VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN STOP WONINGINBRAKEN. Het CCV helpt gemeenten in hun strijd tegen woninginbraak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN STOP WONINGINBRAKEN. Het CCV helpt gemeenten in hun strijd tegen woninginbraak"

Transcriptie

1 VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN STOP WONINGINBRAKEN Het CCV helpt gemeenten in hun strijd tegen woninginbraak

2

3 STOP WONINGINBRAKEN BINNEN UW GEMEENTE U wilt de woninginbraken in uw gemeente een halt toe roepen. Woninginbraak behoort met geweld, straatroof en overvallen tot de High Impact Crimes. Voor deze delicten geldt dat er een grove inbreuk plaatsvindt in het privédomein van het slachtoffer. Het aantal woninginbraken bedroeg in 2012, inclusief pogingen, ruim In 2017 wil het kabinet het aantal woninginbraken tot hebben teruggebracht (inclusief pogingen). In de strijd tegen inbraken speelt ook uw gemeente een belangrijke rol. Samenwerking Om binnen uw gemeente het aantal woninginbraken terug te dringen is een goede samenwerking tussen gemeente, politie, woningcorporaties, Openbaar Ministerie, welzijnsinstellingen en mogelijk private partners van belang. Stel samen met deze partijen een plan van aanpak op waarin alle betrokken partijen hun acties formuleren en op elkaar afstemmen. Het CCV helpt u hier graag bij! De website van het CCV bevat een eenvoudige tool waarmee beleidsmedewerkers bij gemeenten op een effectieve manier een plan van aanpak kunnen schrijven. Eigen verantwoordelijkheid Daarnaast bevat de CCV-website in het webdossier Woninginbraken bij de rubriek Burgerparticipatie voorbeelden hoe bewoners, studenten of werknemers van een sociale werkplaats een rol kunnen spelen in de strijd tegen woninginbraken. Denk daarbij aan buurtpreventie, huis-aanhuis bezoeken, leerwerktrajecten, Waaks, Burgernet en telefonisch buurtcontact. Steeds meer Nederlanders nemen zelf ook al veiligheidsmaatregelen tegen inbraak. Zo laat 40% bij afwezigheid s avonds thuis het licht branden. Ruim 75% heeft extra veiligheidssloten of grendels op buitendeuren. Samengevat zijn per inwoner 1,8 preventieve voorzieningen in de woning aanwezig. Vooral mensen tussen 45 en 64 jaar nemen thuis relatief veel voorzorgsmaatregelen. Relatief weinig niet-westerse allochtonen nemen maatregelen.

4 Belang preventieadvies Uit analyses blijkt dat er in Nederland nog veel winst te behalen valt rond inbraakpreventie. Gemeenten en verzekeraars spelen hierbij een grote rol. Belangrijk is dat burgers nog bewuster worden van hun eigen verantwoordelijkheid. Nu is het vaak dat een bewoner pas preventiemaatregelen neemt, nadat hij slachtoffer van een inbraak is geworden. Doelgroepgerichte communicatie is daarom essentieel. Welke communicatiemiddelen u inzet is afhankelijk van de situatie. Bij een stijging van het aantal inbraken in een wijk bijvoorbeeld, is een snel geplande wijkbijeenkomst aan te raden waarin de nadruk ligt op het nemen van acties door bewoners. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gratis preventieadvies waar in ieder geval de gehanteerde werkwijze van de inbreker (modus operandi) centraal staat. Na een eerste geslaagde poging is er namelijk vooral in het eerste halfjaar na de inbraak meer kans op herhaald slachtofferschap. Ook lopen woningen in de buurt een hoger risico op inbraak. We noemen dit besmettingsgevaar. Om deze reden is het van belang dat bewoners niet alleen kennis tot zich nemen maar daadwerkelijk iets met de opgedane kennis of het preventieadvies doen. In het webdossier Woninginbraak op de CCV-site vindt u in de rubriek Voorlichting aan bewoners informatie over middelen die u kunt inzetten om bewoners voor te lichten over preventie. Denk daarbij aan: bewonersbrief, voorlichtingsbijeenkomsten, brochures, lokale media, speciale themakrant, website, social media, themaweek, veiligheidsschouw en voetjesactie.

5 EMOTIONELE SCHADE Een woninginbraak heeft grote emotionele gevolgen voor het slachtoffer. Dat wijst onderzoek ook uit. Het gevoel van veiligheid is aangetast. Tot zes maanden na een inbraak slapen de meeste slachtoffers slecht en voelen zich onveilig. Een op de vijf ervaart ernstige emotionele problemen. Vrouwen, gepensioneerden en alleenstaanden hebben meer en langer last van deze gevolgen. De angst om opnieuw slachtoffer te worden is groot bij mensen die het recent meemaakten: zij verwachten vijf keer vaker dat er bij hen ingebroken gaat worden dan degenen bij wie de laatste jaren niet is ingebroken. Naast de emotionele gevolgen krijgen slachtoffers ook te maken met schade. De gemiddelde maatschappelijke schade bij een inbraak is ruim euro. Hiervan is euro de waarde van gestolen goederen en bestaat de rest van de kosten uit onder meer manuren bij politie, Slachtofferhulp en het Openbaar Ministerie. INBREEKTIJDEN Was een aantal jaar geleden vooral s nachts tussen 1:00 en 4:00 uur een geliefde tijd voor inbrekers, nu wordt er ook steeds meer overdag ingebroken. Redenen hiervoor: het valt minder op dan s nachts, steeds meer vrouwen zijn gaan werken en woningen zijn dus overdag verlaten. Wat betreft de seizoenen zijn er wel verschillen. In de donkere dagen wordt in de meeste gemeenten beduidend meer ingebroken dan in de zomer. Ook afgelopen jaren waren kerst en oud & nieuw weer topdagen voor de criminelen. Inbraken vertonen in elk geval het patroon van een virus: in een buurt waar makkelijk wordt ingebroken, volgen binnen korte tijd meer inbraken. Het is belangrijk om dan snel in actie te komen met extra maatregelen.

6 POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN (PKVW) Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een effectief onderdeel om het integrale veiligheidsbeleid concreet vorm te geven. Veiligheid wordt hiermee ook breed aangepakt: van woning tot wijk, van straatverlichting tot groenbeheer. Daar waar het Politiekeurmerk wordt toegepast, neemt het inbraakrisico sterk af en neemt de veiligheidsbeleving van bewoners sterk toe. In woningen met het Politiekeurmerk is de kans op een geslaagde inbraak door een (gelegenheids)inbreker 50% tot zelfs 90% kleiner dan in een vergelijkbare woning zonder keurmerk. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kent twee eisenpakketten: een voor de nieuwbouw en een voor bestaande bouw. Uiteraard kunnen bewoners van een bestaande woning zelf het keurmerk Beveiligde Woning aanvragen, maar effectiever is als een hele straat of buurt het keurmerk krijgt. Bewoners kunnen het idee aandragen om hun straat of buurt met het keurmerk te beveiligen. De gemeente is betrokken als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte en de verlichting. Woningcorporaties bepalen of zij hun gebouwen en woningen met het keurmerk willen beveiligen. Als bewoners echter samenwerken om hun eigen koopwoningen gezamenlijk te laten beveiligen dan hebben zij daar de gemeente niet bij nodig. Er zijn voorbeelden in het land waarin bewoners financiële voordelen behalen door een offerte aan te vragen voor meerdere woningen. Adviesbureaus, PKVW-bedrijven, certificatie- en inspectie-instellingen kunnen gemeenten, corporaties en bewoners van dienst zijn. Het stappenplan voor gemeenten inclusief voorbeelddocumenten geeft aan langs welke stappen gemeenten de maatregelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunnen implementeren in het gemeentebeleid. Het stappenplan kunt u terug vinden op onze themasite PKVW VERNIEUWT Het Politiekeurmerk heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van woningbeveiliging in het Bouwbesluit, maar ook in de manier waarop we nadenken over het ontwerpen van wijken, de rol van verlichting, de zichtlijnen en de faciliteiten in een wijk. We merken dat de naamsbekendheid van het keurmerk nog steeds erg groot is en het resultaat is goed en bewezen. In 2014 verandert het Politiekeurmerk Veilig Wonen op een aantal onderdelen, waardoor het keurmerk minder eisen stelt en eenvoudiger toepasbaar wordt. Het voornemen is om medio november de vernieuwde PKVW handboeken 2014 te publiceren. Tot die tijd kunt u het keurmerk blijven gebruiken zoals u gewend bent.

7

8 PRODUCTEN EN DIENSTEN VOOR GEMEENTEN Het CCV biedt gemeenten vrijblijvend een aantal producten en diensten aan. U kunt bij het CCV terecht voor: ADVIES Wilt u meer weten over de aanpak van woninginbraken en het PKVW, neem dan contact op met het CCV. Kijk op of bel (030) PLAN VAN AANPAK De website van het CCV bevat een tool waarmee beleidsmedewerkers bij gemeenten op een effectieve manier een plan van aanpak kunnen schrijven. WEBSITE EN NIEUWSBRIEVEN Op de website van het Politiekeurmerk in de rubriek voor gemeenten krijgt u uitgebreide informatie over het Politiekeurmerk, zie U blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, trends en workshops met de digitale nieuwsbrief. Voor een gratis abonnement kunt u terecht op PRESENTATIES EN WORKSHOPS Het CCV verzorgt presentaties over het Politiekeurmerk aan professionele partijen en biedt workshops woningovervallen, babbeltrucs en inbraken voor bewoners aan. Daarnaast helpen we u op weg met het geven van eigen voorlichtingsbijeenkomsten voor bewoners door middel van een stappenplan bijeenkomsten organiseren over veilig wonen en de benodigde materialen. Het stimuleren van (kleine) gedragsverandering staat hierin centraal. VOORLICHTINGSKOFFER De voorlichtingskoffer met beveiligingsproducten tegen woninginbraken kan worden gebruikt bij voorlichting door gemeenten, politie, woningcorporaties, adviseurs en erkende PKVW-bedrijven. Bij zo n voorlichting willen bewoners de producten liever zelf zien en vasthouden dan op een plaatje bekijken. De koffer bevat fysieke bouwkundige beveiligingsproducten zoals dieven klauwen, opzetsloten, beveiligingssloten en sluitkommen inclusief toelichting voor de voorlichter. De voorlichtings koffer kost 250 euro en is via de webwinkel te bestellen, zie

9 WEBWINKEL De handboeken, Beveiligingsrichtlijn, Productenlijst, brochures en relatiegeschenken kunt u gratis downloaden of tegen kostprijs bestellen via CAMPAGNE Het CCV biedt gemeenten kosteloos campagnemateriaal gericht op bewoners aan. Zowel voor de donkere wintermaanden waarin de meeste inbraken plaatsvinden als voor de zomerperiode wanneer bewoners op vakantie gaan. Om deze materialen zo goed mogelijk in te zetten, kunt u desgewenst via de helpdesk hierover geadviseerd worden door ervaren communicatieadviseurs. Op vakantie? Licht de buren in! INBREKERS GAAN NIET MET VAKANTIE Laat uw vertrouwde buren weten dat u op vakantie gaat. Vraag of ze op uw woning letten, de post weghalen en de plantjes water geven. Dat zorgt voor een bewoonde indruk. VRIJBLIJVEND GESPREK Het CCV heeft adviseurs die gespecialiseerd zijn in het Politiekeurmerk Veilig Wonen. U kunt vrijblijvend advies over de implementatie van het keurmerk in uw gemeente inwinnen. Een schouw door bijvoorbeeld een hotspotgebied of door een complex met veel inbraakproblemen behoort tot de mogelijkheden. Voor een afspraak belt u met het Servicebureau tussen 9.30 en uur op (030) of mail naar pkvw@hetccv.nl.

10 PREVENTIEMETER Bent u benieuwd hoe (be)veilig(d) uw regio is? Neem dan nu een kijkje in de speciaal door het CCV ontwikkelde online Preventiemeter. Hierin kunt u op heel eenvoudige en visuele wijze zien hoeveel certificaten van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) er in uw wijk, gemeente en provincie zijn afgegeven. Certificaten Beveiligde Woning De PKVW-certificaten Beveiligde Woning die u in de Preventiemeter kunt bekijken, worden door het CCV in het landelijke Basis Registratie Systeem (BRS) bijgehouden. In totaal staan er inmiddels zo n certificaten in het BRS. Wilt u de PKVW-certificaten op adresniveau opvragen zodat maatwerkplannen gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld hotspots, dan kan dat via het adres pkvw@hetccv.nl. Dit kan uiteraard alleen aangevraagd worden door onze veiligheidspartners vanuit de gemeente, politie of woningcorporatie voor hun eigen regio. Hoe werkt het? 1 Ga naar 2 De Preventiemeter opent met de kaart van Nederland en aan de linkerkant staat een menu. 3 In het menu kunt u zoeken op bijvoorbeeld uw gemeentenaam. De landkaart zoomt dan in op dit gebied. 4 U ziet de PKVW-gecertificeerde woningen in absolute aantallen en in percentage ten opzichte van het aantal woningen in dit gebied. De kleurvlakken - die in de legenda uitgelegd worden - geven op grafische wijze weer hoe uw gemeente er voor staat. 5 U kunt de afbeelding van de landkaart en een bestand met daarin alle gegevens exporteren en inzetten voor eigen gebruik.

11 CENTRUM VOOR CRIMINALITEITSPREVENTIE EN VEILIGHEID Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt bij aan de maatschappelijke veiligheid door met partners integrale aanpakken te ontwikkelen en een brede implementatie daarvan te bevorderen. Het CCV zorgt voor ondersteuning en afstemming op maat, gericht op de lokale praktijk. Bronvermelding Veiligheidsmonitor 2012 Onderzoek De Waard Lamet & Wittebrood CBS B. Vollaard Handboeken PKVW MEER INFORMATIE Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen over de aanpak van woninginbraak, neem dan contact op met het CCV. Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) Churchilllaan 11, 3527 GV Utrecht Postbus 14069, 3508 SC Utrecht

12 Stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt bij aan de maatschappelijke veiligheid door het stimuleren van publiek-private samenwerking, actieve kennisdeling van de veiligheidspraktijk en kwaliteitsontwikkeling van instrumenten en regelingen. Eindredactie: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Vormgeving: CO3 grafisch ontwerpers. Fotografie: Inge van Mill. Het CCV, april 2014.

veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen

veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen veiligheid door samenwerken POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE Voorkom woninginbraken, overlast en verloedering in vijf stappen wonen en sociale veiligheid Elke gemeente wil dat haar inwoners

Nadere informatie

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING WONEN EN SOCIALE VEILIGHEID Elke gemeente wil een veilige gemeente zijn waarin haar inwoners veilig wonen, werken en recreëren.

Nadere informatie

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen Het Politiekeurmerk Veilig Wonen Seminar PKVW - BORG 20 juni 2011 Lilian Tieman Programmaleider Veilig Wonen-CCV 14-07-2011 Vandaag Waarom een keurmerk woningbeveiling: actualiteit Het hoe en waarom van

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen Keurmerk Veilig Ondernemen Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid keurmerk veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel

Nadere informatie

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren

Veilig geldtransport. 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport 15 tips om geld veilig te vervoeren Veilig geldtransport Geldvervoer is nooit zonder risico s. Maar u kunt die risico s wél zoveel mogelijk beperken. In deze folder vindt u de 15 belangrijkste

Nadere informatie

Slachtoffers van woninginbraak

Slachtoffers van woninginbraak 1 Slachtoffers van woninginbraak Fact sheet juli 2015 Woninginbraak behoort tot High Impact Crime, wat wil zeggen dat het een grote impact heeft en slachtoffers persoonlijk raakt. In de regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Alleen het gesproken woord geldt Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Dames en heren, Goed om met u in zo n groot gezelschap bijeen te

Nadere informatie

Woningovervallen. juni 2010 Programma Veilig Wonen

Woningovervallen. juni 2010 Programma Veilig Wonen Woningovervallen juni 2010 Programma Veilig Wonen Het begrip woningoverval Verschillende categorieen door overvallers ingezet: Babbeltrucs om de woning binnen te komen Bij openen deur direct toegang verschaffen

Nadere informatie

dat wonen veiliger maakt

dat wonen veiliger maakt PKVW Het keurmerk dat wonen veiliger maakt Een veilige woonomgeving verhoogt de sociale kwaliteit en gaat de verloedering van wijken tegen. Gemeenten en corporaties zijn bovendien minder tijd kwijt aan

Nadere informatie

Plan van aanpak woninginbraken en andere high impact crimes gemeente Tiel

Plan van aanpak woninginbraken en andere high impact crimes gemeente Tiel Plan van aanpak woninginbraken en andere high impact crimes gemeente Tiel 1. Inleiding Woninginbraak behoort met geweld, straatroof en overvallen tot de High Impact Crimes (HIC). Voor deze delicten geldt

Nadere informatie

Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin!

Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin! Met een veilig gevoel van huis? Deur op slot. Een goed begin! 50% van de inbraken kunt u eenvoudig voorkomen. 90% van de inbraken gebeurt door gelegenheidsinbrekers. 95% minder kans op inbraak? Lees deze

Nadere informatie

Welkom. Presentatie: veiligheid in het Rembrandtpark- Componistenkwartier Naarden

Welkom. Presentatie: veiligheid in het Rembrandtpark- Componistenkwartier Naarden Welkom Presentatie: veiligheid in het Rembrandtpark- Componistenkwartier Naarden Waarom zijn wij hier vanavond? Aanleiding: Inbraken in de buurt in het eerste kwartaal van 2017, met als gevolg onrust en

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO

veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerken keurmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. De schade kan flink oplopen

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen. [Naam spreker]

Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen. [Naam spreker] 14 09 17 Voorlichtingsbijeenkomst veilig wonen [Naam spreker] Programma Babbeltrucs, woningovervallen en woninginbraken 1. Hoe, wanneer en waar gebeurd het? 2. Hoe te voorkomen? Zowel bouwkundig (Politiekeurmerk)

Nadere informatie

CONGRES VEILIG WONEN 2010 Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten?

CONGRES VEILIG WONEN 2010 Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten? WORKSHOP 1A Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten? Ondant #2 april 2009 De mate waarin mensen zich aan regels houden wordt door meer factoren bepaald dan de hoogte van boetes. Uit onderzoek naar

Nadere informatie

Verslag Conferentie PKVW vernieuwt, donderdag 10 april 2014, Utrecht

Verslag Conferentie PKVW vernieuwt, donderdag 10 april 2014, Utrecht Verslag Conferentie PKVW vernieuwt, donderdag 10 april 2014, Utrecht Namens het ministerie van Veiligheid en Justitie en het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) organiseerden we de

Nadere informatie

Inbraakpreventie in Westfriesland

Inbraakpreventie in Westfriesland Inbraakpreventie in Westfriesland uitkomsten van een peiling onder inwoners Westfriese gemeenten Juni 2014 Belangrijkste uitkomsten Risico-perceptie De zes gemeenten die deel uit maken van het politiedistrict

Nadere informatie

Voorkom een overval. 10 gouden tips

Voorkom een overval. 10 gouden tips Voorkom een overval 10 gouden tips Voorkom een overval Hoe kunt u een overval van uw zaak voor komen? En wat kunt u het beste doen als het toch gebeurt? In deze folder zetten we 10 gouden tips op een rij.

Nadere informatie

Stap voor stap naar een. HOTSPOTANALYSE woninginbraken

Stap voor stap naar een. HOTSPOTANALYSE woninginbraken Stap voor stap naar een HOTSPOTANALYSE woninginbraken Aanpak woninginbraken in 8 stappen Afschalen Opschalen Hotspots selecteren Basis analyse Deze waaier gaat in op de eerste 3 stappen van de aanpak woninginbraken

Nadere informatie

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39

Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer 112 gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 39 NOODNUMMER Heeft u in de afgelopen 5 jaar wel eens het noodnummer gebeld om de POLITIE te bereiken? Nee... ga verder naar vraag 5 pagina 9 De volgende vragen gaan over de LAATSTE keer dat u belde om de

Nadere informatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN SAMEN WIJZER. Producten en diensten voor een veiliger ondernemingsklimaat

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN SAMEN WIJZER. Producten en diensten voor een veiliger ondernemingsklimaat VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN SAMEN WIJZER Producten en diensten voor een veiliger ondernemingsklimaat INHOUDSOPGAVE Deze brochure 4 Thema s Interne criminaliteit 5 Inbraak 7 Overvallen 8 Agressie en geweld

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp!

Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp! Mij overkomt het niet, er is niets te halen in Weesp! Maarten J. van Weel Directeur Adviesburo Alma Gecertificeerd preventieadviseur van het CCV Utrecht Adviseur Keurmerk Veilig Ondernemen Adviseur Senioren

Nadere informatie

Hoe veilig is uw woning?

Hoe veilig is uw woning? Allianz Nederland Schadeverzekering Hoe veilig is uw woning? Inbraakpreventie Inbraakpreventie Inbraak in woningen komt helaas steeds vaker voor. In Nederland wordt naar verhouding zelfs vaker ingebroken

Nadere informatie

veiligheid door samenwerking veilig In 4 stappen naar kvo

veiligheid door samenwerking veilig In 4 stappen naar kvo veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar kvo veilig ondernemen iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. de schade kan flink oplopen

Nadere informatie

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw VEILIG WONEN, PRETTIG WONEN U woont in een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Niet alleen uw woning, maar uw hele buurt is gebouwd op een zo groot mogelijke

Nadere informatie

Totaal aantal woninginbraken

Totaal aantal woninginbraken Veiligheid in Uden, hoe is het gesteld met de inbraakpreventie van onze gemeente? De angst voor een woninginbraak is groot, maar liefst 1 op de 10 acht mensen een inbraak bij hem of haar thuis zeer waarschijnlijk.

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding voorwoord Elke werknemer in Nederland heeft recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. En iedereen moet zijn werk op een veilige manier

Nadere informatie

Evaluatie preventieadviezen

Evaluatie preventieadviezen Evaluatie preventieadviezen Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek November 2017 Samenvatting In de eerste zes maanden van 2017 zijn er door de politie 234 (pogingen tot) woninginbraak

Nadere informatie

Nieuwbouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl

Nieuwbouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl Nieuwbouw Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen 2015 Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl 2 POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN Inhoudsopgave 1. Inleiding 7 Verschil nieuwbouw en bestaande

Nadere informatie

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen VEILIG WONEN EN LEVEN VEILIG WONEN IS BEWUST WONEN De laatste jaren staan de onderwerpen woninginbraak, woningovervallen en babbeltrucs weer volop

Nadere informatie

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel

Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel Politiekeurmerk veilig wonen nieuwbouw en vrije kavel U woont in een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Of u gaat een woning bouwen op een vrije kavel. Veilig wonen vraagt ook wat van u. Veilig

Nadere informatie

veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking

veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig ondernemen In 4 stappen naar KVO veiligheid door samenwerking veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. De schade kan flink oplopen

Nadere informatie

PKVW vernieuwt. Sociale veiligheid en verlichting 29 januari 2015

PKVW vernieuwt. Sociale veiligheid en verlichting 29 januari 2015 PKVW vernieuwt Sociale veiligheid en verlichting 29 januari 2015 Lilian Tieman, projectleider woninginbraken Chris van der Nat, adviseur CCV servicebureau Inleiding: Het CCV Centrum voor Criminaliteitspreventie

Nadere informatie

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen. Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz.

SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen. Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz. SENIOREN & VEILIGHEID Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Maak kans op een gratis Veilig Wonen pakket voor uw woning! Kijk snel op blz. 6 VEILIG WONEN EN LEVEN VEILIG WONEN IS BEWUST WONEN De laatste jaren

Nadere informatie

Onderhoud van blusmiddelen. Voor meer zekerheid

Onderhoud van blusmiddelen. Voor meer zekerheid Onderhoud van blusmiddelen Voor meer zekerheid ONDERHOUD VAN BLUSMIDDELEN 3 Onderhoud van blusmiddelen Een beginnende brand in uw bedrijf kunt u zelf blussen. Daarvoor maakt u gebruik van een brandslanghaspel

Nadere informatie

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 8: woninginbraak augustus 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 8 e peiling met het burgerpanel van Capelle aan den IJssel.

Nadere informatie

VERZEKERINGSTECHNISCHE RISICOANALYSE PARTICULIEREN

VERZEKERINGSTECHNISCHE RISICOANALYSE PARTICULIEREN VERZEKERINGSTECHNISCHE RISICOANALYSE PARTICULIEREN is een uitgave van VZP Intermediair BV (P.B. (Berrie) van der Heide) en Anita Hol-Bubeck Op alle diensten die door Bureau D & O worden geleverd zijn Algemene

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

22 SPECIAL>> VEILIG ONDERNEMEN juli-augustus 2008. Werkvloer

22 SPECIAL>> VEILIG ONDERNEMEN juli-augustus 2008. Werkvloer 22 SPECIAL>> VEILIG ONDERNEMEN juli-augustus 2008 Fotoserie Werken met het KVO Samen voor veiligheid Werkvloer In winkelgebieden en op bedrijventerreinen werken ondernemers, gemeenten, politie en brandweer

Nadere informatie

CORPORATIE BOUW. Aanpak bijzonder bezit. Ralph Herben, Woonpunt. PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk

CORPORATIE BOUW. Aanpak bijzonder bezit. Ralph Herben, Woonpunt. PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk CORPORATIE BOUW bouw, renovatie en onderhoud voor alle corporaties PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk Woonbron en Eneco Samen zonnepanelen plaatsen Weg met de onrendabele investering Thema: Renovatie

Nadere informatie

Senioren & veiligheid. Wat u zelf aan veiligheid kunt doen

Senioren & veiligheid. Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Senioren & veiligheid Wat u zelf aan veiligheid kunt doen Veilig wonen en leven Veilig wonen is bewust wonen Veiligheid is een onderwerp dat veel in de belangstelling staat. Als u alle berichten in de

Nadere informatie

Stuurt u het responsformulier en de vragenlijst in twee afzonderlijke enveloppen zonder postzegel op naar het volgende antwoordnummer:

Stuurt u het responsformulier en de vragenlijst in twee afzonderlijke enveloppen zonder postzegel op naar het volgende antwoordnummer: Stuurt u het responsformulier en de vragenlijst in twee afzonderlijke enveloppen zonder postzegel op naar het volgende antwoordnummer: Bureau Driessen Antwoordnummer 9034 3500 ZA Utrecht RESPONSFORMULIER

Nadere informatie

WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen WOON VEILIGER met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Veilig wonen en genieten van uw woonomgeving. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij. In deze folder staan praktische tips om uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie

Bestaande bouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl

Bestaande bouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl Bestaande bouw Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen 2015 Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl 2 POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN Inhoudsopgave 1. Inleiding 7 Verschil nieuwbouw en

Nadere informatie

Bestaande bouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl

Bestaande bouw. Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl Bestaande bouw Handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen 2015 Kijk voor de meest recente uitgave op www.politiekeurmerk.nl 2 POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN Inhoudsopgave 1. Inleiding 7 Verschil nieuwbouw en

Nadere informatie

WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt. Muiderberg

WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt. Muiderberg WhatsApp- Buurtpreventie Het vergroten van de (sociale) veiligheid en lee9aarheid in de buurt Muiderberg Welkom Wat is WhatsApp? Het doel van WhatsApp- buurtpreventie. Georganiseerde WhatsApp-groepen.

Nadere informatie

AANHANGSEL TOT DE HANDELINGEN VAN DE GEMEENTERAAD (vragen van de fractie CDA) No. 14/34 Rijswijk, 28 oktober 2014

AANHANGSEL TOT DE HANDELINGEN VAN DE GEMEENTERAAD (vragen van de fractie CDA) No. 14/34 Rijswijk, 28 oktober 2014 AANHANGSEL TOT DE HANDELINGEN VAN DE GEMEENTERAAD (vragen van de fractie CDA) No. 14/34 Rijswijk, 28 oktober 2014 14.107220 Onderwerp: Schriftelijke artikel 43 vragen met als onderwerp Dring aantal inbraken

Nadere informatie

BUVA PREVENTIEADVIES. Van advies tot oplevering

BUVA PREVENTIEADVIES. Van advies tot oplevering Van advies tot oplevering BUVA PREVENTIEADVIES Bouwbesluit - NEN 5096:2007 - Advies - Opname - Specificaties - Montage - Veiligheidscertificaten - Advisering inbraakwerend hang- en sluitwerk - Nieuwbouw

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst integraal veiligheidsbeleid Patrick van den Brink, directeur het CCV

Landelijke bijeenkomst integraal veiligheidsbeleid Patrick van den Brink, directeur het CCV Landelijke bijeenkomst integraal veiligheidsbeleid 2015 Patrick van den Brink, directeur het CCV Programma 12:30 Patrick van den Brink directeur Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

Nadere informatie

Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk

Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk HANDREIKING VOOR VEILIGE VAKANTIEPARKEN Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument in de praktijk 1 HANDREIKING VOOR VEILIGE VAKANTIEPARKEN 2 Handreiking voor veilige vakantieparken Het instrument

Nadere informatie

Inbraakpreventieplatform Nationale enquête: emotionele gevolgen van een woninginbraak

Inbraakpreventieplatform Nationale enquête: emotionele gevolgen van een woninginbraak Inbraakpreventieplatform Nationale enquête: emotionele gevolgen van een woninginbraak Het Inbraakpreventieplatform is een nieuw initiatief dat Belgen bewuster wil maken van de risico s op, en de nasleep

Nadere informatie

Factsheet 9 Ontwikkeling woninginbraken periode t/m 30 april 2013

Factsheet 9 Ontwikkeling woninginbraken periode t/m 30 april 2013 Factsheet 9 Ontwikkeling woninginbraken periode t/m 30 april 2013 1. Cijfers woninginbraken Dit is inmiddels de negende factsheet sinds september 2010 met informatie over de cijfers op het gebied van woninginbraak

Nadere informatie

WINTER PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen BEWAAREXEMPLAAR. genieten van de winter...

WINTER PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen BEWAAREXEMPLAAR. genieten van de winter... BEVEILIGINGS GROEP WINTER PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van de winter... BEWAAREXEMPLAAR Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen. NVD Beveiligingsgroep

Nadere informatie

Inleiding. Beleving van veiligheid. Veiligheid als begrip

Inleiding. Beleving van veiligheid. Veiligheid als begrip Inleiding In het kader van veiligheid zijn politie en gemeenten eerstverantwoordelijk voor openbare orde, handhaving van wettelijke regels en bestrijding van criminaliteit. Burgers ervaren veiligheid als

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. ONDER EMBARGO tot 30 april 2015

Onderzoeksrapport. ONDER EMBARGO tot 30 april 2015 Onderzoeksrapport ONDER EMBARGO tot 30 april 2015 In opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) is onder 1100 respondenten een onderzoek gehouden. Dit onderzoeksrapport is een samenvatting

Nadere informatie

Veilig Wonen, projectplan woninginbraken 2013, vijf aandachtsgebieden 2

Veilig Wonen, projectplan woninginbraken 2013, vijf aandachtsgebieden 2 Veilig Wonen, projectplan woninginbraken 2013, vijf aandachtsgebieden 2 Inleiding In oktober 2012 heeft het college van B & W de nota Veilig Wonen, analyse woninginbraken vastgesteld. Uit de analyse blijkt

Nadere informatie

Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen. Voor meer woonplezier

Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen. Voor meer woonplezier Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen Voor meer woonplezier Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenproblemen Voor meer woonplezier Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Utrecht,

Nadere informatie

Burgemeester. Aan de leden van de raadscommissie ABM

Burgemeester. Aan de leden van de raadscommissie ABM Burgemeester gemeente@amstelveen.nl Aan de leden van de raadscommissie ABM Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 22 oktober 2012 Ons kenmerk Disclaimer:

Nadere informatie

Uitvoeringsplan (woning)inbraak

Uitvoeringsplan (woning)inbraak Prioriteit Uitvoeringsplan (woning)inbraak Inleiding In de Kadernota Integrale Veiligheid (KIV) 1 heeft de raad (woning)inbraak als een van de 6 prioriteiten voor 2012 benoemd. Hiertoe is dit uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

VAKANTIESPECIAL BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR

VAKANTIESPECIAL BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR VAKANTIESPECIAL Ontspannen genieten van de vakantie... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van de vakantie... Thuiskomen na een dag werken of een welverdiende vakantie en merken dat er in uw huis is ingebroken.

Nadere informatie

Inbraakpreventie op Middelbare scholen Basisteam Hoorn

Inbraakpreventie op Middelbare scholen Basisteam Hoorn Inbraakpreventie op Middelbare scholen Auteur: R. Hart Status: Definitief 24 april 2015 Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 2. Probleemstelling... 5 2.1 Doelstelling... 5

Nadere informatie

veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig in 4 stappen naar kvo

veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig in 4 stappen naar kvo veiligheid door samenwerking KEUrmerk veilig ondernemen in 4 stappen naar kvo veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. De schade kan flink oplopen

Nadere informatie

Veiligheid maken we samen. Geachte heer Ruijgrok, Beste Wim dank voor deze introductie.

Veiligheid maken we samen. Geachte heer Ruijgrok, Beste Wim dank voor deze introductie. speech nieuwjaarsbijeenkomst CCV 13-01-2015 Veiligheid maken we samen. Geachte heer Ruijgrok, Beste Wim dank voor deze introductie. Dames en heren, ook van mijn kant van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie

Nadere informatie

Veiligheid Vleuten-De Meern Wijkraadvergadering 16 maart Utrecht.nl

Veiligheid Vleuten-De Meern Wijkraadvergadering 16 maart Utrecht.nl Veiligheid Vleuten-De Meern 2014-2015 Wijkraadvergadering 16 maart 2015 Veiligheidscijfers stad Utrecht Ontwikkeling veiligheid in Utrecht geregistreerde criminaliteit 2011 2012 2013 2014 '11-'14 '13 -

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

Preventiecampagne Maak het ze niet te makkelijk 1 Handboek Preventiecampagne Woninginbraak. versie 1.0

Preventiecampagne Maak het ze niet te makkelijk 1 Handboek Preventiecampagne Woninginbraak. versie 1.0 Maak het ze niet te makkelijk 1 Handboek Preventiecampagne Woninginbraak versie 1.0 Maak het ze niet te makkelijk 2 Preventiecampagne niet te makkelijk De overheid stelt zich ten doel om het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Actieplan woninginbraken

Actieplan woninginbraken Actieplan woninginbraken Voorwoord Een woninginbraak heeft een grote impact op slachtoffers. De privacy wordt erdoor geschaad en slachtoffers ondervinden vaak nog lange tijd de emotionele schade van dit

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

Integraal project woninginbraken

Integraal project woninginbraken Beknopt verslag bijeenkomst woninginbraken d.d. 22 maart 2012 Locatie: raadszaal gemeentehuis, Leudalplein 1 Heythuysen Aanwezig: Diverse buurtcoördinatoren en vertegenwoordigers Dorpsraden Gemeente: BOA

Nadere informatie

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt

24 maart 2015. Onderzoek: Veiligheid in uw buurt 24 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN VOORLICHTINGS- BIJEENKOMST ORGANISEREN VEILIG WONEN

VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN VOORLICHTINGS- BIJEENKOMST ORGANISEREN VEILIG WONEN VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN VOORLICHTINGS- BIJEENKOMST ORGANISEREN VEILIG WONEN VOORLICHTINGSBIJEENKOMST ORGANISEREN Veilig Wonen door Frannie Herder versie 2 Referentie FH Utrecht, 25 augustus 2014 VEILIGHEID

Nadere informatie

Integraal Plan van Aanpak woninginbraken Gemeente Groningen en politie eenheid Noord-Nederland, Basisteams Centrum, Zuid en Noord

Integraal Plan van Aanpak woninginbraken Gemeente Groningen en politie eenheid Noord-Nederland, Basisteams Centrum, Zuid en Noord Integraal Plan van Aanpak woninginbraken Gemeente Groningen en politie eenheid Noord-Nederland, Basisteams Centrum, Zuid en Noord Stedelijke werkgroep: gemeente Groningen: Vertegenwoordiger team Openbare

Nadere informatie

Veilig bouwen helpt tegen inbraak, preventieadvies niet

Veilig bouwen helpt tegen inbraak, preventieadvies niet Veilig bouwen helpt tegen inbraak, preventieadvies niet Bouwen op het BouWbesluit secondant #1 februari 2010 7 In het Bouwbesluit is vastgelegd dat elke nieuwbouwwoning inbraakwerende deuren en ramen moet

Nadere informatie

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Woon veiliger met het Politiekeurmerk Veilig Wonen Een veilig huis in een veilige wijk. Dat geeft een veilig gevoel. Zo vanzelfsprekend als het lijkt is het niet. De laatste jaren is het steeds veiliger

Nadere informatie

stappenplan integraal geweldbeleid

stappenplan integraal geweldbeleid 1 inleiding voor beslissers veiligheid door samenwerken stappenplan integraal geweldbeleid www.hetccv.nl/stappenplangeweld 2 inleiding voor beslissers Uit de praktijk blijkt dat een integrale aanpak van

Nadere informatie

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST ORGANISEREN

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST ORGANISEREN VOORLICHTINGSBIJEENKOMST ORGANISEREN Veilig Wonen Door Marjoke Korff de Gidts Versie 7 Referentie Utrecht, 18 september 2017 VEILIGHEID DOOR SAMENWERKEN VOORWOORD pagina 2/23 Bewoners bewaren de meest

Nadere informatie

Plan van Aanpak Inbraakpreventie

Plan van Aanpak Inbraakpreventie Veiligheid, Kabinet & Handhaving Plan van Aanpak Inbraakpreventie 2009-2010 4 mei 2009 [PvA_Inbraakpreventie1[1].doc] F003 ICT Pagina 2 van 14 Inhoudsopgave Hoofdst. Inhoud Pag. 1 Inleiding 3 2 Analyse

Nadere informatie

CORPORATIE BOUW. Aanpak bijzonder bezit. Ralph Herben, Woonpunt. PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk

CORPORATIE BOUW. Aanpak bijzonder bezit. Ralph Herben, Woonpunt. PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk CORPORATIE BOUW bouw, renovatie en onderhoud voor alle corporaties PKVW in beweging Op naar een leefbare wijk Woonbron en Eneco Samen zonnepanelen plaatsen Weg met de onrendabele investering Thema: Renovatie

Nadere informatie

Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%)

Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%) Leefbaarheid Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%) mee eens niet mee eens Geen neutraal Wegen, paden en pleintjes goed onderhouden 51 21 25 3 Perken, plantsoenen

Nadere informatie

Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest 2015

Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest 2015 Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest 2015 1. Inleiding De zorg voor veiligheid is één van de kerntaken van de gemeente Utrecht. De gemeente heeft de regie op de lokale veiligheid, maar de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Woninginbraak 2013-2014. Politie OM Bestuur

Plan van Aanpak. Woninginbraak 2013-2014. Politie OM Bestuur Plan van Aanpak Woninginbraak 2013-2014 Politie OM Bestuur Juni 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Probleembeschrijving 4 Taken en verantwoordelijkheden 8 Verantwoording en sturing 10 Maatregelenmatrix 11

Nadere informatie

VOORKOM INBRAKEN. Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP

VOORKOM INBRAKEN. Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP VOORKOM INBRAKEN Preventiebrochure van de politiezone BODUKAP VOORWOORD Beste lezer Je wil, net als wij, inbraken voorkomen. In deze brochure vind je daarom tal van eenvoudige tips, gratis advies en goedkoop

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

Geachte bewoner(s) van dit adres,

Geachte bewoner(s) van dit adres, Uw brief / kenmerk : Maarssen : Ons kenmerk : 1682 Verzonden : 1 mei 2010 Behandeld door : Mw. D. Lenten Telefoonnummer : 0346-594358 Afdeling : BMO Onderwerp : Aanbod hang- en sluitwerk Geachte bewoner(s)

Nadere informatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie Format werkplan maatschappelijke organisatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) In Veilige Handen 2. Korte omschrijving De zorg voor een veilige omgeving is essentieel

Nadere informatie

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen STAPPENPLAN COMMUNICATIE / PERS Bij aanvang van ieder project dient er naast een projectleider ook direct een persoon verantwoordelijk

Nadere informatie

Artikel 43-vragen inzake woninginbraken, burgerwacht en politie keurmerk veilig wonen

Artikel 43-vragen inzake woninginbraken, burgerwacht en politie keurmerk veilig wonen www.roermond.nl. uw nummer uw datum 27 februari 2012 ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2012/uit/37773 2 april 2012 4 APR. 2012 K. Geurts SECR/Kabinet en Communicatie

Nadere informatie

MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG

MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG MAAK JE WONING INBRAAKVEILIG Brochure_inbraakpreventie_A5_019.indd 1 23/04/2019 14:10:52 Inbrekers: de klok tikt Een inbreker wil stil, snel en ongezien zijn slag slaan. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers.

Nadere informatie

Mailkrant Buurtpreventie Molenbeke

Mailkrant Buurtpreventie Molenbeke Mailkrant Buurtpreventie Molenbeke Informatie van de werkgroep Buurtpreventie Molenbeke, uitgave juli 2008 Vakantietips van de werkgroep Buurtpreventie Beste buurtbewoner(s), Binnenkort breekt de vakantie

Nadere informatie

Zonder zorgen op vakantie

Zonder zorgen op vakantie 1 Zonder zorgen op vakantie Satis Beveiliging Madelief 49 Haastrecht T: 0182 765 039 E: info@satis-beveiliging.nl www.satis-beveiliging.nl De vakantie periode is voor veel inbrekers de gelegenheid om rustig

Nadere informatie

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR NAJAAR PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van het najaar... Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen.

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Veiligheid-

Stadsmonitor. -thema Veiligheid- Stadsmonitor -thema Veiligheid- Modules Vermogensdelicten 2 Geweld 4 Vernieling en overlast 6 Verdachten 8 Onveiligheidsgevoelens 9 Preventie 11 Oordeel over functioneren politie en gemeente m.b.t. veiligheid

Nadere informatie

HEIN ROETHOFPRIJS 2015

HEIN ROETHOFPRIJS 2015 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 3 HEIN ROETHOFPRIJS 2015 Ieder Nederlands project, initiatief of pakket aan maatregelen dat criminaliteit voorkomt of sociale veiligheid bevordert, kan meedingen

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid Jaarplan Veiligheid 2019

Jaarplan Veiligheid Jaarplan Veiligheid 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Terugblik Jaarplan Veiligheid 2018... 4 Prioriteit 1: High Impact Crimes... 5 1.1 Woninginbraak... 5 1.2 Babbeltrucs... 5 Prioriteit 2: Cybercrime / gedigitaliseerde criminaliteit...

Nadere informatie

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp Veiligheid en wijken 5 januari 2017 Memo Hierbij treft u een kort memo aan over de voortgang

Nadere informatie

Plan van aanpak Datum: 30 augustus

Plan van aanpak Datum: 30 augustus Plan van aanpak Datum: 30 augustus 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Probleemanalyse 4 1.1 Leefgebieden 4 1.2 Donker dagen offensief.. 4 1.3 Taken en verantwoordelijkheden... 5 1.4 Samenwerking

Nadere informatie

o v e r l a s t b e l e v i n g e B o o k o v e r h e t b e g r i j p e n e n e f f e c t i e f a a n p a k k e n v a n

o v e r l a s t b e l e v i n g e B o o k o v e r h e t b e g r i j p e n e n e f f e c t i e f a a n p a k k e n v a n O v e r l a s t b e l e v i n g e B o o k o v e r h e t b e g r i j p e n e n e f f e c t i e f a a n p a k k e n v a n o v e r l a s t b e l e v i n g www.hetccv.nl/overlastbeleving Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Wijkvergadering 8 oktober 2015. Klankbordgroep Poelenburg

Wijkvergadering 8 oktober 2015. Klankbordgroep Poelenburg Wijkvergadering 8 oktober 2015 Wijkvergadering 8 oktober 2015 Agenda * Bij Ons Niet Stelen (BONS) * Pauze * Mooi Poelenburg BONS Bij Ons Niet Stelen! Waar gaat dit over? 1. Wat is BONS? 2. Wat wil BONS?

Nadere informatie