GEGEVENS HISTORISCH KADASTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEGEVENS HISTORISCH KADASTER"

Transcriptie

1 GEGEVENS HISTORISCH KADASTER Voorstraat oostzijde 5. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " ,5 ƒ. 5, Inleiding Reeds in 1699 stond hier volgens de lijsten van cijnsplichtigen een schuur. Deze werd in het eerste kwart van de 18e eeuw "Bou(w)" genoemd. Voor zover valt na te gaan liet Cornelis de Ruyter naast deze schuur een groot pand bouwen. Ten behoeve daarvan werd het erf vergroot en doorgetrokken naar de Oostdijk. In 1803 kocht Abraham van Oeveren het pand aan. Sinds 1792 was hij al eigenaar van de schuur. Het pand is sinds 1967 eigendom van de Oud Gereformeerde Gemeente en dient als pastorie. De huidige panden Voorstraat 1 en 3 worden hier niet behandeld omdat deze na 1832 zijn gebouwd. Het pand Voorstraat 1 werd na 1 februari 1953 Kerkring 3, de in 1873 gebouwde pastorie van de Hervormde Gemeente. Voorstraat 3 was van 1904 tot 1967 pastorie van de Oud Gereformeerde Gemeente Cijnsplichtigen: cijnsplichtige 1699 Gabreel Mouwe (schuur) Markus Andriessen (schuurtje) weduwe de Clercq 1733 Diaconie weduwe Leendert Nelisse Abraham van Oeveren 1832 Abraham van Oeveren Bevolkingsregisters: A Abraham van Oeveren, landbouwer, winkelier Samenvatting eigenaars : eigenaars Leendert Janssen Vergoudt (ook: van Akeren) Johanna Engels, weduwe De Klercq 1733 Diaconie Barbera Boogert, weduwe Leendert Nelisse, later haar erfgenamen Jan Geense Abraham van Oeveren Cornelis de Ruyter Abraham van Oeveren Transacties enz: 17 Leendert Janse van Akeren verkoopt aan schout Fransoijs de Klerck de schuur en het erf genaamd Bouw voor N: het kerkhof; O: dorpsland; Z: de twee huisjes van de wed. Van der Cruijssen; W: de Voorstraat april; RA 5879 C, nr. 59: Leendert Jansen Vergout (ook: van Akeren) verkoopt aan schout De Klerck (N.B. overleden in 1717) de schuur en het erf genaamd Bou. Belendingen worden niet gegeven. Prijs. 7. De kooppenningen zijn voldaan op 15 oktober Overdracht vindt plaats aan Janna Engels, weduwe van De Klerck september; RA 5881, nr. 63: Gilles en Quirijn Nelisse verkopen aan Jan Geense een schuur en erf, naast het huis van de verkopers. Prijs contant maart; RA 5881, nr. 98: Jan Geense verkoopt aan Abraham van Oeveren een schuur en erf, naast Gilles en Quirijn Nelisse. Prijs. 28 contant oktober; RA 5881, nr. 7:

2 Gerard Noordhoek, namens Cornelis de Ruyter, verkoopt aan Abraham Abrahamse van Oeveren een huis en erf naast Krijn Nelisse en Adriaan Verspoor (N.B. deze belendende eigenaar is niet juist). Prijs contant. Voorstraat oostzijde 7. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns ƒ. 0, Inleiding: Het huis, thans Voorstraat 7, werd vermoedelijk tegelijkertijd gebouwd met het grotere pand Voorstraat 9. Het was het gezamenlijk eigendom van Isaack van de Luyster en de erfgenamen van Cornelia van de Luyster. Deze verkochten beide panden aan Margaretha Debbits, weduwe van ds. Johannes van der Kruyssen. In de loop van de 18e eeuw werd dit pand afgebroken. Maarten van den Doel liet hier in 1776 een nieuw huis bouwen, waarvoor hij een bedrag van bijna 260 gulden ( ) leende tegen 5 % rente. Toen zijn kinderen het huis in 1809 verkochten bedroeg de verkoopprijs slechts 219 gulden ( ). Nadat het pand door de gemeente was aangekocht werd het in 1978/1979 gerenoveerd. Kohieren huisschatting : jaar belastingplichtige belasting 1696 Isaack van de Luister 1 haardstede Kohier bewoners 1681: niet vermeld Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Maarten van den Doel Adriaan Noordijke jr. Bevolkingsregisters: A Willem Kaan (arbeider) Adriaan Noorddijk (arbeider) Samenvatting eigenaars : eigenaars erfgenamen Huybrecht Lambrechtssen Margaretha Debbits, weduwe ds. Johannes van der Kruyssen Maarten van den Doel, later zijn weduwe en erfgenamen Engel Beekman Adriaan Noordijke Transacties enz: maart; RA 5879 C, nr. 116: Isaack van de Luijster, mede namens de erven van Cornelia van de Luijster, verkoopt aan Catarina Debijts, weduwe van ds. Johan van der Cruijsse anderhalf huis en erf en een half deel in het tweede huisje. N: de schuur genaamd Bou; O: Oostdijk; Z: huis bewoond door de schout; W: Voorstraat. Verwezen wordt naar een koopcontract augustus; RA 5882, nr. 123: Schuldbekentenis van Maarten van den Doel: à 5% geleend van Jacob Hart. Onderpand: het huis naast Jan van Oostenden en de schuur van de weduwe Abraham Nelisse april; RA 5881, nr. 32: Abraham van den Doel, Ary Keizer (gehuwd met Dina van den Doel), Marinus de Groen namens de Diaconie van Sint Philipsland, Kornelia van den Doel, weduwe van Vincent den Braber, Jan Engelvaart, namens Engel van der Linden, rentmeester van de wezen-armen te Oud-Vossemeer, handelend in plaats van Klazina en Janna van den Doel, nagelaten kinderen van Leendert van den Doel en Pieternella Jopse, overleden te Oud-Vossemeer, allen erfgenamen van Josina Hart, weduwe van Maarten van den Doel, verkopen aan Engel Beekman een huis en erf, genummerd A nr. 21, voor In R.A nr. 28 de voorwaarden voor de verkoop van de onroerende goederen op 18 januari 1809.

3 Voorstraat oostzijde vanuit het noorden, De panden zijn vanaf links genummerd 3, 5, 7 enz. Voorstraat 3 was van 1904 tot 1967 pastorie van de Oud Gereformeerde Gemeente. Sindsdien is Voorstraat 5 de pastorie van deze gemeente. Voorstraat oostzijde 9. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns , Van gesplitst in nummers 12 en , ,25 " " ƒ. 2, Inleiding: Het pand, thans Voorstraat 9, werd vermoedelijk tegelijkertijd met het oorspronkelijke buurhuis Voorstraat 7 gebouwd. Volgens de lijst van cijnsplichtigen behoorde het toe aan de erfgenamen van schout en dijkgraaf Huybrecht Lambrechtssen (Eggebeen), wiens erfgenamen zich Van de Luyster noemden. Deze verkochten beide panden aan Margaretha Debbits, weduwe van de predikant van Sint Philipsland. Het huis werd daarna bewoond door onder andere Johanna Engels, weduwe van Fransois de Klercq, onder andere schout, secretaris en rentmeester van de heerlijkheid. Zijn gelijknamige zoon vestigde zich als timmerman in Steenbergen en hij verkocht het pand in Kohieren huisschatting : jaar belastingplichtige belasting 1696 Jacob van de Luister 1 haardstede Kohier bewoners 1681: niet vermeld Cijnsplichtigen: cijnsplichtige erven Huijbrecht Lambrechtsz 1699 Jacob van de Luyster (nummer 12) 1700 Isack van de Luyster

4 Gabriël Mouwe 1699 Isack van de Luyster (nummer 13) 1700 Jacob van de Luyster Isack van de Luyster Ds. van der Cruyssen 1718 wed. van der Cruyssen weduwe de Clercq 1733 François de Clercq Jan van Oostende Aarnoud Steyn Willem Steenpoorte weduwe Willem Steenpoorte Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750, 1758 Arriaentje van Nieuwaarde/Arriantje van Iwaarde Bevolkingsregisters: A Willem Steenpoorte (arbeider), later zijn weduwe Samenvatting eigenaars : eigenaars erfgenamen Huybrecht Lambrechtssen Margaretha Debbits, weduwe ds. Johannes van der Kruyssen Fransois de Klercq, later zijn weduwe en zijn zoon François de Klerq Cornelis de Bakker Jan van Oostende Willem Steenpoorte Petronella van Dijke, weduwe Steenpoorte Transacties enz: maart; RA 5879 C, nr. 116: Isaack van de Luijster, mede namens de erven van Cornelia van de Luijster, verkoopt aan Catarina Debijts, weduwe van ds. Johan van der Cruijsse anderhalf huis en erf en een half deel in het tweede huisje. N: de schuur genaamd Bou; O: Oostdijk; Z: huis bewoond door de schout; W: Voorstraat. Verwezen wordt naar een koopcontract mei; RA 5885 E, nr. 19: François de Klercq verkoopt aan Cornelis de Backer een huis, schuur en erf gelegen naast Ds. Bierman voor ƒ contant juli; RA 5881, nr. 2: Cornelis de Bakker verkoopt aan Jan Jacobse van Oostende; N: plantagie van 't ambacht; Z: wed. van Vrijberghe. Prijs oktober; RA 5882, nr. 32: Schuldbekentenis van Jan van Oostende: à 5 % geleend van Johannes Faasse, Tholen. Onderpand is het huis en erf naast Maarten van den Doel en de weduwe Leendert Nelisse. Voldaan op 3 december 1792, doorgehaald 10 december december; RA 5881, nr. 14: Jan van Oostende verkoopt aan Willem Steenpoorte huis en erf gelegen naast Maarten van den Doel en de erven Nelisse voor. 100 contant. Voorstraat oostzijde 11. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns ƒ. 0, Inleiding: De geschiedenis van de panden Voorstraat 11, 13, 15 en 17 is grotendeels gelijk tot ver in de 18e eeuw. Voor bijzonderheden wordt verwezen naar de inleiding bij Voorstraat 15.

5 In 1790/1791 liet Engel Beekman hier een nieuw huis bouwen. Thans is het pandje in gebruik als garage Voorstraat oostzijde gezien vanuit het zuiden. Aan de rechterzijde zijn vanaf rechts de panden nu genummerd als Voorstraat 31, 29, 27 enz. Op de plaats van de twee woningen na de derde boom rechts staat nu het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Op no. 29 woonde tot 1920 herbergier Jan Kramer. De foto is van kort na Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Engel Beekman weduwe Engel Beekman Jacobus van Nieuwenhuijzen Bevolkingsregisters: A Abraham Reyngoud (arbeider) Jan van Dommelen (arbeider) Samenvatting eigenaars : eigenaars Engel Beekman, later diens weduwe Jacobus van Nieuwenhuyzen Transacties enz: 1791 Op het erf is een huis gebouwd door Engel Beekman: 30 april; RA 5882, nr. 88: schuldbekentenis van Engel Beekman: à 4 % geleend van Willem van der Beek, Steenbergen, wegens de bouw van een huis voor materialen en lonen en wegens betaling aan Jeremias Daene voor hout, spijkers en loon. Onderpand: het nieuw gebouwde huis naast Jan van Oostende en Christiaan van der Vliet mei; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (60): Testament van Klaasje Walgaart, weduwe van Engel Beekman P.zn., winkelierster, wonende nr. 17, waarbij zij haar twee woningen aan haar zoons toewijst. Woning nr. 19, tussen de huizen van Cornelis Geense en Pieternella van Dijke, weduwe Steenpoorte, getaxeerd op ƒ. 300, is bestemd voor Pieter december; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (856):

6 Klaasje Walgaart, weduwe van Engel Beekman, te Sint Annaland; Pieter Beekman, bode te Bruinisse en Marinus Beekman, winkelier te Sint Annaland, kinderen van Engel Beekman, verkopen aan Jacobus van Nieuwenhuyzen, boerenknecht te Sint Philipsland, een huis en erf nr. 19, tussen de huizen van Cornelis Geense en Pieternella van Dijke, door de overledene "bij opbouw in eigendom verkregen". Koopsom 400 gulden. Het komt dadelijk in gebruik december; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (857): Cornelis Geense, timmerman te Sint Philipsland, verkoopt aan Jacobus van Nieuwenhuyzen, boerenknecht te Sint Philipsland, 42 ellen hofgrond, zijnde de cijnsgrond in het dorp, achter het huis van de weduwe en verdere erfgenamen van Engel Beekman, zoals deze grond zich uitstrekt achter dit huis nr. 19; door de verkoper in eigendom verkregen van Maatje Meyer bij onderhandse akte van 27 januari Koopsom ƒ.12,50. Voorstraat oostzijde 13. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " ,5 ƒ. 1, ,5 ƒ. 1, (17) 283 (18) 282, 284, N.B. De nummers 17 en 18 (1818) zijn later weer samengevoegd. Drie roeden zijn overgegaan naar Voorstraat nr. 11 (kadastraal nummer 281). Inleiding: Voor de geschiedenis van dit perceel tot 1774 wordt verwezen naar Voorstraat 15. In genoemd jaar kochten Christiaan en Geert van der Vliet ieder een vierde deel van het aldaar staande pand. Vermoedelijk was de splitsing in twee delen van de helft van het pand alleen een administratieve aangelegenheid. Van dit perceel werd in 1790 een klein deel afgesplitst. Hierop werd Voorstraat 11 gebouwd. Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Christiaan van der Vliet erfgenamen Christiaan van der Vliet Cornelis Geense Simon van der Vliet Cornelis Geense Bevolkingsregisters: A Jan van der Vliet (arbeider) Simon van der Vliet (arbeider) Samenvatting eigenaars: eigenaars Christiaan van der Vliet, later diens erfgenamen Cornelis Geense Christiaan van der Vliet, later diens erfgenamen Simon van der Vliet Transacties enz: 17 (1779) april; RA 5881, nr. 106: Leendert Dorst, Paulus Geense en Marinus Faasse S.zn. verkopen aan Christiaan van der Vliedt een kwart van een huis en erf, noordzijde, gelegen tussen de zuidelijke helft van dit huis en het huis van Jan van Oostende. Prijs. 21 contant april; RA 5882, nr. 101: Schuldbekentenis van Christiaan van der Vliedt:. 21 à 4% geleend van Jacobus Hart. Onderpand is het vierde deel van het zojuist gekochte huis. 18 (1779) april; RA 5881, nr. 105: Leendert Dorst, Paulus Geense en Marinus Faasse S.zn. verkopen aan Geert van der Vliedt een kwart van een huis en erf, noordzijde, gelegen tussen de zuidelijke helft van dit huis en het huis van Jan van Oostende. Prijs. 21 contant april; RA 5882, nr. 102: Schuldbekentenis van Geert van der Vliedt:. 21 à 4% geleend van Jacobus Hart. Onderpand is het vierde deel van het huis zojuist gekocht.

7 augustus; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (661): Simon van der Vliet verkoopt aan Cornelis Geense, timmerman, de achterhelft van het huis nr. 18, alsmede het gehele erf, voor ƒ. 50. Simon van der Vliet had dit huis verkregen uit de erfenis van zijn vader Geert van der Vliet. Voorstraat oostzijde vauit het zuiden. Het eerste huisje rechts is het huidige pand Voorstraat 17. Het werd van 1840 tot 1969 bewoond door meerdere generaties Faasse. In de woning ernaast, nu Voorstraat 15, woonde van 1895 tot 1898 geneesheer Lukas Plantinga. Hij werd opgevolgd door huisarts Alexander Leonardus van Eldik. Met zijn vrouw Geertje Verlinde en vier kinderen bleef hij Sint Philipsland tot november 1918 trouw. In deze woning bleef tot eind juli 1984 de huisartsenpraktijk gevestigd. Op de voorgrond staat huisschilder Dirk van Splunter. Voorstraat oostzijde 15. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " ,5 ƒ. 1, Inleiding: Oorspronkelijk stond hier een groot huis, dat als eerste pastorie dienst deed. De oudst bekende vermelding stamt uit 1661 toen de weduwe van ds. Ketelaer het huis verkocht aan ds. Caerman. Vijf jaar later verkocht deze het op zijn beurt aan ds. Bolle. In 1675 kwam het in bezit van Huybrecht Lambrechtssen. In 1726 werd het weer pastorie toen ds. Bierman het pand kocht van de achterkleinkinderen van deze Huybrecht Lambrechtssen. In 1749 werd het door de weduwe van ds. Bierman verkocht aan Maria Blaubeen. In 1768 kochten Marinus Faasse Szn., Paulus Geense en Leendert Dorst gezamenlijk het huis en zij verkochten het in 1774 in delen aan Marinus de Valk (de zuidelijke helft) en aan Christiaan en Geert van der Vliet (ieder een kwart aan de noordelijke zijde, zie Voorstraat 11, 13 en 15). Het huidige huisnummer 15 is, naar wij aannemen, het deel dat door Marinus de Valk werd gekocht. In 1786 ging het over in handen van Jeremias Daene, timmerman/metselaar. De prijs was inmiddels bijna verdubbeld, nl. van 42 Vlaamse ponden naar 81 ponden. Jeremias heeft verschillende malen hypotheek op het huis moeten verlenen en toen hij het in 1801 voor 100 ponden aan Johannes van Dijke verkocht, bleven zijn 'persoon' en zijn goederen onderpand voor een resterende schuld van 50 ponden. In 1804 kwam het in bezit van de winkelier Engel Beekman die iets verder (Voorstraat 11) al een huis had laten bouwen Van was het de woning van de plaatselijke arts. De woning, die sinds 1920 gemeentelijk eigendom was, werd gerenoveerd nadat in 1988 de bovenverdieping grotendeels was verwoest door brand.

8 Kohieren huisschatting : belastingplichtige belasting 1674 Predikantshuis Ds. van Hattem Cornelis Walraven 1696 Jacobus van de Luister? 1 haardstede Kohier bewoners 1681: Cornelis Walraven (aantal personen boven 8 jaar: 6) Cijnsplichtigen: cijnsplichtige erven van Huijbrecht Lambrechtsen weduwe van Cornelis Walraven, nu gehuwd met Gabreel Mouwe Gabreel Mouwe erfgenamen van Gabreel Mouwe 1733 ds. Bierman Marinus de Valk Johannes van Dijke weduwe Johannes van Dijke 1817 Pieter van Dijke Engel Beekman N.B. gegevens aangepast weduwe Engel Beekman Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750 Maria Blaubeen 1758 Maria Blaubeen en Jacoba van Vrijberghe Bevolkingsregisters: A Engel Beekman (winkelier) Klaasje Walgaart, weduwe Beekman, later anderen Samenvatting eigenaars: eigenaars (1657) ds. Daniël Ketelaer, later zijn weduwe en haar erfgenamen ds. Anthonie Caerman ds. Vincent Bolle Huybrecht Lambrechtssen erfgenamen Huybrecht Lambrechtssen ds. Joachim Bierman, later diens weduwe Maria Blaubeen, weduwe Gaudens van Vrijberghe Marinus Faasse, Paulus Geense, Leendert Dorst Marinus de Valk Jeremias Daene Johannes van Dijke 1804 Jan Jacob de Gruson Engel Beekman Klaasje Walgaart, weduwe van Engel Beekman Transacties enz: februari; RA 5879 A, nr. 67: Marijnis van der Vlijet e.a., erven van Philipina van der Vlijet, wed. van Daniël Ketelare, verkopen aan Anthonij Kareman een woonhuis. N: schout Hubrecht Lambrechtse; O: de zeedijk; Z: Jan Classen; W: Voorstraat. Prijs 2050 Carolusgulden, 800 direct, 1250 gulden blijft staan tegen 4,5 % mei; RA 5879 C, nr. 27 en 28: Anthonij Caerman, predikant, Stavenisse, verkoopt aan Vincent Bolle, predikant, Sint Philipsland een woonhuis. N: Hubrecht Lambrechtsz, schout; O: de sluiswatergang; Z: Jan Classen; W: Voorstraat. Prijs 2025 gulden,te betalen in termijnen, met voorwaarden van verkoop: aan de dienstmeid van ds. Caerman een zilveren ducaton, in de kelder volgt de koper het bier, mutserds, turf en stellingen, met 12 kleerstokken, dit alles voor een kannetje 'abberdaen'. Rente over het restant is 4,5 %. Overeenstemming inzake de verkoop werd bereikt op 3 april mei; RA 5879 C, nr. 70, 71: Ds. Vincent Bolle, Serooskerke (Schouwen), verkoopt aan Hubrecht Lambrechtsz, dijkgraaf, een woonhuis. N: Hubrecht Lambrechtsz, dijkgraaf; O: de sluiswatergang; Z: Jan Classen; W: Voorstraat. Prijs. 300, de helft direct. afbetaalt De koper volgt de huur van ds. Pontiaen van Hattem, alsmede de huur van Cornelis Walraven, die het huis voor de verkoop huurde voor 14 jaar volgens een overeenkomst november, 25 december 1700; RA 5879 C, nr : Cornelia Hubrechts van de Luister leent 1000 Carolusgulden à 4 % van Willem Aersen, te Dordrecht. Onderpanden: 50 gemeten, zijnde de erfportie van haar vader Hubrecht Lambrechtsz en haar moeder Neljen Lijnderts, en een woonhuis. Belendingen van het woonhuis: N: Jacob en Isaack van de Luister; O: de zeedijk; Z: Uersel Jans, weduwe van Aderjaen van Poperinge; W: Voorstraat.

9 december; RA 5879 C, nr : Pieter Abrahamse en Roeckus Arentsen Steijn lenen van Willem Aertsen 1000 Carolusgulden à 4 %. Onderpanden: A. 50 gemeten verkregen door het overlijden van moeder van hun echtgenotes, Cornelia van de Luister, dochter van Hubrecht Lambrechtsz en Neljen Lijnders. N: Isaack van de Luister c.s.; O: -; Z: de herenweg; W: erfgenamen van Jacob van de Luister, alsmede B. circa 10 gemeten wei- en zaailand, N: de genoemde erfgenamen van Jacob van de Luister; O: -; Z: dorpsland en de erfgenamen reeds genoemd; W: erfgenamen van de Vrouwe van Baerlandt; alsmede C. een woonhuis, N: Jacob en Isaack van de Luister; O: zeedijk; Z: Uersel Jans; W: Voorstraat. De lening in tien termijnen van 100 gulden af te lossen. Afgelost in juni; RA 5879 D, nr. 329, ook RA 5885 D: Cornelis Mol (een derde voor zichzelf en twee derde voor zijn zwagers Cornelis Pietersen van Bostelen en Abram Pietersen van Bostelen) verkoopt aan ds. Joachim Bierman een huis met erf gelegen, N: François de Klerck; O: de zeedijk; Z: Jan van Popering; W: de Voorstraat. Prijs: 500 gulden van 40 groten Vlaams 't stuk mei; RA 5885 E, nr. 12: Schuldbekentenis van ds. Joachim Bierman: à 4 % schuldig aan het weeskind van Engeltie Molenberg, weduwe van Willem van de Luyster, met name Johannis van de Luyster. Het geld was geleend van de overleden Ary Molenberg. Onderpand: het huis waarin hij woont. Voldaan 6 juni augustus; RA 5885 E, nr. 77: Nicolaas Goethart, namens Ludovica de Witt, weduwe van ds. Joachim Bierman, in leven predikant te Sint Philipsland, verkoopt aan Maria Blaubeens, weduwe van Gaudens van Vrijberghe, een huis met erf gelegen naast N: Cornelis de Bakker; O: de zeedijk; Z: Rochus Steyn. Prijs: april; RA 5887, nr. 69: Resolutie van de Weeskamer. Rekest van Koenraad de Koning te Rotterdam en Gerrit ten Hage, burgemeester van Tholen. Tot de boedel van wijlen Maria Blaubeen, weduwe van Gaudens van Vrijberge, behoren twee hofsteden te Oud-Vossemeer en een huis en erf te Sint Philipsland, die men in het openbaar wil verkopen. Het verzoek daartoe wordt toegestaan april; RA 5881, nr. 75 en 77: Verkoop door de erven van Maria Blaubeen, weduwe van Gaudens van Vrijberghe, van een huis naast Rochus Steyn en Jan van Oostende. Het huis wordt op 22 juli 1768 geleverd aan de combinatie Marinus Faasse, Paulus Geense en Leendert Dorst. Prijs:. 81 (zie ook RA 5887, nr. 69) juli; RA 5882, nr. 78: Schuldbekentenis van Marinus Faasse Szn, Paulus Geense en Leendert Dorst:. 54 à 4 % geleend van Gerrit ten Hage, burgemeester van de stad Tholen, namens Quirinius Karel Pijl Vrijberghe etc. Onderpand het gekochte huis april; RA 5881, nr. 104: Leendert Dorst, Paulus Geense en Marinus Faasse S.zn. verkopen aan Marinus de Valk de helft van een huis en erf, zuidzijde, gelegen tussen de noordelijke, andere helft van dit huis en het huis van Rochus Steyn. Prijs. 42 contant maart; RA 5882, nr. 147: Schuldbekentenis van Marinus de Valk:. 20 à 4 % geleend van Paulus Geense. Onderpand: huis en erf naast Rochus Steyn en Christiaan van der Vlied. Afgelost: 27 oktober oktober; RA 5881, nr. 34: Marinus de Valk verkoopt aan Jeremias Daene een huis en erf, gelegen naast Rochus Steyn en Jan van der Vliedt. Prijs oktober; RA 5882, nr. 35: Schuldbekentenis van Jeremias Daene:. 30 à 4 % geleend van Marinus de Valk. Onderpand is zijn heden gekocht huis tussen Rochus Steyn en Jan van der Vlied. Voldaan 1 februari 1800, doorgehaald 18 juni december; RA 5882, nr. 36: Schuldbekentenis van Jeremias Daene: à 4 % als 2e hypotheek geleend van zijn schoonvader Huybrecht Voshol. Onderpand is zijn heden gekochte huis. Voldaan 21 juni 1791, doorgehaald 21 september juli; RA 5879 B: Eiser: Abraham Koole, koopman in houtwaren te Zierikzee; gedaagde: Jeremias Daene, timmerman; wegens: geleverd hout in 1786 voor 565 gulden. Eis toegestaan maart; RA 5882, nr. 84: Schuldbekentenis van Jeremias Daene:. 100 à 4 % geleend van Dirck van der Beek, Steenbergen. Onderpand: huis waarop twee hypotheken rusten. Doorgehaald 18 juni juni; RA 5881, nr. 26:

10 Jeremias Daene verkoopt aan Johannes van Dijke een huis, schuur en erf. N: Christiaan en Gerard van der Vliedt; O: 't bos; Z: Johannes van Dijke; W: de straat. Prijs. 100 contant juni ; RA 5882, nr. 27: Schuldbekentenis van Jeremias Daene, timmerman/metselaar; hij is. 50 à 4 % schuldig aan Dirck van der Beek, Steenbergen, wegens leveranties. Onderpand: zijn persoon en goederen mei; RA 5881, nr. 14, 16: Johannes van Dijke verkoopt aan Jan Jacob de Gruson een huis en erf gelegen tussen Christiaan van der Vliedt en Marinus Marzn. Reyngoud. Prijs De verkoop vond plaats ten huize van Pieter van Dijke (Voorstraat 8), die namens de Diaconie had geboden mei ; RA 5882, nr. 15: Schuldbekentenis van Jan Jacob de Gruson:. 50 à 5 % geleend van Johannes van Dijke voor restant koopsom. Onderpand is het verkochte huis naast Christiaan van der Vliet en Marinus Marzn. Reyngoud. Voldaan en doorgehaald 28 november november; RA 5881, nr. 9: Cornelis Bogers, als lasthebber van Jan Jacob de Gruson verkoopt aan Engel Pieterse Beekman een huis en erf, gelegen naast Christiaan van der Vliet en Marinus Reyngoud M.zn. Prijs. 145 contant mei; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (60): Testament van Klaasje Walgaart, weduwe van Engel Beekman Pzn., winkelierster, wonende Voorstraat nr. 17, waarbij zij haar twee woningen aan haar zoons toewijst. Woning nr. 17, tussen de huizen van Cornelis Geense en Andries van der Vliet, getaxeerd op ƒ. 700, is bestemd voor Marinus Beekman. Voorstraat oostzijde 17. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns , Inleiding: Voor de geschiedenis van dit perceel tot 1799 wordt verwezen naar het huis ernaast, nummer 15. De afsplitsing vond plaats op het eind van de 18e eeuw. Wellicht was Pieter Steenpoorte de eerste eigenaar. In 1799 verkochten diens erfgenamen de woning aan Johannes van Dijke. Van de eerste helft van de 19de eeuw af tot 1970 werd het huis onafgebroken bewoond door leden van de familie Faasse. Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Marinus Ryngoud erfgenamen Marinus Ryngoud Andries van der Vliet Bevolkingsregisters: A Andries van der Vliet (arbeider) Samenvatting eigenaars : eigenaars Pieter Steenpoorte Johannes van Dijke Marinus Reyngoud, later zijn erfgenamen Andries van der Vliet, gehuwd met Janna Reyngoud Transacties enz: oktober; RA 5881, nr. 118: de erven Pieter Steenpoorte (ovl. 10 mei 1799) verkopen aan Johannes van Dijke huis en erf gelegen naast Jeremias Daene en Marinus Steyn. Prijs oktober; RA 5881, nr. 11: Johannes van Dijke verkoopt aan Marinus Reyngoud een huis en erf gelegen naast Marinus Steyn en J.J. de Gruson. Prijs contant maart; G.A. Tholen, notariële archieven, inv.nr (2505): Schuldbekentenis van Andries van der Vliet, gehuwd met Janna Reyngoud, aan Dingeman van der Wiele, broodbakker te Stavenisse. Geleend wordt ƒ. 300 tegen 5 %. Onderpand is het woonhuis, de schuur en het erf

11 aan de Voorstraat, oostzijde, nummer 16, tussen de huizen van de erfgenamen van Marinus Steyn (ovl.) en de weduwe van Engel Beekman. De helft van dit huis werd op 27 april 1825 gekocht van Marinus Reyngoudt andere helft werd geërfd van de ouders Marinus Reyngoud en Elena van As. Voorstraat oostzijde 19. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " " ,5 13 4, Inleiding: In de cijnsadministratie had het perceel, waarop het pand Voorstraat 19 staat, oorspronkelijk het nummer 10. Door de bouw van huizen werd dit nummer in de loop der tijd opgesplitst in de nummers 19 tot en met 25. Voorstraat 19 is een samenvoeging van twee van deze percelen. Het grootste van de twee ontstond in 1706, het kleinste in Op de kaart van 1779 zijn deze twee percelen genummerd als 13 en 12; op de kaart van 1818 zijn ze aangeduid als 14 en 13 en op de kadastrale kaart dragen ze de nummers 290/291 en 292. Hierboven is getracht deze splitsing weer te geven. Het noordelijke deel bleef woonhuis, in het zuidelijke deel vestigde Cornelis de Ruyter ( ), die aanvankelijk schipper was, een herberg. Op de plaats van de woning en van de vroegere herberg annex woning, die door een slop van elkaar waren gescheiden, werd de kerk van de Gereformeerde Gemeente gebouwd (in gebruik genomen in 1939). De hieronder vermelde gegevens hebben betrekking op het grootste perceel van de twee, tenzij het andere nummer wordt vermeld. De voorgeschiedenis van beide delen wordt beschreven bij Voorstraat 23. Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Pieter Janse (van der Loo) Pieter Janse 1733 Paulus van der Loo en Van Poperinge 13/ Rochus Steyn Marinus Steyn 12/ Marinus Faasse J.zn Pieter Mol Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750 Rocus Steyn, Geertje Meyer 1758 Rocus Steyn, Maatje Wale Bevolkingsregisters: A Marinus Steyn (arbeider) Johannes Steyn (arbeider) A Pieter Mol (arbeider) Samenvatting eigenaars : eigenaars Uersel Jans, weduwe van Adriaan van Poperinge Jan van Poperinge, later zijn weduwe Diaconie 13/ Rochus Steyn Marinus Steyn Johannes Steyn 12/ Jan Faasse J.zn Marinus Faasse J.zn Jeremias Dorst L.zn., later zijn erfgenamen Pieter Mol Transacties enz: maart; RA 5879 C nr : Anijrsel (=Uersel) Jans, weduwe van Adrijaan van Poperinge, verkoopt aan Pieter Janssen van de Loo het woonhuis, schuur en erf waar de verkoopster zelf woont. N: Gabreel Mouwe; O: dijk; Z: Pieter Meijiers; W: Voorstraat. Prijs is 350 Carolusgulden, in termijnen te betalen.

12 Koper is gehouden de rij bomen tussen de schuur en het huis waarin schout De Klerck woont open te laten om aldaar verkoper te laten bouwen. De koper is verplicht het 'sickreet' op het erf weg te nemen ten gebruike van dat erf door de verkoper. Huur moet gestand worden gedaan. Met verkoopvoorwaarden d.d. 20 januari maart; RA 5879 C nr : De erfgenamen van Uersel Jans, weduwe van Adriaan van Poperinck, verkopen aan Johan van Poperinck het woonhuis en erf N: huis bewoond door de schout; O: zeedijk; Z: weduwe van Pieter Jansen; W: Voorstraat. Prijs. 94, in termijnen te betalen. Met verkoopvoorwaarden d.d. 17 februari april; RA 5879 C nr. 45: Johan van Poperinck verleent hypotheek op zijn huis aan Cornelis Wale, dijkgraaf. N: huis waarin schout De Klerck woont; O: zeedijk; Z: weduwe van Pieter Jansen; W: Voorstraat. Bedrag voor één jaar tegen 5 %. Afbetaald in 1745; met originele uitgegane akte september; RA 5886 B, nr. 9: Inventaris van de boedel van Sara Noorthoeck, overgebracht door de weduwnaar Johannis van Poperinge op 10 september 1732 ten behoeve van het weeskind Wouter van Poperinge (4 jaar). - huis te Sint Philipsland, getaxeerd op in de keuken o.a. twee schilderijen. - in het voorhuis schoenmakersgereedschappen zoals leesten, werkstoel en leer, getaxeerd op in het achterhuis o.a. een scheerbekken. Batig saldo februari; RA 5885 E nr. 52: Neeltie Jaght, weduwe en boedelhoudster van Jan van Poperinge verkoopt aan de Diaconie een huis met erf gelegen tussen de weduwe van predikant Bierman en Poulus van de Loo. Prijs 350 Carolusgulden ; Acta Kerkeraad Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland; Diaconierekening; Rokus Steyn koopt een huis van de Diaconie voor 200 gulden kontant en 100 gulden in drie jaar af te betalen, met 5 % rente april; RA 5885 E nr. 68: Leendert Nelisse en Gabriël Steyn, namens de kerkeraad, verkopen aan Rochus Steyn een huis met erf gelegen naast het huis waarin ds. Pijl woont. O: de dijk; Z: Paulus van de Loo; W: de straat. Prijs 300 Carolusgulden. -o-o-o In dit jaar werd opnieuw een deel van het oorspronkelijke perceel afgesplitst april; RA 5881, nr. 103: Jan de Nijs verkoopt aan Jan Faasse Jzn. een derde deel in een schuur en erf, gelegen tussen het huis van Jan de Nijs en dat van Rochus Steyn, voor juni; RA 5881 nr. 111: Marinus Faasse Jzn. verkoopt aan Jeremias Dorst Leend.zn. een huis en erf naast Jan Nelisse en de weduwe van Cornelis Molengraaf. Bovendien een schuur en erf naast Marinus Steyn en Johannes van Oeveren. Prijs: contant. Voorstraat oostzijde 21. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns ƒ. 1, Inleiding: In 1789 verkocht Johanna van der Vliet, weduwe van Jan de Nijs, een deel van haar erf aan Johannes van Oeveren, die hierop een huis liet bouwen. Hiervoor maakte het perceel deel uit van nummer 23. Onder dat nummer is ook de voorgeschiedenis beschreven. In 1964 werd het pand ingrijpend verbouwd. Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Cornelia de Nijs, weduwe Johannes van Oeveren Bevolkingsregisters: A Cornelia de Nijs (arbeidster) Abraham van Oeveren J.zn. (arbeider) A13b (achter A13 werd een huis gebouwd)

13 Kornelis Reyngoud (arbeider), later anderen Samenvatting eigenaars : eigenaars Johannes van Oeveren Cornelia de Nijs, weduwe J. van Oeveren Jan Abraham en Adriaan van Oeveren Transacties enz: november; RA 5881, nr. 77: Johanna van der Vliedt, weduwe van Jan de Nijs, verkoopt aan Johannes van Oeveren 34,5 roeden cijnsbare grond naast het huis en erf van de comparante en dat van Rochus Steyn oktober; Acta Kerkeraad Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: De Kerkeraad besluit 200 gulden à 4 % te lenen aan Cornelia de Nijs, weduwe van Johannes van Oeveren, met haar huis als onderpand mei; RA 5882, nr. 42: Schuldbekentenis van Cornelia de Nijs, weduwe van Johannes van Oeveren: à 4 % geleend van de Diaconie. Onderpand: huis en erf naast Cornelis van den Bosch en Marinus Steyn. Voorstraat oostzijde vanuit het zuiden Het hoge pand in het midden is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente (bouwjaar 1939) Naast het hoekpand staat het hotel-café De Druiventros (Voorstraat 41). Medio 2008 werd het café inpandig grondig gerenoveerd en heeft het nu de naam Cafe t Durp. Sindsdien wordt het geëxploiteerd door de familie M. van der Est-Reijngoudt.

14 Voorstraat oostzijde 23. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " ,5 ƒ. 1, Inleiding: De huizen die thans de nummers 19, 21, 23 en 25 dragen staan allen op het erf dat in de cijnsadministratie met nummer 10 werd aangeduid. Evenals met de hiervoor beschreven huizen het geval was, is ook op dit perceel het eerste huis in delen opgesplitst en verkocht. Ook is er bijgebouwd. De geschiedenis tot 1706 van het gehele perceel wordt onder dit huisnummer 23 beschreven. Van 1706 tot 1764 hebben de aantekeningen betrekking op de nummers 25, 23, 21 en een deel van 19. De laatste eigenaar van het gehele perceel was Adriaen van Poperinge. Zijn weduwe Uersel Jans verkocht in 1706 het huis en het grootste deel van het erf aan Pieter Janse van der Loo en zij liet daarna een huisje bouwen op het erf aan de noordzijde (zie verder Voorstraat 19). Na het overlijden van Paulus van der Loo kwam het huis en erf in 1764 in bezit van één van de schuldeisers, namelijk dr. Michiel Ruyte te Zierikzee. Deze verkocht het direct daarna door aan Jan de Nijs. In 1778 werd aan Jan van der Vlied een kamer van het huis met het erf erachter verkocht (zie verder Voorstraat 25). In 1789 werd opnieuw gesplitst. Johannes van Oeveren kocht 34,5 roeden cijnsbare grond (zie verder Voorstraat 21). De weduwe van Jan de Nijs, Johanna van der Vliet, hertrouwde in 1791 met Cornelis van den Bos. Na haar overlijden in 1806 werd het huis twee jaar later door de erfgenamen verkocht aan Pieter Beekman. Kohieren huisschatting : belastingplichtige belasting Jan Classen (huis en schuur) 1679 Josijnien Jan Clasens Reijnier Anthonissen Adriaen Poperinge 1696 de weduwe van Poperinge 2 haardsteden Kohier bewoners 1681: Josijnien Jan Classen (aantal personen boven 8 jaar: 2) Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Reynier Anthonisse weduwe Reynier Anthonisse Pieter Janse Pieter Janse 1733 Paulus van der Loo en Van Poperinge Jan de Nijs weduwe Jan de Nijs Pieter Beekman Willem van 't Veer Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750 Johannes Pieterse van de Loo, Hendrina Reinders, Paulus van de Loo 1758 Jan de Jonge, Wilhelmina van de Loo, Anthony Noordhoek, Cornelia van Straten Bevolkingsregisters: A Pieter Beekman (arbeider) Samenvatting eigenaars : eigenaars Jan Clasz Reynier Antonisse (Harthoorn) Adriaen van Poperinge, later zijn weduwe Pieter Janse van de Loo, later zijn erfgenamen Paulus van de Loo, later diens erfgenamen 1764 dr. Michiel Ruyte Jan de Nijs Johanna van der Vliet, weduwe de Nijs, later haar erfgenamen Cornelis van de Bos Pieter Beekman Transacties enz: oktober; RA 5879 C, nr. 39: Jan Clasz verleent hypotheek op zijn huis en schuren aan de Oostzijde van de straat aan Jacob Faes, rentmeester. N: -; O: -; Z: ds. Bolle; W: -. Het bedrag is. 54 en het is bestemd voor het verrekenen van tiendenhuur, dijketting en cijnzen van zijn huis tot november; Acta Kerkeraad Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland:

15 De keuken van Josijntien Jan Claas gehuurd voor school februari; RA 5879 C nr : Rentmeester Marinus van 't Rosevelt, als executeur in de boedel van wijlen rentmeester Jacob Faes, verkoopt met toestemming van Josijntjen, weduwe van Jan Classen en huidige bewoonster en eigenaresse, aan Reijnier Antonissen het huis en erf aan de noordzijde van het dorp, tussen de huizen van Jasper Gilles en Cornelis Walraven. Prijs. 48; met de voorwaarden. Ingezet op 3 juli 1680 door de koper voor. 40. Op 26 september 1680 verkocht voor februari; RA 5879 C nr. 131: Reinier Antonissen verleent hypotheek op zijn huis aan Lambrecht van de Moer, brouwer, Sint Annaland. N: Schouts huis; O: dijk; Z: Jasper Gellesen; W: Voorstraat. Het bedrag is. 25 tegen 6 % november/december; Acta Kerkeraad Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland; De kamer van Reinier Anthonissen gehuurd voor school voor acht gulden juli; RA 5879 C nr. 167: Johannes van de Luister verkoopt namens zijn schoonvader Reijnier Antonissen aan Heijnderijck van de Moer het woonhuis, N: Schouts huis; O: zeedijk; Z: Job Jacobsen; W: Voorstraat. Prijs is 300 Carolusgulden; 275 gulden direct, de rest in mei Het huis is verhuurd tot mei 1689 aan Jan Jasper juli; RA 5879 C nr. 201: Heijnderick van der Moer, brouwer te Sint Annaland, verkoopt namens zijn moeder aan Aderjaen van Poperinge het woonhuis, gekocht van Reinier Antonissen. N: Schoutshuis; O: de zeedijk; Z: Job Jacobs; W: Voorstraat. Prijs 300 Carolusgulden, 200 direct, de rest in termijnen. Afbetaald augustus; RA 5879 C nr. 259: Overeenkomst tussen Aderjaen van Poperinge (schoenmaker) en Cornelis van de Moer namens diens moeder, betreffende de wederzijdse schulden, waarbij de eerste belooft. 25 uit te betalen aan de tweede, te betalen met. 3 per jaar indien mogelijk, anders minder. Van Poperinge verbindt zijn woonhuis N: de weduwe van Cornelis Walraven; O: de zeedijk; Z: Job Jacobs; W: de Voorstraat. Op 28 mei 1696 toont Uersel Jans, de weduwe van Aderjaen Poperinge, de kwitantie van volledige betaling december; RA 5879 C, nr. 291, 292: Overeenkomst tussen Uersel Jans en weesmannen namens de wezen die zijn verwekt bij haar door Aderjaen Pieter van Poperinge, zijnde Roeckus, Lena, Jacobus en Marij maart; RA 5879 C nr : Anijrsel (=Uersel) Jans, weduwe van Adrijaan van Poperinge, verkoopt aan Pieter Janssen van de Loo het woonhuis, schuur en erf waar de verkoopster zelf woont. N: Gabreel Mouwe; O: dijk; Z: Pieter Meijers; W: Voorstraat. Prijs is 350 Carolusgulden, in termijnen te betalen. Koper is gehouden de rij bomen tussen de schuur en het huis waarin schout De Klerck woont open te laten om aldaar verkoper te laten bouwen. De koper is verplicht het 'sickreet' op het erf weg te nemen ten gebruike van dat erf door de verkoper. Huur moet gestand worden gedaan. Met verkoopvoorwaarden d.d. 20 januari april; RA 5880 nr. 11: Jan Pieter, Marijnis, Cornelis en Janis van de Loo, erven van Krijntie de Bel dragen over aan Poulis van de Loo (lid van de familie) een huis. Er wordt een hypotheek genomen van. 50 t.g.v. Jan de Cok, Zierikzee april; RA 5882 nr. 45: Paulus van de Loo verklaart schuldig te zijn aan Jan de Cok, te Zierikzee,. 50 voor een huis dat comparant van zijn broeders overgenomen heeft. Rente 5 %, m.i.v. 3 december N: Jan van Poperingen; O: de dijk; Z: Cornelis van de Loo; W: de Voorstraat. Afgelost: 1764 door Cornelis van der Lecq namens Michiel Ruyte januari; RA 5879 B, gerechtsrol, nr. geen: Eiser: Michiel Ruyte, gehuwd met Johanna de Kok, Gedaagde: Paulus van der Loo. Eis is (het restant van. 50) wegens de schepenschuldbrief van 26 april 1750 en wegens drie jaar rente à 5 %, samen onder verband van zijn huis. Gedaagde geeft machtiging tot publieke verkoop RA 5885 E, nr. 134: Boedelinventaris van Paulus van der Loo, overleden 11 september O.a. een huis, laatst door hem bewoont augustus; RA 5884, nr. 43: Besluit van de kerkeraad van Sint Philipsland namens de Diaconie als erfgenaam van de door hen gealimenteerde Paulus van der Loo om in te stemmen met het transport van het door hem nagelaten huis aan de oostzijde van het dorp, staande tussen de huizen van Willem van Nuffelen en Rokus Steyn ten behoeve van dhr. Ruyte, med.doctor te Zierikzee november; RA 5881, nr. 44:

16 Predikant C.E. Heggers, gevolmachtigde van de kerkeraad, verkoopt een huis, schuur en erf aan Cornelis van der Lecq t.b.v. Michiel Ruyte. N: Rochus Steyn; Z: Willem van Nuffelen. Prijs: november; RA 5881, nr. 46: Cornelis van der Lecq, namens Michiel Ruyte, verkoopt aan Jan de Nijs een huis, schuur en erf. N: Rochus Steyn; Z: Willem van Nuffelen. Prijs:. 50, te betalen met. 6 jaarlijks m.i.v. 1 mei Afgelost: oktober; Acta Kerkeraad Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: Het huis (van P. van der Loo) wegens bewezen recht geleverd aan secretaris Van der Lek oktober; RA 5887, nr. 55: Akte van Schout, Burgemeester en Schepenen namens de Weeskamer. Jan de Nijs, weduwnaar van Martina van Merres, geeft de geringheid van de boedel te kennen. Daarom wordt toegestaan dat Jan de Nijs de goederen zal behouden. Hij belooft zijn minderjarig kind Cornelia (10 jr.) te onderhouden tot haar meerderjarigheid. Hij zal haar laten leren naar haar staat en gelegenheid. In plaats van de legitieme portie ontvangt zij bij haar meerderjarigheid 10 schellingen en 6 groten juni; RA 5882, nr. 94: Schuldbekentenis van Jan de Nijs:. 20 à 5% geleend van Cornelis van der Lecq. Onderpand: huis en erf naast Rochus Steyn en Willem van Nuffelen april; RA 5881, nr. 103: Jan de Nijs verkoopt aan Jan Faasse Jzn. 1/3 deel in een schuur en erf, gelegen tussen het huis van Jan de Nijs en dat van Rochus Steyn, voor juni; RA 5881, nr. 144: Jan de Nijs verkoopt aan Jan van der Vlied een kamer met het erf daarachter, lopende tot aan de watergang en aan het huis van de verkoper, voor november; RA 5881, nr. 77: Johanna van der Vliedt, weduwe van Jan de Nijs, verkoopt aan Johannes van Oeveren 34,5 roeden cijnsbare grond naast het huis en erf van de verkoopster en dat van Rochus Steyn april; RA 5887, nr. 89: Resolutie van de Weeskamer: gelet op de geringheid van de boedel van Johanna van der Vlied, weduwe van Jan de Nijs, wordt overeengekomen dat zij haar kinderen Jannetie, Jan, Christina, Johanna, Cornelis en Johannes de Nijs tot hun 18e jaar zal onderhouden, hun een beroep of ambacht zal laten leren en bij hun bereikte meerderjarigheid een Zeeuwse rijksdaalder zal uitkeren mei; RA 5885, nr. 9: Uittreksel uit de verkoopakte van onroerende goederen tbv. Cornelis van den Bos januari; RA 5881, nr. 21: Cornelis van den Bos, weduwnaar van Johanna van der Vliet, en Jan Jr., Christiaan en Cornelis de Nijs, Jacob Kaan (gehuwd met Jannetje de Nijs) en Adriaan Noorddijke (gehuwd met Johanna de Nijs), allen erfgenamen van hun moeder Johanna van der Vliet (eerder weduwe van Jan de Nijs), verkopen aan Pieter Beekman een huis en cijnsbaar erf, plaatselijk gemerkt letter A nr. 12, voor ƒ

17 De Voorstraat rond In het eerste pand rechts woonde sinds 1927 C. van den Berg. Hij verkocht drogisterijartikelen en scheepsbenodigheden, zijn vrouw A. van den Berg-Verwijs de afdeling manufacturen. Van rechts naar links waren het de huidige panden 25, 23, 21 enz. In 1978 werd het eerste pand rechts onbewoonbaar verklaard en afgebroken. Op deze plaats werd een geheel nieuwe woning gebouwd. Voorstraat oostzijde 25. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns ,5. 1, Inleiding: Dit huis Voorstraat 25 ontstond in 1778 toen Jan de Nijs een kamer van het huis met het erf erachter aan Jan van der Vliet verkocht (zie Voorstraat 23). In de 20ste eeuw werd hier een drogisterij annex manufacturenzaak gevestigd. In 1968 werd de woning onbewoonbaar verklaard. In 1978/1979 werd het pand door de Gemeente aangekocht, afgebroken en herbouwd. Daarna werd het verkocht. Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Jan van der Vliet (senior) 1833 diens erfgenamen Bevolkingsregisters: A Jan van der Vliet (arbeider), later zijn weduwe Samenvatting eigenaars : eigenaars Jan van der Vliet Maatje Steenpoorte, weduwe van der Vliet Transacties enz: juni; RA 5881, nr. 144: Jan de Nijs verkoopt aan Jan van der Vlied een kamer en erf tot aan de watergang en aan verkopers huis, voor juni; RA 5882, nr. 145:

18 Schuldbekentenis van Jan van der Vlied:. 24 à 4 % geleend van Jacob Hart. Onderpand: een kamer en erf, heden aan Jan de Nijs overgedragen. Afgelost 23 november Voorstraat oostzijde 27. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns " ,5. 1, Inleiding: De oudst bekende transactie dateert uit 1654; dit betreft de verkoop namens de ambachtsheren. In 1709 werd het huis door de erven van Leunjen Lambrechtsz, weduwe van Job Jacobs, verkocht aan ds. Van der Cruyssen. Diens weduwe verkocht het twee jaar later aan Jacob Noens. In 1715 bleek het echter in bezit te zijn van Adriaan Priem, die het huis verkocht aan Cornelis Pieterse van de Loo, die waarschijnlijk al bewoner was. Uit zijn boedel werd het huis in 1737 verkocht aan Pieter Stoop, die het drie jaar later doorverkocht aan Willem van Nuffelen. Dit is tevens de laatst bekende transactie betreffende dit huis in de onderzochte. Kohieren huisschatting : belastingplichtige belasting 1674 Jasper de bode memorie 1696 niet genoemd Kohier bewoners 1681: Jaspar Gillese (aantal personen boven 8 jaar: 2) Cijnsplichtigen: cijnsplichtige Jaspar Gillesse Job Jacobsen 1702 weduwe Job Jacobsen Leeuntie Jobts Pieter Meijer Adriaan Priem Corn. (Pieterse) van der Loo Willem van Nuffelen Jan Verhage Jannetje van Uffelen, wed. Jan Verhage Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750 Kaatje Waele 1758 niet genoemd Bevolkingsregisters: A Jannetje van Uffelen, weduwe Verhage (arbeidster) Samenvatting eigenaars : eigenaars erfgenamen van Gerard van der Nisse en de Heer van Dirksland Jaspar Gillese Job Jacobsen, later zijn weduwe en erfgenamen Pieter Meijer, gehuwd met Leuntje Lambregtsen, weduwe van Job Jacobse ds. Johannes van der Kruijssen, later zijn weduwe Jacob Noens Adriaen Priem Cornelis Pieterse van de Loo Pieter Stoop Willem van Nuffelen Jan Verhage Jannetje van Nuffelen, weduwe J. Verhage Transacties enz: november; RA 5879 A, nr. 22: Aelbrecht Lambrechtsen, secretaris, verkoopt namens de erven Geeraert van der Nisse en de Heer van Dirksland aan Jasper Gillesen een woonhuis op ambachtsherengrond voor. 75, te betalen in termijnen. N: Jan Classen; O: sluiswatergang; Z: Cornelis Adrijaensen t'scravenmoer; W: Voorstraat RA 5879 C, nr. 242, 243: Job Jacobs en Leunjen Lambr. ter eenre zijde en weesmannen ter andere zijde voor de wezen van beide comparanten: Frans Jobsen en Lijsbeth Jobts, gewonnen bij Janneken Jaspers en Geertje, Lambrecht en Cornelis

19 Jansen van den Berg, gewonnen bij Jan Geertsen van den Berg (ovl.), maken een accoord. Voorwaarden o.a. : het huis van Job Jacobs zal altijd blijven tot profijt van de langstlevende december; 5879 C, nr. 83: Leunjen Lambrechtsz, weduwe van Job Jacobs, verklaart dat het huis waarin zij woont en dat de langstlevende mocht blijven bewonen, vrij is van cijns en huisschatting tot heden, zij weet echter niet of dit op de paaibrief die van het huis gemaakt is, aangetekend is december; 14 mei 1716; RA 5879 C, nr. 245: Overeenkomst tussen de weduwe van Cornelis van den Bergh wegens de erfenis van haar overleden man met Lambrecht van den Bergh en Simon Pieterse Nodde, namens diens dochter Joanna Nodde? april; RA 5879 C, nrs : Lambrecht van den Bergh, Cornelis van den Bergh, Jasper Jobsen, Jan Meertens, Aderjaen van Dicke, alsmede de weeskamer namens de wezen van Simon Nodde en Frans Jobsen, als erfgenamen van Leeuntie Lambreghtse, verkopen aan Johan van der Cruijssen, predikant, een woonhuis. N: Pieter Jansen; O: de zeedijk; Z: Bruintie's huis; W: de straat. Prijs contant; met verkoopvoorwaarden d.d. 29 januari Met verklaring van het ontvangen bedrag t.b.v. Frans Jobsen: "wegens het vercoopen van een huijsken van sijn vader saliger sijn een vierde part van de elff, van het verkoghte huijs dat verkoght is voor de somma van op 10 april 1709." Met bijgevoegde verklaring van Adriaen van Dijcke als borg voor Jasper Jobse van Dijcke voor december Het bedrag van ,5 werd getransporteerd door Johanna Engels, weduwe van de secretaris De Klerck, aan Arij Meulenbergh op 15 juli Op 29 januari 1734 werd het uitbetaald aan Jasper Jobse april; RA 5879 C, nr : Margarijta Dibbets, wed. van Johan van der Cruijssen, predikant, verkoopt aan Jacob Noens een woonhuis en erf, N: weduwe van Pieter Janse; O: zeedijk; Z: Josintie de Bruijne; W: Voorstraat. Prijs:. 35; contant, de rest in termijnen. Met verkoopvoorwaarden d.d. 17 november Verkocht op 1 december mei; RA 5879 C: Adriaan Priem verkoopt aan Cornelis Pieterse van Loo een woonhuis en erf. N: de weduwe van Pieter Jansen; O: zeedijk; Z: Cornelis van Atte; W: Voorstraat. Prijs contant, de rest in termijnen. Met verkoopvoorwaarden d.d. 26 maart januari; RA 5885 D: Adrijaen Priem verkoopt aan Marijnis Meyer een huis of paaibrief ten laste van Cornelis Pietersen van Loo, nog inhoudend Prijs april; RA 5885 E, nr. 17 en 37; Adriaan van der Schoor, als sequestor in de verlaten boedel van Cornelis van de Loo, verkoopt aan Pieter Stoop een huis met erf gelegen naast Paulus van de Loo en een Armhuis. Prijs april; RA 5885 E, nr. 40: Abraham Boogaert als lasthebber van Pieter Stoop verkoopt aan Willem van Nuffelen een huis met erf gelegen naast (Z) Jan Goeree en (N) Paulus van der Loo. Prijs ? Losse aantekeningen bij verkoop huis Johannes Fokkee: "den 8 april 1737 Pieter Stoop is eijgenaar geweest van een huysje is toen aangekomen Izak Steyn en nu Willem van Nuffelen. Deese man is dood en zijn goed aan de armen" oktober; RA 5887, nr. 51: Akte van Schout, Burgemeester en Schepenen namens de Weeskamer. Willem van Nuffelen, weduwnaar van Catharina Waele, geeft de geringheid van de boedel te kennen. De lasten zijn ruim zoveel als de baten. Daarom wordt toegestaan dat hij de goederen zal behouden. Hij belooft zijn minderjarige kinderen Frans (17 jaar), Gerard (14 jaar) en Jannetie (8 jaar) te onderhouden tot hun meerderjarigheid. Hij moet hen een ambacht of beroep laten leren naar hun staat of gelegenheid. In plaats van hun legitieme portie ontvangen zij bij hun meerderjarigheid 5 schellingen. r

20 Voorstraat oostzijde 29. Cijns-, kadastrale en huisnummers c.a.: Jaar nummer roeden cijns , " ,5. 1, inleiding: De eerste eigenaar/bewoner was Cornelis Adriaens Schravenmoer. Hij verkocht het huis echter al in 1657 door. Het huisje was eigendom geweest van de Heer van Dirksland, één van de ambachtsheren van Sint Philipsland, die het als Armhuis beschikbaar stelde. Vermoedelijk door deze bestemming - het werd bewoond door Dingenis de Bruyne, die ondersteuning ontving - kwam het aan de Diaconie. De eerstvolgende gevonden transactie vond plaats in 1739 toen de armmeester Jan Mol het huis verkocht aan timmerman Jan Goeree. In de tussenliggende tijd is Dingenis de Bruyne en later zijn weduwe, bewoner en cijnsplichtige geweest. In 1742 werd Adriaen Boey eigenaar. Na het overlijden van zijn vrouw in 1752 ging de Diaconie zich met het huis bemoeien, vermoedelijk omdat zij ondersteuning had verleend of verleende. Janus Booij gaf de kerkeraad toestemming het huis te verkopen. Dit geschiedde in In dat jaar verkocht de Diaconie het aan Marinus Klaassen. Na diens overlijden kwam het in bezit van zijn schoonzoon Cornelis van Dijke. Deze werd later vermeld als voortvluchtig. Na het overlijden van zijn vrouw werd zijn boedel in een openbare verkoping verkocht aan de kleermaker/winkelier Hendrik Gerrit Krijgsman. In de 19de eeuw kwam het pand in gebruik als herberg. In 1941 werd het pand grondig verbouwd tot winkel en drogisterij. Aanvankelijk werd deze geëxploiteerd door C. van den Berg, vervolgens tot medio 1976 door zijn zoon P. van den Berg. Thans is het weer een woonhuis. Drogist P. van den Berg Kohieren huisschatting : belastingplichtige belasting 1674 Aelijn Jans (memorie) 1696 Dingenis de Bruijne 1 haardstede Kohier bewoners 1681: Dingenis de Bruijne (aantal personen boven 8 jaar: 6) Cijnsplichtigen: cijnsplichtige erven Heer van Dirksland Dingenis de Bruijne Diaconie Diaconie Marinus Klaassen (Klaessen) Hendrik Gerrit Krijgsman weduwe Hendrik Gerrit Krijgsman Lidmatenlijsten Gereformeerde Gemeente Sint Philipsland: 1750 niet genoemd 1758 Jan Noordijk, Neeltje Booy Bevolkingsregisters: A Hendrik Gerrit Krijgsman (kleermaker, winkelier) Samenvatting eigenaars : eigenaar Cornelis Adriaens Schravenmoer Cornelis Adrijansz Bertman de erven van de Heer van Dirksland Dingenis de Bruyne, later zijn weduwe Diaconie Jan Goeree Adriaen Boey, later diens weduwe en Janus Booij Marinus Klaassen Cornelis van Dijke Hendrik Gerrit Krijgsman, later zijn weduwe Transacties enz.:

Handsschriftencollectie. Sint Philipsland

Handsschriftencollectie. Sint Philipsland Handsschriftencollectie Sint Philipsland 1901-1963 2 Inleiding Bij de inventarisatie van de archieven en verzamelingen van de gemeente Sint-Philipsland kwam een aantal stukken te voorschijn van particuliere

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Nummer Toegang: 858 Plaatsingslijst van de stukken afkomstig van Familiestichting Van der Kooij,

Nummer Toegang: 858 Plaatsingslijst van de stukken afkomstig van Familiestichting Van der Kooij, Nummer Toegang: 858 Plaatsingslijst van de stukken afkomstig van Familiestichting Van der Kooij, 1700-1933 Archief Delft 858 Familiestichting Van der Kooij 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

ZANDVLIET (onder Schijndel)

ZANDVLIET (onder Schijndel) ZANDVLIET (onder Schijndel) Gegevens per perceel Laatste verandering: 18-11-2012 Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk Perceel nr. 1 Beschrijving: Een kleyn huijsken met den hoff ende aangelag,

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

NT00064_2004. Nadere Toegang op inv. nr 2004. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64)

NT00064_2004. Nadere Toegang op inv. nr 2004. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) NT00064_2004 Nadere Toegang op inv. nr 2004 uit het archief van de Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema Januari 2015 Inleiding In dit document zijn regesten opgenomen van de dorpsgerechten van Tull

Nadere informatie

Nummer Toegang: 779 Inventaris van het familiearchief de heij, timmerlieden en molenmakers te rijswijk en voorburg,

Nummer Toegang: 779 Inventaris van het familiearchief de heij, timmerlieden en molenmakers te rijswijk en voorburg, Nummer Toegang: 779 Inventaris van het familiearchief de heij, timmerlieden en molenmakers te rijswijk en voorburg, 1790-1922 Archief Delft 779 Familie De Heij 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave

Nadere informatie

details stamboom / family tree Hengstmengel

details stamboom / family tree Hengstmengel details stamboom / family tree Hengstmengel Anthoni Enßminger (ca. 1721-1792) 1 ca. 1721 geboren 1735 geloofsbelijdenis Anthoni Enßminger von Met[t]i[n]gen (?) in Pisdorf (Bischtroff-sur-Sarre, Elzas)

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

Inventaris van het archief van. familie De Vor te Vianen,

Inventaris van het archief van. familie De Vor te Vianen, T00443 Inventaris van het archief van familie De Vor te Vianen, 1785-1914 D. Ruiter Oktober 2013 Inleiding De in deze inventaris genoemde leden van de familie De Vor waren grondeigenaren en landbouwers.

Nadere informatie

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat?

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Het pand St. Janstraat 10, tot 1995 bewoond door Bep Buijs (1951-2000) en haar gezin, mogen wij als nakomelingen van Michiel Bernardus Buijs (1866 1955) ons voorvaderlijk

Nadere informatie

HISTORISCH KADASTER SINT PHILIPSLAND 1645 1832

HISTORISCH KADASTER SINT PHILIPSLAND 1645 1832 HISTORISCH KADASTER SINT PHILIPSLAND 1645 1832 INHOUD Voorwoord I. HISTORISCH KADASTER SINT PHILIPSLAND A. INLEIDING -Sint Philipsland -De herbedijking -De polder en de boerderijen -Het dorpsplan -Het

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 1 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Antonius van Hooft, tuinman te Vorstenbosch, eigenaar van deze boerderij. De woning werd in deze periode

Nadere informatie

A-169, Kerk van de Gereformeerde Gemeente.

A-169, Kerk van de Gereformeerde Gemeente. A-169, Kerk van de Gereformeerde Gemeente. Ligt voor een groot gedeelte op grond van Botland. Ca.1676 Volgens de lijst die secr. van der Velde opmaakt over op Botland gelegen zaken is dit een leeg woonerf

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

Renesse en Noordwelle, uittreksel ref. dopen

Renesse en Noordwelle, uittreksel ref. dopen Renesse en Noordwelle, uittreksel ref. dopen 1659-1746 - gemaakt door Caroline Buchanan - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Zierikzee Archief: DTB Renesse en Noordwelle

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

De nakomelingen van Guilleam Verkamman

De nakomelingen van Guilleam Verkamman een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Guilleam Verkamman door 12 maart 2017 De nakomelingen van Guilleam Verkamman Generatie 1 1. Guilleam Verkamman, is geboren in 1605 te Reimerswaal. Hij

Nadere informatie

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts,

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, 1838-1921. Archief Delft 584 Familie Liebregts 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5

Nadere informatie

VIIc - 2. o.tr./tr. Berkel (Gerecht) 1/18.5.1739 (impost man f 15), scheiding van tafel en bed Berkel (Gerecht) 13.5.1761

VIIc - 2. o.tr./tr. Berkel (Gerecht) 1/18.5.1739 (impost man f 15), scheiding van tafel en bed Berkel (Gerecht) 13.5.1761 VIIc - 1 Na het overlijden van Annetje Arensdr Ham op 2.6.1762 te Berkel en Rodenrijs zijn Arij en Willem van Rijt en Geertje Cornelisdr Brederode, dochter van Marijtje van Rijt, als nakomelingen van Catharina

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt,

Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt, Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt, 1672-1977 Archief Delft 857 Hofwoning te 't Woudt 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING

Nadere informatie

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17 Nieuwstraat 40/42 Bewoners van 1815 tot heden : Kanters -van der Meijden Knicknie van den Biggelaar van de Coevering Immens (café Victoria) supermarkt Boxer (de Kroon) en vervolgens de Jumbo kindsheidoptocht

Nadere informatie

G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L

G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L 12.000 Odijkers en 2.000 jaar dorpsgeschiedenis B R O N P U B L I C A T I E NUMMER 01 PLAATS ARCHIEF Regionaal Historisch Centrum Zuidoost-Utrecht T210 Gemeente

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

Genealogie Rijstenbil ca. 1600-1850

Genealogie Rijstenbil ca. 1600-1850 Scherpenisse Westkerke Genealogie Rijstenbil ca. 1600-1850 Hoogerheide 2003 J.J. en D.J. van de Velde Genealogie Jan Cornelisse Rijtsebil, geb. ca. 1570, overl. Scherpenisse mog. 1615, tr. Heijlken Stoffels,

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

VIIj - 1. Op 29.5.1752 geeft Sr. Cornelis Bartholomeus van Buijtene mr. timmerman te Delft gift aan Aalbregt van Rijt en Cornelis Jansz Koot van

VIIj - 1. Op 29.5.1752 geeft Sr. Cornelis Bartholomeus van Buijtene mr. timmerman te Delft gift aan Aalbregt van Rijt en Cornelis Jansz Koot van VIIj - 1 Op 29.4.1729 koopt Aalbregt van Rijt - 1 morgen 422 roeden land in de Noord-Kethelpolder, grenzend aan oost de Poldervaart zuid Frank van der Burg west de Delfweg noord de kinderen en erfgenamen

Nadere informatie

Schakerloo. Raze inv.nr. 5891

Schakerloo. Raze inv.nr. 5891 Schakerloo. Raze inv.nr. 5891 De heer Johan Jacob van Lichtenbergh, als penningmeester van de polder van Schakerloo en krachtens resolutie van de hoofdingelanden dezer polder d.d. 4 februari 1760, verklaart

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN In deze bijlage bevinden zich drie overzichten en een kaart: 1: Tijdlijn en overzicht van de wasserijen van Van der Weiden tussen 1755

Nadere informatie

Memorie van Successie van Eiland Tholen/ St Philipsland

Memorie van Successie van Eiland Tholen/ St Philipsland Memorie van Successie van Eiland Tholen/ St Philipsland nb: het verschil tussen St Annaland en St Philipsland is in de originele handgeschreven tekst niet altijd duidelijk, enkele verwisselingen zijn niet

Nadere informatie

Nummer Toegang: 745 Plaatsingslijst van het archief van huis nieuwenhoorn en steenbakkerij de steenplaats te rijswijk,

Nummer Toegang: 745 Plaatsingslijst van het archief van huis nieuwenhoorn en steenbakkerij de steenplaats te rijswijk, Nummer Toegang: 745 Plaatsingslijst van het archief van huis nieuwenhoorn en steenbakkerij de steenplaats te rijswijk, 1711-1881 Archief Delft 745 Huis Nieuwenhoorn en steenbakkerij De 3 I N H O U D S

Nadere informatie

Kohier van de hoofdelijke omslag te Rijnsburg (1861)

Kohier van de hoofdelijke omslag te Rijnsburg (1861) Kohier van de hoofdelijke omslag te Rijnsburg (1861) Erfgoed Leiden en Omstreken, Archieven van de vrije heerlijkheid en de gemeente Rijnsburg, (1199) 1503-1978 (1995), toegang 0700, inv.nr. 1078. Bewerkt

Nadere informatie

HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE

HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE Het is ons duidelijk geworden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in stambomen. Om aan deze

Nadere informatie

Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch,

Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch, Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch, 1480-1883 Archief Delft 806 Collectie Van Vredenburch 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

nr. 607 ( ): Jan Willem Brands - land, groes en bos, 5 lopense 13 roeden, waaronder 1 lopense groes en 2 lopense 10 roeden bos, matig

nr. 607 ( ): Jan Willem Brands - land, groes en bos, 5 lopense 13 roeden, waaronder 1 lopense groes en 2 lopense 10 roeden bos, matig nr. 606 (769): Hendricus van Doveren - land, 4 lopense 2 roeden, matig nr. 607 (770-771): Jan Willem Brands - land, groes en bos, 5 lopense 13 roeden, waaronder 1 lopense groes en 2 lopense 10 roeden bos,

Nadere informatie

De oudste generaties Stoel in Dordrecht

De oudste generaties Stoel in Dordrecht De oudste generaties Stoel in Dordrecht In het Regionaal Archief Dordrecht bevindt zich onder Toegang 116 (Collectie van familiepapieren en genealogische aantekeningen), Inventarisnummer 763 een dossier

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105)

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) NT00105_16 Nadere Toegang op inv. nr 16 uit het archief van het Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) H.J. Postema November 2014 Inleiding Dit document bevat regesten van de processen die voor het

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 Geplaatst in de Heise Krant februari 2014, gewijzigd 21-04-2016 Wanneer we de historie van de boerderij aan de Nieuwe Veldenweg met de huisnummers 9 en 11 onderzoeken, blijkt

Nadere informatie

Man of vrouw Gehuwd met Jaar Plaats Generatie

Man of vrouw Gehuwd met Jaar Plaats Generatie Totaalindex Van Veen [Dit document is onderdeel van de omgekeerde parenteel Van Veen. Zie voor de verzamelde gegevens over mijn voorouders https://familiesporen.wordpress.com/.] Bij echtparen staan het

Nadere informatie

Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel

Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel Bevat samenvattingen uit akten in Rechterlijke, notariele en weeskamer archieven. De transcripties staan in afzonderlijke documenten. Recht. Arch. N ad IJ

Nadere informatie

LIJST VAN TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN ONTEIGENINGSPLAN HARNASCHPOLDER ZUID VERZOEKENDE INSTANTIE: BEDRIJVENSCHAP HARNASCHPOLDER

LIJST VAN TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN ONTEIGENINGSPLAN HARNASCHPOLDER ZUID VERZOEKENDE INSTANTIE: BEDRIJVENSCHAP HARNASCHPOLDER LIJST VAN TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN ONTEIGENINGSPLAN HARNASCHPOLDER ZUID VERZOEKENDE INSTANTIE: BEDRIJVENSCHAP HARNASCHPOLDER Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Schipluiden Grondplan

Nadere informatie

HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN

HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN HISTORISCHE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE Het is ons duidelijk geworden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in stambomen. Om aan deze

Nadere informatie

Familie De Vor, te Vianen (2008) D. Ruiter Oktober 2013; November 2015

Familie De Vor, te Vianen (2008) D. Ruiter Oktober 2013; November 2015 443 Familie De Vor, te Vianen 1785-1966 (2008) D. Ruiter Oktober 2013; November 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Inventaris...4 1. Dirk de Vor (1740-1802)... 4 2.

Nadere informatie

Nummer Toegang: 210 Inventaris van het archief van het Klaeuwshofje,

Nummer Toegang: 210 Inventaris van het archief van het Klaeuwshofje, Nummer Toegang: 210 Inventaris van het archief van het Klaeuwshofje, 1460-1963 Archief Delft 210 Klaeuwshofje 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING VAN

Nadere informatie

De nakomelingen van Maarten Boone

De nakomelingen van Maarten Boone een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Maarten Boone door 5 mei 2016 De nakomelingen van Maarten Boone Generatie 1 1. Maarten Boone. Generatie 2 2. Govert Maartens Boone, zoon van Maarten

Nadere informatie

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl Een eigen huis www.lindenotarissen.nl Inhoudsopgave Een eigen huis 3 Woonhuis, de akte van levering 4 De Hypotheek 5 Samenlevingscontract 7 Testament 8 Een eigen huis U leest dit boekje waarschijnlijk

Nadere informatie

Historie pand Westkaai

Historie pand Westkaai Historie pand Westkaai Boven de voordeur van het pand van Restaurant Westkaai (Westhavenkade 9 10) staat de volgende spreuk te lezen: Laat winden waaien en stormen loeien. En iedereen zich met zichzelf

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de

Inventaris van het archief van de T00443 Inventaris van het archief van de familie De Vor te Vianen, 1785-1966 (2008) D. Ruiter Oktober 2013; November 2015 Inleiding De in deze inventaris genoemde leden van de familie De Vor waren grondeigenaren

Nadere informatie

DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712.

DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712. Johannes van Dijk DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712. Het Vrijhof en de Sint Martinustsjerke. Kerk betaalde in de achttiende eeuw ook kosten van algemene aard Bij

Nadere informatie

Nummer Toegang: 0026 Inventaris van Oud-rechterlijk archief van Hagoort,

Nummer Toegang: 0026 Inventaris van Oud-rechterlijk archief van Hagoort, Nummer Toegang: 0026 Inventaris van Oud-rechterlijk archief van Hagoort, 1717-1810 Streekarchief Land van Heusden en Altena, Heusden Streekarchief Land van Heusden en Altena, Heusden (c) 2011 This finding

Nadere informatie

16 Christiaan Huberti Schrickx. Hij is gedoopt op in Groot-Zundert.

16 Christiaan Huberti Schrickx. Hij is gedoopt op in Groot-Zundert. Generatie 5 ( betovergrootouders ) 16 Christiaan Huberti Schrickx. Hij is gedoopt op 26-03-1757 in Groot-Zundert. Afbeelding 11 RK Doopboek Groot-Zundert Christiaan is overleden, 37 jaar oud. Hij is begraven

Nadere informatie

Stamreeks Johannes Quist

Stamreeks Johannes Quist Stavenisse Kempenshofstede Stamreeks Johannes Quist I. Crijn (Quirijn) Quist, geb. ca. 1560, won. Ouwerkerk in ca. 1590-1595, tr. N.N., Uit dit huwelijk: 1. Cornelis, geb. Ouwerkerk ca. 1590, volgt II.

Nadere informatie

Akte van geboorte. [w.g.] Govert van Andel Izak van der Beek. Jan Colijn C. Boll maire

Akte van geboorte. [w.g.] Govert van Andel Izak van der Beek. Jan Colijn C. Boll maire BS Eethen (scan Family Search) Akte van geboorte Op heeden den zes en twintigste van de maand maart agtienhonderd twaalf des nademiddags ten zes uuren is gecompareerd voor mij Maire van Genderen canton

Nadere informatie

Parenteel van Jan van Gent. Generatie I. Generatie II. Generatie III. Generatie IV

Parenteel van Jan van Gent. Generatie I. Generatie II. Generatie III. Generatie IV Parenteel van Jan van Gent. Generatie I I. Jan van Gent, trouwde met Johanna Geertrui Snak. 1. Jan, volgt II [blz. 1]. Generatie II II. Jan van Gent, (zoon van I [blz. 1] ), trouwde te Gorinchem op vrijdag

Nadere informatie

Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven

Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven Naam Datum Betreft Inv-Folio Arishoek Cornelis 1803-11-19 Belending 20-126 Teunis 1803-11-19 Belending 20-126 Bergman Jacob 1808-10-15

Nadere informatie

Inventaris van het archief. van de. Hervormde Gemeente Oude-Tonge (1588-1983)

Inventaris van het archief. van de. Hervormde Gemeente Oude-Tonge (1588-1983) Inventaris van het archief van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge (1588-1983) Streekarchief Goeree-Overflakkee E. Lassing-van Gameren maart 2008 ARCHIEF VAN DE KERKENRAAD STUKKEN VAN ALGEMENE AARD Notulen

Nadere informatie

300 JAAR HISTORIE VAN HUIZE OVERKERK

300 JAAR HISTORIE VAN HUIZE OVERKERK 300 JAAR HISTORIE VAN HUIZE OVERKERK 1650-1987 1756 ARR- D387, H.Adan 1769 ARR D383, de Weijer 1655 Verpondingsboek, BHIC 5039 60 Herdgang : de Plaets* Bernaerdt van der Waerden heeft in eigendom een huis

Nadere informatie

Kadastrale geschiedenis van de percelen H1406 en H1407

Kadastrale geschiedenis van de percelen H1406 en H1407 In het kort verloopt de geschiedenis van deze percelen (tussen 1832 en nu) als volgt: H1406 H2330 + H2331 H5511 H5708 + H5709 H1407 H5311 + H5312 Op het (mooie) kadastraal plan van 1823 ziet u de bedoelde

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 11 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Christiaan Thomas van de Leijgraaf de eigenaar van deze woning met herberg (sectie: E111/1118/1116).

Nadere informatie

De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel.

De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel. De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel. De vader van pater Jan was Franciscus Antonius van de Westelaken (geb. datum 13 april

Nadere informatie

16 Dec Eerste generatie. 1. Johan Heinrich Michael 1 Schimmel, geboren CA hij trouwde Catharina Elizabeth Beltmann, getrouwd VR

16 Dec Eerste generatie. 1. Johan Heinrich Michael 1 Schimmel, geboren CA hij trouwde Catharina Elizabeth Beltmann, getrouwd VR Eerste generatie 1. Johan Heinrich Michael 1 Schimmel, geboren CA. 1720. hij trouwde Catharina Elizabeth Beltmann, getrouwd VR. 1752. 2. i. Frederik Willem Bernard 2 Schimmel geboren op CA. 1 april 1752.

Nadere informatie

16 Bijlage Erfenis grootmoeder Dielemans Havermans 1832

16 Bijlage Erfenis grootmoeder Dielemans Havermans 1832 16 Bijlage erfenis grootmoeder Dielemans Havermans 1832 16 Bijlage Erfenis grootmoeder Dielemans Havermans 1832 Aantekeningen m.b.t. akte van obligatie met hypotheek 1832. Isis Stadsarchief Breda Bron:

Nadere informatie

Bierbrouwerij De Star

Bierbrouwerij De Star Bierbrouwerij De Star Gesticht in 1824 door Jan van Boxtel en Gerard van Schijndel Verkocht en afgebroken in 1907 P a g i n a 1 23 In 1823 was er, zoals we op onderstaand minuutplan kunnen zien, nog geen

Nadere informatie

Parenteel van Anthonie Gillisse van der Cingel

Parenteel van Anthonie Gillisse van der Cingel Parenteel van Anthonie Gillisse van der Cingel I Anthonie Gillisse van der Cingel. Anthonie is Anthonie begon een relatie met Suzanna Andriese Lavooy. Suzanna is Kind van Anthonie en Suzanna: 1 Gillis

Nadere informatie

Andere "van den Worm" takken in Holland vanaf 1622 Gesorteerd naar geboortedatum en trouwdag Geb.datum Geb.plaats Trouwdag Trouwplaats

Andere van den Worm takken in Holland vanaf 1622 Gesorteerd naar geboortedatum en trouwdag Geb.datum Geb.plaats Trouwdag Trouwplaats Andere "van den Worm" takken in Holland vanaf 1622 Gesorteerd naar geboortedatum en trouwdag 03.12.2016 01.08.1622 Amsterdam Grietje Simon de Bok 14.03.1627 Velp Neeltje Joris Jorisse 02.11.1633 Valkenburg

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van

De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van door 1 mei 2016 De nakomelingen van Jacob Jasperszoon Ulden Van Generatie 1 1. Jacob Jasperszoon Ulden Van. Generatie 2 2.

Nadere informatie

NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER

NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER 1. Voor welke schenking is een notariële akte verplicht? A. Voor de schenking van een effectenportefeuille. B. Voor de schuldigerkenning uit vrijgevigheid

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Genealogie Polderman. Scherpenisse

Genealogie Polderman. Scherpenisse Scherpenisse http://www.genealogie-klein.nl beheerder@genealogie-klein.nl Genealogie Polderman door G.A. Klein I II III IV Adriaen Willems. Gehuwd met Leunken Aerts. 1. Willem Polderman (zie II). Willem

Nadere informatie

Stadsbestuur Rhenen, (152)

Stadsbestuur Rhenen, (152) NT00152_814 Nadere Toegang op inv. nr. 814 uit het archief van het Stadsbestuur Rhenen, 1337-1851 (152) H.J. Postema Juni 2017 Inleiding Dit inventarisnummer bevat regesten op een klein aantal verzoekschriften

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 7 Dit pand kunnen we beschouwen als het stamhuis van de familie van der Heijden de latere Brouwerstak (hiervoor zijn gegevens gebruikt uit het boek van de familie

Nadere informatie

Concordans wijknummers

Concordans wijknummers Concordans wijknummers 1860-1880 Op 1.1.1860 werd het Bevolkingsregister opnieuw aangelegd. Dit stond ongetwijfeld in direct verband met de algemene herziening van de huisnummers, die op die datum inging.

Nadere informatie

Kerkring, oneven nummers 33 t/m 45.

Kerkring, oneven nummers 33 t/m 45. Kerkring, oneven nummers 33 t/m 45. De Ring rond kerk en kerkhof is waarschijnlijk in de 13 e eeuw aangelegd en bebouwd na de bouw van de St. Johanniskerk; iets later dan de Molenberg (Molenstraat), Stekelstraat

Nadere informatie

Eigenaars van bezittingen in de Lopikerwaard 1832. Gemeente Jaarsveld

Eigenaars van bezittingen in de Lopikerwaard 1832. Gemeente Jaarsveld Eigenaars van bezittingen in de Lopikerwaard 1832 Index van de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels OAT s behorende bij de minuutplans op www.watwaswaar.nl, gemaakt door Joop Sluis uit Mutzig (Frankrijk).

Nadere informatie

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel,

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, 1509-1975 Archief Delft 587 Collectie C.D. Goudappel 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ouders 2 Joannes Stepanus Stevens X Joanna Adriana Sijmonssen Antwerpen - 02/03/1659 Geboren 02/12/1652 Zundert - 21/09/1681 Gehuwd Zundert - [< 1697] Overleden - 2.1 Maria X1 Gerardus Paschaelis Adriaensen

Nadere informatie

Aartswoud, index verponding 1733

Aartswoud, index verponding 1733 Aartswoud, index verponding 1733 - gemaakt door Ineke Smit - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Noord-Hollands Archief, Haarlem Archief: Kopieëncollectie A, Toegangsnummer 151.1 Inventarisnummer:

Nadere informatie

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING III.9 Gerardus (Gerrit) Hendriksz BESSELING (BISSELINGH), smid in Edam, Amsterdam en baassmit te Wognum, geboren op 04-09-1694 te Emmerik, gedoopt (rk) op 04-09-1694 te Emmerik (getuige(n): nv), overleden

Nadere informatie

Kadaster Zuid-Waddinxveen: OAT (Oorspronkelijk aanwijzende tafel), 1832

Kadaster Zuid-Waddinxveen: OAT (Oorspronkelijk aanwijzende tafel), 1832 Kadaster Zuid-Waddinxveen: OAT (Oorspronkelijk aanwijzende tafel), 1832 kad.nr. adres soort eigendom oppervlakte klasse aanslag ongebouwd aanslag gebouwd aantekening over naar art.nr. art.nr. 1 -- Cornelis

Nadere informatie

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel 5 Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel (1860-1970) Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit

Nadere informatie

VIIi - 1. Zie resp. Oud notarieel archief Delft, inv. nr. 2533A, f. 12, inv. nr. 2595, f. 146 en inv. nr. 2856, f.

VIIi - 1. Zie resp. Oud notarieel archief Delft, inv. nr. 2533A, f. 12, inv. nr. 2595, f. 146 en inv. nr. 2856, f. VIIi - 1 Op 9.1.1721 maken Arij Claesz van Rijt, bouwman, en Annetje Hermansdr Berkel, wonende te Hof van Delft, hun testament op. Het betreft een testament op de langstlevende, waarbij deze wordt verplicht

Nadere informatie

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Het ontstaan van de Warderweg De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Warderweg 2011 land Andries Nooij land Dirk Hop Situatie Warder westeinde - begin 1865 land Cornelis Kaaskooper land Chris Kochheim

Nadere informatie

Anderhalve eeuw in Oisterwijk. Vugts Vugts

Anderhalve eeuw in Oisterwijk. Vugts Vugts Vugts Anderhalve eeuw in Oisterwijk 148. Vugts Aart Adriaan Vugts en Johanna Peter Vrients zijn 7 november 1784 voor de oisterwijkse dominee getrouwd. Aart of Arnoldus heet bij zijn eerste huwelijk geboren

Nadere informatie

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN:

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN: RECHT VAN ERFPACHT BEGRIP Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal 27 jaar tot maximaal

Nadere informatie

GENERATIE III = C CHRISTIAAN PIETER TAK. Christiaan Pieter Tak 1

GENERATIE III = C CHRISTIAAN PIETER TAK. Christiaan Pieter Tak 1 GENERATIE III = C CHRISTIAAN PIETER TAK Christiaan Pieter Tak 1 C.4.17 : (2) Cristiaan Pieter Luitwieler, geboren in Vlissingen op 14 November 1809 en gestorven in Vlissingen op 19 Juli 1859, beroep Prediker

Nadere informatie

HOOFDBEWONERS EN HUN BEROEP WONEND IN DE TORENTRAAT VAN 1798 TOT CIRCA jaar huis- naam beroep nummer

HOOFDBEWONERS EN HUN BEROEP WONEND IN DE TORENTRAAT VAN 1798 TOT CIRCA jaar huis- naam beroep nummer HOOFDBEWONERS EN HUN BEROEP WONEND IN DE TORENTRAAT VAN 1798 TOT CIRCA 1970 jaar huis- naam beroep nummer 1798 20 Jochem van Gestel en Pieter van Rooij 21 Pieter Dankers en Geert de Kort 22 Johannes Kolb

Nadere informatie

AANLEG PARALLELSTRUCTUUR A12 IN DE GEMEENTE WADDINXVEEN BETREFFENDE DE MOORDRECHTBOOG. LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN.

AANLEG PARALLELSTRUCTUUR A12 IN DE GEMEENTE WADDINXVEEN BETREFFENDE DE MOORDRECHTBOOG. LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN. Onteigeningslijst Parallelstructuur A12 Moordrechtboog d.d. 30-08-2012 Projektnummer: B1055 AANLEG PARALLELSTRUCTUUR A12 IN DE GEMEENTE WADDINXVEEN BETREFFENDE DE MOORDRECHTBOOG. LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN

Nadere informatie

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Giessenburg, 9 mei 2009 De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Terugkijkend op 25 jaar Stichting van Nederveen is er één onderwerp geweest dat met grote regelmaat reden tot gesprekstof geweest,

Nadere informatie

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE Het is ons duidelijk geworden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in stambomen. Om aan

Nadere informatie

HOE EEN BOERENBEDOENINKJE OP GELKENES 45 ZICH DOOR DE TIJD WORSTELT 19

HOE EEN BOERENBEDOENINKJE OP GELKENES 45 ZICH DOOR DE TIJD WORSTELT 19 HOE EEN BOERENBEDOENINKJE OP GELKENES 45 ZICH DOOR DE TIJD WORSTELT 19 Nadat het eindexamen in zicht kwam en de woning in het Zwaanshals bewoonbaar was, gingen we in het voorjaar van 1965 met het Fiatje

Nadere informatie

Genealogie Van de Velde

Genealogie Van de Velde Genealogie Van de Velde Generatie X Xa. Dingenus Dirk van de Velde, zn. van IXa geb. Poortvliet 25 oktober 1839, boerenknecht t/m 1865, hengstenhouder en landman, overl. Rotterdam 15 juli 1925, tr. Oud

Nadere informatie

A. Stukken inzake de voogdiistelling over C.A. Samson.

A. Stukken inzake de voogdiistelling over C.A. Samson. Archiefstukken, welke door het gemeentearchief van 's-gravenhage geschonken zijn aan het streekarchivariaat "Rijnstreek" en die betrekking hebben op het eigendom en het beheer van onroerend goed van Cornelis

Nadere informatie