Ytong CascoSysteem. Praktisch en snel bouwen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ytong CascoSysteem. Praktisch en snel bouwen"

Transcriptie

1 Ytong CascoSysteem Praktisch en snel bouwen

2 2 Inhoudsopgave Zo simpel werkt het YTONG CascoSysteem: stap voor stap in deze brochure! Inhoudsopgave Praktisch en snel bouwen...3 Investeren met rendement...4 Prefab bouwen is snel bouwen...5 Isolerend, accumulerend en nog vele extra s... Woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen...8 Uitdagend ontwerpen met een homogeen systeem... Unieke kenmerken cellenbeton...14 Bouwkundige aansluitingen...18 XELLA gaat de uitdaging met u aan!..22 Kwaliteit tot in detail...24

3 CascoSysteem: inleiding 3 Praktisch en snel bouwen Het YTONG CascoSysteem is een uitgekiend concept voor de prefab bouw van woningen en kantoren. Xella Nederland BV biedt opdrachtgevers, architecten en aannemers een scala aan voordelen met het systeem. Snelheid, duurzaamheid en kwaliteit gaan hand in hand met alle mogelijke positieve gevolgen van dien, zoals de besparing van tijd en geld, logistieke efficiency, vormvrijheid en comfort. Het succes van het YTONG Casco Systeem is gebaseerd op de eigenschappen van cellenbeton. Het materiaal is uitzonderlijk licht van gewicht, sterk en tegelijkertijd uniek op het gebied van thermische, warmte-accumulatie, vochtongevoeligheid en brandwerendheid. Er zijn voorbeelden van bouwbedrijven die in vergelijking tot traditionele bouw in dezelfde tijd twee maal zoveel woningen bouwen. Wanneer het eindresultaat dan ook nog eens beter van kwaliteit is, is het rekensoetje snel gemaakt. Eenvoudig en compleet zonder concessies te doen. YTONG CascoSysteem: razendsnel, efficiënt, just-in-time, gemak in bouw en werkvoorbereiding, zonder opslag, zonder afval. Eenvoudig en compleet Maar er is nog een belangrijke succesfactor voor het YTONG CascoSysteem. Door een uitgekiende afsteing van de prefab cellenbeton producten is een systeem ontwikkeld waarmee aannemers snel en praktisch bouwen met minder werkvoorbereiding. Het gebruik van prefab bouwelementen betekent: razendsnel, efficiënt, just-in-time, gemak in bouw en werkvoorbereiding, zonder opslag en zonder afval. Wonen en werken Kiezen voor het YTONG casco, betekent een keuze voor een degelijk, steenachtig en duurzaam materiaal dat het woon- of werkcomfort verhoogt. Of het nu gaat om: vrijstaande woningen, seriematige woningbouw, kantoor of bedrijfsruimte, het YTONG CascoSysteem is een snelle, solide investering. Energiebesparing Naast het ontwerp en de bouw levert het casco van cellenbeton ook tijdens het gebruik belangrijke voordelen op. Door het thermisch isolerend en warmte-accumulerend vermogen is het comfort onvergelijkbaar goed en zijn de kosten voor stoken in de winter en koelen in de zomer beduidend lager.

4 4 CascoSysteem: algemene informatie Investeren met rendement Investeren in een woon- of kantoorgebouw met een YTONG casco is een investering die zichzelf snel terugverdient. Allereerst is de bouwtijd van het YTONG casco aanzienlijk korter dan die van een traditioneel gebouw met alle besparing op de bouwplaatskosten en rentevoordelen van dien. Door het lichte gewicht van cellenbeton kan er bovendien lichter worden gefundeerd. Vormvrijheid en afwerking Voor de vorm kan je beter niet met een standaardsysteem te werken. Dat is de ervaring van menig architect met systeembouw. Met YTONG is die ervaring anders. In tegenstelling tot systeembouw is het YTONG Casco- Systeem niet standaard. Het is flexibel, zowel in z n vormvrijheid als in z n afwerkingsmogelijkheden. Met het casco kan een architect letterlijk alle kanten op. Wat betreft de afwerking zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld: een buitenspouwblad van metselwerk, geïsoleerde buitengevel met een stuc of een massief casco voorzien van een gestucte afwerking Investeren in het YTONG CascoSysteem betekent investeren in de toekomst. Opbouwen en optoppen Cellenbeton is zo licht dat er letterlijk op hoog niveau studio s mee worden gebouwd of bestaande gebouwen mee worden opgetopt, zowel ten behoeve van inbreidings-, uitbreidings- en renovatiewerken. Kortom, ook voor een architect heeft het YTONG Casco- Systeem alle vrijheid in zich en biedt het uitdagende kansen om in te spelen op trends in bouwmethodiek, afwerking en vormen. Bouweisen Natuurlijk voldoet het YTONG casco aan alle eisen op het gebied van energieprestatie, constructie, geluid en duurzaam bouwen. De onbrandbaarheid ervan maakt het ideaal voor compartimentering. Maar er is meer. Cellenbeton is in hoge mate warmteisolerend, waardoor geen koudebruggen ontstaan en het materiaal uitermate geschikt is voor het maken van overstekken.

5 CascoSysteem: bouwinformatie 5 Prefab bouwen is snel bouwen Wie zo enthousiast is over het investeren in en ontwerpen met het YTONG CascoSysteem, zou bijna vergeten waarin de grootste voordelen schuilen: in het bouwen. Het geheim van het concept zit m in het gebruik van prefab bouwelementen, want dat betekent razendsnel, efficiënt, just-in-time, zonder opslag en uiteraard zonder afval. Weinig opslag nodig Prefab betekent ook just-in-time en dat maakt het systeem uitermate geschikt voor toepassing op locaties waar weinig ruimte is voor opslag. De in het kader van stedelijke vernieuwing steeds vaker voorkomende inbreidingsprojecten zijn hier goede voorbeelden van. Prefab betekent bouwen zonder afval. Alle elementen van het casco zijn vooraf berekend, in de fabriek op maat geproduceerd en passen als Lego in elkaar. Cellenbeton voldoet als materiaal aan alle eisen op het gebied van duurzaam bouwen. Vertaald in een efficiënte methodiek betekent dit dat het in meerdere opzichten vriendelijk voor het milieu is. Het YTONG casco is samengesteld uit: cascopanelen, vloerplaten, dakplaten, separatiepanelen, blokken. Het casco van een gemiddelde woning wordt in één dag gebouwd. Op de bouwplaats Zoomen we in naar de bouwplaats dan zijn de voordelen eveneens ongekend. Licht van gewicht betekent lichter funderen. Naast de snelle montage van de elementen, is ook de ver- en afwerking ongekend eenvoudig. Leidingsleuven worden in een handomdraai aangebracht. Bouwen in één materiaal betekent bovendien een identieke uitzettingscoëfficiënt. Uitgekiend, op maat gemaakt, tijden geldbesparend en betrouwbaar. Aannemers zijn enthousiast over het YTONG CascoSysteem.

6 CascoSysteem: materiaalinformatie Isolerend, accumulerend en nog vele extra s Hoe is het mogelijk dat één en hetzelfde materiaal accumuleert en toch licht van gewicht is, maar tegelijkertijd ook isoleert, geluid absorbeert, ongevoelig is voor vocht en bovenal ook nog eens onbrandbaar is? Natuurlijk materiaal Het antwoord schuilt in de miljoenen cellen waaruit het materiaal is opgebouwd. Cellenbeton is een natuurlijk, steenachtig materiaal gemaakt van kalk, zand en cement. Tijdens de productie ontstaan een grote hoeveelheid kleine gesloten cellen met daarin stilstaande lucht. Temperatuurverloop van een plat dak van 1 cellenbeton over een etmaal 0 20 Temperatuur in C Isolatie en accumulatie De stilstaande lucht zorgt voor: en warmte-accumulatie. Met dit laatste wordt het vermogen bedoeld om warmte tijdelijk op te slaan. Vanwege de lage warmtegeleidings coëfficiënt wordt deze warmte vertraagd weer afgegeven. Dit vermogen om warmte juist binnen of buiten te houden, zorgt voor een hoog woon- en werkcomfort en bespaart energie. Licht van gewicht De luchtigheid van cellenbeton maakt het bovendien licht. Een groot voordeel ten opzichte van andere materialen, want het is: gemakkelijk te verwerken en arbeidsvriendelijk. Tijd in uren Bovenzijde Onderzijde Ademend Cellenbeton is een natuurlijk, ademend materiaal: het is in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Dat is van groot belang, want een gezin van vier personen produceert al snel zo n tien liter vocht per dag bij het koken, wassen en ademen. Wanneer dit vocht niet op de juiste wijze wordt afgevoerd, ontstaat bij andere materialen overlast en schielvorming. Bij cellenbeton is die kans hierop minimaal: het waterdampregulerend vermogen is voldoende om het vochtklimaat in een ruimte beheersbaar te houden en, zoals we hiervoor hebben gezien, cellenbeton zelf is ongevoelig voor vocht.

7 CascoSysteem: materiaalinformatie 7 Ongevoelig voor vocht Een andere belangrijke eigenschap is de ongevoeligheid voor vocht. Het materiaal is hierdoor geschikt voor toepassing in natte ruimten. Verzeping is onmogelijk. Brandveiligheid Bij brandpreventie gaat het om bescherming. Wie ooit een brand meemaakt, zal zich verbazen over de snelheid waarmee de brand zich voortplant. YTONG cellenbeton is tot 30 minuten getest op haar brandwerendheid. Een veilig idee, zo n beschermende schil om in te wonen en te werken. Geluids Een casco van cellenbeton voldoet uiteraard aan de eisen die het Bouwbesluit stelt. Ook voor de eisen van duurzaam bouwen zijn oplossingen beschikbaar. Het YTONG CascoSysteem betekent minder weersafhankelijk werken.

8 8 CascoSysteem: toepassingen Woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen Het YTONG CascoSysteem is ontwikkeld als efficiënt systeem voor de bouw van woningen, razendsnel van vloer tot dak. Alle voordelen die gelden voor woningbouw, zijn vanzelfsprekend ook van toepassing op kantoren en bedrijfsgebouwen. Met de ontwikkeling van het YTONG CascoSysteem voor seriematige woningbouw speelde XELLA al vroeg in op de behoefte van aannemers om te voldoen aan de groeiende vraag naar woningen van de hoogste kwaliteit. Ook voor de bouw van vrijstaande woningen blijkt het systeem geschikt. Hetzelfde geldt voor kantoren en bedrijfsgebouwen. De toepassingen en voordelen nog eens op een rij. Vrijstaande woningen Snelheid, kwaliteit en vormvrijheid. Bij de vrijstaande woning komen die voordelen volledig tot hun recht. Door een gedegen voorbereiding en de ongevoeligheid voor vocht staat het casco in circa één dag. Het systeem lijkt geen systeem, want door de vele mogelijkheden in ontwerp en afwerking is er voor opdrachtgever en architect volledige vormvrijheid. Woningen in serie De genoemde snelheid geldt ook voor woningen in serie; ook indien binnen een serie sprake is van diverse woningtypen. Vanzelfsprekend is ook de kwaliteit van het materiaal doorslaggevend: geen verschil in werking en natuurlijk cellenbeton rondom, dus duurzaam, isolerend en warmteaccumulerend. YTONG voldoet eenvoudig aan hoge eisen van bouwmanagement en bouwlogistiek. Inbreiding en optoppen In binnensteden neemt de aandacht voor stadsherstel en nieuwbouw steeds meer toe. Oude, vervallen panden worden gesloopt en vervangen door nieuwe. Of ze worden gerenoveerd en vanwege het ruimtegebrek verhoogd met een extra verdieping, het zogenaamde optoppen. Als er ergens hoge eisen worden gesteld aan bouwmanagement en -logistiek, dan is het bij dergelijke inbreidingswerken. Met het YTONG CascoSysteem wordt eenvoudig aan alle logistieke eisen voldaan. Door de prefab bouw en just-in-time levering is opslag overbodig en blijft overlast

9 CascoSysteem: toepassingen 9 voor verkeer en omwonenden beperkt. Lichter bouwen betekent lichter funderen, de inzet van kleiner materieel en het sneller starten met afwerken. Kantoren Kantoorgebouwen tellen vaak meerdere verdiepingen. Zonder terug te hoeven vallen op staal of beton kan een kantoor met meerdere bouwlagen compleet uit cellenbeton worden opgetrokken. Bedrijfs(verzamel)gebouwen Voor bedrijfsverzamelgebouwen geldt hetzelfde als voor kantoren. Snelheid en degelijkheid trekken ook hier gezamenlijk op, maar daar komen de onbrandbaarheid en geluidwering van cellenbeton nog eens bovenop. Cellenbeton als brandwand voor het aanbrengen van compartimenten, maar ook cellenbeton als geluidsabsorberend materiaal om het werkcomfort te verhogen. De toepassingen: vrijstaande woningen, woningen in serie, inbreiding en optoppen, kantoren, bedrijfs(verzamel)- gebouwen.

10 CascoSysteem: technische informatie Uitdagend ontwerpen met een homogeen systeem Het unieke van het YTONG CascoSysteem is dat de gehele ruwbouw van één materiaal wordt gemaakt. Zo ontstaat een homogeen geheel opgebouwd uit: YTONG cascopanelen, YTONG vloerplaten, YTONG dakplaten, YTONG separatiepanelen en YTONG blokken. Maximale dagmaat dakplaatlengtes verdiepte wapening ca. (tot hart staaf)* Plaatdikte Belasting per m 2 0, kn/m 2 0,5 kn/m 2 0,90 kn/m 2 * * Dakplaat dik geen verdiepte wapening Maximale dagmaat vloerplaten Woningbouw Utiliteitsbouw Plaat Dikte Dikte dikte afwerkvloer afwerkvloer Cascopanelen als basis De basis voor het YTONG Casco- Systeem zijn de cascopanelen. Hoe wordt een YTONG casco ontworpen en uit welke elementen wordt het opgebouwd? Hieronder leest u van welke ontwerpcriteria u uit kunt gaan en hoe u stabiliteit in het bouwwerk verkrijgt. Ontwerpcriteria Wilt u de voordelen van het YTONG CascoSysteem (zoals bouwsnelheid en logistiek) optimaal benutten? Ga dan bij het ontwerp zoveel mogelijk uit van standaardelementen. Uiteraard alleen waar mogelijk en wanneer de wensen van de opdrachtgever dit toelaten. Begonnen wordt met de plattegrond voor de vloerplaten. Raveelplaat (A) Raveelplaat (B) A B B A N dagmaat Maximale dagmaat raveelplaat A Plaatdikte Dikte afwerkvloer N dagmaat Maximale dagmaat raveelplaat B Plaatdikte Dikte afwerkvloer

11 CascoSysteem: technische informatie 11 Lateien Maximale belasting (rekenwaarden) lateien in kn/m 1 Hoogte x Dagmaat dikte in x 21,0,5,2 4,2 2 x 3,5 17,,3 7,0 300 x 2,8 13,1 7,9 5, 300 x 51,0 24, 14,7,2 3 x 32,3 15,8 9,9, 3 x 0,8 29,3 17,5 11,9 0 x 37,9 18,5 11,3 7,7 0 x 70, 34,0 20,3 13, 0 x 48,0 23, 14,3 9,8 0 x 73,2 43,9 2,2 17,7 Minimale opleglengte voor berekening oplegdruk = 1 Raveelplaat (C) 17 C 1800 C N dagmaat Maximale dagmaat raveelplaat C Plaatdikte Dikte afwerkvloer Voor het casco-ontwerp moet bij voorkeur worden uitgegaan van de volgende uitgangspunten voor de vloer: vloerveld opgebouwd uit een combinatie van 7 en millimeter, maximale plaatlengte bedraagt 7 millimeter, maximale sparing bedraagt 1 / 3 van de plaatbreedte en de platen lopen van buitenkant binnenspouw tot buitenkant binnenspouw. Na ontwerp van het vloerveld volgt daaruit dat de erop te plaatsen wanden voldoen aan criterium X x 1 millimeter. Ook voor de wanden dient u bij voorkeur een breedte van 7 millimeter te hanteren in verband met de montage, iers hoe groter het element des te sneller is de montage per vierkante meter.

12 12 CascoSysteem: technische informatie Leveringsprograa Cascopanelen zijn voorzien van transportwapening die bestaat uit langsstaven van 4 millimeter doorsnede. Op verzoek kunnen voorzieningen in de vorm van sparingen, kepen of pasplaten worden gemaakt. De panelen worden geleverd op pallets. Aanvoer gebeurt veelal met een zelflosser en de opslag moet op een vlakke en droge ondergrond plaatsvinden. * Lengte oplopend met Leveringsprograa cascopanelen Gewichtsklasse Dikte Breedte Lengte* 3 / /375/4// /7 3.0 Geluids Gewichtsklassscheidende Opbouw woning- I lu;k in db I co in db wand 70 >0 >5 70 >3 >8 Geluids Bij dragende woningscheidende wanden dient de spouw volledig ankerloos te worden uitgevoerd. Vloeren, daken en buitenspouwbladen zijn ter plaatse van de spouw onderbroken. Flankerende geluidsoverdracht wordt voorkomen door het buitenspouwblad ter plaatse van de woningscheidende wand te dilateren. De begane grond- vloer moet (inclusief afwerkvloer) een massa van tenminste 3 kg/m 2 hebben. De spouwmaat tussen de woningscheidende wanden dient minimaal 70 millimeter te zijn en moet, gerekend vanaf de bovenzijde begane grondvloer, minimaal 0 millimeter verdiept worden uitgevoerd. Eventueel benodigde constructieve koppelankers geven een geluidsverlies van 0,5 db per stuk.

13 CascoSysteem: technische informatie 13 Stabiliteit Stabiliteit wordt verkregen door dwarswanden: door dwarswanden op de hoeken van de bouwmuren te plaatsen; als kern wordt elke belaste, verlijmde hoek meegerekend, door de wand naast het trapgat als stabiliteitswand uit te voeren en een combinatie van deze mogelijkheden. Vrije indeling Het voordeel van het ontlenen van stabiliteit aan de wanden grenzend aan het trapgat is de vrije indeling van de gevels. Vanuit de tekening dient u de constructie van het ontwerp te laten beoordelen door een constructiebureau. Op basis van de tekening wordt vervolgens een borderel gemaakt. Vrij ontwerp Door de vele, op elkaar afgestemde standaardmaten van de diverse elementen is een vrij ontwerp uitstekend mogelijk. Door de vele, op elkaar afgestemde standaardmaten van de diverse elementen is een vrij ontwerp uitstekend mogelijk.

14 14 CascoSysteem: technische informatie Unieke kenmerken cellenbeton Kiezen voor YTONG cellenbeton is een keuze voor tal van eigenschappen. Dit hoofdstuk geeft nadere informatie over de unieke kenmerken van cellenbeton. Warmte- De keuze voor cellenbeton betekent automatisch een keuze voor een hoge warmte-. Zo wordt eenvoudig aan de eisen voldaan. De warmteweerstand van de scheidingsconstructie wordt berekend door gebruik te maken van de warmteweerstanden in de tabel. Warmte- Gewichtsklasscoëfficiënt Warmtegeleidings- Dikte Rc waarde U-waarde W/mK m 2 K/W W/m 2 K 0,12 3 3,00 0,32 0,1 0,88 0,9 1, 0,70 1, 0, ,75 0,52 0,21 0,7 1,19 0,95 1,12 Diktebepaling De minimale dikte van cellenbetonnen cascopanelen is millimeter. Bij dragende binnenwanden tot een maximale wandhoogte van 3000 millimeter kan deze dikte worden toegepast. In de tabel is voor verschillende diktes van wanden van cellenbeton de maximale belasting weergegeven. N u;d voor wanden van cellenbeton Wanddikte N u;d kn/m 1 23,3 395,2 554, ,2 Bij het bepalen van de minimale dikte dient ook met de minimale opleglengte voor vloeren rekening gehouden te worden. Dit geldt met name voor tussenopleggingen (vergaring van vloeren). De waarden zijn bepaald conform NEN 790 (TGB-steen), artikel en 11.

15 CascoSysteem: technische informatie 15 Brandwerendheid Cellenbeton mag, in de zin van NEN 04, als onbrandbaar worden beschouwd. Brandwerendheid Constructie Belasting Dikte Brandwerendheid min Dragende > 180 gelijmde > wand > > 30 3 > 30 Behalve de dikte en de belasting op de constructie zijn ook de aansluitdetails van invloed op de brandwerendheid. Vraag, in afwijkende gevallen, de adviseurs van XELLA om advies. Gewicht Door de specifieke celstructuur is de volumieke massa van cellenbeton in vergelijking met andere steenachtige materialen bijzonder. Dit brengt voor ontwerper en verwerker meerdere voordelen met zich mee zoals het verwerkingsgemak en besparing op draag- en funderingsconstructies. De genoemde gewichten zijn rekengewichten waarmee onderliggende constructies berekend kunnen worden. Bij bouwfysische of constructieve berekeningen zijn de technische gegevens noodzakelijk. Gewicht Gewichtsklasse Dikte Gewicht kn/m 2 3 1,8 0,95 1,3 1, ,90 1,15 1,4 Opleggingen Onderstaande grafiek is ontleend aan de norm NEN 752. Bij tussenoplegging (vergaring) een voeg van millimeter aanhouden. Driepuntsoplegging is toegestaan Minimale oplegging in Plaatlengte in Techniek en statica Bijgaand een overzicht van de meest gebruikte rekenwaarden van cellenbeton. Algemene technische gegevens Eenheid Volumieke massa Drooggewicht kg/m Rekengewicht kn/m 3 4,8,8 8,2 Transportgewicht* kn/m 3 5,8 7,8 9,2 Gemiddelde genormaliseerde druksterkte N/ 2 2,3 4,5 5, Rekenwaarde druksterkte Gelijmd f b N/ 2 1,33 2,7 3,33 Warmtegeleidingscoëfficiënt λ W/mk 0,12 0,1 0,22 Soortelijke warmte C J/kgK Diffusieweerstandsgetal µ 4 5 Liniaire uitzettingscoëfficiënt α m/mk 8 x - 8 x - 8 x - Elasticiteitscoëfficiënt E b N/ Rekenwaarde (maximale oplegdrukspanning) σ d N/ 2 0, 1,33 1, * Het gemiddeld vochtgehalte van cellenbeton bedraagt bij aflevering maximaal 20 volumeprocenten.

16 1 CascoSysteem: technische informatie Wand- en vloeruitslag wand wand PANELEN DIK wand wand 1-2 wand 1-2 wand 1-5 wand 1-3 wand 1-1 wand wand wand Ks= 9700 m YTONG-vulblokken Ks= 9700 m e Verdieping

17 Optie Optie CascoSysteem: technische informatie KIMBLOKKEN HOOG PEIL

18 18 CascoSysteem: technische informatie Funderingsdetail Funderingsdetail Cellenbetonvloer; gemetseld buitenspouwblad 3 Cellenbetonvloer; gemetse 2-P open PEIL = 0 MAAIVELD 1-P open vochtafvoer wapenenings montageschuim PEIL = 0 koppelstrip 1x30 (alleen dragende wanden) 3-P open MAAIVELD 2-P open vochtafvoer met gesloten cellen waterwerende schoon zand 1 3 PEIL = 0 3-P open MAAIVELD 2-P open vochtafvoer drukvaste wapenenings montageschuim stucgaas EPS, volvlaks verlijmd 1 3 waterwerende Bouwkundige aansluitingen Naast bouwsnelheid van formaat biedt het YTONG casco kwaliteit van formaat. In dit hoofdstuk over de bouwkundige aansluitingen leest u op welke manier u dit bereikt. YTONG vloerplaten Wanneer u een begane grondvloer uitvoert met YTONG vloerplaten van cellenbeton, dan levert dit grote voordelen op voor de directe voortgang van het YTONG CascoSysteem. De vloerplaten zijn iers dermate vlak dat direct met de verlijming van de cascopanelen op de vloer kan worden begonnen. Een kim is niet meer nodig! De oplegging van de vloerplaten dient vlak en waterpas te zijn. Een begane grondvloer met cellenbetonnen vloerplaten kan op twee manieren worden uitgevoerd, teneinde te voldoen aan de thermische eisen. De vloerconstructie wordt voorzien van: thermische aan de onderzijde van de vloer of thermische in de vorm van een zwevende aan de bovenzijde. Isolatie onder de vloerconstructie Er bestaan verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, gaat u als volgt te werk: dek een zandbed met folie af, breng daarop een pakket aan en vul de ruimte onder de vloer met geëxpandeerde kleikorrels of schelpen. Indien er wel een kruipruimte aanwezig is, wordt het materiaal tegen de onderzijde van de vloerplaten bevestigd.

19 met gesloten cellen waterwerende schoon zand 1 3 CascoSysteem: technische informatie 19 Vloerdetail ld buitenspouwblad Cellenbetonnen vloer; buitenpleisterwerk drukvaste met gesloten cellen waterwerende schoon zand voordelen. Bij toepassing van vloerverwarming voorkomt dit een langere opwarmtijd. drukvaste Tevens wordt een betere waterwerende wapenenings Isolatie op de vloerconstructie Het aanbrengen van een pakket op de vloerconstructie heeft een aantal geluids verkregen. Zeker als een harde vloerafwerking (zoals plavuizen en tegels) wordt aangebracht, is een zwevende sterk aan te bevelen. De keuze van het materiaal voor een zwevende kan een minerale plaat zijn, maar ook een EPS-plaat is mogelijk. In beide gevallen is het belangrijk dat de vrij gehouden wordt van dragende wanden. Betonvloer waterwerende De begane grondvloer kan ook in beton worden uitgevoerd. Veelal zal dit een prefab betonvloer zijn. Daarnaast 3 montageschuim wapenenings 1 3 montageschuim stucgaas EPS, volvlaks verlijmd koppelstrip 1x30 (alleen dragende wanden) het noodzakelijk montageschuim dat een kimconstructie wordt stucgaas gemaakt is een geïsoleerde vloer direct op het zand mogelijk. Bij al deze vloertypen is Kimconstructie Bij een betonnen vloer kan met kimblokken van cellenbeton eenvoudig een kimconstructie worden gerealiseerd. De kimblokken worden in een vlij EPS, volvlaks verlijmd wapenenings van metselspecie zuiver vlak, waterpas en op hoogte aan de draad gesteld. Zowel de en als de onderzijde van de blokken aanzetten met lijortel. Eventuele hoogteverschillen zijn met een rasp eenvoudig weg te werken. De kimconstructie dient te zijn uitgehard, voordat met het stellen van de cascopanelen kan worden begonnen. Woningscheidende wanden De ankerloze woningscheidende spouwmuren dienen ter plaatse van de begane grondvloer onderbroken te worden; de spouw moet doorlopen tot minimaal 0 millimeter onder de afgewerkte vloer. Bij toepassing van kanaalplaatvloeren de einden van de kanalen dichtzetten met minerale en de naden goed dichtzetten met specie. Om de overdracht van flankerend geluid via de vloerconstructie te beperken, dient de massa van de begane grondvloer (inclusief afwerk) minimaal 3 kg/m 2 te zijn. Aansluiting verdiepingsvloer Voor de oplegging van de verdiepingsvloer dient u een koppelstrip aan te brengen. Deze gegalvaniseerde stalen strip wordt over de volledige lengte van de dragende wanden aangebracht. In verband met later aan te brengen leidingsleuven dient de koppelstrip millimeter uit de binnenkant van de wand te worden aangebracht. Voordat de verdiepingsvloer wordt gelegd, wordt aan weerszijden van de koppelstrip lijortel aangebracht. Bij de oplegging van vloerplaten op een massieve wand met cascopanelen dient u de minimale opleglengte aan te houden. De overige dikte van de wand wordt met blokken of vullateien uitgevuld, waarbij de hoogte van deze uitvul millimeter hoger is dan de dikte van de vloerplaten. Bij het stellen van de cascopanelen wordt de naad ter plaatse van de vloeroplegging voorzien van montageschuim. Dakconstructie Het YTONG CascoSysteem wordt gekenmerkt door bouwsnelheid. Het type dakconstructie wordt veelal hierop afgestemd. Een platte of een licht hellende dakconstructie wordt ook uitgevoerd met YTONG dakplaten. Op de bovenzijde wordt aangebracht om te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. In de praktijk zal bij hellende daken meestal een scharnierkap worden gebruikt. Indien de scharnierkap direct op de verdiepingsvloer wordt geplaatst, zijn er voorzieningen nodig om de spatkrachten vanuit de kapconstructie op te vangen. Stalen schoenen voor de opvang van de muurplaat dienen met een trekstang aan elkaar bevestigd te worden.

20 20 CascoSysteem: technische informatie Dilatatievoegen Om krimp door vochtuittreding van cellenbeton te kunnen opvangen, is het noodzakelijk enige voorzieningen te treffen. Dilatatievoegen zijn daarbij erg belangrijk. In elke wand moet ten minste aan één zijde onder en boven de raamopeningen een dilatatievoeg worden gemaakt. Verder moet zich op maximaal millimeter van een hoek aan één zijde een dilatatievoeg bevinden. Voor blinde muren moeten dilatatievoegen zich op afstanden van circa 5 meter bevinden. Bij woningscheidende wanden dienen de dilatatievoegen ten opzichte van elkaar minimaal millimeter te verspringen. Dilatatievoegen zijn te maken door aan één zijde DPC-folie in de voeg te lijmen. Vooral bij wanddikten groter dan millimeter is het echter aan te bevelen een dilatatievoeg met een breedte van circa millimeter te vullen met bijvoorbeeld PUR-schuim. Lateien Boven raam- en deuropeningen kunnen YTONG lateiconstructies worden toegepast. Bij openingen die tot aan de verdiepingsvloer doorlopen worden eventueel stalen hoeklijnen geplaatst. Op de plaats van de oplegging van de hoeklijn dient de dikte van het staal uit het paneel te worden gefreesd, zodat de oplegging van de vloerplaten vlak blijft. De lateien dient u aan één zijde glijdend op te leggen, bijvoorbeeld op DPC-folie. Dit uiteinde moet tevens worden gedilateerd (met PURschuim). Als de oplegdrukspanning ter plaatse van de oplegging van een latei of een stalen balk groter is dan de toegestane waarde is het noodzakelijk een drukverdelende toe te passen. Voor opvullingen, bijvoorbeeld bij een trapgat, zijn blokken of vullateien beschikbaar. Verankering De verbinding tussen de bouwmuren en de binnenspouw is een constructieve lijmverbinding. De lijmnaad dient vol en zat te zijn. Bij de toepassing van een buitenspouwblad kunt u deze verankeren met roestvrijstalen spouwankers met een minimum van vier stuks per vierkante meter. Hiervoor kunnen boorspouwankers (met houtdraad 5 ) worden gebruikt. Deze ankers hebben een grove schroefdraad waarmee ze direct in het cellenbeton kunnen worden gedraaid. Het is van belang dat de ankers minimaal 5 millimeter in het materiaal worden gedraaid. Voorboren en pluggen is niet nodig. Voor het aanbrengen van de spouwankers is een zogenaamde uni pijpsleutel verkrijgbaar, zodat een machinale bevestiging met een boormachine mogelijk is. Tevens dient het buitenspouwblad aan alle vloeren te worden verankerd voor overdracht van de windbelasting.

21 1 3 CascoSysteem: technische informatie 21 Geveldetail Dilatatievoeg; buitenpleisterwerk montageschuim stucgaas 1 3 wapenenings EPS, volvlaks verlijmd Niet-dragende wanden De niet-dragende binnenwanden worden uitgevoerd met verdiepinghoge separatiepanelen. Vóór het plaatsen van de verdiepingsvloer of de dakconstructie dienen de pakketten separatiepanelen op de juiste plaats te worden bevoorraad. Als de woning wind- en waterdicht is, kunnen de separatiepanelen worden geplaatst. Omdat een cellenbetonvloer volledig vlak is, kunnen de panelen direct op de vloer worden geplaatst. De plafondaansluiting wordt met een flexibele (bijvoorbeeld PUR-schuim) gerealiseerd. Om het andere paneel dient, zowel aan de boven- als onderzijde verspringend, een haaks veeranker te worden geplaatst. Het is overigens ook mogelijk de niet-dragende wanden te bouwen met blokken. Geluids Een goede geluids is te realiseren met een ankerloze spouwconstructie. De detaillering dient zorgvuldig te worden uitgevoerd. YTONG cellenbeton voor woningscheidende wanden alleen toepassen in bouw. Hierbij dient met de volgende toepassingsvoorwaarden rekening gehouden te worden. Om contactbruggen te voorkomen is een minimale spouwbreedte van 70 millimeter noodzakelijk. De spouw dient rondom te worden dichtgezet met een strook minerale, zodat de luchtspouw geheel afgesloten is. Wanneer bij vloeraansluitingen zachte minerale wordt toegepast, dient erop gelet te worden dat door lijmresten geen contactbruggen optreden. Benodigd is een verdiepte spouw van ten minste 0 millimeter, gemeten van bovenkant afgewerkte vloer tot bovenkant fundering. De massa van de begane grondvloer, inclusief afwerk, dient ten minste 3 kg/m 2 te bedragen. Het buitenspouwblad moet ter plaatse van de woningscheidende wand gedilateerd worden. Bij de uitvoering van de ankerloze spouwconstructie vermijdt u geluidlekken door wandcontactdozen en ingefreesde leidingen niet recht tegenover elkaar aan te brengen; dilataties minimaal 1,5 meter verspringend ten opzichte van elkaar aanbrengen. Bij koppeling van verdiepingsvloeren en/of dakconstructies in verband met stabiliteit dient rekening te worden gehouden met een verlies van 0,5 db per koppelanker; deze koppelankers dienen akoestisch te worden ontkoppeld door middel van flexibel buismateriaal. Maak geen starre verbinding tussen een niet-dragende scheidingswand en de woningscheidende wand. Hard materiaal (zoals EPS, PUR) tussen het binnen- en buitenspouwblad dient u bij de woningscheidende wand te onderbreken (dilateren), dan wel te voorzien van een strook zachte minerale. Bij vloeren direct op het zand dient de spouw ten minste 7 millimeter verdiept te worden uitgevoerd. De massa van de funderingsstrook moet minimaal kg/m 2 zijn.

22 22 CascoSysteem: verkoopargumenten XELLA gaat de uitdaging met u aan! Overtuigd door de in voorgaande hoofdstukken opgesomde grote hoeveelheid voordelen van het YTONG casco, heeft u nog maar één uitdaging. Die van het overtuigen van úw opdrachtgever: ook die uitdaging gaat XELLA samen met u aan, want het CascoSysteem biedt meer dan voordelen op het gebied van investeren, ontwerpen of bouwen alleen. Waar voor je geld Iedere opdrachtgever is geïnteresseerd in snel en betrouwbaar bouwen. Natuurlijk is het fantastisch als het arbeidsvriendelijk en milieubesparend gebeurt. Geweldig ook dat het (woon)gebouw prefab is gemaakt met gebruikmaking van de modernste technieken. Maar uiteindelijk telt er voor úw opdrachtgever en/of de eindgebruiker maar één ding: krijg ik waar voor mijn geld? Met het YTONG CascoSysteem kan daar om vele redenen volmondig ja op worden geantwoord. Meer dan dat zelfs. Uw argumenten zijn hieronder opgesomd. Voor de professionele opdrachtgever hoog bouwtempo duurzaam naar wens creatief vorm te geven brand- en geluidwerend kwalitatief hoogwaardig hoog werkcomfort warm in de winter koel in de zomer flink besparen op gasverbruik eenvoudig te verbouwen Voor de particulier korte bouwtijd naar wens creatief vorm te geven kwalitatief hoogwaardig uitstekende geluids hoog wooncomfort/behaaglijk wanden geschikt voor elke bevestiging warm in de winter koel in de zomer flink besparen op gasverbruik eenvoudig te verbouwen

23 CascoSysteem: verkoopargumenten 23 Iedere opdrachtgever is geïnteresseerd in de snelheid en betrouwbaarheid van het YTONG CascoSysteem.

24 24 CascoSysteem: details Kwaliteit tot in detail Dakdetail Hellend dak - gootdetail; gemetseld buitenspouwblad bouwmuur bouwmuur bouwmuur bouwmuur bouwmuur tengel 11x tengel 11x bouwmuur tengel 11x waterwerende en tengel 11x waterwerende en dampdoorlatende dampdoorlatende waterwerende en en tengel 11x dampdoorlatende sporen 3x, dampdoorlatende sporen 3x, tengel 11x waterwerende en h.o.h. h.o.h. sporen 3x, muurplaat sporen 3x, dampdoorlatende muurplaat waterwerende en h.o.h. minerale h.o.h. minerale dampdoorlatende sporen 3x, verankering verankering i.o.m. i.o.m. dampreende dampreende minerale constructeur minerale h.o.h. constructeur sporen 3x, muurplaat dampreende plaatmateriaal plaatmateriaal dampreende h.o.h. minerale verankering i.o.m. vogel /muisschroot dampreende stelblokje plaatmateriaal vogel /muisschroot stelblokje plaatmateriaal minerale constructeur plaatmateriaal dampreende vogel /muisschroot stelblokje vogelschroot plaatmateriaal vogelschroot / / muisschroot muisschroot vogelschroot // muisschroot behandelen behandelen tegen vocht tegen vocht stelblokje koppelstrip koppelstrip 1x30 stelblokje 1x30 behandelen tegen vocht (alleen (alleen dragende dragende t.p.v. anker t.p.v. anker wanden) wanden) ondersabelen ondersabelen stelblokje koppelstrip 1x30 spouw spouw (alleen dragende t.p.v. anker behandelen behandelen dichtzetten wanden) dichtzetten koppelstrip koppelstrip ondersabelen 1x30 1x30 tegen vocht tegen vocht (alleen dragende (alleen dragende spouw plaatmateriaal wanden) plaatmateriaal wanden) behandelen dichtzetten koppelstrip 1x30 open tegen vocht open (alleen dragende plaatmateriaal wanden) open 1 Funderingsdetail Cellenbetonvloer; gemetseld buitenspouwblad PEIL = 0 open open PEIL = 0 PEIL = 00 open MAAIVELD 1-P MAAIVELD 1-P MAAIVELD 1-P open open 2-P 2-P vochtafvoer vochtafvoer open 2-P vochtafvoer met 370-P met gesloten gesloten cellen cellen waterwerende waterwerende schoon met schoon gesloten cellen zand zand waterwerende schoon zand 3 Dakdetail Ribcassettevloer; gemetseld buitenspouwblad YTONG YTONG fix lijmnaad fix lijmnaad kim kim stelspecie stelspecie YTONG fix lijmnaad kim open open ribcassettevloer stelspecie ribcassettevloer PEIL - 0 PEIL - 0 aanstorten open aanstorten ribcassettevloer PEIL metselen metselen kim kim aanstorten MAAIVELD 1-P MAAIVELD 1-P metselen kim MAAIVELD 1-P 3-P 370-P 3-P Hellend dak - grote dakoverstek; gemetseld buitenspouwblad 1 Funderingsdetail 3-P open open 370-P vochtafvoer vochtafvoer open vochtafvoer 320 nokken nokken h.o.h. h.o.h. 900 nokken 900 h.o.h

25 CascoSysteem: details 4 Dakdetail Plat dak - dakrand; gemetseld buitenspouwblad ballast behandelen behandelen afschot ballast tegen tegen vocht vocht afschot baanvormige baanvormige dakbedekking dakbedekking behandelen ballast afschot op op afschot afschot 1 1 /m /m tegen vocht baanvormige behandelen ballast plat plat dakbedekking afschot op op afschot 1 1 /m tegen vocht?>30?>30 baanvormige plat plat dakbedekking op afschot 1 /m?>30?>30 open open plat?>30 open open koppelstrip koppelstrip 1x30 (alleen dragende 1x30 (alleen dragende koppelstrip 1x30 afdekkap wanden) wanden) afdekkap (alleen dragende klangen wanden) klangen koppelstrip 1x30 afschot afschot afdekkap (alleen dragende klangen wanden)? 30 afschot afdekkap klangen? 30? 30 afschot 30 30? AFDEKKAP AFDEKKAP AFDEKKAP AFDEKKAP 2 Vloerdetail?>30?>30?>30?>30?>30 >? >? >? >? >? Cellenbetonnen vloer; gemetseld buitenspouwblad 4 Dakdetail Plat dak - dakrand; gemetseld buitenspouwblad afplakken afplakken afplakken verankering verankering verankering manchet manchet afplakken manchet verankering waterdichte waterdichte manchet waterdichte PRINCIPE PRINCIPE DOORBREKING DOORBREKING WATERKERING DOOR waterdichte VERANKERING WATERKERING DOOR VERANKERING PRINCIPE DOORBREKING WATERKERING kitvoeg kitvoeg DOOR DOOR VERANKERING kitvoeg open PRINCIPE open DOORBREKING WATERKERING DOOR VERANKERING open kitvoeg 0x0 0x0,, h.o.h. h.o.h. 0 0 afplakken afplakken 0x0 open, manchet manchet h.o.h. 0 0 afplakken open open manchet en open vochtafvoer 0x0, h.o.h. en 0 vochtafvoer afplakken manchet en en vochtafvoer waterdichte waterdichte open harde harde waterdichte en vochtafvoer harde open open open waterdichte harde verankering verankering i.o.m. open constructeur i.o.m. constructeur verankering i.o.m. constructeur verankering i.o.m. constructeur 2 Vloerdetail Kanaalplaatvloer; gemetseld buitenspouwblad?>?> 0 0?> 0?> 0?>?> 0 ballast ballast baanvormige baanvormige ballast dakbedekking dakbedekking baanvormige op afschot dakbedekking ballast 1 /m op afschot 1 /m baanvormige op op afschot 1 1 dakbedekking /m plat plat plat plat op afschot 1 /m plat koppelstrip 1x30 koppelstrip (alleen dragende 1x30 (alleen koppelstrip wanden) dragende wanden) 1x30 (alleen dragende wanden) koppelstrip 1x30 (alleen dragende wanden) PEIL PEIL = = PEIL PEIL = = PEIL =... koppelstrip koppelstrip 1x30 (alleen dragende 1x30 (alleen dragende wanden) wanden) koppelstrip 1x30 (alleen dragende wanden) koppelstrip 1x30 (alleen dragende wanden) PEIL PEIL = = PEIL PEIL = = PEIL =... minerale minerale minerale kim kim minerale kim stelspecie stelspecie stelspecie kanaalplaatvloer kanaalplaatvloer kim kanaalplaatvloer stelspecie kanaalplaatvloer koppelstrip koppelstrip 2x 2x koppelstrip 2x granulaat granulaat rubber rubber 3x30 3x30 granulaat koppelstrip rubber 3x30 2x granulaat rubber 3x Funderingsdetail Betonvloer op zand; gemetseld buitenspouwblad waterwerende waterwerende waterwerende met met gesloten cellen gesloten open open met waterwerende cellen met gesloten open cellen betonvloer betonvloer met gesloten PEIL = 0 PEIL open cellen = 0 betonvloer PEIL PEIL = = 0 0 betonvloer PEIL = 00 MAAIVELD MAAIVELD 1-P 1-P MAAIVELD 1-P 1-P MAAIVELD 1-P open open vochtafvoer vochtafvoer open 4-P 4-P vochtafvoer 4-P open 4-P 0-P 0-P vochtafvoer 0-P 0-P 4-P 0-P met gesloten met gesloten cellen cellen met met gesloten waterwerende waterwerende cellen waterwerende met gesloten cellen waterwerende Funderingsdetail Let op: Let detail op: detail alleen toepasbaar Let op: Let bij op: vrijstaande alleen Combinatievloer; toepasbaar gemetseld buitenspouwblad bij vrijstaande woningen woningen detail detail alleen alleen toepasbaar bij bij Let vrijstaande op: woningen detail alleen toepasbaar bij bij vrijstaande woningen open open open PEIL PEIL = = 00 open PEIL = 0 PEIL = 0 PEIL = 00 MAAIVELD MAAIVELD 1-P 1-P MAAIVELD 1-P 1-P randbekisting randbekisting met gesloten met MAAIVELD cellen 1-P randbekisting 80 gesloten cellen P met met gesloten cellen 330-P 80 open open 80 randbekisting 330-P 330-P met vochtafvoer gesloten vochtafvoer cellen open 80 vochtafvoer 330-P open vochtafvoer kim kim kim stelspecie stelspecie stelspecie combinatievloer kim combinatievloer stelspecie combinatievloer combinatievloer

26 2 CascoSysteem: details 4 Dakdetail Plat dak - dakrand; buitenpleisterwerk afschot afschot afschot afschot afschot afschot koppelstrip 1x30 koppelstrip (alleen 1x30 dragende wanden) (alleen dragende wanden) koppelstrip koppelstrip 1x30 1x30 koppelstrip (alleen (alleen dragende dragende 1x30 wanden) wanden) koppelstrip 1x30 1 (alleen dragende wanden) 1 (alleen dragende wanden) Vloerdetail 3 Cellenbetonnen vloer; buitenpleisterwerk montageschuim montageschuim montageschuim montageschuim montageschuim montageschuim wapenenings wapenenings wapenenings wapenenings wapenenings koppelstrip 1x30 koppelstrip (alleen 1x30 dragende wanden) (alleen wanden) koppelstrip koppelstrip 1x30 1x30 koppelstrip (alleen (alleen dragende dragende koppelstrip 1x30 1x30 wanden) wanden) (alleen (alleen dragende dragende wanden) wanden) Funderingsdetail Cellenbetonnen vloer; buitenpleisterwerk YTONG fix lijmnaad YTONG fix lijmnaad YTONG YTONG fix lijmnaad fix 80 lijmnaad 80 YTONG PEIL = 0 fix lijmnaad PEIL = YTONG fix lijmnaad stelspecie stelspecie PEIL = 0PEIL = waterwerende 0 waterwerende sokkelprofiel PEIL = stelspecie sokkelprofiel stelspecie 0 waterwerende PEIL = waterwerende 0 stelspecie 20 stelspecie waterwerende sokkelprofiel sokkelprofiel 20 waterwerende sokkelprofiel sokkelprofiel MAAIVELD 20 2-P MAAIVELD 2-P randbekisting 20 MAAIVELD MAAIVELD 2-P 2-P randbekisting met gesloten cellen met gesloten 0 MAAIVELD cellen MAAIVELD 2-P 2-P randbekisting 04-P randbekisting 4-P open met gesloten open met gesloten cellen cellen randbekisting 0 randbekisting 0 vochtafvoer waterwerende 4-P met 4-Pgesloten vochtafvoer met gesloten cellen waterwerende cellen open 0 open 4-P 0 open 4-P vochtafvoer vochtafvoer waterwerende waterwerende open vochtafvoer waterwerende vochtafvoer waterwerende ballast ballast baanvormige dakbedekking baanvormige ballast ballast op dakbedekking afschot 1 /m ballast baanvormige baanvormige op afschot plat 1 /m plat dakbedekking dakbedekking ballast baanvormige op afschot op afschot baanvormige dakbedekking 1 /m 1 /m dakbedekking op plat plat afschot op afschot 1 /m 1 /m plat plat Dakdetail Hellend dak - bakgoot; buitengevel bouwmuur bouwmuur bouwmuur bouwmuur tengel 11x tengel bouwmuur waterwerende 11x en waterwerende bouwmuur dampdoorlatende tengel dampdoorlatende tengel 11x 11x sporen 3x170, waterwerende sporen waterwerende tengel h.o.h. 3x170 tengel 11x en, 11x en h.o.h. dampdoorlatende waterwerende minerale waterwerende en 170 en dampdoorlatende sporen minerale sporen 3x170 3x170, m, h.o.h. dampreende dampdoorlatende dampreende h.o.h. sporen sporen 3x170 3x170,, h.o.h. minerale minerale h.o.h. 170 plaatmateriaal dampreende minerale plaatmateriaal dampreende minerale dampreende dampreende plaatmateriaal plaatmateriaal vogel / vogel / muisschroot muisschroot plaatmateriaal plaatmateriaal vogel / vogel / muisschroot muisschroot vogel / muisschroot plaatmateriaal vogel / plaatmateriaal muisschroot plaatmateriaal plaatmateriaal plaatmateriaal plaatmateriaal 2 Vloerdetail Cellenbetonnen vloer; buitengevel muurplaat muurplaat verankering i.o.m. verankering constructeur i.o.m. muurplaat constructeur muurplaat muurplaat verankering stelblokje verankering i.o.m. i.o.m. stelblokje constructeur muurplaat constructeur verankering verankering i.o.m. i.o.m. constructeur stelblokje stelblokje constructeur stelblokje stelblokje cellenbetonnen vloer cellenbetonnen vloer cellenbetonnen cellenbetonnen vloer vloer cellenbetonnen cellenbetonnen vloer vloer koppelstrip 1x30 koppelstrip (alleen 1x30 dragende (alleen wanden) koppelstrip wanden) koppelstrip 1x30 1x30 (alleen (alleen dragende dragende koppelstrip wanden) koppelstrip wanden) 1x30 1x30 (alleen (alleen dragende dragende wanden) wanden) Funderingsdetail 4 Ribcassettevloer; buitengevel PEIL = 0 PEIL = 0 waterdichte waterdichte PEIL = 0aanstorten PEIL = 0 kim aanstorten kim PEIL waterdichte = 0waterdichte PEIL = 0 MAAIVELD 1-P MAAIVELD 1-P aanstorten aanstorten waterdichte waterdichte kim kim aanstorten aanstorten MAAIVELD MAAIVELD kim 1-P 1-P grind kim grind MAAIVELD MAAIVELD 1-P 1-P grind grind 370-P 370-P grind grind 370-P 370-P 370-P 370-P stelblokje stelblokje t.p.v. anker t.p.v. ondersabelen anker stelblokje ondersabelen stelblokje koppelstrip stelblokje t.p.v. t.p.v. anker anker ondersabelen stelblokje ondersabelen 1x30 koppelstrip (alleen 1x30 t.p.v. dragende (alleen wanden) dragende t.p.v. anker anker koppelstrip wanden) koppelstrip ondersabelen ondersabelen 1x30 1x30 (alleen (alleen dragende dragende koppelstrip wanden) koppelstrip wanden) 1x30 1x30 (alleen (alleen dragende dragende wanden) wanden) kim YTONG YTONG fix lijmnaad fix lijmnaad kim stelspecie stelspecie YTONG YTONG fix lijmnaad fix lijmnaad kim kim stelspecie YTONG ribcassettevloer ribcassettevloer stelspecie YTONG fix lijmnaad fix lijmnaad kim kim stelspecie ribcassettevloer stelspecie ribcassettevloer ribcassettevloer ribcassettevloer nokken nokken h.o.h. 900 h.o.h. 900 nokken nokken h.o.h. h.o.h nokken nokken h.o.h. h.o.h

27 CascoSysteem: details 27 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; gemetseld buitenspouwblad 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; buitengevel klemstrip waterdichte klemstrip klemstrip waterdichte klemstrip waterdichte waterdichte zelfklevend zelfklevend zelfklevend zelfklevend ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte Kozijndetail Houten montagekozijn; gemetseld buitenspouwblad 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; buitengevel kozijnhoek x + spaanplaatschroef 5x70 kozijnhoek kozijnhoek x x + spaanplaatschroef spaanplaatschroef kozijnhoek x + 5x70 5x70 spaanplaatschroef 5x70 waterwerende weersbestendig waterwerende hoekprofiel waterwerende waterwerende weersbestendig weersbestendig hoekprofiel hoekprofiel weersbestendig hoekprofiel kozijnhoek x + spaanplaatschroef 5x70 kozijnhoek kozijnhoek x x + spaanplaatschroef spaanplaatschroef kozijnhoek x + 5x70 5x70 spaanplaatschroef 5x ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte zelfklevend zelfklevend zelfklevend zelfklevend 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; 55 gemetseld 114 buitenspouwblad Kozijndetail Houten montagekozijn; buitengevel kier kier kier weersbestendige kier plaat weersbestendige weersbestendige plaat plaat weersbestendige waterwerende plaat open waterwerende waterwerende waterwerende open open open kozijnhoek x + spaanplaatschroef 5x70 kozijnhoek kozijnhoek x x + spaanplaatschroef spaanplaatschroef kozijnhoek x + 5x70 5x70 spaanplaatschroef 5x70 afvoermogelijkheid water (ontspanningsruimte in afvoermogelijkheid de stijlen) water (ontspanningsruimte afvoermogelijkheid afvoermogelijkheid water (ontspanningsruimte water (ontspanningsruimte kier in de stijlen) stijlen) stijlen) stelblokjes kier kier stelblokjes kier kunststof stelblokjes stelblokjes strip anti dreun kunststof strip klang anti dreun kunststof kunststof strip strip anti dreun anti dreun >30 zelfklevend klang klang klang >30 >30 zelfklevend >30 zelfklevend zelfklevend kozijnhoek x + spaanplaatschroef 5x70 kozijnhoek kozijnhoek x x + spaanplaatschroef spaanplaatschroef kozijnhoek x + 5x70 5x70 spaanplaatschroef 5x70

28 28 CascoSysteem: details 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; buitenpleisterwerk ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte Kozijndetail Cellenbetonnen vloer; buitenpleisterwerk ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte ontspanningsruimte Vloerdetail Stalen metselwerkondersteuning; gemetseld buitenspouwblad klemstrip klemstrip klemstrip klemstrip waterwerende en dampdoorlatende waterwerende waterwerende en waterdichte waterwerende dampdoorlatende dampdoorlatende en dampdoorlatende waterdichte waterdichte waterdichte Vloerdetail 5-5- Cellenbetonnen vloer; buitengevel klemstrip open klemstrip klemstrip open open klemstrip open open waterdichte open waterdichte waterdichte open open vochtafvoer waterdichte open open en vochtafvoer vochtafvoer dampreende spouw dichtzetten en en ventilatievoorziening r.v.s. vochtafvoer gaas, 15 dampreende dampreende maaswijdte spouw spouw dichtzetten dichtzetten r.v.s. dampreende spouw 15 ventilatievoorziening ventilatievoorziening r.v.s. r.v.s. gaas, gaas, dichtzetten r.v.s. gaas, 15 ventilatievoorziening r.v.s. maaswijdte maaswijdte gaas, 15 maaswijdte stijlen 38x minerale dampreende stijlen stijlen 38x 38x binnenplaat stijlen minerale minerale 38x minerale dampreende dampreende dampreende binnenplaat binnenplaat binnenplaat 5 Kozijndetail Houten montagekozijn; buitenpleisterwerk afvoermogelijkheid water (ontspanningsruimte in de stijlen) afvoermogelijkheid afvoermogelijkheid water water afvoermogelijkheid (ontspanningsruimte (ontspanningsruimte water water in de de de (ontspanningsruimte stijlen) stijlen) in de de kier stijlen) stelblokjes kier kier kier stelblokjes stelblokjes kunststof strip stelblokjes anti dreun kunststof kunststof strip strip strip kunststof anti dreun anti dreun strip strip klang anti dreun >30 klang klang >30 >30 >30 klang klang >30 > Vloerdetail Suskast; gemetseld buitenspouwblad klemstrip klemstrip klemstrip waterwerende klemstrip en dampdichte waterwerende waterwerende en en en waterwerende dampdichte dampdichte open enen dampdichte open open open open open vochtafvoer spouw open open dichtzetten open open vochtafvoer vochtafvoer waterdichte spouw spouw vochtafvoer dichtzetten dichtzetten spouw waterdichte waterdichte dichtzetten waterdichte

Razendsnel energiezuinige woningen bouwen

Razendsnel energiezuinige woningen bouwen Ytong CascoSysteem Razendsnel energiezuinige woningen bouwen Ytong CascoSysteem 1 Inhoud Energiezuinig bouwen en renoveren met Ytong 3 Ytong CascoSysteem: Het geheim achter snelheid, duurzaamheid en kwaliteit

Nadere informatie

Blokken en lateien: een wereld aan mogelijkheden

Blokken en lateien: een wereld aan mogelijkheden Blokken en lateien: een wereld aan mogelijkheden Inhoudsopgave Trefwoordenregister Een wereld aan mogelijkheden 3 Tel uit je winst! Cellenbeton, een natuurlijk materiaal Overal toepasbaar 8 Ronde blokken:

Nadere informatie

Razendsnel energiezuinige woningen bouwen

Razendsnel energiezuinige woningen bouwen Ytong CascoSysteem Razdsnel ergiezuinige woning bouw Ytong CascoSysteem 1 Inhoud Energiezuinig bouw rover met Ytong 3 Ytong CascoSysteem: Het geheim achter snelheid, duurzaamheid kwaliteit 4 Alle (bouw)vrijheid

Nadere informatie

Starterswoningen. variëren van een kleine woning van ca 6.5 bij 10.5 m tot een woning welke tevens geschikt is als seniorenwoning.

Starterswoningen. variëren van een kleine woning van ca 6.5 bij 10.5 m tot een woning welke tevens geschikt is als seniorenwoning. Starterswoningen Door de extreme prijsstijgingen van de woningbouw en de huidige economische malaise de afgelopen jaren is er voor de starters een tekort aan woningen ontstaan. Het gevolg is een stagnatie

Nadere informatie

Bouwwijzer. Bouwwijzer. Inhoudsopgave. Praktische tips voor de verwerking van blokken

Bouwwijzer. Bouwwijzer. Inhoudsopgave. Praktische tips voor de verwerking van blokken Inhoudsopgave Een natuurlijk materiaal Efficiënt en verantwoord omspringen met grondstoffen en energie; hergebruik van afval; ons milieu niet zwaarder belasten dan strikt noodzakelijk. Dat zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Op de top van woningbouw. YTONG Dakplaten

Op de top van woningbouw. YTONG Dakplaten Op de top van woningbouw YTONG Dakplaten 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Op de top van woningbouw... 3 Inspelen op bouwtrends... 4 YTONG dakplaten passen in elk bouwsysteem... 6 Op en top YTONG cellenbeton...

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving In de spouw Alkreflex 2L-2 Algemeen Alkreflex 2L-2 zodanig monteren dat aan weerszijden van de Alkreflex 2L-2 een spouw aanwezig is van minimaal 20 mm. Alkreflex 2L-2 monteren op houten regels. In gevelconstructies

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

Details buitengevelisolatie Diffutherm steenachtige gevel

Details buitengevelisolatie Diffutherm steenachtige gevel Details buitengevelisolatie Diffutherm steenachtige gevel PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl 431, 432 531 331 233, 243 232, 242 231, 241 131, 141,

Nadere informatie

Details buitengevelisolatie Diffutherm

Details buitengevelisolatie Diffutherm Details buitengevelisolatie Diffutherm PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl 411, 412, 431, 432 511, 512, 531 311, 331 213, 233, 243 212, 232, 242

Nadere informatie

Details buitengevelisolatie

Details buitengevelisolatie Details buitengevelisolatie steenachtige gevel Technostuc systemen - Buro Robing Design b.v. Bedrijvenpark Twente 322 E NL 7602 KL Almelo T. +31-(0)53-4330360 F. +31-(0)53-4352111 E. info@technostuc.nl

Nadere informatie

R.101.7.3.02. sierpleister wapeningslaag isolatie 250mm. λreken 0,032 W/(m K)) hechtmortel. metselwerk

R.101.7.3.02. sierpleister wapeningslaag isolatie 250mm. λreken 0,032 W/(m K)) hechtmortel. metselwerk R.101.7.3.02 250 20 110 50 110 10 gevel bestaande vloerafwerking dekvloer steenachtige vloer PEIL=0 MAAIVELD 125-P grind waterdichte laag isolatie 200mm (λreken 0,032 W/(m K)) vrije hoogte min. 00mm isolatie

Nadere informatie

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN PRODUCTEN.3 SYSTEEMVLOEREN RIBBENVLOER Een ribbenvloer is een vrijdragende systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in de lengterichting (overspanningsrichting) van ribben zijn voorzien. Ook

Nadere informatie

Prefab beton casco. In de bouwdetails zijn de volgende vloersystemen opgenomen: Begane grondvloer: Rib-cassettevloer Geïsoleerde kanaalplaatvloer

Prefab beton casco. In de bouwdetails zijn de volgende vloersystemen opgenomen: Begane grondvloer: Rib-cassettevloer Geïsoleerde kanaalplaatvloer Prefab beton casco Prefab betonnen casco s, ook vaak montagebouw genoemd, neemt in de moderne woningbouw een steeds prominentere plaats in. De draagstructuur is vervaardigd uit geprefabriceerde wanden

Nadere informatie

KNPL 150 KNPL 165 KNPL 200 KNPL 260/265 KNPL 320 KNPL 400. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw.

KNPL 150 KNPL 165 KNPL 200 KNPL 260/265 KNPL 320 KNPL 400. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. De kanaalplaatvloer wordt toegepast in woningbouw en utiliteitbouw. De vloer is snel en makkelijk te leggen Uitvoering ongeïsoleerd en geïsoleerd. De vloer is geschikt voor projecten - Grote overspanningen

Nadere informatie

fundamentele verbetering voor woningbouw

fundamentele verbetering voor woningbouw fundamentele verbetering voor woningbouw KanaalBreedPlaat gecertificeerd KOMO Het beste van twee werelden De KanaalBreedPlaat combineert het beste van de kanaalplaatvloer en de breedplaatvloer. De KanaalBreedPlaat

Nadere informatie

5.3 COMBINATIEVLOER. Ra veelconstructie. bij de gevel PRODUCTEN SYSTEEMVLOEREN

5.3 COMBINATIEVLOER. Ra veelconstructie. bij de gevel PRODUCTEN SYSTEEMVLOEREN .3 PRODUCTEN COMBINATIEVLOER De combinatievloer bestaat uit geprefabriceerde betonnen liggers, EPS (geëxpandeerd polystyreen) vulelementen en een betonlaag die in het werk wordt aangebracht en die samen

Nadere informatie

KANAALPLAATVLOER PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN

KANAALPLAATVLOER PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN 5 5 PRODUCTEN 3 SYSTEEMVLOEREN KANAALPLAATVLOER Een kanaalplaatvloer is een vrijdragende systeemvloer met een rechthoekige doorsnede, die van holle kanalen is voorzien. De vloer wordt soms ook wel holle

Nadere informatie

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

AANSLUITING GEVEL/ PLAT DAK (WONING)

AANSLUITING GEVEL/ PLAT DAK (WONING) AANSLUITING GEVEL/ PLAT DAK (WONING) Kingspan Insulation - bouwdetail 047 Plat met buiten (langsgevel) YTONG Kooltherm K8 - koudebrugonderbreking spouwplaat Bouwdetail gebaseerd op: 5,0 m² K/W 5,0 m² K/W

Nadere informatie

Ytong. Verdiepingshoge separatiepanelen voor buitengewone binnenwanden

Ytong. Verdiepingshoge separatiepanelen voor buitengewone binnenwanden Ytong Verdiepingshoge separatiepanelen voor buitengewone binnenwanden Inhoud Een binnenwand die stáát...3 De unieke eigenschappen en (voordelen) van cellenbeton...5 Binnenwanden van Ytong: overal op hun

Nadere informatie

vloerplaten P3 Vloerplaten

vloerplaten P3 Vloerplaten P.3.0 Algemeen P.3.0.01 Afmetingen / toleranties / opleg P.3.0.02 Profielen P.3.0.03 Belasting P.3.0.04 Doorbuiging P.3.0.05 Brandweerstand P.3.0.06 Thermische isolatie P.3.0.07 Akoestische isolatie P.3.0.08

Nadere informatie

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten Onderscheidend bouwen en duurzaam isoleren Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton SILKA, YTONG en HEBEL drie A-merken én heel veel extra

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Poriso, pure kwaliteit Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

Uw alles-in-één-hand prefab-partner

Uw alles-in-één-hand prefab-partner Uw alles-in-één-hand prefab-partner Begane grond Verdieping Voorraad Holle wand Massieve wanden Dat bouwt sneller, efficiënter en dus winstgevender! VEEL PRAKTISCHE VOORDELEN geïntegreerd reken- en tekenwerk

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

Dycore ribbenvloer. De voordelen van de toepassing van de Dycore ribbenvloer zijn ondermeer:

Dycore ribbenvloer. De voordelen van de toepassing van de Dycore ribbenvloer zijn ondermeer: 02/2012 Dycore ribbenvloer De Dycore ribbenvloer bestaat uit geprefabriceerde vloerelementen van zelfverdichtend beton. In de lengterichting zijn ze voorzien van ribben waarin voorspanwapening is opgenomen.

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton

Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton Inhoudsopgave Trefwoordenregister Pagina Binnenwanden: onderscheidend bouwen met HEBEL 3 Onbeperkte mogelijkheden 4 Flexibel bouwen in verschillende constructies

Nadere informatie

Afstudeer opdracht Jack van den Broek - 202215. Bijlage materialisering en detailering

Afstudeer opdracht Jack van den Broek - 202215. Bijlage materialisering en detailering Bijlage materialisering en detailering Isolatie materiaal (dak) Er is in dit project sprake van platte daken, galerijen en terrassen met onderconstructies van betonvloeren en stalen dakplaten. De eisen

Nadere informatie

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht geluidwering tussen woningen Opgesteld door: Datum: 2 mei 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110489 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442

Nadere informatie

Buitengewoon goed. Binnenwanden

Buitengewoon goed. Binnenwanden Buitengewoon goed Binnenwanden 2 Inhoudsopgave YTONG panelen zijn veelzijdig toepasbaar en uitermate geschikt voor het vliegensvlug bouwen van: scheidingswanden, bergingswanden, corridorwanden, binnenspouwbladen

Nadere informatie

Dycore massieve plaatvloer

Dycore massieve plaatvloer 09/2013 Dycore massieve plaatvloer De Dycore massieve plaatvloer bestaat uit vrijdragende vloerelementen van vooraf vervaardigd voorgespannen beton. Er ontstaat een gesloten vloeroppervlak door de elementen

Nadere informatie

FERMACELL Powerpanel HD. De buitengevelplaat

FERMACELL Powerpanel HD. De buitengevelplaat De buitengevelplaat Meerdere eisen? Eén product! Voor gevelafdichting bij de houtskeletbouw moest tot nu toe gebruik gemaakt worden van verschillende materialen, met als gevolg dat de effectiviteit van

Nadere informatie

Aanduiding details categorie 1 laagbouw

Aanduiding details categorie 1 laagbouw 13 7 3 12 9 10 5 9 2 8 3 5 15 1 8 4 7 1 9 6 Aanduiding details categorie 1 laagbouw 3 5 18 8 16 15 Bestaande bouw 9 17 Aanduiding details categorie IIIvoor overige details zie aanduiding cat Ilaagbouw

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Frank Treuren BV Alkreflex 2L-2 Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Algemeen Alkreflex 2L-2 is een compact isolatie -materiaal dat is opgebouwd uit een dubbele laag

Nadere informatie

Styrock. de isolerende lichtgewicht kantplank

Styrock. de isolerende lichtgewicht kantplank Styrock de isolerende lichtgewicht GEMAKKELIJK ARBEIDSVRIENDELIJK SNEL ISOLEREND KOSTENBESPAREND HOGE DRUKSTERKTE LICHTGEWICHT EENVOUDIGE CONSTRUCTIE BETON UITSTRALING de kant-en Styrock kant De functie

Nadere informatie

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Adviesburo Nieman B.V. September 2010 1 Adviesburo Nieman ruim 100 medewerkers in de vier vestigingen jaarlijks zo n 1500 verschillende projecten woning- en utiliteitsbouw

Nadere informatie

Praktische bewonersinformatie van Xella Prettig leven tussen YTONG wanden

Praktische bewonersinformatie van Xella Prettig leven tussen YTONG wanden Praktische bewonersinformatie van Xella Prettig leven tussen YTONG wanden Makkelijk bevestigen met de juiste materialen Het verdient aanbeveling voor cellenbeton ontwikkelde bevestigingsmaterialen toe

Nadere informatie

Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton

Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton Onderscheidende binnenwanden met cellenbeton Inhoudsopgave Trefwoordenregister Pagina Binnenwanden: onderscheidend bouwen met HEBEL 3 Onbeperkte mogelijkheden 4 Flexibel bouwen in verschillende constructies

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 109 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 109 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 109 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO 60

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag datum 19 mei 13.30 tijd 13.30-15.00-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen

Nadere informatie

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen Bouwdetails in de praktijk CeDuBo VDAB Hamme 1 oktober 2015 Geteste luchtdichtheid Silka kalkzandsteen Dragende Silka muur blokken of elementen Zeer kleine maattoleranties

Nadere informatie

Vrijesectorwoningen hebben vandaag de dag soms

Vrijesectorwoningen hebben vandaag de dag soms In de wijk Overgooi in Almere staat sinds kort een woonhuis annex meditatieruimte in de vorm van twee piramides. Piramides op schaal nagebouwd volgens de afmetingen van de wereldberoemde Cheopsversie uit

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Details buitengevelisolatie Diffutherm massieve wand

Details buitengevelisolatie Diffutherm massieve wand 06/2007 WAND Details buitengevelisolatie Diffutherm massieve wand PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl 06/2007 WAND Detailposities Diffutherm - massieve

Nadere informatie

SPAANSEN CASCO Door : Verkoop SBO Status : definitief Versie : 22-10-2015

SPAANSEN CASCO Door : Verkoop SBO Status : definitief Versie : 22-10-2015 SPAANSEN CASCO Door : Verkoop SBO Status : definitief Versie : 22-10-2015 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 2. WANDEN EN BINNENSPOUWBLADEN... 4 Betonkwaliteit... 4 Vlakheid SWH-z en SWM... 4 Vlakheid stortzijde

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 043 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 043 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 043 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO 60

Nadere informatie

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave.

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. 8 Voorbeeldprojecten Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. In hoofdstuk 2 bleek, dat optoppen een interessant instrument is om de voor de deur staande herstructurering van na-oorlogse

Nadere informatie

FERMACELL HD plaat. De buitengevelplaat Produktinformatie

FERMACELL HD plaat. De buitengevelplaat Produktinformatie De buitengevelplaat Produktinformatie 2 Inklusief bescherming tegen weersinvloeden Meerdere eisen? Één product. Voor gevelafdichting bij de houtskeletbouw moest tot nu toe gebruik gemaakt worden van verschillende

Nadere informatie

KANAALPLAATVLOER Elementen. Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen

KANAALPLAATVLOER Elementen. Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen KANAALPLAATVLOER Elementen Vloeren Ondergrondse Infra Funderingen KANAALPLAATVLOER PRODUCTGEGEVENS De voorgespannen vloerplaat IVP wordt toegepast als begane grondvloer. De holle vloerplaat HVP wordt zowel

Nadere informatie

YTONG doorstaat vuurwerkbrand met glans. Vuurwerkbewaarplaatsen

YTONG doorstaat vuurwerkbrand met glans. Vuurwerkbewaarplaatsen YTONG doorstaat vuurwerkbrand met glans Vuurwerkbewaarplaatsen Vuurwerkbesluit 2002 Op 1 maart 2002 is het Vuurwerkbesluit in werking getreden. Dit is gepubliceerd in het staatsblad nummer 33 (volledige

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (half-doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO

Nadere informatie

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten Prefab licht beton Prefab licht beton Prefab licht betonnen gevel elementen PRINS gevel producten Thermodur en Prins Gevel Producten De economische oplossing voor uw creatieve vrijheid Thermodur gevel

Nadere informatie

05 Bouwfysische aspecten 01 Thermisch gedrag van een spouwmuur

05 Bouwfysische aspecten 01 Thermisch gedrag van een spouwmuur 05 Bouwfysische aspecten 01 Thermisch gedrag van een spouwmuur Doel Deze informatie beoogt duidelijk te maken hoe de warmte-isolerende functie van een spouwmuur wordt verzekerd. Zij geeft onder ander antwoord

Nadere informatie

Calduran. vellingwanden

Calduran. vellingwanden Calduran vellingwanden Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 Gelijmde wanden van vellingblokken hebben in de afgelopen jaren bewezen, als zichtwerk, een fraai

Nadere informatie

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken B1 Bestekteksten B1 bestekteksten 35 B.1 Bestekteksten In dit hoofdstuk zijn alle beschikbare bestekteksten opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we naar hoofdstukken B3 Verwerking en B.4 Technische

Nadere informatie

Opzet en gebruik. Inleiding

Opzet en gebruik. Inleiding Opzet en gebruik Inleiding Stalen gevelbekleding wordt al grootschalig toegepast in hallenbouw en andere utiliteitsbouw, maar vraagt voor woningbouw een subtielere detaillering. Deze set details uit de

Nadere informatie

ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte 350 mm Rc-waarde tot 5,0

ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte 350 mm Rc-waarde tot 5,0 ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte mm Rc-waarde tot 5,0 Vloersystemen Spaansen produceert al vanaf 1984 diverse soorten betonnen vloerplaten. In 1993 is speciaal hiervoor in Harlingen (Friesland) een

Nadere informatie

Hoogwaardig dragend bouwen met cellenbetonnen wand-, vloer- en dakplaten

Hoogwaardig dragend bouwen met cellenbetonnen wand-, vloer- en dakplaten Hebel Construct Hoogwaardig dragend bouwen met cellenbetonnen wand-, vloer- en dakplaten HEBEL CONSTRUCT 1 inhoud Hebel Construct: eenvoudig en razendsnel bouwen 3 Cellenbeton: eigenschappen maken het

Nadere informatie

fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw

fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw fundamentele verbetering voor grondgebonden woningbouw KanaalBreedPlaat gecertificeerd KOMO HET BESTE VAN TWEE WERELDEN De KanaalBreedPlaat combineert het beste van de kanaalplaatvloer en de breedplaatvloer.

Nadere informatie

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT Meerlaagse isolatieken voor gevels Voor diverse geveltoepassingen High performance isolatie Voorzien van BDA keur Iaal voor nieuwbouw

Nadere informatie

IsoBouw Airpop Vloerisolatie

IsoBouw Airpop Vloerisolatie IsoBouw Airpop Vloerisolatie Een uitstekende basis voor iedere vloer www.isobouw.nl/vloerisolatie IsoBouw Airpop vloerisolatie Algemeen IsoBouw vloerisolatie: een uitstekende basis voor iedere vloer Voor

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro isoeasy Pro isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro. In slechts vijf stappen bevestigt u zowel

Nadere informatie

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer.

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer. voor het hele gebouw Na-isolatie van de zolderruimte van hellend dak van buitenaf houten draagvloer Platdakisolatie betonnen draagvloer Spouwmuurisolatie Begane grondvloer i s o l a t i e p l a t e n SPOUWISOLATIE

Nadere informatie

De MineraLe isolatieplaat VOOr PLatte Daken

De MineraLe isolatieplaat VOOr PLatte Daken Ytong Multipor De minerale isolatieplaat voor platte daken Ytong Multipor Hét isolatiemateriaal voor platte daken Isolatiematerialen voor platte daken moeten aan hoge eisen voldoen. Dergelijke daken worden

Nadere informatie

Isover RKL-31 Façade

Isover RKL-31 Façade NIEUW Isover RKL-31 Façade Compleet isolatiesysteem voor slanke houtskeletbouwgevels www.isover.nl/rkl Nieuwe eisen aan energiebesparing Ontwikkeling EPC-waarden Per 1 januari 2015 zijn de eisen aan energiebesparing

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 108 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 108 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 108 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (half-doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO

Nadere informatie

LaDura Premium. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat

LaDura Premium. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat 2 PREMIUM een bijzonder stootvaste gipskartonplaat die echt uitsluitend voordelen met zich meebrengt PREMIUM 3 PREMIUM: voor echt elke toepassing het perfecte

Nadere informatie

Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw)

Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw) Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw) Algemeen Belangrijkste functie van een dakkapel is het creëren van extra leefruimte in een woning. De dakkapel wordt geplaatst op een hellend dak. wat is het verschil?

Nadere informatie

Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk

Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk GB-Spouwverankering UNI-Flexplug Artikel Informatie Toepassingsmaat L boor Inslagdiepte Materiaal Art. nr. Art. nr. Isolatiedikte mm mm Ø mm binnenblad mm UNI-Flexplug Inslaghulpstuk 45 t/m 60 100 Ø 8x50-70

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 082 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 082 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 082 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (half-doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO

Nadere informatie

Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand

Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Fermacell - bouwdetail 042 Verdiepingsvloer met woningscheidende wand Montagewanden en vloerelementen (half-doos-in-doos) Bouwdetail gebaseerd op: knooppunt wand-vloer: geluid: horizontaal verticaal WBDBO

Nadere informatie

Productdatablad. PS-isolatievloer 200 / 210

Productdatablad. PS-isolatievloer 200 / 210 Productdatablad PS-isolatievloer 200 / 210 Productdatablad PS-isolatievloer 200 / 210 2/5 De PS-isolatievloer is een combinatievloer voor toepassing als begane grondvloer boven kruipruimten in woning-

Nadere informatie

M d W A R C H I T E C T U U R & S T E D E N B O U W PROJECT: NIEUWBOUW SATURN NIEUWGRAAF DUIVEN CARTOGRAAF DUIVEN

M d W A R C H I T E C T U U R & S T E D E N B O U W PROJECT: NIEUWBOUW SATURN NIEUWGRAAF DUIVEN CARTOGRAAF DUIVEN ALGEMEEN: -CONSTRUCTIEVE ELEMENTEN UITSLUITEND CONFORM OPGAVE CONSTRUCTEUR -BOUWFYSICA EN BRANDVEILIGHEID CONFORM RAPPORTAGES -VOOR ALLE MATERIALEN EN ONDERDELEN TE ALLEN TIJDE DE VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING volgens Bouwbesluit 2012 Omzetting kantoor helftheuvel naar woonstudio s Kenmerk: 3840-R-V1.0 Datum rapport : s-hertogenbosch

Nadere informatie

Gips. LaDura. LaDura: de stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat

Gips. LaDura. LaDura: de stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat Gips : de stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat LAdura : voor echt elke toepassing het perfecte plaatmateriaal Wanneer u op zoek bent naar een bijzonder stootvaste gipskartonplaat die echt uitsluitend

Nadere informatie

Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall.

Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall. Nieuw systeem Ontdek het perfecte buitengevelisolatiesysteem met Powerwall. Geschikt voor een waaier aan gevelafwerkingen. Studiebureau Omgeving-Mortsel Nieuw systeem Goed isoleren is belangrijk. Voor

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma Pamaflex bouwelementen, ontwikkeld door Alpha Beton, houdt in het bijzonder rekening

Nadere informatie

IsoBouw EPS Vloerisolatie

IsoBouw EPS Vloerisolatie IsoBouw EPS Vloerisolatie Een uitstekende basis voor iedere vloer www.isobouw.nl/vloerisolatie IsoBouw EPS vloerisolatie Algemeen IsoBouw vloerisolatie: een uitstekende basis voor iedere vloer Voor elke

Nadere informatie

Technische tip: FERMACELL Vlieringvloerelement. FERMACELL Vlieringvloerelement. De meest efficiënte methode om energie te besparen

Technische tip: FERMACELL Vlieringvloerelement. FERMACELL Vlieringvloerelement. De meest efficiënte methode om energie te besparen Technische tip: De meest efficiënte methode om energie te besparen Het bestaat uit een 10 mm dikke Gipsvezelplaat met een polystyreen isolatieplaat (EPS DEO 150 WLG 035) met uitstekende warmte-isolerende

Nadere informatie

WARMTE-ISOLERENDE GEVELS MET YTONG MASSIEFBLOKKEN

WARMTE-ISOLERENDE GEVELS MET YTONG MASSIEFBLOKKEN WARMTE-ISOLERENDE GEVELS MET YTONG MASSIEFBLOKKEN MassiefBlokken 1 Inhoud Massief bouwen met Ytong in het Nederlandse klimaat 3 Profiteren van pluspunten van Ytong en Xella 6 Werken met Ytong MassiefBlokken

Nadere informatie

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Projectseminar Velve-Lindenhof ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs Inleiding Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

07/2012. Details Isolair. PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl

07/2012. Details Isolair. PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl Details Isolair PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl Detailposities 405 401,402, 403, 404 301, 302 205, 206 203, 204 201, 202 101, 102 DETAIL 101

Nadere informatie

Noordgevel blok C. Zuidgevel blok C. Oostgevel. Binnengevel oostzijde blok C. Hazelaarstraat e.o. I.o.v. GroenWest Woerden Detailoverzicht

Noordgevel blok C. Zuidgevel blok C. Oostgevel. Binnengevel oostzijde blok C. Hazelaarstraat e.o. I.o.v. GroenWest Woerden Detailoverzicht 16 Noordgevel blok C 17 18 Zuidgevel blok C 22 15 09 19 02 03 01 08 07 13 06 05 14 Oostgevel 04 12 03 01 11 20 10 21 I.o.v. GroenWest Woerden Detailoverzicht Binnengevel oostzijde blok C schaal project

Nadere informatie

Massieve, warmte-isolerende gevels met dikke, energiezuinige blokken van Ytong

Massieve, warmte-isolerende gevels met dikke, energiezuinige blokken van Ytong Massieve, warmte-isolerende gevels met dikke, energiezuinige blokken van Ytong energiezuinige blokken 1 inhoud Massief bouwen met Ytong in het Nederlandse klimaat 3 Profiteren van pluspunten van Ytong

Nadere informatie

Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen

Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen Icopal Universal Verwerkingsrichtlijnen Inhoud Icopal Universal 04 Alle voordelen op een rij! 06 Toepassingen op diverse ondergronden 08 Opslag en verwerking 10 Baanverdeling 12 Hoekjes wegsnijden 14 Daksystemen

Nadere informatie

Systeemnummer : PD 1-1-2

Systeemnummer : PD 1-1-2 Systeemnummer : PD 1-1-2 Omschrijving : Membraan-éénlaagse gietasfaltconstructie losliggend, voor personenauto's tot 2000 kg. Toepassing : Dit systeem wordt toegepast t.b.v. gelijktijdige afdichting en

Nadere informatie

U n i d e k p r e f a b d a k e n

U n i d e k p r e f a b d a k e n U n i d e k p r e f a b d a k e n P r e f a b, d e n i e u w e n o r m i n b o u w e n Tijden veranderen, normen veranderen. Ook in de bouwwereld worden steeds scherpere eisen gesteld ten aanzien van het

Nadere informatie

DE ISOLERENDE LICHTGEWICHT KANTPLANK

DE ISOLERENDE LICHTGEWICHT KANTPLANK Styrock DE ISOLERENDE LICHTGEWICHT KANTPLANK Laat de kou buiten Styrock Styrock HR Styrock gevelplint Styrock borstwering Styrock producten De Styrock producten staan voor een arbeidsvriendelijke gevelafwerking

Nadere informatie

Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren

Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren Producten Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren Holle Wand Product en toepassing Het Alvon Holle Wand element bestaat uit twee geprefabriceerde schillen die door middel van tralieliggers met elkaar verbonden

Nadere informatie

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Volledig op elkaar afgestemd en passend casco Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Geen faalkosten, geen bouwfouten Geschikt voor enkele en seriematige woningbouw 100% ontzorging voor

Nadere informatie

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN 2015 2016 Faculteit Natuur en Techniek CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN PROJECT CHOCOLATERIE WILLAERT BOUWHEER: FRANCIS WILLAERT ARCHITECT: CHARLOTTE PATTYN INE DECOCK GROEP 1F 0 DOCENT: DHR. GIJSEMANS Inhoudsopgave

Nadere informatie

XELLA Bouwmethoden: Slimmer én duurzamer bouwen

XELLA Bouwmethoden: Slimmer én duurzamer bouwen XELLA Bouwmethoden: Slimmer én duurzamer bouwen Inhoudsopgave Met SILKA en YTONG bouwt u elk type woning 3 Kies de XELLA Bouwmethode die past bij u en uw project 4 XELLA Bouwmethoden: duurzame, energiezuinige

Nadere informatie

DETAILS. 160 tekening. NL3-4 in opdracht van Portaal Vastgoed schaal 1:5 fase WABO status

DETAILS. 160 tekening. NL3-4 in opdracht van Portaal Vastgoed schaal 1:5 fase WABO status DETAILS 100-serie 100-serie 200-serie 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 118 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 201 202 203 204

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.eu www.pamaflex.eu WINNER BELGIAN BUILDING AWARDS I 13 Het bereik van de elementen, ontwikkeld door

Nadere informatie

Bouwfysische prestaties

Bouwfysische prestaties Draagstructuur : houtskeletbouw Gevelopbouw : houten binnenspouwblad en gemetseld buitenspouwblad Variant-detail : passiefhuis, kunststof kozijn Knipping Classic, HSB element met I-ligger en leidingspouw,

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw HSB* isolatie *Houtskeletbouw PIF isolatiefolie toegepast in houtbouwconstructies ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning

Nadere informatie

DETAILS. Plaats BERGWEG 196, ROTTERDAM Ontwikkeling door Cavern Vastgoed B.V. VANWILSUMVANLOON

DETAILS. Plaats BERGWEG 196, ROTTERDAM Ontwikkeling door Cavern Vastgoed B.V. VANWILSUMVANLOON DETAILS 350 320 60 DETAIL 1 380 380 kunststof voordeur Waterdichte aansluiting Luchtdichte aansluiting zandcementvloer 60mm ribcasettevloer BK vloer (P=0.00) Waterkerende laag Luchtdicht membraan Vochtbestendige

Nadere informatie