BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model?"

Transcriptie

1 BETER FOTOGRAFEREN Hoe regel je een model? Je kunt natuurlijk beginnen met het fotograferen van je vrienden, familie en kennissen. Wat ik zelf ook vaak doe is een toevallige voorbijganger vragen om model voor me te willen staan. Het kan een leuke uitdaging zijn om een (semi-) professioneel model voor je camera te laten poseren. Maar hoe vind je een dergelijk model en waar moet je dan verder op letten? Een model kun je op diverse manieren vinden. Uiteraard kun je eens een balletje opgooien op je werk of tijdens een feestje. Maar je zult dan ook al snel merken dat niet iedereen even happig is om voor je te poseren, en daarbij is ook niet iedereen een natuurtalent. Op beide fronten maak je het jezelf makkelijker wanneer je via een modellenbureau een model zoekt, maar daar zijn helaas wel daar de nodige kosten aan verbonden en als hobbyist of beginnend fotograaf kan dat al snel teveel zijn.

2 MODELLENSITES ZIJN DAAROM EEN POPU LAIR ALTERNATIEF. Er zijn behoorlijk wat websites waarop modellen en fotografen elkaar kunnen ontmoeten. De meest populaire in Nederland is DutchHeaven. Het gebruik van die site is in principe gratis, maar wil je echt het onderste uit de kan, dan kun je voor een klein maandelijks bedrag van alle beschikbare functies profiteren. Ook op websites die niet specifiek zijn opgezet voor modellenwerk kun je contact leggen met potentiële modellen. Je zou hierbij kunnen denken aan het drukbezochte Hyves, al heb ik zelf met de contacten die ik via dit netwerk opdeed minder goede ervaringen. En je zult ervaren dat ook lang niet alle dames die zich als model aanprijzen natuurtalenten zijn. Maar er zijn op deze vriendensite tientallen Hyves (groepen) te vinden, waar modellen zich verzamelen. Het aanmaken van je eigen Hyve is gratis en hierop kun je ook fotowerk van jezelf tonen. Een alternatief is natuurlijk ook het steeds populairder wordende Facebook. Ik neem momenteel een trend waar, dat veel fotografen en modellen Hyves verlaten en naar Facebook verhuizen. Misschien ook door minder goede ervaringen..? Ook andere websites waar groepen samenkomen en je openbaar je bericht kunt plaatsen zijn geschikt. Let wel op het beleid van de website die je bezoekt. Op sommige forums voor bijvoorbeeld jonge vrouwen zal het begrijpelijkerwijs niet altijd op prijs gesteld worden als je daar als onbekende modellen probeert te regelen. MODELLENSITES Er zijn aardig wat specifieke modellensites te vinden op het internet; een paar voorbeelden zijn: Dutchheaven.nl, Modellenplein.nl, Photoplace.nl, Modellennet.be en Modelmayhem.com (internationaal) Zorg er in elk geval voor dat je goed aanwezig bent op dit soort websites; plaats eerder gemaakte foto's en zet eventueel het adres van je website onder de foto's die je na een fotosessie aanlevert. De kans is groot dat modellen uiteindelijk ook zelf contact met je opnemen om te vragen naar de mogelijkheden van een fotosessie. Wacht daar echter niet op, maar vraag gewoon iedereen die je voor je camera wilt. Het kunnen tonen van een mooi portfolio helpt je om een potentieel model te overtuigen van je kunnen.

3 Zelf regel ik na het eerste contact het meeste via . Ik zie als bijkomend voordeel dat je hetgeen wat je bespreekt ook nog eens kunt nalezen en dus minder snel de kans hebt om iets te vergeten. (Ja, ook ik wordt een dagje ouder) Ook Windows Live Messenger of vergelijkbare chatprogramma's zijn handig om direct contact te hebben met een model. Je kunt er gemakkelijk wat details bespreken en eventueel nog specifieke voorbeelden laten zien. Daarbij komt dat wanneer je eenmaal een adres, telefoonnummer of chat-naam hebt je het betreffende model later ook makkelijk nog eens kunt benaderen voor een eventuele volgende shoot. Helaas laten modellen, zeker als ze niet betaald worden, het zo nu en dan afweten. Ze bellen op de dag zelf dat ze onverwachts niet kunnen, of ze komen gewoon helemaal niet opdagen. Bij een belangrijke fotosessie is het dus verstandig om een extra model achter de hand te hebben als back-up. Als je met een aantal 'vaste' modellen een goede relatie opbouwt, vind je in noodgevallen gemakkelijker een invaller. AANSPREKEN Wanneer je op straat een leuke dame of heer ziet lopen waarvan je denkt dat je van hem of haar mooie foto s kunt maken kun je deze natuurlijk aanspreken. Het is dan het beste om je verhaal kort te houden en hem of haar een kaartje van jezelf te geven. Het model kan dan zelf rustig je website bekijken en wanneer hij of zij overtuigt is contact met je opnemen. Joyce Eén van de dames die ik fotografeerde nadat ik haar op straat aansprak en haar een visitekaartje gaf Het vereist natuurlijk wel wat extra lef om een wildvreemde op straat zo aan te spreken. Een voordeel kan zijn dat het model je dan al direct gezien heeft en een eerste indruk van je heeft. Als deze positief is kan het contact soepeler verlopen dan via een toch wat onpersoonlijker e- mailcontact. Bijkomend voordeel is dat degene die je aanspreekt waarschijnlijk in de buurt woont van waar je hem of haar tegenkomt. Wanneer je in jouw stad of dorp je kaartje geeft is de reisafstand in de meeste gevallen geen probleem.

4 VOORBEREIDING Hoewel het verleidelijk is eerst een model te regelen en op de dag zelf wel te zien wat voor foto's je van haar gaat maken is dat niet de handigste aanpak. Beter is het te beginnen met het bedenken van een specifiek beeld, thema, of specifieke situatie die je wilt vastleggen. Denk ook na over het type model, bijpassende kleding, een goede locatie en de voor zulk een shoot benodigde apparatuur. Denise Fotoshoot waarbij geen MUA aanwezig was Wanneer je een visagist en/of een stylist bij de shoot betrekt, maak je daarmee de fotosessie al direct een stuk professioneler. Zulke hulpkrachten zijn echter nog lastiger te vinden dan een model, en de kans is groot dat ze een vergoeding voor hun diensten vragen. Hun hulp kan echter een verschil van dag en nacht maken in je foto's, dus het is absoluut het overwegen waard. Wanneer er geen visagiste aanwezig is zal je een stuk meer werk aan het bewerken van je foto s hebben, maar ook dan is er een mooi resultaat te behalen. Zorg dat je s avonds voor de fotoshoot alles klaar hebt liggen. Ik heb zelf geen studio, dus voor mij betekent dat, dat mijn camera tas klaar staat. Met daarin de hand van de te maken foto s de benodigde camera( s) en/of lenzen De sensor van de camera is gereinigd, De lenzen zijn schoon De geheugenkaartjes zijn leeg en de accu s zijn vol. Reserve batterijen voor de flitser zitten in de koffer En er zijn een paar testfoto s gemaakt zodat ik weet dat alles naar behoren werkt Heb je wel een studio, dan kan je ook daar de setting al vast van gereed maken.

5 MODELLENCONTRACT Werk altijd met een modellencontract. Door voor alle partijen duidelijk vast te leggen wat er met de foto's mag gebeuren, voorkom je dat er in de toekomst wellicht problemen ontstaan. Als fotograaf ben je de aangewezen persoon om ervoor te zorgen dat er een contract getekend is voordat jullie van start gaan. Het is niet altijd even gemakkelijk om over dit onderwerp te beginnen. Vandaar dat het verstandig is zoiets al te melden bij het contact vooraf. Eventueel kun je een contract van tevoren opsturen, zodat alle partijen het alvast kunnen doornemen. Denk bij het opstellen van een contract overigens ook aan het opnemen van de visagist en stylist. Zij leveren immers ook hun bijdrage aan het resultaat, en vaak ontvangen zij eveneens foto's, die ze natuurlijk niet mogen doorverkopen aan derden. Laat alle betrokkenen dus hun handtekening zetten. In het contract omschrijf je in de eerste plaats waarvoor de foto's wel en niet gebruikt mogen worden. Verlies daarbij de redelijkheid niet uit het oog. Bij een TFP-sessie spreek je bijvoorbeeld af dat zowel jij als het model (en eventueel ook de visagist of stylist) de foto's voor niet-commerciële doeleinden mag gebruiken, bijvoorbeeld voor jullie portfolio. Werk bij voorkeur met een standaard contract, dat je in meervoud uitgeprint hebt klaarliggen. Iedere deelnemer tijdens de fotosessie moet het namelijk ondertekenen en een eigen exemplaar meekrijgen. Je kunt een voorbeeldcontract downloaden en dit eventueel aanpassen aan je eigen wensen. Als je verwacht goed te verdienen aan de gemaakte foto's, is het netjes om ook het model een vergoeding te bieden. Neem in elk geval een eventuele betaling op in het contract, of het nu om een vergoeding in geld gaat of in natura (een afgesproken aantal foto's). Beperk jouw tegenprestatie tot de foto's die jij het beste vindt, en geef niet de complete inhoud van je geheugenkaartje cadeau. Zo voorkom je dat er foto's op internet verschijnen die je zelf eigenlijk niet goed genoeg vindt voor publicatie. Een model wil daar nog wel eens een andere kijk op hebben dan de fotograaf. Voordat je begint met fotograferen, is het verder slim om vast te leggen wat voor soort foto's je gaat maken. Ook zoiets kun je opnemen in het contract. Vooral als je lingerieof naaktfoto's wilt maken, kun je dit beter vooraf aankaarten. Zo voorkom je dat je een model tijdens een sessie overvalt. TFP EN TFCD In de amateurscene wordt volop gewerkt met het TFP- en TFCD-model. Dit staat respectievelijk voor 'Time for Prints' of 'Time for CD'. Het komt erop neer dat het model haar tijd beschikbaar stelt (namelijk om model voor jou te staan) in ruil voor een aantal afdrukken of foto's op een schijfje.

6 BEGELEIDING Nu we het er toch over hebben: Over het algemeen is het onverstandig om als amateurfotograaf een-op-een met een model te werken. De aanwezigheid van een derde persoon, bijvoorbeeld een visagist(e), tijdens de fotosessie dekt jullie beiden in tegen mogelijke problemen. Wanneer het model iemand wil meenemen naar de shoot, sta dit dan altijd toe. Meestal zal je daar geen hinder van hebben; vraag anders of de chaperon(ne) wat afstand van de set wil houden. Wees verder erg terughoudend met het aanraken van je model. Vraag eventueel de visagist om weerbarstige haren opzij te schuiven. Werk je toch één op één, vraag dan altijd toestemming voordat je zelf iets aanpast. DE SESSIE ZELF Wanneer je voor het eerst een model ontmoet, kun je hem of haar niet direct voor de camera neerpoten. Drink samen een kopje koffie of thee, en gun het model de tijd om te vertellen over zijn of haar portfolio en werkzaamheden als model. Bespreek de foto's die je voor ogen hebt en de globale planning. Als je visagie hebt geregeld, dien je er rekening mee te houden dat een model al gauw een uur onder handen genomen wordt. Zelfs zonder speciale wensen is visagie een tijdrovend klusje. Begin ook niet direct met de foto die je voor ogen had, maar werk daar langzaam naar toe. Fotograaf en model hebben altijd even tijd nodig om aan elkaar te wennen. Je moet dan ook niet verwachten dat je in de eerste minuten al je prijsplaat produceert. In het analoge verleden schoten fotografen soms de eerste tien minuten zonder film in de camera. Dat scheelde materiaal- en ontwikkelkosten.

7 Wees een goede gastheer en zorg dat er iets te eten en te drinken is. Een fotosessie duurt vaak lang en er wordt hard gewerkt. Wanneer je binnenshuis of in een studio werkt kan een muziekje helpen om een ontspannen sfeer te creëren en het voorkomt ook pijnlijke stiltes op de set. AFRONDING Je hebt de shoot goed voorbereid en je best gedaan om mooie foto s te produceren. Nu moet je de shoot ook nog goed afronden, zodat iedereen een prettig gevoel aan de fotosessie overhoudt. Na een lange dag schieten heb je waarschijnlijk niet veel energie meer over om je resultaat te bewerken. Toch is het slim om dit klusje binnen een paar dagen na de shoot te doen, en het niet te blijven uitstellen. Zorg ervoor dat je model (en eventuele anderen) snel krijgen wat je beloofd hebt. Vaak stuur ik zelf al één of twee foto s per vooruit. Men weet dan dat er aan gewerkt wordt en staan de eerste dagen niet helemaal met lege handen. Wil je ook eens als model bij me voor de lens staan? Vraag me dan gerust even! ikwileenfotoshoot@hs-fotografie.nl

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit).

TIPS VOOR MODELLEN. (Helaas liep ook deze poging om weer een baan te vinden weer op niets uit). TIPS VOOR MODELLEN In dit artikel: Je portfolio, Je Houding, Je Niveau, Je vakgebied, Je eigen website, Werk met een contract, Oefen poses en uitdrukkingen, Waarschuwing, Outfit, Fotograaf, Modellenbureaus

Nadere informatie

De Glamourshoot. Een shoot boeken.

De Glamourshoot. Een shoot boeken. De Glamourshoot Mooie glamourfoto's voorbij zien komen en nu ook interesse voor zo'n shoot voor jezelf? Hartsikke leuk! We maken er een gezellige ochtend of middag van en we maken een prachtige serie portretten.

Nadere informatie

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

TIPS VOOR MODELLEN Informatie voor modellen

TIPS VOOR MODELLEN Informatie voor modellen TIPS VOOR MODELLEN Informatie voor modellen Die bruisende modellenwereld lijkt heel veel meisjes heel aantrekkelijk. Zeker gezien vanaf de buitenkant. Het is een wereld vol dynamiek en glamour. SUCCESVERHAAL

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens

het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens Het leven is een verzameling van keuzes. Je kiest waar je woont, hoe je je kleedt, welk werk je doet en met wie je samenleeft. Die keuzes bepalen in grote

Nadere informatie

Fotoshoot overeenkomst Tussen model(len) en hobbyfotograaf

Fotoshoot overeenkomst Tussen model(len) en hobbyfotograaf Fotoshoot overeenkomst Tussen model(len) en hobbyfotograaf Hobbyfotograaf: Arnold Leus, hierna hobbyfotograaf genoemd Model Naam: Voornaam: Telefoon:.. Email:. Model duopartner Naam: Voornaam: Telefoon:..

Nadere informatie

Waarom een huwelijksreportage?

Waarom een huwelijksreportage? Waarom een huwelijksreportage? Welkom op mijn website! Tijdens de voorbereidingen van jullie huwelijk vraag je jezelf misschien af, of een professionele fotograaf nodig is om jullie dag compleet te maken.

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Overeenkomst Fotoshoot tussen :

Overeenkomst Fotoshoot tussen : in samenwerking met : Overeenkomst Fotoshoot tussen : Fotograaf: Godwin A. Michael Christiaan de Wetstraat 72 3312EC Dordrecht Geboren te Lagos op 5 Mei 1990 E-Mail: godwin@trep-events.com Tel.: 06-14618450

Nadere informatie

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen.

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. Veranderen? Dat kan! ( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. ( Waarom? ) Datgene doen wat je jezelf hebt voorgenomen, is dikwijls niet makkelijk om ook effectief

Nadere informatie

Postcode: Gemeente:... E-mail:... Model duopartner Naam : Voornaam: Hierna model genoemd.

Postcode: Gemeente:... E-mail:... Model duopartner Naam : Voornaam: Hierna model genoemd. Overeenkomst voor fotoshoot Blz: 1 van 2 Versie 2.05 TUSSEN MODEL(LEN) EN HOBBYFOTOGRAAF. Hobbyfotograaf: Gerrit Jansen, hierna hobbyfotograaf genoemd Model : Naam: Voornaam: Geboren te: op: / / Adres:.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Prijslijst LiRoJo Fotografie (ingangsdatum 1 juli 2013)

Prijslijst LiRoJo Fotografie (ingangsdatum 1 juli 2013) Prijslijst LiRoJo Fotografie (ingangsdatum 1 juli 2013) Kosten fotosessies in onze studio aan het Onegameer Studiosessie Actie (1 jaar - 99 jaar) Mini (max. 0,5 uur). 35,00 Alleen boekbaar op speciale

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Kunt u mij een (voor u) belangrijk verhaal over Jezus vertellen? Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Zijn twee belangrijkste geboden: Heb je God lief

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie Kit Fondsenwerving De Mobilisation Kit Dam tot Damloop Fédération Française de la Cardiologie Loop voor een goed doel! Deelname aan dit evenement is natuurlijk op zichzelf al een geweldige prestatie, maar

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Sanne van de Berg. Brochure Bruidsreportages. Fotografie. tarieven per 1 januari 2012

Sanne van de Berg. Brochure Bruidsreportages. Fotografie. tarieven per 1 januari 2012 Sanne van de Berg Fotografie Brochure Bruidsreportages tarieven per 1 januari 2012 Jullie Trouwdag......is één van de belangrijkste dagen van jullie leven, en daar wil je natuurlijk een blijvende herinnering

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Bruidsfotografie 2015

Bruidsfotografie 2015 PrijsBROCHURE Bruidsfotografie 2015 Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper - Die ademloze momenten, de momenten vol liefde

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld.

Prijzen. U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. Prijzen U zult versteld staan van mijn lage prijzen maar kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel en u krijgt waar voor uw geld. * Personen fotografie Portret Glamour Shoot Portfolio Figuur / Lingerie

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Verhalende Fotografie. experience

Verhalende Fotografie. experience Verhalende Fotografie experience Wat kun je verwachten?* Allereerst te gek dat je geïnteresseerd bent in de Verhalende Fotografie Experience! Het belooft een magisch weekend te worden waarin we de krochten

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Acties & Nieuws Archief

Acties & Nieuws Archief Acties & Nieuws Archief - Juni 2014 Uitnodiging: Open huis bij BC De Drukkerij, Voortsweg 204 in Enschede YourStyle is al sinds januari 2014 gevestigd op deze mooie locatie, maar nu gaan we dit ook samen

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Vragenlijst Budgetcoaching

Vragenlijst Budgetcoaching Vragenlijst Budgetcoaching Welkom bij Stedam Bewind. Wij willen u vragen onderstaande vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen. Deze lijst wordt gebruikt bij de intake voor de budgetcoaching. Kunt u de

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Mediaprotocol voor leerlingen

Mediaprotocol voor leerlingen Mediaprotocol voor leerlingen Inhoud Protocol mediagebruik voor leerlingen 1) Wat is een protocol 2) Afspraken Gebruik Ipads Internet Email en chatten Mobiele telefoons 3) Eventuele maatregelen Protocol

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet.

Voorwaarden: 2)Bijsnijden en/of bewerken van de foto s is niet toegestaan, daar dit de bewerking/stijl van JustMyrn fotografie teniet doet. Voorwaarden: 1)De foto s gemaakt door JustMyrn fotografie, Myrna van den Doel, zijn alleen bestemd voor Myrna. Foto s blijven ook eigendom/copyright van JustMyrn fotografie mogen niet doorverkocht en/of

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

{Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven

{Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven {Bruiloft & Foto s} Foto s zijn herinneringen die blijven 1 2 Je Bruiloft Vandaag begint de rest van ons leven Al maanden draait alles om je trouwkaart, speeches, van je vader of goede vrienden. De Jurk,

Nadere informatie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie wedding marriage marleen sahetapy fotografie + Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Allereerst, bedankt voor de interesse in mijn werk en het downloaden/opvragen van deze informatieve pdf. Niets is leuker

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Welkom bij Anubis Animal Star maker Samenwerkings overeenkomst

Welkom bij Anubis Animal Star maker Samenwerkings overeenkomst Welkom bij Anubis Animal Star maker Samenwerkings overeenkomst U kunt met u dier opgroepen worden voor fototsessies, voor commercials of voor een rol of figuratie in bijv. een speelfilm of TV-programma.

Nadere informatie

Internetprotocol De Parkenschool

Internetprotocol De Parkenschool Internetprotocol De Parkenschool Website Doelstelling: 1. Met onze homepage willen we informatie verstrekken over onze school aan iedereen die daarnaar op internet op zoek is. Er is een onderverdeling

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

FINE ART TROUWFOTOGRAFIE. Annelien Nijland

FINE ART TROUWFOTOGRAFIE. Annelien Nijland 2013 FINE ART TROUWFOTOGRAFIE Annelien Nijland 1Z i j z e i d e n J a 23 Referenties t r o u w r e p o r t a g e s Prijzen M i j n f a v o r i e t... t i j d l o o s, s t r a k é n w a r m Album 4V e e

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie