De draad weer oppakken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De draad weer oppakken"

Transcriptie

1 De draad weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis (lokaal tarief) Slachtofferhulp N e d e r l a n d

2 Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een misdrijf of verkeersongeluk, zet uw leven in meer of mindere mate op z n kop. Dat is begrijpelijk, van het ene op het andere moment wordt het normale ritme van uw leven ingrijpend verstoord. De vanzelfsprekende veiligheid blijkt ineens niet meer helemaal te kloppen. De gebeurtenis kan lichamelijke, psychische, financiële, juridische en sociaal maatschappelijk gevolgen met zich meebrengen. Gevolgen die voor u extra belastend kunnen zijn. Stressreacties Stressreacties zijn per individu verschillend en afhankelijk van onder andere reeds bestaande gezondheidsklachten, de ernst en duur van de gebeurtenis en reacties van familie en vrienden. De één kan zich bang, verdrietig, boos of schuldig voelen. Een ander vertoont niet of nauwelijks reacties. Mogelijk herkent u één of meer van deze reacties: Lichamelijke ongemakken, zoals sufheid, gespannenheid, slapeloosheid en hoofdpijn. Onveiligheidsgevoelens, zoals angst om de dader tegen te komen of weer de auto in te stappen. Emotionele reacties, zoals geïrriteerdheid, plotselinge huilbuien en nachtmerries. Gevoelens van schuld en schaamte. afwezigheid, zoals concentratieproblemen en geheugenproblemen. (Nare) herinneringen overhouden aan hetgeen er gebeurd is. Tijdelijk situaties vermijden (bijvoorbeeld de plaats van het ongeval) of afleiding zoeken door bijvoorbeeld extra hard te gaan werken. Stressreacties zijn in eerste instantie normale reacties op een abnormale gebeurtenis.

3 Problemen in het dagelijks leven Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u hinder ervaren in het dagelijks leven. Dit kan rechtstreeks met de gebeurtenis te maken hebben, zoals het niet meer de straat op durven gaan na een overval of niet meer alleen thuis durven te zijn na een inbraak. Andere problemen komen voort uit de klachten die u mogelijk ondervindt; u bent oververmoeid en functioneert daardoor niet goed op uw werk. Of u bent sneller geïrriteerd en hebt daardoor eerder ruzie met uw kind of partner. Rechtsgang Mogelijk heeft u aangifte gedaan bij de politie. De procedure die dan volgt kan soms spanning veroorzaken, omdat het misschien anders loopt dan u verwacht of gehoopt had. Er wordt bijvoorbeeld geen verdachte aangehouden of het duurt u te lang voordat u iets hoort. Ook kan van u een actieve inzet gevraagd worden door bijvoorbeeld als getuige op te treden. Steun van anderen, bijvoorbeeld vanuit uw omgeving of van een professional, is dan vaak gewenst. Slachtofferhulp Nederland kan u juridisch advies geven en begeleiden bij de rechtsgang. Erik: De medewerker van Slachtofferhulp Nederland wees mij op de mogelijkheid gebruik te maken van het spreekrecht tijdens de zitting. Ik besloot mijn stem te laten horen. Wat was ik trots op mezelf. De verdachte werd een klein hoopje mens en durfde mij niet aan te kijken. Fatima: Dat ik voor juridische ondersteuning ook bij Slachtofferhulp Nederland terecht kon, wist ik niet. Ik was erg blij dat er iemand met mij meeging naar de rechtbank, alleen zou ik niet zo goed durven. Het is allemaal zo vreemd voor me, ik ben daar nog nooit geweest. Schade verhalen Een ingrijpende gebeurtenis kan financiële en juridische gevolgen voor u hebben. U heeft bijvoorbeeld schade aan uw woning opgelopen of u mist waardevolle spullen. Het kan ook zijn dat u door de gebeurtenis lichamelijk letsel opgelopen heeft waardoor u een periode niet meer kunt werken. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen bij het inventariseren en het verhalen van schade. Achmed: Letselschade, ik vond het zo ingewikkeld allemaal. Dat u ons op tijd geïnformeerd heeft over het kiezen van een goed letselschadebureau, heeft ons als gezin enorm geholpen na dat afschuwelijke autoongeluk. Moniek: Na de inbraak in mijn woning was er zoveel te regelen. Gelukkig heb ik veel steun aan mijn familie. Maar wat fijn dat iemand van Slachtofferhulp Nederland mij helpt met al die papieren.

4 De draad weer oppakken Ieder mens gaat op zijn of haar eigen manier om met een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zijn dat u over de gebeurtenis wilt praten, maar het kan ook zijn dat u meer behoefte heeft aan ontspanning, zoals sporten of schilderen. Er zijn mensen die het prettig vinden dat er iemand voor hen is die ze praktisch en emotioneel ondersteunt, anderen lossen het liever zelf op of met hulp van familie, vrienden of bekenden. Waar u ook voor kiest, het is belangrijk dat u er achter staat. Van belang is echter dat u de afstand naar uw normale dagelijkse leven niet groter laat worden dan nodig is. Het gevoel dat u geleidelijk aan weer grip krijgt op uw leven geeft zelfvertrouwen en controle. De omgeving kan helpen Serieuze en oprechte aandacht vanuit uw omgeving is van groot belang. Het gaat niet alleen om aandacht tijdens de eerste dagen of de eerste week, maar soms nog maanden of jaren na de gebeurtenis. Het is fijn als mensen uit uw omgeving de tijd nemen om naar uw verhaal te luisteren, begrip voor uw situatie tonen en u erkenning geven. Zij kunnen u daarnaast ook helpen met praktische zaken, zoals het opstellen van brieven naar instanties. Het is mogelijk dat u vanuit uw omgeving niet de gewenste hulp krijgt. Wellicht hebben de mensen om u heen zelf te kampen met de impact van de gebeurtenis en zijn ze niet in staat u te helpen. Daarnaast weet de omgeving soms niet hoe zij adequaat moet reageren op een ingrijpende gebeurtenis. In dat geval kunt u hulp van Slachtofferhulp Nederland overwegen. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen u ondersteunen bij de praktische zaken, u juridisch advies geven en u emotionele ondersteuning bieden.

5 Professionele hulp De meeste mensen herstellen op eigen kracht en met hulp, begrip en erkenning vanuit de eigen omgeving. De stressreacties nemen bij de meeste mensen geleidelijk af en de gebeurtenis laat bij hen geen zodanige negatieve effecten achter waardoor ze belemmerd worden in hun persoonlijke leven. Dit geldt helaas niet voor iedereen. Mocht u zich enkele weken na de gebeurtenis nog zorgen maken over uw reacties, of de gebeurtenis blijft uw leven op een negatieve manier beïnvloeden, dan is het raadzaam professionele hulp te overwegen. Slachtofferhulp Nederland kan u hierbij adviseren.! Tips voor slachtoffers Wanneer de buitenwereld moeite heeft om u te benaderen, houdt er dan rekening mee dat ze zich mogelijk ongemakkelijk voelen. Aarzel niet om zelf contact met hen te zoeken. Gebruik zo min mogelijk slaap- of kalmeringsmiddelen. Overleg met uw huisarts over de zin, risico s en gebruik ervan. Laat de afstand naar het normale dagelijkse leven niet groter worden dan nodig is. Neem deel aan uw normale werkzaamheden ook al presteert u tijdelijk minder goed dan voorheen. Neem de tijd voor ontspanning en rust. Doe u niet sterker voor dan nodig is, moeilijke momenten horen er soms bij.! Tips voor familie, vrienden en kennissen Toon oprechte belangstelling Doe iets voor het slachtoffer. Een kleine blijk van betrokkenheid of steun is al voldoende. Een vriendelijk woord of kaartje laten zien dat u begrip hebt voor de situatie. Neem een gesprek met de getroffene niet over door ongevraagd over uw eigen ervaring te vertellen. Vermijd ongevraagde adviezen of ontactische raadgevingen, zoals je moet er niet zoveel aan denken. Bagatelliseer de situatie niet en laat flauwe grappen achterwege. Biedt (praktische) hulp als de getroffene dat nodig heeft, maar betuttel niet. Blijf zoveel mogelijk de activiteiten doen die u voorheen ook samen deed. Getroffene kan zelf bepalen of het wel of niet uitkomt.

6 Wat kan Slachtofferhulp Nederland voor u doen? U gesprekken aanbieden waarin er geluisterd wordt en met u gekeken wordt naar wat er verder moet gebeuren. U helpen bij het inventariseren van de schade. U helpen bij het invullen van formulieren, bijvoorbeeld voor de verzekering U informatie geven over de rechtszaak. U begeleiden bij het spreekrecht, indien dit van toepassing is. U ondersteunen bij een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven of bij het indienen van een voeging om uw schade tijdens de rechtszitting te verhalen. U, indien nodig, doorverwijzen naar verdere deskundige hulp, bijvoorbeeld op lichamelijk, psychisch, sociaal maatschappelijk terrein of financieel juridisch gebied. Voor wie? Slachtofferhulp Nederland is er voor slachtoffers en nabestaanden van een misdrijf, verkeersongeluk, ramp of calamiteit. Daarnaast is Slachtofferhulp Nederland er ook voor betrokkenen en getuigen. Meer informatie? Voor specifieke vragen over uw persoonlijke situatie kunt u tijdens kantoortijden bellen met (lokaal tarief). U wordt automatisch doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde regiokantoor. Op kunt u het postadres van het dichtstbijzijnde regiokantoor vinden. Ook kunt u via de website uw vraag stellen. Alles wat u vertelt, wordt vertrouwelijk behandeld. Aan onze hulp zijn voor u geen kosten verbonden. U kunt Slachtofferhulp Nederland financieel steunen via bankrekening Tekst: Slachtofferhulp Nederland, Utrecht Vormgeving: Carta - communicatie & grafisch ontwerp, Utrecht Druk: Stolwijkgrafax Jonroo Costra, Diemen augustus 2010 Slachtofferhulp N e d e r l a n d (lokaal tarief) Slachtofferhulp Nederland heeft ruim 75 bureaus. Slachtofferhulp Nederland werkt volgens een privacy- en klachtenreglement.

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Slachtofferhulp is een aanbod van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk 2 Slachtoffer van een schokkende gebeurtenis? Je

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Programma Veilige Publieke Taak 2 Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Voorwoord Personen met een publieke taak kunnen geconfronteerd

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie

Toolkit Kind en Trauma

Toolkit Kind en Trauma Toolkit Kind en Trauma Informatie voor leerkrachten van groep 5 t/m 8 www.kind-en-trauma.nl Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren Eva Alisic Inhoudsopgave Waarom deze toolkit? 2 Wat

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Handreiking zelfhulp en opvang bij traumatische gebeurtenissen.

Handreiking zelfhulp en opvang bij traumatische gebeurtenissen. Handreiking zelfhulp en opvang bij traumatische gebeurtenissen. Inleiding Het doel van deze handreiking is een zo optimale als mogelijke ondersteuning voor de bergingsmedewerker / hulpverlener te bewerkstelligen,

Nadere informatie

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Recht en bijstand bij juridische procedures

Recht en bijstand bij juridische procedures Recht en bijstand bij juridische procedures In deze folder leest u meer 0900-0101 (lokaal tarief) over de juridische bijstand door Slachtofferhulp Nederland en de rechten van slachtoffers. Een wirwar van

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Het CIt en Het HUIsVeRBOD. Kinderen in goede handen na huiselijk geweld

Het CIt en Het HUIsVeRBOD. Kinderen in goede handen na huiselijk geweld Het CIt en Het HUIsVeRBOD Kinderen in goede handen na huiselijk geweld 1 VOORWOORD Beste lezer, Met trots presenteer ik deze uitgave over inzet van het Crisis Interventie Team (CIT) van Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Als u wordt gestalkt. Wat politie, de hulpverlening en rechtshulp voor u kunnen doen. Informatie voor slachtoffers en omstanders

Als u wordt gestalkt. Wat politie, de hulpverlening en rechtshulp voor u kunnen doen. Informatie voor slachtoffers en omstanders Als u wordt gestalkt Wat politie, de hulpverlening en rechtshulp voor u kunnen doen Informatie voor slachtoffers en omstanders MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor maatschappelijke

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Hoe nu verder? INFORMATIE VOOR SLACHTOFFERS VAN MENSENHANDEL

Hoe nu verder? INFORMATIE VOOR SLACHTOFFERS VAN MENSENHANDEL Hoe nu verder? INFORMATIE VOOR SLACHTOFFERS VAN MENSENHANDEL Als je niet kunt gaan en staan waar je wilt, als iemand je paspoort in beslag heeft genomen, als iemand je geld opeist... dan kan het zijn dat

Nadere informatie

Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers

Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers Inleiding Na een ernstig ongeval staat uw leven op zijn kop. Er is het persoonlijke leed. En dan moet er ook nog van alles worden geregeld.

Nadere informatie