welzijnopreceptgouda.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "welzijnopreceptgouda.nl"

Transcriptie

1 welzijnopreceptgouda.nl Soms zit het even niet mee of is het lastig om zelf weer een goede draai aan het leven te geven. Mogelijk kamp je met allerlei lichamelijke en/of psychische klachten. Je wilt er wel iets aan doen, maar weet niet zo goed hoe je dit moet aanpakken. In dat geval is Welzijn op recept een uitkomst. Samen met je huisarts of welzijnscoach kijk je wat het beste bij jou past. Om alvast een indruk te krijgen zijn hier vijf welzijnsrecepten uitgeschreven. Je kunt direct aan de slag. Wil je advies op maat of weet je niet zo goed wat bij jou past? Of ben je op zoek naar een andere activiteit of ondersteuning, neem dan vrijblijvend contact op met de welzijnscoaches van Palet Welzijn, Kwadraad of Participe. Zij kunnen jou verder helpen.

2 Yoga Cognitieve fitness Mindfullness Mentaal Vitaal Assertiviteitstraining Lichaam en geest Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar. Een goede lichamelijke conditie helpt om tegenslagen te verwerken en problemen aan te pakken. Rust in je hoofd en een positieve kijk op het leven geven je energie en levenslust. Yoga Yoga maakt lichaam en geest sterker en soepeler en leert je beter te ontspannen. Iedereen kan meedoen want een belangrijk uitgangspunt van yoga is dat je jouw eigen mogelijkheden respecteert. Beweeg met plezier en met aandacht voor de ademhaling en het bewegen gaat soepeler en meer vanzelf. Ook kan regelmatige yogabeoefening stress verminderen. Je bent nooit te oud om te beginnen. Cognitieve fitness Sporten verhoogt de hartslag waardoor meer zuurstof in de hersenen komt. Dat komt je concentratie ten goede en houdt je hersenen in conditie, die anders door het ouder worden achteruit gaan. Door uitdaging en inspanning, zal je meer ontspanning ervaren in het dagelijks leven.

3 Mindfulness Richt je aandacht doelbewust op je ervaring van dit moment, zonder hierover te oordelen. Het is een manier om thuis te komen bij jezelf en werkelijke aandacht te hebben voor je lichaam én geest in het huidige moment. Bij mindfulness krijg je handvatten aangeboden om zelf te gaan mediteren. Leer omgaan met stress en kom in balans. Na het volgen van de cursus handel je bewuster en aandachtiger, adem je beter en geniet je meer van het leven! Mentaal Vitaal Wil je meer weten over mentale gezondheid? Zoek het online uit via Mentaal Vitaal. Zij bieden je: informatie mentale fitness tips & oefeningen online cursussen & therapie verwijzing naar hulp. Assertiviteitstraining Een groepstraining kan de aangewezen manier zijn om bepaalde vaardigheden te verbeteren. In een groep worden ervaringen uitgewisseld en problemen herkend. Je leert hoe je het best met deze problemen kunt omgaan met behulp van tips, informatie en het aanreiken van handvatten. Deze vaardigheden kun je vervolgens in het dagelijks leven oefenen waarbij je begeleiding krijgt van twee coaches.

4 Bewegen met plezier SaSaFit Line Dance Go Country Wandel, fiets en rolstoelroutes Sportpunt Gouda Fifty fit Samen bewegen is niet alleen gezellig, maar motiveert je ook om er mee door te gaan. Bewegen is goed voor je lichaam, maar het maakt je geestelijk ook sterk en weerbaar. Een goede lichamelijk conditie geeft energie en levenslust. En samen met anderen is het ook nog gezellig! Er is in Gouda een uitgebreid aanbod gericht op beweging. SaSaFit SaSaFit van Stichting Vrouw & Beweging biedt vrouwen in de wijk de kans om hun conditie te verbeteren door meer te bewegen. Samen met anderen bewegen is niet alleen gezellig en goed voor je lichaam, maar biedt ook een kans voor sociale contacten en voorkomt gezondheidsklachten. Uiteraard hoort een gezonde voeding ook bij een fit lichaam en gaat het obesitas tegen. Bovendien zijn de kosten voor SaSaFit bijzonder laag. Line Dance Go Country Line Dance Go Country is een mooie gelegenheid om andere mensen uit de wijk te ontmoeten en een leuke manier om in beweging te blijven. Het is een makkelijke dansvorm op vrolijke countrymuziek en danspasjes zijn eenvoudig aan te leren. Danservaring is echt niet nodig!

5 Wandel, fiets en rolstoelroutes Loop eens mee aan de hand van een deskundige gids of ga er eens zelf op uit - te voet of op de fiets - om een van de vele mooie natuurgebieden in onze regio te ontdekken. Laat je wegwijs maken door een van de vele natuurverenigingen en/of organisaties. Zij kennen de meest fraaie, adembenemende, verrassende en vaak onbekende natuurgebieden in het Groene Hart. SPORT GOUDA SPORT GOUDA biedt een groot en divers aanbod van sport en bewegen voor de 50-plusser. Alle gegevens en mogelijkheden zijn gebundeld in De Beweegwijzer. Naast actieve sporten staan er ook activiteiten vermeld die minder intensief zijn, maar zeker zo gezond en gezellig. Zoals tai chi, fitness of nordic walking, maar ook bridgen of schaken. Fifty fit Houd je van bewegen in water, kun je zwemmen en wil je werken aan de opbouw of het in stand houden van je conditie? Dan is Fifty fit iets voor jou! Samen met andere 50-plussers krijg je les van een gediplomeerd instructeur. Bij deze lessen doe je oefeningen om je lichaam soepel te houden, spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te vergroten. Fifty fit is zwemmen op eigen niveau en tempo en daarbij een leuke groepsactiviteit. Ontspannen bewegen als een vis in het water, spieren gebruiken zonder gewrichten te belasten en plezier beleven, dat is wat Fifty fit je kan bieden.

6 Seniorencontactbank Repair Café Gouda Mijn Levensreis Gouda Bruist Groen moet je doen Word vrijwilliger Koffiecafé Ontmoetingen en ondernemen Iets doen voor een ander is erg leuk. Het verbreedt je wereld en je ontmoet nieuwe mensen. Jouw kennis kan waardevol zijn voor anderen. Andere mensen inspireren jou weer. Het geeft een goed gevoel om wat voor anderen te kunnen betekenen. Wil je iets doen, maar je weet nog niet precies wat, waar en hoe vaak? De welzijncoaches kunnen je daarbij helpen. Seniorencontactbank Ga je graag uit, maar vind je het niet leuk om alleen te gaan? Houd je van spelletjes of fietsen, maar heb je niemand in de omgeving die dit ook leuk vindt? Dan is de seniorencontactbank van Palet Welzijn wellicht iets voor jou! Een vrijwilliger van de Seniorencontactbank maakt een afspraak voor overleg en nodigt vervolgens deelnemers met eenzelfde interesse uit voor een kennismaking. Er zijn al veel mensen die op deze manier hun vriendenkring hebben uitgebreid. Je kunt niet alleen andere deelnemers ontmoeten, maar ook aansluiten bij groepen mensen met dezelfde interesse(s). Denk aan gezamenlijke interesses zoals koken, wandelen, een theaterbezoek of zelfs samen op vakantie gaan behoort tot de mogelijkheid. Hoe meer deelnemers, hoe beter! Repair Café Gouda Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

7 Mijn Levensreis Ieder mens heeft een uniek verhaal over zijn/haar leven. Met het project Mijn Levensreis vertellen ouderen hun levensverhaal. Vrijwilligers (schrijvers) luisteren naar dit verhaal en maken hier een persoonlijk boek van met tekst en foto s. Ga samen met een vrijwilliger/schrijver op ontdekking in je eigen leven. Vind je het leuk om te schrijven? Maak dan samen met een oudere een levensboek. Gouda Bruist Gouda Bruist is een ontmoetingsplek voor iedereen die bij wil dragen aan meer plezier, creativiteit en verbondenheid in Gouda. De website Gouda Bruist is bedoeld voor iedereen die actief is in Gouda en een positieve bijdrage levert (of wil gaan leveren). Via dit netwerk kun je mensen ontmoeten, helpen en inspireren. Groen moet je doen Regelmatig willen enthousiaste bewoners aan de slag om zelf bezig te zijn met het groen in de buurt. Laat standaard gemeenteplantsoenen plaats maken voor kleurig en fleurig groen, steek zelf de handen uit de mouwen! In overleg met Cyclus bepaal je de inrichting en vervolgens neem je zelf het onderhoud voor eigen rekening. Het groen blijft wel openbaar gebied. Ga alleen of samen met de buren aan de slag en breng de buurt tot bloei! Word vrijwilliger Doe iets aardigs voor een vriend of voor iemand die je nog niet eens kent. Het geeft je een goed gevoel om iets te kunnen betekenen voor iemand. En het is vaak nog gezellig ook! Er zijn vele manieren om vrijwilliger te worden. Van actief in je eigen wijk, helpen bij de voetbalclub tot (zorg)vrijwilliger, overal is jouw inzet belangrijk. De welzijnscoach kan je op weg helpen met het vinden van de juiste vorm van vrijwilligerswerk dat bij jou past. Koffiecafé Bij Koffiecafé staan gezelligheid en aandacht voor elkaar voorop. Kom een krantje lezen of gewoon gezellig praten. Je kunt hier ook vragen stellen over zorg en welzijn. Kom in contact met anderen, zodat je weer wat structuur in je leven krijgt.

8 Kleurrijk lezen Studiekring senioren Gouda Wil je zingen? Zing dan mee Kunstpuntgouda Brei & haak café Ontwikkeling en ontdekking Je wilt jezelf blijven ontplooien. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en mensen met gelijke interesses is er een uitgebreid programma voor uiteenlopende wensen samengesteld. Ieder mens is creatief op zijn eigen manier. Probeer iets nieuws of herontdek een oude passie. Het is plezierig om iets nieuws te ontdekken en het geeft je een hoop zelfvertrouwen! Jezelf ontwikkelen samen met anderen, dat is nog gezellig ook. Kleurrijk lezen Vrouwen van allerlei culturen lezen gezamenlijk verhalen - in de Nederlandse taal - van schrijvers over heel de wereld en bespreken deze met elkaar. Afhankelijk van de belangstelling kunnen besprekingen alle kanten uit gaan, waarbij vele onderwerpen aan bod komen. Regelmatig gaat het over verhalen die uitnodigen tot uitwisseling van culturele gewoonten, waarden en normen. Gewoonlijk sluiten de gesprekken ook aan bij actuele landelijke gebeurtenissen of specifiek voor de stad Gouda. Studiekring senioren Gouda Heb jij ook wel eens dat je iets in de krant leest, op de radio hoort of op tv ziet waar je graag meer over wilt weten? De studiekring senioren Gouda bestaat uit een tiental senioren, zowel mannen als vrouwen, met een brede belangstelling voor allerlei maatschappelijke, culturele en andere onderwerpen. Een zelf gekozen onderwerp wordt besproken, waarmee de kennis kan worden verrijkt. Als er thema s zijn waarvoor veel specifieke kennis nodig is, wordt een spreker uitgenodigd. Ook gaat de groep wel eens op excursie.

9 Wil je zingen? Zing dan mee In Gouda zijn er diverse koren waar gezellig samen gezongen wordt. Het Gouds 50+ koor is al 40 jaar actief in Gouda. Het is een gemengd koor met mannen en vrouwen, sopranen, alten, tenoren, baritons en bassen. Twee of drie keer per jaar treedt het koor op, voornamelijk in een zorgcentrum of verpleeghuis. Hou je meer van pop, dan is het popkoor Mix Voices in Gouda wellicht iets voor jou. Er wordt niet met notenschrift gewerkt en er wordt ook niet aan een stemtest gedaan. Iedereen van 16 tot 100 jaar is welkom. Ook is er een Smartlappenkoor de Gebekte Wijffies. Het koor bestaat uit enthousiaste vrouwen die zingen als hobby hebben en het leuk vinden om voor anderen te mogen zingen. Het repertoire bestaat uit smartlappen, levensliedjes, liefdesliedjes en liedjes uit de 50/60-er jaren, allemaal Nederlandstalig. Dit koor geeft gemiddeld twee keer per maand een optreden van 2 x 30 minuten. Kunstpuntgouda Het Kunstpuntgouda heeft van alles te bieden op het gebied van kunst, muziek en fotografie. Heb je hier nog nooit iets mee gedaan? Geen punt. Bij kunstpuntgouda zijn er cursussen voor beginners en gevorderden. Het aanbod is voornamelijk gericht op het zelf, liefst samen met anderen, met plezier bezig zijn met kunst. Professionele en gedreven musici, theatermakers en beeldend kunstenaars geven de lessen en delen hun passie en kennis met cursisten. Ontdek jouw passie en ontwikkel jouw talenten in een inspirerende omgeving met nieuwe mensen. Kunstpuntgouda is er voor jong en oud! Brei & haak café Breien en haken kun je prima alleen doen, maar zoek je gezelschap, wil je iets nieuws leren of heb je behoeft aan tips, kom dan naar het Brei & haak café. Ook als je nog nooit iets gehaakt of gebreid hebt, ben je welkom en wordt je geholpen met je eerste werk.

10 Smakelijke ontmoetingen in De Buurtstee Eetcafe vrijdag SamSam serveert Internationale kookclub Thuis afgehaald Comfort à la carte Inloophuis Domino Gouda Smakelijke ontmoetingen Samen gezond eten, samen koken en samen genieten. Dat brengt mensen bij elkaar. Doe mee en proef de sfeer. Heb je geen zin om zelf te koken, maar wel om samen te eten? Hieronder staan een aantal tips waar je aan kunt schuiven en een vorkje mee kan prikken. Smakelijke ontmoetingen in De Buurtstee De Buurtstee staat al 25 jaar bekend om goede en gezellige maaltijdgroepen. Enthousiaste en betrokken buurtbewoners koken en serveren op vrijwillige basis wekelijks een heerlijk driegangenmenu waar een restaurant zich niet voor hoeft te schamen. Voor 5 euro genieten ruim 40 oudere (vaak alleenstaande) buurtbewoners iedere woensdagavond van een heerlijke, gezonde en vers bereide maaltijd in De Buurtkeuken van De Buurtstee. Eetcafe vrijdag SamSam serveert SamSam is onderdeel van Vrije Tijd & Vorming Midden-Holland. In Eetcafé SamSam koken en bedienen mensen met een lichte verstandelijke beperking. Meestal jongeren. Zij hebben zichtbaar plezier in hun rol. Ben jij geïnteresseerd om te komen eten bij het Eetcafé? Deelnemers en begeleiders maken speciaal voor jou een lekkere maaltijd klaar in de keuken.

11 Internationale kookclub Dit is een kookclub speciaal voor vrouwen uit alle culturen. Houd jij ook van koken en wil je kennismaken met eten uit andere culturen? Bij deze kookclub bereid je samen met andere vrouwen gerechten uit ieders cultuur en maak je elkaar vertrouwd met variaties en tips. Natuurlijk wordt er na het koken lekker gezamenlijk gesmuld en worden er verhalen uitgewisseld. Onder begeleiding van een vrijwilliger wordt er eventueel informatie uitgewisseld over gezonde voeding, afvallen, gezondheid en dergelijke. Inloophuis Domino Gouda Iedereen is welkom in het Inloophuis Domino Gouda. Rustig een kopje koffie, thee of fris drinken, wat lezen, een spelletje doen, de ander ontmoeten, een praatje maken, je hart luchten en met elkaar een warme maaltijd delen. Samen gewoon jezelf zijn dat kan bij Inloophuis Domino. Thuis afgehaald Thuis afgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas... hier kun je je maaltijd delen met je buren. Geen zin om te koken? Kijk bij Thuis afgehaald wat er aangeboden wordt en je hebt zo iets lekkers op je bord. Ga ook op culinaire ontdekkingstocht in je eigen buurt. Deel, proef en geniet! Comfort à la carte Voor mensen die zelfstandig thuis wonen, heeft Zorgpartners Comfort à la carte ontwikkeld. Dit is een veelzijdig dienstenpakket met onder meer huishoudelijke hulp, thuiszorg, therapie, maaltijdservice en activiteiten, maar je bepaalt zelf waar je gebruik van maakt. Vind je het gezelliger om met elkaar te eten? In meerdere centra van Zorgpartners kun je van deze service gebruikmaken. Elke dag staat er iets anders op de kaart en je kunt kiezen uit verschillende gerechten.

12 De welzijnscoach De welzijnscoach denkt met je mee over de manier waarop je zo prettig mogelijk kunt leven. Zij gaat met je in gesprek om te kijken welke mogelijkheden en kansen bij jouw leefsituatie passen. Waar krijg jij energie van? Welke interesses, talenten en ambities heb je? De welzijnscoach zoekt samen met jou naar een passende activiteit of arrangement. Je krijgt net dat duwtje in je rug om je leven een nieuwe wending te geven, zodat je weer energie krijgt. Daarnaast kunnen de welzijncoaches informatie en advies geven over diensten en voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en financiën. Hoe kun je meedoen? Contact en informatie Wil je meedoen of wil je meer weten, kijk dan voor informatie op: Op onze website kun je alle actuele gegevens vinden over de plaatsen, locaties en prijzen. Je kunt vervolgens zelf contact opnemen om deel te nemen. Ook de telefoonnummers van onze welzijnscoaches zijn op de website te vinden. Wil je algemene informatie (geen afspraken) over Welzijn op recept, dan kun je ook bellen naar (Palet Welzijn). Zie je er tegen op om alleen op pad te gaan? Of weet je nog niet zo goed wat bij jou past? Neem dan contact op met de welzijncoaches. Zij zullen je op weg helpen. Welzijn op recept Gouda is eens samenwerking tussen Palet Welzijn, Kwadraad, Participe en Transmuraal Netwerk en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Gouda en VGZ. Ontwerp: Steenbergen Ontwerp Studio

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

GRAAN VOOR VISCH. 1e HELFT 2014 12-18 0-12 18+ JAAR JAAR JAAR

GRAAN VOOR VISCH. 1e HELFT 2014 12-18 0-12 18+ JAAR JAAR JAAR GRAAN VOOR VISCH 1e HELFT 2014 0-12 JAAR 12-18 JAAR JAAR 1 Beste wijkbewoners, In deze folder vindt u een overzicht van de activiteiten georganiseerd door verschillende aanbieders in de wijk. De activiteiten

Nadere informatie

Een sterk sociaal netwerk!

Een sterk sociaal netwerk! Een sterk sociaal netwerk! Handleiding voor vrijwilligers en organisaties Iedereen een sociaal netwerk! Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers en organisaties die een netwerk willen opzetten voor

Nadere informatie

Actenz. meedenken meedoen

Actenz. meedenken meedoen Actenz meedenken meedoen 2 Welkom bij Actenz Ieder mens wil zijn leven vormgeven naar eigen inzicht, wil deelnemen aan het alledaagse leven en aan het maatschappelijke verkeer. Actenz begeleidt mensen

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

Rijk voor de wijk Handige site Huiskamer als podium

Rijk voor de wijk Handige site Huiskamer als podium Jaargang 06 Nummer 01 Mei 2015 Tijdschrift dat Stadjers verbindt. Thema Meedoen Rijk voor de wijk Handige site Huiskamer als podium In dit nummer: Pag. 04 Meedoen? Dat kan iedereen! Overal hoor en lees

Nadere informatie

Thuis in de gemeente

Thuis in de gemeente Thuis in de gemeente Tien handreikingen voor professionals en gemeenten om meedoen van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen Hanneke van Lieshout Mieke Cardol ISBN 978-94-6122-142-1 http://www.nivel.nl

Nadere informatie

Wie kiest u? DE ZORGAANBIEDERS IN GOIRLE EN OMGEVING STELLEN ZICH AAN U VOOR. Mantelzorg-ondersteuning. Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Daginvulling

Wie kiest u? DE ZORGAANBIEDERS IN GOIRLE EN OMGEVING STELLEN ZICH AAN U VOOR. Mantelzorg-ondersteuning. Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Daginvulling Mantelzorg-ondersteuning Sociaal netwerk Daginvulling Opvoed- en opgroeisituatie (kind) Kortdurend verblijf Thuissituatie Opvoed- en opgroeisituatie (ouder) Zintuigspecifiek Huisvesting Financiële situatie

Nadere informatie

Handleiding voor organisatoren

Handleiding voor organisatoren Handleiding voor organisatoren 2 handleiding KOM ERBIJ FESTIVALS De Kom erbij Festivals zijn een onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid 2014. Een week waarin we samen eenzaamheid aanpakken. Wij, dat is

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen Scala is het expertisecentrum voor emancipatie en participatie in Rotterdam. Scala zet zich in voor de structurele verbetering

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

De kracht van buurtsportcoaches

De kracht van buurtsportcoaches De kracht van buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen Hoe je met hun inzet de sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking een impuls geeft Een sportieve samenleving Inhoud 3 Een sportieve

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat

Van zorgen voor naar zorgen dat edereen e e n b i j z o n d e r e u i t g a v e v a n I p s e d e B r u g g e n n r. 1 - f e b r u a r i 2 0 14 Van zorgen voor naar zorgen dat Het kan ècht en cliënten voelen zich er goed bij Redactioneel

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Wegwijzer De Twee Bruggen

Wegwijzer De Twee Bruggen Wegwijzer De Twee Bruggen Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over De Twee Bruggen bij de hand! Welkom in De Twee Bruggen Verpleegd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 De Twee Bruggen...

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

ont d e k j e o n twikkel!

ont d e k j e o n twikkel! ont d e k j e ta l enten e n o n twikkel! 1 ontdek je talenten en ontwikkel! Academie Spelderholt biedt jongeren met een functiebeperking een ontwikkelingstraject (op basis van dagbesteding) dat bestaat

Nadere informatie

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Wegwijzer Meerweide Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 Meerweide... 1 3 Prettig Wonen...

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Alle goede zorg die u zich kunt wensen

Alle goede zorg die u zich kunt wensen Alle goede zorg die u zich kunt wensen Zorgcentrum Debbeshoek in Ulft Informatie voor cliënten en familie Aangenaam wonen in een vertrouwde omgeving Ouder worden is niet voor iedereen hetzelfde. De één

Nadere informatie

Expertisecentrum William Schrikker KRACHTPLAN 18+ Uitleg en instructie werkwijze

Expertisecentrum William Schrikker KRACHTPLAN 18+ Uitleg en instructie werkwijze Expertisecentrum William Schrikker KRACHTPLAN 18+ Uitleg en instructie werkwijze Inhoud en tekst: Ontwikkelteam: Sanna Koet, Expertisecentrum William Schrikker Expertisecentrum William Schrikker, projectgroep

Nadere informatie

Samen werken aan Taalcoaching

Samen werken aan Taalcoaching Samen werken aan Taalcoaching Samen werken aan Taalcoaching Welkom! Wij heten je van harte welkom bij ons taalcoachproject. Om de eerste start te ondersteunen bieden wij deze brochure aan met achtergrondinformatie

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt Bouwen aan Buurthulp Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt Auteurs: Wilco Kruijswijk, Kitty van den Hoek en Jan Willem van de Maat Met dank aan: Anita Peters en Annette

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie