Dynamiek vraagt om inzicht en kwaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dynamiek vraagt om inzicht en kwaliteit"

Transcriptie

1 CREATING CLARITY

2 Dynamiek vraagt om inzicht en kwaliteit Vandaag de dag is ondernemen op lichtsnelheid de standaard. Veranderingen doen zich voortdurend en onvoorspelbaar voor. Dát maakt het nu juist lastig. Daarom is het voor ondernemingen van levensbelang over kwalitatief goede informatie te beschikken. Business modellen veranderen rigoureus onder invloed van sociale media. Consumenten worden steeds machtiger en kunnen organisaties in een oogwenk maken en breken. Steeds stringentere wetgeving stelt hoge eisen aan de interne informatie huishouding. Bedrijven kunnen het al lang niet meer alleen af in de huidige economie en zoeken naar partnerships over de keten heen. Daarbij is informatie uitwisseling essentieel. Verbetering van de kwaliteit van de data, vroeger nog een sluitpost, is tegenwoordig een eerste vereiste.

3 Nippur zet zich in voor de verbetering van het besluitvormingsproces van haar klanten. Niet incidenteel, maar structureel.

4 Nippur, nederzetting in Mesopotamië Nippur is de naam van een vroege Sumerische nederzetting in Mesopotamië; de bakermat van onze beschaving. Ongeveer 5000 jaar geleden verruilden mensen hier hun nomadisch bestaan voor een leven in permanente nederzettingen. In Nippur werden bij opgravingen meer dan tabletten met spijkerschrift gevonden. Deze eerste geschriften ter wereld hadden als doel zakelijke transacties bij te houden om geschillen te beslechten en de prestaties te beheren van alle verschillende vaklieden die hun bijdrage leverden aan de maatschappij. Heel erg vergelijkbaar met de praktijk van informatieverwerking en registratie van vandaag, waarbij gegevens over zakelijke transacties worden verzameld en gebruikt om business analyses te ondersteunen en besluitvormingsprocessen te verbeteren. Be proactive Nippur staat voor samenwerking. In de samenwerking heeft Nippur zich niet alleen waardevol gemaakt voor GGzE door uren te leveren maar vooral door pro actief vooruit te denken in de ontwikkeling van onze oplossing. Hierdoor hebben steeds de juiste mensen op de juiste plaats aan de juiste activiteiten gewerkt. Mark van Geffen, Senior medewerker management informatie, GGzE

5 Het belang van Business Intelligence neemt toe Succesvolle bedrijfsvoering valt of staat bij het nemen van de juiste beslissingen. Ieder bedrijf beschikt over informatie die van groot belang is voor beleid, strategie en toekomst. Wie beslissingen neemt, doet dat het liefst op basis van betrouwbare informatie, gefilterd uit gegevens die het bedrijf in het verleden vergaarde, aangevuld met prognoses over toekomstige ontwikkelingen. Business Intelligence is het vakgebied dat zich richt op het verzamelen, structureren en inzichtelijk maken van bedrijfsdata op zo n manier dat deze data inzichten leveren die te vertalen zijn naar acties. Het is hierbij van belang dat management teams in alle lagen en functies binnen de organisatie beschikken over consistente informatie in een vorm die voor het betreffende team optimaal is. Zodoende optimaliseert men de prestaties van business processen, kan men sneller reageren op veranderende marktomstandigheden en verhoogt men uiteindelijk het rendement van de totale organisatie. Verbeteringen van het besluitvormingsproces zijn pas structureel wanneer deze op solide wijze worden verankerd in alle lagen van de organisatie. Hiervoor zijn veranderingen nodig in bestaande managementprocessen. Onze medewerkers kunnen zich, dankzij hun jarenlange ervaring, richten op het stimuleren van veranderingen en het leveren van specialistische kennis op het zeer specifieke gebied van architecturen en systemen voor het verzamelen en integreren van bedrijfsgegevens. Een voorwaarde voor dit alles is dat de informatie die aangeleverd wordt betrouwbaar is. Nippurs totale aanpak richt zich dan ook in toenemende mate op het integreren van maatregelen, zowel op technisch als op organisatorisch niveau, die gericht zijn op het controleren en verbeteren van de datakwaliteit.

6 Nippur Synergize Nippur is een organisatie die ondersteuning biedt door middel van consultancy die volledig is toegesneden op de behoeften van de klant. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Pieter Rambags en Peter Kurstjens en is uitgegroeid tot een multidisciplinair team van professionals. Intensieve kennis van managementprocessen, gecombineerd met gebruik van best practices op haar vakgebied vormen de kern van de onderneming. Door de sterk inhoudelijke kennis van de medewerkers kunnen zij alle specialisten op het gebied van BI en datawarehousing coachen. De specialisten van Nippur vervullen opdrachten op het gebied van: BI strategie BI informatieanalyse BI architectuur BI projectleiding BI interim management Master Data Management De kracht van Nippur schuilt erin dat men de sterkte van elkaar aanvullende medewerkers weet te combineren in teams. Gezamenlijk werd zo een representatief datawarehouse opgebouwd dat onze basis is voor operationele én strategische sturing. Ron Verwegen, Business projectleider, Coöperatie DELA Put first things first Wij hebben in Nippur een partner gevonden die in staat is om Visie in te brengen en over Strategie mee te denken. Zij zijn ook in staat ons te helpen deze Visie en Strategie om te zetten in concrete producten en plannen. "Don't cross the bridge until you reach the river" betekent hierbij: Weten waar je naartoe wilt maar focus op de eerstvolgende stappen. Ton Raijmakers, Senior informatie analist / Data architect, SNS Reaal

7 Expertise en ervaring Nippur onderscheidt zich door zeer gedegen inhoudelijke expertise en ervaring. Expertise die door onze universitair of HBO geschoolde medewerkers is opgebouwd door jarenlange praktijkervaring, interne kennisdeling en opleiding. Ervaring en inzicht verkrijgen de medewerkers van Nippur bij grote en gerenommeerde bedrijven, waar zij sleutelposities bekleden bij vitale projecten op het gebied van datawarehousing, business intelligence en data management. Op maat gesneden oplossingen Vanuit de probleemstelling van de klant werken we samen met de klant aan een oplossing die past in de strategie, cultuur en infrastructuur van de organisatie. Nippur maakt daarbij natuurlijk optimaal gebruik van de best practices zoals deze haar ter beschikking staan. Wij dekken het hele traject af van management advisering tot operationele realisatie. Think win-win Vanaf het begin van onze relatie gaven het management en de medewerkers van Nippur mij het comfortabele gevoel dat ze mij en mijn bedrijf daadwerkelijk verder wilden helpen. Ze waren eerlijk, niet bang om mijn inzichten of beslissingen ter discussie te stellen, bereid om een extra stap te zetten wanneer noodzakelijk en altijd bereid tot het delen van de verantwoordelijkheid met betrekking tot de resultaten. Han Slaats, Process and information architect, Philips International Intensieve samenwerking vormt basis van succes Met de kennis die Nippur in huis heeft helpen wij onze klanten, medewerkers en partners. Aan welke expertise behoefte is en de wijze waarop deze wordt ingezet, bepalen we vanzelfsprekend in overleg. Als gevolg daarvan werken we liever niet voor, maar mét onze opdrachtgevers. De kracht van de relaties die wij onderhouden is in hoge mate bepalend voor de succesvolle implementatie van BI toepassingen. Wij geloven dat de extra aandacht die we besteden aan de mens achter onze klanten, medewerkers en partners, de kern vormt van onze hoogwaardige dienstverlening.

8 Kennisdeling Door interne kennisdeling te organiseren en te faciliteren brengen wij onze gezamenlijke expertise naar iedere opdrachtgever. Door externe kennisdeling met onze opdrachtgevers zijn wij in staat die expertise optimaal te laten landen. Wanneer de klant in staat is een BI-implementatie vakkundig te beheren, draagt Nippur met een gerust hart de activiteiten of het project over. Daarnaast verzorgt Nippur uiteenlopende in-house en klassikale trainingen en organiseert zij regelmatig MindShare sessies om klanten met elkaar te laten discussiëren over uiteenlopende aspecten van het BI vakgebied. Seek first to understand, before to be understood Wij zijn een organisatie die op verschillende vlakken strategische samenwerking zoekt. Nippur ondersteunt ons sinds 2012 op het vlak van Business Intelligence. Zij laten zien dat ze onze uitdagingen en problematiek snappen. Dit doen ze door de goede mensen te leveren op het vlak van project management, informatie analyse en architectuur. Dankzij hun kennis van het vakgebied en de geestdrift om in onze problematiek te duiken heeft BI binnen onze organisatie gigantische stappen gemaakt. Marcel Jansen, Informatie manager, WSW Nippur als kennisintensieve intermediair Nippur functioneert als kennisintensieve intermediair op het snijvlak tussen business en informatietechnologie. Nog steeds bestaat er een kloof tussen deze twee gebieden. Het vergt specifiek inhoudelijke en communicatieve vaardigheden om deze kloof succesvol te overbruggen. Wij geloven namelijk dat voor de doelmatige aanpak van BI-vraagstukken, inzicht in de bedrijfsdoelstellingen en -processen noodzakelijk is. Om goede oplossingen te kunnen creëren is daarnaast grondige kennis van en ervaring met de onderliggende BI concepten, software en technieken noodzakelijk.

9 BI strategie ontwikkeling Een goede en solide oplossing is belangrijk, maar niet het enige waar de aandacht op moet liggen. In complexe organisaties moeten grote multidisciplinaire teams soms op globale schaal samenwerken om tot structurele oplossingen te komen. Het betreft in deze gevallen geen projecten meer maar programma s. Programma s die vaak jaren duren. Om dit in goede banen te leiden helpt Nippur bij het vormgeven van de BI strategie. Een BI strategie geeft richting aan de BI activiteiten op de volgende aspecten: Bestuur van organisatie en informatie (governance) De BI architectuur De benodigde technologie om de architectuur te laten werken Nippur beschikt over de inzichten én een aanpak welke in grote organisaties effectief is gebleken waar het realisatie van de BI strategie betreft. In de aanpak is aandacht voor het detecteren en omgaan met weerstanden en het bereiken van consensus uitgaande van een win-win gedachte voor deelnemer en organisatie. Waar nodig levert Nippur interim BI management ondersteuning. Begin with the end in mind Nippur heeft DSM ondersteund in het proces van het komen tot een integrale BI strategie. Hierbij hebben de consultants van Nippur ons voor gehouden hoe de toekomstige BI wereld er voor ons uit zou kunnen zien. Dit heeft ons geholpen onconventionele keuzes te maken die vandaag de dag hun vruchten afwerpen. Mischa Botterweck, Manager business intelligence & mobility DSM Nippur groeit Door de sterk inhoudelijke kennis van het BI vakgebied en de goede naam in de markt groeit Nippur. Steeds meer klanten kiezen voor Nippur, steeds meer consultants kiezen ervoor hun loopbaan bij Nippur voort te zetten. Omdat Nippur hecht aan het local-for-local principe waarbij er altijd naar wordt gestreefd consultants en klanten te vinden die in elkaars nabijheid verblijven is besloten een tweede vestiging te openen. Zo bedient Nippur haar klanten vanuit Oirschot en sinds 2012 ook vanuit Arnhem.

10 BI architectuur visie Ten behoeve van volledige en consistente management rapportage is de definitie en realisatie van een BI architectuur onontbeerlijk. Een data integratieplatform is daarbij vaak van onderscheidend belang. Nippur is, ongeacht de gekozen toolset, in staat dergelijke (soms complexe) architecturen te definiëren uitgaande van best practice modellen. Daarbij wordt, naast de architectuur, nadrukkelijk gelet op het beschrijven van regels, richtlijnen en procedures om een dergelijke architectuur ook toekomstvast en onderhoudbaar te maken. In 2008 is Nippur gestart met de ontwikkeling van Quipu, het open source datawarehouse management systeem. Hiermee wordt de ontwikkeling van een integratieplatform versneld door generatie van datamodellen en bijbehorende laadprocessen. Sharpen the saw Nippur streeft niet alleen naar een lange termijn relatie met haar klanten, maar ook naar een duurzame relatie met haar consultants. Kwaliteit leveren is haar hoogste prioriteit. Kwaliteit kan alleen geleverd worden door een fitte consultant met kennis van zaken. Als consultants delen we daarom onderling kennis en volgen we opleidingen. Thomas Vrouenraets, BI consultant, Nippur

11

12 CREATING Bezoek onze website CLARITY spoordonkseweg kb oirschot t w f e

Optimaliseren van projectprestaties

Optimaliseren van projectprestaties Optimaliseren van projectprestaties 2 Optimaliseren van projectprestaties Vakmanschap in Project, Programma, Portfolio en Interim-management In een complexe en snel veranderende wereld grijpt ICT steeds

Nadere informatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie

HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER. Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie HC&H Consultants ADVIES PROJECTEN BEHEER Processen Informatiesystemen Informatievoorziening Sturen op samenhang Mens & Organisatie OVER HC&H HC&H is een landelijk werkend adviesbureau voor woningcorporaties.

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO

Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO Toepassingsmogelijkheden en voordelen sociaal intranet voor het HBO en WO De ontwikkelingen in de markt gaan snel, ook in het onderwijs. Veel van die ontwikkelingen hebben te maken met de snelheid van

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijke opgaven vragen proactieve control. Van versnipperde ondersteuning naar public business control

Kennis van de Overheid. Maatschappelijke opgaven vragen proactieve control. Van versnipperde ondersteuning naar public business control Kennis van de Overheid Maatschappelijke opgaven Van versnipperde ondersteuning naar public business control Ontwikkelingen in het openbaar bestuur gaan zo snel en zijn dermate complex dat de traditionele

Nadere informatie

KENNISMANAGEMENT. Intelligent omgaan met kennis. Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet

KENNISMANAGEMENT. Intelligent omgaan met kennis. Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet KENNISMANAGEMENT Intelligent omgaan met kennis Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet Foto voorzijde: Visie en flexibiliteit. Kennismanagement heeft tot doel de kennishuishouding in een organisatie

Nadere informatie

verbeteren door innovatie

verbeteren door innovatie 2 3 verbeteren door innovatie Al vijftien jaar helpen wij onze klanten hun performance te verbeteren met onze integrale aanpak. We vertalen de strategie naar concrete doelen en definiëren samen met onze

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat

Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat Big Data in finance: kans of bedreiging? Trends, tips & tools, case & debat Colofon Whitepaper Big Data in finance: kans of bedreiging? USG Finance Professionals, september 2014. Eindredactie USG Finance

Nadere informatie

Beleggingskader 2013-2020. dat past bij de ambitie waarin duurzaamheid verankerd is dat begrijpelijk en beheersbaar is

Beleggingskader 2013-2020. dat past bij de ambitie waarin duurzaamheid verankerd is dat begrijpelijk en beheersbaar is Beleggingskader 2013-2020 dat past bij de ambitie waarin duurzaamheid verankerd is dat begrijpelijk en beheersbaar is Inhoud Een nieuw beleggingskader 3 Inleiding 4 Identiteit en ambitie van Pensioenfonds

Nadere informatie

Competent Leidinggeven

Competent Leidinggeven 2 Competent Leidinggeven Praktijkgids voor resultaten met anderen Leidinggeven is steeds meer iets van en voor iedereen geworden. In onze netwerkmaatschappij spelen we allemaal wel eens een leidinggevende

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

investeert in kennisontwikkeling met Cliënten DataBank

investeert in kennisontwikkeling met Cliënten DataBank Winter 2014 / 2015 Read.me verschijnt meerdere keren per jaar en wordt verspreid onder relaties van Furore 38 s Heeren Loo Zorggroep investeert in kennisontwikkeling met Cliënten DataBank Bas Bijl, Programmamanager

Nadere informatie

Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties

Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties Aan de slag met open standaarden - een handreiking voor overheidsorganisaties ir. L.M. Punter, dr. ir. J.P.C. Verhoosel, ir. E.J.A. Folmer dr. ir. P.H.W.M. Oude Luttighuis Datum 18 augustus 2010 Colofon

Nadere informatie

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools #trendingtopics Magazine voor klanten van KPN Consulting In gesprek over de cloud Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools Benefits Management Zorg dat u écht

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Studiegids 2013. van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering

Studiegids 2013. van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering Studiegids 2013 van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering 18.984 bezoekers congressen 18.497 deelnemers opleidingen 1.138 opleidingen 345 actieve docenten 27 buitenlandse projecten

Nadere informatie

Carante Groep. in 2011

Carante Groep. in 2011 Carante Groep in 2011 1 VOORWOORD De dynamiek en ontwikkelingen in de wereld om ons heen vragen van organisaties in de care sector een permanente alertheid, hoge kwaliteitsstandaards en professionaliteit.

Nadere informatie

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie.

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie. Voor u ligt de derde uitgave van Noviteiten. De externe nieuwsbrief van Novius met een inspirerend aanbod van artikelen. We zullen u op deze wijze regelmatig bijpraten over voor u relevante onderwerpen

Nadere informatie

Speciale editie Portfolio Active Professionals

Speciale editie Portfolio Active Professionals M A G A Z I N E Speciale editie Portfolio Active Professionals AFVAL & MILIEU DETACHERING ICT CRM PERFORMANCE MANAGEMENT TEST CONSULTANCY V o o r w o o r d Active Professionals is sinds de oprichting in

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door!

ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door! ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door! Eindhoven, 4 januari 2015 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Managementsamenvatting 2 1. Inleiding 4 1.1 Context en proces 4 1.2 Stand van zaken 5 1.3 Missie,

Nadere informatie

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met (Big) Data Gedreven Gemeente Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data In samenwerking met Maart 2015, 1ste editie PDF, Den Haag Auteurs Eric de Kruik, Kwaliteitsinstituut Nederlandse

Nadere informatie

Laury Bollen & Mark Vluggen* Maastricht Accounting and Auditing Research and Education Center (MARC)

Laury Bollen & Mark Vluggen* Maastricht Accounting and Auditing Research and Education Center (MARC) STRATEGIC ENTERPRISE MANAGEMENT: DE VOLWASSENHEIDSFASE VAN ENTERPRISE RESOURCE PLANNING? 1 Laury Bollen & Mark Vluggen* Maastricht Accounting and Auditing Research and Education Center (MARC) Faculteit

Nadere informatie

FINANCIEEL MANAGEMENT

FINANCIEEL MANAGEMENT BDO CONSULTANTS FINANCIEEL MANAGEMENT Omdat mensen tellen. Financieel Management 3 FINANCIEEL MANAGEMENT DE CONTROLE OVER UW FINANCIËN Een effectief financieel beleid anticipeert op toekomstige ontwikkelingen

Nadere informatie

Toetsingskader voor business intelligence systemen

Toetsingskader voor business intelligence systemen Toetsingskader voor business intelligence systemen - IT auditor versus BI omgevingen - postgraduate IT-opleiding Vrije Universiteit Amsterdam Gaston Stassen Niels Kappert Assen, maart 2009 Colofon Toetsingskader

Nadere informatie

Configuratie Management

Configuratie Management Factsheet Configuratie Management Software Development Management Een herkenbare situatie? Uw klanten stellen hoge eisen aan de oplevering van projecten, want de klant van uw klant wil het sneller, goedkoper

Nadere informatie

ZORG OVERHEID FINANCE

ZORG OVERHEID FINANCE ZORG OVERHEID FINANCE 1 Total Specific Solutions is het enige bedrijf in Europa dat specifieke software maakt voor meerdere specifieke markten. Door meer markten onder één vlag te bedienen vindt een optimale

Nadere informatie