Rationeel energiegebruik aan de Associatie K.U.Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rationeel energiegebruik aan de Associatie K.U.Leuven"

Transcriptie

1 Rationeel energiegebruik aan de Associatie K.U.Leuven Red de wereld. Spaar energie.

2 Rationeel EnergieGebruik, kortweg REG, is de verzamelnaam voor allerlei maatregelen om energie te besparen en dit zonder in te boeten aan comfort. Ook het beperken van het waterverbruik valt hier onder. In deze brochure kom je alles te weten over hoe je op je werkplek, maar evengoed thuis, met enkele eenvoudige ingrepen energie kan besparen. Deze brochure is niet het enige instrument om energie te besparen aan de associatie. Op verschillende vlakken worden zichtbare en minder zichtbare maatregelen genomen om onze gebouwen efficiënter te Waarom? Stijgende olieprijzen, het Kyoto-protocol, klimaatwijziging, energie is nu al enkele jaren een hot item. Zelfs de Nobelprijs voor de vrede ging in 2007 naar organisaties die er begaan mee zijn. Welk scenario er uiteindelijk bewaarheid zal worden weet niemand, maar hoge energieprijzen zijn vandaag al een feit. Tenzij er een halt wordt toegeroepen aan het stijgende verbruik, moet er hierdoor jaar na jaar meer geld naar onze energieleveranciers gaan. Geld dat niet aan onderwijstaken kan besteed worden. Dus of je nu gaat voor de ecologische of de economische argumenten, een mogelijk toekomstbeeld of de huidige situatie; evenveel of meer doen met minder energie is iets wat we allemaal samen moeten én kunnen waarmaken. verlichten, verwarmen, Installaties op hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en windmolens zijn fantastisch, maar welke vorm van productie je ook gebruikt: De milieuvriendelijkste kilowattuur is die die je niet verbruikt!

3 Elektriciteit Tips en truuks Elektriciteit is een heel propere vorm van energie eens je het hebt. Voor de productie ervan zijn veelal installaties nodig die wel een negatieve impact hebben op het milieu. Daarbij komt nog dat slechts 30 tot 40% van de energie die je in een elektriciteitscentrale steekt, uiteindelijk als nuttige energie uit je stopcontact komt. Hiernaast staan enkele tips om elektriciteit te besparen. Een actief geheugen en één medewerkende vinger zijn vaak de enige dingen die je nodig hebt om de tip toe te passen. Technisch wordt er dan weer werk gemaakt van onder andere het plaatsen van spaarlampen, het bij ombouw voorzien van efficiëntere verlichting en het plaatsen van hoogrendementspompen in klimatisatie-installaties. Doe de verlichting uit wanneer er voldoende daglicht binnenvalt. Schakel de verlichting uit vanaf je meer dan 15 minuten je bureau verlaat (middagpauze, vergadering,...). Je zult zien dat je bij het terug binnenkomen vaak merkt dat het daglicht voldoende is om bij te werken. Doe het licht uit in lokalen (vergaderlokalen, toiletten, gangen,...) waar niemand aanwezig is. Schakel de verlichting uit na elke vergadering, de kans is groot dat deze anders een hele tijd nodeloos blijft branden. Stel het energiebeheer van jouw PC of laptop zodanig in dat het scherm in slaapstand gaat van zodra er 10 minuten geen activiteit geregistreerd is. Schakel s avonds je computer, scherm en printer volledig uit. Neem zoveel als mogelijk de trap in plaats van de lift. Laat GSM-opladers en dergelijke niet nodeloos in het stopcontact steken. Ook wanneer ze geen accu opladen, verbruiken ze elektriciteit. Schakel een toestel helemaal uit in plaats van het in stand-by te zetten. Laat apparaten zoals een kopieermachine of gemeenschappelijke printer niet de hele tijd in slaapstand staan, zet zeker op vrijdag als het toestel waarschijnlijk niet meer gebruikt zal worden de hoofdschakelaar uit. Laat proefopstellingen of apparaten niet nodeloos draaien en schakel ze indien mogelijk volledig uit.

4 Brandstof Tips en truuks Te warm, te koud, te droge lucht, te veel tocht, aan mogelijke comfortproblemen geen tekort. Het ideale binnenklimaat verschilt dan ook enorm van persoon tot persoon. Terwijl één collega al in T-shirt achter de PC zit, rilt in hetzelfde lokaal een ander nog met een dikke pull aan. Er zijn dan ook altijd, wat de temperatuur of vochtigheid ook is, 5 % ontevredenen. Toch wordt alles in het werk gesteld om een aanvaardbaar comfortniveau te garanderen, hoewel dit in grotere gebouwen met soms structurele fouten geen sinecure is. Dat niet op grote schaal hoogrendementsbeglazing wordt geplaatst, heeft alles te maken met de hoge kostprijs en langere terugverdientijd ervan. Het plaatsen van bijvoorbeeld thermostaatkranen en het inregelen van de verwarming zijn dan weer wel haalbare maatregelen die zorgen voor een beter comfort mét minder energie. Deelnemen aan de Dikke Truiendag bijvoorbeeld is dan zeker niet bedoeld als besparingsmaatregel maar moet eerder gezien worden als een evenement om de noodzaak aan energiebesparing in de kijker te zetten. Doe een raam zo weinig mogelijk open tijdens het stookseizoen (of voor een gekoelde ruimte niet in de zomer). Heb je het te warm, doe dan de deur naar de gang open, dan gaat de warmte niet verloren. Opgelet: Om redenen van veiligheid is het in labo's met gecontroleerde ventilatie in regel niet toegelaten om ramen te openen of deuren langer dan noodzakelijk voor normale passage open te laten staan. Is er tijdens een vergadering of les te weinig verse lucht in een lokaal, zet dan een raam op een kier tijdens de les en vergeet na afloop niet om het raam weer dicht te doen. Ventileren moet je doen terwijl er iemand aanwezig is, niet daarna. Tracht de verwarming zo vrij mogelijk te houden. Leg nooit kleding of andere voorwerpen op radiatoren of convectoren. Plaats er best geen bureau of kast voor want dat zorgt voor een lager rendement. Als je het te koud hebt, zorg dan voor een goede oplossing van dit probleem. Gebruik geen elektrische bijverwarmers: ze verbruiken zeer veel energie en kunnen het centrale verwarmingssysteem ontregelen. Overweeg eerst om een extra kledingsstuk (bijvoorbeeld een trui) aan te trekken voor je de verwarming hoger zet. Meld langdurige problemen aan de technische dienst.

5 Water En voor thuis Lekkende kranen, doorlopende toiletten, het zijn niet meteen zaken waarvan we verwachten dat je ze zelf herstelt. Meld het wel onmiddellijk aan de technische diensten. Een lek zal immers verder geurloos en geruisloos water verspillen als niemand de moeite doet om het te melden. Tips en truuks Zoals gezegd kan je de meeste tips ook thuis toepassen. Wil je meer te weten komen over energiebesparing en mogelijke maatregelen kan je ook een kijkje nemen op één van de volgende websites: website van de Vlaamse overheid in verband met rationeel energiegebruik Onafhankelijk overzicht van de meest energiezuinige producten op de Belgische markt, gaande van huishoudtoestellen tot spaarlampen Meld lekken. Een kraan die tien druppels water per minuut lekt, verspilt vijf à zes liter water per dag (op jaarbasis spreken we over twintig baden!). Of erger nog: een toilet dat een vierde liter water per minuut verliest, betekent een dagelijkse verspilling van 360 liter water. Als een toilet is voorzien van een knop voor een kleine spoeling, maak er dan ook gebruik van. Het is niet nodig om voor elk kopje thee of koffie een nieuwe mok te nemen. Gebruik liever een vaste drinkbeker. Zo spaar je water, afwasmiddel en elektriciteit. Hier kan je zien wie jouw netbeheerder is, bij wie je terecht kan voor nieuwe aansluitingen alsook voor premies voor een hele reeks aan energiebesparende maatregelen, gaande van hoogrendementsbeglazing en radiatorfolie tot een aardgaswasdroger. interessant forum met tal van ideeën en tips voor de energiezuinige bouwer of verbouwer.

6 Uitsmijters: Weetje: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht, de overige 90% is warmte. Eigenlijk is een gloeilamp dus eerder verwarming dan verlichting. Fabeltje: TL verlichting mag je niet te veel schakelen omdat ze dan juist meer energie verbruikt. De energie nodig om een TL-lamp te doen branden, komt ongeveer overeen met 16 seconden gewone brandtijd. Wel is het zo dat de levensduur van een lamp daalt als er veelvuldig wordt geschakeld. Vandaar de vuistregel: schakel de verlichting uit van zodra je kan verwachten dat ze anders 15 minuten onnodig brandt. Klopta? Of ik nu de verlichting op mijn bureau laat branden of niet, zal niet te zien zijn aan het elektriciteitsverbruik. Dat klopt. Maar het effect van die ene vierkante meter isolatie of die ene thermostaatkraan of spaarlamp zal ook nauwelijks te merken zijn. Maar het op grote schaal toepassen van een hele reeks maatregelen doet de energievraag wél dalen. En dat kan door het nemen van technische, organisatorische én gedragsmaatregelen. Weetje: elk uur ontvangt de aarde genoeg zonne-energie om de totale jaarlijkse energievraag van de hele wereld te dekken.

7 Meer info kan je vinden op en op de meer specifieke webpagina s omtrent energie van verschillende associatieleden.

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu Rationeel energiegebruik op kot www.kuleuven.be/studenten/milieu Beste verhuurder, De stijging van de energieprijzen doet ons meer dan ooit stilstaan bij ons verbruik. Als verhuurder (en grootverbruiker)

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite

Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite Snelle spaartips voor energie. Eenvoudig toe te passen! Verdien veel geld, zonder grote moeite 2 Verdien veel geld, zonder grote moeite Verdien veel geld, zonder grote moeite In deze brochure zetten we

Nadere informatie

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing Stap over naar een lagere energierekening! Tips voor energiebesparing Inhoudsopgave Versie 1.0 Elektriciteit 1. Verwarmen 2. Water 3. Apparaten 4. Wassen 5. Drogen 5. Koelen/Vriezen 5. Vaatwassen 6. Computer

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1

Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1 Verantwoordelijke uitgever. De Dycker Lucia blz 1 Uitleg over DE VRIJMAKING van de elektriciteit- en gasmarkt in Vlaanderen De energiemarkt is volledig vrij! Op 1 juli 2003 werd de volledige elektriciteit-

Nadere informatie

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Wie heeft recht op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas? Welke maatregelen beschermen je tegen afsluiting? Sociale maatregelen

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Rationeel Energie Gebruik

Rationeel Energie Gebruik Rationeel Energie Gebruik HANDLEIDING Wie is Dialoog vzw? Missie: Hetonafhankelijk kennis- en adviescentrum DIALOOG vzw informeert rond volgende thema s: Water Energie Bouwen Doelgroep: huishoudens + bouwprofessionelen

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor Electriciteit

Een beginners handleiding voor Electriciteit Een beginners handleiding voor Electriciteit Waarom leren over Elektriciteit? Omdat het weliswaar verborgen is in het stopcontact maar door ons allemaal iedere dag gebruikt. INHOUD 1. Introductie 2. Elektrische

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS inhoud voorwoord 1 passief bouwen Wat is een passiefhuis? 2 Hoe energiezuinig is passiefbouw? 3 Wat zijn de belangrijkste principes? 4 Wat is de meerkost en waar zit de winst?

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Bouwen voor aan de toekomst

Bouwen voor aan de toekomst Bouwen voor aan de toekomst 21 duurzame tips voor de 21ste eeuw Even voorstellen Inhoud Meneer Dubo heeft zijn experts meegebracht, om je de weg door de tips te wijzen: Meneer Mundo heeft een brede kijk:

Nadere informatie

In ieder geval hopen wij, beste lezer, dat wij met deze brochure u kunnen prikkelen om duurzaam te bouwen. Veel leesgenot!

In ieder geval hopen wij, beste lezer, dat wij met deze brochure u kunnen prikkelen om duurzaam te bouwen. Veel leesgenot! 1029260_KampC3 binnen.qxp 25-10-2005 12:43 Pagina 1 Voorwoord Het begrip duurzaam duikt hoe langer hoe meer op in het dagelijks taalgebruik. Dat wil echter niet zeggen dat het ook steeds op de juiste manier

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

Eerste hulp bij energie besparen!

Eerste hulp bij energie besparen! Eerste hulp bij energie besparen! Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) wordt steeds belangrijker: zowel voor ondernemers als voor hun klanten, blijkt uit onderzoek van MVO Nederland. Een van de

Nadere informatie

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw Wageningen woont duurzaam Samen komen we verder Win 50,aan verli chting, incl. advi es Kijk op p.! 13 nog aanleveren Win met energie! 5 Droogmolens in Nieuw Kortenoord 7 Energieneutraal, iets voor u? 8

Nadere informatie

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat In uw woonkamer hangt momenteel een zogenaamde modulerende kamerthermostaat die uw nieuwe cv-ketel aanstuurt. Dit is een ander type thermostaat

Nadere informatie

Installeer zelf en bespaar 50%

Installeer zelf en bespaar 50% ENERGIEGIDS OP WEG NAAR OPTIMAAL ENERGIEVERBRUIK OKTOBER 2007 PASSIEFHUIZEN Huizen zonder centraal verwarmingssysteem die het hele jaar door een aangename binnentemperatuur hebben: het kan. Passiefhuizen

Nadere informatie

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING QUICKSCAN ENERGIEBESPARING Dit document wordt u aangeboden door de gemeente Wormerland en Produbo. Contactpersoon: Ruud Kos Ruud@produbo.nl 0641862826 INHOUDSOPGAVE 1. Intro... 3 2. uitgangspunten... 3

Nadere informatie

INLEIDING MEER MET MINDER

INLEIDING MEER MET MINDER Deze brochure is een uitgave van het provinciaal samenwerkingsverband voor de ondersteuning van het gemeentelijk milieubeleid in Vlaams-Brabant. 4 milieudiensten bundelen hun krachten in dit samenwerkingsverband.

Nadere informatie

Steek WATT in je zak!

Steek WATT in je zak! Steek WATT in je zak! CREDITS COÖRDINATIE: Willy Ivens Voka Kamer van Koophandel Mechelen ALGEMENE PROJECTLEIDING: Laetitia Lemahieu Voka Kamer van Koophandel Kempen en Mechelen REDACTIE: An Maes Voka

Nadere informatie

GOED GEREGELD = GELD GESPAARD. Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij.

GOED GEREGELD = GELD GESPAARD. Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij. GOED GEREGELD = GELD GESPAARD Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij. Colofon Deze brochure is een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij

Nadere informatie

Energiemeesterhandleiding voor professionele energiemeesters

Energiemeesterhandleiding voor professionele energiemeesters KLIMAATWIJKEN 2009-2010 Energiemeesterhandleiding voor professionele energiemeesters [1] Wat zijn Klimaatwijken? Wat? Een Klimaatwijk is een groep van ongeveer 15 gezinnen die op uitdaging van het gemeentebestuur,

Nadere informatie