verrekenbare servicekosten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "verrekenbare servicekosten"

Transcriptie

1

2 Bij 3B Wonen betaalt u naast de huur ook servicekosten. Deze servicekosten betaalt u maandelijks via een voorschot, tegelijk met de huur. Voorbeelden van servicekosten zijn schoonmaken van de algemene ruimte en elektra van de algemene ruimte. De servicekosten verschillen per gebouw. 3B Wonen heeft in samenwerking met de Huurdersvereniging Lansingerland het servicekostenbeleid bepaald. Een belangrijk doel in dit servicekostenbeleid is servicekosten afrekenen op basis van werkelijk gemaakte kosten. De basis van het servicekostenbeleid is het servicekostenbeleid van de Huurcommissie. In deze brochure is weergegeven welke servicekosten er zijn, hoe deze kosten zijn opgebouwd en hoe ze worden afgerekend. Met deze brochure willen wij u als huurder inzicht geven in wat u van ons krijgt en wat u van ons mag verwachten. Sommige servicekosten wisselen van hoogte, afhankelijk van het verbruik of de hoogte van de kosten van de leverancier. Een voorbeeld hiervan is elektra algemene ruimte. Dit zijn verrekenbare servicekosten. Er zijn ook servicekosten die vaststaan en niet wijzigen. Voorbeelden hiervan zijn glasverzekering en rioolontstopping. Jaarlijks ontvangt u van ons rond eind april de servicekostenafrekening voor de verrekenbare servicekosten. Op de servicekostenafrekening staan de volgende zaken: Op welke periode de afrekening betrekking heeft Welke servicekostencomponenten met u worden afgerekend De werkelijke kosten per servicekostencomponent Het voorschot dat u op jaarbasis heeft betaald voor het servicekostencomponent Het verschil tussen de werkelijke kosten en uw voorschot Het totaalbedrag dat u van ons ontvangt of dat u moet betalen Het kan zijn dat de tarieven van de leveranciers wijzigen, dit gebeurt maximaal een keer per jaar.

3 Stookkosten afrekening rechtstreeks via energieleverancier De meeste appartementen en alle eengezinswoningen hebben een eigen cv-ketel of stadsverwarming. De stookkosten worden in dat geval rechtstreeks afgerekend via de energieleverancier. Stookkosten afrekening via 3B Wonen In een aantal gebouwen is een collectieve verwarmingsinstallatie aanwezig. Bij deze complexen wordt per woning geregistreerd hoeveel warmte er is verbruikt. De meters worden eens per jaar opgenomen door Ista. De opgenomen meterstanden vindt u terug bij de afrekening van de stookkosten. Ook het vastrecht dat in rekening wordt gebracht, staat hierop vermeld. Op basis van de Warmtewet wordt het verbruik met u afgerekend, de werkelijke kosten worden verrekend met het voorschot dat u heeft betaald. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Water Als u een eigen watermeter heeft, wordt het waterverbruik rechtstreeks afgerekend via de waterleverancier. In sommige gebouwen is een collectieve waterinstallatie. Als er in dat geval tussenmeters in uw woning zitten, wordt het werkelijke verbruik door ons met u afgerekend. Als er geen tussenmeters zijn, dan worden de totale kosten van het gebouw verdeeld over het aantal woningen en eventuele andere ruimten in het gebouw. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Elektra algemene ruimten De kosten die hieronder vallen, is de elektra die wordt gebruikt om alle voorzieningen (met uitzondering van de lift en oplaadbare apparaten) in algemene ruimten te laten functioneren. Een voorbeeld hiervan is de verlichting in trappenhuizen, galerijen en bergingsgangen. De totale kosten worden verrekenend met alle huurders (en eventueel eigenaren) van het complex. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Elektra lift De elektra die nodig is geweest om de lift te laten werken, wordt apart opgemeten. Deze kosten worden verrekend over de huurders die gebruik kunnen maken van de lift. Dit betekent dat er niet wordt afgerekend met huurders wonende op de begane grond, tenzij er een gemeenschappelijke ruimte op een hogere etage is. Met huurders wonende op een tussenetage, die te bereiken is met zowel de lift als met enkele treden, worden deze kosten wel afgerekend. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Sommige servicekosten wisselen van hoogte, afhankelijk van het verbruik of de hoogte van de kosten van de leverancier. Dit zijn verrekenbare servicekosten

4 Schoonmaak algemene ruimte Om de algemene ruimten in het gebouw waar u woont schoon te houden, hebben wij een contract met een schoonmaakbedrijf. De hoogte van de kosten die u moet betalen, hangt af van het schoonmaakprogramma. In dit schoonmaakprogramma staat omschreven wat er moet gebeuren en hoe vaak dit gebeurt. Deze schoonmaakprogramma s vindt u in het kastje in de algemene ruimte op de begane grond. Jaarlijks worden de tarieven van de schoonmaak opnieuw vastgesteld. Deze kosten worden afgerekend met alle huurders die gebruik maken van een of meerdere algemene ruimten (bijvoorbeeld entree en ruimte van de vuilcontainers). Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Glasbewassing algemene ruimte binnen en Glasbewassing algemene ruimte buiten De kosten die worden gemaakt voor de glasbewassing van de ramen in de algemene ruimten aan de binnenzijde en aan de buitenzijde, worden apart in rekening gebracht. Deze kosten worden verrekend met alle huurders wonende in het gebouw. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Glasbewassing onbereikbaar bewonersglas In het servicekostenbeleid is de definitie vastgesteld wanneer er sprake is van onbereikbaar bewonersglas. Als het onbereikbaar bewonersglas wordt gewassen, is op basis van de werkelijke kosten bepaald wat de maandelijkse kosten hiervoor zijn. De totale kosten worden verrekend met de huurders die hebben betaald voor glasbewassing onbereikbaar bewonersglas. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten. Huurders van eengezinswoningen, benedenbovenwoningen en poortwoningen zijn zelf verantwoordelijk voor de glasbewassing van onbereikbaar glas. Onderhoud tuinen Bij groenvoorzieningen huurt 3B Wonen een hovenier in om de groenvoorziening te onderhouden. Als de groenvoorziening als besloten wordt aangemerkt, betalen de huurders voor het servicekostencomponent onderhoud tuinen. De totale kosten worden verrekend met de huurders die hebben betaald voor onderhoud tuinen. Het voorschot wordt per 1 juli eventueel aangepast naar het bedrag dat beter in de buurt komt van de werkelijke kosten.

5 Administratiekosten Administratiekosten zijn de kosten die een verhuurder of beheerder moet maken om de servicekosten te kunnen verwerken en met de huurder af te rekenen. De verhuurder heeft volgens de Huurcommissie de mogelijkheid om een redelijke vergoeding voor deze werkzaamheden bij de huurders in rekening te brengen. 3B Wonen rekent een vergoeding van 7,50 per jaar. Dit betekent dat maandelijks 0,62 in rekening wordt gebracht. Rioolontstopping Alle huurders van 3B Wonen betalen een bepaald bedrag voor rioolontstopping. Hierdoor kunnen verstoppingen van het riool door de huurders worden gemeld en dan wordt het opgelost. Jaarlijks wordt bekeken of het tarief moet worden aangepast. Als het tarief wordt aangepast, gebeurt dit per 1 juli. Glasverzekering Alle huurders van 3B Wonen betalen een bepaald bedrag voor glasverzekering. Hierdoor kunnen glasbreuken door de huurders worden gemeld en dan wordt het hersteld. Jaarlijks wordt bekeken of het tarief moet worden aangepast. Als het tarief wordt aangepast, gebeurt dit per 1 juli. Complexbeheer In alle appartementgebouwen van 3B Wonen doet een complexbeheerder zijn ronde. Hij of zij controleert bijvoorbeeld de uitgevoerde schoonmaak, of alles in het gebouw naar behoren werkt en zet eventueel vuilcontainers buiten. Jaarlijks wordt bekeken of het tarief moet worden aangepast. Als het tarief wordt aangepast, gebeurt dit per 1 juli. Zonneschermen Huurders met een zonnescherm dat via 3B Wonen is aangebracht en wordt onderhouden, betalen maandelijks een bepaald bedrag aan servicekosten voor zonneschermen. Haagbeuken Bij sommige eengezinswoningen en appartementencomplexen staan haagbeuken. Deze haagbeuken zijn bepalend voor het aanzicht in de wijk. Daarom worden deze haagbeuken in opdracht van 3B Wonen onderhouden door een hovenier. Als de groenvoorziening als besloten wordt aangemerkt, betalen de huurders voor het servicekostencomponent haagbeuken. De huurders die haagbeuken bij hun woning of bij hun appartementencomplex hebben staan, betalen hiervoor servicekosten. De hoogte van het bedrag is minder dan de werkelijke kosten. Dit betekent dat 3B Wonen de rest van de kosten op zich neemt. Elektra oplaadbare apparaten Huurders die gebruik maken van een elektrapunt in de algemene ruimte betalen voor oplaadbare apparaten. Bewaking alarmering communicatie en hulp Wanneer een huurder woont in een appartementengebouw waar een alarmopvolgingssysteem aanwezig is, betalen alle huurders in dat gebouw voor bewaking alarmering communicatie en hulp. Heeft u een vraag over uw servicekostenafrekening? U kunt uw vraag stellen per , via het contactformulier op onze website, telefonisch of per brief. Heeft u een bezwaar op de servicekostenafrekening? U kunt dan gebruik maken van het bezwaarformulier op onze website. Boterdorpseweg AC Bergschenhoek T (010) I E Deze brochure is met zorg samengesteld. Aan de inhoud ervan kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Servicekostenbeleid 2013 en verder

Servicekostenbeleid 2013 en verder Servicekostenbeleid 2013 en verder In dit document is het beleid Servicekosten weergegeven. Deze beleidsuitgangspunten zijn in gezamenlijkheid tussen 3B Wonen, drie bestuursleden van de Huurdersvereniging-Lansingerland

Nadere informatie

Wat en hoe over servicekosten. Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen

Wat en hoe over servicekosten. Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen Wat en hoe over servicekosten Wegwijzer voor bewoners van appartementencomplexen Wat en hoe over Lorem ipsum dolor sit amet servicekosten Bewoners van appartementencomplexen en flatwoningen betalen naast

Nadere informatie

Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014

Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014 Informatie over de Warmtewet Volkshuisvesting December 2014 1. Warmtewet algemeen Het waarom van de Warmtewet Als een huurder is aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming (1 grote installatie voor

Nadere informatie

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt HUUR Alles wat u moet weten Thuis in de buurt Uw huur... Een van de belangrijkste verplichtingen van het huren van een woning is dat u aan Tiwos elke maand huur betaalt. Over dit onderwerp geven wij u

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor Huurders

gemengde complexen informatie voor Huurders VvE beheer gemengde complexen informatie voor Huurders inleiding Met deze brochure willen wij u als huurder van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke zaken. In een

Nadere informatie

Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd

Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd Dit betaal ik Dit betaal ik Voor uw huis betaalt u huur. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Want op tijd betalen draagt bij aan zorgeloos wonen. In deze folder leest u alles over huur betalen, huurachterstand,

Nadere informatie

Grat is. B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat

Grat is. B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat Grat is iding handle bondoon voor W isat ies n lidorga % B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat Veel huurders betalen per maand een bedrag aan servicekosten. Daarvoor

Nadere informatie

Het betalen van ziekenhuiszorg

Het betalen van ziekenhuiszorg Het betalen van ziekenhuiszorg Universitair Medisch Centrum Groningen Met deze folder willen we u informeren over het betalen van ziekenhuiszorg. Dit is belangrijk als u patiënt bent van het UMCG of als

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: Wat betaalt u? Heeft u binnenkort een afspraak in ons ziekenhuis? Of bent u al patiënt? Hieronder vindt u informatie over de kosten van uw zorg. Wie betaalt uw zorg? Iedereen die woont

Nadere informatie

Samenwerking met Greenchoice

Samenwerking met Greenchoice Samenwerking met Greenchoice Dit document is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld om initiatiefnemers te ondersteunen bij het starten van een

Nadere informatie

SERVICEKOSTENBELEID HUURCOMMISSIE

SERVICEKOSTENBELEID HUURCOMMISSIE SERVICEKOSTENBELEID HUURCOMMISSIE Versie januari 2014 2 Servicekostenbeleid Huurcommissie januari 2014 INHOUDSOPGAVE Algemeen 7 Acceptatie, onderzoekstermijn en onderzoeksmethode 9 All in-prijzen 15 Eigendomsoverdracht

Nadere informatie

Kwaliteit, zo werkt het

Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Informatie over huren

Informatie over huren Samen bouwen aan beter wonen Informatie over huren 3 Welkom WoonFriesland heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult wonen in uw nieuwe

Nadere informatie

VERHUURBROCHURE. 6 serviceappartementen Swaenewoerd in Raalte

VERHUURBROCHURE. 6 serviceappartementen Swaenewoerd in Raalte VERHUURBROCHURE 6 serviceappartementen Swaenewoerd in Raalte INHOUDSOPGAVE SWAENEWOERD... 3 Zorgapppartementen... 3 Serviceappartementen... 4 SERVICEAPPARTEMENTEN... 5 Mogelijkheid voor zorg en diensten

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties

Onderhoud & reparaties Onderhoud & reparaties Samen verantwoordelijk voor prettig wonen Leystromen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Dat betekent dat wij uw woning goed onderhouden. Zaken die kapot gaan, repareren wij

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken

Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken Inhoudsopgave 3 De huur opzeggen bij Brabantse Waard 4 Uw huurwoning opleveren 5 Geldzaken rondom uw woning 5 Veelgestelde vragen van huurders

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging.

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging. INFORMATIE OVER: Informatie voor huurders van Vidomes huur betalen inwonen, medehuurderschap en deelopzegging klachten melden huur opzeggen contact met Vidomes Welkom bij Vidomes WELKOM Welkom bij Vidomes!

Nadere informatie

Uitgave 10, november 2014

Uitgave 10, november 2014 Nieuwsbrief huurders Delta Lloyd Vastgoed Uitgave 10, november 2014 Inhoud Burenoverlast, help! Huurdersverenigingen Tuinen in uw wijk Warmtewet Nieuwbouwcomplexen Klanttevredenheidsonderzoek Tips voor

Nadere informatie

Energie volgens Robin

Energie volgens Robin Energie volgens Robin Onduidelijk In dit boekje beschrijft Robin hoe wij werken, en voor wie! Ook bieden wij u hier een kijkje in de keuken van de Nederlandse energiemarkt. Aan de hand van veel voorkomende

Nadere informatie

Overstappen. Waarom overstappen?

Overstappen. Waarom overstappen? Overstappen Waarom overstappen? De meeste mensen stappen over naar een andere leverancier omdat zij hier flink wat geld mee kunnen besparen. Er bestaan namelijk grote verschillen in energietarieven van

Nadere informatie

wanneer kunt u de huurcommissie inschakelen?

wanneer kunt u de huurcommissie inschakelen? Bent u het niet eens met uw verhuurder of huurder over de huurprijs, het onderhoud, servicekosten of kosten van nutsvoorzieningen van de woning? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u mogelijk de Huurcommissie

Nadere informatie

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Woonbond Kennis- en Adviescentrum Nieuwe Achtergracht

Nadere informatie

> Procedure bij verhuizen. Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken!

> Procedure bij verhuizen. Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken! > Procedure bij verhuizen Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken! > Inhoudsopgave > Huur opzeggen 1 Huur opzeggen 1 Opzegtermijn 2 Huurbetaling 2 Voor- en eindcontrole 3 Overname 4 Nieuwe huurder niet bekend

Nadere informatie

Handreiking Warmtewet

Handreiking Warmtewet 3 september 2014 Handreiking Warmtewet voor woningcorporaties versie 2.0 Auteur: Albert Koedam van Albert Koedam Consultancy, www.ak-consultancy.nl In opdracht van Aedes vereniging van woningcorporaties

Nadere informatie

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is I Waarom Slimmer Kopen slimmer is De prijs, de hoge maandlasten en de risico s. Dat zijn doorgaans de redenen die iemand ervan weerhouden een (andere) woning te kopen. Geldt dat ook voor u? In dat geval

Nadere informatie

Jaarnota Eneco. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op 030 7009 727.

Jaarnota Eneco. Mocht u meer vragen over de jaarnota hebben dan mag u ons uiteraard bellen op 030 7009 727. Jaarnota Eneco In dit document ziet u een voorbeeld van een jaarnota van Eneco. Bij alle termen en onderdelen die om uitleg vragen staat een cijfer genoteerd. Achterin dit document ziet u de uitleg van

Nadere informatie

Huren, wat komt er bij kijken. Wegwijs in huren

Huren, wat komt er bij kijken. Wegwijs in huren Huren, wat komt er bij kijken Wegwijs in huren Huren, wat komt er Lorem ipsum dolor sit amet bij kijken Bij het huren van een woning komt het één en ander kijken. In deze brochure maken wij u wegwijs.

Nadere informatie