Info omtrent flesvoeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Info omtrent flesvoeding"

Transcriptie

1 Info omtrent flesvoeding Welke soorten flesvoedingen zijn er? Startvoeding (eersteleeftijdsmelk): vanaf de geboorte tot 4 à 6 maanden. Opvolgvoeding (tweedeleeftijdsmelk): voor kinderen van 4 à 6 maanden zodra vaste voeding dagelijks wordt bijgegeven, tot 18 maanden. Dieetvoeding: voor baby's die geen gewone babymelk verdragen of die om medische redenen geen gewone babymelk mogen eten. Alle voedingen voldoen aan Belgische en Europese wettelijke normen. Bestaat er kant-en-klare flesvoeding? Ja. Bepaalde start- en opvolgvoedingen zijn al klaargemaakt. Positief: Praktisch. Bereidingsfouten zijn uitgesloten. Toch even letten op: De beperkte houdbaarheid: controleer de houdbaarheidsdatum bij aankoop. Bewaar een geopende verpakking gekoeld hoogstens 24 uur. De prijs: kant-en-klare flesvoeding is iets duurder. Hoe wordt flesvoeding gemaakt? Op basis van koemelk of sojamelk. Deze basis is ongeschikt voor baby's. Na een reeks aanpassingen voldoet de melk aan de behoeften van baby's en aan de wettelijke Belgische en Europese normen. Is borstvoeding geven onmogelijk, dan is flesvoeding een goed alternatief. Waar koop ik flesvoeding? In de apotheek: start-, opvolg- en dieetvoeding. In de winkel: opvolgvoeding. Wanneer verander ik van flesvoeding? Tussen 4 en 6 maanden schakel je over van startvoeding op opvolgvoeding zodra dagelijks vaste voeding wordt bijgegeven. Verander op andere momenten niet van melk, tenzij er zich problemen voordoen. Raadpleeg altijd eerst je arts of de regioverpleegkundige wanneer je toch van voeding zou willen veranderen. Want een aantal problemen of klachten hebben zeker niet altijd met de voeding te maken.

2 Als je op eigen houtje van voeding verandert, raakt de spijsvertering van je baby misschien in de war. Welk materiaal heb ik nodig voor het maken en het geven van de fles? 6 à 7 zuigflessen met bijbehorende spenen: de eerste weken drinkt je baby 6 à 7 flesjes per dag. Met evenveel flessen en spenen kom je de dag rond. Steriliseer ze allemaal samen voor de volgende dag. Een flessenborstel: reinig de flesjes hiermee na gebruik. Een flessenwarmer. Opwarmen in de microgolfoven of in een warmwaterbadje (au bain marie) kan ook. Wat is een goede speen? Dat verschilt van baby tot baby. Twee dingen zijn altijd belangrijk: de lengte en de stevigheid van de speen. Een te lange speen raakt de huig. Hierdoor braakt je baby gemakkelijk. Met een te korte speen zuigt je baby niet goed. Zijn lippen moeten zich sluiten rond het brede deel. Zo heeft hij controle over het drinken. De speen moet stevig zijn, maar niet té stevig. Want dan volgt ze je baby's mondbewegingen niet en je baby hapt lucht. Sommige splinternieuwe speentjes zijn erg stevig. Kook ze een paar keer om ze wat soepeler te maken. Een te soepele/te dunne speen wordt platgezogen. Je baby krijgt dan geen melk binnen. Je kan siliconenrubberen spenen (doorzichtig wit, kleurloos) en natuurrubberen spenen (bruin) kopen. Siliconen spenen zijn steviger en gaan langer mee. Spenen van natuurrubber zijn soepel maar die moet je vlugger vervangen. Heeft je baby risico op allergie, geef dan de voorkeur aan een siliconen speen. Koop ik een rubberen of siliconen, een ronde of platte speen? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het is moeilijk te zeggen welke speen de beste is voor jouw baby. Dit moet je uitproberen. Siliconen rubberen speen: stevig, gaat lang mee. Natuurrubberen speen: soepel, moet je sneller vervangen. Anatomische, platte speen: aangepast aan de bewegingen tijdens het drinken. Ronde (soepele) speen: past zich ook makkelijk aan. Gebruik de speen die voor je baby het prettigst drinkt.

3 Hoe kan ik het debiet van een speen bepalen? Dit hangt af van de soort speen en hoe hard je de schroefdop aanspant. De meerstandenspeen heeft een regelbare opening van 1 (kleinste opening) tot 3 (grootste opening). Het cijfer op de speen moet onder de neus van je baby staan. Bij een speen zonder regelbare opening, regel je het debiet met de schroefdop. Hoe meer je de schroefdop aanspant, hoe harder je baby moet zuigen. Zie je tijdens het drinken luchtbelletjes in de fles verschijnen, dan is de dop goed aangespannen. Maak anders de schroefdop wat losser. Wanneer vervang ik spenen? Ze zijn te slap geworden. Ze vertonen scheurtjes, gaatjes of puntjes. Het rubber voelt kleverig aan. Zodra ze slijtage vertonen. Bestaan er flessenwarmers voor in de auto? Ja. Zo'n flessenwarmer op 12 volt sluit je aan op de sigarettenaansteker in de wagen. De plastic mantel rond de fles warmt de melk op. We raden deze flessenverwarmers af. Nadelen: Het opwarmen duurt veel langer dan met een klassieke flessenwarmer. Lang opwarmen vermindert de melkkwaliteit. Lang opwarmen verhoogt de kans op het ontwikkelen van ziekteverwekkende bacteriën. Wel kan je warm water meenemen in een thermoskan en het poeder apart meenemen. Net voor je de fles geeft, meet je de juiste hoeveelheid water af en voeg je het aantal maatschepjes toe. Er bestaan in de handel poedermelkdoseerders. Hoe maak ik flesvoeding klaar? Hygiëne is heel belangrijk! Was je handen en droog ze af met een propere handdoek. Gebruik altijd het maatschepje van de melkverpakking. Giet het nodige water in een gesteriliseerde zuigfles. Afhankelijk van de bereidingswijze vermeld op de verpakking hou je het water op kamertemperatuur of warm je het op tot 37 C à 40 C. Gebruik bij voorkeur niet-bruisend flessenwater. Voeg het aantal maatschepjes melkpoeder toe (1 afgestreken maatschepje per 30 ml water). Maatschepjes strijk je af met de rug van een proper mes. Druk de melkpoeder niet aan. Draai de ring met het dekseltje opnieuw op de zuigfles (nooit met de speen). Afhankelijk van de bereidingswijze vermeld op de verpakking rol je de fles al dan niet eerst tussen de handen voordat je de fles schudt tot alles is opgelost. Schud niet te hevig, anders komt er lucht in de fles. Zet de ring met de speen op de zuigfles zonder het mondstuk aan te raken. Een fles die in stap 4 tot 37 C à 40 C werd opgewarmd, geef je nu aan de baby. Voel altijd op de binnenkant van je pols of de melk niet te warm is. Een zuigfles die tot hier op kamertemperatuur gehouden werd, warm je nu tot 37 C à 40 C. Schud de fles nog even en voel op de binnenkant van je pols of de melk niet te warm is, voordat je ze aan je baby geeft.

4 Welk water gebruik ik het best voor het flesje? Mineraalarm, niet-bruisend water krijgt de voorkeur. Het is aan te bevelen flessenwater te gebruiken met de vermelding 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding'. Dat betekent dat zij een gunstig advies kregen van de Hoge Gezondheidsraad. Het water mag niet afkomstig zijn van 'gekoelde fonteinen' of andere type van waterpunten of waterverpakkingen. Kan ik leidingwater gebruiken voor flesvoeding? Ja. Leidingwater is drinkbaar en bruikbaar voor flesvoeding mits enkele voorwaarden: De voorkeur moet uitgaan naar een water dat zo weinig mogelijk nitraat en zo weinig mogelijk natrium (=zout) bevat. Voor zuigelingen, vooral tussen 0 en 4 maanden, is het van belang de opname van nitraten zo laag mogelijk te houden. Nitraat op zichzelf is niet schadelijk. Wel kan nitraat, vooral bij zeer jonge baby's, vlug worden omgezet in nitriet. Een teveel aan nitriet leidt tot een onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor zuigelingen tot de leeftijd van 4 maanden is het aan te raden om de norm van hoogstens 10 mg nitraat per liter water te hanteren. Voor oudere zuigelingen is de norm van hoogstens 25 mg nitraat per liter water veilig. In bepaalde streken is het mogelijk dat het nitraatgehalte overschreden wordt. Als het gehalte aan nitraat in je regio laag is, kan je gerust leidingwater gebruiken. Meer informatie over het nitraatgehalte in het drinkwater kan je verkrijgen bij de watermaatschappij. Respecteer de ontluchtingstijd: laat het water even stromen alvorens het op te vangen. Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water hoeft niet gekookt te worden. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen. Gebruik geen waterfilters (tafelmodellen of andere thuis-filtratie-mogelijkheden). Is putwater geschikt voor de bereiding van flesvoeding? Nee. Er kunnen bacteriën, te veel zware metalen of mineralen in zitten (zie vraag over mineralen). Wil je putwater door volwassenen laten drinken, laat het dan eerst analyseren. Laat putwater minstens 2 keer per jaar onderzoeken. Informeer bij het gemeentebestuur. Dit verwijst je door naar de bevoegde diensten binnen de provincie. Zijn de mineralen in het water schadelijk voor mijn baby? Kies water met een laag nitraatgehalte (NO3): Tot 4 maanden: maximaal 10 mg per liter. Voor oudere baby's: maximaal 25 mg per liter. Het lichaam kan nitraat omzetten in nitriet. Nitriet belemmert het zuurstoftransport. Kies water met een laag natriumgehalte (Na = zout): Minder dan 45 mg per liter. Te veel natrium belast de nieren van je baby. Kies water met een laag sulfaatgehalte (SO4): max. 250 mg per liter

5 Kies water met een laag fluorgehalte (F): 1 mg per liter. Fluor wordt vaak niet op het etiket vermeld. Kies water met een totale droogrest niet hoger dan 500 mg per liter. Moet ik het water voor de flesvoeding koken? Flessenwater moet je niet koken. Ga hygiënisch te werk. Sluit de fles onmiddellijk goed af na gebruik en bewaar ze op een koele plaats. Een geopende fles water moet je binnen de drie dagen opgebruiken. Leidingwater is drinkbaar en bruikbaar voor flesvoeding. Leidingwater moet niet gekookt worden. Hou bij het gebruik van leidingwater rekening met enkele voorwaarden. In bepaalde streken is het nitraatgehalte te hoog. Informeer je over het leidingwater in jouw streek bij de plaatselijke maatschappij voor watervoorziening. Mag ik een maatschepje minder of meer nemen? De normale verhouding is: 1 afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 ml water. Het maatschepje moet volledig vol zijn (geen torentje maar met een mes afgestreken). Druk de poeder niet aan. Voeg je meer maatschepjes toe, dan is de melk te geconcentreerd. Je baby krijgt dan minder vocht binnen. Hij kan verstopt raken en zijn spijsvertering en nieren worden zwaarder belast. Voeg ook geen extra maatschepjes toe tegen de honger. Geef je baby gewoon iets meer melk met de juiste concentratie. Voeg je minder maatschepjes toe, dan is de melk te waterachtig. Je baby krijgt dan niet voldoende voedingsstoffen binnen voor een normale groei en ontwikkeling. De arts kan wel voor een korte tijd een andere verhouding poedermelk/water voorschrijven. Moet ik meel of graanvlokken aan flesvoeding toevoegen? Voor baby's onder de 4 maanden: nee. Die boodschap staat (wettelijk verplicht) op de verpakking van meel en graanvlokken. Babymelk levert alle nodige voedingsstoffen. Voeg je meel of graanvlokken toe, dan verstoor je het evenwicht. Voor baby's onder de 6 maanden mag je enkel glutenvrij meel toevoegen aan flessenmelk. Mag ik flesvoeding voor een hele dag bereiden? Nee. Maak de melk altijd vlak voor de voeding klaar. Melk is een ideale voedingsbodem voor de groei van bacteriën. Door de melk lang op voorhand klaar te maken, geef je aan bacteriën de kans om zich in de melk te ontwikkelen. Je baby kan er ziek van worden. Is een waterfilter nuttig? Ons leidingwater is drinkbaar. Je moet het niet filteren. Wil je het toch filteren, denk dan aan het volgende: Niet alle filters houden alles tegen. Een goed toestel is vaak heel duur.

6 Reinig de filter grondig en regelmatig. Je verwijdert dan de bacteriën en het water behoudt zijn kwaliteit. Hoe controleer ik de temperatuur van de melk? Controleer altijd de temperatuur van de melk door een paar druppels op de binnenkant van je pols te laten lopen. Als de melk even warm aanvoelt als je huid, mag je ze aan je baby geven. Drink niet zelf van de fles. Zo kan je infecties overbrengen op je baby. Hoe warm ik flesvoeding of het water voor de melkvoeding op? In een warmwaterbad (au bain marie), in een elektrische flessenwarmer of in een microgolfoven. Zoek bij een microgolfoven eerst de ideale opwarmtijd: die is afhankelijk van het vermogen van de oven en van de hoeveelheid melk. De microgolfoven warmt de melk ongelijkmatig op. Rol het flesje goed tussen de handen om de warmte te verdelen. Controleer steeds de temperatuur. Mag ik flesvoeding opnieuw opwarmen? Nee, behalve tijdens dezelfde maaltijd!!! Drinkt je baby zijn fles zo langzaam leeg dat de melk koud wordt, warm dan de fles opnieuw op. Bewaar nooit restjes. Giet ze na de voeding weg. Moet ik de melk opwarmen? De temperatuur waarop het kind de melk drinkt, hangt af van het kind. De meeste kinderen drinken de melk lauw. Koude babymelk smaakt ook minder lekker dan warme. Geef de melk op lichaamstemperatuur (37 C) of op kamertemperatuur. Laat de melk niet vanzelf opwarmen tot kamertemperatuur. Dit duurt te lang. Kiemen kunnen zich dan sneller ontwikkelen en infecties veroorzaken bij je baby. De melk mag zeker niet koken. Bron: Kind en Gezin

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6 Inhoud Woord vooraf... 3 Hoe geeft u best de fles?... 4 Op de kraamafdeling... 5 Thuis... 6 1 2 Woord vooraf U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. In deze brochure vindt u informatie en tips

Nadere informatie

Flesvoeding. patiënteninformatie

Flesvoeding. patiënteninformatie Flesvoeding patiënteninformatie Mevrouw, Wanneer u geen borstvoeding wenst te geven, of dit om een of andere reden niet mogelijk is, bieden de zuigelingenvoedingen een goed alternatief. In deze brochure

Nadere informatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie FLESVOEDING Wanneer je flesvoeding zal geven, kan je best volgende tips naleven. Het is de bedoeling dat je baby elke 4u zal eten. Wanneer het tijd is, laat

Nadere informatie

Flesvoeding Informatie over het bereiden en geven van flesvoeding

Flesvoeding Informatie over het bereiden en geven van flesvoeding Patiënteninformatie Flesvoeding Informatie over het bereiden en geven van flesvoeding Inhoudsopgave Pagina Krijgt mijn baby minder aandacht met flesvoeding dan met borstvoeding? 4 Welke soorten flesvoeding

Nadere informatie

Verloskunde. Flesvoeding

Verloskunde. Flesvoeding Verloskunde Flesvoeding Inleiding In deze folder vindt u meer informatie over het geven van flesvoeding aan uw pasgeboren baby. Naast praktische tips geven we u antwoorden op veel gestelde vragen. Hoeveelheid

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Flesvoeding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief.

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

FLESVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis!

FLESVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! FLESVOEDING Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! U heeft ervoor gekozen uw baby flesvoeding te geven. In deze folder

Nadere informatie

kraamafdeling informatiebrochure Flesvoeding

kraamafdeling informatiebrochure Flesvoeding kraamafdeling informatiebrochure Flesvoeding Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Flesvoeding 4 3. Verschillende soorten babymelkvoeding 5 4. Bereidingswijze 6 5. Tips voor een goede hygiëne 6 6. Voedingsschema

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Flesvoeding. Waar moet je op letten. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Flesvoeding. Waar moet je op letten. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Flesvoeding 1 Flesvoeding Waar moet je op letten Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Materialen 2 Werk hygiënisch 2 Bereiding flesvoeding 3 Flesvoeding onderweg 4 Tijdsduur drinken

Nadere informatie

Flesvoeding. Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis

Flesvoeding. Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Flesvoeding Geboortecentrum IJsselland Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Welk merk flesvoeding kies ik? 2 2. Hoeveel moet mijn baby per dag drinken? 2 3. Flesvoeding klaarmaken 4 Water

Nadere informatie

Brochure. Flesvoeding

Brochure. Flesvoeding Brochure Flesvoeding Inhoud 1. Flesvoeding, we helpen je op weg...5 2. Soorten melkvoeding...6 3. Flessen en spenen...7 4. Hoeveelheden en aantal voedingen...8 5. Hoe bereid je een fles?...9 6. De fles

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start Infobrochure Flesvoeding praktische handleiding voor een goede start Inleiding Als moeder heb je ervoor gekozen om je baby te voeden met kunstvoeding. Met deze folder willen we je graag op weg helpen

Nadere informatie

Flesvoeding. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten voedingen

Flesvoeding. Sophia Kinderziekenhuis. Soorten voedingen Sophia Kinderziekenhuis Als u uw kind (kunstmatig bereide) flesvoeding wilt geven, kunt u het beste kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. Het klaarmaken van de fles moet precies en hygiënisch gebeuren.

Nadere informatie

Editie 2013. Een mondje vol melk. Flesvoeding

Editie 2013. Een mondje vol melk. Flesvoeding Editie 2013 Een mondje vol melk Flesvoeding flesvoeding een mondjevol melk inhoud Inleiding Inleiding p. 5 Hfst. 1 Melkvoedingen p. 7 startvoeding opvolgmelkvoeding koemelk Hfst. 2 Bereidingswijze p.

Nadere informatie

Informatie over flesvoeding ADVIES

Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief. Waar moet je op letten als je flesvoeding geeft? Hoe bereid je de voeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Haarlem. Dag 1 10 ml per fles Dag 5 50 ml per fles

Flesvoeding. Haarlem. Dag 1 10 ml per fles Dag 5 50 ml per fles Flesvoeding Haarlem U gaat uw baby flesvoeding geven. Waar moet u op letten als u flesvoeding geeft? Hoe bereidt u de voeding en hoeveel mag uw baby drinken? In deze folder leest u hier meer over. Het

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding Uw baby voeden Speciale dieetvoeding Borstvoeding Flesvoeding De eerste paar dagen Beginnen met borstvoeding Beginnen met flesvoeding De dieetvoeding Het bereiden van de flesvoeding Etenstijd Wat moet

Nadere informatie

Gynaecologie. Flesvoeding.

Gynaecologie. Flesvoeding. Gynaecologie Flesvoeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De hoeveelheid voeding... 3 Flesvoeding klaarmaken... 5 Opwarmen van flesvoeding... 6 Flesjes en spenen... 6 Flesvoeding geven... 7 Flesvoeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar In het eerste jaar is borstvoeding de beste voeding voor je kind. Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. We noemen

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 2. Voeding... 3. Medicatie... 8. Preventie van wiegendood... 9. Raadpleeg meteen een arts als... 10

Inhoud. Woord vooraf... 2. Voeding... 3. Medicatie... 8. Preventie van wiegendood... 9. Raadpleeg meteen een arts als... 10 Inhoud Woord vooraf... 2 Voeding... 3 Medicatie... 8 Preventie van wiegendood... 9 Raadpleeg meteen een arts als... 10 Ontslaggesprek met de kinderarts... 11 1 Woord vooraf Geachte ouder(s) Uw baby mag

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Voorwoord. Proficiat met je of jullie pasgeboren baby Wij heten je van harte welkom in ons Geboortecentrum te Heerlen. Voor zowel flesgevoede- als borstgevoede baby s proberen

Nadere informatie

Kunstvoeding. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Kunstvoeding. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Kunstvoeding T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Brochure. Flesvoeding

Brochure. Flesvoeding Brochure Flesvoeding Inhoud 1. Flesvoeding, we helpen je op weg...5 2. Soorten melkvoeding...6 3. Flessen en spenen...7 4. Hoeveelheden en aantal voedingen...8 5. Hoe bereid je een fles?...9 6. De fles

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Afkolven en bewaren van moedermelk

Afkolven en bewaren van moedermelk Afkolven en bewaren van moedermelk INFORMATIEBROCHURE VOOR DE MOEDER INHOUD 1. AFKOLVEN VAN MOEDERMELK...4 1.1 Wanneer afkolven 1.2 Hoe afkolven 2. BENODIGDHEDEN EN WERKWIJZE...5 3. BEWAREN VAN MOEDERMELK...7

Nadere informatie

Flesvoeding Wanneer geeft u uw kind een voeding? Welk merk

Flesvoeding Wanneer geeft u uw kind een voeding? Welk merk Voor zuigelingen die geen borstvoeding (meer) krijgen is er een uitgebreid assortiment flesvoedingen. Deze zijn voor baby s en peuters in alle ontwikkelingsfasen. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Flesvoeding maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Flesvoeding In deze folder leest u meer over flesvoeding, de verschillende soorten voeding en het geven van de voeding. Informatie voor patiënten van Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 2. Voeding 4. Medicatie 10. Preventie van wiegendood 11. Raadpleeg meteen een arts als 12. Ontslaggesprek met de kinderarts 14

Inhoud. Woord vooraf 2. Voeding 4. Medicatie 10. Preventie van wiegendood 11. Raadpleeg meteen een arts als 12. Ontslaggesprek met de kinderarts 14 Inhoud Woord vooraf 2 Voeding 4 Medicatie 10 Preventie van wiegendood 11 Raadpleeg meteen een arts als 12 Ontslaggesprek met de kinderarts 14 1 2 Woord vooraf Geachte ouder(s) Uw baby mag binnenkort het

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis.

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis. Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Welke flesvoeding kies je? 3 Flesvoeding in het ziekenhuis 3 Hoe maak je thuis flesvoeding klaar? 3 Hoe lang kun je een klaargemaakte fles bewaren?

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Flesvoeding

PATIËNTEN INFORMATIE. Flesvoeding PATIËNTEN INFORMATIE Flesvoeding 2 PATIËNTENINFORMATIE Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. U heeft gekozen voor flesvoeding. In deze folder vindt u informatie over het bereiden en het

Nadere informatie

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd!

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Flesvoeding Flesvoeding In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen en voorbereiden

Nadere informatie

flesvoeding adviezen voor thuis

flesvoeding adviezen voor thuis patiënteninformatie flesvoeding adviezen voor thuis In deze folder geven wij u informatie en adviezen over flesvoeding voor de komende kraamtijd. Kraamtijd De kraamtijd duurt ongeveer tot zes weken na

Nadere informatie

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC)

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 17 november 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4. 1. Aandachtspunten 4.2. Zuigelingenvoeding 4.3. Voedselallergie

Nadere informatie

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland Protocol 4: Voedselveiligheid in het Kindercentrum 1 (VVKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4. 1. Aandachtspunten 4.2. Zuigelingenvoeding 4.3. Voedselallergie

Nadere informatie

Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang

Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang VIGeZ, Dr. Annelies Vandenberghe 02/04/2015 Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 1 VIGeZ vzw, 2015, Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis

info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis Inhoud 01 Voorwoord... 05 02 Voeding (indien flesvoeding)... 05 03 Vitaminen en ijzer... 0 04 Medicamenten... 0 05 Bijzondere verzorging van uw

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

1. Borstvoeding en flesvoeding in de opvang

1. Borstvoeding en flesvoeding in de opvang 1. Borstvoeding en flesvoeding in de opvang Tot ze 3 jaar oud zijn, hebben baby's, peuters en kleuters nood aan aangepaste melk: borstvoeding flesvoeding groeimelk (geen gewone koemelk) VOEDING 01/2015

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Welke voeding gaat u uw baby geven?

Welke voeding gaat u uw baby geven? Welke voeding gaat u uw baby geven? Inleiding Nu u zwanger bent, heeft u veel keuzes te maken. Zo gaat u bijvoorbeeld kiezen welke voeding u aan uw baby gaat geven. De beste voeding voor uw baby is borstvoeding.

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Flesvoeding hoe doe je dat, wat heb je nodig en hoe lang

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Flesvoeding hoe doe je dat, wat heb je nodig en hoe lang Liefs Jill hip, hot & handig nieuws Flesvoeding hoe doe je dat, wat heb je nodig en hoe lang Flesvoeding In de Liefs Jill Flesvoedinggids lees je alles over flesvoeding. Van aanschaf tot en met welke leeftijd

Nadere informatie

Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum

Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum 00 Kolfdagboekje (Aanvulling op folder 'Borstvoeding') Vrouw- Moeder-Kind centrum Inhoudsopgave Borstmassage voor en tijdens het Effectief Afkolfschema s Hygiëne richtlijnen Bewaarschema Opwarmen Verhuur

Nadere informatie

info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis... Ontslagbrochure kunstvoeding

info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis... Ontslagbrochure kunstvoeding info voor de ouders man, vrouw en kind Naar huis... Ontslagbrochure kunstvoeding Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Hoe maak ik thuis de flesjes hygiënisch en veilig klaar?... 04 03 Hoeveel maak ik klaar?...

Nadere informatie

Kraantjeswater drinkwater

Kraantjeswater drinkwater Kraantjeswater drinkwater IS KRAANTJESWATER ECHT DRINKBAAR? Ongetwijfeld. Kraantjeswater = drinkwater! Geen enkel product wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als leidingwater. Door de waterbedrijven

Nadere informatie

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby. Maar ook na deze eerste weekjes raad WHO /Unicef het volgende aan: Advies: - Eerste 6 maanden exclusief

Nadere informatie

Protocol Voedselhygiëne

Protocol Voedselhygiëne Protocol Voedselhygiëne Inleiding Voedselinfecties veroorzaken jaarlijks bij meer dan een miljoen mensen in Nederland maagen/of darmklachten. Een van de meest kwetsbare groepen komen wij op de kindercentra

Nadere informatie

Toedienen van voeding en/of medicijnen via de sonde. Info voor ouders/verzorgers

Toedienen van voeding en/of medicijnen via de sonde. Info voor ouders/verzorgers Toedienen van voeding en/of medicijnen via de sonde Info voor ouders/verzorgers Inleiding Binnenkort gaat u als ouder of verzorger zelf voeding en/of medicijnen bij uw kind toedienen via de sonde. Het

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne.

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Voedselhygiëne Doelgroep: bovenbouw Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Activiteit : zoek de fouten (groepswerk) De leerlingen zetten zich in groepjes van vier personen.

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk Borstvoeding en werk Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Als je wilt, kun je gewoon doorgaan met borstvoeding. Waarom kolven? Wanneer je weer aan het werk bent kan je kind minder vaak bij

Nadere informatie

info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis

info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis info voor de ouders man, vrouw en kind Ontslag naar huis Inhoud 01 Voorwoord... 05 02 Voeding (indien flesvoeding)... 05 03 Vitaminen en ijzer... 06 04 Medicamenten... 06 05 Bijzondere verzorging van

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Infobrochure. Moedermelk afkolven. Dienst: materniteit en neonatologie Tel mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Moedermelk afkolven. Dienst: materniteit en neonatologie Tel mensen zorgen voor mensen Infobrochure Moedermelk afkolven Dienst: materniteit en neonatologie Tel. 011 826 281 mensen zorgen voor mensen Wanneer je baby door omstandigheden niet of onvoldoende aan de borst kan drinken, kan het

Nadere informatie

Protocol Keuken & Hygiëne

Protocol Keuken & Hygiëne Protocol Keuken & Hygiëne 1. Persoonlijke hygiëne 1. De handen worden regelmatig door de gastouder gewassen met vloeibare desinfecterend zeep, in ieder geval 1. Na toiletbezoek 2. Na verschonen van een

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis INLEIDING U gaat met uw baby naar huis. Wij willen u graag op weg helpen bij de verzorging van uw baby. Wij pretenderen niet

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Oppervlaktewater: Vaak vervuild, moet dus behandeld worden Grondwater: Beter beschermd dus zuiverder behalve bij vervuiling van de

Nadere informatie

Naam baby: Tijdstip geboorte:

Naam baby: Tijdstip geboorte: Hygiëne Als de afgekolfde melk gebruikt wordt om een te vroeg geboren of zieke baby te voeden, is hygiëne extra belangrijk om de groei van bacteriën te voorkomen. Moedermelk is onder andere door de aanwezigheid

Nadere informatie

Kunstvoeding. Kunstvoeding

Kunstvoeding. Kunstvoeding Als u kunstvoeding gaat geven, is het verstandig om eerst te bedenken welke voeding en andere benodigdheden u aan wilt schaffen. Er zijn verschillende merken kunstvoeding te koop die allemaal aan de wettelijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GAVISCON BABY suspensie voor oraal gebruik. natriumalginaat en natriumbicarbonaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GAVISCON BABY suspensie voor oraal gebruik. natriumalginaat en natriumbicarbonaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS GAVISCON BABY suspensie voor oraal gebruik natriumalginaat en natriumbicarbonaat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

kraamafdeling informatiebrochure Afkolven

kraamafdeling informatiebrochure Afkolven kraamafdeling informatiebrochure Afkolven Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Opwekken van de toeschietreflex 4 3. Massage van de borsten 4 4. Manueel kolven 5 5. Elektrisch kolven 6 6. Bewaren van moedermelk

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk. Informatie voor moeders

Afkolven van moedermelk. Informatie voor moeders Afkolven van moedermelk Informatie voor moeders In deze folder vindt u informatie over het afkolven van moedermelk. Kolven is het onttrekken van moedermelk aan de borsten met behulp van een kolfapparaat.

Nadere informatie

Volledige zuigelingenvoeding

Volledige zuigelingenvoeding Volledige zuigelingenvoeding Inhoud Inleiding 5 Wanneer moet je je kind een voeding geven? 6 Probeer op de volgende signalen van je kind te letten 6 Spenen 7 Welke voeding moet ik mijn kind geven? 7 Hoeveel

Nadere informatie

Drankenbord. Opdracht 6A. Opdracht

Drankenbord. Opdracht 6A. Opdracht Opdracht 6A Drankenbord Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Aan de hand van het drankenbord leren kinderen: Hoeveel suiker er in hun favoriete drankje zit; Hoelang je moet wandelen of fietsen om de drankjes

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

info voor de patiënt Tips bij afkolven en bewaren van moedermelk UZ Gent, Materniteit

info voor de patiënt Tips bij afkolven en bewaren van moedermelk UZ Gent, Materniteit info voor de patiënt Tips bij afkolven en bewaren van moedermelk UZ Gent, Materniteit Tips bij afkolven en bewaren van moedermelk Uw baby is opgenomen op de afdeling neonatologie en u wenst borstvoeding

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor uitdaging en motivering Rendement2

Onderwijs op maat voor uitdaging en motivering Rendement2 1. De Keukenboiler Makkelijk zo n elektrisch boilertje onder het aanrecht. Nooit meer wachten tot er warm water uit de kraan komt. En je hoeft geen warm water te delen met iemand uit de badkamer. a. Welke

Nadere informatie

Het geven van kunstvoeding

Het geven van kunstvoeding Het geven van kunstvoeding Deze brochure is bedoeld voor alle ouders die kunstvoeding (gaan) geven. De informatie is vooral gericht op de gezonde, op tijd geboren baby. Als de pasgeborene door omstandigheden

Nadere informatie

Neus spoelen Met zout water bij volwassenen

Neus spoelen Met zout water bij volwassenen Neus spoelen Met zout water bij volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis Polikliniek KNO april 2015 pavo 0372 Inleiding De KNO-arts heeft u aangeraden om uw neus te spoelen met een zoutoplossing. Zo kunt

Nadere informatie

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding

Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw begeleiden bij het geven van flesvoeding Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie