VERKOOP NETTEN OPENBARE VERLICHTING DOOR DE GEMEENTEN AAN DE DISTRIBUTIENETBEHEERDERS BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING IN DE NH GEMEENTEBOEKHOUDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKOOP NETTEN OPENBARE VERLICHTING DOOR DE GEMEENTEN AAN DE DISTRIBUTIENETBEHEERDERS BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING IN DE NH GEMEENTEBOEKHOUDING"

Transcriptie

1 VERKOOP NETTEN OPENBARE VERLICHTING DOOR DE GEMEENTEN AAN DE DISTRIBUTIENETBEHEERDERS BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING IN DE NH GEMEENTEBOEKHOUDING In de nota van 7 september 2004 bij de omzendbrief BA-2004/05 van 27 augustus 2004 worden de boekhoud - technische richtlijnen voor de verkoop van de netten van de openbare verlichting toegelicht. Aanvullend op deze nota vindt u hieronder een toelichting bij de verwerking van deze verkoop in NH. 1.1 OVERBOEKEN VAN VOORLOPIGE NAAR DEFINITIEVE AARD INDIEN VAN TOEPASSING Als er nog openbare verlichting op een patrimoniumrekening van voorlopige aard geboekt staat (dus op een individuele rekening met prefix 08, op algemene rekening 24031), moet er eerst een overboeking van voorlopige naar definitieve aard gebeuren. Deze overboeking moet u op de gebruikelijke werkwijze uitvoeren; namelijk aan de hand van een diverse verrichting waarbij de algemene rekening met de corresponderende individuele rekening(en) prefix 08 gecrediteerd wordt en de algemene rekening 2238* met de corresponderende individuele rekening(en) prefix 05 gedebiteerd wordt. 1.2 VERKOOP NETTEN OPENBARE VERLICHTING BOEKEN De verkoop van de netten openbare verlichting zal zowel zijn weerslag hebben in de budgettaire boekhouding als in de algemene boekhouding; Er wordt enerzijds een invorderingsrecht geboekt op het artikel 426/ Anderzijds moet er een uitboeking te gebeuren op de algemene rekeningen met betrekking tot openbare verlichting, zijnde de algemene rekeningen 22381, 22382, en Een gemeente beschikt uiteraard over meerdere individuele rekeningen wat openbare verlichting betreft, en hierin zit een beetje de moeilijkheid. Er zijn 2 mogelijke werkwijzen om deze boekingen uit te voeren. Elke methode wordt in een volgende hoofdstuk behandeld.

2 2 WERKWIJZE ALLE INDIVIDUELE REKENINGEN VAN OPENBARE VERLICHTING INVENTARISEREN Dat doet u door lijst op te vragen. 2.2 DEFINITIEF RECHT BOEKEN OP ARTIKEL 426/ VOOR GLOBALE VERKOOPPRIJS In dit voorbeeld bedraagt de totale verkoopprijs 110 euro.

3 Journaal algemene boekhouding. De verkoopprijs wordt integraal op de algemene rekening geboekt. Er zijn echter nog geen uitboekingen gebeurd op de algemene rekeningen 2238*. 2.3 UITBOEKINGEN ALGEMENE REKENINGEN 2238* UITVOEREN Aangezien de uitboekingen van de algemene rekeningen 2238* en individuele rekeningen 05238* niet automatisch voortvloeien uit de boeking van het definitief recht, moet u deze uitboekingen nog manueel uitvoeren via diverse verrichtingen. Per bestaande individuele rekening 05238* moet er nu een uitboeking te gebeuren, rekening houdend met het verkooppercentage.

4 Onderstaande IR, bvb. het verkooppercentage bedraagt 40 %. Voor de algemene rekening moet er dus 0,4 * 3470,51 = 1388,20 euro uitgeboekt worden. Voor de algemene rekening moet er dus 0,4 * 1735,20 = 694,08 euro uitgeboekt worden. Voer volgende diverse verrichting uit. Voor de uitboekingen op de algemene rekeningen 2238* moet u boeken op basis van een bestaand document gebruik dus de knop <D> in menu Voor de boeking van de minwaarde (67241) boekt u rechtstreeks op algemene rekening gebruik dus knop <R> in menu

5 In bovenstaand voorbeeld hebben we een minwaarde van 694,12 euro. Dezelfde boekingen zoals in het voorbeeld hierboven moeten voor alle andere IR 05238* gebeuren. Na het uitvoeren van alle diverse verrichtingen moet u de boekingen op de algemene rekeningen en samenbrengen. Verduidelijking Stel, de totale verkoopprijs bedraagt euro. Door het boeken van het definitief recht op artikel 426/ wordt dit bedrag integraal op de algemene rekening geboekt. Na het uitboeken van alle 05238* rekeningen op basis van het verkooppercentage staat er bijvoorbeeld euro op de algemene rekening De totale minwaarde bedraagt dus euro. Voer hiertoe volgende diverse verrichting door : D C

6 3 WERKWIJZE ALLE INDIVIDUELE REKENINGEN M.B.T. OPENBARE VERLICHTING INVENTARISEREN Dat doet u door lijst op te vragen. 3.2 BOEKINGSSCHEMA VAN ECONOMISCHE CODE AANPASSEN Het huidige boekhoudschema van de economische code ziet er zo uit. Volgens bovenstaand schema zal bij de boeking van een definitief recht op de economische code de verkoopprijs integraal op de algemene rekening geboekt worden (zie werkwijze 1 hierboven). De uitboeking van de algemene rekeningen 2238* moet dan manueel aan de hand van een diverse verrichting gebeuren.

7 Om die manuele boekingen te vermijden, moet bovenstaand schema er zo uitzien. Aangezien menu 1.9 read-only is, zal Cevi deze aanpassing doorvoeren. Neem hiertoe contact op met onze diensten. 3.3 PER UIT TE BOEKEN INDIVIDUELE REKENING 05238* DIENT ER EEN DEFINITIEF RECHT GEBOEKT TE WORDEN De lijst geeft weer hoeveel uit te boeken individuele rekeningen 05238* er bestaan. Beschikt u bijvoorbeeld over 100 individuele rekeningen 05238* dan moeten er 100 definitieve rechten op artikel 421/ geboekt worden. De totale som van de bedragen van al deze invorderingsrechten moet overeenstemmen met de totale verkoopprijs. Om de individuele bedragen van de invorderingsrechten te bepalen, bestaan er 2 opties. Beide opties geven in totaliteit weliswaar hetzelfde resultaat. * Optie 1: evenredige verdeling: bijvoorbeeld als de verkoopprijs euro bedraagt en er bestaan 100 individuele rekeningen 05238* dan boekt u 100 definitieve rechten voor elk een bedrag van euro. * Optie 2: verdeling op basis van het aandeel van de boekwaarde van de individuele patrimoniumgoederen. U moet dus bepalen welk aandeel elke patrimoniumrekening 05238* heeft in de totale boekwaarde, anders gezegd het aandeel in het saldo van de algemene rekeningen 22381, 22382, en Zo is de bepaling van de minof meerwaarde per individuele rekening correcter. De totale min of meerwaarde is weliswaar hetzelfde als bij de eerste optie. De werklast van deze 2 de optie is iets groter maar kan opgevangen worden door de functionaliteit export naar Excel vanuit de optionele release U kunt bijvoorbeeld als volgt te werk gaan om dit aandeel te bepalen. Ga naar menuscherm 10.7 en doe volgende opvraging: * Individuele rekening : 05238* * Opzoekfilter : alle documenten * AR : 22381:22382

8 Door enkel op te vragen voor de algemene rekeningen en krijgt u alleen het saldo van de hoofddocumenten. U kunt alle records (in voorbeeld: 64) van dat scherm exporteren naar Excel via de <Excel> knop.

9 Na de export verwijdert u de overbodige kolommen, enkel de kolommen ind.rek en saldo zijn relevant. Bepaal vervolgens het totaal saldo (= totale boekwaarde) van alle individuele rekeningen samen, door te sommeren in Excel. Vervolgens kunt u met een formule het aandeel van elke individuele patrimoniumrekening 05238* in deze totale boekwaarde bepalen. Formule om aandeel te bepalen Totale boekwaarde Aandeel in totale boekwaarde

10 De totale boekwaarde moet overeenstemmen met het totaal van de saldi van de algemene rekeningen 22381, 22382, en Dit kunt u bijvoorbeeld opvragen via menu Pas de formule voor de bepaling van het aandeel nu toe op alle individuele rekeningen. Bepaal als controle de som van deze aandelen, die moet gelijk zijn aan 1.

11 Voeg in de volgende kolom een formule toe die het bekomen aandeel toepast op de totale verkoopprijs. Bijvoorbeeld: de verkoopprijs bedraagt euro. Trek deze formule nu door voor alle individuele rekeningen De som van de bekomen bedragen moet gelijk zijn aan de totale verkoopprijs. De bedragen uit kolom F bepalen per individuele rekening het bedrag van het definitief recht. Als er meerdere bedragen per individuele rekening vermeld staan (dit betekent dat er meerdere hoofddocumenten zijn per individuele rekening, in bovenstaande schermafdruk is dat bijvoorbeeld het geval bij IR 05238/111042) moet u die totaliseren en voor dit totaal bedrag een definitief recht boeken op de individuele rekening. Onafhankelijk van welke optie zoals hierboven beschreven gekozen wordt, verloopt de verdere werkwijze als volgt. Bij de boeking van de definitieve rechten vraagt de NH toepassing een verkooppercentage. Geef hierbij telkens het aandeel mee van de netten, meegedeeld door uw distributienetbeheerder.

12 3.3.1 Voorbeeld We gaan individuele rekening 05238/2 uitboeken. Definitief recht boeken op artikel 426/769-51, nu wordt er een tweede individuele rekening gevraagd (in tegenstelling tot werkwijze 1). Geef 05238/2 mee.

13 Er wordt vervolgens een verkooppercentage gevraagd. Dat is het verkooppercentage meegedeeld door de distributiebeheerders, bijvoorbeeld 40 %. Als gevolg van de registratie van het definitief recht, ontstaan volgende boekingen in de algemene boekhouding. De procentuele uitboekingen van de algemene rekeningen 2238* + de berekening van de meer of minwaarde gebeuren automatisch. Voor alle andere IR 05238* moet je nu dezelfde werkwijze gebruiken. De totale som van alle definitieve rechten op 426/ moet overeenstemmen met de totale verkoopprijs. Om te vermijden dat bij de financiële aanzuivering al deze definitieve rechten een voor een afgeboekt moeten worden, kunt u deze definitieve rechten eerst via menu koppelen en op die manier samenbrengen in 1 document. In dit geval moet er maar 1 financiële afboeking gebeuren.

14 4 CONCLUSIE BEIDE WERKWIJZEN 4.1 WERKWIJZE 1 * 1 budgettaire boeking door definitief recht voor volledig bedrag. * Per individuele rekening 05238* moet er een diverse verrichting gebeuren voor de uitboeking. * Per individuele rekening 05238* moet het verkoopaandeel berekend worden. 4.2 WERKWIJZE 2 * De uitboeking van de algemene rekeningen 2238* en individuele rekeningen 05238* gebeurt automatisch bij boeking van het definitief recht. * De berekening van de min of meerwaarde gebeurt automatisch op basis van het meegegeven verkooppercentage bij de boeking van het definitief recht. * Er moeten evenveel definitieve rechten geboekt worden als er individuele rekeningen 05238* zijn. De werklast in werkwijze 2 is vermoedelijk kleiner dan deze in werkwijze 1. In geval van werkwijze 2 moet u contact opnemen met Cevi om het boekhoudschema aan te passen. Noot: Voor een duidelijk begrip verkoopprijs : uit de berekeningen van de distributienetbeheerders blijkt dat de overnameprijs voor de netten openbare verlichting een netto verkoopprijs is. Wanneer u beschikt over (prefinancierings)leningen voor de openbare verlichting, dan zal het uitstaande saldo van die schuld in mindering gebracht worden van de verkoopprijs. In dat geval is het belangrijk dat de buitengewone ontvangst geboekt wordt voor de bruto verkoopprijs.

15 5 INVESTERINGSSUBSIDIES UITBOEKEN De afboekingen op de algemene rekeningen klasse 15xxx moeten via een diverse verrichting gebeuren. Deze diverse verrichting dient te gebeuren op algemene rekening én op individuele rekening. Hier moet dus per individuele subsidierekening voor openbare verlichting een uitboeking gebeuren. De berekening van het aandeel netten moet hier manueel gebeuren. Voor de uitboekingen op de algemene rekeningen 15xxx en individuele rekeningen 0461* boekt u op basis van een bestaand document gebruik dus de knop <D> in menu Voor de boeking op de algemene rekening boekt u rechtstreeks op algemene rekening gebruik dus knop <R> in menu De werklast zit hem in het uitvoeren van een diverse verrichting per individuele subsidierekening + de berekening van het aandeel netten. Deze werklast hangt af van het aantal individuele subsidierekeningen voor openbare verlichting.

Diverse items. Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/ /

Diverse items. Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/ / Diverse items Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/45.48.50 015/45.48.89 1 VERDERE VERBETERING AFDRUK LIJSTEN Op vandaag dienen sommige lijsten in meerdere keren opgevraagd te worden. Bvb

Nadere informatie

FAQ BBC. Foutmelding economische sectorcodes bij digitale rapportering

FAQ BBC. Foutmelding economische sectorcodes bij digitale rapportering FAQ BBC Foutmelding economische sectorcodes bij digitale rapportering Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen

Nadere informatie

Boekingsfiche 5104 Verkoop riolering met minderwaarde aan HIDRORIO.xlsx

Boekingsfiche 5104 Verkoop riolering met minderwaarde aan HIDRORIO.xlsx Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 De gemeente verkoopt haar riolering aan HIDRORIO. De vergoeding voor de eigendomsoverdracht van het gemeentelijke rioleringsnet wordt bepaald in 2 fasen: a)

Nadere informatie

Boekingsfiche 5104 Verkoop riolering aan Pidpa (HIDRORIO).xlsx

Boekingsfiche 5104 Verkoop riolering aan Pidpa (HIDRORIO).xlsx Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 De gemeente verkoopt haar riolering aan HIDRORIO. De vergoeding voor de eigendomsoverdracht van het gemeentelijke rioleringsnet wordt bepaald in 2 fasen. a)

Nadere informatie

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur Handleiding BBC Creditnota koppelen aan factuur Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be

Nadere informatie

AFO 231 Registratie facturen

AFO 231 Registratie facturen AFO 231 Registratie facturen 231.1 Inleiding De factuurregistratie hangt nauw samen met de manier waarop het budgetbeheer uitgevoerd wordt. Wij raden dan ook aan de paragraaf over AFO 243 ( Budgetbeheer

Nadere informatie

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Per 1 oktober 2012 wijzigt het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Diensten met een hoog btw-tarief die voor deze datum zijn verleend moeten, ongeacht

Nadere informatie

Handig gebruik van het gratis ter beschikking gestelde programma. Huishoudgeld

Handig gebruik van het gratis ter beschikking gestelde programma. Huishoudgeld Inleiding Handig gebruik van het gratis ter beschikking gestelde programma Huishoudgeld Niet iedereen beschikt over de kennis om een financiële administratie correct bij te kunnen houden. Wil men toch

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 30 oktober 2009 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 09/18/D1 Rubrieken: 111-112 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur tel.: 02/209.19.27 Financiële

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 NIEUWE MENULIJN... 2.1. 2.1 10.9 Detail journaal algemene boekhouding... 2.1 3 BTW-VERWERKING... 3.

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 NIEUWE MENULIJN... 2.1. 2.1 10.9 Detail journaal algemene boekhouding... 2.1 3 BTW-VERWERKING... 3. 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 NIEUWE MENULIJN... 2.1 2.1 10.9 Detail journaal algemene boekhouding... 2.1 3 BTW-VERWERKING... 3.1 3.1 Afdruk BTW nummer op bestelbon... 3.1 3.2 Uitbreidingen

Nadere informatie

Boekingsfiche 5109 Overname gemeentelijk openbaar verlichtingsnet door Eandis.xlsx

Boekingsfiche 5109 Overname gemeentelijk openbaar verlichtingsnet door Eandis.xlsx Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 1 2 3 4 5 6 a b 7 8 9 10 a b c 11 12 a b 13 14 15 De gemeenteraad onderschrijft op 20/01/N het Masterplan voor het gemeentelijk openbaar verlichtingsnet en het

Nadere informatie

Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten

Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten Dubieuze debiteuren & Opvolging klanten Inhoudsopgave 1. Dubieuze debiteuren... 2 1.1. Afboeken Openstaande facturen... 2 1.1.1. Individuele afboeking... 2 1.1.2. Globale afboeking... 2 1.1.3. De klant

Nadere informatie

+ 10 000,00 D opbrengsten Toename (bedrijfs)opbrengsten O 70400 Verkopen handelsgoederen

+ 10 000,00 D opbrengsten Toename (bedrijfs)opbrengsten O 70400 Verkopen handelsgoederen OPLOSSING OEFENINGENBLOK 3 (p. 114) 3.3 Eindejaarsverrichtingen m.b.t. activazijde 3 Regularisaties i.v.m. aan- en verkopen 1 Stel de redeneringsschema s op. Document Divers document nr. 26 Verrichting:

Nadere informatie

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 De FOD Financiën raamt de aanvullende belasting op de personenbelasting (APB) voor het aanslagjaar N van een gemeente op 2.032.500 euro. De FOD Financiën zal

Nadere informatie

Dubieuze debiteuren. Inhoudsopgave

Dubieuze debiteuren. Inhoudsopgave Dubieuze debiteuren Inhoudsopgave 1. Afboeking Dubieuze Debiteuren... 2 1.1. Algemene rekeningen instellen... 2 1.2. Groepsgewijze afboeking... 3 1.3. Individuele afboeking dubieuze debiteuren... 6 2.

Nadere informatie

Handleiding BBC. Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014

Handleiding BBC. Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014 Handleiding BBC Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen

Nadere informatie

TS-Plus procedure Jaarafsluiting:

TS-Plus procedure Jaarafsluiting: TS-Plus procedure Jaarafsluiting: De jaarafsluiting, ook wel afsluiten administratie of jaarovergang genoemd, omvat twee verschillende zaken die wel met elkaar in verband staan. 1. Aanleveren gegevens

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN BELGISCH STAATSBLAD 18.06.2002 Ed. 2 MONITEUR BELGE 27859 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert. Handleiding Expert modus

Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert. Handleiding Expert modus Stap voor stap BOB 50 & BOB 50 Expert Handleiding Expert modus INHOUD De Expert modus... 3 1. Boekhoudkundige audit... 4 2. Audit nota s... 9 3. Verwijdering van boekingen... 13 4. Decentralisatie van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen

Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen Als u in Intramed wilt gaan boekhouden, is het belangrijk dat u de beginbalans goed instelt. U stelt dan het beginsaldo op de bank- en of girorekening

Nadere informatie

sportadministratie Hoe werken met de aanwezigheden

sportadministratie Hoe werken met de aanwezigheden sportadministratie Hoe werken met de aanwezigheden sportadministratie 2 Inhoud 1 Via de menu SPORTIEF... 3 2 Het overzicht... 3 3 Nieuwe aanwezigheden invullen... 4 3.1 Niet van toepassing... 4 3.2 De

Nadere informatie

WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA

WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA BOB SOFTWARE 3.1 WIZARD BEHEER VASTE ACTIVA BOB Software December 2004 1 TER HERINNERING : HET FUNCTIONEREN VAN DE MODULE VASTE ACTIVA 1. Basisconfiguratie Extra Configuratie Opties Vaste activa. Extra

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1.

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1. 2. De verkoopcyclus Een periodieke afstemming van de saldi op de btw-rekeningen, met de gegevens van de btw-aangifte (opgemaakt op basis van de dagboeken), is aangewezen (zie p. 131: btw-overboeking).

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Pay history. Pay History v3.3.0 - Handleiding v1.0

Pay history. Pay History v3.3.0 - Handleiding v1.0 Pay history Pay History v3.3.0 - Handleiding v1.0 1 Inhoud Pay history... 1 Afsluiten... 3 Taal... 3 Login... 3 Instellingen... 4 Ingenomen... 5 Doorgestuurd... 7 Huidige situatie... 8 Niet Leden... 9

Nadere informatie

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding DAVE A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY Migratie Cockpit Inleiding De module Migratie zorgt ervoor dat u op een vlotte manier kan overstappen van Cockpit Boekhouding naar Dave Accounting. Dit betekent dat

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 13

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 13 HOOFDSTUK 13 Opgave 1 a. Maak de journaalpost i.v.m. de aangifte omzetbelasting en de overboeking van de omzetbelasting over het derde kwartaal. 30-sep 170 43.560 176 152.460 179 108.900 b. Waarom staat

Nadere informatie

Kosten van personenwagens: niet-aftrekbare btw in combinatie met percentage privé

Kosten van personenwagens: niet-aftrekbare btw in combinatie met percentage privé Beroepskosten zelfstandigen Kosten van personenwagens: niet-aftrekbare btw in combinatie met percentage privé Om een correcte berekening te kunnen maken van de fiscaal aftrekbare autokosten dient in bepaalde

Nadere informatie

Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18

Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18 Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Belangrijk bericht Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN Personeelskosten Handboek p. 143 tot 173 ANERE VERRIHTINGEN PERSONEELSYLUS INVESTERINGEN FINANIERINGEN 1 ANERE VERRIHTINGEN (vervolg) Betreft verrichtingen die niet uit een wel bepaalde courante transactie

Nadere informatie

1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING

1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING 1.21 ANALYTISCHE BOEKHOUDING 1. KOSTENPLAATSEN EN -DRAGERS. 2. BEHEER VERDEELSLEUTELS. 3. DIVERSE ANALYTISCHE BOEKINGEN. 4. JOURNAAL ANALYTISCHE BOEKINGEN. 5. GLOBAAL RAPPORT ANALYTISCHE BOEKHOUDING. 6.

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Kleos Tips & Tricks Beheer van wachtrekeningen

Kleos Tips & Tricks Beheer van wachtrekeningen Kleos Tips & Tricks Beheer van wachtrekeningen Kleos 6.6 introduceert de nieuwe functionaliteit die het mogelijk maakt om algemene rekeningen op te volgen en af te punten. Nut van deze nieuwe functie Afpunten

Nadere informatie

Factsheet RACS Financial Management system

Factsheet RACS Financial Management system Factsheet RACS Financial Management system Pagina 1 / 10 Inleiding In dit document geven we slechts een overzicht van de functionaliteiten die in de RACS Financial Management module beschikbaar zijn. Iedere

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN OMMISSIE VOOR OEKHOUDKUNDIGE NORMEN N Advies 2009/8 De boekhoudkundige verwerking van splitsingen Advies van 15 juli 2009 Trefwoorden Splitsing Inhoudsopgave I. INLEIDING II. OEKHOUDKUNDIGE VERWERKING

Nadere informatie

Hoe het boekjaar 2018 afsluiten?

Hoe het boekjaar 2018 afsluiten? Hoe het boekjaar 2018 afsluiten? In dit overzicht loodsen we u door alle taken voor het correct afsluiten van het boekjaar: Het maken van je inventaris Controle van de facturatie Valorisatie van de vervallen

Nadere informatie

Hoofdproces: 120 Boekhouding

Hoofdproces: 120 Boekhouding Hoofdproces: 120 Boekhouding Onderdeel: 120.010 Algemeen Handleiding: 120.010.020 Maand en jaarafsluitingen Programmaversie: HSP 3.32 4 november 2014 1 Doel Het definitief afsluiten van periodes in de

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Jaarlijkse afsluiting in Winbooks

Jaarlijkse afsluiting in Winbooks Verenigingen der Parochiale Werken Jaarlijkse afsluiting in Winbooks De presentatie start om 19h30. Blijf aangelogd. Indien je in het blauwe vakje bovenaan het 3 de icoontje aanklikt, dat krijg je onderaan

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Opstarten van de Analytische boekhouding

Opstarten van de Analytische boekhouding Opstarten van de Analytische boekhouding 1 Welkom in de module Analytische boekhouding van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u te kennis te laten maken met de Analytische boekhouding in WinBooks

Nadere informatie

Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen.

Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen. OPSTARTEN SERVICOUNT Aanmaken grootboekrekeningen in programma 1.14.1 INBRENGEN GROOTBOEKREKENINGEN of het standaard rekeningplan uit SERVICO laten overnemen. Een titelrekening is een rekening waarop niet

Nadere informatie

Inbrengen accijnsverhogingen. (Op datum)

Inbrengen accijnsverhogingen. (Op datum) Deze handleiding beschrijft hoe je een prijswijziging tengevolge van accijnsverhoging kunt doorvoeren. We maken een onderscheid tussen een directe prijswijziging (punt V.3.3 : de prijzen wijzigen dan ook

Nadere informatie

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent De boekhoudkundige verwerking van uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij kapitaalsubsidies Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie

Nadere informatie

Handleiding People Inc. verlof 2012

Handleiding People Inc. verlof 2012 Handleiding People Inc. verlof 2012 I Handleiding People Inc. verlof 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Verlofregelingen... 1 Verlofopbouw... 3 1.2 Toegestaan... verlof 5 Verlofmutaties... 6 Overgenomen...

Nadere informatie

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X

Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen. Ontwerpadvies 2010/X Invloed van het buitengerechtelijk minnelijk akkoord of de gerechtelijke reorganisatie op de schulden en vorderingen Ontwerpadvies 2010/X De Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen 1 vervangt

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2017 en het ontwerp

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1 Medewerkershandleiding 25-01-2013 Versie 1.1 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en speerpunten... 3 2.2) Speerpunten en de benodigde kennis... 4 2.3) Kennisdoelen... 4 3) Uw persoonlijke

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

Product demonstratie

Product demonstratie TimeTell 8 Product demonstratie Nieuwe Look & Feel Configureerbare tegels Dashboards (zelf configureren) Planning volledig vernieuwd Tientallen andere verbeteringen en uitbreidingen Web App Geheel nieuwe

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 22 december 2008 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 08/14/D1 Rubriek: 24 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 Bijzondere richtlijnen

Nadere informatie

Update PlusPort Academy november 2012

Update PlusPort Academy november 2012 Update PlusPort Academy november 2012 In dit document beschrijven we de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de update van 8 november 2012. Inhoud 1. Aanpassingen in de trainingsdefinitie... 3 1.1. Zichtbaarheid

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2012/02/15

Release Notes. Afdrukdatum: 2012/02/15 Release Notes Afdrukdatum: 2012/02/15 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS

Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS Handleiding BOEKHOUDEN BETALINGEN LEVERANCIERS G. Verwilghensingel 6 - B-3500 Hasselt - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adsolut.be Betalingen leveranciers

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 De FOD Financiën raamt de aanvullende belasting op de personenbelasting (APB) voor het aanslagjaar N van een gemeente op 240 000 euro. De FOD Financiën zal 80%

Nadere informatie

Facturatie Hoe maak ik een interne factuur met 8 en 9 rekeningen op? Inleiding

Facturatie Hoe maak ik een interne factuur met 8 en 9 rekeningen op? Inleiding Hoe maak ik een interne factuur met 8 en 9 rekeningen op? Inleiding Interne facturatie wordt vaak gedaan in grotere bedrijven om boekhoudkundig bedragen binnen verschillende afdelingen over te halen. Instellen

Nadere informatie

Nieuwigheden in DC-Account

Nieuwigheden in DC-Account Nieuwigheden in DC-Account 1 Algemeen... 2 1.1 Update... 2 1.2 Instellingen aanpassen voor verder te werken... 2 2 Hypotheekboekingen doen en toch maar 1 factuur maken... 2 2.1 Principe... 2 2.2 Chronologie...

Nadere informatie

10: Statistieken en rapportages met Excel

10: Statistieken en rapportages met Excel 10: Statistieken en rapportages met Excel 1. Omschrijving van deze functie Met PlanningPME heeft u de mogelijkheid om verschillende typen rapporten te maken: Statistieken die geproduceerd worden door de

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van incassobestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....4 2.3 Aanmaken incassobestand...

Nadere informatie

Verlofregistratie. Handleiding

Verlofregistratie. Handleiding Verlofregistratie Handleiding Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Easy Template B.V.

Nadere informatie

Investeringen in MVA

Investeringen in MVA Investeringen in MVA Handboek p. 174 tot 180 INVESTERINGEN IN MATERIËLE VASTE ATIVA Begrip Vaste activa zijn activa die verworven worden omwille van hun duurzame bijdrage tot het exploitatieproces van

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2008/11/13

Release Notes. Afdrukdatum: 2008/11/13 Release Notes Afdrukdatum: 2008/11/13 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

HANDLEIDING P R I J S A F S P R A K E N

HANDLEIDING P R I J S A F S P R A K E N HANDLEIDING P R I J S A F S P R A K E N 1 Algemene werking De kortingsmodule van Wings is gebaseerd op lijnen. Kortingen aan klanten op bestellijnen en leveringslijnen behoren dus tot de mogelijkheden.

Nadere informatie

Briljant Commissieberekening

Briljant Commissieberekening Briljant Commissieberekening Inhoud 1. Commissieberekening... 1 Werken met commissieberekening... 1 De instellingen voor commissieberekening... 2 Werkwijze... 2 De commissieberekening... 4 Lijsten commissieberekening

Nadere informatie

Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs

Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs Discimus Studiebewijzen - Basisonderwijs Versturen van de studiebewijzen naar Discimus Het doorsturen van de studiebewijzen naar Discimus gebeurt via het menu-item > Discimus > Studiebewijzen > Doorsturen.

Nadere informatie

Update PlusPort Academy januari 2013

Update PlusPort Academy januari 2013 Update PlusPort Academy januari 2013 In dit document beschrijven we de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de update van 14 februari 2013 Inhoud 1. 5 workshops... 3 2. Events... 4 2.1. Event toevoegen...

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4 Medewerkershandleiding 19-02-2014 Versie 1.4 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en kennisdoelen... 3 2.2) Kennisdoelen en de benodigde kennis... 4 3) Uw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Herhaling opleidingen

Herhaling opleidingen Werkinstructie Coachview.net Herhaling opleidingen Versie: December 2009, Revisie 1 Coachview.net: 1.15 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave INLEIDING 3 BEWAKING HERHALING

Nadere informatie

:Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN.

:Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN. 57.620/PC4/VK Brussel, 3 december 1992. MEDEDELING D. 104. Betreft :Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN. I. INLEIDING. In het raam van de a posteriori controle, is het van

Nadere informatie

Afschrijvingen in CASH

Afschrijvingen in CASH Inleiding Bijna elke onderneming investeert in duurzame productiemiddelen (DPM). Dit zijn kapitaalinvesteringen, welke vanzelfsprekend in waarde dalen, door verloop van tijd en/of door gebruik, de zogenaamde

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS

HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS Aanmelden Het aanmeldingsproces is gelijklopend aan dat van de gewone medewerker. Indien je daar nog vragen over hebt, kan je het document Handleiding My- Dranouter medewerkers

Nadere informatie

EINDEJAARSVERRICHTINGEN

EINDEJAARSVERRICHTINGEN EINDEJAARSVERRICHTINGEN Tijdens de overgang van het oudejaar naar het nieuwe jaar dienen er een aantal handelingen verricht te worden, teneinde er voor te zorgen dat deze overgang ook voor Uw programma

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Afletteren debiteuren. Naam handleiding: Afletteren debiteuren Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 22-12-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Afletteren debiteuren. Naam handleiding: Afletteren debiteuren Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 22-12-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Afletteren debiteuren 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 10 Inhoud Inhoud... 2 Afletteren debiteuren... 3 Ontvangst van het bedrag op een bankrekening... 4 Zie ook de handleiding "Bankmutaties"...

Nadere informatie

Handleiding Octopusverantwoordelijke:

Handleiding Octopusverantwoordelijke: Handleiding Octopusverantwoordelijke: Digitaal leerplatform www.octopusverkeersland.be Octopusplan (Voetgangersbeweging vzw Verkeerspedagogisch Instituut vzw) Generaal Capiaumontstraat 11b1 2600 Antwerpen-Berchem

Nadere informatie

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be. SwingLine : portaalsite voor de reisagent

BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be. SwingLine : portaalsite voor de reisagent BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be Handleiding SwingLine : portaalsite voor de reisagent Via deze website kan je bij de aangesloten

Nadere informatie

Hosting. Exact koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Hosting. Exact koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Exact koppeling Hosting WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw producten, debiteuren, facturen, crediteuren en

Nadere informatie

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn:

Het aanbieden van de financiële transacties vanuit Compad Bakkerij aan een financieel pakket zijn: Compad Bakkerij Financiële koppeling Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 16 november 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 15 januari 2013 Definitief Carol Esmeijer Schermafdrukken

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Nadat u het bestand hebt gedownload kunt u het bestand openen indien u Excel op uw computer hebt geïnstalleerd. U ziet nu het hieronder

Nadere informatie

AFO 491 Up-to-date kasoverzichten

AFO 491 Up-to-date kasoverzichten AFO 491 Up-to-date kasoverzichten 491.1 Inleiding Het systeem kent naast de gedetailleerde kasoverzichten, die niet online en automatisch ge-update worden, ook zogenaamde online overzichten, die automatisch

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie

Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA)

Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA) Kleos Tips & Tricks Elektronische bankafschriften (CODA) Kleos 6.6 introduceert de automatische verwerking van uw elektronische bankafschriften (CODA). Om de match tussen verkoopfactuur en betaling uniek

Nadere informatie

Registratie en verwerking van kostenstukken

Registratie en verwerking van kostenstukken Inhoud 1 Opnemen van kostenstukken in OPENSyndic... 2 1.1 Opnemen van een kostenstuk via het documentenbeheer... 2 1.2 Opnemen van een kostenstuk via het rekencentrum... 5 1.3 Een kostenstuk zonder elektronisch

Nadere informatie

Boekhoudkundige registratie van de voorschotten en het saldo van de subsidies aan de Vlaamse sportfederaties (decreet van 13 juli 2001).

Boekhoudkundige registratie van de voorschotten en het saldo van de subsidies aan de Vlaamse sportfederaties (decreet van 13 juli 2001). BLOSO-RICHTLIJN Boekhoudkundige registratie van de voorschotten en het saldo van de subsidies aan de Vlaamse sportfederaties (decreet van 13 juli 2001). (toepassen vanaf boekjaar 2013) Bloso-afdeling Subsidiëring

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

WINexpert+ Boekhouding

WINexpert+ Boekhouding Centrum voor Informatica, Research en Ontwikkeling bvba Beukendreef 15, 9080 Lochristi, Telefoon: 09 / 355.76.37, email: info@ciro.be WINexpert+ Boekhouding Inhoudsopgave BTW - afrekening: 1. Afrekening

Nadere informatie

Verplichtingen administratie. Brochure - Verplichtingen administratie

Verplichtingen administratie. Brochure - Verplichtingen administratie Brochure - Verplichtingen administratie Ontwikkeld door: Van der Heijde Automatisering B.V. Registratie van verplichtingen van debiteuren en aan crediteuren Uitgebreide structuur voor autorisatie van verschillende

Nadere informatie

Handleiding. NH BBC Budget Standopgave

Handleiding. NH BBC Budget Standopgave Handleiding NH BBC Budget Standopgave Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be http://www.logins.be

Nadere informatie

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren en verwerken bankmutaties

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren en verwerken bankmutaties Bankmutaties Een belangrijk onderdeel in Incura Boekhouding is de verwerking van bankmutaties. Het tijdig en zorgvuldig bijwerken van uw bankmutaties zorgt voor een up-to-date inzicht in uw openstaande

Nadere informatie

Handleiding Jaarrekening - 1 -

Handleiding Jaarrekening - 1 - - 1 - Handleiding 1 Investeringsfiches...3 1.1 Investeringsfiche aanmaken = planning... 3 1.2 Boeken op investeringsrekeningen = uitvoering... 5 1.3 Investeringsfiches afdrukken... 6 2...8 2.1 Voorbereidingen

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 13

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 13 HOOFDSTUK 13 Opgave 1 Over het derde kwartaal zijn de volgende gegevens bekend: Saldibalansbalans 30 september 2017 Voorafgaande Saldibalans journaalposten Saldibalans Nr. Omschrijving Debet Credit Debet

Nadere informatie