde cliëntervaringsonderzoek

Nadere informatie

Samenvatting in Nederlands

Samenvatting in Nederlands * Samenvatting in Nederlands Samenvatting in Nederlands Dit proefschrift is gebaseerd op gegevens verkregen uit het FuPro-CVA onderzoek (Functionele Prognose bij een cerebrovasculair accident (of beroerte)).

Nadere informatie

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2007

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2007 Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 27 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (M. Heijmans, NIVEL, Oktober 27). LEVEN MET COPD VRAAGT OM LEF

Nadere informatie

Monitor @Work. Werkbeleeftijd. Trends in de relatie tussen werkbeleving en leeftijd in Nederland. Drs. J. Prins MBA RI Drs. K. Oomkes Drs. J.

Monitor @Work. Werkbeleeftijd. Trends in de relatie tussen werkbeleving en leeftijd in Nederland. Drs. J. Prins MBA RI Drs. K. Oomkes Drs. J. Monitor @Work Werkbeleeftijd Trends in de relatie tussen werkbeleving en leeftijd in Nederland Drs. J. Prins MBA RI Drs. K. Oomkes Drs. J. Houtman SKB Vragenlijst Services Postbus 12354 1100 AJ Amsterdam

Nadere informatie

Inzichten in Vitaliteit: associaties met participatie en maatschappelijke kosten

Inzichten in Vitaliteit: associaties met participatie en maatschappelijke kosten Inzichten in Vitaliteit: associaties met participatie en maatschappelijke kosten Dr. Jorien Strijk Hanneke van Dongen, MSc, Eva van Steenbergen, MSc, Dr. Wanda Wendel-Vos, Dr. Vincent Hildebrandt Positieve

Nadere informatie

ROM vanuit cliëntperspectief. Beoordeling ROM-instrumentarium vanuit cliënten-/familieperspectief

ROM vanuit cliëntperspectief. Beoordeling ROM-instrumentarium vanuit cliënten-/familieperspectief ROM vanuit cliëntperspectief Beoordeling ROM-instrumentarium vanuit cliënten-/familieperspectief Lotte Kits Steven Makkink Expertgroep ROM vanuit cliëntperspectief LPGGz december 2011 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde uitkomsten in de zorg Dr. Caroline Terwee Dutch-Flemish PROMIS group VU University Medical Center Department of Epidemiology and Biostatistics

Nadere informatie