INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. www.fontysaci.nl"

Transcriptie

1 International lifestyle studies PROPEDEUSE GIDS INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES

2 VOORWOORD Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg! En met je besluit om Lifestyle Professional te worden, dus om van het analyseren van trends en van het ontwikkelen van lifestyle-concepten je toekomstige beroep te maken. Een studie die je zeer zeker zal inspireren en waarin jij op jouw beurt anderen zult gaan inspireren om nieuwe concepten te ontwikkelen die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen. Waarschijnlijk heb je voor deze studie gekozen, omdat je een goed gevoel hebt voor trends. Of omdat je graag creatief bezig bent. Of ben je eerder een ondernemend type? Dat is geen toeval! Een combinatie van dit alles heb je straks nodig om het beroep van Lifestyle Professional te kunnen gaan uitoefenen. We gaan nog even door met vragen. Ga bij je zelf eens na of je geëngageerd bent. Dat betekent dat je je geregeld druk maakt over maatschappelijke issues en over het wel en wee van mensen. En hoe zit het eigenlijk met je ethisch besef? Dat kun je meten door jezelf af te vragen of je meestal een duidelijke mening hebt over wat goed of slecht is. En ben je goed in het bedenken van nieuwe oplossingen of ideeën? Waarschijnlijk kun je dat vermogen wel verder ontwikkelen, als je het nu al een uitdaging vindt om voor problemen nieuwe oplossingen te verzinnen. We hebben je zojuist iets meer verteld over de beroepshouding van een Lifestyle Professional. Natuurlijk hoef je dit nu nog niet allemaal in huis te hebben. De opleiding zal je zoveel mogelijk stimuleren en begeleiden om ervoor te zorgen dat je deze eigenschappen in vier jaar tijd optimaal kunt ontwikkelen. De opleiding die je gaat volgen, is relatief nieuw. Jij hoort bij de derde lichting. Daarom zetten we hieronder even op een rijtje wat je sowieso moet weten over de opleiding Lifestyle en over het beroep van Lifestyle Professional: De opleiding richt zich op het gedeelde gebied van sectoren die van be lang zijn voor de manier waarop mensen hun leven op hun eigen wijze inrichten: sport/bewegen, gezondheid, voeding, vrije tijd, uiterlijk en woon en leefomgeving. De branchevervaging zorgt ervoor dat de grenzen tussen deze sectoren vervagen en in elkaar overlopen waardoor nieuwe (combinaties van) sectoroverstijgende diensten/producten ontstaan. Het lifestyle-domein is nog een nieuw kennisgebied dat snel groeit. De opleiding leidt Lifestyle Professionals op, die op basis van onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de samenleving bestaande lifestyle-concepten kunnen versterken en vernieuwen en die (ver)- nieuwe(nde) lifestyle-concepten kunnen ontwikkelen.

3 Een lifestyle-concept is een uitgewerkt idee voor een (ver)nieuwende dienst (en/of een daaraan gerelateerd product) binnen één of meerdere van de betreffende lifestyle-sectoren (health, living, appearance, human movement, food, leisure) dat een toegevoegde waarde heeft voor de consument ten aanzien van zijn kwaliteit van leven. De Lifestyle Professional verbetert niet alleen het aanbod van lifestyle-concepten, maar is vooral in staat om concepten te ontwikkelen voor nieuwe diensten/producten voor diverse mentaliteitsgroepen. Dit gebeurt door de kennis in de genoemde deelsectoren te verbinden en zodanig in samenhang te brengen dat nieuwe en vernieuwende diensten/producten op het gebied van lifestyle ontstaan. Dat betekent ook dat de Lifestyle Professional interdisciplinair moet kunnen werken. Een Lifestyle Professional heeft kennis van de bestaande technologische mogelijkheden om (ver)nieuwe(nde) concepten te kunnen ontwikkelen voor nieuwe diensten / producten. De Lifestyle Professional kan zijn creativiteit aan de technologische mogelijkheden koppelen en daardoor nieuwe (innovatieve) combinaties maken tussen technologische mogelijkheden en de behoeftes van consumenten voor zover die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen. De Lifestyle Professional moet kennis hebben van mensen (van hun behoeftes en emoties), van hun cultuur en van groepsgedrag en de concepten die hij ontwikkelt, moeten aansluiten bij maatschappelijke mentaliteitstrends. De Lifestyle Professional is dus iemand die de markt kan analyseren en trends kan vertalen in nieuwe diensten / producten. De Lifestyle Professional levert een bijdrage aan de ontwikkeling van diensten / producten ten dienste van de kwaliteit van leven van mensen ondermeer in termen van gezondheid, vitaliteit, onthaasting, zingeving, inspiratie, veiligheid, geborgenheid, saamhorigheid, welbevinden, duurzaamheid, zelfbewustzijn en een positief zelfbeeld. Dat betekent dat hij diensten/producten moet kunnen leveren, die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van de mentaliteitsgroep, waarvoor het product en/of de dienst bedoeld is. In deze studiegids vind je alle informatie die nodig is om je studie goed te kunnen doorlopen. Lees deze gids aandachtig door. Heb je vragen? Laat het ons dan meteen weten. Wij wensen je in ieder geval een inspirerende studietijd met veel nieuwe kennis, inzichten, vaardigheden en ideeën als resultaat. Het docententeam Lifestyle

4 Ik heb een idee! Even inspiratie opdoen

5 INLEIDING Je start met een nieuwe opleiding en je hebt vast een heleboel vragen. In deze studiegids gaan we aan de hand van vragen die studenten vaak stellen (Frequently Asked Questions= FAQ) de meest relevante informatie aan je voorleggen. Als je al deze informatie hebt gelezen en begrijpt, heb je een goed beeld van waar de studie voor staat en van wat je de komende jaren kunt verwachten. De FAQ s die we de revue laten passeren zijn: 1. Wat is lifestyle en wat valt eronder? 2. Wat betekent kwaliteit van leven? 3. Hoe is de opleiding opgebouwd? 4. Wat betekent het major-minor model voor mij? 5. Wat is een leerarrangement? 6. Aan welke competenties ga ik werken? 7. Hoe leer ik mijn creativiteit te ontwikkelen? 8. Met welke werkvormen krijg ik te maken? 9. Hoe kom ik in aanraking met de beroepspraktijk? 10. Hoe ontwikkel ik een ondernemende houding? 11. Hoe word ik begeleid? 12. Hoe word ik getoetst? 13. Welke voorzieningen kan ik tijdens mijn studie gebruiken? 14. Wat moet ik weten en kunnen als ik ga afstuderen? 15. Waar kom ik terecht na mijn studie? 16. Waar kan ik heen als ik nog meer vragen heb?

6 Ik durf dat ook! Even presenteren

7 1 Wat is lifestyle en wat valt eronder? Het begrip lifestyle, van origine een marketingterm, is ontleend aan het Engels en betekent let terlijk levensstijl. Het begrip leefstijl heeft betrekking op voorkeuren en smaakuitingen, waarmee mensen uitdrukking geven aan hun sociale positie. Deze voorkeuren en smaken kunnen betrekking hebben op een groot aantal verschillende zaken, zoals materiële consumptie, vrijetijdsbesteding, esthetische voorkeuren met betrekking tot kunst en woninginrichting en op politieke en morele opvattingen. In de ontwikkeling van leefstijlen is de toenemende individualisering in de westerse samenleving, duidelijk herkenbaar. Viel voorheen een sociale groep in de samenleving min of meer samen met een bepaalde leefstijl, vandaag de dag is die vanzelfsprekendheid verdwenen. We zien nu dat individuen zich een bepaalde lifestyle aanmeten, zichzelf een identiteit geven. Bovendien hebben mensen niet meer één eenduidige lifestyle, maar kan een individu meerdere lifestyles hebben. Zo kun je bewust ecologisch eten, om het milieu te ontzien. Maar in je vakantie vlieg je wel naar het andere eind van de wereld om daar te gaan backpacken. De laatste jaren wordt het begrip lifestyle ook in verband gebracht met waarden- en normenpatronen, met culturele oriëntaties en met voor de consument beschikbare nieuwe technologieën (bv Philips, Nike, Campina). Zo wordt het duurzaamheidsvraag stuk steeds belangrijker. Dat betekent dat bij het creëren van nieuwe lifestyle-diensten / producten het duurzame karakter ervan meegenomen moet worden. Nu vandaag de dag in de westerse wereld de materiële basisbehoeftes grotendeels voor iedereen zijn vervuld, zijn mensen in toenemende mate op zoek naar zingeving en betekenis. Daardoor wordt de immateriële toegevoegde waarde (zoals ontspanning, beleving, welbevinden en geluk) van diensten / producten op het gebied van lifestyle steeds belangrijker. Je hebt inmiddels vast wel een beeld van wat Lifestyle is. En je bent waarschijnlijk ook al aan het denken gezet over je eigen leefstijl. Maar bij de International Lifestyle Studies is Lifestyle méér dan dat. Het is ons werkveld. Daarmee bedoelen we het gedeelde gebied van sectoren die van belang zijn voor de manier waarop mensen hun leven op hun eigen wijzen inrichten en die bijdragen aan hun kwaliteit van leven: Human Movement (sport en bewegen) Health (gezondheid) Food (voeding) Leisure (vrije tijd) Appearance (uiterlijk en mode) Living (wonen en omgeving)

8 2 Wat betekent kwaliteit van leven? De opleiding heeft een missie waarin staat dat ze professionals wil gaan opleiden die straks in de beroepspraktijk een bijdrage kunnen en vooral ook willen leveren aan de verbetering van de quality of life. Dat betekent dat je bij het uitwerken van allerlei opdrachten je werk ook moeten kunnen verantwoorden vanuit de (mogelijke) bijdrage aan die beoogde verbetering van de kwaliteit van leven van mensen. Om dat te bewerkstelligen is aandacht voor kwaliteit van leven in het curriculum verweven. In de propedeuse begint elk leerarrangement met een vertaling van kwaliteit van leven voor de betreffende sector die dan aan de orde is. Ook komen per sector de technologische ontwikkelingen en mogelijkheden aan de orde, waarbij vooral de vraag centraal staat in hoeverre die kunnen bijdragen aan de quality of life. Maar wat is eigenlijk kwaliteit van leven? Eerst maar even een definitie, zoals die door de World Health Organization is opgesteld. Kwaliteit van leven is iemands perceptie van zijn/haar positie in het leven in de context van cultuur en waardesystemen waarin zij/hij leeft, en in relatie tot zijn/haar doelen, verwachtingen, normen en waarden, en zorgen. Kwaliteit van leven bestaat dus zowel uit relatief objectieve als uit subjectieve aspecten. Aspecten die kwaliteit van leven bepalen zijn gezondheid, vrije tijd, bewegen, voeding, uiterlijk en de omgeving. Dus het is geen toeval dat de Lifestyle-opleiding zich juist op deze sectoren richt. Ook Felce en Perry hebben geprobeerd grip te krijgen op het begrip Quality of Life. Zij maken onderscheid in een 5-tal domeinen ten aanzien van kwaliteit van leven (zie figuur 1): Fysiek, Materieel, Sociaal, Ontwikkeling/ participatie en Emotioneel. Deze zijn in veel situaties onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

9 Maar wat betekent dit nou? Het gaat erom dat de manier waarop een persoon zijn leven inricht en vorm geeft (leefstijl) mede wordt bepaald door de subjectieve beleving van alles wat zich afspeelt binnen genoemde sectoren. Deze subjectieve beleving heeft onder andere te maken met hoe je naar jezelf en naar andere mensen kijkt (mensbeeld). Dit is de aanleiding om op een bepaalde wijze te handelen of juist niet te handelen om kwaliteit van leven te kunnen handhaven of te verbeteren.

10 P re s e n t at i e vo o r b e re i d e n Samenwerken

11 3 Hoe is de opleiding opgebouwd? De opleiding HBO Lifestyle van Fontys Hogescholen is een vierjarige, voltijd bacheloropleiding voor studenten met een afgeronde vooropleiding havo, vwo of mbo (niveau 4). In omvang staat de opleiding in totaal voor 240 ec s (één ec staat gelijk aan 28 studiebelastingsuren). Dat betekent dat voor de opleiding in totaal 240 x 28 = uur staat. De gemiddelde studie belasting is ongeveer 40 uur per week. In de opleiding is gekozen voor een combinatie van een brede basis van 2,5 jaar waarin je kennis over en ervaring in alle zes de lifestyle-sectoren opdoet. Bovendien bekwaam je jezelf in alle vier de taken, die de opleiding onderscheidt: trends analyseren, lifestyle-concepten ontwikkelen, diensten/ producten realiseren en adviseren / begeleiden bij de implementatie. Zo n brede basis is noodzakelijk. Want alleen door de kennis in de genoemde sectoren te verbinden en zodanig in te zetten kun je nieuwe en vernieuwende diensten / producten op het gebied van lifestyle ontwikkelen, die je dan ook daadwerkelijk kunt realiseren of helpen realiseren. De laatste 1,5 jaar kun je je inhoudelijk specialiseren in minimaal twee sectoren. Dat kan dus zijn sport/bewegen en vrije tijd, gezondheid en voeding of uiterlijk/ mode en wonen/leefomgeving. Allerlei combinaties zijn mogelijk. In onderstaand schema staat aangegeven hoe de opleiding is opgebouwd. Opzet curriculum Meesterschap (afstudeerfase): - specialisatie in beide kerntaken trends analyseren én concepten ontwikkelen - - verdere verdieping in taken realiseren en adviseren - - minor en stage specialisatie in minimaal 2 sectoren - aantal EC 90 Vakmanschap (hoofdfase): - verdieping in kerntaken trends analyseren en concepten ontwikkelen en in taken realiseren en adviseren - - Stage verdieping in alle sectoren - 90 Ambacht (propedeuse): - oriëntatie op kerntaken trends analyseren en concepten ontwikkelen en op taken realiseren en adviseren - - oriëntatie op alle sectoren - 60

12 4 Wat betekent het major-minor model voor mij? De Bachelor Lifestyle is, net als alle andere Fontys-opleidingen, opgebouwd volgens het major-minor model. Dat betekent dat de opleiding bestaat uit een major plus een minor. Wat betekent dat concreet voor je opleiding Lifestyle? Aan het begin van je afstudeerfase, tijdens de laatste fase van je studie i het derde studiejaar, volg je een zogenaamde minor. Deze minor kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld om één van je talenten verder te ontwikkelen. Maar het ligt voor de hand dat je een minor kiest die aansluit bij je inhoudelijke specialisatie (in minimaal 2 lifestyle-sectoren) of bij je profiel van Lifestyle Professional. Je volgt deze minor bij Fontys. samen met studenten van andere Fontys-opleidingen, of bij een andere HBO-instelling in binnen- of buitenland. Fontys Hogescholen heeft een aantal minoren in het Fontys-aanbod opgenomen, die je kunt raadplegen via n@tschool.

13 Zo kan het ook Va n a l l e m a rk t e n t h u i s

14 5 Wat is een leerarrangement? Een leerarrangement is een vastomlijnde periode waarin je onderwijs volgt en waarin je begeleid wordt om je competenties (die aan het leerarrangement zijn gekoppeld) te behalen. In principe bestaan de leerarrangementen uit 5 weken (tijdens de propedeuse) of 10 weken (tijdens de hoofdfase), met uitzondering van de Lifestyleweken en de Quality of Life-Week. Elke week heb je gemiddeld 20 contacturen in de vorm van lessen, groepsbijeenkomsten, andere werkvormen of begeleiding. Aan de hand van het leerarrangement weet je van week tot week wat er van je verwacht wordt en wat je van de opleiding kunt verwachten. Zo staat erin wat het leerarrangement precies inhoudt, welke competenties je kunt behalen, welke lessen je krijgt, welke literatuur je moet lezen, hoe je getoetst gaat worden, aan welke beroepsproducten je gaat werken en welke andere bewijsstukken je moet verzamelen voor in je portfolio. Voor elk leerarrangement geldt dat de beroepspraktijk van de Lifestyle Professional het vertrekpunt is. Het werk van Lifestyle Professionals bestaat in essentie uit vier (kern)taken. De opleiding is rondom deze vier (kern)taken opgebouwd. Binnen de propedeuse komen de (kern)taken en de bijbehorende competenties, één voor één in achtereenvolgende leerarrangementen aan bod. Een keer worden de verschillende (kern)taken geïntegreerd in één leerarrangement, omdat de beroepspraktijk later ook van je eist dat je dit kunt. Ook de sectoren komen één voor één aan bod in de leerarrangementen tijdens de propedeuse. Bovendien participeer je tijdens de Propedeuse actief in een internationaal trendonderzoek, waarvan je een Engelstalige blog moet bijhouden. De docent Engels begeleid je daarbij. Als je de Engelse taal onvoldoende beheerst, ben je verplicht om naast het algemene programma een cursus Engels te volgen. Dat betekent dat je tijdens de propedeuse extra lessen Engels moet bijwonen plus bijbehorende thuisopdrachten moet maken. Die cursus omvat vier aandachtsgebieden: lezen, luisteren, schrijven en spreken.

15 6 Aan welke competenties ga ik werken? De opleiding Lifestyle is competentiegestuurd. Dat betekent dat het studieprogramma aan de hand van competenties is opgebouwd. De term houdt ook in dat je op je competentiebeheersingsniveau wordt getoetst tijdens een competentie-examen (een assessment). Een competentie is een cluster van verwante kennis, vaardigheden en houding. We gaan er vanuit dat kennis alleen niet volstaat en dat vaardigheden alleen ook niet voldoende zijn voor een hoger opgeleide professional. Competenties geven dus aan hoe je straks, in je toekomstige beroep, moet kunnen functioneren. Tijdens je studie zullen de competenties in moeilijkheidsgraad toenemen. Zo zal er in de propedeuse (= niveau 1) meer begeleiding zijn en wordt er bijvoorbeeld maar één sector en één mentaliteitsgroep als uitgangspunt genomen. In de daarop volgende niveaus zul je meer en meer zelfstandig moeten gaan werken en moet je ook meerdere sectoren tegelijkertijd kunnen overzien en verschillende mentaliteitsgroepen kunnen bedienen. Om de competenties te behalen moet je een aantal zaken kennen en kunnen. Wat precies, dat kun je aflezen uit het Competentieprofiel van de opleiding. Die vind je op Hierin zijn de competenties uitgewerkt in verschillende prestatie-indicatoren, zowel voor de propedeuse als voor de andere fases van de opleiding. Dit is in feite het routeboekje van je opleiding. In het schema hieronder zijn de competenties van de opleiding Lifestyle beschreven. Ze zijn gedefinieerd op het niveau van de startbekwame student, dus op niveau 3 van de opleiding. Dat betekent dat je dit niveau van competentiebeheersing moet aantonen om je diploma te kunnen behalen.

16 Les in de buitenlucht Brainstormen

17 COMPETENTIE OMSCHRIJVING 1 Signaleren De startbekwame student kan (inter)nationale maatschappelijke trends opsporen die van betekenis kunnen zijn voor quality of life plus de achterliggende actuele waarden voor meerdere mentaliteitsgroepen en voor combinaties van diverse lifestyle-sectoren 2 Analyseren De startbekwame student kan op gestructureerde wijze informatiebronnen raadplegen ten behoeve van trendanalytisch onderzoek en kan lifestyle-concepten die zijn ontworpen voor meerdere mentaliteitsgroepen binnen combinaties van diverse lifestyle-sectoren analyseren op economische, maatschappelijke en technologische haalbaarheid 3 Ontwerpen De startbekwame student kan op basis van beschikbare informatie innovatieve concepten ontwerpen voor diensten/producten voor combinaties van diverse lifestyle-sectoren die bijdragen aan de quality of life van meerdere mentaliteitsgroepen en die economisch, technologisch en/of maatschappelijk haalbaar zijn 4 Resultaat De startbekwame student kan trendonderzoek plannen GERICHT en organiseren, creatieve technieken toepassen HANDELEN tijdens het ontwikkelen van concepten en kan de economische en organisatorische aspecten van een lifestyle-concept uitwerken. Ten behoeve van de realisatie van lifestyle-concepten kan hij draagvlak creëren bij betrokken partijen en kan hij relevante partners organiseren. De startbekwame student kan een opdrachtgever adviseren bij de realisatie van een lifestyle-concept en een organisatie ondersteunen bij het bewaken van de grondbeginselen van het lifestyle-concept. 5 Innoveren De startbekwame student kan op een creatieve manier bestaande onderzoeks- en ontwerpmethodieken toepassen en combineren ten behoeve van het analyseren van trends en het ontwikkelen van concepten voor diensten/producten voor meerdere mentaliteitsgroepen en voor combinaties van diverse lifestyle-sectoren.

18 6 Communiceren De startbekwame student is in staat om mondeling en schriftelijk in het Nederlands en Engels informatie, ideeën, adviezen en oplossingen in relatie tot innovatieve concepten voor diensten of producten op het gebied van lifestyle effectief en op een creatieve manier uit te wisselen met diverse mentaliteitsgroepen in verschillende contexten 7 Professioneel De startbekwame student kan reflecteren op zijn eigen HANDELEN positie, zijn creatief proces, zijn handelen en zijn kwaliteiten en kan werken aan de eigen ontwikkeling

19 7 Hoe leer ik mijn creativiteit te ontwikkelen? Tijdens de opleiding staat het ontwikkelen van concepten centraal. Om dat te kunnen, moet je de nodige creativiteit in huis hebben. Bovendien vraagt de maatschappij steeds meer om creatieve mensen die innovatieve oplossingen kunnen aandragen. Logisch dus dat het ontwikkelen van je creatieve vermogen in de opleiding het uitgangspunt is. De opleiding heeft door alle opleidingsfases heen een programma ontwikkeld, dat speciaal is bedoeld om jouw creativiteit verder te ontwikkelen. Creativiteit zal tijdens de verschillende fases van de studie in moeilijkheidsgraad opgebouwd worden. Creativiteit blijft in de opleiding niet beperkt tot het ontwikkelen van concepten. Ook in de andere (kern)taken en bijbehorende prestatie-indicatoren komt creativiteit aan de orde. Daarnaast zijn ook het werken aan een brede kennis en aan uiteenlopende vaardigheden belangrijke voorwaarden voor creativiteit. Dat alles is dan ook stevig in het studieprogramma verankerd. Net als een flinke portie uitdaging, want door je grenzen af te tasten, kom je vaak tot creatieve oplossingen waar je anders nooit op zou komen. Bovendien zorgt de opleiding voor een continu prikkelende omgeving, die een goede voedingsbodem vormt voor de ontwikkeling van creativiteit. Daarnaast krijg je creativiteit als vaardigheid ook aangeboden binnen een kader. Het kader wordt gevormd door de fases van het creatieve proces: Startvraag Divergeren Convergeren Actie

20 Netwerken Op onderzoek in Berlijn

21 8 Met welke werkvormen krijg ik te maken? Bij International Lifestyle Studies wordt met werkvormen gewerkt die je waarschijnlijk al kent van je vooropleiding. Zo staan er colleges, workshops, gastlessen en literatuurstudies op het programma. Maar de Lifestyle-opleiding werkt met een aantal andere werkvormen die recht doen aan het bijzondere karakter van de opleiding. We noemen er een vijftal: Watching & Hunting Bij de rol van trendanalist moet je een continue alerte houding ontwikkelen ten aanzien van onderzoek in de omgeving van het domein Lifestyle, de zes sectoren en binnen de mentaliteitsgroepen. Deze werkvorm houdt je brein scherp. Trend van de week Iedere week worden er door studenten trends van de week gepubliceerd voor alle studenten en voor het netwerk van de opleiding. Hierbij gaat het om presentaties van actuele uitingen van heersende mentaliteitstrends. Dit is een werkvorm waarbij zelfstandigheid vereist is. Technitrip Bedrijfsbezoek waarbij je de nieuwste technische ontwikkelingen kunt zien, eventueel ondergaan en de mogelijkheden kunt uitproberen. Je gaat naar omgevingen in relatie tot lifestyle (of de diverse sectoren) waar je kennis kunt maken met de mogelijkheden van technologie en er zelf mee kunnen experimenteren. Domein Dialoog Dag Jaarlijks zal er voor het werkveld en voor en door studenten een zogenaamde Domein Dialoog Dag georganiseerd worden. Deze dag zal in het teken staan van dialoog, ontmoeten en kennisvergaring met betrekking tot de actuele ontwikkelingen in het Lifestyle-domein. Meet & Greet Er zullen zowel door de opleiding als door studenten Meet & Greets georganiseerd worden. Dit zijn bijeenkomsten op een bijzondere locatie waar je in kleine groepjes iemand uit het werkveld ontmoet. Meestal zijn dat de hotshots uit een sector, het beroepenveld of uit relevante kennisinstellingen. Enkele andere voorbeelden van werkvormen waarmee je te maken krijgt: Technilab, Casusmeeting, Interview, Expertmeeting Café, Feeltrip, Fieldtrip, Debat, Creative Paradise.

22 9 Hoe kom ik in aanraking met de beroepspraktijk? De opleiding Lifestyle vindt het belangrijk dat je zoveel mogelijk te maken krijgt met collega s uit het beroepenveld. En dat je de hele opleiding door aan praktijkopdrachten werkt voor, door en met het werkveld. In dit verband verdienen vier aspecten van de opleiding extra aandacht: Lifestyle Factory De Lifestyle Factory is een praktijkleerplaats in beheer van de opleiding, waar je werkt aan opdrachten die door de opleiding (en later door je zelf) bij het werkveld worden verworven. Door middel van de Lifestyle Factory kun je je competenties bewijzen en je talenten ontwikkelen. Het voordeel is dat je bedrijven kunt uitkiezen die voor jou interessant zijn. En je hebt de mogelijkheid om ervaring op te doen in sectoren waarin jij graag verder zou willen. Je begint tijdens de propedeuse al met activiteiten voor de Lifestyle Factory en die lopen door tot aan het eind van de opleiding. De opdrachten nemen zowel in moeilijkheidsgraad als in aantal SBU (studiebelastingsuren) toe naarmate je verder komt in de opleiding. Meester Gezel-Programma Dit is een bijzondere activiteit binnen de Lifestyle Factory. Het is de bedoeling dat je, vanaf de tweede helft van de propedeuse, een zogenaamde Meester hebt in de sector en/of met de kerntaak die op dat moment jouw grootste interesse heeft. Na de afronding van hoofdfase na 2,5 jaar, kun je een nieuwe Meester zoeken als dat beter aansluit bij je inhoudelijke specialisatie. Je Meester is een soort coach, die een belangrijke rol speelt in de begeleiding van je persoonlijke ontwikkeling. Jullie hebben geregeld gesprekken, waarin de Meester feedback geeft op de jouw ontwikkeling in relatie tot je sterke en zwakke kanten en de consequenties daarvan voor de keuzes die je tijdens je opleiding moet maken. Lifestyleweken De Lifestyleweken zijn drie weken per jaar waarin naast propedeuse-studenten ook de tweede-, derde- en vierdejaars studenten deelnemen aan allerlei uiteenlopende activiteiten. Die kunnen variëren van het organiseren van events tot het verbeelden van je persoonlijke inspiratiebronnen. Je sluit zo n week af met een idocument, zoals een imag, imovie, inetwork of istrip. De Lifestyleweken staan in het teken van samenwerken, leren van elkaar en zelf onderdeel zijn van activiteiten die binnen het domein Lifestyle en binnen de verschillende sectoren georganiseerd kunnen worden. Ook vertegenwoordigers uit het werkveld, gastsprekers en Meesters worden uitgenodigd voor deze Lifestyleweken.

23 Stages Stages zijn belangrijke onderdelen van je studie. Want wat je tijdens je studie hebt geleerd, kun je dan in de praktijk toepassen in een realistische werkomgeving. Om die reden zet de opleiding Lifestyle stevig in op stages. Tijdens je opleiding doorloop je twee stages, die allebei zo n 20 weken duren. De eerste stage, die je kunt doen als je je propedeuse gehaald hebt, valt tijdens de hoofdfase (Vakmanschap) van de opleiding. Tijdens deze Meeloopstage doe je meer praktijkervaring op als trendanalist en/of conceptontwikkelaar. Op tweede stage ga je in het laatste studiejaar (Meesterschap), als je je hoofdfase hebt doorlopen. Deze Afstudeerstage moet aansluiten bij (één van) de twee sectoren waarin je je gaat specialiseren. De opleiding stimuleert je om je tweede stage in het buitenland te doen. Tijdens deze stage werk je aan je Meesterproef; een trendonderzoek met een daarop gebaseerd concept voor een dienst / product voor je stageverlener. Deze Meesterproef is tevens je afstudeerwerkstuk.

24 Workshop Farid Tabarki (DE Trendwatcher 2012) Say cheese!

25 10 Hoe ontwikkel ik een ondernemende houding? Creatieve ideeën alleen zijn niet genoeg. De producten/diensten die je hebt bedacht moeten ook gerealiseerd worden. Om die reden is creativiteit meteen vanaf de propedeuse gelinkt aan ondernemerschap. Dat helpt je bij het ontwikkelen van een ondernemende houding, die essentieel is voor het beroep van Lifestyle Professional. Maar het leert je ook vanaf het begin ideeën te toetsen op maatschappelijke of economische haalbaarheid. Binnen de opleiding is ondernemerschap als een rode draad door de opleiding lifestyle verweven. Dus geen afzonderlijke leerarrangementen om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag, maar we doen continue een beroep op jou om ondernemend te zijn vanuit maatschappelijk verantwoord perspectief. Welke activiteiten tijdens de propedeuse stimuleren die ondernemende houding: Lifestyle Factory Je gaat, steeds zelfstandiger, op zoek naar opdrachten voor externe klanten. Naast de beoordeling op de kwaliteit van je beroepsproducten, word je ook beoordeeld op je ondernemende houding. Ook het Meester Gezel-programma,onderdeel van de Lifestyle Factory, vraagt een ondernemende, pro-actieve houding van je. Je moet immers zelf op zoek naar een Meester en deze relatie moet je ook onderhouden en gebruiken. Lifestyleweken: dromen, durven, doen Binnen de Lifestyleweken word je uitgedaagd om vooral pro-actief en initiatiefrijk te zijn. Daarnaast is er een speciale Lifestyleweek die in het teken staat van het opbouwen van netwerken. Studieloopbaanbegeleiding (SLB) Binnen SLB is een van de aandachtspunten persoonlijk leiderschap, waarbij veel aandacht is voor (de ontwikkeling van) je ondernemende houding. Keuze van de werkvormen, waarbij je je actief en ondernemend moet gedragen Dan moet je denken aan werkvormen als Meet & Greet, Lifestyle Lunches, Expertmeeting Café. Keuze van de werkvormen waarbij je contact komt met ondernemers en/of ondernemende werknemers uit het werkveld Dan moet je denken aan werkvornen als de Expertmeeting Café, Feeltrip, Gastcolleges, Meet & Greet, Domein Dialoog Dag. Relevante kennis en vaardigheden (Body of Knowledge) in de leerarrangementen In de leerarrangementen zijn kennis en vaardigheden die te maken hebben met een ondernemende houding, onderdeel van het programma.

26 11 Hoe word ik begeleid? Er zijn verschillende begeleiders binnen de lifestyle-opleiding die er, samen met jou, voor zorgen dat je de studie kunt doorlopen. We maken onderscheid tussen inhoudelijk deskundige vakdocenten en begeleiders die jouw ontwikkeling op het gebied van je studieloopbaan en/of van je toekomstige rol als Lifestyle Professional in goede banen leiden. Inhoudelijk deskundige vakdocenten leren je, via colleges, workshops en andere werkvormen, de kennis en vaardigheden aan die een Lifestyle Professional nodig heeft. De opleiding heeft, naast een vaste kern vakdocenten, een uitgebreid netwerk aan (inter)nationale gastdocenten die geregeld als vakdocent worden ingeschakeld. Daarnaast heb je de praktijkgerichte begeleider. Binnen de leerarrangementen is dit meestal de projectbegeleider, die de projectgroep begeleidt om tot een volwaardig beroepsproduct te komen. Daarnaast is er ook praktijkbegeleiding binnen de Lifestyle Factory in de vorm van een Meester. De opleiding nodigt bedrijven en organisaties binnen de diverse lifestylesectoren uit om een student te adopteren. Je kunt op deze Meester terugvallen als je bijvoorbeeld opdrachten wilt verwerven in het kader van je competentie-ontwikkeling. Je Meester is vooral een soort coach, die je feedback geeft op de jouw ontwikkeling in relatie tot je toekomstige beroep van Lifestyle Professional. Een belangrijke plaats binnen de opleiding op het gebied van begeleiding wordt ingenomen door de studieloopbaanbegeleider, ook wel SLB-er genoemd. Concreet ondersteunt de SLB-er je bij de keuze van onder andere je stage, je praktijkopdrachten en bij de keuze voor de minor en voor de sectoren. Maar de begeleiding van de SLB-er is breder en vooral gericht op ontwikkelen, toepassen en verbeteren van jouw loopbaancompetenties. Hij begeleidt jou dan ook als coach bij het proces van bewustwording, zelfsturing en professionele beroepsvorming. Ook coacht hij je bij het hanteren van je studieloopbaanvragen en ondersteunt hij je bij het bepalen van de richting van je studieloopbaan.

27 De centrale vragen en aspecten die hierbij aan de orde komen en waar de SLB-er jou expliciet op begeleidt zijn bijvoorbeeld: Aandacht voor wie je bent en voor het beroep dat je gaat uitvoeren Wie ben ik en hoe sluit dat aan bij het profiel van de Lifestyle Professional? Aandacht voor jouw motivatie Waar ligt mijn hart? Wat past bij mij? Waar wil ik goed in zijn/worden? Aandacht voor hoe je leert Hoe leer ik het best? Wat past bij mij? Hoe kan ik effectief zijn? Aandacht voor wat je kunt Wat kan ik en hoe kan ik dat laten zien? Reflectie en feedback. Wat levert het me op? Aandacht voor persoonlijk leiderschap, het bepalen en bereiken van jouw doelen en van je pad Wat doe ik? Hoe ontwerp ik mijn eigen leeromgeving? Hoe stuur ik de ontwikkeling van mijn eigen loopbaan In de propedeuse is de sturing en begeleiding intensief en sturend. Naarmate je verder in je studie komt zal de sturing en begeleiding vanuit de opleiding afnemen.

28 Wat wil onze mentaliteitsgroep? 1 van onze werkruimtes

29 12 Hoe word ik getoetst? Binnen de opleiding Lifestyle kennen we een drietal competentie-examens (assessments). Bij elk examen moet je kunnen aantonen dat je een bepaald competentieniveau hebt behaald. Het eerste assessment vindt plaats aan het eind van de Propedeuse (Ambachtsfase). Het tweede assesment vindt plaats na de hoofdfase (Vakmanschap) en het derde en laatste assessment vindt plaats na de afstudeerfase (Meesterschap). Tijdens je assessment toon je dus aan dat je de competenties beheerst van het betreffende niveau. Dit toon je aan door een portfolio bij te houden en een gesprek daarover met je assessoren. In je portfolio zitten de beroepsproducten die je tijdens ieder leerarrangement hebt gemaakt, maar ook de uitslagen van de kennistoetsen of opdrachten die je hebt gedaan én de reflectieverslagen. Tijdens het performance-deel van het competentie-examen, presenteer je de beste illustraties van je competentiebeheersing uit je portfolio tegenover de assessoren. We noemen dit de presentatie van het showdossier. Tijdens elk leerarrangement vindt toetsing plaats. Door aan de leerarrangementen te werken en die met goed gevolg af te leggen, bouw je dus tijdens de hele opleiding je portfolio op. Tijdens je opleiding krijg je, behalve met assessments, te maken met twee vormen van toetsing; summatieve toetsing en formatieve toetsing. Formatieve toetsing levert meestal feedback op aan de hand waarvan je je opdrachten en/of beroepsproducten kunt verbeteren. Aan summatieve toetsing is een beoordeling gekoppeld, in de vorm van een cijfer of van een waardering. Summatieve toetsen leveren dus bewijzen op die ingebracht kunnen worden in het portfolio. In elk leerarrangement staat beschreven welke beroepsproducten en opdrachten je moet maken, hoe je getoetst wordt, wanneer de deadlines zijn en welke beoordelingscriteria er gelden. Daarnaast is er het Onderwijs Examen Reglement (OER). Hierin staat alles over toetsing en beoordeling tot in detail beschreven. De OER vind je op

30 De opleiding kent 240 studiepunten. De studiepunten zijn gekoppeld aan de competenties. Per competentieniveau zijn de studiepunten aan de diverse competenties gekoppeld. In het schema hieronder zie je hoe deze studiepunten in alle fases van de opleiding zijn verdeeld over de verschillende competenties. Bachelor Lifestyle s a o r i c p Competentieniveau Competentieniveau Competentieniveau Minorruimte 30 Totaal Major Totaal Minor 30

31 13 Welke voorzieningen kan ik tijdens mijn studie gebruiken? International Lifestyle Studies valt onder de Fontys Academy for Creative Industries. Vanaf september hebben we een eigen gebouw, vlakbij de Fontys-Campus in het Stappegoorgebied in Tilburg. Naast Knowledgerooms (voor colleges) en Conceptingrooms (voor creatieve vakken) zijn er in het gebouw onder andere ook The Factory (voor praktijkopdrachten) te vinden. Op deze manier willen we een broedplaats creëren voor aanstormend creatief talent. Er is bewust voor deze huisvesting gekozen, omdat de opleiding een eigen omgeving nodig heeft waar docenten en studenten Lifestyle elkaar makkelijk kunnen ontmoeten en inspireren. Er zijn verschillende voorzieningen aanwezig die jou het studeren mogelijk maken en kunnen inspireren. Zo is er binnen het gebouw sprake van een wireless omgeving. Hierdoor kun je overal met je laptop internetten en studeren. Daarnaast zijn er in het gebouw een aantal vaste pc s aanwezig Je ontvangt, als je begint met je studie, je Persoonlijk Communicatie Nummer (PCN) en een eigen Fontys adres. Hierdoor heb je toegang tot de verschillende ICT- diensten waaronder een breed pakket software en de e-learning omgeving van Fontys. De opleiding beschikt via portal (sharepoint) en N@tschool over tools waarmee informatiebronnen en studiemateriaal beschikbaar worden gesteld, zowel thuis als op school. Een handleiding voor n@tschool is te vinden op In de mediatheek in het Mollergebouw op de campus kun je alle relevante boeken, artikelen en tijdschriften en digitale informatiebronnen vinden die je nodig hebt voor je studie. Daar heb je ook de keuze uit diverse kantines waar je iets kunt eten of drinken. Het Mollergebouw heeft ook een café (Proost), waar je in een inspirerende omgeving met studiegenoten en met andere studenten in contact kunt komen.

32 E l e vat o r P i t c h Huiswerk: Tijdschriften, kranten en boeken lezen

33 14 Wat moet ik weten en kunnen als ik ga afstuderen? Wij gaan ervan uit dat je, om nieuwe concepten te kunnen bedenken, veel moet weten. Dit betekent dat je ontzettend veel informatie tot je moet nemen. Nieuwsgierigheid is een must; je moet voortdurend willen weten wat er om je heen gebeurt. Daarnaast moet je veel boeken lezen, veel artikelen bekijken en vaak internet afstruinen. Omdat vooral up to date kennis van belang is, is er voldoende literatuur aanwezig in de mediatheek en kunnen relevante digitale informatiebronnen geraadpleegd worden. Zoals je inmiddels al weet, bestaat een competentie uit drie elementen namelijk kennis, vaardigheid en houding. Binnen de verschillende leerarrangementen komt de onderliggende kennis aan bod die bij de betreffend sector(en) of bij de betreffende kerntak(en) hoort. In the body of knowledge hebben we de kennisbasis vastgelegd zodat je weet wat je aan het eind van je studie in elk geval moet kennen. Ook de belangrijkste vaardigheden waarover je straks moet beschikken, staat in deze body of knowledge beschreven. Op vind je de volledige body of knowledge van je opleiding en je vind er ook de literatuurlijst van de propedeuse.

34 15 Waar kom ik terecht na mijn studie? De Bachelor Lifestyle leidt op tot Lifestyle Professional. Dit betekent dat je kennis hebt van én ervaring in alle onderscheiden sectoren van lifestyle. Straks, na je opleiding, zul je werk vinden bij bedrijven en/of organisaties die zich begeven in (een combinatie van) de lifestyle-sectoren die de opleiding onderscheidt: living, appearance, health, food, leisure en human movement. Je studeert straks af als specialist op het gebied van conceptontwikkeling, Dat betekent dat je je in je latere beroep zult gaan bezighouden met het analyseren van maatschappelijke trends in relatie tot lifestyle en het op basis daar van ontwikkelen van concepten voor nieuwe diensten/producten. En wellicht, in het verlengde daarvan, met het realiseren van concepten en/of het adviseren bij het implementeren ervan. Bij verschillende bedrijven en organisaties in de zes sectoren waarop de opleiding zich richt, werken nu al professionals die zich, soms naast andere werkzaamheden, bezig houden met het ontwikkelen en/of realiseren van concepten. Die zijn niet opgeleid tot Lifestyle Professional, maar hebben zich in die richting verder ontwikkeld. Ze werken onder andere in functies als trendonderzoeker, conceptontwikkelaar, productontwikkelaar, innovator en brand developer. In interviews met de opleiding hebben ze aangegeven dat het vak van conceptontwikkelaar zich ontwikkeld tot een nieuw beroep, maar dat hiervoor nog geen specifieke opleiding bestaat binnen de lifestyle-branche. Dat betekent dat je bij bedrijven of organisaties terecht kunt komen op een marketingafdeling of op een afdeling innovatie, maar ook bij een team Research & Development of New Business. Bovendien komen er ook steeds meer bureaus die kennis van trends en consumentenbehoeftes inzetten om concepten voor hun klanten te ontwikkelen. Tot slot kun je ook als creatief ondernemer zelfstandig aan de slag trendanalist annex conceptontwikkelaar en/of daaraan gerelateerde functies waarvoor je bent opgeleid. Uit arbeidsmarktonderzoek is gebleken dat: *80% van de ondervraagden uit het werkveld het ontstaan van nieuwe beroepen op het gebied van lifestyle erkent. *Bijna 70% van de ondervraagden tussen nu en 5 jaar een behoefte voorziet aan afgestudeerden van de hbo-opleiding Lifestyle op de arbeidsmarkt. Er zijn al ruim vijftig bedrijven die hebben aangegeven met stagiaires en afgestudeerden van International Lifestyle Studies te willen gaan werken (zie N@tschool voor Stage-adressen). Een aantal van hen is als adviseur verbonden aan de opleiding en/of heeft meegedacht over de opzet en doelstelling ervan.

35 Wij eten taart samen met onze opdrachtgevers

36 16 Waar kan ik heen als ik nog meer vragen heb? Op veel vragen vind je het antwoord op Dat is de digitale leeromgeving van de Fontys International Lifestyle Studies waar bijvoorbeeld ook al het studiemateriaal gepubliceerd is. Op de portal van Fontys ACI vind je veel informatie over je studie, je docenten, je roosters, je studieresultaten en over de activiteiten die georganiseerd worden op je opleiding. De Fontys-portal geeft je meer informatie over Fontys Hogescholen, zoals over welke minoren er allemaal worden aangeboden en over hoe medezeggenschap van studenten bij Fontys is geregeld. Voor al je vragen kun je terecht bij de studentenservicebalie of bij één van de docenten of begeleiders van de opleiding. Op vind je een bereilbaarheidsgids met adressen en telefoonnummers en werktijden van alle Lifestyle-docenten. Hieronder vind je de adressen, functies en telefoonnummers van een aantal docenten met een bepaalde functie, waardoor je wellicht vaker contact met ze zult hebben dan met de overige docenten. Anja Sparidaans Teamleider Monica Veeger Lid examencommissie Fontys ACI Linda Hofman Lid IMR Fontys ACI Claudia van Bleek Coördinator Internationaal Omdat de opleiding pas nieuw is, horen we graag jullie opmerkingen en suggesties. Natuurlijk zijn er geregeld evaluaties, waarin je je mening over de opleiding, het studieprogramma en de docenten kunt geven. Maak daar zeker gebruik van! Maar laat het ons ook persoonlijk weten als je iets kwijt wilt over de opleiding. Alleen samen kunnen we onze opleiding tot een succes maken.

Studiegids International Lifestyle Studies

Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids Propedeuse International Lifestyle Studies 2010-2011 Voorwoord Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 Studiejaar 2013-2014 Coördinator LSW 1 jaar 1 Contactgegevens: Rudy van Belkom r.vanbelkom@fontys.nl +316 3019 3653 Lifestyle week gids

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 HEALTH LEISURE APPEARANCE FOOD HUMAN MOVEMENT LIVING Pagina Stagegids 3 INHOUDSOPGAVE Pagina 4 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 10 Pagina 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Curriculum. Inh!dsopgave. Lizzy van den Boomen

Curriculum. Inh!dsopgave. Lizzy van den Boomen Curriculum V i t a e Inh!dsopgave Pagina 1 Opleiding Pagina 2 Fabriek Negen Pagina 3 Beroepsproducten Pagina 4 Motivatie Lizzy van den Boomen Adres Raamoever 27, 5361 KZ Grave Geboren 17-12-1990 te Nijmegen

Nadere informatie

Algemene informatie afstudeerfase

Algemene informatie afstudeerfase De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport Opleiding HBO-Verpleegkunde - Afstudeerfase Algemene informatie afstudeerfase 1 Inhoudsopgave 1 Algemene informatie afstuderen... 3 2 Proeve

Nadere informatie

Informatie werkplekleren

Informatie werkplekleren Informatie werkplekleren Pabo Venlo 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Stagedagen Blz. 4 Stageweken Blz. 4 Jaaroverzicht 2014-2015 Blz. 5 Opleidingsprogramma Blz. 6 Propedeusefase Hoofdfase Afstudeerfase

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

Het werkveld. Kennis en vaardigheden

Het werkveld. Kennis en vaardigheden Eindkwalificatie propedeuse opleiding Communicatie Vanuit de visie van Biesta dient uitgebalanceerd onderwijs te leunen op drie pijlers, namelijk persoonlijke ontwikkeling, socialisatie en kwalificatie.

Nadere informatie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Kariene Mittendorff, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Studieloopbaanbegeleiding Binnen scholen wordt op verschillende manieren gewerkt aan

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Bijlage 1 Zelfassessment

Bijlage 1 Zelfassessment Bijlage 1 Zelfassessment DEEL 1 Algemeen Altijd Vaak soms Bijna nooit niet Ik hou ervan om in kleine groepjes te werken 4 5 3 2 1 Ik zou het leuk vinden om met studenten en 5 4 3 2 1 docenten te werken

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Talentgerichte benadering

Talentgerichte benadering Talentgerichte benadering 4. Strengths-based development (*) Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hoe creëren we een stimulerend leerklimaat waarin studenten het beste uit zichzelf kunnen halen? Dit was de

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW FHTL, UTRECHT 2017-2018 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PROPEDEUSE- ASSESSMENT 4 TOELATINGSEISEN VOOR HET ASSESSMENT: 4 INHOUD VAN HET PORTFOLIO 4 OPMERKINGEN 5 HOOFDFASE-

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking Katholieke Pabo Zwolle Studeren met een functiebeperking Wil ik leraar basisonderwijs worden? 22-3-2016 2 Wat doet een leraar basisonderwijs? 1. Lessen voorbereiden 2. Lesgeven (groep 1 t/m 8) 3. Gemaakt

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0106

Modulebeschrijving FINSLC0106 Modulebeschrijving FINSLC0106 Naam module FINSLC0106 (onderdeel van stagenorm jaar 3 voor de BE-studenten) Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC (wordt in blok 4 uitgekeerd voor de AC-,

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Handleiding Coaching/stagereflectie

Handleiding Coaching/stagereflectie Fontys Hogeschool Pedagogiek Coaching/Intervisie Minor Forensische Orthopedagogiek 2013-2014 Studiejaar 3 Handleiding Coaching/stagereflectie Voor studenten voltijd Minor Forensische Orthopedagogiek Studiejaar

Nadere informatie

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Inleiding In deze handleiding vind je de beschrijving van de beroepsproducten die je in de eerste twee periodes

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

Master Healthy Ageing Professional (MHAP)

Master Healthy Ageing Professional (MHAP) 1. Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe Nieuw Ad programma X Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1

Nadere informatie

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Uitwerking Domein Gezondheidszorg Hogeschool Utrecht Honoursforum GZ Onderwerp / thema: Naam student: Studentnummer: Opleiding: Studiejaar

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0108

Modulebeschrijving FINSLC0108 pagina 1 van 5 Modulebeschrijving FINSLC0108 Naam module FINSLC0108 Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC Voorkennis De vereiste voorkennis van deze module zijn de stagevoorbereidingsactiviteiten

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE En in een gelukkige organisatie bruist het van de ideeën, worden deadlines altijd gehaald, werken de mensen met plezier samen en zijn de klanten

Nadere informatie

De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport. HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: Jaar: 4

De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport. HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: Jaar: 4 De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: 216-21 Jaar: Afstudeerfase Onderdeel: Meesterproefgesprek Rol van zorgverlener, regisseur,

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014 Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 Informatie BPV-beoordeling... 6 Kerntaken, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels...

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

Onderwijsmanager Commerciële Economie Fontys Academy for Creative Industries

Onderwijsmanager Commerciële Economie Fontys Academy for Creative Industries Organisatie- en functieprofiel Onderwijsmanager Commerciële Economie Fontys Academy for Creative Industries S13 CAO-HBO 0,8-1,0 fte Versie 30 november 2017 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact

Nadere informatie

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra Concept: De basis van de praktijkroute FC Extra Verdiepin g Training van vaardigheden Verdieping: Algemene thema s Verbreding en verdieping op: Kennis Toepassen van kennis Onderzoek Verdieping: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies IPS EXCELLENTIE STUDIEJAAR 2014-2015 Domein Health Instituut Paramedische Studies 2 Instituut Paramedische Studies Domein Health Excellentieprogramma s Paramedische Studies Uitdagende talentprogramma s

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM:

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: De (G)OC heeft als formele wettelijke vastgelegde taak het adviseren over de OER en het jaarlijks beoordelen

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES

FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES Voltijd Tilburg 2011/2012 COMMERCIËLE ECONOMIE FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES DIGITAL PUBLISHING STUDIES 25.M.3535.01.11 Enjoy YOUR learning community! We willen vermaakt worden, we zoeken naar

Nadere informatie

Van Afvinken naar Aanvonken

Van Afvinken naar Aanvonken Van Afvinken naar Aanvonken A. Ideevorming minor Overtref jezelf (tot excellente professional) 1. Idee Idee is als volgt: voor de minor Overtref jezelf schrijven zich 1 e jaars studenten in die vinden

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting Competentieontwikkeling Om goede, nieuwe leerdoelen te kunnen formuleren is het van belang om eerst te kijken hoe ver ik ben met mijn competentieontwikkeling en welke competenties ik verder wil of moet

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren.

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren. Metawerk Fedor. Semester 1a Opdracht 1. Ik heb voor opdracht 1 de leerstijlentest van Kolb gemaakt. Deze test heeft als doel om te kijken op wat voor manier je het beste informatie kunt opnemen en verwerken.

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd Titel vak: Praktijk 8 Kwartaal: 4 Voltijd/deeltijd: Deeltijd Studiejaar: 2 Datum versie: April 2013 ECTS: 5 Assessoren: Vakcoördinator: Caroline Zijlstra, Chris

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1. 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.4 Onderwijs- en examenregeling... 4 2. TOELATING TOT DE OPLEIDING...

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach 2 Wat is het EOCP Het Europees Opleidingscentrum Paardencoaches is hét opleidingcentrum voor mensen die willen coachen met paarden of al paardencoach zijn. Het

Nadere informatie

Wendbaarheidsprofiel

Wendbaarheidsprofiel Wendbaarheidsprofiel 01 Introductie Wat is het? Voor je ligt jouw persoonlijk rapport van de Fit-for-Future scan. Het bevat jouw wendbaarheidsprofiel, gebaseerd op de resultaten van de online vragenlijst

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

telefoon (088)

telefoon (088) VISIE OP KWALITEIT datum 4-2-2016 onderwerp Visie op kwaliteit Programma Herijking Kwaliteitssysteem van S.V. Damsma contactpersoon S.V. Damsma telefoon (088) 525 69 01 e-mail sv.damsma@avans.nl Visie

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Intercultureel vakmanschap in de stage

Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking C Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking voor hsao-opleidingen en stageverlenende instellingen in de jeugdzorg HBO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid

KIEMKRACHT. Ondernemerstraject van het Alfa-College. Flexibiliteit. Initiatief. Pro-activiteit. Nieuwsgierigheid Initiatief Nieuwsgierigheid Communicatieve vaardigheden, mondeling en/of schriftelijk Plezier in nieuwe mensen ontmoeten/ netwerken Social media Flexibiliteit Pro-activiteit Organisatietalent 21 st century

Nadere informatie

Opleiding bouwcoördinator

Opleiding bouwcoördinator Opleiding bouwcoördinator Werken als bouwcoördinator vraagt veel van een meester of juf. Naast de verantwoordelijk voor een groep ook nog een team aansturen. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede juf

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

LANDSEXAMEN VWO

LANDSEXAMEN VWO LANDSEXAMEN VWO 2018-2019 Examenprogramma I&S/MAATSCHAPPIJLEER V.W.O. 1 Het eindexamen Het vak Individu en Samenleving/maatschappijleer (I&S/maatschappijleer) kent slechts het commissie-examen. Er is voor

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie