De Groenten uit Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Groenten uit Amsterdam"

Transcriptie

1 een visie document over stadskwekerijen - januari 2011

2

3 Inleiding We hebben steeds meer voedsel nodig om de aarde te voeden. De wereldbevolking groeit van 7 miljard mensen vandaag naar ruim 9 miljard in Willen we voor alle wereldburgers voldoende eten produceren volgens de huidige traditionele landbouwmethoden, dan trekt dat een zware wissel op de leefbaarheid van onze planeet. We zullen grote natuurgebieden moeten omzetten naar landbouwgronden om aan de toenemende productievraag te voldoen. Deze toenemende productievraag en daarmee samenhangende distributie van voedsel vormt een enorme bedreiging voor de leefbaarheid. Ter illustratie: een Nederlandse maaltijd heeft ruim km afgelegd voordat hij op ons bord ligt. Op dit moment is 1% van de bevolking bezig met het produceren van voedsel voor de overige 99% die daarvan afhankelijk is geworden. Kortom: zowel de fysieke als de psychische afstand tot ons eten is te groot. Wij zijn vervreemd van onze basisbehoefte en we lopen tegen de grenzen van de productiemogelijkheden aan De vraag is: Hoe voeden we de wereld in de 21e eeuw? km 3 km De oplossing ligt niet in de traditionele landbouw en nog minder in de huidige vorm van biologische landbouw. De FAO (Food and Agriculture Organisation) ziet toekomst in een verdere inzet van nieuwe technologische oplossingen. Op verantwoorde wijze een hoger rendemant behalen uit beschikbare bronnen. Het Nederlandse bedrijf PlantLab heeft een logische en tegelijk revolutionaire teeltmethode ontwikkeld die voedselproductie overal ter wereld mogelijk maakt. Zelfs midden in de stad, zowel op kleine en als op grotere schaal. De Groenten uit Amsterdam streeft er naar de eerste stadskwekerij volgens het PlantLab concept in Nederland te realiseren. In Amsterdam om precies te zijn. Het startpunt van een mondiale verandering in de manier waarop we de wereld voeden.

4 PlantLab PlantLab noemt haar nieuwe type kwekerij ook wel Plant Paradise. Al 21 jaar zijn onvermoeibare ingenieurs bezig met de bestudering van de groei en bloei van gewassen. Wat tot nog toe een utopie was, is inmiddels werkelijkheid geworden door de toepassing van moderne technologie in combinatie met diepgaande plantfysiologische kennis. De technologie biedt daarbij het gereedschap om grote veranderingen teweeg te brengen. In de fotosynthese, de waterhuishouding en de voedingsstoffen heeft PlantLab de optimale balans gevonden waarbij een gewas het beste gedijt. Eigenlijk is het allemaal heel simpel, zoals alles in de natuur. Het gaat om de balans tussen de juiste hoeveelheid licht in de juiste kleuren in combinatie met een optimale logistiek in de plant (transport van water, voedingstoffen, CO2, zuurstof en suikers). Een omgeving waarin de plant het beste groeit. Plant Paradise kan in deze nieuwe type kwekerij werkelijk overal ter wereld worden gerealiseerd: op de evenaar, op de Noordpool en midden in de stad. De voordelen van PlantLab op een rij: Efficient Enorme productieverhoging dankzij Plant Paradise (3x hoger dan in de kas) Kweek is niet meer grondgebonden maar stapelbaar (vertical farming) 90% minder waterverbruik Minder energieverbruik door toepassing LED verlichting Productie dicht bij de consument: hierdoor (veel) minder transport Productie wordt vraag in plaats van aanbod gestuurd: geen overschotten Controleerbaar 100% oogstzekerheid 100% timing van de oogst Gezond en veilig Geoogst op zijn lekkerst: gerijpt aan de plant Lekker, mooi, gezond 100% vrij van pesticiden Breed inzetbaar Kwekerijen variërend van zeer kleinschalig tot groot: van moestuin in een inloopkast tot stadskwekerijen Overal ter wereld: van poolcirkel tot evenaar

5 Plant Paradise

6 De Groenten uit Amsterdam 20 % 80 % Het overgrote deel van de Europese bevolking woont in stedelijke gebieden. Dit aantal wordt alleen maar groter De Groenten uit Amsterdam is de implementatie van deze futuristische kweekmethode in een stedelijk omgeving. Het is een belangrijke eerste stap in een groots veranderingsproces: Om aan de wereld te laten zien dat het kan. De groenten en fruit worden weer dichterbij gebracht, waardoor de relatie tussen consument en product zal worden versterkt. Eindeloze transporten behoren hiermee tot het verleden en er kan, op een duurzame manier, worden voldaan aan de hoge en wisselende eisen van de consument. Door de kwekerij naar de stad te brengen zal De Groenten uit Amsterdam ook bewustzijn kweken over onze positie in de voedselketen en een meer respectvolle verhouding met de aarde teweegbrengen. Small, Medium, Large, Universal De omvang van de te verwachten veranderingen is onvoorstelbaar. De gehele keten, van zaadveredelaars tot kwekers tot consumenten zal er niet aan ontkomen. De Groenten uit Amsterdam speelt dan ook in op verschillende schaalniveaus. Van een zelfvoorzienende horeca tot een heuse stadskwekerij dan wel groentefabriek, tot een healthy fast food keten. Deze voorbeelden passen allemaal binnen onze bereikbare visie.

7 Small De Groenten uit Amsterdam kan ideaal aan de klant verkocht worden door middel van een Healthy Fast Food keten. Snel en efficiënt maar dan ook nog eens heel erg gezond: salades, soep, shakes en broodjes allemaal bereid met groenten en fruit uit de PlantLab kwekerij. Deels kan de kweek op locatie plaatsvinden, waardoor men ziet wat men eet en hoe het groeit. De bulk van de productie zal gebeuren in een wat grotere, nabij gelegen stadskwekerij. Transport van de producten zal over zeer beperkte afstanden met elektrisch vervoer worden gedaan. Een gezonde tegenbeweging in de wereld van fast-food, die tegelijkertijd de etalage is van deze nieuwe groenten. healthy fast food

8 Medium Op deze schaal is het concept midden in de stad toe te passen. Ruimtes tot enkele honderden vierkante meters waar met behulp van de PlantLab technologie de relatief kleinschalige teelt van groenten mogelijk wordt. Grown Down Town als middel waarmee de groenteteelt weer binnen de stadsmuren wordt gebracht. De producten, waaronder ook vergeten groenten, spruitgroente en exclusievere soorten, worden ter plekke in een restaurant geconsumeerd en rechtstreeks geleverd aan horeca en consument. Men kan direct on-line groenten bestellen, het groeiproces volgen op de mobiele telefoon, waarna het per elektrisch vervoer wordt bezorgd of op verschillende locaties kan worden opgehaald.

9

10

11 Large Leegstand van kantoorgebouwen vormt een steeds groter wordend stedelijk probleem. De PlantLab technologie biedt hiervoor deels de oplossing. Bestaande gebouwen kunnen met minimale bouwkundige ingrepen worden getransformeerd tot multifunctionele, groene gebouwen met bijvoorbeeld kwekerijen op de verdiepingen en horeca, markten en winkels op de begane grond. Minimalisatie van de transportbewegingen, het ruimtebeslag en energieverbruik en maximale efficiëntie met werkelijk locale producten, zullen de stedelijke, sociale en economische netwerken doen veranderen. Uiteindelijk zal de voedselketen ook op grote schaal gaan veranderen door deze ontwikkelingen. Stadskwekerijen kunnen in of aan de rand van steden worden gemaakt. De keten wordt daarmee korter en er zal meer vraag gericht worden geproduceerd. Op verschillende schaal kunnen bestaande gebouwen worden getransformeerd of nieuwe gebouwen worden ontwikkeld. Stedelijke gebieden worden dan (tenminste voor dit deel van de voedselbehoefte) weer zelfverzorgend.

12 Universal De Groenten uit Amsterdam zal op termijn niets minder dan de wereld doen veranderen. Op plaatsen waar nu nog sprake is van voedselschaarste omdat het klimaat het verbouwen van gewassen in de weg staat, zullen in de toekomst kwekerijen worden gebouwd, die door toepassing van de PlantLab technologie geen invloed meer ondervinden van externe factoren. Grote stedelijk gebieden (denk bijvoorbeeld aan Sjanghai of Beijing) zullen niet meer afhankelijk zijn van plekken elders op de wereld, waardoor de hoeveelheid vervoersbewegingen drastisch zal verminderen. Een innovatieve oplossing die op meerdere vlakken bijdraagt aan een duurzame wereld.

13 vertical farming

14 Nu Doel van dit visie document is om partijen te overtuigen van ons concept. We willen ons enthousiasme hiermee overdragen in de verwachting gehoor te vinden bij mensen die hiermee een zelfde soort toekomst voor ogen gaan zien. Overheden, ondernemers, consumenten en andere stake-holders nodigen wij hierbij uit, om met ons verder te denken en de eerste stappen te zetten waarmee deze toekomstvisie daadwerkelijk tot realiteit zal worden gemaakt. Waarom dit project? Omdat wij overtuigd zijn van de innovatie van PlantLab. Het sluit goed aan bij onze ideeën over de stad van de toekomst, het verminderen van CO2 uitstoot en het hergebruik van leegstaande gebouwen. Daarvoor zoeken wij naar groene en duurzame oplossingen. Wij zijn er van overtuigd dat deze visie een bijdrage kan leveren aan het maken van een betere wereld.

15 Wie zijn wij? Greenlung (Philip van Traa): groen ondernemer gevestigd in Amsterdam gespecialiseerd in ontwerp en aanleg van tuinen en het bedenken van groene concepten. NwA architecten (Martijn de Potter en Tonko Leemhuis): gedreven ontwerpers en conceptontwikkelaars op alle schaalniveaus. Deze visie hebben wij in samenwerking ontwikkeld met: Amsterdam Smart City is een uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdammers, bedrijven en overheden met als doel te laten zien hoe, nu en in de toekomst, energie kan worden bespaard. Het project is geïniteerd door Liander(de netbeheerder in Amsterdam) en de Amsterdamse Innovatie Motor. Samen ontwikkelen we slimme projecten die de wereld gaan veranderen. We testen ze eerst in Amsterdam. Nudge is een platform voor duurzaamheid en slaat de brug tussen consumenten en bedrijfsleven. Daardoor versterkt en versnelt Nudge duurzame initiatieven De Groenten uit Amsterdam! Tonko Leemhuis Philip van Traa Martijn de Potter

16 NwA architecten Koningin Wilhelminaplein 12 B08, 1062 HK Amsterdam Greenlung Groenprojecten Erich Salomonstraat 478, 1087 JA, Amsterdam IJburg PlantLab Onderwijsboulevard 219, 5223 DE, s Hertogenbosch Amsterdam Smart City Keizersgracht 253, 1016 EB, Amsterdam info@amsterdamsmartcity.nl Nudge Bloemendaalseweg 236 B, 2051 GM, Overveen

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Op 17 januari organiseerde het AgriFoodTech Platform een themaochtend over Urban Farming bij

Nadere informatie

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Agrarische Jongeren Friesland is een organisatie die zich ten doel stelt de bedrijfsvoering van boerenbedrijven zo efficient mogelijk te maken.

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 BELANG VAN LANDBOUW IN VERSTEDELIJKTE RUIMTE BEDREIGINGEN KANSEN VORMEN STADSLANDBOUW AANBEVELINGEN VOORBEELD EETBAAR ROTTERDAM VOORBEELD

Nadere informatie

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food Disruptie in de Voedselketen Rabobank Banking for Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 De noodzaak voor innovatie: Disruption Ahead! 3 Disruptie: wat vind

Nadere informatie

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat 1 van 5 4-3-2017 08:55 standaard.be Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat Van onze redactrice Inge Ghijs BrusselWat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging

Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging Lekker Lokaal resultaten producentenbevraging Turnhout 25 oktober 2017 Lekker Lokaal is een project van Oud-Turnhout en Turnhout in samenwerking met RURANT, Innovatiesteunpunt en Regionaal Landschap Grote

Nadere informatie

Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen

Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen Nutramist. Innovatieve tuinbouw / Ultrasonic telen Contact gegevens: Tel. : 0162-520747 Fax. : 0162-522637 E-mail: info@condarmatic.net Web : www.condarmatic.net 1 De Ultrasonic gewasproductie behoort

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak 26-03-2015 Toespraak van de staatssecretaris Dijksma (EZ) bij het Groentecongres op 26 maart 2015 in het World Trade Centrum in Rotterdam.

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep

Crop Care Competence Centre. Kverneland Group Nieuw-Vennep NL Crop Care Competence Centre Kverneland Group Nieuw-Vennep onze visie Techniek maakt een betere toekomst mogelijk. Wij ontwikkelen intelligente oplossingen voor een betere oogst en een hogere opbrengst.

Nadere informatie

Workshop duurzame stadslandbouw

Workshop duurzame stadslandbouw Workshop duurzame stadslandbouw Changemaker Festival te Heino 14 september 2013 Datum: 14 september 2013 Locatie: Van: Voor: Summmercamp Heino Cees Moerman Workshop Changemaker Kenmerk: 1309 Programma

Nadere informatie

Samen Ondernemen met de Natuur

Samen Ondernemen met de Natuur Samen Ondernemen met de Natuur Henk Gerbers Kleinschalig maakt gelukzalig, of is bulk beter? Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Verhaal over Ondernemen

Nadere informatie

Hoe lang is een optimale voedselketen?

Hoe lang is een optimale voedselketen? Hoe lang is een optimale voedselketen? Zo lang als nodig 29 november 2016, Joost Snels Lengte optimale voedselketen? 2 Lengte optimale voedselketen? = KORT? Primaire productie Be- en verwerken Transport

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

World Food Center Experience

World Food Center Experience World Food Center Experience We Feed Each Other Een uniek voedselavontuur De uitdaging Mondiaal en nationaal bestaan er grote uitdagingen op het terrein van voedselproductie en -consumptie. De wereldbevolking

Nadere informatie

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Inleiding: De veredeling van gewassen heeft onder andere

Nadere informatie

DORPSTÚN MAKKUM. OCHTENDRUMOER wolkom

DORPSTÚN MAKKUM. OCHTENDRUMOER wolkom DORPSTÚN MAKKUM OCHTENDRUMOER wolkom Wat presenteer ik jullie over Ontstaan van MAD Ontstaan van de voedsel-dorpstuin Woord over Permacultuur Tips Makkum? Makkum Aantrekkelijk & Ontstaan van MAD Wat willen

Nadere informatie

We Feed Each Other. Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede

We Feed Each Other. Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede We Feed Each Other Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede De uitdaging Mondiaal en nationaal bestaan er grote uitdagingen op het terrein van voedselproductie en -consumptie. De

Nadere informatie

2. Klimaat en duurzaamheid

2. Klimaat en duurzaamheid 1. Armoede Het Gentse OCMW ontwikkelt samen met de bevoegde stedelijke diensten een stedelijk sociaal-ecologisch werkgelegenheidsproject met als doel bestaande arbeidszorg-projecten op elkaar af te stemmen.

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies o GEBIED IN 360o Naar aanleiding van de sessie Gezamenlijk toekomstbeeld Haarlemmer Kweektuin, met de leden van de voorbereidingscommissie is de volgende toekomstvisie opgesteld. Letterlijk aan de hand

Nadere informatie

In opdracht van Trudo & Architectuur Lokaal. Eetbaar - Prijsvraag Woensel West Eindhoven

In opdracht van Trudo & Architectuur Lokaal. Eetbaar - Prijsvraag Woensel West Eindhoven Eetbaar - Prijsvraag Woensel West Eindhoven In opdracht van Trudo & Architectuur Lokaal Eetbaar is een buurtkeuken met daar bovenop een productiekas voor voedsel. Er wordt eten opgediend dat ter plaatse

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Verdienen met ZLTO. De stad als kans!

Verdienen met ZLTO. De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Twitter: @MariskavKoulil #purehubs #stadslandbouw De stad als kans! Programma workshop Inleiding Korte kennismaking Introductie

Nadere informatie

Pagina 2

Pagina 2 www.bestelbijdebron.nl Hoe werkt het... 2019 Over ons BestelbijdeBron.nl is een online Business-to-Business platform waar food en non-food producten verkocht worden direct vanuit de leverancier naar de

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN INHOUD PRESENTATIE 1. Sector in cijfers 2. Peilers van het succes 3. Uitdagingen en opportuniteiten 4. Hoe speelt de sector er op in? Sector

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Stadslandbouw Jan Willem van der Schans Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Introductie Onderzoeker LEI-WUR Supply chain research Onderzoeker RSO-WUR Regional food systems Medeoprichter

Nadere informatie

How to feed Tilburg II

How to feed Tilburg II How to feed Tilburg II Inhoud Doel onderzoek Verdeling onderzoek Resultaten Transportketen Oogst & Consumptie Urban Agriculture mogelijkheden Conclusie Advies Discussiepunten 2 Inhoud Doel onderzoek Verdeling

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 2 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 2 PROBLEEM 2 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA 0 Lesschema 1 WAT IS PLANTAGELANDBOUW? 1.1 Bestudeer de afbeeldingen en satellietbeelden van plantages 1.2 Input, proces en output 2 WAAR DOET MEN AAN PLANTAGELANDBOUW?

Nadere informatie

Groei en oogst. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Groei en oogst. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Groei en oogst De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL cmyk 70 0 70 0 rgb 73 177 112 #48b170 Groei

Nadere informatie

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in Introductie van MijnStadstuin MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Wij leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk

Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk Inleiding In deze notitie wordt eerst een korte analyse gegeven van ontwikkelingen op voedselgebied. Vervolgens wordt aangegeven op welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland Voedselverspilling Wereldwijd wordt zeker een derde van al het voedsel verspild. Daarmee worden ook de grondstoffen, het water en de energie verspild die nodig zijn om dat voedsel te produceren, te vervoeren

Nadere informatie

Onze stad thuis WINKELEN ETEN BESTELLEN BOODSCHAPPEN. Schoenen, sieraden, boeken, kleding, speelgoed, witgoed, meubelen en nog veel meer!

Onze stad thuis WINKELEN ETEN BESTELLEN BOODSCHAPPEN. Schoenen, sieraden, boeken, kleding, speelgoed, witgoed, meubelen en nog veel meer! WINKELEN Schoenen, sieraden, boeken, kleding, speelgoed, witgoed, meubelen en nog veel meer! ETEN BESTELLEN Kant- en klaarmaaltijden, warme gerechten, verse vis, fruit en groenten! Uit de eigen regio!

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012 Meer met minder Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI 6 juni 2012 Inhoud presentatie Mondiale trends die van invloed zijn op toekomstige watervraag Nationale

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN

CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN Hoe Kan Eindhoven zelfvoorzienend Jochem Romkema 0549551 Mei, 2013 1 2 Het continue productieve urbane landschap Eindhoven 1 maar 3 4 Het continue productieve

Nadere informatie

GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT

GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT 12 GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij Greenportkas ondernemer Joep Raemakers hoog aangeschreven. De ondernemer wil tomaten telen, de uitputting

Nadere informatie

De creatie van nieuwe stad-land relaties

De creatie van nieuwe stad-land relaties De creatie van nieuwe stad-land relaties Jan Willem van der Schans Jan-willem.vanderschans@wur.nl Plattelandsacademie, Leuven 1 dec. 2010 Overzicht Introductie Context Landbouwgrond onder druk Stedelijke

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Prof. Dr. Martin Kropff Rector Magnificus Wageningen University Vice-president Raad van Bestuur Wageningen UR Ons klimaat verandert Ons klimaat verandert Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Wie de wereld nu echt voedt. 8 inzichten Vandana Shiva

Wie de wereld nu echt voedt. 8 inzichten Vandana Shiva Wie de wereld nu echt voedt 8 inzichten Vandana Shiva Teksten alle teksten komen uit de inleiding van Wie de wereld nu echt voedt Vandana Shiva ISBN 978-90-6224-018-0 2016 Uitgeverij Jan van Arkel Niets

Nadere informatie

Hoe The Footwearists de schoenenretail op zijn kop wil zetten :00

Hoe The Footwearists de schoenenretail op zijn kop wil zetten :00 Hoe The Footwearists de schoenenretail op zijn kop wil zetten 31-07-2017 11:00 De plannen en visie van het Waalwijkse innovatiecentrum SLEM logen er niet om. De schoenenwinkel zoals we die kennen zou verdwijnen.

Nadere informatie

Light4Food Light4Food Light4Food

Light4Food Light4Food Light4Food 2015 - Januari 1 Light4Food Light4Food is een innovatieve onderneming welke zich richt op het ontwerpen, produceren en monteren van duurzaam gesloten teeltsystemen voor de tuinbouwsector, ook wel City

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 3 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 3 PROBLEEM 3 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 per persoon. Ofwel zo n 50 kilo.

Nadere informatie

Het bloemenverzorgingsprogramma

Het bloemenverzorgingsprogramma Het bloemenverzorgingsprogramma KWEKER GROOTHANDELAAR BOEKETMAKER BLOEMIST CONSUMENT Vaselife presenteert: het bloemenverzorgingsprogramma Inleiding Vaselife International is een jong, marktgedreven bedrijf

Nadere informatie

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Biologisch, Inherent duurzaam VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Schuttelaar & Partners Adviseurs met overtuiging _Al 15 jaar werken we aan een duurzame en gezonde samenleving _Met meer

Nadere informatie

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 ( Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 (  Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6 Met RURANT aan tafel Page 1 of 6 Vijf partners engageren zich rond het thema eten, we gaan aan tafel met Rurant. RURANT vzw [1]is het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen. Samen

Nadere informatie

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala Gerard Titulaer Stichting Streekgala Achtergrond/aanleiding: - Ontwikkelingen in de landbouw, maatschappij, vraag vanuit de markt, ontwikkelingen in de keten - Project Grenzeloos Vermarkten - Gangbare

Nadere informatie

Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland. Lid stuurgroep Greenports Nederland

Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland. Lid stuurgroep Greenports Nederland Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland Lid stuurgroep Greenports Nederland Wat is een Greenport cluster van teeltbedrijven, veilingen, handelsbedrijven

Nadere informatie

Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid de onvolmaakte waarheid

Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid de onvolmaakte waarheid Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid de onvolmaakte waarheid Vlaanderen en de wereld Wannes Keulemans en Tessa Avermaete Metaforum-werkgroep Voedselproductie Inagro 26 februari februari 2018 1.

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

MARKETINGPLAN <EAT HEALTHY>

MARKETINGPLAN <EAT HEALTHY> MARKETINGPLAN 2MCT C Tom Dilliën Michel Winter Benjamin Van den broek Kristof de Craecker 1. Executive Summary 1. Het idee 2. Externe analyse 1. 3 Dimensies: onze business 2. Macro-economische

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin.

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Tot wel 25% minder energieverbruik en co 2 -uitstoot Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Ontdek hoe duurzame ambities en commerciële doelstellingen samenkomen in uw koelschap.

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 1 STRATEGIE GOOD FOOD ENKELE VASTSTELLINGEN Voeding is meer dan enkel

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel 25 september 2009 Populaire versie van de nota Duurzaam voedsel van het ministerie van LNV. Het verduurzamen van consumptie en productie van voedsel lukt alleen

Nadere informatie

LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO

LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO PRESENTATIE WYBE H. BRUINSMA JURIST, ONDERNEMER, CORPORATE FINANCE DAAN D. HOOGENDIJK BOUWKUNDIG INGENIEUR,

Nadere informatie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie

B8-0360/37. Anja Hazekamp, Curzio Maltese, Eleonora Forenza, Barbara Spinelli namens de GUE/NGL-Fractie 27.4.2015 B8-0360/37 37 Overweging A A. overwegende dat "Voedsel voor de planeet, energie voor het leven" het thema van de expo 2015 in Milaan is en dat dit evenement een forse impuls kan geven aan het

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Wij zijn een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Wij staan voor de continuïteit van de land-

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Besparen en verduurzamen ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Over Kas als Energiebron Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor de glastuinbouw met als doel de uitstoot

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers, boeren en ondernemers

Nadere informatie

DE HORECA ONDERNEMER VAN MORGEN

DE HORECA ONDERNEMER VAN MORGEN EEN MANIFEST VOOR DE HORECA ONDERNEMER VAN MORGEN WIJ PLEITEN VOOR TIJDELIJKE ONTHEFFINGEN OP HET BESTEMMINGSPLAN WIJ BIEDEN DUURZAME HORECA VOOR LEEGSTAANDE EN VERWAARLOOSDE LOCATIES WIJ STAAN VOOR BEWUSTWORDING

Nadere informatie

Verteren en fermenteren. havo/vwo 3-4

Verteren en fermenteren. havo/vwo 3-4 Verteren en fermenteren havo/vwo 3-4 Bij onze spijsvertering en voedselproductie spelen microben een belangrijke rol. Het gebruik van microben om voedsel te maken, heet fermentatie. Veel van ons eten en

Nadere informatie

Stadsatelier Stadslandbouw Trefdag Innovatie in de stad

Stadsatelier Stadslandbouw Trefdag Innovatie in de stad Stadsatelier Stadslandbouw Trefdag Innovatie in de stad TRANSITIE LANDBOUW-VOEDING POTENTIEEL VAN STADSLANDBOUW Dirk Van Gijseghem 2 ANALYSE Voldoende, divers, gezond, veilig voedsel maar ook voedingsgerelateerde

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Prof.dr.ir. Han Wiskerke Wageningen Universiteit Leerstoelgroep Rurale Sociologie http://www.rso.wur.nl/uk/ http://ruralsociologywageningen.wordpress.com/

Nadere informatie

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Bijeenkomst Alumni Wageningen Datum 15 april 2014 Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Wageningen NM 10 1971 1979 Jan Omvlee 100% zelfstandig 100% mensen 100% groenten Onze aanpak

Nadere informatie

Dutch Agri Food Week

Dutch Agri Food Week Dutch Agri Food Week Over Dutch Agri Food Week 2 e editie van 12-25 oktober 2016 Events en activiteiten in regio s verspreid over NL Doelen Helder en open zijn als sector, deuren openen en maatschappelijke

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

People Product Packaging

People Product Packaging Duurzaamheid 2016 Voorwoord Als Nederlands leidende producent van bed- en badtextiel staat Beddinghouse op dit moment voor een uitdaging. De waarden die we hanteren voor onze producten kwaliteit, comfort

Nadere informatie

I-QUA binnen Gemeentelijke Waterbeheer. Harold Soffner, beleidsmedewerker en projectleider I-QUA Gemeente Bernheze 19 oktober 2017

I-QUA binnen Gemeentelijke Waterbeheer. Harold Soffner, beleidsmedewerker en projectleider I-QUA Gemeente Bernheze 19 oktober 2017 I-QUA binnen Gemeentelijke Waterbeheer Harold Soffner, beleidsmedewerker en projectleider I-QUA Gemeente Bernheze 19 oktober 2017 Titel Gemeente Bernheze 5 Kernen Ontstaan in 1994 30.000 inwoners 9.000

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service in de bibliotheek Kortrijk Sinds de uitvinding van het elektrisch licht hebben we dat licht altijd op dezelfde

Nadere informatie